Linjefag. I skoleåret 2011/2012 tilbyder Stubbekøbing Efterskole følgende linjefag: Håndværk Kreativ Rollespil Hjem og Sundhed Sport Friluft Drama

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Linjefag. I skoleåret 2011/2012 tilbyder Stubbekøbing Efterskole følgende linjefag: Håndværk Kreativ Rollespil Hjem og Sundhed Sport Friluft Drama"

Transkript

1 Linjefag Tirsdag og torsdag har alle efterskoleelever et linjefag. Linjefaget er valgt for et helt skoleår ad gangen af eleven selv. Hvis en elev efter en periode ikke kan arbejde med det valgte linjefag, kan en anden linje vælges efter vejledningssamtale med lærerteamet omkring eleven. Skolen vil fra begyndelsen af året gøre en stor indsats for, at den enkelte elev vælger den linie som passer bedst mht. interesser og evner, for derved at opnå det største personlige og faglige udbytte. Et linjefag er i forhold til valgfag et langvarigt undervisningsforløb, hvor der kan arbejdes grundigt med mange facetter inden for det enkelte fag. F.eks. kan der oparbejdes rutiner med passende beklædning og mødestabilitet. Desuden har eleven over den lange periode mulighed for at identificere sig med faget og derved udfordres personligt og fagligt. Målet er at eleven udvikler kompetencer, som kan blive til gavn resten af livet. Ligeledes ønsker vi, at det intense og lange forløb kan være medvirkende til at eleven får en positiv selvforståelse, af at kunne noget inden for det valgte linjefag. I skoleåret 2011/2012 tilbyder Stubbekøbing Efterskole følgende linjefag: Håndværk Kreativ Rollespil Hjem og Sundhed Sport Friluft Drama Nedenfor er de syv linjefag beskrevet.

2 Håndværkslinien Mål: At eleverne - får et alsidigt kendskab til forskellige håndværk, herunder arbejde med træ, metal, motorer og forskellige anlægs- og mindre byggeopgaver. - oplever glæden ved at være en del af en gruppe, hvor der skal tages hensyn til andre, og hvor der skal træffes fælles valg og beslutninger. - får et alsidigt kendskab til værktøj og deres opbevaring og vedligeholdelse. - lærer at planlægge en arbejdsopgave og i mindre omfang udarbejde tegninger. - får succesoplever og gerne en basis for en fremtidig hobby eller erhverv Midler: Udgangspunktet for håndværkslinjen er værkstedet, hvor undervisningen hver gang begyndes og afsluttes. Der i mellem er hele skolens område til rådighed alt efter hvilken opgave der undervises i. Virksomhedsbesøg kan også forekomme. Der veksles mellem teori og praksis. Der arbejdes med mindre projekter. I nogle af dem er emnet/opgaven fastlagt og i andre tages der udgangspunkt i elevernes ønsker. Af projekter i 11/12 kan nævnes: Det mobile arbejdsskur indrettes til opbevaring af værktøj og materialer, og bruges som base for opgaver rundt på skolen. Pasning og vedligeholdelse af skolens mindre maskiner. Bygge et gangareal så man kan færdes indendørs mellem klasserne.(dette gøres i samarbejde med skolens pedeller) Indrette og etablere et område på skolen til at håndtere affald. Dermed også fokus på elevernes farlige affald. Vedligeholdelse og udvidelse af udendørs fritidsaktiviteter. Cykelstativ/ skur. Metode: I forhold til elevernes kompetencer og frimodighed, undervises der efter: gruppearbejde, hvor gruppen snakker sig frem til en løsning, eller hvor én af eleverne i gruppen har en ide, som de andre gerne vil være en del af. eneundervisning, hvor en elev gerne vil gå på opdagelse, og lære af egne erfaringer. mesterlære princippet, hvor eleverne ser hvordan læreren gør, og forsøger at gøre det samme. virksomhedsbesøg kan indlægges, hvis de fremmer målet.

3 Kreativlinjerne Det overordnede mål med eftermiddagsundervisningen er at give eleverne rammer, hvori de i vekselvirkning kan arbejde eksplicit og implicit med udviklingen af personlige, sociale, faglige og værkstedsfaglige kompetencer. Faget tilrettelægges således, at elevernes forskellige forudsætninger tilgodeses, og den enkelte elev kan arbejde individuelt med udvikling af egne kompetencer. Kreativ-linjerne spænder bredt og rummer både meget specifikke og fagligt afgrænsede områder og mere rummelige og tværfaglige emnearbejder. Eleverne skal stifte bekendtskab med mange håndarbejds- og billedkunstdiscipliner. De vil efter ønske kunne fordybe sig i områder, der interesserer dem, og arbejde med disse grundigere, evt. også i fritiden. Faget er såvel praktisk som teoretisk. Eleverne vil derfor ud over at afprøve forskellige produkter i praksis, blive formidlet viden om enkelte produkters tilblivelse og egenart, muligheder og begrænsninger. Årets gang og årets højtider vil i et naturligt omfang danne ramme om dele af fagets arbejde. Eleverne skal lære at glæde sig over egne og andres produkter. Derfor vil produkter naturligt blive udstillet på skolen til andres glæde. Eleverne skal også lære at give og modtage positiv kritik i det omfang, den enkelte elev magter det. Eleverne vil få mulighed for at arbejde med enkelte materialer helt fra grunden, det kunne fx være papirfremstilling, lerarbejde, plantefarvning eller pasning af pil-planter, og de vil arbejde med halvfabrikata, som fx at male eller sy på færdigkøbte produkter. Der evalueres løbende sammen med eleverne. Mål: - Eleven igennem undervisningen lærer forskellige håndarbejds og billedkunstdiscipliner at kende - Eleven udvikler sine egne kompetencer indenfor det kreative område - Eleven får en kreativ oplevelse og bliver æstetisk bevidst - Eleven lærer at glæde sig over egne og andres produkter - Eleven oplever at kunne lave et produkt, der kan bruges i dagligdagen

4 Midler: Følgende faglige områder vil der blive arbejdet indenfor: (de enkelte konkrete discipliner er nævnt som eksempler, det er ikke muligt at nå alle) GARN (fx stikke, hækle, væve, brodere, lave kumihimo eller lign.) Eleverne vil lære forskellige discipliner at kende, så disse kan genkendes, og de vil få mulighed for at afprøve enkelte områder i det omfang, de har interesse for det. TRÅD Eleverne tilbydes at lære at træde og sy på symaskine efter enkle forskrifter. Alle skal øve at træde en nål og lave mindre syarbejder og reparationer i hånden. RUMLIGHED Eleverne vil arbejde med rumlig billedkunst dele af følgende kunne indgå lerarbejde, papmache, arbejdet med cernit. Ligeså vil der kunne arbejdes med nålefilt. TRYKKETEKNIKKER Eleverne vil prøve at trykke på forskelligt materiale og med forskellige trykformer. TEGNE/MALE/FOTO Eleverne vil i forskelligt omfang lære at tegne (fx blyant, kul, kridt) og male (fx akvarel, olie) og anden billedarbejde. Herunder vil også indgå at eleverne bibringes et overordnet kendskab til kunsthistorie og enkelte kendte malere og deres billeder. Der vil blive arbejdet med perspektiver, teknikker, blikfang og farver. PILEFLET Eleverne tilbydes at lære forskellige teknikker til fletning af pil. Eleverne vil lave forskellige produkter både til sig selv og til udstilling på skolen. Eleverne skal være med i arbejdet omkring dyrkning og høst af pil.

5 Rollespilslinjen Det overordnede formål med eftermiddagsundervisningen er at give eleverne rammer, hvori de i vekselvirkning kan arbejde eksplicit og implicit med udviklingen af personlige, sociale, faglige og værkstedsfaglige kompetencer. Rollespil er et spil, hvor man leger med sin sociale kompetencer, spillene foregår i en fantasiverden, som så mange af vores elever holder af, men med de samme regler for handling og konsekvens, som de møder i hverdagen. Mål: - At eleven igennem undervisningen for arbejdet med sine sociale kompetencer. - At eleven oplever vigtigheden at kunne sammenarbejde. - At eleven lære at sammenarbejde om løsningsforslag og vælge den bedste. - At eleven lære at arbejde indenfor nogle givne rammer. Midler: Eleverne præsenteres for en fantasiverden, som mange af dem har et kendskab til fra de fantasybøger, som de læser. De skal danne en karakter med personlige træk, men som er en del af en gruppe. Gruppen vil komme ud for en masse problemstillinger, og de vil finde deres løsninger igennem diverse interaktion og ageren.

6 Hjem og Sundhed-linje Formålet med undervisningen er, at eleverne får mulighed indenfor de givne rammer at tilegne sig kundskaber og færdigheder indenfor områderne hjem og sundhed, således at de med udgangspunkt i et hjems funktioner, primært omkring mad og hygiejne bliver i stand til at handle og agere sundt og selvstændigt i eget liv. Der vil også lægges vægt på sundhed ud fra motion og fysiske udfoldelsesmuligheder. Igennem elevernes læring og arbejde med emnerne indenfor hjem og sundhed vil der lægges vægt på udvikling af personlige, sociale og værkstedsfaglige kompetencer. Faget lægger op til, at eleverne udvikler deres samarbejdsevner og udviser hensyn og ansvarlighed overfor hinanden i små grupper, men også overfor den store gruppe som helhed. Eleverne vil med udgangspunkt i den enkeltes kompetencer og interesser arbejde både individuelt og i små grupper teoretisk og praktisk med emner og områder indenfor hjem/ mad og sundhed. Der vil også undervejs arrangeres relevante ekskursioner, f.eks. til at se et landbrug, indsamle bær, frugter, fælles indkøb mv. Læreren vil oftest starte undervisningen med en teoretisk del, der formidler viden omkring f.eks. forskellige fødevaregrupper, vitaminer, mineraler, hygiejne, opskrifter, varedeklarationer mhp, at eleverne udvikler egne kompetencer og viden til at arbejde hygiejnisk, sundhedsbevidst og prisbevidst i hjem og køkken. Fagets formål er også at skabe livsglæde ved at lære at mestre produktionen af og servering af dejlig og varieret mad ud fra forskellige madkulturer og årstidsbestemte råvarer. Ligeledes glæden ved at få kundskaber og færdigheder omkring sund, hygiejnisk livsstil med afsæt i hjem og køkken og fysiske udfoldelser. Eksempler på emneområder og mål Fra jord til bord/ årstider og afgrøder Eleverne lærer om forskellige bær, frugter, grønsager, kornsorter De skal selv prøve at indsamle nogle af disse, f.eks. bær og æbler med henblik på at erhverve sig kundskaber og færdigheder om disses ernæringsværdier og anvendelse indenfor: 1. Bagning (f.eks. muffins, tærter, brød) 2. Syltning (marmelade) 3. Blende (f.eks. smoothies) 4. Kogning ( f.eks. æbler til æblekage, forskellige grønsager) Madkulturer og herunder anvendelse af kød Eleverne lærer om forskelligt slags kød/ dyr og næringsværdier ud fra dansk madkultur og madkulturer i andre lande (ét eller flere lande vælges) og eleverne producerer middagsretter ud fra opskrifter, der fokuserer på færdigheder i 1. Stegning (f.eks. frikadeller, koteletter, kylling)

7 2. jævning, legering (sovse, supper) 3. Ovnretter (f.eks.lasagne, pizza) Forskellige typer mad Eleverne lærer at tilberede f.eks. festmad (tre-retters), det sunde morgenmåltid, frokost, madpakken, mellemmåltid Økologi Målet er at eleverne får info og viden om og prøver at lave økologiske retter og bliver i stand til selvstændigt at forholde sig til økologi i personligt, miljømæssigt og samfundsmæssigt perspektiv Hygiejne og orden Gennem teori (herunder eksempler på bakterieudvikling og sygdom) og praksis at lære vigtigheden af hygiejne i køkkenet (vaske hænder, anvendelse af knive m.m.) samt lære om hygiejne og orden generelt i hjemmet, boligen Kostråd og kostmodeller Eleverne stifter bekendtskab med forskellige kostråd og -modeller mhp varieret og sund kost i hverdagen (f.eks. 6-om-dagen) Indkøb, varedeklarationer, prisbevidsthed Eleverne køber ind til forskellige madproduktioner og lærer om budgetter, priser og varernes indhold Vegetarmad Eleverne skal også stifte bekendtskab med vegetarmad og etik og holdning bag og selv prøve at fremstille f.eks. vegetarfrikadeller. Desserter Eleverne vil ligeledes komme til at fremstille forskellige slags desserter ud fra vekslende sundhedskriterier, f.eks. frugtdesserter, hjemmelavet is. Motion Som en gennemgående del af undervisningen vil eleverne de fleste gange praktisere motion i form af gåture, cykelture, boldaktiviteter.

8 Sportslinjen Formålet med undervisningen i sport er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber, der medfører kropslig og almen udvikling. Således hedder det i fælles mål for idræt: Stk. 2. Eleverne skal have mulighed for at opleve glæde ved og lyst til at udøve idræt og udvikle forudsætninger for at forstå betydningen af livslang fysisk udfoldelse i samspil med natur, kultur og det samfund og den verden, de er en del af. Eleverne skal opnå indsigt i og få erfaringer med vilkår for sundhed og kropskultur. Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab. Læseplanen - De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Kroppen og dens muligheder Idrættens værdier Idrættens kultur. Arbejdet med kundskaber og færdigheder foregår både alene og sammen med andre. Ud over arbejdet med de kropslige færdigheder er fagets kulturelle og dannelsesmæssige kvaliteter bærende for undervisningen. Grundlaget for faget idræt er dels de faglige dimensioners indbyrdes sammenhæng og deres betydning for elevernes personlige, kropslige, idrætslige, sociale og kulturelle kompetencer, og dels elevernes egne og fælles erfaringer, oplevelser, fantasier og følelser. Indholdsområderne i Kroppen og dens muligheder er: motorik, løb, spring, kast/atletik, lege, gymnastiske færdigheder, boldbasis/boldspil, rytmiske bevægelser og dans, opvarmning, træning, krop og teknologi, udeaktiviteter, vandaktiviteter. Dertil kommer Idrættens værdier : samarbejde, fysisk udvikling, konkurrence, bevægelseskvalitet, krop og motion, etik og regler.endelig er der Idrættens kultur : samfund, idrætshistorie, international dimension, alternativ idræt. idræt i lokalområdet og projekter. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at beherske udvalgte idrætter analysere og vurdere forskellige former for opvarmning og grundtræning anvende og vurdere teknik og regler inden for forskellige idrætter anvende uderummet til fysisk aktivitet. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at udvælge og redegøre for kvaliteter ved forskellige idrætter erkende og vurdere sammenhæng mellem kost og motion

9 forstå betydningen af sammenhængen mellem levevilkår og livsstil reflektere over samspillet mellem etik og moral i idrætten forstå betydningen af fællesskabet i idræt.

10 Friluftslinjen Beskrivelse: Friluft er primært forståelsen af, at naturen er et element der på brugbar vis, kan medvirke til aktivitet og livsglæde. At naturen kan motivere til udfoldelse og berige de kreative vinkler på et virksomt liv. Dertil kommer naturens muligheder for føde, overlevelse, instrument for viden af vind, vejr og jordforhold. At se, mærke, opleve og bruge naturen på tæt hold i form af ture, i forskellig slags vejr og på forskellige årstider. Eks. at lave bål, orienteringsløb, skovlege, strandens muligheder, byggeprojekter med udgangspunkt i naturen. Formål: At skabe underen og glæde ved at færdes i naturen og fascination over årstiderne. At lave aktiviteter i naturen, som skaber grobund for ro og fordybelse. At eleverne udvikler deres evner til og får lyst til selv at stå for friluftsaktiviteter. At lave et produkt et shelter hvor produktet fremstilles fra bunden. Metode: Vi vil lave forskellige ting i og af naturen. Vi skal opleve hyggen ved et bål. Lave forskellige aktiviteter på og omkring et bål. Vi tager på ture og oplever naturen i skov og på strand, så vi oplever forskelligheden i naturen. På et tidspunkt går vi i gang med at lave et shelter. Vi fælder selv træet eller får det som hele stammer og bearbejder det efterfølgende. Her stifter vi bekendtskab med forskellig slags værktøj og lærer at arbejde sammen og gøre brug af hinandens evner og kompetencer. Samarbejde, glæden ved at skabe og ansvarlighed for naturen er nogle af nøgleordene for friluftsag

11 Dramalinjen Med udgangspunkt i elevernes forudsætninger og kompetencer arbejdes med drama i forskellige afskygninger. F.eks. teatersport, improvisationsdrama, små og enkle teaterspil. I første periode af linjefaget arbejder eleverne intensivt hen i mod en forældredag, hvor elverne opfører en musical. I år skal dramalinjen fremføre Bølle Bob. Mål: At åbne døren ind til dramafagets mange muligheder indenfor personlig udvikling At eleven oplever succes ved at kunne noget særligt. At træne elevens hukommelse til at huske replikker og situationer At træde ind og ud af en rolle, som skal spilles i en konkret situation At eleven igennem undervisningen oplever at gennemføre en stillet opgave At eleven oplever at der kan være flere måder at løse en opgave på At eleven oplever vigtigheden i delvist omfang af kunne samarbejde med de andre elever for at kunne spille et dramstykke, hvor alle er afhængige af hinanden. At gennemfører musicalen i november. Midler: Eleverne præsenteres for forskellige udtryksmåder og vejledes konkret i hvordan en rolle spilles. Mange elever har ikke prøvet at spille en rolle før, og får derfor en generel introduktion til det at lege og spille en rolle. Underviseren viser selv hvordan der kan udtrykkes forskellige stemninger og situationer. Musicalen som er en meget konkret opgave gennemarbejdes på mange niveauer. F.eks. at se den udført af andre dramaprojekter( filmatisering) At lytte til fortællingen f.eks. i andre udgaver.

Værkstedsfag 2013 2014

Værkstedsfag 2013 2014 Værkstedsfag 2013 2014 Det overordnede formål med eftermiddagsundervisningen i værkstederne er at give eleverne rammer, hvori de i vekselvirkning kan arbejde eksplicit og implicit med udviklingen af personlige,

Læs mere

Slutmål og undervisningsplan for faget Hjemkundskab

Slutmål og undervisningsplan for faget Hjemkundskab Formål med undervisning i hjemkundskab: Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne gennem alsidige læringsforløb tilegner sig kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at handle

Læs mere

Undervisningsplan for idræt på Davidskolen

Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Formål for faget idræt Som mennesker har vi et ansvar for vort Guds-skabte legeme. Formålet med undervisningen i idræt

Læs mere

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE BAUNGÅRDSVJ KILDSKOVSVJ B R G N T V D A LL GNTOFT KOMMUNS SKOLVÆSN GNTOFT SKOL BAUNGÅRDSVJ 33 TLF.: + 45 39 65 02 28 DK 2820 GNTOFT FAX: + 45 39 65 13 19 HJMMSID: www.gentofte-skole.dk MAIL: gentofte.skole@gentofte.dk

Læs mere

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse.

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Årsplanen er blevet til ud fra undervisningsministeriets nye Fælles Mål. Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne

Læs mere

Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier.

Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier. Formål for faget idræt Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber,

Læs mere

Odense Friskole. Fagplan for Hjemkundskab

Odense Friskole. Fagplan for Hjemkundskab Odense Friskole Fagplan for Hjemkundskab Formål Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne gennem samtale, fortælling, oplevelse og erfaring tilegner sig viden og færdigheder, så de bliver

Læs mere

Idræt, kost og ernæring for 0.-8.klasse

Idræt, kost og ernæring for 0.-8.klasse Idræt, kost og ernæring for 0.-8.klasse Delmål for idræt, kost og Delmål for idræt efter 2. klasse Leg Kende til og gennemføre nye og gamle lege. Lære at indgå i legens betingelser; forstå aftalte regler

Læs mere

Idræt. Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier

Idræt. Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier Idræt Formål for faget idræt Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber,

Læs mere

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Definition: De praktisk-musiske musiske fag omfatter fagene sløjd, billedkunst, håndarbejde, hjemkundskab og musik. Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 Overordnet formål med Håndværk og Design. På 4., 5. og 6., 7. klassetrin arbejder vi med Håndværk og Design. I 4. klasse inkluderer faget også et kvartalsforløb

Læs mere

Emne Ide Fællesmål Værdig grundlag Sommer mad.

Emne Ide Fællesmål Værdig grundlag Sommer mad. Emne Ide Fællesmål Værdig grundlag Sommer mad. Arbejde praktisk, eksperimenterende og Hygiejne håndværksmæssigt. Vi skal bruge de forskellige danske grønsager der er klar nu (tomat æbler osv.) Opleve med

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2016 Fokus på balance, samarbejde og forskellige udtryksformer

UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2016 Fokus på balance, samarbejde og forskellige udtryksformer UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2016 Fokus på balance, samarbejde og forskellige udtryksformer Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte Forenklede Fælles Mål

Læs mere

UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab

UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab Hjemkundskab tager udgangspunkt i menneskers handlemuligheder i forhold til problemstillinger, som er knyttet til mad, måltider, husholdning og forbrug set i relation

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole Formål og indhold for faget sløjd Formålet med undervisningen i sløjd er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, der knytter sig til

Læs mere

HJEMKUNDSKAB GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

HJEMKUNDSKAB GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål HJEMKUNDSKAB GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Kommentar På Gideonskolen er Hjemkundskab en del af P-fagene (de praktiske fag) og gennemføres

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Undervisningsplan for idræt

Undervisningsplan for idræt Undervisningsplan for idræt Formål: Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige oplevelser og erfaringer opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber, der giver dem mulighed

Læs mere

Indholdsplan for Linjefagene på Lundby Efterskole

Indholdsplan for Linjefagene på Lundby Efterskole Idrætslinjen Gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnå færdigheder og tilegne sig kundskaber, der medfører kropslig og almen udvikling. Mulighed for at opleve

Læs mere

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Kreativitet og herunder håndarbejde anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag. Der undervises i håndarbejde i modulforløb fra 3. - 8.

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2012

UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2012 UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2012 Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Fællesmål 2009 idræt. Formål 1.At eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb,

Læs mere

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 6 klasse.

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 6 klasse. Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 6 klasse. Årsplanen er blevet til ud fra undervisningsministeriets nye Fælles Mål. Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Undervisningsplan for faget hjemkundskab på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget hjemkundskab på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget hjemkundskab på Sdr. Vium Friskole Formål og indhold for faget hjemkundskab Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne gennem alsidige læringsforløb tilegner

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Årsplan for idræt 8. klasse

Årsplan for idræt 8. klasse Årsplan for idræt 8. klasse 2016-17 Fagformål Eleverne skal i faget idræt udvikle kropslige, idrætslige, sociale og personlige kompetencer. Eleverne skal opnå kendskab til alsidig idrætskultur og udvikle

Læs mere

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018 Fagformål Eleverne skal i faget håndværk og design gennem praktiske og sansemæssige erfaringer udvikle håndværksmæssige kompetencer til at designe, fremstille og vurdere produkter med æstetisk, funktionel

Læs mere

Fagplan for idræt. Stk. 3. I faget idræt skal eleverne udvikle forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab.

Fagplan for idræt. Stk. 3. I faget idræt skal eleverne udvikle forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab. Fagformål Eleverne skal i faget idræt udvikle kropslige, idrætslige, sociale og personlige kompetencer. Eleverne skal opnå kendskab til alsidig idrætskultur og udvikle lyst til bevægelse. Idrætsfaget skal

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2017 Fokus på balance, samarbejde og forskellige udtryksformer

UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2017 Fokus på balance, samarbejde og forskellige udtryksformer UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2017 Fokus på balance, samarbejde og forskellige udtryksformer Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Forenklede Fælles Mål

Læs mere

Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse

Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse Alle skal have et praktisk/musisk valgfag i folkeskolen Et flertal i folketinget har for nylig truffet aftale om, at de praktisk/musiske fag i folkeskolen skal

Læs mere

Faglighed Fællesskab Kristendom. Udfordringer

Faglighed Fællesskab Kristendom. Udfordringer Faglighed Fællesskab Kristendom Kreativitet Udfordringer På Nøvlingskov Efterskole kan man være sig selv Martin V skoleåret 14/15 Det bedste ved Nøv er, at man altid kan finde nogle at snakke med Kathrine

Læs mere

Der kan være aktiviteter, hvor der er tilmelding (kan være bindende) og andre aktiviteter, hvor man bare kan deltage, når man har lyst.

Der kan være aktiviteter, hvor der er tilmelding (kan være bindende) og andre aktiviteter, hvor man bare kan deltage, når man har lyst. SFO aktiviteter og Værksteder Nogle af aktiviteterne kører som en fast aktivitet hver uge. Andre følger årstiden eller er knyttet til faste traditioner som jul, fastelavn Hop & Rock osv. Nogle af aktiviteter

Læs mere

Årsplan for idræt 6. klasse Idrætslærer : Laith +Hafidha

Årsplan for idræt 6. klasse Idrætslærer : Laith +Hafidha Årsplan for idræt 6. klasse 2017-18 Idrætslærer : Laith +Hafidha Fagformål Eleverne skal i faget idræt udvikle kropslige, idrætslige, sociale og personlige kompetencer. Eleverne skal opnå kendskab til

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2013

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2013 UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2013 Overordnet formål med P-Fag På 4., 5. og 6. klassetrin arbejder vi med faget P-Fag, som omfatter Billedkunst, Håndarbejde og Madlavning. Undervisningen i de tre fag følger

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for Idræt

Selam Friskole. Fagplan for Idræt Selam Friskole Fagplan for Idræt Formål Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2014

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2014 UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2014 Overordnet formål med P-fag På 4., 5. og 6. klassetrin arbejder vi med faget P-fag, som omfatter Billedkunst, Håndværk og design og Madkundskab. Undervisningen i de tre

Læs mere

Læseplan for idræt Helsingør Privatskole

Læseplan for idræt Helsingør Privatskole Læseplan for idræt Helsingør Privatskole Læseplan for idræt: Idrætsundervisningen på Helsingør Privatskole foregår fra 0. klasse frem til 9. klasse, og er opdelt i 4 trinforløb. 1. trinforløb for 1. og

Læs mere

Årsplan for pigeidræt i 5.klasse

Årsplan for pigeidræt i 5.klasse Årsplan for pigeidræt i 5.klasse Der tages udgangspunkt i Fælles Mål for faget idræt. Faghæfte, udgivet af undervisningsministeriet. Signalement, formål, trinmål og slutmål for faget kan findes på www.uvm.dk.

Læs mere

Kompetencemål for Madkundskab

Kompetencemål for Madkundskab Kompetencemål for Madkundskab Madkundskab er både et praktisk og et teoretisk fag, der kombinerer faglig og videnskabelig fordybelse med kreativt og innovativt arbejde, håndværksmæssigt arbejde, æstetiske

Læs mere

Pige idræt. Shiva Qvistgaard Sharifi (SQ) Mål for undervisningen:

Pige idræt. Shiva Qvistgaard Sharifi (SQ) Mål for undervisningen: Pige idræt Årgang: Lærer: 7. årgang Shiva Qvistgaard Sharifi (SQ) Mål for undervisningen: Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer

Læs mere

Velkommen til Ulstrup Efterskole

Velkommen til Ulstrup Efterskole V Velkommen til Ulstrup Efterskole Værdigrundlag Ulstrup Efterskoles værdier bygger på en gensidig ansvarlighed, arbejdsfællesskab og respekt for forskelligheden, således at den enkelte elev, gennem praktiske

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. Begynderniveau 2. Rutineret niveau 3. Avanceret niveau De enkelte niveauer defineres således:

Læs mere

Håndværk, kunst og design

Håndværk, kunst og design Linjens formål: At give eleven en oplevelse af glæden ved noget selvskabt individuelt og i samarbejde med andre. At styrke elevens kreativitet, selvtillid og skabende evner gennem forskellige udtryksmidler

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Idræt B valgfag, juni 2010

Idræt B valgfag, juni 2010 Bilag 15 Idræt B valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Det centrale i faget idræt er den fysiske aktivitet, som understøttes af viden fra de natur- og sundhedsvidenskabelige samt de

Læs mere

Håndværk og design KiU modul 2

Håndværk og design KiU modul 2 Håndværk og design KiU modul 2 Modultype, sæt kryds: Basis, nationalt udarb.: Modulomfang: 10 ECTS Basis, lokalt udarb.: Særligt tilrettelagt modul X Modulbetegnelse (navn): Modul 2. Kompetencer i håndværk

Læs mere

10 erenringkøbing-skjern

10 erenringkøbing-skjern LINJEFAG og VALGFAG 10 erenringkøbing-skjern Ringkøbing 16/17 LINJEFAG Du skal vælge et linjefag som helårsfag: Studielinjen - Gym10 Tysk Samfundsfag Erhvervslinjen - Eud10 Praktik en dag om ugen Tematimer

Læs mere

Art-Performance et højniveaufag på Nørresundby Gymnasium og HF-kursus

Art-Performance et højniveaufag på Nørresundby Gymnasium og HF-kursus Art-Performance Indholdsfortegnelse Kort om faget Identitet og formål Undervisningsmål Faglig progression og samspil mellem fagene Kernefaglighed og samspil Prøveformer/eksamen Kort om faget Faget Art-Peformance

Læs mere

Undervisningen er baseret på fælles mål, hvilket vil sige, at fagformålene for faget idræt er som beskrevet herunder:

Undervisningen er baseret på fælles mål, hvilket vil sige, at fagformålene for faget idræt er som beskrevet herunder: Idræt på Gram Efterskole: Undervisningen er baseret på fælles mål, hvilket vil sige, at fagformålene for faget idræt er som beskrevet herunder: Eleverne skal i faget idræt udvikle kropslige, idræts- lige,

Læs mere

Kreativitet og design.

Kreativitet og design. Kreativitet og design. Dette valghold er for dig, der kan lide at bruge din fantasi og arbejde praktisk og kreativt. Du behøver ikke have særlige forudsætninger, men skal have interesse i at bruge hænderne

Læs mere

Formål for faget idræt

Formål for faget idræt 1 IDRÆT PÅ LILLESKOLEN I ODENSE FAGBESKRIVELSE Idræt og bevægelse har gjort sit indtog på Lilleskolen i Odense! En egentlig idrætstradition har der aldrig været, den skal først til at begynde nu. Med tradition

Læs mere

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Bemanding i MIM-timerne: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA - Mål for undervisningen: Mange af eleverne har behov for,

Læs mere

Linjefag på pædagoguddannelsen

Linjefag på pædagoguddannelsen Linjefag på pædagoguddannelsen Som pædagogstuderende skal du vælge ét af følgende linjefag: Sundhed, krop og bevægelse Udtryk, musik og drama Værksted, natur og teknik Du kan læse mere om indholdet i linjefagene

Læs mere

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder.

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder. Center for Børn & Familie Dato 01-09-2014 j./sagsnr. 28.00.00-G01-8-12 Skema til godkendelse af praktikperiode 1 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Vejledning i planlægning af dine mål Alle mål skal

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Uddannelses- og undervisningsplan

Uddannelses- og undervisningsplan STU uddannelsen LivogJob Stubbekøbing afdeling Uddannelses- og undervisningsplan Side 1 Personlig præsentation og netværksdata Navn Cpr. nr. Adresse og by Mobilnr. Mailadresse Særlige forhold Diagnose/handicap

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Ifølge skolens overordnede formål prioriteres idræt meget højt, da man tilstræber et vekslende samspil mellem idræt og læringen i de andre grundfag.

Ifølge skolens overordnede formål prioriteres idræt meget højt, da man tilstræber et vekslende samspil mellem idræt og læringen i de andre grundfag. Tilsyn Køng Idrætsfriskole i skoleåret 2011-2012 Tilsynets opgave Som tilsynsførende på Køng Idrætsfriskole er det vores opgave at føre tilsyn med elevernes standpunkt i dansk, regning/matematik og engelsk

Læs mere

Årsplan for hovedfag i 3. klasse Line B. Trofoed Skoleåret Rudolf Steinerskolen i københavn

Årsplan for hovedfag i 3. klasse Line B. Trofoed Skoleåret Rudolf Steinerskolen i københavn Uge Indhold Aktivitet Færdigheder og kundskaber 33-34 Dansk: Skabelsesberetningen/Det Gamle Testamente Udvalgte fortællinger gives som mundtlig fortælling eller læses af eleverne. Historierne tages op

Læs mere

Undervisningsplan for hjemkundskab

Undervisningsplan for hjemkundskab Undervisningsplan for hjemkundskab Hjemkundskab introduceres fra 0. klasse og afsluttes i 9. klasse, som en integreret del af fagene: biologi, fysik, idræt (motion/svømning), geografi, samfundsfag, historie,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UGE 10 7. marts 8. marts 9. marts 10. marts 11. marts Amu nr. 30265-3 42449 45874 42449 42886

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UGE 10 7. marts 8. marts 9. marts 10. marts 11. marts Amu nr. 30265-3 42449 45874 42449 42886 UGE 9 29. februar 1. marts 2. marts 3. marts 4. marts Amu nr. 30265-3 30265-3 42886 45874 42886 2 dage 30265-3 2 dage 42886 1 dag 45874 Vurdere forskelle på økologiske og konventionelle varer Vurdere forskelle

Læs mere

Endelig skal eleverne kunne agere inden for idrætters forskellige etiske spilleregler og samarbejdsformer.

Endelig skal eleverne kunne agere inden for idrætters forskellige etiske spilleregler og samarbejdsformer. Idræt B 1. Fagets rolle Faget idræt tager udgangspunkt i den fysiske aktivitet og inddrager viden fra de natur- og sundhedsvidenskabelige samt de humanistiske og samfundsvidenskabelige fagområder. Faget

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. niveau 2. niveau 3. niveau De enkelte niveauer defineres således: 1. niveau Eleven kan løse

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv Linjens formål: At eleven får indsigt i og gør sig erfaringer med naturens muligheder for oplevelser. At give eleven forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv Linjens formål: At eleven får indsigt i og gør sig erfaringer med naturens muligheder for oplevelser. At give eleven forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab

Læs mere

Fremtidens skole i Gug

Fremtidens skole i Gug Click here to enter text. Anders «edocaddresscivilcode» Fremtidens skole i Gug Eleven i centrum Linjer i overbygningen Gug Skole Solhøjsvej 2 9635 2300 9210 Aalborg SØ Elevorganisation Overordnede mål

Læs mere

Implementering af skolereformen på Farstrup Skole 2014/2015

Implementering af skolereformen på Farstrup Skole 2014/2015 Implementering af skolereformen på Farstrup Skole 2014/2015 Skema 1.-3. klasse 1. kl 30 t mandag tirsdag onsdag torsdag fredag 07:55-09:55 uv/fag uv/fag uv/fag uv/fag uv/fag 09:55-10:10 Pause Pause Pause

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Fokusfag 6. og 7. kl. Skoleår

Fokusfag 6. og 7. kl. Skoleår Fokusfag 6. og 7. kl. Skoleår 2018-19 Vision Vi ønsker at skabe et læringsrum som giver eleverne mulighed for at skabe, eksperimentere, improvisere og blive tilpas forstyrret, for her igennem at fremme

Læs mere

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle boldspil med få regler - deltage i lege og leglignende opvarmningsformer

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

P-FAG. Valghæfte 2012-2013. Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig

P-FAG. Valghæfte 2012-2013. Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig P-FAG Valghæfte 2012-2013 Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig Brorsonskolen p-fag 2012/2013 Kære elever og forældre. Brorsonskolen tilbyder alle elever i 6. og

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Fælles Mål 2009. Idræt. Faghæfte 6

Fælles Mål 2009. Idræt. Faghæfte 6 Fælles Mål 2009 Idræt Faghæfte 6 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 8 2009 Fælles Mål 2009 Idræt Faghæfte 6 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 8 2009 Indhold Formål for faget idræt 3

Læs mere

Indholdsplan Håndværk, kunst og design

Indholdsplan Håndværk, kunst og design Linjens formål: At give eleven en oplevelse af glæden ved noget selvskabt individuelt og i samarbejde med andre. At styrke elevens kreativitet, selvtillid og skabende evner gennem forskellige udtryksmidler

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker Fælles mål for DUS Vester Hassing Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker 1.Indledning DUS står for d et u dvidede s amarbejde. Vi er optaget af at skabe helheder

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Personlig udvikling: Vi lægger vægt på at skabe og indgå i udviklingsstøttende samspil med det enkelte barn. Det er for os vigtigt, at alle børn får succesoplevelser,

Læs mere

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes Dansk i 6B: Læsning tempo trænes øges ved frilæsning som fremlægges ved mundtlige brapporter for klassen. Dette skal samtidig give inspiration til nye læseideer til kammerater. Tekstanalyse, (herunder

Læs mere

P-FAG. Valghæfte Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig

P-FAG. Valghæfte Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig P-FAG Valghæfte 2013-2014 Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud har til dig p-fag 2013/2014 Kære elever og forældre. tilbyder alle elever i 6. og 7. klasse at deltage i en P- fagsordning med

Læs mere

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 0 Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse 2 Kommunalt formål 3 Fritidspædagogikken og læring i SFO 4 Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 5 Mål A: Børnenes personlighedsudvikling 6 Fire delmål Mål

Læs mere

Tranegårdskolens vision og værdigrundlag

Tranegårdskolens vision og værdigrundlag Tranegårdskolens vision og værdigrundlag Visionen Tranegård vil både i skole og fritid danne og uddanne hele mennesker, som både har et højt selvværd og et højt fagligt niveau. Mennesker, som kender sig

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

Læreplan for. Børnehaven. Skovbrynet

Læreplan for. Børnehaven. Skovbrynet Børnehaven Søndermosen Læreplan for Børnehaven Skovbrynet Udarbejdet november 2007. Børnehaven Søndermosen Nygade 50 Telefon 73 67 89 29 6330 Padborg e-mail: ia@aabenraa.dk Side 2 Indledning: I løbet af

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Næstved Boldklubs skoletilbud

Næstved Boldklubs skoletilbud Næstved Boldklubs skoletilbud Introduktion Tilbuddet er til alle kommunens folkeskoleklasser og SFOér, hvor videns og færdighedsmål er specificeret ud for hvert forløb, til de forskellige alderstrin. I

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Kompetencemål efter 9. klasse:

Kompetencemål efter 9. klasse: Madkundskab Fokus på fødevarer og måltider er væsentlige for sundhed, velvære, egen aktivitet og bæredygtighed. Vejen fra jord til bord hører med til madkundskab. Viden om økologi og erfaringer om, hvor

Læs mere

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG VIA UNIVERSITY COLLEGE Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG Indledning Formålet med denne folder er at skitsere liniefagene i pædagoguddannelsen, så du kan danne dig et overblik

Læs mere

Linjens formål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv

Linjens formål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv Linjens formål: At eleven får indsigt i og gør sig erfaringer med naturens muligheder for oplevelser. At give eleven forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab

Læs mere

Dus er indholdsplanen en beskrivelse af det, vi arbejder med og hvilke indsatsområder, der arbejdes med i øjeblikket.

Dus er indholdsplanen en beskrivelse af det, vi arbejder med og hvilke indsatsområder, der arbejdes med i øjeblikket. DUS indholdsplan: Dus er indholdsplanen en beskrivelse af det, vi arbejder med og hvilke indsatsområder, der arbejdes med i øjeblikket. Indholdsplanen er for at tydeliggøre det fælles pædagogiske grundlag.

Læs mere