Steno Patient Panel. Panelet består af patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet er at involvere patienterne i behandlingen og at give

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Steno Patient Panel. Panelet består af 15-20 patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet er at involvere patienterne i behandlingen og at give"

Transkript

1 Steno Patient Panel Panelet består af patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet er at involvere patienterne i behandlingen og at give

2 STENO PATIENT PANEL Steno Patient Panel består af patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet med panelet er at involvere patienterne i behandlingen på Steno og at give patienterne en stemme i offentligheden. Patienterne taler ved konferencer, møder og presseevents, og de giver rådgivning om behandlingen i forbindelse med for eksempel patient-behandler-dialog, netværksmøder og ny teknologi, der kan gøre det lettere at passe sin diabetes. PERSONLIGE ERFARINGER MED DIABETES Medlemmerne i panelet har forskellige erfaringer med diabetes. Nogle patienter er på insulinpumpebehandling, nogle har været gravide med diabetes, andre har problemer med vægt eller komplikationer på fødder, øjne, nyrer og hjerte. Mangfoldigheden af personer og erfaringer tjener til at give det fulde billede af livet med diabetes. AFTAL ET DIALOGMØDE Medlemmerne kan alle selvstændigt formidle om deres liv med diabetes og tager udgangspunkt i nogle centrale emner: Hvordan fik jeg konstateret diabetes? Hvilken forandring i mit liv medførte sygdommen? Og hvilke behov og udfordringer er vigtige at imødekomme for at have et godt liv med diabetes? Derudover kan hvert medlem af panelet formidle og diskutere nogle særlige emner med udgangspunkt i deres personlige erfaringer. Læs mere om de forskellige emner og medlemmerne i denne brochure. Book et dialogmøde hos Anette Laursen, Steno Education på anel@steno.dk. Der betales for en dags tabt arbejdsfortjeneste på 2000 kr. + transport for hvert dialogmøde. Dialogmødet kan være af varierende længde. For at være sikker på at få den ønskede paneldeltager skal et møde aftales mindst en måned før den ønskede dato. Medlemmerne vil ikke kunne svare på sundhedsfaglige spørgsmål og deltager kun i uddannelses- og rådgivningsaktiviteter.

3 1. CAMILLA ROSSIL Camilla Rossil er født i 1977, er uddannet idrætspædagog og har derudover en professionsbachelor i ernæring og sundhed. Camilla har haft type 1 diabetes, siden hun var 4 år gammel. I løbet af sine ungdomsår oplevede Camilla megen modstand og skældud fra behandlersystemet. Desuden mistede hun i en periode sit syn, men fik det tilbage igen. I dag lever Camilla i balance med sin sygdom. Hun har haft succes med insulinpumpe siden 2006 og er i god behandling for både senkomplikationer og glutenallergi, som er vanskelig for en person med diabetes. Privat er Camilla engageret i frivilligt arbejde bl.a. hos Red Barnet, hvor hun arbejder med udsatte børn og deres familier. Hun dyrker også gerne sin begejstring for adventure-rejser, som for eksempel skiture i de norske fjelde - ikke mindst fordi hun gerne vil føle, at hun styrer sit liv. Camilla har desuden holdt mange foredrag om udfordringen med at være svagtseende på arbejdsmarkedet. Særlige emner som Camilla kan fortælle om på dansk og engelsk er: Erfaringer med øjenkomplikationer og hvordan hun i dag i modsætning til tidligere magter sin sygdom. Livet før og efter insulinpumpen. Det gode forhold mellem patient og behandler. Herunder glæden ved at blive betragtet som et helt menneske af behandleren. Erfaringer med at udfordre sig selv og sin diabetes gennem rejser og ekstrem sport. Camillas mor deltager også gerne i et dialogmøde og kan fortælle om livet med diabetes set fra en pårørendes perspektiv.

4 2. ERIK HAGEMAN Erik Hageman er født i Inden han trak sig tilbage som pensionist, havde han i 38 år sit eget firma, der handlede med kontormøbler. Erik har haft type 1 diabetes i 72 år uden at have nævneværdige komplikationer, hvilket er meget sjældent. Han har altid aktivt søgt viden om sin sygdom og har diskuteret sin behandling tidligere til undren for læger og andre faggrupper. Eriks søn har også diabetes. Erik er meget aktiv på Steno og har desuden siden sin tidligste barndom været engageret i Diabetesforeningen på alle niveauer. Han har været med til at starte JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) i Danmark og er en erfaren oplægsholder. Særlige emner som Erik kan fortælle om på dansk og engelsk er: Hvordan et positivt livssyn skaber engagement og de bedste forudsætninger for at leve et godt og langt liv med diabetes. Diabetes gennem generationer, og hvordan det er at leve med diabetes i dag i forhold til for 65 år siden særligt i forhold til skole og barndom. Modet til at udfordre læger og andre faggrupper for at opnå den bedste behandling.

5 3. CHARLOTTE DAM JUNGET Charlotte Dam Junget er født i 1964 og arbejder som produktchef i Medico-industrien, bl.a. med produkter til måling af blodsukkeret. Charlotte bor sammen med sin mand og to børn på 19 år og 15 år. Hun har haft type 1 diabetes, siden hun var 25 år og har ingen komplikationer, men understreger, at det konstant kræver en indsats. Livet er blevet langt nemmere, efter der er kommet en insulinpumpe til. Charlottes ønske er at leve så normalt som muligt, uden at diabetes kommer til at fylde for meget i dagligdagen. Diabetes skal ikke bestemme det hele! som hun siger. Særlige emner som Charlotte kan fortælle om på dansk er: Livet før og efter insulinpumpen Hvordan man selv kan holde regnskab med sin sygdom og bruge sine data i dialogen med behandlere. Hvordan man skaber plads til sig selv i et liv med diabetes, arbejde, familie, motion og meget mere. Diabetes og graviditet: Glæden, bekymringerne og det tætte samarbejde med behandlere. Hvilke krav er rimelige at stille til Charlotte som patient?

6 4. PERNILLE GRØNDAHL HOPPE Pernille Grøndahl Hoppe er født i Pernille arbejder til daglig som produktionskoordinator med filmproduktion, kommunikation m.m. Pernille fik type 1 diabetes som 9 årig i 1973, er gift med Kurt og mor til Selma, født I hverdagen er nøgleordet for Pernille planlægning. Hun skal planlægge alt! Planlægge kost, insulin, motion. Dette kan være en udfordring i hendes arbejde, der ofte byder på skiftende arbejdstider, lange dage, rejser m.m. Dette til trods lever Pernille et fuldstændigt normalt liv. Der er fx ikke noget, der hedder særlig diabeteskost i hendes hverdag. Det hedder i stedet almindelig god og sund kost, som hele familien spiser, og hvor der også er plads til, at den søde tand plejes. I det hele taget er Pernilles holdning til sin diabetes, at det er bare noget, der er der. Eller som hendes mand siger: Pernille kunne lige så godt have fregner. Særlige emner som Pernille kan fortælle om på dansk og engelsk er: Udfordringen med at blive gravid og gå til kontrol ugentlig samtidig med et krævende job i filmbranchen. Planlægning som en vej til øget frihed og god livskvalitet. Pensystemer og insuliner set fra brugerens side lige fra den første NovoPen1, som Pernille omtaler som revolutionen i 80 erne til de nye, moderne penne, FlexPen og FlexTouch-pennene.

7 5. SVEND-AAGE JESPERSEN Svend-Aage Jespersen er født i 1937, er pensionist og har siden 1955 og indtil han gik på pension været ansat i luftfartsbranchen. Han er således meget berejst i Asien, Afrika, Mellemøsten og Europa. Svend-Aage har haft type 1 diabetes, siden han var 11 år. Han lever godt med diabetes og har i dag en god regulering med insulinpumpe. Han har haft flere uheld i forbindelse med lave blodsukre, har øjenkomplikationer, som er blevet behandlet med laser, og en dobbelt bypass-operation samt en ny hjerteklap. Netop integrationen af diabetesbehandling med andre fagområder som hjertekarsygdomme og cancer ligger ham meget på sinde. Svend-Aage foretrækker at fortælle om sin sygdom sammen med sin datter Hanne Mette, der også har type 1 diabetes. Særlige emner som Svend-Aage kan fortælle om på dansk og engelsk er: Fire generationer med diabetes og forholdet til et barn med diabetes og barnets reaktion. Komplikationer, lave blodsukre og relaterede sygdomme, specielt senkomplikationer, fx neuropati, knogleskørhed, brækkede ben og knogler. Livet før og efter insulinpumpen. Anekdoter om diabetes i andre lande og kulturer.

8 6. HANNE METTE JESPERSEN Hanne Mette Jespersen er født i 1971 og arbejder som socialpædagog. Hun har levet med type 1 diabetes, siden hun var 5 år gammel og har en søn på 4 år, der netop har fået konstateret diabetes. Hanne Mettes diabetes har ikke altid været velreguleret, bl.a. på grund af depressioner, og hun har derfor en del langtidsvirkninger, men hun er nu velreguleret og i pumpebehandling. Hanne Mette har boet i USA i flere omgange og er en passioneret tøjsyerske med eget firma, hvor hun blandt andet har syet tøj til Miss Danmark. Hun er desuden en erfaren foredragsholder bl.a. inden for psykiatrien, hvor hun har talt om kroniske sygdomme, depression og betydningen af efterbehandling og opfølgning. Særlige emner som Hanne Mette kan fortælle om på dansk og engelsk er: Fire generationer med diabetes evt. i parløb med sin far, Svend-Aage. Diabetes og graviditet: Glæden, bekymringerne og det nære forhold til behandlerne. Livet før og efter insulinpumpen. Depression, kærlighed og diabetes samt det særlige ansvar, der følger med at være gift med en person med diabetes.

9 7. TINE FILGES Tine Filges er født i 1973 og har siden 2010 haft sin egen analysevirksomhed, hvor hun bl.a. udfører evalueringer for kommuner og hospitaler. Hun bor sammen med sin mand og sin søn, der blev født i Tine fik konstateret type 1 diabetes i 1982, da hun var 8 år gammel. Da hun var i 20 erne, fik hun laserbehandlet sine øjne efter en vild ungdom. I dag er hun velreguleret. Tine fik insulinpumpe i Under sin graviditet var Tine med til at starte en mødregruppe på Steno og er i det hele taget meget udadvendt og engageret i at hjælpe andre med type 1 diabetes. Tine synes, at diabetes-stress er interessant at arbejde med, og at motion og diabetes er en stor udfordring pga. de høje blodsukre efter træning. Særlige emner som Tine kan fortælle om på dansk og engelsk er: Diabetes og graviditet: Glæden, bekymringerne og det nære forhold til behandlerne herunder også behovet for positiv tænkning fra behandlernes side. Diabetes-stress. Hvordan netværk med andre mennesker med diabetes giver støtte og livsglæde. I september 2014 stiftede Tine sammen med fem andre personer med type 1 diabetes: Type 1 - foreningen for mennesker med type 1 diabetes. Tine er formand for foreningen.

10 8. MORTEN KRARUP Morten Krarup er født i 1958 og er administrerende direktør i et mindre software-firma. Morten har haft diabetes, siden han var 12 år gammel. Han bruger i dag insulinpumpe og er velreguleret, men det har han bestemt ikke altid været. Både i teenageårene og i hans år med krævende jobs som direktør har diabetes ikke altid haft førsteprioritet. Særlige emner som Morten kan fortælle om på dansk og engelsk er: Hvad skal der til for at komme i god kontrol. Kombinationen af karriereræs og et liv med diabetes. Hvordan en insulinpumpe gør et liv med diabetes væsentlig lettere. Morten har i dag et roligt familieliv, hvor han har fået integreret motion og sund mad som en naturlig del af livet. Han har tidligere i sit arbejdsliv valgt ikke at fortælle, at han har diabetes, men er i dag åben omkring det på sin arbejdsplads.

11 9. RICHARD SKJOLDAGER Richard Skjoldager er født i 1985, fik diabetes som knap 2-årig og kender derfor kun et liv med diabetes. Han er udlært tømrer og uddannet bygningskonstruktør og arbejder som ejendomsansvarlig i Vedligehold og Drift hos Bygningsstyrelsen. Richard har altid taget ansvar for sin diabetes, men pga. nåleskræk var det først som 14-årig, at han begyndte at stikke sig selv. Indtil da var han afhængig af sine forældre eller en anden voksen, der kunne stikke ham. Siden har han fået insulinpumpe, og det gav ham en stor frihed ikke at være afhængig af andre. Særlige emner som Richard kan fortælle om på dansk og engelsk er: Nåleskræk og hvilke værktøjer, der hjælper mod nåleskræk. Livet før og efter pumpen større frihed i forbindelse med MTB, kitesurfing, motions-/ fitnesscenter og fester/byture. Udvikling af digitale værktøjer, der gør livet med diabetes nemmere. Integration af diabetes i sociale sammenhænge på skolen, arbejdspladsen og til fest og fodbold. Han fik blodglukose-sensor i foråret 2012 pga. mistanke om lav blodglukose om natten. Blodglukoseniveauet er siden kontinuerligt blevet mere stabilt, og han er nu tæt på sit personlige mål for HbA1c. Richard er socialt anlagt. Det er vigtigt for ham at leve et liv, hvor han kan gøre de samme ting som og sammen med sine jævnaldrene. Derfor har han altid haft fokus på at gøre diabetes til en naturlig del af samværet med andre.

12 10. OLIVER BREUMLUND Oliver Breumlund er født i 1992 og er flere gange danmarksmester i wakeboard, som er vandskiens svar på snowboard. Oliver fik konstateret type 1 diabetes som 15-årig og allerede dengang dyrkede han intensivt wakeboard med landsholdet i Vallensbæk fra klokken 15:00-21:30 lige fra start april til slut oktober. Det var hårdt at få konstateret en kronisk sygdom. Oliver vidste meget om, hvad det indebar, da hans storesøster også har type 1 diabetes. Men efter han havde stukket den første nål i maven, hvilket er noget han aldrig glemmer, blev han klar over, at diabetes ikke skulle lægge en dæmper på hans liv. Han tog til Spanien i wakeboard trænings camp allerede to uger efter, han havde fået konstateret diabetes. Siden dengang har Oliver færdiggjort gymnasiet og har været på utallige rejser i forbindelse med sin sport og sin passion for de tilsvarende sportsgrene snowboard og skateboard. Særlige emner som Oliver kan tale om på dansk og engelsk er: Ekstremsport og diabetes. Hvordan lærer man sin krop at kende, så man kan præstere på højeste niveau med diabetes. Ung med diabetes teenagelivet i forhold til gymnasiet, fester og forældreoprør, samt kontakten med behandlere i Stenos ungeteam. At være cool med diabetes og ikke genert i forhold til at tale om diabetes og stikke sig i fuld offentlighed. Oliver har medvirket i flere film om wakeboard. Se video med Oliver Breumlund på:

13 11. DORTHE OLOFSEN Dorthe er født i 1990, bor på Amager og læser til sundhedsservicesekretær på Niels Brock. Hun har haft type 1 diabetes, siden hun var 6 år gammel og har en afslappet holdning til sin sygdom. Hendes far har også diabetes, og det ser hun som en stor fordel, fordi hun har oplevet diabetes som en naturlig del af hverdagen hele livet. Dorthe ser ikke livet med diabetes som fyldt med afkald og skam og mener, at det mindsker livskvaliteten at sætte begrænsninger og forbud op omkring sygdommen. Selv er hun rigtig madglad og spiser stort set, hvad hun har lyst til. Sygdommen stiller nogle krav, som man skal leve op til for få en god hverdag, men hun kæmper meget for at få fjernet de fordomme, der er omkring diabetes så mennesker med diabetes kan leve frit og afslappet med sygdommen. Særlige emner som Dorthe kan tale om på dansk og engelsk er: Diabetes som teenager. Hvordan kan man få diabetes til at spille sammen med (og ikke imod) fester og et godt ungdomsliv. Fremtiden med diabetes og angsten for følgesygdomme. Dorthes far har fået en del følgesygdomme og er i dag næsten blind. Udfordringerne med at tage insulin/glp-1 og følge sin egen plan i skolen, i arbejdslivet og i en aktiv fritid.

14 12. IB BRORLY Ib Brorly er født i 1932, er pensionist og har haft type 2 diabetes, siden han var 58 år gammel. Ib fik konstateret diabetes på højdepunktet af sin karriere, da han var adm. direktør for Kodaks danske aktiviteter. Han har ikke haft de store udsving i sine blodsukkertal igennem 20 år og har ingen nævneværdige komplikationer. Ib er meget aktiv i diabetesverdenen, blandt andet som næstformand i Diabetesforeningen og medlem af diverse udvalg i Sundhedsstyrelsen samt i Region Hovedstaden. Han er også involveret i Novo Nordisks DAWN- og DAWN Youth-aktiviteter, hvor man undersøger de psyko-sociale behov blandt mennesker med diabetes. Desuden er han medlem af Novo Nordisks Global Patient Sounding Board. Særlige emner som Ib kan fortælle om på dansk og engelsk er: Et liv i højt tempo med diabetes. Nationale indsatser og de deraf berørte borgere - ikke mindst kronikere og de ældre medicinske patienter. Patient-feedback på nye initiativer, indlægssedler, produkter m.m. Deltager gerne i dialoger omkring de behov, andre, særlig ældre brugere, måtte have.

15 13. KLAUS BAASTRUP Klaus Baastrup er født i 1949 og er pensioneret it-konsulent. Klaus fik konstateret type 2 diabetes som 51-årig. I gymnasiet blev han ramt af depressioner og forsøgte selvmedicinering med alkohol, hvilket udviklede sig til alkoholisme. Efter 24 år i edb-/it-branchen fulgte 16 år med langvarig sygemelding, aktivering og revalidering, hvilket medførte kronisk træthed og total mangel på energi samt en meget svær overvægt (toppede på 148 kg). I 1989 begyndte Klaus nye liv. Han kom i Minnesota-behandling, hvilket ifølge ham selv reddede hans liv. Klaus har nu været ædru og røgfri siden 1989 og har siden uddannet sig til familieterapeut, alkolog og addiction counselor. Han er desuden uddannet idrætsleder, TRIM-leder samt løbetræner. Fra 1974 til 1986 var han formand for Hjerteforeningens Motionsklub i Lyngby og stod i den periode for træningen til Eremitageløbet. Klaus er i 2010 begyndt at få kontrol over sin diabetes og har foreløbig tabt sig 30 kg, dels via GLP-1-behandling, dels via bedre depressionsbehandling og langsigtet motions- og madplanlægning. Klaus er meget udadvendt og en erfaren foredragsholder. Særlige emner som Klaus kan fortælle om på dansk og engelsk er: 5 benspænd for min blodsukkerregulering: Depression, alkoholisme, søvnapnø, overspisning og med-afhængighed. En holistisk tilgang til GLP-1-behandling det er ikke nok med medicin, mad og motion! Det hele skal med (fysisk, psykisk, emotionelt og åndeligt). Netværket skal være i orden! Ligesindede deler erfaring, styrke og håb for at opnå hjælp til selvhjælp.

16 14. BENNY SCHATZ Benny Schatz er født i 1949 og arbejder som rejsefotograf og salgskonsulent. Benny fik konstateret type 2 diabetes i 1987 og er gået fra diæt/ motion over tabletbehandling til sin nuværende tablet- og insulinbehandling. Som rejsefotograf har Benny rejst i Burma, Indien, Thailand, Peru og Ecuador uden at opleve diabetes som en hindring, snarere tværtimod fordi den høje aktivitet faktisk skabte en bedre regulering. Særlige emner som Benny kan fortælle om på dansk og engelsk er: At leve med en bred vifte af diabeteskomplikationer, og hvordan det kan påvirke relationen til arbejdsmarkedet. At realisere sine drømme og ikke lade sig begrænse af diabetes. Benny var i mange år folkeskolelærer i blandt andet engelsk og musik, men blev i 2006 afskediget efter tre langvarige sygdomsperioder med fodkomplikationer affødt af nedsat følsomhed i fødderne.

17 15. CHRISTIAN PETERSEN Christian Petersen er født i 1981 og er uddannet idrætspædagog og skolelærer. Han underviser i idræt, natur- og teknik og matematik på en skole i København. Christian fik konstateret type 2 diabetes som 18- årig i forbindelse med et lægetjek, da han var ved at tage kørekort. Det kom som et stort chok, for der var ikke andre i familien, der havde sygdommen. I starten var det svært at forholde sig til en sygdom, som alle kaldte gammelmandssukkersyge, da han følte sig ung og frisk. Han havde været konkurrencesvømmer, siden han var 9 år og stoppede, da han var 16 år. Herefter tog han 50 kg på, så han i en alder af 18 år vejede 135 kg. Men da Christian er to meter høj, havde han ikke rigtig lagt mærke til det. I dag har han tabt sig og lever godt med sin sygdom ved at dyrke motion, spise sundt, og være i GLP-1 behandling. Han skal til at løbe maraton og har faktisk oplevet det som en positiv vending i livet at få konstateret diabetes. Særlige emner som Christian kan fortælle om på dansk og engelsk er: Erfaringer med at få konstateret type 2 diabetes som ung, og den omvæltning det indebærer. Hvordan lykkes man med en succesfuld livsstilsændring? Væk fra den tunge dreng og ind i et aktivt liv. At få konstateret type 2 diabetes kan ændre livet til det positive og give et nyt og bedre livssyn.

18 16. EVA DEIGAARD LEPRI Eva er født i Århus i 1962 og bor på Frederiksberg i København. Hun er uddannet i engelsk på CBS og journalistik fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Derudover er hun uddannet beklædningsformgiver med speciale i pels. Eva arbejder i dag som direktionssekretær i Realkreditrådet. Hun har bevaret passionen for design og arbejder i fritiden som forfatter på eget forlag og som gæstelærer på bl.a. Skals højskolen for design og håndarbejde. Eva fik konstateret type 2 diabetes i 2005 i forbindelse med et sundhedscheck på sin arbejdsplads. Inden da havde hun i et trekvart år haft kraftige symptomer (rysteture, hyppig vandladning, stor tørst), men tog sig ikke af det i et travlt arbejdsliv. Begge Evas forældre og fire bedsteforældre har haft type 2 diabetes og hendes mand har type 1 diabetes. Eva har valgt at være åben omkring sin sygdom, men har personligt svært ved at acceptere livet som kroniker og de begrænsninger, som det indebærer. Særlige emner som Eva kan tale om på dansk og engelsk er: Ændring af livsstil. Selvom man er en veluddannet og struktureret person i arbejdslivet, kan det være næsten umuligt at ændre spise- og motionsvaner. Diabetes i familien: Den gode dialog og samarbejde omkring diabetes, samt nedbrydning af fordomme omkring type 2 diabetes. Almen praksis vs. specialiseret diabetesbehandling. Hjertekarsygdom, livet før og efter GLP-1 behandling, samt angsten for insulin.

19 17. FAKHRA MAJEED Fakhra er født i 1974 og bor på Nørrebro i København. Hun er muslim med pakistansk baggrund og er født og opvokset i Danmark. Fakhra er uddannet som kontorassistent og blev gift i I 2014 fødte hun en dreng, og inden sin graviditet arbejdede hun som sagsbehandler i Københavns Kommune inden for kontanthjælpsområdet. Fakhra fik i forbindelse med en fertilitetsbehandling i 2004 konstateret type 2 diabetes. Begge Fakhras forældre har type 2 diabetes og hendes lillesøster, som var overvægtig i barndommen, fik konstateret type 2 diabetes allerede som 13-årig. Særlige emner som Fakhra kan tale om på dansk og engelsk: Kulturelle udfordringer og diabetes: Ramadan, traditioner og mangel på viden om diabetes især blandt ældre borgere med pakistansk baggrund. Diabetes og graviditet: Motivation, glæde og benhårdt arbejde. Accept af diabetes en forudsætning for at leve godt med diabetes, så det ikke bliver en byrde. Fakhra blev tilknyttet Steno og Rigshospitalet i forbindelse med hendes ønske om at blive gravid. I den forbindelse lykkedes det Steno at ruske op i de dårlige vaner, hun kom for eksempel et stort Cola forbrug til livs, tabte en del i vægt og fik blodsukrene under kontrol. Fakhra spiser både dansk og traditionel pakistansk mad og er opmærksom på de udfordringer, der er i begge madkulturer for en person med diabetes.

20 18. LONE LINDBORG Lone Lindborg er født i 1960 og bor i Gentofte kommune. Hun arbejder i dag i en almindelig børnehave, men har gennem sine mere end 30 år som pædagog arbejdet med forskellige aldersgrupper inden for børn og unge. Lone har to voksne piger, der begge er adopterede fra Indien, samt en plejesøn, der nu er voksen. For nogle år siden valgte Lone en total livsstilsændring, bl.a. inspireret af Chris MacDonald s U-TURN program på TV-2. Lone tabte 20 kg. Der var flere ting, der understøttede den varige livsstilændring: PCOS forsvandt efter overgangsalderens indtræden, skift af antidepressiv medicin, kostomlægning og derudover utrolig meget tid i fitnesscenter. Lone fik konstateret type 2 diabetes i Sygdommen blev opdaget i forbindelse med et besøg hos fysioterapeuten med en frossen skulder. Lone har haft en svær grad af PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom). Det er en hormonel forstyrrelse som ca % af alle kvinder i den fødedygtige alder rammes af. Forstyrrelsen betyder bl.a., at man måske ikke kan få børn, og at man er disponeret til den usunde fedt om livet og har høj risiko for at udvikle type 2 diabetes. Lone oplevede som følge af sygdommen en abnorm og ustyrlig trang til søde sager og usund kost. Hertil har Lone kronisk depression. Særlige emner som Lone kan tale om på dansk og engelsk er: PCOS og diabetes; udfordringer før og efter Medicin og vægttab; hvordan påvirker medicin arbejdet med at opnå et varigt vægttab? Vejen il at tage ansvar for sit eget liv og gennemføre en livsstilsændring på trods af depression

21 Steno Diabetes Center A/S, Niels Steensens Vej 2, 2820 Gentofte, Tlf

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism)

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) PREVIEW fællesmøde 12 maj 2015 Diabetes er et voksende globalt problem 2014 2035 WORLD

Læs mere

Tine Olesen. Mor sidste udkald. 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina

Tine Olesen. Mor sidste udkald. 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina Mor sidste udkald Tine Olesen Mor sidste udkald 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina Mor sidste udkald 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina og Tine Olesen,

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere

Ring dig til en bedre livskvalitet

Ring dig til en bedre livskvalitet 4. oplag Januar 2014 6.000 stk. Johnsen Offset A/S Ring dig til en bedre livskvalitet Diabeteslinjen er en telefonlinje, som har tid til dig. Her snakker du med en person, der selv kender til livet med

Læs mere

Type 2 diabetes patientinformation

Type 2 diabetes patientinformation patientinformation Side 2 Ny med type 2 diabetes Du har fået konstateret type 2 diabetes, og du vil opleve at få mange råd og anbefalinger om sund livsstil og medicinsk behandling. Du kan sagtens have

Læs mere

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-)

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-) Aarhus 1900 CÆCILIE Jeg er 24 år og kommer oprindeligt fra Aalborg, hvor jeg har læst idræt i et år på Aalborg Universitet. Jeg følte for at prøve noget nyt, og jeg valgte at tage overlov fra studiet for

Læs mere

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet Evaluering af projekt Mor i bevægelse Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet 1 Evaluering Interventionsgruppe (n=65) Matchet kontrolgruppe (n=89)

Læs mere

Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide

Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide Hjertekarsygdomme, dårlige øjne og nyreproblemer. Det er blot nogle af de sygdomme, som sender folk til lægen, hvorefter de kommer hjem med ikke blot én, men hele

Læs mere

[ K A P I T E L 1 ] Barnløshed i et historisk. politisk perspektiv.

[ K A P I T E L 1 ] Barnløshed i et historisk. politisk perspektiv. [ K A P I T E L 1 ] & og Barnløshed i et historisk politisk perspektiv. 9 Der er i de senere år kommet et markant fokus på barnløsheden i den vestlige verden. Vi befinder os nu i en situation, hvor vi

Læs mere

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Når børn bliver overvægtige, bliver de ofte mobbet og holdt udenfor. Derfor er det vigtigt at angribe overvægt fra flere fronter Af Chris MacDonald,

Læs mere

TYPE 2 DIABETES OG GRAVIDITET

TYPE 2 DIABETES OG GRAVIDITET TYPE 2 DIABETES OG GRAVIDITET Type 2 diabetes og graviditet Type 2 diabetes er en permanent sygdom, der påvirker den måde, kroppen omdanner mad til energi. Når du spiser, omdanner kroppen maden til et

Læs mere

Bilag 1: Fakta om diabetes

Bilag 1: Fakta om diabetes Bilag 1: Fakta om diabetes Den globale diabetesudfordring På verdensplan var der i 2013 ca. 382 mio. personer med diabetes (både type 1 og type 2). Omkring halvdelen af disse har sygdommen uden at vide

Læs mere

Perspektiver i telemedicin KOL-patienter som first movers

Perspektiver i telemedicin KOL-patienter som first movers Perspektiver i telemedicin KOL-patienter som first movers Lunge-monolog hospitalet. https://www.youtube.com/watch?v=lljdrsezyb0&feature=player_embedded Samarbejde med og om patienten Praktiserende læge

Læs mere

Systemisk Lupus Erythematosus. Præsentation af SLE/Lupus-diagnosenetværk At leve med SLE/Lupus

Systemisk Lupus Erythematosus. Præsentation af SLE/Lupus-diagnosenetværk At leve med SLE/Lupus Systemisk Lupus Erythematosus Præsentation af SLE/Lupus-diagnosenetværk At leve med SLE/Lupus Du har fået stillet diagnosen SLE/Lupus, eller der er mistanke om, at du har sygdommen. Diagnosenetværket Vi

Læs mere

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Vores vision er, at en sund livsførelse i 2020 er det naturlige valg for borgerne i Odder Kommune. Der vil være stor trivsel, livskvalitet og livsglæde blandt borgerne

Læs mere

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 Diabetes Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Udkast Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Vores vision er, at en sund livsførelse i 2020 er det naturlige valg for borgerne i Odder Kommune. Der vil være stor trivsel, livskvalitet og livsglæde blandt

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

Diabetes og psyken. Kort fortalt

Diabetes og psyken. Kort fortalt Diabetes og psyken Kort fortalt Diabetes og psyken Diabetes kræver overskud, omhu, planlægning og indsigt. Alt sammen noget der er svært at håndtere og overskue, hvis du ikke har det godt. Du står selv

Læs mere

Kort fortalt. Type 2-diabetes

Kort fortalt. Type 2-diabetes Kort fortalt Type 2-diabetes Hvad er type 2-diabetes? Normalt nedbryder kroppen den mad, du spiser til blandt andet sukkerstoffer, som optages i blodet. Her hjælper det vigtige hormon insulin med at få

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Forældrebrev den 25. oktober 2013

Forældrebrev den 25. oktober 2013 Forældrebrev den 25. oktober 2013 1. Præsentation af vores lærerpraktikanter Line Quistgaard Larsen og Kirstine Vægter 1.1. Præsentation af 1. årgang -matematikgruppen Vi udgør den matematiske gruppe af

Læs mere

DIABETES-BEHANDLING DER GIVER MEST VÆRDI FOR PERSONEN MED DIABETES

DIABETES-BEHANDLING DER GIVER MEST VÆRDI FOR PERSONEN MED DIABETES DIABETES-BEHANDLING DER GIVER MEST VÆRDI FOR PERSONEN MED DIABETES ET SAMARBEJDE MELLEM REGION NORDJYLLAND & STENO DIABETES CENTER NORDJYLLAND, AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL Niels Ejskjær, Professor, Overlæge

Læs mere

Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende. Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion

Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende. Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion Hvordan hænger kost og psyke sammen? 2 3 Sammenhænge imellem livsstil og livskvalitet Livsstil Sund mad

Læs mere

Margit Schrøder, Projektleder Pernille Van Randwijk, Koordinerende klinisk vejleder Mette Olsen, nyuddannet sygeplejerske

Margit Schrøder, Projektleder Pernille Van Randwijk, Koordinerende klinisk vejleder Mette Olsen, nyuddannet sygeplejerske Margit Schrøder, Projektleder Pernille Van Randwijk, Koordinerende klinisk vejleder Mette Olsen, nyuddannet sygeplejerske Fremtidens kliniske uddannelse, marts 2011 Sygeplejestuderende modul 11-12 Afd.

Læs mere

Kort fortalt. Type 1½-diabetes

Kort fortalt. Type 1½-diabetes Kort fortalt Type 1½-diabetes EN ENSOM SYGDOM Mennesker med diabetes har dobbelt så høj risiko for at få en depression og nedsat psykisk trivsel i forhold til andre i befolkningen. Selv om du er velreguleret,

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

GENERELT. Idéen bag Boblberg. Om Boblberg. Boblberg skaber sundhedsfremmende rammer

GENERELT. Idéen bag Boblberg. Om Boblberg. Boblberg skaber sundhedsfremmende rammer GENERELT Idéen bag Boblberg Boblberg er udviklet i samarbejde med tre kommuner, 2.500 borgere fra hele landet og et stort udsnit af organisationer, som har berøring med kultur, fritid, sundhed og det frivillige.

Læs mere

Projekt Robuste Ældre

Projekt Robuste Ældre Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering

Læs mere

Tab dig 20-25 kg uden kirurgi

Tab dig 20-25 kg uden kirurgi Tab dig 20-25 kg uden kirurgi På Privathospitalet Møn samarbejder den bariatriske speciallæge med dedikerede diætister fra Frk. Skrump om et vægttabsprogram, der sikrer optimalt udbytte af et intensivt

Læs mere

Refleksionsark til intensivt forløb med Guidet Egen-Beslutning (GEB) for unge voksne med type 1 diabetes Steno Diabetes Center 2009

Refleksionsark til intensivt forløb med Guidet Egen-Beslutning (GEB) for unge voksne med type 1 diabetes Steno Diabetes Center 2009 Refleksionsark til intensivt forløb med Guidet Egen-Beslutning (GEB) for unge voksne med type 1 diabetes Steno Diabetes Center 2009 Side 1 af 1N:\web\dokumenter\GEB\Samlet Intensivt GEB-forløb for unge

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED KAPITEL 2: SOCIAL ULIGHED I SUNDHED de rige er raske, de fattige er syge 20 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 21 Kapitel 2: Nogle er sundere end andre Det er dit eget valg,

Læs mere

23 år og diagnosen fibromyalgi

23 år og diagnosen fibromyalgi 23 år og diagnosen fibromyalgi Et ungt menneske, der får stillet diagnosen fibromyalgi, har nogle helt specielle problemstillinger. fibromyalg.dk har interviewet Helle Ovesen om det at være ung med diagnosen

Læs mere

Sund i Naturen Møde i følgegruppen Hvordan går det derude? 20. Marts 2018

Sund i Naturen Møde i følgegruppen Hvordan går det derude? 20. Marts 2018 Sund i Naturen Møde i følgegruppen Hvordan går det derude? 20. Marts 2018 Konsulent og projektleder, Christina Bjørk Petersen, E-mail: cbp@friluftsraadet.dk Tel: 24644229 Projekt Sund i Naturen Udvalgte

Læs mere

Kommuner. Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion

Kommuner. Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion Kommuner Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion Livsglæde kommer fra hjertet Når mennesker mødes, sker der noget. I projekt Hjertemotion samarbejder Hjerteforeningen med kommuner

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15

Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15 Konference for Hjerteforeningens netværk for sygeplejesker København d. 01.10.15 Teresa Holmberg tho@si-folkesundhed.dk Hvorfor er vi her i dag? Præsentere jer for et udpluk af resultaterne fra en ny undersøgelse

Læs mere

Kost Rygning Alkohol Motion

Kost Rygning Alkohol Motion Børne- og ungdomspsykiatrien Kost og motions betydning for unge med psykiske vanskeligheder Kost Rygning Alkohol Motion Personalet i afsnittet har, som led i dit/jeres barn/unges behandling i børne- og

Læs mere

Foredrag 2015. Mindbooster. Foreningen hjernesund Færøvej 51 2800 Lyngby Telefon +45 4162 4887 E-mail: info@hjernesund.dk

Foredrag 2015. Mindbooster. Foreningen hjernesund Færøvej 51 2800 Lyngby Telefon +45 4162 4887 E-mail: info@hjernesund.dk Foredrag 2015 Mindbooster STYRK DET MODNE LIV - få inspiration og viden med foredrag fra Mindbooster Det bedste jeg kan gøre for mig selv, min familie og venner er at holde mig frisk og i live - Charlotte,

Læs mere

1. Diabetesmøde. Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom

1. Diabetesmøde. Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom Facts og myter om sukkersyge Hvad er sukkersyge = Diabetes mellitus type 1 og 2 Hvilken betydning har diabetes for den enkelte Hvad kan man selv gøre for at behandle

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

recepten på motivation

recepten på motivation BS& recepten på motivation Alle - også BS - har kun fået én krop udleveret til hele livet, og den skal der passes på. Det gøres bedst ved bl.a. at lade motivationen drive én. BS Christiansen giver sin

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion

Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion HJERTEMOTION Livsglæde kommer fra hjertet Når mennesker mødes, sker der noget. I projekt Hjertemotion samarbejder Hjerteforeningen med

Læs mere

Hverdagen med diabetes. Diabetessygeplejersker Lene Kølle Jørgensen og Anne Marie Hertz

Hverdagen med diabetes. Diabetessygeplejersker Lene Kølle Jørgensen og Anne Marie Hertz Hverdagen med diabetes Diabetessygeplejersker Lene Kølle Jørgensen og Anne Marie Hertz Børne- og Ungeafdelingen 31 10 2018 Hverdagen med diabetes Hvad er diabetes? Fælles mål for regulering af diabetes

Læs mere

Hvordan står det til med den psykosociale sundhed blandt personer med diabetes og deres familier?

Hvordan står det til med den psykosociale sundhed blandt personer med diabetes og deres familier? Hvordan står det til med den psykosociale sundhed blandt personer med diabetes og deres familier? Resultater fra det internationale DAWN2 studie København, 15. November 2013 Ingrid Willaing, Steno Diabetes

Læs mere

Hjertesvigtklinikken. Regionshospitalet Silkeborg. Medicinsk Afdeling M1

Hjertesvigtklinikken. Regionshospitalet Silkeborg. Medicinsk Afdeling M1 Hjertesvigtklinikken Regionshospitalet Silkeborg Medicinsk Afdeling M1 Velkommen til hjertesvigt-klinikken på M1 På hjerteafdelingen har vi specialuddannet en gruppe sygeplejersker, som i samarbejde med

Læs mere

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Når man vil fortælle, hvad man ville gøre i en hypotetisk situation, gør man stort set som på engelsk: Man bruger datid om en hypotetisk

Læs mere

Kort fortalt. Type 1½-diabetes. www.diabetes.dk

Kort fortalt. Type 1½-diabetes. www.diabetes.dk Kort fortalt Type 1½-diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister I starten er det svært at håndtere og huske det hele, men efterhånden bliver det rutine for langt de

Læs mere

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk - et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk Hvem er vi? Foreningen Smertetærskel er en frivillig social forening. Vores forening består af en

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Bilag 2: Brugerbehov og personas

Bilag 2: Brugerbehov og personas Bilag 2: Brugerbehov og personas Oversigt over behov og udfordringer BEHOV 1: Jeg har behov for at leve sundt så min sygdom ikke forværres BEHOV 2: Jeg har behov for at kunne leve et normalt liv, hvor

Læs mere

Type 1 diabetes hos børnb

Type 1 diabetes hos børnb Type 1 diabetes hos børnb Hvordan takler vi det i hverdagen? Børnediabetesambulatoriet, Herlev hospital. Hvad er diabetes? Diabetes er en lidelse/mangeltilstand som er karakteriseret ved et forhøjet blodsukker

Læs mere

Sundt arbejdsliv Sundt liv. Peter Hamborg Faarbæk Sundhedspolitisk konsulent, 3F

Sundt arbejdsliv Sundt liv. Peter Hamborg Faarbæk Sundhedspolitisk konsulent, 3F Sundt arbejdsliv Sundt liv Peter Hamborg Faarbæk Sundhedspolitisk konsulent, 3F Mit oplæg Hvad er 3F Generelt om et større sundhedsprojekt Projektets arbejde med Alkohol 3F s generelle arbejde med Alkohol

Læs mere

Patienter og pårørendes syn på vægt og vægtøgning v. Sidsel de Vos, Psykolog i LMS & Sabine Elm Klinker, leder af ViOSS

Patienter og pårørendes syn på vægt og vægtøgning v. Sidsel de Vos, Psykolog i LMS & Sabine Elm Klinker, leder af ViOSS Patienter og pårørendes syn på vægt og vægtøgning v. Sidsel de Vos, Psykolog i LMS & Sabine Elm Klinker, leder af ViOSS Hvad er LMS? Formål: at give støtte, rådgivning og information til personer, der

Læs mere

1. Onboarding og uddannelse

1. Onboarding og uddannelse Den systematiske sygefraværsindsats i MSO skal sikre, at målet om 9,5 sygefraværsdage pr. medarbejder i 2016 nås. Målet skal nås gennem en række fokusområder og konkrete indsatser, som er beskrevet i denne

Læs mere

Hvordan har du det? 2010

Hvordan har du det? 2010 Hvordan har du det? 2010 Sundhedsprofil for region og kommuner unge Sammenfatning Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Hvordan har du det? 2010 Sundhedsprofil for region og kommuner unge sammenfatning Udarbejdet

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Projekt SMUK. Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48. Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen

Projekt SMUK. Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48. Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen Projekt SMUK Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48 Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen Slutevaluering projekt SMUK (resumé) Side 2 Projektperiode: 01.09.2009 31.05.2012 Sundhedsstyrelsens satspulje: Vægttab

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

DIABETES OG SVANGERSKAB

DIABETES OG SVANGERSKAB DIABETES OG SVANGERSKAB Hvad er diabetes? Diabetes påvirker den måde, hvorpå kroppen omdanner mad til energi. Når du spiser, omdanner kroppen maden til et sukkerstof kaldet glukose. Glukose er det brændstof,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 9 Indledning 10 DEL I Får du nok søvn? 12 DEL II Nok og god søvn... hver nat 20 1. Bedre helbred kan give bedre søvn 21 2. Tab dig, hvis du er svært overvægtig 22 3. Regelmæssig

Læs mere

Forslag til Seniorpolitik 2017 og frem

Forslag til Seniorpolitik 2017 og frem Forord Der er rigtig mange stærke seniorer, der holder sig raske hele livet. I fremtiden vil der på trods af teknologiske fremskridt og en generelt sundere livsstil være ældre borgere, som har brug for

Læs mere

www.simil.dk Simonsen & Illeris Rådgivende Pædagoger 18.11.10 Unge i risikogruppen Fuets - konference

www.simil.dk Simonsen & Illeris Rådgivende Pædagoger 18.11.10 Unge i risikogruppen Fuets - konference www.simil.dk Simonsen & Illeris Rådgivende Pædagoger 18.11.10 Unge i risikogruppen Fuets - konference Generation Y Alice Hypervælgeren Bastian Lystfiskeren Shamir/Aisha - Generation Y blikket udefra Curlingbørnene

Læs mere

Fuck Diabetes!!!! Mødet mellem de unge og systemet.

Fuck Diabetes!!!! Mødet mellem de unge og systemet. Fuck Diabetes!!!! Mødet mellem de unge og systemet. FSDS Landskursus 2014 Diabetesspl., Cand.Scient.San og phd-studerende Jane Thomsen, Sygehus Lillebælt, Kolding Et kvalitativt studie af mødet mellem

Læs mere

Kommunikation. 19. januar 2010. Århus Universitetshospital Skejby. v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony. www.sanneanthony.dk. www.sanneanthony.

Kommunikation. 19. januar 2010. Århus Universitetshospital Skejby. v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony. www.sanneanthony.dk. www.sanneanthony. Kommunikation Århus Universitetshospital Skejby 19. januar 2010 v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony CV for Susanne Anthony E.F.T. Terapeut 2006 Hypnose Terapeut 2004 NLP-psykoterapeut 1999 Reg.Lægemiddelkonsulent

Læs mere

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille Sølvhøi levede hele sin ungdom med spisevægring. Da hun var 15 år, prøvede hun for første gang at begå selvmord. Her er hendes

Læs mere

Livsstilscenter Brædstrup

Livsstilscenter Brædstrup Baggrund Livsstilscentret åbnede på Brædstrup Sygehus i 1996 Eneste af sin art i Danmark Modtager patienter fra hele landet Danmarks højst beliggende sygehus, 112 meter over havets overflade Målgrupper

Læs mere

Midtvejsevaluering af kostvejledning til borgere

Midtvejsevaluering af kostvejledning til borgere Til: Social- og Sundhedsudvalget Fra: Kamilla Walther Midtvejsevaluering af kostvejledning til borgere Indhold Resumé... 1 Formål og succeskriterier... 1 Fremdrift... 2 Foreløbige resultater... 3 Konklusion...

Læs mere

Samtalen. Lotte Blicher Mørk. Anna Weibull. Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit. Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa

Samtalen. Lotte Blicher Mørk. Anna Weibull. Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit. Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa Samtalen. Anna Weibull Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa Diplom NSCPM 2007 Medforfatter DSAMs palliationsvejledning Lotte Blicher Mørk Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit Medforfatter SSTs

Læs mere

Type 1-diabetes hos børn og unge

Type 1-diabetes hos børn og unge Herlev Hospital Børne- og Ungeafdelingen Type 1-diabetes hos børn og unge Undervisning for skoler, institutioner og bedsteforældre Diabetesambulatoriet for Børn og Unge Hvad er diabetes? Diabetes inddeles

Læs mere

Dit (arbejds-) liv som senior

Dit (arbejds-) liv som senior Dit (arbejds-) liv som senior - Håndtering af livsændringer Dansk Magisterforening, København og Århus 1/10 og 13/11 2014 Direktør cand.psych. Morten Holler Tal fra Danmarks Statistik: Hovedparten af de

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til: Rumænien Navn: Kristina Kaas Sørensen E-mail: Kristinakaas@gmail.com Tlf. nr. 31373249 Evt. rejsekammerat: Mai Dalsgaard Lassen Hjem-institution: VIA University

Læs mere

Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper

Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper Personer uden for arbejdsmarkedet Arbejdet med målgruppen bør gribes an på en utraditionel og holistisk måde, som tager udgangspunkt

Læs mere

Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune 2013

Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune 2013 Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune 2013 1.0. Indledning Denne korte statusrapport giver et overblik over aktiviteter i Center for Sundhedsfremme i 2013. I denne rapport

Læs mere

Slå et slag for hjertet!

Slå et slag for hjertet! Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion HJERTEMOTION Livsglæde kommer fra hjertet Når mennesker mødes, sker der noget. I projekt Hjertemotion samarbejder Hjerteforeningen med

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

DER ER BRUD PÅ TRADITIONERNE

DER ER BRUD PÅ TRADITIONERNE DER ER BRUD PÅ TRADITIONERNE Præsentation Min baggrund er palæstinenser. Gift med en dansk kvinde og vi har to børn sammen. Pædagog i 2004. Gadeplansmedarbejder i København, Nordvest, med aldersgruppen

Læs mere

Interview med Kirsten den 25.maj 2011

Interview med Kirsten den 25.maj 2011 Interview med Kirsten den 25.maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg, Lene Andersen Deltager: Kirsten 00:00 00:40: Kort introduktion af projektet I: Først så vil jeg høre hvad din uddannelse er og din nuværende

Læs mere

Kort fortalt. Type 2-diabetes

Kort fortalt. Type 2-diabetes Kort fortalt Type 2-diabetes EGENOMSORG Din læge kan være en god støtte for dig. Men det meste af tiden er du derhjemme uden en læge ved hånden. Derfor er det vigtigt, at du lærer selv at kontrollere din

Læs mere

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 Psykolog joma@rcfm.dk Holdninger i familiearbejdet Handicaps/funktionsbegrænsninger påvirker hele familien Familien ses som en dynamisk helhed samtidig med, at der

Læs mere

Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus

Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus Jeg hedder Pia Danesol og er en årgang 1951. September 2007 tog jeg mit 1. kursus i McGuire-teknik for stammere. Det var kort tid før, at jeg påbegyndte min uddannelse til

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv

Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv Af Anders Kjærulff, Direktør Nyhedsbrevet sætter i dette nummer fokus på hjemmetrænerprojektet Vi Vil Klare Os Selv. At kunne klare sig selv i egen bolig så

Læs mere

Kæreste nej tak- opgaver

Kæreste nej tak- opgaver Kapitler Spørgsmål teori med eksempler side 2 Kapitel 1 Mikkel side 3 Kapitel 2 Sport side 4 Kapitel 3 Arbejde side 5 Kapitel 4 Posthuset side 6 Kapitel 5 Chefen side 7 Kapitel 6 Postbud side 8 Kapitel

Læs mere

Familiesamtaler målrettet børn

Familiesamtaler målrettet børn Familiesamtaler målrettet børn Sundhedsstyrelsen har siden 2012 haft en række anbefalinger til sundhedsprofessionelle om inddragelse af pårørende til alvorligt syge. Anbefalingerne skal sikre, at de pårørende

Læs mere

Et bedre liv med diabetes Clea Bruun Johansen. Patient Education Research Steno Health Promotion Research Steno Diabetes Center

Et bedre liv med diabetes Clea Bruun Johansen. Patient Education Research Steno Health Promotion Research Steno Diabetes Center Et bedre liv med diabetes Clea Bruun Johansen Patient Education Research Steno Health Promotion Research Steno Diabetes Center 1 Patient Education Research Ph.d. studie Udvikling af familieintervention/værktøjer

Læs mere

Er du sygemeldt på grund af stress?

Er du sygemeldt på grund af stress? Er du sygemeldt på grund af stress? her er nogle råd om, hvad du kan gøre Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden. I pjecen finder du nogle råd om,

Læs mere

Kvalitetssikring. Måling 1: Opstart på Integro. Er du: Gift Samlevende Enlig. Blev der under samtalen taget hensyn til dig og vist dig respekt?

Kvalitetssikring. Måling 1: Opstart på Integro. Er du: Gift Samlevende Enlig. Blev der under samtalen taget hensyn til dig og vist dig respekt? Kvalitetssikring Måling : Opstart på Integro Baggrund: Cpr. nummer: _ Køn: Kvinde Mand Er du: Gift Samlevende Enlig Hvor mange børn har du: Hvor længe har du været ledig inden for de sidste år? Har du

Læs mere

Seniorpolitik 2017 og frem

Seniorpolitik 2017 og frem Forord Der er rigtig mange stærke seniorer, der holder sig raske hele livet. I fremtiden vil der på trods af teknologiske fremskridt og en generelt sundere livsstil være ældre borgere, som har brug for

Læs mere

Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018

Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018 Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018 Med Københavns sundhedspolitik ønsker vi, at københavnerne skal leve med bedre livskvalitet og have lige muligheder for et godt og langt liv. Mange københavnere

Læs mere

Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012. Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk

Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012. Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012 Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk 29-årig mand om depression For mig er depressionens farve ikke sort, men grå. Ligegyldighedens farve. Under

Læs mere

Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune. 1. januar 2013 30. juni 2013

Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune. 1. januar 2013 30. juni 2013 Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune 1. januar 2013 30. juni 2013 1.0. Indledning Denne korte statusrapport giver et overblik over aktiviteter i Center for Sundhedsfremme

Læs mere

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 Mig og mine vaner fakta Sund kost er vigtig for vores velbefindende og generelle

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere