Indholdsplan. Undervisning og samvær Sydvestjyllands Efterskole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsplan. Undervisning og samvær 15 16. Sydvestjyllands Efterskole"

Transkript

1 Indholdsplan Undervisning og samvær Sydvestjyllands Efterskole

2 Indholdsplanen er en beskrivelse af undervisningen og samværet i løbet af et efterskoleophold. Indholdsplanen er offentlig tilgængelig på e.dk. Indholdsplanens sprog er et mere officielt sprog end der ellers bruges normalt, da det kan bruges som dokumentation overfor ministeriet. Sydvestjyllands Efterskole ønsker at udleve efterskolernes hovedsigte, nemlig folkeoplysning, demokratisk dannelse og livsoplysning. Skolens historie Sydvestjyllands Efterskole blev oprettet den 9. august 1975 og drives i tilknytning til Indre Mission og KFUM / KFUK i Sydvestjylland. Vi er glade for den tilknytning. Konkret betyder det i vores hverdag, at de kristne værdier præger livet på skolen. Vi sætter vores lid til Bibelen og Guds syn på menneskelivet og samles derfor morgen og aften til andagt. I syv år blev efterskolen drevet i nogle mindre lokaler i Bramming by. Men i 1982 rykkede Sydvestjyllands Efterskole ind på Bramming Hovedgård, som er en gammel herregård fra Men allerede i flere århundreder inden havde der boet adelige slægter på den oprindelige Bramminggård, som brændte under trediveårskrigen i 1600 tallet. Der går således en lang og spændende historie forud for nutidens efterskoleliv. Vi værner om dette stykke Danmarkshistorie, fordi vi mener den hjælper med til at forstå nutiden. Skolen består af tidssvarende bygninger og faciliteter, som f.eks. hal med internationale mål. Vi har løbende renoveret og bygget til, senest i 2012, hvor Dragen og en forlængelse af elevfløjen etableret. I generationer var bygningerne ramme om adelige slægter. I dag er rammerne fyldt med 133 sprudlende unge mennesker. "I fortidens lys forstår vi fremtiden"

3 Skolens formål og værdigrundlag Vi mener, alle mennesker er skabt og elsket af Gud, og har en uerstattelig værdi. Vi tror på Gud som Bibelens Gud, at Han er kærlig og uforanderlig, og vi ønsker at alle skal se sig selv som elsket af Ham. Mennesket er ansvarligt og sat fri til at vælge, og vi mener det er vigtigt, at bibringe eleverne mod til at vælge, og at bevidstgøre om, at ethvert valg har konsekvenser. Ethvert menneske har en række iboende muligheder, som udvikles i tryghed og frihed. Vi mener, at faglig viden, oplevelser og forpligtende fællesskaber er med til at udvikle eleverne og give dem større bevidsthed om egne potentialer og om den verden vi lever i. Sydvestjyllands Efterskole formål er indrammet af Lov om folkeskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler med de dertilhørende bekendtgørelser og cirkulærer. Elever og forældre skal opleve Sydvestjyllands Efterskole som et optimalt læringsmiljø og et positivt og igangsættende eksempel på de kristne værdier, der forbindes med: Glæde Opmærksomhed & omsorg Imødekommenhed Tryghed & tillid Troværdighed Ærlighed Respekt Åndsfrihed Ligeværd Sydvestjyllands Efterskoles medarbejdere skal opleve en arbejdsplads præget af: Glæde Respekt Samarbejde Hensyntagen En god omgangstone Indflydelse på egen arbejdssituation. Humor Lydhørhed Skolen skal præges af:

4 Engagement Ansvarlighed bl.a. ud fra Bibelens anvisninger Udvikling og fremsynethed Kvalitet Gudsfrygt Sydvestjyllands Efterskole er privilegeret ved at have et solidt bagland hovedsageligt fra IM og KFUM & K. Skolens elever Sydvestjyllands Efterskole har plads til 133 elever mellem 14 og 18 år. En ligelig kønsfordeling tilstræbes. Der optages elever til 9. klasse, prøvefri 10. årgang og Erhvervsklassen. Elevoptagelse Der er adgang for alle elever på Sydvestjyllands Efterskole. Skolen har pt. plads til 133 elever i Elever til de enkelte skoleår optages efterhånden, som man tilmeldes det koster et engangsbeløb på 150 kr. pr. tilmeldt skoleår. Er elevholdet fuldt, kommer man på en venteliste det er gratis, så længe man står der. Der er således 4 ventelister: 9.kl. drenge, 9. kl. piger, 10. årgang drenge, 10. årgang piger, da vi som udgangspunkt ønsker en ligelig fordeling af drenge/piger og 9./10. I efteråret (ca. 1. sept.) før skoleårets begyndelse, modtager de optagne elever et brev om indbetaling af et depositum på 1500 kr., hvor man endelig tilkendegiver, at man ønsker pladsen. 1. juni indbetales 1. rate. Bliver elevholdet ikke fyldt op i den forbindelse tages der ind fra ventelisterne i rækkefølge dog får de elever, der allerede går på skolen i 9. klasse og også står på venteliste til 10. årgang, buddet først. Selvom skolen har ventelister er de ofte ikke reelle, da mange vælger at tilmelde sig flere efterskoler. Det betyder, at man ikke behøver at opgive på forhånd, selvom man står forholdsvis langt nede på ventelisten. Nye elevers aften Hvert år i foråret inviteres de kommende elever til nye elevers aften, hvor efterskoleelever til det kommende skoleår får mulighed for at møde hinanden inden skolestarten i august. Aftenen består af en række informationer om det kommende skoleår, og eleverne vælger linjefag, afleverer sedler omkring sygdom, specielle behov mm.

5 Dagsrytme Morgenløb Morgenmad Lørdag: kl Frivillig morgenmad Alle skal være tjekket mellem kl Elever som ikke kan løbe, tjekkes på Torvet kl Obl. Vi opfordrer eleverne til at indtage mad og væske til morgenmaden. Inden kl Værelsesrengøring Tjek Værelserne tjekkes inden kl Evt. mangler noteres på en seddel, som lægges på værelset og der noteres et kryds på lærerens seddel. 3 krydser udløser en hovedrengøring lektion Se det udleverede skema for undervisningen 2. lektion Forfriskning Nyheder Andagt 3. lektion 4. lektion Medarbejderne afholder på skift morgenandagt Middag Klokken ringer, når eleverne må gå ind i spisesalen lektion 6. lektion 7. lektion Forfriskning 8. lektion 9. lektion Frugt el. lign stilles frem på torvet

6 17.20 Rengøring (Klokken ringer) Rengøring på fællesområder ofte i kontaktgrupper. Halvdelen af eleverne gør rent. De to vagtlærere tjekker, hvorefter eleverne må forlade området. Elever der ikke gør rent, skal være på værelserne eller udenfor Aftensmad (Klokken ringer) Måltidet starter med beskeder og en sang. Vagterne styrer hvilke borde der må gå op og tage mad. Eleverne må forlade spisesalen, når de er færdige Stille time (Klokken ringer op og ned) Eleverne skal være på deres værelse eller i lektiecaféen. Grupper samles i dagligstuen og på torvet. Lektiecaféen er i Grøn og er altid bemandet med en vagtlærer. En vagtlærer går rundt på gangene og sørger for ro, hjælper med lektier og samtaler med de elever, der har behov for det. Gruppearbejdet skal aftales med lærerne inden stilletimen eller i løbet af de første 5 minutter af stilletimen. Grupperne, med alle gruppedeltageres navne, samt elever i lektiecafeen, skrives på en seddel udenfor lærerværelset Aftenskaffe 1 stykke forfriskning til hver elev må fadene tømmes Det trådløse net lukker Værksteder lukker Der er net i alle klasselokaler alle ugens dage og aftener til brug til lektielæsning Aftenandagt Elever kan gå tidligt i seng ved at melde det til vagten senest kl (klokken ringer ikke) Alle går på deres egne sogne områder. På lærerværelset er der hængt en dukseplan op. Dukse går i gang med oprydning Go nat! Vagterne går rundt på alle værelser og siger God nat. Alle skal være i deres egen seng Eleverne skal være på deres eget værelse.

7 Torsdag dagsrytme ved medarbejdermøder Middag K lærere spiser sammen med k gruppen Medarbejdermøde eleverne har fri Eftermiddagskaffe sammen med k gruppen på et værelse. Brød/frugt afhentes i spisesalen på forhånd af elever lektion Evt. teammøde for lærere /Fællestime for elever 7. lektion 8. lektion lektion Undervisning Skolens elever er delt i 3 9. klasser og 3 klasser i Projekt 10 samt Erhvervsklassen.De 134 elever er fordelt således: 59 elever går i 9. klasse, 70 elever i Projekt 10. og 5 elever i Erhvervsklassen. Her er fordelingen af de boglige timer i de 3 klassetyper: Projekt 10. Projekttimer. dansk/kristendom/etik/samfundsfag/historie. 9 Fysik kemi/engelsk/tysk Kursus 1(4 lektioner) / kursus 2(3 lektioner) 7 Matematik 4

8 Bibelkundskab 1 Fællestime 1 Erhvervsklasse Dansk 6 Matematik 5 Kristendom 1 Fællestime 1 Naturfag 2 Engelsk 2 Praktisk arbejde/ mekaniker/sløjd 4 Projekttimer 3 9. klasse Dansk 7 Matematik 5 Engelsk 3 Fysik/Kemi 3 Biologi 1 Historie 1 Geografi 1 Kristendom 2

9 Tysk 3 Samfundsfag 1 Fællestime 1 Herudover er der linjefag 4 lektioner om ugen, minimum 4 valgfagslektioner. Alle har minimum 32 lektioner pr. uge og de fleste langt flere. Minimum 2 lektioner om ugen skal indeholde idrætsfag. Skemaer. (initialer fortæller hvilken lærer, der har klassen/faget)

10

11

12

13 Obligatoriske fag 9. klasse 9. klasse Dansk 7

14 Matematik 5 Engelsk 3 Fysik/Kemi 3 Biologi 1 Historie 1 Geografi 1 Kristendom 2 Tysk 3 Samfundsfag 1 Fællestime 1 Med 9. klasse tilbydes eleven en undervisning, der står mål med folkeskolen og følger de opsatte trinmål for klassetrinet. Vi ønsker dog at nå længere end det, da vi også har en ekstra times kristendom og en fællestime om ugen. Derudover skal 9. klasse også vælge et linjefag med 4 lektioner pr. uge samt mulighed for at vælge en række valgfag. I alt skal der mindst være 32 lektioner pr. uge. Undervisningen i 9. klasse følger de opsatte mål fra Undervisningsministeriet som kan læses i Fælles Mål Maal Erhvervsklassen Erhvervsklassen er et tilbud til den, der tidligere har gået i en specialklasse eller på en specialskole. Her er spændende og udfordrende undervisning i folkeskolens fag, der ofte tager udgangspunkt i virkeligheden i form af projekter eller praktisk arbejde. Undervisningen er særligt tilrettelagt med niveaudeling ud fra den enkelte elevs faglige niveau.

15 I Erhvervsklassen bruger vi IT i undervisningen. Med den bærbare PC vil man møde undervisningsprogrammer og hjælpemidler. I undervisningen tages sammen på ture og ekskursioner, og der vil blive indlagt praktik og brobygning. Der vil endvidere blive taget individuelle hensyn i form af ekstra hjælp fagligt og socialt samt personlig vejledning. For at være elev i Erhvervsklassen gælder følgende praktiske og økonomiske forhold: Du har tidligere modtaget specialundervisning Der skal være udfærdiget en PPR rapport (pædagogisk psykologisk rapport) Hjemkommunen skal være indstillet på at give særlig økonomisk støtte for et helt skoleår. Undervisningen i Erhvervsklassen følger i dansk, engelsk, matematik, kristendom de opsatte mål på individuelle klassetrin fra Undervisningsministeriet som kan læses i Fælles Mål Maal Erhvervsklassen Dansk 6 Matematik 5 Kristendom 1 Fællestime 1 Pr. arbejde/erhverv/sløjd 4 Naturfag 2 Engelsk 2 Projekttimer 4 Mulighed for folkeskolens afgangsprøve I Erhvervsklassen er der mulighed for at tilmelde sig til fsa prøven i de fag, der er relevante for den enkelte, og som de har modtaget undervisning i. Dansk Formål : Formålet med danskundervisningen i Erhvervsklassen er at udvikle den enkeltes danskfaglige kundskaber, herunder: Mundtlighed (bl.a. fremlæggelser, diskussion/argumentation) Skriftlighed (bl.a. skrive i forskellig genrer, udarbejde referater, anmeldelser m.m.)

16 Læsning (fx mindre romaner, noveller, tegneserier, digte, eventyr m.m.) Grammatik Analyse og fortolkning Indhold og metode: Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes faglige niveau og tilrettelægges til dels sammen med eleven. Meget af undervisningen foregår individuelt for på denne måde at tage mest muligt hensyn til den enkelte og udvikle den enkeltes evner og kunnen bedst muligt. Organisation : Eleverne har 6 dansktimer om ugen. Lærere : SH Praktisk arbejde/mekaniker/sløjd Formål: De 4 elever i Erhvervsklassen har timer med praktisk arbejde eller målrettet indsigt i forskellige erhverv. Målet er at dygtiggøre sig i praktiske opgaver, samt at kvalificere til at fortsætte i en ungdomsuddannelse efter efterskoletiden. Det giver samtidigt eleverne et andet tilbud end klasseundervisning. Indhold og metode: Arbejdet kan være: i skolens mekanikerværksted og sammen med skolens pedel. Praktisk arbejde foregår sammen med læreren, nogle gange vil eleven få lov til at arbejde selvstændig efter grundig instruktion. Organisation: Praktisk arbejde/mekaniker/sløjd er 4 lektioner om ugen i normaluger. Slutmål: At give eleven en god oplevelse af at kunne noget med sine hænder, at give eleven oplevelse af at være en del af et arbejdshold, at lære eleven præcision samt kvalificere sig til den kommende erhvervsuddannelse/ungdomsuddannelse. Lærer: JP Engelsk Formål: At hver enkelt elev i Erhvervsklassen udfordres på sit eget niveau til at opnå så gode engelskkompetencer som muligt. Indhold og metode: Dette opnås ved at tage udgangspunkt i elevens forkundskaber og bygge videre på disse både hvad angår sproglige og grammatiske kompetencer. Der vil særligt blive lagt vægt på at tage udgangspunkt i elevernes hverdag, nærmiljø og interesseforhold. At læringen relaterer sig til det nære og relevante vil fremme lysten til læring. Undervisningen vil konkret tage udgangspunkt i fysiske aktiviteter (sproglige lege), differentierede læringsbøger, snak og udveksling omkring rundbord. Derudover vil der særligt være plads til fordybelse og enearbejde, da det er elever, som kræver struktur og ro for at kunne opnå læring. Didaktisk skal læreren tage højde for, at undervisningen i høj grad vil være afhængig af den enkelte elevs dagsform. Organisation: Undervisningen foregår to time om ugen. Lærer : TM Naturfag Formål: At indgive eleverne en viden om de fysiske og kemiske ting, de møder i deres hverdag.

17 Indhold og metode: Undervisningen vil indeholde ting fra bevægelseslæren, optik, dagligdagens kemi. Der vil blive mulighed for at eleverne selv kan være medbestemmende inden for emnevalget. Organisation: Undervisningen organiseres med to ugentlige lektioner. Lærer : MM Matematik. Formål: Formålet er at alle elever dygtiggøres og udfordres inden for den matematiske verden. Indhold og metode: Undervisningen vil tage udgangspunkt i den enkelte og dennes faglige niveau. Der vil være undervisning såvel inde som ude, alt efter hvad emnerne ligger op til. Computeren vil være en fast del af undervisningen. Indholdet i timerne vil være grundlæggende matematik og emner der har relevans for den enkeltes hverdag eller fremtid Organisation: 5 timer ugentligt heraf en dobbelttime Lærere: ML Projekttimer Formål: Formålet for undervisningen i projekttimerne er at arbejde med den enkelte elevs almene personlige udvikling eller livsduelighed. Indhold og Metode: Fælles for timerne kan det siges at der arbejdes med den enkeltes elevs mulighed for at udvikle sig som menneske, der arbejdes med kundskaber og færdigheder der retter sig mod hverdagslivet, herunder indkøb, tøjvask, personlig hygiejne og andre færdigheder der retter sig mod begreber som livsduelighed eller almen personlig udvikling. Undervisningen tager altid afsæt i den enkelte elevs kompetencer. Organisation: 4 ugentlige lektioner heraf en dobbeltlektion Lærer: TL Kristendom Formål: Formålet med undervisningen i kristendom på Praktisk Hold er at eleverne for kendskab til grundbegreber og kernehistorier i kristendommen. Samt skabe rum for samtale om disse. Indhold og Metode: Undervisningen tager afsæt i bibelhistorier eller beretninger, og disse bruges som afsæt til samtale om etiske og mellemmenneskelige dilemmaer. Historierne præsenteres enten som fortællinger eller korte film. Organisation: 1 ugentlig lektion Lærer: MM Fællestime torsdage kl Formål: Formålet med fællestimer er at give eleverne dannelse, folkelig oplysning og livsoplysning. Gennem forskellige personer enten foredragsholdere bestilt udefra eller egne medarbejdere skal eleverne møde historiske og aktuelle emner. Det kan være emner med oplysning eller til holdningsdannelse.

18 Indhold og metode: Gennem forskellige personer og emner møder eleverne udfordringer, der danner og giver mening. Målet er at alle møder spændende emner og selv tør give deres meninger til kende i en større forsamling Organisation: LK Projekt 10 Projekt 10 Projekttimer. Dansk/kristendom/etik/ engelsk/samfundsfag/ historie. 9 Matematik 4 Kursusfag, valg, fysik kemi, tysk eller engelsk 7 Bibelkundskab 1 Fællestime 1 Projekt 10 generelt Projekt 10 er et tilbud om at gå på 10. årgang i en klasse, hvor undervisningen og arbejdsformerne er tilrettelagt projektorienteret. Eleverne får mulighed for i højere grad at tage udgangspunkt i egne evner og interesser, og de får mulighed for at arbejde med mange forskellige udtryksformer. Projektarbejde vinder i højere og højere grad indpas på de videregående uddannelser og i erhvervslivet. I Projekt 10. opnår eleverne rutine i den arbejdsform. Projekt 10 er prøvefri; men ikke evalueringsfri, den enkelte elev vil følges og løbende evalueres. Det fritager os fra at skulle nå et bestemt pensum og sætter eleverne fri til i højere grad at fordybe sig i underemner, de selv vælger. Det betyder ikke, at det faglige indhold i undervisningen bliver på et lavere niveau snarere tværtimod. I Projekt 10. vil vi: ruste eleverne til videre uddannelse og til erhvervslivet udfordre eleverne på deres eget niveau give udsyn og give indsigt i egne evner og i samarbejdets muligheder

19 gribe motivationen, der hvor den enkelte elev har den. udfordre eleverne til at udnytte deres potentiale maksimalt styrke elevernes evne til at undres Det forventes at en stor del af eleverne fortsætter på gymnasiale uddannelser. Undervisningen på Projekt 10. læner sig op ad de opsatte mål i matematik, fysik/kemi, tysk, engelsk fra Undervisningsministeriet som kan læses i Fælles Mål Maal Lærere: SM, CS, BP, TM, IØ, ML, SH, OH, AP, MM, TL, FL, JP Projekt 10 projekttimer Formål : Formålet med projekttimer på Projekt 10 er: at eleverne får mulighed for at fordybe sig i et emne, der interesserer dem, som har relevans for den enkelte og er valgt af den enkelte. at eleverne gennem forskellige arbejds og udtryksformer motiveres til læring, så de udvikles personligt og rustes til livet, uddannelse og arbejde. at eleverne udfordres på deres eget niveau og udvikles derfra, så de får indsigt i egne evner og samarbejdets muligheder og udfordres til at udnytte deres potentiale maksimalt. Formålet er desuden at give tid til fordybelse, hvorfor projektets timer er samlet i større enheder. Indhold og metode : Dagen indledes altid med Dagens Ord, hvorefter undervisningen tager sin begyndelse det kan være i plenum, større eller mindre grupper eller selvstændigt. Undervisningen og arbejdsformerne er tilrettelagt projektorienteret. I en vekselvirkning mellem lærerstyret undervisning og elevernes selvstændige arbejde og gruppearbejde tilegnes stoffet. Året inddeles i fire perioder. I første periode er det Mennesket, der er i centrum, i anden Samfundet (Danmark) og i tredje Verden. Hver periode afsluttes med et stort projekt, hvor forskellige udtryksformer kræves anvendt. I den fjerde periode skal eleverne udføre/udarbejde deres afgangsprojekter, som evalueres af fagfolk. Slutmål: At eleverne er bedre rustet såvel fagligt som personligt til at fortsætte på en ungdomsuddannelse og at de er afklaret i, hvilken retning de vil gå. At eleverne er afklaret i personlige spidskompetencer og hvilke der skal arbejdes mere med. Organisation : Der er ni projekttimer om ugen. Lærere : TL, SM, SH, BP Afsluttende projektuger i Projekt 10

20 Formål: Formålet med de afsluttende projektuger er at den enkelte elev skal buge de evner og kompetencer, der er givet i undervisningen. Formålet er ligeledes at styrke samarbejdsevnen og afklare personlige evner. Indhold og metode: Eleverne er i høj grad medbestemmende i hvad deres projekt skal handle om. Lærerne har udstukket retningslinjer og fungerer som vejledere og som undervisere i løbet af ugen. Eleverne er inddelt i grupper som består af elever med forskellige evner og personlighedstyper, som vil være vigtige at have repræsenteret i gruppen. Første periodes afslutningsprojekt skal således handle om Mennesket og udtryksformen skal være den dramatiske. Anden periodes afslutningsprojekt skal omhandle samfundet og udtryksformen skal være indenfor medier herunder film, lyd, billede, avis mv. I den tredje periode arbejdes ved Verden og derfor skal afslutningsprojektet handle herom og udtryksformen skal være websteder. I elevernes store afgangsprojekt i slutningen af skoleåret vælger de selv, hvad de vil arbejde med og hvilke udtryksformer, de ønsker at benytte. Fredag fremlægges projektet for de andre elever og en ekstern person som fagligt er kompetent til at give eleverne feedback. Organisation: Foregår i uge 44, 8, 12 og 18 Lærere: 4 lærere er tilknyttet projekt 10. (SH, SM, BP, TL) Projekt 10. afgangsprojekt (Uge 23 24) Formål:. Formålet med afgangsprojektet er, at eleverne får lejlighed til at vise noget af det, de har lært i Projekt 10, og at de får lejlighed til dels selv at evaluere deres projekt, dels at de får lærernes evaluering af deres projekt og så vidt muligt også en ekstern evaluering fra en fagperson inden for det emne eller den udtryksform, som de har valgt i deres projekt. Med denne evaluering skal eleven gerne kunne dokumentere deres udbytte af Projekt 10 og således kunne opnå optagelse på en ungdomsuddannelse. Indhold og metode: Eleverne må frit vælge emne og udtryksform, indenfor de emner og udtryksformer, som vi har arbejdet med gennem skoleåret. Projektet tager udgangspunkt i elevernes individuelle fremtidsplaner. Afgangsprojektet kan udarbejdes i grupper eller enkeltvis, men eleven vil altid få en individuel evaluering. Organisation: Uge 23 24, Individuelt eller i grupper. Skolens idrætshal bliver omdannet til messehal, med små udstillingsstande, scener, torv m.m. Teater, musicals, elektroniske fremstillingsformer, foredrag og mange andre udtryksformer vil blande sig mellem hinanden. I forberedelsesfasen vil eleverne kunne få vejledning i lettere grad, men eleven skal gerne i afgangsprojektet vise en høj grad af selvstændighed. Lærere: TL, BP, SH, SM Projekt 10 Udveksling med skole i Barcelona uge 46 og 14

21 Formål : At styrke den internationale relation på Sydvestjyllands Efterskole. At eleverne får større forståelse for berigelsen ved, at forskellige kulturer mødes. At opnå fagligt udbytte i form af styrkelse af sproglige kundskaber, og skabe venskaber på tværs af kulturelle, geografiske afstande. Indhold : Metode og organisation : Under besøget skal eleverne deltage i undervisningen, og dermed opnå kendskab til det spanske skoleform og undervisningskultur. Eleverne fra Barcelona kommer på besøg på Sydvestjyllands Efterskole, hvor de skal indgå i skolens hverdag og besøge eleverne i deres hjem. Lærere: FL IØ MM TM MJ Matematik i Projekt 10 Formål: Formålet med matematik i Projekt10 er at sikre, at eleverne har den nødvendige basale viden inden for området, at øve rutinerne samt at indgive ny viden, så eleven er klar til gymnasiet. Indhold og metode: Der tilstræbes et hverdagsrelevant indhold, samt at eleverne oplever at kunne brug matematikken. Fagligt vil vi primært arbejde med de emner, som ligger inden for FS10. Organisation : Undervisningen er organiseret som klasseundervisning fire lektioner om ugen, og der er tre faglærere tilknyttet. Der er ingen afsluttende prøver. Lærere: AP OH ML Kursusfag i Projekt 10 generelt 3 fag (engelsk, tysk og fysik/kemi) lægges i samme blok,. Kursus 1 udgør 4 lektioner om ugen og kursusfag 2 udgør 3 lektioner om ugen. Kursusfag, hvor der udbydes et nyt tema i de tre fag ca. hver 3 4 uge. Her vælger eleverne frit mellem de tre fag, hvor et tema forløb dog kan gentages, så man skal vælge to ud af tre fag. Engelsk i Projekt 10 Formål: At udvikle det engelsk, som elever i 10. klasse allerede har tilegnet sig. - At udvide elevernes viden om engelsktalende landes kultur. At udvikle elevernes skriftsprog Indhold og metode :I kursus engelsk: I engelsk kursusfag kan man i årets løb vælge mellem forskellige kurser. Det kunne fx være Shakespeare, Indien osv. Metoden er et mix af forskellige undervisningsformer: læsning, lytning, projektarbejde, en hel del samtale, skriftligt arbejde samt grammatik. Vi vil lægge vægt på elevernes evne til at aflevere deres opgaver/projekter på et flydende og varieret engelsk. Organisation : Undervisningen er organiseret på tværs af klasserne, og der er to faglærere tilknyttet. Der er ingen afsluttende prøver. Lærere: IØ TM

22 Fysik/kemi i Projekt 10 Formål: Formålet med fysik kemi i Projekt10 er at sikre, at eleverne har den nødvendige basale viden inden for området, at øve rutinerne samt at indgive ny viden, så eleven er klar til gymnasiet. Indhold og metode: Undervisningen foregår dels som klasseundervisning, dels på tværs af klasser med tilbud inden for forskellige faglige områder. Der tilstræbes en sammenhæng mellem det matematiske og naturfaglige område. Der arbejdes bl.a. med emner som astronomi, energi og energiomsætning, svingninger og bølger samt organisk kemi. Organisation : Undervisningen er organiseret på tværs af klasserne, og der er to faglærere tilknyttet. Der er ingen afsluttende prøver. Lærere: MM FL Tysk i projekt 10 Formål: Formålet med tysk på 10. årgang er, at eleverne dygtiggør sig i såvel skrevet som talt tysk, at de forbedrer deres kommunikative færdigheder, herunder deres evner til at lytte, forstå og ytre sig, og at de udvider deres kendskab til Tyskland herunder særligt landets historie og andre tysktalende lande. Indhold og metode: Ud fra forskellige temaer, teksttyper og film samt gennem en bred vifte af forskellige arbejdsformer skal eleverne tilegne sig det tyske sprog. Eleverne skal arbejde såvel selvstændigt som i grupper, de skal fremlægge projekter på tysk, de skal opføre rollespil mv. Der undervises endvidere i den basale tyske grammatik. Organisation: Der er to kursusfagsblokke af hhv. tre og fire ugentlige timer. Eleverne vælger et vist antal af tysk blokke. Slutmål: At eleverne formår at kommunikere såvel mundtligt som skriftligt på tysk. Lærere: BP OH Bibelkundskab i projekt 10 Formål: Bibelkundskab er et fag, der skal give eleverne mere bredde og dybde i deres forståelse af bibelen og bibelske temaer. Målet er, at eleverne oplever styrket interesse og højere grad af forståelse for nogle af de temaer, der arbejdes med. Indhold og metode: Eleverne kommer til at veksle mellem omlæg, diskussion og gruppearbejde. Der arbejdes med gennemgang af bibelske tekster både fra GT og NT, men også temaer der tager afsæt i etiske eller moralske dilemmaer. Ind imellem kan der også komme gæstetalere, som ved noget helt specifikt om et emne. Derudover vil vi arbejde med, hvordan man kan studere bibelen og forsøge at give råd og vejledning om, hvordan man kan holde personlig andagt. Organisation: En time ugentligt Lærer: TL SM JP Studieretning. Sproglig studieretning

23 Formål: I sproglig studieretning skal eleverne have mulighed for at fordybe sig i såvel dansk som i fremmedsprog. Eleverne skal inspireres til at se bredere på sprogets kulturelle betydning samt sprogets opbygning og udvikling. Målet er også, at eleverne afklares i forhold til ungdomsuddannelse. Indhold og metode: Indholdet bliver præget af udvikling af sproglig bevidsthed, kulturel læring, grammatik, nye fremmedsprog mv. Eleverne skal have mulighed for at ordybe sig i emnerne, læse relevante tekster, diskutere, lave opgaver og fremlægge for hinanfden. Vi vil forsøge at skaffe gæstelærere, som kan undervise i nye fremmedsprog. Naturfaglig studieretning Formål: Gennem oplevelser i faget, at eleverne får mulighed for at afsøge og afklare studieretninger ift. ungdomsuddannelserne. At eleverne oplever og begejstres ved det sproglige eller naturvidenskabelige univers. Indhold og metode: Et rum, hvor man kan undersøge og forsøge sig med sprog eller naturvidenskab. Et sted, hvor der også er plads til at fejle Et sted, hvor man kan forsøge sig med ting, som man ikke umiddelbart kan finde svaret/løsningen på, men som man gennem arbejdet (trial, error, refleksion, analyse) kan finde svar på. Et sted, hvor man skaber resultater/produkter Lærere : IØ BP CS FL Inklusionsundervisning Formål: At de elever, der har brug for det, dygtiggøres på de områder de oplever som udfordrende. Således at de elever, der har brug for det, modtager specialundervisning, specialpædagogisk bistand, supplerende undervisning eller anden faglig støtte i det omfang og med det indhold, der er brug for det. Indhold og metode: Dette opnås ved at tage udgangspunkt i elevens forkundskaber og bygge videre på disse. Der vil være særligt plads til fordybelse og enearbejde. Der vil udarbejdes en skriftlig plan for hver enkelt elevs inklusion, og denne plan skal underskrives af forældre. Organisation: Undervisningen foregår 1 2 timer ugentlig. Lærer: Dansk som andetsprog Formål: at eleverne tilegne sig talt og skrevet dansk, sådan at de kan anvende det i praksis. Det er desuden et mål, at elevernes lyst til at bruge sproget. Undervisningen skal knytte an til den øvrige undervisning på skolen(se i øvrigt formålet på: og dagtilbud/folkeskolen ). Eleverne skal kunne knytte dansk

24 som fa g og sprog til deres egen sproglige og kulturelle baggrund, således at de får mulighed for at deltage aktivt og ligeværdigt i omkringliggende samfund. Mål for det talte sprog: At eleverne forstår talt dansk inden for hverdags og fagsprog i forskellige medier om kendte og ukendte emner af personlig, faglig, kulturel og samfundsmæssig relevans. At eleverne kan forstå og diskutere indholdet af fx lyd og billedmedier. At eleverne kan afkode andres og tilpasse egen stemme og mimik i en given situation, og at de er reflekterede if. Disse valg. At eleverne kan udtrykke sig klart og flydende if. Fx holdninger, følelser og fantasi i et sammenhængende sprog tilpasset den enkelte situation. Får kendskab til dansk litteratur og egen kulturbaggrund. Får øget deres sans for perspektiver, normer og værdier. Får lyst til at se, læse og lytte for at opleve og tilegne sig viden. Mål for det skriftlige arbejde: At eleverne lærer at læse og forstå skrevne tekster. At eleverne lærer at give udtryk for deres holdning på en nuanceret måde. At eleverne arbejder med forskellige skriftlige udtryksformer. At eleverne får forbedret deres stavefærdighed. At eleverne bliver relativ sikre i brugen af tegnsætning. At eleverne læser og forstår skrevne tekster inden for mange genrer og fagområder. At eleverne lærer at forholde sig aktivt til tosprogethedens betydning og muligheder. Indhold: emnerne kan bl.a. være: tekst og sprogiagttagelse, medier, forfatterskaber, boganmeldelser, grammatik, lyrik, triviallitteratur, billeder, reklameanalyse, historiske perioder, eventyr og myter, kreativ skrivning, rusmidler, ungdomsproblemer, bør unge voksen, u landsproblematik, minoritetsgrupper, sundhed, etik, miljølære, uddannelses og erhvervsorientering. Metode: diskussion, samtale, fortælling, oplæsning, foredrag, bøger, film, dias, video herunder selvproducerede, mundtlige og skriftlige opgaver, stilskrivning, plancher, blanketudfyldning, brevskrivning, teaterbesøg, radioavis, morgensang, dramatik. Organisation: Undervisningen i faget dansk som andetsprog tildeles 2 ugentlige timer. Vejledning erhvervsvejledning Vejledning Formål: Formålet med vejledning er at afklare eleverne i forhold til deres fremtidige uddannelsesvalg. Igennem samtaler at hjælpe dem og vise dem hvilke muligheder de har for deres fremtid. Formålet er at opfylde de krav som regeringen stiller i forhold til hvor mange procent de gerne ser fortsætte i en ungdomsuddannelse. Indhold og metode: Igennem minimum to samtaler med den enkelte elev i løbet af skoleåret at gøre eleven mere afklaret i forhold til uddannelsesvalg. Der er også 2 3 dags brobygning for vores tiende klasses elever. Organisation: To samtaler i løbet af skoleåret med en af skolens vejledere.

25 Lærere: AP SM OH Praktik : Vi opfordrer alle der ønsker at komme i erhvervspraktik i skoleåret , at bruge skolernes ferie som fx efterårsferie og vinterferie til at komme i erhvervspraktik. For nogle elever kan det være en god hjælp til at blive afklaret i uddannelsesvalget, og vi vil gerne hjælpe med at finde en praktiskplads, hvis ikke det kan lykkes for jer selv. Det er også muligt, at komme i praktik på andre tidspunkter i de erhverv, der samler praktikken i bestemte uger. Ligger praktikperioden i skoletiden skal du bo på skolen og kan altså som udgangspunkt ikke bo hjemme hos dine forældre eller andre. IT Formål Formålet er at opretholde et velfungerende IT system på skolen, således at undervisning og administration kan fungere hensigtsmæssigt, samt at supervisere eleverne i forhold til deres medbragte computer. Indhold og metode Ved skoleårets start hjælpes med at få PC erne til at køre på skolens IT netværk samt i løbet af året at yde supervision, når PC erne volder kvaler. Det er elevens eget ansvar, at have en velfungerende computer. Organisation Der er afsat to dage i skoleårets start til opstart af PC er. I løbet af skoleåret vil der et par dage om ugen være afsat ca. En time til hjælp til selvhjælp til eleverne. Lærere: MM AØ Linjefag Alle skolens elever vælger en af de 6 linjer, hvor der undervises 4 lektioner pr. uge. Det er 2 x musiklinjen, idrætslinjen, krealinjen, mekanikerlinjen og boldlinjen. Der ønskes et højt fagligt niveau på hver linje, hvor der også er plads til, at den enkelte kan udfolde sig individuelt. Her er en beskrivelse af de enkelte linjer: Musiklinjen Formål: Formålet med musiklinjen er at dygtiggøre elever i deres musikalske evner og øge deres viden om musikteori og musikhistorie. Indhold og metode: Hver lektion begynder med musikhistorisk undervisning i minutter. Derefter går vi oftest ud i sammenspilsgrupper (6 elever på hvert hold). Her undervises eleven både i sammenspil, musikteori og trænes i at stå overfor andre og fremføre noget. Organisation: Foregår 2x2 lektioner ugentligt. Lærere: 3 lærere er tilknyttet musiklinjen CS AØ LD Idrætslinjen

26 Formål: at prøve flere forskellige idrætsgrene samt at opdage idrættens mangfoldighed og glæden ved at dyrke idræt. Yderligere skal eleverne lære det, der gør dem i stand til at få udbytte af deres træning fremover, samt blive bedre rustet til at gøre en indsats i det frivillige foreningsliv. Indhold og metode: Årsforløbet varierer mellem fordybelse, afprøvning af nye idrætsgrene og selvvalgt elevundervisning. Et fordybelselsområde kan fx. være optræning til og gennemførelse af triathlon som forløber over ca. 6 uger. Herunder indgår teoriundervisning i træningslære, træningsplanlægning samt udøvelse af forskellige træningsformer og til sidst gennemførelse af selve konkurrencen. Nye idrætsgrene introduceres i form af kortere eller længere forløb, f.eks. ultimate i ca. 4 dobbelttimer eller spinning i en dobbelttime. Ved selvvalgt elevundervisning kan eleverne arbejde enkeltvis eller i mindre grupper og sammen vælge den idrætsgren de vil undervise de andre elever i. Der er ingen optagelsesprøve for at kunne komme på idrætslinjen. Organisation: Der er 1 lærer tilknyttet. Læreren laver årsplanen og har kontakterne til eksterne undervisere. Volontøren eller FL vil enkelte gange deltage som ekstra resourceperson.. Lærere: AP Mekanikerlinjen Formål: Formålet med mekanikerlinjen er at dygtiggøre eleverne indenfor mekanik og værkstedslære. Indhold og metode: På mekaniker linjen kan man sammen med sine kammerater opleve et væld af muligheder indenfor livet på et værksted. Det kan være at bygge en go kart eller konstruere et eller andet. Det kan være projekter man selv arbejder med, eller det kan være sammen i en gruppe. For at få et godt resultat, vil man få en grundig oplæring i brugen af værkstedet og ikke mindst værktøjet, så man kan sagtens vælge dette fag, selv om man ikke er født en skruenøgle i hånden. Her er nogle af de ting som man vil opleve: Der skal køres folkeræs på Korskrobanen ved Esbjerg. Eleven får en kørelicens, men inden da skal en gammel bil bygges op, så der er noget at køre ræs i. Go karts som vi holder i orden. Måske kører vi en tur på banen, vi har på skolen. Fælles projekter. Indeholder ud over projektet også teori som understøtter det vi skal lave. Egne projekter. Det kan være man er en opfindertyper og har et eller andet, man gerne vil prøve kræfter med. Virksomhedsbesøg. Vi tager ud for at se en virksomhed og får et indblik i dagligdagen på et værksted. Besøg på teknisk skole. Teknisk skole giver et godt indblik i hvad man kan blive indenfor stål og teknik Besøg på bilfabrik. Vi besøger en bilfabrik måske i Tyskland. Organisation: Mekanikerlinjen har 4 lektioner om ugen som er delt op i to dobbeltlektioner. Slutmål: Slutmålet på mekanikerlinjen er at den enkelte elev har forbedret sig, og har fået en større viden og forståelse, for at begå sig i et værksted.

27 Lærer: JP FF Krealinjen Formål: at give eleverne en inspiration og lyst, som de kan arbejde videre på og dygtiggøre sig i. At åbne elevernes øjne for nye sider i faget og give dem udfoldelsesmuligheder, der udvikler og skærper deres interesse og evner indenfor kreativ udfoldelse. Indhold og metode : Der kan arbejdes med forskellige emner: glas, ikoner, tekstil, farvelære, ler, billedkunst. Når et nyt emne introduceres er det lærerstyret. Derefter skal eleverne selv have tingene i hænderne og eksperimentere. I slutningen af skoleåret planlægger eleverne deres eget projekt, hvor de bruger de teknikker, de har tilegnet sig. Organisation : Eleverne har 4 timer om ugen fordelt på to dage. Derudover er der 4 linjedage. En af disse dage tager krealinjen på udflugt til Herning, hvor kunstnere besøges og der købes materialer til sy emnet. Lærere : ML TM IØ Boldlinjen Formål: Formålet med boldlinjen er at dygtiggøre eleverne indenfor fodbold (ude og inde) og volleyball. At gå i detaljer med finesserne i både fodbold og volleyball, og derigennem dygtiggøre og skabe en lyst hos eleverne til at dyrke de to discipliner. At skabe en lyst og begejstring hos den enkelte elev til at dygtiggøre fra den enkeltes udgangspunkt. Indhold og metode: Indholdet på boldlinjen er hele tiden at have bolden i fokus, hvad enten det er fodbold eller volleyball vi arbejder med. Vi vil arbejde med de forskellige elementer indenfor begge boldspil. I fodbold er det f.eks. at arbejde med indersidespark, 1. berøring, tæmninger osv. Det samme gælder for volleyball f.eks. fingerslag, serv, smash osv. Ved hver enkelt øvelse arbejdes der med alle fokuspunkter. Ved indersidespark er det f.eks. tilløb, støtteben, sparkefod, kropsstilling. I løbet af året er der også stævner for både fodbold og volleyball som vi deltager i for at forstærke konkurrencemomentet. Organisation: Boldlinjen har 4 timer om ugen som er delt op i to dobbeltlektioner. Vi kører altid små forløb inden for fodbold eller volleyball. Op til stævner har vi mere fokus på den disciplin vi skal til stævne i. Slutmål: Slutmålet på boldlinjen er at den enkelte elev har forbedret sig, og har fået en større viden og forståelse, både teknisk og taktisk indenfor fodbold og volleyball. At have fået en masse positive oplevelser gennem fodbold og volleyball. Lærer: FL LK OH ER Ræk ud linjen Formål: xxx Indhold og metode : xxx Organisation : Eleverne har 4 timer om ugen fordelt på to dage. Derudover er der 4 linjedage. Lærere : TL

28 Valgfag På SE ønsker vi et bredt valgfagstilbud for at styrke de enkelte elevers interesseområder. Det kan også være boglige tilbud, men oftest rammer det meget bredt, så alle får styrket deres interesseområde, hvor de kan dygtiggøre sig og få indsigt. Undervisningen vil pege hen mod et mål og gøre det anvendeligt i tiden efter efterskolen. Idræt og sundhed Idræt og sundhed kan du vælge som dit ugentlige træningspas, altså en slags skemalagt, ugentlig træning. Vi har som udgangspunkt mulighed for at tilbyde styrketræning og konditionstræning (oftest løb), så uanset om du gerne vil opnå bedre kondition, større muskler eller lavere vægt, vil vi sammen lave en træningsplan, som gerne skulle føre dig til målet. For at du får noget ud af faget, er det vigtigt, at du har interesse for træning samt især at du har en vilje til at gennemføre din planlagte træning. Så vil du kunne få stort udbytte af Idræt og sundhed. Lærer: AP Badminton I valgfaget badminton kan du først og fremmest få spillet en masse badminton. Du kan vælge det, selv om du aldrig har prøvet det før, men også hvis du har gået til træning i flere år og egentlig bare mangler at få helt styr på høj baghåndsclear eller bare gerne vil holde spillet ved lige. Du kan få både individuel undervisning og gruppeundervisning og som nævnt en del tid til at spille Lærer: FL Jagttegn Jagt er en spændende hobby, som giver store naturoplevelser. Du får et kursus i våbenbehandling, og du kommer på skydebanen og træne skud til lerduer. Det kræver en del arbejde af dig at bestå jagttegnet, og på jagtholdet motiverer vi hinanden og holder dampen oppe. Du lærer mange dyr og fugle at kende, og du lærer noget om vildtbiologi. Du lærer om alt det, man skal vide for at kunne bestå jagtprøven og for at få mange gode timer med en livslang hobby. Foruden de skemalagte timer, må der påregnes et par dage på skydebanen. Du skal betale en egenbetaling for at deltage i jagtkurset. Desuden skal du selv betale afgift for at gå til prøven. Vi kender endnu ikke priserne for det kommende år. Prøven ligger i april/maj måned, og man skal være fyldt 16 år inden udgangen af 2015 for at kunne komme til prøve. Når du har bestået jagtprøven kan du købe et jagtgevær, men du skal bestå haglskydeprøven, før du må gå

29 på jagt. Denne prøve tilbydes ikke på SE, men du evt. tage den gennem din lokale jagtforening. Lærer: SM Klubleder Kan du lide at være sammen med børn om det vigtigste? Hvis du har lyst til at udfordre dig selv med at være medhjælper i en børneklub, så er muligheden for det her. Vi vil arbejde med, hvordan man laver en bibeltime og kreative aktiviteter for børn. Der vil blive rig mulighed for at være medleder i Bramming IMs børneklub mandag eftermiddag. Lærer: BK Fodbold drenge/piger Om du kan spille fodbold er ligegyldigt bare du har lysten til og gejsten for spillet. Efter opvarmning øves diverse detaljer i boldbehandling. Der vil være skudtræning, småspil og øvelser, som fremmer spilforståelsen. Vi deltager i turneringer og udfordres i forskellige kampe. I vinterhalvåret foregår træningen indendørs, hvor vi målbevidst arbejder frem mod et af årets højdepunkter: DM i indefodbold. Lærer: BP OH Band Kan du spille på et instrument, eller kan du lide at synge, så skal du vælge band. Det vil foregå på den måde, at alle, der får dette valgfag, vil blive inddelt i bands, hvor man spiller et eller to numre, og derefter bliver grupperne blandet igen. Der vil være flere lærere tilknyttet faget, men nogle numre skal eleverne selv indstudere. Genren kan være alt lige fra hård rock til stille jazz. Der er ikke noget krav til, hvor god du skal være. Du skal bare kunne synge eller spille noget uden at lære det fra bunden. Lærer: CS/AØ/OH Gospelkor Kan du li at synge, er gospelkor noget for dig! Vi synger glad og ukompliceret gospelmusik, der sætter gang i kroppen og giver godt humør. Alle kan være med, for alle kan synge! Vi synger til forskellige arrangementer på skolen og afslutter skoleåret med en koncert med professionelle musikere. Lærer: AØ Værkstedsfag Vi har et fantastisk værksted, som giver muligheder for at lave mange ting. Det er faktisk kun din fantasi, der sætter grænsen. Vælger du valgfaget "værkstedsfag", så skal du selv komme med

30 idéen til, hvad du vil lave. Så hjælper vi hinanden. Du kan lave din gamle Puch, bygge en lerdue kaster, et tøjstativ, renovere din traktor, bygge en havetraktor trækker eller lave en raket Der er ingen krav om dine evner, bare du har gå på mod og tør udfordre dig selv. Vi starter med et paragraf 26 kursus og en gennemgang af, hvordan man bruger de forskellige ting, der er på værkstedet. Det vigtigste i værkstedet er gensidig respekt for hinanden, og at vi alle har ansvar for hyggen, og at vi når de mål vi sætter os. Lærer: JP Troslære discipelskab Kan du tænke dig at lære Jesus bedre at kende. Og diskutere tro og tvivl med dine venner. Her sætter eleverne selv dagsordenen, alle emner vælges i fællesskab. Her får eleverne lov til at stille spørgsmål til alt, og dele liv med hinanden. Alle kan være med, du behøver ikke opfatte dig selv som superkristen. Men du skal have lyst til at tale om dine holdninger. Lærer: TL IT nørd Naturligvis faget for IT nørder. Fremtiden tilhører de tossede. De tossede er dem, der leger med tingene og lige pludselig ser muligheder, ingen tidligere havde tænkt på. De tossede er dem, der bruger en hammer til alt muligt andet end at slå søm i med, og dermed finde nye anvendelses muligheder. I faget Nørd bygger vi ting i Lego Mindstorm, men vi leger også med en Botn roll One C, der har rigtig mange muligheder i sig. Udgangspunktet for fager er, at vi stiller os selv en udfordring: Kan man lave en maskine, der kan. Kun fantasien sætter begrænsningerne. IT nørd er træning i innovation og nytænkning, som erhvervslivet har rigtig meget brug for. Lærer: MM Guitar for begyndere Her kan alle lære at spille guitar fra bunden. Du behøver ikke at kunne noget som helst i forvejen og giver du den gas, kan du blive den helt store guitarist, inden du ser dig om! Det vil være en fordel, hvis du selv kan medbringe guitaren. Lærer: CS Flagfootball Flagfootball er en form for amerikansk fodbold. Her er det vigtigt at man kan lide at løbe, at man har lyst til at lære et nyt spil, samt taktik og regler. Det er et helt nyt boldspil, hvor vi alle starter på lige fod. Du er med til at udvikle spillet og lægge strategier for hvordan spillet skal spilles. Alle kan være med,

31 både piger og drenge. Men du skal ikke være sart, for i det her fag vil vi være udenfor hele året. Hvis du kan lide at blive beskidt, og ikke er bange for jord under neglene, så er Flagfootball lige noget for dig. Lærer: OH Lovsangsband På SE har vi i løbet af året en række lovsangsaftener. I valgfaget lovsangsband får du mulighed for at blive en del af et lovsangsband. Vi vil gribe det meget praktisk an og arrangere lovsangsaftener, hvor vi vil stå for alt det praktiske og at engagere andre elever. Lærer: LD Håndbold Håndbold er for både drenge og piger. I træningen vil vi fokusere på skudtræning, finter, forsvars og angrebsspil, taktik og fysisk træning. Vi deltager endvidere i en efterskoleturnering hen over vinteren. Alle der har lyst kan være med, og det kræver ikke, at du har spillet tidligere. Træningen vil foregå i stilletimen, så du må lave lektier på et andet tidspunkt den aften. Lærer: AW Volleyball drenge/piger Mange på SE finder ud af, at volley er en fed sport! Her får du lært den grundlæggende teknik, og der er gode muligheder for, at du oplever glæden ved spillet og gør store fremskridt. Der vil blive oprettet skolehold for både drenge og for piger, som møder andre skoler og deltager i efterskolernes turnering. Du vil komme til at spille kamp, hvis du ønsker det uanset hvad du kan i forvejen. Undervisningen vil være på flere niveauer. Der stilles ikke på forhånd krav til dine evner, og valgfaget er altså delt op for drenge og piger. Der er oprettet et klub på skolen, så de bedste hold kan deltage i klubturneringer. Vi forsøger også at nå langt til DM for efterskoler. I 2013/14 har vi haft hold med til VM i Portugal, DM for efterskoler og DM for klubhold. Du kan sagtens vælge dette valgfag, selvom du ikke er på boldlinjen. Lærer: LK FL Ultimate Ultimate er kaldt den ultimative holdsport. Det foregår ikke med en bold men med en frisbee. I løbet af året vil vi spille en masse ultimate og løbende arbejde med at forbedre kaste og gribeteknik samt taktik. Vi oplever ofte, at også spillere der ikke har erfaring fra fodbold og andre kendte holdspil, i løbet af kort tid bliver rigtig gode til spillet, så ultimate er for dig, der synes det er sjovt at kaste med frisbee og godt kunne tænke sig, at blive god til et lidt mindre udbredt spil. Lærer: AP

32 Tv produktion Har du lyst til at være med til at videreudvikle SE News, der ca. hver 14. dag leverer nyheder (eller andre mærkelige indslag kun fantasien sætter grænser) til resten af eleverne, så skal du vælge valgfaget tv produktion. Du kommer til at stifte bekendtskab med kamera, lyd og lysudstyr samt redigeringsprogrammet Final Cut X. Det er ikke et krav, at du ved noget om det i forvejen, men du skal have lyst til at lære om og lege med udstyret. Nogle gange vil det også være nødvendigt at arbejde videre med udsendelserne i fritiden for at blive færdig til deadline. Men hvad enten du helst vil stå bag kameraet, og have ansvar for teknikken, eller foran kameraet som nyhedsvært, reporter eller skuespiller, så er der plads til dig. Der er nemlig brug for mange forskellige hænder og hoveder, for at lave gode udsendelser. Lærer: SH Sy og strik Her kan du sy, strikke eller hækle lidt af hvert. Gallakjoler, shorts, huer og vanter eller sjove hæklede dyr. Du bestemmer inden for en rimeligt økonomisk ramme. Lærer: Kun for piger I Kun for Piger får du lov at være Pige med stort P. Det betyder, at vi laver tøseting som hjemmelavede ansigtsmasker, lægger make up/laver make over på hinanden og ser tøsefilm. Men der skal også prøves grænser af på klatrevæg og hoppes over å... Nogle gange har vi bagedag eller snakke time, hvor vi snakker selvværd og det er være pige i dag. Så har du lyst til at prøve lidt af hvert og er du pige så kan du vælge dette valgfag! Lærer: SH Interesse for springgymnastik i forening? Vi har fået mulighed for at få nogle pladser på springhold i en gymnastikforening, der benytter naboefterskolens springhal (1,4 km væk). Har du interesse i at deltage på sådan et hold, vil vi aftale det nærmere med dem, når deres tilbud bliver fastlagt og sæsonen begynder. I skal forvente,

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår 2014. Valgfagsbeskrivelser efterår 2014/15

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår 2014. Valgfagsbeskrivelser efterår 2014/15 SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE Valgfagshæfte efterår 2014 Valgfagsbeskrivelser efterår 2014/15 VALGFAG Du sidder nu med en oversigt, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i efteråret 2014.

Læs mere

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår 2015. Valgfagsbeskrivelser efterår 2015/16

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår 2015. Valgfagsbeskrivelser efterår 2015/16 SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE Valgfagshæfte efterår 2015 Valgfagsbeskrivelser efterår 2015/16 VALGFAG Du sidder nu med en oversigt, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i efteråret 2015.

Læs mere

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår Valgfagsbeskrivelser efterår 2016/17

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår Valgfagsbeskrivelser efterår 2016/17 SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE Valgfagshæfte efterår 2016 Valgfagsbeskrivelser efterår 2016/17 VALGFAG Du sidder nu med en oversigt, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i efteråret 2016.

Læs mere

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. forår 2011. Valgfagsbeskrivelser 2010/11- forår

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. forår 2011. Valgfagsbeskrivelser 2010/11- forår SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE Valgfagshæfte forår 2011 Valgfagsbeskrivelser 2010/11- forår VALGFAG Du sidder nu med et hæfte, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i foråret 2011. Vi

Læs mere

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår Valgfagsbeskrivelser efterår 2010/11

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår Valgfagsbeskrivelser efterår 2010/11 SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE Valgfagshæfte efterår 2010 Valgfagsbeskrivelser efterår 2010/11 VALGFAG Du sidder nu med et hæfte, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i efteråret 2010.

Læs mere

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår 2013. Valgfagsbeskrivelser efterår 2013/14

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår 2013. Valgfagsbeskrivelser efterår 2013/14 SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE Valgfagshæfte efterår 2013 Valgfagsbeskrivelser efterår 2013/14 VALGFAG Du sidder nu med en oversigt, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i efteråret 2013.

Læs mere

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår 2011. Valgfagsbeskrivelser efterår 2011/12

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår 2011. Valgfagsbeskrivelser efterår 2011/12 SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE Valgfagshæfte efterår 2011 Valgfagsbeskrivelser efterår 2011/12 VALGFAG Du sidder nu med et hæfte, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i efteråret 2011.

Læs mere

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår 2012. Valgfagsbeskrivelser efterår 2012/13

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. efterår 2012. Valgfagsbeskrivelser efterår 2012/13 SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE Valgfagshæfte efterår 2012 Valgfagsbeskrivelser efterår 2012/13 VALGFAG Du sidder nu med et hæfte, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i efteråret 2012.

Læs mere

Indholdsplan. Undervisning og samvær Sydvestjyllands Efterskole

Indholdsplan. Undervisning og samvær Sydvestjyllands Efterskole Indholdsplan Undervisning og samvær 16 17 Sydvestjyllands Efterskole 2016 17 Indholdsplanen er en beskrivelse af undervisningen og samværet i løbet af et efterskoleophold. Indholdsplanen er offentlig tilgængelig

Læs mere

Indholdsplan Undervisning og samvær 12/13 Sydvestjyllands Efterskole 2012/13

Indholdsplan Undervisning og samvær 12/13 Sydvestjyllands Efterskole 2012/13 Indholdsplan Undervisning og samvær 12/13 Sydvestjyllands Efterskole 2012/13 Indholdsplanen er en beskrivelse af undervisningen og samværet i løbet af et efterskoleophold. Indholdsplanen er offentlig tilgængelig

Læs mere

Indhold: Afslutningsturen foregår på en campingplads, hvor der bliver lavet en stor teltlejr. På campingpladsen er der forskellige aktiviteter.

Indhold: Afslutningsturen foregår på en campingplads, hvor der bliver lavet en stor teltlejr. På campingpladsen er der forskellige aktiviteter. Afslutningstur Formål: Formålet med afslutningsturen er at give elever og lærere en god afsluttende oplevelse sammen. På afslutningsturen er der mulighed for at have mere tid til hinanden, end der er i

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

Indholdsplan Undervisning og samvær 10/11 Sydvestjyllands Efterskole 2010/11

Indholdsplan Undervisning og samvær 10/11 Sydvestjyllands Efterskole 2010/11 Indholdsplan Undervisning og samvær 10/11 Sydvestjyllands Efterskole 2010/11 Indholdsplanen er en beskrivelse af undervisningen og samværet i løbet af et efterskoleophold. Indholdsplanen er offentlig tilgængelig

Læs mere

Faglighed Fællesskab Kristendom. Udfordringer

Faglighed Fællesskab Kristendom. Udfordringer Faglighed Fællesskab Kristendom Kreativitet Udfordringer På Nøvlingskov Efterskole kan man være sig selv Martin V skoleåret 14/15 Det bedste ved Nøv er, at man altid kan finde nogle at snakke med Kathrine

Læs mere

HVEM ER DU? Du har lyst til et anderledes skoleår med mulighed for at udfolde dig inden for de fag, som interesserer

HVEM ER DU? Du har lyst til et anderledes skoleår med mulighed for at udfolde dig inden for de fag, som interesserer HVEM ER VI? Et energisk team af engagerede lærere, som har en helt speciel interesse i at arbejde med og undervise unge mennesker Et personale, der udfordrer dig fagligt og personligt En undervisning præget

Læs mere

Evaluering af skoleåret 2014-15. SE som skole. Status Hvor står vi?

Evaluering af skoleåret 2014-15. SE som skole. Status Hvor står vi? Evaluering af skoleåret 2014-15 SE som skole Erhvervsklasse: Vi har en erhvervsklasse med 5 elever med særlige behov. Som noget nyt har fire ud af fem elever været til FP9 i dansk og matematik. De har

Læs mere

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse 10.Vest Østergade 63 Tlf.: 74722910 www.10vest.dk 6270 Tønder Fax.: 74722919 10vest@10vest.dk Hvilken linje - og hvorfor?

Læs mere

Tonede linjer. Hjerting Skole - 8. og 9. årgang

Tonede linjer. Hjerting Skole - 8. og 9. årgang Tonede linjer Hjerting Skole - 8. og 9. årgang 1 Tonede linjer 8. og 9. årgang SÅDAN GØR DU! I kataloget finder du de 7 toninger, som Hjerting skole udbyder for 8. og 9. årgang i skoleåret 2018/19. - Du

Læs mere

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej Havepladsvej Linjer - Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2014 2015 Fællesskab Læring Velkommen til fremtidens skole blev skabt i august 2013 og består af 3 basisafdelinger med elever fra 0.-6. klasse og en

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning skoleåret 2013-14 Sydvestjyllands Efterskole

Evaluering af den samlede undervisning skoleåret 2013-14 Sydvestjyllands Efterskole af den samlede undervisning skoleåret 2013-14 Sydvestjyllands Efterskole SE d. 25. juni 2014 Der er evalueret ud fra UVMs kvalitetsstjerne se mere http://www.uvm.dk/uddannelser-og-dagtilbud/folkeskolen/de-nationale-test-ogevaluering//vaerktoejer/kvalitetsstjernen

Læs mere

LINJER I UDSKOLINGEN INTERNATIONAL IDRÆT MEDIE & KOMMUNIKATION SCIENCE

LINJER I UDSKOLINGEN INTERNATIONAL IDRÆT MEDIE & KOMMUNIKATION SCIENCE 4 LINJER I UDSKOLINGEN INTERNATIONAL IDRÆT MEDIE & KOMMUNIKATION SCIENCE VI HAR SOM SKOLE EN AMBITION OM TIL STADIGHED AT GØRE EN GOD SKOLE BEDRE. PÅ GILBJERGSKOLEN ORGANISERER VI UNDERVISNINGEN I UDSKOLINGEN

Læs mere

Fremtidens skole i Gug

Fremtidens skole i Gug Click here to enter text. Anders «edocaddresscivilcode» Fremtidens skole i Gug Eleven i centrum Linjer i overbygningen Gug Skole Solhøjsvej 2 9635 2300 9210 Aalborg SØ Elevorganisation Overordnede mål

Læs mere

EMMERSKE EFTERSKOLE.

EMMERSKE EFTERSKOLE. EMMERSKE EFTERSKOLE. Emmerske Efterskole er en skole for normaltbegavede unge, der har svært ved at læse og stave. Skolen ligger 3 km øst for Tønder. Der er gode tog og busforbindelser. ee@emmerskeefterskole.dk

Læs mere

10. klasse er din vej fra folkeskolen til den rigtige ungdomsuddannelse for dig!

10. klasse er din vej fra folkeskolen til den rigtige ungdomsuddannelse for dig! 10. klasse er din vej fra folkeskolen til den rigtige ungdomsuddannelse for dig! # HVORFOR? Der kan være mange årsager til at gå i 10. klasse, før man vælger sin videre uddannelse. Det man for eksempel

Læs mere

10. KlasseCentret. Dronninglund KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse!

10. KlasseCentret. Dronninglund KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KlasseCentret Dronninglund 2014-15 2 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! Indhold 10. KLASSE DIT VALG! Introforløb 3 Tværsuger og skolerejse 3 Dit præg på arbejdsmiljøet 3 Brobygning 4

Læs mere

Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus

Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus Evalueringsgenstanden: Bestyrelsen for Unge Hjem - Efterskolen i Århus besluttede på sidste bestyrelsesmøde før sommerferien 2006, at evalueringsgenstanden

Læs mere

1 10. klasse på Haderslev Realskole

1 10. klasse på Haderslev Realskole 10. klasse på Haderslev Realskole Ønsker du et 10. klasses skoleår for at styrke det faglige, blive modnet samt få lidt anderledes oplevelser via et sporfag så er Haderslev Realskole noget for dig. Vi

Læs mere

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE Nordskolen Nordskolen og Sydskolen LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR

Læs mere

Sydvestjyllands Efterskole Elev-evaluering af skoleåret 2012-2013

Sydvestjyllands Efterskole Elev-evaluering af skoleåret 2012-2013 Sydvestjyllands Efterskole Elev-evaluering af skoleåret 2012-2013 Baggrundsdata: Antal udfyldte spørgeskemaer: 104 1. Køn Dreng 42,3 Pige 57,7 0 Der er ingen statistisk signifikante forskelle på køn. Det

Læs mere

LINJER I UDSKOLINGEN DIT VALG

LINJER I UDSKOLINGEN DIT VALG 4 LINJER I UDSKOLINGEN DIT VALG GILBJERGSKOLEN INTERNATIONAL IDRÆT MEDIE & KOMMUNIKATION SCIENCE VI HAR SOM SKOLE EN AMBITION OM TIL STADIGHED AT GØRE EN GOD SKOLE BEDRE PÅ GILBJERGSKOLEN ORGANISERER VI

Læs mere

EMMERSKE EFTERSKOLE.

EMMERSKE EFTERSKOLE. EMMERSKE EFTERSKOLE. Emmerske Efterskole er en skole for unge, der har svært ved at læse og stave. Skolen ligger 3 km øst for Tønder. Der er gode tog og busforbindelser. E MAIL: ee@emmerskeefterskole.dk

Læs mere

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl. 19.00 21.00 Programmet for aftenen: 1. Skolebestyrelsen byder velkommen 2. Skoleledelsen om skolereformen på Nærum Skole 3. Skolebestyrelsens

Læs mere

Linjekatalog 2017/2018. Nordstjerneskolen

Linjekatalog 2017/2018. Nordstjerneskolen Linjekatalog 2017/2018 Nordstjerneskolen Kære elever og forældre! Det er en fornøjelse at præsentere kataloget over linjer i udskolingen! Nordstjerneskolens linjer er udarbejdet med en målsætning om at

Læs mere

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ 27 LINJERNE 7-9 Folkeskolerne i Odsherred Kommune skoleåret 2016/2017 Denne folder er en oversigt over

Læs mere

- en vifte af muligheder

- en vifte af muligheder - en vifte af muligheder Velkommen Til et spændende og anderledes skoleår på 10. klasseskolen Øresund. Vi giver dig mulighed for: At komme i brobygning på en ungdomsuddannelse. At aflægge 10. klasseprøven

Læs mere

KARISE EFTERSKOLE. Vi skaber rammerne for den tryghed og det nærvær, som vi mener, er en forudsætning for et rigt og spændende ungdomsliv.

KARISE EFTERSKOLE. Vi skaber rammerne for den tryghed og det nærvær, som vi mener, er en forudsætning for et rigt og spændende ungdomsliv. KARISE EFTERSKOLE På Karise Efterskole har alle elever særlige læringsforudsætninger, herunder unge med læringsvanskeligheder, udviklingshæmning og autisme. Vi tilrettelægger et læringsmiljø, hvor du vil

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 Hvad skal der ske Ugenr. Hvordan Med hvilket formål

Læs mere

Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole.

Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole. Side 1 af 6 Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole. Institutionens formål er at drive en friskole efter de til enhver tid gældende love og andre retsregler for friskoler og private grundskoler

Læs mere

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål.

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål. Må vi præsentere... Horsens Gymnasium Horsens Gymnasium er et godt sted at lære og et godt sted at være. Vi ved, at hvis vores elever trives på skolen og oplever et godt fællesskab med deres klassekammerater

Læs mere

10 erenringkøbing-skjern

10 erenringkøbing-skjern LINJEFAG og VALGFAG 10 erenringkøbing-skjern Ringkøbing 16/17 LINJEFAG Du skal vælge et linjefag som helårsfag: Studielinjen - Gym10 Tysk Samfundsfag Erhvervslinjen - Eud10 Praktik en dag om ugen Tematimer

Læs mere

Formål for faget engelsk

Formål for faget engelsk Tilsynsførende Tilsyn ved Lise Kranz i juni 2009 og marts 2010. På mine besøg har jeg se følgende fag: Matematik i indskoling og på mellemtrin, engelsk på mellemtrin samt idræt fælles for hele skolen.

Læs mere

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål.

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål. Gå på... Horsens Gymnasium Horsens Gymnasium er et godt sted at lære og et godt sted at være. Vi ved, at hvis vores elever trives på skolen og oplever et godt fællesskab med deres klassekammerater og på

Læs mere

Formål for børnehaveklassen

Formål for børnehaveklassen Formål for børnehaveklassen 1. Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever!

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever! Gåsetårnskolen Krop og bevægelse Vil du vide mere om kroppen og dens funktioner? På linjen arbejder eleverne med at øge deres viden om kroppen og dens funktioner, med fokus på at vi bruger denne viden

Læs mere

14. jan. 2015. U-centeret. Fagbrochure for skoleåret 2015/2016. Retninger - Opbygning Fagpakker. Nyborg kommunes 10. klasse tilbud.

14. jan. 2015. U-centeret. Fagbrochure for skoleåret 2015/2016. Retninger - Opbygning Fagpakker. Nyborg kommunes 10. klasse tilbud. 14. jan. 2015 U-centeret Fagbrochure for skoleåret 2015/2016 Retninger - Opbygning Fagpakker Nyborg kommunes 10. klasse tilbud. side 1 2 veje igennem 10. klasse Faglighed - afklaring - oplevelser U-centeret

Læs mere

VÆLG LINJE PÅ FJORDBAKKESKOLEN

VÆLG LINJE PÅ FJORDBAKKESKOLEN VÆLG LINJE PÅ FJORDBAKKESKOLEN Fjordbakkeskolen fortsætter til sommer med næsten den samme struktur i overbygningen som hidtil ; vi tilbyder nu 3 spændende linjer til eleverne i de kommende syvende klasser.

Læs mere

Årsplan og skema gr. 2

Årsplan og skema gr. 2 Årsplan og skema gr. 2 Skema 2014-15 Mandag CE/MJ/OR Tirsdag MJ/CE Onsdag Torsdag CE/OR Fredag OR/SL 9.00-9.55 Morgensang Engelsk Fællestime (IJ) Samfundsfag Matematik Nyheder Pause 10.20-11.00 Pause 11.10-11.50

Læs mere

Motivation. Læring. Lind Skole. Linjeklasser Lind Skole 2012-13. nye veje for skolens ældste elever. Science Innovativ International

Motivation. Læring. Lind Skole. Linjeklasser Lind Skole 2012-13. nye veje for skolens ældste elever. Science Innovativ International Motivation Engagement Læring Linjeklasser Lind Skole 2012-13 nye veje for skolens ældste elever Science Innovativ International Lind Skole Skolevænget 17 7400 Herning Tlf. 9626 6610 lind-skole@herning.dk

Læs mere

HØJDEVANGENS OVERBYGNINGSSKOLE

HØJDEVANGENS OVERBYGNINGSSKOLE Ud i verden Fortællinger 2.0 Idræt og velfærd X- perimentariet HØJDEVANGENS OVERBYGNINGSSKOLE - valg af linjefag for kommende 7. klasser En del af 4-skole-samarbejdet på Midtamager 2012 Linjevalg for 7.

Læs mere

Indhold. Quick info. Altid online og opdateret www.solgaarden.dk. Hvorfor valgte du Efterskolen Solgården? Mange højdepunkter Mange valgmuligheder

Indhold. Quick info. Altid online og opdateret www.solgaarden.dk. Hvorfor valgte du Efterskolen Solgården? Mange højdepunkter Mange valgmuligheder Vi vil dig noget Efterskolelivet på Solgården Mange højdepunkter Mange valgmuligheder Praktisk info Tjek mere på www.solgaarden.dk Quick info Efterskolen Solgården blev oprettet i 1978 af Luthersk Mission

Læs mere

Bestyrelsens arbejde med selvevaluering og udvikling af Vesterlund Efterskole

Bestyrelsens arbejde med selvevaluering og udvikling af Vesterlund Efterskole April 2018 Bestyrelsens arbejde med selvevaluering og udvikling af Vesterlund Efterskole Bestyrelsen på Vesterlund Efterskole gennemførte i perioden november 2014 april 2016 et grundlæggende udredningsarbejde

Læs mere

Kvalitetsrapport 2009. Randers Kommunes Folkeskoler

Kvalitetsrapport 2009. Randers Kommunes Folkeskoler Kvalitetsrapport 2009 Randers Kommunes Folkeskoler Indledning Skolens individuelle kvalitetsrapport indeholder både en kvantitativ og en kvalitativ del. Den kvantitative del omfatter faktuelle oplysninger

Læs mere

UDSKOLINGEN 7. 9. årgang

UDSKOLINGEN 7. 9. årgang UDSKOLINGEN 7. 9. årgang Kære elever og forældre. Velkommen til Bryrup Skole. Skolen er inddelt i tre områder indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Skolens lærere har valgt hvilket alderstrin af

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Årsplan for engelsk 8.x SJ

Årsplan for engelsk 8.x SJ Formålet med faget engelsk: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag

Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag Elever i 7., 8. og 9. klasse på Holmebækskolen og Herfølge Skole kan vælge Ungtræner/Trænerspiren som valgfag. I praksis betyder det,

Læs mere

Søndermarksskolen Valgfag for 8. og 9. klasse i skoleåret 2013/14

Søndermarksskolen Valgfag for 8. og 9. klasse i skoleåret 2013/14 Søndermarksskolen Valgfag for 8. og 9. klasse i skoleåret 2013/14 Søndermarksskolen, Byskov Alle 41, 4200 Slagelse, 58527611 EAN 579 800 739 0044, mail: sondermarksskolen@slagelse.dk Valgfag for elever

Læs mere

Sydskolen Asnæs LINJEFAG LINJERNE KLASSE

Sydskolen Asnæs LINJEFAG LINJERNE KLASSE Sydskolen Asnæs LINJEFAG LINJERNE 7.-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR 8 ERHVERV OG IDE

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2015/16 Spørgsmål 1-82

Evaluering af den samlede undervisning 2015/16 Spørgsmål 1-82 Evaluering af den samlede undervisning 2015/16 Spørgsmål 1-82 Hvert skoleår gennemfører SEJERGAARDENS MUSIKEFTERSKOLE en undersøgelse der viser elevernes tilfredshed på en række områder. Undersøgelsen

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

Kerneområde 4: Elevens alsidige personlige udvikling

Kerneområde 4: Elevens alsidige personlige udvikling Kerneområde 4: Elevens alsidige personlige udvikling For at øge den alsidige personlige udvikling søger skolen gennem undervisning og øvrige aktiviteter at give eleverne kundskaber og færdigheder, som

Læs mere

Sydskolen Fårevejle LINJEFAG LINJERNE KLASSE

Sydskolen Fårevejle LINJEFAG LINJERNE KLASSE Sydskolen Fårevejle LINJEFAG LINJERNE 7.-9. KLASSE VALG AF LINJEFAG Denne folder er en oversigt over de linjer, skolen tilbyder i 7.-9. klasse. Folderen fortæller dig og dine forældre om, hvad du som elev

Læs mere

10. klasse FJORDSKOLEN

10. klasse FJORDSKOLEN Bemærk! Du er først tilmeldt 10. klasse, når du har indleveret denne tilmeldingsseddel! Navn 10. klasse FJORDSKOLEN CPR nr. Adresse Telefon Forældre/værge Telefon Nuværende Skole Underskrift forældre/værge

Læs mere

Kirstinebjergskolen Havepladsvej

Kirstinebjergskolen Havepladsvej Linjer Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2016 2017 Velkommen til fremtidens skole Kirstinebjergskolen går i skoleåret 2016-2017 ind i sit 4. år som den største skole i Fredericia med ca. 1750 elever. Skolen

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Kirstinebjergskolen Havepladsvej 175. Linjer Fremtidens Skole årgang

Kirstinebjergskolen Havepladsvej 175. Linjer Fremtidens Skole årgang Kirstinebjergskolen Havepladsvej 175 7000 Fredericia Tlf. 7210 6250 Linjer Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2016 2017 Afdelingen på Havepladsvej er Kirstinebjergskolens flagskib, hvor elever fra basisafdelingerne

Læs mere

2015/ 2016. For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau

2015/ 2016. For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau 2015/ 2016 For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau AMBITIONER? Idrætslinjen giver dig mulighed for: At udvikle dig i et idrætsmiljø sammen med andre talentfulde idrætsudøvere og med kvalificerede

Læs mere

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ 27 LINJERNE 7-9 Folkeskolerne i Odsherred Kommune skoleåret 2016/2017 Denne folder er en oversigt over

Læs mere

10. klasse Dragør Kommune

10. klasse Dragør Kommune 10. klasse 2017-18 Dragør Kommune Tilbudsfag 2017-18 Prøveforberedende fag til FSA eller FS10 Tysk Fysik Ikke prøveforberedende fag Ekstra Dansk Vi arbejder her med læsetræning, grammatik, stavetræning,

Læs mere

Ifølge skolens overordnede formål prioriteres idræt meget højt, da man tilstræber et vekslende samspil mellem idræt og læringen i de andre grundfag.

Ifølge skolens overordnede formål prioriteres idræt meget højt, da man tilstræber et vekslende samspil mellem idræt og læringen i de andre grundfag. Tilsyn Køng Idrætsfriskole i skoleåret 2011-2012 Tilsynets opgave Som tilsynsførende på Køng Idrætsfriskole er det vores opgave at føre tilsyn med elevernes standpunkt i dansk, regning/matematik og engelsk

Læs mere

Paradisbakkeskolen Afdeling Nexø. Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf.: 56923350 - Fax: 56923351. E-mail: paradisbakkeskolen@brk.dk

Paradisbakkeskolen Afdeling Nexø. Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf.: 56923350 - Fax: 56923351. E-mail: paradisbakkeskolen@brk.dk Paradisbakkeskolen Afdeling Nexø Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf.: 56923350 - Fax: 56923351 E-mail: paradisbakkeskolen@brk.dk Kære elever og forældre i 6. klasse Med profillinjerne ønsker vi at styrke

Læs mere

Udskolingen på Holme Skole. - selvstændighed & faglighed

Udskolingen på Holme Skole. - selvstændighed & faglighed Udskolingen på Holme Skole - selvstændighed & faglighed Profil for udskolingen på Holme Skole 2 KÆRE FORÆLDRE I denne pixiudgave kan I læse om, hvordan vi organiserer og vægter undervisningen i udskolingen

Læs mere

Indholdsplan Undervisning og samvær 11/12 Sydvestjyllands Efterskole 2011/12

Indholdsplan Undervisning og samvær 11/12 Sydvestjyllands Efterskole 2011/12 Indholdsplan Undervisning og samvær 11/12 Sydvestjyllands Efterskole 2011/12 Indholdsplanen er en beskrivelse af undervisningen og samværet i løbet af et efterskoleophold. Indholdsplanen er offentlig tilgængelig

Læs mere

Det handler om dig... Dit linjevalg

Det handler om dig... Dit linjevalg Det handler om dig... Dit linjevalg 2018-19 Klar parat til linjestart Kære kommende udskolingselev Efter sommerferien skal du starte på 7. årgang, og du skal snart vælge linje. Det står du ikke alene med.

Læs mere

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Velkommen til Linie 10 Et år på Linie 10 er et frivilligt skoleår. Det er dit valg! Når du vælger Linie 10, er det fordi du ønsker at indgå i et forpligtende fællesskab,

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Kreativitet og design.

Kreativitet og design. Kreativitet og design. Dette valghold er for dig, der kan lide at bruge din fantasi og arbejde praktisk og kreativt. Du behøver ikke have særlige forudsætninger, men skal have interesse i at bruge hænderne

Læs mere

Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt.

Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt. Dansk 2017/18 DANSK I A-KLASSEN: Formål: Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt. Undervisningen skal fremme elevernes lyst til at tilegne sig mest mulig bevidsthed om

Læs mere

Indholdsplan Undervisning og samvær 12/13 Sydvestjyllands Efterskole 2012/13

Indholdsplan Undervisning og samvær 12/13 Sydvestjyllands Efterskole 2012/13 Indholdsplan Undervisning og samvær 12/13 Sydvestjyllands Efterskole 2012/13 Indholdsplanen er en beskrivelse af undervisningen og samværet i løbet af et efterskoleophold. Indholdsplanen er offentlig tilgængelig

Læs mere

GILBJERGSKOLEN SCIENCE KROP & SUNDHED KULTUR & SAMFUND INTERNATIONAL DESIGN & PERFORMANCE. Linjer 2013/14

GILBJERGSKOLEN SCIENCE KROP & SUNDHED KULTUR & SAMFUND INTERNATIONAL DESIGN & PERFORMANCE. Linjer 2013/14 GILBJERGSKOLEN SCIENCE KROP & SUNDHED KULTUR & SAMFUND INTERNATIONAL DESIGN & PERFORMANCE Linjer 2013/14 foto VEL KOM MEN Velkommen til et nyt skoleår hvor vi går nye veje sammen. Fra skoleåret 13/14 organiserer

Læs mere

Beskrivelse af idrætsklasserne for talenter

Beskrivelse af idrætsklasserne for talenter Beskrivelse af idrætsklasserne for talenter Målsætning og værdigrundlag for talentidrætsklasser på Skolen på Sønderager (TIK-klasser) Skolen på Sønderager tilbyder i samarbejde med Herning Elite og idrætsforeninger

Læs mere

Indholdsplan Den Rytmiske Efterskole. 2014/2015 Henrik Vejsig

Indholdsplan Den Rytmiske Efterskole. 2014/2015 Henrik Vejsig Indholdsplan Den Rytmiske Efterskole 2014/2015 Henrik Vejsig Indhold Fag og timetal Fællesskabet Studievejledning Skema Boglige fag Dansk Matematik Engelsk Tysk Fransk Fysik/kemi Naturfag(9.kl.) Medborgerskab(9.kl.)

Læs mere

Udskolingen. indhold og fakta R Ø E N N B Æ L O

Udskolingen. indhold og fakta R Ø E N N B Æ L O Udskolingen indhold og fakta R Ø E N N B Æ K S K L O Udskolingen V ærdigrundlag og værdier I det følgende giver vi et indblik i dagligdagen på Rønbækskolen. Men først fortæller vi lidt om den tænkning,

Læs mere

TØNDER 10. 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til 2015 / 2016. Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder

TØNDER 10. 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til 2015 / 2016. Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder sæson 2015 / 2016 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til TØNDER 10 Campus Tønder Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder T: 74928399 M: admin@toender10.dk www.toender10.dk M a r t i n H a mm e

Læs mere

Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf , Årsplan 4. klasse, dansk/emne 2010/2011

Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf ,   Årsplan 4. klasse, dansk/emne 2010/2011 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 4. klasse, dansk/emne 2010/2011 Hvad skal der ske Uge-nr. Hvordan Med hvilket formål

Læs mere

Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit.

Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit. Naturfagslinj en Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit. Naturfag International Sundhed, Natur og Bevægelse Medier og Kommunikation Velkommen til en ny udskoling en ny måde at gå i skole på. Fra skoleåret

Læs mere

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER 1 NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE Denne folder er en oversigt over, hvilke linjer, du som elev kan vælge imellem,

Læs mere

Årsplan og skema gr. 2

Årsplan og skema gr. 2 Årsplan og skema gr. 2 Skema 2015-16 Mandag CE/MJ/OR Tirsdag MJ/CE Onsdag Torsdag CE/OR Fredag OR/SL 9.00-9.55 Morgensang Engelsk Fællestime (IJ) Natur/Teknik Matematik Dansk Pause 10.20-11.00 Pause 11.10-11.50

Læs mere

Hovedopgaven består i at vurdere, om undervisningen i friskolen står mål med undervisningen i folkeskolen.

Hovedopgaven består i at vurdere, om undervisningen i friskolen står mål med undervisningen i folkeskolen. Tilsynserklæring for: Margrethelyst Friskole Persievej 2 8300 Odder Telefon: 77348529 www.margrethelyst.dk Email:info@margrethelyst.dk Skolekode:280214 Tilsynsførende: Pædagogisk konsulent ML- Consult

Læs mere

Undervisningsplan for engelsk

Undervisningsplan for engelsk Undervisningsplan for engelsk Formål: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan og tør udtrykke

Læs mere

Skolens målsætning og værdigrundlag

Skolens målsætning og værdigrundlag Skolens målsætning og værdigrundlag Indhold Skolens målsætning...2 Skolens værdigrundlag...2 Skoledagens planlægning...2 Før og efter skoledagen...2 Børnehaveklassen...3 Forældresamarbejde /- indflydelse...3

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Et år på fri fagskole for dig på STU

Et år på fri fagskole for dig på STU Et år på fri fagskole for dig på STU MÅLGRUPPPE? Unge, som ikke er klar til at starte på en ordinær ungdomsuddannelse, kan søge om, at blive optaget på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse. Det er

Læs mere

NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016

NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016 NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016 MusikTeaterProduktion Om et øjeblik åbner teater og musikeleverne døren for dette års store forestilling: Insektliv I år samarbejder teater- og musiklinjen på Brøruphus

Læs mere

Årsplan for engelsk 7.x SJ

Årsplan for engelsk 7.x SJ Formålet med faget engelsk: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

Efterskolen Solgården

Efterskolen Solgården Efterskolen Solgården - Forvandlende fællesskab Ved at gå på efterskole får man bare det fedeste forhold til sine venner, man er sammen 24/7, så vi lærer virkelig hinanden at kende. Vi mærker, at lærerne

Læs mere

Kompasset. Ringetider. - klar til reformen KOMPASSET. udvikling trivsel. 1. time time Pause 3. time

Kompasset. Ringetider. - klar til reformen KOMPASSET. udvikling trivsel. 1. time time Pause 3. time udvikling trivsel Ringetider Kompasset - klar til reformen 1. time 8.00-8.45 2. time 8.45-9.30 Pause 3. time 10.00-10.45 faglighed KOMPASSET projekter 4. time 10.45-11.30 Pause 5. time 12.00-12.45 6. time

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 0.- 1. klasse Boldtilvænning og leg Håndbold i skolen - alle børn i spil KÆRE HÅNDBOLDFORENINGER- OG FRIVILLIGE, SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer her

Læs mere

Den danske Designog Håndværksefterskole

Den danske Designog Håndværksefterskole Den danske Designog Håndværksefterskole Glade voksne DHE Skolen for kreativ og aktiv udvikling Vores ambition er at være et af Danmarks bedste tilbud til dig, der ønsker at udvikle dine kreative evner

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere