Affaldsplan Esbjerg Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Affaldsplan 2009-2012 Esbjerg Kommune"

Transkript

1 Affaldsplan

2 Affaldsplan Side 2 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 5 2 EU-AFFALDSDIREKTIV Affaldshierarkiet 6 3 NATIONAL AFFALDSREFORM 8 4 KYOTO-AFTALE OG NATIONAL KLIMASTRATEGI 10 5 AFFALDSSTRATEGI FAKTA OM ESBJERG KOMMUNE 12 7 OPBYGNING AF AFFALDSPLANEN 12 8 POLITIKKER OG OVERORDNEDE MÅL 13 9 PLAN FOR AFFALDSOMRÅDET ADMINISTRATION AF AFFALDSOMRÅDET Planlægningsgrundlag Lovgrundlag Regional og kommunal planlægning Regulativer Finansiering af affaldsområdet Tiltag i planperioden Plan for administration af affaldsområdet INFORMATION OG SAMARBEJDE Affaldsforum Brugerundersøgelse Private husstande Erhverv Hjemmeside Vurdering af området Plan for information og samarbejde KOMMUNALE VIRKSOMHEDER Definition Lovgrundlag Tiltag i planperioden Vurdering af området Plan for kommunale virksomheder

3 Affaldsplan Side 3 13 HUSHOLDNINGER Definition Lovgrundlag Status i affald fra husholdninger Vurdering af området Mål for området Plan for husholdninger DAGRENOVATION Definition Serviceniveau Tiltag i planperioden Mængder Vurdering af området Mål for området Plan for dagrenovation GENBRUGSORDNING Definition Serviceniveau Genbrugspladser Tiltag i planperioden Mængder Vurdering af området Mål for området Plan for genbrugsordning ERHVERV Definition Lovgrundlag Farligt affald Andet affald (erhvervsaffald) Affaldstransportøren Tiltag i planperioden Mængder Vurdering af området Mål for området Plan for erhverv BEHANDLINGSANLÆG BEHANDLINGSANLÆG HVOR ESBJERG KOMMUNE ER EJER/SAMARBEJDSPARTNER Modtageanlæg for jord Plan for modtagelse af jord Måde Deponeringsanlæg Genbrugsområde 83

4 Affaldsplan Side Plan for Måde Deponeringsanlæg I/S Esbjerg Modtagestation L90 Affaldsforbrænding Dong Energy PLANLAGTE HANDLINGER I AFFALDSPLAN Nåede vi de mål, vi opstillede i den tidligere Affaldsplan? ØKONOMI OG PROGNOSER Status og prognoser for affald fra private husstande Status og prognose for affald fra erhverv Økonomi for affaldsområdet 94

5 Affaldsplan Side 5 1 Indledning Denne affaldsplan indeholder rammerne for s affaldsplanlægning for Affaldsplanen har et 12 årigt perspektiv med særlig fokus på de første 4 år. Formålet med planen er at beskrive, hvilke initiativer og ordninger ønsker at gennemføre / indføre indenfor affaldsområdet i den kommende planperiode. Samtidigt vil Affaldsplanen blive brugt i hverdagen, som et styrings- og planlægningsværktøj. Den skal medvirke til, at når de mål, der er fastsat inden for affaldsområdet. Planen skal også oplyse om, hvilke prioriteringer og tiltag har gennemført inden for området. Affaldsordninger i planlægges og drives på baggrund af en afvejning mellem service, økonomi, miljø og arbejdsmiljø. Affaldsplanen giver ikke i sig selv beføjelser og har ikke direkte retslige konsekvenser. Enkelte dele af affaldsplanen forudsætter, at der bevilges yderligere midler ved den politiske vedtagelse af igangsætning af nye initiativer. Affaldsplanen skal betragtes som et dynamisk værktøj, som bruges aktivt til at evaluere situationen på affaldsområdet løbende. Planen evalueres som minimum én gang årligt i forbindelse med årsopgørelsen. Affaldsplanen betyder ikke en revolution af affaldsområdet i. Det er der ikke behov for. Det går generelt rigtigt godt med affaldshåndteringen og denne udvikling ønsker vi at styrke gennem denne affaldsplan ved at videreudvikle de allerede eksisterende systemer. En tilgang som hele tiden sikrer bedre affaldsløsninger.

6 Affaldsplan Side 6 2 EU-affaldsdirektiv Det nye affaldsdirektiv 2008/98/EF blev vedtaget i EU-Parlamentet i juni og i Rådet i oktober Direktivet trådte i kraft ved offentliggørelsen i EU Tidende den 22. november Direktivet kan få stor indflydelse på affaldsplanlægningen i Danmark. Her følger en opridsning af de vigtigste ændringer Affaldshierarkiet Affaldshierarkiet bliver fastholdt og er skrevet ind i direktivet, Der er et nyt punkt i affaldshierarkiet der hedder forberedelse med henblik på genbrug (for eksempel flaskeskylleri af flasker uden pant). Forebyggelse, herunder genbrug Forberedelse med henblik på genbrug Genanvendelse Anden nyttiggørelse, for eksempel energiudnyttelse Bortskaffelse (forbrænding uden energiudnyttelse eller deponering) Der kan i visse tilfælde afviges fra hierarkiet ud fra konkrete miljøvurderinger Biprodukter: Biprodukter er produkter, der ikke er blevet til affald, men som direkte og uden videre bearbejdning kan afsættes som et produkt. Det kan betyde, at affaldsmængder, der i dag tæller med i opgørelser af genbrugsprocenter, fremover slet ikke indgår End-of-Waste. I direktivet er der indskrevet end-of-waste-kriterier, der beskriver, hvad der skal være opfyldt for at affald, der har gennemgået en nyttiggørelsesoperation, ophører med at være affald. Når affald overgår til at være et produkt, kan det igen sælges frit over landegrænserne. Affaldsforebyggelse er blevet indarbejdet direkte i direktivet. Kommissionen vil over de næste år udarbejde midtvejsrapport om udviklingen inden for affaldsproduktion og målet med affaldsforebyggelse ved udgangen af 2011, politik om økodesign af produkter, handlingsplan for at ændre de eksisterende forbrugsmønstre ved udgangen af 2011, samt opstilling af mål for affaldsforebyggelse ved udgangen af Mål for genanvendelse. Der er kommet specifikke genanvendelsesmål, senest i % genanvendelse af minimum papir, metal, plast og glas fra husholdninger eller tilsvarende affald. 70 % genanvendelse eller anden nyttiggørelse af bygge- og anlægsaffald (ekskl. jord og sten) Kommissionen vil senest i 2014 overveje mål for andre affaldstyper.

7 Affaldsplan Side Forbrænding som nyttiggørelse. Forbrænding af affald på anlæg, der opfylder en vis energieffektivitet, er nu nyttiggørelse Det betyder, at affald til forbrænding frit kan bevæge sige over landegrænserne som en vare Nærhed og selvforsyning Bioaffald. Der er indskrevet bestemmelser om at medlemslandene, for at beskytte egen forbrændingskapacitet, kan man begrænse import af affald til forbrænding herunder nyttiggørelse, hvis nationalt affald vil blive fortrængt til bortskaffelse eller ikke kan behandles i overensstemmelse med affaldsplanerne. Der stilles ikke særskilt krav til bio-sortering, men landene skal selv lave ordninger, når det er relevant i henhold til affaldshierarkiet og beskyttelse af miljøet og menneskers sundhed.

8 Affaldsplan Side 8 3 National affaldsreform Affaldsreformen om ny organisering af affaldssektoren forventes at blive vedtaget i foråret 2009 med ikrafttræden 1. januar Affaldsreformen deles op i to faser og fase 1, der forventes at træde i kraft den 1. januar 2010 omfatter følgende punkter Liberalisering af genanvendeligt erhvervsaffald Det betyder at kommunen ikke længere har anvisningsretten over det genanvendelige erhvervsaffald og at virksomheder frit kan vælge mellem anlæg fra en national liste til behandling af genanvendeligt affald Kommunernes rolle som myndighed og driftsherre skal adskilles. Dette skal ske i separate organisatoriske og økonomiske enheder, så der skabes en klarere opdeling mellem gebyr- og skattefinansierede aktiviteter Gennemsigtighed i gebyrer. Borgere og virksomheder skal kunne se, hvad de betaler for. Der må ikke krydssubsidieres mellem forskellige brugergrupper og forskellige affaldsordninger. Det skal også være lettere at sammenligne gebyrer på tværs af kommuner Åbning af genbrugsstationer for erhverv og ensartet gebyrstruktur for betaling Fra 1. januar 2010 skal erhvervsvirksomheder have adgang til de kommunale genbrugsstationer. Betalingen for erhvervs brug af genbrugsstationerne skal være efter en ens gebyrstruktur i hele landet baseret på den enkelte kommunes driftsomkostninger på genbrugsstationen Standardregulativer for både husholdnings- og erhvervsaffald. Miljøstyrelsen kommer med forslag til to standardregulativer så alle kommuners regulativer bliver ens bygget op og bruger samme definitioner og begreber. Regulativerne kommer til at bestå af to dele. En generel del som er ens i alle kommuners regulativer og en særlig del med bestemmelser om de specifikke affaldsordninger i kommunen Ensartet dataindsamling i et landsdækkende affaldsdatasystem. Det nye, forenklede nationale affaldsdatasystem vil erstatte ISAG-tallene og bygger på indberetning fra tre kilder - affaldsmodtagere, indsamlere og slutbehandlere.

9 Affaldsplan Side Benchmarking af forbrændings- og deponeringsanlæg. Alle forbrændings- og deponeringsanlæg skal fra 2010 deltage i en årlig obligatorisk benchmarking.

10 Affaldsplan Side 10 4 Kyoto-aftale og national klimastrategi Der kommer i øjeblikket større og større fokus på klimaet, primært CO2-udslip. Som et resultat af Kyoto-aftalen vil der efter 2012 eksistere lofter over al CO2-udledning i Danmark, først et loft i form af kvoter til den kvote-belagte sektor herunder kraft/varmesektoren og CO2-tunge industrier. Derefter nationale lofter over emissionerne fra de ikke-kvotebelagte sektorer som for eksempel affaldshåndtering, mindre industrivirksomheder, transport, individuel opvarmning og landbrug. s udgangspunkt er, at arbejdet på affaldsområdet sker i overensstemmelse med affaldshierarkiet. Øverst i affaldshierarkiet står affaldsforebyggelse. I løbet af de seneste år er mængderne af affald i Danmark steget uventet meget. Hvis denne udvikling fortsætter kan de forskellige behandlingsanlæg få problemer med at håndtere de meget store mængder De stigende affaldsmængder er en konsekvens af et stigende forbrug. Det stigende forbrug er tæt knyttet til en stigning i udledning af CO2. Ved nedbringelse af den samlede mængde affald, kan bidrage til mindre udledning af CO2. vil i den kommende planperiode undersøge forskellige målgruppers adfærd i forbindelse med forbrug og affald.

11 Affaldsplan Side 11 5 Affaldsstrategi Affaldsstrategi del beskriver regeringernes affaldspolitik og de nationale myndigheders arbejde på affaldsområdet. Desuden udstikker strategierne rammerne for kommunernes lokale affaldsplaner. Den nye Affaldsstrategi følger op på Regeringens Affaldsstrategi Den nye nationale affaldsstrategi kommer i flere tempi og ikke som en samlet plan, som der har været tradition for. Første del af den nye affaldsstrategi blev sendt i høring i nov og omfatter: kapacitetsplan for forbrændingsanlæg, en indsats for at begrænse mængden af henkastet affald samt en opdatering af regelgrundlaget på affaldsområdet. Anden del vil afvente politisk stillingtagen til en eventuel liberalisering (selskabsdannelse) af forbrændings- og deponeringsanlæg og vil indeholde; en udmelding om, hvordan den nye organisering af affaldssektoren skal gennemføres, kapacitetsplan for deponeringsanlæg samt en indsats for at forebygge affald og øge genanvendelsen af især erhvervsaffald. Gennemførelsen af EU s affaldsdirektiv vil medføre yderligere initiativer til gennemførelse i dansk lovgivning. Regeringens affaldspolitik for bygger på 7 grundelementer: 1. Vi skal forebygge affaldsdannelsen, både mængden og farligheden 2. Vi skal reducere tabet af ressourcer 3. Vi skal reducere emissionerne af klimagasser fra affaldsbehandling 4. Vi skal reducere den samlede miljøbelastning fra affald 5. Vi skal sikre mest miljø for pengene 6. Vi skal øge kvaliteten i affaldsbehandlingen 7. Vi skal sikre en effektiv affaldssektor Regeringens mål er, at der skal sikres en høj genanvendelse. Det er Regeringens mål at fastholde det tidligere mål om mindst 65 % genanvendelse og at skærpe målet til højst 6 % deponering i Indsatsområder i regeringens Affaldsstrategi er for øvrigt: Henkastet affald Forbrændingskapacitet Regelgrundlaget Teknologiudvikling Strategiens mål skal realiseres gennem en fælles indsats af alle aktørerne på affaldsområdet. Det er et fælles ansvar for såvel myndigheder som borgere og virksomheder at løfte denne opgave. Kommunerne har dog en meget stor del af opgaverne på affaldsområdet blandt andet. i forbindelse med affaldsregulativer, etablering af indsamlingsordninger, sikring af forbrændings- og deponeringskapacitet og ikke mindst med tilsynsopgaver.

12 Affaldsplan Side 12 6 Fakta om Fakta om pr. 1. januar 2009: husstande med fortovsindsamling husstande med containergårde landejendomme/sommerhuse erhvervsenheder Areal 742,50 km 2 Indbyggere Opbygning af affaldsplanen Affaldsplanen er bygget op som en gennemgang af alle eksisterende ordninger i Esbjerg Kommune. For hvert område gennemføres: kortlægning af tiltag i planperioden udvikling i mængder i perioden vurdering af området mål for området plan for området og hvilke initiativer/handlinger skal sættes i værk? Alle nye aktiviteter i den kommende planperiode er samlet i plan for affaldsområdet Bilag 1 består en oversigt over planlagte handlinger i de tidligere affaldsplaner for Esbjerg, Bramming og Ribe Kommune samt Grimstrup Sogn. Der er for de enkelte handlinger foretaget en vurdering af om vi nåede de mål vi opstillede i de tidligere affaldsplaner.

13 Affaldsplan Side 13 8 Politikker og overordnede mål Affaldshåndtering er gennem de senere år blevet mere kompleks. Lovgivningen er blevet mere international, og EU-direktiver og -forordninger har stigende indflydelse på reguleringen af affaldsområdet i de enkelte EU-lande. Samtidigt skal forholde sig til stadigt flere aktører, der arbejder med området på grund af udlicitering og fri konkurrence. Det er der via affaldsplanlægningen skal bevare overblikket over mængderne, ordningerne og gældende lovgivning. Det er ligeledes s ansvar at sikre en fornuftig udvikling, der bygger på varige affaldsløsninger set ud fra både en miljømæssig og økonomisk betragtning. Som det fremgår af ovenstående diagram opfylder målsætningen for Regeringens sigtelinje for den fremtidige indsats over for de samlede affaldsmængder fremgår af følgende diagram. har mål om at deponere og forbrænde mindre end Regeringens sigtelinjer angiver, samtidig med at der sendes mere affald til genbrug.

14 Affaldsplan Side 14 vil de kommende år arbejde med håndteringen af borgernes og erhvervslivets affald ud fra nedenstående målsætninger: Dannelse af affald skal forebygges vil øge fokus på mere affaldsforebyggelse og genbrug. Det skal være lettere for borgerne og erhvervslivet at vælge de rigtige løsninger. vil gøre en forebyggende indsats for at begrænse dannelsen af affald. Ressourcerne i affald skal udnyttes bedst muligt vil sikre, at ressourcerne i affaldet bliver udnyttet bedst muligt, og mængderne til forbrænding og deponering skal minimeres. Affaldet skal sorteres, så det kan behandles på den mest miljørigtige måde. Det kan enten genanvendes som råvarer til nye produkter, eller ressourcerne i affaldet kan blive til fjernvarme og elektricitet ved forbrænding. Kun hvis affaldet hverken kan genanvendes eller brændes skal det deponeres på deponi. Miljøbelastningen fra affald skal nedsættes vil reducere miljøbelastningen fra affald og indsatsen vil være rettet mod de mest problematiske stoffer i affaldet. Indsatsen vedrører hele processen fra affaldet produceres til det slutbehandles. Alle grupper skal have et højt vidensniveau om affaldsordningerne ønsker at borgerne og erhvervslivet kender ordningerne i. Det vurderes, at informationen om affaldshåndteringen i er på et højt niveau og det ønsker vi at fortsætte med. Da affaldshåndtering ikke er noget, de fleste bruger meget tid på, skal der informeres om det på en let og forståelig måde. s egne virksomheder skal vise vejen ønsker, at vores egne virksomheder har mulighed for at sortere affaldet på en nem og enkel måde. Byen skal være æstetisk og ren Henkastet affald er et stort og stigende problem. Alle borgere i har ret til at have en forventning om, at der i naturen eller i byen er rent og pænt. Kommunens indsats på affaldsområdet skal afvejes med hensyn til økonomi, service og miljø har som målsætning, at affaldet skal behandles på den bedste måde set ud fra både et miljømæssigt og et økonomisk synspunkt. arbejder for, at der ved valg af affaldsløsninger foretages en helhedsvurdering. En vurdering, som omfatter CO 2-belastningen, forbruget af ressourcer og energi samt konsekvenser for arbejdsmiljøet.

15 Affaldsplan Side 15 9 Plan for affaldsområdet Der er udarbejdet et forslag til plan for affaldsområdet i, som samlet viser alle planlagte initiativer for de næste 3 år. Planen indeholder endvidere en tidsplan for de planlagte initiativer. Der er foretaget en økonomisk vurdering af omkostningerne ved gennemførelse af planlagte initiativer, der er i planperioden , og det er angivet om beløbene er indeholdt i budgettet. Planlagte initiativer der forventes at kunne gennemføres for mindre en 0,1 mio. kr. er ikke angivet ved konkrete beløb.

16 Affaldsplan Side 16 Plan for affaldsområdet halvår 2. halvår 1. halvår 2. halvår 1. halvår 2. halvår 1. halvår 2. halvår Administration af affaldsområdet Ajourføring af regulativer efter nationalt paradigme x x Renovationsopkrævning - gennemsigtighed x x Udvikling af service - elektronisk kommunikation i centrum x x Information og samarbejde Informationspolitik x x Affaldsforum for både borgere og erhverv x x x x Brugerundersøgelse x x x x x x Vejledning af mindre virksomheder, institutioner og lignende x x x x x x Kampagne mod affald i naturen x x x x x Udbudsform x x Kommunale virksomheder Ren Uge kampagne i folkeskolerne x x x x x x Erhverv på genbrugsstationen - tilpasning til nye krav x x x Optimering af affaldsordningen for kommunale institutioner x Kommunalt projekt om sortering af bygningsaffald x x Husholdninger Dagrenovation Affaldsminimering incitamenter til bedre sortering x x x x x x Adgangsforhold - både by og land x x x x Muligheder for bioforgasning af dagrenovation x Husholdninger Genbrugsordning Affaldsminimering - Direkte genbrug x x x x x x Optimering af genbrugsordningen for borgere x Udvikling af affaldsordningen for boligselskaber x Miljøvurdering af genbrugsindsamlingen x Miljøvurdering af ordningen med indsamling af stort brændbart x Udbud af genbrugsindsamlingen x x Udbud af drift af genbrugspladserne x Erhverv Virksomheder Tilsyn med virksomheder x x x x x x x x Vejledning af virksomheder x x x x x x x x Kildesortering af emballage x x x x x x x x Affaldsminimering x x x x x x x x Informationsmateriale x Bygge- og anlægsaffald x x x x x x x x Klinisk risikoaffald Genanvendelse af madaffald x Farligt affald - miljøvurdering af slatordningen x

17 Affaldsplan Side 17 Plan for affaldsområdet halvår 2. halvår 1. halvår 2. halvår 1. halvår 2. halvår 1. halvår 2. halvår Måde Deponi Grønt regnskab og miljøredegørelse x x x Arbejdsmiljø x x x Genbrugsplads for erhverv - aktivitet på MD x PVC og trykimprægneret træ x

18 Affaldsplan Side Administration af affaldsområdet 10.1 Planlægningsgrundlag Miljøbeskyttelsesloven Affaldsområdet reguleres af lov om miljøbeskyttelse nr. 753 af 25. august Krav for affaldsområdet er endvidere reguleret i bekendtgørelse om affald nr af 13/12/2006. Miljøbeskyttelseslovens 47 fastlægger den overordnede ramme for kommunens affaldsplanlægning. Miljøbeskyttelseslovens 47 og affaldsbekendtgørelsen er udformet på baggrund af krav til affaldsplanlægningen i en række EU-direktiver. Efter miljøbeskyttelseslovens 47, stk. 2 er det kommunalbestyrelsen, der udarbejder en plan for håndteringen af affald i kommunen. Miljøministeren fastsætter i medfør af lovens 47, stk. 3 regler for indholdet af de kommunale affaldsplaner, tidsfrister og procedurer i forbindelsen med tilvejebringelsen samt om revision af planerne. Tidsfristen for at udarbejde affaldsplanen er udskudt med 1 år. Det vil sige at affaldsplanen gældende for skal være godkendt inden den 1. januar Affaldsplanen skal være i overensstemmelse med al øvrig planlægning, både lokalt, regionalt og nationalt Lovgrundlag Affaldsplanen skal udarbejdes for at give en samlet oversigt over den eksisterende og planlagte affaldshåndtering i. Affaldsplanen skal indeholde en kortlægningsdel, en målsætningsdel og en planlægningsdel. I kortlægningsdelen beskrives de eksisterende forhold i, blandt andet type og mængde produceret affald, hvordan affaldet behandles og bortskaffes. Hvilke indsamlings- og anvisningsordninger der anvendes i, en beskrivelse af hvilke affaldsanlæg der er beliggende i, og hvilke omkostninger Esbjerg Kommune har ved håndtering af affald Regional og kommunal planlægning Affaldsplanen er udarbejdet i overensstemmelse med den nationale og kommunale planlægning. Regionplan Af den gældende Ribe Amtskommunes Regionplan 2016 fremgår at der fortsat skal arbejdes på at begrænse mængden af affald. Det affald, der ikke kan undgås, skal så vidt muligt genbruges eller nyttiggøres. Regionplanen reserverer arealer til udvidelser af de eksisterende deponeringsanlæg, så kommunerne kan aftage de forventede mængder affald.

19 Affaldsplan Side 19 Endelig sikres det, at der ikke opføres boliger, institutioner eller lignende i umiddelbar nærhed af affaldsbehandlingsanlæggene. Kommuneplan Af de gældende kommuneplaner for fremgår at Esbjerg kommune blandt andet skal arbejde for at øge genanvendelsen og skabe en effektiv håndtering og stærkere styring af affaldsbortskaffelsen, opsamle alt affald uden for andre ordninger, for at sikre at affaldet indsamles og håndteres miljømæssigt korrekt, og at være på forkant med udviklingen, at medvirke til at genbrug, forbrænding og deponering af affaldet sker miljømæssigt og økonomisk optimalt, og tilskynde til at sortere affaldet bedre - dvs. i flere forskellige typer og sætte større fokus på produkterne, så de senere kan genanvendes. Terrænregulering er i gang med at planlægge et nyt depot for lettere forurenet jord. Depotets forventede placering er ved Måde Deponi. Måde Deponeringsanlæg Etape 1 vil efter foretaget slutafdækning og terrænregulering af deponienheden blive udlagt til offentligt rekreativt område. er i gang med etablering af en ny deponeringsenhed, etape 3a, til afløsning af etape 1. Den nye deponeringsenhed er omfattet af Regionplanens og Kommuneplanens arealudlæg til deponi. I affaldsplanens målsætningsdel beskrives s overordnede målsætninger på affaldsområdet. I planlægningsdelen beskrives den forventede fremtidige udvikling i affaldstyper og mængder, hvordan affaldet fremover forventes håndteret, hvilke affaldsanlæg der forventes anvendt, og hvilke omkostninger der er forbundet med at gennemføre planen. s Affaldsplan tager udgangspunkt i de overordnede retningslinier for, hvordan en affaldsplan skal udarbejdes. Der er valgt at beskrive de politiske målsætninger indenfor affaldsområdet i et selvstændigt afsnit. For hvert enkelt område der er tages op i planen, foretages en selvstændig kortlægningen med efterfølgende beskrivelse af hvilke tiltag og målsætninger, der er i affaldsplanens planperiode Regulativer Affaldsområdet håndteres og administreres af, efter regler og retningslinier der er angivet i de kommunale regulativer der tager udgangspunkt i Miljøbeskyttelsesloven og Affaldsbekendtgørelsen, samt øvrige bekendtgørelser og retningslinier indenfor affaldsområdet. I findes følgende regulativer: Regulativ for husholdningsaffald, gældende fra 20. august 2007 Regulativ for erhvervsaffald, gældende fra 1. oktober Regulativ for farligt affald, gældende fra 1. januar Ordning for farligt affald ved virksomheder med op til 50 kg. pr. år, gældende fra 1. maj Klinisk risikoaffald er omfattet af regulativ for farligt affald. Olie- og benzinudskillere er omfattet af regulativ for farligt affald.

20 Affaldsplan Side Finansiering af affaldsområdet Affaldsområdet er et brugerfinansieret område, der for hver enkelt ordning som findes i, skal hvile-i-sig-selv. Affaldsområdet skal hvile i sig selv økonomisk. Det betyder, at udgifterne til affaldshåndtering skal betales af de virksomheder og borgere, der producerer affaldet. Renovationsgebyret er sammensat af et fællesbidrag og et dagrenovationsbidrag. Alle ejendomme i betaler fællesbidrag i henhold til ejendommens registrering i Bygnings- og Boligregistret (BBR). Dagrenovationsbidraget opkræves i henhold til den tømningshyppighed og det opsamlingsmateriel der er tilmeldt dagrenovationsordningen på den enkelte ejendom. Deponeringsanlæg De kommunalt drevne deponier, Måde Deponeringsanlæg og Mågehøj Specialdeponi, finansieres af affaldsproducenten. Gebyrer opkræves hos affaldsproducenten/affaldstransportøren via månedlig regningsopkrævning. Gebyrerne er afhængige af hvilken affaldstype der bortskaffes. I gebyrerne er indeholdt udgifter til behandling af affaldet, planlægning, etablering, drift og administration af det enkelte deponeringsanlæg. Madaffald og elektronikaffald Kommunen har ansvaret for etablering af ordningerne, men er ikke økonomisk involveret. Affaldsproducenterne afregner direkte med de virksomheder som har indgået aftale med. Bekendtgørelse om producentansvar for batterier og akkumulatorer Pr. 1. januar 2009 trådte bekendtgørelse nr af 11. december 2008 om batterier og akkumulatorer og udtjente batterier og akkumulatorer i kraft. Bekendtgørelsen implementerer EU's batteridirektiv og omhandler reglerne om producentansvar for producenter og importører af batterier og akkumulatorer. Bekendtgørelsen betyder, at producentansvaret gælder både for producenter og importører af batterier og akkumulatorer. Den, der bliver ansvarlig efter bekendtgørelsens regler, er den, der markedsfører batteriet 1. gang i Danmark, dvs. den i Danmark, der 1. gang erhvervsmæssigt stiller et batteri til rådighed eller overdrager det til 3. mand mod eller uden vederlag i Danmark, herunder ved import til Danmark. Der sondres mellem tre typer af batterier og akkumulatorer: bærbare batterier og akkumulatorer, industribatterier og -akkumulatorer og bilbatterier og -akkumulatorer.

21 Affaldsplan Side Tiltag i planperioden Ajourføring af regulativer I Handlingsplan er det fastsat, at Erhvervsregulativet skal gennemgå en generel opdatering samt at regulativet for farligt affald skal gennemgå en generel opdatering af regulativteksten. I den forbindelse samles regulativerne for farligt affald, klinisk risikoaffald, olie- og benzinudskillere i ét regulativ. I 2007 blev Regulativ for husholdningsaffald og Regulativ for erhvervsaffald revideret. Revidering af Regulativ for husholdningsaffald og Regulativ for erhvervsaffald skete i forlængelse af harmoniseringsprocessen som følge af kommune sammenlægningen. Regulativ for husholdningsaffald indeholder blandt andet følgende ændringer: Anden bortskaffelse af dagrenovation. Alle ejendomme i skal være tilmeldt den kommunale dagrenovationsordning. I tidligere Helle Kommune kunne ejendomme uden for byområder frit vælge at bortskaffe dagrenovation og dagrenovationslignende affald via den kommunale renovationsordning eller via privat transportør. Anden bortskaffelse af genbrugeligt affald. Affald omfattet af husholdningsregulativet må kun indsamles og behandles ved s foranstaltning. Anden indsamling må ikke foregå. I tidligere Bramming, Helle og Ribe Kommuner var det muligt for grundejere og borgere at bortskaffe genanvendeligt materiale til indsamlingsordninger, der arrangeres af frivillige og private organisationer og er godkendt af de enkelte kommuner. Denne mulighed gav anledning til, at organisationerne kun bortskaffede det økonomisk attraktive affald. Fritagelse for deltagelse i dagrenovationsordningen efter forudgående skriftlig ansøgning fra grundejeren: 1. Ubeboet/ubenyttet ejendom i mere end 6 mdr. Fritagelse gives for dagrenovationsbidrag (men ikke for fællesbidrag som dækker de generelle omkostninger til administration, planlægning, information mv. samt genbrugsordningen). 2. Enmandsvirksomheder i forbindelse med privat bolig, med erhvervsareal mindre end 25 m 2 og uspecificeret i BBR, fritages for både dagrenovationsbidrag og fællesbidrag. Det forudsættes, at boligenheden er tilmeldt dagrenovationsordningen. 3. Landbrugsejendomme (med eller uden dyrehold) i forbindelse med privat bolig, fritages for dagrenovationsbidrag, ikke for fællesbidrag. Det forudsættes, at boligenheden er tilmeldt dagrenovationsordningen. 4. Landbrugsejendomme (med eller uden dyrehold) uden privat beboelse fritages ikke for deltagelse i dagrenovationsordningen. Fællesbidrag og dagrenovationsbidrag betales for bortskaffelse af dagrenovation og dagrenovationslignende affald til den kommunale dagrenovationsordning. Regulativ for erhvervsaffald indeholder blandt andet følgende ændringer: Den nedre grænse for sortering af papir/pap, planglas og plastemballage til genanvendelse er fjernet således, at affaldstyperne, på lige fod med andre affaldstyper angivet i sorteringslisten, skal sorteres fra virksomhedernes øvrige affald til separat håndtering. I de nationale regler er der ikke anført nedre grænser for hvornår en affaldstype skal udsorteres til særskilt behandling. Undtaget herfra er bygge- og anlægsaffald, træemballage og madaffald fra storkøkkener.

22 Affaldsplan Side 22 Grænsen for anmeldelse og kildesortering af bygge- og anlægsaffald er ændret fra 25 tons til 1 ton. Ved ændringen følger vi de nationale regler, og forventer ikke at det medfører øget administration i de berørte forvaltninger. Denne ændring forudsætter imidlertid, at udvalget samtidig foretager en tilretning af det gældende regulativ for erhvervsaffald, der angiver en grænse på 25 tons. Regulativet er behandlet af Byrådet d. 20. august, hvor forvaltningen ikke var opmærksom på, at det i Miljøstyrelsens cirkulære nr. 94 fra 1995 angives, at det påhviler bygherren at indgive anmeldelse til kommunen, hvis affaldsmængden overstiger 1 ton. Alt papir og pap skal fremover sorteres til genanvendelse, og det er ikke længere tilladt at aflevere fortroligt papir til forbrænding. Fortroligt papir makuleres inden det afleveres til genanvendelse. Nye affaldstyper til udsortering er træemballage og asbest. Regulativ for farligt affald, gældende fra 1. januar 2006 er revideret. Regulativ for farligt affald omfatter ordning for farligt affald ved virksomheder med op til 50 kg. pr. år, klinisk risikoaffald, olie- og benzinudskillere Renovationsopkrævning Gebyrsammensætningen er ændret dels på grund af nye ordninger og dels for at kunne få et mere gennemsigtigt gebyrsystem. Renovationsgebyret består af et fællesbidrag og et dagrenovationsbidrag. Alle ejendomme i betaler fællesbidrag i henhold til ejendommens registrering i Bygnings- og Boligregistret (BBR). Dagrenovationsbidraget opkræves i henhold til den tømningshyppighed og opsamlingsmateriel der er tilmeldt dagrenovationsordningen på den enkelte ejendom. Enhver ejendom i har pligt til at være tilmeldt den kommunale dagrenovationsordning. Fællesbidraget for boliger indeholder udgifter til: Administration herunder information Indkøb/afskrivning af materiel Genbrugsindsamling og drift af genbrugspladser herunder bortskaffelse af affald Farligt affald Fællesbidraget for erhverv indeholder udgifter til: Administration herunder information Indkøb/afskrivning af materiel Drift af genbrugspladser Farligt affald (kontingent til I/S Esbjerg Modtagestation) Dagrenovationsbidraget for boliger og erhverv består af betaling til: Tømning af dagrenovationsmateriel Forbrænding af dagrenovation påligner renovation på ejendomsskattebilletten og til det kræves oplysninger om ændringer fra entreprenøren. Systemet gennemgås løbende for fejl. Gennemgangen har medvirket til at opkrævningssystemet er væsentligt forbedret og retvisende.

23 Affaldsplan Side Renovationsstyringssystem Til brug for håndtering af borgerhenvendelser og samarbejde med renovatører skulle markedet undersøges for renovationsstyringssystemer i 2004 med mulighed for implementering i har forsøgt med at indføre RenoWeb. Hvis systemet var blevet indført ville RenoWeb skulle have været anvendt i kommunikationen mellem entreprenøren og. fandt at RenoWeb ikke var den optimale løsning, og derfor er det ikke implementeret i dagligdagen Miljøkrav i kontrakter I forbindelse udbud af indsamling af dagrenovation og udbud af genbrugsindsamling er der stillet krav til samarbejdspartnere at der overholdes miljømæssige krav til gavn for det omgivende miljø.

24 Affaldsplan Side Plan for administration af affaldsområdet Ajourføring af regulativer efter nationalt paradigme I forbindelse med regeringens affaldsreform skal der fra 2010 vedtages nye regulativer i alle kommuner. Regulativerne skal udarbejdes ud fra nye standardskabeloner, så regulativerne fremstår ensartede i de forskellige kommuner. Der udarbejdes en husholdnings- og en erhvervsskabelon Renovationsopkrævning - gennemsigtighed Det undersøges, hvordan gebyrsystemet kan tilpasses, så borgere, boligselskaber med videre kan få redskaber til en bedre sortering. Samtidigt så skal det også undersøges hvordan man kan Imødegå den kommende lovgivning på affaldsområdet, som har fokus på at undgå krydssubsidiering mellem husholdninger og erhverv samt mellem forskellige affaldsordninger og boligtyper Udvikling af service - elektronisk kommunikation i centrum En internet baseret løsning åbnes for borgernes reklamationer, materielbestillinger og lignende henvendelser. Affaldsafdelingens hjemmeside renoveres og målrettes mere mod forskellige boligtyper, viceværter og lignende. Tjenester vedrørende for eksempel forsinkelser og nyheder om affaldsordningen udvikles og indføres.

25 Affaldsplan Side Information og samarbejde Det er vigtigt at motivere borgere og virksomheder til at medvirke til at sætte fokus på affaldsminimering og korrekt affaldssortering. har derfor et mål om at informere og udføre opsøgende virksomhed for at fremme denne proces. vil tilbyde gode ordninger med god service, men da det er borgerne og virksomhederne der skal bruge ordningerne og i sidste ende vurderer serviceniveauet er det vigtigt at inddrage disse, når ordningerne og informationsmaterialet udarbejdes eller revurderes Affaldsforum har indtil nu ikke brugt borgere eller virksomheder som sparringspartnere eller høringsorgan i forbindelse med ændrede aktiviteter eller udsendelse af information. Et affaldsforum er et borgerforum, hvor enkeltpersoner, organisationer, boligselskaber og relevante virksomheder udveksler viden og erfaringer omkring affaldshåndtering mest lokalt, men også med stor interesse for, hvad der praktiseres i andre dele af Danmark Brugerundersøgelse Under udarbejdelse af den forrige affaldsplan var der et ønske om at undersøge borgernes tilfredshed med de forskellige kommunale ordninger. Sådan at har mulighed for at tilpasse ordningerne til borgernes ønsker, hvis en undersøgelse kunne vise, at der er ordninger, som fungerer dårligt. Samtidigt vil det også give viden om der er ordninger, som borgerne ikke ved nok om og dermed kan informationen om specifikke ordninger målrettes. Det er ikke blevet lavet en stor/generel brugerundersøgelse i foregående plan periode. Der er i 2005 foretaget en brugerundersøgelse på Måde og Tarp Genbrugsplads Private husstande har gennem de sidste 3 år kørt et fast koncept, som skulle gøre information om affald genkendeligt for private husstande. Der er i forbindelse med kommunesammenlægningen 1. januar 2007 udviklet et nyt layout og materialet er blevet gennembearbejdet. Der er hvert år lagt vægt på forskellige temaer: 2007 Etablering af ny indsamlingsordning for batterier Batterier på låget 2008 Det genanvendelige affald skal stilles ud inden klokken 7.00 Affald til tiden 2009 Det genanvendelige affald skal stilles ud til skel Affald til kanten 11.4 Erhverv Det gældende regulativ for erhvervsaffald er tilgængeligt på s hjemmeside.

26 Affaldsplan Side 26 På s hjemmeside er det også muligt at finde oplysninger om forskellige forhold indenfor affaldsområdet gældende for erhverv. Genbrugspladsordning for erhverv Prisblad - forbrænding og deponi Registrering af affald Regulativer og skemaer Erhvervsaffald Farligt affald fra virksomheder 11.5 Hjemmeside På s hjemmeside er det muligt at finde oplysninger om forskellige forhold indenfor affaldsområdet. Det er muligt at finde følgende information under emnet Miljø og forsyning, Affald og genbrug : Aflevering af batterier fra høreapparater Dagrenovation Hjemmekompostering Regulativ Hvornår får jeg hentet genbrugeligt affald Genbrugsordning Dagrenovationsbeholdere På s hjemmeside er der også følgende selvbetjeningsløsninger: 1. Spand til haveaffald 2. Kompostbeholder 3. Ekstra spand til pair 4. Skraldespand På siderne er der lavet links til lovgivningen indenfor området.

27 Affaldsplan Side Vurdering af området Informationspolitik Det vurderes, at informationen om affald i er på et højt niveau. har siden 1993 sendt information ud til alle husstande en gang årligt. I de senere år er hjemmesiden blevet udvidet, da borgerne og virksomheder efterhånden bruger dette medie til at søge oplysninger i. Det er vigtigt, at udvikling i borgernes og virksomhedernes informationssøgning følges, så s aktiviteter på området tilpasses og ressourcer til information udnyttes bedst muligt Affaldsforum I forbindelse med Lokal Agenda 21 projekterne i henholdsvis Guldager og Tjæreborg ses, at borgerforening og fællesråd er indstillet på et samarbejde med kommunen omkring affald og genbrug. Det er derfor naturligt at inddrage de lokalområder, som er med i Agenda 21 samarbejdet, til dialoger, forsøg og undersøgelser Brugerundersøgelse Telefoninterviews har givet en god fornemmelse for borgernes vurdering af ordningerne og måden de søger information på. Det er derfor relevant fortsat at spørge borgerne i form at brugerundersøgelser eller for eksempel ved at oprette brugerpanel til diskussion af ændringer og nye tiltag Private husstande (Affald & Genbrug) Den årlige information til alle husstande indeholder bl.a. for husstande med fortovsindsamling oplysninger om næste år afhentningsdage, hvilket er nødvendigt for at sikre, at borgerne kender deres indsamlingsdage. Det vurderes derfor, at den årlige information om Affald & Genbrug skal bibeholdes som hidtil Hjemmesiden Hjemmesiderne kan med fordel udbygges og lay-outet kan blive mere brugervenligt. Hjemmesiden er udbygget i foregående periode, så det er naturligt for borgere og virksomheder at benytte s hjemmeside for at få information om gældende regler og ordninger, samt de sidste nye tiltag indenfor affaldsområdet. Udbygningen er foretaget indenfor s generelle retningslinier for udformning af hjemmesider. Hjemmesiden bruges blandt andet her-og-nu oplysninger, f.eks. information om manglende renovationstømning som følge af isslag eller lignende.

28 Affaldsplan Side Plan for information og samarbejde Informationspolitik I henhold til affaldsstrategiens initiativer, vil arbejde med at forbedre informationen til borgerne om de kommunale affaldsordninger, både generelt og målrettet for eksempel også via lokale beboerblade ved boligforeningerne. I forbindelse med udsendelse af nyt informationsmateriale vil der blive reklameret for kommunens hjemmeside, hvor der også skal være mulighed for at bestille flere serviceydelser. Hjemmesiden skal desuden indeholde aktuel information og fakta om potentialer, mængder, økonomi m.v. skal arbejde mere aktivt med kommunikation i form af både de husstandsomdelte pjecer samt på hjemmesiden. Manglende kendskab til eksisterende ordninger, elektronisk indberetning af manglende tømning og andre uregelmæssigheder er, sammen med en bedre mundtlig formidling, væsentlige kommende indsatsområder Affaldsforum for både borgere og erhverv ønsker at oprette affaldsforum. Oprettelse af et affaldsforum for borgere og erhverv, hvor man kan mødes for at udveksle erfaringer og udvikle arbejdet med affaldssortering. Erfaringerne er at de personer der er involveret i affaldssortering, har et stort behov for at mødes og udveksle erfaringer og få konkrete henvisninger til nye løsnings - muligheder. Derfor er det vigtigt at finde affaldsambassadører. De skal motivere andre borgere og erhverv til at få dem til at sortere Brugerundersøgelse Der vil blive gennemført brugerundersøgelser af borgernes tilfredshedsniveau i den kommende planperiode med kommunens ordninger og tilbud. Resultaterne heraf vil indgå i kommunens videre beslutningsprocesser. vil i forbindelse med udsendelse af information til private husstande give dem mulighed for at svare på et par spørgsmål om specifikke emner, som kan danne grundlag for vurdering af ordninger samt borgernes ønsker om forandringer. Der vil også blive gennemført brugerundersøgelser på genbrugspladserne Vejledning af mindre virksomheder, institutioner og lignende Der skal udarbejdes et værktøj til virksomhederne sådan at det er nemmere at få styr på affaldet. Alle virksomheder/erhverv, institutioner og lignende skal motiveres til øget genbrug af erhvervsaffald.

29 Affaldsplan Side 29 skal gennemføre vejledning af udvalgte virksomheder i Esbjerg Kommune. På et vejledningsbesøg ses der på den fysiske håndtering af affaldet, og i fællesskab gennemgås hvordan affaldet håndteres og bortskaffes Kampagne mod affald i naturen I Miljøministerens udmelding til kommunerne i efteråret om en faseopdelt national affaldsstrategi, blev initiativer mod affald i naturen fremhævet som et indsatsområde. vil undersøge, hvordan og hvor, der bedst kan udføres kampagner mod affald i naturen. Kampagnerne skal koordineres med de nationale tiltag Udbudsform Der findes syv forskellige udbudsformer i Udbudsdirektivet. Der er fordele og ulemper ved alle disse. Inden beslutter, hvilken man vil anvende ved næste udbudsrunde, skal disse undersøges nærmere.. Udbudsformerne er de forskellige udbudsprocedurer, som udbudsdirektiverne giver mulighed for at anvende. Grundlæggende fastslår EF-traktaten, at offentlige myndigheder skal bruge gennemsigtige og åbne procedurer, og de skal behandle tilbudsgiverne lige, når de tildeler offentlige kontrakter. Dette gælder uanset, om EUdirektiverne i øvrigt finder anvendelse. Af hensyn til overholdelse af ligebehandlingsprincippet, skal udbud gennemføres skriftligt.

30 Affaldsplan Side Kommunale virksomheder vil feje for egen dør og ønsker at gå foran som et godt eksempel i forhold til affald og genbrug på egne virksomheder. Formålet er at skabe miljømæssige resultater og vil forhåbentlig være med til at motivere private borgere og virksomheder til at også at gøre en indsats. Affald fra kommunale virksomheder og institutioner kan for plejehjem, døgninstitutioner og herberger sammenlignes med private husholdninger. Der genereres store mængder organisk affald, idet der ofte er tilknyttet storkøkkener med madudbringning på sådanne institutioner. Affald fra skoler, daginstitutioner og andre kommunale virksomheder har en anden karakter i form af papir, pap, plast, elektronik og farligt affald Definition Ved kommunale virksomheder forstås her s egne virksomheder i form af skoler, børneinstitutioner, ældrecentre, administrationsbygninger samt materialegården og genbrugspladser med videre 12.2 Lovgrundlag Disse virksomheder er reguleret affaldsmæssigt sådan, at alle er omfattet af dagrenovationsordningen og herudover er børneinstitutioner og skoler også omfattet af genbrugsordningen: Børneinstitutioner kan benytte genbrugsordningen på lige fod med private husstande Skoler kan benytte genbrugsordningen i begrænset omfang, således at der indsamles aviser og andet papir/pap, jern og metal samt flasker og glas. Skolerne kan benytte genbrugspladserne. For øvrige affaldstyper er alle de kommunale virksomheder omfattet af henholdsvis regulativet for erhvervsaffald og regulativet for farligt affald.

31 Affaldsplan Side Tiltag i planperioden Grønne regnskaber og miljøstyring Gennem de grønne regnskaber og miljøstyring i kommunens virksomheder bliver der arbejdet aktivt for at mindske mængden af affald og udnytte mængderne i affaldet gennem sortering og genbrug. Udviklingen følges nøje og evalueres ved den årlige revision af regnskaberne. Der ydes konstant information og vejledning om affald og genbrug til de enkelte kommunale virksomheder i forbindelse med arbejdet med miljøstyring Ren Uge Kampagne i folkeskolerne For skolerne vil fra 2009 støtte op om Miljøstyrelsens årlige kampagne Ren Uge i uge 40 for alle landets 5. klasser. Der er ikke udsendt lokal information til skolerne om kampagnen. Affald tilbyder vejledning til skoler og klasser i forbindelse med aktiviteterne i Ren Uge Kommunale byggeprojekter Der er ikke udarbejdet retningslinier for håndtering af affald fra kommunale byggeprojekter.

32 Affaldsplan Side Vurdering af området De allerede igangsatte initiativer i forhold til børneinstitutionerne har medført konkrete resultater i form af forbedret sortering og øget genbrug og kompostering, hvilket ses af det nedenstående diagram fra Grøn Regnskab Diagram. Kilde: Grønt Regnskab for. Det vurderes at der fortsat kan arbejdes med børneinstitutionerne i forhold til affald og genbrug. For vuggestuer og integrerede institutioner er papirforbruget steget, mens det modsatte har været tilfældet for børnehaverne. Der kan dog være tale om usikkerhed i opgørelserne, idet forbruget opgøres ved manuel registrering, efterhånden som papiret bruges.

33 Affaldsplan Side 33 Diagram. Kilde: Grønt Regnskab for. Det vurderes, at der i dag på skoler og skolefritidshjem er rimeligt styr på organisering af den udendørs sortering af affaldet fra skolerne. Det vurderes at der fortsat er et løbende behov for at sætte fokus på den adfærdsmæssige del af affaldssorteringen på skolerne og de tilhørende skolefritidshjem. Da fritidsklubberne for børn og unge er forholdsvis små enheder i lighed med børneinstitutioner vurderes det, at der kan skabes lignende resultater som i disse gennem information og dialog med personale og de børn og unge, der bruger klubberne. På ældrecentrene er der behov for yderligere fokus på affaldssortering, herunder vejledning i forbindelse med etablering af containergårde hvor der er det nødvendige antal lejemål til stede. Ligeledes vil der være behov for vejledning omkring affaldsminimering og der skal ske en afklaring af behovet for etablering af en fælles indsamling af specielle fraktioner som elektronik affald, lysstofrør og lignende Kommunalt projekt om sortering af bygningsaffald vil gå foran inden for bygningsområdet ved at sikre, at alt affald der fremkommer ved kommunale anlægsarbejder sorteres, håndteres og bortskaffes i henhold til regulativ for erhvervsaffald. Der skal i forbindelse med kommunale byggeprojekter arbejdes med affaldsminimering og affaldshåndtering i alle etaper af et byggeri. I forbindelse med projektering af et kommunalt byggeri skal der tænkes affaldsminimering ind i selve dimensioneringen af byggeriet. Der skal indføres retningslinier for, hvordan affald der fremkommer i en evt. nedrivningsog byggefase sorteres, håndteres og bortskaffes.

34 Affaldsplan Side 34 Bygherre skal sikre, at der i udbudsmaterialet beskrives hvordan affald der fremkommer ved bygningsarbejdet overordnet håndteres og bortskaffes. Der skal i projekteringsfasen udarbejdes en plan for hvor der opstilles opsamlingsmateriel / containere for de enkelte affaldstyper, samt hvordan de enkelte affaldstyper håndteres og bortskaffes. Der skal i udbudsmaterialet fremgå, hvem der har ansvaret for anskaffelse og tømning af affaldscontainerne. Det skal generelt sikres, at affald der frembringes i forbindelse med leverancer på inventar håndteres og bortskaffes korrekt. Der sker ved udarbejdelse af retningslinier for håndtering af affald fra kommunale byggeprojekter og efterfølgende implementering, er planlagt gennemført i 2010.

35 Affaldsplan Side Plan for kommunale virksomheder Ren Uge kampagne i folkeskolerne Formidle praktisk sortering i skoleklasser. Der skal i planperioden tages stilling til, hvilke af de formidlingspakker der findes på markedet og hvilket udstyr, der skal anvendes Erhverv på genbrugspladserne - tilpasning til nye krav Dette indsatsområde retter sig mod en bedre sortering og regeringens affaldsreform, der indebærer at erhverv skal have adgang til genbrugsstationerne. Esbjerg kommune vil forbedre indsamlingsprocenten og øge genanvendelse af erhvervsaffald ved at sende informationsmateriale om erhvervets muligheder for at aflevere visse typer affald/mængder på genbrugspladsen. Muligheder for effektivisering og optimering af genbrugspladsernes processer er til stadighed i fokus. På genbrugspladserne betyder nye teknologier, at mulighederne for sortering i nye fraktioner tilgodeser såvel miljø og økonomi positivt. Der skal også fremover arbejdes aktivt inden for området Optimering af affaldsordningen for kommunale institutioner vil vejlede og motivere kommunale institutioner til affaldsforebyggelse. Der skal sættes fokus på affald i kommunale institutioner og forvaltninger ved sikring af mulighed for kildesortering, udfasning af brugen af miljøfremmede stoffer mv Kommunalt projekt om sortering af bygningsaffald vil gå foran inden for bygningsområdet ved at sikre, at alt affald der fremkommer ved kommunale anlægsarbejder sorteres, håndteres og bortskaffes i henhold til regulativ for erhvervsaffald. Der skal i forbindelse med kommunale byggeprojekter arbejdes med affaldsminimering og affaldshåndtering i alle etaper af et byggeri. I forbindelse med projektering af et kommunalt byggeri skal der tænkes affaldsminimering ind i selve dimensioneringen af byggeriet. Der skal indføres indføres retningslinier for, hvordan affald der fremkommer i en evt. nedrivnings- og byggefase sorteres, håndteres og bortskaffes. Bygherre skal sikre, at der i udbudsmaterialet beskrives hvordan affald der fremkommer ved bygningsarbejdet overordnet håndteres og bortskaffes.

Hovedplanen. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=1

Hovedplanen. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=1 Side 1 af 25 Hovedplanen Side 2 af 25 Side 3 af 25 1 Forord 2 Indledning 2.1 Rammerne for affaldsplanen 3 Affaldsplanens opbygning 4 Haderslev Kommunes målsætninger 4.1 Målsætninger for perioden 2009-2012

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

Affaldsplan 2010-2020

Affaldsplan 2010-2020 Miljø og Natur 2009 Affaldsplan 2010-2020 Forslag Hovedplanen Side 2 af 22 Side 3 af 22 1 Forord 2 Indledning 3 Affaldsplanens opbygning 4 Slagelse Kommunes overordnede målsætninger 4.1 Kommunens målsætninger

Læs mere

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde:

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde: Forord. I henhold til affaldsbekendtgørelse nr. 1634 af 13.12.2006 skal kommunalbestyrelsen hvert 4. år udarbejde en plan for den kommunale håndtering af affald. Formålet med affaldsplanen er at skabe

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012 resumé Indhold 1. Mål og visioner for affaldsplanen... side 4 2. Indsamling af affald fra private, boligforeninger og erhverv... side 6 - nuværende og nye tiltag

Læs mere

Ikast-Brande Kommune. Affaldsplan 2009-2020. Tlf.: +45 99604000 Fax.: +45 99604040 post@ikast-brande.dk. Teknisk Område Centerparken 1 7330 Brande

Ikast-Brande Kommune. Affaldsplan 2009-2020. Tlf.: +45 99604000 Fax.: +45 99604040 post@ikast-brande.dk. Teknisk Område Centerparken 1 7330 Brande Ikast-Brande Kommunes Affaldsplan 2009-2020 Sylvester Hvid & Co. Nr. 18675 www.shc.dk Ikast-Brande Kommune Teknisk Område Centerparken 1 7330 Brande Tlf.: +45 99604000 Fax.: +45 99604040 post@ikast-brande.dk

Læs mere

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 KORTLÆGNING & PROGNOSE Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Affaldsplan 2014-18 (2014-24)

Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Læsevejledning Dette er et aktivt dokument, hvor du kan klikke dig frem til den ønskede side eller bilag. Du vælger enten indholdsfortegnelsen eller fanebladene øverst, og

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

Sorø Kommunes affaldsplan

Sorø Kommunes affaldsplan Page 1 of 24 Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Hovedplanen Page 2 of 24 Page 3 of 24 1 Forord 2 Indledning 3 Affaldsplanens opbygning 4 Sorø Kommunes målsætninger for planperioden 2010-2020 5 Sorø Kommunes

Læs mere

AFFALDSSTRATEGI December 2003

AFFALDSSTRATEGI December 2003 AFFALDSSTRATEGI December 2003 Forsvarsministeriets Affaldsstrategi FORORD Vi lever i et miljøbevidst samfund i en tid, hvor der konstant arbejdes for en bæredygtig udvikling. Fokus er rettet mod alle dele

Læs mere

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG NOTAT TIL POLITISKE UDVALG 5. november 2014 ML Ver. 7 Høring af Affaldsplan 2014 Resume I forbindelse med høring af Affaldsplan 2014 er der indkommet 15 høringssvar fra borgere, boligforeninger, interesseorganisationer

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Affaldsplan 2009-2020

Affaldsplan 2009-2020 Høringsudkast BY/03.02.09 Affaldsplan 2009-2020 Høringsudkast Formanden på Miljøcenter Greve har daglig kontakt til borgerne Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 5 2. BAGGRUND FOR GREVE KOMMUNES MÅL OG

Læs mere

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Notat Sagsnr.: 2013/0009370 Dato: 20. august 2014 Titel: Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Sagsbehandler: Per Hauge Miljøsagsbehandler Generelt for

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2013-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens (BEK

Læs mere

FREDENSBORG- HUMLEBÆK KARLEBO ERHVERVSAFFALD HØRSHOLM NORDFORBRÆNDING ALLERØD SØLLERØD VEJLEDNING OG REGLER

FREDENSBORG- HUMLEBÆK KARLEBO ERHVERVSAFFALD HØRSHOLM NORDFORBRÆNDING ALLERØD SØLLERØD VEJLEDNING OG REGLER ERHVERVSAFFALD VEJLEDNING OG REGLER NORDFORBRÆNDING KARLEBO ALLERØD FREDENSBORG- HUMLEBÆK HØRSHOLM SØLLERØD Denne folder om håndtering af erhvervsaffald involverer virksomheder, transportører og affaldsmodtagere

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Handleplan for implementering af Affaldsplan

Handleplan for implementering af Affaldsplan Handleplan for implementering af Affaldsplan 2014-2018 25. september 2015 1. Affaldsplan 2014-2018 Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har godkendt Affaldsplan 2014-2024 den 30. marts 2015. Forinden vedtagelse

Læs mere

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL Notat Dato: 5.12.212 Sagsnr.: 211-41668 Dok. nr.: 213-426 Direkte telefon: Initialer: DL Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 94 Nørresundby Affaldsplanlægning - Status

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren MILJØstyrelsen 14. december 2004 Jord & Affald CFM; MHY Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren Baggrunden for arbejdsgruppen gennemgås kort

Læs mere

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år.

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år. Bilag 1 Udkast til Handlingsplan for 2015 Gladsaxe Kommunes Affaldsplan 2014 2024 Gladsaxe Kommune forventer at godkende affaldsplan for periode 2014-2024 i april 2015. Arbejdet med at imødekomme målene

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

Ringsted Kommunes affaldsplan

Ringsted Kommunes affaldsplan Side 1 af 24 Ringsted Kommune Ringsted Kommunes affaldsplan 2010-2020 Hovedplanen Side 2 af 24 Side 3 af 24 1 Forord 2 Indledning 3 Affaldsplanens opbygning 4 Ringsted Kommunes målsætninger 4.1 Kommunens

Læs mere

Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020

Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Page 1 of 49 Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Bilag 1 Page 2 of 49 Page 3 of 49 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 2.1 Husholdninger 2.1.1 Dagrenovation 2.1.2 Papir og pap 2.1.3 Glas 2.1.4 Emballageaffald:

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Sag nr.: 155280 Dato: 17.11.2015 E-mail: hbd@j-k-as.dk Ordninger for husholdningsaffald i andre kommuner Data over 4 kommuner og Fanø er opstillet i nedenstående

Læs mere

Notat Midtvejsevaluering af handleplan i Affaldsplan 2009-2012

Notat Midtvejsevaluering af handleplan i Affaldsplan 2009-2012 Notat Midtvejsevaluering af handleplan i Affaldsplan 2009-2 Roskilde Kommune November 0 INDHOLD 1. Indledning... 3 Planens initiativer... 3 Affaldsmængder... 3 2. Affaldsplanens initiativer... 3 Generelle

Læs mere

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1)

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Alle kommuner Jord & Affald J.nr. 7759-00014 Ref. bpc, awd, cfm Den 10. juli 2009 Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Den 28. maj 2009 vedtog Folketinget en ændring

Læs mere

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen?

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Mette Marie Nielsen & Alan Sørensen Miljøstyrelsen De 4 tog - Input til ny affaldsplan Advisory board for CØ EU s CØpakke Evaluering af RS1

Læs mere

Tårnby Kommune. Affaldsplan 2010. Hovedplan

Tårnby Kommune. Affaldsplan 2010. Hovedplan Tårnby Kommune Affaldsplan 2010 Hovedplan Indhold 1 Indledning...5 2 Mål...7 2.1 Baggrund og perspektiver for mål og initiativer... 7 2.1.1 Regeringens affaldsstrategi... 7 2.1.2 EU's affaldspolitik...

Læs mere

Affaldsplanlægningens retlige hierarki

Affaldsplanlægningens retlige hierarki Affaldsplanlægningens retlige hierarki Specialistadvokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition Hvoraf udspringer det retlige grundlag for lægningen, herunder navnlig i lyset af - affaldsdirektivet - miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Udkast TÅRNBY KOMMUNE AFFALDS- OG RESSOURCEPLAN 2014-2018 ØGET GENANVENDELSE MINDRE I OVNEN. Hovedplan

Udkast TÅRNBY KOMMUNE AFFALDS- OG RESSOURCEPLAN 2014-2018 ØGET GENANVENDELSE MINDRE I OVNEN. Hovedplan TÅRNBY KOMMUNE AFFALDS- OG RESSOURCEPLAN 2014-2018 ØGET GENANVENDELSE MINDRE I OVNEN Hovedplan 1 INDLEDNING... 2 2 MÅL... 3 2.1 Kommunens overordnede målsætninger... 4 INDHOLDS- FORTEGNELSE Affalds- og

Læs mere

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Vandselskab as 1994 Styringsgrundlaget i 1994 og indtil nu Erfaringer

Læs mere

Bilag 1. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=2

Bilag 1. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=2 Side 1 af 46 Bilag 1 Side 2 af 46 Side 3 af 46 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 3 Planopslag 3.1 Husholdninger 3.1.1 Dagrenovation 3.1.2 Haveaffald 3.1.3 Emballageaffald: Papir/pap 3.1.4 Emballageaffald:

Læs mere

januar 2010 Af Jacob Brandt

januar 2010 Af Jacob Brandt januar 2010 Af Jacob Brandt A F FA L D S G E B Y R E R EFTER DEN REVIDEREDE AFFALDSBEKENDTGØRELSE Med den nye affaldsbekendtgørelse er der indført en mere detaljeret regulering af de kommunale affaldsgebyrer,

Læs mere

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017.

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017. Klima- og Miljøudvalget Veje og Grønne Områder Sagsnr. 282826 Brevid. 2389498 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Notat til vedtagelse af ny gebyrstruktur og gebyrer på affaldsområdet

Læs mere

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Emne: Evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Til: sagen Dato: 10. oktober 2018 Sagsbeh.: aja Sagsnr.: I affaldshåndteringsplan 2014-2024 er

Læs mere

VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013

VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013 VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013 Program 18.00-18.15 Velkomst og præsentation 18.15-18.45 Orientering om rammerne for den nye affaldsplan 18.45-19.15 Præsentation af tankerne

Læs mere

Affaldsplan 2005-2016

Affaldsplan 2005-2016 Affaldsplan 2005-2016 FORORD Affaldsplan 2005-2016 er Greve Kommunes affaldsplan for de kommende år. Planen erstatter Affaldsplan 2001-2012. Der er en række miljøproblemer, der knytter sig til affaldsområdet.

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

Ringsted Kommunes affaldsplan 2010-2020

Ringsted Kommunes affaldsplan 2010-2020 Side 1 af 53 Ringsted Kommune Ringsted Kommunes affaldsplan 2010-2020 Bilag 1 Side 2 af 53 Side 3 af 53 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 3 Planopslag 3.1 Husholdninger 3.1.1 Dagrenovation 3.1.2

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

Forslag til. Bornholms Regionskommunes Affaldshåndteringsplan 2014-2018

Forslag til. Bornholms Regionskommunes Affaldshåndteringsplan 2014-2018 Forslag til Bornholms Regionskommunes Affaldshåndteringsplan 2014-2018 Bornholms Affaldsbehandling Almegårdsvej 8 3700 Rønne Tlf.: 56 95 92 00 Fax: 56 95 92 03 Bofa en virksomhed i Bornholms E-mail: Regionskommune

Læs mere

Anbefaling: Aalborg uden affald

Anbefaling: Aalborg uden affald Punkt 3. Anbefaling: Aalborg uden affald 2014-2025. 2011-41668. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers offentlighedsperiode,

Læs mere

Affaldsplan

Affaldsplan Randers Kommune Affaldsplan 2009-2012 Planen 1 Forord 2 Indledning 2.1 Rammerne for affaldsplanen 2.2 Forholdet til EU 2.3 Randers Kommunes strategier 3 Affaldsplanens opbygning 4 Randers Kommunes målsætninger

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 08-12-2009 Dato: 20-11-2009 Sag nr.: KB 214 Sagsbehandler: Poul Jessen Petersen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

BILAG. til. Europa-Parlamentet og Rådets direktiv

BILAG. til. Europa-Parlamentet og Rådets direktiv EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 BILAG til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2008/98/EF om affald, 94/62/EF om emballage og emballageaffald,

Læs mere

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen.

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. Vores affald Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. mener, at vi i fremtiden skal minimere mængden af affald. Det skal især ske ved at forebygge, at affaldet opstår, og ved at

Læs mere

Udkast. Affaldsplan 2005-2016

Udkast. Affaldsplan 2005-2016 Udkast Affaldsplan 2005-2016 1. INDLEDNING 3 1.1. Definitioner 4 2. REGERINGENS AFFALDSSTRATEGIPLAN 2005 2008 6 3. ADMINISTRATIVE FORHOLD 8 3.1. Samarbejdsaftale med nomi i/s 8 3.2. Samarbejdsaftale med

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Affaldsplan 2009-2020

Affaldsplan 2009-2020 Affaldsplan 2009-2020 Affaldsplan 2009-2020 Denne affaldsplan for Gentofte Kommune gælder for årene 2009 2020 med særlig vægt på de første fire år fra 2009-2012. Hvis du er interesseret i detaljer om kommunens

Læs mere

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune Affald som Ressource 14.09.2015 Fanø Kommune Dit og Danmarks affald Her ender affaldet Ud af de samlede danske affaldsmængder bliver: 61 % genanvendt 29 % forbrændt 6 % deponeret 4 % til midlertidig oplagring

Læs mere

Affaldsplan 2009-2013. Maj 2009

Affaldsplan 2009-2013. Maj 2009 Affaldsplan 2009-2013 Maj 2009 Kerteminde Kommunes Affaldsplan 2009-2013 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 5 2 Baggrund 6 3 Affaldsplanens opbygning 7 4 Sammenfatning 9 5 Rammer for affaldsplanen 13 51

Læs mere

Den 27. april 2006 Århus Kommune

Den 27. april 2006 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 27. april 2006 Århus Kommune Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Revision af Århus Kommunes regulativer for erhvervsaffald og husholdningsaffald

Læs mere

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD + ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD Denne orientering indeholder en vejledning om bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald samt andre praktiske oplysninger herom. Formålet

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Konference Fossil frie Thy d. 29. november 2012 Inge Werther, DAKOFA Dagens program Affald som ressource Organisk dagrenovation i Danmark Fremtidens energisystem

Læs mere

Indstilling. Høring - Regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter

Indstilling. Høring - Regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 3. februar 2014 Høring - Regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald Offentlig høring af regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald

Læs mere

?genbrugsstationer. Fremtidens affaldssektor. Idéoplæg om. retssikkerhed og opgavefordeling. farligt affald. regelforenkling

?genbrugsstationer. Fremtidens affaldssektor. Idéoplæg om. retssikkerhed og opgavefordeling. farligt affald. regelforenkling retssikkerhed og opgavefordeling?genbrugsstationer farligt affald regelforenkling genanvendeligt erhvervsaffald Idéoplæg om Fremtidens affaldssektor I N D H O Forord 3 Indledning 4 L D?Genbrugsstationer

Læs mere

Bekendtgørelse om affald

Bekendtgørelse om affald Fornyet høring over tilmeldeordning for virksomhedernes adgang til genbrugspladser samt nye gebyrbestemmelser Bekendtgørelse om affald. Etablering af og krav til visse ordninger for virksomheder 39. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald NOTAT Dato: 18. september 2015 Af: Anja Hoff Hansen og Lenette Møller Jensen Gladsaxe Kommunes affaldsordninger skal

Læs mere

Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald

Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald Regulativ-tillæg for bygge- og anlægsaffald i Dragør Kommune 1 Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald Tillæg 3 til Regulativ for Erhvervsaffald Dragør Kommune Regulativ-tillæg for bygge- og anlægsaffald

Læs mere

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 340 Offentligt 7. oktober 2010 hjo/j.nr. 02.01.0011-12 Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Der har længe været

Læs mere

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling)

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) Punkt 4. Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) 2011-41668 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers

Læs mere

Notat. Evaluering af Affaldsplan status for initiativer

Notat. Evaluering af Affaldsplan status for initiativer Notat Evaluering af Affaldsplan 2009-2012 status for initiativer Affaldsplan 2009-2012 indeholder 41 initiativer, hvoraf 16 er gennemført, mens yderligere 16 er delvist gennemført. De resterende 9 initiativer

Læs mere

Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024

Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Marts 2015 1 2 Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Denne affaldshåndteringsplan er et værktøj for Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 05-10-2010 Dato: 15-09-2010 Sag nr.: KB 218 Sagsbehandler: Thomas Jørgensen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Den generelle del af regulativet er affaldsbekendtgørelsens tekst og erstatter de nugældede regulativers generelle indledninger med angivelse

Læs mere

Ny Affaldsbekendtgørelse

Ny Affaldsbekendtgørelse Ny Affaldsbekendtgørelse Introduktion Ny affaldsbekendtgørelse udstedt 18. december 2009. Justeret bekendtgørelse udstedt 13. januar 2010. Fodnoten til bilag 6 B om forbrænding slettet Undtagelse for restprodukter

Læs mere

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune.

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. november 2014 Høring af affaldsplan 2015 2018 Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. 1. Resume

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 1 (Affaldshierarki, nationale affaldsplaner og affaldsforebyggelsesplaner)

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 1 (Affaldshierarki, nationale affaldsplaner og affaldsforebyggelsesplaner) Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 1 (Affaldshierarki, nationale affaldsplaner og affaldsforebyggelsesplaner) 1 I lov om miljøbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 1757 af 22. december

Læs mere

Er det ikke sådan et Danmark

Er det ikke sådan et Danmark Er det ikke sådan et Danmark Affaldsplaner vi gerne vil have? for Danmark AFFALDSPLANER FOR DANMARK Affaldsplaner for Danmark VIBORG KOMMUNE Affaldschef Poul Møller Oktober 2013 Er det ikke sådan et Danmark

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S. 1. januar 2007

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S. 1. januar 2007 Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. januar 2007 Side 1 af 8 02-05-2012 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Gyldighedsområde... 3 3. Generelle definitioner....

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE 2014 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2014-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens

Læs mere

Handlingsplan for affaldsplanarbejdet i 2015

Handlingsplan for affaldsplanarbejdet i 2015 Handlingsplan for affaldsplanarbejdet i Gladsaxe Kommunes Affaldsplan -2024 forventes godkendt i første halvår af. I affaldsplanen lægges der op til at Miljøudvalget hvert år godkender en Handlingsplan

Læs mere

Formålet med regulativet

Formålet med regulativet Formålet med regulativet Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i Fanø Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan 2014 AFFALDSPLAN 2024 Fra affald til ressource Kom med dine idéer til den nye affaldsplan Affaldet luner i stuen Frem til den 9. februar 2015 er Vejen Kommunes nye affaldsplan i høring, og du er velkommen

Læs mere

Kapitel 2 Definitioner

Kapitel 2 Definitioner 1 Bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet I medfør af 7 b, 44, stk. 1 og 4-6, 45, stk. 2, 5 og 7, 45 a, 45 d, stk. 1 og 2, 46 a, stk. 1-3, 46 b, stk. 1 og 2, 47, stk. 2 og 3, 48, stk. 4, 8 og 9, 50 d, stk.

Læs mere

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO 29. august Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO Affaldsforebyggelse og genbrug Flere drivere for plastpolitikken Den kommunale affaldssektor forfølger de

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere