Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev august 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev august 2011"

Transkript

1 Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev august 2011

2 Velkommen tilbage efter en forhåbentligt god ferie uden for meget hovedpine. Bestyrelsen har i sommer haft travlt med at planlægge oplysnings-kampagnen sammen med kommunikationsfirmaet Waterfront. Det går efter planen, så vi får et travlt efterår med at få lavet vores film færdig og klar til visning i Danskernes akademi på DR2. Ligeledes bliver der lavet flere små film til undervisnings brug. Derudover skal vi være med på lægedage i Bella Centret fra den 14. november til den 18. november. Bestyrelsen er også glad for, at et af vores unge medlemmer, Didde fra Ribe, gerne vil hjælpe bestyrelsen nogle timer om året. Didde vil meget gerne arbejde med at starte en ungdomsafdeling i Hortons foreningen, men er ikke bange for at tage fat på andre ting. Vi tager godt imod Didde. Lægedage i Bella Centret, København. Foreningen vil i november deltage i lægedagene i Bella Centret. Deltagelsen er et led i foreningens oplysningskampagne. I perioden 14. til 18. november vil foreningen på en stand gøre opmærksom på sygdommen og dermed udbrede kendskabet til Horton til forhåbentlig rigtig mange læger. Standen vil i tidsrummet blive bemandet af bestyrelsen, suppleanter og nærmere tilknyttede. Standen vil selvfølgelig blive udstyret med blikfang i form af foreningens plakat, roll ups og monitor. På dagene vil foreningen uddele USB-sticks med de 4 små film (Horton på 2 minutter, anfaldet, Hortons konsekvens samt diagnose) der p.t. er under udarbejdelse. Foreningen vil samtidig få fremstillet et antal kuglepenne med logo, der kan uddeles til de besøgende på standen. Dokumentarfilm om Hortons Hovedpine. Foreningen har, p.gr.a. det store beløb, vi fik fra finansloven 2011, nu fået mulighed for at fremstille en stor dokumentarfilm, 4 små film, 2 videnskabsog debatprogrammer samt 3 video-portrætter om hovedpersonerne fra dokumentar-filmen. Den store dokumentarfilm og de 2 videnskabs- og debatprogrammer afleveres derefter til DR2, Danskernes Akademi. Foreningen regner med, at film m. m bliver udsendt på DR2 i løbet af vinteren.

3 Øget sygdomskendskab skal forbedre livskvaliteten Af Niels Freddie Nielsen, Formand for Dansk Horton Hovedpineforening Hortons hovedpine er en af de sygdomme, der sjældent får offentlig opmærksomhed på trods af, at mindst danskere lider af sygdommen. Et anfald af Hortons hovedpine medfører ekstreme og ofte uudholdelige smerter, som først kan behandles effektivt, når sygdommen er korrekt diagnosticeret. Ambitionen bag en ny storstilet informationskampagne er, at flere på tidligere tidspunkt får afklaret, hvorvidt deres smerter skyldes Hortons hovedpine. Ringe kendskabsgrad Et væsentligt problem er, at den ringe kendskabsgrad til Hortons hovedpine i forhold til andre former for hovedpiner gør, at der i gennemsnit går 6 år fra patientens første anfald og til, at vedkommende får stillet den rigtige diagnose. Desværre har vi også blandt vores medlemmer set eksempler på, at patienter først efter et sygdomsforløb på år får mulighed for at leve en mere normal tilværelse. Udover den enkeltes person tilbagevendende frustration over ikke at have klarhed over, hvad vedkommende fejler, udgør den lange diagnosetid også en samfundsmæssig udfordring i form af flere sygedage og øgede sundhedsudgifter. Hvad de færreste ved er, at de tilgængelige midler, som kan bruges til at forebygge et Hortons anfald, er markant anderledes i forhold til, hvordan hovedpine typisk bliver behandlet. Derfor er det afgørende, at der bliver skabt øget kendskab til Hortons hovedpine, hvis livskvaliteten for mennesker med sygdommen skal forbedres. Informationskampagne som et værktøj Ved vedtagelsen af sidste års finanslov blev der for første gang bevilliget 1,5 millioner kr. til, at Dansk Horton Hovedpineforening kan gennemføre en kampagne om sygdommen. Formålet er at sikre, at et øget antal mennesker får den rette diagnose tidligere i deres sygdomsforløb. Som en del af informationskampagnen lancerer vi til efteråret en lang række videoklip, som i praksis skal fungere som brugbare redskaber i den enkeltes diagnoseproces. Jo flere vi kommer i kontakt med jo flere kan vi sikre et bedre liv med Hortons hovedpine.

4 Indlæg i dagbladet Vestkysten, juni Et mareridt af smerter rammer Erling fire-fem gange hver uge. Hovedpineanfald er så kraftige, at Erling i begyndelsen troede at han skulle dø. I dag har han lært at leve med sygdommen, som omkring 5000 danskere lider af. Smerten er så ekstrem, at flere overvejer selvmord. Smerten kommer uanmeldt som den plejer, Erling sidder ved spisebordet og spiller terninger sammen med sin kone og et vennepar. Pludselig krymper han sig, tager sig til hovedet og stønner højlydt. På et øjeblik er området omkring hans øjne blevet helt sort og resten af ansigter kridhvidt. Han registrerer ikke længere personerne omkring sig eller sine egne handlinger. Helt pr refleks smider han brillerne fra sig på bordet, rejser sig brat og går ind i soveværelset. Her sætter han alarmen på sin telefon til 20 minutter, griber iltmasken, som hænger på en krog på væggen ved siden af sengen, tager den på, åbner for ilten og lægger sig sammenrullet i sengen. Da alarmen ringer, slukker han for ilten og lukker igen øjnene. Det hele gør han nærmest i trance. Nu vil der gå ca. 2 timer, før han kommer til sig selv, og når han vågner, vil det sidste han husker, være at han sad i stuen og raflede. Tilbage i stuen sidder konen og venneparret. De er stoppet med at spille. Selv om Erling ikke har sagt et ord til dem, ved de hvad der er sket. Han har fået et anfald af Hortons hovedpine, den rammer ham 4-5 gange om ugen. Maksimal smerte. Omkring 5000 danskere lider af Hortons hovedpine en smertefuld sygdom, som også har fået navnet selvmordshovedpinen. De fleste Hortonpatienter har anfald en til to gange dagligt i to uger til tre måneder. Derefter kan de være anfaldsfrie i flere måneder, hvorefter det pludselig kommer igen. Der er imidlertid også kronikere, procent, som aldrig er anfaldsfrie en hel måned om året. Smerterne i forbindelse med anfaldene er meget voldsomme, forklarer professor i hovedpinesygdomme ved Dansk Hovedpine Center Rigmor Jensen. Det er ikke uden grund, de kalder det selvmordshovedpinen. Nogle patienter overvejer virkelig selvmord. Det er frygtelig pinefuldt, fortæller hun og tilføjer, at kvinder der lider af Hortons hovedpine, har udtrykt, at det at føde et barn er vand ved siden af. Når patienterne skal vurdere smerten på en skala fra et til ti, hvor ti er den værst tænkelige smerte, siger de fleste at de er oppe på 12. Smerterne springer simpelthen skalaen, det er maksimal smerte, forklarer Rigmor Jensen. Syg uden diagnose. Den beskrivelse er den 56 årige Erling enige i. Han har lidt af kronisk Hortons hovedpine siden Først skrumper hovedet ind til størrelsen af en valnød og derefter udvider det sig så kraftigt, at kraniet er ved at sprænges. Sådan føles det at få et anfald, forklarer Erling. Han gik med sygdommen i to år, før han fik en diagnose.

5 Det var et mareridt, jeg troede, at jeg skulle dø. Kroppen gjorde noget ved mig, ingen vidste hvad det var. Jeg kunne gå op gennem Kongensgade og lige pludselig væltede verden. Det blev sort for øjnene, jeg blev svimmel og det føltes, som om hele skidtet skulle sprænges, jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre, siger han og tænder en cigaret. Erling sidder i hjemmet. Her bruger han størstedelen af sin tid. Enten foran computeren eller fjernsynet. Et ødelagt knæ, en diskosprolaps og de voldsomme hovedpineanfald er skyld i, at han i øjeblikket er sygemeldt. En situation, han efterhånden kender alt for godt. Sygdommen fik et navn. Gang på gang forsøgte han sig på arbejdsmarkedet, men skavankerne haler altid ind på ham til sidst. Erling sidder for det meste af tiden stille for at skåne ryg og knæ, men det hjælper ikke på hovedpinen. Den kommer uden varsel i alle situationer. I starten, inden han havde fået diagnosen, havde han anfald otte til ti gange hver eneste uge. Hvis jeg ikke havde haft min kone, tror jeg ikke jeg havde levet i dag. Det var så opslidende og så psykisk hårdt, at det var ved at tage livet af mig. For godt nok fyldte de mig med piller, men ingenting hjalp. To år efter at Erling første gang blev ramt af hovedpinen, lykkedes det hans neurolog at stille den korrekte diagnose. Ved flere konsultationer havde Hortons hovedpine været oppe og vende, men Erlings symptomer matchede ikke de karakteristiske symptomer på sygdommen. Gennembruddet kom, da en besøgende Indisk læge deltog i hans konsultation og gjorde både Erling og neurologen opmærksom på, at der findes en kronisk version af Hortons hovedpine, hvor anfaldene kan være anderledes. Det der havde ledt hans egen læge på vildspor var, at hans ene øje ikke blev rødt under anfaldene som ved de typiske Horton patienter. Han bliver i stedet sort rundt om begge øjne. Jamen det var nærmest en forløsning, for så fik vi jo navn på det. Ikke dermed sagt at livet blev lettere, for det fortsatte jo. Men så vidste vi da at det ikke var noget jeg døde af siger Erling. Sammen med diagnosen fulgte også en måde at lindre smerterne på. Ved at indtage 8 liter ilt i 20 minutter, straks han får et anfald kan Erling forkorte anfaldsperioden betydeligt. Samtidig får han nu forebyggende medicin, som mindsker intensiteten og hyppigheden af anfald. Ingen Tror på det. Diagnosen havde også en anden og vigtigere betydning for Erling. Det gav ham mulighed for at svare de mange skeptikere omkring ham, som ikke forstod eller troede på hans smerter. Den problemstilling fylder stadig i hverdagen Omverdenen siger. Han gider ikke arbejde og nu undskylder han sig med, at han har hovedpine igen. Hvis jeg havde manglet et ben eller manglet en arm, så havde folk kunne se det. Det er svært for folk at forholde sig til de indre skader, som kroppen kan have, siger han.

6 Tvivler folk da på, at du har ondt ja! Det skal jeg da lige love for, udbryder Erling. I mange tilfælde tror folk, at det er en undskyldning for ikke at lave noget. Men når folk har set, at jeg får et anfald, så tror de på det. Erling har mistet mange venner på grund af hovedpinen. Blandt andet mistede han kontakten med en af sine bedste venner i nogle år, fordi vennen havde den indstilling, at alt kunne arbejdes væk. Han kunne ikke acceptere Erlings situation. Men for ikke så længe siden begyndte de så småt at mødes igen, og på et tidspunkt så vennen et af Erlings anfald. Så er det kun gået fremad lige siden. Han forstod først alvoren, da han selv så det. Kærlighed i fare. Selv om Erlings hovedpine i høj grad påvirker hans liv, er han fast besluttet på, at den aldrig må komme til at overtage det. Og på trods af at det af og til kan være svært at være gift med Erling, deler hans kone den overbevisning. Jeg vil simpelthen ikke have, at den hovedpine skal styre vores liv. Og så er man nødt til at gøre sig lidt hård en gang imellem og sige, jamen sådan er det. Nu tager det lige et par timer, så har jeg en frisk mand igen. Og fordi han har hovedpine en dag og kommer til at sige noget grimt i ren frustration over, at det gør så ondt, skal det jo ikke afgøre, om vi kan lide hinanden eller ej. Men det har været en sej proces at lære at leve med det, siger hans kone. Erling forventer at skulle leve med hovedpinen og smerterne resten af livet, og selv om der for nylig er gjort forsøg med operationer, der kan lindre smerterne og i nogle tilfælde fjerne den helt, forventer han ikke, at det er noget, han vil få gavn af. Det er han for gammel til, mener han. Læberne bæver lidt, og han får tårer i øjnene, da talen falder på, at der også er tilfælde af små børn helt ned til fireårsalderen, som lider af sygdommen. Uha, jeg kan lige sætte mig ind i det. Forældrene der står hjælpeløs og ikke kan gøre noget, mens deres børn har så store smerter, siger han og tager brillerne af for at fjerne vandet ved øjnene. Nej lad de unge blive opereret først, så det ikke ødelægger hele deres liv. Vi andre har jo vænnet os til smerterne. En beskrivelse af en Horton patients hverdag, bragt i Jyske Vestkysten den 19. juni Artiklen er skrevet af journalist Line Skouboe.

7 Hovedpine koster arbejdsdage Alle har nok haft hovedpine, men meget lidt vides om omfanget og hvilken indflydelse, det har på et samfunds sundhedstilstand og økonomi. Faktisk er netop hovedpiner et af de mest udbredte sundhedsproblemer globalt. En undersøgelse viser, at mellem halvdelen og tre-fjerdedele af verdens befolkning har haft hovedpine det seneste år. Over 10 procent har migræner, og op til fire procent af menneskeheden har hovedpine 15 dage om måneden. Hovedpine er et virkeligt problem og for mange er det en livslang forbandelse, der kan være direkte handicappende. Tilstanden gælder for mennesker i alle lande, hvad enten de er rige eller fattige. Diagnoser Forskellen er blot, at i fattige lande er der få midler til at hjælpe folk med alvorlige gener fra hovedpiner. Tilstanden er ikke-forstået, ikke-rapporteret, ikke-diagnosticeret og ikke-behandlet de fleste steder. I en undersøgelse foretaget gennem neurologer, læger og patientforeninger verden over fandt man kun analyser af følgerne for samfundet i 18 lande. Hovedpine findes sjældent i et lands statistik over sundhedsforhold. Omkring halvdelen af alle mennesker med hovedpiner behandler sig selv uden professionel hjælp. Der er masser af forskellige medikamenter mod smerter. I fattige lande kan man ikke skaffe medicin imod migræne. I mange rige lande er der ingen eller kun lidt refusion for omkostninger ved behandling. Få timer afsættes på uddannelser til hovedpine. Ikke overraskende findes professionelle organisationer for specialister næsten udelukkende i rige lande. Hovedpine koster Migræne er ikke den eneste form for hovedpine, der volder problemer verden over. Stress er en almindelig årsag og f.eks. overforbrug af medicin kan give smerter i hjernen Faktisk er disse årsager endnu mere kostbare for samfundet end migræne. Allerede i 2001 fastslog WHO i sin årsrapport, at migræne er blandt verdens 20 mest almindelige årsager til livsår tabt til handicap. Den gang anslog forskerne, at de velhavende samfund årligt mistede arbejdsdage til hovedpine. De indirekte omkostninger økonomisk ved blandt andet tabt arbejdskraft og negative sociale følger overstiger langt de penge, samfundene investerer i at afhjælpe tilstanden. De omfattende data fra 101 lande er indsamlet af Verdenssundhedsorganisationen WHO i samarbejde med Lifting the Burden: the Global Campaign against Headache, en privat britisk organisation.

8 Da der er flere medlemmer, der har spurgt om hvad, hovedpinecenteret kan tilbyde af hjælp og vejledning i forbindelse med behandlingen, har jeg fundet et par eksempler frem. På hovedpinecenterets hjemmeside: kan man finde flere oplysninger, bl.a. om hvilken forskning og forsøg der foregår Iltbehandling ved Hortons hovedpine Bestilling af iltapparatet: Iltapparatet bestilles af personalet på Dansk Hovedpinecenter. Levering af iltapparatet: Hvis du bor i Region Hovedstaden, leveres iltapparatet af firmaet AGA. Hvis du bor i en anden region vil apparatet blive leveret af det iltfirma, som regionen har indgået en leveringsaftale med. Du vil blive kontaktet telefonisk af iltleverandøren med henblik på, hvornår levering af apparatet kan finde sted. Leverandøren kan give dig en kort instruktion i brugen af apparatet. Leveringen kan ske fra dag til dag. Du har både mulighed for at få leveret et stationært apparat til brug i hjemmet samt et transportabelt apparat til brug på for eksempel arbejdet. Du skal være opmærksom på, at ingen af apparaterne må komme i nærheden af åben ild. Opfyldning af apparatet: Når iltapparatet er ved at være tomt, skal du ringe til iltleverandøren med henblik på opfyldning. For patienter i Region Hovedstaden skal AGA kontaktes på telefonnummer Dosis: Dosis er 7-10 liter per minut med mindre andet er aftalt med lægen. Apparatet vil ved levering være indstillet på den korrekte dosering. Returnering af iltapparatet: Kommer din Horton s hovedpine i afgrænsede anfaldsperioder, skal du returnere iltapparatet, når anfaldsperioden er ovre. For patienter i Region Hovedstaden skal det dog understreges, at du skal beholde apparatet, hvis du har erfaring for, at din næste anfaldsperiode kommer inden for 1 år. Pris: Lejen af iltapparatet medfører ingen udgifter for dig. Genbestilling af ilt: Du vil til hver en tid have mulighed for at genbestille et iltapparat ved at kontakte personalet på Dansk Hovedpinecenter på telefonnummer

9 Spørgsmål: Har du spørgsmål vedrørende behandlingen, er du meget velkommen til at kontakte personalet på Dansk Hovedpinecenter på telefonnummer Iltmasker: Når iltapparatet bliver leveret, følger der automatisk en iltmaske med. Det har dog vist sig, at de fleste patienter ikke opnår en tilstrækkelig effekt af den medfølgende maske. Foreningen anbefaler derfor en anden type maske, der udnytter ilten meget bedre. Desværre må patienter indtil videre selv afholde udgiften til en Hortonmaske. Vi håber med tiden, at iltapparatet kan leveres med en bedre maske. HORTONMASKEN kan købes for ca. kr. 300,00. Psykologisk behandling Henvisning Når du bliver henvist til psykologisk behandling i Dansk Hovedpinecenter, har fagpersonalet ved Hovedpinecentret vurderet, at psykologisk behandling kan have effekt på din hovedpine. Dog må vi erkende, at netop Hortons hovedpine er så anderledes end andre hovedpineformer, at tilbuddet mest er rettet mod migrænepatienter, spændingshovedpine og lignende. Forsamtale Hos psykologen kommer du til en forsamtale, hvor det afgøres, hvordan det videre behandlingsforløb skal forme sig. Forsamtale varer ca. en time, hvor du og psykologen taler sammen om din hovedpine, om din dagligdag og om eventuelle udfordringer og stressende faktorer i dit liv. Det kan også være, at du skal udfylde nogle spørgeskemaer. Herefter aftaler I sammen, om du skal fortsætte i et egentligt behandlingsforløb, som næsten altid består af et gruppeforløb sammen med andre med hovedpine.

10 Psykologerne har følgende behandlingstilbud: Stress- og smertehåndtering: Et kursus med undervisning, gruppediskussioner, øvelser, afspænding og hjemmeopgaver. For at sikre et optimalt forløb forventes deltageren at bruge ca. 20 min. dagligt på hjemmeopgaver og afspændingsøvelser. Gruppen mødes 2 timer, 1 gang om ugen over 9 uger. Terapeutisk gruppe: Samtaleforløb i gruppe med fokus på deltagernes udfordringer og problemstillinger i relation til hovedpinen. Formen og varigheden vil variere fra gruppe til gruppe. Emner der tages op på grupperne er blandt andet: Stress hvordan er sammenhængen mellem stress, anspændthed og hovedpine? Tanker og bekymringer hvad betyder den måde vi tænker på for vores humør og handlemåde? Smerter hvad er smerter egentlig og kan man påvirke dem ved sin måde at handle og opleve dem på? Kommunikation hvad betyder den måde vi taler til andre på, og den måde de taler til os på, for hvordan vi har det? Personlige ressourcer hvordan kan man trække på sine ressourcer og udvikle dem til at håndtere forskellige udfordringer? Afspændingsøvelser introduktion og øvelse i forskellige typer af afspændingsøvelser. Formål Deltagerne synes som regel, at det er rart at møde andre, som kender til at have så meget hovedpine, at det påvirker livskvaliteten og at drøfte forskellige strategier til at leve med hovedpinen med de andre. Mange, der deltager aktivt i kurset og laver øvelser hjemme, får det bedre med deres hovedpine. Der er en god chance for, at man oplever en større kontrol med sin hovedpine og man opnår ret sikkert også et andet syn på den. Kursusopstart Hvis vi under forsamtalen vurderer, at du kan have gavn af et gruppeforløb, vil du senere blive indkaldt til dette per brev. Når du modtager brevet skal du kontakte Dansk Hovedpinecenter og bekræfte kursusdeltagelsen. Hører vi ikke fra dig, vil tilbuddet gå til en anden patient og du afsluttes i forhold til den psykologiske behandling. Individuelt psykologforløb Ganske få gange og altid under bestemte forudsætninger tilbyder vi kortere individuelle samtaleforløb, men altid med henblik på stress- og smertehåndtering. Hvis man befinder sig i en krise eller har store psykiske problemer, som for eksempel svær depression, er det en mulighed at få en vurdering hos psykiateren på Dansk Hovedpinecenter. Her kan der evt. viderehenvises til anden relevant behandling.

11 Foreningen har nu kontaktpersoner 9 steder: Knud Aronsson, Herning Jette Kristensen, Randers Vivi Lynge, Grønland Anne Thomsen, Nordjylland Jakob Hallin, Sydfyn Jørgen Drage Rasmussen, Esbjerg Erling Sigaard, Lolland Ellen Grüener, Vestsjælland Svend Erik Kristensen, Midtfyn ( ) Kontakten opnås ved henvendelse til formanden Postboks 18, 3630 Jægerspris Eller formand@hortonforeningen.dk eller fax Dansk Horton Hovedpineforening Postboks 18, 3630 Jægerspris Fax Formand@hortonforeningen.dk Hjemmeside: Danske-Bank: reg Nr konto nr HortonNyt udgives som medlemsblad af Dansk Hortons Hovedpine-forening (DHH) Næste nummer forventes at udkomme i december 2011 Deadline for næste nummer er den 1. december 2011 Vi håber at medlemmerne har lyst til at skrive indlæg. HortonNyt er redigeret af Bent Ove Larsen bent@larsen-gruppen. dk Billede på for- og bagside er motiv fra Fejø kirke med udsigt over Smålandshavet.

12

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen Foredrag om kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen, 2014 Tekst, layout og grafisk design: Sandfær-Andersen Fotos: Elgaard Foto Tryk: Morsø Folkeblad Præsentation af kvinden

Læs mere

Uudholdelige smerter bag øjet? Måske har du Horton hovedpine!

Uudholdelige smerter bag øjet? Måske har du Horton hovedpine! Uudholdelige smerter bag øjet? Måske har du Horton hovedpine! Hvad er Horton Hovedpine Horton Hovedpine er en meget Smerterne varer typisk fra 15 min. smertefuld hovedpine, som består til 3 timer. De kan

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Spørgeskema Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Juni 2005 Udsendt af Health Care Consulting på vegne af Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering, Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Transskribering af samtale 1

Transskribering af samtale 1 Transskribering af samtale 1 Nå Arne det her det er optrapningsskemaet for Metformin. Nu kan du se her hvordan man sædvanligvis optrapper med ca. 500 mg om ugen. Det du får nu er... Jeg får to gange om

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Måske behøver din næste hovedpine aldrig at blive til noget? Gode råd ved spændingshovedpine

Måske behøver din næste hovedpine aldrig at blive til noget? Gode råd ved spændingshovedpine Måske behøver din næste hovedpine aldrig at blive til noget? Gode råd ved spændingshovedpine Spændingshovedpine er den mest udbredte hovedpine Næsten alle voksne har oplevet at have hovedpine i en eller

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere

Migræne. Få indsigt på 60 sekunder. igræne danmark

Migræne. Få indsigt på 60 sekunder. igræne danmark Migræne Få indsigt på 60 sekunder igræne danmark Forord "Migræne er en af de skjulte folkesygdomme, og der verserer mange myter herom. Nogle tror, det er en psykisk lidelse, der kun rammer kvinder, og

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

RAPPORT #2. Overlæge: Unge tror at iprener og panodiler er ufarlige

RAPPORT #2. Overlæge: Unge tror at iprener og panodiler er ufarlige RAPPORT #2 Overlæge: Unge tror at iprener og panodiler er ufarlige Læger advarer mod piller, som er skyld i både dødsfald og mange alvorlige sygdomme. Kæmpe plakater og reklamer på nettet opfordrer forbrugerne

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14 Salmer: Lem Kirke kl 9.00 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Rødding Sognehus kl 10.30 739 Rind nu op

Læs mere

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg.

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg. Kursus for pårørende til mennesker med demens. Undersøgelsens problemstilling: Betydningen af at deltage i et kursus for pårørende til demensramte, og hvordan det afspejles i håndteringen af hverdagslivet

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin P A R K V Æ N G E T Der sker noget særligt, når mennesker sætter sig sammen og begynder at tale med hinanden. Dét der før var andres påstande, bliver til nye måder at forstå og erkende hverdagen på. I

Læs mere

Information om spørgeskemaet Om din epilepsi

Information om spørgeskemaet Om din epilepsi Information om spørgeskemaet Om din epilepsi Vi har indført et digitalt spørgeskemasystem, der skal give dig et bedre og mere fleksibelt tilbud i Ambulatorium for Epilepsi. Hvis du i øvrigt har det godt

Læs mere

Guide: Undgå at økonomien ødelægger parforholdet

Guide: Undgå at økonomien ødelægger parforholdet Guide: Undgå at økonomien ødelægger parforholdet Økonomien giver knas i næsten hvert andet parforhold. Vi bliver især irriterede, hvis partneren lukker øjnene for de økonomiske realiteter Af Louise Kastbjerg,

Læs mere

Migræne & Hovedpineforeningen

Migræne & Hovedpineforeningen Migræne & Hovedpineforeningen - er også for børn og unge gode råd test om du har migræne øvelser mod spændingshovedpine læs om massage og motion er du teenager med hovedpine? www.hovedpineforeningen.dk

Læs mere

23 år og diagnosen fibromyalgi

23 år og diagnosen fibromyalgi 23 år og diagnosen fibromyalgi Et ungt menneske, der får stillet diagnosen fibromyalgi, har nogle helt specielle problemstillinger. fibromyalg.dk har interviewet Helle Ovesen om det at være ung med diagnosen

Læs mere

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013.

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Når du skal starte med sondemad derhjemme Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Inden min mand blev syg, forestillede jeg mig det værste, når folk talte

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

FÆLLES FOR alle kurserne

FÆLLES FOR alle kurserne FÆLLES FOR alle kurserne Kursussted Sognegården v. Ølby Kirke Ølby Center 79-81 4600 Køge Yderligere information Læs mere på Køge Kommunes hjemmeside www.koege.dk/patient og på www.patientuddannelse.info

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden 01-05-2018-01-08-2018 Patientdeltagelse i procent 35% Kønsfordeling 59% 39% 30,0 22,5 15,0 Hvor mange år har du benyttet den læge, du vurderer

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Spørgeskema Dine erfaringer med medicin

Spørgeskema Dine erfaringer med medicin Sundhedsudvalget 2008-09 SUU alm. del Bilag 704 Offentligt Spørgeskema Dine erfaringer med medicin Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense Institut for Sundhedstjenesteforskning Syddansk Universitet

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Vaniljegud af Nikolaj Højberg

Vaniljegud af Nikolaj Højberg Vaniljegud af Nikolaj Højberg Morten fik sin diagnose på en mandag. Ikke, at der var noget i vejen med det, det var faktisk mere end rart, for sammen med diagnosen fulgte et arsenal piller, som fik stemmerne

Læs mere

BEHANDLINGSFORSIKRING

BEHANDLINGSFORSIKRING codan care BEHANDLINGSFORSIKRING Codan Forsikring A/S Gammel Kongevej 60 1790 København V Tel 33 55 55 55 www.codan.dk 2 Codan Care Codan Care 3 Ventetid på behandling kan blive et stort problem For din

Læs mere

Kom med i PROPA ET GODT LIV. selv med prostatakræft. www.propa.dk

Kom med i PROPA ET GODT LIV. selv med prostatakræft. www.propa.dk Kom med i ET GODT LIV selv med prostatakræft www.propa.dk Få et godt liv selv med prostatakræft Velkommen i s fællesskab 3 ud af 4 mænd over 75 år har kræftceller i prostata, men kun ganske få dør af den

Læs mere

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 1. udgave. 1. oplag 2010. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 PSYKISKE REAKTIONER PÅ HJERTEKARSYGDOM Måske har du brug for hjælp? DET ER NORMALT AT REAGERE Det er en voldsom oplevelse at få og blive

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Dansk Epilepsiforening

Dansk Epilepsiforening Dansk Epilepsiforening Fleksjob og epilepsi sådan ser virkeligheden ud Dansk Epilepsiforening, 17. april 2012 Ledige fleksjob-visiterede, som uheldigvis har epilepsi er topmotiverede og flittige med at

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Slip af med hovedpinen

Slip af med hovedpinen Slip af med hovedpinen Stort set alle danskere oplever at have hovedpine en gang imellem. Men der er faktisk noget, du selv kan gøre for at slippe af med den. Blandt andet kan for mange hovedpinepiller

Læs mere

Mænd skal blive bedre til at tale om psykisk sygdom

Mænd skal blive bedre til at tale om psykisk sygdom Mænd skal blive bedre til at tale om psykisk sygdom Mere end hver tredje mand, der har eller har haft en psykisk sygdom, fortalte først omgivelserne om det, da de ikke længere var i stand til at få en

Læs mere

Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund

Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Information om Helle og Karl Meyer Opgaven finder sted i hjemmeplejen, hvor I sammen skal besøge datteren Helle Meyer og faderen Karl Meyer. De har kun haft hjælp

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Bilag 1 - Aktivitetsbarometret

Bilag 1 - Aktivitetsbarometret Bilag 1 - Aktivitetsbarometret Bilag 2: Vejledning til observatører i brug af Aktivitetsbarometret Bilag 4 - Supplerende vejledning til kodning af patientdeltagelse Patienten stiller spørgsmål om sin

Læs mere

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed.

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. 1. Navn: 2. Cpr-nr. 3. Dato for besvarelse af spørgeskemaet: 4. Aktuelle Erhverv: 5. Har du været sygemeldt pga. svimmelhed? Hvis ja Hvor lang tid? Beskrivelse

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Lonnie, der fik diagnosen kronisk brystkræft som 36-årig.

Lonnie, der fik diagnosen kronisk brystkræft som 36-årig. Forleden hørte jeg en kvinde sige, at det føltes helt forfærdeligt at fylde 50 år. Jeg kunne slet ikke forstå, at hun havde det sådan. Hun er da heldig, at hun er blevet 50. Lonnie, der fik diagnosen kronisk

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Støtte, råd og vejledning ved kræftsygdom. Rehabilitering og rådgivning

Støtte, råd og vejledning ved kræftsygdom. Rehabilitering og rådgivning Støtte, råd og vejledning ved kræftsygdom Rehabilitering og rådgivning Hvad tilbyder sundhedscentret? Sundhedscenter for Kræftramte er et samarbejde mellem Københavns Kommune og Kræftens Bekæmpelse og

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning december 2006 j.nr.1.2002.82 FKJ/UH Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning omfang, befolkningens vurderinger Af Finn Kamper-Jørgensen og Ulrik Hesse Der er

Læs mere

Tænderskæren gør dig syg

Tænderskæren gør dig syg Foto: Scanpix/Iris Guide November 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Tænderskæren gør dig syg Hjælp dig selv 8 sider Tænderskæren gør dig syg INDHOLD: Tænderskæren gør dig syg...4-5 GUIDE:

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Drikke Aloe Vera. Efter 10 år med gigtsmerter i begge knæ og podagra i storetåen.

Drikke Aloe Vera. Efter 10 år med gigtsmerter i begge knæ og podagra i storetåen. Drikke Aloe Vera Efter 10 år med gigtsmerter i begge knæ og podagra i storetåen. Da jeg er så heldig at arbejde med LR og vi i juli 2002 fik nyt vare sortiment indeholdende Aloe Vera gel. Havde jeg selvfølgelig

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler!

Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler! 03. december 2017 Råd og viden fra fysioterapeuten Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler! Af: Freja Fredsted Dumont, journalistpraktikant Foto: Scanpix/Iris Sind og krop

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 13. september

1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 13. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012

Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012 Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012. Bente Høy, MPH, Ph.D. 1 Styregruppe Margit Andersen, Anne Marie Olsen, Karen Grøn, Lene Dørfler, Henning Jensen, Bente Høy Bente Høy, MPH,

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

Er du sygemeldt på grund af stress?

Er du sygemeldt på grund af stress? Er du sygemeldt på grund af stress? her er nogle råd om, hvad du kan gøre Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden. I pjecen finder du nogle råd om,

Læs mere

ET GODT LIV. selv med prostatakræft. Kom med i PROPA.

ET GODT LIV. selv med prostatakræft. Kom med i PROPA. ET GODT LIV selv med Kom med i www.propa.dk Der er rigtig mange spørgsmål at forholde sig til, og for de fleste mennesker er en kræftdiagnose også helt naturligt forbundet med frygt og usikkerhed. Både

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

Samtalen. Lotte Blicher Mørk. Anna Weibull. Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit. Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa

Samtalen. Lotte Blicher Mørk. Anna Weibull. Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit. Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa Samtalen. Anna Weibull Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa Diplom NSCPM 2007 Medforfatter DSAMs palliationsvejledning Lotte Blicher Mørk Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit Medforfatter SSTs

Læs mere

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen Danmark. Den indgår i det andet nummer af deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor. Balance i hverdagen

Læs mere

Fakta om gigt Rigtigt gigtfodtøj

Fakta om gigt Rigtigt gigtfodtøj GIGT & FØDDER Gigt i fødderne Gigt kan gøre tilværelsen besværlig, men det behøver livet ikke at blive ringere af. Ofte drejer det sig om at gribe tingene lidt anderledes an. Den moderne behandling af

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed.

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgsmålene besvares med kryds i ud for valgte svar mulighed og ved uddybende tekst på linierne. 1. Navn: 2. Cpr-nr. 3. Dato for besvarelse af spørgeskemaet:

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

sport.dk Ung handicapidræt

sport.dk Ung handicapidræt sport.dk x- Ung handicapidræt Caroline kan det hele 18-årige Caroline Cecilie Nielsen har været til De Paralymp selv, hendes holdkammerater og hendes familie vandt hun e TEKST: KRISTIAN BANG LARSEN FOTO:

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Omsorgskassen. omsorg for alle. - Hjælp til samtaler med børn

Omsorgskassen. omsorg for alle. - Hjælp til samtaler med børn Omsorgskassen omsorg for alle - Hjælp til samtaler med børn Forord ved Linda Bramsen Nogle gange rammes familier af tragedier som død eller alvorlig sygdom hos enten søskende eller forældre. Oftere bliver

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato åå mm-dd Dit studieløbenummer Dine initialer : Din alder: år Er du mand kvinde EuroQol Angiv ved at sætte kryds i een

Læs mere