Vordingborg Kommune har 20 sommerhusområder med ca sommerhusgrunde, hvoraf de ca. 800 er ubebyggede.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vordingborg Kommune har 20 sommerhusområder med ca sommerhusgrunde, hvoraf de ca. 800 er ubebyggede."

Transkript

1 FORORD Vordingborg Kommune har i 2015 vedtaget kommuneplanstrategi 2015, som skulle danne grundlag for revision af kommuneplanen. Siden er planloven blevet revideret og nye regler og muligheder er trådt i kraft pr. 15. juni Intentionen med moderniseringen af planloven er at give bedre muligheder for vækst og udvikling i hele landet samtidig med at der værnes om landskaber, natur og miljø. Med nærværende temaplan tages der fat på de nye muligheder i planloven i forhold til justering af sommerhusområder og udlæg af udviklingsområder, hvor der inden for kystnærhedszonen kan udpeges områder, hvor planlægningen fremadrettet er mindre restriktiv. Justering af sommerhusområder Vordingborg Kommune har 20 sommerhusområder med ca sommerhusgrunde, hvoraf de ca. 800 er ubebyggede. Med planen ses der på mulighederne for ændring af udlæggene i forhold til en forbedring af plangrundlaget, som skal fremme udbygningen af sommerhuse i Vordingborg Kommune, og dermed understøtte det lokale turismeerhverv. Udviklingsområder i Kystnærhedszonen Vordingborg Kommune er kommunen med den længste kyststrækning i Danmark, hvorfor 70% af kommunens arealer ligger inden for kystnærhedszonen. For at sikre udviklingsmulighederne for kommunens byer er der med denne temaplan set på de bynære udviklingsmuligheder. Dette har resulteret i et ønske om et udviklingsområde ved Vordingborg by, hvor der skal sikres arealer til en fremtidig byudvikling tæt ved stationen og den eksisterende bymidte. Udviklingsområder vil også kunne udlægges i det åbne land, hvilket forventes at blive et tema ved revisionen af kommuneplanen i Høring Temaplanen er i høring frem til d. 9. oktober 2017, hvor det er muligt at komme med input og bemærkninger til de to justeringer i plangrundlaget.

2 OMPLACERING AF SOMMERHUSOMRÅDER Lovgrundlag Almindeligvis er det ikke muligt for Danmarks kystkommuner at udlægge arealer til nye sommerhusområder inden for kystnærhedszonen, idet bevarelsen af den danske kystlinje er en klar nationalpolitisk prioritering. Med vedtagelsen af den moderniserede planlov, har de danske kystkommuner dog fået en unik mulighed for at omplacere eksisterende områder til nye og mere attraktive placeringer. Kommunerne skal ansøge staten om omplacering og nyudlæg, hvorefter staten med den moderniserede planlov på landsplan har mulighed for at udpege 6000 nye grunde, under forudsætning af, at der udtages 5000 grunde. Sommerhuse i Vordingborg Kommune I Vordingborg Kommune er der ca sommerhuse, hvoraf hovedparten er placeret i de 20 sommerhusområder, som ligger fordelt langs kommunens mange kyststrækninger. Af nedenstående kort fremgår placeringen af de 20 sommerhusområder, som primært ligger ved kyststrækninger med gode badeforhold eller områder med store landskabs- eller naturværdier. Ca. halvdelen af sommerhusene er placeret på Møn, hvor hovedparten af de seneste års udbygning af sommerhuse også er foregået. Møn er Vordingborg Kommunes primære turismeområde, og sommerhusene udgør her en væsentlig del af overnatningskapaciteten i kommunen, da en stor andel af sommerhusene på Møn anvendes til udlejning. Kort A: Sommerhusområder i Vordingborg Kommune Seneste ændringer og restrummelighed I perioden 2005 til 2010 blev der gennem flere landsplandirektiver udlagt 8000 nye sommerhus i Danmark. I den forbindelse blev behovet for nye sommerhusområde vurderet i hele Vordingborg Kommune, hvilket førte til nye udlæg på Møn ved Ulvshale (171 sommerhusgrunde) og Råbylille Strand (15 sommerhusgrunde). Kommunen har således af flere omgange vurderet behovet for nye sommerhusområder, men den generelle vurdering har været, at der i Vordingborg Kommune ikke er et større behov for nyudlæg, da der stadig findes relativt mange ubebyggede byggemodnede grunde (645 stk.), samt flere udlagte arealer, som ikke er byggemodnede (med plads til 199 stk. sommerhuse). Ved en vurdering af uudnyttede arealer er der set på arealer på over 1 ha, som har zonestatus af sommerhusområde med endnu ikke er udstykkede eller byggemodnede. For at indgå i en omplaceringen skal arealerne være placeret inden for kystnærhedszonen. Da de fleste ubebyggede sommerhusgrunde ligger blandt eksisterende sommerhuse er der relativt få områder, som kan indgå i en omplacering. Hovedparten af de mulige områder til omplacering er i nyudlæggene af 131 grunde ved hhv. Ulvshale og Råbylille Strand i 2005 og 2010.

3 Sommerhusområde Sommerhuse (Antal) Ubebyggede grunde (Antal) Uudnyttede arealer (Antal sommerhuse) Bakkebølle Strand Balle Strand 17 0 Bjergemarken* * Bogø Bønsvig Strand Hårbølle Havn Kalvehave Kindvig Strand Kohave - Roneklint Kostræde Banker Masnedø 18 0 Næs-Skaverup Oddermose Strand 45 3 Ore Råbylille Strand Svinø Strand Svinøvester 8 8 Ulvshale Ulvshale Skov Viemose Overdrev 30 0 I alt 4198 stk. 645 stk. 199 stk. Tabel A: Opgørelse over sommerhusgrunde herudover er 300 ejendomme registreret som sommerhuse i landzone. *Sommerhusområde der ligger uden for kystnærhedszonen, og derfor ikke kan indgå i en omfordeling. - Kort over de enkelte områder findes i Bilag A: Opgørelse over restrummelighed. Ønske til nyt sommerhusområde Udlægget fra 2010 ved Råbylille Strand blev foretaget ud fra et princip om, at nye sommerhusområder skulle ligge bag eksisterende sommerhusområder beregnet ud fra en linje vinkelret på kystlinjen. Udlægget tog således ikke hensyn til de eksisterende landskabelige forhold på stedet, og der blev med udlægget lagt op til en ny afgrænsning i landskabet, som skar midt igennem flere marker. Afgrænsningen fra 2010 har besværliggjort planlægningen af området, da udlægget skærer på tværs af markerne, så de fire lodsejere blev udfordret i forhold til deres drift af arealet. Dette har bevirket, at der kun er lokalplanlagt for 4 af de 15 mulige grunde på stedet. Ønsket var oprindeligt at udlægget skulle omfattet alle arealerne ud til vejen Hjulsporet, hvilket der nu søges ind med som ønske til et kommende landsplandirektiv. Det nye udlæg tager udgangspunkt i en afgrænsning af området mod vest, hvor vejen Hjulsporet bliver afgrænsningen i lighed med afgrænsningen af sommerhusområdet på arealerne tættere ved vandet. Ønsket til nyudlæg omfatter 4 ha, og vurderes at kunne rumme 25 nye sommerhusgrunde. Kort B: Ønske til nyt sommerhusområde

4 Med udlægget rådes bod på det uhensigtsmæssige udlæg fra 2010, hvorfor ejerne af arealerne har tilkendegivet, at de er interesseret i at få udlagt hele arealet frem til Hjulsporet til sommerhusområde. Det forventes, at dette område udbygges med sommerhuse egnede til udlejning i lighed med de seneste udstykninger umiddelbart øst for udlægget (Ålesaksen og Fiskekrogen). Et nyudlæg vil således fremme udbygningen af sommerhusgrunde ved Råbylille Strand, hvilket kan understøtte Vordingborg Kommunes fokus på Møn som turistområde. Areal der ønskes tilbageført til landzone Da landsplandirektivet omhandler omplacering af sommerhusgrunde (og i mindre grad nyudlæg) har der været behov for at finde eksisterende sommerhusområder, som kan reduceres. Af tabel A fremgår 184 grunde, som potentielt kan føres tilbage til landzone, heraf er de fleste dog udlagt ved landsplandirektiver i 2005 og Det eneste område, som er fundet egnet til at tilbageføre til landzone, er et areal på 2½ hektar ved Ulvshale Skov. I sommerhusområdet ved Ulvshale Skov er i dag relativt mange (27%) ubebyggede grunde, hvilket er med til at give området sin skovlignende karakter. Den mulige udvidelse mod øst vil dog ikke bidrage til at gøre området mere attraktivt, hvorfor området kan udtages og genudlægges ved Råbylille Strand, hvor det i højere grad vil understøtte turismeudviklingen i Vordingborg Kommune. Kort C: Areal der ønskes tilbageført til landzone ved Ulvshale Skov.

5 UDVIKLINGSOMRÅDER Lovgrundlag Den nye planlov giver kommunerne mulighed for at udpege udviklingsområder i kystnærhedszonen. Det er hensigten, at udviklingsområderne skal give kommunerne bedre muligheder for at planlægge for udvikling af byer og landsbyer, samt give tilladelse til anlæg i det åbne land. Det handler om arealer til nye boliger, nye virksomheder eller udvidelse af eksisterende virksomheder og udvikling af turistfaciliteter. Kystnærhedszonen uden for udviklingsområderne vil fortsat være en planlægningszone, hvor kommunalbestyrelsen kan planlægge for byer, virksomheder og anlæg efter de gældende regler i planloven. Planloven og de tilhørende vejledninger stiller en lang række krav til udpegningerne af udviklingsområderne. De nye områder kan som udgangspunkt ikke ligge helt ude ved kysten, men lidt inde i landet og må ikke indeholde særlige landskabs-, natur- og miljøinteresser. Udpegning af udviklingsområder sker i første omgang gennem et landsplandirektiv i 2018 (ansøgningsfrist d. 15. oktober 2017), og herefter vil kommunen kunne ansøge om udviklingsområder i forbindelse med fremtidige kommuneplanstrategier - således hvert fjerde år. Vordingborg Kommunes planlægning for udviklingsområder I forhold til første ansøgningsrunde om udviklingsområder er der fokuseret på byudviklingen rundt om købstæderne (Vordingborg, Stege og Præstø). De tre købstæder ligger alle inden for kystnærhedszonen, men behovet for at inddrage nye arealer til byvækst er vidt forskellige. Et blik på eksisterende planlægning har ført til ønske om et udviklingsområde ved Vordingborg By. Ved næste ansøgningsrunde (i forbindelse med kommuneplanstrategi 2019) forventer Vordingborg Kommune at udpege udviklingsområder i den øvrige del af kommunen. Udviklingsområderne skal understøtte projekter i det åbne land, landsbyudvikling og i særdeleshed turismeudviklingen på Møn i relation til Biosfære udpegningen og Dark Sky. For at kunne leve op til de statslige krav til ansøgninger om udviklingsområder vil der skulle udarbejdes en ny landskabsanalyse for hele kommunen, hvilket forventes udarbejdet inden Restrummelighed i planlægningen De senere år er meget af byudviklingen i købstæderne foregået inden for den eksisterende bymæssige afgrænsning gennem ændret anvendelse af eksisterende bygninger eller fortætning ved nybyggeri på restarealer. Forventningen er at byerne fortsat vil blive fortættet med flere boliger, og at uudnyttede erhvervsbygninger vil ændre anvendelse. Udnyttelsen af den eksisterende bygningsmasse har dog en begrænsning i forhold til projekternes størrelse, hvilket eksempelvis ses ved større nybyggerier i forbindelse med uddannelsesinstitutionerne i Vordingborg, samt byggeriet af Udbetaling Danmark umiddelbart vest for stationsområdet i Vordingborg. Erhverv Boliger I alt Præstø 0 ha. 15½ ha. 15½ ha. Stege 13 ha. 17 ha. 30 ha. Vordingborg 2 ha. 7 ha. 9 ha. Tabel B: Restrummelighed i købstæderne - Opgørelse over restrummelighed i købstæderne findes i Bilag B. Præstø Ved Præstø er der gang i planlægningen for Antonihøjen, hvilket gerne skulle dække behovet for nye byggegrunde de kommende år. Der vil på længere sigt skulle ses på, hvordan byen skal udvikle sig herefter. Der vil således blive set på evt. udlæg af udviklingsområder i forbindelse med en gennemgang af hele Vordingborg Kommune. Stege I Stege er der i den eksisterende planlægning en stor restrummelighed både til nye boligområder og arealer til erhvervsformål. Der forventes ikke udlagt udviklingsområder ved Stege i den nærmeste fremtid, da restrummeligheden forventes at række meget langt ud i fremtiden. Vordingborg Vækstmulighederne ved Vordingborg ligger i det eksisterende plangrundlag primært i omegnsbyerne (Kastrup/Ndr. Vindinge, Ørslev og Nyråd), men der findes lidt restrummelighed i selve Vordingborg, som består af arealer ved Vordingborg Køkkenet i den sydlige del af byen.

6 Ønske til udviklingsområde Der er af flere omgange gennem tiden set på udviklingsmuligheden af Vordingborg by mod vest. Spørgsmålet om vækst i denne retning opstår hver gang, der har været tale om placering af større offentlige institutioner i/ved Vordingborg by. De ubebyggede arealer vest for byen er interessante, da de kun ligger 300 meter vest for stationen. Ønske om udviklingsområde vest for Vordingborg By. På baggrund af de nuværende opgraderinger af banen forventes stationen at få en større betydning for Vordingborg, da rejsetiden vil blive reduceret betydeligt (Rejsetiden Vordingborg-København H. bliver ned til 47 min. i 2021 jf. oplæg fra BaneDanmark fra 2014). Dette vil med stor sandsynlighed lægge et større pres på arealbehovet til boliger, arbejdspladser mv. omkring Vordingborg Station. Området udgør i alt 83 ha hvoraf 26 ha ligger relativt stationsnært (inden for 600 meter fra stationen) og det yderste punkt ligger 1500 meter fra stationen, hele området ligger således tættere på stationen end samlingspunkter som idræts og kulturhuset Panteren, Kulturarkaden, Nordhavnen mv. Planlægningsmæssige interesser i området Byvækst omkring Vordingborg By skal jf. planloven tage hensyn til den kystnære placering. Den største planlægningsmæssige interesse i området er dog herregårdene/godserne (Iselinge, Marienlyst og Rosenfelt), som generelt præger landskabet rundt om Vordingborg by. Mod vest ligger Rosenfeldt, hvor hovedbygningen ligger omkring 1½ km vest for den nuværende bygrænse. Godset og dets nære arealer spiller en stor rolle i landskabet, hvorfor udviklingsområdet som udgangspunkt holdes i en afstand på 1 km fra godset, og primært søges udlagt uden for skovbyggelinjen på 300 meter rundt om godsets skove. I en videre planlægning for området vil hensynet til godset skulle indarbejdes mere detaljeret. Mod øst, syd og nord lægges udviklingsområdet op til den eksisterende by, hvor den mod nord og øst følger vejene, som i dag er afslutningen på byen. I forhold til kysten holdes det ønskede udviklingsområde bag eksisterende

7 bebyggelse, idet bydelen Ore strækker sig langs kysten. Visuelt vil området dog være synligt fra kysten, da landskabet stiger en smule. Der er inden for området få beskyttede naturtyper primært søer, som der vil skulle tages hensyn til i den videre planlægning. Ligeledes er flere områder lavtliggende, hvorfor de skal holdes ubebyggede af hensyn til behovet for opmagasinering af regnvand. Den fremtidige anvendelse Hensigten med ønsket om et udviklingsområde ved Vordingborg er at sikre byen en vækstmulighed med vest. Der vil med udlægget således ikke være taget stilling til hvordan området skal disponeres i forhold til boliger, erhverv og offentlige formål. Udlægget vil blot sikre, at der ved fremtidig planlægning ikke skal redegøres for planlægningsmæssige eller funktionelle begrundelser i forhold til planloven, samt markere, at Vordingborg by med tiden vokser mod vest. Hele området på 83 ha vil ikke kunne rammelægges til bolig og erhvervsformål i en kommende kommuneplan, da behovet for byvækst i planlægningen kun må svare til arealbehovet i en 12 årig periode. Fordele ved byvæksten vest for byen vil være (Udsagn fra masterafhandling Mellem borg og kyst, Strategisk helhedsplan for Vordingborg By, Af Piet Rose, KADK 2016 : a) Stationsnærhed b) Udnyttelse og aktivering af udsigten til Rosenfeldts kulturlandskabelige jorde med naturbeskyttede søer, enge mm. c) Synergi med eksisterende seminarium, UCZ Cfu og Vordingborghallen d) Synergi og aktivering af det meget homogene og isolerede bolig og sommerhusområde Ore. e) Mulighed for store rekreative arealer eksempelvis nyt stort sportsstadium og golfbane i de åbne flotte landskaber. f) Mulighed for at danne højere synergi og kobling med Rosenfeldt Gods kulturelle værdier, arrangementer og koncerter. g) Synergi mellem områdets boliger og erhvervsområdet syd for Neder Vindinge. h) Neder Vindinge vil bliver smukkere forbundet med Vordingborg by. i) Bibeholdelse af en respektfuld og byhistorisk fri stor afstand til Rosenfeldt Gods. j) Byen bliver mindre skarp i kanten k) Brovejen bliver mere varierede fra at være en praktisk og nødvendig omfartsvej til at blive en integreret del af byen puls.

8 HØRING INDKALDELSE AF FORSLAG OG IDÉER Indeværende planstrategi er i høring i perioden 14. august 2017 til 9. oktober Høringssvar sendes skal sendes til tekpost@vordingborg.dk inden d. 9. oktober 2017 kl. 23:59. TIDSPLAN FOR INDARBEJDELSE I KOMMUNEPLANEN De to ønsker til kommende landsplandirektiver skal indsendes d. 15. oktober Det forventes, at staten udsender landsplandirektiver for de to temaer sommerhusudlæg og udviklingsområder inden udgangen af 2018, hvorefter temaerne kan indarbejdes i den kommunale planlægning.

Justering af sommerhusområder Vordingborg Kommune har 20 sommerhusområder med ca sommerhusgrunde, hvoraf de ca. 800 er ubebyggede.

Justering af sommerhusområder Vordingborg Kommune har 20 sommerhusområder med ca sommerhusgrunde, hvoraf de ca. 800 er ubebyggede. FORORD Vordingborg Kommune har i 2015 vedtaget kommuneplanstrategi 2015, som skulle danne grundlag for revision af kommuneplanen. Siden er planloven blevet revideret og nye regler og muligheder er trådt

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen Tillæg til Planstrategi 2016 Den moderniserede planlov giver nye muligheder for udpegning af udviklingsområder

Læs mere

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Byrådet Kopi til Direktionen i BLF og Direktørgruppen Fra Mette Kristoffersen Sagsnr./Dok.nr. 2017-028176 / 2017-028176-1 Oplandsbyer og

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder

Vejledning om udviklingsområder Vejledning om udviklingsområder ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Indledning Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder.

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling Vejledning om udviklingsområder Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder i kystnærhedszonen. Planlægning og byudvikling Indledning Med moderniseringen

Læs mere

Muligheder, fordele og ulemper

Muligheder, fordele og ulemper Februar 2019 Sag.nr. 01.01.01-P19-4-01 Jørgen Krog Muligheder, fordele og ulemper Erhvervsstyrelsen har indkaldt til anden runde for at søge om udlæg af udviklingsområder i kystnærhedszonen, udlæg og om

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

FORSLAG KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 2 FOR RAMMEOMRÅDE 3B13 STRØBY EGEDE. Politik & Borger PLANLÆGNING BESKRIVELSE

FORSLAG KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 2 FOR RAMMEOMRÅDE 3B13 STRØBY EGEDE. Politik & Borger PLANLÆGNING BESKRIVELSE PLANLÆGNING KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 2 FOR RAMMEOMRÅDE 3B13 STRØBY EGEDE BESKRIVELSE OVERFØRELSE AF SOMMERHUSOMRÅDE TIL BYZONE I STRØBY EGEDE HØRINGSPERODE FRA 1. APRIL TIL 27. MAJ 2019. Politik & Borger

Læs mere

Godkendelse af Tillæg til Planstrategi 2016 for Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder (2. forelæggelse)

Godkendelse af Tillæg til Planstrategi 2016 for Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder (2. forelæggelse) Punkt 6. Godkendelse af Tillæg til Planstrategi 2016 for Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder (2. forelæggelse) 2017-028176 By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender

Læs mere

KAPITEL 9 FORSLAG TIL ÆNDRING AF PLANLOV

KAPITEL 9 FORSLAG TIL ÆNDRING AF PLANLOV Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Plan Dato 8. februar 2017 Sagsnr. 15/15187 Notat om forventede planlovsændringer Nedenstående er uddrag gengivet fra Kommuneplan 2017-2029 for Trekantområdet.

Læs mere

Tillæg til Planstrategi UDLÆG AF AREALER T I L SOMMERHUSOMRÅDER OG UDVIKLINGSOMRÅDER

Tillæg til Planstrategi UDLÆG AF AREALER T I L SOMMERHUSOMRÅDER OG UDVIKLINGSOMRÅDER Tillæg til Planstrategi UDLÆG AF AREALER T I L SOMMERHUSOMRÅDER OG UDVIKLINGSOMRÅDER GULDBORGSUND KOMMUNE 2019 NYE MULIGHEDER Guldborgsund Kommune har modtaget en invitation fra erhvervsministeren om at

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Nyt fra Erhvervsstyrelsen Hvad er på dagsordenen i ERST? Baggrund for lovforslaget om

Læs mere

Nye udviklingsmuligheder ved kysterne. Sigmund Lubanski Underdirektør Erhvervsstyrelsen

Nye udviklingsmuligheder ved kysterne. Sigmund Lubanski Underdirektør Erhvervsstyrelsen Nye udviklingsmuligheder ved kysterne Sigmund Lubanski Underdirektør Erhvervsstyrelsen KONFERENCE TEKNIK & MILJØ 17 April 2017 Forslag til lov om ændring af lov om planlægning Aftale mellem regeringen,

Læs mere

Frist den 4. oktober 2017

Frist den 4. oktober 2017 Proces og tidsplan Tillæg nr. 1 til planstrategi (aug. sep. 2017) Offentlig høring her er vi nu! Frist den 4. oktober 2017 Ansøgningsrunde ved staten Indsendelsesfrist for kommunen er den 15. oktober 2017

Læs mere

Nyt erhvervsområde ved Industriområde Nord

Nyt erhvervsområde ved Industriområde Nord Nyt erhvervsområde ved Industriområde Nord Udlæg af nye arealer til byzone, Industriområde Nord redegørelse for forholdet til beskyttelsesinteresser Halsnæs Kommune ønsker i forbindelse med Kommuneplan

Læs mere

Den moderniserede planlov. Fokus på vækst og forenkling

Den moderniserede planlov. Fokus på vækst og forenkling Den moderniserede planlov Fokus på vækst og forenkling Hvad går ændringerne ud på? 1. Ændring i planlovens formålsbestemmelser 2. Kort om ændringer i byzonen 3. Liberalisering af landzonereglerne 4. Øget

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 47 DAGLIGVAREBUTIK I KØNG JUNI AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

Kommuneplantillæg nr. 47 DAGLIGVAREBUTIK I KØNG JUNI AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 47 DAGLIGVAREBUTIK I KØNG JUNI 2019 AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk OFFENTLIGHED OG VEDTAGELSE Kommunalbestyrelsen har den 26. juni 2019 vedtaget kommuneplantillæg nr. 47.

Læs mere

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal Dato 13. juni 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Den reviderede planlov - set fra en planlæggers vinkel

Den reviderede planlov - set fra en planlæggers vinkel Den reviderede planlov - set fra en planlæggers vinkel Peer Frank - Niras planlægning Den reviderede planlov: Omfattende revision af planloven Vedrører Detailhandel Kystzonen Landzonen Grønt Danmarkskort

Læs mere

IDÉhøring Kommuneplan

IDÉhøring Kommuneplan IDÉhøring Kommuneplan 2017-2029 Sønderborg Kommune ønsker at indsamle lokal viden og gode idéer til arealudlæg og andet, som kan gavne det videre arbejde med revisionen af kommuneplanen. Temaerne der skal

Læs mere

N O T A T. Ansøgning om nyt boligområde i det østlige Skjern. Det ansøgte projekt

N O T A T. Ansøgning om nyt boligområde i det østlige Skjern. Det ansøgte projekt N O T A T Afdeling Plan Telefon 99741115 E-post juliane.l.jensen@rksk.dk Dato 22. marts 2017 Sagsnummer 17-006411 Ansøgning om nyt boligområde i det østlige Skjern Det ansøgte projekt Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen

Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Foreløbigt vejledningsmateriale Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Planlægning og byudvikling Kolofon Titel: Omplacering og udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby

Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby AFDELING FOR PLAN OG BY JUNI 2018 vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby Kommune- og lokalplaner Kommuneplantillæg nr. 39 er endelig vedtaget af Udvalget for Plan- og Teknik

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby

Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby AFDELING FOR PLAN OG BY FORSLAG TIL MARTS 2018 Høring indtil: 11. maj 2018 vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby Kommune- og lokalplaner Udvalget for Plan og Teknik har den

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 47 DAGLIGVAREBUTIK I KØNG DECEMBER Høring indtil: 5. marts AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 47 DAGLIGVAREBUTIK I KØNG DECEMBER Høring indtil: 5. marts AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg. Forslag til Kommuneplantillæg nr. 47 DAGLIGVAREBUTIK I KØNG DECEMBER 2018 Høring indtil: 5. marts 2019 AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk OFFENTLIGHED OG VEDTAGELSE Kommunalbestyrelsen har den 20.

Læs mere

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018 AFDELING FOR PLAN OG BY Høringfrist 28. september 2018 vordingborg.dk INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG Solcelleanlæg som klimaindsats Indledning Produktion af vedvarende energi er

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 15:45 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært møde - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 10 Erhverv - Klintholm Havn

Kommuneplantillæg nr. 10 Erhverv - Klintholm Havn Kommuneplantillæg nr. 10 Erhverv - Klintholm Havn Kommuneplantillæg Kommuneplantillæg Kommunalbestyrelsen har den 26. februar 2015 vedtaget kommuneplantillæg nr. 10. Vedtagelsen er offentliggjort på kommunens

Læs mere

Forslag til. Kommuneplantillæg nr. 10 Erhverv - Klintholm Havn

Forslag til. Kommuneplantillæg nr. 10 Erhverv - Klintholm Havn Forslag til Kommuneplantillæg nr. 10 Erhverv - Klintholm Havn Offentlig høring xx. xxx 2014 til xx. xxx 2014 Kommuneplantillæg Forslaget til Kommuneplantillæg Vordingborg Kommunalbestyrelse har den xxx

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse

Sammenfattende miljøredegørelse HOLBÆK KOMMUNE Sammenfattende miljøredegørelse Dato: 27. juni 2018 Indledning og baggrund Forslag til Kommuneplan 2017 for Holbæk Kommune og den tilhørende miljørapport var i offentlig høring fra den 6.

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance. Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen,

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance. Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen, Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen, Et oplæg om lovforslaget Politisk aftale Status for proces Hovedindhold i lovforslaget formålsbestemmelse

Læs mere

MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN

MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN JANUAR 2019 ERHVERVSSTYRELSEN MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN AFGRÆNSNINGSRAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Det er et af planlovens hovedformål at sikre, at der ikke sker spredt bebyggelse i det åbne land.

Det er et af planlovens hovedformål at sikre, at der ikke sker spredt bebyggelse i det åbne land. Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 95 Offentligt J.nr. NST-101-01570 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. E stillet af Folketingets Miljøudvalg Spørgsmål E: Vil ministeren på baggrund af henvendelsen

Læs mere

Vordingborg Kommuneplan Tillæg nr. 5 Rækkefølgeplan for boligudbygning

Vordingborg Kommuneplan Tillæg nr. 5 Rækkefølgeplan for boligudbygning Vordingborg Kommuneplan 1999-2011 Tillæg nr. 5 Rækkefølgeplan for boligudbygning Vordingborg Kommune August 2003 Om kommune- og lokalplaner Kommuneplanen er den overordnede plan, som omfatter hele kommunen.

Læs mere

KP Havneomdannelse - Hvalpsund Havn

KP Havneomdannelse - Hvalpsund Havn KP09-15-037 Havneomdannelse - Hvalpsund Havn Plannavn Titel Undertitel Dato for offentliggørelse af forslag KP09-15-037 Havneomdannelse - Hvalpsund Havn Havneomdannelse - Hvalpsund Havn 6. november 2013

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby

Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby AFDELING FOR PLAN OG BY AUGUST 2018 vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby Kommune- og lokalplaner Kommuneplantillæg nr. 39 er endelig vedtaget af Plan og Teknik udvalget

Læs mere

Den nye ramme, som udlægges med tillægget er vist med lyserød.

Den nye ramme, som udlægges med tillægget er vist med lyserød. Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Status Plannavn Dato for offentliggørelse af forslag Forslag Blandet bolig- og erhvervsområde øst for

Læs mere

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Status Plannavn Vedtaget Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Dato for offentliggørelse

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 13 til Kommuneplan for Lemvig Kommune

Forslag til tillæg nr. 13 til Kommuneplan for Lemvig Kommune Forslag til Tillæg nr. 13 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025 Lemvig kommunalbestyrelse har den 25. marts 2015 vedtaget forslag til tillæg nr. 13 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025 for Lemvig Varmeværk, Lemvig.

Læs mere

Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag)

Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag) Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag) Indhold Beskrivelse Dette sammendrag af spildevandsplanen beskriver de forhold, der har direkte indvirkning på borgerne i de næste 12 år, med mest vægt

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 17

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 17 KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 17 BOLIGOMRÅDE VED RISHØJGÅRD, HOLBÆK vækst og bæredygtighed plan og strategisk forsyning BYBJERG UDBY HAGESTED HØRBY GISLINGE MÅRSØ SVINNINGE TUSE KUNDBY HOLBÆK SØSTRUP REGSTRUP/NR.

Læs mere

Emner til Planstrategi 2018

Emner til Planstrategi 2018 Emner til Planstrategi 2018 Til Planstrategi 2018 foreslås fire hovedemner med en række underpunkter, der evt. kan justeres undervejs i processen. I det nedenstående vil underpunkterne blive uddybet. By

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune

Kommuneplan for Odense Kommune Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Omfordeling af byzoneareal og nyt erhvervsområde forslag til tillæg nr. 49 Tillæg til byudvikling og rammebestemmelser Odense Kommune Hvad er en kommuneplan? I

Læs mere

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej STATUS Plannavn Forslag Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej PDF Link til PDF blandet_bolig-_og_erhvervsomraade_oest_for_gamboetvej.pdf

Læs mere

Udviklingsområder i kystnærhedszonen

Udviklingsområder i kystnærhedszonen Udviklingsområder i kystnærhedszonen Hvad er kystnærhedszonen? Det er en 3km bred zone langs alle Danmarks kyster. Formålet med den er, at vi skal passe på det danske kystlandskab. I denne zone er det

Læs mere

NY REGULERING AF KYSTOMRÅDER OG ÆNDRINGER I NATURBESKYTTELSESLOVEN. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll 4. april 2017

NY REGULERING AF KYSTOMRÅDER OG ÆNDRINGER I NATURBESKYTTELSESLOVEN. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll 4. april 2017 NY REGULERING AF KYSTOMRÅDER OG ÆNDRINGER I NATURBESKYTTELSESLOVEN Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll 4. april 2017 KYSTOMRÅDER HVAD SKER DER? side 2 Erhvervsministerens fremsættelsestale, 25. januar 2017

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018 Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018 Høring indtil: 15. februar 2019 Informationsmøde: 29. januar 2029 kl. 19:00 i Svend Gønge Hallen AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

Læs mere

Samlet vurdering af kompensationsarealer i forhold til nyudlæg

Samlet vurdering af kompensationsarealer i forhold til nyudlæg Samlet vurdering af kompensationsarealer i forhold til nyudlæg I forbindelse med kommuneplanforslaget er der arbejdet med at udlægge tre nye områder til boligformål og et nyt område til erhvervsformål.

Læs mere

Kommuneplantillæg nr Boligområde Haverslev og Sørup

Kommuneplantillæg nr Boligområde Haverslev og Sørup Kommuneplantillæg nr. 11 - Boligområde Haverslev og Sørup Indholdsfortegnelse Redegørelse 3 Rammer 7 Kommuneplanramme 03.B240 - Boligområde 8 Kommuneplanramme 11.B320 - Boligområde 10 Bilag 1 - Behovsopgørelse

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen Vækst og udvikling i hele Danmark - Hvad er formålet? Regeringen ønsker vækst og udvikling i hele

Læs mere

Administrationsne vurdering og anbefalinger for Ønsker til byudlæg. Kommuneplan Forslag

Administrationsne vurdering og anbefalinger for Ønsker til byudlæg. Kommuneplan Forslag Administrationsne vurdering og anbefalinger for Ønsker til byudlæg Kommuneplan 2017-29 Forslag Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Indledning...3 Om arealudlæg i Gribskov Kommune...4 Fingerplanens

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Baggrund Danmark i bedre balance - Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013

Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013 Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver

Læs mere

Kortlægning og analyse af Danmarks vestkyst

Kortlægning og analyse af Danmarks vestkyst Kortlægning og analyse af Danmarks vestkyst Line Hvingel 1 HVINGEL Kortlægning og analyse af Danmarks vestkyst Line Hvingel 2 3 TURISME - at skabe gode rammer for erhvervsudvikling og vækst 4 Kortlægning

Læs mere

Modernisering af planloven Juni 2017

Modernisering af planloven Juni 2017 Modernisering af planloven Juni 2017 Baggrund Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016: Danmark i bedre balance - Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder

Læs mere

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:00 Mødested: Hjørring

Læs mere

Kommuneplantillæg nr Centerområde, Støvring Ådale

Kommuneplantillæg nr Centerområde, Støvring Ådale Kommuneplantillæg nr. 16 - Centerområde, Støvring Ådale Indholdsfortegnelse Redegørelse 3 Rammer 6 Kommuneplanramme 09.C7 - Centerområde 7 2 Redegørelse Baggrund Støvring har de seneste år oplevet stor

Læs mere

BILAG 2. Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027

BILAG 2. Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027 BILAG 2 Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027 Oversigten følger rækkefølgen i udkastet til planstrategi. Sidetalshenvisninger refererer til udkastet. Understreget

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 18. Sig 18.01 Sig By 18.10 Åbent land Sig Bevaringsværdige bygninger Rammer 18.01 Sig By Status Sig er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og turisme. Byen ligger ca. 8 km nord for

Læs mere

Tillæg nr til Kommuneplan Udvidelse af boligområde Egenappevej. d la d

Tillæg nr til Kommuneplan Udvidelse af boligområde Egenappevej. d la d Tillæg nr. 2017.19 til Kommuneplan 2017-2029 Udvidelse af boligområde Egenappevej K e d la d Udvidelse af boligområde Egenappevej Udvidelse af boligområde Egenappevej Status Plannavn Kladde Udvidelse af

Læs mere

Vejledning om byvækst. Planlægning og Byudvikling. Foto: Colourbox

Vejledning om byvækst. Planlægning og Byudvikling. Foto: Colourbox Vejledning om byvækst Planlægning og Byudvikling Oktober 2017 Foto: Colourbox INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 3 1 Planlovens bestemmelser om byvækst 4 1.1 Kommunens retningslinjer 4 1.2 Kommunenplanens

Læs mere

KLAR TIL DEN NYE PLANLOV - ØGET RÅDERUM, STØRRE ANSVAR

KLAR TIL DEN NYE PLANLOV - ØGET RÅDERUM, STØRRE ANSVAR KLAR TIL DEN NYE PLANLOV - ØGET RÅDERUM, STØRRE ANSVAR KLAR TIL DEN NYE PLANLOV 3 Den nye planlov trådte i kraft 15. juni 2017. Den giver kommunerne øget råderum i deres fysiske planlægning, men også

Læs mere

Kelleris, Espergærde. Espergærde SV mellem Kelleris Hegn og Grydemoseområdet.

Kelleris, Espergærde. Espergærde SV mellem Kelleris Hegn og Grydemoseområdet. Indhold Kelleris, Espergærde...2 Hornebyvej 71, Hornbæk...4 Harboesvej, Hornbæk...6 Ørsholtvej 25, Gurre...8 Birkehegnet, Ålsgårde...10 RIKA Plast, Saunte Bygade...12 1 Kelleris, Espergærde Lokalitet Espergærde

Læs mere

Vejledning om byvækst

Vejledning om byvækst Vejledning om byvækst Planlægning og Byudvikling INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 1 Planlovens bestemmelser om byvækst 2. Metode til opgørelse af arealbehov 3. Muligheder for at udlægge nye arealer 3.1 Positivt

Læs mere

19. Skovlund Skovlund By Åbent land Skovlund. Rammer

19. Skovlund Skovlund By Åbent land Skovlund. Rammer 19. Skovlund 19.01 Skovlund By 19.10 Åbent land Skovlund Rammer 19.01 Skovlund By Status Skovlund er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og erhverv. Byen ligger i det nordøstlige hjørne

Læs mere

FORSLAG KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 7 OM HELÅRSBEBOELSE. Politik & Borger PLANLÆGNING BESKRIVELSE

FORSLAG KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 7 OM HELÅRSBEBOELSE. Politik & Borger PLANLÆGNING BESKRIVELSE PLANLÆGNING KOMMUNEPLAN- TILLÆG NR. 7 OM HELÅRSBEBOELSE BESKRIVELSE KOMMUNEPLANRAMMER DER UDLÆGGER TIL BOLIGFORMÅL I BYZONE PRÆCISERES TIL H ELÅRSBEBOELSE HØRINGSPERODE 10. MAJ - 8. JULI 2019 (8 UG ER).

Læs mere

FORSLAG TIL PLACERING AF NYT PLEJECENTER/PLEJEBOLIGER

FORSLAG TIL PLACERING AF NYT PLEJECENTER/PLEJEBOLIGER FORSLAG TIL PLACERING AF NYT PLEJECENTER/PLEJEBOLIGER Nordbyen Nordlige Østerbro Cementen Sundby Nykøbing Syd-øst Nordbyen Placering: Nyt byområde, hvor et plejecenter let kan placeres ind i området uanset

Læs mere

Rishøjgård etape 2, Holbæk vest Ny kommuneplanramme 2.B26. Ca. 100 ha med plads til ca. 690 boliger

Rishøjgård etape 2, Holbæk vest Ny kommuneplanramme 2.B26. Ca. 100 ha med plads til ca. 690 boliger PLAN OG ÅBEN LAND Notat Dato: 18. september 2017 Sagsb.: emn Sagsnr.: Redegørelse for ændringer Nærværende notat indeholder en beskrivelse og redegørelse for de betydende ændringer der er foretaget i forbindelse

Læs mere

Randers - Neder Hornbæk

Randers - Neder Hornbæk Randers - Neder Hornbæk Opsummering af høringssvar 5) Det foreslås at matr. 5e, Neder Hornbæk ændrer anvendelse til boligområde i kommuneplanen. (se kort) 18) Det foreslås at den vestlige del af matr.

Læs mere

Regionplan TILLÆG 8. Anlægsområde øst for Nykøbing Havn, Nykøbing-Rørvig Kommune og. BYOMRÅDE øst for Havnebyen, Trundholm Kommune

Regionplan TILLÆG 8. Anlægsområde øst for Nykøbing Havn, Nykøbing-Rørvig Kommune og. BYOMRÅDE øst for Havnebyen, Trundholm Kommune Regionplan 2001-2012 TILLÆG 8 Anlægsområde øst for Nykøbing Havn, Nykøbing-Rørvig Kommune og BYOMRÅDE øst for Havnebyen, Trundholm Kommune August 2003 1 Regionplan 2001-2012 TILLÆG LÆG 8 Anlægsområde øst

Læs mere

Tillæg til Planstrategi Nordfyn

Tillæg til Planstrategi Nordfyn Tillæg til Planstrategi 2015 Nordfyn Juli 2017 1 2 Bårdesø Indhold Indledning 5 En samlet turismestrategi 7 Strandgyden, Skåstrup 8 Det nye område Strandgyden 9 Nordstrandsvej, Tørresø 10 Det nye område

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 Kort Kort 1: Den tidligere udstrækning af den økologiske forbindelse

Læs mere

12. Nordenskov Nordenskov By Åbent land Nordenskov. Rammer

12. Nordenskov Nordenskov By Åbent land Nordenskov. Rammer 12. Nordenskov 12.01 Nordenskov By 12.10 Åbent land Nordenskov Rammer 12.01 Nordenskov By Status Nordenskov er en lokalby med udviklingspotentiale inden for bosætning. Byen er placeret ca. 13 km øst/nordøst

Læs mere

Forslag. Tillæg til Vækststrategi Temaplanstrategi for sommerhus- og udviklingsområder i kystnærhedszonen

Forslag. Tillæg til Vækststrategi Temaplanstrategi for sommerhus- og udviklingsområder i kystnærhedszonen Forslag Tillæg til Vækststrategi 2016-28 Temaplanstrategi for sommerhus- og udviklingsområder i kystnærhedszonen Offentlighedsperiode: 29. juni 2017-25. august 2017. Klagefrist for beslutning om, at der

Læs mere

Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab. Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest

Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab. Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest Forord Formål Erhvervsministeren har med brev af den 10. februar 2017 inviteret kommunerne til at forberede

Læs mere

Planloven og L128 (kyst- og

Planloven og L128 (kyst- og Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 L 128 Bilag 13 Offentligt Planloven og L128 (kyst- og landzone) Helle Tegner Anker Det Biovidenskabelige Fakultet (LIFE), KU hta@life.ku.dk Planloven hovedelementer

Læs mere

STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD

STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN 2002-2012 RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD Vedtaget af byrådet den. 28. april 2004 Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Udbygningen af Stenløse Syd...

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter rammerne for al lokalplanlægning. Hvis Byrådet ønsker at gennemføre

Læs mere

Kommuneplanlægning efter planloven

Kommuneplanlægning efter planloven Kommuneplanlægning efter planloven 12. September 2018 Pia Graabech Agenda Planloven Indsigelser Kommuneplanen Lovændringer Erhvervsstyrelsen 2 Planlovens formål 1, stk. 1: Loven skal sikre en sammenhængende

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 FORSLAG i offentlig høring fra den 5. december 2016 til den

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. oktober 2014 J.nr.: NMK-33-02560 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Aabenraa Kommunes vedtagelse af Lokalplan nr. 70

Læs mere

Erhvervsarealer planproces for overførsel mellem zoner

Erhvervsarealer planproces for overførsel mellem zoner Erhvervsarealer planproces for overførsel mellem zoner I det følgende beskrives kortfattet planprocessen ved ændring af et givet område til fremtidig anvendelse til erhvervsformål. Erhvervs-anvendelse

Læs mere

Starup - Tofterup 22. TOFTERUP KOMMUNEPLAN 2013

Starup - Tofterup 22. TOFTERUP KOMMUNEPLAN 2013 Starup - Tofterup 22. TOFTERUP KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE Kommune 1 09. Horne 09.01 Horne By Bevaringsværdige bygninger Rammer Kort materialet i dette planhæfte indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering,

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 50 UDVIDELSE AF B17.15 PÅ MASNEDØ AUGUST AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

Kommuneplantillæg nr. 50 UDVIDELSE AF B17.15 PÅ MASNEDØ AUGUST AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 50 UDVIDELSE AF B17.15 PÅ MASNEDØ AUGUST 2019 AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk OFFENTLIGHED OG VEDTAGELSE Kommunalbestyrelsen har den 28. aug. 2019 vedtaget kommuneplantillæg

Læs mere

NYE OG ÆNDREDE UDPEGNINGER. Kommuneplan

NYE OG ÆNDREDE UDPEGNINGER. Kommuneplan NYE OG ÆNDREDE UDPEGNINGER Kommuneplan 2017 INDLEDNING Hvor kan der bygges boliger, hvor kan virksomhederne placeres, og hvor er det oplagt at give mulighed for butikker? Det skal en kommuneplan give et

Læs mere

NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017

NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017 Plan og Udvikling Sagsnr. 281105 Brevid. 2650335 Ref. HABR Dir. tlf. hannebb@roskilde.dk NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017 26. september 2017 Kommunerne i kan inden den 15. oktober 2017

Læs mere

Den nye planlov. muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder. Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen

Den nye planlov. muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder. Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen Den nye planlov muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen Lovforslag om modernisering af planloven Lovforslag om modernisering

Læs mere

Grønt Råd Planstrategi 2015 26. november 2015 Navn / stilling / oplæg Bæredygtighed Planstrategi hvad er grundlaget og rammerne Forholdet til Visionen Temaer i Planstrategi 2015 Erhverv Uddannelse Trafik

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Holger Bisgaard, Planlægning og Byudvikling, maj 2017 Status Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016.

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Grønt Danmarkskort og potentiel natur Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter

Læs mere

Horne 09. HORNE KOMMUNEPLAN 2013

Horne 09. HORNE KOMMUNEPLAN 2013 Horne 09. HORNE KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver de overordnede

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nr. 2 - Sommerhusområderne Gammelgård og Emmelsten 3 Redegørelse 4 Rammer 6 Vedtagelse 8

Indholdsfortegnelse. Nr. 2 - Sommerhusområderne Gammelgård og Emmelsten 3 Redegørelse 4 Rammer 6 Vedtagelse 8 Indholdsfortegnelse Nr. 2 - Sommerhusområderne Gammelgård og Emmelsten 3 Redegørelse 4 Rammer 6 Vedtagelse 8 2 Sommerhusområderne Gammelgård og Emmelsten Tillæg nr. 2 til Kommuneplan 2013-2025 omfatter

Læs mere

Kommuneplantillæg nr Boligområde i Øster Hornum

Kommuneplantillæg nr Boligområde i Øster Hornum Kommuneplantillæg nr. 14 - Boligområde i Øster Hornum Indholdsfortegnelse Redegørelse 3 Rammer 5 Kommuneplanramme 13.B192 - Boligområde i Øster Hornum 6 Bilag 1 - Behovsopgørelse 8 Metode 9 Trin 1 - Arealbehov

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen Vækst og udvikling i hele Danmark - Hvad er formålet? Regeringen ønsker vækst og udvikling

Læs mere