Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente"

Transkript

1 31 Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente Søren Schrøder og Esben Humble Slotsbjerg, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I kølvandet på den finansielle krise befinder verden sig i en lavkonjunktur. Skatteindtægterne falder, udgifterne stiger, og dertil kommer udgifterne til de omfattende vækst- og redningspakker. Det lægger pres på de offentlige finanser. I USA ventes der således store budgetunderskud i de kommende år, jf. figur 1, med deraf kraftigt øgede udstedelser af statsobligationer til følge. I løbet af den finansielle krise er renten på den 1-årige amerikanske statsobligation faldet sideløbende med de pengepolitiske rentenedsættelser. Samtidig er rentespændet mellem den pengepolitiske rente og den lange statsobligationsrente udvidet, jf. figur. Det minder om udviklingen under tidligere perioder, hvor den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har lempet pengepolitikken. Renterne har under den finansielle krise været drevet af recession, deflationsfrygt og en meget lempelig pengepolitik. Dertil kommer en stor efterspørgsel efter amerikanske statsobligationer som følge af efterspørgsel efter værdipapirer med høj likviditet 1 og sikkerhed samt en fortsat stor efterspørgsel fra asiatiske centralbanker og statslige investeringsfonde. Efterspørgslen har absorberet de stigende udstedelser siden sommeren 8 uden markante rentestigninger til følge. Den lange rente er dog steget de seneste måneder. Den lange nominelle rente afhænger traditionelt af forventninger til vækst og inflation. Normalt er det primært inflationsforventningerne, som har drevet den nominelle rente. Forventningerne om store budgetunderskud i de næste mange år har dog ikke fået inflationsforventningerne til at stige kraftigt i de seneste måneder. 3 På langt sigt kan den stigende gæld dog skabe risiko for stigende inflationsforventninger. 1 3 Høj likviditet indebærer, at det er muligt at sælge et værdipapir inden for en kort tidshorisont svarende til værdipapirets teoretiske pris. Den lange rente afhænger af en række faktorer, herunder forventningerne til inflation, realvækst, risikoaversion og risikopræmie. For en beskrivelse af, hvordan den lange rente bestemmes, se Andersen, Hydeskov og Sand (5) og Andersen, Ejsing og Sand (6). Consensus Economics; inflationsforventninger det kommende år.

2 3 AMERIKANSK FØDERAL SALDO Figur 1 Pct. af BNP 4 Prognose Anm.: Prognosen vedrører Congressional Budget Office's estimat af præsidentens budgetforslag. Kilde: Congressional Budget Office, 1-ÅRIG STATSOBLIGATIONSRENTE OG PENGEPOLITISK RENTE I USA Figur Pct./procentpoint årig statsobligationsrente Pengepolitisk rente Rentespænd Anm.: Den pengepolitiske rente er Fed Funds Target. Seneste observation er. juni 9. De grå områder angiver perioder, hvor Federal Reserve har lempet pengepolitikken. Rentespændet mellem Fed Funds Target og den 1-årige statsobligationsrente er opgjort i procentpoint. Kilde: Reuters EcoWin.

3 33 Artiklen gennemgår nogle af de seneste udbuds- og efterspørgselstendenser samt empiriske sammenhænge mellem udbuddet af statsobligationer og den lange rente. Udgangspunktet er renterne på amerikanske statsobligationer, der kan betragtes som omdrejningspunktet for den globale rentedannelse. UDBUDDET AF AMERIKANSKE STATSOBLIGATIONER Udestående af amerikanske statsobligationer er steget eksponentielt under den finansielle krise, jf. figur 3. Der er fortsat udsigt til store nettoudstedelser de kommende år. Budgetunderskuddet ventes ifølge Congressional Budget Office, CBO, at stige til ca. 13 pct. af bruttonationalproduktet, BNP, i 9, jf. figur 1. Det er over dobbelt så stort som det hidtil største underskud de sidste 4 år. De skønnede budgetunderskud fra 1-19 er ligeledes store sammenlignet med tidligere. Det skyldes bl.a. stigende social- og sundhedsudgifter som følge af en aldrende befolkning. Den samlede gæld ventes derfor at stige betydeligt de kommende år. Gælden har ligget mellem 4 og 5 pct. af BNP i næsten 4 år, jf. figur 3. Ifølge CBO kan gælden stige til over 8 pct. af BNP om 1 år. UDESTÅENDE STATSOBLIGATIONER OG GÆLD I USA Figur 3 Mia.dollar 7. Pct. af BNP Mængde af statsobligationer Føderal gæld (højre akse) Kilde: Bloomberg og Congressional Budget Office,

4 34 UDBUDDET AF STATSOBLIGATIONER OG RENTEKURVENS HÆLDNING Den amerikanske rentekurve er blevet stejlere det seneste halvandet år, samtidig med at underskuddet er vokset, jf. ovenfor. Det er i overensstemmelse med den traditionelle tætte samvariation mellem de amerikanske nettoudstedelser af statsobligationer og rentekurvens hældning, jf. figur 4. Når udstedelserne øges, stiger hældningen. Udstedelser af statsobligationer stiger typisk i perioder med lavkonjunktur, hvor arbejdsløsheden stiger, og forventningerne til inflation og vækst falder. Federal Reserve har i disse perioder typisk reageret ved at lempe pengepolitikken med faldende korte renter til følge. Den lange rente afhænger imidlertid også af de langsigtede forventninger til inflation og vækst. Derfor vil de pengepolitiske rentenedsættelser ikke få den lange rente til at stige eller falde i samme grad. Det fører til, at hældningen på rentekurven øges. De perioder, hvor nettolåntagningen og arbejdsløsheden har været størst, er også de perioder, hvor hældningen er mest stejl, jf. figur 4. Den isolerede effekt af underskuddet på hældningen kan estimeres ved at korrigere for bl.a. konjunktureffekter. En række empiriske studier finder en positiv sammenhæng mellem hældningen på rentekurven og underskuddet. 1 Hældningen er nogenlunde på samme niveau som under tidligere perioder med stor nettolåntagning, selv om der nu er en forventning om større underskud og dermed større låntagning end tidligere. I lyset af, at den korte rente er tæt på nul, kan en eventuel yderligere stigning i hældningen kun ske, hvis den lange rente stiger. Den lange rente kan derfor potentielt stige i modsætning til tidligere recessioner. Løbetidsstrukturen og rentekurvens hældning Siden januar 8 har den amerikanske stat øget den udestående mængde af obligationer med løbetid under 1 år med ca. 1. mia.dollar, og obligationer med løbetid på 1-1 år er øget med ca. 5 mia.dollar, jf. figur 5. Den gennemsnitlige løbetid for den udestående mængde af amerikanske statsobligationer er dermed faldet i løbet af krisen. Det kan have betydning for rentekurvens hældning, hvorpå rentekurven obligationerne udstedes. Det skyldes, at investorer har forskellige præferencer for forskellige løbetider. Risikopræmien er normalt stigende med løbetiden. Hvis udstedelserne primært er i korte obligationer, kan det stigende budgetunderskud have mindre effekt på hældningen, end hvis staten pri- 1 Se bl.a. Canzoneri, Cumby og Diba (), Paesani, Strauch og Kremer (6) og Kiani (9).

5 35 ARBEJDSLØSHED, RENTEKURVENS HÆLDNING OG NETTOUDSTEDELSER AF STATSOBLIGATIONER I USA Figur 4 Pct./procentpoint Arbejdsløshed Nettolån i pct. af BNP Hældning på rentekurven Anm.: Hældningen er målt ved forskellen mellem 1-årig og 3-måneders amerikansk statsobligationsrente. Seneste observation er. juni 9. Hældningen er angivet i procentpoint. Kilde: Reuters EcoWin. primært har udstedt obligationer med længere løbetider. Det bekræftes af Greenwood og Vayanos (8), som finder en positiv sammenhæng mellem hældningen på rentekurven og den relative løbetidsstruktur af UDESTÅENDE STATSOBLIGATIONER FORDELT PÅ LØBETID Figur 5 Mia.dollar Under 1 år 1-1 år Over 1 år Kilde: Reuters EcoWin og Bloomberg.

6 36 obligationsudstedelser. En stigning i udbuddet af statsobligationer med lang løbetid i forhold til kort løbetid kan således føre til en stigende hældning. Under den finansielle krise har der været en stærk efterspørgsel efter værdipapirer med høj likviditet og sikkerhed. Korte amerikanske statspapirer er på enkelte dage handlet med negativ rente. Hvis staten vælger løbetidsstrukturen i udstedelser alt efter efterspørgslen i markedet, kan et stigende udbud af obligationer have mindre effekt på rentekurvens hældning, end det ellers ville have været tilfældet. UNDERSKUD OG DEN LANGE RENTE De store udstedelser af statsobligationer og forventninger til de kommende års store underskud har ikke medført meget store stigninger i de lange renter. Der har dog været en stigende tendens siden begyndelsen af 9. Ser man på udviklingen fra er der ikke nogen entydig sammenhæng mellem niveauet af gælden eller underskuddet og realrenten eller den nominelle rente, jf. figur 6. Nogle empiriske studier viser, at et stigende underskud kan have en positiv effekt på den lange rente, mens andre ingen effekt viser. Det afhænger af, om gælden eller underskuddet benyttes, og hvorledes effek- 1-ÅRIG REALRENTE, NOMINEL RENTE, UNDERSKUD OG GÆLD Figur 6 Pct. Pct Føderal saldo Realrente Nominel rente Gæld (højre akse) Anm.: Seneste observation er ultimo 8. Kilde: Reuters EcoWin.

7 37 ten på renten isoleres fra konjunktureffekterne. 1 Nogle empiriske undersøgelser ser på forholdet mellem realrenten og underskuddet. Det skyldes, at en stigende offentlig gæld kan fortrænge private investeringer og få realrenten til at stige. En måde at isolere effekten af et stigende budgetunderskud på den lange rente fra konjunktureffekter er ved at se på de langsigtede forventninger til rente og budgetunderskud. Fordelen ved at benytte forventninger til underskuddet og renten længere ude i fremtiden er, at disse forventninger i mindre grad afhænger af den nuværende økonomiske situation. Dermed reduceres effekten af de pengepolitiske lempelser og de automatiske stabilisatorer fra effekten af et stigende underskud. Ved at benytte denne metode og korrigere for en række økonomiske faktorer estimerer Laubach (3), at en stigning på 1 procentpoint i det forventede budgetunderskud i procent af BNP om fem år øger den lange realrente med omkring,5 procentpoint. Benyttes det faktiske underskud eller forventningerne til den akkumulerede gæld, er effekten betydeligt mindre. Resultaterne er forbundet med usikkerhed, og de kommende budgetunderskud er større end tidligere set. Dertil kommer usikkerheden omkring efterspørgslen efter amerikanske statsobligationer. EFTERSPØRGSEL EFTER AMERIKANSKE STATSOBLIGATIONER Den nuværende høje risikoaversion på de finansielle markeder, stor efterspørgsel efter sikre og let omsættelige aktiver samt den fortsatte store udenlandske efterspørgsel har indtil nu betydet, at markedet har absorberet det store udbud af statsobligationer ved auktionerne uden markante kursfald og dermed stigende renter til følge. Det kan bl.a. ses ved den høje andel af bydere i forhold til det historiske gennemsnit, jf. figur 7. Den lange rente er dog steget siden starten af 9. Spørgsmålet er, om efterspørgslen fremover er tilstrækkelig til at dække udbuddet uden markante rentestigninger til følge. Federal Reserve Federal Reserve, Fed, har traditionelt været en stor aftager af statsobligationer, jf. figur 8. I begyndelse af krisen har Fed nedbragt andelen af statsobligationer og øget andelen af realkreditobligationer mv. 1 Se fx Engen og Hubbard (4). For en diskussion se Lauback (3) og Engen og Hubbard (4).

8 38 1-ÅRIG STATSOBLIGATIONSRENTE OG BID-TO-COVER Figur 7 Pct. 4,5 Bid-to-cover-andel 3, 4, Fed annoncerer opkøb,8 3,5,6 3,,4,5,,, sep 8 okt 8 nov 8 dec 8 jan 9 feb 9 mar 9 apr 9 maj 9 jun 9 1-årig rente Bid-to-cover (højre akse) Historisk gennemsnit 3-9 (højre akse) Anm.: Bid-to-cover angiver mængden af bud i forhold til den udbudte mængde. Kilde: Reuters Ecowin. Fed har efterfølgende annonceret opkøb af amerikanske statsobligationer for op til 3 mia.dollar. Det fik den 1-årige amerikanske statsobligationsrente til at falde omkring,5 procentpoint i løbet af en dag. Den lange rente er nu på et højere niveau end før annonceringen, jf. figur 7. AMERIKANSKE STATSOBLIGATIONER FORDELT PÅ EJER Figur 8 Mia.dollar Kilde: Reuters EcoWin. Indenlandske investorer Fed og andre offentlige myndigheder Udenlandske investorer

9 39 Opkøb af statsobligationer kan på kort sigt afdæmpe det opadgående pres på den 1-årige rente. På længere sigt kan betydelige opkøb af gæld skabe stigende inflationsforventninger, da opkøbene kan opfattes som et skridt hen mod monetær finansiering 1 og dermed inflation. Det er uklart, hvor meget Fed vil forpligte sig til at opkøbe ud over de 3 mia.dollar. Et ønske om at holde den lange rente lav i en længere periode kan være ensbetydende med, at Fed skal købe stadigt stigende mængder af statsobligationer, hvis inflationsforventningerne samtidig stiger. Dertil kommer, at risikopræmien på amerikanske statsobligationer kan stige, hvis den stigende gæld påvirker markedets vurdering af den amerikanske stats kreditværdighed. Indenlandske investorer De indenlandske investorer har i løbet af krisen øget deres beholdning af amerikanske statsobligationer, jf. figur 8. Den stigende private opsparingstilbøjelighed, som ellers har været tæt på nul i en årrække, kan være med til at skabe afsætning for det øgede udbud af amerikanske statsobligationer. Dertil kommer, at indenlandske investorer kan tænkes at købe flere statsobligationer efter de store tab, de har lidt på aktier og boligmarkedet mv. Udenlandske investorer De udenlandske investorer har været villige til fortsat at aftage det stigende udbud af amerikanske statsobligationer, jf. figur 8. Asiatiske og olieeksporterende lande har i en årrække været store aftagere af amerikanske statsobligationer. Det skyldes en højere opsparingstilbøjelighed, og det har været med til at holde den lange rente nede, jf. Andersen, Fick og Hansen (7). Om det fremadrettet også vil gøre sig gældende, er svært at vurdere, men umiddelbart synes der at være flere effekter, som potentielt kan drive de lange renter op. For det første er olieprisen faldet i forhold til, da den var på sit højeste i juli 8. De statslige investeringsfonde i de olieproducerende lande er derfor ramt af lavere indtægter og dermed lavere opsparing. Dertil kommer, at den globale vækstafmatning kan reducere indstrømningen af kapital og dermed valutaindtægterne i de sydøstasiatiske vækstøkonomier. Det reducerer deres muligheder for fortsat at opkøbe amerikanske statsobligationer. 1 Hvis statens underskud bliver finansieret direkte ved centralbankens køb af obligationer, kaldes det monetær finansiering.

10 4 For det andet er en stor del af de asiatiske valutareserver og de statslige fondes formuer placeret i statsobligationer i USA. En øget spredning af investeringer på bekostning af investeringer i dollardenominerede aktiver vil kunne give anledning til kapitaludstrømning fra USA og dermed lægge et opadgående pres på de lange renter. Omvendt har de statslige investeringsfonde ligesom andre aktører på de finansielle markeder lidt store tab på deres investeringer. Det har reduceret deres formue. Det kan mindske fondenes risikoappetit, hvilket kan medføre en mindre andel af aktier mv. opvejet af en større andel af statsobligationer. Sådan en porteføljeeffekt ville kunne lægge et nedadgående pres på renterne.

11 41 LITTERATUR Andersen, Allan Bødskov, Jacob Wellendorph Ejsing og Michael Sand (6), Holdbarheden af de lave lange renter, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal. Andersen, Allan Bødskov, John Hydeskov og Michael Sand (5), Hvorfor er de lange renter lave?, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal. Andersen, Thomas Barnebeck, Sofie Nedergård Fick og Frank Øland Hansen (7), Petrodollars, porteføljeomlægninger og den lange rente, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 3. kvartal. Canzoneri, M. B., R. E. Cumby og B. T. Diba (), Should the European Central Bank and the Federal Reserve be Concerned About Fiscal Policy, Federal Reserve Bank of Kansas City, Proceedings. Engen, Eric M. og R. Glenn Hubbard (4), Federal Government Debt Budget and Interest Rates, National Bureau of Economic Research, Working Paper, nr Greenwood, Robin og Dimitri Vayanos (8), Bond Supply and Excess Bond Returns, National Bureau of Economic Research, Working Paper, nr Kiani, Kurshid M. (9), Federal budget and long-term interest rates in USA, Quarterly Review of Economics and Finance, nr. 49, side Laubach, Thomas (3), New Evidence on the Interest Rate Effects of Budget Deficits and Debt, The Federal Reserve Board, Finance and Economics Discussion Series, nr. 1. Paesani, Paolo, Rolf Strauch og Manfred Kremer (6), Public Debt and Long Term Interest Rates, European Central Bank, Working Paper Series, nr. 656.

Etablering af VP-datterselskab i Luxembourg

Etablering af VP-datterselskab i Luxembourg 27 Etablering af VP-datterselskab i Luxembourg INDLEDNING VP Securities A/S, VP, etablerede sidste år en værdipapircentral i Luxembourg, VP Lux S.á r.l., primært med det formål at give danske banker og

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2. halvår 2014 Offentliggjort 24. juni 2014 HOVEDPUNKTER 2. HALVÅR 2014 Strategien for statsgældspolitikken i 2. halvår 2014 kan opsummeres i følgende

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker

Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker arr@danskebank.dk +45 4512 8532 September 2016 Det kan være svært at få øje på væksten i Dansk BNP Kilde: Macrobond 1 Beskæftigelsen stiger

Læs mere

Guld mod tidligere højder

Guld mod tidligere højder Guld mod tidligere højder Prisen på guld er steget de seneste uger i forventning om en endnu mere lempelig pengepolitik. Det blev sidst i juli understøttet af ECB s Mario Draghi, der for første gang åbnede

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2012 2012 Offentliggjort 21. juni 2012 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2012 Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj i 1. halvår 2012. Det

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Giver lange obligationer et højere afkast end korte?

Giver lange obligationer et højere afkast end korte? 19 Giver lange obligationer et højere afkast end korte? Søren Schrøder og Christian Stampe Sørensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Forskellen mellem lange og korte renter har siden

Læs mere

Afkast rapportering - oktober 2008

Afkast rapportering - oktober 2008 HP Hedge Ultimo oktober 2008 I oktober gav afdelingen et afkast på -13,50%. Det betyder, at afkast Å-t-d er -30,37% mens afkastet siden afdelingens start, medio marts 2007, har været -27,39%. Index 100

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 51 Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I

Læs mere

Renteprognose juli 2015

Renteprognose juli 2015 Renteprognose juli 15 Konklusion: Den danske og tyske 1-årige rente ligger om et år - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse På måneders sigt er vores hovedscenarie uændrede renter, hvilket

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007 HP Hedge april 2010 HP Hedge gav et afkast på 1,29% i april. Det er ensbetydende med et samlet afkast for 2010 på 9,18%. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det var målsætningen minimum at matche

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent Konjunktur / Politik 15-11-2017 1 USA Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Da de to foregående måneders rapporter blev opjusteret

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Svagt positiv nettotilgang til ledighed Nettotilgangen til

Læs mere

KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager

KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager Return on Knowledge KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager 16. april 2015 Dagsorden Årsagen til de lave renter Nationalbankens og ECB s pengepolitiske tiltag herunder opkøb af obligationer

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

Resultat april, maj og juni 2001 side 3. Resultat for 1. halvår 2001 side 3. Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3

Resultat april, maj og juni 2001 side 3. Resultat for 1. halvår 2001 side 3. Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3 Indhold Resultat april, maj og juni 2001 side 3 Resultat for 1. halvår 2001 side 3 Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3 Kommentarer til puljens 4 grupper side 4 Puljekommentarer og forventninger

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder NØGLETAL UGE 5 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge kom de økonomiske vismænd med deres forårsrapport, der blandt andet indeholder en ny prognose

Læs mere

Januar 2016 O L I E- O G E N E R G I P R I S E R F O R S K U B B E R D E N G L O B A L E Ø K O N O M I S K E B A L A N C E

Januar 2016 O L I E- O G E N E R G I P R I S E R F O R S K U B B E R D E N G L O B A L E Ø K O N O M I S K E B A L A N C E Januar 2016 F E D O G ECB E R P Å V E J I H V E R S I N R E T N I N G Den amerikanske centralbank, Fed, satte den 16. december 2015 renten op med 25 basispoint (0,25 procent point). Det er den første renteforhøjelse

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

STOR USIKKERHED OMKRING DEN INTERNATIONALE ØKONOMI

STOR USIKKERHED OMKRING DEN INTERNATIONALE ØKONOMI 8. oktober 2001 Af Thomas V. Pedersen Resumé: STOR USIKKERHED OMKRING DEN INTERNATIONALE ØKONOMI Terrorangrebene i New York og Washington den 11. september har (også) sendt chokbølger igennem den internationale

Læs mere

Økonomisk analyse. Renteforhøjelser i horisonten

Økonomisk analyse. Renteforhøjelser i horisonten Økonomisk analyse 7. marts 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Renteforhøjelser i horisonten ECB er begyndt på en gradvis normalisering af

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Sådan rammer fi nanskrisen dig... 1. Finansuro giver billigere boliglån... 3. Recession i euroland til midt 2009...

Indholdsfortegnelse. Sådan rammer fi nanskrisen dig... 1. Finansuro giver billigere boliglån... 3. Recession i euroland til midt 2009... Indholdsfortegnelse Sådan rammer fi nanskrisen dig... 1 Finansuro giver billigere boliglån... 3 Sådan har ydelsen udviklet sig...3 Økonomi retter sig op i 2009... 5 Recession i euroland til midt 2009...5

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

USA. Lønstigninger (YoY) Sydbanks vurdering: Historiske opsving i USA

USA. Lønstigninger (YoY) Sydbanks vurdering: Historiske opsving i USA Konjunktur / Politik 13-10-2017 1 USA Svag jobrapport, men påvirket af orkanerne Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for september var svagere end ventet. Beskæftigelsen udenfor landbruget faldt med

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED!

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! Nyhedsbrev Kbh. 2. dec. 2015 Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! November blev en forholdsvis rolig måned med stigende aktier og en styrket dollar ift. til euroen. Det resulterede

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge ultimo august 2011 I august opnåede afdelingen et afkast på 1,20% og har dermed givet et afkast i 2011 på 4,98%. kilde: Egen produktion Afdelingens afkast for august skyldes altovervejende den

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

Det peger op for renten

Det peger op for renten Det peger op for renten Renterekorderne lever på lånt tid. Siden finanskrisen har den europæiske centralbank, ECB, holdt de europæiske renter, herunder danske boligrenter, rekordlave. Formålet har været

Læs mere

USA. BNP-vækst og arbejdsløshed. Sydbanks vurdering: Den amerikanske statsgæld

USA. BNP-vækst og arbejdsløshed. Sydbanks vurdering: Den amerikanske statsgæld Konjunktur / Politik 21-09-2017 1 USA Amerikansk økonomi påvirkes kun midlertidigt af orkanerne Amerikansk økonomi vil formentlig opleve en midlertidig afmatning i tredje kvartal som følge af orkanerne,

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer

Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer 155 Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer Birgitte Vølund Buchholst, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Artiklen er et resume af Nationalbankens analyser af likviditeten

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

Renteprognose: Vi forventer at:

Renteprognose: Vi forventer at: Renteprognose: Vi forventer at: den danske og tyske 10-årige rente vil falde lidt tilbage ovenpå den seneste markante rentestigning, men at vi om et år fra nu har højere renter end i dag. første rentestigning

Læs mere

3.2 Generelle konjunkturskøn

3.2 Generelle konjunkturskøn 2005 2005 2006 2006 2007 2007 2008 2008 2009 2009 2010 2010 2011 2011 2012 2012 2013 2013 Budgetforslag 2015-18 3.2 Generelle konjunkturskøn Den generelle samfundsøkonomi har betydning for Egedal Kommunes

Læs mere

Note 8. Den offentlige saldo

Note 8. Den offentlige saldo Samfundsbeskrivelse B Forår 1 Hold 3 Note 8. Den offentlige saldo 8.1 Motivation Offentlige saldo: Balancen som resulterer fra de offentlige udgifter og indtægter Offentlig saldo = offentlige indtægter

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK UDFORDRINGER FOR DEN DANSKE PENSIONSSEKTOR Nationalbankdirektør Lars Rohde, præsentation for Den Danske Aktuarforening 6. februar 2019 Disposition af dagens præsentation 1.) Lavere

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Den næste finanskrise starter her

Den næste finanskrise starter her 10. marts 2015 Den næste finanskrise starter her Denne kommentar er også bragt som et indlæg i Jyllands-Posten den 10. marts 2015. Centralbankerne i 17 lande har i år lempet deres pengepolitik, og godt

Læs mere

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget Nov 01, 2017 Nov 03, 2017 Nov 07, 2017 Nov 09, 2017 Nov 13, 2017 Nov 15, 2017 Nov 17, 2017 Nov 21, 2017 Nov 24, 2017 Nov 28, 2017 Nov 30, 2017 Dec 04, 2017 Dec 06, 2017 Dec 08, 2017 Dec 12, 2017 Dec 14,

Læs mere

Renteprognose august 2015

Renteprognose august 2015 .8.15 Renteprognose august 15 Konklusion: Vi forventer, at den danske og tyske 1-årige rente om et år ligger - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse Første rentestigning fra Nationalbanken

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 2. KVARTAL 2016 NR. 2 NYT FRA NATIONALBANKEN HER ER VÆKSTEN I DANSK ØKONOMI Vækstrater på både 25 pct. og 19 pct. siden opsvinget begyndte i 2. kvartal 2013. Og ditto, i nedadgående retning, på op til

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 2. marts 2012 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Udsigter for den globale økonomi Vi forventer en bedring i den globale økonomi i 2012. I lyset af den udbredte pessimisme i øjeblikket

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Finansudvalget og Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note E Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. februar 2015 EU-note Den Europæiske

Læs mere

Recession og QE4 på vej i USA

Recession og QE4 på vej i USA maj-2019 jun-2019 jul-2019 sep-2019 okt-2019 dec-2019 jan-2020 mar-2020 apr-2020 jun-2020 jul-2020 sep-2020 okt-2020 dec-2020 jan-2021 Akk. renteændring, bp Akk. renteændring, bp Recession og QE4 på vej

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt Finansudvalget og Europaudvalget Folketinget Økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 24. juni 2013 Kvantitative lempelser

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 28. november 2011 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Udsigter for den globale økonomi Der vil fortsat være fokus på det skrøbelige euroområde, der nu er i recession. Vi venter negativ

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: 08.02.2016 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Inflationsforventningerne er faldet yderligere med de faldende oliepriser. De medfører, at vi ser større sandsynlighed for, at ECB vil sænke renten

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår Offentliggjort 12. juni 2009

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår Offentliggjort 12. juni 2009 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2009 2009 Offentliggjort 12. juni 2009 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2009 De senere år er statsgælden nedbragt fra 53 pct. af BNP ved udgangen

Læs mere

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

Sammenhænge mellem aktiekurser og obligationsrenter

Sammenhænge mellem aktiekurser og obligationsrenter 83 Sammenhænge mellem aktiekurser og obligationsrenter Jakob Lage Hansen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktie- og obligationsmarkederne er tæt forbundne. Samvariationen mellem aktiekurser

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 6.

DANMARKS NATIONALBANK 6. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. JUNI 2017 NR. 9 Øget kapital i banker rammer ikke BNP-vækst Pengeinstitutterne har øget kapitalprocenten BNP-væksten er ikke blevet ramt af øget kapitalprocent Velkapitaliserede

Læs mere

Rente- og valutamarkedet 17. nov. 2008. Sønderjysk Landboforening, Agerskov Kro

Rente- og valutamarkedet 17. nov. 2008. Sønderjysk Landboforening, Agerskov Kro Rente- og valutamarkedet 17. nov. 2008 Sønderjysk Landboforening, Agerskov Kro Indhold Status Låneporteføljen Drøftelse renteforventning - risici Styringsrenterne Realkredit rentekurven Skandinaviske valutaer

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 2. juni 2010 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Fokus siden marts Gældskrisen i eurozonen har udviklet sig fra slemt til meget værre, og enorme redningspakker har været nødvendig for

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 2. marts 2010 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Fokus siden november Recessionen går på hæld holdbart opsving på vej Nøgletal har væeret blandet men nogle har overrasket positivt

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: RTL Rente 23.12.2015 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Vi forventer, at Nationalbanken selvstændigt vil hæve renten snart og formentligt i løbet af 1. kvartal. Det vil få de korte renter som

Læs mere

Vækst i en turbulent verdensøkonomi

Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 1 Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 2 Den globale økonomi Markant forværrede vækstudsigter Europæisk gældskrise afgørende for udsigterne men også gældskrise i USA Dyb global recession kan

Læs mere

Internationale stresstest

Internationale stresstest 147 Internationale stresstest INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den 23. juli 2010 offentliggjorde Det Europæiske Banktilsynsudvalg, CEBS, resultaterne af en stresstest af den europæiske banksektor. Testen omfattede

Læs mere

18. januar Udsigterne for 2018

18. januar Udsigterne for 2018 18. januar 2018 Udsigterne for 2018 Af Peter Rixen Senior Porteføljemanager peter.rixen@skandia.dk Efter et veloverstået år på de finansielle markeder i 2017, er det for alvor ved at være tid til at rette

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

Finansuro sætter rentestigninger. pause. Rentekurven i dag og vores forventning om 12 måneder DANMARK SWAP

Finansuro sætter rentestigninger. pause. Rentekurven i dag og vores forventning om 12 måneder DANMARK SWAP Finansuro sætter rentestigninger på midlertidig pause Dette er en investeringsanalyse 2014 har budt på den længe ventede konsolidering på aktiemarkedet til dels udløst af uro på emerging markets (EM).

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden!

Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden! Nyhedsbrev Kbh. 2. jun. 2016 Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden! Maj blev en god måned på aktiemarkederne godt hjulpet af fornuftige nøgletal og en bedre markedstillid

Læs mere

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer 59 Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste 1 år Ulrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det generelle rentefald siden begyndelsen af 199'erne har sammen med

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 1 Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 2 Agenda Konjunkturerne i dansk økonomi EU og Brexit USA og Trump Finansiel uro

Læs mere

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne!

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Nyhedsbrev Kbh. 5. apr. 2016 Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Marts blev en mere rolig måned på aktiemarkederne godt hjulpet på vej af lempelige centralbankerne. Faldende

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer.

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelse 9 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelsen for 9 indeholder et temakapitel om finanskrisen og faren for protektionistiske tiltag. Da kapitlet blev skrevet i foråret 9 og

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK LOKALE PENGEINSTITUTTER 24. MAJ 218 Nationalbankdirektør Per Callesen Dagsorden 1. Risikoudsigter international økonomi 2. Risikoudsigter dansk økonomi 3. Kreditudvikling årsager

Læs mere

Markedskommentar. Pulje Nyt - 2. kvartal 2013

Markedskommentar. Pulje Nyt - 2. kvartal 2013 Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder i 2. kvartal BØH sagde Ben Bernanke, og så var den fest forbi. 2. kvartal 2013 startede ellers lige så optimistisk som 1. kvartal og i øvrigt en fortsættelse

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2016

Status på udvalgte nøgletal marts 2016 Status på udvalgte nøgletal marts 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet er fortsat ind i 216 med endnu et fald i ledigheden,

Læs mere

Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015

Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015 Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015 For spørgsmål eller kommentarer kontakt: Kim Fæster 89 89 71 67/60 75 62 90 kf@jyskebank.dk

Læs mere

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør DANMARKS NATIONALBANK Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør Fastkurspolitik og historik Fastkurspolitik siden 1982 Kroner per euro 9.0 8.5

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: 21.03.2016 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Efter rentesænkning fra ECB har vi ikke yderligere forventning om rentenedsættelse. Sandsynligvis forholder Nationalbanken sig passivt i 2016, hvorfor

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober.

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober. LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyser og i overensstemmelse med dets forward guidance (vejledning om den fremtidige pengepolitik) besluttede Styrelsesrådet på mødet den

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 9

KonjunkturNYT - uge 9 KonjunkturNYT - uge 9. februar 7. februar Danmark Fortsat fremgang i BNP i. kvartal Stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i december Betydelig stigning i konjunkturbarometret for detailhandlen, små udsving

Læs mere

ER CENTRALBANKERNES PENGEPOLITIK FORSVARLIG?

ER CENTRALBANKERNES PENGEPOLITIK FORSVARLIG? ER CENTRALBANKERNES PENGEPOLITIK FORSVARLIG? Centralbankernes nuværende og projekterede pengepolitik kan give anledning til bekymring i forhold til investeringer i fast ejendom. Her følger Colliers Internationals

Læs mere

Schweiz: Opdatering på CHF CHF fortsat en fornuftig fundingvaluta

Schweiz: Opdatering på CHF CHF fortsat en fornuftig fundingvaluta Schweiz: Opdatering på CHF CHF fortsat en fornuftig fundingvaluta Jens Nyholm, Cheføkonom jny@sparnord.dk (tlf. 96 34 40 57) Michael Sand, FX Sales Analyst msa@sparnord.dk (tlf. 96 34 29 23) 19. marts

Læs mere