STENHUS KOSTSKOLE 1.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STENHUS KOSTSKOLE 1."

Transkript

1 STENHUS KOSTSKOLE 1. ved Rektor cand. teol Sv. Tage Larsen et svar på en artikel d.19. marts om Lars Bockhahn I 1950 sad jeg over for rektor Larsen ved hans skrivebord på kontoret på Stenhus. Jeg var 12 år, og han var ved at teste min kunnen. Jeg løb sur i at stave til købmand, et spørgsmål om: Now and know gik heller ikke så godt (her tror jeg dog stadig, at vi misforstod hinanden), regning gik ok. Mine forældre boede i England, og de havde fundet ud af, at jeg skulle på kostskole i Danmark. Min onkel havde allerede forsøgt mig afsat på 2 andre kostskoler uden held. Nu blev min onkel kaldt ind efter en tur i haven, medens jeg blev testet, og jeg sad så der ved siden af ham, medens rektor Larsen så på mig. Han rystede på hovedet, og jeg tænkte: Så gik den heller ikke denne gang. Men jeg tog fejl. Skidt, jeg tager ham, sagde rektor Larsen. Sådan kom jeg på Stenhus Kostskole, og jeg blev der, til jeg blev student i Lars Bockhahns artikel i Børsen I rektor Larsens vold fra d. 19. marts er det mest ondskabsfulde vrøvl, jeg længe har læst. Anklagerne mod ham er uretfærdige og totalt misvisende. Lad mig komme med nogle facts om rektor cand. theol. Svend Tage Larsen. Rektor Larsen stod op hver morgen lidt over 5, ringede på den gang i kostskolebygningen, der skulle først i morgenbad kl. 5.45, og så stod han der, medens 110 drenge defilerede forbi en varm og to kolde brusere. Kl sad han for enden af morgenbordet. Menuen var havregrød med sukker og mælk, te og rugbrød med margarine ad libitum. Kl stod han i festsalen til morgensang. Kl startede skolegangen. Kl sad han for bordenden i spisesalen efter at have undervist i dansk i gymnasiet. Alle gode gaver kommer ovenfra og ned, amen. Det var den korte udgave af bordbønnen. To varme retter af svingende kvalitet blev serveret af køkkenpigerne, og derefter blev alle sat i arbejde.

2 På Stenhus var der hver dag 5 kvarters praktisk arbejde. En udnyttelse af gratis arbejdskraft eller et genialt pædagogisk islæt? Dette var Poulsens ansvar. Han var tidligere godsforvalter på Lolland, og hvis jeg skal sige noget positivt om ham, er det, at han ikke meldte mig til rektor Larsen. Poulsen havde flere dage i træk sat mig i kulkælderen for at skovle kul. Jeg er 190 cm høj, kælderen 150, og når man snød næsen en uge efter, var der stadig kulstøv. Jeg havde fået nok af kulkælderen, og en dag fik jeg manøvreret en kampesten på 100 kg op i hans seng med hjælp af nogle kammerater. Jeg hørte aldrig noget for det! Poulsen fordelte arbejdet. Så og så mange skulle rive havegange, nogle skulle klippe hæk, andre grave kartofler osv. Mig bekendt var der ingen, der tog skade af det! Kl sad rektor Larsen igen for bordenden ved tebordet. Te, ét stk. kage og rugbrød ad libitum. Fra til var der lektielæsning. Man kunne med ganglærerens tilladelse dog få lov til at cykle en tur til Holbæk mellem 17 og Kl sad rektor Larsen for bordenden i spisesalen. Bordbøn, leverpostej, spegepølse, ost og rugbrød ad libitum. Kl. 20 stod rektor Larsen i havesalen, og så var der aftensang for småtterne 1. og 2. mellem (6. og 7. klasse). Kl. 21 stod han der igen aftensang for resten af skolen. KL 22 skulle alt lys være slukket. 3. g kunne vente til Dette var rektor Larsens arbejdsdag, hver dag 7 dage om ugen. Om søndagen var der dog ikke skolegang og morgenbad først én time senere. Fru Larsen sad ved samtlige måltider for bordenden ved de smås bord. Skal man i dag vurdere Stenhus og rektor Larsen, er det selvfølgelig nødvendigt at forstå, at det foregik i en helt anden tid. Stenhus var en privatskole og den var ejet af rektor Larsen. Det er rigtigt, at der blev sunget morgen- og aftensang, og at der blev bedt bordbøn til middags- og aftensmåltiderne. En gang eller to om året holdt rektor Larsen også en prædiken om søndagen i festsalen, men det er ikke rigtigt som påstået, at rektor Larsen var indremissionsk. Langt fra! Grundtvig var hans forbillede. 2.

3 Rektor Larsen satte en ære i, at skolen havde et højt akademisk niveau. Alle lærerne var universitetsuddannede. Der blev fulgt op på hver enkelt elev, om han havde læst sine lektier, og blev man taget i ikke at have gjort dette, kunne man via en seddel med ens navn på komme i løvegabet en lille kasse på læreværelset med en tegning af en løve på låget. Sedlen blev siden overrakt af rektor Larsen ved middagsbordet. Var man kommet i løvegabet, kunne dette føre til en ubehagelig manipulation af ens øreflip, og under alle omstændigheder kom man i hjælpeklassen om eftermiddagen for at indhente det forsømte. Havde man et tilbagevendende lektieproblem, kom man fast i hjælpeklassen. Her sad en lærer og holdt øje med én og hjalp, hvis det var nødvendigt. For afgangsklasserne 4. mellem, realklassen og 3. g havde rektor Larsen et særligt træningsprogram. Gennem hele skoleåret blev lørdag eftermiddag tilbragt med skrivning af dansk stil, skriftlig tysk og engelsk og løsning af matematiske opgaver fuldstændig som ved en skriftlig eksamen. Den enkeltes resultat blev hver mandag kommenteret af rektor Larsen, og med den træning blev den rigtige eksamen sjældent et problem. På Stenhus var sport en del af dagligdagen, og Stenhus s stadion var blevet bygget af eleverne i arbejdstimerne over en årrække. Der er ingen, der har gået på Stenhus uden at have dyrket en eller anden sportsgren regelmæssigt. Nogle var gode til det, andre mindre gode, men klasserne var så små, at alle kom med, hvis et fodboldhold skulle dannes. Lektor Jacobsen var en fantastisk sportslærer, og rektor Larsen sørgede for, at der til alle mulige duelighedsprøver var præmier, som han overrakte hver enkelt i festsalen. At Stenhus skulle være et voldshelvede, er usandt. Igen skal man huske at det, jeg beskriver, foregik for et halvt århundrede siden. At få et par på siden af hovedet var noget, der kunne ske, men det var undtagelsen. Jeg husker en oplevelse engang i 3. mellem (8.klasse). Rektor Larsen var kørt til København med sin kone for at gå i teateret. Dette skulle fejres, og min gode ven Lille Jens og jeg gik over i hønsegården og lånte en høne, som vi satte os til at stege over et bål bag brændepladsen. Jeg fandt aldrig ud af, hvordan det kunne ske, men pludselig stod han der - rektor Larsen! Det 3.

4 kostede os et par på kassen og en søndag med gravning af hønsegård samt en anmærkning i vidnesbyrdet. Jeg husker også, da Lille Jens fik endnu et par på kassen i festsalen foran hele forsamlingen. Han havde ridset sit navn i helt nyt flygel, som skolen lige havde fået foræret af en tidligere elev ved navn Åge Stentoft. At rektor Larsen eller for den sags skyld de andre lærere på Stenhus var voldelige, er usandt. En lussing kaldte man ikke vold på den tid. Lars Bockhahns ondskabsfulde beskyldninger mod rektor Larsen, om de homoseksuelle undertoner i hans forhold til sine elever, er usande. 1. og 2. mellems elever er børn, men så sker der noget. Piger og sex bliver det store samtaleemne i 3. og 4. mellem og ikke mindst på en ren drengeskole som Stenhus, men for 50 år siden var det fy- fy! Det er rigtigt, at Rektor Larsen kunne kalde en elev op til samtale, hvis han mente den unge mand havde brug for en belæring, og Rektor Larsen mente nok at onanie var skadelig. Jeg har aldrig selv været til sådan en samtale, men efterfølgende blev sådanne samtaler altid det store samtaleemne. Sexualundervisning kom først på skoleskemaet i 1.g s biologitimer med lektor Pelle Jørgensen. De elever, der for 50 år siden blev sendt på kostskole som 12 årige i Danmark, kunne groft opdeles i 3 grupper. Den første blev sendt af praktiske grunde. Det kunne være drenge fra landet, hvor en ordentlig skole lå for langt væk, eller som for mit vedkommende med forældre, der boede i udlandet. En anden gruppe var elever, som kom fra velfungerende hjem, mest fra Københavnsområdet, hvor drengene af den ene eller anden grund gerne ville på kostskole. Til sidst var der den gruppe, som havde problemer hjemme, enten skilsmisse børn eller børn, der havde det svært i skolen med det boglige eller i omgangen med andre. For denne sidste gruppe er en kostskole en dårlig løsning. Drenge i alderen 12 til 16 år kan være barske, og de er ikke altid retfærdige. De ulykkeligste elever på kostskolen var næsten udelukkende dem, der havde problemer med kammeraterne. I min tid var der to som stak af netop på grund af dette. I begge tilfælde blev det afslutningen på kostskolelivet. Jeg har også flere gange oplevet, at rektor Larsen har givet en ordentlig overhaling til en klasse, fordi der var en enkelt, der blev drillet. 4.

5 Gymnasiet var en langt mere afslappet periode. Vi var kun to fra 4. mellem, som fortsatte i 1.g, og nu mødte vi så nye kammerater, som havde gået i blandede skoler. De værste drengestreger lå bag os. Frihedsgraden var større. Rektor Larsen gav os lov til nu og da at gå i biografen, og jeg husker stadig, da han tog os med for at se Ordet og efterfølgende hans begejstrede foredrag om Kaj Munk. Lars Bockhahn skulle aldrig have været på kostskole. Det var synd for ham, at han skulle gå 3 år på Stenhus, men det er ikke rimeligt at give rektor Larsen og Stenhus skylden. Rektor Larsen vil altid stå for mig som en stor personlighed og en dygtig skoleleder, som på mange måder gjorde tingene anderledes. På Stenhus var timerne kortere end på andre skoler, afgangsklasserne havde ugentlige skriftlige prøveeksamener og praktiske arbejdstimer var en del af livet. Volo, en villa med 12 værelser, hvor de 12 beboere selv valgte deres efterfølgere, og den fælles morgenbadning. Alle sunde og udviklende tiltag. Jeg siger ikke, at rektor Larsen var ufejlbarlig, det er der ikke mange, der er, men han havde et engagement ud over det sædvanlige. Sidste gang, jeg så rektor Larsen var for ca. 30 år siden. Min kone og jeg skulle til middag i Odsherred, og jeg ringede for at spørge, om vi måtte komme forbi. Kom kl. 16 til te! Rektor Larsen var nu oppe i 80erne og boede med sin kone Gerda i en villa ned mod Holbæk fjord. Vi ankom, fik te og talte om gamle dage. Da vi sagde farvel, undskyldte rektor Larsen, hvis han havde virket lidt træt, men han var samme morgen ankommet til Kastrup fra Brasilien, hvor han havde været ovre med en flok Rotarybørn på et udvekslingsprogram. Et af hans mange engagementer som pensionist. Det er ubehageligt at læse sådan en gang ondskabsfulde usandheder, som Lars Bockhahn lægger navn til om rektor Larsen, som nu har været død i mange år. Det gør mig meget ondt, og jeg er sikker på, at det samme gælder for mange andre tidligere Stenhusdrenge for slet ikke at tale om rektor Larsens familie. 5.

6 Alt i alt mener jeg, at de udtalelser, som Lars Bockhahn kommer med i interviewet i Børsen d siger mere om Lars Bockhahn, end om Stenhus Kostskole og rektor Larsen.. 6. En gammel elev Jens Harder,

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN HVOR ER DU? BAGSIDETEKST Adoption bringer mange tanker og følelser i spil. I bøger, aviser,

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Skole og institutioner

Skole og institutioner Skole og institutioner 1539 De første latinskoler oprettes i de større byer. Skolerne var kun for drenge, og de fik mest teologisk undervisning 1814 7 års undervisningspligt for alle børn 1899 Ny skolelov,

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

4. I fængsel udflugter fra fængslet. Churchill-klubben stikker af og kommer tilbage igen

4. I fængsel udflugter fra fængslet. Churchill-klubben stikker af og kommer tilbage igen 4. I fængsel udflugter fra fængslet Churchill-klubben stikker af og kommer tilbage igen De 3 ældre medlemmer af Churchill-klubben fra Brønderslev-Afdelingen blev også indsat i Aalborg arrest. Da de andre

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød Når I har mistet Når I har mistet Rymarksvej 1 2900 Hellerup Telefon: 3961 2451 Kontonr.: 9884 104990 www.spaedbarnsdoed.dk forening@spaedbarnsdoed.dk Landsforeningen Spædbarnsdød er på Facebook Tekst:

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Af Helle Hinge og Henrik Juul

Af Helle Hinge og Henrik Juul ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Brug filosofien Af Helle Hinge og Henrik Juul Dette er en pdf-fil med Brug filosofien Filen er stillet til rådighed for elever

Læs mere

»Som lærer får lov man til at dele liv med liv«

»Som lærer får lov man til at dele liv med liv« »Som lærer får lov man til at dele liv med liv«i ægte forkyndelse tilbyder man tilhøreren muligheden for at tage imod eller at forkaste. Det andet er manipulation eller indoktrinering; det kan jeg ikke

Læs mere

En fortæller fortæller - et møde med Lars Lilholt på papiret, på scenen og i hjemmet ved Gudenåen

En fortæller fortæller - et møde med Lars Lilholt på papiret, på scenen og i hjemmet ved Gudenåen En fortæller fortæller - et møde med Lars Lilholt på papiret, på scenen og i hjemmet ved Gudenåen Første gang jeg så Lars Lilholt var på Stalden i Silkeborg - måske var det i 1980. Jeg hoppede rundt på

Læs mere

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!(

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!( Indhold Forord.......................... 2 Udsendelsen betyder nye oplevelser......... 3 Hverdagen ændrer sig.................. 3 Den fremmede kultur.................. 3 Klima..........................

Læs mere