Hvem er vi? Af Poul. Der er indtil nu 32 medlemmer, og fremmødte hver dag varierer fra 3 til 8 medlemmer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvem er vi? Af Poul. Der er indtil nu 32 medlemmer, og fremmødte hver dag varierer fra 3 til 8 medlemmer."

Transkript

1 Kære læser af Fontænen på toppen, Sommeren 2011 går snart på hæld, og du har lige nu taget hul på første nummer af vores månedsblad fra Fontænehuset Frederikshavn. Vores blad har været nogen tid undervejs, og da vi har oplevet mange spændende ting i- og udenfor Fontænehuset, har det ikke været nogen let proces at beslutte, hvilke begivenheder vi skulle give plads til i intronummeret. Vi er selv godt tilfreds med resultatet, og håber også du finder artiklerne interessante. Indtil nu har vi haft en dejlig sommer i Fontænehuset, hvor vi har nydt mange gode arbejdstimer sammen. Vi har været heldige, at solen har skinnet mange dage over Frederikshavn. Det har givet mulighed for at male en del af huset udvendigt. Samtidig er haven blevet holdt pæn, og alle vores smukke roser (der før var gemt bag ukrudt) er kommet frem. Vi har også kunnet byde velkommen til nye medlemmer og i uge 29 og 31 har vi haft vores bestyrelsesmedlem Hanne Juul på besøg. En stor tak til Hanne Juul for nogle gode uger. God sensommer til alle læsere Redaktionen: Poul R. Anita Brix Lindholm Benny Pedersen Kasper Graarup Kontaktinfo: Fontænehuset Frederikshavn Skansegade 12 C 9900 Frederikshavn Telefon: / Mail: Oplæg: 80 eksemplarer Deadline for næste nummer: 20. september 2011 Du er naturligvis altid velkommen til at kigge forbi, såfremt du gerne vil se huset og høre nærmere om vores mange tilbud. Hvem er vi? Af Poul Vi er det sidst nyåbnede Fontænehus ud af de otte klubhuse, der er i Danmark. På verdensplan findes ca. 400 klubhuse. Fontænehuset Frederikshavn åbnede 1. november Kasper Graarup er ansat som daglig leder. Anita Brix Lindholm og Mikael Sands Jensen er ansat som medarbejdere. Der er indtil nu 32 medlemmer, og fremmødte hver dag varierer fra 3 til 8 medlemmer. Det er startet op som et 3-årigt projekt, der er økonomisk støttet af Socialministeriet. Frederikshavn Kommune stiller huset i Skansegade 12C til rådighed i en treårig projektperiode. Projektet sker i samarbejde med Fontænehusene Danmark, Fonden (www.fhdk.dk) og Frederikshavn Kommune. Vi arbejder efter Internationale Retningslinjer for Klubhuse, hvis værdigrundlag er frivillighed, ligeværdighed og brug af ressourcer. Fontænehuset Frederikshavn drives af medlemmer og medarbejdere i et ligeværdigt samarbejde, således at medlemmer er involveret i alle aspekter af driften af huset. Fontænehuset Frederikshavn er medlem af både EPCD og ICCD, der henholdsvis er det europæiske og internationale center for udvikling af klubhuse (www.iccd.org).

2 Åbningsreception Af Anita Så blev det endelig dagen for vores længe planlagte åbningsreception. Fra vi åbnede huset klokken 8.00 og frem til gæsterne ankom kl , blev der knoklet løs. I køkkenet stod den på madlavning. Vi tilberedte menuen, som vi havde besluttet skulle være en buffet med kanapéer samt en chokoladefontæne med frisk frugt til. De sidste småting blev handlet ind, fontænen slæbt til huset og i haven blev lydanlæg, stole og borde stillet frem. Der var travlt og alligevel styr på det hele. Vi havde en sjov formiddag, hvor alle virkelig ydede en stor indsats. Ved tiden ankom tidligere statsminister (A) Poul Nyrup Rasmussen med Fontænehusets bestyrelsesformand Knud Kristensen. Ju-huu, hvor var det godt, Poul Nyrup kom. Vi havde virkelig været nervøse for, at han skulle blive forhindret. Vi havde jo vidt og bredt annonceret med, at Poul Nyrup skulle komme og holde åbningstale, så det ville virkelig være ærgerligt, hvis han ikke kunne komme alligevel. Godt det lykkedes. Da klokken nærmede sig begyndte de første gæster at dukke op. Heldigvis var vi færdige i køkkenet og haven og klar til at tage imod. Vejret viste sig denne dag fra sin bedste side. Festteltet, vi havde lånt fra Mob din krop, bugnede med mad, og chokoladefontænen blev det helt store hit. Vi var glædeligt overraskede over, hvor mange gæster der mødte op. Det væltede ind med mennesker. Vores gæt er minimum 100 gæster. Poul Nyrup startede, som planlagt, med at holde åbningstalen. Herefter talte Peter E. Nielsen, viceborgmester og socialudvalgsformand i Frederikshavn kommune, Rita Paaske som er formand for Sinds lokalforening i Frederikshavn, sagde også et par ord. Kasper var sidste mand på talerstolen. Efter rækken af taler var det blevet Tinas tur til at låne mikrofonen. Hun sang tre smukke sange, som hun selv har skrevet. Det var en virkelig dejlig optræden. Da klokken nærmede sig 17.00, var der stadig utrolig meget mad tilbage på buffeten, og der løb endnu chokolade i fontænen, men de fleste gæster havde sagt farvel. Det gik hurtigt med oprydningen, og snart kunne vi takke hinanden, og alle dem der havde haft lyst til at komme, for en rigtig dejlig majdag i Fontænehuset Frederikshavn.

3 Landsmøde Af Poul Tirsdag den 17. maj var der afgang til landsmøde i Svendborg. Vi var to medarbejdere og to medlemmer, der deltog fra Fontænehuset Frederikshavn. Ved ankomsten til det fem stjernede Danhostel Svendborg blev vi indkvarteret, og derefter blev der serveret en helt fantastisk dejlig frokost. Efter en kort velkomst var det tid til oplæg fra Jørgen Husted, der til daglig er lektor i filosofi ved Århus Universitet. Oplægget tog udgangspunkt i begreberne omsorg og respekt og var meget interessant. Efter dette foredrag fulgte de enkelte workshops. Vi fra Fontænehuset Frederikshavn havde forberedt oplæg omkring medarbejderroller en meget velbesøgt workshop med gode indlæg fra de tilstedeværende debattører. nationalt/internationalt samarbejde motion og velvære teori og praksis socialøkonomisk virksomhed DPU evaluering medlemmernes behov i klubhuset dokumentation samt Fonden og fremtiden. Det har været en stor fornøjelse at deltage i de enkelte wokshops og se, at medlemmer såvel som medarbejdere har været en del af processen i forberedelserne af de enkelte workshops. Desværre var der ikke mulighed for at deltage i alle workshops. Herefter var der frokost, efterfulgt af foredrag af Benny Lihme der undervejs havde observeret vores præsentationer og kom med evaluering af disse. Efter afrunding af landsmødet var det atter retur til Frederikshavn med en masse nye indtryk og en brugbar viden omkring Fontænehusenes arbejde i Danmark. De efterfølgende workshops var: unge i Fontænehusene vores platform i samfundet kost/velvære og lettere motion. Efter disponibel tid, hvor vi var en tur rundt for at se på byens attraktioner, blev der budt på endnu et fantastisk måltid efterfulgt af fest med levende musik. Tina fik også lov til at synge et par af sine egne numre. Den næste dag efter en skøn morgenbuffet var der atter workshops, denne gang var emnerne følgende:

4 Mob din krop Af Poul Mob din krop er et idrætstilbud for sindslidende/psykisk sårbare i Frederikshavn Kommune. Foreningen har forebyggelse og sundhedsfremme som sit formål. Fysisk aktivitet er sundt, uanset hvilken alder og kondition man er i. Og det foregår i et tempo, hvor alle kan være med. Idrætsforeningen tilbyder aktiviteter i Skagen, Frederikshavn og Sæby og ofte er der aktiviteter, hvor vi mødes på tværs af alle tre byer. Sociale aktiviteter er også et vigtigt element i foreningen der afholdes klubaftener, fester og stævner. Desuden kan man være tilskuer til diverse sportsarrangementer. Vi fra Fontænehuset Fr.havn deltager hver torsdag i dette tilbud fra Enkelte gange foregår aktiviteterne i vores egen have, hvor en petanquebane allerede eksisterer. Ellers spænder aktiviteterne lige fra floorball til badminton og zumba. Afslutning i Mob din krop Af Benny Kl kørte Mikael og Benny på cykler til Kærsangervej, hvor Mob din krop holdt sommerafslutning. De starter op igen den 1. august, hvor man mødes for at få motion, hvilket er sundt for alle. Nå men tilbage til afslutningen. Kl ankom vi efter at have nydt cykelturen, hvor vi rundede Rønnehavnen og Palmestranden. Der blev taget godt imod os, og vi fik talt og udvekslet en masse erfaring imellem os. Jeg ved i hvert fald, at jeg melder mig ind, når de starter op igen. Da vi ankom til kolonihavehuset, skulle der forberedes noget mad og arrangeres nogle møbler i haven, da det var et dejligt vejr. Der var nyslået græs og en dejlig duft af sommer. Menuen stod på pølser og nogle mexicanske pandekager, kold kartoffelsalat og grøn salat, dertil tilsat godt humør, solskin, kaffe, te og sodavand. Da vi havde spist, gik vi i samlet flok til Palmestranden, hvor vi fik en dejlig is, så gik vi tilbage igen og gik i gang med at rydde op og vaske op. Kl kørte vi hjem. En dejlig dag med stor tak til Søren fra Mob din krop og alle de dejlige mennesker.

5 Indvielsesfest på Enggården Af Kasper, Benny og Poul Den 31. maj var vi til indvielsesfest på Enggården, der er et Fontænehus i Thisted. Enggården er et lidt specielt Fontænehus, idet det ligger langt ude på landet og har et bosted tilknyttet. I følge Fontænehusenes værdigrundlag skal et Fontænehus være let tilgængeligt. Det løser de på Enggården ved at tilbyde, at medlemmerne kan blive hentet og bragt. Enggården er et mindre landbrug med dyrehold og en stor køkkenhave. De er selvforsynende med stort set alle madvarer, og det kan man som gæst godt smage, idet Enggården serverer fremragende mad! Vi ankom kl. 16, hvor vi fik kaffe, kage og rundvisning. Der var allerede en hyggelig stemning i haven, hvor der var tændt bål, og lammet var sat over bålet. Enggården havde arrangeret forskellige aktiviteter, bl.a. sumobrydning, hvor deltagerne ifører sig en stor polstret dragt med hjelm og handsker det var vældig sjovt at se på, og, som vi er flere, der kan bevidne, også sjovt at deltage i. Indvielsesfesten var i anledning af en ombygning: De har fået en dejlig lys spisesal med nye kviste og udsigt over markerne. Der var deltagelse af de fleste danske klubhuse, og det er rigtig dejligt at møde hinanden og at have et netværk også på den anden side af kommunegrænsen. Vi sender hermed en stor tak til Enggården for et godt og vellykket arrangement, og vi glæder os til næste gang. Solen går ned over Enggården. Enggården tilbød, at vi eventuelt ville kunne komme på et kortere ophold henover sommeren, hvor vi dels vil kunne indgå i arbejdsfællesskabet og dels nyde den dejlige natur. Det er vi i færd med at planlægge.

6 Konference 16IS Stockholm juli 2011 Af Poul Lørdag den 9. juli 2011 var der afgang mod 16IS, som dette år blev afholdt i Stockholm. Stockholm har tidligere været vært for en lignende konference tilbage i 1983 og blev dermed den første genganger som værtsby. Til dette års konference var der ca. 400 deltagere fra 86 forskellige klubhuse fordelt på 23 deltagende lande. Her skal det nævnes, at det kan være svært at færdes i trafikken i en by som Göteborg - ingen navne nævnes. Efter afhentning af bil var der afgang mod Stockholm. Vi alle var rigtig glade for, at vi havde valgt at køre de knap 500 kilometer. Naturen undervejs var helt ubeskrivelig smuk, og tiden blev brugt til at afstemme de forventninger, vi havde til den forestående konference. Formålet med konferencen var blandt andet at skabe relationer til det internationale- og nationale samarbejde klubhusene imellem. Vi var to medarbejdere og to medlemmer fra Fontænehuset i Frederikshavn, der skulle deltage i konferencen: Anita, Mikael, Carsten og Poul Vi skulle med færgen fra Frederikshavn til Göteborg lørdag morgen klokken Vi mødtes spændte ved færgen klokken for derefter at følges ombord. Mikael havde medbragt rundstykker, smør og juice, som vi nød på overfarten. Vejret var fantastisk denne formiddag, så turen over var en stor fornøjelse for os alle. Ved ankomsten til Göteborg skulle vi med sporvogn ud til det biludlejningsfirma, hvor der på forhånd var booket bil til os. Billedet er fra salen der blev brugt til plenum Endvidere var det en fantastisk mulighed for at kunne gøre brug af de erfaringer, der blev udvekslet undervejs i konferencen. Dette med henblik på fremadrettet at fastholde vores solide platform i samfundet.

7 Ved ankomsten til Stockholm fandt vi, efter et par omveje, endelig frem til Clarion Hotel Stockholm. Vi fandt parkeringsplads under hotellet. Vi henvendte os ved receptionen og fik udleveret nøgler til vores respektive værelser samt program og navneskilte. Efter vi havde fået os indkvarteret på de rigtigt fine værelser, var vi godt sultne, og der var ved velkomstreceptionen flere lækkerier at vælge mellem. Billedet er taget den første aften, hvor vi fælles tog ud for at få et indtryk af, hvad Stockholm havde at byde på. Søndag: Anita og Mikael var blandt de rigtig morgenfriske og startede dagen med en frisk løbetur og en dukkert i den nærliggende fjord. Efter en overvældende morgenbuffet var der åbningsceremoni, hvor flere indflydelsesrige talere fik budt os velkommen til dette års seminar. Efter åbningsceremonien var der velkomst ved ICCD, og et par nye klubhuse var blandt talerne. Bemærkelsesværdigt var det, at Philip Silverberg fra Donald Berman UP House, Quebec, Canada fortalte, at de blot efter at have haft åbnet et år, allerede havde 300 medlemmer. Efter en lækker frokostbuffet var det tid til, at de respektive workshops skulle gå i gang. Da der var omkring syv workshops på samme tid, var man nødt til at vælge hvilken workshop, der var mest relevant for os som et nyt klubhus. Anita og Poul var til en workshop, der omhandlede fundraising. En meget spændende workshop hvor vi fik en masse informationer og gode ideer med i bagagen. Søndag aften var der for bestyrelsesmedlemmer arrangeret sejltur til rådhuset i Stockholm. Her deltog Mikael og Poul. Efter at færgen var over en time forsinket, gik vi ombord og kunne nyde den flotte udsigt undervejs. Ved ankomsten til rådhuset blev vi budt velkommen med en kold forfriskning og en lækker buffet. Herefter var der rundvisning, og der blev gjort flittigt brug af Pouls medbragte kamera. Carsten var på tur til Zoo sammen med en flok andre deltagere, og det var efter sigende oplevelsen værd.

8 Mandag: En ny og spændende dag begyndte med, at Anita og Mikael igen var de morgenfriske og startede med løbetur og efterfølgende dukkert i Mähleren sammen med folk fra Hawaii, Japan, Australien og USA. Efter endnu et lækkert morgenmåltid var indtaget, var der igen samling til plenum med temaet Getting to work. Endnu engang var det tid til workshops, og efter et svært valg deltog Poul i den workshop, der handlede om at skabe et effektivt netværk til blandt andet erhvervslivet og politikere. Poul fik en masse gode erfaringer med på vejen, og det var en meget spændende workshop. Efter en velfortjent frokost var det atter tid til workshops og igen en masse relevante temaer, der gjorde det svært at vælge. Anita deltog i dagens sidste plenum, der handlede om forslag til revidering af standarderne. Mandag aften havde vi aftalt med de fleste andre danske deltagere, at vi skulle ud at spise i samlet flok. Der blev bestilt bord på en nærliggende græsk restaurant. Maden var rigtig lækker, og aftenen var rigtig hyggelig. Carsten og Poul tog sammen med Anni fra Enggården og Sofie fra Kildehuset en tur i parken og fik et par kolde forfriskninger. Det var samtidig starten på et rigtigt godt venskab. Her er vi samlet til spisning på en græsk restaurant Omkring midnat var vi tilbage ved hotellet, og vi faldt i snak med et par italienere og flere amerikanere. Anita og Mikael var på dette tidspunkt allerede gået i seng for længe siden. Klokken havde passeret de 3, da der denne aften blev sagt godnat Tirsdag: Som de foregående morgener var der dømt løbetur og dukkert for Mikael, Anita og Co. Mikael fungerede, som de øvrige morgener, som vækkeur for Poul. Det siger jeg hermed tak for, da jeg ellers næppe havde nået den lækre morgenmad Dagens program bød indledningsvis på plenum: Launching clubhouses to new hights - using training, accreditation, and strategic planning

9 Dagens workshops kunne derefter begynde. Da Mikael og Poul er bestyrelsesmedlemmer, valgte vi den workshop, der omhandlede bestyrelsens vigtige rolle. Vi blev her bekræftet i, at sammenslutningen af netop vores bestyrelse er godt sammensat, da både erhvervsliv og politikere er repræsenteret. Tirsdag aften var der på forhånd arrangeret parade gennem Stockholms gader for at gøre op mod stigmatisering af psykisk syge. Det er ikke klart, hvor mange der deltog i paraden, men der var mange deltagere fra vores netværk, og en masse lokale havde valgt at støtte op om paraden. Efter frokost var det atter tid til plenum, hvor Edel fra Enggården var fortaler med temaet unit meetings - the generator of the clubhouse day Dagens sidste workshops kunne nu gå i gang. Da Anita dagen forinden havde været på tur til Fountain House Stockholm, var det denne eftermiddag Carsten, Mikael og Poul, der skulle på denne tur. Ved paradens afslutning var der underholdning af musikalsk karakter. Carsten, Mikael og Poul fulgtes ad hjem, mens Anita blev til underholdningen sluttede. Det var en stor oplevelse at se, hvordan de havde indrettet huset, og man fik et indblik i, hvordan deres dagligdag fungerede. Det var meget spændende at se det rum, hvor deres radiostation Totalnormal havde hjemme. Resten af aftenen blev brugt på afslapning, og Mikael og Poul fik snakket dagens indtryk og informationer igennem. Onsdag: Onsdagen begyndte som de foregående dage med løb og en dukkert for Mikael og Anita.

10 Efter endnu en lækker morgenmad skulle den sidste arbejdsdag i gang. Indledningsvis var der plenum med det tema at have et sted at høre til, og det var meget givende at høre de forskellige medlemmer komme med deres glæde ved at komme i klubhuset. Anita, Mikael og Poul var til samme workshop, der handlede om at tiltrække og engagere unge mennesker i klubhuset. Det gav anledning til at få en masse nyttige informationer med hjem. kvaliteten vi tidligere havde oplevet, udeblev. Flere var endda stadig sultne efter desserten var konsumeret. Der var efterfølgende musik og dans til den store guldmedalje. Festen flyttede sidst på aftenen op på tagets terrasse, hvor vi alle fire blev fotograferet sammen med Jack Yatsko, der er ICCD repræsentant. Frokosten blev indtaget, og vi alle fire havde besluttet os for, at den sidste eftermiddag skulle bruges på at komme ud og se Stockholm. Efter nogle rigtig hårde dage med rigtig mange informationer valgte vi at bruge tiden på at få snakket om, hvad vi hver især havde fået ud af konferencen. Det var en rigtig hyggelig eftermiddag og en god måde at lade op til aftenens fest på. Det blev til kort afslapning på værelserne, inden vi skulle mødes til spisning klokken Sulten blev for nogen for stor, da klokken havde passeret midnat, så der var et par stykker, der gik på den famøse Kebabkongen og fik et ordentligt måltid Torsdag: Hjemrejsedagen var oprunden, og vi nød for sidste gang den overdådige morgenbuffet. Der var sat store forventninger til aftenens menu, da vi indtil nu kun havde fået positive oplevelser. Men vi blev skuffede, da Efter den sidste plenum var det tid til at få pakket vores ting sammen og sige på gensyn til alle de dejlige mennesker, vi havde mødt under denne konference

11 Derefter var det afgang mod Göteborg - turen føltes meget længere end den modsatte vej, men folk var også godt trætte efter flere intense dage med en masse nye og nyttige informationer. Færgen lagde fra kaj i Göteborg klokken 18.00, og der blev nydt et måltid i færgens restaurant. Artikel bragt i Aftonbladets leder 13. juli 2011 Færgen ankom med et kvarters forsinkelse til Frederikshavn 20.15, og det var nu tid til at sige tak for en god tur til hinanden. Poul skulle med toget videre til Skagen, og han måtte derfor vente halvanden time på at toget kørte. Ankomsten til Skagen var omkring 23.00, så det var skønt at komme hjem. CARSTEN OG POUL I AKTION Ångestparaden bryter stigmat I går marscherade den så kallade Ångestparaden genom Stockholm. Uppmärksamheten blev stor redan innan ett enda steg togs. Namnet till trots var det inte en grupp människor som traskade runt i staden och hade ångest tillsammans. Det var ett nytt radikalt grepp för att uppmärksamma psykisk ohälsa och förändra debatten. Det är på tiden att stigmat bryts. Alltför länge har psykisk ohälsa diskuterats lite i skymundan, och då mest av remissinstanser, utredare och andra intressenter. Alltför sällan har de drabbade själva fått tillfälle att föra sin egen talan. HBT-rörelsens arbetssätt har fått stå modell för Ångestparaden, vilket arrangörerna också öppet berättar. Det som gjort HBT-rörelsen framgångsrik som politisk kraft är just förmågan att bryta sin egen stigmatisering. Aktioner, demonstrationer, seminarier och andra offentliga sammankomster har hela tiden varit viktiga

12 instrument. I grund och botten har syftet varit att visa att man är folk som alla andra. Med denna attitydförändring kunde sedan en rad familje- och socialpolitiska reformer följa som hade varit omöjliga om stigmatiseringen fått bestå oförändrad. Detsamma gäller de som lider av psykisk ohälsa utan attitydförändring blir det ingen förändring i övrigt. Viktigt bemötande En av fyra drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet, och vilket bemötande man får är avgörande inte minst för tillfrisknandet. Det handlar inte bara om bemötande vid eventuell behandling, det handlar om alla instanser från Försäkringskassan till fackklubben, från skolan till scoutkåren. Det är mycket att göra för att, som arrangörerna skriver, lyfta fram psykisk ohälsa ur mörkrets och skammens garderober. Och det är ett viktigt arbete som ligger framför hela samhället. Psykiatrin genomgick stora nedskärningar under 90-talet och återställdes aldrig riktigt, ungdomars psykiska hälsa försämras och det rapporteras om bristande stöd till anhöriga. Inget av detta kommer att vara möjligt att ta tag i på allvar utan en förändring i synen på de som lider av psykisk ohälsa. Ett steg framåt Där står ångestparaden för något nytt, ett första litet steg. Den visar på ett nytt sätt att tänka där de som borde vara huvudpersonerna i frågan tar till nya radikala grepp för att ta kontrollen över debatten. Det är en välkommen ljusning som förhoppningsvis kommer får stora effekter framöver August: Opslagstavle Mob din krop starter op igen 1. August 18. august Den store aktivitetsdag For sindslidende i Region Nordjylland 25. august Bestyrelsesmøde august Mob din krop holder stævne Åbningstider Fontænehuset Frederikshavn: Mandag til torsdag Fredag Fødselsdage: Poul 30. maj Oli 5. juni Kasper 19. juni Mikael 24. juli Anita 23. august

13 Ugeskema Af Poul Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vande Kontor/ Vande Kontor/ Vande blomster blomster administration blomster administration Rengøring Husmøde Rengøring Månedsblad Rengøring Månedsblad Job/ uddannelse/ OA Pedel/have Pedel/have Fritidsprogramudvalg/ Den kreative fontæne holder møde Pedel/have Pedel/have Månedsblad Job/uddannelse/ Kontor/ administration Kontor/ administration Fundraising OA Menuplan samt skemaer for næste uge Pedel/have Kontor/ administration Frokost Frokost Frokost Frokost Frokost Den kreative fontæne PR/ opsøgende arbejde Den kreative fontæne Evt. udflugt Den kreative fontæne Den kreative fontæne Mob din krop Daglige opgaver: Morgenmøde Indkøb Forberede frokost Medlemskontakt Dagbog Dagens standard Den kreative fontæne Månedlige opgaver: Statistik Projektplan/evaluering Køkkenregnskab Derudover er der fritidsprogram på udvalgte lørdage opslag findes særskilt på opslagstavlen Arbejdsgrupper Af Poul Vi har i Fontænehuset Frederikshavn stiftet arbejdsgrupper, som er blevet en fast implementeret del af ugeskemaet. Månedsblad: Vi arbejder i denne gruppe med udgivelse af månedsbladet, du nu sidder og læser. Det omfatter alt lige fra layout til renskrivning og korrekturlæsning af artikler. Pedel/have: For dem, der har en handy man gemt i sig, er der mulighed for at arbejde i denne gruppe. Det spænder vidt: lige fra maling af udendørs- og indendørsarealer til havearbejde og vedligeholdelse. Kontor/administration: Denne gruppe beskæftiger sig med bogføring, besvarelse af mails, køkkenregnskab, statistik samt andet forefaldende arbejde. Job/uddannelse/OA: Denne gruppe beskæftiger sig primært med job- og uddannelsesmuligheder efter medlemmernes ønsker. Dette indebærer både besøg på virksomheder og uddannelsesinstitutioner samt kurser her i huset med mere. Fundraising: Efter at have deltaget i konferencen har vi fået så mange input med hjem, at vi har startet en gruppe, der arbejder med fundraising.

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Brug hinanden 11 historier om frivillighed

Brug hinanden 11 historier om frivillighed Brug hinanden 11 historier om frivillighed Redaktion: Frivilligafdelingen Tekst: Gitte Roe Eriksen Foto: Stefan Kai Nielsen, EKKO Pressefoto Grafisk design: Lotte Rask Tryk: KLS Grafisk Hus A/S Oplag:

Læs mere

-kuller - vores egen avis

-kuller - vores egen avis Socialpsykiatrien på Bornholm Marts Maj 2014 -kuller - vores egen avis Kom, maj, du søde milde! Tekst: C. A. Overbeck Melodi: W. A. Mozart, 1791 Kom, maj, du søde, milde! Gør skoven atter grøn, og lad

Læs mere

På vej. mod mere brugerindflydelse

På vej. mod mere brugerindflydelse På vej mod mere brugerindflydelse At rejse skaber de små øjeblikke, der aldrig ophører 2 Kære læser Dette er et rejsemagasin, der handler om mennesker, som på hver deres måde ser verden på ny i deres rejse

Læs mere

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp Dansk Flygtningehjælp igangsatte i 2006 et toårigt Pigeklubprojekt, der skulle etablere 21 pigeklubber for teenagepiger med etnisk

Læs mere

NR. 3 SEPTEMBER 2009. 4H på indlandsisen. Følg de danske. Samarbejde På tværs af alder. Lederskole på Grønland. På Nordisk Lejr 2009

NR. 3 SEPTEMBER 2009. 4H på indlandsisen. Følg de danske. Samarbejde På tværs af alder. Lederskole på Grønland. På Nordisk Lejr 2009 NR. 3 SEPTEMBER 2009 4H på indlandsisen Lederskole på Grønland Følg de danske 4Here På Nordisk Lejr 2009 Samarbejde På tværs af alder Whauw en sommer!! Dyrskuer og skoler, 4H haver, udviklingsture, Nordisk

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Baby - skal skal ikke?

Baby - skal skal ikke? Baby - skal skal ikke? Erfaringer fra kursus med babysimulatorer Afdelingen for Specialinstitutioner 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 5 Introduktion 6 Baggrund Formål Afgrænsning Deltagere Kurset 10

Læs mere

Brandfolkenes Organisation nr.4 / august 2004 / årgang 82

Brandfolkenes Organisation nr.4 / august 2004 / årgang 82 Brandfolkenes Organisation nr.4 / august 2004 / årgang 82 INDHOLD Ny socialrådgiver i BO.......... 3 LEDER Overenskomsten Af: Bo A. Jensen Formand Brandfolkenes Organisation Så er sommeren endelig kommet

Læs mere

Gellerup.nu. Rygestop med Hacer. Maher hjælper mænd. Magasinet for Gellerupparkens og Toveshøjs beboere. Engin træner ude

Gellerup.nu. Rygestop med Hacer. Maher hjælper mænd. Magasinet for Gellerupparkens og Toveshøjs beboere. Engin træner ude t skræppebladet Magasinet gellerup.nu er en del af Skræppebladet Maher hjælper mænd 3 Engin træner ude 6 Rygestop med Hacer Gellerup.nu 15 l Magasinet for Gellerupparkens og Toveshøjs beboere Kvinder knyttes

Læs mere

skræppebladet tjuni 2008 Kæmpe farvel-fest for Nordgårdskolen som lukker nr. 05

skræppebladet tjuni 2008 Kæmpe farvel-fest for Nordgårdskolen som lukker nr. 05 skræppebladet tjuni 2008 nr. 05 Kæmpe farvel-fest for Nordgårdskolen som lukker kolofon skræppebladet t ISSN 0906-267X Gudrunsvej 2, kld., 8220 Brabrand Tlf. 86 25 26 99. E-post: redaktion@skraeppebladet.dk

Læs mere

Referat af generalforsamling i FoFoDaLa onsdag d. 7.05.2003

Referat af generalforsamling i FoFoDaLa onsdag d. 7.05.2003 35. årgang, nr. 2 Juni 2003 Leder Sidste ØT inden sommerferien Endnu et år er gået, og ØT er udkommet rettidigt i henhold til FoFoDaLa s vedtægter. Og ja, bladet har formået at opretholde sin høje standard,

Læs mere

Krudttårnet. September 2002 Nr. 3 7. årgang. Søværnet i Frederikshavn KRUDTTÅRNET 1

Krudttårnet. September 2002 Nr. 3 7. årgang. Søværnet i Frederikshavn KRUDTTÅRNET 1 Krudttårnet Søværnet i Frederikshavn September 2002 Nr. 3 7. årgang KRUDTTÅRNET 1 Med flot honnørkommando mindedes Flådens sænkning den 29 august - læs side 7. I flådestationens havneelement er de ikke

Læs mere

Medlemsblad for Kreds Nordea / En virksomhedskreds i Finansforbundet / Juni 2013

Medlemsblad for Kreds Nordea / En virksomhedskreds i Finansforbundet / Juni 2013 Medlemsblad for Kreds Nordea / En virksomhedskreds i Finansforbundet / Juni 2013 Hun er i konstant udvikling/2 Visionen holder/4 Ny varedeklaration på dit job/6 God debat om nye krav til overenskomsten/7

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

bladet Tag et gratis kursus fra sofarækken læs side 4 nr 4 august 2012

bladet Tag et gratis kursus fra sofarækken læs side 4 nr 4 august 2012 hk midt bladet nr 4 august 2012 Tag et gratis kursus fra sofarækken læs side 4 af afdelingsformand Martin Rasmussen leder Det skal i højere grad være op til det enkelte medlem selv at fastsætte sit kontingent

Læs mere

MAGASIN. Nyder livet som sommerhusejer. Giv dit sommerhus personlighed EJER. Peter Gade: Erik Peitersen: Renovering gav flere lejere

MAGASIN. Nyder livet som sommerhusejer. Giv dit sommerhus personlighed EJER. Peter Gade: Erik Peitersen: Renovering gav flere lejere EJER MAGASIN MAGASINET FOR SOMMERHUSEJERE Nr. 2 2008 Peter Gade: Nyder livet som sommerhusejer Foto: www.petergade.net Erik Peitersen: Giv dit sommerhus personlighed Bente og Egon: Renovering gav flere

Læs mere

BILAG 13. Feltdagbog over vores ture til Lolland

BILAG 13. Feltdagbog over vores ture til Lolland BILAG 13 Feltdagbog over vores ture til Lolland Tirsdag 2.sep - ons 3.sep 2014: Vores første møde med Lolland Vi kørte tirsdag eftermiddag mod Lolland efter vores første og veloverståede vejledermøde med

Læs mere

SLØJFEN 35. Få penge! Kunstværker mod kræft. december 2008. Kræftens Bekæmpelse I Blad for frivillige. > Se mere på side 3 til 5.

SLØJFEN 35. Få penge! Kunstværker mod kræft. december 2008. Kræftens Bekæmpelse I Blad for frivillige. > Se mere på side 3 til 5. Kræftens Bekæmpelse I Blad for frivillige SLØJFEN 35 december 2008 Foto: Simon Fønsbo > Se mere på side 3 til 5 Kunstværker mod kræft > Se side 9 Få penge! > Se side 15 FRA LOKALFORENINGSAFDELINGEN BJARNE

Læs mere

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik Hør mere om projektet hos din tillidsmand, på www.mad-paa-arbejde.dk eller ring til os på telefon 33 95 60 00 / 70 300 300 Mad på arbejde er et fællesprojekt udarbejdet af Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender

Læs mere

Fra hav til maw En undersøgelse af maritimt smagsoplevelseskoncept i turismesammenhæng

Fra hav til maw En undersøgelse af maritimt smagsoplevelseskoncept i turismesammenhæng Fra hav til maw En undersøgelse af maritimt smagsoplevelseskoncept i turismesammenhæng Undersøgelsen er gennemført for Midtjysk Turisme af kommunikationsbureauet Konvers 1 Indhold Formål... 3 Opbygning

Læs mere

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE 1 Jeg gjorde det du kan også! Netværksrådslagning for hjemløse Socialt Udviklingscenter SUS og KFUM s Sociale Arbejde i Danmark, 2006 Tekst:

Læs mere

STARTISTEN NR. 61 / 2001 STARTISTEN

STARTISTEN NR. 61 / 2001 STARTISTEN NR. 61 / 2001 LEDER Redaktionen består af : Morten Ingemann Pedersen Flemming Selchau Jesper Hede, Søren Kamper Kære Club kammerat! Nu er det igen blevet tid til at servere en omgang Startist med frække

Læs mere

De Gode Historier fra Blåkærgård

De Gode Historier fra Blåkærgård De Gode Historier fra Blåkærgård Blåkærgård www.blaakaergaard.rm.dk Projektet er gennemført i samarbejde med Uddannelsesafdelingen, Psykiatri og Social, Region Midtjylland v. uddannelseskonsulent Lisbeth

Læs mere

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 cellehåndbog indholdsfortegnelse Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5 Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 Cellegruppelederen... 12 Cellegruppeaftenerne... 15 Facilitering...

Læs mere

Mejeristen DELEGERETMØDE SUNDHEDSORDNING. side 3. side 10. Nummer 2 Maj 2009 86. årgang Udgivet af Danske Mejeristers Fagforening

Mejeristen DELEGERETMØDE SUNDHEDSORDNING. side 3. side 10. Nummer 2 Maj 2009 86. årgang Udgivet af Danske Mejeristers Fagforening Mejeristen side 3 DELEGERETMØDE side 10 SUNDHEDSORDNING Nummer 2 Maj 2009 86. årgang Udgivet af Danske Mejeristers Fagforening Formanden har ordet Solen skinner og her i skrivende stund er vejret næsten

Læs mere

Flere unge hjemløse KOPI. Indsatte gidsler. På guidede ture med

Flere unge hjemløse KOPI. Indsatte gidsler. På guidede ture med h u sfo r bi nr. 5 maj 2013 17. årgang pris 20 kr. 8 kr. går til sælgeren køb af sælgere med synligt id-kort Flere unge e Indsatte gidsler i lærerkonflikt På guidede ture med e KOPI Køb kun avisen af sælgere

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

30. årgang September 2013 Nr. 3

30. årgang September 2013 Nr. 3 ISSN 2245-5957 huntingtons.dk 30. årgang September 2013 Nr. 3 Landsforeningen Huntingtons Sygdom huntingtons.dk nr. 3/13 1 Indhold Formanden har ordet... 3 Positivdagen... 3 Landsindsamlingen 2013... 4-5

Læs mere

Unges motivation for politisk deltagelse

Unges motivation for politisk deltagelse Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement Niels-Henrik M. Hansen & Niels Ulrik Sørensen 2014 Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement

Læs mere