Projekt plads til alle

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projekt plads til alle"

Transkript

1 Projekt plads til alle Rapport år 9 December 2014

2 Projekt Plads Til Alle (PTA), et inklusionsprojekt for målgruppen af unge der har AST (Autisme Spektrum Tilstande) Ungdomsvejledningen i Københavns Kommune (UU-København) har siden 2006 i tæt samarbejde med 12 skoler og ViHS/ Socialstyrelsen arbejdet med at skabe Plads til alle (PTA). Formålet med indsatsen er, at unge med AST (Autisme Spektrum Tilstande) kan tilbydes ophold på efterskoler hvor målgruppens udfordringer mødes med viden, indsigt og erfaring, der gør at chancen for et vellykket efterskoleophold optimeres for det enkelte unge menneske. Udgangspunktet for projektet var, at man i Københavns kommune stod i et vejledningsmæssigt tomrum, mange unge fra målgruppen havde brug for nye tiltag, før de skulle starte på en evt. ungdomsuddannelse. De elever der kom fra vores specialskoler havde bruge for inklusionsmiljøer, hvor de kunne fortsætte deres skolegang i miljøer, hvor ikke alle havde AST, og de elever der kom fra den almindelige grundskole, havde brug for modningsår i miljøer, hvor der var forståelse for de udfordringer, det giver at have AST. Erfaringer for at bruge efterskoler til målgruppen pegede i 2006 i meget forskellige retninger, nogle havde gode oplevelser, andre det modsatte. På det tidspunkt specialiserede man vejledningen i Københavns kommune, så den vejleder, nu projektleder i PTA, der skulle beskæftige sig med målgruppen, havde et grundigt kendskab til denne. Et antal skoler og repræsentant fra ViHS/ Socialstyrelsen blev inviteret med i projektet der nu består af 12 selvstændige skoler. 5 specialefterskoler, 2 kosthusholdningsskoler, 2 almindelige efterskoler, en dagbehandlingsskole, en kost-friskole samt to STU (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse)udbydere. Skolerne blev nøje udvalgt efter kriteriet, at de i forvejen repræsenterede attraktive ungdomsmiljøer, der lykkedes med mange unge mennesker. Desuden blev de valgt for at imødekomme målgruppens behov for skoler der både repræsentere almindelige prøveskoler, og skoler der ikke tilbyder folkeskolens afgangsprøver. De sidste 3 år har målgruppens antal ligget rimeligt konstant på ca. 150 elever om året. Skolerne repræsenterer samlet godt 1000 elever, det betyder at målgruppen udgør mellem 5 og 25 % af de enkeltes skolers elevtal. Formål: Projekt Plads til Alle har alle år forfulgt vores overordnet mål der er;... at man i proceduren/hverdagen skal kunne genkende en forståelse for autisme, en grundighed der afspejler respekt for den enkelte unge og opgavens/handicappets gennemgribende omfang. Kendsgerningerne er at mellem 1 og 2 % af en ungdomsårgang har en diagnose indenfor AST. Kendsgerninger er også, at der er meget få (inklusions)tiltag målrettet denne ungdomsgruppe.

3 De unge med AST ønsker som alle andre unge at lykkes med deres liv, de ønsker en ungdomsuddannelse og de ønsker at lykkes med kammerater og evt. kærester, de ønsker kort sagt, det gode (ungdoms)liv. Vores mål er at de unge mødes med en viden, indsigt og erfaringer der gør at chancen for succes for den enkelte optimeres på skolerne. PTA ved at de repræsenterer attraktive ungdomsmiljøer hvor rigtig megen pædagogisk praksis og erfaring er samlet. Gennem de sidste 8 år har vi målrettet uddannet personale til at kunne imødekomme de unge med AST krav for den helt rigtig doseret støtte på de helt rigtige tidspunkter. Styregruppen har altid bestået af ledelsesrepræsentanter fra skolerne, repræsentant fra ViHS/ Socialstyrelsen og en projektleder fra Københavns kommune med autisme specifik faglig baggrund. Dette har betydet, at vi gennem årene har været i stand til at holde fokus på det specifikke overordnet mål, vejen fra beslutninger i styregruppen til implementering på de enkelte skoler, har været kort og effektiv. Det overordnede mål har fra start været defineret, og det er i årernes løb blevet klart, at dette mål både skal forfølges i opstartsfasen, i selve skoleårets gennemførelse og endelig i den meget vigtige fase, det er at få de unge videre til nyt attraktivt uddannelsesmiljø. Muligheden for at forfølge målet har udviklet sig gennem årene, dels ved at flere lærere har været gennem grundig specifik efteruddannelse, dels ved at PTA selv har udviklet flere nye tiltag, og sidst men ikke mindst ved at skolerne i optagelsesproceduren er blevet meget skarpere på, hvilke unge der har størst chance for succes på de enkelte skoler. Målgruppe Unge med AST er meget forskellige unge mennesker, nogle har hele deres skoletid gået i meget beskyttede specialskolemiljøer, andre har fungeret (ofte med store udfordringer), som enkeltintegrerede elever i den almindelige folkeskole. Grundlæggende har alle disse unge mennesker en gennemgribende udviklingsforstyrrelse, autisme, der gør at de møder deres omverden med særlige udfordringer i det der kaldes triaden, altså udfordringer på 3 centrale udviklingsområder, nemlig de sociale, og kommunikative kompetencer samt de eksekutive funktioner. Mennesker med AST kan tit forvirre de mennesker, der er i deres miljø. De bliver ofte beskyldt for at være dovne, stædige, asociale og egocentriske, det er ikke sandt, men deres udgangspunkt er meget forskelligt fra andre unge menneskers, Nedenstående skema er i PTA regi, gennem alle årerne, blevet brugt til at beskrive udfordringerne;

4 Målgruppen er ofte karakteriseret ved at de er stille unge mennesker, hvis de bliver presset for meget i deres (ungdoms)liv, vil de ofte reagerede ved at trække sig, og når de først trækker sig, vil dette ofte være på en meget gennemgribende måde. Det er meget almindeligt at se mange afbrudte uddannelsesforløb hos den enkelte i målgruppen. For mange af de unge mennesker er det at spørge om hjælp en meget svær disciplin, det betyder, at de unge fra målgruppen er afhængige af at være i et (undervisnings)miljø hvor der er viden om deres udfordringer, da de sjældent selv vil (være i stand til at) spørge om hjælp. Metode: Følgende model, er et forsøg på at beskrive de grundlæggende (inklusions)tanker i Projekt PTA.

5 Fællesskab Omsorg Arbejde/aktivitet Udgangspunkt for projekt var velfungerende ungdomsmiljøer. Skolerne havde i mange år gjort sig erfaringer med at skabe (ungdoms)miljøer/fællesskaber, der optimerede mulighederne for udvikling for det enkelte unge menneske. Med følgende overskrifter: Udvikling af fællesskabet. Ungdomsliv. Regler og betingelser. Mobbepolitik. Udfordrende. Guidning Rammerne for et velfungerende fællesskab var på plads inden projektets start, det der har udfordret, og til stadighed udfordre, er at kunne imødekomme målgruppens behov for guidning og støtte i et kompliceret ungdomsmiljø. Et velfungerende rummeligt fællesskab løfter for alle, målgruppens unge er afhængige af at der ustandselig stilles skarpt på om dette fungerer optimalt. Alle unge er afhængige af at være i et miljø, hvor det arbejde, de aktiviteter, man samles om, har en vis interesse, målgruppens unge er mere end almindeligt afhængige af dette fokus, det er som om mange af dem kun motiveres ved specielle aktiviteter, det er meget vigtigt at de kender målene for disse aktiviteter. Aktiviteter kan være fokuseret mod: Faglige Værksteds.. Rejser.. Fritidsaktiviteter, Netop det at skolernes profiler er så forskellige gør, at også deres faglige tilbud er vidt forskellige, dette giver muligheden for at eleven gennem målrettet vejledning har mulighed for at komme til en skole der umiddelbart passer til den unges interesseområder.

6 Endelig er der skolernes mulighed for at tilbyde den omsorg, den enkelte elev for målgruppen er dybt afhængig af, her kan nævnes; At ville, relation. Viden, indsigt forståelse Netværks arbejde Skabe sammenhænge Proaktivt arbejde PTA s skoler enige om disse overskrifter, men opgaven løses på forskellig vis. De fleste skoler arbejder med en kontaktlærerordning, hvor de unge mødes af specialuddannede voksne, der har fokus på den enkelte unge, vi har gennem årene arbejdet med særligt fokus på den individuelle, strukturerede samtale, et arbejde der er understadig udvikling og opgradering. Fremgangsmåde og aktiviteter. Projektets styregruppe mødes 4 gange årligt, her gøres status og perspektiveres, her aftales hvilke tiltag der skal prioriteres det kommende år. Projektleder besøger minimum en gang om året de enkelte skoler, og faste punkter er her interview/samtale med minimum to unge fra målgruppen, interview/samtale med ledelse, samt interview/samtale med kernemedarbejdere, desuden indeholder disse besøg en mængde andre muligheder. Efter besøget fremsender projektleder en skriftlig status/perspektivering af besøget til skolen. Der udbydes i projektets regi et kursus, der er således tilrettelagt at hver enkelt studerende, efter kursets afslutning, kan løfte det til PD-modul ved at skrive en opgave med fokus på målgruppen, kursets målgruppe har gennem årerne udviklet sig på en sådan måde, at autisme og ADHD nu prioriteres lige højt. Vi har flere år gennemført en to-dages konference hvor 2-5 fra hver skole mødes om et fælles fagligt indhold, dette faglige indhold har absolut fokus på målgruppen. Der udbydes et to-dages intro kursus til nye medarbejdere på skolerne. Der udbydes, efter behov, et tre-dages samtale kursus med fokus på den individuelle strukturerede samtale. Skolerne kan bruge projektleder til faglig sparring, både i større generelle spørgsmål vedr. målgruppen, men også i mere komplicerede individuelle sager. I praksis betyder det, igen forskelligt udmøntet på de 12 involverede skoler, at de unge og deres forældre mødes af professionelle, der ved noget om de unges mennesker grundudfordringer. Dette gælder fra den første rundvisning, over elevoptagelsessamtale, til specialiserede optagelsesforløb, information til kollegaer, etablering af (interne) netværk, tildeling af værelse(skammerat), kontaktlærertildeling, hold-og skemavejledning, særlige fritidsaktiviteter proaktivt arbejde i hverdagen, særlige hensyn på rejser, specialiserede vejledning, og forsøg på opgradering af eksterne netværk ved afvikling af skoleåret. Det grundlæggende i denne støtte, er at vi gør os umage med at forstå den enkeltes udfordringer og kompetencer, hvor vi ud fra vores viden og erfaringer, søger at give den rette støtte, men bestemt også de rette udfordringer, hvor vi ved, at de unges kompetencer kan sættes i spil.

7 Vi arbejder meget målrettet med at tolke på den enkeltes unges adfærd, vi anerkender at den unge kan have brug for pauser, hvor de trækker sig til deres eget rum og deres computer, men vi søger hele tiden at afdække, om det er et udtryk for restituering i forhold til udfordringer, eller om det er en social tilbagetrækken, fordi den enkelte unge mangler guidning. De unge repræsenterer en ofte meget stille og introvert gruppe, det betyder at der kan være risiko for at overse dem i en travl hverdag, denne risiko forøges af, at de meget sjældent beder om hjælp, metoden er her at være den aktive i det sociale samspil, sørge for at den unge føler sig set, afholde de aftalte samtaler, følge op på mål, smile, rose og skabe nye stier for personlig, social og faglig udvikling. Vores erfaring er at netop der, hvor det bliver den største udfordring, at tage sig af de stille elever bliver hvor der er drøn på hverdagen, der hvor andre af skolens ungdomsgrupper slår med halen, det kan være når skolen er ramt af stort fravær, op mod større arrangementer, prøveafvikling, rejser m.m. det er netop her målgruppen har ekstra brug for proaktiv indsats, her må der ikke trækkes på ressourcerne fra de stille elever, det skaber social tilbagetrækken og mistrivsel. Resultater: Projekt evalueres fortløbende af styregruppe og projektleder. PTA kan konstatere at; Projektet har nået et passende niveau, hvor at der er kommet en fin balance i at fastholde og udvikle de grundliggende mål i projektet, samtidig med at der er plads til alle de andre tiltag der er på skolerne. 150 unge mennesker fra målgruppen går på projektets skoler, dette tal har ligget konstant de sidste 3 (skole)år, Selvfølgelig er der hvert år elever fra målgruppen, der må opgive deres efterskoleophold, men frafaldet fra målgruppen på projektets skoler, er mindre end det "almindelige" frafald på landets efterskoler Projektet er kendt i vejlederkredse, og der kan nu vejledes konkret mod autisme venlige ungdomsmiljøer De unge er meget glade for projektet, de beskriver at den helt store oplevelse, er det at være/fungerer sammen med så mange andre unge mennesker. STU-særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse, som er en ungdomsuddannelse målrettet de unge der ikke kan benytte de ordinære ungdomsuddannelser, er opstået på en række af skolerne. Den viden der er opstået på skolerne har gjort at en række spændende STUtillbud er opstået. I skoleåret (11/12) er der opstod en specialiseret HF- linje, hvor vi kan forfølge målgruppens ønske om at have muligheden for at påbegynde en ungdomsuddannelse i HF-regi med den støtte der er nødvendig. Søg HF-IN. Andre unge, med andre problemstillinger, eksempelvis ADHD, har stor glæde af de erfaringer og ændrede praksis projektet har kastet af sig, så de autismevenlige miljøer, viser sig at være inklusionsvenlige miljøer. Dette betyder konkret, at kursus indhold i disse år ændre sig, så ADHD linjen opgraderes betydeligt. Vi mener at projektets form og forankring er af en sådan karakter, at vi vil kunne bidrage med at være inspiratorer og igangsættere for lignende projekter i andre regioner. PTA deltog bl.a. i en konference Efterskole for alle i efterskoleregi maj 2011, hvor formålet var; Elever med særlige forudsætninger herunder opmærksomhedsforstyrrelser som ADHD, ADD, autisme mv. er i øjeblikket i fokus på mange efterskoler. Der er brug for, at vi på efterskolerne bliver bedst muligt klædt på til at arbejde også med disse unge.

8 Efterskoleforeningen ønsker at kvalificere arbejdet med at undervise, vejlede og være sammen med disse unge og indbyder i samarbejde med efterskoleinitiativet Plads til alle til denne konference. Vores erfaringer blev givet videre til andre efterskoler, målet er at et netværk magen til vores i øst, kan etablere sig i vest. Der var stor interesse om projektet, som vi forventer, naturligt vil udvikle sig over de næste år. Ressourcer Da PTA etablerede sig de første år, var et af målene, at blive realistisk på hvilke ressourcer der skal til, for at være i stand til at tilbyde den rette støtte/kunne give de rette udfordringer (inklusionsrammen) for målgruppen. En kort opremsning for behov for ekstra tildeling af ressourcer; Projektleder/udvikler, med absolut specialfaglig baggrund. Uddannelse af medarbejdere. Individuel tid til den enkelte unge. Speciel støtte i undervisningen. Netværksarbejde, internt som eksternt. Udvidet forældresamarbejde. Opgradering af voksen- ressourcer i fritiden. Skolerne søger 25,2 (støtte til elever med svære handicap), også kaldet SPS-midler, finansieret af staten, gennem SU-styrelsen. Ansøgningerne til disse timer er individuelle ansøgninger, nøje beskrevet ud fra den enkeltes elevs behov for støtte. Gennemsnittet for tildeling af støttetimer til målgruppens unge ligger på ca timer om ugen. 25,2 støtten gives til undervisningstiden. En del af skolerne søger desuden den enkeltes unges socialforvaltning om tilskud til støtte i fritiden. Disse ansøgninger er selvfølgelig også individuelle, og beløber sig fra 1500 til 2500 kr. om ugen. Perspektivering og udfordringer Det at kunne øve sig på at leve et (ungdoms)liv i døgnrammer, hvor de unge både udfordres på de personlige, sociale og faglige kompetencer, er en unik chance for de unge. Mange af de unge fra målgruppen føler sig ekskluderet fra det almindelige ungdomsliv, og ønsker at al magt at blive inkluderet igen Skolernes arbejder målrettet for at imødekomme de unges (inklusions)ønsker, det lykkes i mange tilfælde, men det udfordre også skolernes praksis, at skulle tage så store individuelle hensyn. PTA er i gang med sit 9 år, samtidig med at vi har arbejdet målrettet på inklusion af målgruppen, er begrebet inklusion blevet til en pædagogisk hovedtese i det pædagogiske landskab.

9 Alle taler inklusion, vi ved noget om det, vi ved, at der skal specialiseret viden, specialudannede lærere, fokus på målgruppen, fokus på fællesskabet og en gennemgribende respekt for de udfordringer som de unge fra målgruppen møder (ungdoms)livet med. Inklusion er et meget komplekst begreb, der inkluderer rigtig mange faktorer, det rette miljø, med de rette voksne, med de rette unge, med de rette aktiviteter, tilrettelagt med en støtte der kompensere for de udfordringer den enkelte unge har. PTA er på vej, det er en lang sej proces, hvor vi i indeværende år, har arbejdet specifikt på at udvikle den individuelle samtale, og hvor vi samtidig har fokus på, at PTA er en station på vejen for de unge, en væsentlig opgave er at kunne vejlede de unge videre mod relevant ungdomsuddannelse. Samtidig må vi konstatere, at det rette tilbud ikke altid findes, så det at være med til at finde på nye tiltag til målgruppen, er blevet til en integreret spændende del af projektet. Mere viden Henvend dig direkte til skolerne: Skolernes adresser Skolernes adresser Skolernes adresse/tlf., hjemmeside og kontaktperson Efterskolen Østergård, Østergårdstræde 42, 4735 Mern, Irene Borre, irene.borre@oe42.dk Idrætsefterskolen Ulbølle, Rødkildevej 8, Ulbølle, 5762 Vester Skerninge, thomas Buch, ieu@ieu.dk Karise Efterskole, Rønne Allé 7, 4653 Karise, Kariseuddannelsen, Rønne Allé 7, 4653 Karise, Krumsø Fri- og Kostskole, Højskolevej 79, 4920 Søllested, Jørgen Andersen, ja@krumsoe.dk Nordsjællands Efterskole, Aggebovej 34, Valby, 3200 Helsinge, Niels Wibe, nw@ne.dk Odsherred Efterskole, Adelers Allé 127, 4540 Fårevejle, Stine Hagedorn, stine@oepost.dk Skolen Sputnik, Sofie Rifbjerg Efterskole, Brarupvej 4, 4840 Nørre Alslev, Dorte Bondo, dbo@sofierifbjerg.dk Sorø Husholdningsskole,

10 Holbergsvej 7, 4180 Sorø, Ania Madsen, Vordingborgskolen, Violvej 3A, 4760 Vordingborg, Jette Rønne, Waldemarsbo Efterskole, Hylleholtvej 6, 4654 Fakseladeplads, Tine Kjøller, Eller til projektleder: Lars Thomsen Konsulent Speciale, AST. Udvikler af autismevenlige inklusionsmiljøer. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Ungdommens Uddannelsesvejledning København Korsgade København N Telefon: Mobil: Telefax: lth@buf.kk.dk Web: EAN-nr: / CVR

11

SLUSEN. Hvordan sikrer vi de mest sårbare unge en vellykket overgang fra folkeskole til ungdomsliv?

SLUSEN. Hvordan sikrer vi de mest sårbare unge en vellykket overgang fra folkeskole til ungdomsliv? + SLUSEN Hvordan sikrer vi de mest sårbare unge en vellykket overgang fra folkeskole til ungdomsliv? BAGGRUND Københavns Kommune har med initiativer som projekt Plads til Alle sikret, at unge med socialt-kognitive

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV

EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV OM OS Stubbekøbing Efterskole har siden oprettelsen i 1999 været stærkt engageret i målgruppen af unge med særlige behov, eller som det er blevet populært at sige - unge

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2017-2018 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Autismen i fokus. Hvad kan det betyde for ungdomslivet? Inklusion versus integration. Go between. Autisme spektrum Forstyrrelse

Autismen i fokus. Hvad kan det betyde for ungdomslivet? Inklusion versus integration. Go between. Autisme spektrum Forstyrrelse Autisme spektrum Forstyrrelse Hvad kan det betyde for ungdomslivet? Go between Konsulent firma med speciale i ASF og ADHD Rådgivning, vejledning og kurser Mentorordninger Supervision Huskurser og undervisning

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2018-2019 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Til elever og forældre. Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed

Til elever og forældre. Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed Til elever og forældre Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Aarhus-Samsø Januar 2011 Vurdering af uddannelsesparathed Når du forlader

Læs mere

9 skoler 9 løsninger

9 skoler 9 løsninger Åbent hus for UU-vejledere over hele landet 9 skoler 9 løsninger Torsdag den 8. september 2011 10.00 14.30 Program: 10.00 Ankomst og kaffe 10.30 De Frie Fagskoler Skoleformen, skolens linjer og fagskolefag

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD. Inklusions strategi. Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole

SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD. Inklusions strategi. Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD Inklusions strategi Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole Indhold Indledning... 2 Status:... 3 Formål... 3 Solrød Kommune... 3 Hvorfor inklusion... 3 Inklusion... 3 Mål... 4

Læs mere

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Pandrup Grafisk 96 730 200 Rådgivningsafdelingen Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Kommunikation, trivsel og læring

Kommunikation, trivsel og læring Overskrift: Kommunikation, trivsel og læring - et udviklingsforløb med udgangspunkt i en narrative samtalepraksis i skoleåret 2015-2017 Baggrund: Gødvad Efterskole er en specialefterskole for 95 unge mellem

Læs mere

Høringssvar fra ADHD-foreningen til Københavns Kommunes Tidlig indsats og Inklusion

Høringssvar fra ADHD-foreningen til Københavns Kommunes Tidlig indsats og Inklusion 29. september 2011 Høringssvar fra ADHD-foreningen til Københavns Kommunes Tidlig indsats og Inklusion Indledning ADHD-foreningen hilser udviklingen, hvor mange kommuner, herunder Københavns Kommune, udvikler

Læs mere

Nye udfordringer for ungdomsuddannelserne - ungdomsuddannelsernes tilbud til unge med særlige behov.

Nye udfordringer for ungdomsuddannelserne - ungdomsuddannelsernes tilbud til unge med særlige behov. Nye udfordringer for ungdomsuddannelserne - ungdomsuddannelsernes tilbud til unge med særlige behov. Pia Melchior Petersen Med implementeringen af den nye Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlig behov,

Læs mere

Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis.

Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis. Vordingborgskolens selvevaluring 2014/2015. Tese: Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis. Def. på gøremål: Ud af huset

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers)

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i

Læs mere

Bliv ekspert i at forstå børn

Bliv ekspert i at forstå børn Bliv ekspert i at forstå børn Ulla Dyrløv og Charlotte Bjerregård fra Familiepsykologisk Praksis på Frederiksberg tilbyder et kursus til lærere og pædagoger, der ønsker at blive eksperter i at forstå børn

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Længe leve mangfoldigheden

Længe leve mangfoldigheden Man kan godt være en af mange selv om man er anderledes (ADHD-elev) Unge med særlige behov på almen Efterskole. Ølgod Efterskole Længe leve mangfoldigheden Hvis jeg ikke forsøger, kan jeg jo heller ikke

Læs mere

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge Parat til fremtiden Elever og forældre Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede børn og unge Efterskolen på Refsnæs Indholdsfortegnelse Et unikt tilbud til dig, som er ung og har en synsnedsættelse

Læs mere

Hvad er VISO? Hvad kan VISO bruges til? Hvordan får vi hjælp fra VISO. Danmarks Privatskoleforening Lone Beyer

Hvad er VISO? Hvad kan VISO bruges til? Hvordan får vi hjælp fra VISO. Danmarks Privatskoleforening Lone Beyer Hvad er VISO? Hvad kan VISO bruges til? Hvordan får vi hjælp fra VISO Danmarks Privatskoleforening 9.10. 2013 Lone Beyer Rådgivning i Socialstyrelsen 1. september 2010 Rådgivning etableres i Socialstyrelsen

Læs mere

Emne: Inklusionsstrategi på Eltang Skole og Børnehave

Emne: Inklusionsstrategi på Eltang Skole og Børnehave Eltang Skole og Børnehave Emne: Inklusionsstrategi på Eltang Skole og Børnehave Dato 1. september 2016 Sagsbehandler Karin Eriksen Direkte telefon 79 79 78 96 E-mail erka@kolding Salamancaerklæringen fra

Læs mere

Livet som forældre. Interview med Markus moder Specialundervisning på Italiensk - No. 4

Livet som forældre. Interview med Markus moder Specialundervisning på Italiensk - No. 4 Lasse Rydberg / Foto Lasse Rydberg. København Livet som forældre. Interview med Markus moder Specialundervisning på Italiensk - No. 4 Det smukke er at se livet i et andet perspektiv Det er lykkedes at

Læs mere

UPV i Ringsted Kommune. Ungdommens Uddannelsesvejledning Ringsted. Data udtrukket pr. 25. februar R i n g s t e d K o m m u n e

UPV i Ringsted Kommune. Ungdommens Uddannelsesvejledning Ringsted. Data udtrukket pr. 25. februar R i n g s t e d K o m m u n e UPV 2019 i Ringsted Kommune Ungdommens Uddannelsesvejledning Ringsted Data udtrukket pr. 25. februar 2019 R i n g s t e d K o m m u n e 0 7-0 3-2 0 1 9 Indholdsfortegnelse Uddannelsesparathedsvurdering

Læs mere

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Den inkluderende skole FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Disposition Baggrund og værdier Forståelse af inklusion Et inkluderende læringsmiljø Forudsætninger kompetencer og viden En kompleks og fælles

Læs mere

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Gældende fra den September 2012 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe og vedligeholde et miljø, hvor eleverne kan udvikle sig, og som er præget

Læs mere

Vejen videre til success

Vejen videre til success Vejen videre til success HVAD ER STU ROSA? STU ROSA er en kreativ samt erhvervsrettet Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) for unge med særlige behov i alderen 16 til 25 år. MÅLGRUPPE STU ROSA

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Styrk foreningen i Gribskov. Styrk foreningen, Gribskov Kommune 2014

Styrk foreningen i Gribskov. Styrk foreningen, Gribskov Kommune 2014 Styrk foreningen, Gribskov Kommune 2014 Styrk foreningen i Gribskov Til idræts- og kulturelle foreninger udbyder Gribskov Kommune en kursusrække der gør jeres forening mere attraktiv. Online tilmelding

Læs mere

INKLUSION I GRUNDSKOLEN

INKLUSION I GRUNDSKOLEN KVALIFICERING AF LÆRERE OG PÆDAGOGER MED INKLUSIONSRETTEDE OPGAVER KURSUSCENTER BROGAARDEN 08.-09.05.2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK Inklusionsopgaven er for alvor landet

Læs mere

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser marts 2015 Denne masterplan har til formål at fastlægge de indsatser, der skal gennemføres for at overholde de økonomiske

Læs mere

Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole

Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole 2018-2020 Indledning: Denne Lokale Udviklingsplan fra 2018-2020 tager afsæt i allerede definerede målsætninger og handlinger på Samsøgades Skole. Dette på baggrund

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

Det gode skoleliv. Glostrup Kommune

Det gode skoleliv. Glostrup Kommune Det gode skoleliv Glostrup Kommune Forord Børne- og Skoleudvalget har fokus på børn og unges trivsel, læring og uddannelse. Vi ønsker, at børn og unge i Glostrup Kommune udvikler sig og uddanner sig til

Læs mere

Analyse. Hvor går de unge hen efter specialefterskolen? Ungdomsuddannelser blandt unge med særlige læringsforudsætninger

Analyse. Hvor går de unge hen efter specialefterskolen? Ungdomsuddannelser blandt unge med særlige læringsforudsætninger Analyse Hvor går de unge hen efter specialefterskolen? Ungdomsuddannelser blandt unge med særlige læringsforudsætninger 21-214 Forfatter: Mette Hjort-Madsen, konsulent Forord af Astrid Haim Thomsen, vejleder,

Læs mere

d or livet Læring f StudieNor

d or livet Læring f StudieNor i d Stu d r o N e Læ r livet r o f ing Velkommen til StudieNord StudieNord er et uddannelses- og aktivitetstilbud for dig, som er i alderen 15-26 år. Ønsker du: At kvalificere dig til videre uddannelse

Læs mere

Forældreinformation. om vejledning i folkeskolen for elever med særlig behov for vejledning. Center Himmerland Ungdommens Uddannelsesvejledning

Forældreinformation. om vejledning i folkeskolen for elever med særlig behov for vejledning. Center Himmerland Ungdommens Uddannelsesvejledning Forældreinformation om vejledning i folkeskolen for elever med særlig behov for vejledning UU Center Himmerland Ungdommens Uddannelsesvejledning Kære forældre Dit barn skal vælge uddannelse efter grundskolen.

Læs mere

Virksomheden Levuk 2013

Virksomheden Levuk 2013 Fritidsklub for unge med handicap Levuk tilbyder særligt tilrettelagt undervisning og aktiv fritid for unge over 13 år, der har betydelig og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne. Det kan

Læs mere

Elever med handicap på efterskole. Støttemuligheder for elever med fysiske og psykiske handicap på efterskoler

Elever med handicap på efterskole. Støttemuligheder for elever med fysiske og psykiske handicap på efterskoler Elever med handicap på efterskole Støttemuligheder for elever med fysiske og psykiske handicap på efterskoler 1. Indledning Foto: Mie Neel Udgivet af Efterskoleforeningen maj 2018 Sine Eggert og Mette

Læs mere

ELEVER OG FORÆLDRE Efterskolen på Refsnæs

ELEVER OG FORÆLDRE Efterskolen på Refsnæs ELEVER OG FORÆLDRE Efterskolen på Refsnæs Den nationale efterskole for unge med synsnedsættelse (8., 9. og 10. kl.) Indholdsfortegnelse Efterskolen for dig, som er ung og har en synsnedsættelse 03 Hvad

Læs mere

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet Jobcoach-konceptet Håndværksrådet ser gode perspektiver for, at andre aktører kan have gavn af at arbejde videre med det grundlæggende koncept for Jobcoach. Det konkrete arbejde med jobcoach-projektet

Læs mere

Skolens årsplan for trivsel, sundhed og kriminalitetsforebyggelse

Skolens årsplan for trivsel, sundhed og kriminalitetsforebyggelse Skolens årsplan for trivsel, sundhed og kriminalitetsforebyggelse Ramme for skolernes arbejde med trivselsfremmende læringsprocesser Børn og Unge 2015 Fredericia Kommune Forord Kære ledere og pædagogisk

Læs mere

Notat vedr. Handleplan for øget bevægelse i folkeskolerne

Notat vedr. Handleplan for øget bevægelse i folkeskolerne Notat vedr. Handleplan for øget bevægelse i folkeskolerne Baggrund Ifølge Sundhedsstyrelsen skal børn være fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet.

Læs mere

Netværkslokomotivet nu repræsenteret i hele Region Midtjylland

Netværkslokomotivet nu repræsenteret i hele Region Midtjylland Nyhedsbrev September 2009 nr. 23 Netværkslokomotivet nu repræsenteret i hele Region Midtjylland Netværkslokomotivet har den 1.august indgået aftale med Kompetence Midt om at deltage i indsatsen for at

Læs mere

HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole Antimobbestrategi Skovvejens Skole 2017 FORORD Skovvejens Skole har i løbet af skoleåret 2016-17 uarbejdet denne antimobbestrategi. Skolens lærere og pædagoger har arbejdet struktureret med opgaven og

Læs mere

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 Oktober 2016 Formål med uddannelsesplanen Uddannelsesplan 2016 skal: Bidrage til at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse, så uddannelsesniveauet

Læs mere

Antimobbepolitik for Rosenkilde Skole Februar 2018

Antimobbepolitik for Rosenkilde Skole Februar 2018 Antimobbepolitik for Rosenkilde Skole Februar 2018 Vi vil med vores antimobbepolitik sikre elevernes trivsel i deres skolegang på Rosenkilde Skole. Den skal hjælpe os med at skabe læringsmiljøer, der sikrer,

Læs mere

S T U S ø h ø j l a n d e t

S T U S ø h ø j l a n d e t S T U S ø h ø j l a n d e t Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU Søhøjlandet er et 3 årigt uddannelsestilbud for unge med særlige behov, der ikke kan gennemføre anden ungdomsuddannelse selv ikke med

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med ungdomsuddannelsen er, at den unge opnår personlige, sociale

Læs mere

Vision for læring og dannelse

Vision for læring og dannelse 13-32036 / April 2014 Børn og Unge Svendborg Kommune Indledning Udvalget for Børn og Unge har beskrevet deres vision for læring og dannelse i Svendborg Kommune. Visionen er en ledestjerne, som arbejdet

Læs mere

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast)

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) Revideret 2016 0 Indhold Inklusion i Dragør Kommune 2 Faglighed 4 Organisation 5 Forældresamarbejde 6 Tidlig indsats 7 Opfølgning og

Læs mere

UDKAST. Indstilling (udkast) Indstilling om erhvervsrettet 10. klasse (eud10) og ny vision for 10. klasse

UDKAST. Indstilling (udkast) Indstilling om erhvervsrettet 10. klasse (eud10) og ny vision for 10. klasse Indstilling (udkast) Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Dato for fremsendelse til MBA Indstilling om erhvervsrettet 10. klasse (eud10) og ny vision for 10. klasse Byrådet skal træffe

Læs mere

Projektbeskrivelse. Baggrund og formål

Projektbeskrivelse. Baggrund og formål Projektbeskrivelse Baggrund og formål Alle elever skal blive så dygtige som de kan. Dét er et af de nationale mål for folkeskolereformen. For at imødekomme det mål har vi i Norddjurs og Skanderborg kommuner

Læs mere

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune 2013-03-25 Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune Indholdsfortegnelse 1. Præsentation og grundlag 2. Erfaringer og kompetencer 3. Mål med eksterne ydelser 4. Det kan

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Evaluering af 10. klasse efter sammenlægningen af Ungdomsskolen og 10. klasse

Evaluering af 10. klasse efter sammenlægningen af Ungdomsskolen og 10. klasse Evaluering af 10. klasse efter sammenlægningen af Ungdomsskolen og 10. klasse Evalueringens struktur Evalueringen har fulgt to spor, nemlig 1) selvevaluering i medarbejderteamet og bestyrelsen, samt spørgeskema

Læs mere

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag.

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. SELVEVALUERING 2014 Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. Vi har i 2014 valgt at beskæftige os med emnet INKLUSION, idet der fra

Læs mere

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 Maj 2016 Formål med uddannelsesplanen Uddannelsesplan 2016 skal: Bidrage til at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse, så uddannelsesniveauet i Holbæk

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Hvordan kommer man ind på STU? Formålet med ungdomsuddannelsen er,

Læs mere

Sagsnr Bilag 3 til rapport til Strukturudvalget - Eksempler på servicerejser for borgeren. Dokumentnr.

Sagsnr Bilag 3 til rapport til Strukturudvalget - Eksempler på servicerejser for borgeren. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Struktursekretariatet NOTAT 16-11-2012 Bilag 3 til rapport til Strukturudvalget - Eksempler på servicerejser for borgeren Dette bilag indeholder en række eksempler

Læs mere

Specialområde Børn og Unge (SBU)

Specialområde Børn og Unge (SBU) YDELSESBESKRIVELSE Specialområde Børn og Unge (SBU) Målgruppe: Midlertidig botilbud til voksne op til 25 år med psykiske vanskeligheder - Granbo Sindalsvej 30, 8240 Risskov Tel. 7847 8500 sbu@ps.rm.dk

Læs mere

7. - 9. KLASSE. på Randers Realskole

7. - 9. KLASSE. på Randers Realskole 7. - 9. KLASSE på Randers Realskole 1 VI TILBYDER DE BEDSTE MULIGHEDER - med en lang tradition for udvikling Unikke faciliteter og muligheder Randers Realskole er Danmarks største privatskole, og som en

Læs mere

Foreningsudvikling. Styrk foreningen. En kursusrække der gør din forening mere attraktiv

Foreningsudvikling. Styrk foreningen. En kursusrække der gør din forening mere attraktiv Foreningsudvikling Styrk foreningen En kursusrække der gør din forening mere attraktiv En styrket bestyrelse giver en styrket forening Styrk foreningen består af 6 kurser, der kan vælges enkeltvis eller

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

SKOVBRYNET. - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år

SKOVBRYNET. - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år SKOVBRYNET - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år 1 OM SPECIALDAGTILBUD SKOVBRYNET Specialdagtilbud Skovbrynet er et særligt tilbud i Aarhus Kommune for børn i alderen 0-6 år. Dagtilbuddet

Læs mere

Vi betragter et misbrug som en reaktion på en livssituation der kræver hjælp. Derfor må misbruget ikke ses isoleret fra resten af den unges sfære.

Vi betragter et misbrug som en reaktion på en livssituation der kræver hjælp. Derfor må misbruget ikke ses isoleret fra resten af den unges sfære. Baggrund Skolen ønsker via vores misbrugspolitik at medvirke til, at ingen unge er nødsaget til at stoppe i deres uddannelse på grund af et misbrug. Vi tager ethvert misbrug meget alvorligt og ønsker aktivt,

Læs mere

Skoleangst hos børn med autisme

Skoleangst hos børn med autisme Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 203 Offentligt Inklusionsundersøgelse 2018 Skoleangst hos børn med autisme Siden inklusionsloven i 2012 har Landsforeningen Autisme hvert

Læs mere

Efterskolen på Refsnæs

Efterskolen på Refsnæs Kommuner og sagsbehandlere Parat til fremtiden Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede 14-18 år/8.-10. kl. SYNSCENTER REFSNÆS SR E F T E R S K O L E N Efterskolen på Refsnæs - Derfor! Et efterskoletilbud

Læs mere

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen Holme skoles specialklasser - en naturlig del af skolen Profil for Holme Skoles specialklasser Kære forældre I denne pjece kan du læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn

Læs mere

HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november. Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk CVR:

HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november. Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk CVR: HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk uudk@uudanmark.dk CVR: 32 91 78 01 BEDRE VEJE TIL UDDANNELSE OG JOB EKSPERT- UDVALGET LOV OM KOMMUNAL UNGEINDSATS

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor en række nye udfordringer fra august 2014. Det er derfor besluttet

Læs mere

VÆRDIREGELSÆT SYDSKOLENS VÆRDIER

VÆRDIREGELSÆT SYDSKOLENS VÆRDIER VÆRDIREGELSÆT SYDSKOLENS VÆRDIER Sydskolen har barnet i centrum og skal være et godt sted at være. Vi arbejder aktivt med både elevernes læring og trivsel Sydskolens hverdag er præget af tillid, gensidig

Læs mere

Hammeren Produktionsskolen Vest

Hammeren Produktionsskolen Vest Virksomhedsplan 2015 Hammeren Produktionsskolen Vest Formål og målgrupper Hammeren- Produktionsskolen Vest er en selvejende statslig uddannelsesinstitution med vedtægter, der er godkendt af kommunalbestyrelsen

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med uddannelsen Fra 1. august 2007 er der et lovkrav om at alle kommuner skal tilbyde en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. Uddannelsen

Læs mere

Lovgrundlaget for skolens selvevaluering

Lovgrundlaget for skolens selvevaluering Selvevaluering 2013 Indhold Indhold... 2 Lovgrundlaget for skolens selvevaluering... 3 Selvevaluering 2013... 4 Formål... 5 Undersøgelsen... 5 Fredagsmøderne... 6 Elevernes generelle trivsel på VGIE...

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Den åbne skole. i Favrskov Kommune. Favrskov Kommune

Den åbne skole. i Favrskov Kommune. Favrskov Kommune Den åbne skole i Favrskov Kommune Favrskov Kommune Forord Byrådet valgte i forbindelse med realiseringen af folkeskolereformen at nedsætte Udvalget for samspil mellem skoler, fritid og foreningsliv til

Læs mere

generelle indlæringsvanskeligheder (2) socio emotionelle vanskeligheder (1) specifikke indlæringsvanskeligheder (3)

generelle indlæringsvanskeligheder (2) socio emotionelle vanskeligheder (1) specifikke indlæringsvanskeligheder (3) Visualisering af ny struktur for udvidet specialpædagogisk bistand i Silkeborg Kommune Tallene i parentes henviser til bilagsnumre på de følgende sider Den 20. december 2010 Inklusionscenter for elever

Læs mere

Emmerske Efterskoles antimobbestrategi

Emmerske Efterskoles antimobbestrategi Emmerske Efterskoles antimobbestrategi På Emmerske Efterskole arbejder vi for at: Alle har ret til et mobbefrit børne- og ungdomsliv i et trygt miljø Alle skal have en hverdag med sammenhold, fællesskab

Læs mere

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Socialstyrelsen udgav i 2016 en forløbsbeskrivelse med en række anbefalinger til kommunerne om, hvordan de bedst muligt

Læs mere

NY HOLTE SKOLE Strategiplan for den gode inklusion

NY HOLTE SKOLE Strategiplan for den gode inklusion NY HOLTE SKOLE 01-12-2012 Strategiplan for den gode inklusion Ny Holte Skole S T R A T E G I P L A N F O R D E N G O D E I N K L U S I O N Indledning Denne strategi er en overordnet plan for, hvordan Ny

Læs mere

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen:

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: at eleverne undervises i folkeskolens fagrække og at de, i den udstrækningen de har forudsætningerne, kan gå til Folkeskolens

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

trivsels metode BARNETS NAVN:

trivsels metode BARNETS NAVN: trivsels metode BARNETS NAVN: metode til afklaring af bekymring for et barns sociale og emotionelle trivsel Barnets navn: konkret observation nr: Antal observationer i alt: Kort konkret beskrivelse af

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov SMTTE på Inklusion Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering Politisk baggrund: I Sønderborg kommune inkluderes det enkelte barn i fællesskabet. Hvorfor: Vi vil inkludere børn i Sønderborg kommune så de får

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation 2 Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske

Læs mere

Faktaark Elever i specialtilbud indhold i tilbud 1

Faktaark Elever i specialtilbud indhold i tilbud 1 Faktaark Elever i specialtilbud indhold i tilbud 1 Stavnsholtskolen Generelle indlæringsvanskeligheder (30 elever) Her indskrives elever med generelle indlæringsvanskeligheder og mental retardering i lettere

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Mellerup Skolehjem. Et døgntilbud til børn og unge med handicap eller gennemgribende udviklingsforstyrrelser

Mellerup Skolehjem. Et døgntilbud til børn og unge med handicap eller gennemgribende udviklingsforstyrrelser Mellerup Skolehjem Et døgntilbud til børn og unge med handicap eller gennemgribende udviklingsforstyrrelser Region Midtjylland Center for Børn, Unge og Specialrådgivning Mellerup Skolehjem 2 MELLERUP SKOLEHJEM

Læs mere

GODE RÅD TIL DIG SOM MENTEE

GODE RÅD TIL DIG SOM MENTEE GODE RÅD TIL DIG SOM MENTEE Før du søger Gør dig det klart, hvad du gerne vil have ud af mentorforløbet Der er masser af gode grunde til at indgå i et mentorforløb. Men inden du søger om at få en mentor,

Læs mere

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år Børne- og Ungdomsforvaltningen Pejlemærker og mål for Fritidscentre 14-17 (25) år I københavnske fritidsinstitutioner og fritidscentre tilbydes børn og unge både et udfordrende læringsmiljø og et indholdsrigt

Læs mere

HARLØSE SKOLE 2014-2015 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE 2014-2015 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2014-2015 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Konference d. 12. maj Udviklings- og forskningsprojekt om. Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole

Konference d. 12. maj Udviklings- og forskningsprojekt om. Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole Konference d. 12. maj 2015 Udviklings- og forskningsprojekt om Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole Projektdeltagere i Kompetenceudvikling og teamsamarbejde Ringkøbing-Skjern kommune

Læs mere

HVORDAN STYRKER VI UNDERVISNINGEN AF DE BØRN, DER IKKE SKAL UNDERVISES I FOLKESKOLEN?

HVORDAN STYRKER VI UNDERVISNINGEN AF DE BØRN, DER IKKE SKAL UNDERVISES I FOLKESKOLEN? HVORDAN STYRKER VI UNDERVISNINGEN AF DE BØRN, DER IKKE SKAL UNDERVISES I FOLKESKOLEN? Konference på Christiansborg Onsdag den 25. september 2013 HVORDAN SER VI BØRNENE, ERFARINGER OG MULIGHEDER Geert Jørgensen,

Læs mere

Længe leve mangfoldigheden

Længe leve mangfoldigheden Man kan godt være en af mange selv om man er anderledes (ADHD-elev) Unge med særlige behov på almen Efterskole. Ølgod Efterskole Længe leve mangfoldigheden Hvis jeg ikke forsøger, kan jeg jo heller ikke

Læs mere