Praktiske aspekter af euroens ind førelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Praktiske aspekter af euroens ind førelse"

Transkript

1 9 Praktiske aspekter af euroens ind førelse Lou ise Mogensen, Internationalt Kontor INDLEDNING Euroens indførelse i EU-lande, eurolandene,. januar 999 har sat fokus på en række praktiske aspekter af at indføre en ny valuta. Overgangen til euroen har en række særlige karakteristika, idet euroen i første omfang kun indføres som kontopenge og først tre år senere i form af sedler og mønter. Denne artikel beskriver de overordnede rammer, som gælder efter euroens introduktion, bl.a. om regler for omvekslinger til euro (både af elektroniske beløb og af kontanter), afrunding af omvekslede beløb og dobbelt beløbs- og prisangivelse. Rammerne er fastlagt gennem euroens juridiske grundlag, som udover EU-traktaten består af to forordninger, samt en række henstillinger fra EU-Kommissionen. EUROENS TILBLIVEN. JANUAR 999 Euroen opstod som en selvstændig valuta. januar 999 og blev samtidig indført som valuta i de EU-lande, der er indtrådt i Den Økonomiske og Monetære Unions tredje fase, eurolandene. For at sikre det juridiske grundlag for euroen inden indførelsen havde Rådet af EUs økonomi- og finansministre, ECOFIN-rådet, vedtaget to forordninger, som danner de juridiske rammer for euroen, og som har til formål at skabe sikkerhed og klarhed omkring overgangen til euro 2. Det juridiske grundlag giver således sikkerhed for, at euroens indførelse ikke ændrer på betingelserne i indgåede kontrakter eller andre retsinstrumenter, såkaldt kontraktkontinuitet. Det juridiske grundlag sikrer også, at alle henvisninger i retsakter til "ecu" erstattes af euro i forholdet : efter. januar Henvisninger i retsakter til de deltagende landes nationale valutaer har samme gyldighed, som hvis der var henvist til euroen efter de gældende omregningskurser, jf. boks. 2 3 Fremgangsmåden for euroens tilblivelse og fastlåsningen af de deltagende landes nationale valutaer over for euro er beskrevet i Danmarks Nationalbank, Beretning og Regnskab 998. Rådets forordning nr. 03/97 af 7. juni 997 (EF-tidende nr. L 62/ af 9. juni 997) og nr. 974/98 af 3. maj 998 (EF-tidende nr. L 39/ af. maj 998). Retsakterne kan også findes på som indeholder en samling af EU-lovtekster om ØMUen. Det Europæiske Råd besluttede i Madrid 995, at navnet på den fælles valuta skulle være euro.

2 20 DE UIGENKALDELIGT FASTLÅSTE OMREGNINGSKURSER MELLEM EUROEN OG DE DELTAGENDE EU-LANDES VALUTAER Boks euro = 40,3399 belgiske franc =,95583 D-mark = 66,386 spanske pesetas = 6,55957 franske franc = 0, irske pund =.936,27 italienske lire = 40,3399 luxembourgske franc = 2,2037 hollandske gylden = 3,7603 østrigske schilling = 200,482 portugisiske escudos = 5,94573 finske mark Euroens juridiske grundlag kan dog kun på et overordnet plan anvendes som retningslinje for den praktiske overgang til euro. For at skabe yderligere klarhed på dette område udarbejdede EU-Kommissionen i april 998 tre henstillinger om hhv. "bankgebyrer i forbindelse med omregninger til euro", "dialog, opfølgning og oplysning for at lette overgangen til euroen" og "dobbelt angivelse af priser og andre monetære beløb". ECOFIN-rådet har offentliggjort et kommuniké, hvori Rådet støtter EU- Kommissionens initiativer i de tre henstillinger. OMVEKSLINGER I PERIODEN. JANUAR 999 TIL. JANUAR 2002 Da euroen opstod som en selvstændig valuta. januar 999, blev det muligt at udføre kontooverførsler samt betaling med kreditkort og checks i euro. Betaling i kontanter i euro bliver imidlertid først mulig fra. januar I de tre år, som denne overgangsfase varer, er de respektive nationale valutaer fortsat det lovlige betalingsmiddel i hvert af de eurolande og kan anvendes til både elektroniske betalinger og naturligvis til betaling i kontanter. De nationale valutaer er reelt underopdelinger af euroen, idet valutaerne er uigenkaldeligt fastlåst over for euro. Euroens juridiske grundlag sikrer princippet "ingen tvang, ingen forbud" ("no compulsion, no prohibition") med hensyn til anvendelse af euro i overgangsfasen. Dette betyder, at ingen, hverken banker, forretninger eller deres kunder er forpligtet til at tage imod betalinger i euro eller selv foretage betalinger i euro. Omvendt er der heller ingen forbud Forordning nr. 974/98 af 3. maj 998 (EF-tidende nr. L 39/ af. maj 998).

3 2 mod sådanne transaktioner, så hvis to parter er enige om, at transaktionen skal ske i euro, er det altså muligt. Eksistensen af både euro og nationale valutaer i overgangsfasen har ført til en række overvejelser omkring omvekslinger herunder hvordan de skal foregå, fx om bankerne må tage gebyrer, og om der er forskel på veksling af elektroniske beløb og kontantbeløb. Neden for beskrives en rækkes eksempler på omvekslinger, og hvilke regler der gælder eller anbefales. Elektroniske omvekslinger Det følger af euroens juridiske grundlag, at de respektive omregningskurser, som blev fastlagt 3. december 998, skal bruges ved omregninger mellem euro og de nationale valutaer. Generelt får dette EU-Kommissionen til at anbefale, at omvekslinger mellem de nationale valutaer og euro i forbindelse med kontooverførsler ikke bør medføre, at bankerne beregner gebyrer for omregningen. Der sondres dog mellem to grupper: En gruppe, hvor EU-Kommissionen ikke mener, at bankerne har ret til at tage gebyrer, og en gruppe hvor EU-Kommissionen blot anbefaler gebyrfrie omregninger for at sikre en problemfri indførelse af euroen. De samlede anbefalinger fremgår af appendiks og kaldes "Standard for god praksis". I appendiks fremgår det også, hvorvidt eurolandenes banker har tilkendegivet, om de vil leve op til "Standard for god praksis". EU-Kommissionen mener ikke, at bankerne har ret til at beregne gebyrer for omregning af indgående elektroniske betalinger (dvs. når kunden eller banken er modtager af et beløb og kontoen krediteres) det være sig i euro eller i den nationale valuta. Dette betyder fx, at hvis en arbejdsgiver udbetaler løn i euro, må banken ikke beregne gebyr for omregning til den nationale valuta, hvis fx kundens lønkonto står i den nationale valuta eller omvendt. Deraf følger også, at hvis en kunde har både en eurokonto og en konto i den nationale valuta, skal kunden gebyrfrit kunne overføre elektroniske beløb mellem de to konti inden for samme bank. Dette forudsætter dog, at der ikke tages et generelt gebyr for overførsel mellem to konti, idet kun omregningen mellem euro og den nationale valuta er gebyrfri. Såfremt en kunde ønsker at sende et beløb fra banken (men inden for samme land) i euro, men kunden udelukkende har et kontoindestående i den nationale valuta (eller omvendt), anbefaler EU-Kommissionen, at banken yder en gebyrfri omregning af den udgående betaling, dvs. når Forordning nr. 03/97 af 7. juni 997 (EF-tidende nr. L 62/ af 9. juni 997).

4 22 kontoen debiteres. Bankerne er dog ikke retligt forpligtet til denne serviceydelse. Bankerne kan tage gebyr for selve overførslen (som for en overførsel alene i den nationale valuta), idet kun omregningen mellem euro og den nationale valuta anbefales at være gebyrfri. EU-Kommissionen skelner mellem betalinger, der overføres mellem konti, og omvekslinger af hele konti (en egentlig redenominering). I løbet af overgangsperioden mener EU-Kommissionen ikke, at bankerne bør beregne gebyrer, hvis en kunde fx ønsker at lade alle sine eksisterende konti overgå fra den nationale valuta til euro. Dette er dog ikke noget, som bankerne er retligt forpligtet til. Derimod er det EU-Kommissionens opfattelse, at bankerne ved overgangsperiodens udløb. januar 2002, hvor langt størstedelen af eksisterende konti i de nationale valutaer vil skulle omveksles til euro, ikke er retligt berettiget til at beregne gebyrer for omregningen af de samlede konti. EU-Kommissionen ser intet behov for, at de private banker i løbet af overgangsperioden nødvendigvis skal tilbyde gebyrfri omvekslinger den anden vej, dvs. omveksling af en konto oprettet i euro til en konto i en af de nationale valutaer, idet dette ikke er nødvendigt for at sikre en problemfri indførelse af euro. Endelig er det EU-Kommissionens opfattelse, at bankerne ikke må beregne et andet gebyr for en tjenesteydelse i euro end for samme tjenesteydelse i den nationale valuta, herunder kontoudtog, betaling med checks, overførsler til andre pengeinstitutter m.m. Det betyder altså, at der ikke må diskrimineres mellem fx en pengeoverførsel i euro og i den nationale valuta. For alle omvekslinger generelt anbefaler EU-Kommissionen gennemsigtighed. Det bør således klart fremgå, at omregningskursen, der anvendes er den officielle omregningskurs, og såfremt bankerne anvender gebyrer, skal gebyret klart adskilles fra selve omregningskursen. Ved elektroniske overførsler inden for samme land mellem to nationale valutaer fra euroområdet, fx fra D-mark til lire, skal den officielle omregningskurs anvendes (og omregningen skal foregå via euro, jf. boks 3). Det må formodes, at bankerne vil beregne et gebyr for en sådan transaktion. Elektroniske betalinger mellem eurolandene Pengeoverførsler mellem eurolandene, såkaldte grænseoverskridende betalinger, er ikke gebyrfrie, da der eksisterer omkostninger for bankerne i forbindelse med fx telekommunikation og administration. "Konti" dækker alle former for konti i en bank, bl.a. indlånskonti og værdipapirkonti.

5 23 ECBs Styrelsesråd mener imidlertid, at der er et for stort spring fra serviceniveauet på de indenlandske betalinger til de grænseoverskridende betalinger. Det var forventningen, at de grænseoverskridende betalinger ville blive effektiviseret med indførelsen af euro, men dette er ifølge ECB endnu ikke tilfældet. ECB har på den baggrund udarbejdet syv mål for de grænseoverskridende betalinger og anbefaler, at de er opfyldt inden. januar Målene, der bl.a. omfatter effektivitetsforbedringer, lavere gebyrer og hurtigere afviklingshastighed, er offentliggjort i en pressemeddelelse fra ECB og kan findes på ECBs hjemmeside: Omveksling mellem kontanter i de nationale valutaer indbyrdes I overgangsfasen cirkulerer de nationale kontanter i eurolandene. Da valutaerne imidlertid alle er underopdelinger af euroen (og fastlåste i forhold til euro), er det i traktaten fastslået, at omveksling af kontanter mellem de fastlåste valutaer skal kunne finde sted til pari, dvs. de officielle omregningskurser, i deltagerlandenes centralbanker. Formuleringen i traktaten (artikel 52 i ESCB statutten) lyder: "Efter den u igenkaldelige fastlåsning af vekselku rserne træffer Styrelsesrådet de nødvendige foranstaltninger med henblik på at sikre, at pengesedler u dstedt i valu taer med u igenkaldeligt fastlåste vekselku rser omveksles af de nationale centralbanker til deres respektive pariværdier." ECBs Styrelsesråd har besluttet, at de nationale centralbanker i de deltagende lande (eller en dertil autoriseret agent) skal tilbyde at omveksle sedler fra et andet deltagende lands valuta til sedler og mønter i det pågældende land til den officielle omregningskurs og uden et gebyr for selve omvekslingen mindst ét sted i landet. Det er vigtigt at understrege, at omvekslingen kun er den ene vej, således at centralbanken i fx Tyskland kun veksler til D-mark og ikke fra D-mark til de andre eurolandes valutaer. De nationale centralbanker kan fastsætte en øvre grænse for antallet af sedler eller det totale beløb, som de agter at modtage pr. transaktion eller pr. dag. I boks 2 fremgår det, hvordan de enkelte eurolande har valgt at implementere artikel 52. Da det er op til de nationale centralbanker, at fastsætte de øvre grænser, må der tages forbehold for eventuelle ændringer. Det er ikke EU-Kommissionens opfattelse, at de private banker er forpligtet til at tilbyde gebyrfrie omvekslinger af kontanter mellem de

6 24 IMPLEMENTERING AF ARTIKEL 52 I EUROOMRÅDET Boks 2 Belgien: Der kan veksles i tre af centralbankens filialer, maksimumsbeløbet er euro pr. person pr. dag. Finland: I centralbanken og i alle regionale kontorer kan der veksles, men maksimalt 00 stk. sedler pr. person pr. dag. Frankrig: Alle centralbankens 2 filialer tilbyder omveksling. Maksimalt kan der veksles.000 euro pr. person pr. dag. Irland: Der kan veksles i centralbanken i Dame Street i Dublin for et beløb svarende til maksimalt.000 euro pr. person pr. dag. Italien: Der kan veksles i alle centralbankens filialer (på nær særlige såkaldte succursali filialer) for maksimalt 3 mill.lire eller ca..500 euro pr. transaktion. Holland: Der kan veksles i centralbanken og i filialer (bortset fra de filialer der planlægges lukket i løbet af 999). Der kan maksimalt veksles for et beløb på NLG (ca euro) pr. person pr. dag. Luxembourg: Centralbanken har ingen filialer, så der kan kun veksles i selve centralbanken. Maksimalt kan der veksles euro pr. person pr. dag. Portugal: Der kan veksles i centralbanken og i regionale centre. Derudover er der indgået aftale med de private banker om, at også bankerne tilbyder omvekslinger for et beløb op til PTE (ca..000 euro), men for et gebyr på 0,5 pct. af beløbet, hvor 200 PTE er minimum. Spanien: Der kan veksles i 23 filialer, maksimumsbeløbet er euro pr. person pr. dag. Tyskland: Centralbanken tilbyder at omveksle ved alle filialer af den tyske centralbank inden for normale åbningstider. Der er intet maksimumsbeløb. Østrig: Der kan veksles i centralbanken samt i filialerne i hovedstæderne i de østrigske delstater (St. Poelten undtaget). Maksimumsbeløbet, der kan veksles, er euro. Kilde: Diverse årsberetninger fra centralbankerne i de eurolande samt oplysninger fra deres hjemmesider. nationale valutaer, idet omveksling mellem de nationale valutaers kontanter ikke er nødvendig for at sikre en problemfri indførelse af euro. Det er da også det overvejende indtryk, at der i dag pålægges et gebyr ved sådanne omvekslinger i private banker i eurolandene. EU-Kommissionen mener dog (som ved de elektroniske omvekslinger), at bankerne klart skal oplyse og skelne mellem den officielle omregningskurs, som skal anvendes ved selve omregningen, og et givent gebyr som pålægges efterfølgende. For at opnå den korrekte omregningskurs skal omregningen desuden foretages ved først at regne beløbet, der skal veksles, om i euro og ikke direkte til den anden valuta, idet der ikke eksisterer bilaterale omregningskurser mellem de nationale valutaer i eurolandene, jf. boks 3 og nedenstående eksempel. En anden beregningsmetode er tilladt, hvis resultatet bliver det samme. Fx vil det ofte ikke være nødvendigt at omregne via euroenheden ved omveksling af mindre beløb.

7 25 Eksempel på omregning i privat bank: En privat kunde i Belgien ønsker at omveksle 00 D-mark til belgiske franc i en privat bank. Banken anvender ved omregningen som den skal de officielle omregningskurser mellem D-mark og euro og belgiske franc og euro, se boks. Deraf fremkommer, at 00 D-mark er lig belgiske franc. Da banken pålægger et transaktionsgebyr på 50 belgiske franc udbetales til kunden 2.03 belgiske franc. Gebyret ved omregning mellem de nationale valutaers kontanter dækker bankernes omkostninger ved fx at ligge inde med lagerbeholdninger af kontanter i fremmed valuta, transporten af kontanter til filialnettet, sikkerhedsforanstaltninger og betjeningspersonale ved skrankerne. Tidligere var gebyret ofte delvist skjult, idet omregningskursen mellem to valutaer afhang af, om banken skulle købe eller sælge. I dag skal bankerne anvende de officielle omregningskurser, hvilket i et vist omfang har synliggjort gebyret. Til gengæld har bankerne ikke længere en valutakursrisiko, da valutaerne i eurolandene er uigenkaldeligt fastlåst over for hinanden. OMVEKSLING TIL EUROSEDLER OG MØNTER EFTER. JANUAR 2002 Fra og med. januar 2002 sendes eurosedler og mønter i cirkulation i de eurolande. Samtidig inddrages de respektive nationale sedler og mønter gradvist. Eurolandene har erklæret sig parat til at få inddraget alle nationale sedler og mønter på mellem 4 uger og 2 måneder, så euroen er eneste lovlige betalingsmiddel i euroområdet senest fra. marts Omveksling mellem euro og kontanter i de nationale valutaer Når euroen indføres som kontanter, er centralbankerne i eurolandene ifølge euroens juridiske grundlag forpligtet til at omveksle kontanter i den nationale valuta, som de tidligere har udstedt, til eurosedler og -mønter til den officielle omregningskurs. De private banker er imidlertid ikke retligt forpligtet til gebyrfrit at omveksle kontanter i de nationale valutaer til euro. EU-Kommissionen anbefaler i sin henstilling om bankgebyrer, at bankerne yder gebyrfri omveksling for deres kunder, dvs. kontoindehavere, af "husholdningsbeløb" i de nationale sedler og mønter til eurosedler og mønter. Dette har langt de fleste banker i euroområdet givet udtryk for, at de agter at opfylde, jf. appendiks. Forordning nr. 974/98 af 3. maj 998 (EF-tidende nr. L 39/ af. maj 998).

8 26 I Holland overvejer myndighederne at kompensere forretninger og de private banker for at hjælpe med en hurtig inddragelse af hollandske gylden og omvekslinger til euro. Det vil således være muligt at veksle gebyrfrit fra gylden til euro i egen bank, dvs. hvor man er kontoindehaver, og butikkerne vil modtage gylden, men kun give tilbage i euro. Hvordan og i hvilket omfang bankerne og forretningerne vil blive kompenseret forhandles stadig. Generelt gælder det i perioden med dobbeltcirkulation, at butikkerne accepterer betalinger i både de nationale sedler og mønter samt eurosedler og -mønter, idet begge former for kontanter er lovligt betalingsmiddel. For at forkorte perioden med dobbeltcirkulation kan der blive tale om, at butikkerne kun giver byttepenge tilbage i euro, jf. ovenfor om Holland. Efter udløbet af perioden med dobbeltcirkulation, vil euro være eneste lovlige betalingsmiddel i euroområdet, både ved elektroniske betalinger og ved kontantbetaling. Men også efter denne periode kan nationale sedler eller mønter omveksles i det pågældende eurolands centralbank. Dette fremgår af euroens juridiske grundlag, der også sikrer, at omvekslingen til euro sker til de officielle omregningskurser. I Holland er det fx vedtaget, at sedler denomineret i gylden kan omveksles i den hollandske centralbank i mindst 30 år, dvs. frem til. juli 2032, og for mønternes vedkommende indtil. januar DOBBELT PRISMÆRKNING OG OPLYSNING Udover retningslinjer for bankgebyrer ved omvekslinger til euro har EU-Kommissionen vedtaget to andre henstillinger om hhv. "dobbelt angivelse af priser og andre monetære beløb" og "dialog, opfølgning og oplysning for at lette overgangen til euroen" for at skabe klarhed og sikkerhed for forbrugere og virksomheder ved overgangen til euro. Dobbelt pris- og beløbsangivelse Formålet med dobbelt pris- og beløbsangivelse er dels at tilvænne og oplyse forbrugerne om prisniveauer i euro, dels at forebygge prisstigninger fremkaldt af forkert omregnede eller afrundede beløb. Ved dobbeltangivelse af priser og beløb i hhv. euro og en af de respektive nationale valutaer anbefaler EU-Kommissionen, at de officielle omregningskurser for deltagerlandenes valutaer benyttes og eurobeløbet afrundes til nærmeste cent, jf. afrundingsreglerne i boks 3. Forordning nr. 974/98 af 3. maj 998 (EF-tidende nr. L 39/ af. maj 998).

9 27 REGLER FOR OMREGNING OG AFRUNDING Boks 3 Euroens juridiske grundlag (med hjemmel i Maastricht-traktatens art. 235) fastsætter reglerne for, hvordan omregning mellem euroen og de nationale valutaer i euroområdet skal foregå. Alle officielle omregningskurser mellem euroen og de nationale valutaer i euroområdet er defineret med seks betydende cifre (ikke seks decimaler). Det er ikke tilladt at afrunde eller afkorte omregningskurserne. Ønsker man således at omregne fra euro til fx D-mark, multipliceres eurobeløbet med den officielle D-mark/euro omregningskurs på,95583: Eks. 000 euro *,95583 = 955,83 D-mark Det er ikke tilladt at anvende inverse omregningskurser afledt af omregningskursen. Dette skyldes, at den inverse omregningskurs kan føre til væsentlige afrundingsforskelle, når store beløb skal omveksles, eller ved mange gentagne omvekslinger, hvilket i yderste konsekvens kunne udvikle sig til en pengemaskine. Ønsker man derfor at omregne fra fx D-mark til euro opstilles en brøk, således at beløbet, der skal omregnes, divideres med omregningskursen: Eks. mia. D-mark = ( /,95583) euro = ,20 euro Var den inverse omregningskurs blevet anvendt i stedet var resultatet fejlagtigt blevet: Eks. mia. D-mark = * 0,5292 = euro, (en forskel på 8,80 euro) da /,95583 = 0,5292. Ønsker man at omregne et beløb mellem to nationale valutaer i eurområdet, omregnes beløbet først til euro. Dette mellemresultat må afrundes til minimum tre decimaler. Derefter omregnes eurobeløbet til den anden nationale valutaenhed. Andre omregningsmetoder må kun anvendes, hvis de giver samme resultat. Baggrunden for denne regel er ligesom for ovenævnte regel, at man vil hindre, at afrundingsforskelle kan misbruges. Eks. omregning fra D-mark til lire: 000 D-mark = (000/,95583) euro = 5,2988 euro ~ 5,292 euro 5,292 euro = (5,292 *.936,27) lire = ,36 lire, hvor.936,27 er den officielle omregningskurs mellem euro og lire. Afrundingsreglerne betyder, at beløb i euro, som skal betales eller kontoføres, altid afrundes enten opad eller nedad til nærmeste cent (dvs. maks. to decimaler). Omregnede beløb i en af de nationale valutaer, som skal betales eller kontoføres, afrundes opad eller nedad til nærmest underenhed, fx pfenning, eller i tilfælde af at der ikke findes en underenhed, til nærmeste enhed (i henhold til national lov eller praksis, kan der omregnes til en brøkdel af den nationale valutas underenhed eller enhed). Såfremt anvendelsen af omregningskursen fører til et beløb, der ligger nøjagtigt i midten, afrundes beløbet opad: Eks. 4,3450 euro kan afrundes til 4,35 euro.

10 28 Det er således ikke acceptabelt, ifølge EU-Kommissionen, i fx detailhandlen at lade værdien af en vare afhænge af, om kunden vil betale i euro eller i den nationale valuta. Dette forudsætter, at betalinger i både euro og den nationale valuta accepteres. Dobbelt pris- og beløbsangivelse er nemlig ikke ensbetydende med, at fx detailhandlen er forpligtet til også at acceptere betalinger i euro i overgangsperioden frem til. januar 2002, jf. princippet om "ingen tvang, ingen forbud". Detailhandlen opfordres imidlertid til klart at gøre opmærksom på, hvorvidt de accepterer betalinger i euro uanset om der er anført priser i både euro og den nationale valuta. Selv efter at eurosedler og mønter er indført, kan det tænkes, at den dobbelte pris- og beløbsangivelse fortsætter i en periode som en serviceydelse, indtil forbrugerne har vænnet sig til at "tænke i euro" i stedet for i deres gamle nationale valuta. Oplysning Efter EU-Kommissionens opfattelse er det vigtigt, at forbruger- og brancheorganisationer finder sammen og enes om nogle retningslinjer for dialog og information med fx kunder og underleverandører. Eurolandene bør endvidere starte debatter i skoler og uddannelsesinstitutioner for at fremme den almene viden om euroen. Henstillingen om dialog, opfølgning og oplysning indeholder desuden en bestemmelse om, at EU-Kommissionen har til hensigt at overvåge anvendelsen af "Standard for god praksis" for bankgebyrer ved omregning til euroen, og om anbefalingerne efterleves.

11 29 APPENDIKS Uddrag af EU-Kommissionens henstilling om bankgebyrer for omregning til euroen af 23. april 998: Artikel 2 - Standard for god praksis a) Praksis som EU-Kommissionen anser for at være lovpligtige:. gebyrfri omregning af indgående betalinger fra den nationale valutaenhed til euroenheden og omvendt i overgangsperioden 2. gebyrfri omregning af konti fra den nationale valutaenhed til euroenheden ved overgangsperiodens udløb 3. beregning af samme gebyr for tjenesteydelser i euroenheden som for identiske tjenesteydelser i den nationale valutaenhed. b) Anden anbefalet praksis:. gebyrfri omregning af udgående betalinger fra den nationale valutaenhed til euroenheden og omvendt i overgangsperioden 2. gebyrfri omregning af konti fra den nationale valutaenhed til euroenheden i overgangsperioden 3. gebyrfri veksling for kunder (dvs. kontohavere) af "husholdningsbeløb" i nationale sedler og mønter til eurosedler og -mønter i slutfasen. Bankerne bør på gennemsigtig måde kvantificere "husholdningsbeløb" på grundlag af beløbsstørrelse og hyppighed. Anbefalingerne indeholder desuden et afsnit om gennemsigtighed, der anbefaler, at bankerne offentliggør, hvorvidt og i hvilket omfang de har tænkt sig at følge henstillingerne. Såfremt bankerne anvender gebyrer, anbefales det endvidere, at der skelnes tydeligt mellem omregningskurs og gebyret. I december 998 udkom EU-Kommissionen med en foreløbig vurdering af, hvorvidt bankerne i de enkelte eurolande havde til hensigt at leve op til "Standard for god praksis" efter. januar 999. Resultatet af undersøgelsen var: Belgien: Bankerne er ifølge belgisk lov forpligtet til at implementere anbefalingerne i artikel 2 om "Standard for god praksis". Finland: Bankerne forventes at følge anbefalingerne. Der vil ikke komme nogen definition af begrebet "husholdningsbeløb", da der ikke Europa-Kommissionen, Europapers no. 30: Implementation of the Commission Recommendation on banking charges for the conversion to the euro.

12 30 i Finland er en øvre grænse for det beløb af sedler og mønter, som kan omveksles gebyrfrit. Frankrig: Bankernes forening har udsendt en erklæring, der er overvejende konsistent med EU-Kommissionens anbefalinger, og som bankerne forventes at følge. Holland: Det forventes, at alle banker i Holland implementerer anbefalingerne. Irland: Bankerne har indgået aftaler om en "Standard for god praksis", der følger EU-Kommissionens anbefalinger, og som er blevet offentliggjort. Italien: Bankernes forening, som dækker 99 pct. af bankerne, har anbefalet dets medlemmer at følge EU-Kommissionens anbefalinger og forventer, at bankerne gør det. Lu xembou rg: Der er indgået en generel aftale om retningslinjer for omvekslinger til euro, som er i overensstemmelse med EU-Kommissionens anbefalinger. Bankerne forventes at implementere aftalen. Husholdningsbeløb defineres ikke, da der ikke er nogen øvre grænse for gebyrfrie omvekslinger af sedler og mønter. Portu gal: Alle banker har underskrevet "Principper for god praksis", som følger EU-Kommissionens anbefalinger. Spanien: EU-Kommissionens anbefalinger dækkes af en lov, bortset fra afsnittet om gennemsigtighed. Det forventes, at bankerne frivilligt implementerer gennemsigtighedsafsnittet. Husholdningsbeløb defineres ikke, da der ikke er nogen øvre grænse for gebyrfrie omvekslinger af sedler og mønter. Tyskland: Det forventes, at alle tyske banker implementerer anbefalingerne. Østrig: Bankernes forening har anbefalet en fuld implementering af EU-Kommissionens anbefalinger, og det forventes at ske. Omvekslinger af sedler og mønter er omfattet af lovgivning i den nationale østrigske overgangsplan. Den samlede vurdering er således, at langt de fleste banker i euroområdet har tilkendegivet, at de agter at følge anbefalingerne i EU-Kommissionens henstilling. Hvorvidt dette også er sket i praksis, er Kommissionen i færd med at udarbejde en rapport om. Rapporten forventes at udkomme i foråret 2000.

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.1.2004 KOM(2004) 32 endelig 2004/0009 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om omregningskurserne mellem euroen og valutaerne i de medlemsstater,

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ EF-Tidende nr. C 369 af 07/12/1996 s. 0010 Forslag til Rådets forordning (EF) om indførelse af euroen (96/C

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 30.5.2000 KOM(2000) 346 endelig 2000/0137 (CNS) 2000/0134 (CNS) 2000/0138 (CNB) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DEN

Læs mere

Indførelsen af eurosedler og -mønter

Indførelsen af eurosedler og -mønter 1 Indførelsen af eurosedler og -mønter INDLEDNING Den 1. januar 00 indføres eurosedler og -mønter i de 1 eurolande. 1 Mens sedlerne er ens i alle landene, har mønterne både en national side og en fælles

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 09.11.2005 KOM(2005) 357 endelig/2 2005/0145 (CNS) CORRIGENDUM: Annule et remplace la version du 02.08.2005. Concerne toutes les versions linguistiques

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 28.6.2006 KOM(2006) 320 endelig 2006/0109 (CNS) 2006/0110 (CNB) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

Læs mere

Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU

Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU 79 Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU Niels C. Andersen, Juridisk Sektion, og Niels Bartholdy, Internationalt Kontor INDLEDNING I tilfælde af, at det ved folkeafstemningen 28.

Læs mere

(EFT L 337 af , s. 52) nr. side dato M1 Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2003/23 af 18. december L

(EFT L 337 af , s. 52) nr. side dato M1 Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2003/23 af 18. december L 2001D0913 DA 01.01.2009 005.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 6. december 2001 om udstedelse

Læs mere

RESTREINT UE. Strasbourg, den COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date

RESTREINT UE. Strasbourg, den COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr.

Læs mere

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8)

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8) DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8) Indledning og retsgrundlag Den 10. februar 2017 modtog

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (ECB/2010/29) (2011/67/EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (ECB/2010/29) (2011/67/EU) L 35/26 Den Europæiske Unions Tidende 9.2.2011 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (omarbejdning) (ECB/2010/29) (2011/67/EU) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 19.2.2004 SEK(2004) 204 endelig 2004/0046 (CNB) Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING om Fællesskabets holdning til en aftale om de monetære

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2001O0008 01/10/2001 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK L 148/56 Den Europæiske Unions Tidende 2.6.2006 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 19. maj 2006 om ændring af afgørelse ECB/2001/16 af 6. december 2001 om fordelingen af

Læs mere

C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende

C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende 25.11.2009 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 16. november 2009 om forslag til Rådets forordning om autentificering af euromønter og håndtering af euromønter,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.5.2007 KOM(2007) 260 endelig 2007/0093 (CNB) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 974/98 med henblik på indførelse

Læs mere

Europaudvalget 2008 2844 - Økofin Offentligt

Europaudvalget 2008 2844 - Økofin Offentligt Europaudvalget - Økofin Offentligt Folketingets Europaudvalg Christiansborg Finansministeren Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. - Økofin - Spørgsmål af. januar. 7. februar J.nr. 5-9 Spørgsmål:

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 15. maj 2008 (23.05) (OR. en) 9192/08 Interinstitutionel sag: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 15. maj 2008 (23.05) (OR. en) 9192/08 Interinstitutionel sag: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 15. maj 2008 (23.05) (OR. en) 9192/08 Interinstitutionel sag: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 FØLGESKRIVELSE fra: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0277 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0277 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0277 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.5.2014 COM(2014) 277 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg i henhold til artikel

Læs mere

Ny mønt til gamle riger

Ny mønt til gamle riger Ny mønt til gamle riger Tolv valutaer bliver til én side 03 Vi vil se mere til euroen side 04-05 02 PROFILAVIS NR 02 Euroen kommer EUROEN EN HISTORISK BEGIVENHED Den 1. januar 2002 blev eurosedler og mønter

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN. Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN. Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.5.2014 COM(2014) 277 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg i henhold til artikel 12 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 22.2.2014 Den Europæiske Unions Tidende C 51/3 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 19. november 2013 om et forslag til Europa-Parlamentets og

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 19.10.2001 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 276/21 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 27. september

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 31.10.2003 L 283/81 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 23. oktober 2003 om de deltagende medlemsstaters transaktioner med deres arbejdsbeholdninger i udenlandske valutater

Læs mere

Grænseoverskridende pengeoverførsler i euro fra den 1. juli 2003 hyppigt stillede spørgsmål (se også IP/03/901)

Grænseoverskridende pengeoverførsler i euro fra den 1. juli 2003 hyppigt stillede spørgsmål (se også IP/03/901) MEMO/03/140 Bruxelles, den 26. juni 2003 Grænseoverskridende pengeoverførsler i euro fra den 1. juli 2003 hyppigt stillede spørgsmål (se også IP/03/901) Hvilke ændringer sker der fra den 1. juli 2003?

Læs mere

Gebyrer for grænseoverskridende betalinger i Unionen og vekselgebyrer. Forslag til forordning (COM(2018)0163 C8-0129/ /0076(COD))

Gebyrer for grænseoverskridende betalinger i Unionen og vekselgebyrer. Forslag til forordning (COM(2018)0163 C8-0129/ /0076(COD)) 7.2.2019 A8-0360/ 001-001 ÆNDRINGSFORSLAG 001-001 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Eva Maydell Gebyrer for grænseoverskridende betalinger i Unionen og vekselgebyrer A8-0360/2018 Forslag til forordning

Læs mere

Kvartalsoversigt 4. kvartal

Kvartalsoversigt 4. kvartal Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 1999 99 4 Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 4. kvartal D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 1 9 9 9 Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 4. kvartal 1999

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK C 213/16 Den Europæiske Unions Tidende 20.7.2011 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 11. marts 2011 om en henstilling

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.6.2011 KOM(2011) 360 endelig 2011/0157 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse og indgåelse af en monetær aftale mellem Den Europæiske Union og Den Franske

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2000D /01/2004. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2000D /01/2004. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2000D0014 01/01/2004 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 20.4.2012 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0302/2009 af Eugenia Ioan, tysk statsborger, om tab på grund af valutakurserne i forbindelse med

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om pålydende værdi og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb.

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om pålydende værdi og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb. EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.11.2010 KOM(2010) 691 endelig 2010/0338 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om pålydende værdi og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål ***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål ***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål FORELØBIG 2001/0174(COD) 29. november 2001 ***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING om Rådets fælles holdning med henblik på

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

EUROPÆISK AFTALE OM FRIVILLIG ADFÆRDSKODEKS FOR INFORMATION OM BOLIGLÅN FORUD FOR KONTRAKTINDGÅELSE ( AFTALEN )

EUROPÆISK AFTALE OM FRIVILLIG ADFÆRDSKODEKS FOR INFORMATION OM BOLIGLÅN FORUD FOR KONTRAKTINDGÅELSE ( AFTALEN ) EUROPÆISK AFTALE OM FRIVILLIG ADFÆRDSKODEKS FOR INFORMATION OM BOLIGLÅN FORUD FOR KONTRAKTINDGÅELSE ( AFTALEN ) Denne aftale er forhandlet og indgået af de europæiske foreninger af henholdsvis forbrugersammenslutninger

Læs mere

02016Y0312(02) DA

02016Y0312(02) DA 02016Y0312(02) DA 21.09.2018 004.001 1 Denne tekst tjener udelukkende som dokumentationsværktøj og har ingen retsvirkning. EU's institutioner påtager sig intet ansvar for dens indhold. De autentiske udgaver

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK C 273/2 Den Europæiske Unions Tidende 16.9.2011 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 23. august 2011 om et forslag

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.7.2014 COM(2014) 448 final 2014/0207 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om tilpasning af Rådets forordning (EF) nr. 1340/2008 af 8. december 2008 om handel med visse

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 13.12.2005 C 316/25 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 1. december 2005 om forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 974/98 om indførelse af euroen

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2013) XXX draft MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN Anvendelsen af artikel 260 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ajourføring af oplysninger, der anvendes

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

Prisliste for Lunar Way

Prisliste for Lunar Way liste for Lunar Way Serviceydelser Udover nedenstående henvises der til Nykredits serviceydelsesprisliste: Serviceydelser 1. Konto Kontogebyr Oprettelsesgebyr Overtræksrente 22,5% 2. Overførsler Overførsel

Læs mere

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0900 (NLE) 2013/0900 (NLE) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RETSAKTER Vedr.: DET EUROPÆISKE RÅDS AFGØRELSE

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 COM(2014) 324 final 2014/0170 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015 DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND FOR FORSLAGET

Læs mere

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR BRIEF RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME EU- borgere handler som aldrig før på tværs af grænserne, og det kræver

Læs mere

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Definitioner

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Definitioner 1.6.2018 L 136/81 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2018/797 af 3. maj 2018 om Eurosystemets levering af tjenesteydelser vedrørende forvaltning af valutareserver i euro til

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 13.9.2013 2013/0024(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Retsudvalget til Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

PUBLIC. Bruxelles, den 13. marts 2003 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. 7205/03 Interinstitutionel sag: 2003/0803 (CNS) LIMITE UEM 67 INST 33 OC 87

PUBLIC. Bruxelles, den 13. marts 2003 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. 7205/03 Interinstitutionel sag: 2003/0803 (CNS) LIMITE UEM 67 INST 33 OC 87 Conseil UE RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 13. marts 2003 7205/03 Interinstitutionel sag: 2003/0803 (CNS) LIMITE PUBLIC UEM 67 INST 33 OC 87 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Beslutning

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2006O0004 DA 24.05.2013 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 7. april 2006 om Eurosystemets

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE 6.7.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 187/17 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 21. juni 2013 om de nærmere vilkår for omfordelinger af Den Europæiske Centralbanks kapitalandele mellem de nationale

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

Eva Maydell Gebyrer for grænseoverskridende betalinger i Unionen og vekselgebyrer (COM(2018)0163 C8-0129/ /0076(COD))

Eva Maydell Gebyrer for grænseoverskridende betalinger i Unionen og vekselgebyrer (COM(2018)0163 C8-0129/ /0076(COD)) 7.2.2019 A8-0360/2 Ændringsforslag 2 Roberto Gualtieri for Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Eva Maydell Gebyrer for grænseoverskridende betalinger i Unionen og vekselgebyrer (COM(2018)0163 C8-0129/2018

Læs mere

16567/14 cos/kf/gm 1 DGG 1C

16567/14 cos/kf/gm 1 DGG 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. december 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2014/0807(CNS) 16567/14 EF 342 ECOFIN 1171 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.05.2001 KOM(2001) 266 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om supplering af bilaget til Kommisssionens forordning (EF) nr. 1107/96 om registrering

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 27.11.2007 KOM(2007) 756 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET, EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG,

Læs mere

under henvisning til statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, særlig artikel 28.5, og

under henvisning til statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, særlig artikel 28.5, og 11.1.2019 L 9/183 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2019/45 af 29. november 2018 om de nærmere vilkår for omfordeling af Den Europæiske Centralbanks kapitalandele mellem de nationale centralbanker

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1.

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1. STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2008:26 3. november 2008 Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) Resumé: Samlet set opfyldte de 27 EU-lande ØMU-kriterierne for både det

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2004O0013 DA 22.12.2004 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B M1 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 1. juli 2004 om Eurosystemets

Læs mere

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE DA DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 12. februar 2019 om et forbud mod anvendelse af 500-eurosedler og visse ændringer af lovgivning om bekæmpelse af hvidvask af penge (CON/2019/5) Indledning og

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET C5-0639/2001. Fælles holdning. Mødedokument 2001/0174(COD) 10/12/2001

EUROPA-PARLAMENTET C5-0639/2001. Fælles holdning. Mødedokument 2001/0174(COD) 10/12/2001 EUROPA-PARLAMENTET 1999 Mødedokument 2004 C5-0639/2001 2001/0174(COD) DA 10/12/2001 Fælles holdning vedtaget af Rådet den 7. december 2001 med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

12848/18 HOU/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12848/18. Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS)

12848/18 HOU/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12848/18. Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS) 12848/18 FISC 397 ECOFIN 881 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 25.11.2009 Den Europæiske Unions Tidende C 284/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 5. november

Læs mere

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI 21.9.2018 DA Den Europæiske Unions Tidende C 338/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk)

(Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) 30. 12. 98 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 356/1 I (Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EF) Nr. 2818/98 af 1. december 1998 om anvendelse af

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.12.2014 COM(2014) 721 final 2014/0345 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig og Polen til at ratificere eller tiltræde Budapestkonventionen om

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. november 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. november 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. november 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0371 (CNS) 14128/17 LIMITE FISC 258 ECOFIN 924 UD 259 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK C 29/6 Den Europæiske Unions Tidende 7.2.2003 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK Henstilling i henhold til artikel 10.6 i statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank om Rådets

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken 2 Historiske highlights 1813 1818 1936 Statsbankerotten: Gennemgribende pengereform som følge af voldsom krigsinflation efter Napoleons-krigene. Nationalbanken

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 31.1.2008 C 27/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 17. december 2007 efter anmodning fra Rådet

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1968L0360 DA 01.05.2004 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 15. oktober 1968 om afskaffelse af restriktioner om

Læs mere

Fra irske pund til euro

Fra irske pund til euro 5 Fra irske pund til euro Ulrik Bie, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Den 9. februar 2002 ophørte det irske pund med at være lovligt betalingsmiddel i Irland. Hermed afsluttedes omvekslingsperioden, der begyndte.

Læs mere

Kontopakker Pris i DKK Bemærkning

Kontopakker Pris i DKK Bemærkning Kontopakker Prisliste - Forbrugere Bolig Danmark Løn skal indgå på kontoen samt have finansiering af dansk ejereller andelsbolig igennem Swedbank Danmark Sundspendlere 35,00/måned* Løn skal indgå på kontoen

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 29.9.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. juni 2005 (OR. en) 9645/05 CAB 22 JUR 229 OC 407

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. juni 2005 (OR. en) 9645/05 CAB 22 JUR 229 OC 407 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 13. juni 2005 (OR. en) 9645/05 22 JUR 229 OC 407 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Rådets forordning om ændring af forordning nr. 1 af 15. april 1958

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen) 12

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen) 12 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen) 12 1 I bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen), jf. bekendtgørelse nr. 663 af 16. juni 2006, som ændret

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 2.7.2003 KOM(2003) 387 endelig 2003/0142 (CNB) Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om godkendelse af visse ændringer, der skal foretages

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs- og vækstudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 10. december 2015 Forslag om

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2014 C(2014) 7594 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 22.10.2014 om ændring af gennemførelsesafgørelse C(2011) 5500 endelig, hvad angår titlen og listen

Læs mere

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 128, stk. 1,

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 128, stk. 1, 20.2.2015 L 47/29 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2015/280 af 13. november 2014 om oprettelse af Eurosystemets system for produktion af og offentligt udbud vedrørende eurosedler

Læs mere

12849/18 AKA/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12849/18. Interinstitutionel sag: 2017/0249 (NLE)

12849/18 AKA/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12849/18. Interinstitutionel sag: 2017/0249 (NLE) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0249 (NLE) 12849/18 FISC 398 ECOFIN 882 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Priser og tidsfrister - Danmark

Priser og tidsfrister - Danmark Priser og tidsfrister Danmark Betalinger modtaget elektronisk i Danske Bank til automatisk behandling Gælder fra 1. januar 2018 Indenlandske udgående betalinger til banker i Danmark (Modtaget elektronisk

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 8.5.2009 Den Europæiske Unions Tidende C 106/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 20. april 2009

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

Valørdag for afsender

Valørdag for afsender er og vilkår for udenlandske betalinger Gælder fra den 1. januar 2004 for kunder i Danske Bank Betalinger til udlandet og betalinger i valuta til et indenlandsk pengeinstitut Generelt Vi afregner en ordre

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk)

(Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) L 181/6 I (Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1338/2001 af 28. juni 2001 om fastlæggelse af de foranstaltninger, der er nødvendige for at beskytte euroen mod falskmøntneri

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 7.12.2018 L 311/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/1910 af 4. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF, for så vidt angår harmonisering og forenkling af visse regler i det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */

Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */ Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */ EF-Tidende nr. C 207 af 18/07/1996 s. 0013 Forslag til Europa-Parlamentet

Læs mere

,-2006 Dansk. Texas Instruments Holland B.V. Rutherfordweg CG Utrecht The Netherlands

,-2006 Dansk. Texas Instruments Holland B.V. Rutherfordweg CG Utrecht The Netherlands ,-2006 Dansk Texas Instruments Holland B.V. Rutherfordweg 102 3542 CG Utrecht The Netherlands 2000 Texas Instruments Incorporated http://www.ti.com/calc ti-cares@ti.com E2006/OM/12L1/A Installation af

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.9.2017 C(2017) 6474 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 29.9.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. marts 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. marts 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. marts 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2011 K(2011) 9585 endelig KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 21.12.2011 om ændring af forordning (EF) nr. 1569/2007 om indførelse af en mekanisme

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.9.2014 C(2014) 6767 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om ajourføring af de oplysninger, der anvendes til beregning af de faste beløb og de tvangsbøder, som Kommissionen

Læs mere

Prisstabilitet: Hvorfor er prisstabilitet vigtig for dig? Elevhæfte

Prisstabilitet: Hvorfor er prisstabilitet vigtig for dig? Elevhæfte Prisstabilitet: Hvorfor er prisstabilitet vigtig for dig? Elevhæfte Hvad kan man købe for 10 euro? To cd-singler? Eller måske sit yndlingsugeblad hver uge i en måned? Har du nogen sinde tænkt over, hvordan

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Bankerne kan nu oplyse identitet på kunder, der har betalt for lidt

Bankerne kan nu oplyse identitet på kunder, der har betalt for lidt Bankerne kan nu oplyse identitet på kunder, der har betalt for lidt BILAG TIL ORIENTERING Loven og dens forarbejder Bestemmelsen lyder således:» 117 a. Et pengeinstitut kan videregive oplysninger om en

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2006O0009 DA 05.07.2008 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 14. juli 2006 om visse forberedelser

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 30.10.2018 L 271/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/1618 af 12. juli 2018 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 231/2013 for så vidt

Læs mere