HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. november 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. november 2010"

Transkript

1 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. november 2010 Sag 346/2008 CO10, Centralorganisationen af 2010 (tidligere Statstjenestemændenes Centralorganisation II) for Dansk Told & Skatteforbund som mandatar for A, B, C og D (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod SKAT, Hovedcentret (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) Biintervenient til støtte for SKAT: Personalestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 19. afdeling den 25. september I pådømmelsen har deltaget ni dommere: Børge Dahl, Per Sørensen, Per Walsøe, Asbjørn Jensen, Poul Søgaard, Jon Stokholm, Vibeke Rønne, Hanne Schmidt og Lars Hjortnæs. Påstande Appellanten, CO10, Centralorganisationen af 2010 (tidligere Statstjenestemændenes Centralorganisation II) for Dansk Told & Skatteforbund som mandatar for A, B, C og D, har gentaget sine påstande. Indstævnte, SKAT, Hovedcentret, har påstået stadfæstelse.

2 - 2 - Anbringender Appellanterne A, B og D har ikke for Højesteret gjort gældende, at der ved lovgivningen om overførsel af kommunale tjenestemænd til statslig ansættelse er sket en udvidelse af deres ansættelsesområder i strid med grundlovens 73. De har endvidere præciseret, at de ikke gør gældende, at overførslen i november 2005 fra kommunal ansættelse til statslig ansættelse i sig selv udgør en tilsidesættelse af deres rettigheder som tjenestemænd, men at der i relation til spørgsmålet om, hvorvidt stillingerne i de nyoprettede kundecentre og betalingscentret kan betragtes som passende, skal tages hensyn til deres tidligere ansættelse som kommunale tjenestemænd. Samtlige appellanter har om spørgsmålet om stillingsnedlæggelser anført, at deres tidligere stillinger ikke blev genbesat og ikke kan genfindes i den nye struktur, som ændringerne i SKAT s organisation og arbejdsform har medført. Der er endvidere sket en væsentlig reduktion af antallet af medarbejdere i organisationen. Hertil kommer, at der er sket sådanne forandringer i arbejdsformen og i stillingernes indhold, at der reelt er tale om en nedlæggelse af stillingerne. C og D har desuden gjort gældende, at de stillinger, de fik anvist, ikke ligger inden for, hvad de har været pligtige at tåle, jf. tjenestemandslovens 12. Den geografiske begrænsning, som SKAT har anvendt ved vurderingen af, om en anvist stilling kunne anses for at ligge inden for, hvad en kommunalt ansat tjenestemand var pligtig at tåle, skal endvidere efter en almindelig lighedsgrundsætning være den samme for alle tidligere kommunalt ansatte tjenestemænd og for statsligt ansatte tjenestemænd. SKAT har heller ikke foretaget et konkret og individuelt skøn i forhold til den geografiske udstrækning af ansættelsesområdet for C og D. SKAT havde ikke ved udpegningen af C og D til stillingerne i henholdsvis betalingscentret og kundecentret fuld klarhed over, hvad de skulle beskæftige sig med. Dette gælder især for C, som ikke på noget tidspunkt er blevet anvist en konkret stilling. SKAT kan derfor heller ikke løfte bevisbyrden for, at de anviste stillinger var passende. C har yderligere anført, at forklaringerne fra E og F viser, at disse anså hende for deres overordnede, og at et sådant forhold ikke indgik i arbejdet ved betalingscentret. Desuden var C ansat som foged, hvilket arbejde hun ikke kunne udføre i en stilling ved betalingscentret.

3 - 3 - D har anført, at han arbejdede under betegnelsen skatterevisor, og at dette bl.a. gav sig udslag i en højere løn. SKAT har for Højesteret vedrørende spørgsmålet om stillingsnedlæggelse anført, at appellanternes stillinger ikke blev nedlagt på grund af omorganiseringen, men at der skete en ændring af deres arbejdsopgaver og af indholdet af deres stillinger. SKAT har ikke nedlagt stillinger i perioden, og der er heller ikke sket afskedigelser på grund af bevillingsmangel. De anviste stillinger medførte heller ikke ændringer i stillingsindholdet i et sådant omfang, at det kan sidestilles med, at de oprindelige stillinger er nedlagt, idet dette efter retspraksis alene er tilfældet, når den hidtidige stilling tømmes for indhold. Med hensyn til spørgsmålet om anvisning af passende stillinger til C og D har SKAT anført, at det senest ved Højesterets dom af 10. december 2008 (UfR 2009 s. 704) er understreget, at der må accepteres større ændringer i en stillings karakter, når det sker som led i en omfattende organisationsændring. Cs stillingsbetegnelse var konsulent og således ikke foged eller pantefoged, der blot er en beskrivelse af en funktion. Det bestrides i øvrigt, at C har haft en fogedassistent knyttet til sig under sin ansættelse i København, idet denne ordning var afskaffet. Der var derfor ikke et over-underordnelsesforhold mellem C og E og F. D var og forblev ansat i en stilling som fuldmægtig og bevarede sin hidtidige løn. Skatterevisor er ikke en stillingsbetegnelse, men en uddannelse. Forklaringer Til brug for Højesteret er der afgivet forklaring af Jan Nørner, E og F samt supplerende forklaring af Bent Lekdorf. Jan Nørner, der er faglig sekretær i Dansk Told & Skatteforbund, har forklaret bl.a., at han blev ansat i en kommunal skatteforvaltning i 1988 og er uddannet skatterevisor. I 2004 blev han ansat som faglig sekretær i HK Kommunal og i 2005 som faglig sekretær i Dansk Told & Skatteforbund.

4 - 4 - Skatterevisoruddannelsen bestod indtil 1995 af to dele. Første del var et 2-årigt forløb og anden del et 4-årigt forløb. Uddannelsen blev afsluttet med en hovedopgave. Uddannelsen blev taget sideløbende med, at man arbejdede. Man var typisk på skole en dag om ugen. Når man havde færdiggjort sin uddannelse, fik man den højere grundløn. Det var ikke afhængigt af, hvilke opgaver man varetog. Han ved ikke, hvorfor stillingsbetegnelsen skatterevisor ikke blev brugt i ansættelsesbeviser. Da man stadig havde gammel løn, brugte man de generelle stillingsbetegnelser til indplacering i lønrammerne, men det faldt bort med Ny Løn i Stillingsbetegnelsen assistent og overassistent i overenskomstens 4, stk. 2, kan dække over mange forskellige uddannelser, herunder andre former for kontorgrunduddannelser. Han ved ikke, om betegnelsen edb-medhjælper og tasteoperatør dækker over en specifik uddannelse. Betegnelserne erhvervssproglig korrespondent, informatikassistent, datamatiker, datanom og administrationsøkonom dækker over specifikke uddannelser. Definitionerne i stk. 3 specialister, mellemledere og ledere er brede stillingsbetegnelser, hvor man lokalt kunne forhandle lønindplacering. I stk. 6 nævnes specialistuddannelser, der berettiger til en bestemt lønmæssig indplacering. Løntrinene 29, 34, 40 og 46 ligger over de løntrin, der fremgår af overenskomstens 4, stk. 2. Forskellen mellem løntrin 26 og 29 er godt kr kr. om måneden. En skatterevisor var blandt de højestlønnede skattemedarbejdere. E har forklaret bl.a., at hun har været ansat i Skat siden 1980, men blev afskediget i november 2009 på grund af sygdom. I 2005 var hun ansat i inddrivelsesafdelingen på Tagensvej. Hendes stillingsbetegnelse internt var fogedpige, og det dækkede over en slags sekretær for fogeden. Hendes arbejdsopgaver bestod i at skrive indkaldelser til restanter, telefonsamtaler med restanter og tastearbejde, som hun udførte for fogeden. Der er forskel mellem de arbejdsopgaver, som udføres af fogedpigen og af fogeden. Hun afholdt ikke selv fogedmøder og foretog heller ikke udkørende fogedforretninger. Det var de fogeder, hun var tilknyttet, der instruerede hende i, hvilke opgaver hun skulle lave. Hun har lavet arbejde for C, men kan ikke huske præcist hvornår. Perioden strakte sig over mere end et år. Hun lavede stort set kun administrative opgaver, men en gang imellem udførte hun arbejdsopgaver, som fogeden normalt tog sig af. Det var tinglysningsekspeditioner. Overlappet mellem arbejdsopgaver kunne derudover bestå i f.eks. skrivearbejde, som fogeden nogle gange udførte selv.

5 - 5 - F har forklaret bl.a., at hun startede som elev hos Skat i Hun ophørte i Hun arbejdede som fogedassistent på Tagensvej i København. Hun sad sammen med en foged og var med som vidne på udkørende fogedforretninger. Hun deltog endvidere som vidne under fogedmøderne. Hun havde alene administrative opgaver. Hun var fogedassistent for C og har siddet med hende fra juni 2004 til marts Hun og C sad på samme kontor og var stort set sammen hele tiden. C var foged og havde bemyndigelse til at tage på udkørende fogedforretninger. Når hun foretog administrative opgaver, skrev C blandt andet konkursbegæringer og gennemgik restanternes regnskaber med henblik på at konstatere, om der var plads til foretagelse af udlæg. Hierarkisk var hun underordnet C. C kunne instruere hende om, hvilke opgaver hun skulle udføre. C var på udkørende fogedforretning en gang om ugen. Hver foged i afdelingen havde en dag i fogedretten om ugen og en dag, hvor man kørte ud. Telefoner blev både stillet ind til hende og C. Var det administrative forespørgsler, stillede C dem videre til hende. De beskæftigede sig begge kun med virksomhedsskat. Hun arbejdede i hele perioden på nedsat tid. Det var almindeligt, at man kun arbejdede for en foged. Der var rigeligt med arbejde. Det var kun C, som havde fogedkort og en uddannelse som foged. Bent Lekdorf har supplerende forklaret bl.a., at han havde ansvaret for inddrivelsen i Skattecenter København. Af de medarbejdere, der var ansat, havde et antal ikke autorisation som foged, enten fordi de ikke ønskede det, eller fordi de ikke havde uddannelsen. Et antal medarbejdere fungerede som fogeder, og de, der ikke fungerede som fogeder, tog sig af andre opgaver. De ville gerne have medarbejdere, der havde kendskab til alle arbejdsopgaver, og lod derfor medarbejdere tage uddannelsen som foged, selv om de ikke ønskede at fungere som fogeder. Efter hans opfattelse havde C ikke en fogedassistent. Han kan godt forstå, at F kan have haft den opfattelse, at hun var fogedassistent for C. F ønskede selv at blive foged, og medarbejdere, der ønskede at blive foged, fulgte en uddannet foged i et år, hvorefter de påbegyndte uddannelsen og fik deres egne klienter. Når uddannelsen var færdiggjort, vendte den pågældende tilbage og fulgte igen den uddannede foged.

6 - 6 - I 2004 eller 2005 flyttede de til nogle mindre kontorer, og C sad herefter alene. Da F startede, sad hun sammen med C. Han ved ikke, hvorfor F blev placeret sammen med C. De har ikke pantefogeder med egne fogedassistenter. I perioden fra 2001 til 2005 kunne en foged få tilknyttet en fogedassistent mod at tage to distrikter. C var ikke en af disse fogeder. I 2004 eller 2005 da man introducerede hjemmearbejdspladser, ønskede C at få en sådan, og det fik hun. Hun arbejdede herefter hjemme to dage om ugen. Pantefogeduddannelsen er en formel uddannelse og ikke en sidemandsoplæring. Uddannelsen foregår i Skats egen uddannelsesinstitution. Uddannelsen strækker sig over tre måneder, hvor man to dage om ugen er væk fra sin arbejdsplads. Han er bekendt med udtrykket fogedpige. Fogedpige og fogedassistent er efter hans opfattelse det samme. Fogedassistenterne passede fogedens telefon. Man kan godt bruge udtrykket sekretær om fogedassistenten i forhold til fogeden. ToldSkat afskaffede betegnelsen fogedassistent før Ingen af medarbejderne har stillingsbetegnelsen pantefoged. De, der ikke havde autorisation som foged, blev ansat med stillingsbetegnelsen assistent, overassistent, konsulent eller fuldmægtig, afhængig af hvilken uddannelsesmæssig baggrund de havde. Umiddelbart før 2005 ansatte de ikke akademikere med henblik på, at de skulle blive pantefogder. Det var typisk kontorassistenter, assistenter eller overassistenter. Forskellen på, om man har stillingsbetegnelsen assistent eller overassistent, er anciennitet. Det samme gør sig gældende for så vidt angår forskellen mellem overassistent og konsulent. En akademiker ville blive ansat som fuldmægtig. Der var lønforskelle afhængig af stillingsbetegnelsen, ikke af opgaverne. Supplerende sagsfremstilling Af en oversigt over antallet af medarbejdere i SKAT ved overgangen til den ny struktur pr. 1. november 2005 fremgår, at antallet af ansatte i alt var I skatteministerens besvarelse af 6. november 2006 af folketingsspørgsmål nr. S 370 hedder det bl.a.: Spørgsmål:

7 - 7 - Kan ministeren bekræfte oplysningerne i artiklen Efterspurgte pantefogeder tvunget ud af deres egne job fra Jyllands-Posten Århus 18. oktober 2006, om at de mange pantefogeder, der er fyret efter tvangsforflytningerne til bl.a. Ringkøbing, ikke kan søge de nye jobs, der opslås internt i SKAT, da der er indført et ansættelsesstop, så SKAT nu må rekruttere nye, uerfarne pantefogeder og fyre nuværende, erfarne pantefogeder? Svar: Formålet med Betalingscentret og Kundecentret er at styrke opgaveløsningen på de respektive områder gennem etablering af stærke faglige miljøer og at opnå effektiviseringsgevinster. Betalingscentret samler håndteringen af en lang række betalingsopgaver, der tidligere har været placeret ved de enkelte skattecentre, mens Kundecentret bl.a. har til opgave at besvare den overvejende del af telefonopkald og s mv. fra borgere og virksomheder. For at opnå de nævnte gevinster hurtigst muligt har bemandingen af Betalingscentret og Kundecentret første prioritet. SKAT har som udgangspunkt ansættelsesstop, hvilket bl.a. skal ses i sammenhæng med, at antallet af ansatte på sigt skal reduceres gennem naturlig afgang. Derfor kan SKAT ikke bare ansætte nye medarbejdere men må udnytte de kompetencer, der allerede er i organisationen. For at få bemandet Betalingscentret og Kundecentret er der derfor flyttet medarbejdere fra andre steder i SKAT. Det er i stor udstrækning sket ad frivillighedens vej, medens nogle medarbejdere er blevet udpeget til at skulle forflyttes uansøgt. Både Betalingscentret og Kundecentret har brug for medarbejdere med inddrivelseskompetencer for at kunne løse opgaverne. Dette har betydet, at der bl.a. er udpeget pantefogeder til at skulle uansøgt forflyttes til Betalingscentret og Kundecentret, da de har de nødvendige kompetencer. Inddrivelsesområdet har også meget høj prioritet, hvorfor det også er nødvendigt at flytte medarbejdere til inddrivelsesområdet fra andre opgaver i SKAT. Derfor er der på inddrivelsesområdet udarbejdet interne opslag. SKAT er naturligvis nødt til at træffe de foranstaltninger, der er nødvendige for at kunne løse opgaverne. Dette gælder både for så vidt angår opgaverne i Betalingscentret, Kundecentret og andre skatteopgaver. SKAT har ikke på noget tidspunkt ønsket at afskedige kompetente medarbejdere. Tværtimod har det hele tiden været håbet, at de medarbejdere, der er udpeget til at skulle forflyttes til Betalingscentret eller Kundecentret, ville flytte med til deres nye arbejdssted. Desværre har mange sagt nej til forflyttelse, hvilket medfører, at de enten selv tager deres afsked eller afskediges af SKAT. Regeringen har besluttet, at SKAT kan rekruttere nye medarbejdere til Betalingscentret og Kundecentret i det omfang, de udpegede medarbejdere ikke ønsker at flytte med til deres nye arbejdssted og derfor tager deres afsked. Når en medarbejder er afskediget fra SKAT, kan vedkommende ikke længere søge stillinger, der opslås internt. Af overenskomst for kontor- og edb-personale KL 2005 fremgår af 4, stk. 3, om grundløn, at der anvendes højere løntrin for specialister, mellemledere og ledere end for en

8 - 8 - række andre medarbejdere, bl.a. kontorassistenter, assistenter, overassistenter og korrespondenter. I 4, stk. 6, hedder det: Specialister, mellemledere og ledere, herunder skatterevisorer og ansatte med Forvaltningshøjskolens Afgangseksamen (FA) indplaceres efter lokal aftale på en af de anførte grundlønninger i stk. 3. Af en udateret jobprofil for 2006 fremgår bl.a. om stillingen kundeservicemedarbejder til borgerområdet: Kundeservicemedarbejderen på borgerområdet modtager alle henvendelser fra borgere, som via en digital visitering vælger borgerområdet, hvilket udgør ca. 70% af alle opkald. Af disse opkald er det målsætningen, at du kan afslutte 70% selv. De resterende 30% skal du viderestille til den rette enhed i Kundecentret. Vi søger kundeservicemedarbejdere til borgerområdet med en eller flere af følgende kompetencer: Borgerområdet Personbeskatning Du har kendskab til reglerne på lønmodtagerområdet, og kan håndtere både generelle og specifikke spørgsmål indenfor lønligningsområdet herunder satser, tidsfrister mm. Du har kendskab til reglerne omkring forskud, herunder ændring af skattekort Du har kendskab til reglerne omkring årsopgørelser. Inddrivelse, borgere Du kan besvare forespørgsler indenfor inddrivelsesområdet Du har kendskab til reglerne på inddrivelsesområdet, herunder indgåelse af betalingsaftaler på medspillere. Dødsbobeskatning Du har kendskab til de forskellige skiftemåder, fx privat skifte Du har kendskab til den skattemæssige behandling af boernes aktivmasser Du har kendskab til ændring af skattekort i forbindelse med dødsfald. Udlandsbeskatning Du har kendskab til dobbeltbeskatningsoverenskomsterne, herunder lempelsesordningerne Du har kendskab til forskerreglen (Kildeskattelovens 48E) Du har kendskab til ændring af skattekort for til og fraflyttere

9 - 9 - Du har kendskab til fritagelse for skattetræk, herunder lempelsesreglerne Din faglige profil kan dække et eller flere af fagområderne. I SKAT s meddelelse af 2. marts 2006 om Bemanding af Betalingscentret og Kundecentret hedder det vedrørende Betalingscentret bl.a.: Opgaveportefølje Den opgaveportefølje, der foreslås samlet overført, dækker samtlige BC-opgaver (bortset fra beløbsvurdering og modregning vedrørende overskydende skat samt transporter), dvs. behandling af angivelser, manuelle indbetalinger fejllister og modregning vedrørende moms, lønsum, A-skat samt angivelser til MIA og listesystemet, behandling af FF ere, COR m.m. Sager om fritagelse for renter og gebyrer overføres ligeledes, da disse har naturlig sammenhæng med angivelsesopgaven. Behandlingen af ovenstående opgaver har en afledet effekt på placering af indbetalinger, posthåndtering, KOBRA, SAP og agenttelefonen. Disse opgaver forudsættes derfor også overført. Retsgrundlag Ifølge tjenestemandslovens 12, stk. 1, har en tjenestemand inden for sit ansættelsesområde pligt til at underkaste sig sådanne forandringer i sine tjenesteforretningers omfang og beskaffenhed, der ikke ændrer tjenestens karakter, og som ikke medfører, at stillingen ikke længere kan anses for passende for ham. I samme omfang kan det pålægges ham at overtage en anden stilling. Tjenestemandslovens 32, stk. 1, og stk. 4, nr. 1, er affattet således: 32. En tjenestemand, der afskediges, fordi ændringer i forvaltningens organisation eller arbejdsform medfører, at stillingen nedlægges bevarer sin hidtidige løn i 3 år, jf. dog stk Stk. 4. Der ydes ikke rådighedsløn til den, der 1) ansættes i eller får anvist en anden stilling, som den pågældende har pligt til at overtage efter 12 og 13 I betænkning nr. 483/1969 afgivet af Tjenestemandskommissionen, 1. Del Tjenestemandsloven, der ligger til grund for tjenestemandslovens 12 og 32, hedder det i indledningen i kapitel 3 om forslaget til et nyt tjenestemandssystem bl.a.: Beskyttelsen mod ændringer i tjenestemændenes vilkår, der i sig selv har gavnlige virkninger for deres selvstændighed, har i den udformning, den har fået, vist sig at vanskeliggøre nyordninger og omdannelser i statsadministrationen, selv hvor disse har væ-

10 ret almindelig erkendt som nødvendige i en periode med stærk vækst og betydelige ændringer i samfundsvilkårene. Videre fremgår af betænkningen bl.a.: 4. Ændringer i tjenestemandsstillingens omfang og beskaffenhed. Det er efter tjenestemandskommissionens opfattelse værdifuldt, at retssystemet er således indrettet, at tjenestemændenes selvstændighed beskyttes. På den anden side må det erkendes, at den gældende forflyttelsesregel på en række områder meget kraftigt har understreget stivheden i tjenestemandssystemet. Den har f.eks. vanskeliggjort selvfølgelige og nødvendige sammenlægninger på folkeskolens område og overførelse fra en tjenestegren, som udviklingen har gjort overflødig, til en anden, hvor der har været arbejdskraftsmangel. I det hele kan det vistnok fastslås, at forflyttelsesreglerne har besværliggjort de ændringer i administrationens opbygning, som dennes vækst og ændrede funktioner åbenbart kræver, i et videre omfang end nødvendigt af hensyn til tjenestemændenes beskyttelse. Kommissionen har derfor set det som sin opgave at finde en løsning, der så vidt muligt skaber balance mellem på den ene side statens krav på i en hastigt skiftende udvikling at kunne tilpasse og effektivisere den offentlige administration og på den anden side beskyttelsen af tjenestemændenes selvstændighed mod uberettiget politisk og personligt pres og den enkelte tjenestemand mod alt for voldsomme ændringer i hans personlige forhold. Karakteristisk for den nyordning, som kommissionen foreslår som resultat af denne afvejning, er følgende træk: 2) Såvel af hensyn til tjenesten som til den enkelte tjenestemand bør det ved fremtidige ansættelser gøres så klart som muligt, hvilke ændringer en tjenestemand bør forudse, således at han kan indrette sig derefter. For at opnå dette resultat foreslås, at der i opslag og ansættelsesbreve angives fire momenter, som er af afgørende betydning for tjenestemandsstillingens art og beskaffenhed. To af disse momenter tillægges vægt som grænse for de ændringer, som en tjenestemand må finde sig i; to andre har derimod ingen betydning i denne forbindelse. De to førstnævnte momenter er ansættelsesområde og stillingsbetegnelse. Ved ansættelsesområde tænkes på angivelser som f.eks. justitsministeriet, ligningsdirektoratet, sundhedsstyrelsen, matrikeldirektoratet, universitetets, kommunitetets og Sorø akademis økonomiske forvaltning, universitetet og kommunitetet, Danmarks tekniske højskole, justervæsenet, statsbanerne, forsvarets værn, vandbygningsvæsenet o.s.v. De nævnte eksempler er ansættelsesområder, der allerede findes i gældende ret. Som udtryk for bestræbelser på at skabe et smidigere tjenestemandssystem må man imidlertid forudse, at ansættelsesområderne udvides, således at de førstnævnte, små ansættelsesområder forsvinder. Man må derfor vente ansættelsesområder, der betegnes som f.eks. ministerierne eller centraladministrationen, de højere læreanstalters administration o.s.v. Stillingsbetegnelsen angiver arten af den virksomhed, som vedkommende udfører inden for ansættelsesområdet. Som eksempler hentet fra de gældende bestemmelser kan nævnes assistent, kaptajn, styrmand, ingeniør, amtsligningsinspektør, sekretær o.s.v. De to momenter, som i denne forbindelse er uden betydning for, om der foreligger ændringer, er løngrad og tjenestested.

11 Resultatet bliver herefter, at en tjenestemand som hovedregel må tåle ændringer, som ikke forandrer hans ansættelsesområde og som ligger inden for stillingsbetegnelsen, således som denne må forstås efter traditionel sprogbrug eller efter sin ordlyd. Tjenestemanden må således tåle ændringer, som er en følge af den tekniske udvikling eller udviklingen i de samfundsmæssige vilkår, ligesom han må tåle ændringer i tjenestestedets placering samt ændringer som følge af administrative reformer, når blot disse ændringer ikke går ud over den grænse, som ligger i ansættelsesområde og stillingsbetegnelse. Af hensyn til tjenestemanden selv har man imidlertid fundet, at der burde fastsættes endnu en yderligere begrænsning. Den har man søgt at udtrykke ved ordet passende. En tjenestemand behøver herefter ikke at tåle ændringer, selv om de holder sig inden for ansættelsesområdet og stillingsbetegnelsen, når han efter en bedømmelse på grundlag af sådanne momenter som uddannelse, alder, helbredstilstand eller den sædvanlige opfattelse af status m.v. ikke kan siges at få en passende stilling. I betænkningens bemærkninger til udkast til tjenestemandslovens 32 hedder det bl.a.: Kommissionen finder, at der i det nye tjenestemandssystem vil blive taget fornødent hensyn til tjenestemændenes berettigede krav på tryghed ved en regel om, at der i indtil 3 år udbetales den hidtidige løn såfremt ændringer i forvaltningens organisation eller arbejdsform nødvendiggør nedlæggelse af tjenestemandens stilling. Forudsætningerne for en sådan ydelse må være, at det ikke har været muligt at tilbyde tjenestemanden en passende stilling inden eller uden for hans ansættelsesområde, som han ville være pligtig til at overtage, og i den 3-årige periode må pligten til at overtage en stilling, der opfylder disse krav, bestå. Såfremt den for den hidtidige stilling fastsatte pligtige afgangsalder passeres i løbet af 3-års perioden, må der finde afskedigelse sted på normale vilkår. Kommissionen går i øvrigt ud fra, at der for nyansatte tjenestemænd vil blive fastsat udvidede ansættelsesområder og hensigtsmæssige regler for behandling af spørgsmål om overgang til andet ansættelsesområde, således at det kun i sjældne undtagelsestilfælde vil være påkrævet at anvende den i 32 foreslåede regel. Højesterets begrundelse og resultat Overgangen fra kommunal til statslig tjenestemandsansættelse I 2005 skete der en omfattende omlægning af den danske skatteforvaltning ved, at skatteopgaver, der hidtil havde været varetaget af kommunerne, overgik til staten. I den forbindelse blev de kommunale tjenestemænd, der hidtil havde varetaget disse kommunale skatteopgaver, overført til ansættelse i Skatteministeriet på vilkår, der i øvrigt svarede til de hidtidige, jf. skatteforvaltningslovens 69, stk. 1, sammenholdt med 67. Tre af de tjenestemænd, som sagen angår B, A og D er tidligere kommunalt ansatte. Det er under sagen gjort gældende, at overførsel fra kommunal ansættelse til statslig ansættelse indebærer, at der ved bedømmelsen af, om en tidligere kommunalt ansat er sat til arbejde i statens tjeneste, som indebærer forandringer, der går ud over, hvad den pågældende er pligtig

12 at tåle, jf. tjenestemandslovens 12, skal tages hensyn til det tidligere ansættelsesområde som kommunalt ansat. Det hedder herom i forarbejderne til skatteforvaltningslovens 69 (Folketingstidende 2004/05, tillæg A, 2. samling, side 4284):... Bestemmelsen indebærer, at ansættelsesområdet er det samme som for andre tjenestemænd, der ansættes i denne statslige ansættelsesmyndighed.... Endvidere indebærer bestemmelsen, at de pågældende tjenestemænd fremover vil kunne være forpligtede til at overtage en anden passende stilling inden for det nye ansættelsesområde. Ved vurderingen af, om en anden stilling kan anses for passende, vil det blandt andet skulle indgå, at ændringen af ansættelsesområdet sker som led i den generelle kommunalreform. Det betyder, at de pågældende tjenestemænd vil kunne være forpligtede til at overtage en anden passende stilling inden for det nye ansættelsesområde, som de ikke ville have været forpligtet til at overtage inden for rammerne af deres hidtidige ansættelsesområde. Det gælder dog ikke, hvis forpligtelsen til inden for rammerne af det nye ansættelsesområde at overtage en anden stilling måtte være af særlig indgribende karakter over for den enkelte. Ved bedømmelsen af, om tålegrænsen i tjenestemandslovens 12 er overskredet ved omplacering efter en overgang fra kommunal til statslig ansættelse, må der da også i overensstemmelse med almindelige tjenestemandsretlige principper tages hensyn til den naturlige sammenhæng mellem ansættelse i en kommune og dennes begrænsede geografiske udstrækning. I overensstemmelse hermed har SKAT ved placeringen af tidligere kommunalt ansatte tjenestemænd indlagt en geografisk begrænsning i forhold til deres kommunale tjenestested. Det følger af baggrunden herfor, at der ikke er grundlag for ud fra lighedsbetragtninger at anlægge en tilsvarende gunstig bedømmelse af, om tålegrænsen er overskredet, ved den stedlige placering af de tjenestemænd i SKAT, der hele tiden har været ansat under det statslige ansættelsesområde. Omstrukturering og opgaveomlægning

13 I årene efter overførslen af de kommunale skatteopgaver og tjenestemænd på skatteområdet til staten blev der gennemført en omfattende omstrukturering og opgaveomlægning i forbindelse med en ændret indsatsstrategi med større vægt på proaktiv vejledning frem for efterfølgende kontrol. Det er som led i denne forandringsproces, at der blev oprettet kundekontaktcentre i bl.a. Hjørring og Ribe og et betalingscenter i Ringkøbing. Bemandingen af disse enheder og de heraf følgende stillingsændringer er sket som led i en omfattende administrativ reform med ændret fokus i forvaltningsindsatsen og et heraf følgende behov for kvalificerede medarbejdere til centraliseret løsning af bl.a. vejledningsfunktioner. Omlægningen har omfattet et stort antal medarbejdere og er søgt gennemført under hensyntagen til den enkelte. Stillingsnedlæggelse efter tjenestemandslovens 32 Det må efter bevisførelsen lægges til grund, at den administrative reform ikke medførte nogen reduktion i antallet af medarbejdere inden for de stillingskategorier, som denne sag angår (assistent, overassistent, konsulent og fuldmægtig). Omlægningen indebar, at et antal medarbejdere i den hidtidige organisation skulle arbejde i de nyoprettede enheder. En sådan omlægning af arbejdet for disse medarbejdere indebærer ikke nogen nedlæggelse af de pågældendes hidtidige stillinger. Disse stillinger må anses for omplaceret til den nye enhed i forbindelse med den foretagne udskillelse, centralisering og opprioritering af en bestemt funktion eller opgave. Det beror herefter på en konkret bedømmelse, om der for den enkeltes vedkommende måtte være tale om en sådan forandring af stillingsindholdet, at forandringen må sidestilles med en nedlæggelse af stillingen. Det må herved vurderes, om stillingen i lyset af det anførte om reformens baggrund og omfang er så afgørende forandret, at der reelt er tale om en helt anden stilling. For medarbejdere i de stillingskategorier, som denne sag angår, skal der foreligge ganske særlige forhold, for at en stilling på denne måde kan anses for nedlagt. Ved omplacering som led i en administrativ reform som den foreliggende skal der således være tale om en sådan opgaveændring, at stillingen falder uden for stillingskategorien. Tålegrænsen efter tjenestemandslovens 12 Ved fastlæggelsen af tålegrænsen efter tjenestemandslovens 12 i forbindelse med en administrativ reform som den foreliggende er udgangspunktet, at tålegrænsen for medarbejdere i de stillingskategorier, som denne sag angår, ikke er overskredet, når der ikke er sket ændrin-

14 ger i stillingsbetegnelse og aflønning, og når arbejdet fortsat indebærer en udnyttelse af vedkommendes faglige kompetencer. A As stilling som assistent blev som led i den administrative reform overført fra Århus til kundecentret i Ribe. Da hun ikke ønskede at arbejde i Ribe, blev hun afskediget med udgangen af november SKAT anså afstanden til det nye arbejdssted for at være for stor til, at hun skulle tåle ændringen, men da hun havde været ansat i mindre end 10 år (fra den 1. august 1997), skete afskedigelsen uden aktuel egenpension. Det lægges efter bevisførelsen til grund, at hun i sin stilling i Århus havde arbejdet på inddrivelsesområdet og herunder virket som pantefoged efter at have gennemført uddannelsen hertil. Efter bevisførelsen må det endvidere lægges til grund, at hun i kundecentret skulle arbejde i en stilling, som indeholdt opgaver vedrørende inddrivelse. Stillingen er ikke nedlagt, men omplaceret som led i den administrative reform. Højesteret finder endvidere, at dens ændrede indhold ikke har bragt den uden for stillingskategorien. Højesteret tiltræder herefter, at A ikke har krav på rådighedsløn i 3 år fra fratrædelsen den 1. december 2006 og dermed på efterfølgende aktuel egenpension. B Bs stilling som overassistent blev som led i den administrative reform overført fra Aalborg til kundecentret i Hjørring. Da hun ikke ønskede at arbejde i Hjørring, blev hun afskediget med udgangen af april Det skete med aktuel egenpension, da SKAT anså afstanden til det nye arbejdssted for at være for stor til, at hun skulle tåle ændringen. Det lægges efter bevisførelsen til grund, at hun i sin stilling i Aalborg med baggrund i sin uddannelse til skatterevisor havde arbejdet med erhvervsligning og virksomhedskontrol, herunder ved telefonbetjening. Efter bevisførelsen må det endvidere lægges til grund, at hun i kundecentret i Hjørring skulle arbejde i en stilling, som omfattede vejledningsopgaver på området skat og erhverv.

15 Stillingen er ikke nedlagt, men omplaceret som led i den administrative reform. Højesteret finder endvidere, at dens ændrede indhold ikke har bragt den uden for stillingskategorien. Højesteret tiltræder herefter, at B ikke har krav på rådighedsløn i 3 år fra fratrædelsen den 1. maj C Cs stilling som konsulent blev som led i reformen overført fra Skattecenter København til betalingscentret i Ringkøbing. Da hun ikke ønskede at arbejde i Ringkøbing, fik hun bevilget orlov, og efter orlovens udløb blev hun afskediget med opsat pension med udgangen af august 2007, idet SKAT anså hende for at være forpligtet til at arbejde i Ringkøbing. Det lægges efter bevisførelsen til grund, at hun i sin stilling i København havde arbejdet på inddrivelsesområdet og herunder virket som pantefoged efter at have gennemført uddannelsen hertil. Det må endvidere lægges til grund, at hun hos SKAT i København i en stor del af arbejdstiden varetog administrative opgaver af lignende karakter som de opgaver, der blev henlagt til betalingscentret, og det er ikke godtgjort, at hendes stilling var forbundet med et ansvar som overordnet. Stillingen er ikke nedlagt, men omplaceret som led i den administrative reform. Højesteret finder endvidere, at dens ændrede indhold ikke har bragt den uden for stillingskategorien. Cs ansættelsesområde som konsulent var ifølge hendes ansættelsesbrev Skatteministeriet med tilhørende institutioner, jf. i øvrigt tjenestemandslovens bestemmelser. Med denne afgrænsning af ansættelsesområdet måtte hun forudse, at hun som udgangspunkt skulle tåle forflyttelse til andre dele af landet og herunder til det ny betalingscenter i Ringkøbing. På denne baggrund, og da C efter det oplyste ved overflytning til betalingscentret ville bevare sin hidtidige løn og sin titel af konsulent og skulle beskæftige sig med opgaver, hvis varetagelse forudsatte en faglig kompetence svarende til hendes, findes ændringen i hendes stilling ikke at gå ud over, hvad hun måtte tåle. Hendes uddannelse til foged og hendes personlige forhold kan ikke føre til, at en stilling i betalingscentret i Ringkøbing ikke kunne anses for passende.

16 Højesteret tiltræder herefter, at C ikke har krav på rådighedsløn i 3 år fra fratrædelsen den 1. september 2007 og efterfølgende aktuel egenpension, ligesom hun heller ikke har krav på aktuel egenpension fra den 1. september D Ds stilling som fuldmægtig blev som led i den administrative reform overført fra Pandrup Kommunes skattesamarbejde med Brovst Kommune og Åbybro Kommune til kundecentret i Hjørring, og han begyndte den 1. november 2006 at arbejde i kundecentret, først på en midlertidig adresse i Aalborg og fra maj 2008 i Hjørring. Det lægges efter bevisførelsen til grund, at han i sin stilling ved skattesamarbejdet med baggrund i sin uddannelse som skatterevisor arbejdede med ligning af erhvervsvirksomheder, herunder i begrænset omfang med telefonbetjening. Efter bevisførelsen må det endvidere lægges til grund, at hans stilling i kundecentret omfatter vejledningsopgaver på erhvervsområdet. Stillingen er ikke nedlagt, men omplaceret som led i den administrative reform. Højesteret finder endvidere, at dens ændrede indhold ikke har bragt den uden for stillingskategorien. Ds ansættelsesområde som fuldmægtig var inden hans overgang til statslig ansættelse Pandrup Kommunes skatteforvaltning med arbejdssted i Åbybro. Den skete forøgelse af afstanden til hans arbejdssted ved flytningen heraf til Hjørring kan ikke medføre, at stillingen i Hjørring ikke er passende, og det er ikke godtgjort, at han er blevet behandlet mindre gunstigt end andre tidligere kommunalt ansatte tjenestemænd. D har endvidere bevaret sin hidtidige løn og sin titel som fuldmægtig, og det må lægges til grund, at han er beskæftiget med opgaver, hvis varetagelse forudsætter en faglig kompetence svarende til hans. Heller ikke hans uddannelse som skatterevisor, hans alder og hans personlige forhold i øvrigt kan føre til, at stillingen i kundecentret i Hjørring ikke kan anses for passende. Højesteret tiltræder herefter, at D ikke kan kræve sig afskediget med rådighedsløn i 3 år fra endelig dom og efterfølgende aktuel egenpension, ligesom han heller ikke kan kræve sig afskediget med aktuel egenpension fra endelig dom. Konklusion

17 Højesteret stadfæster herefter dommen. Thi kendes for ret: Landsrettens dom stadfæstes. I sagsomkostninger for Højesteret skal CO10, Centralorganisationen af 2010 for Dansk Told & Skatteforbund som mandatar for A, B, C og D betale kr. til SKAT, Hovedcentret. De idømte sagsomkostningsbeløb skal betales inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse og forrentes efter rentelovens 8 a.

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014 Sag 147/2013 (1. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Viborg Kommune (advokat Jørgen Vinding) Biintervenient

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 22. oktober 2018 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 286/17 (Retten i Grønlands sagl.nr. BS 292/2017 Atorfillit Kattuffiat som mandatar for APP

Læs mere

Ansættelsesområder og ansættelsesbreve i relation til den kommende strukturreform

Ansættelsesområder og ansættelsesbreve i relation til den kommende strukturreform KL Amtsrådsforeningen Københavns Kommune Frederiksberg Kommune H:S Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) FHS 17. december 2004 Ansættelsesområder og ansættelsesbreve i relation til den kommende

Læs mere

Flytning af statslige arbejdspladser

Flytning af statslige arbejdspladser Flytning af statslige arbejdspladser Gå hjemmøde 20. oktober 2015 ved advokat Arvid Andersen Grundlæggende ansættelsesretlig sondring: 1. Uvæsentlige (bagatelagtige) ændringer sådanne kan arbejdsgiveren

Læs mere

Flytning af statslige arbejdspladser

Flytning af statslige arbejdspladser Flytning af statslige arbejdspladser Gå hjemmøde 20. oktober 2015 ved advokat Karen-Margrethe Schebye Ikke ressortomlægning, ikke virksomhedsoverdragelse Tjenestemænd Hvad har vi af erfaringer fra tidligere?

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 Sag 302/2012 (1. afdeling) A (advokat Bjarne Aarup) mod Plougmann & Vingtoft a/s (advokat Nina Wedsted) I tidligere instans er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 Sag 12/2011 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Retten i X-købing (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 321/2016 (1. afdeling) Dansk Erhverv som mandatar for A A/S (advokat Lars Alexander Borke) mod Kristelig Fagforening som mandatar for B (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 3/2018 (1. afdeling) HK Danmark som mandatar for A m.fl. (advokat Peter Breum for alle) mod Banedanmark (advokat Niels Banke) og Sag 5/2018 Dansk

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 Sag 212/2007 (2. afdeling) Jürgen Carsten Thews og Fiberline Composites A/S (advokat Ulrik Christrup for begge) mod Energiklagenævnet og Energistyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 Sag 23/2014 (1. afdeling) A Registrerede Revisorer A/S (selv ved advokat Klaus Henrik Lindblad, jf. rpl. 260, stk. 3, nr. 4) mod HK/Danmark som mandatar

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014 Sag 251/2012 (2. afdeling) Lærernes Centralorganisation som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen (kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen)

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Kommunaludvalget L 67 - O Justitsministeriet Lovafdelingen Indenrigs- og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Dato: Kontor: Statsretskontoret Sagsbeh.: Johannes Martin Fenger Sagsnr.:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 Sag 302/2007 (1. afdeling) A (advokat Lars Ulrich) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015 Sag 161/2014 A (advokat Gitte Skouby) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Birgitte Kjærulff Vognsen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 Sag 240/2017 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for Danske Bank A/S (advokat Merete Preisler) mod HK Post & Kommunikation som mandatar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. oktober 2010 Sag 23/2009 (1. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) mod Tandlægeforeningen (tidligere Dansk Tandlægeforening) som

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 Sag 288/2013 (1. afdeling) A og B (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018 Sag 246/2017 (2. afdeling) Location A/S (advokat Lars Langkjær) mod Grundejernes Investeringsfond (advokat Erik Wendelboe Christiansen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 Sag 53/2010 (2. afdeling) Henrichsen & Co. Statsautoriseret Revisionsaktieselskab (advokat Søren Narv Pedersen) mod A (advokat Søren Noringriis, beskikket)

Læs mere

2015-27. Afskedigelse af tjenestemand med rådighedsløn frem for omplacering. 8. juni 2015

2015-27. Afskedigelse af tjenestemand med rådighedsløn frem for omplacering. 8. juni 2015 2015-27 Afskedigelse af tjenestemand med rådighedsløn frem for omplacering 8. juni 2015 Justitsministeriet afskedigede en tjenestemand på grund af besparelser og stillingsnedlæggelser i den politikreds,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018 Sag 254/2017 (2. afdeling) Skatteministeriet (advokat Bodil Søes Petersen) mod A og B (advokat Christian Dahlager for begge) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011 Sag 170/2009 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for Allan Neergaard Iversen (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod SKAT (kammeradvokaten ved advokat Niels

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. juni 2018

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. juni 2018 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. juni 2018 Sag 148/2017 HK/Danmark som mandatar for A (advokat Michael Møllegaard Jessen) mod Forsvarsministeriets Personalestyrelse (advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. marts 2012 Sag 73/2010 (1. afdeling) Jetsmark Idrætsforening (advokat Ole Borch) mod Jammerbugt Kommune (advokat Mogens Moe) Biintervenienter til støtte for appellanten:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 Sag 297/2011 (1. afdeling) VOS Transport B.V. (advokat Philip Graff) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 Sag 189/2011 (1. afdeling) A/B Klodsen (advokat Niels Hupfeld) mod A (advokat Janus Fürst, beskikket) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011 Sag 145/2008 (1. afdeling) Foreningen Roskilde Festival (advokat Bruno Månsson) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Kim Lundgaard Hansen)

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. oktober 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. oktober 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. oktober 2015 Sag 179/2014 (1. afdeling) A (advokat Steen P. Husbjerg, beskikket) mod B (advokat Jørgen L. Steffensen) I tidligere instanser er afsagt dom af Skifteretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013 Sag 276/2010 (2. afdeling) Aarhus Værft A/S under konkurs (advokat Claes Wildfang) mod Johnson Controls Denmark ApS (advokat Lotte Eskesen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 Sag 63/2010 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for E (advokat Peter Breum) mod A (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013 Sag 306/2012 (1. afdeling) A (advokat Gunnar Homann) mod Justitsministeriet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte for appellanten:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 Sag 144/2014 (2. afdeling) A A/S (advokat Thomas Bang) mod B (advokat K.L. Németh) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde den 13. januar

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 305/2016 (2. afdeling) Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for A A/S (advokat Merete Preisler) mod Finansforbundet som mandatar for

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 Sag 291/2013 Tårnby Kommune (advokat René Offersen) mod Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) I tidligere instanser

Læs mere

Forslag. Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med Grønlands Selvstyres overtagelse af sagsområder

Forslag. Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med Grønlands Selvstyres overtagelse af sagsområder 2008/1 LSF 131 (Gældende) Udskriftsdato: 14. januar 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Personalestyrelsen, j.nr. 07-231-1 Fremsat den 5. februar 2009 af finansministeren (Lars

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 Sag 75/2011 (2. afdeling) A (advokat Finn Roger Nielsen, beskikket) mod Justitsministeriet (tidligere Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 Sag 213/2012 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S og Codan A/S (advokat Bente Møll Pedersen for begge) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 Sag 74/2017 (1. afdeling) Josefine Breinholdt Andersen (advokat Lars Langkjær, beskikket) mod Frederiksberg Boligfond (advokat Anne Louise Husen) I tidligere

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFT. Danmarks Jurist- og Økonomforbund for A (advokatfuldmægtig Niels Mosegaard) mod

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFT. Danmarks Jurist- og Økonomforbund for A (advokatfuldmægtig Niels Mosegaard) mod PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFT Danmarks Jurist- og Økonomforbund for A (advokatfuldmægtig Niels Mosegaard) mod Finansministeriet, Personalestyrelsen for Told- og Skattestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 Sag 99/2013 (1. afdeling) Advokatfirmaet A A/S (advokat Svend Harbo) mod HK/Danmark som mandatar for B (advokat Michael Møllegaard Jessen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013 Sag 70/2012 (1. afdeling) Michael Juhl (advokat Rasmus Juvik, beskikket) mod Tanja Nielsen (advokat Knud-Erik Kofoed) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011 Sag 253/2009 (2. afdeling) SKAT (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Danmarks Jurist- og Økonomforbund som mandatar for René Bjerre (advokat Rami

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 7. oktober 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 7. oktober 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 7. oktober 2013 Sag 274/2011 (1. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod DIO II ved DI som mandatar for BMS A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. december 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. december 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. december 2010 Sag 58/2009 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Ulla Jacobsen) mod DI som mandatar for B (advokat Henrik Uldal) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 Sag 179/2012 (1. afdeling) As Fond (advokat Christian Harlang) mod Civilstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Thorbjørn Sofsrud) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017 Sag 270/2016 (1. afdeling) Jette Sebbelov og Lars Erik Sebbelov (advokat Kasper Meedom Westberg for begge) mod Andelsboligforeningen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017 Sag 55/2016 (2. afdeling) A (advokat Eduardo Vistisen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014 Sag 337/2012 (2. afdeling) HK som mandatar for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod DI som mandatar for Clear Channel Danmark A/S (advokat Morten Eisensee)

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 30. april 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 30. april 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. april 2019 Sag BS 35199/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Mikkel Holm Nielsen, beskikket) mod Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Karsten Hagel Sørensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 Sag 203/2016 (2. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (tidligere Danske Forsikring A/S) (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) mod Aarhus Kommune (advokat Gert

Læs mere

D O M. Retsgrundlaget Af skatteforvaltningsloven 26 og 27 fremgår blandt andet følgende:

D O M. Retsgrundlaget Af skatteforvaltningsloven 26 og 27 fremgår blandt andet følgende: D O M Afsagt den 17. februar 2017 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Frosell, Kaspar Linkis og Annette Dam Ryt-Hansen). 2. afd. nr. B-1310-16: A (advokat Claus Fabricius Nielsen) mod Skatteministeriet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014 Sag 170/2012 (1. afdeling) A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser er

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011 Sag 105/2009 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for Eva Jensen, Carina Ørbæk Sørensen og Christina Bechmann Hoseassen (advokat Peter Breum) mod SKAT

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 157/2009 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Ulf Andersen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 Sag 146/2013 (1. afdeling) Vognmandsforeningen NORTRA ved formand Lars Hirsch som mandatar for Jørn Færch (advokat Nikolaj Nikolajsen) mod Trafikstyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. december 2013 Sag 78/2012 (2. afdeling) A (advokat Gitte Skouby) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Anders Vangsø Mortensen) og Sag 79/2012 B (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 300/2016 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for B A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017 Sag 159/2016 (1. afdeling) John Hejlesen, Inger Kristensen, Edvind Kristensen, Mogens Skibsted, Gert Grube og Arne Heilsen (advokat Nikolaj Nikolajsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010 Sag 489/2007 (1. afdeling) A og boet efter B ved de privatskiftende arvinger C og D (advokat Sys Rovsing for alle) mod E (advokat Ole Bernt Hasling) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. april 2013 Sag 237/2011 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 Sag 44/2016 (1. afdeling) FTF som mandatar for FAF som mandatar for A (advokat Jakob Bjerre) mod Dansk Industri (DI) som mandatar for KommunikationsCentret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 Sag 26/2017 (1. afdeling) Rokkevænget Middelfart ApS (advokat Bjarne Aarup) mod Elly Mortensen og Aage Mortensen (advokat Steen Jørgensen, beskikket

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2016 Sag 194/2015 (2. afdeling) Dorthe Agerskov (advokat Carsten Grosen) mod Grundejerforeningen Planetbyen (advokat Michael S. Wiisbye) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 Sag 182/2014 A (advokat Martin Cumberland) mod Den Uafhængige Politiklagemyndighed I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Aarhus den

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. december 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. december 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. december 2016 Sag 16/2016 (1. afdeling) Udlændingenævnet (Kammeradvokaten ved advokat Jacob Pinborg) mod A og B (advokat Gunnar Homann for begge) Biintervenient til

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt den 14. september 2018 Sag BS 7799/2018 HJR I/S Gunderup Deponi, Efterbehandlingssamarbejde ved Mariagerfjord Kommune, Randers Kommune og Rebild Kommune (advokat Christian Bachmann)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

1. Regelgrundlaget Hovedbestemmelsen om tjenestemænds rettigheder og pligter findes i tjenestemandsregulativets

1. Regelgrundlaget Hovedbestemmelsen om tjenestemænds rettigheder og pligter findes i tjenestemandsregulativets N O TAT Udlån af tjenestemænd Dette notat omhandler udlån af tjenestemænd i forbindelse med udliciteringer. Notatet beskæftiger sig primært med frivillige udlånsaftaler, men i notatet berøres også situationer,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 Sag 312/2012 (1. afdeling) A (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016 Sag 133/2015 (1. afdeling) A Invest ApS (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Bodil Søes Petersen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. november 2015 Sag 19/2015 (2. afdeling) FOA som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket for A) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Sanne H.

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. maj 2018 Sag 142/2017 (2. afdeling) Salar Ahmad Shareef, Rikke Munk, Jutta Rasmussen, Gitte Fischer, Hanne Smidt Møller Kjærgaard, Jon Silberg, Susanne Syberg, Susanne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. juni 2015 Sag 69/2014 (1. afdeling) Fagforeningen Danmark som mandatar for A og B (advokat Mikael Marstal) mod DI som mandatar for DS Smith Packaging Denmark A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 73/2011 (1. afdeling) Rodmund Nielsen (advokat Bjørn á Heygum) mod TAKS (advokat Ingi Højgaard) og P/F Wenzel (advokat Christian Andreasen) og Sag

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. januar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. januar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. januar 2013 Sag 95/2011 (2. afdeling) Arbejdernes Andels-Boligforening, Vejle og Boligselskabet Domea Vejle (advokat Eigil Lego Andersen for begge) mod Vejle Kommune

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014 Sag 177/2012 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Jens Andersen-Møller) mod HK som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 Sag 299/2016 (1. afdeling) 3F som mandatar for A (advokat Rune Asmussen) mod X Entreprenør & Maskinstation ved B (advokat Thomas Hede Sørensen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. november 2011 Sag 349/2008 (2. afdeling) Shape Intercoiffure ved Lene Hansen (advokat Yvonne Frederiksen) mod Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for A

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 Sag 137/2017 (1. afdeling) A (advokat René Bjerre) mod Skatteministeriet (advokat Sune Riisgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. august 2019 Sag 135/2018 Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding) mod DJØF som mandatar for A (advokat Rami Christian Sørensen) Biintervenient til støtte for Københavns

Læs mere