Pasningsvejledning for kaniner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pasningsvejledning for kaniner"

Transkript

1 Pasningsvejledning for kaniner Kaninen er et populært kæledyr, men den har langt fra samme status som en hund eller kat. Mange kaniner mistrives i dag, fordi man ikke har sat sig ind i, hvilke behov kaninen har og hvordan man stiller dem. Kaninen blev tidligere holdt udelukkende som produktionsdyr og dette har bidraget til måden, hvorpå man ofte holder kanin i dag Alene i små bure uden megen aktivitet og forkert fodring. For at ændre på disse forhold har jeg udarbejdet denne pasningsvejledning som er nem og overskuelig, selv for en ny kaninejer. Jeg ligger vægt på velfærd, kaninens behov, social adfærd, aktivitet, korrekt fodring og sundhed. Fakta om kaniner: Alder: 8-12 år, rekorden er 18 år Familie: Lagomorph. Mange tror fejlagtigt kaninen er en gnaver, men den tilhører lagomorph ordenen og er tæt beslægtet med haren og pikaen. Vægt: 1-12 kg. Racerne er meget forskellige. Aktivitet: Høj! Kaninen er et ekstremt aktivt dyr som er bygget til at løbe, springe og grave. Pladskrævende: Ja. Kaniner kræver, grundet deres aktivitetsniveau, masser af plads. Et bur er ikke nok. Intelligente: Ja, kaniner er intelligente. Det kan lære tricks, toilettrænes og er meget opfindsomme. Krævende: Ja, kaniner kræver faktisk en del, både tid, viden og plads. Foruden den daglige pasning og fodring, skal hjemmet sikres og man må påregne, at skulle køre længere efter en dyrlæge, da ikke alle kan behandle kaniner. Kaniner går ind under kategorien exotics. Sygdom hos kaninen er ofte akut, når det opdages, derfor er det betydeligt at nævne.

2 Bolig En kanin er et aktivt og nysgerrigt dyr, som har brug for at kunne bevæge sig og blive stimulleret i dagligdagen. Et bur er altså aldrig nok. Kaninen skal have mulighed for at udøve aktivitet min. 10 timer om dagen. Med aktivitet menes der: Løbe, hoppe, springe, grave, snuse, undersøge og gnave. Det er meget vigtigt, at opfylde disse behov, da kaninen ellers kan blive deprimeret, aggressiv og udvikle stereotyp adfærd, som følge af kedsomhed og manglende aktivitet. Et typisk kaninbur med en times motion dagligt er lagt fra nok og bruger man denne type bur, udendørs eller indendørs, bør der altid være tilknyttet en løbegård, som kaninen har adgang til hele døgnet. Man kan vælge at have kaninen indendørs eller udendørs. Indendørs Kaninen kan bo indendørs som huskanin, fritgående eller delvis fritgående. Dette er en utrolig dejlig måde at holde kanin på og man vil opleve, at den bliver en del af familien. Man får et tæt forhold til sin kanin og man har nemmere ved at opdage evt. sygdom end hvis den bor ude. Kaniner bliver utroligt tamme når de holdes på denne måde. Ofte følger de deres ejer rundt i huset, tigger ved køleskabslågen eller hopper op og lægger sig i sofaen når man ser TV. Man kan holde huskanin på to måder. Frigående eller delvist fritgående. Fritgående: Kaninen har adgang til hele eller dele af huset og er ikke begrænset af et bur eller indelukke på noget tidspunkt. Delvis fritgående: Kaninen har det meste af tiden adgang til hele eller dele af huset og resten af tiden er den begrænset til en løbegård. Kaninen skal altid have adgang til en base, som er dens domæne. Her sættes maden, toilettet og tæpper som kanin kan sove på. Dette er et område hvor kaninen skal have mulighed for at trække sig tilbage og være i fred, hvis den vil. Den skal også have et eller flere huse den kan søge tryghed i. Kaniner er renlige dyr og kan lære at tisse i en bakke. En neutralisering vil gøre kaninen 100% renlig, da man undgår afmærkning med urin og afføring. Opsæt høhækken over toilettet da det opfordrer kaninen til at bruge det. Toiletbakken skal være så stor, at kaninen kan sidde i den. En kattebakke er velegnet til formålet. Husk at kaninsikre din bolig ved, at gemme ledninger væk og sørge for, at den ikke kan komme til skade på ting eller spise en giftig plante.

3 Udendørs Man kan også vælge at holde kaninen i et udendørs anlæg enten hele året rundt eller kun om sommeren. Der skal være fri adgang til anlægget, så kaninen har mulighed for at bevæge sig. Anlægget bør ikke være mindre end 8-10 m2. Om vinteren skal der altid være adgang til et frostsikkert isoleret hus hvor det ikke trækker. De udendørs bure man køber i butikkerne, er ikke nok. En varmekilde er en god ide at tilbyde kaninen, da de i naturen aldrig vil have under 4-5 grader i deres jordhuler. Husk at vand let fryser om vinteren og derfor skal tjekkes flere gange dagligt. Også her kan en varmekilde være meget nyttig til, at holde vandet frostfrit. Om sommeren skal der være rigeligt adgang til skyggesteder, da kaniner ikke tåler den varme sol eller temperaturer over 22 grader. De får meget le t hedeslag når de overopheder og denne tilstand er yderst kritisk. Sørg for skygge og kølige liggesteder, f.eks. på jorden eller fliser. Fryseelementer som de kan ligge op ad, kan tilbydes når temperaturene er særligt høje. Rigeligt med skjulesteder er vigtigt, da kaninen er et byttedyr og derfor har brug for steder hvor de føler sig i trygge og i sikkerhed for rovdyr. Huse, huler og tunneller er eksempler herpå. Træstubbe, sandkasser/gravekasser o. lign. skaber desuden et godt miljø for kaninerne, så disse, eller lignende, bør anlægget også være udstyret med. Holder man kaniner ude året rundt, er det meget vigtigt de er to eller flere, så de får opfyldt deres sociale behov. Mere herom senere. Aktivitet Kaninen er som før nævnt et aktivt dyr og det er vigtigt, at vi som ejere søger for, at den kan få stillet sine behov. Kaninen er mest aktiv om morgenen og om aftenen. Et stillesiddende liv kan føre til fedme, gigt, knogleskørhed, ligge-/siddesår, muskeltab og maveproblemer. Bevægelse er så stor en del af kaninens behov, at det skal tilgodeses bedst muligt. Et liv i et bur 0,5-1 m2, med 1-2 timers aktivitet dagligt er derfor slet ikke nok. Kaninen skal have mulighed for min. 10 timers aktivitet

4 hver dag, hvor den kan løbe, hoppe, springe, grave, finde mad o.lign. Den skal have adgang til legetøj som kan stimulere den; papkasser, bolde, tunneller, gravekasser etc. At bruge en foderbold til pillefoderet er også en god aktivitet. Kaninen er aktiv timer om dagen. Kaniner er sociale dyr Kaninen er ikke et flokdyr, men et kolonidyr. Det betyder dog ikke at den lever alene. Kaniner lever i naturen sammen med andre kaniner og aldrig alene. De er territoriale, men bruger meget tid sammen. Kaniner bør altid holdes minimum to sammen og aldrig alene. Territorial og hormonelt betinget adfærd er grunden til at kaniner slås. Ved at neutralisere begge parter opstår muligheden for, at din kanin kan komme til, at leve et socialt liv. Kaniner nyder utrolig godt af hinandens selskab og føler tryghed ved at være to eller flere. En neutralisering vil også forbygge livmoderkræft hos hunkaninen og fjerne eventuel aggressivitet og dominans for begge køn. Når to kaniner sættes sammen, er det vigtigt der er nok plads, at begge parter er neutraliserede og at det foregår på neutral grund. En hun og en han er normalt det nemmeste match. Udvis altid forsigtighed når to fremmede kaniner skal mødes. Du kan læse mere om emnet, samt finde en guide på hjemmesiden til bonding/sammenføring af kaniner, som du bør læse inden du forsøger, da der er mange ting man skal tænke over. Kaninen som kæledyr Kaniner bliver ofte misforståede som kæledyr. Mange tror de elsker at blive krammet, løftet og holdt om, men dette er ikke tilfældet. Kaniner er byttedyr der gør at de pr. instinkt er mere på vagt og nemmere at skræmme. De er sensitive dyr som nemt bliver påvirket af omgivelserne. Når du skal snakke og kæle med kaninen, kan du lægge dig på gulvet, så du kommer i højde med kaninen. På denne måde virker man mindre og ikke så farlig. Tving aldrig kaninen til at kæle, hvis den ikke vil. Kaninen skal få tillid, før den bliver rigtig tam. Giv kaninen mulighed for at opsøge dig i stedet for omvendt.vær altid rolig omkring din kanin. Høje lyde og hurtige bevægelser skræmmer dem let. Børn bør altid observeres af en voksen, når de er sammen med kaninen. Børn er ofte udfarende og højlydte og mange kaniner bryder sig ikke om det. Børn kan dog sagtens lære at omgås kaniner med hjælp fra en voksen.

5 Respekter altid at kaninen har sine grænser og giv den fred og ro når den trænger til det. Når kaninen først får tillid til dig, vil du have en ven for livet. Fodring For at din kanin skal komme til, at leve et langt og sundt liv, er det vigtigt at man fodrer den korrekt. Mange sygdomme hos kaniner opstår grundet forkert fodring. Så hvad skal du egentlig fodre din kanin med? Hø I naturen lever kaninen hovedsageligt af græs. Det er det dens fordøjelsessystem er indrettet til. Dette erstattes med hø, når der ikke er frisk græs til rådighed. Mindst 80 % af kaninens foder skal bestå af hø eller græs. Høet skal være af en god kvalitet. Det må ikke støve eller lugte dårligt. Det skal have en grønlig farve og dufte friskt. Fibrene i høet sørger for, at kaninen har en sund fordøjelse og hjælper til, at slide tænderne korrekt. Halm har en dårlig foderværdi og er ikke noget kaninen behøver. Grønt Grønt er vigtigt for kanins fordøjelse og det giver smag og variation i foderet. 75 % af det der tildeles skal være bladgrønt. Om sommeren kan man fodre med planter fra naturen. Mælkebøtte, vejbred, burresnerre, skvalderkål, fuglegræs er lige noget for en kanin. Om vinteren må man købe grønt fra butikkerne. Krølsalat, hovedsalt, rocula, bindsalat, radisetoppe, friske krydderurter og gulerodstoppe er gode eksempler.

6 25 % af grøntsagerne må bestå af mere sukkerholdige varianter. Her kan nævnes: Gulerod, peberfrugt, spinat, asparges, rødbede og selleri. Frugt betragtes som slik og skal kun gives i meget små mængder. 1 tsk. pr. kg. kanin pr. dag er passende. Yderligere kan man tildele friske grene. Birk, pil, bøg, hassel, æble og pære er gode sorter Om vinteren kan man tildele tørrede urter eller friske krydderurter. Kaninpiller Kaninen skal have rene piller og ikke gnaverblanding. Kaninfoder skal være basseret på græs og ikke på korn. Korn indeholder meget stivelse som kaninen har svært ved at fordøje og derfor sætter sig som fedt omkring organerne. Græs skal stå først på ingredienslisten og foderet skal overholde følgende værdier: Fibre: Min. 20 % Protein: % Fedt: Max 3 % Calcium: Max 1 % Meget lidt foder overholder disse værdier og er ofte basseret på korn. Jeg anbefaler Burgess Excel og Oxbow som begge er kvalitetsprodukter, der har sat kaninens behov i fokus. Det er meget vigtigt, at man vælger sit foder med omhu, da dårligt foder kan give fordøjelsesproblemer og tandproblemer og føre til yderligere sygdom. Hvad skal kaninen ikke have Brød, mælkeprodukter, yoghurtdrops (kaninen er laktoseintolerant), gnaverstænger, nødder, korn, majs, kalksten og saltsten. Giftigt for kaninen Løg og løgplanter, tomatplanter og stilk, chokolade, bønner, citrusblade, sten og stilk fra æble og pære og grene fra stenfrugttæer. Der er også en lang række haveplanter som er giftige. Du kan finde en liste på hjemmesiden. Obs. Man skal altid introducere nyt foder forsigtigt, da kaninen har en sart mave. Skift af foder bør ske over 10 dage. Vand Frisk vand skal altid være til rådighed, helst i en skål. Drikkeflasker samler bakterier, da de er svære at gøre ordentlig rene.

7 Andre tips om pasning Håndtering af kaninen Løft så lidt som muligt på din kanin. De har det bedst med at have alle fire ben på jorden. Skal man undersøge den eller klippe kløer, kan det være nødvendig at løft den op. Før din hånd ind under brystkassen på kaninen, hvor ribbenene sidder og den anden hånd placeres under enden. Løft kaninen op og hold den tæt ind til dig. Løft ALDRIG kaninen i ørene eller nakken da dette gør ondt på den. Lig aldrig kaninen på ryggen. Kaninen falder i en slags trance, men den slapper ikke af. Det kaldes tonisk immobilitet og er en slags choktilstand, som stresser kaninen. Klipning af kløer Kaninen skal have klippet kløer ca. én gang om måneden. Dette skal gøres med en speciel klosaks. Brug aldrig en negleklipper eller en saks, da det kan få kløerne til at flække. Tænder Kaninens tænder vokser hele livet og skal slides ved at den spiser hø. Tandfejl og tandproblemer er et typisk problem for kaniner. Spiser din kanin ikke hø nok, skal du få tjekket tænderne hos dyrlægen. Kaniner har 6 fortænder, to i undermunden og fire i overmunden, yderligere har den 22 kindtænder. Kindtænderne er svære at se og kan kun undersøges af en dyrlæge, med et specielt stykke værktøj. Pelspleje Alle kaniner har brug for pelspleje, specielt når den fælder. Her kan man bruge en Furminator, som er en speciel kam, der fjerner det løse pels. Hvis kaninen får for mange hår i maven, når den slikker sig og gør sig ren, kan det give anledning til forstoppelse. Sygdom Hvordan ser man om kaninen er syg? Kaniner skjuler deres symptomer når de har det dårligt. Ændring i adfærd eller nedsat ædelyst, kan betyde at kaninen er syg. En kanin som ikke spiser, er et alvorligt problem. Kaniner tåler ikke at faste mere end 12 timer, så dette problem skal tilses af en dyrlæge med det samme. Vil du vide mere om kaniner? På hjemmesiden frikanin.dk finder du en masse oplysninger om morderne kaninhold, hvor velfærd er i fokus. Du kan læse meget mere om fodring, huskaniner, pasning og pleje, sygdomme og meget andet. Du kan få gode idéer til indretning af boligen og læse meget mere om social adfærd, naturlige behov og neutralisering. Hjemmesiden har også en gruppe tilknyttet på Facebook, hvor du kan stille spørgsmål og få gode råd om kaninhold. Pas godt på din kanin, den har kun dig. Denne pasningsvejledning er udarbejdet af Helle Molberg, som er indehaver af frikanin.dk. Vejledningen er basseret på faglig viden og nyere studier om kaniner.

Pasningsvejledning for kaniner

Pasningsvejledning for kaniner Pasningsvejledning for kaniner Kaninen er et populært kæledyr, men den har langt fra samme status som en hund eller kat. Mange kaniner mistrives i dag, fordi man ikke har sat sig ind i, hvilke behov kaninen

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Pasningsvejledning til marsvin

Pasningsvejledning til marsvin Pasningsvejledning til marsvin Fakta om marsvin: Alder og størrelse: Marsvin bliver omkring 4-5 år, enkelte helt op til 10 år. Et fuldvoksent marsvin vejer omkring 900-1200 g. Enkelte racer bliver lidt

Læs mere

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus.

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Man kan have en hund eller en kat, men man kan også have en gna-ver, som mar-svin, ham-stre eller ka-ni-ner. Et kæledyr er et dyr, som man holder af. Man

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Alt om katten. Caroline Davis. Atelier

Alt om katten. Caroline Davis. Atelier Alt om katten Alt om katten Caroline Davis Atelier First published in Great Britain in 2003 by Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group Ltd Copyright Octopus Publishing Group Ltd 2003 Copyright

Læs mere

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten FØRSTE BOG OM ANDERSSON / FURBERG / GYLLENSTEN Bogens første del handler om marsvin. De er gode kæledyr, som godt kan lide at blive aet og krammet. De findes i forskellige racer og farver og kan have lang

Læs mere

Kategori 2 Selskabshunde

Kategori 2 Selskabshunde Pasningsvejledning hund Kategori 2 Selskabshunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden den er fyldt

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil 80 cm MOVE Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor

Læs mere

Unger bør af hensyn til deres velfærd og udvikling ikke tages fra moderen/kuldet, før de er ca. 6 uger gamle.

Unger bør af hensyn til deres velfærd og udvikling ikke tages fra moderen/kuldet, før de er ca. 6 uger gamle. Pasningsvejledning Rotter Den brune rotte (Rattus norvegicus) er et af de større medlemmer af musefamilien. Den findes også vildtlevende i naturen i Danmark, men er i dag blevet meget almindelig som laboratorieog

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor du helst

Læs mere

Tag hånd om kattens led

Tag hånd om kattens led Tag hånd om kattens led En informationsguide til katteejere Mange år med et aktivt liv sætter sine spor At hoppe ned fra sengen, jage og vogte sit revir er bare nogle af de aktiviteter, der udfylder kattens

Læs mere

Tag hånd om kattens led

Tag hånd om kattens led Tag hånd om kattens led En informationsguide til katteejere Mange år med et aktivt liv sætter sine spor At hoppe ned fra sengen, jage og vogte sit revir er bare nogle af de aktiviteter, der udfylder kattens

Læs mere

stiller sig op for at blive nusset sig op ad tremmerne dels for at vurdere om jeg er ven eller fjende og dels for at blive nusset

stiller sig op for at blive nusset sig op ad tremmerne dels for at vurdere om jeg er ven eller fjende og dels for at blive nusset Kaninens kropssprog Når kaninen gerne vil have kontakt. Der er meget forskel på hvordan kaniner beder om opmærksomhed. De lidt tilbageholdende kaniner er mere afventende og diskrete, end kaninerne på disse

Læs mere

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS ØSTERBRO LÅNEHØNS Høns er en god idé! De er bæredygtige affaldskværne, de producerer friske æg hver dag, de laver den bedste gødning til dine planter, de er ret tamme, og

Læs mere

Pasningsvejledning Kanin

Pasningsvejledning Kanin Pasningsvejledning Kanin Sværhedsgrad: Lidt krævende Kort om dyret De kaniner, der holdes som familiedyr, stammer fra den europæiske vilde kanin (Oryctolagus cuniculus). Kaniner er blevet holdt og avlet

Læs mere

Fodring. Jeg vil vove at kalde disse ytringer for u-underbyggede postulater.

Fodring. Jeg vil vove at kalde disse ytringer for u-underbyggede postulater. Fodring Her i opdrættet bliver dyrene fodret med Mifuma (tidligere Ovator) og hestespark 1 som grundfoder og derudover hø. Grønt er ikke på daglig basis, men et supplement jævnligt afhængig af årstid,

Læs mere

KEDER HUNDEN SIG? KORT FORTALT

KEDER HUNDEN SIG? KORT FORTALT KEDER HUNDEN SIG? KORT FORTALT www.dyrefondet.dk ... KEDER HUNDEN SIG? KEDER HUNDEN SIG? Kærlighed til hunde samt grundig viden om den tid, det ansvar og de udgifter, der følger med at holde hund skulle

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Spørgeskema, adfærdsproblemer hund

Spørgeskema, adfærdsproblemer hund Spørgeskema, adfærdsproblemer hund Ejeroplysninger: Dato: Navn: Adresse: Telefon: Hvor mange medlemmer består familien af: Skriv navne og alder på alle: Har du haft hund før? Ja hvilken race? Har du andre

Læs mere

Gode råd til kattens adfærd

Gode råd til kattens adfærd Gode råd til kattens adfærd Adfærdsproblemer hos katte Ind imellem udvikler kattens adfærd sig til at blive et problem for familien. Det kan være frustrerende, at katten pludselig bliver urenlig eller

Læs mere

KEDER HUNDEN SIG? KORT FORTALT

KEDER HUNDEN SIG? KORT FORTALT KEDER HUNDEN SIG? KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK Foto: Fredrik Andersson/Dreamstime.com KEDER HUNDEN SIG KORT FORTALT Af Vibeke Brisson Udgivet af: Tlf. 39 56 30 00, www.dyrefondet.dk Februar 2017. Fotografer:

Læs mere

Sådan trives din kat. Fodring

Sådan trives din kat. Fodring Sådan trives din kat Der er nogle ting, man som katteejer bør være opmærksom på, så katten får de bedste forudsætninger for at trives i hjemmet. Det er dog ikke nogen videnskab at holde kat, hvis man blot

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Undersøgelse blandt 1800 patienter i 02 viste, at mange ikke havde viden om ernæring ved kræftsygdom og behandling Man ønskede

Læs mere

Sygdomstegn hos kaniner

Sygdomstegn hos kaniner Sygdomstegn hos kaniner Er min kanin syg hvad betyder symptomet? Dette er ikke en fyldestgørende afdækning af sygdomme hos kaniner. Det kan jeg ikke give, da jeg ikke er dyrlæge. Skemaet er udarbejdet

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Information om at være kaninejer på Skolemarken.

Information om at være kaninejer på Skolemarken. Information om at være kaninejer på Skolemarken. Velkommen til Skolemarken - natur & dyreliv. Hvis du ønsker at have en kanin, er der nogle ting som du og din familie skal vide. LÆS DISSE INFORMATIONER

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Ansvar og forpligtelser Den voksne til hver en tid En eller to?

Ansvar og forpligtelser Den voksne til hver en tid En eller to? Tillykke med din nye Lessons spurvepapegøje! Enten har du allerede en Lessons og ved formodentlig alt om pasning, eller også er dette din første, og du skal lige have styr på det hele.. Hvis dette er din

Læs mere

Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA. Dato: Ejer: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien:

Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA. Dato: Ejer: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien: Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA Dato: Ejer: Adresse: Telefon: Postnummer, By: Arbejdstelefon: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien: Navn og alder

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

SÅDAN FOREBYGGER DU NYTÅRSANGST HOS KAT

SÅDAN FOREBYGGER DU NYTÅRSANGST HOS KAT BANGE? SÅDAN FOREBYGGER DU NYTÅRSANGST HOS KAT #IkkeBareEnKat Intro Nogle katte søger tryghed hos sine mennesker, når de er bange. Men de fleste katte håndterer frygten ved at gemme sig eller være stille.

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Hvalpens udviklingsfaser

Hvalpens udviklingsfaser Hvalpens udviklingsfaser Alle hunde gennemgår de samme udviklingsstadier fra hvalp til gammel, men tempoet afhænger af racen. Generelt udvikler hvalpe af mindre racer sig hurtigere, dvs. bliver hurtigere

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Sund mad. til din kat. Din kat vil elske maden. www.atelier.dk. Killinger hjælpeløs hyggelig sød. Andre kattebøger: ATELIER Sund mad til din kat

Sund mad. til din kat. Din kat vil elske maden. www.atelier.dk. Killinger hjælpeløs hyggelig sød. Andre kattebøger: ATELIER Sund mad til din kat Din kat vil elske maden Andre kattebøger: Killingen går på stille poter ind i dit liv Er dit hjerte allerede erobret af en lille killing, der tillidsfuldt ligger hos dig? Eller leder du stadig efter den

Læs mere

Lopper. hos hund og kat. Loppefælden, der hurtigt og effektivt får bugt med lopperne i omgivelserne.

Lopper. hos hund og kat. Loppefælden, der hurtigt og effektivt får bugt med lopperne i omgivelserne. Lopper hos hund og kat Loppefælden, der hurtigt og effektivt får bugt med lopperne i omgivelserne. 1 Min hund / kat har lopper hvad gør jeg? Kattelopper (Ctenocephalides felis) er de lopper, der giver

Læs mere

VILD KANIN FOTOGRAFERET PÅ MALLORCA. Et relativt lille og meget elegant dyr.

VILD KANIN FOTOGRAFERET PÅ MALLORCA. Et relativt lille og meget elegant dyr. FODRING KANIN. VILD KANIN FOTOGRAFERET PÅ MALLORCA. Et relativt lille og meget elegant dyr. Artikler om fodring er som regel dødkedelige, men faktisk synes vi, at netop fodring af kanin er et spændende

Læs mere

Læs og lær om. bondegårdens dyr

Læs og lær om. bondegårdens dyr Læs og lær om bondegårdens dyr En ko på gården En ko på gården skal lave mælk. En ko kan lave mælk, når den har født en kalv. En ko spiser græs. Det kan den godt lide. Den spiser græs på en mark, når

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT www.dyrefondet.dk KORT FORTALT... Pas på hundens tænder - kort fortalt af fagdyrlæge Jette Hagedorn Udgivet af: DYREFONDET Ericaparken 23, 2820 Gentofte, tlf. 39 56 30

Læs mere

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI 02c STOMI INFO Spis godt Lev godt ILEOSTOMI Gode råd til dig som har en ileostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd, der er indeholdt i denne brochure er

Læs mere

E n p l a d s i s o l e n Ve l p a n s r e t U r g a m l e

E n p l a d s i s o l e n Ve l p a n s r e t U r g a m l e Ve l p a n s r e t Truer faren, trækker skildpadden hoved og lemmer ind og stoler på det beskyttende skjold, mens den venter på at faren driver over. For en skildpadde har god tid. E n p l a d s i s o

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Junior og Senior spørgsmål

Junior og Senior spørgsmål Junior og Senior spørgsmål Sektion 2 Fodring 1) Protein i fodring tilfører hesten A) Energi til at arbejde B) Calcium for udvikling af hestens knogler C) Aminosyrer som styrker opbygning af nyt væv D)

Læs mere

Lad det vokse -2. Satan stjæler de gode frø på vejen.

Lad det vokse -2. Satan stjæler de gode frø på vejen. Lad det vokse -2 Satan stjæler de gode frø på vejen. Mål: Børn lærer om forudsætninger for vækst; børn lærer hvilke ting, der kan stå vækst i vejen; børn indser, at det ikke er deres fejl, når andre vælger

Læs mere

Katte adfærds konsultation

Katte adfærds konsultation Katte adfærds konsultation VIGTIGT: Venligst udfyld nedenstående skema så detaljeret som muligt. Det er vigtigt, at den som bruger mest tid sammen med katten udfylder skemaet i samarbejde med resten af

Læs mere

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere..

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. 7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. TIL SPORTSFOLK, SKØNHEDER, VITAMINHUNGRENDE, LÆKKERTØRSTIGE, MÆND, KVINDER OG BØRN! Ønsker du at optimere din energi, din vitalitet og booste dit immunforsvar på

Læs mere

2. Ved erhvervsmæssig handel med katte forstås i denne bekendtgørelse erhvervelse af katte med videresalg for øje.

2. Ved erhvervsmæssig handel med katte forstås i denne bekendtgørelse erhvervelse af katte med videresalg for øje. Udkast til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater I medfør af 18, stk. 2, og 28, stk. 5, i dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1343

Læs mere

Rigtig god læselyst! Kærlig hilsen. Rikke Nørregård Carlsen. Brug bolden 2. Motion er ikke kun et spørgsmål om sundhed.

Rigtig god læselyst! Kærlig hilsen. Rikke Nørregård Carlsen. Brug bolden 2. Motion er ikke kun et spørgsmål om sundhed. Brug bolden 1 Brug bolden 2 I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til at bruge bolden i hverdagen og til at få

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

Ansvar og forpligtelser Den voksne til hver en tid En eller to?

Ansvar og forpligtelser Den voksne til hver en tid En eller to? Tillykke med din nye undulat! For at du og resten af familien får den bedst mulige start som undulatejere, får du her en lille standard pasningsvejledning med hjem. Vejledningen er en kombination af gode

Læs mere

Side 1 af 7. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012. Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen

Side 1 af 7. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012. Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sæby Hallenslev Fribørnehave Myretuen Periode: Resultatet baserer sig på besvarelser, som ikke er afgrænset

Læs mere

CARNIVOR DANSK KVALITET MED KØD PÅ

CARNIVOR DANSK KVALITET MED KØD PÅ CARNIVOR DANSK KVALITET MED KØD PÅ Menneskets bedste ven En kliché bliver ikke til uden grund! Alle vi der har hund kender det: Du kommer hjem - måske fra en dejlig dag, måske fra en hård dag - men uanset

Læs mere

Nyhedsbrev. - sommer 2019

Nyhedsbrev. - sommer 2019 Nyhedsbrev - sommer 2019 nyhed France & Mini France Et nyt højkvalitetsfoder i Happy Dog Sensible serien 100% kornfri ingredienser Med velsmagende and Ekstremt høj optagelighed Anbefalet af dyrlæger til

Læs mere

AniPlan Forebyggende. sundhed for dit kæledyr Abonner på tryghed til din bedste ven

AniPlan Forebyggende. sundhed for dit kæledyr Abonner på tryghed til din bedste ven AniPlan Forebyggende sundhed for dit kæledyr Abonner på tryghed til din bedste ven AniPlan er en abonnementsordning, som gør det nemmere for dig at sikre det bedst mulige grundlag for, at din hund eller

Læs mere

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT Tandpleje HOS HUNDE Det er med hunde som med mennesker: Hvis tænderne ikke bliver passet, er der risiko for alvorlige

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Vurdering af sundhedstilstand

Vurdering af sundhedstilstand Vurdering af sundhedstilstand Når du køber en kanin kan du kigge efter forskellige ting, der indikerer om kaninen er sund og rask Vurderingen kan selvfølgelig også bruges på kaniner du allerede har. Videre

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: chinchilla hund chinchilla 1. Chinchilla er i naturen flokdyr som stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. 2. Det er natdyr, der er aktive aften og nat og sover hele dage. 3. De bliver kønsmodne i 4-5 mdr.

Læs mere

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK KORT FORTALT... Foto: Irimaxim/Dreamstime.com PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT Af fagdyrlæge Jette Hagedorn Udgivet af: Tlf. 39 56 30 00, www.dyrefondet.dk

Læs mere

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK Foto: Fotosmurf02/Dreamstime.com TANDPLEJE HOS HUNDE Foto: Irimaxim/Dreamstime.com PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT Af fagdyrlæge Jette Hagedorn

Læs mere

Kapitel 96, Futte: Hvor kom Futte fra: Jeg er verdens allerfarligste vildkat - bare så du ved det Futtes mor:

Kapitel 96, Futte: Hvor kom Futte fra: Jeg er verdens allerfarligste vildkat - bare så du ved det Futtes mor: Kapitel 96, Futte: Futte flyttede ind i mit hjem. Futte kom ind i modeljernbanen som æresmedlem i juni. Hun var da en 6 uger gammel vildkattekilling. Fra begyndelsen kom hun til dyrlæge hos Kattens Værn,

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn BRUG BOLDEN 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til

Læs mere

UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater. Kapitel 1 Anvendelsesområde

UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater. Kapitel 1 Anvendelsesområde Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 128 Offentligt Civil- og Politiafdelingen UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 63.6 HØNE. 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: 2. Hvad har høns øverst på hovedet?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 63.6 HØNE. 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: 2. Hvad har høns øverst på hovedet? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr på gården 2 Klasse: Decimal-nummer: 63.6 Dato: HØNE Indhold 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvad har høns øverst på hovedet?

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

Generel sundhed Er du frisk og udhvilet, når du kommer i skole? Ja, for det meste - Ja, nogen gange - Nej Jeg ønsker ikke at svare

Generel sundhed Er du frisk og udhvilet, når du kommer i skole? Ja, for det meste - Ja, nogen gange - Nej Jeg ønsker ikke at svare Spørgeramme Sundhed Sundhed (0.-3.klasse) Tema Spørgsmål Svarmuligheder Generel sundhed Er du frisk og udhvilet, når du kommer i skole? Ja, for det meste - Ja, nogen gange - Nej Jeg Generel sundhed Føler

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00 Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogle specielt

Læs mere

G i v m i g n o g e t! S l å s k a m p e H ø j t a t f l y v e

G i v m i g n o g e t! S l å s k a m p e H ø j t a t f l y v e G i v m i g n o g e t! Denne hvalp puffer til sin mors læber, og det betyder: Giv mig noget! for hos hundenes stamfædre, ulvene, kastede moren mad op til hvalpene ved dette signal. Det gør hundemødre også

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Børnehaven 44 børn 1. Kan du lide at gå i børnehave? Hvordan har du det i børnehaven? 44 børn svarer ja = 100 % 2. Har du det godt i din børnehave? 43 børn svarer ja og et barn nej =97,72 % 3. Hvad er

Læs mere

Pasningsvejledning Kanin

Pasningsvejledning Kanin Pasningsvejledning Kanin Sværhedsgrad: Lidt krævende Kort om dyret De kaniner, der holdes som familiedyr, stammer fra den europæiske vilde kanin (Oryctolagus cuniculus). Kaniner er blevet holdt og avlet

Læs mere

ADFÆRD OG TRIVSEL. Der er nogle ting, man som katteejer bør være opmærksom på, så katten får de bedste forudsætninger for at trives i hjemmet.

ADFÆRD OG TRIVSEL. Der er nogle ting, man som katteejer bør være opmærksom på, så katten får de bedste forudsætninger for at trives i hjemmet. ADFÆRD OG TRIVSEL Der er nogle ting, man som katteejer bør være opmærksom på, så katten får de bedste forudsætninger for at trives i hjemmet. Det er ikke nogen videnskab at holde kat, hvis man kender kattens

Læs mere

Kategori 7 Terriere, grav- og rottehunde

Kategori 7 Terriere, grav- og rottehunde Pasningsvejledning hund Kategori 7 Terriere, grav- og rottehunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden

Læs mere

BEREADY TRIGE: KVALITATIV ANALYSE. Mia Kruse Rasmussen Seniorantropolog

BEREADY TRIGE: KVALITATIV ANALYSE. Mia Kruse Rasmussen Seniorantropolog BEREADY TRIGE: KVALITATIV ANALYSE Mia Kruse Rasmussen Seniorantropolog METODE OG OMFANG Kvalitative interviews med 15 personer i 13 forskellige lejligheder Hometours + billeder Lydoptagelser transkriberet

Læs mere

02b KOLOSTOMI STOMI INFO. Spis godt Lev godt

02b KOLOSTOMI STOMI INFO. Spis godt Lev godt 02b KOLOSTOMI STOMI INFO Spis godt Lev godt Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Killinger. www.atelier.dk. Killingen lister på stille poter ind i dit liv. hjælpeløs 1 hyggelig 1 sød. Se alle kattebøgerne på

Killinger. www.atelier.dk. Killingen lister på stille poter ind i dit liv. hjælpeløs 1 hyggelig 1 sød. Se alle kattebøgerne på Killingen lister på stille poter ind i dit liv 9 788778 576590 ISBN ISBN 978-87-7857-659-0 87-7857-659-8 Killinger f præcis, hvad din kat tænker med denne letlæselige opslagsbog de 100 mest almindelige

Læs mere

Cavalier king charles spaniel www.royalcanin.dk

Cavalier king charles spaniel www.royalcanin.dk Det skræddersyede ernæringsprogram til Cavalier king charles spaniel www.royalcanin.dk En intelligent og pålidelig lille hund Cavalier king charles spanielen er dynamisk og utrolig ivrig, og så elsker

Læs mere

fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ

fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd Kaninens ABC Pasning Adfærd - Fodring

Læs mere

Pasningsvejledning Chinchilla

Pasningsvejledning Chinchilla Pasningsvejledning Chinchilla Sværhedsgrad: Mellem Kort om dyret Langhalet chinchilla (Chinchilla lanigera) er én af to eksisterende chinchilla-arter i naturen. Denne art er dog den eneste, der holdes

Læs mere

Spis dig sund, slank og stærk

Spis dig sund, slank og stærk Spis dig sund, slank og stærk Find den rette balance i kosten, uden at forsage alt det usunde. Test dig selv, og se hvilken mad, der passer til dig Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Spis dig sund, slank

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Spørgsmål & svar. Nordic Sugar, Langebrogade 1, 1001 København. www.betfor.nu

Spørgsmål & svar. Nordic Sugar, Langebrogade 1, 1001 København. www.betfor.nu Spørgsmål & svar 2011 Nordic Sugar, Langebrogade 1, 1001 København. www.betfor.nu Betfor en rigtig klassiker! Jo mere du ved om fodring, desto flere muligheder har du for, at tage hånd om din hest på bedste

Læs mere

Velkommen som beboer i fsb s afdeling Røde Kro en af Danmarks mange almene boliger.

Velkommen som beboer i fsb s afdeling Røde Kro en af Danmarks mange almene boliger. Sådan vil vi bo her! - husorden og leveregler for dig, der bor i Røde Kro Velkommen som beboer i fsb s afdeling Røde Kro en af Danmarks mange almene boliger. I Røde Kro ønsker vi at have et godt naboskab,

Læs mere

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne.

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne. DAGPÅFUGLEØJE Måske har du set en dagpåfugleøje før, den er nemlig ret nem at kende med sine flotte farver og de store cirkler på vingerne. Hvis der er fare på færde gnider den sine vinger mod hinanden,

Læs mere

Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning

Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning Tak fordi du valgte PetSafe. Når du bruger vores produkter konsekvent, får du en artigere hund på kortere tid end med andet træningsværktøj. Hvis du har spørgsmål,

Læs mere

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :)

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) Krop & Sundhed - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) S ide 2 Krop & S u n dhed Å rgang 1, Nummer 1 Søvn - hvorfor er det så vigtigt? Søvn er en nødvendighed for alle levende væsner.

Læs mere

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5.

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5. Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1: Hvad er arbejdsetik for dig? Interviewsvar 5.1: Jamen altså.. Etik så tænker jeg jo gerne i forhold til, ikke i forhold til personlig pleje, men i forhold

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Ernæringen du behøver Smagen du vil ha

Ernæringen du behøver Smagen du vil ha Ernæringen du behøver Smagen du vil ha Ernæringsdrikke og ernæringscremer Vi præsenterer Fresubin er en række ernæringsprodukter til dig, der har brug for tilskud af energi og protein. De smager godt og

Læs mere