Steno Patient Panel. Panelet består af patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet er at involvere patienterne i behandlingen og at give

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Steno Patient Panel. Panelet består af 15-20 patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet er at involvere patienterne i behandlingen og at give"

Transkript

1 Steno Patient Panel Panelet består af patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet er at involvere patienterne i behandlingen og at give

2 STENO PATIENT PANEL Steno Patient Panel består af patienter med type 1 og type 2 diabetes. Formålet med panelet er at involvere patienterne i behandlingen på Steno og at give patienterne en stemme i offentligheden. Patienterne taler ved konferencer, møder og presseevents, og de giver rådgivning om behandlingen i forbindelse med for eksempel patient-behandler-dialog, netværksmøder og ny teknologi, der kan gøre det lettere at passe sin diabetes. PERSONLIGE ERFARINGER MED DIABETES Medlemmerne i panelet har forskellige erfaringer med diabetes. Nogle patienter er på insulinpumpebehandling, nogle har været gravide med diabetes, andre har problemer med vægt eller komplikationer på fødder, øjne, nyrer og hjerte. Mangfoldigheden af personer og erfaringer tjener til at give det fulde billede af livet med diabetes. AFTAL ET DIALOGMØDE Medlemmerne kan alle selvstændigt formidle om deres liv med diabetes og tager udgangspunkt i nogle centrale emner: Hvordan fik jeg konstateret diabetes? Hvilken forandring i mit liv medførte sygdommen? Og hvilke behov og udfordringer er vigtige at imødekomme for at have et godt liv med diabetes? Derudover kan hvert medlem af panelet formidle og diskutere nogle særlige emner med udgangspunkt i deres personlige erfaringer. Læs mere om de forskellige emner og medlemmerne i denne brochure. Book et dialogmøde hos Anette Laursen, Steno Education på Der betales for en dags tabt arbejdsfortjeneste på 2000 kr. + transport for hvert dialogmøde. Dialogmødet kan være af varierende længde. For at være sikker på at få den ønskede paneldeltager skal et møde aftales mindst en måned før den ønskede dato. Medlemmerne vil ikke kunne svare på sundhedsfaglige spørgsmål og deltager kun i uddannelses- og rådgivningsaktiviteter.

3 1. CAMILLA ROSSIL Camilla Rossil er født i 1977, er uddannet idrætspædagog og har derudover en professionsbachelor i ernæring og sundhed. Camilla har haft type 1 diabetes, siden hun var 4 år gammel. I løbet af sine ungdomsår oplevede Camilla megen modstand og skældud fra behandlersystemet. Desuden mistede hun i en periode sit syn, men fik det tilbage igen. I dag lever Camilla i balance med sin sygdom. Hun har haft succes med insulinpumpe siden 2006 og er i god behandling for både senkomplikationer og glutenallergi, som er vanskelig for en person med diabetes. Privat er Camilla engageret i frivilligt arbejde bl.a. hos Red Barnet, hvor hun arbejder med udsatte børn og deres familier. Hun dyrker også gerne sin begejstring for adventure-rejser, som for eksempel skiture i de norske fjelde - ikke mindst fordi hun gerne vil føle, at hun styrer sit liv. Camilla har desuden holdt mange foredrag om udfordringen med at være svagtseende på arbejdsmarkedet. Særlige emner som Camilla kan fortælle om på dansk og engelsk er: Erfaringer med øjenkomplikationer og hvordan hun i dag i modsætning til tidligere magter sin sygdom. Livet før og efter insulinpumpen. Det gode forhold mellem patient og behandler. Herunder glæden ved at blive betragtet som et helt menneske af behandleren. Erfaringer med at udfordre sig selv og sin diabetes gennem rejser og ekstrem sport. Camillas mor deltager også gerne i et dialogmøde og kan fortælle om livet med diabetes set fra en pårørendes perspektiv.

4 2. ERIK HAGEMAN Erik Hageman er født i Inden han trak sig tilbage som pensionist, havde han i 38 år sit eget firma, der handlede med kontormøbler. Erik har haft type 1 diabetes i 72 år uden at have nævneværdige komplikationer, hvilket er meget sjældent. Han har altid aktivt søgt viden om sin sygdom og har diskuteret sin behandling tidligere til undren for læger og andre faggrupper. Eriks søn har også diabetes. Erik er meget aktiv på Steno og har desuden siden sin tidligste barndom været engageret i Diabetesforeningen på alle niveauer. Han har været med til at starte JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) i Danmark og er en erfaren oplægsholder. Særlige emner som Erik kan fortælle om på dansk og engelsk er: Hvordan et positivt livssyn skaber engagement og de bedste forudsætninger for at leve et godt og langt liv med diabetes. Diabetes gennem generationer, og hvordan det er at leve med diabetes i dag i forhold til for 65 år siden særligt i forhold til skole og barndom. Modet til at udfordre læger og andre faggrupper for at opnå den bedste behandling.

5 3. CHARLOTTE DAM JUNGET Charlotte Dam Junget er født i 1964 og arbejder som produktchef i Medico-industrien, bl.a. med produkter til måling af blodsukkeret. Charlotte bor sammen med sin mand og to børn på 19 år og 15 år. Hun har haft type 1 diabetes, siden hun var 25 år og har ingen komplikationer, men understreger, at det konstant kræver en indsats. Livet er blevet langt nemmere, efter der er kommet en insulinpumpe til. Charlottes ønske er at leve så normalt som muligt, uden at diabetes kommer til at fylde for meget i dagligdagen. Diabetes skal ikke bestemme det hele! som hun siger. Særlige emner som Charlotte kan fortælle om på dansk er: Livet før og efter insulinpumpen Hvordan man selv kan holde regnskab med sin sygdom og bruge sine data i dialogen med behandlere. Hvordan man skaber plads til sig selv i et liv med diabetes, arbejde, familie, motion og meget mere. Diabetes og graviditet: Glæden, bekymringerne og det tætte samarbejde med behandlere. Hvilke krav er rimelige at stille til Charlotte som patient?

6 4. PERNILLE GRØNDAHL HOPPE Pernille Grøndahl Hoppe er født i Pernille arbejder til daglig som produktionskoordinator med filmproduktion, kommunikation m.m. Pernille fik type 1 diabetes som 9 årig i 1973, er gift med Kurt og mor til Selma, født I hverdagen er nøgleordet for Pernille planlægning. Hun skal planlægge alt! Planlægge kost, insulin, motion. Dette kan være en udfordring i hendes arbejde, der ofte byder på skiftende arbejdstider, lange dage, rejser m.m. Dette til trods lever Pernille et fuldstændigt normalt liv. Der er fx ikke noget, der hedder særlig diabeteskost i hendes hverdag. Det hedder i stedet almindelig god og sund kost, som hele familien spiser, og hvor der også er plads til, at den søde tand plejes. I det hele taget er Pernilles holdning til sin diabetes, at det er bare noget, der er der. Eller som hendes mand siger: Pernille kunne lige så godt have fregner. Særlige emner som Pernille kan fortælle om på dansk og engelsk er: Udfordringen med at blive gravid og gå til kontrol ugentlig samtidig med et krævende job i filmbranchen. Planlægning som en vej til øget frihed og god livskvalitet. Pensystemer og insuliner set fra brugerens side lige fra den første NovoPen1, som Pernille omtaler som revolutionen i 80 erne til de nye, moderne penne, FlexPen og FlexTouch-pennene.

7 5. SVEND-AAGE JESPERSEN Svend-Aage Jespersen er født i 1937, er pensionist og har siden 1955 og indtil han gik på pension været ansat i luftfartsbranchen. Han er således meget berejst i Asien, Afrika, Mellemøsten og Europa. Svend-Aage har haft type 1 diabetes, siden han var 11 år. Han lever godt med diabetes og har i dag en god regulering med insulinpumpe. Han har haft flere uheld i forbindelse med lave blodsukre, har øjenkomplikationer, som er blevet behandlet med laser, og en dobbelt bypass-operation samt en ny hjerteklap. Netop integrationen af diabetesbehandling med andre fagområder som hjertekarsygdomme og cancer ligger ham meget på sinde. Svend-Aage foretrækker at fortælle om sin sygdom sammen med sin datter Hanne Mette, der også har type 1 diabetes. Særlige emner som Svend-Aage kan fortælle om på dansk og engelsk er: Fire generationer med diabetes og forholdet til et barn med diabetes og barnets reaktion. Komplikationer, lave blodsukre og relaterede sygdomme, specielt senkomplikationer, fx neuropati, knogleskørhed, brækkede ben og knogler. Livet før og efter insulinpumpen. Anekdoter om diabetes i andre lande og kulturer.

8 6. HANNE METTE JESPERSEN Hanne Mette Jespersen er født i 1971 og arbejder som socialpædagog. Hun har levet med type 1 diabetes, siden hun var 5 år gammel og har en søn på 4 år, der netop har fået konstateret diabetes. Hanne Mettes diabetes har ikke altid været velreguleret, bl.a. på grund af depressioner, og hun har derfor en del langtidsvirkninger, men hun er nu velreguleret og i pumpebehandling. Hanne Mette har boet i USA i flere omgange og er en passioneret tøjsyerske med eget firma, hvor hun blandt andet har syet tøj til Miss Danmark. Hun er desuden en erfaren foredragsholder bl.a. inden for psykiatrien, hvor hun har talt om kroniske sygdomme, depression og betydningen af efterbehandling og opfølgning. Særlige emner som Hanne Mette kan fortælle om på dansk og engelsk er: Fire generationer med diabetes evt. i parløb med sin far, Svend-Aage. Diabetes og graviditet: Glæden, bekymringerne og det nære forhold til behandlerne. Livet før og efter insulinpumpen. Depression, kærlighed og diabetes samt det særlige ansvar, der følger med at være gift med en person med diabetes.

9 7. TINE FILGES Tine Filges er født i 1973 og har siden 2010 haft sin egen analysevirksomhed, hvor hun bl.a. udfører evalueringer for kommuner og hospitaler. Hun bor sammen med sin mand og sin søn, der blev født i Tine fik konstateret type 1 diabetes i 1982, da hun var 8 år gammel. Da hun var i 20 erne, fik hun laserbehandlet sine øjne efter en vild ungdom. I dag er hun velreguleret. Tine fik insulinpumpe i Under sin graviditet var Tine med til at starte en mødregruppe på Steno og er i det hele taget meget udadvendt og engageret i at hjælpe andre med type 1 diabetes. Tine synes, at diabetes-stress er interessant at arbejde med, og at motion og diabetes er en stor udfordring pga. de høje blodsukre efter træning. Særlige emner som Tine kan fortælle om på dansk og engelsk er: Diabetes og graviditet: Glæden, bekymringerne og det nære forhold til behandlerne herunder også behovet for positiv tænkning fra behandlernes side. Diabetes-stress. Hvordan netværk med andre mennesker med diabetes giver støtte og livsglæde. I september 2014 stiftede Tine sammen med fem andre personer med type 1 diabetes: Type 1 - foreningen for mennesker med type 1 diabetes. Tine er formand for foreningen.

10 8. MORTEN KRARUP Morten Krarup er født i 1958 og er administrerende direktør i et mindre software-firma. Morten har haft diabetes, siden han var 12 år gammel. Han bruger i dag insulinpumpe og er velreguleret, men det har han bestemt ikke altid været. Både i teenageårene og i hans år med krævende jobs som direktør har diabetes ikke altid haft førsteprioritet. Særlige emner som Morten kan fortælle om på dansk og engelsk er: Hvad skal der til for at komme i god kontrol. Kombinationen af karriereræs og et liv med diabetes. Hvordan en insulinpumpe gør et liv med diabetes væsentlig lettere. Morten har i dag et roligt familieliv, hvor han har fået integreret motion og sund mad som en naturlig del af livet. Han har tidligere i sit arbejdsliv valgt ikke at fortælle, at han har diabetes, men er i dag åben omkring det på sin arbejdsplads.

11 9. RICHARD SKJOLDAGER Richard Skjoldager er født i 1985, fik diabetes som knap 2-årig og kender derfor kun et liv med diabetes. Han er udlært tømrer og uddannet bygningskonstruktør og arbejder som ejendomsansvarlig i Vedligehold og Drift hos Bygningsstyrelsen. Richard har altid taget ansvar for sin diabetes, men pga. nåleskræk var det først som 14-årig, at han begyndte at stikke sig selv. Indtil da var han afhængig af sine forældre eller en anden voksen, der kunne stikke ham. Siden har han fået insulinpumpe, og det gav ham en stor frihed ikke at være afhængig af andre. Særlige emner som Richard kan fortælle om på dansk og engelsk er: Nåleskræk og hvilke værktøjer, der hjælper mod nåleskræk. Livet før og efter pumpen større frihed i forbindelse med MTB, kitesurfing, motions-/ fitnesscenter og fester/byture. Udvikling af digitale værktøjer, der gør livet med diabetes nemmere. Integration af diabetes i sociale sammenhænge på skolen, arbejdspladsen og til fest og fodbold. Han fik blodglukose-sensor i foråret 2012 pga. mistanke om lav blodglukose om natten. Blodglukoseniveauet er siden kontinuerligt blevet mere stabilt, og han er nu tæt på sit personlige mål for HbA1c. Richard er socialt anlagt. Det er vigtigt for ham at leve et liv, hvor han kan gøre de samme ting som og sammen med sine jævnaldrene. Derfor har han altid haft fokus på at gøre diabetes til en naturlig del af samværet med andre.

12 10. OLIVER BREUMLUND Oliver Breumlund er født i 1992 og er flere gange danmarksmester i wakeboard, som er vandskiens svar på snowboard. Oliver fik konstateret type 1 diabetes som 15-årig og allerede dengang dyrkede han intensivt wakeboard med landsholdet i Vallensbæk fra klokken 15:00-21:30 lige fra start april til slut oktober. Det var hårdt at få konstateret en kronisk sygdom. Oliver vidste meget om, hvad det indebar, da hans storesøster også har type 1 diabetes. Men efter han havde stukket den første nål i maven, hvilket er noget han aldrig glemmer, blev han klar over, at diabetes ikke skulle lægge en dæmper på hans liv. Han tog til Spanien i wakeboard trænings camp allerede to uger efter, han havde fået konstateret diabetes. Siden dengang har Oliver færdiggjort gymnasiet og har været på utallige rejser i forbindelse med sin sport og sin passion for de tilsvarende sportsgrene snowboard og skateboard. Særlige emner som Oliver kan tale om på dansk og engelsk er: Ekstremsport og diabetes. Hvordan lærer man sin krop at kende, så man kan præstere på højeste niveau med diabetes. Ung med diabetes teenagelivet i forhold til gymnasiet, fester og forældreoprør, samt kontakten med behandlere i Stenos ungeteam. At være cool med diabetes og ikke genert i forhold til at tale om diabetes og stikke sig i fuld offentlighed. Oliver har medvirket i flere film om wakeboard. Se video med Oliver Breumlund på: https://vimeo.com/

13 11. DORTHE OLOFSEN Dorthe er født i 1990, bor på Amager og læser til sundhedsservicesekretær på Niels Brock. Hun har haft type 1 diabetes, siden hun var 6 år gammel og har en afslappet holdning til sin sygdom. Hendes far har også diabetes, og det ser hun som en stor fordel, fordi hun har oplevet diabetes som en naturlig del af hverdagen hele livet. Dorthe ser ikke livet med diabetes som fyldt med afkald og skam og mener, at det mindsker livskvaliteten at sætte begrænsninger og forbud op omkring sygdommen. Selv er hun rigtig madglad og spiser stort set, hvad hun har lyst til. Sygdommen stiller nogle krav, som man skal leve op til for få en god hverdag, men hun kæmper meget for at få fjernet de fordomme, der er omkring diabetes så mennesker med diabetes kan leve frit og afslappet med sygdommen. Særlige emner som Dorthe kan tale om på dansk og engelsk er: Diabetes som teenager. Hvordan kan man få diabetes til at spille sammen med (og ikke imod) fester og et godt ungdomsliv. Fremtiden med diabetes og angsten for følgesygdomme. Dorthes far har fået en del følgesygdomme og er i dag næsten blind. Udfordringerne med at tage insulin/glp-1 og følge sin egen plan i skolen, i arbejdslivet og i en aktiv fritid.

14 12. IB BRORLY Ib Brorly er født i 1932, er pensionist og har haft type 2 diabetes, siden han var 58 år gammel. Ib fik konstateret diabetes på højdepunktet af sin karriere, da han var adm. direktør for Kodaks danske aktiviteter. Han har ikke haft de store udsving i sine blodsukkertal igennem 20 år og har ingen nævneværdige komplikationer. Ib er meget aktiv i diabetesverdenen, blandt andet som næstformand i Diabetesforeningen og medlem af diverse udvalg i Sundhedsstyrelsen samt i Region Hovedstaden. Han er også involveret i Novo Nordisks DAWN- og DAWN Youth-aktiviteter, hvor man undersøger de psyko-sociale behov blandt mennesker med diabetes. Desuden er han medlem af Novo Nordisks Global Patient Sounding Board. Særlige emner som Ib kan fortælle om på dansk og engelsk er: Et liv i højt tempo med diabetes. Nationale indsatser og de deraf berørte borgere - ikke mindst kronikere og de ældre medicinske patienter. Patient-feedback på nye initiativer, indlægssedler, produkter m.m. Deltager gerne i dialoger omkring de behov, andre, særlig ældre brugere, måtte have.

15 13. KLAUS BAASTRUP Klaus Baastrup er født i 1949 og er pensioneret it-konsulent. Klaus fik konstateret type 2 diabetes som 51-årig. I gymnasiet blev han ramt af depressioner og forsøgte selvmedicinering med alkohol, hvilket udviklede sig til alkoholisme. Efter 24 år i edb-/it-branchen fulgte 16 år med langvarig sygemelding, aktivering og revalidering, hvilket medførte kronisk træthed og total mangel på energi samt en meget svær overvægt (toppede på 148 kg). I 1989 begyndte Klaus nye liv. Han kom i Minnesota-behandling, hvilket ifølge ham selv reddede hans liv. Klaus har nu været ædru og røgfri siden 1989 og har siden uddannet sig til familieterapeut, alkolog og addiction counselor. Han er desuden uddannet idrætsleder, TRIM-leder samt løbetræner. Fra 1974 til 1986 var han formand for Hjerteforeningens Motionsklub i Lyngby og stod i den periode for træningen til Eremitageløbet. Klaus er i 2010 begyndt at få kontrol over sin diabetes og har foreløbig tabt sig 30 kg, dels via GLP-1-behandling, dels via bedre depressionsbehandling og langsigtet motions- og madplanlægning. Klaus er meget udadvendt og en erfaren foredragsholder. Særlige emner som Klaus kan fortælle om på dansk og engelsk er: 5 benspænd for min blodsukkerregulering: Depression, alkoholisme, søvnapnø, overspisning og med-afhængighed. En holistisk tilgang til GLP-1-behandling det er ikke nok med medicin, mad og motion! Det hele skal med (fysisk, psykisk, emotionelt og åndeligt). Netværket skal være i orden! Ligesindede deler erfaring, styrke og håb for at opnå hjælp til selvhjælp.

16 14. BENNY SCHATZ Benny Schatz er født i 1949 og arbejder som rejsefotograf og salgskonsulent. Benny fik konstateret type 2 diabetes i 1987 og er gået fra diæt/ motion over tabletbehandling til sin nuværende tablet- og insulinbehandling. Som rejsefotograf har Benny rejst i Burma, Indien, Thailand, Peru og Ecuador uden at opleve diabetes som en hindring, snarere tværtimod fordi den høje aktivitet faktisk skabte en bedre regulering. Særlige emner som Benny kan fortælle om på dansk og engelsk er: At leve med en bred vifte af diabeteskomplikationer, og hvordan det kan påvirke relationen til arbejdsmarkedet. At realisere sine drømme og ikke lade sig begrænse af diabetes. Benny var i mange år folkeskolelærer i blandt andet engelsk og musik, men blev i 2006 afskediget efter tre langvarige sygdomsperioder med fodkomplikationer affødt af nedsat følsomhed i fødderne.

17 15. CHRISTIAN PETERSEN Christian Petersen er født i 1981 og er uddannet idrætspædagog og skolelærer. Han underviser i idræt, natur- og teknik og matematik på en skole i København. Christian fik konstateret type 2 diabetes som 18- årig i forbindelse med et lægetjek, da han var ved at tage kørekort. Det kom som et stort chok, for der var ikke andre i familien, der havde sygdommen. I starten var det svært at forholde sig til en sygdom, som alle kaldte gammelmandssukkersyge, da han følte sig ung og frisk. Han havde været konkurrencesvømmer, siden han var 9 år og stoppede, da han var 16 år. Herefter tog han 50 kg på, så han i en alder af 18 år vejede 135 kg. Men da Christian er to meter høj, havde han ikke rigtig lagt mærke til det. I dag har han tabt sig og lever godt med sin sygdom ved at dyrke motion, spise sundt, og være i GLP-1 behandling. Han skal til at løbe maraton og har faktisk oplevet det som en positiv vending i livet at få konstateret diabetes. Særlige emner som Christian kan fortælle om på dansk og engelsk er: Erfaringer med at få konstateret type 2 diabetes som ung, og den omvæltning det indebærer. Hvordan lykkes man med en succesfuld livsstilsændring? Væk fra den tunge dreng og ind i et aktivt liv. At få konstateret type 2 diabetes kan ændre livet til det positive og give et nyt og bedre livssyn.

18 16. EVA DEIGAARD LEPRI Eva er født i Århus i 1962 og bor på Frederiksberg i København. Hun er uddannet i engelsk på CBS og journalistik fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Derudover er hun uddannet beklædningsformgiver med speciale i pels. Eva arbejder i dag som direktionssekretær i Realkreditrådet. Hun har bevaret passionen for design og arbejder i fritiden som forfatter på eget forlag og som gæstelærer på bl.a. Skals højskolen for design og håndarbejde. Eva fik konstateret type 2 diabetes i 2005 i forbindelse med et sundhedscheck på sin arbejdsplads. Inden da havde hun i et trekvart år haft kraftige symptomer (rysteture, hyppig vandladning, stor tørst), men tog sig ikke af det i et travlt arbejdsliv. Begge Evas forældre og fire bedsteforældre har haft type 2 diabetes og hendes mand har type 1 diabetes. Eva har valgt at være åben omkring sin sygdom, men har personligt svært ved at acceptere livet som kroniker og de begrænsninger, som det indebærer. Særlige emner som Eva kan tale om på dansk og engelsk er: Ændring af livsstil. Selvom man er en veluddannet og struktureret person i arbejdslivet, kan det være næsten umuligt at ændre spise- og motionsvaner. Diabetes i familien: Den gode dialog og samarbejde omkring diabetes, samt nedbrydning af fordomme omkring type 2 diabetes. Almen praksis vs. specialiseret diabetesbehandling. Hjertekarsygdom, livet før og efter GLP-1 behandling, samt angsten for insulin.

19 17. FAKHRA MAJEED Fakhra er født i 1974 og bor på Nørrebro i København. Hun er muslim med pakistansk baggrund og er født og opvokset i Danmark. Fakhra er uddannet som kontorassistent og blev gift i I 2014 fødte hun en dreng, og inden sin graviditet arbejdede hun som sagsbehandler i Københavns Kommune inden for kontanthjælpsområdet. Fakhra fik i forbindelse med en fertilitetsbehandling i 2004 konstateret type 2 diabetes. Begge Fakhras forældre har type 2 diabetes og hendes lillesøster, som var overvægtig i barndommen, fik konstateret type 2 diabetes allerede som 13-årig. Særlige emner som Fakhra kan tale om på dansk og engelsk: Kulturelle udfordringer og diabetes: Ramadan, traditioner og mangel på viden om diabetes især blandt ældre borgere med pakistansk baggrund. Diabetes og graviditet: Motivation, glæde og benhårdt arbejde. Accept af diabetes en forudsætning for at leve godt med diabetes, så det ikke bliver en byrde. Fakhra blev tilknyttet Steno og Rigshospitalet i forbindelse med hendes ønske om at blive gravid. I den forbindelse lykkedes det Steno at ruske op i de dårlige vaner, hun kom for eksempel et stort Cola forbrug til livs, tabte en del i vægt og fik blodsukrene under kontrol. Fakhra spiser både dansk og traditionel pakistansk mad og er opmærksom på de udfordringer, der er i begge madkulturer for en person med diabetes.

20 18. LONE LINDBORG Lone Lindborg er født i 1960 og bor i Gentofte kommune. Hun arbejder i dag i en almindelig børnehave, men har gennem sine mere end 30 år som pædagog arbejdet med forskellige aldersgrupper inden for børn og unge. Lone har to voksne piger, der begge er adopterede fra Indien, samt en plejesøn, der nu er voksen. For nogle år siden valgte Lone en total livsstilsændring, bl.a. inspireret af Chris MacDonald s U-TURN program på TV-2. Lone tabte 20 kg. Der var flere ting, der understøttede den varige livsstilændring: PCOS forsvandt efter overgangsalderens indtræden, skift af antidepressiv medicin, kostomlægning og derudover utrolig meget tid i fitnesscenter. Lone fik konstateret type 2 diabetes i Sygdommen blev opdaget i forbindelse med et besøg hos fysioterapeuten med en frossen skulder. Lone har haft en svær grad af PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom). Det er en hormonel forstyrrelse som ca % af alle kvinder i den fødedygtige alder rammes af. Forstyrrelsen betyder bl.a., at man måske ikke kan få børn, og at man er disponeret til den usunde fedt om livet og har høj risiko for at udvikle type 2 diabetes. Lone oplevede som følge af sygdommen en abnorm og ustyrlig trang til søde sager og usund kost. Hertil har Lone kronisk depression. Særlige emner som Lone kan tale om på dansk og engelsk er: PCOS og diabetes; udfordringer før og efter Medicin og vægttab; hvordan påvirker medicin arbejdet med at opnå et varigt vægttab? Vejen il at tage ansvar for sit eget liv og gennemføre en livsstilsændring på trods af depression

21 Steno Diabetes Center A/S, Niels Steensens Vej 2, 2820 Gentofte, Tlf

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Diabetes: En sygdom med mange ansigter

Diabetes: En sygdom med mange ansigter Diabetes: En sygdom med mange ansigter Forord En blodprop, hjerneblødning, følelsesløshed i fødderne er for mange mennesker resultatet af en uopdaget type 2 diabetes. I Danmark lever 150.000 personer med

Læs mere

Psykiske problemer har mange ansigter

Psykiske problemer har mange ansigter Psykiske problemer har mange ansigter mød nogle af dem her DANSKE PATIENTER Psykiske problemer har mange ansigter mød nogle af dem her Danske Patienter, maj 2011 Kan downloades fra: www.danskepatienter.dk

Læs mere

PSYKIATRI INFORMATION

PSYKIATRI INFORMATION 2 Juni 2013 nr. 2 20. årgang Modstandskraft Der er stor forskel på, hvad mennesker mentalt kan holde til. Modstandskraften grundlægges tidligt i livet, men kan forbedres undervejs. Camillas blog om skizofreni

Læs mere

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Hvad er brugerinddragelse i sundhedsvæsenet? VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

patientvejledning type 2-diabetes

patientvejledning type 2-diabetes patientvejledning type 2-diabetes En patientvejledning for dig! Med denne patientvejledning ønsker vi at give dig et godt indblik i type 2-diabetes Vejledningen er tænkt som et supplement til den information,

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

PSYKIATRI INFORMATION

PSYKIATRI INFORMATION 1 Marts 2014 nr. 1 21. årgang Som at bestige et bjerg i klipklapper Unge, der mistrives, har svært ved at klare skolen pga. kognitive vanskeligheder. Men der er hjælp at få. Højt til loftet Skuespiller

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

kend krops- politik din Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET

kend krops- politik din Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET kend din krops- politik Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET kend din kropspolitik Forfatterne & Steno Museet 2011 Omslag og tilrettelægning Ulla Korgaard, Designeriet Tegninger Kamilla

Læs mere

DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN

DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN Fire anbefalinger fra Danske Fysioterapeuter om brugen af fysioterapi og superviseret fysisk aktivitet i psykiatrien. DET GØR EN FORSKEL

Læs mere

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I Balance med kronisk sygdom Sundhedspædagogisk

Læs mere

stærke historier om efterværn

stærke historier om efterværn 10 stærke historier om efterværn Kære læser D u sidder her med et lille udsnit af 10 fantastiske unge menneskers liv i hånden. De har alle, på trods af svære odds i livet, arbejdet og kæmpet sig frem til

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

Hvad har børn brug for at tale om for at håndtere hverdagen efter mors eller fars død?

Hvad har børn brug for at tale om for at håndtere hverdagen efter mors eller fars død? 1 Hvad har børn brug for at tale om for at håndtere hverdagen efter mors eller fars død? Helle Nordestgaard Matthiesen Klinisk sygeplejespecialist, Master i humanistisk sundhedsvidenskab og praksisudvikling

Læs mere

Hvad vil de mig? Socialt udsatte borgeres erfaringer med førtidspensions- og kontanthjælpsreformerne

Hvad vil de mig? Socialt udsatte borgeres erfaringer med førtidspensions- og kontanthjælpsreformerne Hvad vil de mig? Socialt udsatte borgeres erfaringer med førtidspensions- og kontanthjælpsreformerne Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 2014 Hvad vil de mig? Socialt udsatte borgeres erfaringer med førtidspensions-

Læs mere

ADD - Den stille ADHD

ADD - Den stille ADHD ADD - Den stille ADHD Hvad er ADD? ADD er en betegnelse for en bestemt type ADHD. ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, som giver forstyrrelser i forskellige hjernemæssige funktioner, der blandt andet har

Læs mere

Rapport om. Unge og biblioteker. Anne Kofod og Niels Ulrik Sørensen Februar 2006. Rapporten er udarbejdet af Cefu for Roskilde Bibliotek

Rapport om. Unge og biblioteker. Anne Kofod og Niels Ulrik Sørensen Februar 2006. Rapporten er udarbejdet af Cefu for Roskilde Bibliotek Rapport om Unge og biblioteker Anne Kofod og Niels Ulrik Sørensen Februar 2006 Rapporten er udarbejdet af Cefu for Roskilde Bibliotek 52 I Unge og biblioteker Rapport om Unge og biblioteker Anne Kofod

Læs mere

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH Handicaporganisationer er også for etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Projektets baggrund... 7 Anbefalinger til handicaporganisationer,

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell RINGKJØBING AMT ROSKILDE AMT KØBENHAVNS KOMMUNE Forord Københavns Kommune, Ringkjøbing Amt og Roskilde Amt har videreudviklet

Læs mere

NÅR DÆMONERNE RØRER PÅ SIG

NÅR DÆMONERNE RØRER PÅ SIG 4 December 2014 nr. 4 21. årgang Elektrochok SOCIALMINISTER MANU SAREEN: 1.700 danskere får hvert år ECT ved svær psykisk sygdom. Men hvordan virker behandlingen, som mange fortsat er skræmte over. Tilskud

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Sundhedsfremme for udsatte borgere med anden etnisk baggrund end dansk

Sundhedsfremme for udsatte borgere med anden etnisk baggrund end dansk CENTER FOR SUND ALDRING Sundhedsfremme for udsatte borgere med anden etnisk baggrund end dansk Erfaringer fra ti gode virkerum for sundhed i København Signe Gronwald Petersen, Maria Benavente Rasmussen

Læs mere

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ENNERNE FAMILIEN OG VENNERNE Alderens muligheder ELFÆRD VELFÆRD VELFÆRD Ældre Sagens Fremtidsstudie KVALITET HELBRED OG LIVSKVALITET Alderens muligheder Ældre Sagens Fremtidsstudie

Læs mere

Litteraturen skal kunne rumme smerten. Forfatteren fortæller, hvorfor det er vigtigt at skrive om det, der er trist, mørkt og håbløst.

Litteraturen skal kunne rumme smerten. Forfatteren fortæller, hvorfor det er vigtigt at skrive om det, der er trist, mørkt og håbløst. 1 Marts 2015 nr. 1 22. årgang Smerte i bogform Litteraturen skal kunne rumme smerten. Forfatteren fortæller, hvorfor det er vigtigt at skrive om det, der er trist, mørkt og håbløst. Hvad er ensomhed? De

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Evaluering af vægtstopprojekt Syddjurs Gør livet lettere

Evaluering af vægtstopprojekt Syddjurs Gør livet lettere Evaluering af vægtstopprojekt Syddjurs Gør livet lettere Syddjurs Gør livet lettere Indholdsfortegnelse. Indledning. 3 Resume. 4 Syddjurs Gør livet lettere. 5 Deltagerne. 6 Vægtstopperne taber sig men

Læs mere