NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a S i n n i i s o q a r f i a. To gange Seminar i Sælseminar i EP og Læs mere om Grønlands

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a S i n n i i s o q a r f i a. To gange Seminar i 2012. Sælseminar i EP og Læs mere om Grønlands"

Transkript

1 BRUXELLES K a l a a l l i t N u n a a t a S i n n i i s o q a r f i a B r u x e l l e s - i m i Grønland OLT Formand Formanden for Fiskeriforhandlinger To gange Seminar i 2012 Naalakkersuisut på tur. Læs om 2. runde Sælseminar i EP og Læs mere om Grønlands Læs mere om Kuupik Kleist s fiskeriforhandlinger i Råstofseminar i KBH. formandsskab 2012 rundrejse i Europa Bruxelles Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 How cool is GREEN? - DISCOVER IT IN GREENLAND 2012! Grønland skal være Formand for de Oversøiske Lande og Territorier i 2012, hvilket betyder at Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist skal repræsentere ca. 2,5 mio. medlemmer fordelt på 25 territorier, og deres interesser. Grønland vil under sit Formandsskab fokuserer på Grøn Vækst under sloganet - HOW COOL IS GREEN? Hovedprioriteterne vil være uddannelse, innovation og forskning.

2 GRØNLAND OLT FORMAND I 2012 Grønland overtager formandsskabet fra Montserrat i Oversøiske Lande og Territorier (OLT) til ministermødet d. 23. Januar OCTA samarbejde tæt med EU gennem en såkaldt OLT- ordning. De skiftende årlige formandsskaber betyder, at hvert medlemsland i et vist omfang får mulighed for at præge OLT- EU samarbejdets dagsorden. Grønlands opgaver som formand består blandt andet i at lede og tilrettelægge OLT- bestyrelsesmøderne i samarbejde med præsidenten og møderne med EU Kommissionen og de 4 medlemslande. Formanden skal også repræsentere OLTernes interesser overfor EU Kommissionen og repræsenterer sammen med præsidenten de 25 OLT- medlemmer i forhandlinger og møder. OVERSØISKE LANDE OG TERRITORIER De Oversøiske Lande og Territoriers organisa3on (OCTA) består af 25 små og store ø- samfund, der alle har statslige bånd 3l én af de 4 EU medlemsstater - Danmark, Frankrig, Storbritannien og Holland. De ca. 2,5 millioner OLT medlemmer er spredt udover de 3 store havområder - S3llehavet, Atlanterhavet og det Indiske Ocean. Befolkingsantal spænder fra 55 personer 3l mennersker. OLTerne dækker alt fra ark3sk 3l tropisk klima. Det grønlandske formandskab varetages af Formanden for Naalakkersuisut, Grønlands Repræsentation i Bruxelles koordinerer arbejdet, både på de overordnede mål og i forhold til logistik og kommunikation, i tæt samarbejde med Udenrigsdirektoratet og Kuupik Kleist. Grønland skal som Formand forberede aoholdelsen af OLT- EU Forum og OLT ministermøde, og i den forbindelse agter Grønland, at invitere sine OLT- samarbejdspartnere til Grønland til det næste OLT- EU Forum i slutningen af september Udover kommissærer, ministre fra de 4 EU Medlemsstater betyder det, at over 100 OLT og EU repræsentanter kommer til Grønland i Gennem formandskabet ønsker Grønland at sætte fokus på et emne som præger OLT dagsordenen. Det er ligeledes vigtigt for Grønland, at sikre en prioritering som Oinder forståelse hos både de 4 EU medlemsstater og EU Kommissionen. Kuupik Kleist skal være Formand for 2,5 mio. OLT medlemmer i 2012 Derfor vil Grønland i 2012 sætte fokus på Grøn Vækst, herunder uddannelse, innovation og forskning. For Grønland betyder OLT Formandsskabet også øget synlighed i EU og en god mulighed for positiv eksponering i en tid hvor Olere af Grønlands aftaler med EU skal fornyes.

3 KUUPIK KLEIST PÅ RUNDREJSE I EUROPA Formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist rejste i perioden 29. november 2. december 2011 Nl London, Paris og Bruxelles, hvor han mødtes med den brinske og franske regerings ansvarlige OLT minister og Arubas statsminister. Grønland skal i 2012 være formand for Oversøiske Lande og Territorier (OLT), der dækker 25 øsamfund i S3llehavet, Caribien og Atlanterhavet. 18 af øerne er 3lknyXet Frankrig og Storbritannien. Derfor var det relevant for Kuupik Kleist at mødes med OLT ministrene fra de to største medlemsstater inden han overtager Formandsposten, for at drøze hvorledes Grønland vil prioritere OLT i det kommende år. Formanden for Naalakkersuisut drøzede blandt andet OLT- EU dagsorden i 2012, fornyelsen af OLT associeringen og Grønlands frem3dige EU rela3oner med engelske Henry Bellingham og franske Marie- Luce Penchard. Udover ministermøderne mødtes Formanden for Naalakkersuisut også med de bri3ske og franske OLT repræsentanter i London og Paris. Formålet med disse møder var at få drøzet OLTernes fælles prioriteter frem mod ministermødet den 23. Januar 2012, hvor Grønland formelt skal overtage OLT Formandsskabet fra den bri3ske OLT Montserrat. Kuupik Kleist afsluxede turen i Europa med et møde med den Hollandske OLT Arubas statsminister Mike Eman i Bruxelles. Aruba og Grønland har mange 3ng 3l fælles og de to statsledere diskuterede blandt andet hvordan de to lande kan lærer fra hinanden og eventuelt udvide det allerede eksisterende samarbejde. Formanden for Naalakkersuisut inviterede alle ministrene 3l det årlige OLT- EU forum, som Grønland skal være vært for. OLT- EU Forummet vil foregå i Ilulissat i ezeråret Her forventes det, at over 100 OLT repræsentanter, de 4 EU medlemsstater; Storbritannien, Frankrig, Holland og Danmark og EU Kommissionen vil deltage. Herunder EU kommissær Andris Piebalgs med ansvar for EU s udviklingspoli3k, hvorunder OLT- Associeringen høre.

4 FORHANDLINGERNE OM NY FISKERIPROTOKOL I dagene den 22. November 25. November 2011 foregik 2. runde af forhandlingerne om en ny Fiskeriprotokol i Bruxelles. Denne anden forhandlingsrunde var mere intens end den første runde og man nåede trods villighed fra begge sider ikke frem til enighed. Derfor fortsætter forhandlingerne i København primo februar. Den Grønlandske delegation blev igen ledet af afdelingschef i Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Emanuel Rosing. Delegationen bestod af eksperter, repræsentanter fra de involverede industrier, repræsentanter fra Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Departement for Finanser og Grønlands Repræsentation i Bruxelles. Samt Udenrigsministeriets Grønlands repræsentant fra Danmark. Der eksisterede fortsat et gensidigt ønske om at nå frem til en fordelagtig aftale for begge parter og på trods uenighed omkring tekniske emner og især priser og mængder på kvoterne blev forhandlingerne afviklet i en positiv atmosfære. Man regner med at løse disse tekniske problemer ved et teknisk møde i Danmark medio januar. Derfor hersker der enighed om at man vil nå frem til en aftale under tredje forhandlingsrunde, der vil foregå i København primo februar Den Europæiske delegationsleder, afdelingschef fra General Direktoratet for Maritime Anliggender og Fiskeri, Constantin Alexandrou havde også taget eksperter og repræsentanter fra medlemsstaterne og deres involverede industrier med. Derudover deltog embedsmænd fra General Direktoratet for Maritime Anliggender og Fiskeri.

5 SÆLSEMINAR Den 7. Februar afholder Grønlands Repræsentation i Bruxelles et Seminar on sæler i Europa Parlamentet i samarbejde med EBCD og MEP Pat the Cope Gallagher. Seminaret vil omhandle de konsekvenser som EU s Sælforbud har haft for Grønlands befolkning. Formålet er at skabe opmærksomhed omkring de konsekvenser som Sælforbuddet har haft både kulturelt og økonomisk. Håbet er at man vil få en konstruktiv diskussion om forbuddet og samtidigt tænke fremad. Medlem af Naalakkersuisut for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Ane Hansen vil tale til seminaret sammen med blandt andet Medlem af Europa Parlamentet Pat the Cope Gallagher, og Karl Falkenberg, Generaldirektør i General Direktoratet for Miljø. Det er Grønlands ønske at skabe opmærksomhed omkring problemerne som Sælskindsforbuddet har skabt og forhåbentligt finde nogle nye allierede. Grønlands Repræsentation i Bruxelles har arrangeret seminaret sammen med European Bureau for Conservation and Development som er en tæt parter i Bruxelles. I det næste Nap-Nyt vil du kunne læse mere om afviklingen af dette seminar. RÅSTOFSEMINAR I KØBENHAVN RÅSTOFDIREKTORATET HAR SAMMEN MED GRØNLANDS REPRÆSENTATION I BRUXELLES OG UDENRIGSDIREKTORATET AFHOLDT ET RÅSTOFSEMINAR MED EU KOMMISSIONEN DEN 13. JANUAR Seminaret var en opfølgning på Formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist og Kommissæren for Industri Antonio Tajani s sommermøde hvor der blandt andet blev drøzet mulighed for en eventuelt råstofazale mellem EU og Grønland. Seminaret havde desuden 3l formål at udveksle informa3on om projekter, forskning og ikke mindst ezerforskning, samt kortlægning af nye mineprojekter og sjældne jordarter. Der er ingen tvivl om at interessen fra EU er stor, men om det munder ud i en konkret azale er svært at afgøre på nuværende 3dspunkt. Seminaret forløb godt, og det blev azalt at parterne går hvert 3l sit og drøzer med baglandet hvordan den videre proces skal forløbe og eventuelt 3lpasses.

6 PARTNERSHIP WORKING PARTIES Den 15 november 2011 blev der afholdt Partnership Working Parties (PWP4) angående Fremtidige OLT-EU Forhold mellem OLTerne, Medlemsstaterne og EU Kommissionen. Her blev fornyelsen af OLT-associeringen diskuteret. Partnership Working Parties er et trepartsforum som består af de 4 medlemsstater; Holland, England, Frankrig og Danmark, EU Kommissionen og de Oversøiske Lande og Territorier (OLT). I de forskellige PWP grupper diskuteres og samarbejdes der om Finansielle Service, Handel og Regional Integration, Miljø, Klimaforandringer, Forebyggelse og Håndtering af Natur Katastrofer og Fremtidige OLT-EU Forhold. Til mødet angående PWP4, Fremtidige OLT-EU Forhold blev arbejdet med fornyelsen af OLTordningen diskuteret. OLT-ordningen giver en række fordele til OLTerne, som blandt andet består af adgang til EU s programmer, synlighed i EU på klima og miljøområdet og meget liberale toldpræferencer. OLT-ordningen udløber i slutningen af 2013 og står til at skulle fornyes i løbet af foråret Kommissionens OLT Task Force orienterede om deres arbejde med fornyelsen. PWP består af 4 grupper: - PWP 1, Finansielle Services - PWP 2, Handel og Regional Integration - PWP 3, Miljø, Klima-Forandringer, Forebyggelse og håndtering af Natur Katastrofer. - PWP 4, Fremtidig OLT - EU Forhold EU Kommissionen bekræftede blandt andet, at EDF også skal være finasieringskilde for OLT erne i perioden og at den vil falde under EU s generelle budget. Der er flere elementer som ikke er blevet brugt godt nok og flere ting som skal opdateres, specielt med hensyn til handel, miljø og klima. Den nuværende OLT-ordning dækker ikke umiddelbart emner som klimaændringer, naturkatastrofer og risikostyring og alligevel har 23% af OLT ernes programmer været klimarelateret. Derfor anbefaler Kommissionen at få indarbejdet disse emner i en fornyet Associering. Det blev også foreslået,at den kommende OLT-Associering også bør imødekomme en gensidig interesse i handel mellem OLTerne og EU, også tilgængelighed og adgang til EU s programmer bør der kigges på. Det blev også gjort klart at den nye Associering skal gøres mere simpel, koncentreret og målrettet. Forslaget forventes fremlagt for Ministerrådet juni 2012.

7 Danske EU Formandskab 2012 I første halvdel af 2012 vil Danmark være Formand for den Europæiske Union. Det er syvende gang, at Danmark er Formand for EU siden medlemsskabets begyndelse i Formandsskabet roterer mellem alle EU medlemsstaterne og i de første 6 måneder af 2012 vil Danmark organisere og lede arbejdet i Ministerrådet. Formandsskabet blive en stor opgave for den danske regering og for Danmark generelt. Der er mange ting som har ændret sig siden Danmark sidst var Formand for EU. Blandt andet er Lissabontraktaten trådt i kraft og det institutionelle landskab er forandret. Under sit Formandskab vil Danmark prioritere Grøn Vækst, hvilket passer ind i Grønlands eget tema under OLT Formandsskabet. Ambitionen er at gøre EU s landbrugsstøtten og strukturfondspolitikken grønnere. Danmark ønsker blandt andet at styrke EU s forsknings- og innovationsindsats som bidrag til grøn vækst. Målet er at skabe vækst uden øget ressource- og energiforbrug. Man ønsker at fokusere på grøn vækst, for at sikre at jobskabelse sker i EU og ikke Olytter til lande som Kina og Indien. Hvilket betyder, at Danmark skal arbejde tæt sammen med Ministerrådets permanente præsident Herman Van Rompuy og den høje repræsentant for udenrigs- og sikkerhedspolitik Catherine Ashton omkring ledelsen af Ministerrådet. Det betyder også, at Danmark nu er en del af et trio- formandskab, hvor tre EU formænd arbejder sammen for at sikre bedre koordination og ensartethed. Danmark er derfor i tæt samarbejde med de afgående formand, Polen og den indkommende formand, Cypern. Helle Thorning Schmidt er Formand for EU i første halvår af De tre lande har lagt et fælles rammeprogram for den 18 måneder lange periode der sammen er formænd, dog vil hvert land fremsætte sine egne prioriteter for de 6 måneder hvor de er Formand.

8 GRØNLANDSK JOBMESSE I DANMARK Grønlands Repræsentation var igen i år repræsenteret på årets jobmesse som foregik i Århus og København den 19 og 20. December Det var to spændende og givtige dage og en god oplevelse at snakke med de mange fremmødte mennesker og studerende. Sammen med andre enheder fra Selvstyret delte Grønlands Repræsentation en stand hvor de studerende havde mulighed for at komme og få en snak, stille spørgsmål og få et overblik over hvilke muligheder der er forbundet ved et praktikophold på Grønlands Repræsentation i Bruxelles. Udover et spændende foredrag fra Hans Jakob Helms, deltog også Royal Greenland, Greenland Contractors, Tele Greenland, London Mining, Cairn Energy PLC, Retten i Grønland, Air Greenland, Grønlands Arbejdsgiverforening, Kommuneqarfik Sermersooq og mange flere. Jacob Isbosethsen fra Grønlands Repræsentation i Bruxelles holdt foredrag om Repræsentations arbejde, hvilke opgaver der varetages i Bruxelles og ikke mindst hvilke personlige og faglige kompetencer som Repræsentationen efterspørger. Interessen og spørgelysten var stor og at konceptet virker, blev slået fast, da flere grønlandske studerende besluttede at ansøge om en praktikplads i Bruxelles.

9 FINANCIAL AGREEMENT UNDERSKREVET DEN 2. DECEMBER UNDERSKREV MINISTERRÅD LIDA LENNERT FRA GRØNLANDS REPRÆSENTATION I BRUXELLES FINANCIAL AGREEMENT PÅ VEGNE AF GRØNLAND. HVILKET BETØD AT GRØNLAND MODTOG SIN UDDANNELSESBUDGETSTØTTE FRA EU INDEN UDGANGEN AF Den nuværende partnerskabsaftale består af økonomisk støtte til det grønlandske uddannelsesområde og fiskeriprotokollen, som er en separat aftale under partnerskabsaftalen. Foruden Lida Lennert underskrev Jolita Butkeviciene, direktør for enheden for Latin Amerika og Caribien under General Direktoratet for Udvikling. Underskriften betyder at Grønland har opfyldt de kriterier som er blevet opstillet og EU derfor udbetaler ca. 200 millioner kr. til Grønlands uddannelsesområde. PARTNERSKABS WORKSHOP DEN DECEMBER 2011 BLEV DER AFHOLDT PARTNERSSKABS WORKSHOP MELLEM GRØNLAND OG EU KOMMISSIONEN - WORKSHOPPEN OMHANDLEDE EU OG GRØNLANDS SAMARBEJDE OMKRING UDDANNELSESOMRÅDET. Partnerskabs workshoppen bliver afholdt 2 gange årligt mellem Grønland og EU Kommissionen, hvor årets resultater indenfor samarbejdet på uddannelsesområdet i Grønland og det fremadrettet samarbejde drøftes og aftales. Igennem Partnerskabsaftalen får Grønland ca. 200 millioner kr. Sammen med EU Kommissionen udarbejder Departement for Uddannelse og Forskning de kriterier som Grønland og EU søger at opnå indenfor udviklingen af Grønlands uddannelsessystem. 2 gange om året mødes parterne og diskuterer de opnåede resultater, strategier og udfordringer som de hver især måtte have. Udover at diskutere indikatorer, resultater, strategier og implementation af kriterierne, blev også det fremtidige samarbejde diskuteret. Den nuværende Partnerskabsaftale løber frem til udgangen af 2013 og skal genforhandles i løbet af foråret 2012.

10 PROFIL: Anne Marie Andersen - Ny sekretær i Bruxelles I Februar 2012 får Grønlands Repræsentation i Bruxelles et nyt medlem af holdet. Anne Marie Andersen starter pr. 1. Februar som sekretær på Repræsentation i Bruxelles, hun kommer til Repræsentation fra et job som personlig sekretær for Formanden for de danske Socialdemokrater i Europa Parlamentet, Dan Jørgensen. Anne Marie er født i Sisimiut, men opvokset i Nuuk. Hun er uddannet eksporttekniker fra Niels Brock Business College i København. Anne Marie er belgisk gift og har to børn på henholdsvis 5 og 7 år. Hun har boet i Belgien siden 2001, hvor hun blandt andet har arbejdet en årrække som Services Contract Assistent for en international virksomhed indenfor stålindustrien. Siden 2008 har Anne Marie arbejdet i Europa Parlamentet som personlig sekretær, først for tidligere statsminister, forhenværende formand for de danske socialdemokrater og for de europæiske socialdemokrater, Poul Nyrup Rasmussen og sidenhen som personlig sekretær for den nuværende formand for socialdemokraterne i Europa Parlamentet, Dan Jørgensen. Anne Marie er meget beæret over at have fået tilbudt stillingen som sekretær på Grønlands Repræsentation i Bruxelles og alle glæder sig til at hun starter. Ny Praktikant Den 1. Februar tager Nina Jul Larsen over fra Katrine Kærgaard på Grønlands Repræsentation i Bruxelles. Efter 6 måneder som praktikant på Repræsentationen tager Katrine Kærgaard tilbage til Danmark for at færdiggøre sin uddannelse og Nina Jul Larsen bliver det nye medlem på holdet i Bruxelles. Nina Jul Larsen påbegynder sin praktikperiode den 1. Februar Nina er 27 år og født og opvokset i Ilulissat. Efter et udvekslingsophold i USA gik hun på Nordgrønlands Gymnasium i Aasiaat. Hun læser til journalist og hun har blandt andet været i praktik på Sermitsiaq og KNR i løbet af sin bachelor. Nina læser i øjeblikket kandidat på Cand. Public på Syddansk Universitet i Odense. I sin fritid elsker Nina at være ude i naturen, spille badminton eller læse en god bog. Nina ser frem til at begynde som praktikant på Grønlands Repræsentation i Bruxelles.

11 QUJAN, TAKUSS, BAI! Efter 6 måneder som Praktikant på Grønlands Repræsentation i Bruxelles tager jeg hjem til Danmark med en masse lærerige oplevelser og erfaringer rigere. Tiden i Bruxelles har været begivenhedsrig og udfordrende med både Fiskeriforhandlinger, Partnerskabsworkshop, besøg af Formanden for Naalakkersuisut, OLT-EU Forum og forberedelse af Grønlands OLT Formandskab. De 6 måneder har budt på lange dage, møder i både Paris og London, en tur til Grønland og hårdt arbejde - men også en masse hyggelige og sjov stunder både med Lida og Jacob, men også alle de mennesker fra Selvstyret som har været en del af dagligdagen. Jeg tager tilbage til studiet i Århus med rygsækken fuld af gode minder og et bjerg af relevante erfaringer. Jeg vil gerne sige tak til alle som har været medvirkende til at gøre opholdet til en succesfuld oplevelse og samtidigt ønske Nina et lærerigt og oplevelsesmæssig spændende praktikophold. Katrine Kærgaard

Hvad vil de nye magthavere i EU? Mads Dagnis Jensen Institut for International Økonomi, Politik og Business

Hvad vil de nye magthavere i EU? Mads Dagnis Jensen Institut for International Økonomi, Politik og Business Hvad vil de nye magthavere i EU? Mads Dagnis Jensen (mdj.egb@cbs.dk) Institut for International Økonomi, Politik og Business Oversigt Det Europæiske Råd Europa-Parlamentet Europa-Kommissionen Den Europæiske

Læs mere

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt "siderne")

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt siderne) DA Fælles erklæring fra den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side, angående forbindelserne mellem den Europæiske Union og Grønland Den Europæiske

Læs mere

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat 1 Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt 26. september 2012, Ilulissat

Læs mere

NAP Nyt Bruxelles. Kalaalit Nunaata Sinniisoqarfia Bruxelles-imi. Nyt fra OLT erne. Udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg på besøg i Bruxelles

NAP Nyt Bruxelles. Kalaalit Nunaata Sinniisoqarfia Bruxelles-imi. Nyt fra OLT erne. Udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg på besøg i Bruxelles NAP NYT 1 2010 FEBRUAR 2010 NAP Nyt Bruxelles Kalaalit Nunaata Sinniisoqarfia Bruxelles-imi I NAP NYT 5: USPU på besøg i Bruxelles Nyt fra OLT erne 1 EU kommissionens CITES komite møde OLT ernes deltagelse

Læs mere

NAP NYT. Grønlands Arktiske Seminar. Møde med de Nordiske Ambassadører

NAP NYT. Grønlands Arktiske Seminar. Møde med de Nordiske Ambassadører NO. 4 OKTOBER 2009 Kalaallit Nunaata Bruxelles-imi aallartitaqarfia Efterår 2009 Seminar Møde med de Nordiske Ambassadører i EU Skatteaftaler OLT-EU forum OLT erne i COP15 Kimberleyprocessen EU besøg i

Læs mere

FM 2007/35 RETTELSE. 8. april 2007. Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat

FM 2007/35 RETTELSE. 8. april 2007. Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat RETTELSE 8. april 2007 Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat På Landsstyrets vegne fremlægger jeg hermed den årlige Udenrigspolitiske Redegørelse.

Læs mere

NAP nyt Bruxelles. Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi. OLT Forum. OLT begivenheder. Fiskeri sager. Grønland, EU og Arktis

NAP nyt Bruxelles. Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi. OLT Forum. OLT begivenheder. Fiskeri sager. Grønland, EU og Arktis NAP NYT 2 2010 MAJ 2010 NAP nyt Bruxelles Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi Punkter af særlig interesse: OLT begivenheder Fiskeri sager Grønland, EU og Arktis Skatte aftaler indgået Klima og

Læs mere

Bliv praktikant i Bruxelles!

Bliv praktikant i Bruxelles! Praktikophold ved Grønlands Repræsentation Klar på en udfordring, nye lærerige oplevelser og erfaringer for livet? Bliv praktikant i Bruxelles! Grønlands Repræsentation, Rue d Arlon 73, 1040 Bruxelles,

Læs mere

Side 1 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT

Side 1 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT Side 1 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT Uge 2 // Januar // 2010 Side 2 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT Ugebrev fra NordDanmarks EU-kontor om partnersøgninger, indkaldelser, EUprogrammer, invitationer og nyheder

Læs mere

NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a S i n i i s o q a r f i a KUUPIK KLEIST I DIALOG OM EUS GRØNLANDSKE INTERESSER

NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a S i n i i s o q a r f i a KUUPIK KLEIST I DIALOG OM EUS GRØNLANDSKE INTERESSER BRUXELLES K a l a a l l i t N u n a a t a S i n i i s o q a r f i a B r u x e l l e s - i m i Formand for Naalakkersuisut i BXL Læs mere om Kuupik Kleist s møder med EU aktørerne. Side 2 ff. OLT aktiviteter

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. om undertegnelse af en hensigtserklæring mellem Den Europæiske Union og Grønland om samarbejde vedrørende mineralressourcer

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. om undertegnelse af en hensigtserklæring mellem Den Europæiske Union og Grønland om samarbejde vedrørende mineralressourcer EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ]( 2012) XXX draft KOMMISSIONENS AFGØRELSE af XXX om undertegnelse af en hensigtserklæring mellem Den Europæiske Union og Grønland om samarbejde vedrørende mineralressourcer

Læs mere

DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET I EN NØDDESKAL

DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET I EN NØDDESKAL DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET I EN NØDDESKAL DET EUROPÆISKE RÅD EU S STRATEGISKE INSTITUTION Det Europæiske Råd er drivkraften bag Den Europæiske Union. Det fastlægger dens retningslinjer og dens politiske

Læs mere

NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a. OLT Ministermøde og OLT-EU Forum 2012

NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a. OLT Ministermøde og OLT-EU Forum 2012 BRUXELLES K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a b r u x e l l e s - i m i OLT Ministermøde og OLT-EU Forum 2012 Ilulissat, Grønland Læs og se billeder fra hele turen Fra side 6 Grønland

Læs mere

(Meddelelser) EUROPA-PARLAMENTET. Forretningsorden for Konferencen af de Europæiske Parlamenters Europaudvalg (2011/C 229/01) PRÆAMBEL

(Meddelelser) EUROPA-PARLAMENTET. Forretningsorden for Konferencen af de Europæiske Parlamenters Europaudvalg (2011/C 229/01) PRÆAMBEL 4.8.2011 Den Europæiske Unions Tidende C 229/1 II (Meddelelser) MEDDELELSER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER, ORGANER, KONTORER OG AGENTURER EUROPA-PARLAMENTET Forretningsorden for Konferencen af

Læs mere

NAP-NYT. K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a. OLT orienteringsrejse besøg i Grønland. Grønland

NAP-NYT. K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a. OLT orienteringsrejse besøg i Grønland. Grønland K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a B r u x e l l e s - i m i EU ambassadører på Kuupik Barroso og Damanakis besøg i OLT orienteringsrejse besøg i Grønland Piebalgs Grønland OLT-formandens

Læs mere

NAP-NYT. K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a. EXCO- hvem er de? 7. Februar 2012 var sælen det FISK TIL FORHANDLING

NAP-NYT. K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a. EXCO- hvem er de? 7. Februar 2012 var sælen det FISK TIL FORHANDLING K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a B r u x e l l e s - i m i SÆL-HØRING ARTIC OIL & GAS FISK TIL EXCO- hvem er de? 7. Februar 2012 var sælen det Læs mere om Arctic oil & gas FORHANDLING

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0366 (NLE) 14997/16 FORSLAG fra: modtaget: 28. november 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: COASI 219

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0367 (NLE) 14996/16 FORSLAG fra: modtaget: 28. november 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: COASI 218

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - på Spørgsmål 110 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Skjal 1: Tilráðingar 2008

Skjal 1: Tilráðingar 2008 Skjal 1: Tilráðingar 2008 Rekommandation nr. 1/2008 Vestnordisk Råd har, den 27. august enstemmigt vedtaget følgende rekommandation, under Rådets årsmøde 2008 i Grundarfjörður i Island. Vestnordisk Råd

Læs mere

RICHES Renewal, innovation & Change: Heritage and European Society (Fornyelse, Innovation og Forandring: Arv og europæisk samfund)

RICHES Renewal, innovation & Change: Heritage and European Society (Fornyelse, Innovation og Forandring: Arv og europæisk samfund) Dette projekt har modtaget midler fra den Europæiske Unions syvende Ramme-program, for forskning, teknologisk udvikling og demonsration, under tilskudsaftale nr 612789 RICHES Renewal, innovation & Change:

Læs mere

Aktuel status på GL-EU relationer II

Aktuel status på GL-EU relationer II Kalaallit Nunaata Sinniisoqarfia Bruxellesimi Grønlands Repræsentation i Bruxelles Aktuel status på GL-EU relationer II 218 Personale & bevilling Rep.chef / Ministerråd Mininnguaq Kleist Ambassadesekretær

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Præsentation af det danske formandskab på uddannelsesog ungdomsområdet i Europa-Parlamentets kulturudvalg (CULT) Præsentation

Læs mere

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen Skiftedag i EU EU - en kort introduktion til skiftedagen Et fælles europæisk energimarked, fælles europæiske løsninger på klimaudfordringer, fælles europæiske retningslinjer for statsstøtte, der skal forhindre

Læs mere

EU s stats- og regeringschefer mødtes den oktober 2007 til uformelt topmøde i den portugisiske hovedstad Lissabon.

EU s stats- og regeringschefer mødtes den oktober 2007 til uformelt topmøde i den portugisiske hovedstad Lissabon. Europaudvalget EU-Sekretariatet Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 22. oktober 2007 Det Europæiske Råds uformelle møde i Lissabon den 18.-19. oktober 2007 EU s stats- og regeringschefer mødtes

Læs mere

Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten

Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten FEMR gå-hjem-møde d. 1. november 2018 Disposition 1. Hvordan forhandler man egentlig i EU? Hvad er det for en verden, I har med at gøre (en praktisk gennemgang

Læs mere

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament MarieKathrine Poppel Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet mkp@ii.uni.gl Grønland i verden - kort Introduktion

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. maj 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. maj 2016 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. maj 2016 (OR. en) 8974/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 23 RELEX 402 UDKAST TIL PROTOKOL 1 Vedr.: 3463. samling i Rådet for Den Europæiske Union (UDENRIGSANLIGGENDER/HANDEL)

Læs mere

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011 Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3068 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer 10. februar 2011 FVM

Læs mere

PUBLIC. Bruxelles, den 26. marts 2003 (28.03) (OR. en) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 14408/02 LIMITE PV/CONS 60

PUBLIC. Bruxelles, den 26. marts 2003 (28.03) (OR. en) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 14408/02 LIMITE PV/CONS 60 Conseil UE RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 26. marts 2003 (28.03) (OR. en) 14408/02 LIMITE PUBLIC PV/CONS 60 UDKAST TIL PROTOKOL Vedr.: 2463. samling i Rådet for Den Europæiske Union (ALMINDELIGE

Læs mere

Kl. 9.30 11.30 Central Denmark EU Office (CDEU). Avenue de Tervueren 35, B-1040 Bruxelles

Kl. 9.30 11.30 Central Denmark EU Office (CDEU). Avenue de Tervueren 35, B-1040 Bruxelles Notat Dato: Juni 2015 Reference: Inger Nehm Tlf: 8959 1008 E-mail: inbn@norddjurs.dk Journalnr.: 54051/15 Økonomiudvalgets studietur til Bruxelles 5. 7. maj 2015 Referat ONSDAG 6. MAJ 2015 Kl. 9.30 11.30

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 246 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 246 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 246 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0170 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0170 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0170 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.3.2013 COM(2013) 170 final 2013/0090 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som Unionen skal indtage i

Læs mere

Hvad er Den Europæiske Union?

Hvad er Den Europæiske Union? Hvad er Den Europæiske Union? Den er europæisk fordi den ligger i Europa Den er en union fordi den forener lande og folk Lad os se nærmere på: Hvad har europæerne tilfælles? Hvordan opstod EU? Hvad laver

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender 20.1.2014 2013/0356(NLE) *** UDKAST TIL HENSTILLING om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af aftalen

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) L 171 - Svar på Spørgsmål 9 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 2-17 af 26. maj 2005 stillet

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.5.2017 COM(2017) 227 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om fastlæggelse af Kommissionens holdning som følge af Europa-Parlamentets beslutning

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.6.2018 COM(2018) 453 final 2018/0239 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen om forebyggelse af ureguleret fiskeri

Læs mere

8987/15 shs/cos/hm 1 DG G 3 C

8987/15 shs/cos/hm 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. maj 2015 (OR. en) 8987/15 RECH 143 COMPET 230 NOTE fra: til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 8562/15 RECH 104 COMPET

Læs mere

Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget

Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget Organisation for erhvervslivet juni 2009 Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget Den økonomiske krise skærper behovet for at omstille EU s budget, så det understøtter den fremtidige

Læs mere

Svar på spørgsmål nr. 95 til Landsstyret på baggrund af deltagelse i seminar vedrørende sælskind d. 13. oktober 2008

Svar på spørgsmål nr. 95 til Landsstyret på baggrund af deltagelse i seminar vedrørende sælskind d. 13. oktober 2008 NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Landbrug Hr. Landstingsmedlem Ane Hansen HER

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.6.2011 KOM(2011) 366 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET Fornyelse af ordningen mellem Europa-Kommissionen og De Forenede Staters

Læs mere

1. Baggrund COSAC-mødet i Paris den november 2008 vil blive et møde præget af debatten om COSAC s rolle og fremtidige funktion.

1. Baggrund COSAC-mødet i Paris den november 2008 vil blive et møde præget af debatten om COSAC s rolle og fremtidige funktion. Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del EU-note 5 Offentligt Europaudvalget Folketingets repræsentant ved EU Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 21. oktober 2008 COSAC Udviklingen i samarbejdet

Læs mere

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2015 COM(2015) 368 final ANNEX 2 BILAG til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i det stabiliserings-

Læs mere

Formandskabets Kontaktudvalgsmøde med folketingets præsidium

Formandskabets Kontaktudvalgsmøde med folketingets præsidium INATSISARTUT P a r l i a m e n t o f G r e e n l a n d Nyhedsbrev Af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt 2. halvår 2012 Forord Det fjerde arbejdsår for Inatsisartut indenfor denne valgperiode startede

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0427 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0427 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0427 Offentligt DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.7.2007 KOM(2007) 427 endelig Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om vedtagelse af forretningsordenen

Læs mere

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 10.7.2017 2017/2705(RSP) UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsler til mundtlig besvarelse B8-0000/2017

Læs mere

EU som udviklingsaktør

EU som udviklingsaktør EU som udviklingsaktør Og EU s fælles landbrugspolitik efter 2013? Laust Leth Gregersen, sekretariatsleder llg@concorddanmark. CONCORD Concord Europe: 1600 udviklings- og nødhjælps-ngoer 18 internationale

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 20. juni 2016 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Ministerens talepapir fra samrådet den 17. november 2005.

UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Ministerens talepapir fra samrådet den 17. november 2005. Udenrigsudvalget URU alm. del - Svar på Spørgsmål 20 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Rådsmøde (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 21.-22.

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. november 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. november 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. november 2017 (OR. en) 14291/17 ADD 1 COLAC 123 CFSP/PESC 1007 FORSLAG fra: modtaget: 13. november 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Danske Fagbevægelse Uge 17/18 2018 Indhold Kommissionen... 2 Uge 17... 2 Møde i Kommissionen... 2 Præsentation af Whistleblower initiativ...

Læs mere

Nap-nyt Bruxelles Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi

Nap-nyt Bruxelles Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi Nap-nyt Bruxelles Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi Nr. 4, 2010 December 2010 Seminar om Grønland D. 25. Oktober holdte Grønlands Repræsentation Seminar i Europaparlamentet om Forskning og

Læs mere

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.5.2016 COM(2016) 280 final ANNEX 1 BILAG til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i det stabiliserings-

Læs mere

Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Forsvarsministeriet Klima- og Energiministeriet 26. maj 2011 SAMLENOTAT 4. Stress test af kernekraftværker KOM-dokument foreligger

Læs mere

Journalistisk referat

Journalistisk referat Journalistisk referat Mødet i dag havde som hovedfokus at skabe overblik over de forskellige udvalg og deres arbejde, opdatere udvalgende, samt at diskutere strukturen for Studenterhuset herunder også

Læs mere

Fælles forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Fælles forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN UNIONENS HØJTSTÅENDE REPRÆSENTANT FOR UDENRIGSANLIGGENDER OG SIKKERHEDSPOLITIK Bruxelles, den 14.4.2016 JOIN(2016) 8 final 2016/0113 (NLE) Fælles forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse

Læs mere

Samrådsspørgsmål AL. Vil ministeren redegøre for hovedemnerne på dagsordenen for Verdensbankens årsmøde i Istanbul den 6. -7. 2009?

Samrådsspørgsmål AL. Vil ministeren redegøre for hovedemnerne på dagsordenen for Verdensbankens årsmøde i Istanbul den 6. -7. 2009? Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 24 Offentligt Samrådsspørgsmål AL Vil ministeren redegøre for hovedemnerne på dagsordenen for Verdensbankens årsmøde i Istanbul den 6. -7. 2009?

Læs mere

REGIONERNE I DEN YDERSTE PERIFERI

REGIONERNE I DEN YDERSTE PERIFERI REGIONERNE I DEN YDERSTE PERIFERI Der er indført særlige foranstaltninger for at understøtte udviklingen i Den Europæiske Unions mest afsidesliggende regioner, kendt som regionerne i den yderste periferi:

Læs mere

XT 21023/17 bh 1 TFUK

XT 21023/17 bh 1 TFUK Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. maj 2017 (OR. en) XT 21023/17 BXT 31 INF 100 API 73 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Vejledende principper for gennemsigtighed

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.2.2017 COM(2017) 84 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET om gennemførelsen af den finansielle bistand til de oversøiske lande og territorier under 11. Europæiske

Læs mere

BXLimit. Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq i Bruxelles. Grønlands Repræsentation i bruxelles

BXLimit. Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq i Bruxelles. Grønlands Repræsentation i bruxelles Grønlands Repræsentation i bruxelles Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq i Bruxelles Besøg af Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq s. 2 Europa Parlamentets rapport om Arktis s. 4 Fiskeriforhandlinger mellem

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2015 (OR. en) 13677/15 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Vedr.: Det europæiske semester 2016

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.3.2014 COM(2014) 193 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede Udvalg,

Læs mere

RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts. Torsdag d. 26 februar 2015

RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts. Torsdag d. 26 februar 2015 RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts Torsdag d. 26 februar 2015 1. Præsentationsrunde. 2. Dagsorden (godkendt) 3. Koncepterne 4. Bare for i dag 5. To medlemmer deler 6. Kassere

Læs mere

BXLimit. Besøg og Arktis. Grønlands Repræsentation i bruxelles. GREENLAND REPRESENTATION Rue d Arlon , Brussels!1. Nr

BXLimit. Besøg og Arktis. Grønlands Repræsentation i bruxelles. GREENLAND REPRESENTATION Rue d Arlon , Brussels!1. Nr Grønlands Repræsentation i bruxelles Besøg og Arktis Velkommen til en ny forsinket udgave af 2. Naalakkersuisoq Suka Frederiksen til Arctic Stakeholder Forum i Oulu, Finland 3. Europa-Kommissær Neven Mimica

Læs mere

Kommissionen præsenterer reformen af strukturpolitikken til Europa-Parlamentet

Kommissionen præsenterer reformen af strukturpolitikken til Europa-Parlamentet Europaudvalget 2003-04 EUU Alm.del Info Note 178 Offentligt PDF udgave (50 KB) Europaudvalget (Info-note I 178) (Offentligt) Folketingets Europaudvalg Christiansborg, den 3. september 2004 Folketingets

Læs mere

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den

Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den 20.10. 2017 Det sker i EU: - Kommende EU-sager og aktiviteter af relevans for den Danske Fagbevægelse Uge 43 / 44 2017 Indhold Kommissionen... 3 Uge 43... 3 Møde i Kommissionen... 3 Uge 44... 3 Ingen møder

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en) 12043/17 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 8. september 2017 til: Komm. dok. nr.: AGRI 465 AGRIFIN 87 AGRIORG 84 DELACT 153 Jordi AYET

Læs mere

11265/19 1 LIFE. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 23. juli 2019 (OR. en) 11265/19 PV CONS 42 AGRI 393 PECHE 332

11265/19 1 LIFE. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 23. juli 2019 (OR. en) 11265/19 PV CONS 42 AGRI 393 PECHE 332 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. juli 2019 (OR. en) 11265/19 PV CONS 42 AGRI 393 PECHE 332 UDKAST TIL PROTOKOL RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (landbrug og fiskeri) 15. juli 2019 11265/19

Læs mere

I Bruxelles som praktikant

I Bruxelles som praktikant I Bruxelles som praktikant Hvorfor valgte du praktik på Grønlands repræsentationen i Bruxelles? Kan du klare dit studie samtidig med praktikken? Hvad er arbejdsopgaverne i repræsentationen? Hvad skriver

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) 9892/19 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet ENV 525 CLIMA 152 AGRI 283 PECHE 269 ECOFIN

Læs mere

19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008.

19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008. 19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008. Dagsordenens punkt 142 Færøerne og Island har oprettet generalkonsulater med diplomatstatus i hinandens lande. Vestnordisk Råd opfordrer det grønlandske Landsstyre

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 38 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 38 Offentligt Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del Bilag 38 Offentligt [Generelt om formandskabet] Som I ved, overtager vi formandskabet for Ministerkomitéen den 15. november 2017 og har det herefter frem til maj 2018.

Læs mere

APRIL BAG OM NYHEDERNE. Europa-Parlamentet den oversete indflydelse. Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv

APRIL BAG OM NYHEDERNE. Europa-Parlamentet den oversete indflydelse. Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv APRIL 2009 BAG OM NYHEDERNE Europa-Parlamentet den oversete indflydelse Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv Det kommende Europa-Parlament, som vælges i juni i år, får større indflydelse på EU

Læs mere

Den Europæiske Union. Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya

Den Europæiske Union. Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya Den Europæiske Union Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya INDHOLDSFORTEGNELSE: Baggrunden for EU.side 1 Hvad er EU? Kul og stålunionen EF EU Institutioner.side 2-3 Kommissionen Parlamentet

Læs mere

Smart Energy Campaign. cosmo flash_flickr

Smart Energy Campaign. cosmo flash_flickr Smart Energy Campaign cosmo flash_flickr Hvad er SMERGY En europæisk EU-støttet energikampagne for 18-29 årige Danmark: Cirka 0,7 millioner personer - 12 % af befolkningen. I studiebyerne Århus og København

Læs mere

EU s medlemslande Lande udenfor EU

EU s medlemslande Lande udenfor EU EU s medlemslande Lande udenfor EU Fig. 22.1 EU s medlemslande. År 1951 1957 1968 1973 1979 1981 1986 1986 1991 1992 1993 1995 1997 1999 2000 2001 2002 2004 2005 2007 2008 2008 2009 2010 Begivenhed Det

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 11042013 Sagsnr. 13/582 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 05042013

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. mellem

SAMARBEJDSAFTALE. mellem SAMARBEJDSAFTALE mellem SIUMUT & SOCIALDEMOKRATIET SAMARBEJDSAFTALE Mellem på den ene side: SOCIALDEMOKRATIET Danasvej 7 1910 Frederiksberg C Danmark Og på den anden side: SIUMUT Imaneq 29 Postboks 357

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union DET EUROPÆISKE RÅD

Rådet for Den Europæiske Union DET EUROPÆISKE RÅD Rådet for Den Europæiske Union DET EUROPÆISKE RÅD EU S STRATEGISKE ORGAN Det Europæiske Råd er den EU-institution, der fastlægger Den Europæiske Unions overordnede retningslinjer og prioriteter. Det består

Læs mere

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om international udvekslingsmobilitet på

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.5.2014 COM(2014) 290 final 2014/0151 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og dens

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.3.2015 COM(2015) 76 final 2015/0040 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som Den Europæiske Union skal indtage i det blandede udvalg, der er nedsat

Læs mere

Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet

Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet Anne E. og Transportkommissær Barrot til første spadestik til den sikre rasteplads i Valenciennes. I baggrunden: Europæiske transportarbejdere. Min

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

Standard Eurobarometer 90. Meningsmåling i EU

Standard Eurobarometer 90. Meningsmåling i EU Standard Eurobarometer 90 Undersøgelsen er blevet bestilt og koordineret af den Europa Kommissionen, Generaldirektoratet for Kommunikation. Denne rapport er udarbejdet for Europa-Kommissionens Repræsentation

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

NAP-NYT BRUXELLES. Underskrivelse af fælles deklaration og ministerbesøg. OLT ministrene fra troperne til polerne samles til deres årlige møde

NAP-NYT BRUXELLES. Underskrivelse af fælles deklaration og ministerbesøg. OLT ministrene fra troperne til polerne samles til deres årlige møde BRUXELLES B r u x e l l e s - i m i K a l a a l l i t N u n a a t a S i n n i i s o q a r f i a Underskrivelse af fælles deklaration og ministerbesøg OLT ministrene fra troperne til polerne samles til

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.2.2016 COM(2016) 64 final 2016/0038 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af den økonomiske partnerskabsaftale mellem partnerlandene i Det Østafrikanske

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.2.2013 COM(2013) 86 final 2013/0053 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Den Europæiske Unions holdning til forretningsordenerne for ØPA-Udvalget, Toldsamarbejdsudvalget

Læs mere

15064/15 bmc/top/ipj 1 DG C 1

15064/15 bmc/top/ipj 1 DG C 1 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. december 2015 (OR. en) 15064/15 DEVGEN 264 ACP 177 RELEX 1019 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

Inoqatigiinneq Vort fælles liv

Inoqatigiinneq Vort fælles liv Inoqatigiinneq Vort fælles liv DAGSORDEN for Inuit Circumpolar Councils 11. Generalforsamling 28. juni 2. juli, 2010 NuukN Lørdag 26. juni 2010 ANKOMST AF DELEGEREDE OG GÆSTER Søndag 27. juni 2010 10:00

Læs mere

ADDENDUM til UDKAST TIL PROTOKOL 1 for samling i Rådet (transport) mandag den 29. marts 1999 i Bruxelles

ADDENDUM til UDKAST TIL PROTOKOL 1 for samling i Rådet (transport) mandag den 29. marts 1999 i Bruxelles RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 3. maj 1999 (24.06) (OR. f) 7070/99 LIMITE PV/CONS 15 TRANS 75 ADDENDUM til UDKAST TIL PROTOKOL 1 for 2169. samling i Rådet (transport) mandag den 29. marts

Læs mere