Efterlevelse af retningslinjer for Type 1 miljømærker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Efterlevelse af retningslinjer for Type 1 miljømærker"

Transkript

1 Efterlevelse af retningslinjer for Type 1 miljømærker Green Key ønsker at følge principper og procedure for type 1 miljømærker, som er opstillet i Dansk Standards DS/EN ISO vedr. principper og procedure for type 1 miljømærker. Dette dokument er opdelt i: 1. Udvikling af kriterier 2. Ansøgningsprocedure 3. Overholdelse og kontrol 4. Gebyr og finansiering 5. Andre forhold 1. Udvikling af kriterier Kriteriernes gyldighedsperiode: Det står på kriteriesættene, hvor længe de gælder. Typisk gælder de 3 år, da international og national revision sker med ca. 3 års mellemrum. Der kan være forhold fx lovkrav som gør at der kan forekomme en revision i mellemliggende perioder. Livscyklusbetragtning: Green Keys kriterier er baseret på en livscyklusbetragtning og fastsat med fokus på livscyklusfaserne og på baggrund af viden om branchens største miljøbelastninger. Green Key har fokus på de fem faser, som er generelt anvendt, nemlig Materiale, Produktions, Brugs-, Bortskaffelses- og Transportfasen. Se yderligere i særskilt dokument. Selektivitet: Målet i forbindelse med revisionen for 2012 er at blive det stærkeste miljømærke i Danmark på krav, og der gås efter den bedste tredjedel af markedet. Miljømæssige kriterier fastsættes til opnåelige niveauer: Green Keys kriterier er søgt fastsat, så det på den ene side ikke er så stramme krav, at mærket kun bliver for en lille eksklusiv klub, og på den anden side så stramt, så det kræver en ekstra indsats af virksomhederne for at komme med i ordningen. Åbenhed: Styregruppen ønsker at sikre, at Green Key er en åben og gennemsigtig ordning og indarbejder løbende input fra interessenter og andre lande med Green Key. I forbindelse med de kommende kriterier, har der været et åbent og langt høringsforløb. Se under Åben høring. Åben høring: Styregruppen har løbende været åben og påvirket af for input fra relevante interessenter og alle lande med Green Key kontorer og har gennem Fee og den internationale styregruppe kunne påvirke kriterierne. I forbindelse med den sidste danske revision af kriterierne for 2012 er der blevet arbejdet med kriterierne i hele Der er søgt relevant information hos eksperter, organisationer og myndigheders i form af interviews, søgning på deres hjemmeside og gennemgang af relevante rapporter og lovgivningsmateriale. Der er kørt en åben og gennemskuelig proces med en offentlig høringsfase på 5 uger. Omkring 50 interessenter og knap 170 medlemsvirksomheder har fået tilsendt høringsmateriale, hvoraf 15 af disse har svaret tilbage. 5 af svarerne er kommet fra eksisterende medlemsvirksomheder, mens 10 er kommet fra relevante interessenter, såsom KL, Center for Energibesparelse etc. Center for Energibesparelse har bl.a. svaret: Center for Energibesparelser hilser kriterierevisionen af Green Key kriterierne velkommen. Centeret har gennemgået de råd og vejledninger, der hidrører energiforbrug, og har ikke kommentarer hertil.

2 En stor del af høringssvarenes kommentarer er blevet efterlevet og indarbejdet i kriterierne. Alle virksomheder og interessenter, som har indsendt høringssvar, har fået en individuel tilbagemelding på deres høringssvar. Udover selve høringen har relevant information og materiale før, under og efter høringsprocessen været tilgængelig på Green Keys hjemmeside ligesom der har været oplysninger i Green Keys nyhedsbrev, informeret via breve/mails samt ved oplæg ved forskellige arrangementer. Udvælgelse og udvikling af produkt miljøkriterier: Områder er fastsat ud fra viden om virksomhedernes største miljøbelastning. Samme områder er senere blevet brugt i forbindelse med de officielle miljømærker i branchen. Videnskabelige grundlag: Udviklingen og udvælgelsen af kriterier er baseret på sund videnskabelig og tekniske principper. Kriterierne er udviklet med fokus på branchekendskab kombineret med ny viden. Green Key behandler samme områder som de officielle mærker Svanen og Blomsten og har nu strammere krav en disse. Se særskilt sammenligning. Vægtningsfaktor: Alle obligatoriske kriterier skal opfyldes. Pointkriterierne giver fra 1 til 5 point og vægtningen er sket ud fra følgende principper: Miljømæssig betydning Det relative omkostningsniveau for forbedringen/faciliteten/serviceydelsen Oplevede værdi for gæsten Branchepolitisk påvirkning / signalgivning Styregruppen har vedtaget, at virksomhederne skal opnå mindst 25 % af det samlede antal point, hvilket svarer til 25 point for hoteller. Denne procentgrænse vil hæves på et senere tidspunkt. Årsagen til at sekretariatet foreslår at bruge procent i stedet for en fast pointgrænse er, at der er forskellige pointantal for de forskellige typer virksomheder og derfor vil de blive sværere at administrere og kommunikere til omverden. Varsling af ændring af kriterier: Efter høringen og vedtagelsen er der en 1 års tilpasningsperiode. Alle medlemmer er blevet informeret om revisionen og dens indhold både før og efter vedtagelsen af kriterierne bl.a. i forbindelse med den offentlige høring og ved årsskiftet efter den internationale godkendelse af kriterierne. Leverandør-ark indeholder både de eksisterende og kommende krav, så medlemmerne kan informere deres leverandører om ændringerne. Rådgivningsmateriale til kriterierne med fokus på forskellige områder vil blive sendt til alle medlemmer i løbet af 2011.

3 2. Ansøgningsprocedure Frivilligt at ansøge: Det er frivilligt at ansøge om Green Key. Lovgivning skal overholdes: I indledningen af Green Key kriterierne understeges det, at det er en forudsætning at miljø- og anden relevant lovgivning overholdes for at kunne ansøge om Green Key. Særlovgivning på området er også indarbejdet i en række kriterier. Berettigelse til at ansøge om mærket: Alle virksomheder i de forskellige kategorier kan ansøge om Green Key. Der er ingen som er undtaget. Synlig godkendelsesprocedure: En normal ansøgningsprocedure følger nogenlunde nedenstående forløb: Indledende møde med sekretariatet eller en af brancheorganisationerne, Udfyldelse og indsendelse af ansøgningsskema med bilagsmateriale/dokumentation Indledende behandling i sekretariatet (Horesta eller brancheorganisation) Virksomheden besøges af en konsulent eller en fra sekretariatet Indsendelse af ekstra dokumentation Endelig behandling i sekretariatet Alle sager skal via sekretariatet Godkendelse hos styregruppen Hvis en virksomheds ansøgning ikke bliver godkendt, får de besked om hvorfor og hvad de kan gøre for at opfylde kravene. Herefter har de mulighed for at ansøge igen. Tilgængelighed: Alle ansøgere, der opfylder produktet miljøkriterier for en given produktkategori og de øvrige programkrav er berettiget til at få tildelt en licens og tilladelse til at anvende mærket. Fortrolighed: Der værnes meget om fortrolighed for beskyttelse af medlemmerne, men megen oplysning om miljøforbedringer udveksler sekretariatet mellem medlemmerne. Sekretariatet orienterer kun omverdenen om de godkendte steder og ikke om de afviste. Dokumentation: Den miljømærkeansvarlige indhenter dokumentation for at ansøgeren opfylder programmets krav. Alle data er af kendt og kontrollerbare kvalitet. Virksomheden indsender en ansøgning, hvor det bekræftes med underskrift, at de lever op til alle obligatoriske krav samt en række pointkrav. Med ansøgning skal der indsendes en række dokumentationsmateriale om ressourceforbrug, ansatte, brugte rengøringsmidler, miljøpolitik og miljøhandlingsplan, information om leverandører, energimærkningsrapport etc. Licensen: Styregruppen tildeler en licens til at bruge mærket, når det er godtgjort, at blandt andre kontraktlige forpligtelser er overholdt. Licenshaveren er ikke forpligter til at anvende mærket: Det er frivilligt at bruge. Dog er der beskrevet et minimum af indsats i pkt. 3. Den miljømærkeansvarlige fører en offentligt tilgængelig liste over produkter, som har fået tildelt mærket Når virksomheden har fået besked om tildelingen af Green Key vil det blive offentliggjort på hjemmesiden. En liste over de godkendte steder kan findes på og den internationale side samt på Visitdenmark.dk.

4 3. Overholdelse og kontrol Gyldighedsperiode: Green Key gives for et år adgangen, og diplomet fornyes hvert år. Virksomheden skal efter 1 år gennemgå kriterierne igen jf. kriterium 1.6. (1.5 i de reviderede) samt indsende oplysninger om miljøhandlingsplanen. Se nedenfor. Overvågning og kontrol: Styregruppen har gennemgået programmet og i overensstemmelse med de generelle regler fastsatte en passende form for kontrol af hver godkendt virksomhed. Licenshaveren skal meddele miljømærkningens organ om enhver ændring: Det er beskrevet i kriterier, på den interne hjemmeside og reminder er sendt som mail til alle medlemmer. Løbende verificering: Hvert år skal Green Key virksomhederne vise, at virksomheden fortsætter sit miljøarbejde bl.a. i form af en miljøhandlingsplan, som gør status for sidste års indsat og med mål og planer for det kommende år. Hvis der skiftes leverandør skal det sikres, at de lever op til kravene for at være leverandør til en Green Key virksomhed. Kravene er beskrevet i særligt udviklede leverandør-ark. Tidsafhængige krav: Konference og overnatningssteder modtager i forbindelse med tildelingen et ark med de vigtigste datoer for de tidsafhængige krav, så der følges op på disse krav. Sekretariatet holder øje med disse datoer og rykker på det, hvis der ikke er en tilbagemelding. Kontrol: Der vil blive foretaget kontrol/konsulentbesøg fra sekretariat eller af en person udpeget af sekretariatet. (pt. hjælp fra klassifikationsafdelingen) Omkostninger til kontrolbesøget afholdes af Green Key, mens alle udgifter til evt. konsulentbistand, nødvendige investeringer m.v. afholdes af virksomheden selv. Ved besøget observeres, om alle kriterier fortsat er opfyldt. Hvis det ikke er tilfældet skal virksomheden rette op på dette og melde tilbage til sekretariatet - i nogle tilfælde i form af billeder eller anden dokumentation. I de fleste tilfælde modtager den besøgte virksomhed en skriftlig opsummering af besøget. Betingelser for suspension, annullering eller tilbagetrækning af en licens: Green Key certificeringen kan inddrages, hvis virksomheden ikke melder tilbage eller hvis det erfares at opfyldelsen af kriterierne misligholdes. En fratagelse af mærket skal via formand og/eller næstformanden. Procedurer for afhjælpende foranstaltninger ved manglende overensstemmelse: Den normale procedure er, at virksomheden får besked på, hvad der mangler i forbindelse med overensstemmelsen og får en frist til at bringe forholdene i orden gerne med en rådgivning om, hvordan det kan gøres. Virksomheden skal herefter inden fristens udløb melde tilbage at manglerne er udbedret og skal medsende dokumentation herfor i form af billeder, materiale, rapporter etc. I nogle tilfælde vil sekretariatet sikre opfyldelsen med et besøg umiddelbart herefter og alternativt bringes det op ved næste kontrolbesøg.

5 4. Gebyr og finansiering Finansieringskilder for programmet: Finansieringskilderne for Green Key er offentlige tilgængelige. Medlemmerne af styregruppen minus Miljøstyrelsen betaler kr plus indeksregulering om året til støtte for sekretariatet. For at dække omkostninger til administration, kontrol, materiale, informering, sparring og rådgivning er der fastsat et deltagergebyr. Gebyret for hoteller, konferencesteder og vandrehjem har ikke været ændret i over 10 år og er på kr pr. virksomhed plus kr. 40 pr. værelse. (Plus 1000 kr. for startpakke) For restauranter er gebyret på kr ved en omsætning på under 3. mio., kr ved en omsætning på mellem 3. og 10. mio. og kr for en omsætning over 10. Mio. For idrætsanlæg koster det kr for små, kr for mellem og kr for store anlæg Det er gratis for campingpladser at deltage. I en lang periode er sekretariatets ekstra omkostninger blevet dækket af HORESTA. Green Key har tidligere deltaget i nogle projekter, som har finansieret dele af omkostningerne, men modtager ikke pt. finansiering fra andre projekter. Den internationale koordination finansieres med et fast gebyr pr. godkendt virksomhed, som betales af sekretariaterne i de forskellige lande. Gebyrer bør anvendes ligeligt for ansøgere og licenshaverne: Indenfor hver virksomhedstype er det ligeligt, men der er forskel på gebyr for hoteller, campingpladser og idrætsanlæg. Omkostninger og gebyrer holdes lavt: Det er tanken, at medlemmerne skal bruge pengene på miljøarbejde frem for gebyret. Gebyret for hoteldelen er ikke steget i de sidste 10 år og holdes så lavt som muligt og er dermed en del lavere end tilsvarende miljømærker i branchen. Se nedenfor. Blomsten Svanen Green Key Ansøgningsgebyr: fra kr og kr for SMV som ikke refunderes Fornyelse: kr og kr for SMV hver 4 år ved revidering af kriterier. Ansøgningsgebyr: kr , som ikke refunderes og for fornyelser kr ca. hver 4 år ved revidering af kriterier. Gratis at ansøge Årligt anvendelsesgebyr: Kr og kr for SMV. Gebyrer bliver pålagt moms Årligt gebyr: 0,15 % af de første 12 mio. og 0,05 % af resten. Gebyrer bliver pålagt moms Startpakke på kr Kr plus 40 pr. værelse Gebyrer bliver pålagt moms Rabatordning: 20 % rabat for ansøgningsgebyret, hvis virksomheden er EMAS eller ISO certificeret. Rabatordning: Der betales per år min. kr per hotel og max kr For en kæde max kr

6 5. Andre forhold Internationale handelsaspekterne: Styregruppen kan ikke komme på nogen hindringer andet end, at landende skal have et Fee kontor eller være del af en international kæde. Vejledning til brug af logo: Der findes en designmanual, hvor det er beskrevet, hvordan logoet er brugt. Logoet må bruges i forbindelse med at markedsføre virksomhedens grønne profil og ved orientering af interessenter, men må ikke bruges af deres leverandører. Styregruppen stiller krav til medlemmernes leverandører, men kan ikke Green Key certificere dem, da det ligger udenfor ordningens ekspertise. Beskyttelse af mærket: Green Key er så vidt vides ikke beskyttet. Undgåelse af interessekonflikter: For at undgå interessekonflikter er der nedsat en bredt sammensat styregruppe med repræsentanter fra de forskellige brancheforeninger, Friluftsrådet, Miljøstyrelsen og VisitDenmark og samtidig er der en international styregruppe, som skal sikre kobling med Fee, som har organisationer i over 60 medlemslande. Fuld gennemsigtighed vedr. andre miljømærker: Eksisterende aftaler om gensidig anerkendelse med andre miljømærker mærkning organer stilles til rådighed.

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen? Kontrolrapporten for 2012 Kontrol af den europæiske Blomst og den nordiske Svane Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes, at det er

Læs mere

Kontrolrapporten for 2016

Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Miljømærkning skaber tillid. Med vores kontrol sikrer vi, at miljømærkede produkter lever op til kriterierne for

Læs mere

Bekendtgørelse om det europæiske og det nordiske miljømærke 1)

Bekendtgørelse om det europæiske og det nordiske miljømærke 1) BEK nr 447 af 23/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-147-00038 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten? Kontrolrapporten for 2011 Kontrol af den nordiske Svane og EU Blomsten Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes at det er vigtigt for

Læs mere

Aftale om tilslutning til ordningen

Aftale om tilslutning til ordningen MELLEM ANSØGER/FORHANDLER (i det følgende kaldet virksomheden) Navn på virksomhed (står på certifikatet) CVR nr. for virksomhed Adresse på virksomhed Postnr. By, land Kontaktperson Tlf./ mobil nr. Mail

Læs mere

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Hvem er Miljømærkning Danmark? Svanemærket og EU-Blomsten Danmarks officielle miljømærker 1) YouGov kendskabsmåling, jan.

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 1533 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 1533 Offentligt Europaudvalget 1999-00 EUU Alm.del Bilag 1533 Offentligt Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl Europaudvalget (Alm. del - bilag 1539) miljøministerråd (Offentligt) Medlemmerne

Læs mere

Miljømarkedsføring af hoteller

Miljømarkedsføring af hoteller RESUME Miljømarkedsføring af hoteller Resume Om miljømærkning af hoteller i Danmark I forbindelse med klimatopmødet i København i december 2009, er flere hoteller begyndt at markedsføre sig som grønne

Læs mere

Kontrolrapporten for 2018

Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Kontrol er en af Miljømærkning Danmarks vigtigste opgaver. Certificerede produkter og serviceydelser skal leve

Læs mere

kapital og kompetence til iværksættere Generelle vilkår pr. januar 2010 (erstatter tidligere version pr jan.08 og jan09)

kapital og kompetence til iværksættere Generelle vilkår pr. januar 2010 (erstatter tidligere version pr jan.08 og jan09) Side 1/5 kapital og kompetence til iværksættere Generelle vilkår pr. januar 2010 (erstatter tidligere version pr jan.08 og jan09) Kort om organisering af Concept Mariagerfjord Concept Mariagerfjord består

Læs mere

Grønne og bæredygtige indkøb. Bæredygtige indkøb. v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb

Grønne og bæredygtige indkøb. Bæredygtige indkøb. v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb 11-09-2012 Grønne og bæredygtige indkøb Bæredygtige indkøb v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb 1 Grønne og bæredygtige indkøb 2 Program Hvad er bæredygtige

Læs mere

Ansøgningsskema for sejlklubber der gerne vil afholde Optimist ranglistestævner

Ansøgningsskema for sejlklubber der gerne vil afholde Optimist ranglistestævner Indholdsfortegnelse: Indledning Opsummering til offentliggørelse Indledning til evt. detaljeret, fortrolig ansøgningsdel Arrangørteam Kapsejladsbane-forhold Forhold på land Regatta organisation Økonomi

Læs mere

Bæredygtighedsanprisninger. Rikke Dreyer 3. November 2015

Bæredygtighedsanprisninger. Rikke Dreyer 3. November 2015 Rikke Dreyer 3. November 2015 NGO erklæringer Deklarationer Mærker Bæredygtighedsstandarder Egenerklæring Donationer Bæredygtighedspris Virksomhedsrapportering Klassificeringer - eksempler Mængden af bæredygtige

Læs mere

Livscyklusfokus for Green Key kriterier 2012

Livscyklusfokus for Green Key kriterier 2012 Livscyklusfokus for Green Key kriterier 2012 Der er generel øgede fokus på livscyklusvurderinger/analyse(lca) i forbindelse med en miljøindsats og kommunikationen heraf. I Forbrugerombudsmandens vejledning

Læs mere

Hvordan kommer vi videre og får alle med?

Hvordan kommer vi videre og får alle med? Hvordan kommer vi videre og får alle med? 1. Gennemfør handlingsplanerne 2. Sikre at miljøarbejdet fortsætter 3. Information og dialog 4. Nye input til den næste handlingsplan Gennemførelse af handlingsplanen

Læs mere

Sådan bruges vejledningen

Sådan bruges vejledningen Sådan bruges vejledningen Denne vejledning forklarer, hvordan du ansøger om en EU-miljømærkelicens i overensstemmelse med de gældende krav i kriterierne. Følgende symboler bruges i vejledningen: = Bemærk

Læs mere

Linking grøn udbud og efterspørgsel

Linking grøn udbud og efterspørgsel Linking grøn udbud og efterspørgsel Mikal Holt Jensen Miljøkonsulent i HORESTA Sekretariatsleder for Green Key HOTEL, RESTAURANT & TURISTERHVERVET 1 Grøn Turisme Det er en god oplevelse at virksomheder

Læs mere

Livscyklusfokus for Green Key kriterier 2012

Livscyklusfokus for Green Key kriterier 2012 Livscyklusfokus for Green Key kriterier 2012 Der er generel øgede fokus på livscyklusvurderinger/analyse(lca) i forbindelse med en miljøindsats og kommunikationen heraf. I Forbrugerombudsmandens vejledning

Læs mere

Kontrolrapporten for 2017

Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Svanemærket og EU-Blomsten er i sig selv bevis for, at et produkt eller en service er blandt de mest miljøvenlige

Læs mere

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning Vejledning til ansøgning om Svanemærkning For at få tildelt en Svanelicens er der en række krav i et kriteriedokument, der skal opfyldes. Miljømærkning Danmark kontrollerer, at den indsendte dokumentation

Læs mere

Eft.: Forsvarsministeriet. Emne: Kompetencefondens hovedskrivelse uden rammer 2015

Eft.: Forsvarsministeriet. Emne: Kompetencefondens hovedskrivelse uden rammer 2015 Eft.: Forsvarsministeriet Emne: Kompetencefondens hovedskrivelse uden rammer 2015 Til HR Partner FMI HR Partner FAK HR Partner FER HR Partner HJK HR Partner VFK HR Partner FSU R1FMN skr. 2.kt. 04-544-10

Læs mere

Grønne og bæredygtige indkøb. Bæredygtige indkøb. v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb

Grønne og bæredygtige indkøb. Bæredygtige indkøb. v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb 21-06-2012 Grønne og bæredygtige indkøb Bæredygtige indkøb v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb 1 Grønne og bæredygtige indkøb 2 Program Hvad er bæredygtige

Læs mere

Retningslinjer for tildeling, vedligeholdelse og tilbagekaldelse af akkreditering. Publiceret september 2018

Retningslinjer for tildeling, vedligeholdelse og tilbagekaldelse af akkreditering. Publiceret september 2018 Retningslinjer for tildeling, vedligeholdelse og tilbagekaldelse af akkreditering Publiceret september 2018 1 Indhold Indledning... 3 Uddrag af RådgivningsDanmarks vedtægter... 4 Uddrag af forretningsorden

Læs mere

Svanemærket & EU- Blomsten. Ingrid Elmedal,

Svanemærket & EU- Blomsten. Ingrid Elmedal, Svanemærket & EU- Blomsten Ingrid Elmedal, 04-09-2018 Svanemærket Nordens officielle miljømærke EU-Blomsten EU s officielle miljømærke Miljømærkning Danmark Opgaver: Behandling af miljømærkeansøgninger

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6 UDKAST af 3/6 2013 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Læs mere

REFERENCEGRUPPE RTL 010-1, -2, -3

REFERENCEGRUPPE RTL 010-1, -2, -3 Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Jernholmen 12, 2650 Hvidovre Tlf.: 36 34 90 00 Fax: 36 34 90 01 E-mail: dbi@brandogsikring.dk www.brandogsikring.dk REFERENCEGRUPPE RTL 010-1, -2, -3 Kommissorium

Læs mere

2. Krav om miljømærker i kommunens indkøb og udbud ( )

2. Krav om miljømærker i kommunens indkøb og udbud ( ) Københavns Kommune 2. Krav om miljømærker i kommunens indkøb og udbud (2017-0188408) Bilag Bilag 1 - Kategorisering af indkøbsområder ud fra miljømærkerne Svanen og EU-Blomsten Bilag 2 - Om miljømærkerne

Læs mere

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn Beskrivelse af Hvorfor en komplet grøn løsning? Delux har nu eksisteret siden 2002, og vi har løbende forbedret vores ydelser. Det har resulteret i et højt og stabilt kvalitetsniveau, et godt arbejdsmiljø

Læs mere

Dansk Sejlunions licensordning for kapsejladsledere Side 1 af 7

Dansk Sejlunions licensordning for kapsejladsledere Side 1 af 7 Dansk Sejlunions licensordning for kapsejladsledere Side 1 af 7 Dansk Sejlunions licensordning for kapsejladsledere Revideret december 2018 Dansk Sejlunion 2018 ADMINISTRATION Dansk Sejlunions licensordning

Læs mere

Legepladscertificeringen

Legepladscertificeringen Side 1 af 6 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Legepladscertificeringens formål og grundlag... 2 1.1. Formål.... 2 1.2. Organisation... 2 1.3. Certificeringsgrundlag og kontrolomfang... 2 1.4. Vilkår og ansvarsforhold...

Læs mere

Energistyrelsen sender hermed forslag til bekendtgørelsesændringer i høring.

Energistyrelsen sender hermed forslag til bekendtgørelsesændringer i høring. Til adressater på vedlagt høringsliste Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato 6. oktober 2016 Høring om ændring af bekendtgørelser om en godkendelsesordning

Læs mere

Anerkendelse af statikere

Anerkendelse af statikere Bilag 3 Anerkendelse af statikere A. Anerkendelse af statikere Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) bemyndiges af Trafik- og Byggestyrelsen til at anerkende statikere inden for følgende rammer: 1 Gyldighed

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/287/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 10. marts 2014 om fastsættelse af kriterier for etablering og evaluering af europæiske netværk af referencecentre og deres medlemmer og for lettelse

Læs mere

Fra den 1. januar 2012 gælder som bekendt en række nye EU sporbarhedsregler på fiskeriområdet.

Fra den 1. januar 2012 gælder som bekendt en række nye EU sporbarhedsregler på fiskeriområdet. Danmarks Fiskeriforening / Danske Fiskeres PO, Skagen PO, Pelagisk PO, Kystfiskerudvalget, Landsforeningen af Fiskesorteringer og Samlecentraler, Foreningen af offentlige fiskeauktioner i Danmark, Danish

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12.

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk 12. august 2013 Høring af udkast til lovforslag om ændring af lov om

Læs mere

ETISK KODEKS FOR DANSK SEJLSPORT. Dansk Sejlunions licensordning for kapsejladsledere Side 1 af 7

ETISK KODEKS FOR DANSK SEJLSPORT. Dansk Sejlunions licensordning for kapsejladsledere Side 1 af 7 ETISK KODEKS FOR DANSK SEJLSPORT Dansk Sejlunions licensordning for kapsejladsledere Side 1 af 7 Dansk Sejlunions licensordning for kapsejladsledere Revideret december 2013 Dansk Sejlunion 2013 ADMINISTRATION

Læs mere

For tildeling af anerkendelse kræves, at mindst 2/3 af udvalget går ind for tildelingen.

For tildeling af anerkendelse kræves, at mindst 2/3 af udvalget går ind for tildelingen. Bilag 3 ANERKENDELSESORDNING FOR STATIKERE Ingeniørforeningen i Danmarks regler om anerkendelsesordning for statikere. 1 Anerkendelse Anerkendelse tildeles ved beslutning af det i 2 nævnte anerkendelsesudvalg.

Læs mere

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet Grønne offentlige indkøb (Green Public Procurement GPP) er et frivilligt instrument. Dette dokument indeholder de kriterier for grønne offentlige

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter DANAK),

Læs mere

PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER FOR UDBUD AF INDKØB AF VARER TIL KANTINEN I SELVSTYRETS CENTRALADMINISTRATION

PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER FOR UDBUD AF INDKØB AF VARER TIL KANTINEN I SELVSTYRETS CENTRALADMINISTRATION Aningaasaqarnermut Naalakkersuisoqarfik Finansdepartementet Aningaasaqarnermut Sulisoqarnermullu Aqutsisoqarfik Økonomi- og Personalestyrelsen PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER FOR UDBUD AF INDKØB AF VARER

Læs mere

The Green Key Kriterier og ansøgningsskema Hoteller, Danhostels, Konference- og Feriecentre Gældende fra januar 2010

The Green Key Kriterier og ansøgningsskema Hoteller, Danhostels, Konference- og Feriecentre Gældende fra januar 2010 KEYANSØGNINGOVERNATNING SIDE 1 The Green Key Kriterier og ansøgningsskema Hoteller, Danhostels, Konference- og Feriecentre Gældende fra januar 2010 Data Virksomhedens navn Kommune Dato for indsendelse

Læs mere

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Information om Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Certificering af kvalitetsstyringssystemer Certificering af produkter Prøvning Forløbet trin

Læs mere

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 10. november 2017 J nr. 2017-5414 Indledning Energistyrelsen indbyder hermed kvalificerede

Læs mere

Dynamiske indkøbssystemer

Dynamiske indkøbssystemer Dynamiske indkøbssystemer Syddansk Universitet: Konference om digitalisering af offentlige indkøb 1 Anders Nørgaard Jensen Partner, Advokat 20 15 02 17 anj@publicure.dk 2 Kendetegn En slags åben rammeaftale

Læs mere

2002-08-13: Danmarks Restauranter og Caféer

2002-08-13: Danmarks Restauranter og Caféer 2002-08-13: Danmarks Restauranter og Caféer K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. august 2002 i sag j.nr. 02-43.017 Danmarks Restauranter og Caféer (selv v/sekretariatsleder Kirsten Hauge)

Læs mere

Anerkendelse af statikere

Anerkendelse af statikere Bilag 3 Anerkendelse af statikere A. Anerkendelse af statikere Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) bemyndiges af Trafik- og ByggestyrelsenErhvervs- og Byggestyrelsen til at anerkende statikere inden for

Læs mere

Udmelding om forsøg med oprettelse af grundforløbsafdelinger på erhvervsuddannelserne

Udmelding om forsøg med oprettelse af grundforløbsafdelinger på erhvervsuddannelserne Til skoler m.fl., der udbyder erhvervsuddannelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Anerkendelsesudvalget: Henrik Mørup (formand), Niels-Jørgen Aagaard

Læs mere

Vedtægter for foreningen KlubLiv Danmark

Vedtægter for foreningen KlubLiv Danmark Vedtægter for foreningen KlubLiv Danmark 1 Navn og hjemsted Foreningens navn er KlubLiv Danmark. Stk. 2. Foreningens hjemsted er Københavns Kommune. Stk. 3. Foreningen er stiftet af DGI i 2014. 2 Formål,

Læs mere

Akkreditering i Kriminalforsorgen - En vejledning til ansøger

Akkreditering i Kriminalforsorgen - En vejledning til ansøger Akkreditering i Kriminalforsorgen - En vejledning til ansøger 2 Akkreditering i Kriminalforsorgen en vejledning til ansøger Direktoratet for Kriminalforsorgen Straffuldbyrdelseskontoret Evalueringsenheden

Læs mere

Indledning...3. Lovgrundlag...3. Definition på frivilligt socialt arbejde...3. Målgrupper i det frivillige sociale arbejde...4

Indledning...3. Lovgrundlag...3. Definition på frivilligt socialt arbejde...3. Målgrupper i det frivillige sociale arbejde...4 Social og Sundhed Frivillighedspolitik for Assens Kommune Indledning...3 Lovgrundlag...3 Definition på frivilligt socialt arbejde...3 Målgrupper i det frivillige sociale arbejde...4 Eksempler på frivillighedsarbejde:...4

Læs mere

1. Generelt om ordningen

1. Generelt om ordningen 02.05.2014 Vejledning om tilskud til energibesparende arbejder i privat udlejningsbyggeri efter bekendtgørelse om tilskud til energibesparende arbejder i private udlejningsbyggeri og refusion af informationsudgifter

Læs mere

Datarapport for Modmil. 277 deltagere. Mette Mosgaard, Henrik Riisgaard, Arne Remmen og Rasmus Jeppesen

Datarapport for Modmil. 277 deltagere. Mette Mosgaard, Henrik Riisgaard, Arne Remmen og Rasmus Jeppesen Datarapport for Modmil 277 deltagere Mette Mosgaard, Henrik Riisgaard, Arne Remmen og Rasmus Jeppesen Hvad er dit køn? Kvinde 35 Mand 5 2 Hvad er din alder? 2-29 2 3-39 35-9 3 82 5-59 23 6-69 33 Over 7

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!! Love for Stålforeningen Foreningen af danske Stålgrossister

!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!! Love for Stålforeningen Foreningen af danske Stålgrossister Love for Stålforeningen Foreningen af danske Stålgrossister Fastsat på den stiftende generalforsamling den 3. september 1975 med ændringer, vedtaget på generalforsamlinger af 5. maj 1976, 8. maj 1980,

Læs mere

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5 Side : 1/5 1. Anvendelsesområde Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse ved DANAK s akkreditering af virksomheder i henhold til: a. DS/EN ISO/IEC 17065 Overensstemmelsesvurdering Krav til organer,

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

Miljøstyring og transport erfaringer og redskaber

Miljøstyring og transport erfaringer og redskaber Miljøstyring og transport erfaringer og redskaber v/ Mads Holm-Petersen, COWI 1 Baggrund Miljøstyring indgår i dag som et naturlig element i ledelses- og produktionsplanlægningen. Mange virksomheder har

Læs mere

Forvaltningernes høringssvar til Miljømærkeindstillingen

Forvaltningernes høringssvar til Miljømærkeindstillingen KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 5 Forvaltningernes høringssvar til Miljømærkeindstillingen BIF BIF mener, at indstillingen bør indeholde en bemærkning om, at såfremt

Læs mere

Retningslinjer for Regional Key Account 2017

Retningslinjer for Regional Key Account 2017 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagnsnummer Kontor 65.J.9 KUR 14. marts 2017 Retningslinjer for Regional Key Account

Læs mere

Vejledning til ansøgning i Videncenter for. Velfærdsledelse. 1. Titel. 2. Ansøgt beløb. 3. Hovedansøger 17/03/11. Videncenter for.

Vejledning til ansøgning i Videncenter for. Velfærdsledelse. 1. Titel. 2. Ansøgt beløb. 3. Hovedansøger 17/03/11. Videncenter for. Vejledning til ansøgning i Videncenter for Velfærdsledelse Dette er en vejledning til udfyldelse af ansøgningsskemaet. For yderligere information henvises til www.velfaerdsledelse.dk. Mulige ansøgere opfordres

Læs mere

Akkreditering i Kriminalforsorgen - en vejledning til ansøger

Akkreditering i Kriminalforsorgen - en vejledning til ansøger Akkreditering i Kriminalforsorgen - en vejledning til ansøger 2 Akkreditering i Kriminalforsorgen en vejledning til ansøger Direktoratet for Kriminalforsorgen Straffuldbyrdelseskontoret Evalueringsenheden

Læs mere

OPLYSNINGSSKEMA til udgivelse af elektronisk nyhedsbrev Internationalt Affaldsnyt

OPLYSNINGSSKEMA til udgivelse af elektronisk nyhedsbrev Internationalt Affaldsnyt 1 1. Hovedoplysninger (husk underskrift) OPLYSNINGSSKEMA til udgivelse af elektronisk nyhedsbrev Internationalt Affaldsnyt Projektet Oplysningerne anføres i denne kolonne Journalnummer (udfyldes af Miljøstyrelsen):

Læs mere

Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter

Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter Denne guide beskriver, hvordan man udfylder skemaet til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter.

Læs mere

PRÆKVALIFIKATIONS-BETINGELSER FOR UDBUD AF NYT TILLADELSESADMINISTRATIONSSY- STEM MED TILHØRENDE ONLINE PORTAL LØSNINGER

PRÆKVALIFIKATIONS-BETINGELSER FOR UDBUD AF NYT TILLADELSESADMINISTRATIONSSY- STEM MED TILHØRENDE ONLINE PORTAL LØSNINGER Ministry of Mineral Resources Mineral Licence and Safety Authority PRÆKVALIFIKATIONS-BETINGELSER FOR UDBUD AF NYT TILLADELSESADMINISTRATIONSSY- STEM MED TILHØRENDE ONLINE PORTAL LØSNINGER Januar 2018 Indholdsfortegnelse

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.8.2017 C(2017) 5518 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 9.8.2017 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 615/2014 om gennemførelsesbestemmelser

Læs mere

Vejledende retningslinjer om kontrolstatistik (Godkendt af Landssamarbejdsudvalget den 24. november 2015 )

Vejledende retningslinjer om kontrolstatistik (Godkendt af Landssamarbejdsudvalget den 24. november 2015 ) REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN TANDLÆGEFORENINGEN Vejledende retningslinjer om kontrolstatistik (Godkendt af Landssamarbejdsudvalget den 24. november 2015 ) Formål med kontrolbestemmelserne Kontrolbestemmelserne

Læs mere

Green Tourism Organization - Miljømærkning af turistorganisationer Gældende fra januar 2019

Green Tourism Organization - Miljømærkning af turistorganisationer Gældende fra januar 2019 Green Tourism Organization - Miljømærkning af turistorganisationer Gældende fra januar 2019 Green Tourism Organization HORESTA Vodroffsvej 32 DK-1900 Frederiksberg C T +45 35 24 1 80 80 Mail: green-key@horesta.dk

Læs mere

Vejledning til ansøgere om permanent virke som anerkendt statiker Bilag 3C til Håndbog for anerkendelsesudvalget

Vejledning til ansøgere om permanent virke som anerkendt statiker Bilag 3C til Håndbog for anerkendelsesudvalget Ingeniørforeningen i Danmark Anerkendelsesordning for Statikere Vejledning til ansøgere om permanent virke som anerkendt statiker Bilag 3C til Håndbog for anerkendelsesudvalget Indledning Denne vejledning

Læs mere

Offentligt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 19. september 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København

Offentligt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 19. september 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København Offentligt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 19. september 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København Fra Statikeranerkendelsesudvalget deltog: Henrik Mørup, Jeppe Jönsson, Ole Meinicke

Læs mere

Fra den 1. januar 2012 gælder som bekendt en række nye EU sporbarhedsregler på fiskeriområdet.

Fra den 1. januar 2012 gælder som bekendt en række nye EU sporbarhedsregler på fiskeriområdet. Danmarks Fiskeriforening / Danske Fiskeres PO, Skagen PO, Pelagisk PO, Kystfiskerudvalget, Landsforeningen af Fiskesorteringer og Samlecentraler, Foreningen af offentlige fiskeauktioner i Danmark, Danish

Læs mere

Betingelser for prækvalifikation - Udbud af konsulentopgave

Betingelser for prækvalifikation - Udbud af konsulentopgave Betingelser for prækvalifikation - Udbud af konsulentopgave 1. Indledning... 3 2. Ordregiver... 3 3. Den udbudte opgave... 3 4. Tidsplan... 4 5. Spørgsmål... 4 6. Ansøgningsfrist... 4 7. Supplerende oplysninger...

Læs mere

Energistyrelsens vejledning om energimærkning til virksomheder der udfører energimærkning

Energistyrelsens vejledning om energimærkning til virksomheder der udfører energimærkning V EJLEDNING rev. 30. september 2014 J.nr. 3009/3027-0063 Ref. ABK/SRO Energibesparelser Side 1/ 12 Energistyrelsens vejledning om energimærkning til virksomheder der udfører energimærkning Indholdsfortegnelse

Læs mere

Procedure ved afgivelse af høringssvar

Procedure ved afgivelse af høringssvar Procedure ved afgivelse af høringssvar (DSF) bliver inviteret til at deltage i høringer vedr. relevant fysioterapi-fagligt materiale. Ofte vil invitationerne komme fra myndigheder som f.eks. Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter

Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter Denne guide beskriver, hvordan man udfylder skemaet til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter.

Læs mere

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016 Gebyrregler for Svanemærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket på vegne

Læs mere

Vejledning om import af forarbejdet fjerkrækød

Vejledning om import af forarbejdet fjerkrækød Vejledning om import af forarbejdet fjerkrækød Forordning 616/2007 April 2013 Kolofon Vejledning om import af forarbejdet fjerkrækød Forordning 616/2007 Denne vejledning er udarbejdet af Ministeriet for

Læs mere

Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser

Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser Miljøstyrelsens Rammeaftale på affaldsfaglige konsulentydelser og -bistand Bilag 3a: Miniudbudsbetingelser Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Bilag I.A Tilslutningsaftale øvrige ikke-kommunale Kunder. Rammeaftale Brændstof og fyringsolie Delaftale 1 Tankkort til tankstationer

Bilag I.A Tilslutningsaftale øvrige ikke-kommunale Kunder. Rammeaftale Brændstof og fyringsolie Delaftale 1 Tankkort til tankstationer Bilag I.A Tilslutningsaftale øvrige ikke-kommunale Kunder Rammeaftale 50.85 Brændstof og fyringsolie Indholdsfortegnelse 1. Øvrige ikke-kommunale Kunders brug af Rammeaftalen... 3 2. Proces for efterfølgende

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. [XXXX] Kommune [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Kommunen )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. [XXXX] Kommune [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Kommunen ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem [XXXX] Kommune [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Kommunen ) og [Leverandørens navn] [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Leverandøren ) er

Læs mere

Vedtægter for VENT-ordningen December 2016

Vedtægter for VENT-ordningen December 2016 Vedtægter for VENT-ordningen December 2016 Gregersensvej 2630 Taastrup Telefon 7220 2555 www.vent.dk e-mail: vent@teknologisk.dk - 1 - Indholdsfortegnelse Side 1. Område og formål... 3 1.1. Ordningens

Læs mere

Udbudsannonce. Prækvalifikation. Udbud af hjemmeplejeydelser. Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg

Udbudsannonce. Prækvalifikation. Udbud af hjemmeplejeydelser. Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg Udbudsannonce Prækvalifikation Torvegade 74 6700 Esbjerg Indhold Baggrund og formål...3 Opgavebeskrivelse og omfang...3 Ordregiver...3 Spørgsmål og kontaktperson...3 Prækvalifikationsmateriale...4 Udbudsproces...4

Læs mere

Retningslinjer for Regional Key Account 2015

Retningslinjer for Regional Key Account 2015 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Sagnsnummer Kontor 2015-38674 KUR 17. august 2015 Retningslinjer for Regional

Læs mere

1. Rejseudgifter svarende til tog på 2. klasse inkl. evt. pladsreservationer samt kørsel i egen bil refunderes (se pkt. a.).

1. Rejseudgifter svarende til tog på 2. klasse inkl. evt. pladsreservationer samt kørsel i egen bil refunderes (se pkt. a.). NOTAT Politik for honorarer, rejserefusioner, repræsentationsudgifter m.m. i DUF Udgangspunktet for DUFs politik for honorarer, rejserefusioner, repræsentationsudgifter m.m. er at tage hensyn til to forhold:

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive opvarmningssystemer ved skrotning af oliefyr

Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive opvarmningssystemer ved skrotning af oliefyr Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive opvarmningssystemer ved skrotning af oliefyr I medfør af 4, 5, stk. 3, 6 og 7, stk. 2, i lov nr. 129 af 25. februar 1998 om statstilskud til produktrettede

Læs mere

EJERSTRATEGI 2014-2017 FOR VIRKSOMHEDER INDEN FOR TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET M.M.

EJERSTRATEGI 2014-2017 FOR VIRKSOMHEDER INDEN FOR TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET M.M. EJERSTRATEGI 2014-2017 FOR VIRKSOMHEDER INDEN FOR TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET M.M. Teknik- og Miljøforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer 6-1-2014 2012-26903 2013-183605 Baggrund og afgrænsning Køge

Læs mere

Fremtidens Parcelhuse - er svanemærkede

Fremtidens Parcelhuse - er svanemærkede Fremtidens Parcelhuse - er svanemærkede Ole Alm ole@detgroennehus.dk www.detgroennehus.dk www.fremtidensparcelhuse.dk www.energitjenesten.dk Fremtidens Parcelhuse Initiativ: Agenda 21 Udvalget i Køge Kommune

Læs mere

HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER. Version 2011 ENERGIMÆRKNING UDEN BYGNINGS- GENNEMGANG

HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER. Version 2011 ENERGIMÆRKNING UDEN BYGNINGS- GENNEMGANG HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER Version 2011 ENERGIMÆRKNING UDEN BYGNINGS- GENNEMGANG Gyldig fra den 1. juni 2011 Indholdsfortegnelse 1. Læsevejledning... 1 1.1. Håndbogens indhold og struktur...1 2. Formål

Læs mere

Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for forhandlere af biocider 15. marts 2013

Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for forhandlere af biocider 15. marts 2013 Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for forhandlere af biocider 15. marts 2013 Miljøstyrelsen inviterede den 15. marts 2013 forhandlere af biocidmidler til et temamøde om EU's nye lovgivning;

Læs mere

Ansøgningsskema. Beskrivelserne i ansøgningsskemaet skal være korte, og skemaet må maksimalt fylde 8 sider. Bilag kan vedlægges.

Ansøgningsskema. Beskrivelserne i ansøgningsskemaet skal være korte, og skemaet må maksimalt fylde 8 sider. Bilag kan vedlægges. Tilskud til udarbejdelse af ansøgninger om godkendelse af mindre belastende biocidprodukter eller godkendelse af et aktivstof på biocidforordningens bilag I Ansøgningsskema Udfyldt ansøgningsskema med

Læs mere

Bekendtgørelse om obligatorisk energisyn i store virksomheder 1)

Bekendtgørelse om obligatorisk energisyn i store virksomheder 1) (Gældende) Udskriftsdato: 23. november 2014 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3007/3015-0001 Senere ændringer til

Læs mere

Energimærkning af chillers - væskekølere

Energimærkning af chillers - væskekølere Energimærkning af chillers - væskekølere Per Henrik Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik Energiseminar, Plastindustrien, 4. dec. 2009 Agenda 1. Hvad er en chiller? 2. Resultater fra PSO-projekt

Læs mere

Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017

Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017 Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017 Gældende regler i persondataloven I dag er det den danske persondatalov, der beskriver reglerne for, hvordan personoplysninger må indsamles, opbevares

Læs mere

Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus

Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus Agenda 14.00 På vej mod nye standarder 14.30 Kend det, prøv det, brug det 15.00 Pause 15.15 Sådan kommer du i gang 15.30 Spørgsmål og afrunding

Læs mere

Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund

Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund 4. marts 2013 LICW/TS Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund I DI mener vi, at det forslag til kriterier for Svanemærkning af bagerier og brød, der er sendt

Læs mere

Retningslinjer for benyttelse af. Nationalpark Mols Bjerges LOGO

Retningslinjer for benyttelse af. Nationalpark Mols Bjerges LOGO Retningslinjer for benyttelse af Nationalpark Mols Bjerges LOGO Version 3 af 2. oktober 2012 Indholdsfortegnelse: Side Overordnede retningslinjer for benyttelse af Nationalpark Mols Bjerges logo 3 Retningslinjer

Læs mere

14708/16 kf/top/ikn 1 DGD 1B

14708/16 kf/top/ikn 1 DGD 1B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 2016/0225 (COD) 14708/16 ASILE 80 ASIM 157

Læs mere