Læsemålsætning. for de bornholmske skoler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læsemålsætning. for de bornholmske skoler"

Transkript

1 Læsemålsætning for de bornholmske skoler PPR og Sundhedspleje, juni 2012

2 At læse og skrive At læse At læse er at være i stand til at forstå, anvende og reflektere over skrevne tekster. At læse er at tilegne sig viden, skaffe sig oplevelser og få indsigt. Læseglæde At læse en bog, - såvel skøn- som faglitteratur, giver børn store oplevelser, og det er de voksne omkring barnet, der kan vække glæden ved at læse. Det er lysten, der driver værket. Lysten til at lære at læse er en forudsætning for at opnå de nødvendige læsefærdigheder. At skrive At opleve skriveprocessen som meningsfuld sker, når den har et kommunikativt eller refleksivt, autentisk ærinde. Sideløbende udvikles og fastholdes skrivelysten gennem et øget faglitterært og skønlitterært genrekendskab. Forskning har i mange år haft fokus på samspillet mellem læsning og skrivning og peger på, at børn kan skrive sig ind i læsning, samt at de lærer at læse ved at skrive. En del forskningsprojekter har især interesseret sig for børns kommunikative skriftsprog, hvor børn skriver for at udtrykke et budskab og henvender sig til en bestemt modtager. Dette kommunikative sigte stiller krav til både genrevalg, komposition og sprog. Dette fokus skal vi fremme. Skole-hjem-samarbejdet Uden forældrenes hjælp går det ikke! Det er derfor vigtigt, at der mellem skole og hjem er en løbende kontakt om det enkelte barns skriftsproglige udvikling. Derved kan forældrene støtte op om deres barns læse - og skrivelyst. Det fælles mål er, at alle elever bliver engagerede i deres egen skriftsproglige udvikling. Det vil fremme lysten og glæden ved at læse og skrive. Udmøntningen af læsepolitikken tilpasses de enkelte klasser og elever på de bornholmske skoler.

3 Børnehaveklasse Mål At sikre videndeling mellem børnehaven, Vippen og 0. klasse om det enkelte barn og udnytte den viden som den obligatoriske sprogvurdering giver At eleverne får mod på og lyst til at lære bogstavernes navn, form og lyd og bruge dem til den begyndende læsning og skrivning At de eksperimenterer med skriftsproget fx gennem opdagende skrivning At de læser små skønlitterære og faglitterære tekster sammen og alene At de lærer mange nye ord og begreber At de kender til forskellige medier Desuden følges Fælles mål 2009, Børnehaveklassen, Faghæfte 23: Link Organisering Evaluering Forslag til organisering, evaluering, skole-hjem-samarbejdet og læsevejlederens rolle: Læse- og/eller skrivebånd min. dagligt Periodevise holddannelser til støtte for undervisningsdifferentieringen Klassens læseudvikling evalueres løbende i teamet og på læsekonferencen med udgangspunkt i: Sprogvurdering Skema om læse-skrivelyst Yderligere evalueringsmuligheder: Det gode læseforløb af Ingvar Lundberg, bearbejdet af Birgitte Carstensen Portfolio Evalueringslog med fokus på skriftsprogsudviklingen LUS IL-basis gruppeprøve OS64 De tre alfabeter og evt. håndfonemer Skole-hjemsamarbejde Læsevejleder Information om den forberedende/begyndende læse- og skriveudvikling. Læsevejlederen er med til at sikre overgangen fra 0. til 1., så alle elevernes læse-skriveudvikling videreføres. Der gives tips og inspiration ved gruppemøder.

4 1. klasse Mål At elevernes læse- og skrivelyst stimuleres At deres fonologiske opmærksomhed videreudvikles At de får mange nye ord og begreber, de kan bruge aktivt At deres læsestrategier videreudvikles At læseforståelsen videreudvikles gennem den litterære samtale At de kender til forskellige genrer At de kender til forskellige medier Desuden arbejdes der hen imod obligatoriske trinmål for faget dansk efter 2. klasse. Se: Fællesmål 2009, Dansk, Faghæfte 1: Link Fokus Organisering Evaluering Fokus på læsning og skrivning i fagene Forslag til organisering, evaluering, skole-hjem-samarbejdet og læsevejlederens rolle: Læse- og/eller skrivebånd min. dagligt Periodevise holddannelser til støtte for undervisningsdifferentieringen Klassens læseudvikling evalueres løbende i teamet og på læsekonferencen med udgangspunkt i: Skema om læse-skrivelyst OS64/OS120 Yderligere evalueringsmuligheder: Portfolio Evalueringslog med fokus på skriftsprogsudviklingen LUS Det gode læseforløb af Ingvar Lundberg, bearbejdet af Birgitte Carstensen Skole-hjemsamarbejde Læsevejleder Information om den begyndende læse- og skriveudvikling. Læsevejlederen er med til at sikre overgangen fra 1. til 2. klasse, så alle elevernes læse-skriveudvikling videreføres. Der gives inspiration ved gruppemøder.

5 2. klasse Mål At alle elever har læse- og skrivelyst i fagene At de kan anvende læseforståelsesstrategier At de er i stand til selvstændigt at læse fag - og skønlitterære bøger og kunne referere indholdet At de gennem den litterære samtale lærer at læse og reflektere over indholdet i en fag og skønlitterær tekst At de kender til forskellige genrer og kan anvende dem i egne tekster At de kender til forskellige medier At de ved udgangen af 2. klasse har en automatiseret og flydende sætningslæsning med en god indholdsforståelse Opfyldelse af de obligatoriske trinmål for faget dansk efter 2. klasse Se: Fællesmål 2009, Dansk, Faghæfte 1: Link Fokus Organisering Evaluering Fokus på læsning og skrivning i fagene Forslag til organisering, evaluering, skole-hjem-samarbejdet og læsevejlederens rolle: Læse- og/eller skrivebånd min. dagligt Periodevise holddannelser til støtte for undervisningsdifferentieringen Klassens læseudvikling evalueres løbende i teamet på læsekonferencen med udgangspunkt i: Den frivillige og den obligatoriske nationale test i læsning Skema om læse-skrivelyst Yderligere evalueringsmuligheder: Det gode læseforløb af Ingvar Lundberg, bearbejdet af Birgitte Carstensen Portfolio Evalueringslog med fokus på skriftsprogsudviklingen LUS OS120 og SL60 Skole-hjemsamarbejde Læsevejleder Information om læse- og skriveudviklingen. Læsevejlederen er med til at sikre overgangen fra 2. til 3. klasse, så alle elevernes læse -skriveudvikling videreføres. Der gives inspiration ved gruppemøder.

6 3. klasse Mål At eleverne fortsat har en stor læse- og skrivelyst i fagene At de selvstændigt læser fag og skønlitteratur både i og uden for skolen At de kan bruge forskellige læseforståelsesstrategier, læseteknikker og gennem den litterære samtale reflektere over indholdet i en skønlitterær tekst At de kan forholde sig til tekster af forskelligt indhold/genrer og bringe det i anvendelse i egne tekster At de kender til forskellige medier Desuden arbejdes der hen imod trinmål for faget dansk efter 4. klasse Se: Fællesmål 2009, Dansk, Faghæfte 1: Link Fokus Organisering Evaluering Fokus på læsning og skrivning i fagene Forslag til organisering, evaluering, skole-hjem-samarbejdet og læsevejlederens rolle: Læse- og/eller skrivebånd min. dagligt Periodevise holddannelser til støtte for undervisningsdifferentieringen Klassens læseudvikling evalueres løbende i teamet og på læsekonferencen med udgangspunkt i: Den frivillige Nationale test i læsning Skema om læse-skrivelyst Yderligere evalueringsmuligheder: Det gode læseforløb af Ingvar Lundberg, bearbejdet af Birgitte Carstensen Portfolio Evalueringslog med fokus på skriftsprogsudviklingen LUS ST3 SL60 og SL40 Skole-hjemsamarbejde Læsevejleder Information om læse- og skriveudviklingen. Læsevejlederen er med til at sikre overgangen fra 3. til 4. klasse, så alle elevernes læse-skriveudvikling videreføres. Der gives inspiration ved gruppemøder.

7 4. klasse Mål At eleverne har lyst og interesse for at læse og skrive i fagene både i og uden for skolen At de har en automatiseret og hurtig sætningslæsning med en god indholdsforståelse At de bruger og videreudvikler forskellige læseforståelsesstrategier og læseteknikker At de kan læse og reflektere over indholdet i en skønlitterær tekst At de forholder sig til tekster af forskelligt indhold/genrer og kan anvende det i egne tekster At de læser sig til viden At de kan skrive stikord At de kan forholde sig kritisk til forskellige medier Opfyldelse af trinmål for faget dansk efter 4. klasse Se: Fællesmål 2009, Dansk, Faghæfte 1: Link Fokus Organisering Evaluering Fokus på læsning og skrivning i fagene Forslag til organisering, evaluering, skole-hjem-samarbejdet og læsevejlederens rolle: Læse- og/eller skrivebånd min. dagligt Periodevise holddannelser til støtte for undervisningsdifferentieringen Klassens læseudvikling evalueres løbende i teamet og på læsekonferencen med udgangspunkt i: Frivillig og obligatorisk national prøve i læsning Skema om læse-skrivelyst Yderligere evalueringsmuligheder: Det gode læseforløb af Ingvar Lundberg, bearbejdet af Birgitte Carstensen for de elever, der er i større skriftsproglige vanskeligheder Portfolio Evalueringslog med fokus på skriftsprogsudviklingen LUS ST4 SL40 og LÆS5 Skole-hjemsamarbejde Læsevejleder Information om forskellige læsetiltag og opbakning omkring biblioteksbesøg Læsevejlederen er med til at sikre overgangen fra 4. til 5. klasse, så alle elevernes læse-skriveudvikling videreføres. Læsevejlederen giver inspiration ved gruppemøder.

8 5. klasse Mål At eleverne har lyst til og interesse for at læse og skrive i fagene både i og uden for skolen At de bruger og videreudvikler forskellige læseforståelsesstrategier og læseteknikker At de kan læse og reflektere over indholdet i en skøn- og faglitterære tekster At de kan forholde sig til tekster af forskelligt indhold/genrer At de læser sig til og bruge konkret viden fra tekster At de kan forholde sig kritisk til forskellige medier At de får kendskab til og begynder at anvende notatteknik Desuden arbejdes der hen imod de obligatoriske trinmål for faget dansk efter 6. klasse. Se: Fællesmål 2009, Dansk, Faghæfte 1: Link Fokus Organisering Evaluering Fokus på læsning og skrivning i fagene Forslag til organisering, evaluering, skole-hjem-samarbejdet og læsevejlederens rolle: Læse- og/eller skrivebånd min. dagligt Periodevise holddannelser til støtte for undervisningsdifferentieringen Klassens læseudvikling evalueres løbende i teamet og på læsekonferencen med udgangspunkt i: Frivillig national prøve i læsning Skema om læse-skrivelyst Yderligere evalueringsmuligheder: Det gode læseforløb af Ingvar Lundberg, bearbejdet af Birgitte Carstensen for de elever, der er i større skriftsproglige vanskeligheder Portfolio Evalueringslog med fokus på skriftsprogsudviklingen LUS ST5 LÆS5 og TL1 Skole-hjemsamarbejde Læsevejleder Information om forskellige læsetiltag og opbakning omkring biblioteksbesøg Læsevejlederen er med til at sikre overgangen fra 5. til 6. klasse, så alle elevernes læse-skriveudvikling videreføres. Der gives inspiration ved gruppemøder.

9 6.-7. klasse Mål At de har lyst og interesse for at læse og skrive i fagene både i og uden for skolen At de forholder sig kritisk til forskellige medier At de bruger og videreudvikler forskellige læseforståelsesstrategier og læseteknikker At de gennem den litterære samtale kan reflektere over indholdet i tekster At de forholder sig til tekster af forskelligt indhold/genrer og kan anvende det i egne tekster At de kan anvende konkret viden fra tekster og kan forholde sig kritisk til andre medier At de kan skrive en fagtekst At de anvender forskellige typer notatteknik Fokus Organisering Evaluering Desuden arbejdes der hen imod obligatoriske trinmål for faget dansk efter 6. klasse og 9. klasse. Se: Fællesmål 2009, Dansk, Faghæfte 1: Link og Link Fokus på læsning og skrivning i fagene Forslag til organisering, evaluering, skole-hjem-samarbejdet og læsevejlederens rolle: Læse- og/eller skrivebånd min. dagligt Periodevise holddannelser til støtte for undervisningsdifferentieringen Klassens læseudvikling evalueres løbende i teamet og på læsekonferencen med udgangspunkt i: Frivillig og obligatorisk national prøve i læsning Skema om læse-skrivelyst Yderligere evalueringsmuligheder: Portfolio Evalueringslog med fokus på skriftsprogsudviklingen ST6 og ST7 TL1, TL2 og TL3 Skole-hjem-samarbejde Orientering om vigtigheden af læsning i alle livets sammenhænge. Læsevejleder Læsevejlederen er med til at sikre overgangen fra 6. til 7. og fra 7. til 8. klasse, så alle elevernes læse -skriveudvikling videreføres. Der gives inspiration ved gruppemøder.

10 8.-9. klasse Mål At eleverne fastholder og udbygger gode læsevaner og bevarer læselysten både i og uden for skolen At de aktivt anvender de indlærte læsestrategier i såvel arbejdet med skønlitteratur som faglitteratur At de integrerer de indlærte strategier som et værktøj i den videre uddannelse At de kan forholde sig kritisk til forskellige medier At de kan udvælge og anvende forskellige typer notatteknik Desuden arbejdes der hen imod Slutmål for faget dansk efter 9. klasse. Se: Fællesmål 2009, Dansk, Faghæfte 1: Link Fokus Organisering Evaluering Fokus på læsning og skrivning i fagene Forslag til organisering, evaluering, skole-hjem-samarbejdet og læsevejlederens rolle: Læse- og/eller skrivebånd min. dagligt Periodevise holddannelser til støtte for undervisningsdifferentieringen Klassens læseudvikling evalueres løbende i teamet og på læsekonferencen med udgangspunkt i: Frivillig og obligatorisk national prøve i læsning FA i retstavning FA i læsning Skema om læse-skrivelyst Yderligere evalueringsmuligheder: Portfolio Evalueringslog med fokus på skriftsprogsudviklingen LUS Skole-hjemsamarbejde Læsevejleder Orientering om vigtigheden af læsning i alle livets sammenhænge. Læsevejlederen er med til at sikre overgangen fra 8.til 9. klasse- og videre til ungdomsuddannelser, så alle elevernes læse-skriveudvikling videreføres. Der gives inspiration ved gruppemøder.

11 Læsevejlederen En læsevejleder er en resurseperson, der er tilknyttet den enkelte skole. Læsevejlederen inspirerer og vejleder i alle former for læsning i almenundervisningen, i tæt samarbejde med dansklærere og faglærere. Læsevejlederen har et tæt samarbejde med ledelse, skolebibliotek og specialundervisning. - Læsevejlederen deltager i årlige læsekonferencer, hvor mål og evaluering af målene for læseundervisning i den enkelte klasse drøftes. Dette er en del af en fremadrettet undervisningsplanlægning. - Læsevejlederen forestår rådgivning og vejledning af lærere i forhold til metodik og didaktik samt materialer og prøver. - Brobygning til den specielle og særlige indsats. - Læsevejlederen indgår i konkrete undervisningsforløb i relation til skolens læsepolitik. - Læsevejlederen indgår i forældresamarbejde og andet oplysende arbejde. - Læsevejlederen formidler brugbare evalueringsværktøjer/litteratur til kollegaer/elever. - Læsevejlederen orienterer i samarbejde med skolebiblioteket om materialer. Læsekonferencen Læsekonferencen er et møde om elevernes udvikling, færdighed og undervisning i læsning og skrivning. Kernen i konferencen er den kvalificerede og kvalificerende samtale om elevernes resultater og de pædagogiske konsekvenser af læse- og skriveundervisningen. Læsekonferencen er læsevejlederens platform, og læsevejlederen er derfor både mødeleder og

12 ansvarlig for, at der skrives beslutningsreferat. Læsekonferencens teoretiske afsæt Ehris interaktive læseprocesmodel er en vigtig del af læsevejlederens basisviden og giver overblik over de områder, der vurderes ved læsekonferencen; men det er også vigtigt, at denne viden bliver en del af lærernes afsæt for undervisningen i læsning, da områderne er væsentlige parametre, der skal beskrive og nuancere lærerens undervisning og elevernes læseudvikling. Områderne suppleres med viden om elevernes læseindstilling og læselyst. Viden om syntaks semantik pragmatik Viden om verden Metabevidsthed Viden om tekster, fortællegrammatik og genrekendskab Den centrale meningsskabende funktion Grafem-fonem kendskab Ordkendskab - Ordbilleder - Ordforråd Hukommelse for tekst (Læsemodel efter Linnea C Ehri) Læsevejlederen kan altså kvalificere læsekonferencerne ved at tage et bredt teoretisk afsæt, således at teamets beskrivelser af undervisningen og resultaterne af læseprøverne bliver en del af et større billede af de enkelte elevers læseudvikling og af hele klassens. Hvor er det, der særligt skal sættes ind i den næste periode? Er det grafem- fonemkorrespondancen og i så fald for hvilke elever? Eller er der fx elever, der har særlig brug for at arbejde med hukommelse for tekst? Eller er der elever, der er parate til at få udfordret deres metabevidsthed? Vi ved, at læseprocessen er en simultan proces, og at modellens elementer til enhver tid indgår i læsningen, men i vores undervisning er vi nødt til i alle forløb at vælge fokus og kvalificere de enkelte områder. Konsekvensen af samtidigheden er, at vi må tænke i helheder, før vi undervisningsmæssigt går i dybden med detaljen og at vi så derefter igen sikrer, at

13 helheden etableres. Undervisningen i disse områder vil være evigt tilbagevendende, da delområderne til stadighed skal udvikles. Lærernes viden om den interaktive læseprocesmodel kobles i undervisningen med deres teoretiske viden om læse- og forståelsesstrategier og vigtigheden af en struktureret læseundervisning. Deltagerne i læsekonferencen vil som regel være klassens dansklærer, den koordinerende speciallærer eller en speciallærer, der er fast tilknyttet klassen, en repræsentant fra skolens ledelse, læsevejlederen og læsekonsulenten. På skoler med en fast klasseteamstruktur vil hele lærerteamet naturligt være deltagere i konferencen. Det vil tydeliggøre teamets fælles ansvar for elevernes læseudvikling. Der afholdes læsekonferencer en til to gange om året. På den måde sikres det, dels at det bliver ukontroversielt at afholde konferencerne, dels at der også afholdes konferencer i de klasser, hvor der tilsyneladende ikke er vanskeligheder i forhold til elevernes læse- og skriveudvikling. Ved læsekonferencen kan læsevejlederen i samarbejde med læsekonsulenten skabe en platform og et forum for den første rådgivning og vejledning, fordi han eller hun her kan deltage i evaluering af klassens og det enkelte barns læsning og skrivning. Det er hensigtsmæssigt, at der forud for konferencen foreligger evaluerings-materialer, så der er noget konkret at tage udgangspunkt i. Det kan fx være resultatopgørelser fra de nationale prøver i læsning, fra andre pædagogiske test og iagttagelsesmaterialer til vurdering af læsning og skrivning. De anvendte evalueringsmaterialer vil variere efter klassetrin. Evaluering og videreudvikling kommunens læsepolitik Forslaget fremlægges og debatteres i de pædagogiske råd. Pædagogisk Råd kan til hver en tid komme med forslag, der kan styrke læsningen og skrivningen. Skoleårets læsepolitik præsenteres for Skolebestyrelsen. Læse- og skrivepolitikken på de bornholmske skoler for er udarbejdet af: Læsevejleder Lisbeth Haahr Pedersen, Hans Rømerskolen Læsevejleder Annette Brinkgaard, Skole Nord Læsevejleder Louise Sletterød, Rønne skolen Læsevejleder Lise Munch, Paradisbakkeskolen og læsekonsulent Sigrid Madsbjerg, Bornholms PPR og Sundhedspleje Læsepolitikken evalueres løbende

14 Bilag 1: Faglitteratur til inspiration Bilag 2: Det gode læseforløb af Ingvar Lundberg, bearbejdet af Birgitte Carstensen Bilag 1 Faglitteratur til inspiration Målet har været at udvælge ni titler, som kan udgøre grundstammen i læselærernes bibliotek. Ud over disse ni titler, så bør der naturligvis også være håndbøger og vejledninger til alle de læsepædagogiske prøver, der findes. Når man udvælger ni titler, så fravælges samtidig et meget stort antal andre titler, som læsevejlederen og læselærerne også kunne have gavn af. I det hele taget er det væsentligt, at læselærerne holder sig ajour på området og læser meget! Her har læsevejlederen en særlig rolle, for kun ved selv at have læst bøgerne kan læsevejlederen udvælge og anbefale litteratur til lærerne, så den lige nøjagtig matcher netop den enkelte lærers forudsætninger og behov for supplerende læsning. Også i anbefaling af egnet litteratur er det nødvendigt at kunne differentiere sin rådgivning. I listen indgår ikke undervisningsmaterialer. Læsevejlederen skal have et stort kendskab til de materialer, der findes på skolen og på Center For Undervisningsmidler. Men læsevejlederen og læselærerne skal også have for øje, at et givet undervisningsmateriale ikke i sig selv udgør et sikkert fundament for undervisningen. Det væsentligste er således ikke selve materialet men den Ramme, materialet anvendes i, og den måde materialet anvendes på. Abonnement på Læsepædagogen ( Læsepædagogen er et tidsskrift, der udgives af Landsforeningen af Læsepædagoger. Bladet udkommer seks gange årligt. Læsepædagogen er det eneste danske tidsskrift med fokus på læsning. I bladet bringes dels faglige artikler, dels anmeldelser af nyere faglitteratur, undervisningsmaterialer og frilæsningsbøger. Desuden er der omtale af diverse konferencer og andre arrangementer, som kan have læsevejlederens interesse. Arnbak, Elisabeth (2003): Faglig læsning fra læseproces til læreproces, Gyldendal. Bogen giver redskaber til at vurdere, om tekster i undervisningen passer til elevernes læsetekniske og faglige forudsætninger. Dette uddybes med forslag til, hvordan læreren kan udvikle elevernes færdigheder i at tilegne sig viden gennem læsning. Bogen omsætter forskning om læsning til praksis. De to hoveddele i bogen handler om henholdsvis komponenter i læseforståelse og analyseredskaber, samt en række undervisningsaktiviteter. Björk, Maj og Liberg, Caroline (1999): Veje ind i skriftsproget, Gyldendal Uddannelse. Bogen indeholder mange konkrete anvisninger på, hvordan læreren kan vejlede begyndereleven i den første skrivning og læsning gennem anerkendende responsteknikker og logbogsskrivning. Herudover giver bogen en god indføring i førskolebarnets funktionelle og legende tilgang til det at læse og skrive og dermed i forudsætningerne for skolens undervisning: Læsning og skrivning bør ses som sammenhængende aktiviteter, der gensidigt understøtter hinanden, og eleven bør derfor både læse og skrive lige fra den første skoledag. Brudholm, Merethe (2011): Læseforståelse hvorfor og hvordan, 2. udgave, Alinea. Bogen sætter fokus på undervisningen i læseforståelse inden for skøn- og faglitteratur, idet formålet er, at eleverne tilegner sig forskellige læseforståelsesstrategier. Målet er her, at læseren udvikler strategisk læsning,

15 dvs. tilpasser sin læseradfærd til den enkelte opgave. Synspunktet er, at automatiserede afkodningsfærdigheder er en nødvendig forudsætning for læseforståelsen, og at læseforståelsen også har en positiv virkning på afkodningsprocessen. Bogen indeholder mange eksempler på undervisning i læseforståelse, ligesom der er kopisider til denne undervisning. Bråten, Ivar (red.) (2008): Læseforståelse. Læsning i videnssamfundet teori og praksis. KLIM Læseforståelse defineres som at udvinde og skabe mening ved at gennemsøge den skrevne tekst og samordne dette med allerede kendt viden. Læseforståelse er således andet og mere end at knække koden. Det er en nødvendig kompetence for at kunne klare sig i et moderne samfund. Forfatterne tager udgangspunkt i ovennævnte definition. Der gives bud på, hvad der kræves for at blive en god læser i vidensamfundet, og hvordan undervisningen kan tilrettelægges, så den fremmer elevernes læseforståelse. Bogen, som er skrevet på norsk, tager udgangspunkt i den nyeste forskning på området. Dysthe, Olga (2005): Ord på nye spor - indføring i procesorienteret skrivepædagogik, Klim. Bogen er en indføring i det sprogteoretiske grundlag for skriveundervisningen og det særligt didaktiske og metodiske i pædagogikken. Bogen er opbygget i tre hoveddele: Procesorienteret skrivning i en teoretisk og forskningsmæssig sammenhæng, en systematisk gennemgang af proces og struktur i skriveundervisningen, samt et afsnit om hvorledes skrivning kan være et redskab for læring. Elbro, Carsten (2006): Læsning og læseundervisning, 2. udgave, Gyldendal. Læreren bør have solid og grundlæggende viden om læsning for at kunne undervise i det. Bogen formidler i en let tilgængelig form viden om en række læsefaglige fokuspunkter: læserens afkodning af ord, læserens sprogforståelse, forudsætninger for læsning, dansk bogstavskrift samt læsevanskeligheder. Frost, Jørgen (2003): Principper for god læseundervisning, Dansk Psykologisk Forlag. Bogen præsenterer et afbalanceret læsesyn, hvor der både ses på, hvordan læreren bør være rustet til at møde de krav, skolen stiller i dag, og hvad den gode elev og den gode skole er, når vi taler om optimale betingelser for læseundervisning. Bogen indeholder forslag til læsepraksis på forskellige trin. Alle er baseret på forskning, der udfordrer den læsepædagogiske tradition ud fra et nutidigt læringssyn med udgangspunkt i det faktum, at elevgruppen bliver stadig mindre homogen, og at der er et øget behov for, at læreren kan møde det enkelte barn dér, hvor det befinder sig fagligt. Frost, Jørgen (2003): Selvforstærkende strategier for begynderlæseren, Dansk Psykologisk Forlag. Der redegøres for de strategier, som fra første dag i 1. klasse sætter nogle elever i stand til at læse på et enkelt niveau, og hvordan man med denne indsigt kan støtte de elever, som har brug for ekstra hjælp. Hagtvet, Bente Eriksen (2003): Sprogstimulering tale og skrift i førskolealderen, Alinea. Bogen har fokus på udvikling af sprog og kommunikation hos børn i førskolealderen. Ny forskning om skriftsproglig udvikling understreger, at stimulering af tale og skrift i førskolealderen ser ud til at bidrage positivt

16 til sprogudviklingen. Børn, der vokser op i en skriftkultur, udvikler en form for skriftsproglig kompetence flere år, før de begynder i skolen. Bogen formidler viden om børns skriveudvikling og om forholdet mellem læsning og skrivning. Litteratur til pædagogiske prøver og evaluering Allard, B., Rudquist, M. og Sundblad, B. (2003): Læseudvikling bogen om ny LUS, Alinea. Dansklærerforeningen (2006): Så kan de lære det! om evaluering. Fælleskrift. Dahler-Larsen (2006): Evalueringskultur, et begreb bliver til. Syddansk Universitetsforlag. Frost, J.(2005): Læsemåleren, Gyldendal. Frost, J. og Nielsen, J. C. (1996/2003): IL-Basis, Dansk Psykologisk Forlag. Gamby, G. (2007): IL-Ungdom, Dansk Psykologisk Forlag. Jensen, P. E. og Jørgensen, I. (2006): ST-prøver, 2. udgave. Dansk Psykologisk Forlag. Heinze, Inger-Lise (2010): Sprogvurdering 0. klasse. Et materiale til vurdering af elevernes sproglige forudsætninger i begyndelsen af skolestarten, Dansk Psykologisk Forlag. Nielsen, J. C., Gamby, G., Poulsen, A. og Søegaard, A. (1991): Individuel Læseundersøgelse, Dansk Psykologisk Forlag. Nielsen, J. C., Møller, C. og Pøhler, L. (2000): LÆS5, Dansk Psykologisk Forlag. Nielsen, J. C., Poulsen, A. og Søegård, A. (2004): SL60 & SL40, 2. udgave, Dansk Psykologisk Forlag. Nielsen, J. C., Møller, L. og Gamby, G. (1998): Tekstlæseprøverne TL1-5, Dansk Psykologisk Forlag. Søegård, A., Hesselholdt, S., Kreiner, S., Poulsen, A. og Nielsen, J. C. (2003): OS64 og OS120 Ordstillelæsningsprøver, 2. udgave, Dansk Psykologisk Forlag. Ziegler, Mette (1992/2004): Diagnostiske Staveprøver, Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag. Anden litteratur Læsning og skrivning (i forbindelse med læse-skrive-undervisning) Altschuler, Sally m.fl. (2005): Dialog og differentiering i skriveundervisningen. Kill your darlings og få kyllegus, Kroghs Forlag. Andersson, Kirsten og Baarstrøm, Karl Aage (1993): Skriv løs - læs videre, Kroghs Forlag. Anmarkrud, Øistein og Vigdis Refsahl (2011): Gode læsestrategier på mellemtrinnet. Dansk Psykologisk Forlag. Armstrong, Thomas (2004): Læsning og skrivning med mange intelligenser, Dafolo.

17 Bjerre, Annemarie m.fl.(2002): Nej farfar! For vi børnestaver, Alinea. Danmarks Evalueringsinstitut (2005): Læsning i folkeskolen indsatsen for at fremme elevernes læsefærdigheder, Danmarks Evalueringsinstitut. Ehri, Linnea (1995): The Emergene of Word Reading in Beginning Reading. Trykt I Owen, O and Pumfrey, P: Emergent and Developing Reading: Messages for Teachers. The Palmer Press, London. Elbro, Carsten m.fl.(1996): Videregående læsning, Dansklærerforeningen. Falkenberg, Cecilie og Sigrid Madsbjerg (1996): Man ska ku læse (bog og film), Dansklærerforeningen. Falkenberg, Cecilie og Sigrid Madsbjerg (1998): Med venlig hilsen 3@ (bog og film), Dansklærerforeningen. Fast, Carina (2009): Literacy i familie, børnehave og skole, Klim. Frost, Jørgen (1998): Læsepraksis på teoretisk grundlag, Dansk Psykologisk Forlag. Frost, Jørgen (red.) (2009): Evaluering i et dialogisk perspektiv, Dansk Psykologisk Forlag. Frost, Jørgen (red.) (2009): Håndbog i læsevejledning, teori og praksis, Dansk Psykologisk Forlag. Gamby, Gert (red.) (2000): Brudflader i læsedebatten, Pædagogisk psykologisk Forening, Særnummer 4-5. Marianne Gjelstrup m. fl. (2011): Hvordan lærer mine elever at stave og lad det ikke være hemmeligt for dem! Forlaget Læs. Høien, Torleiv m.fl. (2004): Dysleksi, Specialpædagogisk Forlag. Håkonsson, Erik (2002): En ekstra chance inspiration fra Reading Recovery, Alinea. Jandorf, Birgit Dilling (red.) (2005): Ord for ord, Om læsning og læsevanskeligheder, København. Jansen, Mogens (red.) (1997): Læseundervisning på skolens mellemtrin, Kroghs Forlag. Jansen, Mogens (red.) (1999): Læseundervisning af unge og voksne, Kroghs Forlag. Jansen, Mogens (red.) (1997): Læseundervisning i skolestarten, Kroghs Forlag. Jensen, Karin Erbo (1998): Eleven som læser læreren som læseunderviser, Studie og Erhverv. Krogh-Jespersen, Kirsten (1998): Læs godt en vejledning om lærerens opgaver og elevernes selvstændige læsning i de yngste klasser, Klim. Jordal, Jytte (2004): Læsning på elevens betingelser, Den gule serie 66, Landsforeningen af Læsepædagoger.

18 Kjær, Grethe og Klok, Lise (2000): Læsning mellem linjerne kan læres, Den gule serie 62, Landsforeningen af Læsepædagoger. Kjær, Grethe og Østergaard, Anne Marie (2003): Læseløftet en effektiv læsemetodik, Alinea. Kjærsgaard, Kirsten (red.) (2002): Den kompetente læser, Forlaget Maling Beck. Klintenberg, Jan Erik (2011): Den lille bog om flydende læsning, Akademisk forlag. Kulpa, Liselotte: Hold på indholdslæseren?, Den gule serie 51, Landsforeningen af Læsepædagoger, 1992/1993. Liberg, Caroline (1997): Sådan lærer børn at læse og skrive, Gyldendal. Lundberg, Ingvar (1997): Sprog og tænkning, Læseprocesser i undervisningen, Alinea. Lundberg, Ingvar m.fl. (2005): Det gode læseforløb, Alinea. Lundberg, Ingvar og Görel Sterner (bearbejdet til dansk af Michael Wahl Andersen og Sigrid Madsbjerg) (2008): Regne- og læsevanskeligheder, Alinea. Lundberg, Ingvar (2011): Læsningens psykologi og pædagogik, Dansk Psykologisk Forlag. Maagerø, Eva og Elise Seip Tønnesen (red) (2009): At læse i alle fag, Klim. Madsbjerg, Sigrid og Lis Phøler (2008): Læsevejlederen, Dafolo. Madsbjerg, Sigrid og Helle Vaabengaard (2011): Læsekonferencen det evaluerende møde om klassens skriftsprogsundervisning i: Tidsskriftet Viden om læsning nr. 9, marts 2011 Madsbjerg, Sigrid og Henriette Romme Lund (red) (2010): Læselyst og læring, Dansk Psykologisk Forlag. Madsbjerg, Sigrid og Kirsten Friis (red) (2011): Skrivelyst og læring, Dansk Psykologisk Forlag, Madsbjerg, Sigrid og Kirsten Friis (red) (2012): Skrivelyst og læring- i et specialpædagogisk perspektiv,dansk Psykologisk Forlag. Madsbjerg, Sigrid og Kirsten Friis (red) (2012): Skrivelyst og læring- i børnehaven, Dansk Psykologisk Forlag. Madsen, Monica C. (red.) (2006): Lyst til faglig læsning!, Biblioteksstyrelsen. Mailand, Mette Kirk (2007): Genreskrivning i skolen, Gyldendal Uddannelse. Myndigheten för Skolutveckling (2003): Det leksamma allvaet fyra språkutvecklande miljöer, Stockholm. Pøhler, Lis (2000): Skriv på livet løs om skrivning, læsning og læring, Studie og Erhverv. Reichenberg, Monika (2011): Veje til læseforståelse - teksten, læseren og samtalen, Klim. Reichenberg, Monika og Ingvar Lundberg (2012): Læseforståelse gennem strukturerede samtaler. Akademisk Forlag.

19 Roe, Astrid (2008): Læsedidaktik efter den første læseundervisning, KLIM. Schultz, Mia Finnemann (2007): Ordblind inklusion, Dansk Videncenter for Ordblindhed. Samuelsson, Stefan m.fl. (2012): Dysleksi og andre vanskeligheder med skriftsproget, Dansk Psykologisk Forlag Trageton, Arne (2004): At skrive sig til læsning, Gyldendal. Vivien, Rosemary (1998): Indskoling i New Zealand at lære at læse og skrive, Dafolo. Wold, Astri Heen (red) (1999): Skriftspråksutvikling om hvordan barn lærer å lese og skrive, Cappelen Akademisk Forlag Læring læsning og opmærksomhed Andersen, Frans Ørsted (2003): Flow og pædagogik, Læring med optimal motivation, Dafolo. Bang-Larsen, Bodil m.fl. (2001): Classroom-management at skabe rum for læring, Dafolo. Bang-Larsen, Ole (2002): Classroom-management et idéhæfte, Dafolo. Dunn, Rita: Læseindlæring og læringsstile (2003) i: Artikelsamling om læringsstile, Dafolo. Dysthe, Olga (1997): Det flerstemmige klasserum, Klim. Hermansen, Mads (red) (2007): Læringsledelse. Løft til læring i skolen, Forlaget Samfundslitteratur. Rockwoolfonden. Hansen, Mogens (2002): Børn og opmærksomhed, Gyldendal. Hansen, Kirsten og Rolsted, Lis Bonde (2004): Opmærksomhed, relationer, intelligens, Dafolo. Laursen, Per Fibæk (2006): Den autentiske lærer. Blive en god og effektiv underviser hvis du vil, Gyldendals lærerbibliotek. Lohmann, Gert (2008): Klasseledelse og samarbejde. Analyser og handlemuligheder, Gyldendals lærerbibliotek. Meyer, Hilbert (2005): Hvad er god undervisning? Gyldendals lærerbibliotek. Litteraturpædagogik Eskelund, Birte m.fl. (2004): Tekstanalyse og vurdering teori og praksis, Gyldendal. Lützen, Peter Heller (2004): Analyse og relevans grundbog i litterær analyse og fortolkning, Dansklærerforeningen. Moos, Ingelise m.fl. (2002): Men først skal bogen læses, LR Uddannelse. Søndergaard, Karen Lise (2005): Børnelitteratur og litteraturundervisning, L&R Uddannelse. Sørensen, Birthe (2001): Litteratur forståelse og fortolkning, Alinea.

20 Thybo, Kurt (red.) (2003): Børnelitteratur. Læsninger og undervisning, Dansklærerforeningen. Relationers betydning Hatti, John Haslebo, Gitte (2004): Relationer i organisationer, Dansk Psykologisk Forlag. Sven Erik Nordenbo m. fl (2008): Lærerkompetanser og elevers læring i barnehage og skole). Danmarks Pædagogiske Universitetsforlag og Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning. Vejledning Lauvås, Per og Gunnar Handal (2006): Vejledning og praksisteori, KLIM. Løw, Ole (2009): Pædagogisk vejledning, Facilitering og læring i pædagogiske kontekster, Akademisk Forlag. Diverse nyere elevmaterialer Arne-Hansen, Susanne (2004): Skriv varieret, Gyldendal. Arne-Hansen, Susanne (2005): Historiske fortællinger, Gyldendal. Brudholm, Merethe (2004): Gid du brækker benene, Alinea. Dansklærerforeningens Billedromaner til mellemtrinnet. Eken, Cecilie (2007): Fra første linje. Skriv med en forfatter i klasse, Dansklærerforeningen. Esmann, Sofie (2005): Klassiske fortællinger, Gyldendal. Fabrin m.fl. (2007): Læs!, Alinea. Fabrin m.fl. (2003): Læs med grundbog og tekstbog, Dansklærerforeningen. Fabrin m.fl. (2001): Læs på tekstbog og grundbog, Dansklærerforeningen. Jakobsen, Kirsten m.fl. (2005): Læsningens landskab (m. lærervejledning), LR Uddannelse. Madsen, Else (2002): Superlæsere, Alinea. May, Trine (2004): Eventyrlige fortællinger, Gyldendal. May, Trine (2004): Gyselige fortællinger, Gyldendal. May, Trine (2004): Fantastiske fortællinger, Gyldendal. Moos, Ingelise m.fl ): Omme bag klædeskabet, Læs litteratur klasse, Dansklærerforeningen. Moos, Ingelise m.fl. (2006): Læs og skriv fagtekster, Alinea.

21 Webadresser Nationalt Videnscenter for Læsning, Professionshøjskolerne Hjemmeside for Dansk Videncenter for Ordblindhed. EMU er Danmarks undervisningsportal. EMU er udviklet af UNI C i samarbejde med Undervisningsministeriet. Målgruppen er elever, studerende og lærere. Læsevejledning og virkningsevaluering. EVA s virkningsevaluering fra starten af 2009 stillede skarpt på læsevejledningen i Hvidovre Kommune. Den var case for et pilotprojekt hvor de for første gang prøvede kræfter med den særlige evalueringsmetode: virkningsevaluering. Evalueringen viste at læsevejlederen kan være med til at skabe bedre læseresultater, men succesen afhænger af mange faktorer... Her findes bl.a. eksempler på elevplaner, adaptive test, evalueringsprojekter og kommunale kvalitetsrapporter. Hjemmeside for Landsforeningen af Læsepædagoger. Herfra er blandt andet link til internationale læsepædagogiske netværk. Artiklerne fra tidligere numre af Læsepædagogen kan frit downloades. Center for læseforskning hører under Københavns Universitets Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab. Ministeriet for børn og undervisning.

22

Læsevejlederen som ressourceperson

Læsevejlederen som ressourceperson Læsevejlederen som ressourceperson Indhold Om temahæftet.... 3 Læsevejlederens opgaver................................................... 3 Læsevejlederens netværk..... 6 Overgange og sammenhænge.... 8

Læs mere

Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik

Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik... 1 Læsepolitik på Nexø skole...fejl! Bogmærke er ikke defineret. At læse... 2 Læseglæde... 2

Læs mere

Læsevejlederens funktioner

Læsevejlederens funktioner Temahæfte Læsevejlederens funktioner Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Læsevejlederen er skolens ressourceperson for udvikling af læseområdet. Læsevejlederens funktionsområde

Læs mere

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet 2 Læsepolitik Indhold Udvikling af sprog- og læsefærdigheder på mellemtrinnet.... 4 Læsning ind i fagene - aktive forståelsesstrategier..... 6 It

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw 1 Center for Skole, Slagelse Kommune, april 2010 ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå Litteraturliste asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd

Læs mere

Forord til skoleområdet. Udskoling. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Forord til skoleområdet. Udskoling. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Forord til skoleområdet Udskoling Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Når eleverne forlader folkeskolen, skal de læse sikkert, varieret og hurtigt med forståelse, indlevelse

Læs mere

5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Tekniske og forståelsesmæssige Læselyst, læsevaner og læsehastighed Der arbejdes med brug af notater, grafiske modeller, ord- og begrebskort, oversigtslæsning,

Læs mere

Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole

Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole Forord Læsepolitikken danner rammen for indsatsen på læseområdet på Vadgård skole. Læsepolitikken er Vadgård skoles bud på hvordan, der sikres kvalitet i læseindsatsen

Læs mere

Læse og skrivestrategi. En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016.

Læse og skrivestrategi. En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016. Læse og skrivestrategi En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016. Indledning Denne reviderede udgave af Læse- og skrivestrategien afløser Læse- og skrivestrategien

Læs mere

Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning.

Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning. Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning. Mål og indsats for læsning i almenundervisningen. Indskolingen: Vi prioriterer, at alle børn får en god start, hvor de oplever læsning og skrivning som meningsfulde

Læs mere

L = A x F (Læsning er lig med afkodning gange forståelse)

L = A x F (Læsning er lig med afkodning gange forståelse) Handleplan for læsning på Eggeslevmagle Skole Eggeslevmagle Skole fokuserer på læsning og har derfor valgt at udarbejde en læsehandleplan, som i første omgang har fokus på indskolingen og mellemtrinnet.

Læs mere

Curriculum Vitae: Kirsten Friis. Uddannelse. Ansættelser

Curriculum Vitae: Kirsten Friis. Uddannelse. Ansættelser Curriculum Vitae: Kirsten Friis Faglig og pædagogisk konsulent, MA og lærer. Har særlig faglig ekspertise i specialpædagogik, ordblindhed og andre læse-skrivevanskeligheder, læsevejledning samt inkluderende

Læs mere

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder i overbygningen

Udvikling af sprog- og læsefærdigheder i overbygningen Udvikling af sprog- og læsefærdigheder i overbygningen Indhold Udvikling af sprog- og læsefærdigheder i overbygningen........................ 3 Læseforståelse og faglitteratur..............................................

Læs mere

8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Læseudvikling, læsehastighed, læsesikkerhed, læselyst og læsevaner Arbejdet med læseforståelse integreres i litteraturarbejdet og i bearbejdningen

Læs mere

CARSTEN ELBRO L ÆSEVANSKELIGHEDER GYLDENDAL

CARSTEN ELBRO L ÆSEVANSKELIGHEDER GYLDENDAL CARSTEN ELBRO L ÆSEVANSKELIGHEDER GYLDENDAL I Seminarieserien foreligger Elisabeth Arnbak: Faglig læsning fra læseproces til læreproces Louise Bjar og Caroline Liberg (red.): Børn udvikler deres sprog

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Handleplan for læsning Handleplan for læsning på Hejnsvig Skole På Hejnsvig Skole anser vi læsning som den grundlæggende forudsætning for læring i alle fag. Vi vil gerne arbejde for at eleverne igennem

Læs mere

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling Bakkeskolens læsefolder En forældre-guide til læseudvikling Indhold Hvorfor denne folder?...s 3 Hvad er læsning?... s 4 Daglig læsning er vigtig.. s 5 - Hvad kan jeg som forælder gøre?.... s 5 Begynderlæsning.

Læs mere

7. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

7. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 7. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Læseudvikling, læsehastighed, læsesikkerhed, læselyst og læsevaner Arbejdet med læseforståelse integreres i litteraturarbejdet og i bearbejdningen

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

6. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

6. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 6. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Tekniske og forståelsesmæssige Læselyst, læsevaner og læsehastighed Der arbejdes med brug af notater, grafiske modeller, ord- og begrebskort, oversigtslæsning,

Læs mere

LÆSEHANDLINGSPLAN Frederiksgård Skole

LÆSEHANDLINGSPLAN Frederiksgård Skole LÆSEHANDLINGSPLAN Frederiksgård Skole Hovedområde Fokuspunkter Side Læsning i børnehaveklassen Forudsætninger for læsning 3 Begynderundervisning Læseangrebs-strategier Forståelses-strategier Læselyst Den

Læs mere

Strategi for Sprog og Læsning

Strategi for Sprog og Læsning Strategi for Sprog og Læsning Forord Barnets sprog- og læseudvikling begynder allerede i spædbarnsalderen i det tætte samspil mellem barn og forældre. Sundhedspleje og dagtilbud støtter gennem bevidst

Læs mere

5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 5. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Tekniske og forståelsesmæssige Læselyst, læsevaner og læsehastighed Der arbejdes med brug af notater, grafiske modeller, ord- og begrebskort, oversigtslæsning,

Læs mere

Notat for arbejdet med den obligatoriske sprogvurdering i børnehaveklassen I Faaborg- Midtfyn Kommune Revideret maj 2014

Notat for arbejdet med den obligatoriske sprogvurdering i børnehaveklassen I Faaborg- Midtfyn Kommune Revideret maj 2014 Notat for arbejdet med den obligatoriske sprogvurdering i børnehaveklassen I Faaborg- Midtfyn Kommune Revideret maj 2014 Lovgrundlag Den 31.marts 2009 blev der med bekendtgørelse nr. 260 om undervisning

Læs mere

Handleplan for læsning på Knudsøskolen.

Handleplan for læsning på Knudsøskolen. Status: En målrettet indsats i læsning på alle klassetrin, der giver positive resultater i diverse læseevalueringer. (LUS, sprogscreening, DVO, OS, SL samt Nationale test). Af tiltag kan nævnes: 1. Målrettet

Læs mere

8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer 1 8. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Læseudvikling, læsehastighed, læsesikkerhed, læselyst og læsevaner Arbejdet med læseforståelse integreres i litteraturarbejdet og i bearbejdningen

Læs mere

Sigrid Madsbjerg og Lis Pøhler. Læsevejlederen

Sigrid Madsbjerg og Lis Pøhler. Læsevejlederen Sigrid Madsbjerg og Lis Pøhler Læsevejlederen Indhold Forord 5 Læsevejlederens opgaver 7 Hvad er en læsevejleder? 7 Lærerens undervisning og elevernes læring 10 Rådgiver eller vejleder? 12 Læsevejlederen

Læs mere

Tjørnelyskolen prioriterer læsning og udvikling af elevernes læsekompetence særligt højt.

Tjørnelyskolen prioriterer læsning og udvikling af elevernes læsekompetence særligt højt. Tjørnelyskolen prioriterer læsning og udvikling af elevernes læsekompetence særligt højt. I denne læsepolitik vil I kunne læse om mål for læsning, tiltag på skolen og forventninger til jer som forældre.

Læs mere

Forord til skoleområdet Indskoling Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring

Forord til skoleområdet Indskoling Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Forord til skoleområdet Indskoling Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring For den elev, som begynder i en af Egedal Kommunes folkeskoler, skal oplevelsen være, at undervisningen

Læs mere

Handleplan vedrørende skolens læsepolitik.

Handleplan vedrørende skolens læsepolitik. Handleplan vedrørende skolens læsepolitik. Handleplanen viser, hvilke metoder skolen benytter sig af for at nå frem til målsætningerne i Læsepolitikken. Læsepolitikken på Sdr. Omme skole er udarbejdet

Læs mere

Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR

Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Læsning på mellemtrinnet Der sigtes mod trinmålene for 4. og 6. klassetrin. På mellemtrinnet er afkodningen for de fleste elever

Læs mere

Læse-skrivehandleplan

Læse-skrivehandleplan Tønder, 30. maj 2018 Læse-skrivehandleplan 2018-20 Indledning Gode sprog-og læsefærdigheder spiller en vigtig rolle i børn og unges personlige og faglige udvikling. Læsefærdigheder er nøglen til uddannelse,

Læs mere

Læse- skrivepolitik Mariagerfjord Kommune

Læse- skrivepolitik Mariagerfjord Kommune Læse- skrivestrategi Læse- skrivepolitik Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune 2012 2012 Vision: At skabe bedst mulige læseresultater for alle. At skabe inklusion via læsning. Mission: At sikre at

Læs mere

Læsehandlingsplan. Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2

Læsehandlingsplan. Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2 Læsehandlingsplan Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2 Læsning i børnehaveklassen Forudsætninger for læsning 3 Begynderundervisning Læseangrebs-strategier Forståelses-strategier Læselyst 4 Den fortsatte

Læs mere

Handleplan for læsning Holmebækskolen

Handleplan for læsning Holmebækskolen Handleplan for læsning Holmebækskolen 2014-2015 Indskolingen: Børnehaveklasse 2.klasse I indskolingen har vi følgende fokuspunkter: Undervisningen tilrettelægges således, at den sikrer, at eleverne i børnehaveklassen

Læs mere

Forord til daginstitutionsområdet. Dagtilbud 0-6 år. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Forord til daginstitutionsområdet. Dagtilbud 0-6 år. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Forord til daginstitutionsområdet Dagtilbud 0-6 år Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Egedal kommune ønsker, at alle børn og unge i kommunen skal have mulighed for

Læs mere

Velegnede læremidler til arbejdet med læse- og læringsstrategier

Velegnede læremidler til arbejdet med læse- og læringsstrategier Velegnede læremidler til arbejdet med læse- og læringsstrategier Læsning i danskundervisningen Indskoling Legeskolen legende læsestart Læs om dette materiale på: www.legeskolen.dk - eller se det på CFU

Læs mere

Sprog- og læsesyn test og indsatser Dagtilbud, TCBU og U&L Vejle Kommune 2014

Sprog- og læsesyn test og indsatser Dagtilbud, TCBU og U&L Vejle Kommune 2014 Sprog- og læsesyn test og indsatser Dagtilbud, TCBU og U&L Vejle Kommune 2014 Oktober 2014. Baggrund Lokale politikker, og strategier (herunder Sprog- og Læsestrategi 0-18 år) Central lovgivning Forskning

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

Handleplan for læsning Sødalskolen August 2012

Handleplan for læsning Sødalskolen August 2012 Sødalskolen August 2012-1 - Generelt om læsning på Sødalskolen Mål Alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag. Forældre

Læs mere

Efterårskurser på PPR 2013

Efterårskurser på PPR 2013 For at få folderen i elektronisk udgave: Se Nyt fra AKT/læsekonsulent på Fællesnettet via Skoleintra eller Kontakt din læsevejleder eller skolens akt-medarbejder Efterårskurser på PPR 2013 Hvordan løser

Læs mere

Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området

Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området vl Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området 1 Forord Strategi for sprog- og skriftsprog på 0-16 års området tager udgangspunkt i Fredensborg Kommunes Børne- og Ungepolitik og indeholder fire

Læs mere

LÆSEHANDLINGSPLAN TINGBJERG HELDAGSSKOLE

LÆSEHANDLINGSPLAN TINGBJERG HELDAGSSKOLE LÆSEHANDLINGSPLAN TINGBJERG HELDAGSSKOLE Hovedområde Fokuspunkter Side Læsning i børnehaveklassen Forudsætninger for læsning 3 Begynderundervisning Læseangrebs-strategier Forståelses-strategier Læselyst

Læs mere

Hastrupskolens læsehandleplan 2010/2011

Hastrupskolens læsehandleplan 2010/2011 Hastrupskolens læsehandleplan 2010/2011 Målet for Hastrupskolens læsehandleplan er At sætte læselyst og læseglæde i fokus At eleverne udvikler gode og brugbare læse- og skrivekompetencer At minimere antallet

Læs mere

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Temahæfte Inklusion Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring I Egedal Kommune inkluderes elever med læse- og skrivevanskeligheder i almenundervisningen. I Egedal Kommune

Læs mere

Fagligh ed, test og evalu eri ngsku ltu r

Fagligh ed, test og evalu eri ngsku ltu r Fagligh ed, test og evalu eri ngsku ltu r Lise Bregnhøj Bodil Christensen Marie Louise Christiansen Kristina Kragelund Trine Lundgaard Helle Frost Sørensen Mathilde Rygaard Sørensen Redaktion: Tanja Miller

Læs mere

Handleplan for læsning Sparkær Skole

Handleplan for læsning Sparkær Skole Skoleåret 2014/15 Indholdsfortegnelse: Handleplan for læsning Indholdsfortegnelse:... - 1 - Målet for læsning:... - 2 - Veje til målet:... - 2 - den aktuelle viden på området.... - 3 - Læsevejledning på

Læs mere

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD evaluering, test og tiltag i skolen Forord: Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i

Læs mere

TØNDER DISTRIKTSSKOLE

TØNDER DISTRIKTSSKOLE Sprog- og læsehandleplan 2016-17 Indledning Gode sprog-og læsefærdigheder spiller en vigtig rolle i børn og unges personlige og faglige udvikling. Læsefærdigheder er nøglen til uddannelse, job og deltagelse

Læs mere

Inklusion og læsestrategier i indskolingen

Inklusion og læsestrategier i indskolingen FORLAG Inklusion og læsestrategier i indskolingen. Uddannet dansk- og billedkunstlærer, læsevejleder og redaktør på ny indskolingsportal på Danskfaget.dk. Inklusionsopgaven er i høj grad også en del af

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Handleplan for læsning Forord Byrådet vedtog i forbindelse med budget 2009 et service og kvalitetsmål om, at der skulle udarbejdes en fælleskommunal læseplan for Skanderborg Kommune. Formålet med Handleplan

Læs mere

Mål for læsning på Nørrebro Park Skole

Mål for læsning på Nørrebro Park Skole Mål for læsning på Nørrebro Park Skole - 2010 Børnehaven Målet er at give eleverne forudsætninger for at læse og skrive ved at styrke og udvikle sproglige færdigheder. Der arbejdes med sproglig opmærksomhed

Læs mere

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i Skanderborg

Læs mere

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen?

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen? Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Afdeling 1 Hvad er skolens overordnede formål med At gøre Rækker Mølle Skolen til en skole, der er kendt for at sende eleverne videre

Læs mere

Gadstrup Skoles læsehandleplan

Gadstrup Skoles læsehandleplan Gadstrup Skoles læsehandleplan Indledning Gadstrup Skoles læsehandleplan er udarbejdet på baggrund af Roskilde Kommunes Læsehandleplan 2016-2020. Handleplanen beskriver skolens nuværende og kommende indsats

Læs mere

Sprog- og læsepolitik

Sprog- og læsepolitik Sprog- og læsepolitik Sprog- og læsepolitik Sprog- og læsepolitik prog- og læsepolitik Indledning...4 Sprog- og læsepolitik...6 Dagtilbudsområdet...8 Skoleområdet... 12 Sprog- og læsepolitik i Favrskov

Læs mere

Handleplan for læsning; indskoling, 0. klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; indskoling, 0. klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E - evaluering - Læseudvikling - progression - CKF

Læs mere

Oversigt over test Sølystskolen maj 2011

Oversigt over test Sølystskolen maj 2011 Oversigt over test Sølystskolen maj 2011 Hogrefe Psykologisk Forlag A/S Hogrefe Psykologisk Forlag A/S udvikler og udgiver psykologiske og pædagogiske test i tæt samarbejde med og til psykologer og beslægtede

Læs mere

Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet

Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet - Læsehastighed - automatisering af læsefærdigheder - Læselyst Den fortsatte læsning: - At læse for at lære Læsemåde - Læse skønlitt./faglitt. Romaner

Læs mere

Forord til skoleområdet Mellemtrin Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring

Forord til skoleområdet Mellemtrin Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Forord til skoleområdet Mellemtrin Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Forord til skoleområdet; mellemtrin På mellemtrinnet skifter fokus fra at lære at læse til fokus

Læs mere

Handleplan for læsning; indskoling, 3. klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; indskoling, 3. klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E - evaluering - Læseudvikling - progression - CKF

Læs mere

Hornum skole. Dette arbejder vi med i alle årgange:

Hornum skole. Dette arbejder vi med i alle årgange: 2015 Hornum skole Dette arbejder vi med i alle årgange: Læsebånd Læsekontrakter Flydende læsning Faglig læsning: o Læsestrategier o Notatteknik Motivering for læsning Evaluering Gældende pr. 1. august

Læs mere

Overordnet Målsætning for sprog, skrivning og læsning 0-18 år

Overordnet Målsætning for sprog, skrivning og læsning 0-18 år Svendborg Kommune Børn & Unge Skole og Dagtilbud Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 6223 4610 www.svendborg.dk Overordnet Målsætning for sprog, skrivning og læsning 0-18 år 4. september 2009 Dir. Tlf. xxxxxxxx

Læs mere

Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring. Skoleområdet. Indskoling

Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring. Skoleområdet. Indskoling Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Skoleområdet Indskoling For den elev, som begynder i en af Egedal Kommunes folkeskoler, skal oplevelsen være, at undervisningen

Læs mere

Opdagende skrivning en vej ind i læsningen. Klara Korsgaard

Opdagende skrivning en vej ind i læsningen. Klara Korsgaard Opdagende skrivning en vej ind i læsningen Klara Korsgaard Dagsorden 1. Baggrund for projektet 2. Opdagende skrivning 3. Søholmprojektet 4. Konsekvenserne for første klasse talesprogsfjeldet Tale Skrift

Læs mere

Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læse-skrivepolitik og læsevejledernes rolle

Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læse-skrivepolitik og læsevejledernes rolle Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læse-skrivepolitik Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læse-skrivepolitik... 1 Læse-skrivepolitik på Paradisbakkeskolen afd. Nexø... 2 At læse... 2 Læseglæde...

Læs mere

Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læse-skrivepolitik og læsevejledernes rolle

Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læse-skrivepolitik og læsevejledernes rolle Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læse-skrivepolitik Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læse-skrivepolitik... 1 Læse-skrivepolitik på Paradisbakkeskolen afd. Nexø... 3 At læse... 3 Læseglæde...

Læs mere

Handleplan for læsning; indskoling, 1.klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; indskoling, 1.klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring Handleplan for læsning; indskoling, 1.klasse - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E -

Læs mere

Hvordan støtter skolebiblioteket barnets læseudvikling?

Hvordan støtter skolebiblioteket barnets læseudvikling? Hvordan støtter skolebiblioteket barnets læseudvikling? Program for eftermiddagen Den rigtige bog til det rigtige barn - En kort teoretisk gennemgang af børns læseudvikling med eksempler på materialer,

Læs mere

Børnehaveklasselæreren og. Undervisningen er differentieret, alle elever ud vikler skriftsproglige undervisning tager forside/bagside og brug af

Børnehaveklasselæreren og. Undervisningen er differentieret, alle elever ud vikler skriftsproglige undervisning tager forside/bagside og brug af Handleplan for læsning i indskolingen på Rougsøskolen. Indskolingen 0. kl. Handleplan for læsning Alle elever skal have en god læsestart. De fleste er klar til at begynde en egentlig læseundervisning i

Læs mere

Litteraturliste til skolestart September 2006

Litteraturliste til skolestart September 2006 Litteraturliste til skolestart September 2006 Center for Undervisningsmidler København - Frederiksberg Litteraturliste Skolestart 37.1. Meyer, Hilbert. Hvad er god undervisning? På dansk ved Peter Dürrfeld.

Læs mere

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS TAL, SKRIV, LEG OG LÆS Temadag om børns tidlige sprog- og skriftsproglige udvikling Målgrupper: Temadagen henvender sig primært til pædagoger i børnehaver og indskoling, børnehaveklasselærere og lærere

Læs mere

Læsning på Ellebjerg Skole 2009/10

Læsning på Ellebjerg Skole 2009/10 Læsning på Ellebjerg Skole 2009/10 En handleplan for personalets arbejde med læsning de næste 3 år. Alle skoler i København skal have en handleplan for læsning med det formål, at eleverne bliver bedre

Læs mere

Pædagogisk diplomuddannelse

Pædagogisk diplomuddannelse Sept. 2011 Pædagogisk diplomuddannelse UNDERVISNING I LÆSNING OG MATEMATIK FOR VOKSNE Mål for læringsudbytte skal opnå faglige og pædagogisk/didaktiske forudsætninger for at kunne forestå planlægning,

Læs mere

106 Nummer 13 marts 2013. Skrivelyst og tidens pædagogiske udfordringer

106 Nummer 13 marts 2013. Skrivelyst og tidens pædagogiske udfordringer Anmeldelse: krivelyst og læring og krivelyst i et specialpædagogisk perspektiv Lektor Mona Gerstrøm, Udvikling og forskning, UC yddanmark krivelyst og læring, igrid Madsbjerg og Kirstens Friis (red), Dansk

Læs mere

Evalueringsrapport klasselæseprøver. Majbrit Jensen og Lotte Koefoed Jensen 17-12-2010

Evalueringsrapport klasselæseprøver. Majbrit Jensen og Lotte Koefoed Jensen 17-12-2010 Evalueringsrapport klasselæseprøver 2010 Resultater, analyser og anbefalinger i forbindelse med klasselæseprøver i 1., 2., 3., 4. og 8. klasse, Kolding Kommune 2010 Majbrit Jensen og Lotte Koefoed Jensen

Læs mere

Sprog- og læsepolitik

Sprog- og læsepolitik Sprogog læsepolitik d Forord Forord Forord Vores sprog er adgangsbilletten til at tage del i livet. Vi har brug for at magte talesproget, og talesproget er en vigtig forudsætning for en god læse- og skriveudvikling.

Læs mere

Danmarks Lærerforening foråret 2012 Lena Bülow-Olsen

Danmarks Lærerforening foråret 2012 Lena Bülow-Olsen Denne præsentation indeholder et udvalg og en sammenskrivning af slides fra det mundtlige oplæg om faglig læsning på DLFs konferencer Vi læser for livet Vi læser for livet Danmarks Lærerforening foråret

Læs mere

Test og handlinger for alle elever med særligt fokus på elever i læsevanskeligheder Opdateret februar 2017

Test og handlinger for alle elever med særligt fokus på elever i læsevanskeligheder Opdateret februar 2017 Test og handlinger for alle elever med særligt fokus på elever i læsevanskeligheder Opdateret februar 2017 Klassetrin Hvilke(n) test? Obligatoriske gruppeprøver og andre test, der kan vise tegn på sprog-

Læs mere

www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole

www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse og skrive på Ollerup Friskole Når dit barn begynder i skolen er det allerede

Læs mere

Kommunal evaluering af dansk (skriftsprog), matematik og engelsk i Syddjurs kommune

Kommunal evaluering af dansk (skriftsprog), matematik og engelsk i Syddjurs kommune Kommunal evaluering af dansk (skriftsprog), matematik og engelsk i Syddjurs kommune Mål for læsning og matematik i relation til de nationale mål Syddjurs Kommunes læse- og matematikmål ligger i forlængelse

Læs mere

Marts Undervisning & Kultur Tofteskovvej Juelsminde

Marts Undervisning & Kultur Tofteskovvej Juelsminde Marts 2015 Procedure i forbindelse med undersøgelse af ordblindhed i Hedensted kommune Undervisning & Kultur Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde 1 Hedensted kommune har udarbejdet en procedure for at sikre,

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Vadehavsskolen Handleplan for læsning 2010 Indhold Formålet med en læsehandleplan s.2 Hvad er læsning? s.2 Sammendrag af Ministeriets mål s.3 Læsning i indskolingen s.3 Læsning på mellemtrinnet s.5 Forældresamarbejde

Læs mere

Læseprofilen for Bislev skole

Læseprofilen for Bislev skole Læseprofilen for Bislev skole 1 Man begynder at læse, første gang man forstår et trykt ord, og man lærer noget om at læse, hver gang man læser. Indholdsfortegnelse 2 En fortælling om læsning på vores skole...3

Læs mere

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering Pædagogisk diplomuddannelse UNDERVISNING I LÆSNING OG MATEMATIK FOR VOKSNE Mål for læringsudbytte skal opnå faglige og pædagogisk/didaktiske forudsætninger for at kunne forestå planlægning, gennemførelse

Læs mere

En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune. Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder

En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune. Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder Baggrund Børn, som i dag begynder i dagtilbud og skoler,

Læs mere

Læsehandleplan 2011 / 2012

Læsehandleplan 2011 / 2012 Læsehandleplan 2011 / 2012 Indhold: Målsætning for læsning Hvad vil det sige at læse Skema / Læseforståelse 0. klasse 1. klasse 2. klasse 3. klasse 4. klasse 5. klasse 6. klasse 7. klasse 8. klasse 9.

Læs mere

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013 ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013 Læsepolitikkens formål: Formål med Ellekildeskolens læsepolitik er at sikre: at læseindsatsen og læseudviklingen styrkes. at færre børn udvikler læsevanskeligheder

Læs mere

læse- og skrivepolitik asdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas Med udgangspunkt i kommunens literacymålsætning

læse- og skrivepolitik asdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas Med udgangspunkt i kommunens literacymålsætning Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Paradisbakkeskolens opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop læse- og

Læs mere

Læsepolitik. Børn elsker bøger og sange, ungdommen er vild med sociale medier i skolen lærer alle at læse

Læsepolitik. Børn elsker bøger og sange, ungdommen er vild med sociale medier i skolen lærer alle at læse Institutions- og Skolecentret Høje-Taastrup Kommune Bygaden 2 2630 Taastrup www.htk.dk Så fokus på sprog og skriftstimulering handler grundlæggende om at give børn de samme muligheder for at opnå et liv

Læs mere

Handleplan for læsning; udskoling. - Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; udskoling. - Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring Handleplan for læsning; udskoling - Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E - evaluering -

Læs mere

En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune. Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder

En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune. Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder Baggrund Børn, som i dag begynder i dagtilbud og skoler,

Læs mere

Handleplan for læsning på Skt. Klemensskolen

Handleplan for læsning på Skt. Klemensskolen Handleplan for læsning på Skt. Klemensskolen Den lokale handleplan for læsning skal ses i sammenhæng med både den nationale og kommunale handleplan for læsning. Den overordnede målsætning er med udgangspunkt

Læs mere

19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE

19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE 19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE Mål for læringsudbytte skal opnå faglige og pædagogisk/didaktiske forudsætninger for at kunne forestå planlægning, gennemførelse og evaluering

Læs mere

Aktuelle materialer til læsevejlederen

Aktuelle materialer til læsevejlederen Aktuelle materialer til læsevejlederen Forskerklummer et nyt tiltag Læsesyn og kompleksitet En læseunderviser skal kunne se og kombinere læsning og literacy fra flere perspektiver. Et læsesyn er ikke nok.

Læs mere

Fakta om Ordblindetesten:

Fakta om Ordblindetesten: SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 5. juli 2019 Notat Følgende notat har til hensigt at præsentere Ballerup Kommunes progressionen i sprog og skriftsprogsindsatsen på 0-16 års området, særligt i forhold

Læs mere

Læsepolitik for Ullerødskolen

Læsepolitik for Ullerødskolen Læsepolitik for Ullerødskolen Formål Formålet med læseundervisningen er, at eleverne: - udvikler deres læse- og skrivefærdigheder - oplever læselyst og får gode læsevaner - lære at læse for at lære i alle

Læs mere

Risbjergskolen læsehandleplan

Risbjergskolen læsehandleplan Risbjergskolen læsehandleplan Læsning på Risbjergskolen På Risbjergskolen tilstræber vi at tilrettelægge læseundervisningen ud fra nedenstående læsemodel. Ehris interaktive læsemodel Modellen indeholder

Læs mere

Klar, parat, læsestart...

Klar, parat, læsestart... Klar, parat, læsestart... 1 SKOLEOMRÅDET Kom godt i gangmg... Nogle af de vigtigste færdigheder, vi skal lære i skolen, er at læse og stave. At kunne læse og skrive har stor betydning for alle ikke kun

Læs mere

Handleplan for læsning; mellemtrin. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; mellemtrin. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E - evaluering - Læseudvikling - progression - CKF

Læs mere