Kilde nr. 37: Veteranernes vilkår

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kilde nr. 37: Veteranernes vilkår"

Transkript

1 Kilde nr. 37: Veteranernes vilkår Jyllands-Posten, Det begyndte for alvor med Balkan-veteranerne. Det er fortsat med de danske soldater fra Irak-krigen. Det fortsætter med de hjemvendte fra krigen i Afghanistan. Det handler om flere tusinde mennesker. Foreløbig. Og de har det skidt. Op mod 10 pct. af de godt soldater, som siden 1992 har været udsendt på hårde missioner for Danmark, vurderes at have alvorlige psykiske problemer. Morgenavisen Jyllands-Posten har talt med flere end 20 krigsveteraner, der er blevet ramt på psyken. Vrede. Afmagt. Mareridt. Sorg. Og svigt. Det er de ord, der går igen, når de fortæller om at være kommet hjem fra krigszonen. Flere sover med våben ved siden af sengen. Andre lever bag nedrullede gardiner. Flere er bange for andre mennesker. Nogle lever af mad fra containere. Deres liv er en daglig kamp for at få hold på tilværelsen og et mentalt minefelt af selvmords-og tvangstanker, desperation og ensomhed. Hjælpen fra de offentlige instanser er sparsom. Der er kun få til at samle dem op, når krigsveteranerne går ned. Fagforeningen Hærens Konstabel-og Korporalforening forsøger med initiativet Livlinen at nå nogle af de trængte. Livlinen har kontakt til 342 veteraner. Alle har svære psykiske problemer. Ud af disse har de 303 forsøgt at begå selvmord, 189 mere end én gang. Livlinens seneste opgørelse fra juni i år viser også, at 288 af veteranerne har misbrugsproblemer. 262 af Livlinens veteraner er blevet single efter deres udsendelse, og 70 ser ikke længere deres børn eller er ved at miste kontakten til dem. Krigen sidder i kroppen I artikelserien Hjem fra krigen satte Morgenavisen Jyllands-Posten i foråret navn og ansigt på en række af de soldater, der er vendt hjem fra krigene i Afghanistan og Irak med hårde fysiske skader. Deres liv blev med ét forandret, da de blev skudt eller ramt af en vejsidebombe. Serien afdækkede, hvordan de fysisk sårede får afslag på helt banale hjælpemidler som proteser og kørestole, og hvordan krigen på slagmarken bliver afløst af nye kampe på hjemmefronten mod landets kommuner. Antallet af de fysisk sårede soldater stiger. Det samme gør antallet af soldater, der er mærket af krigen i deres sind. Den type skader er ikke umiddelbart synlige, men deres problemer er lige så store. Hjem fra krigen sætter i den kommende tid fokus på soldater, der lider af posttraumatisk stresssyndrom, depression og andre psykiske lidelser. Voksende problem De tog ud for at hjælpe andre. I dag har de selv brug for hjælp, og samfundets viden om veteranernes ve og vel er begrænset. Først i 2011 offentliggøres den første egentlige undersøgelse af, hvilke konsekvenser det har haft for de danske soldater

2 og deres pårørende at være udsendt. Undersøgelsen er ikke finansieret af forsvaret eller staten - men af en privat fond. Psykiske lidelser kan ulme i sindet i årevis, før de for alvor bryder ud. Flere eksperter vurderer derfor, at Danmark kun har set de første fragmenter af et voksende samfundsproblem. Økonomisk og menneskeligt. Politikerne har længe talt om en ny veteranpolitik for de danske soldater. Veteranerne venter. På handling og i håb om at få det bedre. Det vil lykkes for nogle. Men en del danske krigsveteraner har det så dårligt, at de ifølge krisepsykologer og psykiatere aldrig vil få et helt normalt liv. Hvad vil Danmark stille op?. Jakob Buch Kleist Alder: 26 år. Bopæl: Slagelse. Missioner: Afghanistan hold 1, 2006, og Afghanistan hold 5, Panserinfanterist. Psykisk påvirkning: Ifølge neurologer blev hans hjernebark vredet og forskubbet ved en voldsom eksplosion i 2008, hvor han befandt sig i en pansret mandskabsvogn, der blev ramt af en panserværnsraket under en opgave ved Armadillo-basen. Fik desuden hjernerystelse, knubs og mindre brandsår. Isolerede sig, da han kom hjem og drak i perioder meget. Blev aggressiv og reagerede med voldsomme vredesudbrud, når den mindste lille ting ikke gik efter hans hoved. Forsøgte at begå selvmord. Status i dag: Lider af depression, posttraumatisk stresssyndrom og har fået konstateret tinnitus. I medicinsk behandling og går til samtaler med en psykolog. Forsvaret er ved at arrangere, at han også kommer i konsultation hos en psykiater. Ansat som overkonstabel ved Gardehusarregimentet, Antvorskov Kaserne i Slagelse. Er for tiden deltidssygemeldt. Thomas Furustubbe Alder: 42 år. Bopæl: Næstved. Missioner: Kroatien hold 3 i 1993, hold 5 i 1994, hold 7 i 1995 og hold 8 i Bosnien hold 1 i Psykisk påvirkning: Har fået diagnosen posttraumatisk stress. Får medicin mod depression. Behandles af psykolog og psykiater. Status i dag: Førtidspensionist. Bruger det meste af dagen ved sin computer og i sin sofa. Michael Møller Alder: 32 år. Bopæl: Holbæk. Missioner: Kosovo 2003, hold 8. Irak 2004, hold 3. Udsendt som konstabel med Den Kongelige Livgarde, Høvelte Kaserne.

3 Psykisk påvirkning: Fik posttraumatisk stresssyndrom, tænkte på krigen døgnet rundt og planlagde at begå selvmord. Var sygemeldt i et år. Modtog psykologhjælp af forsvaret og fik psykiatrisk og medicinsk behandling. Status i dag: Medicinfri. Går stadig til samtaler med en psykolog og en psykiater. Arbejder som fængselsbetjent i Vestre Fængsel. Far til en dreng på fire år og en pige på to år. Skilt. René Pamperin Alder: 45 år. Bopæl: Slagelse. Missioner: Nato-soldat, major og chef for signal-og kommunikationstjenesten i Bosnien, hold 13 i Major og næstkommanderende for det civile-og militære samarbejde i Helmand-provinsen i Afghanistan, hold 1 i Major og chef for det civile-og militære samarbejde i Afghanistan, hold 2 i Fortsatte som chef en måned på Afghanistan hold 3, 2007, da dette hold ikke var klar til at afløse. Psykisk påvirkning: Oplevede kolleger blive dræbt. Sad med en døende ung mand i sine arme. Gik ned med stress, samt stærkt belastet af at have ansvaret for, om hans soldater kom hjem igen. Sygemeldt kort efter hjemkomsten fra Afghanistan. Skilt efter 23 års ægteskab. Overvejede at begå selvmord. Søgte psykologhjælp hos forsvaret. Er far til en datter på 17 år, en dreng på 22 år og en dreng på 24 år og har haft det psykisk hårdt med, at den ældste søn var af sted på hold 7 som infanterist i Afghanistan og skal af sted igen i Status i dag: Lider af posttraumatisk stresssyndrom og depression. Får flashback, mareridt og vågner op badet i sved ved blot at tale om sine oplevelser i Afghanistan. I psykiatrisk og medicinsk behandling. Afskediget af forsvaret med svagelighedspension. Søgte i februar 2009 kommunen om førtidspension. Halvandet år efter er der stadig ikke truffet en afgørelse i sagen. Er gift på ny. Bliver far til en lille dreng om få uger. Christian Badsted Alder: 46 år. Bopæl: Frederiksværk. Missioner: Cypern 1983, 1985 og 1988 og Irak Psykisk påvirkning: Ser psykiater, får dagligt tre forskellige piller mod bl. a. angst og depression. Følsom over for høje lyde og bevægelser. Har ofte mareridt, hvor han hele tiden skal genlade sit gevær, men ikke kan. Har forsøgt tage sit eget liv ved at drikke benzin. Status i dag: Førtidspension. Bruger dagen på internettet og ser en masse tv. Forlader kun sin lejlighed, hvis han har et bestemt formål, f. eks. for at hæve penge. Men det sker om natten. Drikker ca. 10 øl om dagen, så den ikke føles så lang. Bliver kørt til psykiater af en kontaktperson.

4 Søren Deleuran Alder: 46 år. Bopæl: Dyssegård ved København. Missioner: Kroatien hold 4 i Psykisk påvirkning: Har fået diagnosen posttraumatisk stress. Får to slags lykkepiller, oplever depressiv tilstand, føler sig meget isoleret. Får hjælp hos psykiater. Har været tæt på at tage sit eget liv. Bliver nemt vred og opfarende. Har stadig flashbacks fra Kroatien. Græder meget, alene ved lyden af f. eks. en helikopter. Status i dag: På kontanthjælp. Føler ikke, at han har noget at lave. Bruger dagen på at gå med sin hund og se dvd. Forsøger at sælge sin lejlighed, som er så dyr at bo i, at han ofte må finde sin mad i containere. Hans Holm Alder: 35 år Bopæl: Fredensborg Missioner: Kosovo hold 1, , udsendt med Ingeniørtropperne, Farum Kaserne. Irak hold 1, 2003, udsendt som overkonstabel, panserinfanterist og sygehjælper med Jydske Dragonregiment. Psykisk påvirkning: Gik ned med stress og røg ud i et misbrug. Overvejede på et tidspunkt at begå selvmord. Status i dag: Kontanthjælpsmodtager. Lider af posttraumatisk stresssyndrom og depression. Har problemer med sin korttidshukommelse. Modtager psykologhjælp af forsvaret og er i behandling hos en psykiater. Får medicin mod sine psykiske lidelser. Shaun James Aggerholm Alder: 43 år. Bopæl: Viborg. Missioner: Kroatien hold 7 i Psykisk påvirkning: Har fået diagnosen posttraumatisk stress. Mange flashbacks fra udsendelsen. Begyndende depression. Får psykologhjælp. Status i dag: Førtidspensioneret med tjenestemandspension. I dårlige perioder vil han helst være alene. Har haft frivillige jobs, f. eks. som operatør i en biograf. Finn Sennik Jensen Alder: 47 år. Bopæl: Skælskør. Missioner: FN-soldat i Kroatien, hold 4 i Nato-soldat i Bosnien, hold 2 i , hold 9 i 2000 og hold 15 i Afghanistan, hold 2 i Psykisk påvirkning: Modløshed, rastløshed og konstant uro i kroppen. Gik fra sin kæreste gennem 22 år, som han har en voksen datter med. Overvejede at begå selvmord. Søgte psykologhjælp hos forsvaret.

5 Status i dag: Lider af posttraumatisk stresssyndrom og bliver hurtigt vred. Går til samtaler med en psykolog og en psykiater. Arbejder som konstabel og bjærgningsmand ved Antvorskov Kaserne i Slagelse. Har fået en ny kæreste. Kenneth Nielsen Alder: 33 år. Bopæl: Odense. Missioner: Kosovo hold 4 i 2000 og Irak hold 4 i Psykisk påvirkning: Har fået diagnosen posttraumatisk stress. Får medicin mod stress, søvnmangel og voldsomt temperament. Vågner ofte badet i sved med kvalme. Får psykologhjælp. Har én gang forsøgt at tage sit liv. Status i dag: Går på sygedagpenge og har søgt førtidspension i to-tre år. Det meste af dagen går foran computeren. Har det bedst hjemme i lejligheden. Peter Kjærgaard Voss Alder: 37 år. Bopæl: Sønder Kirkeby. Missioner: FN-soldat i Sarajevo i 1995, hold 6. Nato-soldat i Bosnien i 1999, hold 7. NATO-soldat i Kosovo i 2002, hold 6. Psykisk påvirkning: Modløshed. Drak og tog stoffer i en periode. Gik fra sin kæreste og fik en psykisk nedtur, der kulminerede, mens han i arbejdede som falckredder. Overvejede flere gange at tage sit eget liv. Gik til få samtaler med forsvarets psykologer og kom i psykiatrisk og medicinsk behandling. Status i dag: Medicinfri. Lider af posttraumatisk stresssyndrom. Arbejdsløs. Har fået en ny kæreste og skal være far i december. Bendt Steen Klamer Alder: 43 år. Bopæl: København. Missioner: FN-soldat på Cypern, hold 53-54, FN-soldat i Kuwait, FN-soldat i Kroatien, hold 1, FN-soldat i Bosnien, hold 1, 2 og 3, FN-soldat i Bosnien, hold 5, og Nato-soldat i Bosnien, hold 1, Nato-soldat i Kosovo, hold 1, Nato-soldat i Bosnien, hold 15, Nato-soldat i Afghanistan, hold 2, Nato-soldat i Irak, hold 7, Nato-soldat i Afghanistan, hold, 5, Psykisk påvirkning: Mærkede konstant uro i kroppen efter at have været udsendt på tre hold i træk i Bosnien. Slog det hen ved at tage af sted på nye missioner. Uroen blev mere udtalt efter hjemkomsten fra Irak. Gad ikke være sammen med sine venner, kunne ikke holde ud at være i sin lejlighed og fik søvnproblemer. Følte sig ikke hjemme i Danmark og følte per re-fleks efter et våben, hvis han følte sig utryg på gaden. Status i dag: Langtidssygemeldt fra sit job som overkonstabel af 1. grad på Antvorskov Kaserne i Slagelse. Har fået at vide af sin psykolog og sin psykiater, at han lider af posttraumatisk stresssyndrom. Er i medicinsk behandling.

6 Overvejer at blive udsendt igen til Irak i november i år eller til Afghanistan i 2011, hvis han får det bedre. Har en kæreste, der ikke er glad for ideen. Thomas Bøje Frederiksen Alder: 45 år. Bopæl: Fuglebjerg. Missioner: FN-soldat i Kroatien Udsendt som konstabel med Gardehusarregimentet i Næstved på Eccokompagniet hold 3. Udsendt med Slesvigske Fodregiment, Haderslev Kaserne, på Eccokompagniet hold 4. Var observationspostmand ved fronten. Psykisk påvirkning: Lider af posttraumatisk stresssyndrom, traumer og har modtaget psykologhjælp af forsvaret. Har flere gange været indlagt til psykiatrisk behandling. Forsøgte at begå selvmord i Status i dag: Førtidspensionist. Fraflyttet sin tidligere kæreste, som han har tvillingedrenge på fire år med. Arbejdsskadesag verserer stadig. Eneste ønske er at få fred og ro fra det offentlige system og være far for sine børn. Jesper René Christensen Alder: 39 år. Bopæl: Korsør. Missioner: Kroatien hold 2 i 1992 og Kroatien hold 3 i Psykisk påvirkning: Har fået diagnosen posttraumatisk stress. Får hjælp hos psykolog og psykiater. Får beroligende medicin og antidepressiv medicin. Ramt af selvmordstanker i flere år. Får ofte flashbacks og mareridt fra Kroatien. Status i dag: Arbejdsløs på kontanthjælp. Håber på førtidspension. Har fået det bedre efter medicinsk behandling. Men er nødt til at tage beroligende medicin, hvis han skal forlade sin lejlighed f. eks. for at handle. Farer sammen, hvis han hører høje lyde. Bliver nemt vred, hvis han f. eks. skal vente i en kø.

HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning

HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning Registerundersøgelse N= 25.645 (1990 2009) Interviewundersøgelse (N=30) Uddybende interviewundersøgelse

Læs mere

Stadig krig indeni? SUF SYD

Stadig krig indeni? SUF SYD Stadig krig indeni? tilbyder PTSD-ramte veteraner vejledning og hjælp til at håndtere de problemstillinger, hverdagen kan give som tidligere udsendt 2 - SUF-modellen Er du ramt af PTSD? De fleste veteraner

Læs mere

Arbejdsskadestyrelsen afviser veteraner

Arbejdsskadestyrelsen afviser veteraner Arbejdsskadestyrelsen afviser veteraner På trods af, at speciallæger giver diagnosen posttraumatisk stress til krigsveteraner, oplever flere, at Arbejdsskadestyrelsen afviser deres sager. Af Sisse Nedergaard

Læs mere

Jesper. 47 år gammel. Militært ansat i Forsvaret i 22 år. Udsendt til Balkan 3 gange. Ansat som Peer to Peer v. ATT.

Jesper. 47 år gammel. Militært ansat i Forsvaret i 22 år. Udsendt til Balkan 3 gange. Ansat som Peer to Peer v. ATT. Jesper 47 år gammel Militært ansat i Forsvaret i 22 år Udsendt til Balkan 3 gange Ansat som Peer to Peer v. ATT. I Forsvaret bl.a. uddannet følgende: Kampvogn (Tanks..) Brandmand og røgdykker Sygehjælper

Læs mere

Mænd har også psykiske problemer: Hvordan har du det

Mænd har også psykiske problemer: Hvordan har du det Mænd har også psykiske problemer: Hvordan har du det? DK 2013 Mænds mentale sundhed fordi: Mange mænd med psykiske problemer får ikke behandling for det Kun halvdelen af de mænd, der har depression, er

Læs mere

Hvorfor en undersøgelse om selvmordsadfærd blandt soldater? STLG-1 H.O.Jørgensen 1

Hvorfor en undersøgelse om selvmordsadfærd blandt soldater? STLG-1 H.O.Jørgensen 1 Hvorfor en undersøgelse om selvmordsadfærd blandt soldater? H.O.Jørgensen 1 1 Udsendte soldater Siden 1992 har Danmark haft udsendt ca. 28.000 soldater i internationale missioner. Balkan, Irak og Afghanistan

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Introduktion til arbejdet med veteraner

Introduktion til arbejdet med veteraner VETERANCENTRET Når veteraner skal videre i ET CIVILT job Introduktion til arbejdet med veteraner INDHOLD INDLEDNING HVAD ER EN VETERAN OPLEVELSER UNDER UDSENDELSEN PSYKISKE REAKTIONER PÅ EN UDSENDELSE

Læs mere

Jesper Mailand. Militært ansat i Forsvaret i 21 år. Udsendt til Balkan 3 gange. I dag civilt fleksjob i Forsvaret

Jesper Mailand. Militært ansat i Forsvaret i 21 år. Udsendt til Balkan 3 gange. I dag civilt fleksjob i Forsvaret 45 år gammel Jesper Mailand Militært ansat i Forsvaret i 21 år Udsendt til Balkan 3 gange I dag civilt fleksjob i Forsvaret I Forsvaret bl.a. uddannet følgende: Kampvogn (Tanks..) Brandmand og røgdykker

Læs mere

Når sjælen er gået i stykker

Når sjælen er gået i stykker Når sjælen er gået i stykker Psykologi Flugt på hjernen, Exit Zimbabwe AF Simon Ankjærgaard, kommunikationsmedarbejder for Rehabilitering- og Forskningscentret for torturofre (RCT), udgivet i RCT s årsberetmning

Læs mere

Silkeborg, 19.5.2015. Børn og Traumer. -Påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring- Azra Hasanbegovic MSF-Master i Sundhedsfremme

Silkeborg, 19.5.2015. Børn og Traumer. -Påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring- Azra Hasanbegovic MSF-Master i Sundhedsfremme Silkeborg, 19.5.2015 Børn og Traumer -Påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring- Azra Hasanbegovic MSF-Master i Sundhedsfremme Hvad skal dagen(e) handle om? Hvad er psykisk traumer og hvordan traumet

Læs mere

NÅR VETERANER SKAL VIDERE I ET CIVILT JOB INTRODUKTION TIL ARBEJDET MED VETERANER. Når VET skal videre i et civilt job.indd 1

NÅR VETERANER SKAL VIDERE I ET CIVILT JOB INTRODUKTION TIL ARBEJDET MED VETERANER. Når VET skal videre i et civilt job.indd 1 NÅR VETERANER SKAL VIDERE I ET CIVILT JOB INTRODUKTION TIL ARBEJDET MED VETERANER Når VET skal videre i et civilt job.indd 1 2/16/2016 3:08:56 PM INDHOLD INDLEDNING HVAD ER EN VETERAN OPLEVELSER UNDER

Læs mere

Christen er soldat og veteran

Christen er soldat og veteran anerkendelse og støtte regeringens veteranpolitik Christen er soldat og veteran Christen er 30 år og professionel soldat og officer. Han har været udsendt to gange til Afghanistan. Som delingsfører har

Læs mere

Kroer Pramming Advokater I/S Thoravej 11 2400 København NV

Kroer Pramming Advokater I/S Thoravej 11 2400 København NV Kroer Pramming Advokater I/S Thoravej 11 2400 København NV Afgørelse i Tonny Leo Rasmussens sag om en arbejdsskade, j.nr. 1066-MKP (dette brev er ikke sendt til Tonny Leo Rasmussen) Ankestyrelsen har tidligere

Læs mere

Program for Midtvejsarrangement

Program for Midtvejsarrangement LØR 10 NOV 2012 Program for Midtvejsarrangement TID AKTIVITET BRIEFER / ANSVAR 09:00 10:00 Modtagelse af pårørende (let morgenmad) Finn Eisensøe, seniorsergent 10:00 10:10 Chefen for Gardehusarregimentet

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere

Når du møder den hjemløse eller svært kontaktbare veteran. Introduktion til arbejdet med veteraner

Når du møder den hjemløse eller svært kontaktbare veteran. Introduktion til arbejdet med veteraner Når du møder den hjemløse eller svært kontaktbare veteran Introduktion til arbejdet med veteraner Introduktion til arbejdet med veteraner Danmark har de sidste 20 år haft mere en 31.000 soldater udsendt

Læs mere

Psykolog Gunnthora Steingrimsdottir og psykolog Kristian Kastorp Angstteam, Lokalpsykiatri Vejle 25. oktober 2018

Psykolog Gunnthora Steingrimsdottir og psykolog Kristian Kastorp Angstteam, Lokalpsykiatri Vejle 25. oktober 2018 Psykolog Gunnthora Steingrimsdottir og psykolog Kristian Kastorp Angstteam, Lokalpsykiatri Vejle 25. oktober 2018 Om PTSD Symptomer Hvordan diagnosen stilles (gennemgang af diagnose kriterier) Forekomst

Læs mere

Afd. for Traume og Torturoverlevere

Afd. for Traume og Torturoverlevere Afd. for Traume og Torturoverlevere Overordnet om ATT Psykiatrisk afdeling med ambulatorier i hhv. Vejle og Odense I sundhedshuset i Vejle fra 2014 I Lokalpsykiatriens Hus i Odense fra marts i år. Flygtninge

Læs mere

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5 Indhold Forord... 2 At komme hjem... 3 Du er ikke helt den samme, når du kommer hjem... 3 Hjemkomsten kræver tilvænning... 3 Reaktioner kræver tid og plads... 4 Mange bække små... 4 Normale efterreaktioner...

Læs mere

Har du ondt i hovedet

Har du ondt i hovedet Har du ondt i hovedet -og brug for en at tale med? Jan. 2013 Gratis og anonym hjælp til alle, der er eller har været udsendt af den danske stat i fredsbevarende eller fredsskabende missioner. - Og til

Læs mere

DEPRESSION KAN DET OGSÅ RAMME MIG? Oplæg af udviklingssygeplejerske Irene Amby Regionspsykiatrien Vest Herning d 28-1 - 2015

DEPRESSION KAN DET OGSÅ RAMME MIG? Oplæg af udviklingssygeplejerske Irene Amby Regionspsykiatrien Vest Herning d 28-1 - 2015 DEPRESSION KAN DET OGSÅ RAMME MIG? Oplæg af udviklingssygeplejerske Irene Amby Regionspsykiatrien Vest Herning d 28-1 - 2015 Arbejdet med mennesker med psykiske lidelser gennem mange år. Undervist både

Læs mere

Den nat min datter faldt ud af sengen

Den nat min datter faldt ud af sengen Den nat min datter faldt ud af sengen Én dag kan man bare ikke tage mere. Traumatiske oplevelser hober sig op i sjælen, indtil bylden en dag springer. Falckredder Lars Paustian har mærket mennesker dø

Læs mere

Jesper Mailand 03/11/15. I Forsvaret bl.a. uddannet følgende: Kampvogn (Tanks..) 45 år gammel. Brandmand og røgdykker

Jesper Mailand 03/11/15. I Forsvaret bl.a. uddannet følgende: Kampvogn (Tanks..) 45 år gammel. Brandmand og røgdykker 03/11/15 Jesper Mailand 45 år gammel Militært ansat i Forsvaret i 21 år Udsendt til Balkan 3 gange I dag civilt fleksjob i Forsvaret I Forsvaret bl.a. uddannet følgende: Kampvogn (Tanks..) Brandmand og

Læs mere

Samtykke til databehandling? Ja Nej. Oplysninger CPR nummer Navn Adresse Husnummer Postnummer By. adresse. Telefonnummer

Samtykke til databehandling? Ja Nej. Oplysninger CPR nummer Navn Adresse Husnummer Postnummer By.  adresse. Telefonnummer Samtykke til databehandling? Ja Oplysninger CPR nummer Navn Adresse Husnummer Postnummer By E-mailadresse Telefonnummer Hvor har du hørt om os? Fra egen læge Fra jobcenteret Fra medier Fra en pårørende

Læs mere

8 Vi skal tale med børnene

8 Vi skal tale med børnene 8 Vi skal tale med børnene Af Karen Glistrup, socialrådgiver og familie- og psykoterapeut MPF Børn kan klare svære belastninger Vi bliver ramt, når et familiemedlem tæt på os bliver ramt. På hver vores

Læs mere

SELVHJÆLP. Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende.

SELVHJÆLP. Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende. PSYKISK SELVHJÆLP Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende. NORMALE, ALMINDELIGE MÅDER AT REAGERE PÅ EFTER EN VOLDSOM OPLEVELSE. Hvis du ikke kender til

Læs mere

PTSD. Psykiatrifonden 2013 Mar7n Hir7us og Anders Christensen

PTSD. Psykiatrifonden 2013 Mar7n Hir7us og Anders Christensen PTSD Psykiatrifonden 2013 Mar7n Hir7us og Anders Christensen TRAUMA PTSD x y z å ø p Hvor ofe mm 1-9 % prævalens i befolkningen meget svingende forekomster Højere i bysamfund end på landet Børn under 10

Læs mere

TERRORANGREB. Psykiske følger af

TERRORANGREB. Psykiske følger af Eftervirkninger Af Dorthe Plechinger Psykiske følger af TERRORANGREB 11. september: For første gang er de umiddelbare psykiske konsekvenser af et terrorangreb blevet undersøgt. Mellem to og tre gange så

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Om meddelelse af humanitær opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens 9 b, stk. 1, i 4. kvartal 2011.

Om meddelelse af humanitær opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens 9 b, stk. 1, i 4. kvartal 2011. Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12 UUI alm. del Bilag 80 Offentligt NOTAT Dato: 20. februar 2012 Kontor: Udlændingekontoret Sagsnr.: 09/05239 Filnavn: NOTAT Sagsbeh.: CKO Om meddelelse

Læs mere

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Til forældre og unge Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ADHD? 04 Hvordan behandler man ADHD? 05 Medicin mod ADHD 06 Opstart af medicin

Læs mere

Når du kommer hjem...

Når du kommer hjem... Når du kommer hjem... Indhold Forord... 4 At komme hjem... 5 Du er ikke helt den samme, når du kommer hjem... 5 Hjemkomsten kræver tilvænning... 5 Reaktioner kræver tid og plads... 6 Mange bække små...

Læs mere

Højt specialiseret behandling af kompliceret PTSD hos veteraner Fra militær til civil

Højt specialiseret behandling af kompliceret PTSD hos veteraner Fra militær til civil Højt specialiseret behandling af kompliceret PTSD hos veteraner Fra militær til civil - 28.11.16 Annemarie Gottlieb, klinikleder, ledende psykolog Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri Aarhus Universitetshospital

Læs mere

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN MÅLGRUPPE: De voksne BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN Ved IS IT A BIRD 20. februar, 2015 Annika Porsborg Nielsen annika@isitabird.dk Hvem er de voksne? De voksne kæmper for at genskabe

Læs mere

Hvorfor er denne patient selvmordstruet?

Hvorfor er denne patient selvmordstruet? Hvorfor er denne patient selvmordstruet? Preben er en 55 år gammel mand, skilt for 2 år siden. Igennem flere år et stigende alkoholforbrug. Et meget lille netværk ser kun enkelte venner fra jagtklubben.

Læs mere

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 1. udgave. 1. oplag 2010. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 PSYKISKE REAKTIONER PÅ HJERTEKARSYGDOM Måske har du brug for hjælp? DET ER NORMALT AT REAGERE Det er en voldsom oplevelse at få og blive

Læs mere

PTSD Post trauma.sk stress disorder

PTSD Post trauma.sk stress disorder Præsenta1on af program Post trauma.sk stress disorder Odense 2014 TRAUMA Teori og praksis x y z å ø p Hvor o9e mm 1-9 % prævalens (hvor mange har) ptsd i befolkningen meget svingende forekomster Højere

Læs mere

AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom. Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital

AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom. Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital Gennem de seneste årtier er: opfattelser af kronisk sygdom forandret vores forventninger til behandling og til

Læs mere

Anerkendelse og bedre hjælp til veteraner med sår på sjæl og krop

Anerkendelse og bedre hjælp til veteraner med sår på sjæl og krop Anerkendelse og bedre hjælp til veteraner med sår på sjæl og krop Danske soldater yder en kæmpe indsats ude i verden for at skabe fred, stabilitet og demokrati. Men indsatsen er forbundet med stor risiko

Læs mere

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN Alma 78 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Veteraner skal meditere

Veteraner skal meditere Veteraner skal meditere Politiken 27.05.2012 Side 1 440 ord Artikel-id: e3417172 Original artikel krigstraumer Et nyt forsøg med åndedrætsøvelser, meditation og yoga har vist sig at hjælpe traumatiserede

Læs mere

STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE)

STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE) GODT VIDERE I LIVET STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE) FORORD De danske soldater yder en stor indsats i flere af verdens brændpunkter for at fremme lokalt demokrati og fred. Vores

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

..Da jeg senere samme aften går hjem, smurt ind i blod, syngende (højere end nogen omkring mig vil bryde sig om), grædende, grinende, råbende og

..Da jeg senere samme aften går hjem, smurt ind i blod, syngende (højere end nogen omkring mig vil bryde sig om), grædende, grinende, råbende og ..Da jeg senere samme aften går hjem, smurt ind i blod, syngende (højere end nogen omkring mig vil bryde sig om), grædende, grinende, råbende og fuldstændig vanvittig at se og høre på, så mærker jeg at

Læs mere

04/11/14. .. mit job var at være vagtsoldat i Vagtsektionen, som var en del af Sikringsdelingen men mere om det lidt senere..

04/11/14. .. mit job var at være vagtsoldat i Vagtsektionen, som var en del af Sikringsdelingen men mere om det lidt senere.. Jesper Mailand 43 år gammel.. Ansat i Forsvaret på 20. år.. Udsendt til Balkan 3 gange.. Jeg er i Forsvaret uddannet følgende: På kampvogn som skytte, hjælper og kører.. Brandmand og røgdykker.. Sygehjælper..

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 80 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 80 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 80 Offentligt NOTAT Dato: 25. januar 2006 Kontor: Visum, Udsendelser og Humanitære Sager J.nr.: 2002/4112-1 Sagsbeh.: CWU Fil-navn:

Læs mere

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Fødselsreaktioner Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Hvad er en fødselsreaktion * Efter en fødsel gennemlever mange forældre både en psykisk og legemlig forandring. * Stiller store krav

Læs mere

I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver hele tiden eller hvordan?

I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver hele tiden eller hvordan? Bilag E Transskribering af interview med Poul I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? Poul: Jeg tror jeg har været her i ét år nu. I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver

Læs mere

stevns kommune STEVNS KOMMUNE VETERANPOLITIK

stevns kommune STEVNS KOMMUNE VETERANPOLITIK STEVNS KOMMUNE VETERAN POLITIK 2018 VETERANPOLITIK Dette er Stevns Kommunes første veteranpolitik, og med den ønsker vi at række hånden ud til de veteraner, som har behov for det. stevns kommune Indhold

Læs mere

Hjælp! Print og klip ark 1-3. Laminér dem eventuelt for genbrug. Sæt dem op med enten magneter eller klæbemasse. Resten tegnes af læreren på tavlen.

Hjælp! Print og klip ark 1-3. Laminér dem eventuelt for genbrug. Sæt dem op med enten magneter eller klæbemasse. Resten tegnes af læreren på tavlen. TIL 4.-6. KLASSETRIN Hjælp! Formål Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det? Vejledning Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver eleverne mulighed for

Læs mere

Lang vej fra flygtningebarn til menneske

Lang vej fra flygtningebarn til menneske Lang vej fra flygtningebarn til menneske Langt de fleste flygtningebørn, der kommer til Danmark, har store psykiske problemer efter at have oplevet vold, krig og flugt. Og problemerne risikerer at blive

Læs mere

Depression. Peter Christoffersen, overlæge, Psykiatrien i Distrikt Slagelse

Depression. Peter Christoffersen, overlæge, Psykiatrien i Distrikt Slagelse Depression Peter Christoffersen, overlæge, Psykiatrien i Distrikt Slagelse Hvad er depression Fakta: 200.000 personer i DK har depression En femtedel af befolkningen vil udvikle depression Depression er

Læs mere

Bilag 3 indeholder en beskrivelse af aktuelle videnskabelige undersøgelser samt en kort beskrivelse af tidligere undersøgelser.

Bilag 3 indeholder en beskrivelse af aktuelle videnskabelige undersøgelser samt en kort beskrivelse af tidligere undersøgelser. Bilag 3 Videnskabelige undersøgelser. Bilag 3 indeholder en beskrivelse af aktuelle videnskabelige undersøgelser samt en kort beskrivelse af tidligere undersøgelser. AKTUELLE UNDERSØGELSER Undersøgelse

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Enstressramtsfortælling. 1. oktober 2015

Enstressramtsfortælling. 1. oktober 2015 Jim Hoffskov Enstressramtsfortælling 1. oktober 2015 The basics Født 1968 Gift Tre børn Villa i Værløse Oticon Medical Fritid 11.8.2014-12.12.2014 Det væsentligste... 82-89: Ror i 7 år som elite-kaproer

Læs mere

ANTAL ANSATTE I FORSVARET. HÆREN Ca. 10.200. SØVÆRNET Ca. 3.300. FLYVEVÅBNET Ca. 3.500. FÆLLESVÆRN Ca. 7.300

ANTAL ANSATTE I FORSVARET. HÆREN Ca. 10.200. SØVÆRNET Ca. 3.300. FLYVEVÅBNET Ca. 3.500. FÆLLESVÆRN Ca. 7.300 1 ANTAL ANSATTE I FORSVARET HÆREN Ca. 10.200 SØVÆRNET Ca. 3.300 Ca. 24.300 FLYVEVÅBNET Ca. 3.500 FÆLLESVÆRN Ca. 7.300 Danmarks internationale engagement 1949-2011 Bosnien-Hercegovina Makedonien Kroatien

Læs mere

Referat fra konferencen d , Hold 45 Soldat tur/retur

Referat fra konferencen d , Hold 45 Soldat tur/retur Referat fra konferencen d. 23.02.2017, Hold 45 Soldat tur/retur Dato: 23.02.2017 Tid: Kl. 9.00-ca. 15.00 Sted: Handelsfagskolen Skåde Referenter: Helene Frøslev, Michelle Jensen & Camilla Thisgaard Antal

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Veteran i Grønland. Veterancentret er én indgang til støtte for soldater, veteraner og deres pårørende før, under og efter udsendelse.

Veteran i Grønland. Veterancentret er én indgang til støtte for soldater, veteraner og deres pårørende før, under og efter udsendelse. Veteran i Grønland Veterancentret er én indgang til støtte for soldater, veteraner og deres pårørende før, under og efter udsendelse. Af Veterancentret Støtte til veteraner og pårørende før, under og efter

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere.

Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere. Michael Petterson Arbejdsmarkedschef/Vejle kommune Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere. Kommer omkring. Ø Hvordan er billedet

Læs mere

Dagens Program Mandag den 4. april 2016

Dagens Program Mandag den 4. april 2016 Dagens Program Mandag den 4. april 2016 Arbejdsrelaterede Psykosociale belastninger Introduktion til Arbejdsrelaterede psykosociale tilstande Ole Carstensen 9.00-9.15 Tid Eksponering, hvad er der evidens

Læs mere

Støtte til manden i krise

Støtte til manden i krise Støtte til manden i krise Rigshospitalet 12000 Depression Et paradoks Selvmord 10000 8000 6000 4000 2000 0 Depression Mænd Kvinder Selvmord Alder og selvmord Og endnu et Depression Alkoholmisbrug Alkohol

Læs mere

Man bliver syg af det!

Man bliver syg af det! Man bliver syg af det! Survey om sårbarhed hos forældre til børn med autisme. Af: Heidi Thamestrup Det er ikke vores børn med autisme, der gør os syge; det er de evindelige kampe med systemet om at få

Læs mere

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Udgivet af Psykologcentret Trekanten 1998 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 VORES REAKTIONER EFTER EN CHOKERENDE OPLEVELSE...3...3

Læs mere

Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson

Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson www.socialmedicin.rm.dk De forskellige slags belastningsreaktioner Akut belastningsreaktion En forbigående reaktion på en svær belastning.

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Til patienter til og med 14 år og deres pårørende

Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Til patienter til og med 14 år og deres pårørende Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien Til patienter til og med 14 år og deres pårørende Indledning Det er en god idé at læse folderen her sammen med en voksen Når du er indlagt, er målet

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Information og samtykkeerklæring

Information og samtykkeerklæring Information og samtykkeerklæring Vedrørende undersøgelse af psykiatribrugeres vurdering af deres psykiatriske behandling Du er hermed inviteret til at deltage i en spørgeundersøgelse omhandlende psykiatribrugeres

Læs mere

Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap

Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap 1 Seksuelle overgreb Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap Brug kortene til at skabe dialog i medarbejdergruppen Du bliver ringet

Læs mere

Brandmænd på arbejde. Henrik Lyng. Cand.psych., autoriseret krise- og beredskabspsykolog. Direktør i Center for Beredskabspsykologi

Brandmænd på arbejde. Henrik Lyng. Cand.psych., autoriseret krise- og beredskabspsykolog. Direktør i Center for Beredskabspsykologi Odsherred Brandvæsen September 2014 www.beredskabspsykologi.dk Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret krise- og beredskabspsykolog Direktør i Center for Beredskabspsykologi Privatpraktiserende psykolog i

Læs mere

PSYKOLOGISK FØRSTEHJÆLP. Viden og gode råd om krisereaktioner fra SOS International.

PSYKOLOGISK FØRSTEHJÆLP. Viden og gode råd om krisereaktioner fra SOS International. PSYKOLOGISK FØRSTEHJÆLP Viden og gode råd om krisereaktioner fra SOS International www.sos.eu Krisereaktioner Alle reagerer på voldsomme oplevelser men ikke altid på samme måde. Voldsomme oplevelser vil

Læs mere

Sårbarhedsundersøgelse 2017

Sårbarhedsundersøgelse 2017 Sårbarhedsundersøgelse 2017 En spørgeskemaundersøgelse blandt 1.030 forældre til børn med autisme Maj 2017 Indledning: Når børn får diagnosen autisme, så kommer forældrene ind i det offentlige system og

Læs mere

Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Roskilde

Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Roskilde Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Roskilde Karin.foerslev@gmail.com NORMALE/ALVORLIGE REAKTIONER: Tudetur: almindelig, normalpsykologisk

Læs mere

Har du ondt i hovedet

Har du ondt i hovedet NATO FN OSCE EU Jan. 2012 Kammeratstøtte består af 80608030. En gratis og anonym telefonlinje, som betjenes af frivillige, der alle har været udsendt. Telefonen er åbent døgnet rundt. Aktiviteter og muligheder

Læs mere

Psykologisk krisehjælp Når ulykken pludselig rammer

Psykologisk krisehjælp Når ulykken pludselig rammer Kriseberedskab Hos Falck Healthcare sidder døgnet rundt medarbejdere, der er særligt uddannet til at tage imod henvendelser om krisehjælp. Du kan ringe til os på telefonnummer: 7010 2012 010. 0305. FALCK

Læs mere

INFORMATION TIL FORÆLDRE

INFORMATION TIL FORÆLDRE MIND MY MIND-FORSØG 2017-2019 INFORMATION TIL FORÆLDRE Afprøvning af psykologisk hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder. MIND MY MIND Afprøvning af psykologisk

Læs mere

Rapport om undersøgelser af hvad der påvirker de udsendte soldater og deres pårørende (USPER PSYK)

Rapport om undersøgelser af hvad der påvirker de udsendte soldater og deres pårørende (USPER PSYK) Rapport om undersøgelser af hvad der påvirker de udsendte soldater og deres pårørende (USPER PSYK) Undersøgelsesperiode september 2007 - september 2010 Forsvarsakademiet Institut for Militærpsykologi 1

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2009-10 Fremsat den 7. oktober 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattefrihed for soldaterlegater) 1 I ligningsloven,

Læs mere

Ansøgningsskema til alkoholbehandling

Ansøgningsskema til alkoholbehandling Ansøgningsskema til alkoholbehandling Ansøgningsskemaet udfyldes så vidt muligt i samarbejde med en kontaktperson. Udfyldes af kontaktperson på nuværende institution Dato for udfyldelse: Kontaktperson:

Læs mere

Frederiksberg Kommunes Veteranpolitik 2011-2012

Frederiksberg Kommunes Veteranpolitik 2011-2012 Forslag til forelæggelse i Magistraten den 2. maj 2011 Frederiksberg Kommunes Veteranpolitik 2011-2012 (ikke endeligt design) Indhold 1. Om veteranpolitikken... 3 2. Baggrund... 3 3. Formål... 4 4. Målgruppe...

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Det skulle have været en helt almindelig dag

Det skulle have været en helt almindelig dag Det skulle have været en helt almindelig dag En højresvingsulykke gjorde Anne Marie Lodahl 75 procent hjerneskadet. I dag er hun formand for Hjerneskadeforeningen Thisted/Mors og kæmper for så meget åbenhed

Læs mere

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer OM ENSOMHED Mellem 5 og 10 procent af danske unge mellem 13 og 25 år føler sig ensomme hver dag - og det kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres ensomhed har mange ansigter og kan være svær at genkende,

Læs mere

Psykologisk krisehjælp Når ulykken pludselig rammer

Psykologisk krisehjælp Når ulykken pludselig rammer Kriseberedskab Hos Falck Healthcare sidder medarbejdere særligt uddannede til at tage imod henvendelser om krisehjælp døgnet rundt ring på: tlf. 7010 2012 Vi afdækker, om du har abonnement på Psykologisk

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Bilag 145 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Bilag 145 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Bilag 145 Offentligt NOTAT Dato: 11. maj 2011 Kontor: Visum, Udsendelser og Humanitære Sager J.nr.: 09/05239 Sagsbeh.: CVK Fil-navn:

Læs mere

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Hver morgen er der ca. 200.000 danskere, der går dagen i møde med en depression. Det påvirker

Læs mere

Helbredsangst. Patientinformation

Helbredsangst. Patientinformation Helbredsangst Patientinformation Hvad er helbredsangst? Helbredsangst er en relativt ny diagnose, der er karakteriseret ved, at du bekymrer dig i overdreven grad om at blive eller være syg, og dine bekymrende

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Bilag 190 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Bilag 190 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Bilag 190 Offentligt NOTAT Dato: 18. august 2011 Kontor: Visum, Udsendelser og Humanitære Sager J.nr.: 09/05239 Sagsbeh.: CVK Fil-navn:

Læs mere

Sådan fik jeg det godt igen. Dialog og spørgsmål.

Sådan fik jeg det godt igen. Dialog og spørgsmål. Hvad er OCD? Min egen historie. Hvorfor er åbenhed vigtigt? Forældre, Venner, Kolleger. Omgivelsernes manglende indsigt: Myter, Stigmatisering, Mediernes rolle. Sådan fik jeg det godt igen. Dialog og spørgsmål.

Læs mere

Funktionelle Lidelser

Funktionelle Lidelser Risskov 2011 Psykiater Lone Overby Fjorback lonefjor@rm.dk Psykiater Emma Rehfeld emmarehf@rm.dk Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital www.funktionellelidelser.dk Funktionelle

Læs mere

DEPRESSION KAN DET OGSÅ RAMME MIG? Oplæg af udviklingssygeplejerske Irene Amby Regionspsykiatrien Vest Herning d 23-4 2014

DEPRESSION KAN DET OGSÅ RAMME MIG? Oplæg af udviklingssygeplejerske Irene Amby Regionspsykiatrien Vest Herning d 23-4 2014 DEPRESSION KAN DET OGSÅ RAMME MIG? Oplæg af udviklingssygeplejerske Irene Amby Regionspsykiatrien Vest Herning d 23-4 2014 Arbejdet med mennesker med psykiske lidelser gennem mange år. Undervist både ramte

Læs mere