Undervisning i klyngen Logos den 15. september 2011 ved Daniel Præstholm

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisning i klyngen Logos den 15. september 2011 ved Daniel Præstholm"

Transkript

1 Undervisning i klyngen Logos den 15. september 2011 ved Daniel Præstholm Varighed: minutter Emne: Gal 5-6 Indledning: Tak fordi jeg må komme og tale for jer. Vi skal være sammen om Galaterbrevets to sidste kapitler, men inden vi dykker ned i disse, vil jeg kort fortælle lidt om, hvem jeg er, og hvad udgangspunkt jeg har for at undervise i Galaterbrevet. Mit navn er Daniel Præstholm. Jeg bor sammen med min familie (kone og to børn) nord for Århus uden for Løgten. Jeg er netop begyndt på kandidat-delen på teologistudiet. Siden jeg blev færdig som bachelor for godt et år siden, har jeg bl.a. skrevet på et manuskript, som pt er inde hos forlaget LogosMedia. I min bachelor-opgave arbejdede jeg med Galaterbrevet. Jeg undersøgte Paulus' forståelse af Jesu død i brevet, og en af hovedpointerne i opgaven er, at Jesu død har to sider, nemlig et eksklusivt og et inklusivt aspekt. Jesus døde for os, det er det eksklusive, for kun han kunne dø den død, han døde; men vi døde også med ham. Det er det inklusive, hvor vi inddrages i hans død. Jeg har altså med andre ord arbejdet intenst med Galaterbrevet i det sidste semester på bachelordelen af mit studium. Brevet var ikke fælles pensum for alle på holdet, men jeg fik emnet vendt på en måde, så jeg kunne få lov at arbejde med og skrive om netop dette brev. Og hvorfor så det? Jo, fordi netop Galaterbrevet i mine øjne er et særdeles spændende brev. Det er vildt og fyrrigt. Apostlen er skuffet og vred (minus taksigelse i indledningen!), for der er virkelig noget på spil for ham. Hvis galaterne ikke vender om fra den vej, de er på, så falder de ud af nåden (5,4). Det er galaternes frelse, det gælder, men ikke nok med det. Det er også apostlens egen troværdighed, som er ved at få et knæk, for det er jo det evangelium, som han har forkyndt, som de er ved at vende bort fra (1,6), og det sandsynligvis, fordi de bl.a. ikke stoler på hans apostolats gyldighed. Skulle han virkelig være sendt fra Gud? Han som ikke var blevet udsendt af den jordiske Jesus? (Paulus agiterer derfor stærkt for hans apostolats gyldighed flere steder, fx 1,1 og 1,12; det er også tilfældet i andre breve!). Det er blot nogle af de grunde, der gør, at jeg finder brevet spændende, men ikke nok med det. Brevet er også spændende, fordi vi som kristne kan spejle os i brevets afsender og modtagere. Det er ikke blot et 2000 år gammelt oldtidsfund, som fortæller os noget om, hvordan en missionær i den tidlige kristendom kæmpede for at holde sine menigheder i Galatien fast ved den rette tro, men Gud ønsker at tale til os igennem dette skrift. Han ønsker, at vi skal lære hans vilje bedre at kende, og netop derfor bliver brevet virkelig interessant for os som kristne i Lad os begynde med at bede sammen.

2 Undervisning: Mit manuskript lægger jeg ud på min hjemmeside: Jeg vil indlede med en kort inddeling af brevet, så vi ved, hvor vi befinder os (sæt gerne stjerner eller andet i margenen): Indledning (1,1-9), den historiske hoveddel (1,10-2,21), den teologiske hoveddel (3,1-5,12) og den parænetiske eller formanende hoveddel (5,13-6,10), og afslutning (6,11-18). Dateringen af skriftet er omstridt, og jeg vil ikke her komme nærmere ind omkring vanskelighederne ved at bestemme affattelsestidspunktet, men blot sige, at jeg tror, at det er skrevet på apostlens anden missionsrejse (49-52 e.kr.) efter apostelmødet, da jeg mener, at Gal 2,1-10 er parallel til Acta 15. Der er ingen tvivl om, at Paulus er forfatteren, skønt han dog nok har dikteret, og en skriver har nedfældet hans ord, når man lige ser bort fra brevets afslutning i 6, Når nu disse generelle oplysninger om brevet er slået fast, vil vi gå til teksten. Er der spørgsmål eller andet undervejs, må man endelig afbryde mig. Kapitel 5: v. 1: Det første vers i kapitlet er i DO92 indsat i slutningen af kapitel 4, da Paulus med dette vers på en måde afslutter, hvad han netop har talt om, nemlig hvordan han ser Hagar og Sara symbolisere to pagter: en under loven og en i frihed. Han har i Gal 4,21-31 vendt den jødiske forståelse helt på hovedet. Den jødiske selvforståelse var, at man var efterkommere af Isak, Saras afkom (hvad man jo også var), og derfor var af den slægt, som løftet var givet til. Apostlen vender dette på hovedet ved at sige, at judaisterne, de lovtrællende jøder, ikke er efterkommere af Isak/Sara, men derimod af Ismael/Hagar, fordi de lever i trældom. Dette skal selvfølgelig forstås billedligt (4,24). Paulus er jo godt klar over, at biologisk set er jøderne efterkommere af Isak, men åndeligt set, så lever de ikke i frihed, men derimod i slaveri, ligesom Hagar gjorde det. Derimod lever de (hedninge) kristne (dvs. galaterne og vi) i frihed, nemlig frihed fra loven. De kristne er ikke under lovens forbandelse (3,10), men er befriet til en frihed (5,1). Friheden har vi ikke i egen kraft vundet, men det er Kristus, der har befriet os. Hvad denne frihed fra loven indebærer, kommer han nærmere ind på i det formanende afsnit fra 5,13. Han slutter verset med at opfordre galaterne til at stå fast i den frihed og ikke falde tilbage i trældom. Her peger han netop på det problem, det er, hvis man ønsker at gøre loven til frelsesvej. Gør man loven til frelsesvej, dvs. forsøger at blive retfærdiggjort gennem egne gerninger, da er man under lovens forbandelse (3,10), som er lig med trældom, fordi det for intet menneske er muligt at opfylde loven.

3 v. 2-6: Paulus fortsætter nu med sit apostolats gyldighed (5,2) at slå fast, hvad det betyder, hvis galaterne holder fast i omskærelsen. Kristus, og den retfærdighed han har tilvejebragt med sin død, vil da ikke gavne dem. Er selve omskærelsen da et problem for Paulus? Nej, det er snarere det, den symboliserer. Omskærelsen står for apostlen som symbol for loven, som han også siger i vers 3. Enhver, der lader sig omskære, er forpligtet til at holde loven, og det er jo ikke muligt for noget menneske. Lader man sig altså omskære, træder man ind under lovens forbandelse, hvilket er hovedløs gerning, når det netop er denne, som galaterne (og vi) er blevet befriet fra (5,1). Jeg tror, det her er vigtigt, at det ikke er selve omskærelsen, som er problemet, men det den symboliserer. I Acta 16,3 berettes det, hvordan Paulus selv lader Timotheus omskære af hensyn til de jøder, der er i området. Det er altså intet problem, så længe man ikke lægger det i omskærelsen, som netop var tilfældet for galaterne. For galaterne var omskærelsen jo blevet det første skridt på vejen ind under lovens forbandelse, og da nytter Kristus intet. Derunder er man afskåret fra Kristus (5,4), hvilket betyder, at man ikke er under nåden. Tidligere har apostlen opstillet dikotomien tro vs. lovgerninger (3,1ff), og det er inden for denne, han nu også bevæger sig. I vers 5 hiver han atter troen frem. Uden at blive for nørdet her, så tror jeg, at det er bedre, hvis man oversætter verset på følgende måde: For af tro venter vi ved Ånden den retfærdighed, som er vort håb. 1. Det er ved tro, at galaterne (og vi) bliver retfærdige, og ikke en hvilken som helst tro, men troen på Kristus. Ved troen på ham bliver vi inkluderet i det, han har gjort. Vi dør med ham, som apostlen bl.a. tidligere har sagt i 2,19. Derfor kan han også sige i vers 6, at vi er i Kristus Jesus. Det er ved troen, at vi smelter sammen med ham og får del i, hvad han har gjort. Hvis lovens forbandelse er, hvad vi er blevet befriet fra (5,1), så er Kristus og nåden det vi er blevet befriet til, og det, der gør, at vi bliver inddraget i denne frelsesgerning er troen. Ikke en hvilken som helst tro, men en tro, som er virksom i kærlighed (5,6b). Hvad dette betyder, udfolder han i det parænetiske afsnit fra vers 13. Blot for at slå det fast: I forhold til denne frihedshandling er det ligegyldigt, om man er omskåret eller ej, men tror man, at omskærelsen vil gavne en, så er man på forkert spor, på vej ud af nåden. v. 7-12: Med disse vers afslutter Paulus det teologiske hovedafsnit, og han gør det ved at give udtryk for sin skuffelse, vrede og til dels også sin uforståenhed overfor, hvorfor de har vendt sig bort fra evangeliet. Situationen hos menighederne i Galatien er den, at de efter at være blevet grundlagt af Paulus, nu har vendt sig bort fra evangeliet (1,6), og det skyldes, at en eller anden (nogle) er kommet og har lært dem, 1 Der er her tale om en indholdsgenitiv, jf HKN's kommentar, s. 26.

4 at de skulle lade sig omskære og overholde loven, jævnfør det han lige har sagt i det forrige. Hvem denne/disse person(er) er, ved Paulus åbenbart ikke (5,10b), men det er den/de samme, som han nævner i 1,6-9. Der er flere forslag om, hvem disse troublemakers er, men den mest gængse er, at der er tale om nogle, som vi kan kalde judaister. Jødekristne, som har holdt fast i loven (jf de indsnegne falske brødre 2,4). De har sandsynligvis haft en to-trins-missionsforståelse, og det er sådan set ikke så sært, for det var den måde en hedning kunne blive jøde. Første trin på vejen til at blive jøde, var at blive Gudfrygtig, hvilket betød at følge og holde Moseloven og de jødiske skikke. Næste trin, inden man kunne kalde sig jøde, var at blive proselyt, hvilket i al sin enkelthed bestod i at blive omskåret. Sandsynligvis har judaisterne, der er kommet til galaterne, tænkt, at Paulus har udført første step i missionen, og nu ville de så blot færdiggøre, hvad han havde påbegyndt. Men det agiterer han som sagt stærkt imod. Ved at følge judaisterne har galaterne vendt sig bort fra Gud (5,8: han, som kaldte jer ), for det er ikke ham, der har overtalt dem til at lade sig omskære. Paulus er altså skuffet over galaterne, fordi de har vendt sig bort fra det budskab, han havde forkyndt dem, og som de var kommet til tro ved, evangeliet, men han har stadig tillid til dem i Herren, om at de nu vil vælge den rette vej (5,10a). Hans vrede retter sig ikke imod galaterne, men imod den, der forvirrer dem (5,10b), judaisterne, og hans ønske er, at de vil lemlæste sig selv, når de prøver at omskære galaterne, ja, meningen er faktisk i vers 12, at han ønsker, at de må komme til at kastrere sig selv i forsøget (jf. Kybele-præsterne, se HKN's kommentar, s. 27). Hvad mener Paulus nu i vers 11? Jeg tror, at det skal forstås således: Paulus oplever, at han forfølges af bl.a. jøderne (jf. 4,29), og det bestyrker ham i, at det budskab han forkynder er sandt, fordi det forarger. Budskabet om korset forarger jøderne, som han også siger i 1 Kor 1,23. Han anser altså sine trængsler som en slags bevis på evangeliets sandhed. Man kan vel her sige, at Paulus i sin personlige lidelse oplever et fællesskab med Kristus, og derigennem bestyrkes i sit apostolats og budskabs gyldighed. v : Vi går nu videre ind i det parænetiske hovedafsnit (5,13-6,10). Nogle teologer har tidligere ment, at dette var en senere tilføjelse til brevet, men det er ikke den gængse opfattelse nu, og det giver da heller ikke megen mening. Mange ville nu sige, at det er dette afsnit, som er brevets klimaks, den kerne som er apostlens egentlige formål med at skrive brevet. Det er også dette afsnit, som er lettest at applicere på vores liv i dag. Formaningerne er rigtignok i første omgang givet til galaterne for omtrent 2000 år siden, men som jeg tidligere har sagt, så må vi

5 spejle os i dem, og derfor taler Paulus også til os, og han gør det med sit apostolats gyldighed. Derfor må vi tage det som ord, Gud også taler til os. Apostlen taler nu igen om den frihed, som han også nævnte i 5,1. Hvad er det for en frihed? Her ville det være oplagt at læse Rom 6-8, hvor Paulus taler om frihed fra synden, loven og døden (men det er lidt langt!). Når han her i Galaterbrevet taler om frihed, så er det nok især frihed fra loven, han tænker på, men alle aspekter, tror jeg, er indeholdt i ordet. Kristus frier os både fra synd, lov og død, for de hænger sammen (jf. 1 Kor 15,56: Dødens brod er synden, og syndens kraft er loven. ). Det er ikke underligt, at man i datiden anså en person som Paulus for værende farlig. Man kunne jo meget let forstå ham således, at han opfordrede sine tilhængere til libertinisme, anti-nomisme og anarki. Hans ord kunne let høres således: Ud med loven!, men det gør han klart op med i bl.a. Rom 7,12, hvor han kalder loven hellig, retfærdig og god, fordi den er udtryk for Guds vilje. Det er ikke den, der er synd (Rom 7,7), men pga. den fandt Paulus (og vi) ud af, at han (vi) var en synder og ikke kunne opfylde den. Derfor var det nødvendigt at blive befriet fra den, og det gjorde Kristus. Hvordan skal friheden in se forstås? I vores tid er det meget normalt at høre, at folk ønsker total uafhængighed, men det er bare ikke en mulighed. Det er en illusion at være absolut fri. Det er måske provokerende ord i vores tid, men på apostlens tid i Romerriget var dette en selvfølge. Han siger således i Rom 6,18: Befriet fra synden er I blevet trælle for retfærdigheden.. Det er selvfølgelig et billede, men det viser udmærket, hvordan Paulus forstår frihed. Man befries fra noget til noget andet. Romerriget var bygget op over patron-klient-forholdet. Alle var klienter for andre. Man havde alle en herre over sig. Det vidste Paulus, og derfor bruger han dette billede. Spørgsmålet er ikke om, hvorvidt det er muligt at opnå absolut frihed, men snarere om at få den rette herre. Det har Paulus (og galaterne) fundet, og derfor kan han også kalde sig Kristi tjener (1,10 m.fl.). Sådan er det også for os. Vi er også under en herre. Spørgsmålet er blot hvem? Galaterne (og vi) blev kaldet til frihed (fra loven), men nu fortsætter apostlen med at beskrive denne friheds indhold. Han er sandsynligvis klar over, at hans tale om frihed netop kan føre til udskejelser (jf. menigheden i Korinth), og derfor formaner han galaterne (og os) til ikke at bruge friheden som et påskud for kødet, men i stedet til at tjene hinanden i kærlighed. Er dette nu ikke en indskrænkning af friheden? Jeg tror, det er nyttigt at trække Luthers forståelse af den kristne frihed frem her: A) En kristen er en fri herre over alle ting og ikke underordnet nogen. B) En kristen er en tjenende træl i alle ting og underordnet enhver.

6 Det er en paradoksal opstilling, men den siger meget godt, hvad Paulus mener. Vi er som kristne virkelig frie, men frie til at tjene hinanden i kærlighed. Mon ikke også det var det, han henviste til i vers 6, da han talte om tro, virksom i kærlighed? Troen er ikke en død og kold forstandsmæssig ting, men den udfolder sig igennem tjeneste. Som vi lige om lidt læser, så bærer den frugt, hvoraf den første (og største) er kærligheden (5,22). Selvom det virker som om, at han lige har gjort op med loven, så siger han nu i vers 14, at loven opfyldes ved næstekærlighedsbuddet. Modstrider det ikke, hvad han hidtil har sagt om loven, og at vi er befriet fra den? Nej, for når han her taler om at opfylde loven, handler det ikke om at gøre den til frelsesvej. Vi skal ikke elske vor næste for at blive frelst, men rækkefølgen er omvendt: vi skal elske vor næste fordi vi er frelst ved troen på Kristus. Vi er befriet, og den frihed skal vi bruge til at tjene hinanden. Det er en meget vigtig rækkefølge, der præsenteres her, og som vi kan finde mange steder i bibelen. Der er tale om en såkaldt indikativimperativ-struktur. Du er fri, derfor skal du tjene. Der er tale om det, som reformatorerne kaldte lovens tredje brug her. Lovens første brug er dens verdslige brug (usus civitatis). Det er den måde loven bruges i samfundet. Lovens anden brug er dens teologiske brug (usus theologicus). Det er den Paulus taler om i Rom 3,20, hvor han siger, at loven giver syndserkendelse, hvilket betyder, at man bliver klar over, at man har brug for Kristus. Så er der lovens tredje brug, som er dens formanende brug (usus in renatis). Loven vejleder os som kristne, og det er den brug, der er tale om her i vers 14. Jeg tror ligeledes, det er denne lov, som apostlen henviser til i 6,2, hvor han omtaler den som Kristi lov. Måske var tilfældet, at galaterne manglede denne næstekærlighed i deres menigheder? Måske brugte de rent faktisk friheden som påskud for kødet? Eller måske er Paulus blot bange for, at det er sådan hos dem? Det virker dog som om ud fra vers 15, at han har en anelse om, at nogle misbrugte friheden. Det var en situation, som han også kendte til hos menigheden i bl.a. Korinth. Fra vers opsummerer han, hvad det er han mener. En kristen er fyldt af en indre kamp, den kamp, som han senere udfolder i Rom 7. Kødet og Ånden står hinanden imod, så Paulus i Rom 7,15 kan sige: Det, jeg vil, det gør jeg ikke, og det, jeg hader, det gør jeg.. Denne indre kamp opstår først i det menneske, hvor Ånden har taget bolig, for inden da er det udelukkende i Kødets magt. Synden hersker da fuldt ud over det, og er derfor under Guds vrede (Rom 1,18ff). Men den, der har modtaget Ånden i tro (3,5), er jo sat fri fra synd, lov og død, og derfor vil det være absurd, hvis man som kristen bruger denne frihed som påskud for synden. Man er jo død fra synden, og kan derfor af gode grunde ikke mere leve i den. Den, der drives af Ånden, er ikke under loven, slutter han med at sige.

7 Det er dog på en måde modstridigt, når Paulus på den ene side kan sige, at den troende er død/befriet fra synd, lov og død, og på den anden side samtidigt tale om, at der i den troende er en kamp mellem Ånden og Kødet. Men det er den kristnes situation! Vi er døde fra synden i dåben (Rom 6,4-8), men samtidigt har gamle Adam det med at kunne svømme. Inddrager vi atter kort Luther, så forklarer han jo denne dobbelthed i det kristne menneske med ordene: simul justus et peccator (samtidig retfærdig og synder). Når Gud ser os, der står i nåden (Rom 5,2), så ser han Kristus, og derved er vi fuldt ud retfærdige, men ser vi selv på os, så ser vi kampen og synden. Det er det kristne menneskes situation, indtil den dag, hvor vi får et åndeligt legeme, som apostlen bl.a. taler om i 1 Kor 15,44. v : Nu konkretiserer Paulus først, hvad Kødets gerninger er, og dernæst, hvad Åndens frugt er. Her tror jeg, at der er en vigtig pointe i, at han siger Kødets gerninger og Åndens frugt. Gerninger er noget aktivt, noget man gør, hvorimod frugt er noget passivt, for træet, som bærer det, noget, der fremkommer pga. en indre kraft. I den troendes tilfælde er denne kraft Helligånden. Ser vi nu først på lastekataloget i vers 19-21, så kendetegner det også de fleste af de opremsede punkter, at der er tale om handlinger, selvom der er undtagelser. Paulus lægger ikke fingrene imellem i vers 21, når han peger på, hvilken konsekvens det har at give sig af med disse ting. Der er simpelthen ikke frelse for dem, der gør Kødets gerninger. Det er radikalt og eksklusivt sagt, og jeg tror nemt, at man kan have en tendens til at nedtone steder som disse, for de rammer hårdt. Ikke kun, når man tænker i forhold til ikke-kristne venner og familie, men også (eller især), når man ser på sit eget liv. Kan jeg virkeligt sige mig fri for at give mig af med disse ting? Jeg tror, man skal forstå det i lyset af det, jeg pegede på i de forrige vers. I det troende menneske er kampen mellem Ånden og synden. Så jo: jeg synder og gør nogle af disse ting! Når det er sagt, så tror jeg, at det er vigtigt, at man ikke negligerer synden. Syndens konsekvens er død (Rom 5,12), og det er meget alvorligt. Det er derfor vigtigt, at vi bliver mindet om, at vi ikke er gode nok i os selv, men at synden er en virkelighed, som fører mod fortabelse, hvis vi ikke klamrer os til Kristus. Derfor tror jeg, at Paulus siger det så radikalt, som han gør i vers 21. Fra vers kommer nu et såkaldt dydskatalog. Åndens frugt er imodsætning til de forrige punkter kendetegnet ved snarere end handlinger at være en form for tilstande/følelser, selvom det er lidt for unuanceret bare at kalde dem det. Jeg tror bestemt ikke, at det er ubevidst, at apostlen indleder listen med kærlighed. Tænk blot på hvad vi hidtil har læst: tro, virksom i kærlighed, tjen hinanden i

8 kærlighed og Du skal elske din næste som dig selv.. Kærligheden er virkelig Åndens største frugt. Paulus skriver ligeledes til korintherne, hvor fraktioner og splittelser i menigheden var et stort problem: Men stræb efter de største nådegaver! Og jeg vil vise jer en langt bedre vej. (1 Kor 12,31), hvorefter han fortsætter med Kærlighedskapitlet, som slutter med: Så bliver da tro, håb og kærlighed, disse tre. Men størst af den er kærligheden. (1 Kor 13,13). Man kan vel nærmest sige, at de efterfølgende punkter i vers er udfoldelser af kærligheden, hvis man sammenligner med beskrivelsen i 1 Kor 13,4-7. Paulus slutter kapitel 5 med at slå fast, at de, der hører Kristus til, ikke længere hører synden/kødet til. I vers 24 er det tydeligt, at der er tale om et inklusivt udtryk. Fordi vi er døde med Kristus, er vi også døde for synden. Vers 25 udtrykker igen den indikativ-imperativstruktur, som jeg tidligere var inde omkring: Når vi lever i Ånden, så skal vi også vandre i Ånden. Kapitel 6: v. 1-10: Paulus indleder dette afsnit med en tænkelig situation. Fordi det kristne menneske står i føromtalte kamp (kødet og Ånden imellem), så vil det opleve at falde i synd. Jeg tror, Paulus, når han her siger menneske, mener en kristen bror eller søster. Der er en sproglig vanskelighed i første del af 6,1, og det kan oversættes lidt forskelligt. Apostlen kan hentyde til, at det pågældende menneske opdages/gribes i en synd af de andre medkristne (lig DO92), men der kan også være tale om, at det er synden som overrumpler/ overrasker/griber mennesket (se HKN's kommentar, s. 31). Jeg ved ikke selv, hvad jeg hælder mest til, men den anden oversættelse tiltaler mig, fordi man ud fra DO92 kunne få den opfattelse, at vi som kristne skal gå og lure på hinanden, at det er vores opgave at holde hinanden i snor. Det, tror jeg ikke, er meningen. Når det er sagt, så formaner apostlen os i dette vers til at hjælpe den pågældende til rette med mildhed. Dette må vel betyde, at man som kristen bror eller søster skal vejlede, trøste, opmuntre, formane den, som er faldet. Apostlen gør opmærksom på, at der er en fare for, at den, som hjælper, selv kan blive grebet af synden. Den måde, som Paulus her beskriver synden, giver mig associationer om sygdom. Pas på du ikke selv bliver smittet!, og der er vel også noget om snakken. Synden er særdeles smitsom. Synd avler synd, er et gammelt mundhæld. Bær hinandens byrder, således opfylder I Kristi lov. (6,2). Her peger apostlen tilbage til 5, Det er næstekærligheden, der skal råde i blandt de kristne, derved opfylder de loven, Kristi lov. Lad os kort standse her og reflektere over, hvordan disse to vers

9 taler ind i vores sammenhæng: Er vi klar til at hjælpe en falden medkristen på rette vej? Bruger vi formaningens mulighed? Og gør vi det nok? Hvorfor/Hvorfor ikke? Har vi det ikke med at læse steder som dette og nikke anerkendende for derefter at gøre det stik modsatte? Jeg må erkende, at jeg har svært ved dette sted. Er det, fordi jeg er konfliktsky? Frygter jeg en mulig pinlig situation? Eller hvorfor går jeg langt uden om formaningens mulighed? Frygter jeg mennesker mere end Gud? De vers, der nu følger, synes jeg, er svære helt at forstå, og jeg vil heller ikke gå dybere ned i dem her. Blot vil jeg trække nogle punkter frem: Paulus taler i versene om det at være stolt (6,3-4). Jeg tror, at tanken er, at ingen i menigheden skal tro, at vedkommende er uden synd. Der er en fare for at komme til at stå som en bedre kristen overfor den, der er faldet, men det er selvbedrag (6,3b). Der er vel tale om en fortjenst-tanke i 6,8, og det er svært ind i en luthersk sammenhæng. Kan man som kristen reelt set vokse åndeligt set, eller hvordan skal verset forstås? Er der tale om det samme som i Bjergprædikenen (Matt 6,19-21)? Paulus slutter afsnittet med at formane galaterne (og os) om at gøre godt mod alle, men især vore trosfæller (6,10). Har kærligheden en sådan plads i vore kristne fællesskaber? v : Nu tager apostlen selv pennen i egen hånd og skriver med store bogstaver (6,11). Atter vender han sig imod judaisterne, der er kommet til menighederne, og hans anklage imod dem er her, at de blot er facade-troende. Omskærelsen er for dem vigtigt for at opretholde facaden over for mennesker. Det, der kendetegner dem, er menneskefrygt og lysten til at behage mennesker frem for Gud. De ønsker ifølge Paulus at modtage goodwill pga. af deres handlinger imod galaterne. Paulus er modsat dem, som han tidligere har slået fast (fx i 1,10; 5,11). Han ønsker ikke at behage mennesker, som judaisterne gør, men han ønsker kun at være stolt af Jesu Kristi kors (6,14). Paulus er blevet korsfæstet med Kristus (det inklusive aspekt). Omskærelsen betyder intet (6,15, sml. 5,6), for det er det indre menneskes forvandling, der er vigtig. Der skal ske en ny skabelse. Det ethvert menneske behøver er Guds retfærdighed, som man får del i, ikke ved at trælle under loven, men ved at tro på Jesus Kristus. Inden han slutter i vers 18 med at ønske Jesu Kristi nåde med galaterne, siger han en bemærkelsesværdig ting i 6,17b:...for jeg bærer Jesu sårmærker på min krop.. Hvad, han henviser til her, er svært at vide, men jeg vil alligevel komme med en mulig forklaring. Det græske ord, som her oversættes med sårmærker er sti,gmata, og det kan oversættes lidt forskelligt. I flere engelske oversættelser gengives det med marks, og en teolog

10 ved navn Jeremy W. Barrier peger på, at der kan være tale om brændemærker, og at apostlen derved henviser til, at han er Jesu slave (jf. 1,10). Jeg tror det sidste er en plausibel mulighed. Der er ikke tale om fysiske sårmærker, som man måske kunne forestille sig (jf. 2 Kor 12,7: en torn i kødet ), men det er billedligt talt. Apostlen oplever i høj grad i sit liv, hvordan han smelter sammen med Kristus og derfor også tager del i hans lidelser. Med andre ord: Når Paulus selv oplever trængsler og lidelser (som han gør meget, jf. 2 Kor 11,23-29), så bestyrkes han i sin tro....trængslen skaber udholdenhed, udholdenheden fasthed, og fastheden håb. (Rom 5,3-4). Disse trængsler, sårmærker, er han stolt over (jf. Rom 5,3a). Han er stolt over at være Kristi tjener (1,10). Om verset skal forstås på den måde, ved jeg ikke, men det er en mulig løsning. Afslutning: Nu har vi gennemgået de to sidste kapitler i Galaterbrevet, og jeg har trukket de ting frem, som jeg især har fundet vigtige (man ville sagtens kunne finde flere/andre ting!). Jeg vil nu forsøge kort at opsummere og sammenfatte, hvad vi har været omkring, og så har jeg udformet nogle spørgsmål til videre samtale og refleksion. Vi er i troen på Kristus retfærdige, hvilket betyder, at vi er blevet befriet fra lovens forbandelse (3,10). Intet menneske kan ved loven blive frelst, og den, der forsøger, Er afskåret fra Kristus (5,4). Den troendes frihed er en frihed til at tjene næsten i kærlighed (5,13-14). Friheden er ikke en absolut uafhængighed, men en frihed i Kristus, en frihed til at tjene (jf. Luthers opstilling). Vi skal ikke tjene, for at blive befriet/frelst, men vi skal tjene, fordi vi er befriet/frelst! (indikativ-imperativ). I det troende menneske kæmper Ånden mod kødet (5,16-18), og denne kamp forbliver så længe mennesket er på denne jord. Selvom den kristne er død for synden, så har synden stadig en kraft ind i dennes liv. Næstekærligheden ( Kristi lov i 6,2) skal være det bærende princip iblandt de kristne. Denne fører bl.a. til kærlig formaning, samt en lang række andre af Åndens frugter (5,22-23). Vi må som kristne være stolte. Ikke over os selv, men over vor Herre Jesus Kristus, i hvem vi er i troen på ham. Der er ikke tale om en ydre omskærelse, men en indre ny skabelse /forvandling.

11 Spørgsmål til refleksion og samtale: Nævn den første ting, der falder dig ind ud fra talen. For galaterne var omskærelsen symbol på lovens forbandelse - Hvad kan være det for os i dag? Mærker du den frihed, som Paulus taler om (5,1.13), i dit eget liv? Hvis ja, hvordan? Mærker du kampen mellem kødet og Ånden i dit liv? Hvis ja, hvordan? Hvilken plads har formaningens mulighed i jeres fællesskab? Benytter du dig af den? Hvordan? Kan du spejle dig i Paulus' stolthed over Jesu kors (6,14)?

Tale i Engesvang d. 15/4-10

Tale i Engesvang d. 15/4-10 Tale i Engesvang d. 15/4-10 ved Daniel Præstholm (Voldsomt): Hvorfor lever I imod Guds ord? I handler efter jeres egen vilje og ikke efter vor Faders! Hvis I ikke begynder at fokusere på Kristus, som den,

Læs mere

2. undervisningslektion på Bibellejr d. 13/2, 2011 Ved Daniel Præstholm Varighed: ca. 75 minutter ialt

2. undervisningslektion på Bibellejr d. 13/2, 2011 Ved Daniel Præstholm Varighed: ca. 75 minutter ialt 2. undervisningslektion på Bibellejr d. 13/2, 2011 Ved Daniel Præstholm Varighed: ca. 75 minutter ialt Sang: Jesus, du har gjort mig fri (FS 111) [#1] Introduktion til tredje hovedafsnit, Rom 6-8: [#2]

Læs mere

Bibeltime 2 på Hurup Bibelcamping d. 22. juli 2011 ved Daniel Præstholm. Emne: Paulus' forståelse af Jesu død i Galaterbrevet Vi med Kristus

Bibeltime 2 på Hurup Bibelcamping d. 22. juli 2011 ved Daniel Præstholm. Emne: Paulus' forståelse af Jesu død i Galaterbrevet Vi med Kristus Bibeltime 2 på Hurup Bibelcamping d. 22. juli 2011 ved Daniel Præstholm Emne: Paulus' forståelse af Jesu død i Galaterbrevet Vi med Kristus Varighed: ca. 45 minutter Sang: Ren og retfærdig (HT 377) Trosbekendelsen

Læs mere

Bibeltime 1 på Hurup Bibelcamping d. 21. juli 2011 ved Daniel Præstholm. Emne: Paulus' forståelse af Jesu død i Galaterbrevet Kristus for os

Bibeltime 1 på Hurup Bibelcamping d. 21. juli 2011 ved Daniel Præstholm. Emne: Paulus' forståelse af Jesu død i Galaterbrevet Kristus for os Bibeltime 1 på Hurup Bibelcamping d. 21. juli 2011 ved Daniel Præstholm Emne: Paulus' forståelse af Jesu død i Galaterbrevet Kristus for os Varighed: ca. 45 minutter Sang: Ren og retfærdig (HT 377) Trosbekendelsen

Læs mere

15 2. samling: Paulus og menighedens fælles historie (1 Thess 2,1-16) samling: Længsel efter samvær med menigheden (1 Thess 2,17-3,13)

15 2. samling: Paulus og menighedens fælles historie (1 Thess 2,1-16) samling: Længsel efter samvær med menigheden (1 Thess 2,17-3,13) Indhold 5 Forord 6 Vejledning 7 Indledning til brevet 9 Inddeling af brevet 10 1. samling: Tak til Gud for troen (1 Thess 1,1-10) 15 2. samling: Paulus og menighedens fælles historie (1 Thess 2,1-16) 20

Læs mere

MENIGHEDENS LOV ER KÆRLIGHED

MENIGHEDENS LOV ER KÆRLIGHED 1 MENIGHEDENS LOV ER KÆRLIGHED Kim Torp, søndag d. 29. juni 2014 Menigheden er ikke underlagt nogen lov, undtagen kærlighedens lov. Romerbrevet 2:16 på den dag, da Gud dømmer det, som skjuler sig i mennesker,

Læs mere

Trænger evangeliet til en opgradering?

Trænger evangeliet til en opgradering? Trænger evangeliet til en opgradering? Holdningen til evangeliet Træk, man gerne vil acceptere: Kirkens ritualer (Dåb, vielser, begravelser) Kirkens sociale engagement Kirkens omsorg for børn og ældre

Læs mere

Man kan få slides i pdf på hjemmesiden. Skrifterne i GT + Jesus/Helligånden + samspil med de andre apostle mf

Man kan få slides i pdf på hjemmesiden. Skrifterne i GT + Jesus/Helligånden + samspil med de andre apostle mf Man kan få slides i pdf på hjemmesiden Skrifterne i GT + Jesus/Helligånden + samspil med de andre apostle mf 1 Fil 3,3: Det er os, der er de omskårne, og som tjener ved Guds ånd og har vores stolthed i

Læs mere

Helligånden Guds Ånd og Guds kraft

Helligånden Guds Ånd og Guds kraft Helligånden Guds Ånd og Guds kraft Det kan være svært at forholde sig til Helligånden. Hvad er det for en størrelse, og hvordan virker Han? Er Han en person eller en kraft? Når vi hører om Helligånden,

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

2. påskedag 6. april 2015

2. påskedag 6. april 2015 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: På vej med Jesus Salmer: 234, 222; 245, 217 Evangelium: Luk. 24,13-35 Det Gamle Testamente er en lukket bog for mange kristne. Det er en del af Bibelen som de ikke kender og

Læs mere

FORLIGELSENS VEJ. Prædiken af Morten Munch 6. s. e. trin, / 7. juli 2013 Tekst: Mat 5,20-26

FORLIGELSENS VEJ. Prædiken af Morten Munch 6. s. e. trin, / 7. juli 2013 Tekst: Mat 5,20-26 Mat 5,20-26 s.1 Prædiken af Morten Munch 6. s. e. trin, / 7. juli 2013 Tekst: Mat 5,20-26 FORLIGELSENS VEJ To slags vrede Vrede og forsoning er to store temaer i ethvert menneskes liv og i samfundet til

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Det største bud Salmer: 731, 16, 374; 54, 668 Evangelium: Matt. 22,34-46 I den sidste tid inden Jesu lidelse og død, hører vi i evangelierne hvordan de jødiske ledere hele

Læs mere

HÆNG UD MED GUD. Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. - BIBELÅBNER FOR FAMILIER

HÆNG UD MED GUD. Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. - BIBELÅBNER FOR FAMILIER - BIBELÅBNER FOR FAMILIER Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. Paulus brev til Galaterne Galaterbrevet (Gal) er skrevet af Paulus til kristne, som boede i et område, der i dag ligger i Tyrkiet. intro

Læs mere

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Mere end ord og begreber og livsstil Mere end modeller og koncepter og typer Mere end nådegaver og tjeneste Mere end ledelse og lederskab

Læs mere

1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen?

1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen? 1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen?»først og fremmest beder jeg om, at man vil tie med mit navn og ikke kalde sig lutherske, men kristne. Hvad er Luther? Læren er dog ikke min

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

Tale for Herning IMU på Hemmet Strand d. 17.09.11 ved Daniel Præstholm. Varighed: 30-40 minutter. Målgruppe: IMU (ca 16-25 år)

Tale for Herning IMU på Hemmet Strand d. 17.09.11 ved Daniel Præstholm. Varighed: 30-40 minutter. Målgruppe: IMU (ca 16-25 år) Tale for Herning IMU på Hemmet Strand d. 17.09.11 ved Daniel Præstholm Varighed: 30-40 minutter Målgruppe: IMU (ca 16-25 år) Emne: Min plads i fællesskabet Primær tekst: Rom 12,3-8 Indledning: Tak fordi

Læs mere

20. søndag efter Trinitatis Es 5,1-7 Rom 11,25-32 Matt 21,28-46

20. søndag efter Trinitatis Es 5,1-7 Rom 11,25-32 Matt 21,28-46 20. søndag efter Trinitatis Es 5,1-7 Rom 11,25-32 Matt 21,28-46 Jesus fortæller i dagens evangelietekst to lignelser. I dem begge sigter han til folkets ledere: ypperstepræsterne, folkets ældste og farisæerne,

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: HELLIGÅNDENS DÅB. Helligåndens dåb

JESUS ACADEMY TEMA: HELLIGÅNDENS DÅB. Helligåndens dåb TROENS GRUNDVOLD JESUS ACADEMY TEMA: HELLIGÅNDENS DÅB Helligåndens dåb De to dåb som Bibelen taler mest om er dåben i vand, hvor man begraver det gamle og dåben i Helligånden hvor man får kraft til tjeneste.!

Læs mere

I en brynje. Når jeg træder ind over tærskelen tager jeg brynje på. Ingen tvinger mig, men sfæren siger mig at alt andet vil være yderst usmart.

I en brynje. Når jeg træder ind over tærskelen tager jeg brynje på. Ingen tvinger mig, men sfæren siger mig at alt andet vil være yderst usmart. I en brynje. Når jeg træder ind over tærskelen tager jeg brynje på. Ingen tvinger mig, men sfæren siger mig at alt andet vil være yderst usmart. Den står klar. Tung er den, således at den hæmmer min bevægelsesfrihed.

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør Indhold 5 Forord 6 Vejledning 7 1. samling: Bibelens røde tråd 13 2. samling: Helligånden formidler 20 3. samling: Shhh! Gud taler 26 4. samling: Nåde-leverandør 32 5. samling: Lev i Bibelen 39 6. samling:

Læs mere

Hvem var Jesus? Lektion 8

Hvem var Jesus? Lektion 8 Lektion 8 Hvem var Jesus? Vi fortsætter med at se på de tilnavne og beskrivelser, der er af Jesus. I lektion 7 så vi, at han kaldes Messias eller Kristus, og at han kaldes Guds søn. Nu skal vi se på, hvad

Læs mere

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt.

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt. 1 Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker Om jeg så tælles blandt de i klogeste i vores samfund, har indsigt i jura og økonomi, kender kunst og kultur og forstår svære

Læs mere

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål Rentemestervej 109 Discipel 24/7 2400 København NV CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål At vokse sammen i troen og i livet som discipel til Guds ære. I cellegrupperne ønsker vi at hjælpe hinanden til at

Læs mere

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus?

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus? Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud af tiden med Teentro er det vigtigt,

Læs mere

* betyder at sammen synges i Rødding 1030, men ikke i Lihme

* betyder at sammen synges i Rødding 1030, men ikke i Lihme Tekster: Sl 110,1-4, ApG 1,1-11, Mark 16,14-20 Salmer: 257 Vaj nu 251 Jesus himmelfaren * 261 Halleluja for lysets 254 Fuldendt 438 Hellig * 250 v.5 Mellem engle * 260 Du satte * betyder at sammen synges

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Omvendelse Salmer: 496, 598, 313; 508, 512 Evangelium: Matt. 3,1-10 Store Bededag blev indført i 1686 for at slå mange forskellige bods- og bededage sammen til én dag. Meningen

Læs mere

til vores medmennesker, og vi kan ændre på vores egen adfærd, og leve efter De ti Bud i forhold til Gud og næsten.

til vores medmennesker, og vi kan ændre på vores egen adfærd, og leve efter De ti Bud i forhold til Gud og næsten. Gudstjeneste i Gørløse & Lille Lyngby Kirke den 27. juli 2014 Kirkedag: 6.s.e.Trin/B Tekst: Matt 19,16-26 Salmer: Gørløse: 402 * 356 * 414 * 192 * 516 LL: 402 * 447 * 449 *414 * 192 * 512,2 * 516 I De

Læs mere

Kolossenserbrevet - del 3

Kolossenserbrevet - del 3 Kolossenserbrevet - del 3 Jeg heles i livet med Kristus v. Frank Kristensen Inddeling og indhold: Indledning 1,1-11 Undervisende del: Alt i Kristus Dette har I allerede i og hos Kristus 1,15-29 Hvem Kristus

Læs mere

En ny skabning. En ny skabning

En ny skabning. En ny skabning En ny skabning At blive frelst er ikke kun at få sin synd tilgive, men også at blive født på ny. Det er noget noget der dør og det er et nyt liv der starter. Udrykket at blive født på ny er for mange kristne

Læs mere

KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE.

KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE. KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE. Viborg Domkirke. 27.9.2014 v/hartvig Wagner Tekst: 2 Kor 1,18-20. Salmer: 334 / 308 // 341 / 469 / 526,7 / 353 Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus

Læs mere

DO henviser til den autoriserede danske oversættelse af Bibelen, Det danske Bibelselskab 2002

DO henviser til den autoriserede danske oversættelse af Bibelen, Det danske Bibelselskab 2002 Forord Dette er en bog om nådegaver. Den er kort og har et begrænset sigte: at definere hvad en nådegave er ud fra Det nye Testamente (NT) og at beskrive de 18 nådegaver, der omtales i NT. Ofte beskriver

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

Opsummering. Nådegaver er tjenester for og i menigheden, givet og virket af Helligånden.

Opsummering. Nådegaver er tjenester for og i menigheden, givet og virket af Helligånden. Opsummering Nådegaver er tjenester for og i menigheden, givet og virket af Helligånden. Nådegaver og Åndens frugter er ikke det samme. Alle kristne har Åndens frugter i større eller mindre udstrækning.

Læs mere

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 1 1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Det er forår og faste. Og 1.

Læs mere

MIDTJYLLANDS FRIKIRKE TEMA: TROENS LYDIGHED

MIDTJYLLANDS FRIKIRKE TEMA: TROENS LYDIGHED Troens lydighed MIDTJYLLANDS FRIKIRKE TEMA: TROENS LYDIGHED Fordi vores kulturs forståelse af ordet tro er anderledes end Bibelens forståelse af ordet tro, er mange der misforstår hvad det vil sige at

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

HELLIGÅNDENS DÅB & GAVER

HELLIGÅNDENS DÅB & GAVER UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE Finlandsgade 53, 7430 Ikast Telefon: 40 78 78 29 Internet: www.mjkk.dk E-mail: info@mjfk.dk HELLIGÅNDENS DÅB & GAVER Helligåndens dåb er ikke kun en lille del af

Læs mere

Kolossenserbrevet del -1

Kolossenserbrevet del -1 Kolossenserbrevet del -1 Gud heler gennem forsoning v. Frank Kristensen Kolossenserne: 1. Det er en ret ung menighed ca. 5-6 år 2. Det er en menighed, som fortrinsvis består af hedningekristne 3. Det er

Læs mere

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste.

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste. 2. Pinsedag. 13. juni 2011. Vestervig (Ashøje). 10.30. Provstigudstjeneste. Johs. 3,16-21: Thi således elskede Gud verden. Det er 2. pinsedag på Ashøje og i Jerusalem. Apostelen Peter er gået uden for

Læs mere

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken.

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken. Gud, overbevis os om, at du er den, du er og lad din sandhed frigøre os, så vi bliver virkelig frie ved din elskede Søn, Jesus Kristus. Amen. Tekst: Joh 8.31-36 1 Reformatoren Martin Luther spurgte aldrig

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

PÅLIDELIGE MENNESKER

PÅLIDELIGE MENNESKER 1 PÅLIDELIGE MENNESKER Kim Torp, søndag d. 14. juni 2015 HVEM ER DE PÅLIDELIGE MENNESKER? 2. Timotheus 2:1 7 Og du, mit barn, vær stærk ved nåden i Kristus Jesus! Hvad du har hørt af mig i mange vidners

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i fasten side 1. Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22,

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i fasten side 1. Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22, side 1 Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22, 24-32. I en tid hvor religion nærmest anses for at være roden til alt ondt, er det 3 vigtige tekster vi har fået at lytte til. Fastetiden i kirkeåret

Læs mere

ÅNDELIGHED. Kim Torp, søndag d. 22. juni 2014

ÅNDELIGHED. Kim Torp, søndag d. 22. juni 2014 1 ÅNDELIGHED Kim Torp, søndag d. 22. juni 2014 DE 5 DOKTRINER 1. Født på ny (Position) Syndernes forladelse Det gamle er forbi noget nyt er blevet til 2. Ny natur/identitet Vi er en del af familien Vi

Læs mere

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Rom.10.10: Thi med hjertet tror man til retfærdighed, og med munden bekender man til frelse. Rom.10.4: Thi Kristus er lovens ophør, så retfærdighed gives enhver,

Læs mere

STUDIUM BIBEL. Kristus og 2hans lov ISSN ISBN

STUDIUM BIBEL. Kristus og 2hans lov ISSN ISBN ISSN 1603-6905 ISBN 978 87 7532 566 5 BIBEL STUDIUM Kristus og 2hans lov April Maj Juni 2014 1. 2. KVARTAL 2007 2014 BIBELSTUDIUM FOR SABBATSSKOLEN 2. kvartal Forfatter Kristus og hans lov Keith Burton

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække Salmer DDS 136: Dejlig er den himmel blå DDS 391: Dit ord, o Gud,

Læs mere

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Herre Jesus Kristus. TAK, at du gør dig til ét med os, så vi kan se Guds herlighed. AMEN

Herre Jesus Kristus. TAK, at du gør dig til ét med os, så vi kan se Guds herlighed. AMEN 6. søndag efter påske 2014, Hurup og Gettrup Johs. 17, 20-26 Herre Jesus Kristus. TAK, at du gør dig til ét med os, så vi kan se Guds herlighed. AMEN De fire evangelier har hver deres særlige kendetegn.

Læs mere

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Kl. 11.00 Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Evangelium: Joh. 6,44-51 Pinsedag kom Helligånden over apostlene, og Peter holdt en brandtale.

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Langfredag 3. april 2015

Langfredag 3. april 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gudsforladt Salmer: 193, 191; 192, 196 Læsninger: Sl. 22,2-12; Matt. 27,46 Og ved den niende time råbte Jesus med høj røst:»elí, Elí! lemá sabaktáni?«det betyder:»min Gud,

Læs mere

Prædiken til nytårsdag 2014 (II)

Prædiken til nytårsdag 2014 (II) Prædiken til nytårsdag 2014 (II) Aroskirken d. 1.1 2014 Læsetekster: Salme 90 og Jakob 4,13-17 Prædikentekst: Matt 6,5-13 Tema: Også i 2014 skal Jesus være Herre. Indledning Nytårsskifte. Eftertænksomhedens

Læs mere

Side Prædiken til Langfredag Prædiken til Langfredag Tekst: Matt. 27,

Side Prædiken til Langfredag Prædiken til Langfredag Tekst: Matt. 27, Side 1 15-04-2017. Tekst: Matt. 27, 31-56. Når vi samles til langfredags gudstjeneste, gør vi det i lyset af påskemorgen. Og med korset som symbol der fortæller os om Kristi forsoning. Korset der pryder

Læs mere

er der næstekærlighedsbuddet og på den anden side muligheden eller mangel på samme for at yde hjælp.

er der næstekærlighedsbuddet og på den anden side muligheden eller mangel på samme for at yde hjælp. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 30. august 2015 Kirkedag: 13.s.e.Trin/A Tekst: Luk 10,23-37 Salmer: SK: 754 * 370 * 488 * 164,4 * 697 LL: 754 * 447 * 674,1-2+7 * 370 * 488 * 164,4 * 697

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

Hvordan Gud frelser os

Hvordan Gud frelser os #3 Hvordan Gud frelser os I vores sidste lektie lærte vi, at vi alle er syndere, der har behov for en frelser. Vi lærte, at vi aldrig af os selv kan leve op til den høje standard, som er nødvendig for

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Frimodighed og mirakler

Frimodighed og mirakler Frimodighed og mirakler MIDTJYLLANDS FRIKIRKE TEMA: FRIMODIGHED OG MIRAKLER Det kan være spænende at læse om de første kristne og hvordan de vendte op ned på hele den daværende kendte verden. Når man læser

Læs mere

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 15. juni 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække Salmer DDS 356: Almagts Gud, velsignet vær DDS 289: Nu bede vi den Helligånd

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

ion enter Fordi vi brænder for vækkelse! ækkelses

ion enter Fordi vi brænder for vækkelse! ækkelses ion ækkelses enter Fordi vi brænder for vækkelse! Vores håb er: At et hvert menneske i København, i Danmark og i verden bliver livsforvandlet af Guds kærlighed og kraft og bliver en brændende efterfølger

Læs mere

Studie. Åndelige gaver & tjenester

Studie. Åndelige gaver & tjenester Studie 11 Åndelige gaver & tjenester 61 Åbningshistorie På sommerlejre har jeg ofte arrangeret en aktivitet, hvor lejrdeltagerne skulle bygge en borg men hvert medlem af gruppen havde enten hænderne bundet

Læs mere

Gud har en drøm, og jeg har en drøm

Gud har en drøm, og jeg har en drøm Gud har en drøm, og jeg har en drøm Guds Åndsudgydelse over os Det skal ske derefter: Jeg vil udgyde min Ånd over alle mennesker. Jeres sønner og døtre skal profetere, jeres gamle skal have drømme, jeres

Læs mere

Brevene i Det Nye Testamente

Brevene i Det Nye Testamente Brevene i Det Nye Testamente På Det Nye Testamentes tid var breve en vigtig kommunikationsform. At skrive breve var en måde at oprette eller vedligeholde en forbindelse på. Gennem et brev kunne man aflægge

Læs mere

Frihed i Kristus. Ugens vers

Frihed i Kristus. Ugens vers 11 Frihed i Kristus TIL SABBATTEN 9. SEPTEMBER 2017 Ugens vers Introduktion Brødre, I blev kaldet til frihed. Brug blot ikke friheden som et påskud for kødet, men tjen hinanden i kærlighed (Gal 5,13).

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Tro på Gud Det første punkt i troens grundvold er Omvendelse fra døde gerninger, og dernæst kommer Tro på Gud.! Det kan måske virke lidt underlig at tro på Gud kommer som nr. 2, men det er fordi man i

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

1. Indledning Af Anders Møberg, Landsungdomssekretær i IMU

1. Indledning Af Anders Møberg, Landsungdomssekretær i IMU 1. Indledning Af Anders Møberg, Landsungdomssekretær i IMU The moment of truth. Guds time, der forandrer alt. Åbenbaringsøjeblikket. Mange, som har kendt Jesus, siden de var unge, kan se tilbage på øjeblikke,

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 1 Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Glædelig pinse. Den

Læs mere

Frelse og fortabelse. Hvad forestiller vi os? Lektion 9

Frelse og fortabelse. Hvad forestiller vi os? Lektion 9 Lektion 9 Frelse og fortabelse De fleste forbinder dommedag, med en kosmisk katastrofe. Men hvad er dommedag egentlig? Er der mennesker, der går fortabt, eller bliver alle frelst? Hvad betyder frelse?

Læs mere

Johannes første brev

Johannes første brev Fastetid i Vanløse Frikirke 2017 1. marts til 16. april Johannes første brev Læs 1-5 vers fra brevet hver dag fra mandag til lørdag Hver søndag vil der til gudstjenesten blive holdt en prædiken, som har

Læs mere

risikerer ikke at blive snydt, fordi GPS troede, jeg mente Rom oppe ved Lemvig i Jylland. Jeg må nødvendigvis være mere opmærksom på ruten undervejs.

risikerer ikke at blive snydt, fordi GPS troede, jeg mente Rom oppe ved Lemvig i Jylland. Jeg må nødvendigvis være mere opmærksom på ruten undervejs. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 15. februar 2015 Kirkedag: Fastelavns søndag/a Tekst: Matt 3,13-17 Salmer: SK: 192 * 441 * 141 * 388,5 * 172 LL: 192 * 450 * 388,3 * 441 * 141 * 388,5 *

Læs mere

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 1 7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Denne solbeskinnede

Læs mere

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta Jürgen Spiess Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta CREDO Forord Da jeg gik i gymnasiet, skulle vi vælge mellem den matematiske og den sproglige linje. Jeg valgte den sproglige. Det var der

Læs mere

Vær, den du er. Ugens vers. Introduktion

Vær, den du er. Ugens vers. Introduktion 9 Vær, den du er TIL SABBATTEN 27. MAJ 2017 Ugens vers Introduktion Sæt netop derfor al jeres iver ind på, at I til jeres tro føjer dyd, til dyden erkendelse, til erkendelsen selvbeherskelse, til selvbeherskelsen

Læs mere

Hvem heler Gud? lidelsens udfordring. v. Frank Risbjerg Kristensen

Hvem heler Gud? lidelsens udfordring. v. Frank Risbjerg Kristensen Hvem heler Gud? lidelsens udfordring v. Frank Risbjerg Kristensen Gud er min hyrde, jeg er tryg I fredstider Når tilliden til Gud vælter Gud er min hyrde, jeg er tryg; Han sørger for mig nat og dag Han

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14.

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14. Bruger Side 1 27-08-2017 Prædiken til 11. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Lukas 18,9-14. Vi sammenligner os med hinanden. Måske går vi ikke ligefrem i Kirken og gør det, vi gå på de sociale medier.

Læs mere

Åbne spørgsmål. Enig/uenig: Det er nødvendigt at blive døbt for at blive frelst? Kend kristus: Unge. 8 Warren Wiersbe, Being a Child of God, side 21.

Åbne spørgsmål. Enig/uenig: Det er nødvendigt at blive døbt for at blive frelst? Kend kristus: Unge. 8 Warren Wiersbe, Being a Child of God, side 21. studie 5 Dåben 33 Åbne spørgsmål Enig/uenig: Det er nødvendigt at blive døbt for at blive frelst? Åbningshistorie Fødsel (frelsens erfaring), adoption (dåb) og ægteskab (Guds lov) kan alle hjælpe os til

Læs mere

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 1. juni 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække Salmer DDS 722: Nu blomstertiden kommer DDS 299: Ånd over ånder DDS

Læs mere