Temahæfte om 5.2 moderniseringer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temahæfte om 5.2 moderniseringer"

Transkript

1 Temahæfte om 5.2 moderniseringer Et temahæfte om gennemgribende forbedringer af privatejede udlejningsboliger Dette hæfte omhandler de såkaldte gennemgribende forbedringer, som bliver mere og mere hyppige i den privatejede udlejningssektor. Mange lejere oplever, at når et lejemål blive ledigt, opstiller udlejer en container i gården, og herefter fjernes det gamle køkken og bad i det ledige lejemål. Dernæst udfører udlejer en gennemgribende modernisering af lejemålet. Det betyder, at køkken, toilet og bad udskiftes. Lejerne og beboerrepræsentanter har efterlyst en nærmere orientering om denne aktivitet, derfor har LLO udarbejdet dette hæfte. Indledningsvis gennemgås historikken bag denne moderniseringsaktivitet, herefter omfang af moderniseringer og endelig en forklaring på de mange moderniseringer. Temahæftet afsluttet med et en gennemgang af forskellige nøgletal til belysning af moderniseringernes omfang mv. Den politiske diskussion om fordele og ulemper ved moderniseringerne findes i et særligt LLO hæfte herom. Dette temahæfte er udarbejdet januar 2017 af Jesper Larsen, cheføkonom, Lejerne LO og Thomas Villars Petersen, kommunikationskonsulent, Lejernes LO. Lejernes Landsorganisation, Reventlowsgade 14, 4., 1651 København V. Telefon

2 Historik Siden 1. juli 1996 har der i kommuner, hvor boligreguleringsloven er gældende, været mulighed for, at private udlejningsboliger, som blev gennemgribende forbedret, kunne genudlejes til en husleje, der var fastsat efter det lejedes værdi, jf. 5, stk. 2, i boligreguleringsloven. Dette var en følge af, at den daværende regering bestående af Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre sammen med Centrumdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten i maj 1996 ændrede Boligreguleringsloven, således at der ved genudlejning af lejligheder i storhuse ibrugtaget før 1992, der var blevet gennemgribende forbedrede, midlertidigt som forsøg kunne opnås en lejefastsættelse efter det lejedes værdi. Det skete ved at indsætte 5. stk. 2 i Boligreguleringsloven. Bestemmelserne i boligreguleringslovens 5. stk. 2 blev indført for at begrænse anvendelsen af en hidtidig retspraksis, der gav udlejerne mulighed for ved genudlejning at fastsætte huslejen efter det lejedes værdi i stedet for efter reglerne om omkostningsbestemt husleje, når en bolig var blevet moderniseret. Den nye bestemmelse betød, at det kun var, når lejemålet var gennemgribende moderniseret, at lejen for et moderniseret lejemål kunne fastsættes efter det lejedes værdi. Baggrunden var, at den i februar 1996 offentliggjorde undersøgelsen af Boligministeriet af huslejefastsættelsen ved genudlejning i de private udlejningsejendomme indikerede, at lejen ved genudlejning af et moderniseret lejemål efterhånden blev erstattet af en såkaldt aftalt leje, der lå på et langt højere niveau end den omkostningsbestemte leje plus et beregnet tillæg for moderniseringen. Boligministeriets tal viste en kraftig vækst i antallet af udlejere, der benytter aftalt leje ved genudlejning. Opgjort pr. ejendom eller pr. udlejer var tallet steget fra 17 % af samtlige ejendomme i 1994 til 21 % af samtlige ejendomme i Dermed bekræftede Boligministeriets tal LLO s advarsler om en voldsom drift i huslejerne ved genudlejning. En drift i lejen, der skyldtes en forkert tolkning af lejeloven i huslejenævn og boligret. Fortalerne for den nye praksis hævdede, at når et lejemål var forbedret, kunne lejen sættes efter det lejedes værdi. Modstanderne (LLO) hævdede, at lejen efter en forbedring, både ved genudlejning og i et bestående lejemål, altid skulle sættes efter en beregning, hvor man til den omkostningsbestemte leje tillagde en beregnet lejeforhøjelse for forbedringen. Ved afstemningen i Folketinget stemte mindretallet, bestående af Venstre, Det Konservative Folkeparti og Fremskridtspartiet for at bevare den hidtidige praksis.

3 Lovændringen betød en vigtig præcisering af reglerne. Den præcisering kom inden, at retstilstanden var afklaret af Højesteret. Først i 1994 havde LLO fået tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret. Højesteret afgjorde i 1997, at den praksis landsretterne havde ført var forkert. Men inden dommen faldt, vedtog Folketinget den 31. maj 1996 at ændre Boligreguleringslovens 5. Lovændringen betød, at det blev fastslået, at lejen i ejendomme med 7 beboelseslejligheder og derover, for lejeaftaler som indgås den 1. juli 1996 eller senere, som udgangspunkt ikke må fastsættes til et beløb, der overstiger det beløb, der kan dække ejendommens nødvendige driftsudgifter og afkastning af ejendommens værdi. Dette gælder imidlertid kun, når et lejemål ikke er blevet forbedret eller er blevet forbedret for et beløb, der er mindre end kr pr. m2, eller i alt kr Til den beregnede omkostningsbestemte leje skal der her ske et beregnet moderniseringstillæg efter reglerne i lejelovens 58. Kun hvis lejemålet var forbedret mere en de nævnte grænser, kunne udlejer få fastsat lejen efter det lejedes værdi. Den daværende boligminister Jytte Andersen udtalte til pressen, at ministeren ikke anså det for realistisk, at udlejerne gennemgribende forbedrede mere en 2 % af de lejemål, der blev genudlejet. Det har vist sig sidenhen ikke at holde stik.

4 Det blev samtidigt i loven præciseret, at ved genudlejning af lejligheder i storhuse ibrugtaget før 1992, der ikke var gennemgribende forbedrede, skal lejen ved en tvist beregnes som den omkostningsbestemte leje plus et beregnet tillæg for forbedringerne, dvs. efter 5 stk. 1 i Boligreguleringsloven. Bestemmelserne i boligreguleringslovens 5, stk. 2, blev som led i en lovpligtig revision af forsøgsordningen ændret på visse punkter med vedtagelsen af lov nr. 406 af 2. juni Med ændringen blev bl.a. sondringen mellem forbedring og vedligeholdelse præciseret. Det blev samtidig pålagt udlejer at opretholde værdien (dvs. vedligeholde) af forbedringerne for fortsat at kunne oppebære lejefastsættelse efter 5, stk. 2. Sker dette ikke, skal lejen fastsættes efter 5, stk. 1, med et sædvanligt forbedringstillæg. Desuden blev ordningens beløbsgrænser reguleret til 2000-niveau, ligesom der blev fastsat regler for regulering af beløbsgrænserne efter nettoprisindekset. Yderligere blev der vedtaget regler om udlejerens pligt til at fremlægge dokumentation i sager om lejefastsættelse efter stk. 2 og det blev i boligreguleringslovens 25 a fastslået, at udlejer har ret til at få huslejenævnets forhåndsgodkendelse af huslejens størrelse efter forbedringsarbejdernes gennemførelse. Alt i alt blev loven opstrammet, så at det ved en gennemgribende forbedring blev sikret, at der forelå en bedre dokumentation for, at arbejder var udført og at der ikke var tale om fupmoderniseringer. Det blev ligeledes ved indførelse af en 5 stk. 4 i boligreguleringsloven sikret, at ejendomme med udvendige mangler fik manglerne udbedret førend udlejning efter Brl. 5.2 kunne godkendes. Loven blev samtidigt gjort permanent.

5 Hvor stort er omfanget af gennemgribende moderniseringer Den seneste officielle kortlægning af omfanget findes i Velfærdsministeriets undersøgelse fra Undersøgelsen viste, at medio 2006 var mellem boliger, udlejet efter 5, stk. 2, i boligreguleringsloven (i det følgende benævnt 5.2-boliger). Siden 2000 er bestanden ifølge Velfærdsministeriet steget med boliger i alt svarende til en årlig tilgang på omkring boliger. Blandt de indkomne besvarelser findes der 5.2-boliger i 35 kommuner. Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven er mest udbredt i Århus, Odense og Aalborg kommuner, hvor knap 14 pct. af de private udlejningsboliger er 5.2-boliger. I Københavns og Frederiksberg kommuner drejer det sig om 8 pct. af bestanden af private udlejningsboliger i store ejendomme. Omkring 75 pct. af 5.2-boligerne i undersøgelsen er placeret i hovedstadsområdet samt Århus, Odense og Aalborg kommuner. LLO har i 2016 spurgt 550 beboerrepræsentationer i private udlejningsejendomme over hele landet om omfanget af moderniseringer i den bebyggelse, de boede i. Vi bad 550 beboerrepræsentanter svare på følgende spørgsmål: I hvor høj grad moderniseres lejlighederne i den bebyggelse, du bor i, gennemgribende med nyt køkken og nyt badeværelse, når en lejer fraflytter? 147 beboerrepræsentanter svarede. I figuren nedenfor ses, at 28,47 procent svarer, at det sker hver gang, mens 18,75 procent svarer, at det sker næsten hver gang.

6

7 På denne baggrund kan det med data om fraflytningshyppighed og antallet af privatejede udlejningsboliger i storhuse (ejendomme med mere end 6 beboelseslejemål) beregnes, at lejeboliger af de i alt lejligheder i storhuse i den privatejede udlejningssektor i de sidste 10 år er gennemgribende moderniseret ved genudlejning. Det betyder, at over dobbelt så mange lejligheder som Ministeriet og Folketinget hidtil har antaget bliver moderniseret ved genudlejning.

8 Hvad forstår man ved forbedring og vedligeholdelse? Forbedringer er noget, der giver det lejede en øget brugsværdi. Eksempler på forbedringer kan være etablering af bad, isolering, porttelefon eller antenneanlæg. Udskiftninger og reparationer af bestående bygningsdele og installationer er ikke forbedring. Det er vedligeholdelse og udgifterne hertil dækkes af de beløb, i gennemsnit 160 kr. pr. m2 pr. år (2016), som lejerne løbende betaler over huslejen. Beløbet skal udlejer spare op på ejendommens udvendige såkaldte 18 og 18 b vedligeholdelseskonti. Udskiftning af gammelt køkken eller bad kan betyde forbedringer, men ikke for hele udgiften. Udskiftning af vinduer, hvor man går fra 1 lag glas til fx termoruder er kun en delvis forbedring. I figuren nedenfor er vist eksempler på arbejder, der er rene forbedringer, ren vedligeholdelse og kombinationer heraf. Rene forbedringer er markeret med orange. Ren vedligeholdelse med gult. Og kombinationer med hvidt. For eksempel vil en køkkenmodernisering betyde, at der udskiftes et gammelt køkken med et nyt køkken. Hvis det nye køkken indeholder øget brugsværdi, kan udlejer få lejeforhøjelse for den øgede brugsværdi.

9 Hvordan opgør man værdien af brugsværdiforøgelsen? Det er retstilstanden i Boligret og Huslejenævn, der afklarer, hvor meget af de enkelte arbejder, der kan betragtes som ren forbedring, ren vedligeholdelse eller kombinationer heraf. Indeholder et arbejde både forbedring og vedligeholdelse, fx en køkkenmodernisering, er det retspraksis, der afgør, hvor stor en del af arbejdet, der kan karakteriseres som forbedring, dvs. giver øget brugsværdi. I nedenstående tabel ses en oversigt over arbejderne i et lejemål, sådan som de fx indberettes til et huslejenævn, og sådan som huslejenævnet har fordelt arbejderne mellem forbedring og vedligeholdelse. Det ses i tabellen, at der i badeværelset er udført arbejder for ,55 kr. Huslejenævnet har skønnet, at brugsværdien ved arbejderne i køkkenet forøges med 75 %. Dermed bliver forbedringsdelen 75 % og værdien af forbedringen bliver ,16 kr. På samme måde kan sondringen mellem forbedring og vedligeholdelse ses for de øvrige arbejder i lejemålet. Samlet bliver værdien af forbedringsarbejderne opgjort til ,19kr. Da lejligheden er på 85 m2, svarer det til forbedringer for 1977,05 kr. pr. m2.

10 Hvornår er et lejemål gennemgribende forbedret? Der er i lov om leje (lejeloven) og lov om midlertidig regulering af boligforholdene (boligreguleringsloven) fastsat en række beløb og beløbsgrænser, som i loven er angivet i nærmere bestemte års niveau. Beløbene og beløbsgrænserne reguleres én gang årligt. Boligreguleringslovens beløb og beløbsgrænser fastsættes pr. 1. januar Beløbsgrænserne er for boligreguleringslovens 5, stk. 2 og 3 fastsat til følgende beløb: Beløb pr. m2: kr. eller beløb pr. lejemål: kr. i Hvis udlejer gennemfører forbedringer for mere end disse beløb, kan udlejer leje lejemålet ud med en lejefastsættelse efter det lejedes værdi. Ejendommen skal på udlejningstidspunktet have opnået en energiramme på A-D i energimærkningen. Hvis ejendommen ikke opfylder dette krav, må udlejer ikke leje ud efter Brl. 5 stk. 2. Hvis udlejer gennemfører energiforbedringer for 417 kr. pr. m2, kan udlejer opnå ret til udlejning efter Brl. 5 stk. 2. Hvor høj bliver lejen efter en 5 stk. 2 modernisering? Jo højere leje, huslejenævn og boligret godkender efter 5.2 moderniseringer, jo flere 5.2 moderniseringer bliver rentable. I nedenstående tabel ses resultatet af den eneste officielle undersøgelse af lejeniveauet efter Brl. 5 stk. 2. Vi skal desværre 10 år tilbage for at finde officielle tal. Det daværende Velfærdsministerium kom i deres spørgeskemaundersøgelse frem til følgende. Tabel 7. Gennemsnitlig årlig husleje fordelt efter kommunegrupper.

11 Anm.: Huslejeoplysningerne i 2. kolonne er beregnet på baggrund af udtræk fra Velfærdsministeriets huslejeregister primo 2007 og omfatter private udlejningsboliger beliggende i ejendomme opført før Der er anvendt geografiske vægte i beregningerne af de omkostningsbestemte huslejer samt 5.2-huslejer. Kilde: Tabel 7, Side 17 i Anvendelsen af 5. stk. 2, i boligreguleringsloven - resultater af en spørgeskemaundersøgelse, Velfærdsministeriet, februar, Det ses, at den omkostningsbestemte leje for et ikke moderniseret lejemål i 2007 før modernisering i gennemsnit i hele landet er 506 kr. pr m2 årligt. Efter en 5.2 modernisering er lejen 860 kr. pr. m2 årligt. Dvs. en stigning på 70 %. Det ses, at 5.2 lejen i København/Frederiksberg primo 2007 kunne opgøres udgør 941 kr. pr m2. Reguleres dette lejeniveau i København med stigningen i byggeomkostningerne på 19,3 % vil lejen blive 1122 kr. pr. m2 årligt. Det er LLO i Hovedstadens skøn, at den ikke nævnsfastsatte 5.2 leje i København ligger på 1400 kr. pr m2 i 2016 og at nævnet sætter en leje på 1200 kr. pr. m2 i gennemsnit.

12 Hvordan findes den lovlige leje, hvis lejemålet er forbedret? Hvis lejemålet ikke er gennemgribende forbedret gælder Brl 5 stk. 1. Den lyder: 5 Stk. 1. Ved lejeaftalens indgåelse må lejen ikke fastsættes til et beløb, som overstiger det beløb, der kan dække ejendommens nødvendige driftsudgifter, og afkastningen af ejendommens værdi. For lejemål, som er forbedret, kan der til lejen efter 1. pkt. lægges en beregnet forbedringsforhøjelse. Hvis lejemålet er gennemgribende forbedret gælder Brl. 5 stk 2. Den lyder: 5 Stk. 2. Ved lejeaftalens indgåelse må lejen for lejemål, som er gennemgribende forbedret, ikke fastsættes til et beløb, der væsentligt overstiger det lejedes værdi. I tabellen er først vist, hvordan huslejen skal beregnes, hvis lejemålet på 85 m2 ikke er gennemgribende moderniseret ved genudlejning. Så skal der laves en huslejeberegning efter Brl. 5 stk. 1. Før-lejen er i eksemplet 578,82 kr. m2. Hertil lægges en beregnet forbedringsforhøjelse, som er ydelsen på et 20 årigt lån beregnet på forbedringsdelen. Herefter fås en lejeforhøjelse på 134,44 kr pr. m2. Samlet bliver lejen efter modernisering 713,26 kr. eller 5052,28 kr. pr. mdr. Hvis udlejeren skruer forbedringsarbejderne i lejemålet op til kr., er lejemålet gennemgribende forbedret, fordi forbedringsarbejderne overstiger 2002 kr. pr. m2. ( /85 = kr pr. m2.). Så siger Brl at den samlede leje efter moderniseringen skal sættes efter det lejedes værdi, dvs. ud fra hvad der betales i sammenlignelige lejemål, og her ligger huslejenævn og boligret på 1200 kr. pr. m2.

13 Hvorfor moderniserer udlejerne lejlighederne gennemgribende ved genudlejning? Moderniseringerne efter Brl. 5, stk. 2 er attraktive for udlejerne, fordi man ved en begrænset investering i det enkelte lejemål kan flytte lejemålet over i en mere fri lejefastsættelse, hvor lejen skal sættes efter det lejedes værdi. Samtidigt har boligrettens vurdering af det lejedes værdi rykket sig opad, så langt flere moderniseringer i dag er rentable, sammenlignet med tidligere. Mest præcist har direktøren for Juristerne og Økonomernes Pensionskasse Torben Visholm udtryk det på JØP s generalforsamling den 19. april Visholm forklarede, at årsagen til, at JØP gennemfører moderniseringer efter boligreguleringslovens 5 stk. 2 skyldes, at JØP ønsker at få det bedst mulige afkast af sine investeringer. Visholm oplyste, at JØP typisk p.t. kun moderniserer og gennemfører moderniseringer, hvis JØP får et afkast omkring 8 % minimum. Det kan godt ligge højere, omkring 10 %. Og Visholm oplyste, at der er jo et stykke derfra og ned til de obligationsrenter, som JØP kan få i øjeblikket på 2-3 %. Visholm tilføjede: Så at undlade at gøre det ville ikke være klogt, men det ville nok heller ikke være i overensstemmelse med lovgivningen, for det findes der en del afgørelser om, at vi skal sørge for at sikre den bedst mulige forrentning, det størst mulige afkast af vores investeringer, så det er det, der er baggrunden. LLO har gennemregnet rentabiliteten for udlejeren i 5.2 moderniseringer. Nu kan der jo laves 117 tilfældige cases og regnestykker, der viser rentabiliteten af en 5.2 modernisering. For at undgå beskyldninger om at manipulere med valg af eksempler, er der i følgende beregning taget udgangspunkt i Velfærdministeriets tal fra 2006 undersøgelsen Anvendelsen af 5. stk. 2, i boligreguleringsloven - resultater af en spørgeskemaundersøgelse, Velfærdsministeriet, februar, Alle tal heri er opregnet til 2016 tal med udviklingen i Danmarks Statistiks nettoprisindeks, huslejeindeks og byggeomkostningsindeks. Beregningen er af forenklingshensyn før skat og skattemæssigt fradrag. Den opregulerede leje før moderniseringen er beregnet til 637 kr. pr. m2. Den var i kr. pr. m2 årligt.. Den efter moderniseringen registrerede leje bliver til 1083 kr. pr. m2. årligt. Investeringen bliver opregnet til kr. pr m2. Det er desværre ikke i 2006 undersøgelsen oplyst, hvor meget af investeringen, der er forbedring og vedligeholdelse. Her forudsættes det at forbedringsdelen udgør 2/3 eller kr. pr m2. Udlejer finansierer forbedringerne med et lån i GI (Ydelse 4,4 %), og vedligeholdelsesdelen trækkes fra ejendommens vedligeholdelsesmidler.

14 Hvis udlejer havde valgt en lejeforhøjelse for forbedringen efter Brl. 5 stk. 1, ville lejeforhøjelsen skulle beregnes efter et 20 årigt lån med en ydelse på 7,2 % årligt. Det ville give en lejeindtægt på 877 kr. pr. m2. og det giver efter ydelser på udlejers lån til finansiering af arbejderne en fortjeneste på 93 kr. pr m2 årligt. Nu vælger udlejer i stedet at udleje til 1083 kr. pr m2. (jvf. ministeriets undersøgelse). Det giver efter ydelser på udlejers lån til finansiering af arbejderne en fortjeneste på 299 kr. pr. m2 årligt. Med en kalkulationsrente på 2 % bliver nutidsværdien af fortjenesten for udlejeren før skat kr. for Brl. 5 stk. 2 moderniseringen og kun kr., hvis lejeforhøjelsen beregnes efter Brl. 5. stk. 1. Udlejer mere end fordobler fortjenesten ved for at lave en gennemgribende modernisering i en lejlighed. Det sker, fordi lejen så kan sættes meget højt. Den høje statistiske leje på 1083 kr. pr m2 i ministeriets undersøgelse skønnes ikke at ligge over det lejedes værdi. Dermed er det også en lovlig leje.

15 Billedserie: Dokumentation af lejemål uden og med 5 stk. 2 renoveret køkken/bad Billedserien er fra en besigtigelse i en privatejet lejerforening i Københavns Nordvest kvarter. Med billedserien ønsker vi at dokumentere den visuelle forskel mellem et lejemål der er renoveret og et der ikke er, og hvilke huslejeomkostninger der i dette tilfælde er forbundet med en gennemgribende 5.2 renovering. Fakta om ejendommen Ejendommen er opført Foreningen består at 278 lejemål samt en række erhvervslejemål og er beliggende på Hovmestervej og Tingskrivervej i Københavns Nordvest kvarter. Der findes i alt tre forskellige størrelser lejemål, hvor alle tre typer blev besigtiget. 1 værelse på 42 m2 til en husleje på ml. 2338/4497* kr./md. 2 værelser på 58 m2 til en husleje på ml. 3233/6153* kr./md. 3 værelser på 72,8 m2 til en husleje på ml. 4058/7795* kr./md. *Forskellen i huslejen skyldes ene og alene om lejemålet er gennemgribende forbedret eller ej. Billigste ikke forbedrede lejlighed koster 520 kr./m2/år. Dyreste 5 stk.2 forbedrede lejlighed koster 1298 kr./m2/år. Gennemsnitlig husleje pr. m2. årligt (uden varme og forbrug): Før forbedring gennemsnitligt 670kr/m2/år. Efter forbedring er prisen gennemsnitligt over 1200kr/m2/år. Forbedringer sker uden rumforandringer i lejemålene og mere end 50 lejemål er forbedret igennem de seneste 3-4 år. Afdelingen har en aktiv beboerrepræsentation og har haft det i mere end 20 år. Afdelingen har ligeledes været medlem af LLO i mere end 20 år.

16 Anders lejlighed, ikke renoveret 2V på 58 m2. Husleje: 668 kr./m2. Ældre køkken med træbordplade og trægulv. Ældre badeværelse med siddebadekar og terrazzogulv. 9

17 Jespers lejlighed, renoveret 2V på 58 m2. Husleje:1285 kr./m2. Nyt køkken med laminat bordplade, linoleums belægning på gulv. Renoveret badeværelse med brusekabine m. flisevæg, fuldspartlede vægge og flisegulv.

18 Idas lejlighed, renoveret 1V på 42 m2. Husleje: 1285 kr./m2. Nyt køkken med laminatbordplade og linoleum på gulv (køkken kun på den ene væg). Badeværelse med brusekabine m. flisevæg, fuldspartlede vægge og flisegulv.

19 Victorias lejlighed, ikke renoveret 1V på 42 m2. Husleje: 669 kr./m2. Ældre køkken, afhøvlede gulve, pæn stand. Bad med siddebadekar, flisevægge og terrazzogulv. Ældre, lidt slidt men pæn.

20 Vibekes lejlighed, renoveret 3V på 72,8 m2. Husleje: 1285 kr./m2. Nyt køkken, laminatbordplade, linoleumsgulv. Brusebad med fliseopsætning. Ellers fuldspartlede vægge og flisegulv.

21 Jonnas lejlighed, ikke renoveret 3V på 72,8 m2. Husleje: 669 kr./m2 (lejemålet er istandsat af lejer for et beløb på omkring kr. 8000). Køkken har fået skiftet bordplade og skabslåger og der er opsat skab på modsatte væg. Badeværelse med siddebadekar, flisevægge og bemalet terrazzogulv.

22 Praktiske oplysninger Som medlem kan du - ved at møde personligt op - komme til at tale med en medlemsrådgiver eller booke tid til flyttesyn: Yderligere information Som medlem i Lejernes LO kan du modtage hjælp fra en medlemsrådgiver, hvis du har brug for vejledning eller hjælp. En gang hvert kvartal vil du modtage medlemsbladet Vi lejere. Ønsker du skriftlig information om boligforhold kan du få udleveret vores brochurer. Du vil desuden kunne finde Lejernes LO på internettet med informationer om boligforhold og boligpolitik på adressen Her kan du slå op og søge oplysninger om f.eks. bytteret, fremlejeregler, lejeforhøjelser og Lejernes LOs holdninger til boligpolitiske spørgsmål. Lejernes Landsorganisation, Reventlowsgade 14, 4., 1651 København V. Telefon

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven. resultater af en spørgeskemaundersøgelse

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven. resultater af en spørgeskemaundersøgelse Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 5 2. Sammenfatning... 6 3. Omfanget af genudlejning efter 5, stk. 2... 8

Læs mere

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 59 Offentligt Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 5 2. Sammenfatning... 6

Læs mere

BoligPortal.dk. Netværksarrangement 9/9 2014. Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2. Advokat Henrik Roslev Østergaard

BoligPortal.dk. Netværksarrangement 9/9 2014. Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2. Advokat Henrik Roslev Østergaard BoligPortal.dk Netværksarrangement 9/9 2014 Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2 Advokat Henrik Roslev Østergaard Ret&Råd Scheibel I/S Slide nr. 1 Tidsplan Før pausen Generelle

Læs mere

Økonomisk analyse. Huslejen og huslejeudviklingen

Økonomisk analyse. Huslejen og huslejeudviklingen Økonomisk analyse Huslejen og huslejeudviklingen Indhold 1. UNDERSØGELSE AF BUDGETLEJEN, JANUAR 2003... 2 2. LEJENIVEAUET OG DEN OMKOSTNINGSBESTEMTE LEJE... 2 3. HUSLEJESTIGNINGERNE 1993-2002... 4 1. Undersøgelse

Læs mere

Energibesparelser i private lejeboliger

Energibesparelser i private lejeboliger - 1 Energibesparelser i private lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ministeren for by, bolig og landdistrikter fremsatte i begyndelsen af februar 2014 et lovforslag, der skal fremme

Læs mere

DANSK SELSKAB FOR BOLIGRET

DANSK SELSKAB FOR BOLIGRET 18. NOVEMBER 2014 DANSK SELSKAB FOR BOLIGRET LEJENIVEAUER I AARHUS præsen TATION 1 OMKOSTNINGSBESTEMTE LEJEMÅL BRL 5, STK. 1 BRL 5, stk. 1: 5. Ved lejeaftalens indgåelse må lejen ikke fastsættes til et

Læs mere

Dato: 12. november 2013

Dato: 12. november 2013 Dato: 12. november 2013 Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Dansk Folkeparti, og Det Konservative Folkeparti om udmøntning af Energiaftalen

Læs mere

FORBEDRINGSFORHØJELSER PROCES, MULIGHEDER OG FALDGRUBER

FORBEDRINGSFORHØJELSER PROCES, MULIGHEDER OG FALDGRUBER FORBEDRINGSFORHØJELSER PROCES, MULIGHEDER OG FALDGRUBER Advokat Kim Nielsen kn@clemenslaw.dk 87 32 12 67 / 20 25 40 14 04.12.2018 HVAD ER EN FORBEDRING? Det er ikke defineret i lejelovgivningen. I teorien

Læs mere

Orientering om ny lejelov (vedtaget)

Orientering om ny lejelov (vedtaget) Orientering om ny lejelov (vedtaget) Der skal fremover både afholdes indflytningssyn og fraflytningssyn. Lejer skal indkaldes, og der skal udarbejdes en rapport. Der kan ikke aftales nyistandsættelse af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. august 2018 Sag 255/2017 (1. afdeling) A og B (advokat Claus Bonnez for begge) mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS (advokat John Bjerre Andersen) I tidligere instanser

Læs mere

ændring af lejen privat udlejningsbyggeri

ændring af lejen privat udlejningsbyggeri ændring af lejen privat udlejningsbyggeri Indholdsfortegnelse Når lejen stiger... 4 Omkostningsbestemt leje... 5 Skatter og afgifter... 6 Udgifter til vedligeholdelse... 8 Regulering af lejen i ejendomme

Læs mere

Privat lejeret for udlejere. Af Jacob Lichtenstein

Privat lejeret for udlejere. Af Jacob Lichtenstein Privat lejeret for udlejere Af Jacob Lichtenstein Materiale Teksten: Relevante områder af lejelovgivningen for småø-udlejere Skema A Lejefastsættelse i regulerede kommuner Skema B Lejefastsættelse i uregulerede

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om energibesparelser i privat udlejning, udvidelse af huslejenævnetskompetence og ændring af boligreguleringsloven

Forslag til folketingsbeslutning om energibesparelser i privat udlejning, udvidelse af huslejenævnetskompetence og ændring af boligreguleringsloven 2008/1 BSF 168 (Gældende) Udskriftsdato: 2. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. april 2009 af Thomas Jensen (S) og Sophie Hæstorp Andersen (S) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A 8643 Ans By og B 8643 Ans By mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS Vestervang 6 8882 Fårvang Sagens baggrund

Læs mere

16.00 16.05 Velkomst og BoligPortal generelt v. Preben. 16.05 16.20 Nyt fra BoligPortal v. Jørgen og Morten

16.00 16.05 Velkomst og BoligPortal generelt v. Preben. 16.05 16.20 Nyt fra BoligPortal v. Jørgen og Morten 16.00 16.05 Velkomst og BoligPortal generelt v. Preben 16.05 16.20 Nyt fra BoligPortal v. Jørgen og Morten 16.20 17.00 Huslejefastsættelse del 1 v. Louise Kaczor 17.00 17.20 Pause og netværk 17.20 17.55

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. april 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. april 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. april 2016 Sag 162/2015 (2. afdeling) U 1 og U 2 (advokat Arne Linde Olsen for begge) mod L 1 og L 2 (advokat Jakob Brandgård Busse for begge) I tidligere instanser

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG

BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Sådan reguleres lejen i boliger med omkostningsbestemt leje 5 Sådan reguleres lejen i boliger med det lejedes

Læs mere

Lejlighedstype A-D: 70 m2

Lejlighedstype A-D: 70 m2 Side 1 af 5 Lejlighedstype A-D: 70 m2 Spørgsmål 1 Er der udført forbedringer 1 i lejligheden i perioden 1935 indtil 2015? Hvis nej: gå til lejlighedstype A Hvis ja: gå til spørgsmål 2 Spørgsmål 2 Er forbedringerne

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Lægdommerkonference Boliglejeret udvalgte emner Torsdag den 24. maj 2018 Advokat Anne Louise Husen, Husen Advokater Udvalgte emner: 1. Mere retspraksis om ejendomsbegrebet småhus/storhus

Læs mere

Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer

Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? Når en andelsboligforening stiftes, kan der være

Læs mere

Loven indeholder en række ændringer, der skal skabe større incitamenter hos såvel udlejere som lejere til at gennemføre energiforbedringer.

Loven indeholder en række ændringer, der skal skabe større incitamenter hos såvel udlejere som lejere til at gennemføre energiforbedringer. Til lejere, udlejere og huslejenævn m.fl. NOTAT Dato: 1. juli 2014 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2013-3841 Sagsbehandler: NH Dok id: Orientering om mulighederne for anvendelse af de nye bestemmelser

Læs mere

EN GOD DAG I BOLIGRETTEN Leje pr. 1/ på kr ,00 pr. m 2 godkendt

EN GOD DAG I BOLIGRETTEN Leje pr. 1/ på kr ,00 pr. m 2 godkendt ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 DK-8000 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 Fax (+45) 86 12 97 07 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik

Læs mere

Energiforbedringer i lejeboliger

Energiforbedringer i lejeboliger - 1 Energiforbedringer i lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Energiaftalen fra marts 2012 mellem regeringen og henholdsvis Venstre, DF, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Forbedringsforhøjelser

Forbedringsforhøjelser Forbedringsforhøjelser 1 FORBEDRINGER i private udlejningsejendomme 2 Hvem er vi? Kris Munk 2. års fuldmægtig Tidligere ansat ved De Jurastuderendes Retshjælp og sidder p.t. med en del lejeretlige sager

Læs mere

Lejernes Landsorganisation Sekretariatet Deres ref. Vor ref. Dato

Lejernes Landsorganisation Sekretariatet Deres ref. Vor ref. Dato Lejernes Landsorganisation Sekretariatet Deres ref. Vor ref. Dato Henvendelse til Beskæftigelsesministeren og Beskæftigelsesudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Telefon 33 37 55 00 18.

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Kickoff-seminar DEL II Paradoksproblemet med huslejefastsættelse og energiforbedringer i lejeboliger v/ advokat Timmy Lund, Ejendomsforeningen Danmark Onsdag den 1. juni 2011,

Læs mere

Nye regler om brug af s i lejeforhold

Nye regler om brug af  s i lejeforhold Nye regler om brug af e-mails i lejeforhold Lejernes Landsorganisation, Reventlowsgade 14, 4., 1651 København V. Telefon 33860910 Nye regler om brug af e-mails i lejeforhold Lejer og udlejer har typisk

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 Sag 74/2017 (1. afdeling) Josefine Breinholdt Andersen (advokat Lars Langkjær, beskikket) mod Frederiksberg Boligfond (advokat Anne Louise Husen) I tidligere

Læs mere

EN GOD DAG I HUSLEJENÆVNET

EN GOD DAG I HUSLEJENÆVNET ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 DK-8000 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H)

Læs mere

C har nedlagt påstand om frifindelse, således at lejen for lejemålet Z-vej 29,3.th.,, fastsættes til ,47 kr. årligt.

C har nedlagt påstand om frifindelse, således at lejen for lejemålet Z-vej 29,3.th.,, fastsættes til ,47 kr. årligt. DOM Afsagt den 18. november 2014 i sag nr. BS 27B-3060/2013: Der blev foretaget i ikke offentligt retsmøde sag nr. BS 27B-3060/2013: Pensionskassen for Sygeplejersker c/o DEAS A/S Dirch Passers Allé 76

Læs mere

Frederiksberg Boligfond har påstået frifindelse, subsidiært frifindelse mod at lejen pr. 1. september 2012 fastsættes til ,45 kr.

Frederiksberg Boligfond har påstået frifindelse, subsidiært frifindelse mod at lejen pr. 1. september 2012 fastsættes til ,45 kr. BOLIGDOM Afsagt den 22. december 2015 i sag nr. BS E-361/2015: Josefine Breinholdt Andersen (Adv. Lars Langkjær) mod Frederiksberg Boligfond c/o PrivBo A.m.b.a. (Adv. Anne Louise Husen) Sagen er behandlet

Læs mere

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-1994-14: A (advokat Jesper Bang) mod B (advokat Henrik

Læs mere

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 Postboks 5052 DK-8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 Fax (+45) 86 12 97 07 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. september 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. september 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. september 2016 Sag 278/2015 (1. afdeling) Pensionskassen for Sygeplejersker (advokat Anne Louise Husen) mod Merete Lelund (advokat Stig Lynghøj Nielsen) I tidligere

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje

Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner for gennemgang Omkostningsbestemt leje Lejefastsættelse og regulering - Omkostningsbestemt

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Skatter og afgifter LL 50 52 Hvilke ejendomme Alle ejendomme uanset beliggenhed,

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Administratorkonference Lejeret Fredag den 21. september 2018 Advokat Anne Louise Husen, Husen Advokater Udvalgte emner: 1. Flere problemer med ejendomsbegrebet 2. Mere byrdefulde

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Forbedringer og forbedringsforhøjelser i boliglejemål 25. november 2013 Juridisk direktør Lars Brondt, Ejendomsforeningen Danmark Det lejeretlige forbedringsbegreb Forbedringsbegrebet

Læs mere

Oversigt over normtal og satser

Oversigt over normtal og satser Oversigt over normtal og satser 1995-2016 2016: Administration udokumenteret = kr. 3.300,00 pr. lejemål. Hvis der er antaget fremmed Vicevært udokumenteret = kr. 2.350,00 pr. lejemål Fradrag for sparet

Læs mere

LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen.

LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen. 1 LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen. TOX/JL 24/4 2014 Den 24. marts 2014 offentliggjorde minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 Sag 26/2017 (1. afdeling) Rokkevænget Middelfart ApS (advokat Bjarne Aarup) mod Elly Mortensen og Aage Mortensen (advokat Steen Jørgensen, beskikket

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2013 Sag 233/2012 Elin Larsen og Ulrik Torp (advokat Henrik Vang-Lauridsen, beskikket for begge) mod Elisabeth Schwartz født Tafdrups Familielegat (advokat Anne

Læs mere

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-3258-14: Pensionskassen for Sygeplejersker (advokat Anne

Læs mere

TEMA: DINE NYE RETTIGHEDER SOM LEJER NY LEJELOV MERE TRYGHED OG TUSINDVIS AF KR. AT SPARE 8 SIDER TEMA. VI LEJERE ERE l 13

TEMA: DINE NYE RETTIGHEDER SOM LEJER NY LEJELOV MERE TRYGHED OG TUSINDVIS AF KR. AT SPARE 8 SIDER TEMA. VI LEJERE ERE l 13 NY LEJELOV MERE TRYGHED OG TUSINDVIS AF KR. AT SPARE 8 SIDER TEMA VI LEJERE ERE l 13 KÆRE LEJER Den 1. juli 2015 trådte en række vigtige ændringer af lejelovene i den privatejede udlejningssektor i kraft.

Læs mere

Tillæg på 10-15% for fremleje! Ny dom fra Østre Landsret

Tillæg på 10-15% for fremleje! Ny dom fra Østre Landsret ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat

Læs mere

Privat udlejning. For høj husleje? Lejens størrelse

Privat udlejning. For høj husleje? Lejens størrelse Privat udlejning For høj husleje? Lejens størrelse For høj husleje? 1 Huslejens størrelse afhænger af om: lejemålet er moderniseret og hvornår, der er/har været erhverv i ejendommen, antallet af lejemål

Læs mere

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Lejeloven Indholdsfortegnelse Præsentation...4 Ind- og fraflytningssyn...6 Normalistandsættelse ved fraflytning...7 Vedligeholdelsesregler...8

Læs mere

Flertallet af lejere skal vælge en talsmand, som udøver den kompetence, der er tillagt lejerflertallet.

Flertallet af lejere skal vælge en talsmand, som udøver den kompetence, der er tillagt lejerflertallet. Om beboerrepræsentation fra boligministeriet. Revideret pr. 4. maj 2017. Beboerrepræsentation Lejelovgivningen opererer med to former for beboerdemokrati i private udlejningsejendomme: talsmandsordningen

Læs mere

Det lejedes værdi i boliglejemål

Det lejedes værdi i boliglejemål i boliglejemål Jakob Juul-Sandberg Adjunkt, ph.d. Syddansk Universitet, Odense Baggrund Ph.d. afhandling»det lejedes værdi«en analyse af begrebet det lejedes værdi i forbindelse med huslejefastsættelsen

Læs mere

Nyheder indenfor boliglejelovgivningen

Nyheder indenfor boliglejelovgivningen Ejendomsforeningen Danmark Nyheder indenfor boliglejelovgivningen 17. september 2013 Juridisk konsulent Niklas B. Kejlskov, Ejendomsforeningen Danmark Ny lovgivning (1) Afskaffelse af løbedage i boliglejemål

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Energisparepakken Ejendomsforeningen Fyn 24. november 2014 Energisparepakken - Lovens indhold Forhåndsgodkendelser af lejeforhøjelser ved forbedringer Forhøjelse af lejers råderetsbeløb

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 9/2009 (2. afdeling) E-Bolig A/S (advokat John Bjerre Andersen) mod Knud Erik Mathiasen (advokat Lars Helms, beskikket) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Forbedret brugerflade Q4/16 til Q1/17 Digital lejekontaktsgenerator 1. april 17 Facebook login 27. april 17 Frikøb af kontaktoplysninger 2.

Forbedret brugerflade Q4/16 til Q1/17 Digital lejekontaktsgenerator 1. april 17 Facebook login 27. april 17 Frikøb af kontaktoplysninger 2. ,, Forbedret brugerflade Q4/16 til Q1/17 Digital lejekontaktsgenerator 1. april 17 Facebook login 27. april 17 Frikøb af kontaktoplysninger 2. maj 17 12,0% 10,0% 8,0% 6,0% 4,0% 2,0% 0,0% 2014 2015 2016

Læs mere

1. Generelt om ordningen

1. Generelt om ordningen 02.05.2014 Vejledning om tilskud til energibesparende arbejder i privat udlejningsbyggeri efter bekendtgørelse om tilskud til energibesparende arbejder i private udlejningsbyggeri og refusion af informationsudgifter

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019 Sag 217/2018 (1. afdeling) Gaihede Ejendomme ApS (advokat Anne Louise Husen) mod A (advokat Mikkel Jarde) I tidligere instanser er afsagt dom af Boligretten

Læs mere

Energirenovering i erhvervslejemål

Energirenovering i erhvervslejemål - 1 Energirenovering i erhvervslejemål Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ministeren for by, bolig og landdistrikter fremsatte i november 2014 et lovforslag, der skal fremme energirenovering

Læs mere

KONTOEN I GI og hvilke udgifter kan medtages?

KONTOEN I GI og hvilke udgifter kan medtages? KONTOEN I GI og hvilke udgifter kan medtages? 8. maj 2014 v. Hannah Vilvig, GI Kontoen i GI, 8.5.2014 1 Konto i GI hvad er det? Bindingskontoen efter boligreguleringslovens (Brl) 18 b er en (lille) del

Læs mere

Ti myter om at bo til leje

Ti myter om at bo til leje Ti myter om at bo til leje ed-logo negativ.pdf 28-03-2012 11:11:40 Forord Der er stor interesse for bolig- og ejendomsmarkedet. Det er både naturligt og glædeligt. Ejendomme er et væsentligt element i

Læs mere

Alle værelserne har endvidere en indbygget hems af varierende størrelse, der af nogen bruges til arbejdsplads og andre til soveplads.

Alle værelserne har endvidere en indbygget hems af varierende størrelse, der af nogen bruges til arbejdsplads og andre til soveplads. ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 DK-8000 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 Fax (+45) 86 12 97 07 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik

Læs mere

HVOR LÆNGE BLIVER VI BOENDE?

HVOR LÆNGE BLIVER VI BOENDE? 1.0 Private lejeboliger HVOR LÆNGE BLIVER VI BOENDE? Analyse af 27.645 fraflytninger i perioden 2008-2014 Side 1 20. oktober 2014 BAGGRUND DEAS har analyseret over 27.000 fraflytninger i perioden 2008-2014

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner Lejefastsættelse og lejeregulering Lejefastsættelse - Omkostningsbestemt

Læs mere

Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer

Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer 1 Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer Aftaleblanket udarbejdet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter juni 2014. Denne blanket skal anvendes ved

Læs mere

Foredrag. den 24. november 2014

Foredrag. den 24. november 2014 Foredrag den 24. november 2014 Jakob Juul-Sandberg Lektor, ph.d., Syddansk Universitet jju@sam.sdu.dk Lidt statistik mm. www.domstol.dk antal boligretssager 2013: i DK 2.103 (+ småsager) Odense 81; Svendborg

Læs mere

23. MARTS 2017 LEJEFORHØJELSE VED ENERGIRENOVERINGER I ERHVERVSLEJEMÅL ADVOKAT SØREN HILBERT

23. MARTS 2017 LEJEFORHØJELSE VED ENERGIRENOVERINGER I ERHVERVSLEJEMÅL ADVOKAT SØREN HILBERT 23. MARTS 2017 LEJEFORHØJELSE VED ENERGIRENOVERINGER I ERHVERVSLEJEMÅL ADVOKAT SØREN HILBERT DISPOSITION 1. Erhvervslejelovgivningens forbedringsbegreb 2. Frivillige aftaler med lejere om lejeforhøjelser

Læs mere

BOLIGLEJERET LEJELOVGIVNINGEN

BOLIGLEJERET LEJELOVGIVNINGEN Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

Nyt fra lejeret. Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015

Nyt fra lejeret. Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015 Nyt fra lejeret Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015 Den 24. marts 2015 vedtog Folketinget Lovforslag om forenkling og modernisering af lejeloven og boligreguleringsloven. Loven trådte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 Sag 285/2011 (1. afdeling) Folke Greisen (advokat Lars Langkjær) mod Hellebo Park Helsingør ApS (advokat Anne Louise Husen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Omkostningsbestemt leje og forbedring

Omkostningsbestemt leje og forbedring Marianne Dons Susanne Kier Omkostningsbestemt leje og forbedring 4. udgave Marianne Dons og Susanne Kier Omkostningsbestemt leje og forbedring 4. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S, København 2019

Læs mere

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om leje af erhvervslokaler m.v. (Fremme af energirenovering i erhvervslejemål)

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om leje af erhvervslokaler m.v. (Fremme af energirenovering i erhvervslejemål) Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om leje af erhvervslokaler m.v. (Fremme af energirenovering i erhvervslejemål) 1 I lov om leje af erhvervslokaler, jf. lovbekendtgørelse nr. 1714 af 16. december

Læs mere

Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen

Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen Lov nr. 310 af 30. marts 2015 Obligatoriske ind- og fraflytningssyn Vedligeholdelse i lejeperioden Istandsættelse ved fraflytning Obligatoriske

Læs mere

ADMINISTRATORKONFERENCEN 2008

ADMINISTRATORKONFERENCEN 2008 Ejendomsforeningen Danmark ADMINISTRATORKONFERENCEN 2008 FAGLIGE NYHEDER INDENFOR EJENDOMSADMINISTRATION Juridisk konsulent Mogens Dürr, Ejendomsforeningen Danmark Kommende Højesterets-domme Spise-op -princippet

Læs mere

Omkostningsbestemt lejeforhøjelse. Syv eller flere lejemål. Privat udlejning

Omkostningsbestemt lejeforhøjelse. Syv eller flere lejemål. Privat udlejning Omkostningsbestemt lejeforhøjelse Syv eller flere lejemål Privat udlejning Den omkostningsbestemte leje er sammensat af: 1 Driftsudgifter + udvendig vedligeholdelse + forbedringer. Forbedringerne/moderniseringen

Læs mere

HÅNDTERING AF HUSLEJENÆVNSSAGER

HÅNDTERING AF HUSLEJENÆVNSSAGER HÅNDTERING AF HUSLEJENÆVNSSAGER Lidt om Via kontorfællesskabet med ØENS Ejendomsadministration samarbejder vi om varetagelse af administrationskunderne, andels- og ejerforeningernes og beboernes løbende

Læs mere

Spørgsmålet om anvendelsen af boligreguleringslovens 5, stk. 2, er herefter udskilt til særskilt afgørelse, jf. retsplejelovens 253.

Spørgsmålet om anvendelsen af boligreguleringslovens 5, stk. 2, er herefter udskilt til særskilt afgørelse, jf. retsplejelovens 253. DELDOM Afsagt den 11. april 2014 i sag nr. BS 38A-2470/2013: A Y-vej, st. 1173 København K mod B X-vej, 1.tv. 2100 København Ø Sagens baggrund og parternes påstande Den 4. juni 2013 har sagsøgeren, A,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. juni 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. juni 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. juni 2017 Sag 147/2016 (1. afdeling) Anthon Seeberg (advokat Jan Toft Olesen) mod Else Bonde Koretke (advokat Claus Allan Bonnez) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 DK-8000 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H)

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Lovforslag nr. L 82 Folketinget 2014-15 Fremsat den 26. november 2014 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) Forslag til Lov om ændring af lov om leje af erhvervslokaler m.v. (Fremme

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. april 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. april 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. april 2016 Sag 162/2015 (2. afdeling) U 1 og U 2 (advokat Arne Linde Olsen for begge) mod L 1 og L 2 (advokat Jakob Brandgård Busse for begge) I tidligere instanser

Læs mere

Forældrekøb økonomi og skat

Forældrekøb økonomi og skat Forældrekøb økonomi og skat Indhold Køb af lejlighed...3 Udlejning...3 Boligsikring...3 De unges skatteforhold...3 Forældrenes skatteforhold...4 Virksomhedsordningen...4 Kapitalafkastordningen...4 Fortjeneste

Læs mere

Lejeforhøjelse efter det lejedes værdi. Seks eller færre lejemål. Privat udlejning

Lejeforhøjelse efter det lejedes værdi. Seks eller færre lejemål. Privat udlejning Lejeforhøjelse efter det lejedes værdi Seks eller færre lejemål Privat udlejning Det lejedes værdi 1 I ejendomme hvor der pr 1. januar 1995 var færre end syv boliger, kan der varsles lejerforhøjelser efter

Læs mere

FORBEDRINGER I PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME

FORBEDRINGER I PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME ,, FORBEDRINGER I PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME Lidt om Via kontorfællesskabet med ØENS Ejendomsadministration samarbejder vi om varetagelse af administrationskunderne, andels- og ejerforeningernes og beboernes

Læs mere

Forældrekøb økonomi og skat

Forældrekøb økonomi og skat Forældrekøb økonomi og skat redmark.dk Indhold Forord...2 Køb af lejlighed...3 Udlejning...3 Boligsikring...3 De unges skatteforhold...3 Forældrenes skatteforhold...4 Lejeindtægten...4 Driftsudgifter...4

Læs mere

Lejeregulering og betalinger ud over lejen i boliglejemål

Lejeregulering og betalinger ud over lejen i boliglejemål Ejendomsforeningen Danmark Lejeregulering og betalinger ud over lejen i boliglejemål 25. november 2013 Juridisk konsulent Niklas B. Kejlskov, Ejendomsforeningen Danmark 1 Lejeregulering og betalinger ud

Læs mere

file:///c:/users/anho13/documents/sbsysnetdrift/temp/anho13/dagsorden/preview...

file:///c:/users/anho13/documents/sbsysnetdrift/temp/anho13/dagsorden/preview... Side 1 af 5 Indkaldelse Jørgen Glenthøj Simon Aggesen Morten Jung Margit Ørsted Jan E. Jørgensen Jens Tørning Laura Lindahl Sine Heltberg Balder Mørk Andersen Thyge Enevoldsen Michael Vindfeldt 181. Redegørelse

Læs mere

Den nye lejelov hvad kan vi forvente?

Den nye lejelov hvad kan vi forvente? Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov hvad kan vi forvente? Juridisk direktør og Advokat Lars Brondt Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Forlig af 11. juni 2014 og lovforslag

Læs mere

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Lejeloven Indholdsfortegnelse Præsentation...4 Ind- og fraflytningssyn...6 Normalistandsættelse ved fraflytning...8 Vedligeholdelsesregler...10

Læs mere

Gå hjemmøde Boliglejemål 1 og 2

Gå hjemmøde Boliglejemål 1 og 2 Gå hjemmøde Boliglejemål 1 og 2 Ny udgave 2017 Boliglejemål 1 og 2 Lejefastsættelse Gå hjemmøde 2. februar 2017 Pernille Lind Husen juridisk konsulent Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje

Læs mere

PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Private lejeboliger Præsentation af udspil om forenkling og modernisering af lejelovgivningen m.v. Udgivet af Ministeriet

Læs mere

Politisk analyse. Kommunerne og boligreguleringsloven

Politisk analyse. Kommunerne og boligreguleringsloven Politisk analyse Kommunerne og boligreguleringsloven Indhold 1. FORSLAG OM AFSKAFFELSEN AF BOLIGREGULERINGEN I RANDERS... 2 2. VEDRØRENDE DE BERØRTE EJENDOMME OG LEJEMÅL... 2 3. VEDRØRENDE BELASTNINGEN

Læs mere

I mail af 6. februar 2015 har udlejer, Marianne Jespersen v/advokat Nicolai Platzer Funder, indbragt ovennævnte afgørelse.

I mail af 6. februar 2015 har udlejer, Marianne Jespersen v/advokat Nicolai Platzer Funder, indbragt ovennævnte afgørelse. Kultur- og Fritidsforvaltningen Nævn og Jura 11. november 2015 Sagsnummer 2015-0039350 /MM Dokumentnummer 2015-0039350-17 Silkegade 15, 1. mf., 1113 København K 2. huslejenævns afgørelse 2014-0105992 /

Læs mere

Råderetskataloget VILLABYERNES BOLIGSELSKAB. Råderetskatalog. Om dine muligheder for at forbedre og forandre din bolig

Råderetskataloget VILLABYERNES BOLIGSELSKAB. Råderetskatalog. Om dine muligheder for at forbedre og forandre din bolig Råderetskatalog Om dine muligheder for at forbedre og forandre din bolig 1 Indhold 1. Lejet men helt dit eget..3 Forbedringer og forandringer 3 Udenfor eller indenfor boligen...4 Hvidevarer...4 Om installationsretten.4

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

I brev af 5. februar 2014 har Datea AS på vegne af udlejer indbragt ovennævnte afgørelse.

I brev af 5. februar 2014 har Datea AS på vegne af udlejer indbragt ovennævnte afgørelse. Københavns Borgerservice Sekretariat og nævn 9. september 2014 Sagsnummer 2014-0028028 / AB Dokumentnummer 2014-0028028-16 Deres ref.: - Strandboulevarden 114, 3. tv., 2100 København Ø 3. huslejenævns

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget:

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget: Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø København, den 5. januar 2018 Høringssvar vedrørende høring over udkast til forslag til lov om lov om ændring af andelsboligforeninger

Læs mere

Modernisering af lejeloven

Modernisering af lejeloven - 1 Modernisering af lejeloven Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En række af Folketingets partier indgik den 11. juni 2014 et forlig om forenkling og modernisering af lejelovgivningen. Forliget

Læs mere

Lejerne taber til boligejerne

Lejerne taber til boligejerne Politik// Af Jesper Larsen, cheføkonom, Lejernes LO Lejerne taber til boligejerne Ejendomsskatten står igen højt på den politiske dagsorden. Men få - også politikere - kan gennemskue, hvem der er vindere

Læs mere

Budgetforudsætninger Frederiks Allé 75 A,B,C 8000 Aarhus C

Budgetforudsætninger Frederiks Allé 75 A,B,C 8000 Aarhus C Budgetforudsætninger Frederiks Allé 75 A,B,C 8000 Aarhus C INDLEDNING Budgettet er opstillet på grundlag af salgsopstillinger og oplysninger fra ejendomsmæglere, samt de indgåede lejekontrakter. Det forudsættes,

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 28. juni 2018 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Peter Mørk Thomsen, Ulla Langholz og Louise Falkenberg (kst.)). 5. afd. nr. B-1744-17: A

Læs mere

LEJEFASTSÆTTELSE I BOLIGLEJEMÅL

LEJEFASTSÆTTELSE I BOLIGLEJEMÅL LEJEFASTSÆTTELSE I BOLIGLEJEMÅL Lidt om os Advokatfirma Via kontorfællesskabet med ØENS Ejendomsadministration samarbejder vi om varetagelse af administrationskunderne, andels- og ejerforeningernes og

Læs mere