Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone"

Transkript

1 15. juni 2017 Til landets kystkommuner Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone 1. Indledning Med aftalen Danmark i bedre balance - bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet og vedtagelsen af lov om ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse og lov om aktindsigt i miljøoplysninger åbnes mulighed for, at kystkommuner kan ansøge om at overføre eksisterende sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone. Det kan for eksempel være mindre sommerhusområder, der ligger i umiddelbar tilknytning til eksisterende sammenhængende byzone, og hvor den rekreative værdi for kommunens og nabokommunens indbyggere er af underordnet betydning. På baggrund af kommunernes ansøgning udsteder Erhvervsministeren et landsplandirektiv 1, der fastsætter hvilke sommerhusområder, der kan overføres til byzone. Herefter kan kommunerne overføre de pågældende sommerhusområder til byzone ved en lokalplan. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Tlf Fax CVR-nr E-post erst@erst.dk ERHVERVSMINISTERIET Denne vejledning gennemgår kriterierne for, at landets kystkommuner kan overføre sommerhusområder til byzone (afsnit 2). Endvidere beskrives proceduren for kommunernes ansøgninger om overførsel (afsnit 3) 2. I tillæg hertil redegøres der i to bilag for en række spørgsmål, som en overførsel kan rejse i forhold til bygningsreglementet (bilag 1) samt vurderings- og beskatningsmæssige konsekvenser (bilag 2). 2. Kriterier for at overføre sommerhusområder til byzone Følgende overordnede kriterier fremgår af planloven: - De generelle kriterier for udlæg af arealer til byzone skal være opfyldt. 1 Jf. 5b, stk. 6, jf. 3 stk. 1 og stk pkt., i lov nr. 668 af 08/06/2017 om ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse og lov om aktindsigt i miljøoplysninger. 2 Kriterier og procedure for kommunernes ansøgning om overførsel af sommerhusområder fremgår af bemærkningerne til 5b, stk. 7, i lov nr. 668 af 08/06/2017 om ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse og lov om aktindsigt i miljøoplysninger.

2 2/3 - Kommunalbestyrelsen skal i sin ansøgning om overførsel redegøre for de konsekvenser, som en overførsel kan have for den enkelte grundejer. - Mindst ¾ af de berørte grundejere skal ønske en overførsel til byzone. Om de generelle kriterier for udlæg af arealer til byzone De generelle kriterier i den moderniserede planlov for udlæg af arealer til byzone skal være opfyldt 3. Det indebærer, at der skal være et behov for yderligere areal til byvækst, hvilket betyder, at det som udgangspunkt kun er eksisterende sommerhusområder, som er beliggende i umiddelbar tilknytning til eksisterende, sammenhængende byzone, der kan overføres, så byen udvikles indefra og ud. I den moderniserede planlov er der indført nye regler for byvækst, og det er disse nye regler, der skal lægges til grund for opgørelsen af byvækst. Der henvises til bekendtgørelsen samt vejledningen for yderligere oplysninger om regler for byvækst. Om kommunens redegørelse til grundejerne Det påhviler kommunen at redegøre for konsekvenserne af en overførsel af sommerhusområde til byzone. Redegørelsen skal forelægges samtlige grundejere, der er omfattet af den påtænkte overførsel, og grundejerne skal på dette grundlag spørges, om de kan gå ind for en overførsel. Nedenfor angives som vejledning for kommunen nogle forhold, der typisk bør indgå i redegørelserne. Det er op til kommunen at vurdere, hvilke konkrete forhold der gør sig gældende for de specifikke områder, og som derfor er relevante at medtage i kommunens redegørelse: - Ændringer i anvendelse af de enkelte ejendomme (fortsat sommerhusanvendelse, mulighed for helårsbeboelse afhængig af krav efter bygningslovgivningen mv.). Læs mere om reglerne i forhold til bygningsreglementet i bilag 1 til denne vejledning. - Økonomiske konsekvenser for grundejere (fx ejendomsbeskatning). Læs mere om vurderings- og beskatningsmæssige konsekvenser i bilag 2 til denne vejledning. - Etablering eller ændringer af fællesanlæg (lokal infrastruktur mv.). - Særlige udgifter for den enkelte grundejer (engangsudgifter/løbende udgifter). - Finansieringsmuligheder for grundejere. - Indhold i kommende lokalplan mv. for området, og hvor lang tid kommunen forventer at være om at udarbejde eventuel lokalplan. Om afstemning blandt grundejerne Kommunens redegørelse skal forelægges samtlige grundejere, der er omfattet af den påtænkte overførsel, og grundejerne skal gives en rimelig frist til at afgive en udtalelse herom, inden afstemningen igangsættes. Det anbefales, at 3 Jf. planlovens kapitel 4.

3 3/3 kommunen ikke gennemfører høring eller afstemning blandt grundejerne i sommerferien. Kommunen skal oplyse de berørte grundejere om, at en evt. overførsel til byzone forudsætter, at der for det område, der påtænkes overført til byzone, er et kvalificeret flertal for en overførsel på mindst ¾ af samtlige grundejere. Derfor skal der ved afstemning klart fremgå, at den enkelte grundejer opfordres til at afgive sin stemme (ja/nej) i spørgsmålet om overførsel til byzone i det pågældende område. Ejere af grunde, hvor der er boliger med status af helårsbeboelse, er stemmeberettiget på lige fod med ejere af sommerhusgrunde. 3. Ansøgning om at overføre sommerhusområder til byzone Kommunalbestyrelsen skal senest den 15. oktober 2017 ansøge Erhvervsstyrelsen om at få overført sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone. Der ansøges via en ansøgningsportal, der tilgås fra Erhvervsstyrelsens hjemmeside. Overordnet skal ansøgningen indeholde følgende: - En redegørelse for, at den turistmæssige og rekreative værdi for kommunens og nabokommunens indbyggere for det pågældende areal er af underordnet betydning. - En redegørelse for, at overførsel til byzone er forenelig med bestemmelserne i planloven for nyudlæg af byvækst. - Kopi af redegørelsesmaterialet sendt til grundejerne. - Oplysninger om afstemningsresultatet. - Oplysninger om de omfattede ejendomme, såsom matrikelnummer. Om den videre proces (efter at kommunen har ansøgt om overførsel) Efter ansøgningsfristens udløb vil Erhvervsstyrelsen gennemgå de indsendte ansøgninger for at vurdere, om kriterierne for at overføre sommerhusområder til byzone er opfyldt. Herefter vil processen med udarbejdelse af landsplandirektiv igangsættes, og processen vil følge de almindelige regler herom, herunder en offentlig høring. Landsplandirektivet vil udgøre den planlægningsmæssige og juridiske ramme for kommunens opfølgende udarbejdelse af lokalplan(er), der overfører sommerhusområderne til byzone. Spørgsmål Spørgsmål til denne vejledning kan rettes til Erhvervsstyrelsen til mailadresse planloven@erst.dk.

4 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax dch@tbst.dk Notat Bilag 1 bygningsreglementet og overførsel af sommerhusområder til byzone I det følgende beskrives en række eksempler på sammenspillet mellem overførslen af sommerhusområder til byzone og bygningsreglementets regler. Der er med hjemmel i byggeloven og bygningsreglementet som udgangspunkt krav om byggetilladelse ved opførelse af nyt byggeri af en vis størrelse, ved væsentlige anvendelsesændringer, etablering af altaner mv. Det er kommunalbestyrelsen, der i deres rolle som bygningsmyndighed udsteder byggetilladelser. En anvendelsesændring fra sommerhus til helårshus er en væsentlig anvendelsesændring og der er efter byggelovgivningen krav om en byggetilladelse. En byggetilladelse i de nedenfor beskrevne situationer betyder, at der gives tilladelse til en statusændring fra sommerhus til helårshus, og gives typisk med betingelse om, at energikravene til helårsbeboelse i bygningsreglementet er overholdt. Dato 23. maj 2017 Sommerhus med anvendelse som helårsbolig af pensionist I en situation, hvor en pensionist lovligt anvender sit sommerhus til helårsbeboelse, og sommerhusområdet overføres til byzone, vil der ikke være krav om byggetilladelse efter bygningsreglementet, idet sommerhuset fortsat har status som sommerhus. Det er først ved ansøgning om ændring af status fra sommerhus til helårsbeboelse, at der er krav om byggetilladelse. Sommerhus med lovlig anvendelse som sommerhus Der vil ikke være krav om byggetilladelse i en situation, hvor en person fortsat anvender sit sommerhus som sommerhus, efter at der er vedtaget en lokalplan, der overfører det område, sommerhuset er beliggende i, til byzone. Det er først ved ansøgning om statusændring fra sommerhus til helårsbeboelse, at der er krav om byggetilladelse. Salg og arv af sommerhus Et salg af et sommerhus eller et sommerhus, der arves, men fortsat anvendes som sommerhus vil ikke kræve byggetilladelse, idet byggeloven ikke regulerer ejerforhold. Det er først ved ansøgning om statusændring, fra sommerhus til helårsbeboelse, at der er krav om byggetilladelse. Side 1 (2)

5 Notat Bevaringsværdige bygninger Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen er ikke ressortmyndighed for bevaringsværdige bygninger. Ved en statusændring fra sommerhus til helårsbeboelse, hvor sommerhuset i plangrundlaget er vurderet som bevaringsværdigt, er det kommunalbestyrelsen som bygningsmyndighed, der vurderer, hvilke krav der skal opfyldes. Dato 23. maj 2017 Dispensationer Byggelovens 22 indeholder hjemmel til, at kommunalbestyrelsen som bygningsmyndighed efter ansøgning kan dispensere fra bestemmelser i byggeloven eller bestemmelser fastsat i medfør af loven. Der kan kun gives en dispensation, når det skønnes foreneligt med de hensyn, der ligger til grund for den bestemmelse, der dispenseres fra, eller når hensynet bag den bestemmelse, der dispenseres fra, opfyldes på anden måde. Der kan ikke siges noget generelt om, i hvilke situationer det vil være muligt at dispensere fra bygningsreglementets krav ved statusændring fra sommerhus til helårsbeboelse, idet en afgørelse om dispensation fra regler i byggeloven eller bestemmelser fastsat i medfør af byggeloven alene kan træffes efter en konkret vurdering. Kommunen er således forpligtet til at udøve et konkret skøn i hver enkelt sag i overensstemmelse med de forvaltningsretlige grundsætninger. Spørgsmål Hvis kommunen har spørgsmål til fortolkning af byggeloven og bygningsreglementet kan Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen vejlede herom dog ikke i konkrete sager. Kommunen vejleder grundejere, idet det er kommunen, som er bygningsmyndighed og dermed træffer afgørelse i konkrete sager. Side 2 (2)

6 Notat 24. maj 2017 J.nr.: SKAT Ejendom Ejendomsvurderingskontoret BILAG 2 SKAT OG OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDER TIL BYZONE I det følgende skitseres hovedprincipperne for, hvordan ejernes ejendomsvurderinger vil kunne påvirkes, når et sommerhusområde, med vedtagelse af en lokalplan, overføres til byzone. BAGGRUND OG FORUDSÆTNING De vurderings- og beskatningsmæssige konsekvenser beskrives med udgangspunkt i den nuværende vurderingslov ud fra den forudsætning, at vurderingsloven aktuelt er ved at blive ændret frem mod sommeren Det forventes, at der udarbejdes nye ejendomsvurderinger for ejerboliger pr. 1. september 2018, hvormed de forestående planændringer vurderingsmæssigt vil skulle håndteres med udgangspunkt i den nye vurderingslov. Regeringen har d. 18. november 2016 indgået forlig omkring principperne for de nye ejendomsvurderinger og der er tilsvarende indgået forlig d. 2. maj 2017 omkring et nyt boligbeskatningssystem. Det primære udestående ift. grundlaget for den fremtidige ejendomsbeskatning, relaterer sig derfor til vedtagelsen af den nye Ejendomsvurderingslov L211, som forventes 3. behandlet i Folketinget d. 2. juni. GÆLDENDE GRUNDLAG FOR EJENDOMSVURDERING OG EJENDOMSBESKATNING Ved fastsættelse af grundværdier og ejendomsværdier, skal der tages udgangspunkt i de offentligretlige rettigheder og byrder 1, der gælder for de enkelte ejendomme på vurderingstidspunktet. Dette betyder jf. den nuværende vurderingslov, at ejendomme vurderes ud fra det gældende plangrundlag pr. 1. oktober hvert år 2. Her er lokalplaner særligt afgørende, fordi de tildeler ejerne nogle udnyttelses- og anvendelsesmuligheder, som ejerne kan støtte ret på. 1 Jf. Vurderingslovens 10 stk. 2 og 11, skal der desuden tages højde for visse privatretlige servitutter 2 Det forventes, at ejendomme fra 2018 vurderes ud fra deres planmæssige tilstand pr. 1. september.

7 Af tabellen nedenfor fremgår eksempler på, hvilke typer af rettigheder, byrder og bestemmelser, som kan have betydning for ejendomsvurderingerne. Eksempler på byrder og rettigheder, som vurderingerne skal tage højde for Lokalplaner Kommuneplaner Tinglyste deklarationer (primært offentligretlige) Bygge-og beskyttelselslinjer Bygningsreglementet Eksempler på bestemmelser, som er særligt væsentlige for vurderingerne Zonekode Anvendelse (generel, specifik, konkret) Max. tilladt bebyggelsesprocent Max. højde, bredde, dybde mv. Mindste grundstørrelse 3 Her er det særligt væsentligt at være opmærksom på, at grundværdier og ejendomsværdier fastsættes med udgangspunkt i den potentielt økonomisk bedste anvendelse, som lokalplanen giver mulighed for, jf. Vurderingslovens 10 og 13. Dette gælder uanset om ejerne af de omfattede ejendomme vælger at udnytte de udnyttelses- og anvendelsesmuligheder, som lokalplanen giver mulighed for. Det er dermed meget væsentligt for ejendomsvurderingerne, hvordan kommunerne konkret udformer de nye lokalplaner, særligt vedrørende de bestemmelser, der fremgår af tabellen ovenfor. Hvis de udnyttelses- og anvendelsesmuligheder, der er fastlagt i en ny lokalplan, samtidig vurderes at udgøre en økonomisk god anvendelse af de omfattede ejendomme, så kan den nye lokalplan umiddelbart forventes at medføre en ændret ejendomsvurdering, som er baseret på de maksimale udnyttelses- og anvendelsesmuligheder som lokalplanen tillader 4. Dvs. at hvis en lokalplan fx forhøjer en maksimal tilladt bebyggelsesprocent og nedsætter mindste grundstørrelsen som følge af, at et sommerhusområde overføres til byzone, så kan det som hovedregel forventes at medføre en højere ejendomsvurdering (grundværdi og ejendomsværdi) og en højere ejendomsbeskatning for ejerne. En højere ejendomsvurdering forudsætter dog, at de forøgede udnyttelses- og anvendelsesmuligheder samtidig afspejles i det lokale handelsprisniveau, da både ejendomsværdi og grundværdi fastlægges ud fra værdien i handel og vandel jf. vurderingslovens 6 og 13 stk.1. Det betyder, at hvis en ny lokalplan forhøjer udnyttelses- og anvendelsesmulighederne for de omfattede ejendomme, så vil det ikke automatisk medføre en højere ejendomsvurdering, hvis det ikke samtidig afspejles eller forventes afspejlet i det lokale handelsprisniveau. 3 Den mindste grundstørrelse der kræves for at kunne udstykke til selvstændige bebyggelse. En nedsættelse af mindste grundstørrelsen vil fx isoleret set give mulighed for at flere grundejere vil kunne udstykke og frasælge en grund 4 I det omfang, der konkret er fastlagt begrænsninger for byggemulighederne på en grund i anden lovgivning, fx en strandbeskyttelseslinje, skal vurderingerne dog også tage højde for dette, jf. tabellen ovenfor. Side 2 af 3

8 Ud fra forslaget til ny Ejendomsvurderingslov vil denne grundlæggende sammenhæng mellem lokalplaner, handelsprisniveau, ejendomsvurderinger og ejendomsbeskatning ikke blive ændret væsentligt med de nye ejendomsvurderinger fra SPØRGSMÅL Hvis kommuner eller ejendomsejerne har behov for vejledning omkring hvordan en konkret lokalplan forventes at kunne påvirke ejendomsvurderingerne, bedes de kontakte SKAT Ejendom. Side 3 af 3

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

Redegørelse for konsekvenser for overførsel af sommerhusområde til byzone

Redegørelse for konsekvenser for overførsel af sommerhusområde til byzone Redegørelse for konsekvenser for overførsel af sommerhusområde til byzone Kære sommerhusejer i Strøby Egede. Kommunalbestyrelsen i Stevns kommune har i en årrække ønsket at omdanne sommerhusområdet tæt

Læs mere

Invitation til info-møde om overførsel fra sommerhusområde til byzone i Blokhus

Invitation til info-møde om overførsel fra sommerhusområde til byzone i Blokhus Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kathrine Brix Mørk Direkte 7257 7644 ktm@jammerbugt.dk 06-09-2017 Sagsnr.: 01.02.15-G01-1-17

Læs mere

Til høringsparterne, jf. vedlagte høringsliste

Til høringsparterne, jf. vedlagte høringsliste Til høringsparterne, jf. vedlagte høringsliste 3. april 2017 Sag nr.: 2017-3111 JepFis Høring vedr. forslag til Fingerplan 2017 Fingerplanrevisionens formål og to spor I april 2016 blev der igangsat en

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder

Vejledning om udviklingsområder Vejledning om udviklingsområder ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Indledning Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder.

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 50 UDVIDELSE AF B17.15 PÅ MASNEDØ AUGUST AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

Kommuneplantillæg nr. 50 UDVIDELSE AF B17.15 PÅ MASNEDØ AUGUST AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 50 UDVIDELSE AF B17.15 PÅ MASNEDØ AUGUST 2019 AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk OFFENTLIGHED OG VEDTAGELSE Kommunalbestyrelsen har den 28. aug. 2019 vedtaget kommuneplantillæg

Læs mere

Registreringskrav i Plandata.dk ændringer i forhold til PlansystemDK

Registreringskrav i Plandata.dk ændringer i forhold til PlansystemDK 18. december 2017 /NVK/rastho Sag 2017-14842 Registreringskrav i Plandata.dk ændringer i forhold til PlansystemDK I dette notat beskrives de overordnede ændringer, som Plandata.dk medfører. I forhold til

Læs mere

Vejledning til kommunerne om krav til parkering i forbindelse med byggeri

Vejledning til kommunerne om krav til parkering i forbindelse med byggeri Vejledning til kommunerne om krav til parkering i forbindelse med byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780510 Fax 7262 6790 dch@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Juni 2017 Vejledning

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale 049 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne. Sagsnr

Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne. Sagsnr NOTAT Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne Forvaltningen har modtaget to indsigelser mod byggeprojektet på Knuthenborgvej 11 fra henholdsvis naboerne og lokaludvalget. På baggrund af

Læs mere

Muligheder, fordele og ulemper

Muligheder, fordele og ulemper Februar 2019 Sag.nr. 01.01.01-P19-4-01 Jørgen Krog Muligheder, fordele og ulemper Erhvervsstyrelsen har indkaldt til anden runde for at søge om udlæg af udviklingsområder i kystnærhedszonen, udlæg og om

Læs mere

Bemærkninger i notatet, der direkte relaterer sig til konkrete modtagne spørgsmål, er fremhævet med fed skrift.

Bemærkninger i notatet, der direkte relaterer sig til konkrete modtagne spørgsmål, er fremhævet med fed skrift. NOTAT Størrelsen på kolonihavehuse Strategi & Udvikling, Jura Iben Brinkland isbri@slagelse.dk 24. februar 2012 Notatet er udarbejdet efter ønske fra Udviklingsdirektøren med baggrund i de forespørgsler

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. Dato 26.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. Dato 26. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Byrådet Kopi til Direktionen i BLF og Direktørgruppen Fra Mette Kristoffersen Sagsnr./Dok.nr. 2017-028176 / 2017-028176-1 Oplandsbyer og

Læs mere

Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen

Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Foreløbigt vejledningsmateriale Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Planlægning og byudvikling Kolofon Titel: Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. oktober 2014 J.nr.: NMK-33-02560 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Aabenraa Kommunes vedtagelse af Lokalplan nr. 70

Læs mere

NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14

NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14 Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 155034 NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14 ANMELDELSE AF NEDRIVNING AF BYGNING PÅ SKANSEVEJ 15, HUNDESTED

Læs mere

Udkast til vejledning vedr. fleksibel planlægning lokalplaner af mindre betydning

Udkast til vejledning vedr. fleksibel planlægning lokalplaner af mindre betydning Udkast til vejledning vedr. fleksibel planlægning lokalplaner af mindre betydning Januar 2019 1 INDLEDNING Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgik i juni 2016 en politisk aftale om Danmark

Læs mere

FORSLAG KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 2 FOR RAMMEOMRÅDE 3B13 STRØBY EGEDE. Politik & Borger PLANLÆGNING BESKRIVELSE

FORSLAG KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 2 FOR RAMMEOMRÅDE 3B13 STRØBY EGEDE. Politik & Borger PLANLÆGNING BESKRIVELSE PLANLÆGNING KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 2 FOR RAMMEOMRÅDE 3B13 STRØBY EGEDE BESKRIVELSE OVERFØRELSE AF SOMMERHUSOMRÅDE TIL BYZONE I STRØBY EGEDE HØRINGSPERODE FRA 1. APRIL TIL 27. MAJ 2019. Politik & Borger

Læs mere

Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond

Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond Sagsnr. 2016-015410 Som vedtaget på byrådets møde den x. UDKAST 1. Vedtægtens område og anvendelse Stk. 1. Denne vedtægt indeholder retningslinjerne for Aalborg

Læs mere

VEJLEDNING. Oprydning af ferie- og fritidsreservationer Teknisk vejledning

VEJLEDNING. Oprydning af ferie- og fritidsreservationer Teknisk vejledning VEJLEDNING 15. marts 2017 Sag nr.: 2017-1434 Oprydning af ferie- og fritidsreservationer Teknisk vejledning Vejledningen præciserer baggrunden for opgaven og skitserer de enkelte elementer i forløbet for

Læs mere

Høringssvar til forslag til kommuneplantillæg nr. 1 og lokalplan nr. 1084

Høringssvar til forslag til kommuneplantillæg nr. 1 og lokalplan nr. 1084 Køge Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Planafdelingen 22. maj 2019 Sag 2019-4448/ 2019-4447 /kjn Sendt via mail til tmf@koege.dk Eva Schønnemann, eva.schoennemann@koege.dk Høringssvar til forslag til

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup August 2017

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup August 2017 Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup August 2017 Natur og Udvikling Hvorfor laver vi en lokalplan? I en række tilfælde kræver loven, at vi skal lave en lokalplan. Det er

Læs mere

Jeg er nød til endnu engang at ulejlige jer med en forespørgsel om reglerne for lavenergi.

Jeg er nød til endnu engang at ulejlige jer med en forespørgsel om reglerne for lavenergi. From: Bo Christiansen Sent: Mon, 29 Jan 2018 10:18:21 +0100 To: Stine Pedersen Cc: Mia Christiernson Subject: SV: Regler om lavenergi Attachments: Signaturbevis.txt Kære Stine Pedersen Erhvervsstyrelsens

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup. Februar Natur og Udvikling

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup. Februar Natur og Udvikling Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup Februar 2018 Natur og Udvikling Hvorfor laver vi en lokalplan? I en række tilfælde kræver loven, at vi skal lave en lokalplan. Det er

Læs mere

Tillæg nr. 54. til Kommuneplan Ringkøbing-Skjern 2013-2025 for et område til sommerhusformål, Klydevænget ved Falen, Bork. Ringkøbing-Skjern Kommune

Tillæg nr. 54. til Kommuneplan Ringkøbing-Skjern 2013-2025 for et område til sommerhusformål, Klydevænget ved Falen, Bork. Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 54 til Kommuneplan Ringkøbing-Skjern 2013-2025 for et område til sommerhusformål, Klydevænget ved Falen, Bork Ortofoto Ringkøbing- Ortofoto@Ringkøbing- Ringkøbing- 3. november 2015 FORORD TIL

Læs mere

I den gældende kommuneplan for området (S.6.3) er der under overskriften Faldsled Rammer for lokalplanlægningen bl.a. anført :

I den gældende kommuneplan for området (S.6.3) er der under overskriften Faldsled Rammer for lokalplanlægningen bl.a. anført : Faaborg-Midtfyn Kommune Jens Peter Ohlsen Nørregade 4 5750 Ringe Mads Kobberø Advokat J.nr. 038704-0005 mko/lf T +45 72 27 35 12 mko@bechbruun.com 13. august 2008 Vedr. Planforhold - sommerhus 1. Indledning

Læs mere

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal Dato 13. juni 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal Erhvervsstyrelsen

Læs mere

BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN

BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN Horten Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 167649 BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN 1. OPDRAG Stevns Kommune har bedt Horten om at vurdere,

Læs mere

LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Regionkommuneplantillæg nr. 022

LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Regionkommuneplantillæg nr. 022 LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Regionkommuneplantillæg nr. 022 110 a 110 d 112 Restaurant-, hotel- og udstillingsformål oktober 2010 Lokalplanforslag 045 og forslag til regionkommuneplantillæg

Læs mere

Notat vedrørende Lokalplan 4.112 Horne Sommerland

Notat vedrørende Lokalplan 4.112 Horne Sommerland Notat vedrørende Lokalplan 4.112 Horne Sommerland Lokalplan 4.112 Horne Sommerland blev udarbejdet efter at staten med et landsplandirektiv i 2005 havde åbnet op for udvidelse af de eksisterende sommerhusområder.

Læs mere

Notat om aftalte ændringer og suppleringer i Herning Kommunes forslag til Kommuneplan 2017

Notat om aftalte ændringer og suppleringer i Herning Kommunes forslag til Kommuneplan 2017 7. december 2016 Sag nr.: 2016-10545 /lismol + majbag Notat om aftalte ændringer og suppleringer i Herning Kommunes forslag til Kommuneplan 2017 Herning Kommune har sendt forslag til kommuneplan nr. 2017

Læs mere

12. maj 2009 J.nr.: NKN ssc. Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på dispensation til at opføre en udestue

12. maj 2009 J.nr.: NKN ssc. Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på dispensation til at opføre en udestue Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www. nkn.dk CVR: 18210932 12. maj 2009 J.nr.: NKN-33-02788 ssc Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på

Læs mere

LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Kommuneplantillæg nr. 022

LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Kommuneplantillæg nr. 022 LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Kommuneplantillæg nr. 022 110 a 110 d 112 Restaurant-, hotel- og udstillingsformål Høringsfrist 9. august 2010 j.nr.01.02.05p21-0183 HVAD ER EN LOKALPLAN

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afgørelse om endeligt at vedtage Planstrategi

AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afgørelse om endeligt at vedtage Planstrategi Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 9. august 2016 J.nr.: NMK-33-03545 KlageID: 94015 Ref.: CHUDE-NMKN AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afgørelse om endeligt

Læs mere

KAPITEL 9 FORSLAG TIL ÆNDRING AF PLANLOV

KAPITEL 9 FORSLAG TIL ÆNDRING AF PLANLOV Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Plan Dato 8. februar 2017 Sagsnr. 15/15187 Notat om forventede planlovsændringer Nedenstående er uddrag gengivet fra Kommuneplan 2017-2029 for Trekantområdet.

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling Vejledning om udviklingsområder Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder i kystnærhedszonen. Planlægning og byudvikling Indledning Med moderniseringen

Læs mere

Muligheder for regulering af helårsbeboelse, findes i henholdsvis planloven og i boligreguleringsloven, jf. nedenfor.

Muligheder for regulering af helårsbeboelse, findes i henholdsvis planloven og i boligreguleringsloven, jf. nedenfor. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget 30. august 2019 Orientering om ændret praksis for servitutter - helårsbeboelse Konklusion Teknik- og

Læs mere

Lokalplan Nr. 80. For et blandet boligområde i Næsbjerg. Helle Kommune

Lokalplan Nr. 80. For et blandet boligområde i Næsbjerg. Helle Kommune Lokalplan Nr. 80 For et blandet boligområde i Næsbjerg Helle Kommune Toften 2 6818 Årre telf. 76774600 Juli 2002 0 Indholdsfortegnelse side Forord... 2 BESTEMMELSER... 3 Lokalplanens formål... 3 Afgrænsning...

Læs mere

Den udtømmende afgrænsning af hvad der kan reguleres i en lokalplan, fremgår af planlovens 15, stk. 2.

Den udtømmende afgrænsning af hvad der kan reguleres i en lokalplan, fremgår af planlovens 15, stk. 2. LOKALPLANER INDHOLD: Hvad er en lokalplan? Hvilke forhold kan typisk være reguleret via en lokalplan? Er der lokalplaner for alle områder i Danmark? Hvad gælder hvis dit område IKKE har nogen lokalplan?

Læs mere

Om kommune- og lokalplaner

Om kommune- og lokalplaner Om kommune- og lokalplaner Kommuneplanen er den overordnede plan, som omfatter hele kommunen. Den fastlægger i grove træk, hvor der skal være boliger, erhverv, butikscentre, grønne områder osv. Kommuneplan

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG. Ændring af rammeområde B4-13. Tillæg til Kommuneplan Forslag i høring: xx.måned - xx.måned 2016

KOMMUNEPLANTILLÆG. Ændring af rammeområde B4-13. Tillæg til Kommuneplan Forslag i høring: xx.måned - xx.måned 2016 07 KOMMUNEPLANTILLÆG Ændring af rammeområde B4-13 Tillæg til Kommuneplan 2013-2025 Forslag i høring: xx.måned - xx.måned 2016 Kommuneplantillæg nr.xx til kommuneplan 2013-2025 for Egedal Kommune Kommuneplantillæggets

Læs mere

Nye udviklingsmuligheder ved kysterne. Sigmund Lubanski Underdirektør Erhvervsstyrelsen

Nye udviklingsmuligheder ved kysterne. Sigmund Lubanski Underdirektør Erhvervsstyrelsen Nye udviklingsmuligheder ved kysterne Sigmund Lubanski Underdirektør Erhvervsstyrelsen KONFERENCE TEKNIK & MILJØ 17 April 2017 Forslag til lov om ændring af lov om planlægning Aftale mellem regeringen,

Læs mere

VEDTÆGTER FOR PARKERINGSFONDEN (F.EKS. FOR EJENDOMMEN XX/PROJEKT YY)

VEDTÆGTER FOR PARKERINGSFONDEN (F.EKS. FOR EJENDOMMEN XX/PROJEKT YY) KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Bilag 1: Vedtægter for P-fonde i København 09-10-2014 Sagsnr. 2014-0097954 Dokumentnr. 2014-0097954-24 VEDTÆGTER FOR PARKERINGSFONDEN (F.EKS.

Læs mere

P AR K E R INGSFONDE 23. maj 2012 J.nr. Ref. RBH. Vurdering af behovet for en ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse

P AR K E R INGSFONDE 23. maj 2012 J.nr. Ref. RBH. Vurdering af behovet for en ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 310 Offentligt P AR K E R INGSFONDE 23. maj 2012 J.nr. Ref. RBH Vurdering af behovet for en ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse

Læs mere

MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN

MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN JANUAR 2019 ERHVERVSSTYRELSEN MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN AFGRÆNSNINGSRAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Tillæg nr. 45. Forslag til. til Kommuneplan Ringkøbing-Skjern , for et område til centerformål ved Nørregade 86, Hvide Sande

Tillæg nr. 45. Forslag til. til Kommuneplan Ringkøbing-Skjern , for et område til centerformål ved Nørregade 86, Hvide Sande Forslag til til, for et område til centerformål ved Nørregade 86, Hvide Sande Ortofoto Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune 19. maj 2015 Forord Kommuneplantillægget fastlægger muligheden

Læs mere

gladsaxe.dk Forslag til tillæg 1 til lokalplan 130 Udbygning af Pilegård

gladsaxe.dk Forslag til tillæg 1 til lokalplan 130 Udbygning af Pilegård gladsaxe.dk g a sl r Fo Forslag til tillæg 1 til lokalplan 130 Udbygning af Pilegård Hvorfor lokalplan? I Gladsaxe Kommune skal der normalt laves en lokalplan når dele af kommuneplanen skal realiseres,

Læs mere

Til interesseorganisationer

Til interesseorganisationer Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 10-01-2018

Læs mere

LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Kommuneplantillæg nr. 022

LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Kommuneplantillæg nr. 022 LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Kommuneplantillæg nr. 022 496c 7 119b Restaurant-, hotel- og udstillingsformål Indsigelsesfrist 5. juli 2010 April 2010...... j.nr.01.02.05p21-0183

Læs mere

Landzonetilladelse til opførelse af enfamiliehus og garage

Landzonetilladelse til opførelse af enfamiliehus og garage Returadresse: Køge Kommune, Planafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Dato Dokumentnummer Teknik- og Miljøforvaltningen Planafdelingen 4. marts 2019 2018-022358-24 Landzonetilladelse til opførelse af enfamiliehus

Læs mere

Erhvervsstyrelsen har den 5. september 2018 sendt nedenstående afgørelse i høring hos bestyrelsen for [FONDEN].

Erhvervsstyrelsen har den 5. september 2018 sendt nedenstående afgørelse i høring hos bestyrelsen for [FONDEN]. Brevet er sendt til fondens digitale postkasse 16. oktober 2018 Sagsnr. X18-AB-43-EJ Erhvervsstyrelsen har den 5. september 2018 sendt nedenstående afgørelse i høring hos bestyrelsen for [FONDEN]. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Nyt fra Erhvervsstyrelsen Hvad er på dagsordenen i ERST? Baggrund for lovforslaget om

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet. Til: [XXX] Vorupør Kraftvarmeværk Thisted Kommune (j.nr. [XXX]) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Notat om lovgivning for optagelse af private fællesveje som offentlige og istandsættelse af private fællesveje

Notat om lovgivning for optagelse af private fællesveje som offentlige og istandsættelse af private fællesveje Notat 26. maj 2015 Sagsbeh.:SV J.nr.: 05.02.00-P21-56-15 Vej og Park Notat om lovgivning for optagelse af private fællesveje som offentlige og istandsættelse af private fællesveje Nærværende notat beskriver

Læs mere

Jane Nielsen Klitgaardsvej 31 Journalnr: Blokhus Dato: 15. juli 2014

Jane Nielsen Klitgaardsvej 31 Journalnr: Blokhus Dato: 15. juli 2014 Postadresse Personlig henvendelse Jammerbugt Kommune Team Byg Toftevej 43 Lundbakvej 5 9440 Aabybro 9490 Pandrup Tlf. 72577777 Fax 72578888 tm@jammerbugt.dk Jane Nielsen Klitgaardsvej 31 Journalnr: 20130768

Læs mere

Vi skal derfor anmode kommunen om at genoptage sagen til fornyet behandling og træffe en ny lovlig afgørelse.

Vi skal derfor anmode kommunen om at genoptage sagen til fornyet behandling og træffe en ny lovlig afgørelse. Dato 2. december 2014 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 14/15740-7 Side 1/5 Godkendelse af udlæg af privat fællesvej, matr. nr. 1 c Snejbjerg By, Snejbjerg

Læs mere

Lokalplan nr. 857/5. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/5. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/5 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE Oktober 2002 VEJLEDNING Purhus Kommune Rådhuset Teknik og Miljø Bakkevænget

Læs mere

HVIDBOG FORSLAG TIL LOKALPLAN NR OG FORSLAG TIL TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN NR. 36 BOLIGER PÅ RUGÅRDSVEJ 33Y

HVIDBOG FORSLAG TIL LOKALPLAN NR OG FORSLAG TIL TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN NR. 36 BOLIGER PÅ RUGÅRDSVEJ 33Y HVIDBOG FORSLAG TIL LOKALPLAN NR. 0-852 OG FORSLAG TIL TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN NR. 36 BOLIGER PÅ RUGÅRDSVEJ 33Y Introduktion For at skabe overblik over høringssvarene til det offentligt fremlagte forslag

Læs mere

Lokalplanen omfatter ejendommen matr.nr af Sønderborg samt en mindre del af ejendommen matr.nr af Sønderborg (kollegiebebyggelse).

Lokalplanen omfatter ejendommen matr.nr af Sønderborg samt en mindre del af ejendommen matr.nr af Sønderborg (kollegiebebyggelse). SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR. 5-9405 Boligbebyggelse ved Damgade BESKRIVELSE Lokalplanen omfatter ejendommen matr.nr. 5312 af Sønderborg samt en mindre del af ejendommen matr.nr. 5216 af Sønderborg

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance. Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen,

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance. Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen, Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen, Et oplæg om lovforslaget Politisk aftale Status for proces Hovedindhold i lovforslaget formålsbestemmelse

Læs mere

LOKALPLAN NR. 47. For et område ved Vemmingbundstrandvej (den tidligere campingplads)

LOKALPLAN NR. 47. For et område ved Vemmingbundstrandvej (den tidligere campingplads) LOKALPLAN NR. 47 For et område ved Vemmingbundstrandvej (den tidligere campingplads) 1 INDHOLD: SIDE: Hvad er en lokalplan og hvorfor udarbejde en lokalplan 2 Hvilke virkninger har lokalplanen 2 Lokalplanens

Læs mere

I høringsperioden har der ikke kunnet opnås enighed på alle punkter mellem Varde Kommune, Miljøstyrelsen og Erhvervsstyrelsen.

I høringsperioden har der ikke kunnet opnås enighed på alle punkter mellem Varde Kommune, Miljøstyrelsen og Erhvervsstyrelsen. Varde Kommune Plan og Byudvikling sendt som elektronisk post til: vardekommune@varde.dk 31. marts 2017 Sag 2017-985 /evamar og camnor Indsigelse mod forslag til kommuneplan 2017 Varde Kommune har sendt

Læs mere

Den nye planlov. muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder. Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen

Den nye planlov. muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder. Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen Den nye planlov muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen Lovforslag om modernisering af planloven Lovforslag om modernisering

Læs mere

Bestræbelser på ændring af lokalplaner 5 03 og 5 04 i Stevns kommune

Bestræbelser på ændring af lokalplaner 5 03 og 5 04 i Stevns kommune Bestræbelser på ændring af lokalplaner 5 03 og 5 04 i Stevns kommune Kronologisk overblik Situationen 1.6. 2014 11. august 2009 Plan og Teknikudvalget meddeler dispensation til byggeri på Kystvejen 112.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nr. 2 - Sommerhusområderne Gammelgård og Emmelsten 3 Redegørelse 4 Rammer 6 Vedtagelse 8

Indholdsfortegnelse. Nr. 2 - Sommerhusområderne Gammelgård og Emmelsten 3 Redegørelse 4 Rammer 6 Vedtagelse 8 Indholdsfortegnelse Nr. 2 - Sommerhusområderne Gammelgård og Emmelsten 3 Redegørelse 4 Rammer 6 Vedtagelse 8 2 Sommerhusområderne Gammelgård og Emmelsten Tillæg nr. 2 til Kommuneplan 2013-2025 omfatter

Læs mere

SLAGELSE KOMMUNE. Rådhuspladsen. Nytorv BYMIDTENS ANVENDELSE LOKALPLAN NR 164

SLAGELSE KOMMUNE. Rådhuspladsen. Nytorv BYMIDTENS ANVENDELSE LOKALPLAN NR 164 SLAGELSE KOMMUNE Torvegade Jernbanegade Smedegade Sct.Mikkelsgade Rådhuspladsen Skolegade Løvegade Stenstuegade Schweizerpladsen Rosengade Gl.Torv Nytorv Fisketorvet Langes Gård Skovsøgade H.P.Hansens

Læs mere

Nye gunstige regler for sommerhusejer

Nye gunstige regler for sommerhusejer - 1 Nye gunstige regler for sommerhusejer Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Regeringen indgik sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti i juni 2016 en aftale

Læs mere

Forslag til Lokalplan Udstykning af Bygaden 57

Forslag til Lokalplan Udstykning af Bygaden 57 Forslag til Lokalplan 73.2 Udstykning af Bygaden 57 1 Indhold Hvad er en lokalplan? Fremlæggelsesperiode 3 Lokalplanforslagets midlertidige retsvirkninger 3 Redegørelse Indledning Bevaringsværdige træer

Læs mere

Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE September 2000 VEJLEDNING Purhus Kommune, Rådhuset Teknisk Forvaltning Bakkevænget

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 21. august 2013 J.nr.: NMK-33-01380 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om afslag på dispensation til at opsætte hegn omkring matr.

Læs mere

Forslag til ophævelse af Lokalplan B12-1

Forslag til ophævelse af Lokalplan B12-1 Forslag til ophævelse af Lokalplan B12-1 Blandet bolig- og erhvervsområde ved Kildevej i Haarby December 2018 Indholdsfortegnelse REDEGØRELSE Ophævelse af Lokalplan B12-1... 4 Redegørelse for de faktiske

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 15:45 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært møde - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

Idrætsområdet i Melby. Forslag til Tillæg 1 til lokalplan for en motorsportsbane i Melby

Idrætsområdet i Melby. Forslag til Tillæg 1 til lokalplan for en motorsportsbane i Melby Idrætsområdet i Melby Forslag til Tillæg 1 til lokalplan 01.15 for en motorsportsbane i Melby April 2013 N a t u r o g U d v ik lin g Halsnæs Kommune Rådhuset Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Tlf. 47

Læs mere

Forslag til ophævelse af del af LOKALPLAN 191. Dronningborg Maskinfabrik. Randers Kommune

Forslag til ophævelse af del af LOKALPLAN 191. Dronningborg Maskinfabrik. Randers Kommune Forslag til ophævelse af del af LOKALPLAN 191 Dronningborg Maskinfabrik Randers Kommune INDHOLD Ophævelse af lokalplan nr. 191 Høringsperiode Minimum 8 uger fra offentliggørelsen af aflysningen Indhold

Læs mere

Sagsnr Dobbelthuse på villagrunde i Københavns Kommune. Dokumentnr

Sagsnr Dobbelthuse på villagrunde i Københavns Kommune. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT 08-02-2017 Dobbelthuse på villagrunde i Københavns Kommune Størstedelen af de københavnske villagrunde er i forbindelse med udstykning ved århundredets begyndelse blevet pålagt

Læs mere

For en aflastningsvej ved Nejedevej i Tulstrup

For en aflastningsvej ved Nejedevej i Tulstrup Lokalplan nr. 297 For en aflastningsvej ved Nejedevej i Tulstrup Hillerød Kommune - Teknik Generel lokalplan information Generel lokalplan information Hvad er en lokalplan? En lokalplan er en detaljeret

Læs mere

Hvis et byggeønske ikke kræver lokalplan, kan der umiddelbart ske en byggesagsbehandling med efterfølgende byggetilladelse.

Hvis et byggeønske ikke kræver lokalplan, kan der umiddelbart ske en byggesagsbehandling med efterfølgende byggetilladelse. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byplanlægning NOTAT 12-03-2014 Bilag 8 Til Teknik- og Miljøudvalget Lokalplan- og byggesagsprocessen Sagsnr. 2014-0229918 Dokumentnr. 2014-0229918-4

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

Høringsregler. - om at være part i en byggesag

Høringsregler. - om at være part i en byggesag Høringsregler - om at være part i en byggesag Høringsregler I denne pjece finder du vejledning om regler og rettigheder i forbindelse med høringer ved byggesager m.v. herunder høringsregler for forskellige

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

KOMMUNEPLAN 1998-2008 Gl. Blåvandshuk Kommune Tillæg 17

KOMMUNEPLAN 1998-2008 Gl. Blåvandshuk Kommune Tillæg 17 KOMMUNEPLAN 1998-2008 Gl. Blåvandshuk Kommune Tillæg 17 Varde Kommune Juni 2008 Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 1998-2008, Gl. Blåvandshuk Kommune Baggrund Baggrunden for kommuneplantillægget er et ønske

Læs mere

Lokalplan nr. 857/6. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/6. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/6 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE Oktober 2003 VEJLEDNING Purhus Kommune Rådhuset Teknik og Miljø Bakkevænget

Læs mere

Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven

Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven Teknik- og Miljøforvaltningen 3. november 2017 Bilag 2 Høringsbrev Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven Vi skriver til dig, fordi du er beboer, ejer, lejer eller repræsentant

Læs mere

I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation fra vejbyggelinje.

I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation fra vejbyggelinje. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. oktober 2012 11/07286 AFSLAG PÅ DISPENSATION FRA VEJBYGGELINJE I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation

Læs mere

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen Tillæg til Planstrategi 2016 Den moderniserede planlov giver nye muligheder for udpegning af udviklingsområder

Læs mere

Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven

Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven Teknik- og Miljøforvaltningen 22. marts 2018 Sagsnummer: 703525 Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven Vi skriver til dig, fordi du er beboer, ejer, lejer eller repræsentant

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 404 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 404 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 404 Offentligt Folketings Miljø- og Planlægningsudvalg J.nr. SNS-145-00041 Den 19. maj 2006 Redegørelse for anvendelsen af planlovens bestemmelser om

Læs mere

Bestræbelser på ændring af lokalplaner 5 03 og 5 04 i Stevns kommune

Bestræbelser på ændring af lokalplaner 5 03 og 5 04 i Stevns kommune Bestræbelser på ændring af lokalplaner 5 03 og 5 04 i Stevns kommune Kronologisk overblik Situationen 15.7. 2014 11. august 2009 Plan og Teknikudvalget meddeler dispensation til byggeri på Kystvejen 112.

Læs mere

Statsforevaltningens behandling af en byggesag efter afvisning fra naturklagenævnet. Statsforvaltningens udtalelse til en borger

Statsforevaltningens behandling af en byggesag efter afvisning fra naturklagenævnet. Statsforvaltningens udtalelse til en borger Statsforevaltningens behandling af en byggesag efter afvisning fra naturklagenævnet Statsforvaltningens udtalelse til en borger Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at reglerne i forvaltningslovens

Læs mere

Forslag til Tillæg 1 til Lokalplan og Maj For Asserbo - lokalcenter. Natur og Udvikling

Forslag til Tillæg 1 til Lokalplan og Maj For Asserbo - lokalcenter. Natur og Udvikling Forslag til Tillæg 1 til Lokalplan 01.13 og 01.18 Maj 2015 For Asserbo - lokalcenter Natur og Udvikling Hvorfor laver vi en lokalplan? I en række tilfælde kræver loven, at vi skal lave en lokalplan. Det

Læs mere

Delvis ophævelse. Lokalplan nr. 32, Isenvad

Delvis ophævelse. Lokalplan nr. 32, Isenvad Delvis ophævelse Lokalplan nr. 32, Isenvad Indhold Hvad er en lokalplan? Lokalplanen er det led i planlægningen, der udtrykker de konkrete rammer for realisering af de mål, der er indeholdt i kommunens

Læs mere

Lokalplan 70 A.2 Et område øst for Regimentsvej, Farum Kaserne

Lokalplan 70 A.2 Et område øst for Regimentsvej, Farum Kaserne Lokalplan 70 A.2 Et område øst for Regimentsvej, Farum Kaserne Sådan læses lokalplanen Lokalplanens bestemmelser Lokalplanens bestemmelser tinglyses på de ejendomme, som planen omfatter, og bestemmelserne

Læs mere

Planlovens landzonebestemmelser Sommerhuset, som ligger i landzone, er omfattet af Planlovens landzonebestemmelser.

Planlovens landzonebestemmelser Sommerhuset, som ligger i landzone, er omfattet af Planlovens landzonebestemmelser. Plan og Kultur Christen Seerup Ny Adelgade 61 5610 Assens 20-03-2017 Sags id: 2016-1206 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver lovliggørende landzonetilladelse til opførelse af nyt sommerhus til erstatning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. side

Indholdsfortegnelse. side 0 Indholdsfortegnelse side Forord... 2 BESTEMMELSER... 3 Lokalplanens formål... 3 Afgrænsning... 3 Område og zonestatus... 3 Områdets anvendelse... 4 Udstykning... 4 Vej og stiforhold... 4 Bebyggelsens

Læs mere

Stenløse - Agertoftegårdsvej Ophævelse af kommuneplanramme O-29 Tillæg til Kommuneplan Forslag i høring: xx.måned - xx.

Stenløse - Agertoftegårdsvej Ophævelse af kommuneplanramme O-29 Tillæg til Kommuneplan Forslag i høring: xx.måned - xx. KOMMUNEPLANTILLÆG 06 Stenløse - Agertoftegårdsvej Ophævelse af kommuneplanramme O-29 Tillæg til Kommuneplan 2013-2025 Forslag i høring: xx.måned - xx.måned 20xx Kommuneplantillæg nr.8 til kommuneplan 2013-2025

Læs mere

LOKALPLAN 81. Pileparken ll Mørkhøj kvarter

LOKALPLAN 81. Pileparken ll Mørkhøj kvarter LOKALPLAN 81 Pileparken ll Mørkhøj kvarter GLADSAXE KOMMUNE 1992 HVORFOR LOKALPLAN? I Gladsaxe Kommune skal der normalt laves en lokalplan når dele af kommuneplanen skal realiseres, når der gennemføres

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Assens Kommunes tilladelse til terrænregulering på Lillehøj 30, Haarby

AFGØRELSE i sag om Assens Kommunes tilladelse til terrænregulering på Lillehøj 30, Haarby Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 30. september 2014 J.nr.: NMK-33-02251 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om Assens Kommunes tilladelse til terrænregulering på

Læs mere

Eksempler(Mastevejledning)

Eksempler(Mastevejledning) Eksempler(Mastevejledning) 1. Opstilling af mast med antennesystem i byzone eller sommerhusområde Dette eksempel gælder tilfælde, hvor det ikke er muligt at finde egnede antennepositioner på eksisterende

Læs mere