Kompetence Strategi. Af Anders Drejer og Jens Ove Riis. Fag: HRM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kompetence Strategi. Af Anders Drejer og Jens Ove Riis. Fag: HRM"

Transkript

1 Side 1 af 24 Kompetence Strategi Af Anders Drejer og Jens Ove Riis Fag: HRM Kapitel 1: Kompetencers roller og indhold Her defineres kompetencebegrebet, hvor 3 typer af kompetencer i virksomheden indføres. Kompetencer kan jf. senere betragtes på 2 måneder: en, hvor kompetencen betragtes funktionelt omkring værdien for virksomhedens konkurrenceevne. Og en, som er strukturel, hvor opfattelsen karakteriserer kompetencer ved deres elementer og indbyrdes samspil. Begge opfattelser er nødvendige. Kernekompetencebegrebet tilskrives Hamel og Prahalad, der i 1990 præsenterede begrebet i en Harvard Business artikel. Efterfølgende har andre forskere arbejdet med begrebet. Kompetence defineres som organisationens kollektive læring samt hvordan flere strømme af teknologi integreres. Kernekompetencerne er så de kompetencer, der giver virksomheden en konkurrencemæssig fordel via anvendelse af kompetencen. Kernekompetencer skaber værdi for kunden! Komplementære kompetencer tilfører kernekompetencer værdi, men her er efterlignelse mulig. Støttekompetencer er nødvendige men ikke tilstrækkelige for at virksomheden kan konkurrere. Eks. kvalitetsstyringssystem. Nogle kernekompetencer vil henover tid blive støttekompetencer. Strategibegrebet har udviklet sig meget over årene, og i denne bog opereres med 4 skoler, som alle med undtagelse af produkt markedsstrategi omhandlet kompetenceudvikling. Nedenfor i tabel 1.1 fremgår de 4 skoler med hver deres særpræg:

2 Side 2 af 24 I 1980 genopdages princippet om kompetencer i en virksomhed, hvilket skyldes at man i stadig højere grad retter øjnene mod virksomhedens kunder og markedskonkurrencen. Her udvikles mange af Michael Porters modeller ( five forces, værdikæden osv). Her opstår det, at strategien skal medvirke til at bedre virksomhedens konkurrenceevne og være værdiskabende. Imidlertid er produkt markedsstrategi princippet mangelfuldt, og giver ikke svar på, hvorfor ens virksomheder på produkter, markeder osv. kan give så forskellige resultater. Mange succesrige virksomheder er pludselig af uforklarlige årsager gået helt ned!? Hvad er sket? Svarene relaterer sig til interne forhold, hvilket var grundstenen til at man begyndt at beskæftige sig med det område og kompetencer. Kompetencer er et indsatsområde i både stabile og dynamiske situationer, hvor alene arbejdsmåden er forskellig. Syntesen bør derfor være strategi mellem produkt markedsstrategi og kompetencestrategi. Definition på kompetence: Der findes 4 centrale dele i en kompetence: teknologi, mennesker, organisation og kultur. Teknologi er den synligste del af en kompetence, idet det er de værktøjer de ansatte bruger på arbejdet. Medarbejderne er en nødvendig del af en kompetence. Uden medarbejder ingen brug af teknologi. Det konkluderes derfor, at medarbejdere er den vigtigste faktor i kompetenceudvikling.

3 Side 3 af 24 Organisation er de formelle ledelses- og styringssystemer, som der arbejdes under. Indvirker på de ansattes adfærd. Kultur er den uformelle virksomhedsorganisation. Påvirker medarbejdernes værdier og normer og dermed adfærd Typer af kompetencer: En enkeltstående teknologi med få mennesker Flere sammenhængende teknologier i en større organisatorisk enhed Et kompleks system bestående af mange mennesker i forskellige afdelinger, der bruger mange forskellige teknologier. De simple kompetencer får fremover mindre betydning, mens kernekompetencer, som oftest er den 3. typer vil vinde stadig større indpas. Vi bestemmer, at simple kompetencer ikke behøver samme udvikling som komplekse kompetencer. Konklusion: Der findes 2 måder at anskue kompetencer på: 1) rollen som kompetencen spiller til at bidrage til virksomhedens konkurrenceevne og 2) Kompetencens natur og opbygning jf. de 4 elementer i en kompetence. Kompetencen deles op i tre typer. Opgaven er nu at kæde begge opfattelser sammen, således sammenhængen fremgår. Kapitel 2: Kompetencestrategi og andre ledelsesbegreber Kompetencestrategi og påvirkningen udefra: Som nævnt bør kompetencestrategi være en del af en virksomheds strategi uanset virksomhedens placering. Forskellige fagområder, der udvikles i disse år, påvirker vores måde at tænke kompetencestrategi. Det drejer sig om BPR, benchmarking, TQM mfl. Der er en nærmere beskrivelse af disse områders indflydelse på kompetenceudvikling fra side Hvordan reagerer virksomheder på udviklingen? De mange skifter i ledelsesprincipper påvirker i høj grad virksomheder. Mange følger planløst trenden, mens andre igen bliver inspireret af ændringerne og tilpasser modellerne til sin egen verden. Eksempelvis har Grundfos i 6 år holdt fast i TQM, hvilket har fordret betydelig medarbejderudvikling. Et åbent spørgsmål er om virksomhederne er blevet klogere med tiden eller om man fortsat planløst flytter sig med ledelsesbølgerne, der bevæger sig som et pendul.

4 Side 4 af 24 Konklusion og diskussion: Figur 2.3 viser en illustration af, hvor kompetencestrategi er på vej hen. Fælles om udviklingen kan siges, at den nu bliver: Helhedsorienteret. = teknologi, mennesker og strategi ses i sammenhæng Der bliver fokus på læring. = Væsentligt bidrag til kompetenceudvikling er læringen Innovation.= nye produkter og udviklede kompetencer Komplekse kompetencer = udvikling af metoder og uddannelser mod denne type. Strategisk fokus. = Turbulens fordrer udvikling af en virksomhedsstrategi i samspil med produkt markedshensyn og kompetencehensyn. Kompetenceområdet får derfor større strategisk betydning. Kapitel 3: Kompetencestrategi Hvorfor en kompetencestrategi? Strategi er en forudsætning for at sikre at fremtidige dispositioner er indbyrdes koordinerede. Beslutninger, der forpligter i fremtiden, træffes under usikkerhed. Der kan ske meget, som bør ændre en beslutning, hvorfor det er essentielt, at strategien udstikker overordnede retningslinier, og dermed bliver mere robust over for ændringer. Der kan således i lyset af ændringer i omverden være behov for ændring af kompetencer, hvilket fordrer at kompetencestrategien tænkes og udformes. Kunden og kunnen: Strategi en dualisme mellem produkt marked og kompetencer? Strategi er balancen mellem kunden og kunnen. Virksomhedens kunder og virksomhedens kompetencer. Kundesynsvinkel fremhæver produkt markedssynsvinkel, mens kunnen fremhæver kompetencer. Der er ikke tale om et enten eller valg, men et både og!

5 Side 5 af 24 Kompetencestrategi kan i første omgang opfattes som en delstrategi af virksomhedens overordnede strategi. Hvordan fastlægger vi en kompetencestrategi og hvilke spørgsmål skal svares på i den relation? Via et Grundfos eksempel vises de 3 perspektiver i en kompetencestrategi: Forskellige aspekter og discipliner Forskellige aktiviteter Forskellige tidshorisonter Forskellige aspekter: Aktiviteter i en virksomhed må anskues fra forskellige synsvinkler ( aspekter) ( eks. salg, produktion osv.). Alle bidrager til virksomhedens resultat. virksomhedsstrategien sikrer at de forskellige aspekter bringes ind i en sammenhæng. Miles & Snows model ( figur 3.3) viser teoretisk begrebet forskellige aspekter i forhold til strategien i virksomheden. Der opereres med 3 hovedproblemer: Et entreprenørmæssigt problem, som omhandler valg af produkt/marked. Et produktionsteknisk problem, der handler om at vælge rette fremstillingsmåde samt et administrativt problem, hvor de administrative procedurer vælges. I nye virksomheder er der ingen bindinger endnu, men i ældre vil forløbet blive besværliggjort af nuværende løsninger.

6 Side 6 af 24 Pointen i modellen er at det er 3 forskellige områder, som ejer problemerne, som omtales i modellen, som samtidig anviser måder at integrere løsninger. Netop det er at integrere forskellige aspekter handler om. Forskellige aktiviteter: Et andet perspektiv på kompetencestrategien er de tværfunktionelle aktiviteter, som tilsammen er virksomhedens udvikling, salg osv. Da kompetencer er tværfunktionelle skal alle indsatser integreres. Det foreslås derfor, at man analyserer kompetence via en aktivitetskæde relateret til virksomhedens vigtigste opgaver. Figur 3.4 viser forløbet heri. Identificering af løsningsaktiviteterne bidrager til at finde de kompetencer, som er vigtige og nødvendige for de enkelte aktiviteter. Forskellige tidshorisonter: Enhver aktivitet i virksomheden har et langsigtet og kortsigtet mål. De kortere aktiviteter skal således være medvirkende til at sikre de langsigtede aktiviteter. Opgaven er at integrere beslutninger med forskellig tidshorisont, hvilket ifølge mange forfattere sker ved nedbrydning af produkt markedsstrategien til teknologiske behov. Imidlertid er det forskelligt hvad der er afgørende i den enkelte virksomhed, hvorfor perspektivet må vurderes i hvert tilfælde. Rolle og indhold af kompetencestrategi:

7 Side 7 af 24 Kompetencestrategi kan nu mere præcist defineres som den del af virksomhedens strategi, der fokuserer på at sætte teknologi, organisatorisk og menneskelig viden sammen for at skabe værdi for virksomhedens kunder og understøtte virksomhedens produkt markedsstrategi Figur 3. 5 viser spændingsfeltet omkring en kompetencestrategi. Teknologier, der udvikles indgår i kompetencestrategien, således at kompetencerne udvikles med henblik på at kunne yde produkter og service til kunderne. At knytte relevante teknologiske udviklinger til identificerede kompetencer giver lettere indblik i hvad teknologiudviklingen kan få at betydning for virksomheden. Elementer i virksomhedens kompetencestrategi: Følgende elementer arbejdes med: Beskrivelse af virksomhedens kompetencer Analyse af virksomhedens kompetencer Kompetenceudvikling Hvad er virksomhedens nuværende kompetencer, og hvor er de? Man starter med at finde virksomhedens bruttoliste over kompetencer, som kan være temmelig lang. De væsentlige kompetencer identificeres, hvilket sker ved at reducere i bruttolisten, hvor man starter med at reducere til ( målet er ca. 5 kernekompetencer). Vigtigheden af kompetencen måles i forhold til kunderne. Det betyder, at en kompetence skal skabe værdi for kunden ellers er det ikke en væsentlig kompetence. Begreberne order Winners og order Qualifiers er gode at definere efter. De afgørende faktorer er order winners, som eksempelvis er godt image, personlige forbindelser, hurtig ekspedition mv, mens qualifiers eksempelvis er iso godkendelse, der er en forudsætning for i det hele taget at kunne give tilbud.

8 Side 8 af 24 Støttekompetencer kender kunden ikke, men de kan være aldeles nødvendige i en virksomhed. Ekse. faktureringsprocedure. Komplementære kompetencer er order qualifiers. Kernekompetencerne bringer ordrerne i hus. Der kan findes øvrige kompetencer, der ikke relaterer sig til kundernes udbytte; nemlig kompetencer der sikrer at man overholder myndighedskrav osv Hvilke dynamiske kræfter påvirker kompetencerne? Ny teknologi eller andre anvendelsesområder. Udvikling i produkt og markedsområde. Kundekrav. Kompetenceudskiftning. Tendensen er at dagens order winners er morgendagens order qualifiers! Virksomhederne bør derfor forske i noget der ligger foran dagens order winners, for bruger man tid på det nu, så vil det formentligt om kort tid være noget andet der er vigtigt! Man skal således arbejde hen i mod fokuskompetencer, som er morgendagens vindere. Virksomhedens samlede kompetenceprofil: Efter udpegning af fokus- og kernekompetencer bør de vigtigste analyseres. De tilbageværende skal have tildelt udviklingsressourcer. En kompetenceprofil bør udarbejdes, som giver det samlede overblik over virksomheden, og hjemler mulighed for yderligere sortering. Kompetenceudvikling af fokus- og kernekompetencer: Udvikling af en virksomheds kompetencer sker som en kombination af beslutninger truffet i virksomhedens ledelse og organisatoriske lærerprocesser. Meget kompetenceudvikling er decentral selvudvikling. I kapitel kommer man tilbage til det organisatoriske læringsbegreb, som er knyttet op på kompetenceudvikling. Konklusion og udfordringer: Kompetencestrategi er en del af virksomhedens strategi, hvor der fokuseres på at sætte menneskelig viden og teknologi sammen til kompetence med henblik på at sikre kunderne forøget værdi. Kapitel 4: Beskrivelse af virksomhedens kompetencer: Forudsætningen for at lave en kompetencestrategi er naturligvis, at man kender sine kompetencer. Som følge heraf er første trin at identificere og beskrivelse af disse første etape i formuleringen af kompetencestrategien. Kernekompetencerne er vanskelige at identificere, idet det specielt er kompetencerne, hvor mange forskellige folk er involveret, der volder problemer. Eksempelvis ordrehåndteringen.

9 Side 9 af 24 Det er yderligere svært at måle kompetencerne! Succes kan skabe problemer ved at finde nye nødvendige kompetencer. Herudover sker det ofte, at virksomheden ændrer sin fokusering på nuværende kompetencer uden at kunder og marked har ændret sig. Ofte ses denne udvikling under generationsskifte. Kompetenceidentifikation kan ske som følger: Tre spørgsmål stilles: Hvilke kompetencer har virksomheden, og hvor befinder de sig? Hvilke kompetencer er mest væsentlige? Og hvad karakteriserer de (20-25 ) væsentligste kompetencer? Kapitlet beskriver igen besvarelsesmåder på disse spørgsmål, hvor specielt kompetencekuben figur 4.1 og værdikæden figur 4.2 beskrives via eksempler. Figurerne gengives nedenfor:

10 Side 10 af 24 Kompetencekuben benyttes til at placere kompetencerne, og vurdere om de kan efterlignes: Er de i offentligt rum eller er de virksomhedsspecifikke. Porters værdikæde benyttes til at afdække alle de steder i virksomheden, hvor der findes kompetencer. Samlet sikrer man at alle kompetencer behandles. Der findes 2 behandlingsmåder i processen; nemlig bottom-up eller topdown. Fra side 119 er der via eksempler ( Coloplast og B&O) beskrevet de 2 former for gennemgang. Prioritering ved at skabe forbindelse fra krav til kompetencer: En måde at ende ud med alene kompetencer er at udforme det originale kvalitetshus, hvor interessenter og vigtighed bringes ind i en sammenhæng. Figur 4.3 viser dette hus, som udspringer af Quality Function Deployment, som beskriver den store afhængighed mellem marketing, produktudvikling og produktion:

11 Side 11 af 24 Kvalitetshuset er kompliceret. Der fordres stor kommunikation mellem afdelinger for at udfylde huset. Det originale kvalitetshus er det første i en række. Herefter etableres huse som behandler andre sammenhænge, således at man gradvist nærmer sig kompetencerne. Som nævnt er der mange vanskeligheder forbundet med denne model, men der vises eksempel på Coloplasts brug af principperne. Forholdet mellem kompetencer og forretningsområder: En anden måde er at afbilde de sammenhænge, der er mellem virksomhedens produkt- markedsstrategi og kompetencerne. Figur 4.5 af Hamel og Prahalad viser disse sammenhænge.

12 Side 12 af 24 Man tegner produkt/markedsområder ind i modellen og benytter kerneprodukter til at binde områderne sammen. De kompetencer, der ses som støtte til produkt/marked, er formentligt de vigtigste. Procestankegangen: En tredje måde er at forsøge at finde de væsentligste kompetencer uden at kende kundekravene. I lyet af BPR kender man udgangspunktet for dette arbejde. figur 4.6 viser forretningsprocesser der går på tværs af virksomhedens afdelinger. Pointen er at de forskellige processer findes i forskellige afdelinger og går på tværs.

13 Side 13 af 24 Procestankegangen hjælper virksomheden med at finde de væsentligste kompetencer. Det sker via identificering af kompetencerne, der hjælper på de enkelte processer. Forfatterne konkluderer, at de erfaringsmæssigt ved, at procestankegangen er en god identificeringsmåde. Hvad karakteriserer de udvalgte kompetencer: Når der således fremkommer kompetencer skal de via nøglemedarbejdere beskrives nærmere. Modeller til det arbejde er som følger: Systemisk beskrivelse af kompetencer: Definition af kompetencer som beståede af et system af mennesker, teknologi, organisation og kultur anvendes til beskrivelse af de enkelte områders vægt. Figur 4.7 er en systemisk model for en kompetence Ved at indtegne kompetencerne opnås en forståelse for elementerne og specielt deres samspil. Forfatterne har etableret en enklere model, som er vist i tabel 4.1.

14 Side 14 af 24 Normalt vil den enkelte virksomhed ikke vælge bøgernes modeller, men udvikle egne. I restkapitlet fra side 138 er der således vist eksempler herpå fra den virkelige verden Kapitel 5 Analyse af virksomhedens kompetencer I lyset af de i sidste kapitel fremfundne væsentligste kompetencer stilles en række spørgsmål, der skaber grundlaget for at prioritere indsatsen for kompetenceudvikling. En virksomhed har kun begrænsede ressourcer til kompetenceudvikling, hvorfor det gælder om at identificere de væsentligste indsatsområder. Hvilke kompetencer skal man bruge tid på at analysere: Figur 5.1 prioritering af kompetencer i analysen sker ud fra tre hensyn

15 Side 15 af 24 De tre hensyn er 1) strategisk vigtighed, 2) usikkerhed i udviklingsmønstre = forudsigelighed og dynamik af den udvikling kompetencerne vil gennemgå og 3) Kompetencens natur = hvad er det for en type kompetence. De tre hensyn hjælper med til at angive, hvor indsatsen skal lægges i forhold til kompetenceanalysen. Analyse af dynamiske kræfter: Teknologisk dynamik er et velbeskrevet område. Man følger den normale s-kurve, der beskriver teknologiens udvikling. S-kurven er angivet i figur 5.2 Det nævnes, at en ny teknologi udspringer, når der findes teknologisk diskontinuitet, hvilket er når den gamle teknologi ikke længere forbedrer sin performance. Generel omverdensanalyse: Udover teknologisk udvikling er der faktorer i virksomhedens omverden, der har indflydelse på de valgte kompetencer. Omverden er stor, men erfaringerne viser, at den enkelte virksomhed kan afgrænse dig ned til ganske få påvirkningsfaktorer. Figur 5.4 er Mintzbergs omverdens model, der er god at blive klog på.

16 Side 16 af 24 Mintzberg adskiller antallet af relevante elementer og graden af forandring, som disse elementer har. Princippet er at jo mere dynamiske omgivelserne er, desto mere fleksibel og udviklende skal organisationen være. Dette kan direkte overføres til kompetencerne. Måden at benytte modellen på, er at for hver kompetence udvælges de relevante omverdenselementer. Herefter vurderer man forandringshastighed og plotter det ind i viste skema. Figur 5.5 skema til omverdensanalyse. Fra analyse af dynamikker til et valg af kerne- og fokuskompetencer: Erfaringsmæssigt kan en virksomhed maksimalt kapere kompetencer at arbejde med. Der findes ikke modeller til at bestemme, hvilke man skal vælge, hvilket overlader det til den enkelte leder. Til gengæld er beslutningsgrundlaget jf. de beskrevne modeller til at vurdere på. Analyse af den samlede kompetenceprofil: Efter at have analyseret og valgt de væsentligste kompetencer placeres de nu i en porteføljemodel, som er vist i figur 5.6.

17 Side 17 af 24 Herudfra planlægges den videre indsats til kompetenceudvikling. Porteføljemodellen er opbygget med s-kurven som x-akse. Y-aksen benyttes til at angive om teknologien er en unik konkurrencefordel. På denne måde konstateres om der er balance i virksomhedens portefølje. figur 5.7 viser to eksempler på porteføljer.

18 Side 18 af 24 Porteføljetankegangen er et styringsværktøj for virksomhedens ledelse. Da teknologi ikke alene er kompetencer, så må porteføljemodellen udbygges. Bla. Coloplast har arbejdet videre herpå, hvilket fremgår af figur 5.8.

19 Side 19 af 24 Vandrette akse viser teknologiens konkurrencemæssige betydning og lodrette viser virksomhedens performance indenfor teknologien eller kompetencen i forhold til konkurrenterne. En nøgleteknologi skulle således ligge i øverste højre hjørne. Denne model kan benyttes til kompetenceudvikling. Grundfos har ligeledes lavet en model, som er fremstillet på side 162. At lave en kompetenceprofil for egen virksomhed: Efter at have identificeret sine fokus- og kernekompetencer, så skal de enkeltvis placeres i en kompetenceprofil. Der skal skaffes overblik over hvad der skal udvikles, hvornår og hvilken indsats, der skal bruges. Målsætninger. Herefter vil det være muligt at få et samlet overblik over ressourcebehovet for den samlede indsats er. Kapitel 6 Udvikling af virksomhedens kompetencer En analogi at træne et fodboldhold For at eksemplificere kompetenceudviklingen tages udgangspunkt i at træne et fodboldhold. Krav til kompetence udledes ud fra den overordnede strategi? I fodbold defineres kompetencekravene både i forhold til de modstandere, som man skal møde, ligesom krav fra tilskuere og ledelsesvisioner indgår. I virksomheder er der krav fra kunder og virksomhedens strategi, der styrer kompetencekravene. Ligesom i virksomheden findes de 4 elementer, som kompetencen deles op i, på et fodboldhold.

20 Side 20 af 24 Hele analogieksemplet er gengivet fra side 169 til 173. Læringen i eksemplet er at kompetenceudvikling hænger uløseligt sammen med de øvrige elementer i virksomhedens kompetencestrategi. ( altså beskrivelse og analyse).forskellige kompetencer øves/udvikles på forskellig måde. Formulering af en forståelsesmodel: Figur 6.1 er en forståelsesmodel for kompetenceudvikling Brødrene Dreyfus har udviklet modellen, der viser bevægelsen fra at være novice til at være i verdensklasse. Fodboldholdeksemplet fortsættes på side 175. Eksemplet ligger på forskellen lige fra lilleputniveau til superliga, champions league og verdensklasse. På de forskellige niveauer der stor forskel på dommerens vurderingsmåde, træningsmængde- og måde osv. Tilsvarende giver figur 6.2 to forskellige niveauskift i modellen for kompetenceudvikling et billede af situationen i en virksomhed.

21 Side 21 af 24 Organisatorisk læring: Figur 6.3 viser en læringssløjfe for en enkeltpersons eller gruppes læring. Læring er at ændre sine handlinger på baggrund af en refleksion over handlingernes konsekvens.

22 Side 22 af 24 Modellen for den organisatoriske læring findes i figur 6.4: en samlet model for forskellige opfattelser af læring. Modellen afdækker forskellige læreprocesser i en virksomhed. Organisatorisk læring foregår både tilsigtet og utilsigtet. Virkemidler til organisatorisk læring har et stort spektrum. Individuel kompetenceudvikling sker ofte ved formel uddannelse og praktisk træning. Tværgående organisatorisk læring er mere kompleks. Uformelle ikke erkendte læreprocesser sker. Derfor bør man kortlæge de faktiske processer gennem analyse. Flere virksomheder går over til at arbejde med vidensregnskaber for at fokusere på udvikling af virksomhedens kompetencer. Teknologiske virkemidler til kompetenceudvikling: Ofte har det givet konkurrencemæssige fordele at besidde den nyeste teknologi. Eksempel herpå er håndskydevåben overfor bue og pil På baggrund af forfatternes definition af kompetencer, så understreges betydningen af at undersøge, hvilken menneskelig og organisatorisk indsats, der er nødvendig for at en ny teknologi kan udnyttes. Ofte er det spørgsmål undervurderet! Kombination af organisation og teknologi: Der er stort potentiale ved at betragte kompetenceudvikling som en kombination af organisatorisk læring og teknologiudvikling. Succes hermed kræver imidlertid tværdisciplinær forståelse og arbejdsform.

23 Side 23 af 24 figur 6.5: virkemidler til at skabe organisatorisk læring Viser spændvidden af virkemidler til at skabe organisatorisk læring under kombination af bløde organisatoriske virkemidler og hårde teknologiske.. Situationsbestemte faktorer for kompetenceudvikling: Tidligere er fastslået hvilke kendetegn, der kan gøre kompetenceudvikling svær: Graden af usikkerhed Graden af kompleksitet Grad af gentagelse Interessemodsætninger og/eller modstridende mål. Der findes tre typer af kompetenceudvikling: Forbedring af eksisterende kompetencer indenfor et kendt produkt/marked Udvikling af nye kompetencer til et kendt produkt/marked Udvikling af nye kompetencer til ukendt/nyt markedsområde Disse typer sammenholdes med de to første kendetegn til figur 6.6 omgivelsernes type kombineret med former for kompetenceudvikling

24 Side 24 af 24 I lyset af ovennævnte konstateres/konkluderes, at kompetenceudvikling er situationel. Kapitel 7 Budskaber, konklusioner og udfordringer En gennemlæsning af dette kapitel, som fylder 18 sider vil bringe alle bogens konklusioner frem endnu engang, hvorfor der opfordres til læsning heraf!! Nedenfor nævnes nogle strokes, som er behandlet i bogen: Produkt-markedsstrategi og kompetencestrategi hænger sammen som ærtehalm en bred definition af kompetencer bringer teknologi og medarbejdere ind i en organisatorisk sammenhæng. Komplekse kompetencer er ofte de vigtigste Udviklingen af fagområder og ledelsesbølger ændrer fokus og indhold i analyse og udvikling af kompetencer Kompetenceudvikling bør foregå som en kombination af organisatorisk læring og teknologisk udvikling Kernekompetencer og fokuskompetencer kan pege i modsatte retninger Udfordringen er: flere personer i virksomheden skal inddrages i en strategisk proces, der samtidig bliver præget af støre turbulens Fra side 203 og resten af bogen gendefineres bogens begreber.

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Forandringstempoet er højt Erhvervslivet ændrer sig i disse år, og forandringstempoet er højt. Digitalisering

Læs mere

Strategi. Strategi. Strategi-skoler. Udvikling og styring af en virksomhed

Strategi. Strategi. Strategi-skoler. Udvikling og styring af en virksomhed Strategi Udvikling og styring af en virksomhed Strategi Hvad er felttogets mission? På hvilken slagmark skal slaget stå? Hvad er fjendens styrke? Hvilke stridskræfter skal benyttes? Hvorledes sikres forsyningslinierne?

Læs mere

Ledelseskvaliteten kan den måles

Ledelseskvaliteten kan den måles 9. Virksomheds 5. Processer 1. Lederskab Ledelseskvaliteten kan den måles Af Jan Wittrup, Adm. Direktør og Executive Advisor Fokus på balancerede indsatser for at skabe balancerede er et eksempel på Excellent

Læs mere

Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark

Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark KAPITEL 1 Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark Kapitel 1. Visioner, missioner og værdigrundlag... Virksomheder har brug for gode visioner. Strategisk ledelseskommunikation

Læs mere

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 STØRRELSE UDVÆLGELSE LEDELSE ARBEJDSSTIL TILGANG FORM TEAM Begrænset Afgørende Delt eller skiftende Dialog og vidensdeling Mangfoldighed Koordinering Dynamik og interaktion

Læs mere

Tirsdag den 8. marts 2011

Tirsdag den 8. marts 2011 Tirsdag den 8. marts 2011 Yderligere info & spørgsmål? Vinderstrategi A/S Gammel Kongevej 1, 2. DK-1610 København V www.vinderstrategi.dk +45 7022 9031 vinderstrategi@vinderstrategi.dk www.facebook.com/vinderstrategi

Læs mere

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS AF FORUMS BESTYRELSE OKTOBER 2005 1 17. oktober 2005 Hvordan kan der arbejdes med Kodeks Formålet med at udvikle kodeks for god offentlig topledelse har

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Læs først casebeskrivelsen på næste side. Det kan være en god ide at skimme spørgsmålene, som I skal besvare, inden casen læses.

Læs først casebeskrivelsen på næste side. Det kan være en god ide at skimme spørgsmålene, som I skal besvare, inden casen læses. I en kort artikel på næste side beretter vi om Elin, der er borgerkonsulent i Visitationen i Aarhus Kommune. Tidligere var Elins titel visitator. Artiklen beskriver på baggrund af interviews hvad forandringen

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Tjekliste med 13 anbefalinger til strategisk lederskab

Tjekliste med 13 anbefalinger til strategisk lederskab liste med 13 anbefalinger til strategisk lederskab En vindervirksomhed er en virksomhed, der igennem sit strategiarbejde og handlekraftig eksekvering af sin Vinderstrategi sikrer sig som morgendagens vinder,

Læs mere

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG 1 EKSEMPEL 03 INDHOLD 04 INDLEDNING 05 SOCIALFAGLIGE OG METODISKE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER I DEN BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSE

Læs mere

Hvis I vil vide mere. Kom godt i gang med standarder. Hvordan arbejder I med et fælles ledelsessystem og skaber synergi?

Hvis I vil vide mere. Kom godt i gang med standarder. Hvordan arbejder I med et fælles ledelsessystem og skaber synergi? Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for integreret ledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Helhedsorienteret

Læs mere

Projektets karakteristika

Projektets karakteristika Projektets karakteristika Gruppeopgave Projektledelse DTU 1999 Projektets karakteristika Formål At give en karakteristik af projektets stærke og svage sider, som kan lægge til grund for den senere mere

Læs mere

Empowerment 2010-2011

Empowerment 2010-2011 Empowerment 2010-2011 Introduktion Bygge- og anlægsbranchen har i mange år været kendetegnet af stigende efterspørgsel og heraf særdeles flotte omsætningstal. Ikke desto mindre har det vist sig, at rigtig

Læs mere

Det nordfynske ledelsesgrundlag

Det nordfynske ledelsesgrundlag Det nordfynske ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag for Nordfyns Kommune Derfor et ledelsesgrundlag Nordfyns Kommune er en politisk ledet organisation i udvikling. Internt i form af nye innovative arbejdsformer,

Læs mere

Hvad drejer det sig om?

Hvad drejer det sig om? Hvad drejer det sig om? Kapitlet fokuserer på de forhold, der har indflydelse på: - hvordan organisationens struktur skal designes og - hvor mange formelle regler, der skal være for, at organisationens

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 6. 8. 2011 juni 2012 Institution Københavns tekniske Gymnasium, Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

10 gode råd om. Strategisk salg

10 gode råd om. Strategisk salg 10 gode råd om Strategisk salg Strategisk salg - Vejen til bedre kundeløsninger Denne E-bog er tænkt som et inspirationsværktøj til at få en overordnet indsigt i fagområdet strategisk salg. For at få det

Læs mere

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns- og udviklingsklub.

Læs mere

PEST analyse. Den lille lette... Indføring i Erhvervsøkonomi på HD studiet. S i d e 1 11

PEST analyse. Den lille lette... Indføring i Erhvervsøkonomi på HD studiet. S i d e 1 11 PEST analyse Den lille lette... Indføring i Erhvervsøkonomi på HD studiet S i d e 1 11 Indhold Forord... 3 1. Hvad er en PEST analyse... 4 2. Hvad er formålet med en PEST analyse... 5 3. Hvordan er en

Læs mere

Kapitel 2. International projektledelse Kristian all rights reserved

Kapitel 2. International projektledelse Kristian all rights reserved Kapitel 2 Anchoring the international project in the organisation Organisationens forretningsudvikling i den strategiske ledelsescyklus (SLC) Definer udviklingsplan Identificer programmer Fastlæg forretningsplan

Læs mere

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune HR-Strategi for Gladsaxe Kommune Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at styrke den strategiske HR-indsats, for dermed at sikre, at de HR-indsatser der gennemføres i dag og fremover understøtter den strategiske

Læs mere

Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion

Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion Strategisk Overensstemmelse, en kort introduktion 2008 Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion Omgivelser (marked) Segment Segment Segment Kunde interface Strategi Enhed Enhed Enhed Værdiskabelse

Læs mere

Strategi som værktøj til at sikre de rette kompetencer

Strategi som værktøj til at sikre de rette kompetencer Strategi som værktøj til at sikre de rette kompetencer At rekruttere, udvikle og fastholde ledere og medarbejdere er en langsigtet opgave og i praksis en stor udfordring i mange offentlige virksomheder.

Læs mere

Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri

Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri Faldgruber i Lean Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri Erfaringerne med indførelse af Lean-tankegangen viser, at virksomhederne fra tid til anden ikke får det forventede udbytte. Denne

Læs mere

Trojka. Multiple choice opgaver Kapitel 1-5. Ledelse i praksis, 3. udgave, 2013

Trojka. Multiple choice opgaver Kapitel 1-5. Ledelse i praksis, 3. udgave, 2013 Opgave nr. 1 Systemledelse Systemledelse er kendetegnet ved at have fokus på: a At hver leder kan lave sine egne systemer b At alle kan lede sig selv efter deres eget system c At være skriftlig og fastholde

Læs mere

Det Nordfynske Ledelsesgrundlag

Det Nordfynske Ledelsesgrundlag Det Nordfynske Ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag for Nordfyns Kommune Derfor et ledelsesgrundlag Nordfyns Kommune er en politisk ledet organisation i udvikling. Internt i form af nye innovative arbejdsformer,

Læs mere

Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering

Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering Hanne Merete Lassen, chefkonsulent, haml@di.dk, 3377 3868 Mille Munksgaard, konsulent, mimu@di.dk, 3377 4631 NOVEMBER 2018 Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering Virksomhederne arbejder

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

VIRKSOMHEDSSIMULERING

VIRKSOMHEDSSIMULERING KEY LEARNING ER ET KREATIVT KONSULENTHUS MED MASSER AF POWER! Styrk dine medarbejdere gennem leg og seriøst sjov Med en virksomhedssimulering vil medarbejderne træne virkelige situationer og udvikle deres

Læs mere

Mangfoldighed i bestyrelsesarbejdet hvorfor?

Mangfoldighed i bestyrelsesarbejdet hvorfor? Mangfoldighed i bestyrelsesarbejdet hvorfor? Mangfoldighed i bestyrelsesarbejdet hvorfor? af Tove Brink, cand.merc., MBA, tb@brinkdevelopment.dk, Brink Development Aps. 1. Hvad kræver forretningen? Eksternt

Læs mere

Figurer på nettet www.di.dk/innovation. Bog nr. 4 i serien "Innovationsprocessen"

Figurer på nettet www.di.dk/innovation. Bog nr. 4 i serien Innovationsprocessen Figurer på nettet www.di.dk/innovation Bog nr. 4 i serien "Innovationsprocessen" Figur side 17 Har din virksomhed behov for at styrke sin udviklingsevne? Udfyld skemaet med situationen i jeres virksomhed.

Læs mere

Mål og Strategiske indsatsområder

Mål og Strategiske indsatsområder Mål og Strategiske indsatsområder 2018-2022 har det overordnede mål, at udvikle skolen og undervisningen, så vi understøtter elevernes faglige og personlige udvikling og forbereder dem bedst muligt til

Læs mere

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag Kalundborg Kommunes Ledelses- og styringsgrundlag Velkommen til Kalundborg Kommunes nye ledelsesog styringsgrundlag Det beskriver, hvordan vi skaber fælles retning og samarbejde for bedre resultater. Vi

Læs mere

1. Departementets kompetencestrategi

1. Departementets kompetencestrategi Den 3. april 2006 1. Departementets kompetencestrategi Kompetenceudviklingen i Beskæftigelsesministeriet skal være både strategisk og systematisk. Strategisk ved at have sammenhæng med ministeriets udfordringer,

Læs mere

Din produktion som en kollektion

Din produktion som en kollektion Din produktion som en kollektion processen som muligt? Traditionelt har en virksomhed en vision, som udmønter sig i en strategi. Længden, en strategi skal strække sig over i tid, er oftest betinget af

Læs mere

Religion og filosofi. Evaluering, orientering og vejledning

Religion og filosofi. Evaluering, orientering og vejledning Afsluttende evaluering i folkeskolen Religion og filosofi 2017 Evaluering, orientering og vejledning Uddannelsesstyrelsen Indledning Denne rapport omhandler kun den mundtlig prøve, da der i foråret 2017

Læs mere

Det gode lederskab dilemmaer, faldgruber og udfordringer. Excellence Seminar 13. sept.

Det gode lederskab dilemmaer, faldgruber og udfordringer. Excellence Seminar 13. sept. Det gode lederskab dilemmaer, faldgruber og udfordringer Excellence Seminar 13. sept. Udfordringer for den offentlige sektors lederskab 2006+ Globaliseringsdagsorden hvad betyder det for den offentlige

Læs mere

SAMMENFATNING RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV

SAMMENFATNING RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV SAMMENFATNING RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV Af Stine Jacobsen, Helle Holt, Pia Bramming og Henrik Holt Larsen RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV

Læs mere

Effektiviseringsstrategi

Effektiviseringsstrategi Allerød Kommune Effektiviseringsstrategi 2017-20 Maj 2016 1 Indledning Med afsæt i Allerød Kommunes vision Fælles udvikling i Balance, præsenteres hermed kommunens effektiviseringsstrategi. Fælles - ved

Læs mere

Kompetencestrategi af Poul Mouritsen

Kompetencestrategi af Poul Mouritsen Kompetencestrategi af Poul Mouritsen Indledning Kompetencestrategi er en proces, der hjælper en organisation til at træffe gode langsigtede beslutninger omkring kompetenceudvikling. Umiddelbart er der

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

Hvilke aktiviteter og/eller effekt/nytteværdi (indsatser og resultater), understøtter jeres mission?

Hvilke aktiviteter og/eller effekt/nytteværdi (indsatser og resultater), understøtter jeres mission? Fokus på virksomhedens mission Nedskriv virksomhedens Mission Vores Mission Erklæring om organisationens eksistensberettigelse (Hvorfor er vi her?) Hvorfor skulle kunderne netop vælge jeres virksomhed?

Læs mere

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC * en del af sgrundlaget Om i UCC Ledelse i UCC tager udgangspunkt i UCC s kerneopgave Kerneopgave UCC samarbejder om at udvikle viden, uddannelse og kompetente til velfærdssamfundet. Med de studerende

Læs mere

LEDELSE I EN OMSKIFTELIG VERDEN

LEDELSE I EN OMSKIFTELIG VERDEN LEDELSE I EN OMSKIFTELIG VERDEN KENNETH MØLBJERG JØRGENSEN Nye krav, nye kompetencer, nye ledelsesformer Organisatorisk læring Samspillet mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder/organisationer

Læs mere

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC * en del af sgrundlaget Om i UCC Om i UCC For UCC er det ambitionen, at udøves professionelt og med et fælles afsæt. UCC skal fungere som én samlet organisation. Om i UCC er en del af UCC s sgrundlag og

Læs mere

Hvordan udarbejdes en strategi

Hvordan udarbejdes en strategi LENNART SVENSTRUP Hvordan udarbejdes en strategi LENNART@KYOEVAENGET.DK 2011 Strategi Alle kan udarbejde en strategi! MEN: For at en strategi er noget værd i praksis, skal den tage udgangspunkt i virkeligheden,

Læs mere

En midlertidig organisation der etableres for at levere en eller flere leverancer til opnåelse af forandringsevne

En midlertidig organisation der etableres for at levere en eller flere leverancer til opnåelse af forandringsevne Sammenfattende definitioner Definition og beskrivelse Vision En portefølje er en samling af projekter/mer, som vurderes samlet med henblik på at optimere sammensætning og prioritering af strategiske indsatser

Læs mere

Børns læring. Et fælles grundlag for børns læring

Børns læring. Et fælles grundlag for børns læring Børns læring Et fælles grundlag for børns læring Udarbejdet af Børn & Unge - 2016 Indhold Indledning... 4 Vigtige begreber... 6 Læring... 8 Læringsbaner... 9 Det fælles grundlag... 10 Balancebræt... 11

Læs mere

Kan suboptimering undgås?

Kan suboptimering undgås? 1 Kan suboptimering undgås? Hvordan du kan bruge procesmodellen til at overskue de nødvendige forandringer. Tiderne er ved at skifte. Igennem lang tid har vi været vant til at høre om vækst, optimisme,

Læs mere

ER GODT STRATEGIARBEJDE GULD VÆRD?

ER GODT STRATEGIARBEJDE GULD VÆRD? 12 TEMA: STRATEGI ER GODT STRATEGIARBEJDE GULD VÆRD? ARTIKEL AF MIKAEL VEST Oplever I som virksomhed ofte, at dagligdagens udfordringer overskygger langsigtet tænkning? Hvis ja, så er her en række tips

Læs mere

N O TAT. Inspiration til en strategi for effektivisering

N O TAT. Inspiration til en strategi for effektivisering N O TAT Inspiration til en strategi for effektivisering En politisk vedtaget strategi for effektivisering giver et godt afsæt for kommunalbestyrelsens arbejde med at skabe økonomisk råderum. Strategien

Læs mere

Forstå og forme fremtiden. Udviklingsstrategi

Forstå og forme fremtiden. Udviklingsstrategi Forstå og forme fremtiden Udviklingsstrategi 2019-2022 Hvorfor har vi en udviklingsstrategi for koncernen? EFKMs strategiske fokus på udvikling skal sikre, at vi som en effektiv koncern er gearet til fremtiden.

Læs mere

Analyse af capabiliteter

Analyse af capabiliteter Analyse af capabiliteter Ressourceanalysen deles op indenfor fire områder [s245]: Kapitel 6: Analysing resources basics Kapitel 7: Analysing human resources Kapitel 8: Analysing financial resources Kapitel

Læs mere

Oplevelsesøkonomi. - definitioner og afgrænsning

Oplevelsesøkonomi. - definitioner og afgrænsning Oplevelsesøkonomi - definitioner og afgrænsning Bred definition: Økonomisk værdiskabelse baseret på oplevelser, hvor oplevelsens andel af og integration i et produkt eller service kan variere En stadig

Læs mere

5 gode råd om strategisk ledelse

5 gode råd om strategisk ledelse 5 gode råd om strategisk ledelse Verden er i forandring. Bryd med traditionerne Bedre resultater med empati Alle er sælgere Branding øger potentialet Bryd med traditionerne Virksomhedsstrategi fokuserer

Læs mere

Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter

Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter Strategisk relationel ledelse, hold 4, København, 2015-2016 Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter Strategi er alt for vigtigt til kun at være noget ledere beskæftiger

Læs mere

Formålet med forvaltningsrevisionen er således at verificere, at ledelsen har taget skyldige økonomiske hensyn ved forvaltningen.

Formålet med forvaltningsrevisionen er således at verificere, at ledelsen har taget skyldige økonomiske hensyn ved forvaltningen. Forvaltningsrevision Inden for den offentlige administration i almindelighed og staten i særdeleshed er det et krav, at der som supplement til revisionen af regnskabet, den finansielle revision, foretages

Læs mere

Arbejdet med virksomhedens strategiske platform (1). Makrodrivers og makrosegmentering.

Arbejdet med virksomhedens strategiske platform (1). Makrodrivers og makrosegmentering. Arbejdet med virksomhedens strategiske platform (1). Makrodrivers og makrosegmentering. Af Rikke Skovbakke, Beacon Group. Forestil dig følgende situation: dine solide position på markedet er truet. Dine

Læs mere

Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994

Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994 Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994 To nye tilgange, til balancering af evner og ressourcer: - Koncentrere firmaets egne ressourcer om et sæt kernekompetencer. - Strategisk outsource andre aktiviteter.

Læs mere

KL S LEDERTRÆF 2013 Strategisk relationel ledelse (workshop/boglancering)

KL S LEDERTRÆF 2013 Strategisk relationel ledelse (workshop/boglancering) KL S LEDERTRÆF 2013 Strategisk relationel ledelse (workshop/boglancering) Programoversigt 10:50 Velkomst Baggrund og ambitioner Fire markante ledelsesmæssige og organisatoriske udfordringer To kritiske

Læs mere

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Notat Forvaltning: Økonomi Dato: J.nr.: Br.nr.: 3. januar 2011 Udfærdiget af: AlC Vedrørende: Visionspolitikker 2010 13 Proces og indhold Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Byrådet vedtog i juni

Læs mere

Værdimetoden. Baggrund for metoden. Metodebeskrivelse

Værdimetoden. Baggrund for metoden. Metodebeskrivelse Værdimetoden Hvordan bruger du bygherrens identitet som et aktiv for byggeprocessen? Hvordan sikrer du, at bygherrens strategiske behov og mål fastholdes igennem hele byggeprojektet? Hvordan kan du let

Læs mere

strategi drejer sig om at udvælge de midler, processer og de handlinger, der gør det muligt at nå det kommunikationsmæssige mål. 2

strategi drejer sig om at udvælge de midler, processer og de handlinger, der gør det muligt at nå det kommunikationsmæssige mål. 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGIENS TEORETISKE FUNDAMENT I den litteratur, jeg har haft adgang til under tilblivelsen af denne publikation, har jeg ikke fundet nogen entydig definition på, hvad en kommunikationsstrategi

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

HVIDOVREVEJEN. Ledelses- og medarbejdergrundlag for Hvidovre Kommune

HVIDOVREVEJEN. Ledelses- og medarbejdergrundlag for Hvidovre Kommune HVIDOVREVEJEN Ledelses- og medarbejdergrundlag for Hvidovre Kommune 1 LEDELSES- OG MEDARBEJDERGRUNDLAG for Hvidovre Kommune Hvidovre Kommune er en veldrevet organi sation, der bygger på en anerkendende

Læs mere

Facilitator uddannelsen. Lær at facilitere værdiskabende processer der giver energi og resultater

Facilitator uddannelsen. Lær at facilitere værdiskabende processer der giver energi og resultater Facilitator uddannelsen Lær at facilitere værdiskabende processer der giver energi og resultater Future Performance udbyder en af Danmarks bedste certifikatgivende uddannelser som facilitator. Uddannelsen

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 27. april 2017 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion handler om at høre til, og om at de enkelte børn er del af

Læs mere

Figur 9.1 De otte forandringstrin.[28]

Figur 9.1 De otte forandringstrin.[28] 9. IMPLEMENTERING 9. IMPLEMENTERING Dette kapitel har til formål, at redegøre for hvordan Temagruppe 10 kan skabe rammerne for succesfuld Benchmarking. I foregående kapitel er der redegjort for hvorledes

Læs mere

VIDEN FOR VERDEN VORES ORGANISATION / INDSATS 12.1 STRATEGI FOR DET ADMINISTRATIVE OMRÅDE

VIDEN FOR VERDEN VORES ORGANISATION / INDSATS 12.1 STRATEGI FOR DET ADMINISTRATIVE OMRÅDE VIDEN FOR VERDEN VORES ORGANISATION / INDSATS 12.1 STRATEGI FOR DET ADMINISTRATIVE OMRÅDE Marts 2016 FORORD Formålet med strategien for de administrative områder på AAU er at opfylde den overordnede ambition

Læs mere

Indledning... 1 Historik... 1 Beskrivelse af modellen... 1 Analyse at modellen... 2

Indledning... 1 Historik... 1 Beskrivelse af modellen... 1 Analyse at modellen... 2 Indledning... 1 Historik... 1 Beskrivelse af modellen.... 1 Analyse at modellen.... 2 Struktur.... 2 Mål/ opgaver.... 2 Deltagere... 3 Ressourcer... 3 Omgivelser... 3 Diskussion af aspekter af begrebet

Læs mere

Tryg base- scoringskort for ledere

Tryg base- scoringskort for ledere INSTITUTIONENS NAVN OG ADRESSE: INSTITUTIONENS LEDER: INSTRUKTØRENS NAVN: STARTDATO Tryg base- scoringskort for ledere Et værktøj til at evaluere din organisation før og efter jeres udviklingsarbejde med

Læs mere

Specialiseringsniveauer på social- og specialundervisningsområdet. Den nationale koordinationsstruktur

Specialiseringsniveauer på social- og specialundervisningsområdet. Den nationale koordinationsstruktur Specialiseringsniveauer på social- og specialundervisningsområdet Den nationale koordinationsstruktur 6. juni 2016 1 Indholdsfortegnelse Formål og anvendelse... 3 Specialiseringsbegrebet i National Koordination...

Læs mere

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning:

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning: Introduktion til EA3 Mit navn er Marc de Oliveira. Jeg er systemanalytiker og datalog fra Københavns Universitet og denne artikel hører til min artikelserie, Forsimpling (som også er et podcast), hvor

Læs mere

FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU

FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU Carla Tønder Jessing og Ulla Nistrup Oplæg på Forsøgs- og udviklingskonference på VEU-området: Praksisbaseret viden og vidensbaseret praksis Den 6.-7. december

Læs mere

Lean Ledelse. Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer.

Lean Ledelse. Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer. Lean Ledelse Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer. 2013 Lean Akademiet - Danmark Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret

Læs mere

Styring og udvikling af kommunikationsafdelingen ved hjælp af Balanced Scorecard

Styring og udvikling af kommunikationsafdelingen ved hjælp af Balanced Scorecard 1/5 Styring og udvikling af kommunikationsafdelingen ved hjælp af Balanced Scorecard Inden for de seneste år er professionaliseringen af kommunikationsbranchen for alvor kommet på dagsordenen. En af de

Læs mere

DEN 18. JANUAR 2017 KRISTIAN SKOV KOMPETENCER & VÆKST FÅ SUCCES MED INNOVATION

DEN 18. JANUAR 2017 KRISTIAN SKOV KOMPETENCER & VÆKST FÅ SUCCES MED INNOVATION DEN 18. JANUAR 2017 KRISTIAN SKOV KOMPETENCER & VÆKST FÅ SUCCES MED INNOVATION Kristian Skov SEGES - Afdelingsleder i Kompetencer & Vækst - Optaget af næste generation rådgivere og landmænd - Strategi

Læs mere

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse Skoleåret

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse  Skoleåret Læring af test Rapport for Skoleåret 2016 2017 Aarhus Analyse www.aarhus-analyse.dk Introduktion Skoleledere har adgang til masser af data på deres elever. Udfordringen er derfor ikke at skaffe adgang

Læs mere

Cerva-undersøgelsen Hvornår kan certificering stimulere arbejdsmiljøarbejdet i virksomheden?

Cerva-undersøgelsen Hvornår kan certificering stimulere arbejdsmiljøarbejdet i virksomheden? Cerva-undersøgelsen Hvornår kan certificering stimulere arbejdsmiljøarbejdet i virksomheden? Lise Granerud & Pernille Hohnen Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Cerva-undersøgelsen 2006-2009

Læs mere

Visionsarbejde. formål løfter strategi oplevelser indsatser

Visionsarbejde. formål løfter strategi oplevelser indsatser Visionsarbejde!! formål løfter strategi oplevelser indsatser IMPLEMENTERING I GOLFKLUBBEN Implementering af Golfspilleren i Centrum er en proces i fem trin. Ovenstående figur viser, hvorledes de enkelte

Læs mere

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING ER VIRKSOMHEDENS MEDARBEJDERE KLÆDT PÅ TIL FREMTIDEN? SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEUDVIKLING = NY

Læs mere

Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof"

Strategi-plan 2020: På vej mod Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Skolens VISION for 2020

Læs mere

Organisatorisk implementering af informationssystemer

Organisatorisk implementering af informationssystemer Organisatorisk implementering af informationssystemer Hvordan man sikrer informationsteknologiske investeringer i en organisatorisk ramme. 1 Organisatorisk implementering Definitionen på et succesfuldt

Læs mere

SUPPORT- SPIDS- KOMPETENCER KERNE- FOKUS-

SUPPORT- SPIDS- KOMPETENCER KERNE- FOKUS- SUPPORT- SPIDS- KOMPETENCER KERNE- FOKUS- En opfattelse af kompetencer, der sikrer, at du får en grundig forankring i det din virksomhed står for I det I du kan. En enkel måde at forstå det på, som samtidig

Læs mere

Metoder til evaluering og dokumentation

Metoder til evaluering og dokumentation Metoder til evaluering og dokumentation 22. - 23. januar og 9. marts 2009 Teknologisk Institut Taastrup 20. - 21. august og 7. oktober 2009 Teknologisk Institut Taastrup Indgående kendskab til forskellige

Læs mere

Brug TripAdvisor internt, og optimér din virksomhed

Brug TripAdvisor internt, og optimér din virksomhed 104 105 KAPITEL 6 Brug TripAdvisor internt, og optimér din virksomhed 106 Involvér hele virksomheden i TripAdvisor-indsatsen Jo mere du inddrager dine medarbejdere og gør projektet omkring TripAdvisor

Læs mere

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Maj 2015 INDHOLD 1. INDLEDNING... 1 1.1 FORMÅL... 1 1.2 VEJLEDNINGENS SAMMENHÆNG MED DEN FÆLLESSTATSLIGE IT-PROJEKTMODEL... 1 1.3 GEVINSTDIAGRAMMET... 2 1.4

Læs mere

Strategiplanen. Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2017 og 2018.

Strategiplanen. Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2017 og 2018. Strategiplan 2017-2018 1 Strategiplanen Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2017 og 2018. Direktionen har arbejdet med emnet siden sommeren 2016 og har

Læs mere

Indhold. Indhold Indhold. Forord... 11

Indhold. Indhold Indhold. Forord... 11 Indhold Indhold Forord... 11 Introduktion... 13 Hvad får DU ud af denne bog?... 14 Gennemgribende forandring skaber nye behov for strategiarbejdet.. 16 Hvorfor er det egentlig i orden, at din organisation

Læs mere

Plancher til debat og diskussion; index

Plancher til debat og diskussion; index Plancher til debat og diskussion; index Der er indgår følgende 10 plancher: 1. Kompetence i samspil med vækst og arbejdskraft mv. 2. Kompetencer i strategisk virksomhedsperspektiv 3. Kompetencer set ift.

Læs mere

Talent management perspektiver, dilemmaer og praksis Henrik Holt Larsen Samfundslitteratur 340 sider 379 kr.

Talent management perspektiver, dilemmaer og praksis Henrik Holt Larsen Samfundslitteratur 340 sider 379 kr. Talentudvikling er en ny disciplin i virksomhederne Professor Henrik Holt Larsen har skrevet en nødvendig og spændende bog om at identificere og udvikle talenter. Virksomhederne kan lære noget af Dansk

Læs mere

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold:

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold: Værditest: Generelle retningslinier for vurdering af nye tjenesters indvirkning på markedet Denne vejledning indeholder retningslinier for den vurdering af en planlagt ny tjenestes indvirkning på markedet,

Læs mere

Nyhedsbrev for maj 2010

Nyhedsbrev for maj 2010 Nyhedsbrev for maj 2010 Indhold i denne udgave Hvad er meningen med din virksomhed 1 Innovation er kreativitet der lykkes 2 Den hovedløse leder 2 Coaching eller mentoring 3 Når vi arbejder med forandring

Læs mere

Systemisk projektlederuddannelse

Systemisk projektlederuddannelse Systemisk projektlederuddannelse En kombination af klassiske og nye projektstyringsfærdigheder og relationelle forståelser Giv din projektpraksis et løft Kan du navigere i de mange komplekse projektopgaver?

Læs mere

STRATEGI FOR DE ADMINISTRATIVE OMRÅDER. Del af Aalborg Universitets strategi

STRATEGI FOR DE ADMINISTRATIVE OMRÅDER. Del af Aalborg Universitets strategi STRATEGI FOR DE ADMINISTRATIVE OMRÅDER Del af Aalborg Universitets strategi 2016-2021 indhold forord 04 de 5 principper for værdiskabende administration og service 06 indsatser for strategigennemførsel

Læs mere

Hurt igt overblik Introduktioner til elevøvelser 85 elevøvelser 11 videoklip 10 primærtekster 35 illustrationer ca. 200 sider

Hurt igt overblik Introduktioner til elevøvelser 85 elevøvelser 11 videoklip 10 primærtekster 35 illustrationer ca. 200 sider Teknologi Fag og læsning (htx) 1. udgave, 2014 ISBN 13 9788761668646 Forfatter(e), Signe Søndergaard Irminger, Thorleif Bundgaard, Erik Arendal, Ina Schmidt, Anna Holm Grønlund, Karin Kirkegaard Rasmussen,

Læs mere