KAPITEL 4. BOLIGEN OG HJEMMET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KAPITEL 4. BOLIGEN OG HJEMMET"

Transkript

1 KAPITEL 4. BOLIGEN OG HJEMMET Mit hjem er min borg hed det før i tiden og sådan er det fortsat. Internationale undersøgelser viser, at man i Danmark lægger mere vægt på boligen end i noget andet land i verden bortset fra Norge og Sverige, der er på samme niveau. Boligen spiller en meget vigtig rolle i vores hverdag og vi lægger meget betydning i vores bolig både i hvordan den ser ud, hvor den ligger og hvordan den er indrettet. Fænomenet er dog ikke bare dansk og norsk vi har blot en endnu kraftigere prioritering, end vi ser i landene omkring os. Både i en europæisk og en amerikansk sammenhæng er det blevet påpeget, at boligen er en meget væsentlig del af folks liv. I USA har fænomenet fået sit helt eget navn som en tendens beskrevet som cocooning på dansk forpupning når det beskriver en tilbagetrækning til hjemmet. Boligen har altid været vigtig i hvert fald for de øvre lag i samfundet. Udgravningen af gamle romerske boliger viser en imponerende iscenesættelse blandt samfundet øverste. Danske herregårde og store bondegårde viser også, hvordan position i samfundet kunne vises og borgerhusene i byerne var ligeledes indrettet med de fine stuer ud mod gaden, så de kunne vises frem ved passende lejligheder. Signalerne i boligen har ofte været meget tydelige, men efterhånden som god boligstandard er blevet langt mere udbredt i befolkningen, er det blevet vanskeligere at tyde de efterhånden mere afdæmpede signalerne. Hvordan skal vi fortolke nutidens parcelhus med valmet, sort tegltag, integreret vognly og et udhæng på næsten en meter? Det vil blive forsøgt i det følgende: Vigtigst er nok signalet om størrelse, som denne type huse i dag udsender over de nybyggede parcelhuskvarterer. Bosætningen har også udviklet sig over tiden. For 100 år siden boede vi hovedsagligt på landet og i de mindre byer. Endnu længere tilbage var en by på indbyggere en meget stor by. Siden da har vi søgt ind til byerne og i stigende grad ind til de store byer. Denne tendens behøver ikke fortsætte i al fremtid, men foreløbigt er der meget, der trækker i den retning. Boligen i 50erne Der var stor boligmangel i byerne i Danmark i 50erne, som der i øvrigt var i store dele af Europa. Afslutningen på Anden Verdenskrig bragte store børneflokke med sig, og familierne søgte desuden ind til byerne på grund af mekaniseringen af landbruget. Der var brug for arbejdskraft i byerne, men der var ikke boliger til alle. Man skulle være gift og vente barn for at få anvist en bolig i København eller en af de øvrige større byer.

2 Den typiske familien i 50ernes Danmark i byerne boede i en lejlighed på to-tre værelser med en stue og et soveværelse samt en lille gang og et køkken. Hvis man havde god plads, var der også et børneværelse, hvor børnene sov sammen. Ellers sov alle i soveværelset. Moderne installationer som toilet var ved at blive etableret i lejlighederne, men der var stadig mange, der boede i boliger med lokum i gården. Badeværelser var den nye luksus. De blev etableret i de nye lejligheder, der efterhånden skød op i det byggeboom, der opstod i løbet af 50erne. En stor del af befolkningen boede stadig på landet. Her var der ofte var bedre plads i husene selv i de mere simple landarbejderboliger. Til gengæld var der ikke mange af de moderne faciliteter som gaskomfur, rindende vand, toilet og elektrisk lys. Man klarede sig mange steder stadig med brændekomfur, vand fra vandposten, og petroleumslamper. Den bedrestillede del af befolkningen levede i noget større boliger. Murermesterhuset fra 30erne havde vundet indpas i mange byer, og kvarterer med fritliggende huse var ved at blive mere almindelige. Fra 50erne opstod også statslånshusene. Det var huse opført under en støtteordning med billige statslån, der for at blive berettigede til de favorable lån kun måtte være på op til 100 kvadratmeter. De blev ofte bygget som bungalows eller som rækkehuse i to etager. I denne boligform kunne en stor kælder fungerede som supplerende bolig og skaffede familien plads på trods af grænsen på de 100 kvadratmeter. I disse huse blev der bygget badeværelser med badekar og ofte også et separat gæstetoilet. Forbruget var for opadgående for den del af befolkningen, der havde råd til egen bolig. De fleste boede dog stadig til leje, men der var begyndt at ske ændringer i boligdrømmene for en almindelig familie. Den rige del af befolkningen boede i 50erne stadig i store huse eller store lejligheder i de større byer - palævillaer eller herskabslejligheder. Der skulle gerne være stue, spisestue og havestue. Et kontor eller rygeværelse til husets herre var også ganske normalt. Flere toilettet og mindst et badeværelse var normen i villaerne. Dertil kom soveværelse til forældrene og flere børneværelser, som til tider var placeret i samme afdeling som tjenestefolkenes værelser. Selv om tjenestefolkene var på vej ud, var der stadig en del tilbage i 50ernes Danmark. På landet var det herregårdene og de store bøndergårde, der var den dominerede boligform blandt den rige del af befolkningen. På både herregårde og store gårde skulle der ud over bolig til familien også være plads til et ret stort folkehold. Dermed kan vi også beskrive boligforholdene for den dårligst stillede del af befolkningen. Det var almindeligvis et mindre værelse i en villa eller et kammer en gård. Der var ikke store mulighed for privatliv under disse boligforhold, og slet ikke mulighed for at gøre noget ud af boligen.

3 Det lave boligforbrug i kvadratmeter kunne også ses i privatforbrugets sammensætning. I 1948 opgjorde Danmarks Statistik boligforbruget til kun at udgøre 5% af privatforbruget. Det er måske sat for lavt, men madbudgettet var dengang en meget stor del af forbruget. Det blev opgjort til mere end 40% af privatforbruget sidst i 1940erne. Forklaringen på det lave boligforbrug var, at de fleste familier ikke havde råd til at have et stort boligforbrug. Der var mange andre udgifter, der skulle afholdes. Velfærdsboomet og bilens påvirkning af bosætningen I starten af 60erne begynde situationen at ændre sig. Der var fremgang i indkomsterne og med datidens ord blev gode tider bedre. Danskernes forbrugsmuligheder voksede, og det afspejlede sig hurtigt i boligforbruget. I 1960 var det gennemsnitlige boligforbrug pr. person 37 kvadratmeter. Ti år senere var det vokset til 45 kvadratmeter. Så i løbet af 10 år fik hver person 8 kvadratmeter mere plads at røre sig på i hjemmet. For en familie på 2 voksne og tre børn svarer det til 40 kvadratmeter mere i boligen en ret stor udvidelse. Sammenligner man bungalowen eller rækkehuset fra 50erne med de parcelhuse, der blev bygget først i 70erne er forskellen i størrelse slående. I begyndelse af 70erne var det ikke usædvanligt at se et hus i halvandet plan opført med en samlet areal på kvadratmeter. Gæstetoilet og badeværelse var nu en selvfølge og køkken-alrummet var ved at finde indpas. Stuen var stadig stor, og der var soveværelse og eget værelse til børnene. Der skete et afgørende ryk i danskernes boligvaner og boligforbrug i løbet af 60erne. Fra begyndelse af 60ernes blev der bygget rigtigt meget. Der blev bygget mange parcelhuse. Der blev også bygget mange almennyttige boliger med lejligheder i flere etager. Det er fra den tid, vi har de store montagebyggerier, der opstod som følge af industrialiseringen af byggeriet. I dag kan man stadig kan se, hvor de store byggekraner har kørt. Meget af datidens betonbyggeri er ikke særligt kønt at se på, men det store byggeri i 60erne løste boligmanglen. Man byggede store familieboliger i de nye almennyttige bebyggelser i byernes udkanter. Ved udgangen af 60erne skete der dog en vending i familiernes efterspørgsel, parcelhusene blev den foretrukne bolig for børnefamilierne. Når det i løbet af 60ernes blev mulig for almindelige familier at bosætte sig i udkanten af byerne i de nye såkaldte sovebyer, skyldtes det også, at det blev økonomisk mulighed for mange at købe en bil. Med en bil kunne man bo længere væk fra arbejde og indkøbsmuligheder end det tidligere havde været muligt. Bilen og de nye parcelhuskvarterer ændrede byernes struktur, så der opstod en skarp opdeling i boligområder, industriområder og handelsområder. Før 60ernes udflytning fra bymidten havde beboelse, industri og handel været placeret tæt på hinanden, da transport over længere afstande end cykelafstand ikke var praktisk muligt bortset fra i S-togsområdet i København.

4 Bevægelsen fra lejligheder til parcelhus fortsatte op gennem 70erne og 80erne, med et enkelt afbræk i udviklingen med den første oliekrise i 1973/74, hvor den dyre olie gjorde store huse mindre attraktive. I stedet blev boligdrømmen realiseret i et lidt mindre hus. I 1980 var kvadratmeterforbruget steget til 46 kvadratmeter pr. person blot 1 kvadratmeter mere end i En meget høj rente i slutningen af 70erne, hvor renten på et realkreditlån til bolig kom op på 21%, da den var højst, satte også en dæmper på forbruget. Først i løbet af firsernes skete der igen en udvidelse af forbruget, så de 50 kvadratmeter pr. person blev nået i 1990 og vi omkring årtusindeskiftet er nået op på kvadratmeter pr. person. Udvidelsen er ikke så kraftig som det første spring, men en familie på to voksne og tre børn vil i år 2000 i gennemsnit have udviddet deres boligforbrug med 35 kvadratmeter siden Tiden frem til i dag har været karakteriseret af afviklingen af boligmanglen. Der blev bygget knapt under boliger om året i begyndelse af 60erne, lidt over boliger om året i 70erne og stadig op om boliger om året i 80erne. Det blev til omkring en million nye boliger på 30 år. Boligmanglen er stort set afskaffet og boligstandarden er kraftigt forbedret. Samtidigt er der langt mere plads i nutidens boliger, og den enkelte dansker har udvidet sit boligforbrug med næsten 50% i løbet af 40 år. Boligen i dag signalværdi og rummenes betydning Denne massive udvidelse af forbruget er ikke udelukkende sket på grund af et stort behov for at udvide boligforbruget. Behovet været der, men selve boligforbruget har også fået stigende betydning. Indretning af boligen er i løbet af 90erne blevet vigtigere end at gå moderigtigt klædt for en stor del af befolkningen. Boligens betydning i form af at være vores hjem har også ændret karakter med den opblomstring af familieværdier, der er foregået i løbet af 90erne. Boligen er ikke længere blot rammen om familielivet, men meget ofte den vigtigste brik i iscenesættelsen af familielivet. Boligen og indretningen er blevet betydningsbærende. Indretningen af boligens forskellige rum er blevet til at skabe og fortælle historien om familien. Boligen må gerne fortælle historien om familiens overskud og evne til at opleve, tænke kreativt og selvstændigt. For mange mennesker er det blevet en naturlig del af en vellykket ferie at besøge fjerne egne af verden. Boligen må derfor gerne indeholde elementer, der er inspireret af familiernes ture til f.eks. en tunesisk kystby, hvor områdets få huse havde turkisblå døre med fine sorte jerndekorationer. Det bliver gentaget i hjemmet i Danmark. Det kan også være køkkenet i det ældre hus, der bliver ført tilbage til sin oprindelige stil men selvfølgelig med moderne elementer og hårde

5 hvidevarer. Det kan også være opslagstavlen i hjemmet, der viser familiens evner og interesser for film, teater mv. gennem nøje placerede ophæng på tavlen. Hjemmet er blevet iscenesat. Det er ikke længere blot vores bolig, men også en lang række signaler til omverdenen om hvem vi er. Det er ikke er nyt fænomen, da man allerede på herregårdene, på de store gårde og i de borgerlige hjem i byerne i mange år har vist status og samfundsmæssigt placering frem gennem indretning af de fine stuer. Det nye er, at det er blevet udbredt til meget store dele af befolkningen og til næsten alle rum i hjemmet. Denne iscenesættelse af boligen præger hjemmene. Den større bolig har både større og flere rum. Der er kommet nye rum og nye funktioner til. Den første udvidelse af den almindelige familiebolig skete først gennem det fælles børneværelse, der efter en årrække blev til eget værelse til hvert barn som den almindelige standard for en familie. Børneværelser var altså den første nye rumtype, der kom til efterhånden som boligerne blev større. Siden har vi set andre typer af rum støde til. Det mest synlige eksempel udefra er udestuerne, der gennem 70erne og 80erne skød frem som en slags velstandsknopper på parcelhusene. Dagens bolig indeholder efter disse års udvikling en række nye rum og funktioner i forhold til tidligere tiders familiebolig. Køkken-alrummet Køkken-alrummet er i dag det vigtigste rum i familieboligen. Der er ofte tale om et rum med mange funktioner så som madlavning og spisning, tv-kigning, lektielæsning, leg, avislæsning mv. i det daglige. Der er også mulighed for at omdanne til en mindre hjemmerestaurant ved festlige lejligheder. Gæsterne kan være køkkenskrivere over et glas vin, mens værtsparret arbejder for at få de friske råvarer til at blive til et udsøgt, vel tilberedt måltid. I en undersøgelse fra år 2000 med dybdeinterview om familiers boligefterspørgsel fremhævede praktisk taget alle, der var på udkig efter et nyt eller ældre hus, køkken-alrummet som en meget væsentlig del af deres boligdrøm. I de nye huse ses det også, at kravene til rummet er at det skal være centralt placeret med mulighed for at overskue resten af huset, når man er i rummet. Køkkenalrummet giver mulighed for at være sammen i familien, selv om man er i gang med forskellige aktiviteter. Samme undersøgelse viste i øvrigt at et gammelt rum ser ud til at være på vej frem igen, da en del kvinder fremhævede, at de gerne ville have et nyt hus med spisekammer altså et koldt rum til opbevaring af forskellige madvarer. På samme måde blev der peget på, at påklædningsværelset i forbindelse med forældrenes soveværelse også samler interesse blandt dem, der ved årtusindeskiftet bygger nyt hus.

6 Hjemmekontoret Flere mennesker i dag gør en del ud af kontoret. Før i tiden var kontoret til en smule lejlighedsvis arbejde i nogle få hjem. For mange mennesker var det ikke en nødvendighed. Med ændringerne på arbejdsmarkedet over mod langt mere kontorbaseret arbejde og større muligheder for at arbejde på afstand er kontoret blevet langt mere interessant. Den teknologiske udvikling har gjort arbejde på afstand muligt, så man kan arbejde, når man er hjemme hos syge børn eller selv er sløj. For mange mennesker er det efterhånden nødvendigt at kunne passe visse ting på arbejde, selv om man ikke kan møde op til en almindelig arbejdsdag. Hjemmekontoret fremhæves i øvrigt også som et rum, hvor man kan være sig selv og have et refugium, hvor resten af familien især børnene er forment adgang. Denne tendens til personlige rum vil vi se brede sig til andre dele af hjemmet ved en fortsat udvidelse af boligforbruget i fremtiden. Stuen Stuen har i de senere år mistet betydning i forhold til 50erne og 60ernes bolig, hvor den var det vigtigste rum i hjemmet. Det var her familiens opholdt sig, dengang køkkenet stadigt mest var forbeholdt kvinderne. Med køkken-alrummets voksende betydning er stuen blevet det sted, hvor alle de fine møbler står, og hvor det bedste TV i hjemmet findes. Det er også her, gæsterne anbringes efter middagen, men ellers har stuen ikke den samme store betydning i dag. Tendensen til opblødning i hjemmets traditionelle opdeling i den fine del og hverdagsdeling har også betydet faldende interesse for stuen. Boligen og livsfaserne Beskrivelsen af boligen har taget udgangspunkt i familieboligen. Men der er mange mennesker, der i dag ikke bor i en traditionel familien, selv om familien som sådan ikke er truet. Der er mange enlige og en del mindre familier med kun en voksen. Boligen er hos denne type mennesker afhængig af den fase af livet, som beboeren befinder sig i. Da de unge i stigende grad bor alene i en længere årrække, er boligen for den enlige unge blevet en særskilt boligform. Det har før været kollegieværelser eller måske bare værelser lejet i et hus. Denne form er gennem årene blevet erstattet af en to- eller treværelses lejlighed i eller i nærheden af byens centrum - den gamle familiebolig fra 50erne. Mange unge ønsker at bo inde i byens centrum - midt i det liv og den larm, byen giver. Fornemmelsen af nærheden til det pulserende liv og de mange tilbud indenfor underholdning, indkøb og kultur er en væsentlig faktor i de unges boligvalg.

7 Udvidelse af boligforbruget ses også tydeligt i denne fase af livet, hvor man måske var meget tilfreds med kvadratmeter for år tilbage, er mange unge i dag glade for at disponere over kvadratmeter eller mere. En del af boligforbruget i denne gruppe finansieres af deres forældre via køb af ejerlejligheder i de store uddannelsesbyer. Men det er værd at bemærke, at det er forældrene, der køber bolig til de unge. Det er ikke de unge selv. Faktisk har andelen af unge i tyverne, der ejer deres egen bolig været kraftigt faldende siden begyndelse af 1980erne. Boligvalget viser også den mobilitet, der i dag præger ungdommen. Man er på farten og har derfor behov for at skifte bolig med passende mellemrum. I de første år meget ofte. Faktisk flytter hver anden 20-årige i løbet af et år. Denne mobilitet præget også ofte deres hjem, der for tiden er kendetegnet af sparsom møblering og af behovene for at anvende den begrænsede plads til mange funktioner. Der skal være til både hverdag, venner på besøg og en enkelt fest i ny og næ. Når de unge bliver ældre stifter de ofte familie i byen eller i de bynære områder. Det betyder også, at begynderboligen for en børnefamilie tit er en lejlighed på 3 værelser eller lidt mere. Derfor har de nybagte børnefamilier god grund til at søge efter mere plads, når de rykker ud af byen eller de bynære områder. De har ofte tilpasset en god bolig til to voksne mennesker til en lille familie med et eller flere små børn. Så selv om man i de senere år har set flere børnefamilier i bykernerne, er der ikke noget der tyder på, at de vil blive der. Langt hovedparten af børnefamilierne søger ud til parcelhuskvartererne eller længere ud, når de får mulighed for det og typisk efter det første eller andet barn. Det er i øvrigt vigtigt for nutidens familie, at der er sørget for de rigtige omgivelser for børnene. I øjeblikket afholder mangel på de rette boliger og meget høje boligpriser i de større byer de unge familier fra at flytte ud, men så snart mulighederne bliver bedre, vil de flytte. Enlige forsørgere har boligmønstre, der ligger tæt op ad de øvrige børnefamiliers. For de mere velstillede enlige forsørgere er valget ofte en lidt mindre udgave af nutidens familiebolig - et mindre hus eller rækkehus, hvor der er de samme rum og funktioner som i den større familiebolig. Børnene har deres egne værelser og køkken-alrummet er også her hjemmet vigtigste rum. For enlige forsørgere med lavere indtægter eller bosiddende i de største byer med de dyreste ejerboliger er boligvalget ofte begrænset til lejeboliger. Den foretrukne bolig er her en lejlighed med tilstrækkelig mange værelser, så børnene hvis der er flere kan få et værelse hver. Det kan være de store familielejligheder fra 60ernes, der foretrækkes, eller en af de lidt mindre familieboliger, der er bygget de senere år. Beliggenheden er ofte i udkanten af byerne, men denne type bolig findes også længere ind mod bykernen. For enlige uden børn i 30-40erne er lejeboligen i byen eller i byens udkant den foretrukne boligform-alt efter indkomst. Ofte er der tale om 2-3 værelses lejligheder. For de bedrestillede kan

8 valget falde på en såkaldt egoistbolig f.eks. en taglejlighed i byen eller boliger på omkring kvadratmeter indrettet med henblik på en enkelt person eller to. Her ser man den samme iscenesættelse som i familieboligerne bare med et andet indhold. Der kan ofte være gjort endog rigtig meget ud af indretningen og møbleringen, og hjemmet indeholder muligheder for at have en del gæster og måske også egentlige gæsterum. Når børnene er flyttet hjemmefra, er mange på vej ind i den anden frie periode af livet. Boligbehovet i denne del af livet kan gøres lidt mindre, hvis man ønsker det, da der ikke længere er hjemmeboende børn. Forventningen til at mange flytter fra deres hidtidige bolig i denne fase af livet har været store, men indtil videre er det ikke sket særligt meget. Det er den gruppe i befolkningen, der flytter mindst. Der er kun 5% af gruppe i alderen år, der flytter i løbet af et år. Det betyder, at det gennemsnitligt vil tage 20 år at flytte alle. Undersøgelser af denne gruppes boligbehov i de kommende år viser, at de stiller store krav til deres bolig fremover. Hvis de bor to sammen forventes mange rum, og selv de enlige har store krav til boligen. Hvis man ønsker sig en mindre bolig, er der ofte tale om noget i nærheden af kvadratmeter lidt mindre for de enlige. Denne gruppe fortæller også noget andet interessant, nemlig at de gerne vil have en anden bolig, men ikke ønsker at flytte fra det kvarter, de bor i. I kvarteret findes deres venner og de fritidsaktiviteter, de har vænnet sig til. Derfor er det kun boligens udformning og evt. haven, man ønsker at ændre. En stor del ville gerne blive boende i kvarteret med et lidt mindre hus og en meget mindre have i forhold til det parcelhus, mange i dag bor i. En del boliger til mennesker i denne fase af livet bliver i disse år bygget som bofællesskaber. Der har været stor efterspørgsel efter denne type af boliger og mange har vist interesse for at deltage i nye fælles boligprojekter. Det har ofte været fortolket som en stigende interesse for fællesskaber i boligen f.eks. under navnet olle-koller men de undersøgelser, der har været lavet af prioriteterne blandt dem, der bor i denne type bofællesskaber viser, at det er boligen, de går efter, og ikke fællesskabet. Med andre ord er den store efterspørgsel udtryk for, at der ikke er opført nok boliger i en tilstrækkelig kvalitet og med den rigtige beliggenhed til at opfylde disse menneskers behov. Pladsforbruget Det gennemsnitlige boligforbrug på omkring 52 kvadratmeter er ikke ligeligt fordelt i befolkningen. Det er til manges overraskelse sådan, at børnefamilierne anvender mindst plads per person, mens pladsforbruget er højest blandt de enlige. Det er der nogle gode grunde til. For børnefamiliernes vedkommende er det af betydning, at plads også koster penge. Det kan vi se i en anden

9 overraskende sammenhæng. Det er i København og omegn man finder de mindste boliger til børnefamilierne og i øvrigt også til alle andre grupper. Det skyldes at boligpriserne i københavnsområdet er høje, og derfor foretrækker mange at gøre deres boligforbrug mindre i københavnsområdet end i resten af landet, hvor plads ofte kan fås til det halve pris af københavnsområdet. Så de københavnske børnefamilier, der i øvrigt har landets højeste indkomster, skal betale så meget for plads i boligerne, at de foretrækker mindre boliger end børnefamilier i de mindre og mellemstore byer. Børnefamilierne får desuden visse stordriftsfordele i boligen. Der er kun brug for et køkken og et bryggers selv om antallet af beboere er på 5-6 mennesker. Børn bruger også mindre plads end voksne, selv om børnenes forbrug udvides for tiden. Derfor bliver en bolig til en enlig relativt større end en familiebolig. I boligen til den enlige skal der være både køkken, entre, stue og bad, og selv om størrelsen af disse rum er mindre end hos en stor familie, så er konsekvensen alligevel at enlige bruger flere kvadratmeter pr. person end familier med børn. Dertil kommer naturligvis også de mange par uden børn. Deres forbrug pr. person er også højere end børnefamiliernes. Boligens størrelse for både enlige og familier afhænger af økonomien. Men der er ikke altid en klar sammenhæng mellem, hvad man kan betale og boligens størrelse. De forskellige boligstøttesystemer skævvrider boligforbruget. En stor gammel billig lejlighed er en mangelvare. I en ny dyr almennyttig bolig for beboerne meget boligstøtte, der bringer huslejen ned. På ejerboligmarkedet aftrappes rentefradraget med højere boligudgifter til følge. I forhold til alder, er der en meget klar sammenhæng i pladsforbruget jo ældre jo mere plads. Følgende tabel viser sammenhængen: Gennemsnitligt antal kvadratmeter pr.beboer efter ejerforhold og alder Kvm. Pr. beboer 20-29år 30-39år 40-49år 50-59år 60-69år 70-79år 80-89år 90år+ Ejerbolig 46,9 43,2 48,6 68,0 75,1 78,4 86,9 95,0 Almennyttig 33,4 33,5 40,2 50,0 53,9 58,1 62,7 64,6 Privat udlejning 41,6 46,2 52,8 65,2 67,4 69,4 72,0 74,7 I alt 40,8 44,6 47,8 65,0 69,6 70,9 75,1 77,2 Kilde: Danmarks statistik Boligtælling (specialkørsel) De unge har lidt plads herunder også de nybagte børnefamilier i 30erne. Til gengæld har seniorerne og de ældre langt mere plads end gennemsnittet i befolkningen. Sammenhængen er den samme for ejerboliger, almennyttige boliger og privat udlejningsbyggeri. I aldersfordelingen er der også den effekt, at de unge ønsker at være mobile og ikke forbruge så meget bolig. Men skævvridningen af boligmarkedet er tydelig. På ejerboligområdet ser det ud til, at man optjener til et større

10 boligforbrug gennem årene. Man skal først opnå værdistigninger i mindre boligerne før man kan få råd til de store boliger. Dertil kommer en generationseffekt: De mange, der fik bygget en stor bolig i 1960erne og 1970erne, da der var så høje skattefradrag, at det kunne betale en meget væsentlig del af omkostningerne, har i dag et meget højt boligforbrug, som kommende generationer for svært ved at komme op på. I den almennyttige sektor opnår man højere anciennitet med alderen, og dermed kan man få en større bolig. I forhold til privat udlejning er tendensen, at det er yderst svært at få en stor bolig. Dem, der har dem, bliver i dem det bliver også de ældre, der har mest plads her. Denne fordeling kan blive et stort problem de kommende år, hvis der ikke sker noget med de yngre familiers forbrugsmuligheder på boligområdet. Et generationsoprør med udgangspunkt i en dårlig boligsituation er en ret sandsynlig udviking. Hvor vil vi bo? Befolkningen flytter fra land til by og har gjort det i snart 100 år. Der bor flere i byerne, som bliver større og større. De seneste 20 år har der i hele landet været en befolkningstilvækst på 3,4%, men den er skævt fordelt. I byer eller landdistrikter med under 1000 indbyggere er befolkningstilvæksten ligefrem negativ op til minus 5% i landdistrikterne. Befolkningstilvæksten i byer med mere end 1000 indbyggere (hovedstadsområdet undtaget) er på 9% og derover. Den største gruppe danskere bor i byer, næsten 3 mill. danskere bor i byer, der er større end indbyggere. I dag bor ca. en fjerdedel af befolkningen i landkommuner med under 5000 indbyggere eller i udkantsområder med lang afstand til større bysamfund. Befolkningstallet i disse områder har set under et været faldende frem til 1990, hvorefter det har været svagt stigende. Befolkningsvæksten i udkantskommuner har fulgt samme mønster, men der har været en stærkere tilbagegang i 80erne og mindre fremgang i 90erne. Denne udvikling er sket på trods af, at landbruget får en stadig mindre rolle, og skal forklares ved befolkningens flyttemønstre og alderssammensætning. Der er færre unge mellem år i landkommunerne, mens børn udgør en større andel. Det afspejler sig i flyttemønstrene, hvor det er de unge og midaldrende, der flytter mest. De unge flytter til de større byer for at få en uddannelse, mens de midaldrende til gengæld flytter ud til landområderne. For de midaldrendes vedkommende er der tale om en trang til at komme væk fra byerne, men også i et vist omfang en eksport af sociale problemer fra byerne til landområderne. Byen som centrum Den store by er blevet et trækplaster, hvor man gerne flytter længere ind i byen end tidligere. Det betyder, at byhuse, ejerlejligheder af en rimelig stor størrelse og ældre villaer tæt på bykernen er blevet uhyre populære i løbet af 90erne. Disse boliger har fået et prisløft, der er meget markant.

11 Tendensen hænger bl.a. sammen med de mange børnefamilier fra 90erne, der gerne har villet bibeholde en kontakt til byen og alligevel flytte til noget mere familievenlig med have eller lignende. Den er også blevet forstærket af de seniorer, der efter børnenes fraflytning fra parcelhuset, er søgt ind mod byen igen. Samlet har tendensen været båret af en vis romantisering af det lidt dunkle og spændende liv i byen. Segregering - den opdelte by En anden vigtig tendens i lokaliseringen er en stigende interesse i at bo i lokalområder, hvor de andre beboere ligner én selv. Når man ser på en større by og dens boligområder, er der en klar tendens til, at mennesker med den samme erhvervsmæssige baggrund eller den samme uddannelsesmæssige baggrund søger hen til de samme områder. Udvikling ses også tydelige i forhold til flygtninge og indvandrere. Selv om de seneste mange års tilgang til befolkningen fra udlandet er forsøgt spredt ud over landet med mere eller mindre succes, søger flygtningene mod bestemte kvarterer i de større byer. F.eks. har bestemte afdelinger i den almennyttige boligsektor en meget stor andel af flygtninge, mens andre har meget få. Konsekvenserne er en mere opdelt by fremover. Frem for at have et stort sammenhængende boligmarked for ejerboliger og et til to for lejeboliger, vil vi i stigende grad i de kommende år se en inddeling af markedet i lag og grupper, hvor forskellige grupper bosætter sig mere snævert end tidligere. Det betyder, at der kan udvikle sig en langt større spredning i efterspørgsel og priser i de kommende år. Nogle områder rammes af en negativ udvikling, andre påvirkes positivt. Mens man i hovedstadsområdet i Danmark ofte har den opfattelse, at beboere af den mere tyndtbefolkede del af Danmark gerne kører langt - f.eks. at købe øl i Tyskland og for at komme på arbejde, forholder det sig i virkeligheden omvendt. De længste afstande og pendlingstider til og fra arbejde findes i hovedstadsområdet. De største pendlerafstande findes også i andre lande omkring de største byer. Man kan faktisk opfatte det som en magneteffekt. Den største magnet tiltrækker pendlere på den største afstand. Så i hovedstadsområdet er pendlingstider på minutter ikke unormale, mens det er ret usædvanligt med f.eks. 45 min på arbejde i de mellemstore byer i Danmark. Det betyder også, at bosætningen er afhængig af arbejdspladsernes lokalisering. I Jylland og i de dele af ørene, der ligger langt fra København bosætter man sig ret tæt på sin arbejdsplads med mest pendling i området omkring de større byer Århus, Odense og Aalborg. I hovedstadsområdet kan man i store træk betragte hele området som et sammenhængende arbejdsmarked, hvor bosætningen i f.eks. parcelhuse sker ret uafhængigt af arbejdspladsens placering.

12 Ud på landet igen? Da tendensen i de senere år har været ind mod de større byer kunne man forestille sig, at denne udvikling ville fortsætte fremover. Men det ser ud til, at ændringer i samfundet også afspejler sig i ændringer i bosætningsmønstrene. Sammen med 60ernes industrialisering fik vi parcelhuskvartererne og sammen med 90ernes nye romantisering af byerne og IT-bølgen fik vi en bevægelse tilbage til byerne. Der er en del, der tyder på, at vi i de kommende år vil se en udvikling, hvor vi ikke længere vil se byernes kerner som idealer. Efter IT-bølgen kommer sandsynligvis en oplevelse- og iscenesættelsesbølge, der vil trække andre tendenser med sig. En af disse tendenser, der allerede er i sin vorden, kunne blive en boligmæssig bevægelse tilbage til landet. Det vil være en tendens til at trække sig lidt ud af larmen og ræset i de større byer, som det også skete i 70erne, men denne gang kunne det godt være en mere massiv bevægelse for børnefamilier og andre i ejerbolig. Mange drømmer om det idylliske bindingsværkshus på landet som reaktion på en stadig mere kompleks verden, men det er kun et fåtal, der gennemfører drømmen i virkeligheden. Når man drømmer om at bo på landet og følge årstidernes skiften, er det for at skabe ro og harmoni i en verden præget af en stadig større forandringshastighed. Overalt opleves et højere tempo; man møder et utal af mennesker i løbet af en dag, både direkte og via telefon og computer. Man indgår i stadig flere sammenhænge, står overfor nye arbejdsopgaver, informationer og krav. Der er hele tiden aktivitet rundt om det enkelte menneske, der er lys og lyde, nye indtryk, oplevelser og selvfølgelig også problemer. Det stille liv på landet bliver derfor en drøm om alt det, man ikke har nemlig følelsen af forankring, enkelthed, orden, tid og stilhed. Hvor der før var status i at vise materiel velstand, f.eks. med to biler i garagen, ligger fremtidens signalværdi i at vise, man har de immaterielle værdier og det kunne f.eks. være ro og stilhed. For velstandsstigningen gør, at mange efterhånden har råd til to biler mens ro, rum og stilhed bliver efterspurgte sjældenheder, eller en luksus man er villig til at betale for i dyre domme. Indenrigsministeriet i Danmark har lavet en undersøgelse af, hvad folk opfatter som væsentlig fordele og ulemper ved at bo på landet. Den afviser den mere traditionelle argumentation om, at man på landet får mere for pengene og kommer hinanden mere ved end i byen. Derimod opfattes de væsentligste fordele ved at bo på landet som natur, skønhed og ro. Det er altså ikke så meget økonomiske overvejelser eller drømmen om landsbysamfundet, der får folk til at flytte på landet. Det er drømmen om at kunne koble sig af det hurtige samfund og søge roen i naturen og skønheden. Det er dog de færreste, der vil opgive alle byens fordele for at flytte på landet. De eftertragtede områder bliver derfor dem, der har begge dele. Typisk lidt udenfor de traditionelle forstadskvarterer

13 eller lige udenfor bygrænsen. Man vil bo, hvor landet er kommet ind i byen eller byen er kommet på landet. Det vil derfor blive landområderne rundt om de større byer, der i de kommende år bliver populære. Det vil også medføre forøgede pendlingsafstande, men ikke nødvendigvis øgede pendlingstider. Det sidste kommer an på udbygningen af vejnettet og togforbindelser. Det er værd at bemærke, at det ikke skal tages for givet, at befolkningen altid flytter ind til byerne. I disse år er der allerede en anden tendens i gang i Frankrig. I begyndelse af 70ernes var der så stor bekymring for affolkningen af landet, at man iværksatte studier af fraflytningen. I løbet af 90erne blev man med udgangspunkt i disse studier klar over, at der var ved at ske en kovending i tendensen. I næsten alle områder af Frankrig har man i 90erne oplevet en tendens til at flytte ud på landet fra de store byer. Tendensen er kraftigst omkring de store byer som Paris, Lyon, Marseille med flere, men i langt de fleste landområder har man i dag et indbyggerantal, der er kommet op på niveauet fra omkring Over 20 års indbyggertab er genvundet. Der er derfor grund til at være meget opmærksom på, hvad fremtidens lokalisering vil vise på boligområdet i Danmark. En mærkbar ændring i tendenserne er muligvis allerede på vej. Med det stigende boligforbrug vil flere familier i de kommende år have to boliger. Det kunne f.eks. være en ejerlejlighed i København og et større parcelhus i Kolding, hvis en eller to voksne i familien ofte arbejder i København. Denne løsning ses allerede ved voksne børns studier i de større byer. Dobbeltboliger findes også i form af sommerhuse, men tendensen vil kunne forstærkes af behovene for at kunne arbejde fleksibelt på afstand, så det også kommer til at omfatte to egentlige boliger. Det kan betyde at huse på lidt længere afstand af de større byer kan blive mere attraktive, hvis familien supplere med en mindre bolig til dagligbrug i en større by. Et eksempel kunne være et mindre gods på Falster suppleret med en to-værelses på Nørrebro i København. De to boliger vil også i stigende grad kunne findes som en bolig i Danmark og en supplerende bolig f.eks. et fritidshus et sted i udlandet. Fremtidens familiebolig hvad vil vi have mere af? Fremtidens bolig skal være større en nutidens. Tendensen til at omsætte en strøre del af familiens økonomiske overskud i boligforbrug vil fortsætte. Det vil betyde større boliger, end dem der findes i dag hos almindelige danske familier. Man kan se disse tendenser i lande, hvor indkomstfordeling er mere ulige end i Skandinavien. Boliger i USA, England, Tyskland og Frankrig viser et mønster, der kan anvendes til at beskrive de mest sandsynlige tendenser i de kommende års udvidelse af boligforbruget i Danmark.

14 Hvis vi i dag omregner de 52 kvadratmeter per person til en børnefamilie med tre børn, vil et hus på 260 kvadratmeter bringe familien op på landsgennemsnittet. De 265 kvadratmeter er ikke nødvendigvis slutpunktet. Ser vi år frem og udvider forbruget i samme takt som de foregående år, når vi op på huse på ca. 300 kvadratmeter hos dem, der har et stort boligforbrug. Betragter man et par uden børn eller en enlig, bliver der brug for de mindre parcelhuse og rækkehuse, der er relativt mange af. Det bliver fremtidens bolig for den enlige eller for et mere nøjsomt par. Enlige med et forbrug på 100 kvadratmeter ses allerede i dag. Mere plads skal naturligvis anvendes på noget. Udvidelsen af forbruget vil i et vist omfang gå til større rum end vi har i dag, men der vil også være tale om at udbygge og videreføre de tendenser i boligindretning, vi har set i de senere år. Der er ikke noget synligt skift på vej, som for alvor vil ændre den igangværende tendens på boligområdet. Det seneste skifte var udflytningen fra byernes centrum på grund af de nye muligheder f.eks. med bilen. En lignende udvikling kan kun ses i forhold til muligheden for at arbejde i hjemmet, og det vil betyde større pladsbehov i hjemmet ikke mindre. Hjemmearbejdspladsen Først og fremmest vil der i så godt som alle hjem i de kommende år skulle kunne indrettes med et eller flere kontorer eller hjemmearbejdspladser. Den teknologiske udvikling giver mange muligheder, men den stiller samtidigt nye krav til boligen. I øjeblikket har omkring 70-75% af alle hjem mindst én kraftig PC. Det betyder, at vi kan gøre en række ting hjemmefra, som vi hidtil har skullet forlade hjemmet for at gøre. For eksempel visse indkøb og bankforretninger. Samtidigt får mange mulighed for at arbejde hjemmefra, og selv om det er ganske få, der vil benytte sig af det i fuldt omfang, vil det ikke være unormalt at arbejde hjemmefra en eller to dage om ugen i de år vi er på vej ind i. Sideløbende med den teknologiske udvikling, der gør det muligt at arbejde hjemmefra og samtidigt være i on-line kontakt med kollegaerne, vil vi i fremtiden se et mindre skarpt skel mellem arbejde og fritid. En langt større del af befolkningen vil i højere grad end i dag vælge et job ud fra andre hensyn end økonomiske. Jobbet er ikke længere et nødvendigt onde, man er nødsaget til at påtage sig for at leve i sin fritid, men derimod noget man bevidst har valgt at beskæftige sig med, fordi det er spændende, udviklende og givende. Denne udvikling udspringer også naturligt af det forhold, at flere og flere tager længerevarende uddannelser. I de år hvor man studere, bliver man vænnet til at sidde hjemme og arbejde og vel at mærke også arbejde på mærkelige tider af døgnet. Der vil derfor for mange yngre højtuddannede ikke være noget unaturligt i at tage arbejde med hjem i fremtiden.

15 Endnu er det ret nyt at have PC i hjemmet, og det er stadig forbundet en vis prestige at have den stående synligt fremme. Det forsvinder efterhånden, og mange familier vil ikke have behov for, at hjemmekontoret skal indtage en central plads i hjemmet. Derimod er arbejdsro mere påkrævet, så hjemmekontoret vil finde sin plads væk fra opholdsrum som stue og køkken-alrum. I en undersøgelse af boligønsker afsatte langt de fleste plads til kontor, når de ud fra forestillinger om deres egen situation om 10 år skulle indrette et hjem på 250 kvm. Selv når man kun fik 100 kvm. til rådighed, ville omtrent halvdelen stadig vælge at indrette sig med kontor. Det viser, at selv i mindre boliger vil der være mange, der ønsker et kontor i fremtiden. Også andre rumtyper vil blive eftertragtede. Den generelle tendens mod stigende individualisering og øget vægt på oplevelser får konsekvenser for hjemmets indretning. Hjemmekontoret er delvist et resultat af den stigende individualisering, da det udtrykker et ønske om at kunne være alene og få ro. Badeværelser Et af de rum, der vil blive efterspurgt fremover, er det individuelle badeværelse. I boliger opført før 1970 er der typisk kun et badeværelse. Siden blev det mere almindeligt at have to badeværelser, så der var et til familien og et til gæster. I langt de fleste hjem har gæstetoilettet dog skiftet funktion, så det ikke længere er forbeholdt gæster, men også anvendes i det daglige af familien. I familier med børn i teenagealderen har børnene ofte overtaget gæstetoilettet, så det i stedet er blevet et teenagetoilet. Medlemmerne af en familie stiller forskellige krav til et badeværelse og med den normale indretning af badeværelser honoreres disse krav langt fra optimalt. I stedet for ét fælles rum til hele familien vil en familie fremover ønske sig flere badeværelser. Om nogle år vil et krav om mere end to badeværelse være lige så naturligt som nutidens krav om et til forældrene og et til børnene. Børnene vil nok som de sidste få hver sit, men allerede nu ser man af og til to badeværelser til de voksne. Tendensen til flere badeværelser kan allerede ses i de store villaer for meget velstillede familier. Når disse familier køber palævillaer i f.eks. det nordsjællandske, er badeværelserne et af de rum, der lægges vægt på. Det skal indrettes luksuriøst og overdådigt, og børnene skal have deres eget børnebadeværelse. Datterens er holdt i mere feminine farver end sønnens. Når en større del af befolkningen får flere kvadratmeter til rådighed, er det forventeligt, at efterspørgselen efter flere badeværelser også vil slå igennem her. Børneværelserne har netop gennemgået en sådan udvikling. Frem til begyndelsen af 1900-tallet var børneværelset yderst sjældent. Børn sov med tjenestefolk eller i en stue. Siden blev de mere

16 almindelige på større gårde og i velståendes hjem, men blandt den brede befolkning vandt de først indpas, da der var råd til dem. Udbredelsen af børnebadeværelser vil sandsynligvis følge samme mønster. Legerum Et rum som kommer til at brede sig i de danske børnefamiliers boliger før de separate badeværelser til hvert barn, vil være legerummet. I en undersøgelse i år 2000 med gruppe- og dybdeinterview blandt børnefamilier på vej til at bygge nyt hus blev et separat rum til børnenes leg og legetøj fremhævet som et ønske, mange kunne tilslutte sig. Det vil gøre det muligt for børnene at lade en god leg blive stående til senere på dagen eller næste dag. Samtidig vil det betyde mindre arbejde for forældrene med at rydde. I takt med at børnene vokser op kan man også forestille sig dette legerum anvendt som en slagt børnestue, hvor man blandt andet kan have børnenes computere opstillet. Her kan indrettes siddepladser og samværsmuligheder for teenagere det kan være til de Tvprogrammer, forældrene ikke kan holde ud, og til ungdommeligt samvær med høj musik etc. I forbindelse med børnene blev større børneværelser også fremhævet som et ønske blandt mange forældre. Så vi kommer sandsynligvis til at se børnenes pladsforbrug stige en del i de kommende år. Værksted De mange nye rum med specielle funktioner skal også ses som en yderligere pointering af, at familien ikke er ved at blive tømt for funktioner. Tværtimod er der i de år, vi er på vej ind i tydelige tegn på, at der kommer flere funktioner til, som f.eks. hjemmearbejde og forskellige former for gørdet-selv vedligeholdelse af hjemmet. Værkstedet er derfor blevet et rum, som flere mænd efterspørger, blandt andet som et rum, hvor alt det værktøj og den plads, der skal til at vedligeholde et hus, der er blevet mere en år gammelt, skal findes. Det er dog ikke altid sådan, at den moderne mand er tilfreds med at tilbringe store dele af sin fritid i værkstedet og nærmeste omegn. Således står det vedligeholdelsesfri hus øverst på ønskeseddelen for de fleste, der vælger at bygge nyt hus, og størstedelen af de nye huse bygges uden gavle og andet træværk, der skal males, samt ofte med mindre haver, der ikke kræver så meget arbejde. I nogle af de meget eftertragtede boligområder er kvadratmeterpriserne på rækkehuse heller ikke mindre end på almindelige fritliggende huse der er mindre vedligeholdelse på rækkehuse og en mere overskuelig have. Det vedligeholdelsesfri hus eller huse bygget af materialer, der kræver mindre vedligeholdelse, sparer netop tid. Fremtiden kan derfor nemt byde på selvrensende tagrender, selvrensende skorstene, selvstøvsugende tæpper, selvpussende vinduer, materialer, der skyr kalk og smuds osv.

17 Det betyder dog ikke, at handymanden ikke længere vil eksisterer. Fokus vil blive rettet mere på signalværdi og kreativitet, så tiden der bruges på huset, kan blive være sjov og skabende. Så værkstedet i fremtiden kan også blive et mere fælles rum, hvor vi som voksne i familien kan arbejde med at omforme vores hjem frem for blot at vedligeholde det. Hendes rum Hendes specielle rum syrummet i gamle dage har ikke haft det så godt i en del år. Men med de kommende forøgelse af arealerne i boligerne, kan det komme tilbage i femtiden. Det kan ske via påklædningsværelset, som er omtalt nedenfor, eller via hendes hjemmekontor, mens det kan være svært at se et egentligt hobbyrum eller lignende finde indpas igen. I den kommende tidsperiode, hvor man også søger efter ro, kan en anden udvikling være, at hendes rum i høj grad vil blive brugt til netop at skabe ro. Det kan være rummet, hvor mor kan lukke døren, og hvor der ikke er børn, TV osv. Det er her, hvor mor kan dyrke yoga og meditere, eller det kan være det sted, hvor der kan tales i telefon, uden at blive afbrudt af larm og andres kommentarer. Påklædningsværelset En tredje rumtype, der vil kunne bidrage til en nemmere hverdag, er et påklædningsværelse. For de fleste ville det være et uhyre nyttigt rum, der ville kunne løse nogle problemer ved den nuværende indretning af et normalt hjem. Børneværelser, soveværelser og badeværelser er ikke skabt til at klæde sig på og af eller til at stryge tøj. Derfor kender de fleste til de store dynger af tøj, der hurtigt hober sig op i kølvandet på den travle hverdag. Strygebrættet står måske i vejen for lågerne til klædeskabet efter gårsdagens strygning. Mange mennesker betragter dette rod med misbilligelse. I påklædningsværelset er det brugte, det nyvaskede og endnu ikke strøgne tøj ikke længere rod. På samme måde som papirer roder mere på spisebordet end på arbejdsbordet. Ting roder kun, hvis de ikke hører til i et rum er de en naturlig del af rummet, er det ikke rod. Derfor vil der være en behov for at udvide boligen med nye rum til de ting, der i dag roder i vores bolig fordi der ikke er et funktionsrum, de naturligt kan befinde sig i. Påklædningsværelset er akkurat som kontoret og badeværelset et udpræget funktionsrum, det vil sige et rum, der er rammen om en ganske bestemt funktion. I modsætning hertil har vi for eksempel stuen og køkken-alrummet, hvor talrige og vidt forskellige aktiviteter finder sted. Det er forventeligt, at opdelingen i funktionsspecifikke rum vil fortsætte, efterhånden som de økonomiske muligheder tillader større boligforbrug. Den væsentlige pointe er, at fremtidens boligefterspørgsel vil betyde flere rum og ikke kun større rum.

18 Stuen Stuen fortæller historien om familiens status, agtelse og prestige. Da netop disse udtryks prioritering er på tilbagegang på mange andre områder, kunne man måske forledes til at tro, at stuen også ville blive nedprioriteret i fremtiden. Men det vil kun ske relativt. At være familie prioriteres så højt, at det indgår som en selvfølgelighed i de unges forestillinger om fremtiden. Det vil sige, at familiens repræsentative symboler fortsat er stærke. Den stigende specialisering af hjemmets rum betyder ikke, at stuen tildeles mindre plads, men at andre rum får mere betydning og plads. Vi kan iagttage, at rum, som hidtil ikke har været "offentlige rum" i boligen dvs. til fremvisning for gæster, skifter karakter og bliver repræsentative symboler. De tildeles flere kvadratmeter og indretningen sker med henblik på, at andre skal se rummene. Det er allerede sket for køkkenet, badeværelset er på vej, mens soveværelset og børneværelserne indtil nu har levet en mere tilbagetrukket tilværelse. Disse rum opprioriteres fremover. Dermed for stuen en mindre rolle samlet ved vurderingen af disponeringen og indretningen af boligen. Familieboligens udseende Familieboligen har undergået forandringer i udseendet. De nye huse var i 60erne kendetegnet ved ikke at se så store ud udefra. De blev i stort omfang bygget uden kælder, og havde derfor en meget lav sokkel. Flat tag og huse i et plan understøttede denne udvikling. Først i 70erne fik vi de meget store huse med udnyttet tagetage og carportene begyndte for alvor at erstatte tidligere tiders garage. Disse huse ser ofte ret store og også noget klodsede ud. De markerer er særlig specialitet fra den tid nemlig at realrenten efter skat var på minus 8 % i 1973 for skatteydere med den højeste trækprocent. Man kunne med en negativ realrente tjene penge på at låne - og her var et så stort hus som muligt et godt belåningsobjekt. Efter oliekrisen i 1973/74 ændrede husene markant udseende. De små vinduer og de kompakte huse med god pladsudnyttelse blev den nye tendens. Efter den anden oliekrise forstærkedes tendensen, så vi i dag har en del huse fra perioden, hvor der er alt for lidt lys indendørs. Disse huse gør ikke meget væsen af sig, og selv om der findes nogle få store huse fra denne periode, er de ofte udformet, så de skjuler sig i landskabet. Man skulle ikke vise det store pladsforbrug frem i 70erne midte. I løbet af 80erne ændrer husenes udformning sig igen. Der bliver i 80ernes opsving bygget mange regulære huse, som ikke er kendetegnet ved noget særligt fremtrædende i de ydre, men ofte i teglsten og med tegl- eller betontegltag. En renæssance for skagenshuset og det regulære murstenshus kendetegnede også perioden. Det hvide i boligindretningen skulle i 80erne findes

19 inden døre. Dog er der også eksempler på anderledes huse med specielle runde vinduer, kviste og gavle med farverige indsatser og søjler eller lignende såkaldte postmoderne påfund. Fra slutning af 80erne til 1994 blev der stort set ikke bygget parcelhuse på grund af den økonomiske afmatning. 90ernes huse har til gengæld vist en helt ny udformning af parcelhuset. Disse parcelhuse er oftest i 1 plan og med et deraf følgende stort grundareal. Arealet udvides med integreret vognly den moderne carport og et værksted eller redskabsrum. Det betyder, at taget ofte skal dække et areal på over 200 kvadratmeter, selvom huset kun er på 160 kvadratmeter. Dertil kommer så de store udhæng og en forkærlighed for sorte betontegltage. Husene ser store ud, og på de små grunde, hvor de typisk bygges, ser de endnu større ud. Når man så lægger en betydeligt fliseareal i indkørslen, på gangareal og på flere terrasser, bliver indtrykket, at huset fylder hele grunden op. Udtryksmæssigt er vi tilbage til prioriteringen af størrelse, som også lå i palævillaer omkring år Det er da også markant, at netop palævillaer er blevet meget efterspurgt i løbet af 90erne sammen med gode store huse fra 30erne og 50erne. Ud fra dette udgangspunkt skal man finde de tendenser, der vil præge udseendet for fremtidens parcelhuse. Når den nuværende tendens ebber ud i løbet af de kommende 5-8 år, vil vi kunne forvente en ny interesse for 60ernes huse. Den kan allerede i dag spores i interessen for arkitekttegnede villaer fra denne periode. Også interessen for funkishuse blandt en lille del af befolkningen, vil kunne findes i et nyt udtryk i form af interesse for lys og rumlighed. De kommende parcelhuse vil låne lidt af disse tendenser og finde en mere bredtrammende måde at udtrykke det på. Det vil nok betyde huse i flere planer og med en vekslende lofthøjde. Udvendig vil vi se en afstandtagen til de store flader og en tendens over mod huse med en mere kompakt udseende men også med et mere markant udseende. Det valmede tag med lav hældning vil blive erstattet af et højere tag og efter den sorte farve skal der komme noget andet nok en tilbagevenden til det røde tegltag og eventuelt også andre ældre tagformer. Den mest markante afvigelse i dagens huse fra den generelle tendens i de nye huse er fremkomsten af træhuse, der tydeligt er nordisk inspirerede i udformning. Ud fra denne tendens kunne man godt forvente noget modsat efter en årrække, som kunne give sig udtryk i parcelhuse i stål og glas. Kombinationer af stål, glas, nye materialer og et træk på traditioner fra 60erne kunne samlet give det nye udtryk. I udformning vil der også blive taget hensyn til, at store huse gerne må være mere kompakte, da der ellers bliver ret lange afstande indendørs. De unges bolig i fremtiden

20 De ældre par og enlige, hvor børnene er flyttet hjemmefra, har så lav en flyttefrekvens, at det foreløbigt ser ud til, at de i stort omfang i årene fremover vil bo i de samme boliger som i dag. Vi vil mest sandsynligt se en udvikling, hvor de tidligere børneværelser indrettes til andre formål efter samme princip som i familieboligen. Der vil også blive indrettet rum, hvor børn og eventuelle børnebørn kan overnatte. I forhold til de unge er der grund til at overveje deres boligvalg nærmere. De kraftigste tendenser har hidtil været, at de ikke ønskede ejerboliger og at de gerne ville bo så tæt på byens centrum som muligt. I de kommende år er der meget, der tyder på, at de unge stadig vil søge ind mod de større uddannelsesbyer. Det vil ske i endnu større grad end i dag, når endnu flere unge i fremtiden vælger at tage en længerevarende videregående uddannelse. En anden vigtig tendens har hidtil været, at de unge boede i deres bolig relativt kort tid. Med de unges stigende omskiftelighed mellem arbejde, uddannelse, ophold og rejser i udlandet, og deres liv i og ud af parhold, ser det ud til, at denne tendens forstærkes. Det vil blive endnu flere boligskift blandt de unge i fremtiden. Du unges indretningstendens i boligen har i de senere år gået mod noget relativt simpelt og fleksibel, hvor man var i stand til at ændre rummets anvendelse i løbet af meget kort tid. Møbler, der kan anvendes til både fest og arbejde, har været populære, og hurtig omskiftelighed i indretningen har været en klar tendens. Skal disse tendenser samles, ser det ud til, at vi i de kommende år vil se de unges bolig udvikle sig hen mod lidt større boliger med en multifunktionel indretning. De vil ikke vokse så meget i størrelse som gennemsnittet, da de unge søger mod de områder, hvor boligomkostninger er høje. Indretningsmæssig vil vi se åbne boliger, hvor man selv kan indrette nicher og eventuelt rigtige rum til de forskellige funktioner så som sove, arbejde, spise eller slappe af. Det betyder samlet, at boliger, hvor der blot er lavet et badeværelse og en mobil køkkenindretning kan blive det helt hotte for de unge i de kommende år. På lidt længere sigt vil velstandsstigningen nok også sætte sit præg på de unges boliger, så vi vil se dem rykke ind i tidligere tiders familiebolig som f.eks. familielejligheder fra 60erne og 70erne. Deres placering gør dem dog ofte lidet attraktive for unge. Blot skal man huske, at unge mennesker er i stand til at skabe et attraktivt bymiljø ved deres blotte tilstedeværelse. Hvis man f.eks. i de kommende år ville udnytte tidligere havnearealer til boliger for unge f.eks. ved en relativ rudimentær indretning af pakhuse og tidligere produktionsanlæg, vil man automatisk opnå en gunstig byudvikling i områderne under forudsætning af, at det sker i byer, der i forvejen tiltrækker unge.

Ejendomsmarkedet og priserne i Østjylland i fremtiden. Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d.

Ejendomsmarkedet og priserne i Østjylland i fremtiden. Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Ejendomsmarkedet og priserne i Østjylland i fremtiden Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Privat forbrug Mængdeindeks 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 1846 1857 1868 1879 1890 1901 1912 1923

Læs mere

Vi sluger flere og flere kvadratmeter i boligen

Vi sluger flere og flere kvadratmeter i boligen 1. maj 2013 Vi sluger flere og flere kvadratmeter i boligen Danskerne kræver mere og mere plads i boligen til sig selv. Det skal ses i lyset af, at vi er blevet rigere over tid, og dermed har råd til flere

Læs mere

Fremtidens Byggeri Hvor galt kan det gå? Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d.

Fremtidens Byggeri Hvor galt kan det gå? Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Fremtidens Byggeri Hvor galt kan det gå? Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Byer i fremtiden Den flettede by funktionerne blandet Virksomheden uden hovedsæde De nye nomader på vej fra oase til oasen

Læs mere

Den almene sektor i Fremtiden. Visioner og udfordringer mod år 2025. Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d.

Den almene sektor i Fremtiden. Visioner og udfordringer mod år 2025. Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Den almene sektor i Fremtiden Visioner og udfordringer mod år 2025 Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Befolkningsudviklingen Danmark 2007-2017 0-4 5-9 10-14 15-19 20-24 25-29 30-34 35-39 40-44 45-49

Læs mere

Fremtidens almene bolig i Danmark

Fremtidens almene bolig i Danmark Fremtidens almene bolig i Danmark Jesper Bo Jensen, ph.d. fremtidsforsker Privat forbrug (Gennemsnitlig stigning 2,6% p.a.) Mængdeindeks 9000 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 1846 1853 1860 1867

Læs mere

UDKAST Frederikshavn Kommune. - et godt sted at bo

UDKAST Frederikshavn Kommune. - et godt sted at bo UDKAST Frederikshavn Kommune - et godt sted at bo Boligpolitik juni 2014 2 Indhold Frederikshavn Kommune -et godt sted at bo 4 Eksisterende boliger og boligområder 8 Nye boligområder 12 Almene boliger

Læs mere

Bilag. Indholdsfortegnelse. Side. Grundlag for boligmarkedsanalysen. Status for afdelingen. SWOT - vurdering af afdelingens konkurrenceevne

Bilag. Indholdsfortegnelse. Side. Grundlag for boligmarkedsanalysen. Status for afdelingen. SWOT - vurdering af afdelingens konkurrenceevne Indholdsfortegnelse Grundlag for boligmarkedsanalysen Status for afdelingen SWOT - vurdering af afdelingens konkurrenceevne Omdisponering af lille bolig Omdisponering af stor bolig Sammenlægning af 3 boliger

Læs mere

Boligudviklingen de seneste 10 år

Boligudviklingen de seneste 10 år de seneste 10 år Boligudviklingen i Odense Kommune I de seneste 10 år er der sket en befolkningsvækst i Odense kommune på ca. 6.000 indbyggere, og indbyggertallet er stagneret de senere år. Der bor ca.

Læs mere

SKAL VI SAMMEN BYGGE NYE BILLIGE BOLIGER I DIN KOMMUNE?

SKAL VI SAMMEN BYGGE NYE BILLIGE BOLIGER I DIN KOMMUNE? SKAL VI SAMMEN BYGGE NYE BILLIGE BOLIGER I DIN KOMMUNE? 2 HILLERØD DEN FØRSTE BOKLOK KOMMUNE Hillerød kommune var den første kommune som kunne tilbyde BoKlok boliger i Danmark. Det skete med opførelsen

Læs mere

Du bor i din naboby Morsø kommune i fremtiden. Jesper Bo Jensen Ph.d., Fremtidsforsker

Du bor i din naboby Morsø kommune i fremtiden. Jesper Bo Jensen Ph.d., Fremtidsforsker Du bor i din naboby Morsø kommune i fremtiden Jesper Bo Jensen Ph.d., Fremtidsforsker Privat forbrug (Gennemsnitlig stigning 2,66% p.a.) Mængdeindeks 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 1846 1857

Læs mere

Præsentation af bosætningsanalysen

Præsentation af bosætningsanalysen Præsentation af bosætningsanalysen Første udvalgsmøde om bosætning og infrastruktur i Skanderborg Kommune Strategisk Center, Skanderborg Kommune Tirsdag den 9. august 20 Indhold. Præsentation af bosætningsanalysen

Læs mere

boligform 1981-2003 enlige under 30 år i egen bolig 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% boligform 1981-2003 par under 30 år uden børn i egen bolig 45%

boligform 1981-2003 enlige under 30 år i egen bolig 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% boligform 1981-2003 par under 30 år uden børn i egen bolig 45% livscyklusgrupper Unge enlige, barnløse par, singler og ældre par. Sådan lyder nogle af de livscyklusgrupper, som civilingeniør og økonom Hans Skifter Andersen og sociolog Hans Kristensen inddeler os i.

Læs mere

Indledning... 2. 1. Befolkningssammensætning fordelt på alder... 3. 2. Befolkningstilvækst... 6. 3. Flyttemønstre... 7

Indledning... 2. 1. Befolkningssammensætning fordelt på alder... 3. 2. Befolkningstilvækst... 6. 3. Flyttemønstre... 7 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 1. Befolkningssammensætning fordelt på alder... 3 2. Befolkningstilvækst... 6 3. Flyttemønstre... 7 4. Befolkningsfremskrivning fordelt på aldersgrupper... 10 5. Forskellige

Læs mere

Hovedstadsområdet: Boligudviklingen i fremtiden. Jesper Bo Jensen, ph.d., Fremtidsforsker www.fremforsk.dk

Hovedstadsområdet: Boligudviklingen i fremtiden. Jesper Bo Jensen, ph.d., Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Hovedstadsområdet: Boligudviklingen i fremtiden Jesper Bo Jensen, ph.d., Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Privat forbrug (Gennemsnitlig stigning 2,6% p.a.) 8000 Mængdeindeks 7000 6000 5000 4000 3000 2000

Læs mere

Dansk e-handel 2015: Portræt af forbrugeren på nettet

Dansk e-handel 2015: Portræt af forbrugeren på nettet Dansk e-handel 2015: Portræt af forbrugeren på nettet Køn og alder: Kvinde Alder: 42 år Familie: Hjemmeboende børn under 18 år Bosted: København Handler på nettet: Mindst én gang om en Varer på nettet:

Læs mere

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 11. august 215 Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? Af Kristian Thor Jakobsen I andre vestlige lande har personerne med de allerhøjeste indkomster over de seneste

Læs mere

Singlerne på boligmarkedet: Hvem er de og hvor bor de?

Singlerne på boligmarkedet: Hvem er de og hvor bor de? Singlerne på boligmarkedet: Hvem er de og hvor bor de? Seminaret Hvor og hvordan vil vi bo?, Vejle 25. november 2010 Toke Haunstrup Christensen, Statens Byggeforskningsinstitut Baggrunden Indtil midten

Læs mere

Har boligkrisen ændret boligpræferencerne 2008-09?

Har boligkrisen ændret boligpræferencerne 2008-09? Har boligkrisen ændret boligpræferencerne 2008-09? Hans Skifter Andersen Hovedkonklusioner... 2 Undersøgelse af ændrede boligpræferencer 2008-2009... 3 Hvem er påvirket af boligkrisen og hvordan... 3 Ændringer

Læs mere

FAKTAARK - YDERKANTSOMRÅDET

FAKTAARK - YDERKANTSOMRÅDET FAKTAARK - YDERKANTSOMRÅDET Det brændende spørgsmål Yderkantsområdets centrale karakteristika Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i "yderkantsområdet? Definition af yderkantsområdet Yderkantsområdet

Læs mere

Fremtidens boliger: Bæredygtighed, udformning, efterspørgsel og de kommende års udvikling

Fremtidens boliger: Bæredygtighed, udformning, efterspørgsel og de kommende års udvikling Fremtidens boliger: Bæredygtighed, udformning, efterspørgsel og de kommende års udvikling Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk FremForsk Center for Fremtidsforskning Boligefterspørgslen

Læs mere

Århus og Østjylland i fremtiden Byggeri, udbygning og bolig. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk

Århus og Østjylland i fremtiden Byggeri, udbygning og bolig. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Århus og Østjylland i fremtiden Byggeri, udbygning og bolig Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Byer i fremtiden Den flettede by funktionerne blandet Virksomheden uden hovedsæde De

Læs mere

Hvordan tiltrækker Helsingør nye borgere og holder på de nuværende? Hans Skifter Andersen Adjungeret professor Statens Byggeforskningsinstitut

Hvordan tiltrækker Helsingør nye borgere og holder på de nuværende? Hans Skifter Andersen Adjungeret professor Statens Byggeforskningsinstitut Hvordan tiltrækker Helsingør nye borgere og holder på de nuværende? Hans Skifter Andersen Adjungeret professor Statens Byggeforskningsinstitut Helsingørs situation Del af vækstregion Mange bosætningstilbud

Læs mere

Del 7: Spørgeskemabaseret analyse

Del 7: Spørgeskemabaseret analyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 7: Spørgeskemabaseret analyse -Alderssegmenter: De 17-29 årige og de 30-39 årige Byggerier på forsiden: Billedet nederst til venstre:

Læs mere

Stadig sund fornuft i at købe andelsboliger

Stadig sund fornuft i at købe andelsboliger 14. august 2008 Stadig sund fornuft i at købe andelsboliger Det giver stadig god mening at købe en andelsbolig. Men med den seneste udvikling på boligmarkedet er der grund til at tænke sig ekstra godt

Læs mere

Maksimalpriser binder i stigende grad på andelsboligmarkedet

Maksimalpriser binder i stigende grad på andelsboligmarkedet 19. maj 2014 Maksimalpriser binder i stigende grad på andelsboligmarkedet Vi har set nærmere på udviklingen på andelsboligmarkedet i Region Hovedstaden i første kvartal 2014 med udgangspunkt i vores kendskab

Læs mere

Diskussionspapir 17. november 2014

Diskussionspapir 17. november 2014 Diskussionspapir 17. november 2014 Tema 5: Tiltrækning af arbejdskraft og pendling Forberedt for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til konference Industrien til debat. Højtuddannede er en kilde

Læs mere

Advokatvirksomhederne i tal

Advokatvirksomhederne i tal Retsudvalget L 168 - Bilag 9 Offentligt Advokatvirksomhederne i tal Brancheanalyse maj 2005 ADVOKAT SAMFUNDET BRANCHEANALYSE 2005 Indholdsfortegnelse Advokatbranchens struktur...2 Advokatbranchens sammensætning...3

Læs mere

Vi drømmer om at få råd til bolig og rejser i budgettet

Vi drømmer om at få råd til bolig og rejser i budgettet 14. september 2015 Vi drømmer om at få råd til bolig og rejser i budgettet Vi har i samarbejde med YouGov spurgt danskerne om, hvilke større investeringer drømmer du især om at få råd til? Ikke overraskende

Læs mere

Demografi og boligbehov frem mod 2040

Demografi og boligbehov frem mod 2040 Økonomisk Råd Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit Demografi og boligbehov frem mod 24 Teknisk baggrundsrapport 214-2 1 1.1 Sammenfatning Boligpolitikken står overfor store udfordringer i form af udpræget

Læs mere

TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET BOLIGPRISER

TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET BOLIGPRISER 84 TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET BOLIGPRISER BOLIGPRISER De svenske boligpriser mindre attraktive for danskere Billigere boliger, mere og bedre bolig for pengene var drivkraften bag den flyttestrøm af danskere,

Læs mere

Boligmarkedet og boligfinansieringen i årene efter finanskrisen. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker

Boligmarkedet og boligfinansieringen i årene efter finanskrisen. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker Boligmarkedet og boligfinansieringen i årene efter finanskrisen Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker Byer i fremtiden Den flettede by funktionerne blandet Virksomheden uden hovedsæde De nye nomader

Læs mere

Finans og samfund: Kundebetjening, IT og filialer. Ved Jesper Bo Jensen, ph.d., fremtidsforsker

Finans og samfund: Kundebetjening, IT og filialer. Ved Jesper Bo Jensen, ph.d., fremtidsforsker Finans og samfund: Kundebetjening, IT og filialer Ved Jesper Bo Jensen, ph.d., fremtidsforsker Privatforbruget i Danmark Mængdeindeks 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 1846 1857 1868 1879 1890

Læs mere

Dansk Talentakademi: Vision for Campus

Dansk Talentakademi: Vision for Campus Dansk Talentakademi: Vision for Campus vedtaget af bestyrelsen September 2014 Indledning Dansk Talentakademi tilbyder undervisning til ca. 150 elever fordelt på fem linjer: Musik Kunst og Design Dans Musical

Læs mere

Enfamilieshus på Fanø. -Transformation af Vestervejen 62

Enfamilieshus på Fanø. -Transformation af Vestervejen 62 Enfamilieshus på Fanø -Transformation af Vestervejen 62 Ann Petersen 8. Semester AAA 2013 Indledning Denne opgave omhandler transformationen af Vestervejen 62. For at bring liv til huset, men også til

Læs mere

Nyt træhus på gammel grund. TEMA: Nybyggeri. Side 14-19. OK Gulve Gulve og Gardiner til erhverv og private

Nyt træhus på gammel grund. TEMA: Nybyggeri. Side 14-19. OK Gulve Gulve og Gardiner til erhverv og private Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis søndag 4. oktober 2015 TEMA: Nybyggeri Nyt træhus på gammel grund Side 14-19 NYT FRITIDSHUS Lilje-huset A/S C.F. Tietgens Boulevard 32 5220 Odense SØ tlf. 66 14 46

Læs mere

Totalrenoverede ejerlejligheder i Østerbros eftertragtede ambassadekvarter

Totalrenoverede ejerlejligheder i Østerbros eftertragtede ambassadekvarter Totalrenoverede ejerlejligheder i Østerbros eftertragtede ambassadekvarter Hovedstadens eksklusive åndehul At bo på Østerbro har altid været forbundet med en vis prestige, og historisk set har det hovedsagligt

Læs mere

Fra nutidens til fremtidens parcelhuse

Fra nutidens til fremtidens parcelhuse Fra nutidens til fremtidens parcelhuse Hvordan skal de indrettes? Hvor mange og hvem vil bo der Hvad kommer de til at koste? Hvor meget skal vi bygge og bygge om? Jesper Bo Jensen Fremforsk Center for

Læs mere

Vækstbarometer. Marts 2011. Befolkning, erhverv og arbejdsmarked. Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus

Vækstbarometer. Marts 2011. Befolkning, erhverv og arbejdsmarked. Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus Vækstbarometer Befolkning, erhverv og arbejdsmarked Marts 2011 Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus Direktionssekretariatet 1 Sammenfatning for marts 2011 De 5 østjyske Kommuner

Læs mere

Fremtidsanalyse 11. november 2013. Ved kundechef Jonas M. Cohen

Fremtidsanalyse 11. november 2013. Ved kundechef Jonas M. Cohen Fremtidsanalyse 11. november 2013 Ved kundechef Jonas M. Cohen Program Introduktion hvad gør et boligområde attraktivt? Udfordringer og tendenser Et eksempel på hvad en fremtidssikringsanalyse kan indeholde

Læs mere

Fremtidens TV, de unge og det regionale TV. Marianne Levinsen Forskningschef Cand.scient.pol.

Fremtidens TV, de unge og det regionale TV. Marianne Levinsen Forskningschef Cand.scient.pol. Fremtidens TV, de unge og det regionale TV Marianne Levinsen Forskningschef Cand.scient.pol. Fremtidens TV, de unge, Verden og det regionale TV Marianne Levinsen Forskningschef Cand.scient.pol. Privatforbruget

Læs mere

Boligforbedring for ældre - vision om et bofænesskab~~

Boligforbedring for ældre - vision om et bofænesskab~~ Boligforbedring for ældre - vision om et bofænesskab~~ En model i 1:1 på Byggeri for Milliarder 87 Mange boliger renoveres i disse år. De.fleste på den traditionelle måde. Men hvorfor iklæ gå '!)le vt[je

Læs mere

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 30. marts 2009 af Jarl Quitzau og chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf.: 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 Med vedtagelsen af VK-regeringens og Dansk Folkepartis

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Ulsted Afdeling 4

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Ulsted Afdeling 4 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Ulsted Afdeling 4 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 4 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste måneder

Læs mere

MØLLEMOSEPARKEN. 34 villagrunde i Allerød. - smukt beliggende i spændende og utraditionel udstykning

MØLLEMOSEPARKEN. 34 villagrunde i Allerød. - smukt beliggende i spændende og utraditionel udstykning MØLLEMOSEPARKEN 34 villagrunde i Allerød - smukt beliggende i spændende og utraditionel udstykning Møllemoseparken Lind & Risør A/S udbyder nu den 1. etape af den længe ventede udstykning i Allerød ved

Læs mere

Analyse segregering i de fire største danske byområder

Analyse segregering i de fire største danske byområder 17-3-2014 Analyse segregering i de fire største danske byområder 1 Indledning Segregering betegner en overrepræsentation eller koncentration af forskellige persongrupper i bestemte områder eksempelvis

Læs mere

FORSLAG Frederikshavn Kommune. - et godt sted at bo

FORSLAG Frederikshavn Kommune. - et godt sted at bo FORSLAG Frederikshavn Kommune - et godt sted at bo Boligpolitik november 2014 2 Indhold Frederikshavn Kommune -et godt sted at bo 4 Eksisterende boliger og boligområder 8 Nye boligområder 12 Almene boliger

Læs mere

Tema 4. Forskellen på rig og fattig er stigende

Tema 4. Forskellen på rig og fattig er stigende Tema 1 Det danske klassesamfund i dag Tema 4 Forskellen på rig og fattig er stigende Siden 1985 er der sket en forskydning mellem klasserne. I 1985 tjente en person fra overklassen i gennemsnit 1,66 gange

Læs mere

Kolt Skov Kildeagervej, Hasselager Aarhus

Kolt Skov Kildeagervej, Hasselager Aarhus Kolt Skov Kildeagervej, Hasselager Aarhus Vi opfylder dine boligdrømme Flyt til nyt Billeder fra et af SennenBolig s seneste projekter. Bygherre: SennenBolig A/S www.sennen.dk Tlf.: 79 38 13 10 Billederne

Læs mere

i:\jan-feb-2000\arbejdstid-sb.doc 7. marts 2000

i:\jan-feb-2000\arbejdstid-sb.doc 7. marts 2000 i:\jan-feb-2000\arbejdstid-sb.doc 7. marts 2000 RESUMÈ Af Steen Bocian ARBEJDSTIDSREGNSKABET Arbejdstiden er et begreb, som har betydning for alle på arbejdsmarkedet. Senest i forbindelse med dette forårs

Læs mere

HVAD MED BYPOLITIKKEN, HVIS DEN ALMENE SEKTOR MARKEDSGØRES?

HVAD MED BYPOLITIKKEN, HVIS DEN ALMENE SEKTOR MARKEDSGØRES? HVAD MED BYPOLITIKKEN, HVIS DEN ALMENE SEKTOR MARKEDSGØRES? Foredrag ved BL s seminar om almene boligers fremtid d. 8.12.2005 Ved centerleder Hans Kristensen Center for Bolig og Velfærd Realdania Forskning

Læs mere

Betydelig risikopræmie synes tillagt lejepriserne på det private udlejningsmarked

Betydelig risikopræmie synes tillagt lejepriserne på det private udlejningsmarked 9. marts 2012 Betydelig risikopræmie synes tillagt lejepriserne på det private udlejningsmarked De usikre tider på både boligmarkedet og arbejdsmarkedet har gennem de seneste år bevirket til, at flere

Læs mere

Studerendes økonomi afhænger af studieby

Studerendes økonomi afhænger af studieby 23. august 2010 Studerendes økonomi afhænger af studieby I den kommende tid starter titusinder af unge på en videregående uddannelse. For mange betyder det også, at de unge flytter hjemmefra og til en

Læs mere

Diskussionspapir 17. november 2014

Diskussionspapir 17. november 2014 Diskussionspapir 17. november 2014 Tema 6: Infrastruktur Forberedt for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til konferencen Industrien til debat. Virksomheder er afhængige af hurtig og billig transport

Læs mere

Tilbudskatalog. Kanon priser på boliger i Spanien:

Tilbudskatalog. Kanon priser på boliger i Spanien: Tilbudskatalog Kanon priser på boliger i Spanien: Foråret er over Spanien og det vrimler med kanon gode priser på hele boligmarkedet. Ligesom i Danmark, har bolig salget i Spanien været svagt i hele 2008,

Læs mere

Randers Kommune VELSTANDEN I RANDERS ET STATUSBILLEDE SEPTEMBER 2007

Randers Kommune VELSTANDEN I RANDERS ET STATUSBILLEDE SEPTEMBER 2007 Randers Kommune VELSTANDEN I RANDERS ET STATUSBILLEDE SEPTEMBER 2007 KOLOFON Forfatter: Kunde: Martin Kyed, Anne Raaby Olsen, Mikkel Egede Birkeland og Martin Hvidt Thelle Randers Kommune Dato: 21. september

Læs mere

Befolkningens boligønsker. Hans Kristensen og Hans Skifter Andersen

Befolkningens boligønsker. Hans Kristensen og Hans Skifter Andersen Befolkningens boligønsker Hans Kristensen og Hans Skifter Andersen Center for Bolig og Velfærd Realdania Forskning August 2009 Indhold 1. Indledning, konklusioner og sammenfatning... 4 Indledning... 4

Læs mere

Flere på udkig efter en ejerbolig

Flere på udkig efter en ejerbolig NR. 5 JUNI 2015 Flere på udkig efter en ejerbolig Selv om foråret fortsat viser sig fra sin kølige side, tegner boligmarkedet en del lunere end for tre måneder siden. Det næste halve år kan ejendomsmæglere

Læs mere

De vigtigste budskaber fra seminaret set i et generationsperspektiv

De vigtigste budskaber fra seminaret set i et generationsperspektiv De vigtigste budskaber fra seminaret set i et generationsperspektiv Præsentation ved Center for Boligforskning og Dansk Byplanlaboratoriums boligseminar Vejle d. 25.-26.11.2010 Hans Kristensen Center for

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere

Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere Almene boliger Almene boliger omfatter: Familieboliger Ældreboliger Ungdomsboliger Den historiske baggrund Købehavn vokser 1902: ca. 500.000 indbyggere

Læs mere

ET LILLE UDVALG AF FRANSKE EJENDOMME

ET LILLE UDVALG AF FRANSKE EJENDOMME ET LILLE UDVALG AF FRANSKE EJENDOMME Vi har flere hundrede ejendomme til salg i Sydfrankrig. Her er et lille udvalg. Kontakt os med Deres ønsker og behov på tlf 70 20 29 59 eller email hs@helleskovby.dk

Læs mere

Økonomi. Colliers STATUS. 2. kvartal 2015. Fremgang i økonomien. Årlig realvækst i BNP. www.colliers.dk > Markedsviden

Økonomi. Colliers STATUS. 2. kvartal 2015. Fremgang i økonomien. Årlig realvækst i BNP. www.colliers.dk > Markedsviden Colliers STATUS. kvartal 15 Økonomi Fremgang i økonomien Den økonomiske vækst i 1 endte på et højere niveau end forventet. Ifølge Danmarks Statistik blev væksten på 1,1 %. Det seneste halvandet år har

Læs mere

New York, Columbus Circle

New York, Columbus Circle New York, Columbus Circle Ejendommen The Sheffield blev købt af en fremsynet projektudvikler der har valgt at inddrage de øverste 3 etager til fælles-områder. På etage 57, 58 og 59 er der således skabt

Læs mere

USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT!

USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT! USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT! Ejendommen The Sheffield blev købt af en fremsynet projektudvikler der har valgt at inddrage de øverste 3 etager til fælles-områder. På etage 57, 58 og 59 er

Læs mere

Børnefamilie og tid ved Marianne Levinsen, Fremforsk

Børnefamilie og tid ved Marianne Levinsen, Fremforsk Børnefamilie og tid ved Marianne Levinsen, Fremforsk Befolkning og familie Tid og tidsforbrug Tidsforbrug sammenligning andre lande Fremtidens udfordringer for forældre og dagsinstitutioner Privatforbruget

Læs mere

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Salg og Udlejning Odense Slot Indgang G Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 65512694 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Nybyggeri

Læs mere

Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde

Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde Enlige forsørgere har ofte en mindre økonomisk gevinst ved at arbejde end andre grupper har, fordi en række målrettede ydelser som fx boligstøtte

Læs mere

Bosætning i yderområder

Bosætning i yderområder Bosætning i yderområder Helle Nørgaard og Thorkild Ærø, Statens Byggeforskningsinstitut Der er gennem de senere år kommet fokus på bosætning i landets yderområder, både i den generelle debat og i planlægningskredse.

Læs mere

Første fald i antallet af tabsgivende bolighandler i to år

Første fald i antallet af tabsgivende bolighandler i to år 5. november 212 Første fald i antallet af tabsgivende bolighandler i to år Boligmarkedet har været i svag bedring gennem 212, og vi har siden foråret oplevet en skrøbelig form for prisstabilisering. Trods

Læs mere

Bekymring tynger boligmarkedet

Bekymring tynger boligmarkedet NR. 8 OKTOBER 2014 Bekymring tynger boligmarkedet Kun 2,7 pct. af danskerne overvejer at købe hus, ejerlejlighed eller fritidsbolig det næste halve år. Dermed er købsinteressen nede på et af de laveste

Læs mere

2.etape. Fredensborgparken. Anden etape af eksklusivt rækkehusprojekt i Stavtrup

2.etape. Fredensborgparken. Anden etape af eksklusivt rækkehusprojekt i Stavtrup 2.etape Fredensborgparken Anden etape af eksklusivt rækkehusprojekt i Stavtrup [ 2 ] Illustrationerne kan have tilvalg og der tages forbehold for fejl og ændringer. Tegninger er ikke målfaste. Rækkehusprojekt

Læs mere

Etisk Regnskab. Silkeborg Bibliotek

Etisk Regnskab. Silkeborg Bibliotek Etisk Regnskab for Silkeborg Bibliotek Tillæg: Børnenes udsagn i grafisk fremstilling Ved en beklagelig fejl er dette materiale faldet ud af hovedudgaven af det etiske regnskab. Tillægget kan som det øvrige

Læs mere

Den danske sommerhusejer

Den danske sommerhusejer 11. april 2011 Redaktion Christian Hilligsøe Heinig chei@rd.dk Anders Friis Binzer abin@rd.dk Liselotte Ravn Bærentzen lbre@rd.dk Udgiver Realkredit Danmark Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby Risikostyring

Læs mere

OPSAMLING WORKSHOP B. Det nære, der hvor vi bor. Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12. Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven

OPSAMLING WORKSHOP B. Det nære, der hvor vi bor. Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12. Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven OPSAMLING WORKSHOP B Det nære, der hvor vi bor Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12 Tak til alle fremmødte til workshoppen i søndags. Det var dejligt at

Læs mere

Boligpolitisk Program

Boligpolitisk Program Boligpolitisk Program Tag ansvar Programmet er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 22. november 2014. Boligpolitisk Program 1.0 Indledning Boligen er en helt grundlæggende del af alle danskeres

Læs mere

Forældrekøbsguiden 2015. Køb og salg Husleje og fremleje Skat og fradrag Salg og overdragelse

Forældrekøbsguiden 2015. Køb og salg Husleje og fremleje Skat og fradrag Salg og overdragelse Forældrekøbsguiden 2015 Køb og salg Husleje og fremleje Skat og fradrag Salg og overdragelse 1 Forældrekøbsguiden 2015 Denne guide er til dig, der overvejer at købe studiebolig til dit barn. Guiden giver

Læs mere

LEH. lavenergihuse.net arkitekttegnede huse

LEH. lavenergihuse.net arkitekttegnede huse LEH LEH 21 Horsens 145 m2 Byggeår 2012 LEH 21 Horsens 145 m2 Minimalistisk stil med ensidig tag hældning. Et hus, der åbner sig op, med store glaspartier, som giver optimalt lysindfald i living områderne.

Læs mere

Fremgang i friværdierne i flertallet af landets kommuner

Fremgang i friværdierne i flertallet af landets kommuner 22. maj 2014 Fremgang i friværdierne i flertallet af landets kommuner Danskernes friværdier i ejerboligerne er i øjeblikket på 1.022 mia. kroner. Friværdierne har overordnet set været i fremgang over det

Læs mere

Arbejdsmarkedsprognoser Vækstudvalg 18.03.2014 S&A/JEM

Arbejdsmarkedsprognoser Vækstudvalg 18.03.2014 S&A/JEM Data og arbejdsmarkedsprognoser Indhold Data og arbejdsmarkedsprognoser... 1 Om modellen - SAM/K-Line... 2 Befolkningsudvikling... 2 Holbæk Kommune... 3 Holbæk Kommune og resten af landet... 3 Befolkningsudvikling

Læs mere

Priser på andelsboliger i tråd med ejerlejligheder

Priser på andelsboliger i tråd med ejerlejligheder 6. september 2011 Priser på andelsboliger i tråd med ejerlejligheder Redaktion Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig chei@rd.dk Udgiver Realkredit Danmark Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby Risikostyring

Læs mere

. Sommerhuset købes tæt på bopælen

. Sommerhuset købes tæt på bopælen 20. maj 2014. Sommerhuset købes tæt på bopælen Vi har i denne analyse set nærmere på hvem, der typisk ejer et sommerhus og hvordan de finansiere sommerhuset. Analysen er alene baseret på baggrund af data

Læs mere

Halv pris på tvangsauktion?

Halv pris på tvangsauktion? NR. 5 JUNI 2014 Halv pris på tvangsauktion? Man kan købe hus meget billigt på tvangsauktion, især i landområderne. Det skyldes særlige problemer på boligmarkedet, som ikke fanges i prisstatistikken og

Læs mere

NOTAT: Placering af nye almene boliger.

NOTAT: Placering af nye almene boliger. Sagsnr. 246187 Brevid. 194019 12. august 2014 NOTAT: Placering af nye almene boliger. Indledning: Der er behov for flere almene boliger, for at kommunens kan løse boligbehovet for udsatte befolkningsgrupper.

Læs mere

Grønlands økonomi i et bosætningsperspektiv (kronik)

Grønlands økonomi i et bosætningsperspektiv (kronik) Grønlands økonomi i et bosætningsperspektiv (kronik) Der foregår en gradvis og positiv udvikling i den ellers så fastlåste debat om bygderne. Dels en begyndende forståelse for, at der er en række byer,

Læs mere

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035 Visioner for fremtidens Køge Nord Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035. The triangle of growth Befolkningsudviklingen 2012-2030 (prog. 2011) God infrastruktur ved Køge

Læs mere

ET SAMMENHÆNGENDE OG VARIERET ARBEJDSMARKED PENDLINGEN OVER ØRESUND

ET SAMMENHÆNGENDE OG VARIERET ARBEJDSMARKED PENDLINGEN OVER ØRESUND 62 ET SAMMENHÆNGENDE OG VARIERET ARBEJDSMARKED PENDLINGEN OVER ØRESUND PENDLINGEN OVER ØRESUND Udviklingen i pendlingsstrømmen over Øresund har primært fundet sted mellem Sydvestskåne og den danske del

Læs mere

Fyns almennyttige Boligselskab

Fyns almennyttige Boligselskab Odense Havn Fyns almennyttige Boligselskab Fyns almennyttige Boligselskab har boliger på hele Fyn. Vi udlejer mere end 8.500 boliger, der huser ca. 20.000 lejere, i mere end 90 afdelinger. www.fabbo.dk

Læs mere

Udgiver. 30. juli 2012. Redaktion Sonia Khan soah@rd.dk. Realkredit Danmark Strødamvej 46 2100 København Ø Risikostyring og forretningsudvikling

Udgiver. 30. juli 2012. Redaktion Sonia Khan soah@rd.dk. Realkredit Danmark Strødamvej 46 2100 København Ø Risikostyring og forretningsudvikling 30. juli 2012. Forældrekøb en omkostningsfri investering i dit barns fremtid I dag, den 30. juli, får over 80.700 unge det længe ventede brev ind af brevsprækken, nemlig svaret på om de er kommet ind på

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Fordobling af børn, der har været fattige i mindst 5 år

Fordobling af børn, der har været fattige i mindst 5 år Fordobling af børn, der har været fattige i mindst 5 år I 2011 var der over 56.000 børn, som var étårs-fattige. Ser man på gruppen af børn, som har været fattige i mindst 5 år, så er denne gruppe mere

Læs mere

Supplerende ydelser boligydelse, varmetillæg og ældrecheck

Supplerende ydelser boligydelse, varmetillæg og ældrecheck Ældre Sagen januar 2014 Supplerende ydelser boligydelse, varmetillæg og ældrecheck Næsten halvdelen af alle folkepensionister modtager supplerende ydelser ud over folkepensionen i form af boligydelse,

Læs mere

Lave renter understøtter polariseringen på boligmarkedet

Lave renter understøtter polariseringen på boligmarkedet 12. maj 214 Lave renter understøtter polariseringen på boligmarkedet Polariseringen på det danske boligmarked tog til i 213, hvor handelsaktiviteten lå langt under normalt i mange områder af landet, mens

Læs mere

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 26. august 21 Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne Af Kristian Thor Jakobsen Ligestillingen i forhold til køn og uddannelse har gennemgået markant udvikling de seneste

Læs mere

Kommunal boliganvisning i almene familieboliger

Kommunal boliganvisning i almene familieboliger Kommunal boliganvisning i almene familieboliger Notat baseret på resultater fra en undersøgelse af fleksibel boliganvisning i almene boliger Hans Skifter Andersen og Torben Fridberg Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

FORSLAG OM ALTANER MOD GÅRDEN

FORSLAG OM ALTANER MOD GÅRDEN FORSLAG OM ALTANER MOD GÅRDEN Vi har siden sidste generalforsamling arbejdet på projekt altan og har indhentet godkendelse fra kommunen samt tilbud fra 3 altanfirmaer. Vi har valgt altanfirmaet HSK, der

Læs mere

80 m 2 solceller (11,52 kwp) giver 11.000 kwh/år (beregnet) 200 m 2 solpaneler bidrager til produktion af varmt brugsvand

80 m 2 solceller (11,52 kwp) giver 11.000 kwh/år (beregnet) 200 m 2 solpaneler bidrager til produktion af varmt brugsvand Eksempel Energirenovering etageboliger RINGGÅRDEN ÅRHUS - OPFØRT 1939-1941 UDGIVET DECEMBER 2014 Lyst, lunt og populært Ombygningen af seks boligblokke i den almennyttige boligforening Ringgården i Århus,

Læs mere

Op mod hver 4. er fattig i de danske ghettoområder

Op mod hver 4. er fattig i de danske ghettoområder Op mod hver 4. er fattig i de danske ghettoområder Målt med OECD s fattigdomsdefinition er antallet af fattige i Danmark steget til 242.000 personer, når man udelader familier, hvor mindst én af forsørgerne

Læs mere

Danish Smart House Eco

Danish Smart House Eco Danish Smart House Eco Valbæk Brørup Arkitekter Ryesgade 19A, 3. Sal DK- 2200 København N +45 30 11 99 00 post@vb-arkitekter.dk www.vb-arkitekter.dk Velkommen til DANISH SMART HOUSE ECO Det er med stolthed

Læs mere

Boligorganisationen Tårnbyhuse

Boligorganisationen Tårnbyhuse 1. Prøvelejlighed Efter boligorganisationen har afholdt en række åben hus arrangementer, hvor det var muligt for beboerne i Saltværkshuse at besigtige, hvordan et lejemål kunne komme til at se ud, efter

Læs mere

Figur 1: Fordeling af tab på ejerboliger (i perioden 2009-2013) Milliardtab i land- og yderkommuner 35% 43% 23%

Figur 1: Fordeling af tab på ejerboliger (i perioden 2009-2013) Milliardtab i land- og yderkommuner 35% 43% 23% NR. 10 DECEMBER 2014 Milliardtab i land- og yderkommuner Selv om land- og yderkommuner står for 32 pct. af udlånsporteføljen, stammer hele 43 pct. af sektorens tab fra disse kommuner. Realkreditinstitutternes

Læs mere