Steno Patient Panel. Panelet består af patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet er at involvere patienterne i behandlingen og at give

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Steno Patient Panel. Panelet består af 15-20 patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet er at involvere patienterne i behandlingen og at give"

Transkript

1 Steno Patient Panel Panelet består af patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet er at involvere patienterne i behandlingen og at give

2 STENO PATIENT PANEL Steno Patient Panel består af patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet med panelet er at involvere patienterne i behandlingen på Steno og at give patienterne en stemme i offentligheden. Patienterne taler ved konferencer, møder og presseevents, og de giver rådgivning om behandlingen i forbindelse med for eksempel patient-behandler-dialog, netværksmøder og ny teknologi, der kan gøre det lettere at passe sin diabetes. PERSONLIGE ERFARINGER MED DIABETES Medlemmerne i panelet har forskellige erfaringer med diabetes. Nogle patienter er på insulinpumpebehandling, nogle har været gravide med diabetes, andre har problemer med vægt eller komplikationer på fødder, øjne, nyrer og hjerte. Mangfoldigheden af personer og erfaringer tjener til at give det fulde billede af livet med diabetes. AFTAL ET DIALOGMØDE Medlemmerne kan alle selvstændigt formidle om deres liv med diabetes og tager udgangspunkt i nogle centrale emner: Hvordan fik jeg konstateret diabetes? Hvilken forandring i mit liv medførte sygdommen? Og hvilke behov og udfordringer er vigtige at imødekomme for at have et godt liv med diabetes? Derudover kan hvert medlem af panelet formidle og diskutere nogle særlige emner med udgangspunkt i deres personlige erfaringer. Læs mere om de forskellige emner og medlemmerne i denne brochure. Book et dialogmøde hos Anette Laursen, Steno Education på Der betales for en dags tabt arbejdsfortjeneste på 2000 kr. + transport for hvert dialogmøde. Dialogmødet kan være af varierende længde. For at være sikker på at få den ønskede paneldeltager skal et møde aftales mindst en måned før den ønskede dato. Medlemmerne vil ikke kunne svare på sundhedsfaglige spørgsmål og deltager kun i uddannelses- og rådgivningsaktiviteter.

3 1. CAMILLA ROSSIL Camilla Rossil er født i 1977, er uddannet idrætspædagog og har derudover en professionsbachelor i ernæring og sundhed. Camilla har haft type 1 diabetes, siden hun var 4 år gammel. I løbet af sine ungdomsår oplevede Camilla megen modstand og skældud fra behandlersystemet. Desuden mistede hun i en periode sit syn, men fik det tilbage igen. I dag lever Camilla i balance med sin sygdom. Hun har haft succes med insulinpumpe siden 2006 og er i god behandling for både senkomplikationer og glutenallergi, som er vanskelig for en person med diabetes. Privat er Camilla engageret i frivilligt arbejde bl.a. hos Red Barnet, hvor hun arbejder med udsatte børn og deres familier. Hun dyrker også gerne sin begejstring for adventure-rejser, som for eksempel skiture i de norske fjelde - ikke mindst fordi hun gerne vil føle, at hun styrer sit liv. Camilla har desuden holdt mange foredrag om udfordringen med at være svagtseende på arbejdsmarkedet. Særlige emner som Camilla kan fortælle om på dansk og engelsk er: Erfaringer med øjenkomplikationer og hvordan hun i dag i modsætning til tidligere magter sin sygdom. Livet før og efter insulinpumpen. Det gode forhold mellem patient og behandler. Herunder glæden ved at blive betragtet som et helt menneske af behandleren. Erfaringer med at udfordre sig selv og sin diabetes gennem rejser og ekstrem sport. Camillas mor deltager også gerne i et dialogmøde og kan fortælle om livet med diabetes set fra en pårørendes perspektiv.

4 2. ERIK HAGEMAN Erik Hageman er født i Inden han trak sig tilbage som pensionist, havde han i 38 år sit eget firma, der handlede med kontormøbler. Erik har haft type 1 diabetes i 72 år uden at have nævneværdige komplikationer, hvilket er meget sjældent. Han har altid aktivt søgt viden om sin sygdom og har diskuteret sin behandling tidligere til undren for læger og andre faggrupper. Eriks søn har også diabetes. Erik er meget aktiv på Steno og har desuden siden sin tidligste barndom været engageret i Diabetesforeningen på alle niveauer. Han har været med til at starte JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) i Danmark og er en erfaren oplægsholder. Særlige emner som Erik kan fortælle om på dansk og engelsk er: Hvordan et positivt livssyn skaber engagement og de bedste forudsætninger for at leve et godt og langt liv med diabetes. Diabetes gennem generationer, og hvordan det er at leve med diabetes i dag i forhold til for 65 år siden særligt i forhold til skole og barndom. Modet til at udfordre læger og andre faggrupper for at opnå den bedste behandling.

5 3. CHARLOTTE DAM JUNGET Charlotte Dam Junget er født i 1964 og arbejder som produktchef i Medico-industrien, bl.a. med produkter til måling af blodsukkeret. Charlotte bor sammen med sin mand og to børn på 19 år og 15 år. Hun har haft type 1 diabetes, siden hun var 25 år og har ingen komplikationer, men understreger, at det konstant kræver en indsats. Livet er blevet langt nemmere, efter der er kommet en insulinpumpe til. Charlottes ønske er at leve så normalt som muligt, uden at diabetes kommer til at fylde for meget i dagligdagen. Diabetes skal ikke bestemme det hele! som hun siger. Særlige emner som Charlotte kan fortælle om på dansk er: Livet før og efter insulinpumpen Hvordan man selv kan holde regnskab med sin sygdom og bruge sine data i dialogen med behandlere. Hvordan man skaber plads til sig selv i et liv med diabetes, arbejde, familie, motion og meget mere. Diabetes og graviditet: Glæden, bekymringerne og det tætte samarbejde med behandlere. Hvilke krav er rimelige at stille til Charlotte som patient?

6 4. PERNILLE GRØNDAHL HOPPE Pernille Grøndahl Hoppe er født i Pernille arbejder til daglig som produktionskoordinator med filmproduktion, kommunikation m.m. Pernille fik type 1 diabetes som 9 årig i 1973, er gift med Kurt og mor til Selma, født I hverdagen er nøgleordet for Pernille planlægning. Hun skal planlægge alt! Planlægge kost, insulin, motion. Dette kan være en udfordring i hendes arbejde, der ofte byder på skiftende arbejdstider, lange dage, rejser m.m. Dette til trods lever Pernille et fuldstændigt normalt liv. Der er fx ikke noget, der hedder særlig diabeteskost i hendes hverdag. Det hedder i stedet almindelig god og sund kost, som hele familien spiser, og hvor der også er plads til, at den søde tand plejes. I det hele taget er Pernilles holdning til sin diabetes, at det er bare noget, der er der. Eller som hendes mand siger: Pernille kunne lige så godt have fregner. Særlige emner som Pernille kan fortælle om på dansk og engelsk er: Udfordringen med at blive gravid og gå til kontrol ugentlig samtidig med et krævende job i filmbranchen. Planlægning som en vej til øget frihed og god livskvalitet. Pensystemer og insuliner set fra brugerens side lige fra den første NovoPen1, som Pernille omtaler som revolutionen i 80 erne til de nye, moderne penne, FlexPen og FlexTouch-pennene.

7 5. SVEND-AAGE JESPERSEN Svend-Aage Jespersen er født i 1937, er pensionist og har siden 1955 og indtil han gik på pension været ansat i luftfartsbranchen. Han er således meget berejst i Asien, Afrika, Mellemøsten og Europa. Svend-Aage har haft type 1 diabetes, siden han var 11 år. Han lever godt med diabetes og har i dag en god regulering med insulinpumpe. Han har haft flere uheld i forbindelse med lave blodsukre, har øjenkomplikationer, som er blevet behandlet med laser, og en dobbelt bypass-operation samt en ny hjerteklap. Netop integrationen af diabetesbehandling med andre fagområder som hjertekarsygdomme og cancer ligger ham meget på sinde. Svend-Aage foretrækker at fortælle om sin sygdom sammen med sin datter Hanne Mette, der også har type 1 diabetes. Særlige emner som Svend-Aage kan fortælle om på dansk og engelsk er: Fire generationer med diabetes og forholdet til et barn med diabetes og barnets reaktion. Komplikationer, lave blodsukre og relaterede sygdomme, specielt senkomplikationer, fx neuropati, knogleskørhed, brækkede ben og knogler. Livet før og efter insulinpumpen. Anekdoter om diabetes i andre lande og kulturer.

8 6. HANNE METTE JESPERSEN Hanne Mette Jespersen er født i 1971 og arbejder som socialpædagog. Hun har levet med type 1 diabetes, siden hun var 5 år gammel og har en søn på 4 år, der netop har fået konstateret diabetes. Hanne Mettes diabetes har ikke altid været velreguleret, bl.a. på grund af depressioner, og hun har derfor en del langtidsvirkninger, men hun er nu velreguleret og i pumpebehandling. Hanne Mette har boet i USA i flere omgange og er en passioneret tøjsyerske med eget firma, hvor hun blandt andet har syet tøj til Miss Danmark. Hun er desuden en erfaren foredragsholder bl.a. inden for psykiatrien, hvor hun har talt om kroniske sygdomme, depression og betydningen af efterbehandling og opfølgning. Særlige emner som Hanne Mette kan fortælle om på dansk og engelsk er: Fire generationer med diabetes evt. i parløb med sin far, Svend-Aage. Diabetes og graviditet: Glæden, bekymringerne og det nære forhold til behandlerne. Livet før og efter insulinpumpen. Depression, kærlighed og diabetes samt det særlige ansvar, der følger med at være gift med en person med diabetes.

9 7. TINE FILGES Tine Filges er født i 1973 og har siden 2010 haft sin egen analysevirksomhed, hvor hun bl.a. udfører evalueringer for kommuner og hospitaler. Hun bor sammen med sin mand og sin søn, der blev født i Tine fik konstateret type 1 diabetes i 1982, da hun var 8 år gammel. Da hun var i 20 erne, fik hun laserbehandlet sine øjne efter en vild ungdom. I dag er hun velreguleret. Tine fik insulinpumpe i Under sin graviditet var Tine med til at starte en mødregruppe på Steno og er i det hele taget meget udadvendt og engageret i at hjælpe andre med type 1 diabetes. Tine synes, at diabetes-stress er interessant at arbejde med, og at motion og diabetes er en stor udfordring pga. de høje blodsukre efter træning. Særlige emner som Tine kan fortælle om på dansk og engelsk er: Diabetes og graviditet: Glæden, bekymringerne og det nære forhold til behandlerne herunder også behovet for positiv tænkning fra behandlernes side. Diabetes-stress. Hvordan netværk med andre mennesker med diabetes giver støtte og livsglæde. I september 2014 stiftede Tine sammen med fem andre personer med type 1 diabetes: Type 1 - foreningen for mennesker med type 1 diabetes. Tine er formand for foreningen.

10 8. MORTEN KRARUP Morten Krarup er født i 1958 og er administrerende direktør i et mindre software-firma. Morten har haft diabetes, siden han var 12 år gammel. Han bruger i dag insulinpumpe og er velreguleret, men det har han bestemt ikke altid været. Både i teenageårene og i hans år med krævende jobs som direktør har diabetes ikke altid haft førsteprioritet. Særlige emner som Morten kan fortælle om på dansk og engelsk er: Hvad skal der til for at komme i god kontrol. Kombinationen af karriereræs og et liv med diabetes. Hvordan en insulinpumpe gør et liv med diabetes væsentlig lettere. Morten har i dag et roligt familieliv, hvor han har fået integreret motion og sund mad som en naturlig del af livet. Han har tidligere i sit arbejdsliv valgt ikke at fortælle, at han har diabetes, men er i dag åben omkring det på sin arbejdsplads.

11 9. RICHARD SKJOLDAGER Richard Skjoldager er født i 1985, fik diabetes som knap 2-årig og kender derfor kun et liv med diabetes. Han er udlært tømrer og uddannet bygningskonstruktør og arbejder som ejendomsansvarlig i Vedligehold og Drift hos Bygningsstyrelsen. Richard har altid taget ansvar for sin diabetes, men pga. nåleskræk var det først som 14-årig, at han begyndte at stikke sig selv. Indtil da var han afhængig af sine forældre eller en anden voksen, der kunne stikke ham. Siden har han fået insulinpumpe, og det gav ham en stor frihed ikke at være afhængig af andre. Særlige emner som Richard kan fortælle om på dansk og engelsk er: Nåleskræk og hvilke værktøjer, der hjælper mod nåleskræk. Livet før og efter pumpen større frihed i forbindelse med MTB, kitesurfing, motions-/ fitnesscenter og fester/byture. Udvikling af digitale værktøjer, der gør livet med diabetes nemmere. Integration af diabetes i sociale sammenhænge på skolen, arbejdspladsen og til fest og fodbold. Han fik blodglukose-sensor i foråret 2012 pga. mistanke om lav blodglukose om natten. Blodglukoseniveauet er siden kontinuerligt blevet mere stabilt, og han er nu tæt på sit personlige mål for HbA1c. Richard er socialt anlagt. Det er vigtigt for ham at leve et liv, hvor han kan gøre de samme ting som og sammen med sine jævnaldrene. Derfor har han altid haft fokus på at gøre diabetes til en naturlig del af samværet med andre.

12 10. OLIVER BREUMLUND Oliver Breumlund er født i 1992 og er flere gange danmarksmester i wakeboard, som er vandskiens svar på snowboard. Oliver fik konstateret type 1 diabetes som 15-årig og allerede dengang dyrkede han intensivt wakeboard med landsholdet i Vallensbæk fra klokken 15:00-21:30 lige fra start april til slut oktober. Det var hårdt at få konstateret en kronisk sygdom. Oliver vidste meget om, hvad det indebar, da hans storesøster også har type 1 diabetes. Men efter han havde stukket den første nål i maven, hvilket er noget han aldrig glemmer, blev han klar over, at diabetes ikke skulle lægge en dæmper på hans liv. Han tog til Spanien i wakeboard trænings camp allerede to uger efter, han havde fået konstateret diabetes. Siden dengang har Oliver færdiggjort gymnasiet og har været på utallige rejser i forbindelse med sin sport og sin passion for de tilsvarende sportsgrene snowboard og skateboard. Særlige emner som Oliver kan tale om på dansk og engelsk er: Ekstremsport og diabetes. Hvordan lærer man sin krop at kende, så man kan præstere på højeste niveau med diabetes. Ung med diabetes teenagelivet i forhold til gymnasiet, fester og forældreoprør, samt kontakten med behandlere i Stenos ungeteam. At være cool med diabetes og ikke genert i forhold til at tale om diabetes og stikke sig i fuld offentlighed. Oliver har medvirket i flere film om wakeboard. Se video med Oliver Breumlund på: https://vimeo.com/

13 11. DORTHE OLOFSEN Dorthe er født i 1990, bor på Amager og læser til sundhedsservicesekretær på Niels Brock. Hun har haft type 1 diabetes, siden hun var 6 år gammel og har en afslappet holdning til sin sygdom. Hendes far har også diabetes, og det ser hun som en stor fordel, fordi hun har oplevet diabetes som en naturlig del af hverdagen hele livet. Dorthe ser ikke livet med diabetes som fyldt med afkald og skam og mener, at det mindsker livskvaliteten at sætte begrænsninger og forbud op omkring sygdommen. Selv er hun rigtig madglad og spiser stort set, hvad hun har lyst til. Sygdommen stiller nogle krav, som man skal leve op til for få en god hverdag, men hun kæmper meget for at få fjernet de fordomme, der er omkring diabetes så mennesker med diabetes kan leve frit og afslappet med sygdommen. Særlige emner som Dorthe kan tale om på dansk og engelsk er: Diabetes som teenager. Hvordan kan man få diabetes til at spille sammen med (og ikke imod) fester og et godt ungdomsliv. Fremtiden med diabetes og angsten for følgesygdomme. Dorthes far har fået en del følgesygdomme og er i dag næsten blind. Udfordringerne med at tage insulin/glp-1 og følge sin egen plan i skolen, i arbejdslivet og i en aktiv fritid.

14 12. IB BRORLY Ib Brorly er født i 1932, er pensionist og har haft type 2 diabetes, siden han var 58 år gammel. Ib fik konstateret diabetes på højdepunktet af sin karriere, da han var adm. direktør for Kodaks danske aktiviteter. Han har ikke haft de store udsving i sine blodsukkertal igennem 20 år og har ingen nævneværdige komplikationer. Ib er meget aktiv i diabetesverdenen, blandt andet som næstformand i Diabetesforeningen og medlem af diverse udvalg i Sundhedsstyrelsen samt i Region Hovedstaden. Han er også involveret i Novo Nordisks DAWN- og DAWN Youth-aktiviteter, hvor man undersøger de psyko-sociale behov blandt mennesker med diabetes. Desuden er han medlem af Novo Nordisks Global Patient Sounding Board. Særlige emner som Ib kan fortælle om på dansk og engelsk er: Et liv i højt tempo med diabetes. Nationale indsatser og de deraf berørte borgere - ikke mindst kronikere og de ældre medicinske patienter. Patient-feedback på nye initiativer, indlægssedler, produkter m.m. Deltager gerne i dialoger omkring de behov, andre, særlig ældre brugere, måtte have.

15 13. KLAUS BAASTRUP Klaus Baastrup er født i 1949 og er pensioneret it-konsulent. Klaus fik konstateret type 2 diabetes som 51-årig. I gymnasiet blev han ramt af depressioner og forsøgte selvmedicinering med alkohol, hvilket udviklede sig til alkoholisme. Efter 24 år i edb-/it-branchen fulgte 16 år med langvarig sygemelding, aktivering og revalidering, hvilket medførte kronisk træthed og total mangel på energi samt en meget svær overvægt (toppede på 148 kg). I 1989 begyndte Klaus nye liv. Han kom i Minnesota-behandling, hvilket ifølge ham selv reddede hans liv. Klaus har nu været ædru og røgfri siden 1989 og har siden uddannet sig til familieterapeut, alkolog og addiction counselor. Han er desuden uddannet idrætsleder, TRIM-leder samt løbetræner. Fra 1974 til 1986 var han formand for Hjerteforeningens Motionsklub i Lyngby og stod i den periode for træningen til Eremitageløbet. Klaus er i 2010 begyndt at få kontrol over sin diabetes og har foreløbig tabt sig 30 kg, dels via GLP-1-behandling, dels via bedre depressionsbehandling og langsigtet motions- og madplanlægning. Klaus er meget udadvendt og en erfaren foredragsholder. Særlige emner som Klaus kan fortælle om på dansk og engelsk er: 5 benspænd for min blodsukkerregulering: Depression, alkoholisme, søvnapnø, overspisning og med-afhængighed. En holistisk tilgang til GLP-1-behandling det er ikke nok med medicin, mad og motion! Det hele skal med (fysisk, psykisk, emotionelt og åndeligt). Netværket skal være i orden! Ligesindede deler erfaring, styrke og håb for at opnå hjælp til selvhjælp.

16 14. BENNY SCHATZ Benny Schatz er født i 1949 og arbejder som rejsefotograf og salgskonsulent. Benny fik konstateret type 2 diabetes i 1987 og er gået fra diæt/ motion over tabletbehandling til sin nuværende tablet- og insulinbehandling. Som rejsefotograf har Benny rejst i Burma, Indien, Thailand, Peru og Ecuador uden at opleve diabetes som en hindring, snarere tværtimod fordi den høje aktivitet faktisk skabte en bedre regulering. Særlige emner som Benny kan fortælle om på dansk og engelsk er: At leve med en bred vifte af diabeteskomplikationer, og hvordan det kan påvirke relationen til arbejdsmarkedet. At realisere sine drømme og ikke lade sig begrænse af diabetes. Benny var i mange år folkeskolelærer i blandt andet engelsk og musik, men blev i 2006 afskediget efter tre langvarige sygdomsperioder med fodkomplikationer affødt af nedsat følsomhed i fødderne.

17 15. CHRISTIAN PETERSEN Christian Petersen er født i 1981 og er uddannet idrætspædagog og skolelærer. Han underviser i idræt, natur- og teknik og matematik på en skole i København. Christian fik konstateret type 2 diabetes som 18- årig i forbindelse med et lægetjek, da han var ved at tage kørekort. Det kom som et stort chok, for der var ikke andre i familien, der havde sygdommen. I starten var det svært at forholde sig til en sygdom, som alle kaldte gammelmandssukkersyge, da han følte sig ung og frisk. Han havde været konkurrencesvømmer, siden han var 9 år og stoppede, da han var 16 år. Herefter tog han 50 kg på, så han i en alder af 18 år vejede 135 kg. Men da Christian er to meter høj, havde han ikke rigtig lagt mærke til det. I dag har han tabt sig og lever godt med sin sygdom ved at dyrke motion, spise sundt, og være i GLP-1 behandling. Han skal til at løbe maraton og har faktisk oplevet det som en positiv vending i livet at få konstateret diabetes. Særlige emner som Christian kan fortælle om på dansk og engelsk er: Erfaringer med at få konstateret type 2 diabetes som ung, og den omvæltning det indebærer. Hvordan lykkes man med en succesfuld livsstilsændring? Væk fra den tunge dreng og ind i et aktivt liv. At få konstateret type 2 diabetes kan ændre livet til det positive og give et nyt og bedre livssyn.

18 16. EVA DEIGAARD LEPRI Eva er født i Århus i 1962 og bor på Frederiksberg i København. Hun er uddannet i engelsk på CBS og journalistik fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Derudover er hun uddannet beklædningsformgiver med speciale i pels. Eva arbejder i dag som direktionssekretær i Realkreditrådet. Hun har bevaret passionen for design og arbejder i fritiden som forfatter på eget forlag og som gæstelærer på bl.a. Skals højskolen for design og håndarbejde. Eva fik konstateret type 2 diabetes i 2005 i forbindelse med et sundhedscheck på sin arbejdsplads. Inden da havde hun i et trekvart år haft kraftige symptomer (rysteture, hyppig vandladning, stor tørst), men tog sig ikke af det i et travlt arbejdsliv. Begge Evas forældre og fire bedsteforældre har haft type 2 diabetes og hendes mand har type 1 diabetes. Eva har valgt at være åben omkring sin sygdom, men har personligt svært ved at acceptere livet som kroniker og de begrænsninger, som det indebærer. Særlige emner som Eva kan tale om på dansk og engelsk er: Ændring af livsstil. Selvom man er en veluddannet og struktureret person i arbejdslivet, kan det være næsten umuligt at ændre spise- og motionsvaner. Diabetes i familien: Den gode dialog og samarbejde omkring diabetes, samt nedbrydning af fordomme omkring type 2 diabetes. Almen praksis vs. specialiseret diabetesbehandling. Hjertekarsygdom, livet før og efter GLP-1 behandling, samt angsten for insulin.

19 17. FAKHRA MAJEED Fakhra er født i 1974 og bor på Nørrebro i København. Hun er muslim med pakistansk baggrund og er født og opvokset i Danmark. Fakhra er uddannet som kontorassistent og blev gift i I 2014 fødte hun en dreng, og inden sin graviditet arbejdede hun som sagsbehandler i Københavns Kommune inden for kontanthjælpsområdet. Fakhra fik i forbindelse med en fertilitetsbehandling i 2004 konstateret type 2 diabetes. Begge Fakhras forældre har type 2 diabetes og hendes lillesøster, som var overvægtig i barndommen, fik konstateret type 2 diabetes allerede som 13-årig. Særlige emner som Fakhra kan tale om på dansk og engelsk: Kulturelle udfordringer og diabetes: Ramadan, traditioner og mangel på viden om diabetes især blandt ældre borgere med pakistansk baggrund. Diabetes og graviditet: Motivation, glæde og benhårdt arbejde. Accept af diabetes en forudsætning for at leve godt med diabetes, så det ikke bliver en byrde. Fakhra blev tilknyttet Steno og Rigshospitalet i forbindelse med hendes ønske om at blive gravid. I den forbindelse lykkedes det Steno at ruske op i de dårlige vaner, hun kom for eksempel et stort Cola forbrug til livs, tabte en del i vægt og fik blodsukrene under kontrol. Fakhra spiser både dansk og traditionel pakistansk mad og er opmærksom på de udfordringer, der er i begge madkulturer for en person med diabetes.

20 18. LONE LINDBORG Lone Lindborg er født i 1960 og bor i Gentofte kommune. Hun arbejder i dag i en almindelig børnehave, men har gennem sine mere end 30 år som pædagog arbejdet med forskellige aldersgrupper inden for børn og unge. Lone har to voksne piger, der begge er adopterede fra Indien, samt en plejesøn, der nu er voksen. For nogle år siden valgte Lone en total livsstilsændring, bl.a. inspireret af Chris MacDonald s U-TURN program på TV-2. Lone tabte 20 kg. Der var flere ting, der understøttede den varige livsstilændring: PCOS forsvandt efter overgangsalderens indtræden, skift af antidepressiv medicin, kostomlægning og derudover utrolig meget tid i fitnesscenter. Lone fik konstateret type 2 diabetes i Sygdommen blev opdaget i forbindelse med et besøg hos fysioterapeuten med en frossen skulder. Lone har haft en svær grad af PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom). Det er en hormonel forstyrrelse som ca % af alle kvinder i den fødedygtige alder rammes af. Forstyrrelsen betyder bl.a., at man måske ikke kan få børn, og at man er disponeret til den usunde fedt om livet og har høj risiko for at udvikle type 2 diabetes. Lone oplevede som følge af sygdommen en abnorm og ustyrlig trang til søde sager og usund kost. Hertil har Lone kronisk depression. Særlige emner som Lone kan tale om på dansk og engelsk er: PCOS og diabetes; udfordringer før og efter Medicin og vægttab; hvordan påvirker medicin arbejdet med at opnå et varigt vægttab? Vejen il at tage ansvar for sit eget liv og gennemføre en livsstilsændring på trods af depression

21 Steno Diabetes Center A/S, Niels Steensens Vej 2, 2820 Gentofte, Tlf

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

Bilag 1: Fakta om diabetes

Bilag 1: Fakta om diabetes Bilag 1: Fakta om diabetes Den globale diabetesudfordring På verdensplan var der i 2013 ca. 382 mio. personer med diabetes (både type 1 og type 2). Omkring halvdelen af disse har sygdommen uden at vide

Læs mere

Tab dig 20-25 kg uden kirurgi

Tab dig 20-25 kg uden kirurgi Tab dig 20-25 kg uden kirurgi På Privathospitalet Møn samarbejder den bariatriske speciallæge med dedikerede diætister fra Frk. Skrump om et vægttabsprogram, der sikrer optimalt udbytte af et intensivt

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-)

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-) Aarhus 1900 CÆCILIE Jeg er 24 år og kommer oprindeligt fra Aalborg, hvor jeg har læst idræt i et år på Aalborg Universitet. Jeg følte for at prøve noget nyt, og jeg valgte at tage overlov fra studiet for

Læs mere

Type 1 diabetes hos børnb

Type 1 diabetes hos børnb Type 1 diabetes hos børnb Hvordan takler vi det i hverdagen? Børnediabetesambulatoriet, Herlev hospital. Hvad er diabetes? Diabetes er en lidelse/mangeltilstand som er karakteriseret ved et forhøjet blodsukker

Læs mere

Refleksionsark til intensivt forløb med Guidet Egen-Beslutning (GEB) for unge voksne med type 1 diabetes Steno Diabetes Center 2009

Refleksionsark til intensivt forløb med Guidet Egen-Beslutning (GEB) for unge voksne med type 1 diabetes Steno Diabetes Center 2009 Refleksionsark til intensivt forløb med Guidet Egen-Beslutning (GEB) for unge voksne med type 1 diabetes Steno Diabetes Center 2009 Side 1 af 1N:\web\dokumenter\GEB\Samlet Intensivt GEB-forløb for unge

Læs mere

1. Diabetesmøde. Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom

1. Diabetesmøde. Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom Facts og myter om sukkersyge Hvad er sukkersyge = Diabetes mellitus type 1 og 2 Hvilken betydning har diabetes for den enkelte Hvad kan man selv gøre for at behandle

Læs mere

Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende. Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion

Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende. Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion Hvordan hænger kost og psyke sammen? 2 3 Sammenhænge imellem livsstil og livskvalitet Livsstil Sund mad

Læs mere

Er du sygemeldt på grund af stress?

Er du sygemeldt på grund af stress? Er du sygemeldt på grund af stress? her er nogle råd om, hvad du kan gøre Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden. I pjecen finder du nogle råd om,

Læs mere

Fysisk aktivitet og type 2-diabetes

Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Kort fortalt Fysisk aktivitet og type 2-diabetes www.diabetes.dk Forebygge følgesygdomme Bevarer og øger muskelmasserne Styrke hjerte og kredsløb Øge det psykiske og fysiske velvære Medvirke til vægttab

Læs mere

Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion

Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion HJERTEMOTION Livsglæde kommer fra hjertet Når mennesker mødes, sker der noget. I projekt Hjertemotion samarbejder Hjerteforeningen med

Læs mere

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet Evaluering af projekt Mor i bevægelse Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet 1 Evaluering Interventionsgruppe (n=65) Matchet kontrolgruppe (n=89)

Læs mere

TYPE 2 DIABETES OG GRAVIDITET

TYPE 2 DIABETES OG GRAVIDITET TYPE 2 DIABETES OG GRAVIDITET Type 2 diabetes og graviditet Type 2 diabetes er en permanent sygdom, der påvirker den måde, kroppen omdanner mad til energi. Når du spiser, omdanner kroppen maden til et

Læs mere

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307 Polycystiske æggestokke PCOS Rechnitzer.dk UDK-04-307 6314_01_PCO folder_2#b8f2f.indd 2 27/01/05 11:04:02 Hvad er PCOS? Forfattet af Overlæge Ditte Trolle, Skejby Sygehus PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom.

Læs mere

Rådgivning Region syd

Rådgivning Region syd Rådgivning Region syd Aktivitetsplan efterår 2015 Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig 1 INDHOLD 3-4 Få rådgivning 5-10 Aktiviteter i Rådgivning Odense 11 Aktiviteter i Rådgivning Varde 12

Læs mere

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Når børn bliver overvægtige, bliver de ofte mobbet og holdt udenfor. Derfor er det vigtigt at angribe overvægt fra flere fronter Af Chris MacDonald,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 9 Indledning 10 DEL I Får du nok søvn? 12 DEL II Nok og god søvn... hver nat 20 1. Bedre helbred kan give bedre søvn 21 2. Tab dig, hvis du er svært overvægtig 22 3. Regelmæssig

Læs mere

Udfyldningsaftale for Diabetes type 2

Udfyldningsaftale for Diabetes type 2 Udfyldningsaftale for Diabetes type 2 Patienter med type 2-diabetes er oftest karakteriserede ved diabetesdebut efter 30 års alderen. Årsagen til type 2-diabetes er i princippet for lidt insulindannelse

Læs mere

Hurtig. Diabetesmad. Velsmagende retter på højst 30 minutter. Louise Blair & Norma McGough. Atelier

Hurtig. Diabetesmad. Velsmagende retter på højst 30 minutter. Louise Blair & Norma McGough. Atelier Hurtig Diabetesmad Hurtig Diabetesmad Velsmagende retter på højst 30 minutter Louise Blair & Norma McGough Atelier First published in Great Britain in 2002 by Hamlyn a division of Octopus Publishing Group

Læs mere

Rådgivningscenter Esbjerg. Aktivitetsplan efterår 2014

Rådgivningscenter Esbjerg. Aktivitetsplan efterår 2014 Rådgivningscenter Esbjerg Aktivitetsplan efterår 2014 1 INDHOLD 3-7 Foredrag 8 Kurser 9-11 Faste tilbud Hjertepatient eller pårørende? så bliv gratis medlem af Hjerteforeningen Meld dig ind via: www.hjerteforeningen.dk

Læs mere

SPØRGESKEMA ADIPOSITAS

SPØRGESKEMA ADIPOSITAS Side 1 af 10 navnemærkat Endokrinologisk afdeling M, Enheden for Klinisk Ernæring Odense Universitetshospital Tlf. 6541 1710 SPØRGESKEMA ADIPOSITAS Du er henvist til undersøgelse, vurdering og behandling

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Hvordan har du det? 2010

Hvordan har du det? 2010 Hvordan har du det? 2010 Sundhedsprofil for region og kommuner unge Sammenfatning Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Hvordan har du det? 2010 Sundhedsprofil for region og kommuner unge sammenfatning Udarbejdet

Læs mere

Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018

Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018 Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018 Med Københavns sundhedspolitik ønsker vi, at københavnerne skal leve med bedre livskvalitet og have lige muligheder for et godt og langt liv. Mange københavnere

Læs mere

Systemisk Lupus Erythematosus. Præsentation af SLE/Lupus-diagnosenetværk At leve med SLE/Lupus

Systemisk Lupus Erythematosus. Præsentation af SLE/Lupus-diagnosenetværk At leve med SLE/Lupus Systemisk Lupus Erythematosus Præsentation af SLE/Lupus-diagnosenetværk At leve med SLE/Lupus Du har fået stillet diagnosen SLE/Lupus, eller der er mistanke om, at du har sygdommen. Diagnosenetværket Vi

Læs mere

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Resultater fra en patientundersøgelse Undersøgelsen er sponsoreret af Helsefonden og Simon Spies Fonden Rapport findes på Hjerteforeningens hjemmeside: http://www.hjerteforeningen.dk/film_og_boeger/udgivelser/hjertesyges_oensker_og_behov/

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

LIVSSTILSFORLØB STARTEN PÅ EN VARIG LIVSSTILSÆNDRING MED FOKUS PÅ VÆGTTAB

LIVSSTILSFORLØB STARTEN PÅ EN VARIG LIVSSTILSÆNDRING MED FOKUS PÅ VÆGTTAB XXXXXXXXL LIVSSTILSFORLØB STARTEN PÅ EN VARIG LIVSSTILSÆNDRING MED FOKUS PÅ VÆGTTAB 1 Vejen til et sundere liv - invester i din medarbejder eller i dig selv Overvægt er et voksende problem i det danske

Læs mere

Sundhed og forebyggelse. Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013

Sundhed og forebyggelse. Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013 Sundhed og forebyggelse Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013 Dagsorden Helle Gullacksen, PensionDanmark: Status på PensionDanmarks sundhedsindsats Peter Hamborg Faarbæk, 3F: 3F s sundhedsprojekt

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Velkommen til konference for kontaktsygeplejersker

Velkommen til konference for kontaktsygeplejersker Velkommen til konference for kontaktsygeplejersker Dagens program i Århus 9.30 Velkommen ved projektleder Hanne Balle 9.35 Nyt fra Hjerteforeningen ved rådgivningsleder Hanne Lisette Andersen og projektleder

Læs mere

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Michael Rohde var stødt på vej op ad karrierestigen, inden han valgte at ændre kurs. I dag hjælper han andre mennesker med at leve et bedre liv i pagt med deres

Læs mere

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Regionshospitalet Randers Gynækologisk/Obstetrisk afdeling 2 Definition Graviditetsbetinget sukkersyge er en form for sukkersyge, der opstår under

Læs mere

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE Depression - en folkesygdom 200.000 danskere har en depression, og omkring halvdelen af dem kommer aldrig til lægen. Mange, der går til læge, fortæller ikke, at de føler

Læs mere

Bilag 2: Brugerbehov og personas

Bilag 2: Brugerbehov og personas Bilag 2: Brugerbehov og personas Oversigt over behov og udfordringer BEHOV 1: Jeg har behov for at leve sundt så min sygdom ikke forværres BEHOV 2: Jeg har behov for at kunne leve et normalt liv, hvor

Læs mere

KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN

KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN TIPSKUPON UDEN SVAR DEBAT OMKRING MAD OG ERNÆRING Ò Hvordan er dine kostvaner? Ò Hvorfor er det vigtigt at få næringsstoffer, vitaminer og mineraler? Ò Det anbefales at leve

Læs mere

Margit Schrøder, Projektleder Pernille Van Randwijk, Koordinerende klinisk vejleder Mette Olsen, nyuddannet sygeplejerske

Margit Schrøder, Projektleder Pernille Van Randwijk, Koordinerende klinisk vejleder Mette Olsen, nyuddannet sygeplejerske Margit Schrøder, Projektleder Pernille Van Randwijk, Koordinerende klinisk vejleder Mette Olsen, nyuddannet sygeplejerske Fremtidens kliniske uddannelse, marts 2011 Sygeplejestuderende modul 11-12 Afd.

Læs mere

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression DEPRESSION Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

Dit (arbejds-) liv som senior

Dit (arbejds-) liv som senior Dit (arbejds-) liv som senior - Håndtering af livsændringer Dansk Magisterforening, København og Århus 1/10 og 13/11 2014 Direktør cand.psych. Morten Holler Tal fra Danmarks Statistik: Hovedparten af de

Læs mere

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Resultater fra en patientundersøgelse Sundhedschef Charlotte Kira Kimby Temadag for hjertefysioterapeuter d. 21. juni 2012 Formål med patientundersøgelsen

Læs mere

Refleksionsark type 1 og 2

Refleksionsark type 1 og 2 Refleksionsark type 1 og 2 2006 Diabetes type 1og 2, 2006 Label Arbejdsark, der er aftalt og drøftet 1. Samarbejdsaftale marker 1a. Invitation til samarbejde Dato aftalt drøftet 1b. Aftaleark* Problemlister

Læs mere

KOL FAKTA OG FOREBYGGELSE

KOL FAKTA OG FOREBYGGELSE KOL FAKTA OG FOREBYGGELSE KOL - en folkesygdom KOL er en sygdom, hvor lungevævet langsomt ødelægges. Efterhånden som sygdommen udvikler sig, medfører det problemer med vejrtrækningen. KOL er en forkortelse

Læs mere

Projekt SMUK. Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48. Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen

Projekt SMUK. Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48. Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen Projekt SMUK Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48 Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen Slutevaluering projekt SMUK (resumé) Side 2 Projektperiode: 01.09.2009 31.05.2012 Sundhedsstyrelsens satspulje: Vægttab

Læs mere

Henning Beck-Nielsen har rundet pensionsalderen,

Henning Beck-Nielsen har rundet pensionsalderen, Kald det kærlighed Må jeg komme til kaffe? Det spurgte diabetesprofessor Henning Beck-Nielsen 19 personer med type 1-diabetes om. De sagde alle sammen ja, og professoren lærte en masse nyt. Nu har han

Læs mere

Opgavekort til Stjerneløb

Opgavekort til Stjerneløb Opgavekort til Stjerneløb Her finder du otte opgavekort, som kan bruges til et stjerneløb enten i forløbet Fit for fight eller Træk vejret. Til en klasse på 25-30 elever er det en god ide at lave et løb

Læs mere

Kursusdag på Horne Efterskole Den 26. marts 2015

Kursusdag på Horne Efterskole Den 26. marts 2015 Kursusdag på Den 26. marts 2015 Landsforeningen Mad&Læring og afholder kursusdag! Hvordan laver man billig, velsmagende, økologisk mad i hverdagen - som unge mennesker ikke kan lade være med at sætte tænderne

Læs mere

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger.

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger. 5 Forord Formålet med denne bog er at overbevise dig om, at der ofte er naturlige og medicinfri løsninger på tilstande som depression, nedtrykthed og modløshed. Jeg vil ikke forsøge at gøre mig klog på

Læs mere

Rådgivningscenter København. Aktivitetsplan efterår 2014

Rådgivningscenter København. Aktivitetsplan efterår 2014 Rådgivningscenter København Aktivitetsplan efterår 2014 1 INDHOLD 3-6 Foredrag/temamøder 7 Kurser 8 Uderådgivning 9-10 Faste tilbud 11 Lad dig inspirere Bliv gratis medlem af Hjerteforeningen Meld dig

Læs mere

Fremtidens velfærdsløsninger. Aldring. Aldring. Antal ældre. Forebyggelse frem for pleje forbliv aktiv og selvhjulpen. Vi fødes som kopier

Fremtidens velfærdsløsninger. Aldring. Aldring. Antal ældre. Forebyggelse frem for pleje forbliv aktiv og selvhjulpen. Vi fødes som kopier Fremtidens velfærdsløsninger Forebyggelse frem for pleje forbliv aktiv og selvhjulpen 1. november 2011 Vi fødes som kopier Carsten Hendriksen Overlæge, lektor, dr. med. Bispebjerg Hospital og Center for

Læs mere

SUNDHEDSCOACHING SKABER

SUNDHEDSCOACHING SKABER SUNDHEDSCOACHING SKABER FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME v/ Rikke Ager sundhedscoach snart PCC certificeret, medlem af ICF global tidligere sygeplejerske forfatter til bogen Den helbredende patientsamtale

Læs mere

2008-2012. Det hele menneske. Sundhedspolitik. Gentofte Kommune

2008-2012. Det hele menneske. Sundhedspolitik. Gentofte Kommune 2008-2012 Det hele menneske Sundhedspolitik Gentofte Kommune Vision Gentofte Kommune ønsker at være en god kommune at bo og leve i for alle borgere. Sundhedspolitikken skal bidrage til: at sikre gode muligheder

Læs mere

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk - et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk Hvem er vi? Foreningen Smertetærskel er en frivillig social forening. Vores forening består af en

Læs mere

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne? Hvor aktiv var du inden du blev syg? Før jeg fik konstateret brystkræft trænede jeg ca. fire gange om ugen. På daværende tidspunkt, bestod min træning af to gange løbetræning, to gange yoga og noget styrketræning

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Sundhed er en del af kulturen i Jammerbugt Kommune

Sundhed er en del af kulturen i Jammerbugt Kommune 2 Sundhed er en del af kulturen i Jammerbugt Kommune Forord Velkommen til Jammerbugt Kommunes sundhedspolitik 2008 2012! Med kommunalreformen har kommunerne fået nye opgaver på sundhedsområdet. Det er

Læs mere

RESSOURCE KONSULENTER

RESSOURCE KONSULENTER RESSOURCE KONSULENTER Projekt sundhed på arbejdsmarked Formål med projektet Projektets overordnede formål er at borgere som er sygdomsramte pga stress, angst, depression vender tilbage på arbejdsmarkedet

Læs mere

Få sunde medarbejdere, mere produktive hjerner. og optimer på virksomhedens bundlinie.

Få sunde medarbejdere, mere produktive hjerner. og optimer på virksomhedens bundlinie. Få sunde medarbejdere, mere produktive hjerner og optimer på virksomhedens bundlinie. Hvorfor investere I SUNDHED DET ER VELDOKUMENTERET, at virksomheder, der aktivt tør satse på sundhedsfremmende tiltag,

Læs mere

Indholdsplan / KursusCenter Struer. August 2015 December 2015

Indholdsplan / KursusCenter Struer. August 2015 December 2015 splan / KursusCenter Struer August 2015 December 2015 Om KursusCenter Struer (KCS) KCS er en del af Struerskolen. Vores kursister er i aldersgruppen, 16 år og op efter. Vi driver sundhedskurser inden for

Læs mere

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Workshop D. 9. jan. 2015 Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Sundhedsfremme og forebyggelse med særligt sigte på risikofaktorer Elisabeth Brix Westergaard Psykiatri og Social Den Nationale Sundhedsprofil

Læs mere

rådgivning Aktivitetsplan efterår 2015 Region midt- og nordjylland Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig

rådgivning Aktivitetsplan efterår 2015 Region midt- og nordjylland Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig rådgivning Region midt- og nordjylland Aktivitetsplan efterår 2015 Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig 1 INDHOLD 3-4 Få rådgivning 5-10 Aktiviteter i Rådgivning Aarhus 11-12 Aktiviteter

Læs mere

Fremtidens patient hos tandlægen og hvordan de vil behandles? Jesper Bo Jensen, ph.d., fremtidsforsker

Fremtidens patient hos tandlægen og hvordan de vil behandles? Jesper Bo Jensen, ph.d., fremtidsforsker Fremtidens patient hos tandlægen og hvordan de vil behandles? Jesper Bo Jensen, ph.d., fremtidsforsker Privat forbrug (Gennemsnitlig stigning 2,6% p.a.) 8000 Mængdeindeks 7000 6000 5000 4000 3000 2000

Læs mere

Simon I bedre metabolisk kontrol med sin insulinpumpe siden 2004 JEG VILLE ØNSKE, DER VAR EN ANDEN MÅDE AT STYRE HYPOGLYKÆMI PÅ

Simon I bedre metabolisk kontrol med sin insulinpumpe siden 2004 JEG VILLE ØNSKE, DER VAR EN ANDEN MÅDE AT STYRE HYPOGLYKÆMI PÅ Simon I bedre metabolisk kontrol med sin insulinpumpe siden 2004 JEG VILLE ØNSKE, DER VAR EN ANDEN MÅDE AT STYRE HYPOGLYKÆMI PÅ Hypoglykæmi kan være en af de største bekymringer for folk med type 1-diabetes,

Læs mere

Arbejdsark type 1. Juni 2006. Original version

Arbejdsark type 1. Juni 2006. Original version Arbejdsark type 1 Juni 2006 Original version Diabetes type 1 juni 2006 Kilde: Vibeke Zoffmann Tilpasset C og M, AUH Label Arbejdsark, der er aftalt og drøftet 1. Samarbejdsaftale marker 1a. Invitation

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om behandlingstilbud til svært overvægtige

Forslag til folketingsbeslutning om behandlingstilbud til svært overvægtige Beslutningsforslag nr. B 110 Folketinget 2009-10 Fremsat den 21. januar 2010 af Karl H. Bornhøft (SF), Anne Baastrup (SF), Özlem Sara Cekic (SF), Jonas Dahl (SF) og Ole Sohn (SF) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

Amadeus Speciallægecenter ET SUNDT LIV - for dig eller din virksomhed

Amadeus Speciallægecenter ET SUNDT LIV - for dig eller din virksomhed Amadeus Speciallægecenter ET SUNDT LIV - for dig eller din virksomhed 0808_AMADEUS_brochure1.indd 1 9/16/08 10:55:13 AM Amadeus Speciallægecenter Amadeus er et speciallægecenter, som hjælper dig eller

Læs mere

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010 Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010 Hvordan har du det? 2010 er en spørgeskemaundersøgelse af borgernes sundhed, sygelighed og trivsel. I kraft af en stikprøvens størrelse

Læs mere

Højskoleophold for voksne med type 1-diabetes på Kursuscenter Ellested, Ellestedvej 5, 5853 Ørbæk. den 23. 28. September 2013.

Højskoleophold for voksne med type 1-diabetes på Kursuscenter Ellested, Ellestedvej 5, 5853 Ørbæk. den 23. 28. September 2013. Højskoleophold for voksne med type 1-diabetes på Kursuscenter Ellested, Ellestedvej 5, 5853 Ørbæk den 23. 28. September 2013 Kursusledere: Anni Rasmussen fra Diabetesforeningen og Hanne Yderstræde type

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens ældre borgere har mulighed for at leve et godt, aktivt og

Læs mere

Information til ansatte om. Natarbejde. Arbejdsmiljø

Information til ansatte om. Natarbejde. Arbejdsmiljø Information til ansatte om Natarbejde Pas godt på dig selv! Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Natarbejde og helbredskontrol Lovgivning Helbredskontrol ved natarbejde er et tilbud med grundlag i

Læs mere

Kommunikation. 19. januar 2010. Århus Universitetshospital Skejby. v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony. www.sanneanthony.dk. www.sanneanthony.

Kommunikation. 19. januar 2010. Århus Universitetshospital Skejby. v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony. www.sanneanthony.dk. www.sanneanthony. Kommunikation Århus Universitetshospital Skejby 19. januar 2010 v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony CV for Susanne Anthony E.F.T. Terapeut 2006 Hypnose Terapeut 2004 NLP-psykoterapeut 1999 Reg.Lægemiddelkonsulent

Læs mere

Kæreste nej tak- opgaver

Kæreste nej tak- opgaver Kapitler Spørgsmål teori med eksempler side 2 Kapitel 1 Mikkel side 3 Kapitel 2 Sport side 4 Kapitel 3 Arbejde side 5 Kapitel 4 Posthuset side 6 Kapitel 5 Chefen side 7 Kapitel 6 Postbud side 8 Kapitel

Læs mere

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Når man vil fortælle, hvad man ville gøre i en hypotetisk situation, gør man stort set som på engelsk: Man bruger datid om en hypotetisk

Læs mere

Mad og Diabetes. Mad er mange ting. Noget er sundt, og andet er usundt. - Nævn sund og usund mad! Skolebesøg 6. 10. klasse Behandlermodellen

Mad og Diabetes. Mad er mange ting. Noget er sundt, og andet er usundt. - Nævn sund og usund mad! Skolebesøg 6. 10. klasse Behandlermodellen Mad og Diabetes Mad er mange ting. Noget er sundt, og andet er usundt. - Nævn sund og usund mad! Mad og Diabetes Er det mad? Hvad sker der indeni Gennemgang af organernes funktion. Spiserør, mavesæk, tarme,

Læs mere

recepten på motivation

recepten på motivation BS& recepten på motivation Alle - også BS - har kun fået én krop udleveret til hele livet, og den skal der passes på. Det gøres bedst ved bl.a. at lade motivationen drive én. BS Christiansen giver sin

Læs mere

Pakkeforløb for på hjertesygdomme. hjerteområdet. Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om. hjerteklapsygdom

Pakkeforløb for på hjertesygdomme. hjerteområdet. Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om. hjerteklapsygdom Pakkeforløb for på hjertesygdomme hjerteområdet Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hjerteklapsygdom Pakkeforløb - I denne pjece findes en generel og kort beskrivelse af, hvad et pakkeforløb

Læs mere

Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013

Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013 Kursusforløb for personer med psykologisk betinget fedme/overspisning - næste opstart er september 2013 Baggrund Der findes i dag ganske få behandlingstilbud til personer som lider af fedme, som inddrager

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

MIT BARN HAR TYPE 1-DIABETES. Anneli, Martinas datter

MIT BARN HAR TYPE 1-DIABETES. Anneli, Martinas datter MIT BARN HAR TYPE 1-DIABETES Anneli, Martinas datter I bedre metabolisk kontrol med sin insulinpumpe siden 2011 Mange forældre, hvis barn bliver diagnosticeret med type 1-diabetes, tænker: Hvorfor sker

Læs mere

Kapitel 2 11.08.2014. Skolen bliver lukket efter sommerferien, så nu diskuterer vi, om vi skal oprette en friskole.

Kapitel 2 11.08.2014. Skolen bliver lukket efter sommerferien, så nu diskuterer vi, om vi skal oprette en friskole. Om skoletyper A Folkeskolen, friskole eller privatskole? Anna skal gå i en almindelig folkeskole. Vi vil gerne have, hun går sammen med børn fra mange forskellige miljøer. Skolen bliver lukket efter sommerferien,

Læs mere

KNOGLESKØRHED FAKTA OG FOREBYGGELSE

KNOGLESKØRHED FAKTA OG FOREBYGGELSE KNOGLESKØRHED FAKTA OG FOREBYGGELSE Knogleskørhed - en folkesygdom Knogleskørhed kaldes også for osteoporose. Sygdommen er kendetegnet ved, at knoglerne har mistet så meget styrke, at selv mindre belastninger

Læs mere

"Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om livsstil og sundhed for borgere med særlige behov

Klik her og indsæt billede eller slet teksten Fokusgruppe om livsstil og sundhed for borgere med særlige behov "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om livsstil og sundhed for borgere med særlige behov En ny Sundhedspolitik I forbindelse med at Egedal Kommune er i gang med at udarbejde en

Læs mere

Anna Marie Aggerholm Addiction Counselor. Marco Guarino Alkolog Dansk Misbrugsbehandling

Anna Marie Aggerholm Addiction Counselor. Marco Guarino Alkolog Dansk Misbrugsbehandling Anna Marie Aggerholm Addiction Counselor Marco Guarino Alkolog Dansk Misbrugsbehandling Program for dagen Misbrugsberedskab hvorfor? Former for misbrug Typiske profiler Misforstået omsorg (medafhængighed)

Læs mere

Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen!

Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen! Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen! Mental sundhed er langt fra er en selvfølge og desværre synes der at være en tendens til, at flere og flere danskere får vanskeligt ved selv at sikre

Læs mere

Et aktivt liv på sin egen måde

Et aktivt liv på sin egen måde Artikel i Muskelkraft nr. 4, 2005 Et aktivt liv på sin egen måde Om et halvt år flytter 29-årige Marc Jørgensen hjemmefra og ind i sit eget hus en opfyldelse af et af hans mål i livet Af Jane W. Schelde

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Lighed i sundhed... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale sundhed skal styrkes...11 Sunde arbejdspladser og en sund

Læs mere

Det gode unge liv. 1. Det gode liv

Det gode unge liv. 1. Det gode liv Det gode unge liv De unge fra 16-24 år forbinder i høj grad det gode liv med familie, venner og kærlighed. De fleste unge føler sig generelt lykkelige, men mere end hver tredje af de unge føler sig altid

Læs mere

Guide. Foto: Iris. August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Styrk dit liv med Chris MacDonald. sund. på jobbet

Guide. Foto: Iris. August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Styrk dit liv med Chris MacDonald. sund. på jobbet Foto: Iris Guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan sund holder du på jobbet Sådan holder du d PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde

Læs mere

På efterskole med diabetes

På efterskole med diabetes Skolen for Gastronomi, Musik & Design På efterskole med diabetes Skolen for Gastronomi, Musik & Design Højskolevej 9 7100 Vejle Tlf. 75 85 80 12 Mail: info@skolenfor.dk www.skolenfor.dk På efterskole med

Læs mere

Rådgivningscenter. Aktivitetsplan forår 2015. Region syd. Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig

Rådgivningscenter. Aktivitetsplan forår 2015. Region syd. Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig Rådgivningscenter Region syd Aktivitetsplan forår 2015 Hjerteforeningens rådgivning kommer tættere på dig 1 INDHOLD 3-4 Få rådgivning 5-8 Aktiviteter i Rådgivning Odense 9 Aktiviteter i Rådgivning Varde

Læs mere

Beskrivelse af Små Skridt

Beskrivelse af Små Skridt Beskrivelse af Små Skridt Indledning De sidste 1½ år har Hanne Folsø og Ditte Østenkær, to specialuddannede jordemødre ved Aalborg Jordemodercenter, kørt et projekt for overvægtige gravide. De har haft

Læs mere

Implementering af Forløbsprogrammerne i Lyngby-Taarbæk Kommune

Implementering af Forløbsprogrammerne i Lyngby-Taarbæk Kommune Implementering af Forløbsprogrammerne i Lyngby-Taarbæk Kommune Landskursus for Diabetessygeplejersker Charlotte Dorph Lyng Projektleder, sygeplejerske Fredericia 3.november 2012 Hvordan startede det?

Læs mere

Forældrebrev den 25. oktober 2013

Forældrebrev den 25. oktober 2013 Forældrebrev den 25. oktober 2013 1. Præsentation af vores lærerpraktikanter Line Quistgaard Larsen og Kirstine Vægter 1.1. Præsentation af 1. årgang -matematikgruppen Vi udgør den matematiske gruppe af

Læs mere

UNG MED SYSTEMISK SCLERODERMI

UNG MED SYSTEMISK SCLERODERMI UNG MED SYSTEMISK SCLERODERMI Afdelingslæge, Ph.d. Mette Mogensen Bindevævsklinikken Dermatologisk afd. Bispebjerg Hospital, København ALT DET DER PÅVIRKER HVERDAGEN Udseende Træthed Bekymring for fremtiden

Læs mere

Indhold. Forord 9 Indledning 13

Indhold. Forord 9 Indledning 13 Indhold Forord 9 Indledning 13 Træn dig til en bedre fødsel Rim El Sammaa-Aru 1. udgave, 1. oplag 2011, FADL s Forlag, København ISBN: 978-87-7749-648-6 Fotos: Les Kaner Forlagsredaktion: Thomas Bo Thomsen

Læs mere

Netværk Danmark Temadag 20. september 2011: Ledelse uden grænser...

Netværk Danmark Temadag 20. september 2011: Ledelse uden grænser... Netværk Danmark Temadag 20. september 2011: Ledelse uden grænser... Hvad enten vi outsourcer, får udenlandske medarbejdere, opkøber i udlandet, udstationerer, sælger eller køber i fremmede lande, så kommer

Læs mere

Handleplan for sundhedspolitikken

Handleplan for sundhedspolitikken Social og Sundhed Sundhed og Forebyggelse Sagsnr. 95544 Brevid. 1172777 Ref. RABA Dir. tlf. 46 31 77 28 RasmusBaa@roskilde.dk Handleplan for sundhedspolitikken Sammenlignet med andre kommuner har Roskilde

Læs mere

MAD, MÅLTID OG BEVÆGELSE

MAD, MÅLTID OG BEVÆGELSE Vi SPRINGER over sukkeret 1 STRATEGI FOR MAD, MÅLTID OG BEVÆGELSE 0-18 år vi SP RINGER over sukkeret 2 Vi SPRINGER over sukkeret Vi SPRINGER over sukkeret 3 Børn og unges sundhed ET FÆLLES ANSVAR Børn

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere