Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 187 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 187 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 187 Bilag 1 Offentligt NOTAT Notat vedrørende høringssvar i forbindelse med forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. (Øget gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet) (APRIL I) 1. Indledning Lovforslaget har til hensigt at gennemføre den politiske aftale, som regeringen indgik med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti den 26. januar 2017 om øget gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet. Alternativet har efterfølgende tilsluttet sig aftalen. Lovforslaget har været sendt i høring i perioden fra den 24. februar 2017 til den 10. marts Der er modtaget 21 høringssvar, heraf 8 med bemærkninger. 2. Generelle bemærkninger Der vurderes overordnet at være tilslutning til lovforslagets formål om at sikre øget mobilitet på realkreditmarkedet. Finans Danmark har angivet tre overordnede kommentarer vedr. definitionen af realkreditlignende lån, lige konkurrencevilkår mellem penge- og realkreditinstitutter samt ikrafttrædelsestidspunktet. Nationalbanken har peget på, at en længere varslingsperiode for realkreditlignende lån skaber et potentielt mismatch mellem finansierings- og indtægtssiden for disse lån, og at mulighed for at flytte lån, hvor lånegrænsen er overskredet fjerner et sundt princip i dansk realkredit. Forbrugerombudsmanden lægger i sit høringssvar til grund, at det ikke er hensigten med lovforslaget at indskrænke Forbrugerombudsmandens kompetencer. Forbrugerrådet har svaret, at lovforslaget er et skridt i den rigtige retning, men mener, at den fulde kurtage og kursskæring burde forbydes i forbindelse med indfrielse i varslingsperioden. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderer, at lovforslaget indeholder gode elementer, som vil gavne konkurrencen. Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer peger på, at det ligeledes er vigtigt, at der skabes bedst mulige rammer for realkreditlån til erhvervskunder.

2 2/15 Mybanker mener, at lovforslaget forfordeler den offentlige prisportal Tjek Boliglån, idet institutterne er forpligtet til at henvise til denne i sit varsel til kunderne. De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter gennemgås og kommenteres nedenfor. 3. Bemærkninger til konkrete emner Kommenteringen af høringssvarene vil ske med udgangspunkt i følgende overordnede opdeling: 3.1. Forbrugerbegrebet 3.2. Definitionen af et realkreditlignende lån 3.3. Varslingsreglerne Anvendelsen af varslingsregler mv. for visse realkreditlignende lån Afgrænsning af hvilke gebyrændringer, der skal varsles Begrundelsens indhold Krav om varsling på papir eller andet varigt medium Konsekvenser af manglende overholdelse af varslingsreglerne 3.4. Indfrielse 3.5. Lån, hvor lånegrænsen er overskredet Flytning af lån, hvor lånegrænsen er overskredet Finansiering af lån ud over lånegrænsen Mulighed for pengeinstitutter til at indlægge nye lån, hvor lånegrænsen er overskredet, i et register med fælles funding Kravet om at det foranstående lån skal være et realkreditlån 3.6. Afdragsfrihed ved lån, hvor lånegrænsen er overskredet Den afdragsfri periode Krav til dokumentation for allerede udnyttet afdragsfrihed 3.7. Forbrugerombudsmandens kompetence 3.8. Ikrafttræden 3.1. Forbrugerbegrebet Finans Danmark anfører, at der bør anvendes det samme forbrugerbegreb i 53 b som i bekendtgørelse om god skik for boligkredit. Endvidere har Landbrug og Fødevarer anført, at lovforslagets regler om varsling og indfrielsesgebyrer også bør omfatte erhvervskunder, fordi der også på dette område er behov for øget gennemsigtighed og mobilitet. Dansk Industri har tillige påpeget, at det er vigtigt, at der fra politisk side arbejdes på at skabe de bedst mulige rammer for realkreditlån til erhvervslivet.

3 3/15 Der er ikke forskel i definitionen af forbrugerbegrebet som det anvendes i lovforslaget og i bekendtgørelse om god skik for boligkredit. De foreslåede regler om varsling og indfrielsesgebyrer omfatter kun forbrugere på linje med den politiske aftale, der fokuserer på privatkundemarkedet. Afgrænsningen af den personkreds, der er omfattet af forbrugerbeskyttende regler, er principiel og bør flugte med anvendelse af begrebet i øvrigt Definition af et realkreditlignende lån Finans Danmark anfører, at definitionen på et realkreditlignende lån er for bred, fordi den omfatter alle pengeinstitutlån over kr. med pant i fast ejendom. Herved omfattes en række pengeinstitutlån, som f.eks. forbrugslån og billån. Da lovforslaget indeholder en række byrder for realkreditlignende lån, vil det medføre, at disse lån vil blive dyrere. Finans Danmark finder derfor, at der i lovforslaget bør indsættes en begrænsning, så kun lån med en løbetid på 11 år eller mere er omfattet. Lånet skal endvidere være sikret ved pant, der kan ligge til sikkerhed for udstedelse af særligt dækkede obligationer eller lignende. I tillæg til disse betingelser skal realkreditlignende lån kun omfatte lån på mindst kr., som på tidspunktet for lånets udstedelse ligger inden for de lånegrænser, der gælder for pant i ejerboliger og fritidshuse beliggende i Danmark. Herudover anfører Finans Danmark, og at det bør sikres, at bestemmelsen kun omfatter lån sikret ved pant i ejerboliger og fritidshuse beliggende i Danmark. Konkurrence og Forbrugerstyrelsen finder, at det er uhensigtsmæssigt, hvis f.eks. billån bliver omfattet af definitionen på et realkreditlignende lån, fordi disse lån derved vil kunne blive dyrere. I forhold til løbetid skal der sikres en balance, så løbetiden ikke fastsættes så lavt at f.eks. billån med pant i fast ejendom til i pengeinstitutter omfattes, men samtidig skal løbetiden ikke sættes så højt, at en uhensigtsmæssig stor andel af lån ikke bliver omfattet. Finans Danmark har oplyst, at omfanget af realkreditlån med en løbetid på 10 år eller derunder skønsmæssigt udgør 2 pct. af udlånet til ejerboliger og fritidshuse og 4 pct. af lånene, hvilket svarer til et udlån på ca. 30 mia. kr. og ca lån. Det vurderes, at den af Finans Danmark foreslåede definition af et realkreditlignende lån generelt indeholder en fornuftig afgrænsning af, hvilke lån der bør betegnes som realkreditlignende lån. Lovforslagets definition bør tilpasses dette forslag. Den ændrede definition vil medføre, at hverken kassekreditter eller typiske billån vil blive anset for at være et realkreditlignende lån. Det er vurderingen, at afgrænsning, der indebærer at

4 4/15 lån med en løbetid på over 10 år er omfattet af reglerne skaber en hensigtsmæssig balance. Da ejendomskreditselskaber ikke kan udstede særligt dækkede obligationer, udformes definitionen af et realkreditlignende lån således, at dette skal være sikret ved pant i fast ejendom bortset fra ejerpantebreve eller skadesløsbreve. Det svarer til de former for pant, der kan ligge til sikkerhed for dansk udstedte særligt dækkede obligationer. Det vurderes endvidere, at det bør præciseres, at bestemmelsen som foreslået kun omfatter lån sikret ved pant i ejerboliger og fritidshuse beliggende i Danmark Varslingsreglerne Anvendelsen af varslingsreglerne mv. for visse realkreditlignende lån Finans Danmark anfører, at reglerne om varsling og forbud mod indfrielsesgebyrer ikke bør finde anvendelse i forbindelse med refinansiering af realkreditlignende lån, der sker med et interval på 40 måneder eller mere. Dette sker for at ligestille realkreditlignende lån med realkreditlån, hvor der ikke skal ske varsling i forbindelse med refinansiering. Forbrugerne er allerede ved optagelsen af et realkreditlignende lån opmærksomme på, at der skal ske en refinansiering af dette lån. Refinansieringen kan derfor anses for at være varslet, dog uden at forbrugeren har kendskab til, hvilken rente der finder anvendelse efter refinansieringen. Nationalbanken anbefaler, at varslingsperioden ikke hæves for realkreditlignende lån udstedt af pengeinstitutter. Disse lån er fundet fundamentalt forskellige fra realkreditlån, hvor låntagers rente overvæltes direkte fra obligationsrenten. En øget varslingsperiode skaber et potentielt mismatch mellem finansierings- og indtægtssiden for realkreditlignende lån. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har som uafhængig konkurrencemyndighed oplyst, at de foreslåede varslingsregler kan medføre, at et pengeinstitut oftere end et realkreditinstitut kan komme i en situation, hvor de skal varsle en ændring på grund af forskellig funding af henholdsvis realkreditlån og realkreditlignende lån. Forslaget om at undtage rentetilpasninger af realkreditlignende lån fra reglerne om varsling bør imødekommes for at sikre konkurrencemæssig ligestilling mellem realkreditlån og realkreditlignende lån. Det foreslås dog, at undtagelsen kun skal gælde for lån, der rentetilpasses med tre års mellemrum eller mere. Der er blandt andet lagt vægt på, at en rentetilpasningsperiode på tre år eller mere giver institutterne større fleksibilitet.. Det bemærkes, at forbrugeren i overensstemmelse med reglerne i kreditaftaleloven skal have underretning om den nye rente.

5 5/ Afgrænsning af, hvilke gebyrændringer der skal varsles Forbrugerrådet Tænk anfører, at lovforslaget er et skridt i den rigtige retning. De havde dog gerne set, at den politiske aftale og dermed lovforslaget var gået endnu længere i retning af at reducere forbrugernes skifteomkostninger ved som minimum at gennemføre ekspertudvalgets anbefaling om at forbyde indfrielsesgebyr, den fulde kurtage og den fulde kursskæring i varslingsperioden for bidragsændringer. Forbrugerrådet Tænk anerkender samtidig, at lovforslaget afspejler det, der i dag er politisk muligt at gennemføre. Finans Danmark finder, at kun gebyrer, som kunden ikke kan undgå at skulle betale ved et helt ordinært forløb i hele løbetiden skal varsles. Det medfører, at gebyrer for førtidig indfrielse, rykning, relaksation og ændringer af bestående aftaler ikke bør varsles. Lovforslagets regler om varsling omfatter ændring af renter, gebyrer, bidrag eller andet vederlag i løbende kundeforhold. Denne bestemmelse har til formål at sikre, at ændringer af gebyrer mv. for ydelser, som kunden har ret til i det løbende kundeforhold, skal varsles. Bestemmelsen omfatter derfor ændringer i f.eks. bidrag, men også gebyrer for førtidig indfrielse, fordi kunden har ret til at indfri sit realkreditlån og realkreditlignende lån. Derimod omfatter bestemmelsen ikke gebyrer for ændringer af låneaftalen, som kunden ikke har krav på. Det bør præciseres yderligere i lovforslagets bemærkninger Begrundelsens indhold Finans Danmark anfører, at angivelsen af de væsentligste forhold, der har haft betydning for ændringens omfang og disse forholds skønnede andel af den samlede stigning, skal ske på baggrund af de forhold, der gælder på varslingstidspunktet, ligesom institutternes omkostninger ikke skal fordeles helt ned på millionniveau og efterprøves efter et antal år. Finans Danmark anfører endvidere, at stigninger i f.eks. bidrag, som har til formål at ændre kundeadfærd, ikke kan indeholde oplysning om disse forholds andel af den samlede stigning. Disse forhold bør præciseres i bemærkningerne. Finans Danmark anfører, at det bør være tilstrækkeligt at henvise til hjemmelsgrundlaget på et relativt overordnet niveau, da aftalegrundlaget har ændret sig over tid. Finans Danmark anfører endelig, at kravet om, at varslet skal indehold oplysning om, under hvilke betingelser forbrugeren kan indfri lånet, bør udgå, fordi dette krav vil være unødigt ressourcekrævende at oplyse i forbindelse med varslingen. Det bør være tilstrækkeligt, at der gives oplysning om, hvor forbrugeren kan finde oplysning om dette forhold.

6 6/15 Mybanker anfører, at lovforslaget giver den statslige prissammenligningsportal Tjek Boliglån en fortrinsstilling, fordi der i varsling af prisstigninger skal gives oplysning om, at oplysninger om andre kreditgivere kan findes på prisportaler drevet af private udbydere og på prisportalen for boliglån (Tjek Boliglån). Fortrinsstillingen skyldes, at det i bemærkningerne anføres, at der for så vidt angår private prisportaler kan ske en generel henvisning til private prisportaler. Det bør præciseres i bemærkningerne, at oplysningerne i begrundelsen skal ske på baggrund af de forhold, der gælder ved varslingen. Det fremgår af lovforslaget og bemærkningerne, at der skal gives en skønsmæssig vurdering af flere forholds andel af den samlede stigning, hvilket kan ske ved en skønnet procentangivelse. Hvis en stigning både har til formål at ændre kundeadfærd og f.eks. finansiere øgede kapitalkrav, skal det i begrundelsen oplyses, hvor stor en andel af stigningen, der kan henføres til ændret kundeadfærd og hvor stor en andel, der kan henføres til øgede kapitalkrav. Som det fremgår af bemærkningerne til udkastet til lovforslag, skal henvisningen til aftalegrundlaget være så præcist, at det er muligt for kunden let at identificere hvilken hjemmel, der gør det muligt at hæve renten mv. Som det endvidere fremgår af bemærkningerne til udkastet til lovforslag, kan oplysningen om indfrielsesvilkårene gives ved, at der oplyses herom i hovedtræk, mens der i øvrigt kan henvises til lånevilkårene. Lovforslagets krav om henvisning til private prisportaler og den offentlige prisportal for boliglån afspejler den politiske aftale, som regeringen indgik med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti den 26. januar En långiver kan henvise til en navngiven privat prisportal, men er ikke i medfør af udkastet til lovforslag forpligtet til at gøre det. Det skyldes, at der af hensyn til konkurrencelighed på markedet for private prisportaler ikke bør være krav om, at en kreditgiver skal fremhæve en privat prisportal på bekostning af en anden Krav om varsling på papir eller andet varigt medium Finans Danmark finder, at det bør præciseres i bemærkningerne, hvad der forstås ved en stigning, der i absolutte tal er ubetydelig, selvom den udgør en stigning på 10 pct. eller mere. Finans Danmark finder endvidere, at det bør fremgå af de specielle bemærkninger, at bevisbyrden knyttet til, at selskabet bærer forsendelsesrisikoen, følger gældende retspraksis for masseudsendelser.

7 7/15 Det bør præciseres i lovforslagets bemærkninger, at en stigning på mindre end 10 kr. om året som udgangspunkt vil være en stigning, der i absolutte tal er ubetydelig. Herved sikres klarhed over, hvornår varsling skal ske ved anvendelse af papir eller andet varigt medium. Det bør endvidere præciseres, at bevisbyrden for forsendelsesrisikoen følger retspraksis for masseudsendelser Konsekvenser af manglende overholdelse af varslingsreglerne Finans Danmark finder, at det bør præciseres i bemærkningerne, at de civilretlige konsekvenser af manglende overholdelse af reglen fortsat henhører under domstolene, og at ikke alle mangler kan medføre, at varslingen ikke kan gennemføres helt eller delvist. Det bør kun være væsentlige mangler, der medfører, at varslingen ikke kan gøres gældende. Finans Danmark finder endvidere, at det bør fremgå af lovforslagets bemærkninger, at Finanstilsynet vil være åben over for en dialog med de finansielle virksomheder, der står over for at skulle hæve bidragssatsen eller et rentetillæg. Det fremgår af den politiske aftale. Bestemmelsen om konsekvensen af manglende overholdelse af reglerne om varsling har til formål at sikre efterlevelsen af disse regler. Det er ikke alle mangler ved varslingen, som indebærer, at varslingen ikke kan gøres gældende. En varsling kan godt gøres gældende, selv om varslingen ikke indeholder de supplerende oplysninger, der er nævnt i 53 b, stk. 3, i udkastet til lovforslag. Det fremgår endvidere af bemærkningerne til bestemmelsen, at en skrivefejl, hvor det er åbenbart for forbrugeren, at der er tale om en fejl, og hvad der burde have stået, ikke forhindrer, at varslingen kan gøres gældende. Det fremgår af lovforslaget, at en forbruger som hidtil vil skulle klage til et ankenævn eller indbringe sagen for domstolene, hvis realkreditinstituttet ikke tilbagebetaler en bidragsstigning, som ikke har været korrekt varslet. Det bør præciseres i bemærkningerne, at Finanstilsynet vil være åben over for en dialog med de finansielle virksomheder, der står over for at skulle hæve bidragssatsen eller et rentetillæg, svarende til hvad der fremgår af den politiske aftale. 3.4 Indfrielse Finans Danmark anfører, at reglen om, at det modtagende institut kun må opkræve halvdelen af de gebyrer, der opkræves ved en obligationshandel, skal beregnes ud fra det afgivende instituts vejledende priser, således at det modtagende institut ikke skal sænke prisen til under halvdelen af det afgivende institut. Finans Danmark stiller endvidere spørgsmålstegn ved, hvordan der sikres dokumentation for, at der er varslet en forhøjelse hos et andet institut.

8 8/15 Finans Danmark finder endvidere, at det bør være en betingelse, at lånet er indfriet inden for 6 måneders perioden, og ikke som det fremgår af forslaget, at lånet er opsagt inden for denne periode. Finans Danmark finder, at forpligtelsen til for det afgivende institut til at forestå obligationshandlen i forbindelse med indfrielsen efter en varslet stigning, bør kunne ske gennem en samarbejdsparter på de vilkår, der følger af den foreslåede bestemmelse. Finans Danmark finder, at det bør præciseres i bemærkningerne, at begrænsningen i at kunne opkræve gebyrer i forbindelse med en obligationshandel kun gælder ved en obligationshandel til indfrielse af et lån. Finans Danmark finder endvidere, at et pengeinstitut, der sælger en obligation, som har indgået ved fundingen af lånet, bør kunne opkræve halvt indfrielsesgebyr. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen finder, at det bør sikres, at der ved realkreditlignende lån ikke er omkostninger, som bør dækkes på samme måde som kurtage og kursskæring dækker visse omkostninger for realkreditinstitutter. Det bør præciseres i lovforslaget, at der ved beregning af halvdelen af de gebyrer, der opkræves ved en obligationshandel, skal tages udgangspunkt i det afgivende instituts vejledende priser. Herved sikres det, at forbrugeren stilles på samme måde, som hvis forbrugeren havde indfriet lånet hos det afgivende institut. Lovforslaget indeholder ikke krav til, hvordan det modtagende institut sikres dokumentation for, at der er varslet en forhøjelse hos et andet institut. Ved udformningen af reglen om forbud mod indfrielsesgebyrer, er det væsentligt, at reglen er brugervenlig for forbrugeren. Forbrugere kan ikke forventes at have kendskab til, hvornår lånet skal opsiges for, at det kan være indfriet inden for 6 måneder. Derfor bør forslaget, hvorefter opsigelsen skal være kommet frem inden seks måneder fra den dag, hvor varslet om bidragsforhøjelsen er kommet frem, fastholdes. Lovforslaget er ikke til hinder for, at det afgivende institut via en samarbejdsparter forestår obligationshandlen ved indfrielse af et lån på de vilkår, der følger af den foreslåede bestemmelse. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at begrænsningen i at kunne opkræve gebyrer i forbindelse med en obligationshandel kun gælder ved en obligationshandel til indfrielse af et lån.

9 9/15 Et pengeinstitut kan ikke opkræve halvt indfrielsesgebyr, hvis det i forbindelse med en indfrielse af et lån skal sælge obligationer, der indgår i den underliggende funding. Det fremgår af lovforslaget, at indfrielsesgebyrer ikke kan opkræves i en periode på seks måneder efter en forhøjelse af bidragssats eller rentetillæg, jf. forslaget til 53 d, stk. 1, 1. pkt. Det er kun muligt at opkræve halvdelen af gebyrer i forbindelse med en obligationshandel til brug for en indfrielse, jf. bestemmelsens 2. pkt. Det forudsætter, at obligationshandlen er særskilt prissat. Det gælder både for realkreditlån og realkreditlignende lån. 3.5 Lån, hvor lånegrænsen er overskredet Flytning af lån, hvor lånegrænsen er overskredet I relation til forslaget om, at låntagere skal være i stand til at skifte institut, selv om lånegrænsen er overskredet på flyttetidspunktet, bemærker Nationalbanken, at det er et sundt princip i dansk realkredit, at nye lån kun udstedes op til lånegrænsen. Nationalbanken anbefaler derfor, at bestemmelsen ikke implementeres. Det fremgår af udkastet til lovforslag, at det kun er realkreditlån eller lån, der indgår i et register i et pengeinstitut, som har tilladelse til at udstede særligt dækkede obligationer, hvor lånegrænsen er overskredet, der kan flyttes til et andet realkreditinstitut eller indlægges i et andet register i et pengeinstitut, der har tilladelse til at udstede særligt dækkede obligationer. På denne måde er risikoen forbundet med lånet, hvor lånegrænsen er overskredet, allerede knyttet til en realkreditobligation, en særligt dækket realkreditobligation eller en særligt dækket obligation. Overflytning af lånet, uden udbetaling af yderligere provenu til låntager, til et andet institut, der ligeledes finansierer lånet med en realkreditobligation, en særligt dækket realkreditobligation eller en særligt dækket obligation, indebærer ikke nogen yderligere risiko i den samlede realkreditsektor, hvor lån finansieres ved udstedelse af realkreditobligationer, særligt dækkede realkreditobligationer eller særligt dækkede obligationer, men alene en flytning af en eksisterende risiko fra én långiver til en anden. Hermed er det tilsigtet, at risikoen i den samlede realkreditsektor dvs. lån finansieret med realkreditobligationer, særligt dækkede realkreditobligationer eller særligt dækkede obligationer ikke øges Finansiering af lån ud over lånegrænsen For at yde lån ud over lånegrænsen stilles krav om, at det nye lån er finansieret med særligt dækkede obligationer eller særligt dækkede realkreditobligationer, hvor der stilles supplerende sikkerhed. Finans Danmark ser ikke, at der er behov for at afskære muligheden for finansiering med realkreditobligationer. Det afgørende må efter Finans Danmarks opfattelse være, at der på det tidspunkt, hvor lånet finansieres, tilføres supplerende sikkerhed, således at lånegrænsen samlet set overholdes. Investorerne ved, at der ved realkreditobligationer ikke sker løbende overvågning af sikkerhedsgrundlaget, men kun når lånet ydes. Dette er

10 10/15 kongruent med, at der også kan udstedes JCB / senior secured bonds, som kan tilføres til kapitalcentre, hvorfra der udstedes realkreditobligationer, som supplerende sikkerhed. Finans Danmark finder, at der bør være mulighed for finansiering af lån ud over lånegrænsen med realkreditobligationer mod, at der stilles supplerende sikkerhed, når lånet ydes. En realkreditobligation er ikke underlagt lovkrav om supplerende sikkerhed ved overskridelse af lånegrænsen, og der er heller ikke lovkrav om løbende overvågning af lånets værdi. Kravet om supplerende sikkerhed skal sikre, at der i hele lånets løbetid er tilstrækkelig med sikkerhed for de obligationer, som finansierer lånet. Sikkerheden for realkreditobligationer bygger bl.a. derfor på, at lånegrænsen er overholdt ved bevilling af lånet. Konsekvensen af at følge Finans Danmarks forslag er, at reguleringen af realkreditobligationer skal ændres grundlæggende, således at kravet om supplerende sikkerhed og løbende overvågning skal indføres for disse lån, og at den supplerende sikkerhed bliver knyttet til kapitalcentret og fastlåst målbart i forhold til overskridelser af lånegrænser. Det vurderes, at dette ikke er hensigtsmæssigt Mulighed for pengeinstitutter til at indlægge nye lån, hvor lånegrænsen er overskredet, i et register med fælles funding Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bemærker, at det er positivt, at det med lovforslaget bliver muligt at flytte lån, hvor lånegrænsen er overskredet. Styrelsen opfatter forslaget således, at sådanne lån ikke vil kunne overtages af pengeinstitutter, der benytter fælles funding. Dette anses for at være begrænsende for konkurrencen. Finans Danmark er enig med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på dette punkt. Finans Danmark lægger vægt på, at reglen udvides, så pengeinstitutter kan yde lån til indfrielse af realkreditlån m.v. ud over lånegrænserne og fælles funde disse lån, der ved overdragelsen til fundinginstituttet finansieres ved SDOudstedelse. Dette kan ske, uden at der ud fra en sektorbetragtning sker en risikoforøgelse set i forhold til situationen, hvor et realkreditinstitut selv ydede et lån til indfrielse af samme lån i et fremmed institut. Det kan gøres ved, at der sættes en snæver tidsramme fra indfrielsen af lånet i det fremmede institut, til lånet overdrages til fundinginstituttet. Fristen kan efter Finans Danmarks opfattelse sættes til højst 6 måneder beregnet fra indfrielsen af lånet. Med fælles funding menes, at det långivende institut overdrager lånet til et institut, der finansierer lånet ved udstedelse af særligt dækkede obligationer. Der er en række regler i 16 b 16 g i lov om finansiel virksomhed, der skal følges i forbindelse med fælles funding. Som nævnt ovenfor tilsigter forslaget ikke umiddelbart en forøgelse af risikoen i den samlede realkreditsektor. En udvidelse af lovforslaget til også at omfatte den situation,

11 11/15 hvor det nye lån ydes af et pengeinstitut eller et realkreditinstitut, der vil finansiere det med særligt dækkede obligationer eller særligt dækkede realkreditobligationer gennem en fælles funding-aftale med et realkreditinstitut eller et pengeinstitut, kan umiddelbart godt afgrænses således, at den samlede risiko i realkreditsektoren ikke umiddelbart øges. Dette vil være tilfældet, hvis lånet i det långivende institut anvendes til indfrielse af et lån, der er finansieret ved udstedelse af realkreditobligationer, særligt dækkede realkreditobligationer eller særligt dækkede obligationer, og det nye lån ligeledes finansieres ved udstedelse af særligt dækkede obligationer eller særligt dækkede realkreditobligationer gennem en fælles funding-aftale. Det vil være nødvendigt at sikre en vis tidsmæssig sammenhæng mellem indfrielsen af det gamle lån og overdragelsen af det nye lån til det realkreditinstitut eller pengeinstitut, der skal fælles funde lånet. Det kan samtidig som anført af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen øge konkurrencen Kravet om, at det foranstående lån skal være et realkreditlån Det præciseres i 7, stk. 1, 1. pkt., i lov om realkreditlån og realkreditobligationer mv., at når der ydes lån over lånegrænsen til indfrielse af såvel realkreditlån i eget institut som foranstående lån, omfatter de foranstående lån alene realkreditlån. Det fremstår af bemærkningerne, at dette er udtryk for de allerede gældende regler, og at dette nu indsættes direkte i lovteksten. Det er Finans Danmarks opfattelse, at der er tale om en stramning af de gældende regler, idet der efter Finans Danmarks opfattelse ikke i dag stilles krav om, at foranstående lån, der indfries, er realkreditlån. Det er efter Finans Danmarks vurdering hverken hensigtsmæssigt eller nødvendigt at foretage en sådan opstramning, da der kan være andre foranstående lån end realkreditlån, der bør kunne indfries i forbindelse med, at der ydes lån ud over lånegrænsen. Finans Danmark foreslår på den baggrund, at den foreslåede præcisering af 7, stk. 1, 1. pkt., udgår. Det vurderes hensigtsmæssigt, at lovforslaget tilrettes i overensstemmelse med Finans Danmarks kommentar, således at den foreslåede præcisering af 7, stk. 1, 1. pkt., udgår. 3.6 Afdragsfrihed ved lån, hvor lånegrænsen er overskredet Den afdragsfri periode Finans Danmark foreslår, at låntagers adgang til at videreføre en afdragsfri periode til et nyt lån, hvis låntager allerede har påbegyndt en afdragsfri periode i det afgivende institut, udvides. Det er således Finans Danmarks vurdering, at adgangen til at videreføre en afdragsfri periode bør gøres mere smidig for låntager ved at ændre kravet om påbegyndt afdragsfrihed til et krav om bevilget afdragsfrihed. Denne løsning gør det muligt også at rumme f.eks. aftaler om afdragsfrihed, som anvender en klippekortløsning.

12 12/15 Finans Danmark bemærker, at det af lovforslagets bemærkninger fremgår, at det er en generel forudsætning for bevilling af afdragsfrihed, at lånegrænserne i realkreditloven er overholdt. Dermed kan låntagerne med lån ud over lånegrænsen, som ønsker at omlægge til en ny låneprofil (ændret rente) inden for samme institut, ikke få videreført sin afdragsfrihed ved en omlægning af lånet. Kunder, der skifter til andet institut, kan derimod videreføre den resterende afdragsfrihed, uanset at lånet ligger ud over en lånegrænse på 80 pct. Finans Danmark lægger vægt på, at der bliver en ens behandling af kunder, som har fået bevilget afdragsfrihed, uanset om kunden skifter realkreditinstitut eller bliver i det samme institut. Kunder, der omlægger lån i samme institut, skal også kunne videreføre resten af en bevilget afdragsfrihed til det nye lån uanset lånegrænse. Risikoen forbundet med et afdragsfrit lån, hvor lånegrænsen er overskredet, er større end et tilsvarende lån, hvor der afdrages. Er låntager kommet i en situation, hvor lånegrænsen er overskredet, bør lånet nedbringes, så lånegrænsen igen er overholdt. Det sker mest hensigtsmæssigt ved, at låntager afdrager på sit lån. Risikoen forbundet med disse lån indebærer også en øget risiko for instituttet, da kreditrisikoen er større, og da risikoen for at stille yderligere supplerende sikkerhed er større ved et afdragsfrit lån end ved et lån med afdrag. Risikoen mindskes i takt med, at låntager afdrager på sit lån. Et realkreditinstitut kan bevilge afdragsfrihed under hensynstagen til pantets forventede værdiforringelse og de for pantet gældende lånegrænser. Når et realkreditinstitut bevilger afdragsfrihed inde i et låneforløb, skal instituttet sikre sig, at lånegrænsen overholdes, hvilket forudsætter, at der foretages en fornyet vurdering af ejendommens værdi, såfremt der er risiko for, at lånegrænsen ikke længere overholdes. Er lånegrænsen overskredet, vil realkreditinstitut ikke have mulighed for at tilbyde afdragsfrihed. Et realkreditinstitut kan i dag yde lån ud over lånegrænsen til indfrielse af såvel realkreditlån i eget institut som foranstående lån, såfremt pantsikkerheden ikke forringes væsentligt. Fortolkning af muligheden for at bevilge afdragsfrihed i forbindelse med omlægning af lån med overskredet lånegrænse skal fortolkes indskrænkende, da disse lån har en større risiko. Instituttet kan således ikke omlægge til en ny periode med afdragsfrihed, hvis lånegrænsen er overskredet, medmindre der er tale om en tabsbegrænsende foranstaltning. Instituttet kan dog bevilge længere løbetid og derved nedsætte afdragene under hensyntagen til pantsikkerheden. Det fremgår af lovforslaget, at det modtagende institut kan bevilge en afdragsfri periode, såfremt der er påbegyndt en afdragsfri periode i det

13 13/15 afgivende institut. Det er medtaget, så muligheden for at skifte institut bliver en reel mulighed og derved for at sikre en reel konkurrence. Hvis man derimod ikke er inde i et afdragsfrit forløb, er udsigten til at påbegynde afdrag ikke på samme måde begrænsende i forhold til at skifte institut, og der bør derfor ikke være mulighed for at bevilge afdragsfrihed. Det långivende institut bør dog have samme mulighed for at konvertere et lån og i den forbindelse bevilge en afdragsfri periode, som det modtagende institut ville have, hvis lånet blev indfriet Krav til dokumentation for allerede udnyttet afdragsfrihed Finans Danmark bemærker, at det fremgår af forslaget, at for at låntager kan få videreført en resterende afdragsfri periode til et nyt lån i et andet institut, skal det afgivende institut oplyse det modtagende institut om allerede brugt afdragsfrihed. Kunden skal give samtykke til, at oplysningerne videregives. Det er Finans Danmarks vurdering, at der hermed lægges op til en administrativ særdeles tung løsning omkring udveksling af oplysninger om afdragsfrihed. Der bør findes en smidig løsning, hvilket vil være til låntagers fordel. Dette kan opnås ved, at det modtagende institut lægger kundens oplysninger om afdragsfrihed til grund, når instituttet træffer beslutning om en mulig afdragsfrihed på det nye lån. Finans Danmark foreslår på den baggrund, at oplysningskravet for det afgivende institut udgår, og at der i de specielle bemærkninger indsættes oplysning om, at kundens oplysninger om afdragsfrihed lægges til grund. Risikoen på et afdragsfrit lån, hvor lånegrænsen er overskredet, er større end på et tilsvarende lån, hvor der afdrages. Et realkreditinstitut har derfor en begrænset adgang til at bevillige afdragsfrihed i låneforhold, hvor lånegrænsen er overskredet. Lovforslaget giver i et vist omfang det modtagende institut mulighed for at bevilge afdragsfrihed for at sikre en reel konkurrence. Omvendt skal det modtagende institut være underlagt de samme vilkår som det afgivende institut. Det medfører et oplysningskrav til afdragsprofilen på lånet i det afgivende institut, som låntager kan have svært ved at løfte. Lovforslaget pålægger således det afgivende institut en pligt til at komme med oplysningerne med låntagers samtykke. Det er vurderingen, at dette er udtryk for en balance mellem hensynet til låntager og hensynet til forholdet mellem det afgivende institut og modtagende institut. 3.7 Forbrugerombudsmandens kompetence Forbrugerombudsmanden har anført, at der med lovforslaget ikke bør ske en indskrænkning af Forbrugerombudsmandens nuværende kompetence i

14 14/15 forhold til realkreditinstitutters overholdelse af reglerne om rente-, bidrags- og vederlagsændringer. Såfremt et penge- eller realkreditinstitut overtræder de foreslåede regler om varsling, vil dette være en handling, der strider mod redelig forretningsskik og god praksis i lov om finansiel virksomhed. Forbrugerombudsmanden vil derfor efter den nugældende formulering af 348, stk. 1, 1. pkt., i lov om finansiel virksomhed have adgang til at anlægge sag mod penge- og realkreditinstitutter i forbindelse med en overtrædelse af de foreslåede regler om varsling. Det foreslås imidlertid at indsætte en henvisning til de foreslåede regler om varsling i 348, stk. 1, 1. pkt., i lov om finansiel virksomhed for at præcisere, at forslaget om at flytte reglerne om varsling fra God Skik bekendtgørelsen til lov om finansiel virksomhed ikke ændrer på Forbrugerombudsmandens kompetence. Tilsvarende gør sig gældende i forhold til ejendomskreditselskaber og Forbrugerombudsmandens kompetence efter 12, stk. 2, 1. pkt., i lov om ejendomskreditselskaber. 3.8 Ikrafttræden Finans Danmark anfører, at da lovforslaget må forventes vedtaget umiddelbart op til lovens vedtagelse, er der ikke tilstrækkelig tid til at foretage nødvendige tilpasninger af IT-systemer. Ikrafttrædelsen bør derfor udskydes til 1. januar Hertil kommer, at en række lån kan være indgået for 30 år siden eller længere tilbage, og at der for nogle af disse lån kan være væsentlige udfordringer, som der skal ses på. Finans Danmark finder endvidere, at der i lovforslaget bør tages højde for, at der i nogle tilfælde vil være kunder, som har indgået en aftale om et realkreditlån eller realkreditlignende lån, som først udbetales på et senere tidspunkt. Lovforslagets ikrafttrædelsestidspunkt fremgår af den politiske aftale og bør på den baggrund fastholdes. Det bør præciseres i bemærkningerne, at hvis et lån udbetales på et senere tidspunkt, og der varsles f.eks. en ændring i bidragssatser eller rentetillægget, så giver de foreslåede regler om mulighed for at indfri et lån uden indfrielsesgebyr ikke kunden ret til at fortryde indgåelsen af lånet uden omkostninger. Derimod vil kunden inden for 6 måneders fristen kunne opsige lånet med henblik på tilbagebetaling, når lånet er udbetalt, uden at skulle betale indfrielsesgebyr. 4. Oversigt over hørte organisationer, myndigheder m.v.

15 15/15 Advokatrådet, Andelskassen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES), Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP), Arbejdsskadestyrelsen, Børsmæglerforeningen, Intertrust (Denmark), Danish Venture Capital and Private Equity Association, Danmarks Grundforskningsfond, Danmarks Nationalbank, Danmarks Rederiforening, Danmarks Skibskredit A/S, Dansk Aktionærforening, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Byggeri, Dansk Ejendomsmæglerforening, Dansk Energi, Dansk Erhverv, Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring (DFIM), Dansk Industri, Dansk Investor Relations Forening DIRF, Dansk Kredit Råd, Dansk Metal, Dansk Pantebrevsforening, Danske Advokater, Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening, Danske Maritime, Danske Regioner, Den Danske Aktuarforening, Den Danske Dommerforening, Den Danske Finansanalytikerforening, Den danske Fondsmæglerforening, Ejendomsforeningen, Energi og Olieforum, FDFA Foreningen af Danske Forsikringsmæglere og ForsikringsAgenturer, FDIH Foreningen for Distance- og Internethandel, Finans Danmark, Finans og Leasing, Finansforbundet, Finanshuset i Fredensborg A/S, Finansiel Stabilitet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Foreningen af Forretningsførere for Udenlandske Forsikringsselskaber, Foreningen af Interne Revisorer v/ Ane Marie Christensen, Foreningen Danske Revisorer, FOREX, Forsikring & Pension, Forsikringsmæglerforeningen, v/ Direktør Flemming Kosakewitsch, Frivilligrådet, FSR danske revisorer, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF), Garantiformuen, Garban-Intercapital Scandinavia Horesta, Håndværksrådet, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (ISOBRO), Investeringsfondsbranchen, ISACA Denmark Chapter, IT-branchen, KommuneKredit, Kommunernes Landsforening, Kuratorforeningen, KøbmandStandens OplysningsBureau, Landbrug & Fødevarer, Landsforeningen af forsvarsadvokater, Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug, Landsorganisationen i Danmark (LO), Lokale Pengeinstitutter, Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), Mybanker, NASDAQ Copenhagen A/S, Nets, Parcelhusejernes Landsforening, PostDanmarks Juridiske afdeling, Regionale Bankers Forening, Revisornævnet, Rigsrevisionen, Skibs- og Bådebyggeriets Arbejdsgiverforening, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Telekommunikationsindustrien i Danmark, Udbetaling Danmark, VP Securities A/S, Western Union, Thomson Reuters Nordic, Transparency International Danmark, Færøernes Hjemmestyre via Rigsombudsmanden på Færøerne og Grønlands Selvstyre via Rigsombudsmanden i Grønland. 5. Oversigt over organisationer, myndigheder m.v. som har haft bemærkninger med indhold Følgende organisationer, myndigheder m.v. har haft bemærkninger med indhold: Danmarks Nationalbank, Dansk Industri, Finans Danmark, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet TÆNK, Landbrug & Fødevarer, Mybanker, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del Bilag 31 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Høringsliste Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Myndighed / Organisation Advokatsamfundet / advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens

Læs mere

Høringsliste Organisationer

Høringsliste Organisationer Høringsliste Organisationer Advokatrådet Akademisk Arkitektforening Andelskassen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES), Arbejdsmarkedets Tillægs-pension (ATP) Arbejdsskadestyrelsen

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 165 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 165 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 165 Bilag 1 Offentligt NOTAT 20. marts 2017 Høringsnotat vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. Lovforslag nr. L 187 Folketinget 2016-17 Fremsat den 5. april 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov

Læs mere

2016/1 LSF 187 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni Fremsat den 5. april 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag.

2016/1 LSF 187 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni Fremsat den 5. april 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. 2016/1 LSF 187 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet j.nr. 1911-0014 Fremsat den 5. april 2017 af erhvervsministeren (Brian

Læs mere

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. LOV nr 667 af 08/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0014 Senere ændringer til forskriften LBK nr

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. Fremsat den [7. april 2017] af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov om realkreditlån og realkreditobligationer

Læs mere

Høringssvar vedrørende lovforslag om opfølgning på Ekspertudvalgets rapport

Høringssvar vedrørende lovforslag om opfølgning på Ekspertudvalgets rapport Finanstilsynet Att.: Juridisk Kontor Århusgade 110 2100 København Ø Sendt til hoeringer@ftnet.dk og svi@ftnet.dk Høringssvar vedrørende lovforslag om opfølgning på Ekspertudvalgets rapport Tak for muligheden

Læs mere

Forslag. til. 1. Efter 14 a indsættes:» 14 b. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om risikooplysninger for kreditaftaler.

Forslag. til. 1. Efter 14 a indsættes:» 14 b. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om risikooplysninger for kreditaftaler. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 29 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og lov om markedsføring (Indførelse af hjemmelsbestemmelser til fastsættelse af regler

Læs mere

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed Spar Nord Bank A/S Att.: Bestyrelsen og direktionen cc: Intern og ekstern revision 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere

Høringsliste. Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation

Høringsliste. Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 Bilag 1 Offentligt Høringsliste Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation Aalborg Universitet Aarhus Universitet AgroSkat ApS Akademikernes Centralorganisation

Læs mere

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden NOTAT 28. november 2017 17/09414-1 joa-dep Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden 1. Indledning Bekendtgørelsen

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit Til organisationer og myndigheder anført på vedlagte høringsliste 27. oktober 2017 Ref. hbj J.nr. 1912-0013 Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Læs mere

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor.

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor. NOTAT 28. marts 2017 Høring vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling (Mulighed for skadesforsikringsselskaber i EU/EØS for at tilslutte

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber (Dækning af krav fra danske

Læs mere

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5 Sydbank A/S Att.: Bestyrelse og direktion cc: Intern og ekstern revision 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 252 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber

Forslag. Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber (Ophævelse af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om betalinger

Forslag. til. Lov om ændring af lov om betalinger Forslag til Lov om ændring af lov om betalinger 1 I lov nr. 652 af 8. juni 2017 om betalinger, som ændret ved 8 i lov nr. 1547 af 19. december 2017, 17 i lov nr. 503 af 23. maj 2018, 12 i lov nr. 706 af

Læs mere

Det er i den forbindelse vigtigt, at der i lovgivningen tilgodeses en række vigtige hensyn:

Det er i den forbindelse vigtigt, at der i lovgivningen tilgodeses en række vigtige hensyn: 1/6 Fredag den 23. marts 2007 Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre om indførelsen af særlige dækkede obligationer Der er enighed

Læs mere

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor.

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor. NOTAT 28. februar 2018 Høring vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed (Fastsættelse af krav om medlemskab af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. (Regulering af bestemmelser om rentestigninger (»rentetriggeren«))

Læs mere

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love 3F Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Alkohol & Samfund

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 113 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og

Læs mere

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen Finanstilsynet 18. maj 2017 OPRI J.nr.132-0013 /SUM Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen 1. Indledning Der er tale om en ændring af bekendtgørelse nr. 1113 af 9. oktober 2014 om tjenesteydelser,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer. Lovforslag nr. L 2 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer. Lovforslag nr. L 2 Folketinget Lovforslag nr. L 2 Folketinget 1753-54 Fremsat den 12. oktober 2011 af erhvervs- og vækstministeren (Ole Sohn) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer (Tabskaution

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 103 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 103 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 L 103 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. januar 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om betalingskonti (JAN I) 1. Indledning Lovforslagets hovedformål er

Læs mere

Realkreditforeningens høringssvar angående bekendtgørelse

Realkreditforeningens høringssvar angående bekendtgørelse Finanstilsynet Aarhusgade 110 2100 København Ø Att. Henrik Bruun Johannessen Realkreditforeningens høringssvar angående bekendtgørelse samt vejledning om god skik Under henvisning til Tilsynets mail af

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 176 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 176 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 176 Bilag 1 Offentligt NOTAT 5. december 2017 2. ordførernotat vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om

Læs mere

Fremsat marts 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til. (Ændring af lånegrænse for fritidshuse)

Fremsat marts 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til. (Ændring af lånegrænse for fritidshuse) Fremsat marts 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. og lov om finansiel virksomhed (Ændring af lånegrænse for fritidshuse)

Læs mere

Påbud for overtrædelse af bekendtgørelse om god skik for boligkredit 11, stk. 2

Påbud for overtrædelse af bekendtgørelse om god skik for boligkredit 11, stk. 2 Handelsbanken Kredit, filial af Stadshypotek AB, Sverige Att.: Filialledelsen 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af bekendtgørelse om god skik for boligkredit 11, stk. 2 FINANSTILSYNET

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling Lovforslag nr. L 172 Folketinget 2016-17 Fremsat den 29. marts 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om

Læs mere

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II)

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 151 Bilag 1 Offentligt NOTAT 27. februar 2013 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II) 1. Indledning Det overordnede formål

Læs mere

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5 Danske Bank A/S Att.: Bestyrelsen og direktionen cc.: Intern og ekstern revision 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk.

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt NOTAT 4. november 2014 14/08289-1 miv-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til ændring af bogføringsloven (Opbevaring af elektronisk

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed (Fastsættelse af krav om medlemskab af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber (Fonden)

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedrørende udkast til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om betalingstjenester

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 5. november 2014 Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt Fremsat den [ ] af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber

Læs mere

Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Realkreditforeningen henviser til høring modtaget pr. mail af 12. april 2016 og

Læs mere

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget L 153 - Bilag 1 Offentligt 13.. januar 2007 /a Høringsnotat - Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber m.v. (Grænseoverskridende fusion og grænseoverskridende spaltning) Et

Læs mere

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 45 Bilag 3 Offentligt 16. november 2015 J.nr. 15-1432243 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

NOTAT. Høringsnotat vedrørende udkast til lovforslag om en terrorforsikringsordning på skadesforsikringsområdet

NOTAT. Høringsnotat vedrørende udkast til lovforslag om en terrorforsikringsordning på skadesforsikringsområdet NOTAT Høringsnotat vedrørende udkast til lovforslag om en terrorforsikringsordning på skadesforsikringsområdet 1. Indledning Formålet med lovforslaget er at etablere en ny ordning, der yder erstatning

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2006-511-0084 Udkast 29. januar 2007

Skatteministeriet J. nr. 2006-511-0084 Udkast 29. januar 2007 Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 129 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2006-511-0084 Udkast 29. januar 2007 Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af tinglysning og registrering af ejer- og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden 2010/1 LSF 181 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2016 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., j.nr. Fremsat den 30. marts 2011 af økonomi og erhvervsministeren

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag. til Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 104 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og lov

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Sendt pr. mail til: hoeringer@ftnet.dk, bjj@ftnet.dk, tff@ftnet.dk til forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

LÅNTYPER Privatkunder 8. marts 2017

LÅNTYPER Privatkunder 8. marts 2017 LÅNTYPER Privatkunder 8. marts 2017 OBLIGATIONSLÅN MED FAST RENTE Kort beskrivelse Rente Løbetid Obligationslån med fast rente. Lånets rente er lig med renten på obligationerne og er fast i hele lånets

Læs mere

L 165 Forslag

L 165 Forslag Lovforslag nr. L 165 Folketinget 2016-17 Fremsat den 22. marts 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. og lov om finansiel

Læs mere

2016/1 LSF 165 (Gældende) Udskriftsdato: 14. maj Fremsat den 22. marts 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag.

2016/1 LSF 165 (Gældende) Udskriftsdato: 14. maj Fremsat den 22. marts 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. 2016/1 LSF 165 (Gældende) Udskriftsdato: 14. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr, 1911-0013 Fremsat den 22. marts 2017 af erhvervsministeren (Brian

Læs mere

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget.

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget. Arbejdsmarkedsudvalget L 73 - Bilag 2 Offentligt Notat Resumé af de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne

Læs mere

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Finanstilsynet Aarhusgade 110 2100 København Ø Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Vi henviser til udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit, udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber. Lovforslag nr. L 96 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber. Lovforslag nr. L 96 Folketinget Lovforslag nr. L 96 Folketinget 2016-17 Fremsat den 6. december 2016 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber (Dækning

Læs mere

Hvad er et realkreditlån ydet af Jyske Realkredit

Hvad er et realkreditlån ydet af Jyske Realkredit Oplysninger om realkreditlån Hvad er et realkreditlån ydet af Jyske Realkredit Et realkreditlån ydet af Jyske Realkredit er et lån, som ydes mod sikkerhed i form af pant i fast ejendom, som skal ligge

Læs mere

LÅNTYPER Privatkunder 1. juli 2016

LÅNTYPER Privatkunder 1. juli 2016 LÅNTYPER Privatkunder 1. juli 2016 OBLIGATIONSLÅN MED FAST RENTE Kort beskrivelse Rente Løbetid Obligationslån med fast rente. Lånets rente er lig med renten på obligationerne og er fast i hele lånets

Læs mere

HVAD ER ET REALKREDITLÅN YDET AF BRFKREDIT?

HVAD ER ET REALKREDITLÅN YDET AF BRFKREDIT? Oplysninger om realkreditlån HVAD ER ET REALKREDITLÅN YDET AF BRFKREDIT? Et realkreditlån ydet af BRFkredit er et lån, som ydes mod sikkerhed i form af pant i fast ejendom, som skal ligge i Danmark. Når

Læs mere

SDO-lovgivningen og dens betydning

SDO-lovgivningen og dens betydning SDO-lovgivningen og dens betydning Fra 1. juli af, blev de nye SDO- og SDRO-lån en realitet, og vi har allerede set de første produkter på markedet. Med indførelsen af de nye lån er der dermed blevet ændret

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste. Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven

Til interessenterne på vedhæftede liste. Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Til interessenterne på vedhæftede liste 6. april 2016 Sag 2016-1425, 2016-465 og 2016-1158 Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Erhvervsstyrelsen har udarbejdet

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 75 Folketinget Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 75 Folketinget Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) til Lovforslag nr. L 75 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om EKF Danmarks Eksportkredit (Bestemmelse om udbyttepolitik,

Læs mere

Jyske Rentetilpasning

Jyske Rentetilpasning Jyske Rentetilpasning / 20.08.2018 / side 1 af 5 Jyske Rentetilpasning Kort beskrivelse Kontantlån med rentetilpasning til erhverv. Rente Lånerenten fastsættes ved lånets udbetaling på samme måde som for

Læs mere

EKSPERTUDVALG OM GENNEMSIGTIGHED OG MOBILITET FORMAND NINA DIETZ LEGIND

EKSPERTUDVALG OM GENNEMSIGTIGHED OG MOBILITET FORMAND NINA DIETZ LEGIND EKSPERTUDVALG OM GENNEMSIGTIGHED OG MOBILITET FORMAND NINA DIETZ LEGIND AGENDA Ekspertudvalgets konklusioner i forhold til kommissoriet Ekspertudvalgets anbefalinger KONKLUSIONER IFT. KOMMISSORIUM Punkt

Læs mere

Samråd i ERU d.15. november 2016 om realkreditsektorens bidragssatser mv.

Samråd i ERU d.15. november 2016 om realkreditsektorens bidragssatser mv. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 34 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER Click here to enter text. [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Samråd i ERU d.15. november 2016

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 165 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 165 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 165 Bilag 1 Offentligt København, den 24. februar 2017 J.nr. H.23-647 Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Vedr.: Forslag til lov om ændring af lov

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter. Indledning

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter. Indledning Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter Indledning Bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter er udstedt med hjemmel

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2:

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Garantifond (overdragelse af krav til Lønmodtagernes Garantifond ved tvivl om virksomhedsoverdragelse forud for konkurs m.v.) 1 I lov om Lønmodtagernes

Læs mere

Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser

Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V. 26. januar 2015 Ref. ubp J.nr. 6072-0722 Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser foretaget af Københavns Andelskasse

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter VEJ nr 9540 af 16/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juli 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin. Finanstilsynet, j.nr. 122-0027 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om værdiansættelse af pant og lån i skibe som stilles til sikkerhed for udstedelse af særligt dækkede obligationer

Bekendtgørelse om værdiansættelse af pant og lån i skibe som stilles til sikkerhed for udstedelse af særligt dækkede obligationer Bekendtgørelse om værdiansættelse af pant og lån i skibe som stilles til sikkerhed for udstedelse af særligt dækkede obligationer I medfør af 152 h, stk. 1, nr. 1-3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel

Læs mere

UDKAST 22. juni Forslag til

UDKAST 22. juni Forslag til UDKAST 22. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af tilbudsloven og lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuner og regioners deltagelse i selskaber (Lempelse af annonceringspligten

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 89 Bilag 7 Offentligt (01) Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlan og realkreditobligationer m.v. og lov om finansiel

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed Lovforslag nr. L 176 Folketinget 2017-18 Fremsat den 28. februar 2018 af Erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af supplerende sikkerhed for særligt dækkede obligationer og særligt dækkede realkreditobligationer

Bekendtgørelse om indberetning af supplerende sikkerhed for særligt dækkede obligationer og særligt dækkede realkreditobligationer Bekendtgørelse om indberetning af supplerende sikkerhed for særligt dækkede obligationer og særligt dækkede realkreditobligationer I medfør af 152 h, nr. 7, og 373, stk. 4 og 5, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Rekordvækst i realkreditudlån i euro

Rekordvækst i realkreditudlån i euro NR. 2 OKTOBER 2009 Rekordvækst i realkreditudlån i euro Realkreditsektoren udlåner flere og flere penge i euro sammenlignet med i danske kroner. Især landbruget har fordel af den internationale valuta.

Læs mere

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse"

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse" 1. september 2015 HSF/LJD Energinet.dk har i peroden

Læs mere

Påbud og påtale om at sikre et fyldestgørende og retvisende aftalegrundlag for lån med referencerente

Påbud og påtale om at sikre et fyldestgørende og retvisende aftalegrundlag for lån med referencerente Santander Consumer Bank, Filial af Santander Consumer Bank AS Norge Att.: Filialledelsen Stamholmen 147, 6 2650 Hvidovre 10. oktober 2017 Ref. amv J.nr. 6072-0049 6072-0009 Påbud og påtale om at sikre

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november Forslag. til. (Pengeoverførsler mellem Danmark og Færøerne)

2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november Forslag. til. (Pengeoverførsler mellem Danmark og Færøerne) 2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0012 Fremsat den 27. marts 2008

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om reakreditlån og realkreditobligationer og lov om finansiel virksomhed

Forslag. til. Lov om ændring af lov om reakreditlån og realkreditobligationer og lov om finansiel virksomhed Forslag til Lov om ændring af lov om reakreditlån og realkreditobligationer og lov om finansiel virksomhed (Regulering af refinansieringsrisiko for realkreditobligationer, særligt dækkede realkreditobligationer

Læs mere

Erhvervsudvalget L 199 - Bilag 14 Offentligt. Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. maj 2007. 1. udkast. Betænkning. over

Erhvervsudvalget L 199 - Bilag 14 Offentligt. Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. maj 2007. 1. udkast. Betænkning. over Erhvervsudvalget L 199 - Bilag 14 Offentligt Til lovforslag nr. L 199 Folketinget 2006-07 Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. maj 2007 1. udkast Betænkning over Forslag til lov om ændring af

Læs mere

Den fulde tekst. Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til

Den fulde tekst. Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til Skjal 2 Samandráttur: 2010/1 LSF 49 Offentliggørelsesdato: 10-11-2010 Økonomi- og Erhvervsministeriet Den fulde tekst Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2012-13 L 13 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 12. september 2012 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2012-7003-0011 Dok.: 518113 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om

Læs mere

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner i lovudkastet gennemgås og kommenteres nedenfor.

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner i lovudkastet gennemgås og kommenteres nedenfor. NOTAT 29. september 2017 2. ordførernotat vedrørende ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om kapitalmarkeder, lov om investeringsforeninger m.v. og forskellige andre love (Forhandlede retningslinjer

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12 EM2007/49 Ændringsforslag til Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence Fremsat af Landsstyret til 2. behandling. Til 12 1. Stk. 2 affattes således: "Stk. 2. Påbud kan udstedes, når støtten:

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold:

Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold: Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold: Abonner på nyheder fra kfst.dk og forbrug.dk Lyt til vores podcast Følg forbrug.dk på Facebook Følg os på Twitter: @konkurog forbrug @forbrugdk @JakHald

Læs mere

MERE ROBUSTE ANDELSBOLIGFORENINGER

MERE ROBUSTE ANDELSBOLIGFORENINGER Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om MERE ROBUSTE ANDELSBOLIGFORENINGER af 27. november 2017

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. og lov om finansiel virksomhed. Lovforslag nr. L 89 Folketinget 2013-14

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. og lov om finansiel virksomhed. Lovforslag nr. L 89 Folketinget 2013-14 Lovforslag nr. L 89 Folketinget 2013-14 Fremsat den 28. november 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 38 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 38 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 L 38 Bilag 1 Offentligt NOTAT 28. oktober 2015 Høringsnotat ad L 38 Forslag til Lov om ændring af lov om betalingstjenester og elektroniske penge (Loft over

Læs mere

Høring vedrørende betænkning om gennemførsel af forbrugerkreditdirektivet

Høring vedrørende betænkning om gennemførsel af forbrugerkreditdirektivet Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Høring vedrørende betænkning om gennemførsel af forbrugerkreditdirektivet Indledningsvis takker Finansrådet for muligheden for at afgive høringssvar.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget:

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget: Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø København, den 5. januar 2018 Høringssvar vedrørende høring over udkast til forslag til lov om lov om ændring af andelsboligforeninger

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler

Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler (Justering af skoleydelse) 1 I lov om produktionsskoler, jf. lovbekendtgørelse nr. 97 af 26. januar 2017, foretages følgende ændringer: 1.

Læs mere

UDKAST. I lov nr. 309 af 5. maj 2004 om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold foretages følgende ændringer:

UDKAST. I lov nr. 309 af 5. maj 2004 om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold foretages følgende ændringer: Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del Bilag 413 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold (Udvidelse af aftalefriheden

Læs mere