BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN"

Transkript

1 September 2004 Blad 480 Årsmøde 2004 Indbydelse til årsmøde fra d november vedlægges denne ekstraudsendelse af BKF-nyt. Årsmødeudvalget har igen i år sammensat et aktuelt og varieret program. Temaet for årsmødet er: BKF og Kommunalreformen: Nye opgaver nye strukturer. Bemærk at sidste tilmeldingsfrist er d. 8. oktober og at indkvartering på Munkebjerg sker efter først-til-mølle-princippet. Du er tilmeldt, når du har betalt via vedlagte girokort. Vi glæder os til at se dig på Munkebjerg. Generalforsamling I forbindelse med årsmødet afholdes generalforsamling torsdag d. 11. november kl På generalforsamlingen skal vi bl.a. drøfte en dagtilbudsvedtagelse og ændringer af vedtægter. Se vedlagte udkast til dagsorden og følg med på Dagtilbudsvedtagelse Bestyrelsens udkast til dagtilbudsvedtagelse kan læses på Den er også udsendt til drøftelse i amtskredsene. Kommentarer og konkrete ændringsforslag kan sendes til klaus.norskov@albertslund.dk OECD-reviewopfølgning Læs om opfølgningen på OECD-review på blad 484 og læs om BKFrepræsentanterne i de 4 arbejdsgrupper på Frit valg Læs BKF s høringssvar om Frit Valg på skoleområdet på og læs omtalen på blad 485. Pjece om tavshedspligt BKF og KL har i samarbejde udarbejdet en vejledning om tavshedspligt med en række konkrete eksempler. Vejledningen vedlægges. Voldgiftkendelse på 20.2-området Læs amtsformand Jan Kromann Rasmussens kommentar til voldgiftskendelsen i sagen mellem FKKA-kommunerne og Københavns amt på blad 486. Statsensemble for børneteater Som man nok vil huske er det pålagt også Kunstrådet at prioritere børnekulturen højt. Dette sker i samarbejde med Børnekulturens Netværk. Et af elementerne til opnåelse af dette er planerne om at oprette et statsensemble for børneteater. Formålet er at styrke og udvikle det moderne børneteater og skabe større synlighed omkring børneteater.

2 September 2004 Blad 481 Et kommende statsensemble udpeges for 3 år og er forpligtet til turnévirksomhed udover de stationære forestillinger. Der er afsat 18 mio. kr. til formålet. Ansøgningsfristen er primo september i år, og teatret forventes at kunne fungere fra sommeren Afgørende for hvem der bliver valgt vil være kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk potentiale. Der er her tale om en nyskabelse i dansk børnekultur, som vi nok kan se frem til med forventning. Tilskudsordning for ansættelse af kunstnere, der kan formidle kunst til børn Der er nu uddelt midler fra den første ansøgningsrunde i den ordning der er blevet kaldt huskunstnere. Der er uddelt beløb i størrelsesorden fra kr. til en enkelt kommune og ned til til en børnehave. De fleste af beløbene ligger dog et pænt stykke over de kr. Hensigten med ordningen er at børnene skal opleve kunstformidling på en anden måde end det sædvanligt sker i den almindelige undervisning. Der ydes støtte til deltidsansættelse af professionelle kunstnere for en periode fra en måned og op til et helt år. De kunstnere der ansættes skal være skabende eller udøvende kunstnere, f.eks. billedkunstnere, skuespillere, dansere, forfattere, musikere, sangere og komponister. Der er lokal medfinansiering indbygget i ordningen. Der forventes at komme en ny ansøgningsrunde i det tidlige forår. Tilskud til unges møde med kunsten Et lignende initiativ er en tilskudsordning for unges møde med kunstnere. Her er målgruppen de årige, ordningen er primært henvendt til gymnasie- og HF-elever hedder det - men mon ikke også en kommunal ungdomsskole kunne komme i betragtning? Formålet er at fastholde og stimulere de unges interesse for kunst (litteratur, billedkunst, teater og musik). Der er ikke afsat tilnærmelsesvis så store beløb til den enkelte institution som i huskunstner-ordningen. Der er lagt op til korte forløb på mellem tre og seks lektioner. Igen er det meningen at der ansættes professionelle kunstnere. Ansøgningsfristen er her d. 1. november i år. Ansøgningsskema kan hentes på Kunstrådets hjemmeside. Nyt initiativ fra Kunstrådet Man er i Kunstrådet/Børnekulturens Netværk ved at forberede en ordning noget lig den der er beskrevet i unges møde med kunsten. Der bliver tale om kunstnerbesøg i skoler, børnehaver og klubber, noget i stil med det vi kender fra børneteatre, der optræder ude på skoler og i børnehaver. Der forventes, afhængigt af finanslovsforhandlingerne, afsat i alt 17 mio. kr. til ordningen.

3 September 2004 Blad 482 Vi vender tilbage, når der er mere at fortælle. KL-konference om sårbare børn og unge KL afholder den 8. november 2004 en konference om indsatsen for sårbare børn og familier. Under overskriften "Vi tager ansvaret" ønsker KL en debat om, hvordan kommunerne kan videreudvikle området. Konferencen henvender sig til politikere og professionelle, som har et medansvar for udviklingen af området. KL udgiver i forbindelse med konferencen et debatoplæg med fokus på de temaer, som kommunerne i fremtiden bør tage stilling til. Hvordan bør den politiske ledelse af området i fremtiden se ud? - Hvordan kommer børnene og forældrene til at få et større medansvar når der skal findes løsninger? - Er vi gode nok til at fokusere indsatsen på de allersvageste? - Hvordan skaber vi plads til alle i almentilbudene? - Hvordan bliver vi bedre til at dokumentere virkninger af de støttetilbud, som gives til børn og familier med behov for støtte? Temaerne vil blive drøftet i debatoplægget og vil indgå i konferencens dialogmøder, hvor deltagerne vil kunne få et bud på temaerne fra politikere, forskere, fagpersoner og brugere. Konference om integration og tosprogede i folkeskolen KL inviterer til konferencen "Integration og tosprogede i folkeskolen". Der eksisterer to samfundskrav til folkeskolen: At tosprogede får et optimalt læringsmæssigt udbytte af deres skolegang, samt at skolen medvirker til at integrere de tosprogede. Konferencen vil sætte fokus på denne udfordring. Konferencens mål er at diskutere og erfaringsudveksle redskaber til at opnå integration af tosprogede gennem folkeskolens rammer. Konferencen foregår torsdag den 21. oktober 2004 kl i Odense Congress Center. Tilmeldingsfrist er den 8. oktober. Bekendtgørelse om fravær en forklaring fra Undervisningsministeriet! BKF har henvendt sig til Undervisningsministeriet vedrørende den noget omdiskuterede bekendtgørelse om elevers fravær. Læs Undervisningsministeriets præciserende skrivelse på blad 487.

4 BKF s nye daginstitutionspublikation i høring i medlemskredsen Hovedoverskrifterne i publikationen er: Det er forældrenes børn Kvalitet i dagtilbud Vi skal rumme flere børn Dygtige og nærværende voksne Forældrene er vigtige Det fælles dagområde September 2004 Blad 483 Som tidligere orienteret om, har en arbejdsgruppe med BKFmedlemmer og bestyrelsesrepræsentanter udarbejdet en ny BKFdaginstitutionspublikation til godkendelse på årsmødet i november. I midten af august er publikationen Dagområdet i bevægelse muligheder og udfordringer mailet til amtsformændene med henblik på drøftelse i de enkelte kredse. Amtsformændene skal så give tilbagemelding på indholdet og eventuelle forslag til ændringer - til bestyrelsen inden udgangen af september måned. Publikationen vil ligeledes kunne findes på BKF s hjemmeside. Vi argumenterer for, at det er forældrene, der har det primære ansvar for deres barns udvikling. Forældrene og dagtilbuddet samarbejder om barnets udvikling af alsidige kompetencer og begge parter indgår i arbejdet med at lære barnet om rettigheder, pligter og socialt ansvar, således at barnet også kan indgå i et fællesskab med andre. Kvalitet i dagtilbud handler om at sikre læring og udvikling. Dette skal foregå i et miljø baseret på tryghed og omsorg. Formålsbestemmelser, mål, læreplaner og anerkendte pædagogiske metoder præciserer, hvad vores overordnede forpligtelse indebærer. Vi skal have ekstra fokus på børn med særlige behov allerede før de kommer i skole. Jo tidligere vi sætter ind, jo bedre for børnene. De kompetencer og potentialer, som det enkelte barn har med sig fra dagtilbuddet, er derfor helt afgørende for, hvordan barnet klarer sig senere i livet. Endvidere, at dagtilbuddets opgave at søge at kompensere i de tilfælde, hvor hjemmet ikke lever op til sit ansvar. Vi har brug for nærværende, engagerede og fagligt kompetente pædagoger, herunder pædagoger, som kan varetage pædagogiske og organisatoriske opgaver sammen med medhjælperne. For dagplejeren argumenterer for, at en professionel grundkompetence fordrer hvad der svarer til en Pædagogisk Grunduddannelse. Vi understreger, at forældrebestyrelserne er en central brik i styringen af dagområdet. Det er afgørende, at der i bestyrelsesarbejdet sker en afstemning af forventninger, og at der skabes et politisk rum, hvor bestyrelsen har mulighed for at sætte sit præg på dagtilbuddets udvikling. Vi argumenterer for at der i den enkelte kommune sikres Det fælles dagområde. Det er kendetegnet ved fælles politikker, visioner, mål, traditioner og handlinger. Det er også kendetegnet ved fælles ledelse og styring samt dialog, samarbejde, udvikling, opgaveløsning, videndeling og evaluering på tværs. Og endelig er det kendetegnet ved fælles børnesyn, værdier, identitet og korpsånd.

5 September 2004 Blad 484 God ledelse skal læres Forventningerne til god ledelse er stigende. Den enkelte leder skal således kunne håndtere andet og mere end pædagogik og administration. Dagens leder skal også være omkostningsbevidst, fleksibel og kvalitetsbevidst. Vi argumenterer for et skift fra alene faglig ledelse til ledelse som fag. Vejledning om tavshedspligt Usikkerhed om hvad man må og skal Eksempler med svar BKF har taget initiativ til udarbejdelse af en pjece som giver en gennemskuelig fortolkning af, når der må og skal videregives fortrolige oplysninger i samarbejdet omkring børn og unge. Pjecen er udarbejdet af KL sammen med BKF og repræsentanter for institutionsledere og sagsbehandlere m.v. Pjecen giver svar på en række praktiske spørgsmål, som de forskellige medarbejdergrupper kan støde på, når der skal videregives fortrolige oplysninger i samarbejdet omkring børn og unge. I dagligdagen oplever mange ledere og medarbejdere usikkerhed om hvem, der skal og må videregives fortrolige oplysninger til. Der er endvidere stor forskel på, hvordan lovgivningen omkring tavshedspligt og videregivelse af oplysninger forvaltes i de enkelte kommuner. Men hvad er i det hele taget fortrolige oplysninger? Mange tror, at f.eks. skole og daginstitution slet ikke må samtale om børn, eller at sagsbehandlere på familieområdet ikke må tale med en daginstitution uden en samtykkeerklæring. Pjecen består af en langt række hverdagseksempler med svar på, hvad man må og skal. Til sidst i pjecen er der mere udførligt beskrevet regelsættene inden for de forskellige områder. Pjecen udsendes til BKF s medlemmer i september måned sammen med indkaldelse til BKF s årsmøde og kan i øvrigt findes på vores hjemmeside Opfølgning på OECD Review Nedsættelse af fokusgrupper Som opfølgning på OECD rapporten har Undervisningsministeriet besluttet at nedsætte i alt 4 fokusgrupper med følgende hovedoverskrifter og represæntanter: Skolens faglige mål, løbende intern evaluering og kvalitet i undervisningen: Poul Andersen, Lyngby-Tårnbæk. Skolens dagligdag, skoleledernes kompetencer og roller forældresamarbejde: Klaus Nørskov, Albertslund.

6 September 2004 Blad 485 Videre- og efteruddannelse af lærere: Carsten Anderskov, Sundsøre. Forbedrede muligheder for tosprogede og elever med særlige behov: Vicedirektør Holger Olsen, Albertslund. BKF er tilbudt repræsentation i de forskellige fokusgrupper og vil være repræsenteret i arbejdet. Der lægges op til en meget stram tidsplan, hvor fokusgruppernes arbejde skal foregå i september og være afsluttet i oktober Evalueringskonference på Skarrildhus Undervisningsministeriet havde den inviteret til en konference om evaluering i folkeskolen. Inviteret til konferencen var udover ministeriets egne fagkonsulenter de forskellige faglige organisationer herunder BKF - samt faglige foreninger. Konferencen bød på forskellige bud på mulige indfaldsvinkler til en dansk model for systematisk evaluering i skolens dagligdag. BKF, som var repræsenteret, gjorde sit synspunkt om støtte og hjælp til udvikling af enkle og håndterbare evalueringsredskaber gældende. BKF går ikke ind for nationale standarder, men ser det som en fælles opgave, at få udviklet redskaber, der er brugbare i dagligdagen. Udviklingen heraf må ikke overlades alene til de forskellige kommuner og skoler. BKF støttede endvidere det afgørende i, at evalueringen bliver forankret i ledelsen og det ikke overlades til den enkelte lærere. Systematikken skal indarbejdes som en del af skolen samlede virksomhed og under de kommunale mål og rammer. BKF finder i den forbindelse meget centralt, at de kommunale mål om øget rummelighed bliver overordnet i forhold til evaluering. Mere frit skolevalg Negative sideeffekter BKF har afgivet høringssvar til lovforslaget om ændring af folkeskoleloven om mere frit skolevalg. BKF tager til efterretning, at der politisk er vedtaget at øge forældrenes muligheder for frit valg i forhold til de nuværende bestemmelser. BKF har i høringssvaret gjort opmærksom på, at lovforslaget rummer en række latente risici eller uhensigtsmæssige sideeffekter. Det gælder bl.a.: Risiko for ghettoficering af bestemte områder i kommuner med mange socialt svage borgere herunder borgere med anden etnisk baggrund. Risiko for at kommuner kan spekulere i målrettet eksport af

7 September 2004 Blad 486 sociale problemer. Risiko for, at det systematiske arbejde og massive arbejde, som mange kommuner gør med at sikre fælles værdier i såvel daginstitutioner og skoler/sfoér vil slås i stykker for en gruppe børn. Risiko for, at det kommunale arbejde med at sikre forældrene størst mulig indflydelse på deres barns skolegang i form af bl.a. skolebestyrelsesarbejde kan virke omsonst. BKF er usikker på, hvordan reglerne om valg til skolebestyrelsen bliver påvirket af lovændringen. BKF finder det afsluttende meget afgørende, at der følges op på lovens konsekvenser pædagogisk, økonomisk og administrativt. Høringssvaret fremgår af BKF s hjemmeside Voldgiftssag mellem FKKA og Københavns Amt vedr. betaling for enkeltintegrerede elever i folkeskolen Der er afsagt kendelse i en voldgiftssag mellem FKKA kommunerne ( repræsenteret ved Gladsaxe Kommune ) og Københavns Amt vedr. betaling for enkeltintegrerede 20.2 elever i folkeskolen. Tvistspørgsmålet er ganske enkelt, hvor stort et normalklassebidrag Københavns Amt skal betale til kommunerne for at være entreprenører for amtet på de enkeltintegrerede elever. Voldgiftsretten, bestående af 3 højesteretsdommere, har d. 19. august 2004 afsagt kendelse i ovennævnte sag. Betaling for faktiske udgifter I kendelsen fastslås det, at Københavns Amt skal betale de faktiske udgifter til lønninger dækkende de bevilgede timer, mens de ikke skal betale det fulde normalklassebidrag. I kendelsen fastslås det, at et beløb på kr er et rimeligt beløb for brug af kommuneskolens faciliteter i lige netop de bevilgede støttetimer. I kendelsen beskæftiger Voldgiftsretten sig dybtgående med historikken omkring 20.2 elever, især det bagvedliggende arbejde omkring den ændrede opgavefordeling vedr. den vidtgående specialundervisning, der foregik i foråret Opgavekommissionen, der forberedte dette arbejde, har præciseret, at hovedparten af den vidtgående specialundervisning bør finde sted i almindelige folkeskoleklasser. Det nævnes, at der skal findes et kommunalt incitament til at finde lokale løsninger for elever, hvis vidtgående behov bedst kan tilgodeses på almindelige folkeskoler. Det nævnes endvidere, at børn og unge, hvis udvikling kræver en særlig hensyntagen eller støtte, så vidt muligt skal have den nødvendige specialundervisning ved bopælskommunens foranstaltning.

8 Konklusion September 2004 Blad 487 På ovennævnte grundlag, bl.a., konkluderer kendelsen, at: - 49 stk. 2 i Folkeskoleloven taler om udgifterne til specialundervisning, som for de enkeltintegrerede elevers vedkommende kun er de bevilgede, fra amtet, støttetimer. - dette i overensstemmelse med sin ordlyd må forstås således, at amtskommunen alene skal betale den del af undervisningen af de enkeltintegrerede elever, der har karakter af specialundervisning. - den del af undervisningen, der har karakter af almindelig undervisning, skal betales af kommunen. Problemstilling Tilsyneladende er konklusionen på ovennævnte derfor, at en enkeltintegreret elev ikke modtager specialundervisning i de timer, hvor der ikke er bevilget støtte. Om man er enig eller ej er vel underordnet. Det kan dog konkluderes, at kendelsen ikke har bakket op om den holdning, at folkeskolens undervisning skal ses som et samlet hele, hvor der over for den enkelte elev tilrettelægges en undervisning, der er differienceret i forhold til den enkelte elevs formåen. Fravær fra undervisning Folketingets beslutning Undervisningsministeriet har i den seneste tid fået en del henvendelser fra kommuner og skoler om elevers fravær fra undervisningen og om fraværsbekendtgørelsen, der trådte i kraft den 1. august 2004, (bekendtgørelse nr. 822 af 26. juli 2004). Baggrunden for udstedelsen af bekendtgørelsen er, at Folketinget i dette forår vedtog, at der skulle fastsættes nærmere regler om elevers fravær fra undervisningen. Det blev vedtaget som et led i regeringens målsætning om at sikre, at alle elever får det maksimale faglige og sociale udbytte af undervisningen. Forskel på fravær Fravær kan have mange forskellige (forståelige) årsager, men der er også elever, der har et bekymrende fravær, og hvor det ikke er undskyldeligt dvs. ikke skyldes sygdom eller lignende. Der er tale om bekymrende fravær, når en elev har mange forsømmelser af kortere eller længere varighed eller lange fraværsperioder i forbindelse med f.eks. ferieophold i udlandet. Der er også børn fra familier, som ikke har tradition for uddannelse, eller hvor der ikke er forståelse for vigtigheden af at eleven møder i skole hver dag.

9 Ensartede retningslinjer Skolens ansvar Mulighed for kommunal reaktion September 2004 Blad 488 Med den nye fraværsbekendtgørelse har skolerne fået ensartede retningslinier for registrering af elevernes fravær. Det sikres samtidig, at der på alle skoler bliver opmærksomhed om den enkelte elevs fraværsmønster, sådan at årsagen til elevens fravær hurtigst muligt kan afdækkes og afhjælpes. Det er som hidtil skolen, der har det daglige ansvar for at kontrollere, at eleverne møder til og deltager i undervisningen, og bekendtgørelsen præciserer, hvad der skal angives på fraværslisten om årsagen til fraværet. I bekendtgørelsen er det bestemt, at fraværslisterne skal indsendes til de kommunale skolemyndigheder. De indsendte fraværslister gør det muligt for kommunerne at få et bedre grundlag for at varetage deres tilsyn med, at alle børn opfylder undervisningspligten. Samtidig er det blevet muligt at følge udviklingen i fraværet nøje. Det er imidlertid ikke hensigten, at der skal ske en central registrering af fravær. Hvordan kommunerne vælger at behandle de indkomne oplysninger (fraværslisterne), er der ikke fastsat regler om i bekendtgørelsen. Det er kommunerne selv, der træffer beslutninger om dette. Den enkelte kommune afgør selv, i hvilken form fraværsregistreringerne skal modtages fra skolerne. BKF s sekretariatet: Kulturforvaltningen, Fællessekretariatet, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf Fax

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2006 Blad 634 Årsmødet 2006 Sorømøde Velfærdsudspil Udvikling af ny hjemmeside Dagplejens placering i den samlede vifte af dagtilbud Så er programmet for årsmødet 2006, d. 15-17. november på Hotel

Læs mere

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge.

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge. Pkt.nr. 2 Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar 16.30 om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge. 555438 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november 2007. Sammenhængende børne- og ungepolitik 2007 Indholdsfortegnelse:...3 Børne- og ungepolitikkens tilblivelse...4 Opbygning af børne- og ungepolitikken...8

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2005 Blad 568 Vi ses på Munkebjerg Sidste tilmeldingsfrist 7. oktober Generalforsamling Der er rigtig mange medlemmer, der har tilmeldt sig årsmødet d. 9-11. november og vi ser frem til dialogen

Læs mere

Privatinstitution oprettet efter friskolelovens 36 a. og dagtilbudslovens 20. Bilag til Vallekilde-Hørve friskoles vedtægt

Privatinstitution oprettet efter friskolelovens 36 a. og dagtilbudslovens 20. Bilag til Vallekilde-Hørve friskoles vedtægt Privatinstitution oprettet efter friskolelovens 36 a. og dagtilbudslovens 20 Bilag til Vallekilde-Hørve friskoles vedtægt 1 I henhold til 1 i Vallekilde-Hørve Friskoles vedtægter har friskolen efter godkendelse

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Inkluderende pædagogik og specialundervisning

Inkluderende pædagogik og specialundervisning 2013 Centrale videnstemaer til Inkluderende pædagogik og specialundervisning Oplæg fra praksis- og videnspanelet under Ressourcecenter for Inklusion og Specialundervisning viden til praksis. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud Furesø Kommune Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud 1 Dagtilbudsområdet i Furesø Kommune Stk. 1: Dagtilbudsområdet i Furesø Kommune består af dagtilbud for børn fra 0 til 6 år, der

Læs mere

En rummelig og inkluderende skole

En rummelig og inkluderende skole En rummelig og inkluderende skole Af Camilla Jydebjerg og Kira Hallberg, jurister Den rummelige folkeskole er et af de nøglebegreber, som har præget den skolepolitiske debat de sidste mange år. Både på

Læs mere

Ilinniartitaanermut Immikkoortortaq Området for Uddannelse

Ilinniartitaanermut Immikkoortortaq Området for Uddannelse Fælles mål & visioner på daginstitutionsområdet Qeqqata Kommunia fælles mål og visioner for daginstitutioner, dagplejecentre og dagpleje, gældende fra august 2018. Siden 2010 har kommunen udarbejdet en

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

Udsættelse af. skolestart. Et samarbejde mellem. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen

Udsættelse af. skolestart. Et samarbejde mellem. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen Udsættelse af skolestart Et samarbejde mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen Baggrund... 3 Lovgrundlag... 3 Inklusion... 3 Fremtidig praksis vedr. skoleudsættelse Skoleudsættelse

Læs mere

Fusionsproces mellem CDA og CUD

Fusionsproces mellem CDA og CUD Fusionsproces mellem CDA og CUD Proces Struktur Tendenser Mål Aktiviteter Oplæg 10. november 2016 11-11-2016 1 Dagtilbud og skole går hånd i hånd i implementering af den nye organisering 11-11-2016 2 Sammenlægningen

Læs mere

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet er afgørende for at eleverne udvikler sig mest muligt. Derfor har Rødovre Skole udarbejdet følgende retningslinjer, der beskriver: 1. Princip

Læs mere

HVAD SIGER LOVEN? SUNDHEDSLOVEN LOVGIVNING OM BØRN I DAGTILBUD

HVAD SIGER LOVEN? SUNDHEDSLOVEN LOVGIVNING OM BØRN I DAGTILBUD HVAD SIGER LOVEN? HVAD SIGER LOVEN? Som fagperson i Børne- Familieforvaltningen er der forskellige lovgivninger og bekendtgørelser, som danner rammen for indsatsen og vores samarbejde omkring børn og unge.

Læs mere

Tosprogede børn og unge

Tosprogede børn og unge FORSLAG TIL INDSATSOMRÅDE Tosprogede børn og unge Definition og afgrænsning af indsatsområdet I Partnerskab om Folkeskolen har 34 kommuner og KL sat sig som mål at øge elevernes udbytte af undervisningen.

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Hvad siger dit barn? Et tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn

Hvad siger dit barn? Et tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn Hvad siger dit barn? Et tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn Kære forældre, Derfor er sproget så vigtigt Alle børn har behov for at kunne udtrykke sig og fortælle, hvis de er kede af det, glade

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret 2011 Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Forord 3 Formål og værdier 4 Netværksmødet 5 Børn og unge med særlige behov

Læs mere

Skolestrategi juni 2014

Skolestrategi juni 2014 Børne- og Kulturforvaltningen Næstved Kommune Skolestrategi 2011 - juni 2014 Indledning Skolestrategien skal tydeliggøre sammenhæng, helhed og retning for skolevæsenets udvikling i Næstved kommune frem

Læs mere

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Evalueringskulturen skal styrkes Folketinget vedtog i 2006 en række ændringer af folkeskoleloven. Ændringerne er blandt andet gennemført

Læs mere

Notat Til: Kunstrådet Kopi til: Fra:

Notat Til: Kunstrådet Kopi til: Fra: Notat Til: Kunstrådet Kopi til: Fra: Oplæg til handleplan Forslag til handleplaner for Kunstrådet i 2012 2013 Billedskole / Kulturskole / Kreativ skole Som et supplement til Musikskolen foreslår Kunstrådet,

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Rebild Kommunes dagtilbud

Styrelsesvedtægt for Rebild Kommunes dagtilbud Styrelsesvedtægt for Rebild Kommunes dagtilbud Styrelsesvedtægten udgør, sammen med relevante bilag, rammen for drift af kommunale dagtilbud i Rebild Kommune. I styrelsesvedtægten (inkl. bilag) fastsættes

Læs mere

Oplæg til samlet materiale vedrørende pædagogiske læreplaner. 1. Indledning til det samlede materiale. 10. oktober 2007. Materialet vil bestå af:

Oplæg til samlet materiale vedrørende pædagogiske læreplaner. 1. Indledning til det samlede materiale. 10. oktober 2007. Materialet vil bestå af: Svendborg Kommune Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 45 10 Fax. 6325 1319 bu@svendborg.dk www.svendborg.dk Oplæg til samlet materiale vedrørende pædagogiske læreplaner. Materialet vil bestå

Læs mere

UDKAST Horsens Kommunes fælleskommunale Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO

UDKAST Horsens Kommunes fælleskommunale Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO UDKAST Horsens Kommunes fælleskommunale Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO Indhold Forord...1 Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO...2 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...3 Folkeskolens formålsparagraf...3

Læs mere

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning. København, 22. januar 2014 Til Børne- og Ungeudvalget, Københavns Kommune Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Læs mere

Kvalitetsstandard. For Heltidsundervisningen i Ungnorddjurs

Kvalitetsstandard. For Heltidsundervisningen i Ungnorddjurs Kvalitetsstandard For Heltidsundervisningen i Ungnorddjurs Ungnorddjurs Åboulevarden 64 8500 Grenaa tlf : 89 59 25 50 www.ungnorddjurs.dk ung@ungnorddjurs.dk Heltidsundervisning i Ungnorddjurs Vision Heltidsundervisningen

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2006 Blad 649 Vi bliver mange på Munkebjerg Generalforsamling Der er også i år rift om pladserne til vores årsmøde fra d. 15. 17. november. 10 dage før tilmeldingsfristen udløber er der tilmeldt

Læs mere

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet er afgørende for, at eleverne udvikler sig mest muligt. Derfor har Rødovre Skole udarbejdet følgende retningslinjer, der beskriver: 1. Princip

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Indhold INDLEDNING... 2 FORMÅL... 2 BAGGRUND... 3 RAMMEN... 4 TEMAERNE... 4 DEN LOKALE PROCES... 5 FRIST FOR UDARBEJDELSE... 6 1 INDLEDNING Med vedtagelse

Læs mere

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen Læreplan Indholdsfortegnelse: Lovgrundlaget Indledning Dokumentation og evaluering De 6 temaer Børn med særlige behov Årsplan Litteraturliste Godkendt af bestyrelsen i Børnehaven Mælkebøtten LOVGRUNDLAGET

Læs mere

Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Holbæk kommune

Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Holbæk kommune Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Holbæk kommune 18. maj 2016 Læring og trivsel 18. maj 2016 Læring og trivsel Indhold Udvalgets forord... 5 Styrelsesvedtægt for Holbæk Kommunes dagtilbud... 6 Forældrebestyrelsens

Læs mere

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen 2016 Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter I Københavns Kommunes fritidsinstitutioner og -centre og skoler

Læs mere

Bruger- og pårørenderåd. Voksenhandicap- og psykiatriområdet. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt

Bruger- og pårørenderåd. Voksenhandicap- og psykiatriområdet. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt Bruger- og pårørenderåd Voksenhandicap- og psykiatriområdet Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt Juni 2013 1 Indledning, lovgrundlag m.v. Indtil 1. juli 2010 skulle Kommunalbestyrelsen efter 17 i lov om

Læs mere

Bruger- og pårørenderåd. Plejeboliger/Plejecentre. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt

Bruger- og pårørenderåd. Plejeboliger/Plejecentre. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt Bruger- og pårørenderåd Plejeboliger/Plejecentre Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt 13-05-2013 1 Indledning, lovgrundlag m.v. Indtil 1. juli 2010 skulle Kommunalbestyrelsen efter 17 i lov om social service

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud Furesø Kommune Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud 1 Dagtilbudsområdet i Furesø Kommune Stk. 1: Dagtilbudsområdet i Furesø Kommune består af dagtilbud for børn fra 0 til 6 år, der

Læs mere

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Redigeret efterår 2016 Pædagogisk tilsyn i dagplejen I dette hæfte kan du læse om; Kommunens tilsynsforpligtelse, hvilken pædagogisk tilgang vi lægger

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af afdelingsleder ved Herningsholmskolen

NOTAT vedr. ansættelse af afdelingsleder ved Herningsholmskolen NOTAT vedr. ansættelse af afdelingsleder ved Herningsholmskolen Indledning Herningsholmskolen søger afdelingsleder til en ny afdeling på Holtbjerg. Stilling er ledig til besættelse pr. 1. april 2019. Stillingen

Læs mere

KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september

KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september Til Børne- og Socialministeriet Att. Charlotte Meibom og Thomas Rasmussen Holmens Kanal 22 1060 København K KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september 2017 KL har den 21. september

Læs mere

Inklusionsstrategi Solrød Kommune

Inklusionsstrategi Solrød Kommune Inklusionsstrategi Solrød Kommune 1 Inklusionsstrategi Solrød Kommune. Solrød Kommune har en ambition om at styrke inklusion til gavn for alle børn og unge. Solrød Kommunes strategi for inklusion beskriver

Læs mere

Vedtægter for Skt. Klemens Private Børnehave.

Vedtægter for Skt. Klemens Private Børnehave. Vedtægter for Skt. Klemens Private Børnehave. 1 Navn. Institutionens navn er Skt. Klemens Private Børnehave. Institutionen har til huse i egen ejendom, Skt. Klemens vej 99, 5260 Odense S. 2 Institutionen

Læs mere

Hvad siger dit barn? Om sprogvurdering af dit 3-årige barn

Hvad siger dit barn? Om sprogvurdering af dit 3-årige barn Hvad siger dit barn? Om sprogvurdering af dit 3-årige barn Indledning Alle børn har behov for at kunne udtrykke sig og fortælle, hvis de er kede af det, glade eller vrede. Sproget spiller en stor rolle

Læs mere

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Indhold Forord...2 Lovgivningen på området...3 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...4 Folkeskolens formålsparagraf...5 Horsens Kommunes sammenhængende

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Formålet med denne mål- og indholdsbeskrivelse for SFO er at give borgerne mulighed for at få indblik i Ringsted Kommunes prioriteringer og serviceniveau

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Forord Med Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede mål - og indholdsbeskrivelser

Læs mere

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: MITA Beslutningstema: Byrådet skal præsenteres for de indholdsmæssige rammer for en sammenhængende

Læs mere

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov SMTTE på Inklusion Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering Politisk baggrund: I Sønderborg kommune inkluderes det enkelte barn i fællesskabet. Hvorfor: Vi vil inkludere børn i Sønderborg kommune så de får

Læs mere

Principper for skole-hjemsamarbejde på Marstal Skole.

Principper for skole-hjemsamarbejde på Marstal Skole. Side 1 Principper for skole-hjemsamarbejde på Marstal Skole. Hvad siger loven: Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Kapitel 1 Folkeskolens formål 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne

Læs mere

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv Mål for SFO Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv 1 2 Børnesyn Overordnede Mål for Dagtilbud/Landsbyordninger/ Skolefritidsordninger

Læs mere

Inklusionspolitik på Nordfyn

Inklusionspolitik på Nordfyn Inklusionspolitik på Nordfyn Evalueret 2015 Oprettet den 6. april 2016 Dokument nr. 480-2016-108394 Sags nr. 480-2016-14317 Indhold Indledning og baggrund... 2 Visionen for inklusion på Nordfyn... 3 Nordfyns

Læs mere

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune Sårbare børn og unge Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Såbare børn og unge - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Rebild Kommune

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Rebild Kommune Side 1 af 6 Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Rebild Kommune Styrelsesvedtægten udgør, sammen med relevante bilag, rammen for drift af kommunale dagtilbud i Rebild Kommune. I styrelsesvedtægten

Læs mere

Styrelsesvedtægter for de kommunale institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune

Styrelsesvedtægter for de kommunale institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune S t y r e l s e s v e d t æ g t e r Styrelsesvedtægter for de kommunale institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune Dagtilbud og Undervisning Godkendt den 17. december 2013 af Byrådet Tillæg til styrelsesvedtægten

Læs mere

Temaerne er: Den gode relation Videndeling - Involvering og medinddragelse - Det kontaktløse samarbejde - Forebygge/løse problemer.

Temaerne er: Den gode relation Videndeling - Involvering og medinddragelse - Det kontaktløse samarbejde - Forebygge/løse problemer. Udkast til strategi for forældresamarbejde på Kundby Skole/ SFO Alle skolebestyrelserne i Holbæk Kommune skal udarbejde en strategi i forhold til forældresamarbejde som en del af de af politikerne udpegede

Læs mere

Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren

Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren Dette notat beskriver den overordnede kompetencefordeling inden for folkeskolen under mellemformstyret. Specielt er der lagt vægt på byrådets, rådmandens

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Assens Kommune

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Assens Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Assens Kommune Revideret af Lotte Tangaa Tjalve d. 29.10.18 Sagsnr.: 18/22118 Indhold Formål... 3 Kapitel 1... 3 1. Byrådet... 3 Kapitel 2... 4 2. Bestyrelsens

Læs mere

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg Princip om samarbejde mellem skole og hjem PRINCIPPET: I henhold til folkeskoleloven forventes et tæt og konstruktivt samarbejde mellem skole og hjem. Et samarbejde, der er præget af dialog, medansvar,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 2018 Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 1 Indhold Baggrund... 3 Forord... 5 Børnesyn... 5 Fritidssyn...

Læs mere

Holstebro Kommune Visitationsudvalget Dag- og Fritidstilbud Vejledning for ansøgning og tildeling af støtte til børn med særlige behov

Holstebro Kommune Visitationsudvalget Dag- og Fritidstilbud Vejledning for ansøgning og tildeling af støtte til børn med særlige behov Holstebro Kommune Visitationsudvalget Dag- og Fritidstilbud Vejledning for ansøgning og tildeling af støtte til børn med særlige behov Udarbejdet af visitationsudvalget i 2012 Revideret nov. 2013 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Opdragelse. Følsomt. Nødvendigt. I opbrud? Camilla Wang 24. april 2018

Opdragelse. Følsomt. Nødvendigt. I opbrud? Camilla Wang 24. april 2018 Opdragelse Følsomt. Nødvendigt. I opbrud? Camilla Wang 24. april 2018 Oplægget 1) Et følsomt emne svært at vide, om vi har fundet et godt leje 2) En vis enighed om dagtilbuddets og skolens opgaver er en

Læs mere

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Vejledning i at holde netværksmøder - Til medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Høje-Taastrup Kommune Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Netværksmødet Denne vejledning er

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012 Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2013 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune. Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje).

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune. Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje). Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje). 1: Formål Vedtægten fastlægger mål og rammer for forældrebestyrelsernes

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE Politiske målsætninger for skolernes specialundervisning og specialpædagogisk bistand i det almindelige undervisningsmiljø Forord

Læs mere

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Indholdsfortegnelse Mål:.. 4 Fælles aktiviteter på alle skoler 5 Dansk som andetsprog som dimension i undervisningen. 5 Udvikling af tosprogede

Læs mere

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune 2 Velkommen i skole Jeres barn har nu nået den alder, hvor han/hun skal begynde i børnehaveklasse. Fredensborg kommune

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje).

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje). Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr. 28.09.16-P24-1-15 Dato:27.4.2016 Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud

Læs mere

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution December 2013 Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution Private leverandører kan efter lov om dag-, fritids-, og klubtilbud m.v. til børn og unge(dagtilbudsloven) oprette og drive

Læs mere

0-6 årige, hvis udvikling stiller krav om særlig vidtgående hensyntagen eller støtte.

0-6 årige, hvis udvikling stiller krav om særlig vidtgående hensyntagen eller støtte. Det er væsentligt at fremhæve, at serviceniveauerne er retningsgivende, beslutninger skal bero på et individuelt skøn. Specialpædagogisk bistand til førskolebørn Specialinstitutioner til småbørn 0-6 årige,

Læs mere

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 National baggrund for Dragør Kommunes skolepolitik Vision Mål for Dragør skolevæsen Prioriteter for skolevæsenet Lokal sammenhængskraft

Læs mere

Styrelsesvedtægter for dagtilbud i Nordfyns kommune

Styrelsesvedtægter for dagtilbud i Nordfyns kommune Styrelsesvedtægter for dagtilbud i Nordfyns kommune Juni 2011 Kapitel 1 Kommunalbestyrelsen / Familieudvalget 1 Stk. 1 Kommunalbestyrelsen har det overordnede ansvar for de kommunale daginstitutioner og

Læs mere

Lektiehjælp og faglig fordybelse

Lektiehjælp og faglig fordybelse Punkt 5. Lektiehjælp og faglig fordybelse 2015-056033 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, status på lektiehjælp og faglig fordybelse. Beslutning: Til orientering. Skoleudvalget

Læs mere

Styrelsesvedtægt for folkeskoler i Holbæk kommune

Styrelsesvedtægt for folkeskoler i Holbæk kommune 21. april 2016 Styrelsesvedtægt for folkeskoler i Holbæk kommune Læring og trivsel 21. april 2016 Læring og trivsel Indhold: Udvalgets forord... 4 Styrelsesvedtægt for folkeskolerne... 5 Skolebestyrelsens

Læs mere

Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter)

Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Onsdag den 19. september 2018 Mødested: Kirstinebjergskolen, afd. Indre Ringvej Mødetidspunkt: Kl. 8:00-12:00 Medlemmer:

Læs mere

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Baggrund Siden 2006 har det været lovpligtigt at udarbejde kvalitetsrapporter en gang om året. Rapporten er en del af Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole 1 I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles daværende ledelse og bestyrelse et omfattende arbejde med en vision og et fælles grundlag for skolens virke. Man ønskede

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge Indsatsplan 2016 2018: Strategi for fællesskaber for børn og unge Strategi for fællesskaber og indsatsplanen skal samlet set understøtte realisering af visionen om, at børn og unge oplever glæden ved at

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE RAMMER FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE UDGIVET AF: Århus Kommune Børn og Unge Videncenter for Pædagogisk Udvikling UDGIVET: 1. udgave, september 2010 COPYRIGHT: Århus Kommune Børn

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn Skjal B Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af 17.01.2000 om social service 7 26. Kapitel 4 Dagtilbud til børn 7. Kommunen sørger for, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud

Læs mere

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Notat 25. februar 2016 Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Udviklingsstrategien Folkeskolereformen er udpeget som et af strategisporerne i Byrådets Udviklingsstrategi

Læs mere

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT 21-03-2007 Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund... 1 2. Retningslinjer

Læs mere