Formandens mundtlige beretning 2013 Torsten Johannessen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formandens mundtlige beretning 2013 Torsten Johannessen"

Transkript

1 1 Formandens mundtlige beretning 2013 Torsten Johannessen Frihed til fælles bedste Sang: Er lyset for de lærde blot Denne mundtlige beretning skal ses i sammenhæng med formandens skriftlige beretning, der er trykt i Dansk Kirketidende og udgivet på vores hjemmeside I den skriftlige beretning har jeg først og fremmest forsøgt at tegne et billede af Grundtvigsk Forums omfattende aktiviteter, møder, kurser og konferencer. Det giver mulighed for i denne mundtlige beretning at udvælge enkelte temaer, der i særlig grad har præget årets arbejde i styrelsen. Således indledte jeg den skriftlige beretning med nogle refleksioner over Folkeoplysningens opgave. Refleksioner som jeg gerne vil forsøge at folde ud. Folkeoplysningens opgave I den sang vi lige har sunget udtrykker Grundtvig folkeoplysningens opgave i korteste form. Dannelse handler om at blive oplivet, før man bliver oplyst. Sagt anderledes: Det er gennem oplivelse vi får engagement, selvtillid, lyst og virketrang til at tale om de sammenhænge, der ligger ud over en selv. Det er forudsætningen for at kunne håndtere viden og faglighed. Han siger også, at hvis folket ikke er på færde ikke gider deltage så slukkes lyset i folkerådet. Hvis ikke politikerne taler med folket, men kun til folket så slukkes aftenstjernen og svarene bliver øv og buh. Den opsang er fortsat aktuel. Enhver, der tror på nødvendigheden af den myndige borgers aktive deltagelse i den demokratiske proces må tage arbejdstøjet på og handle. Det er der heldigvis også folk der gør. Årets mest omdiskuterede lov er et godt eksempel: Offentlighedsloven. Den blev en folkesag. Den sag blev ét stort dementi af påstanden om, at danskerne grundlæggende set ikke interesserer sig for andet, end hvad de får i lønningsposen hver måned. Her var noget vigtigt på spil, nemlig den myndige borgers mulighed for at kontrollere magten. Vi ved jo godt, at åbenhed og transparens er vitale værdier i et demokrati. Derfor kom der en folkelig reaktion. Eller tag heldagsskolen, som jeg runder senere i min beretning. Også den sag blev en folkesag, fordi den berører forældres frihed til selv at beslutte form og indholdet i familiens hverdag. Og hvad med de utallige borgere, der helt uegennyttigt påtager sig en frivillig opgave til gavn for andre mennesker eller en god sag. Og gå på Facebook og Twitter. Her udfolder der sig en livlig meningsudveksling om alskens emner.

2 2 Det står jo klart for enhver, at vort samfund står over for store udfordringer: global konkurrence, klimaproblemer, bæredygtighed, international solidaritet, sikkerhed og fred. Graden af regulering og kontrol, mindretalsrettigheder, de multikulturelle udfordringer, en skrantende økonomi osv. For mange er disse emner nærmest uoverskuelige, hvorfor vi det myndige folk borgerne står af og overlader debatten og beslutningsmyndigheden til eksperter, administratorer, professionelle meningsdannere, kommentatorer og politikerne Så er det jeg spørger: Kan Folkeoplysningen i 2013 være en vej til at give mennesker redskaber til at begå sig i den tid og det samfund, de lever i, så den enkelte ikke bare bliver en passiv tilskuer til samfundsudviklingen, men tværtimod bliver i stand til aktivt at gå i dialog med beslutningstagerne for derigennem at påvirke den vej, vi skal gå? Hvis svaret er Ja, må næste spørgsmål være: Gør vi det og hvordan? Hvis ikke vi gør det godt nok. Hvordan skal vi folkeoplysere geare sig til denne opgave? For et par måneder siden modtog vi alle folkeoplysningsforbundenes kataloger. Disse forbund har en folkeoplysningsforpligtelse ifølge folkeoplysningsloven. Derfor får de store offentlige tilskud. Alle som én spiser de folkeoplysningen af med nogle foredrag af kendisser på side to og tre i katalogerne, hvorefter de tilbyder alskens sysler og kurser til personlig udvikling. Tilbud der ikke har meget med Folkeoplysning at gøre. Hvad så med os selv? Vi opfatter os vel også som folkeoplysere? Påtager vi os at igangsætte samtaler på oplyst grundlag, der får den enkelte op af stolen til gavn for det fælles bedste. Er det vores opgave i højere grad at tage fat på de komplicerede emner og tilrettelægge vore møder, så de fremmer samtalen mellem deltagerne og ikke som det ofte sker bliver en dialog mellem foredragsholder og enkelte deltagere. Grundtvig siger klokkeklart i 1840: Kun i samme forhold som Talen bliver til en Sam-Tale, deels mellem Gamle og Unge, og deels mellem de Unge indbyrdes, kun i samme Forhold lykkes Oplysningen.6 Hvordan kan vi, der kender hinanden så godt, skabe folkeoplysning på mangfoldighedens præmisser, når virkeligheden er, at samtalen om det fælles bedste stort set kun foregår blandt venner og meningsfæller, de indforståede og kun undtagelsesvis i mødet med de andre, dem vi er uenige med. Kort og godt: Hvordan åbner vi, så det ikke ender med at vi at arrangere en lukket fest? Samtalekortene er et sådan forsøg. Næste års tema bliver: Grænser og identitet. Fra velfærdssamfund til konkurrencestat er det et mål i sig selv? I den meget omtalte bog, Konkurrencestaten, har professor på CBS Ove Kaj Petersen overbevisende beskrevet, hvordan vores velfærdssamfund langsomt er ved at tage form som konkurrencesamfund, hvor det enkelte menneske først og fremmest vurderes på, hvad det præsterer.

3 3 Konkurrencestaten defineres som en stat, der agerer i international konkurrence med andre stater om at skabe økonomisk vækst. Blandt de foretrukne midler i konkurrencestatens økonomiske politik er regulering, rammestyring og aktivering af ledige. Menneskesynet er derfor, at borgeren løbende skal udvikle sine kompetencer med staten som drivkraft. Uddannelsessystemet helt ned i daginstitutionen bliver tilsvarende et redskab for udviklingen af kompetente medarbejdere til et stadigt mere fleksibelt arbejdsmarked. Her spiller skolen en central rolle siger Ove Kaj Petersen. Skolen er vigtig, fordi det er her, politikerne kan angive karakteren af den udformning, dannelse eller dueliggørelse fremtidens borgere, man ønsker at gennemføre. I hele skolens historie har spørgsmålet om forholdet mellem individ og fællesskab været det basale. I nyere tid - I velfærdssamfundet skulle de enkelte dannes til oplysning om tilværelsen og blive demokrater gennem deltagelse i det demokratiske fællesskab, mens individet i den spirende konkurrencestat skal uddannes og tilskyndes til arbejde og til at deltage i det værdi-skabende arbejdsfællesskab. Hvor skolen i velfærdssamfundet skulle sikre eleverne lige muligheder til oplysning, så skal skolen nu sikre lige muligheder til arbejde. Samtidig skal skolen effektiviseres, og effektiviteten skal kunne dokumenteres og måles. Er denne udvikling uomgængelig, ja, er det ligefrem et mål i sig selv at udvikle konkurrencestaten? Sagt lidt polemisk: Skal vores børn opdrages til gode soldater i en hær, der skal kæmpe mod kinesisk arbejdskraft, som arbejder under helt andre vilkår end os? Den nye folkeskolereform. Vi står over for indførelsen af en ny Folkeskolelov, hvis overskrift er: "Gør en god skole bedre - et fagligt løft til Folkeskolen. Den har vort skolepolitiske udvalg gennem året arbejdet indgående med. Vi støtter tanken om at alle børn skal rummes i Folkeskolen og de skal have mulighed for at dygtiggøre sig. Men er vi bekymrede for, hvordan dette inklusionsmål skal omsættes til virkelighed. Specialskoler og specialklasser skal nedlægges og eleverne flyttes ind i normalklasserne. Ind i klasser med 28 elever, hvor der i forvejen er nok at se til. Det kræver dels ressourcer, dels efteruddannelse af lærerne. Risikoen for at både de svage, men også de velfungerende bliver tabere er nærliggende. Det er nødvendigt, at de faglige krav styrkes. For mange børn og unge lærer gangske enkelt for lidt. For mange forlader skolen uden den nødvendige faglige ballast til at gå i gang med ungdomsuddannelserne. Det er helt uholdbart. Vi støtter derfor tanken om tidlig sprogundervisning, mere kropslig aktivitet og flere timer i dansk og matematik.

4 4 Derimod er vi meget betænkelige ved forslaget om heldagsskolen. Dels fordi heldagsskolen kan være en statsliggørelse af elevernes dagligliv, og dels fordi den kan få betydning for det civilsamfundsmæssige aktivitetstilbud til børn og unge. Det gælder også de mindre elevers mulighed for at gå til minikonfirmandundervisning. Og for 7. eller 8. klasserne de steder, hvor konfirmationsforberedelsen finder sted om eftermiddagen. Vi støtter tanken om, at skolelederne på det lokale niveau får stor indflydelse på skolens dagligdag. Men det er betinget af, at skolelederne bruger denne udvidede beslutningsret til maximalt at involvere forældre, elever og lærere i beslutninger om skolens hverdag og liv. Det går galt, hvis disse ledere bliver detailstyrede af kommunalbestyrelser og den centrale skoleadministration. I denne sammenhæng er det bekymrende, at skolebestyrelserne i disse år bliver slået sammen og skal dække flere skoler Desværre er der stort set intet i reformen om dannelsen i betydningen livsoplysning. Tanken om at livet er mageløst, åbent og gådefuldt indgår på ingen måde i den baggrundstænkning, der ligger til grund for reformen. Det må være skolens opgave at åbne børnenes øjne for livets muligheder og det gøres gennem viden og færdigheder, men der skal meget mere til, hvis vi skal lære dem at gribe verden. Vi skal nære deres fantasi- og følelsesliv. Derfor skal vi fortælle, synge, danse og dramatisere med børnene. Derfor forsøger vi at åbne deres øjne for kunstneriske udtryk og øre for musikkens forunderlige verden. De skal også have lov at møde de gode fortællinger. Det har børnene krav på at opleve og det gør de altså ikke alene gennem en pædagogik, der kun retter sig mod fornuften intellektet mod mennesket forstået som en rationel størrelse. Det handler det kendte Grundtvig citat om: og han har aldrig levet, som klog på det er blevet han først ej havde kær. Der er heller ikke i reformen megen tale om dannelse til demokratiske medborgere. Nødvendigheden af at børn forlader skolen som selvstændigt tænkende, som oplyste, som ansvarlige, som socialt indstillede og som livsduelige borgere. Med inspirationen fra Grundtvig: I skolen skal man blive til som menneske, ikke en erhvervsfunktion. Læreruddannelsen Skolepolitisk udvalg har løbende fulgt udviklingen på læreruddannelsesområdet. Vi er tilfredse med at læreruddannelsen har fået et nødvendigt fagligt løft. I sidste øjeblik var vi med til at redde Indholdet af faget KLM (kristendom, livsoplysning og medborgerskab) Når det er sagt konstaterer vi med bekymring, at tendensen til at mekanisere læreruddannelsen ikke er blevet mindre. Best practice uden værdimæssige og filosofisk baggrundsstråling med fokus på test, evidens, innovation og kontrol er nu noget helt centralt. Det er værd at minde om, at dansk skoletradition bygger på anti-instrumentalisme, der vægter mennesket som et frit socialt væsen, forankret i en historisk og kulturel kontekst.

5 5 Lærerkonflikten Forårets lærerkonflikt var naturligvis også et tema for SKPU. Selv om vi gjorde, hvad vi kunne for at holde tungen lige i munden i forhold til stillingtagen i den faglige konflikt. Vi opfatter det som et stort problem, at skolen blev en kampplads, og at lærernes motivation på grund af lovindgrebet helt naturligt blev udtyndet. De frie skoler er under pres. Kort skal det nævnes, at vi med bekymring følger udviklingen på fri- og efterskolerne. De frie grundskoler er under et voldsomt økonomisk pres, der ikke kun skyldes de økonomiske stramninger som alle samfundsinstitutioner, herunder Folkeskolen er underlagt i disse år. Oveni har man fra politisk hold besluttet, at nedsætte tilskudsprocenten i et sådan omfang, at mange skoler ikke mindst de mindre, frie skoler er så trængt at deres eksistensgrundlag er truet. Forældrebetalingen er steget med 30% de senere år med risiko for at kun de velstillede frekventerer disse skoler. Vi har alle læst, at Dansk Metal, Dansk industri, og KL vil have målrettet 10. kl. som et tilbud til dem, der ikke umiddelbart kan klare en erhvervsuddannelse. Tanken er at skabe en ny 10. kl. hvor dele af klasseforløbet foregår på erhvervsskolerne eller i virksomhedspraktik. Det forslag kan få alvorlige konsekvenser for efterskolerne. Efterskolernes formand udtrykker det således: KL ønsker tilsyneladende at udvikle et taberreservat. En rigtig dårlig ide. Grundtvigsk Forum skal være obs på denne udvikling. Men ikke ureflekteret. Det er indlysende for enhver, at der skal nytænkes på hele erhvervsskoleområdet. Den udfordring må efterskolerne aktivt tage på sig. Måske skal der nedlægges nogle idrætshaller og indrettes sløjdsale. Styringsstruktur i Folkekirken I de senere år har vi forsøgt at komme med kvalificerede bud på, hvordan sogne kan samarbejde på en sådan måde, at der fremmes bæredygtige sognestrukturer. Det er der mange gode grunde til og en af dem er at undgå kirkelukninger. Vort kirkepolitiske fokus har i år været strukturen i Folkekirkens øverste lag. Som bekendt foreligger der en række forslag til en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur i Folkekirken udformet som et debatoplæg, der efter en høringsrunde skal danne baggrund for udvalgets fortsatte arbejde. For Grundtvigsk Forum har det været vigtigt, at forholde sig nøgternt, sagligt til oplægget og ikke lade os friste af den megen følelsesretorik, der forudsigeligt går i gang, når vi taler om forandringer i Folkekirken.

6 6 Jeg kan ikke her gå i detaljer. Det vil føre for vidt og det bliver let for langhåret og kedeligt, men blot ridse nogle principielle synspunkter op og opfordre jer til at læse vort høringssvar, der ligger her i salen. Jeg formoder, at ganske mange af jer har stiftet bekendtskab med emnet. Kort sagt handler debatoplæggetfor det første om forvaltningen af Folkekirkens fælles økonomi på 1,8 milliarder, svarende til ca. 1/4 Folkekirkens samlede økonomi. Vi taler om statens tilskud til Folkekirken og Landskirkeskatten. Penge, der først og fremmest går til præstelønninger og pensioner, men bl.a. også til finansiering af fælles opgaver som præsteuddannelse og efteruddannelse, til folkekirkens internationale arbejde, folkekirkens IT, folkekirkens fælles kommunikation. Hertil en pulje midler, der tematiseres og bevilges. De resterende 3/4 ca. 6 mia kr. administreres af provstier og menighedsråd. De sidste har intet med sagen at gøre. For det andet handler det om Folkekirkens indre anliggender, nemlig de autoriserede ritualer, gudstjenesteordningen, bibeloversættelse og salmebog populært sagt: de sorte bøger på alteret. På disse to områder har Kirkeministeren suverænt kompetence om end han på god demokratisk vis lytter til kirkelige aktører. Nu rejses spørgsmålet: Skal denne kompetence fortsat suverænt ligge hos en kirkeministeren, eller skal Kirkeministeren dele kompetencen med andre eller skal de nævnte områder først og fremmest administreres af Kirken selv --- og hvordan skal det I så fald struktureres? Folkekirken skal være folke - kirke Folkekirken er en ældre dame, der bør behandles med omtanke og respekt, men respekten kommer efter vores opfattelse ikke til udtryk ved at sætte sig hen i den brune sofa og ønske alt uforandret. Det er heller ikke godt nok, blot gennem lovgivning og bekendtgørelser at stadfæste gældende sædvane. Der er brug for forandringer i Folkekirken. Det handler om at vise rettidig omhu. Det har jeg og flere af mine forgængere som formand udtrykt behovet for gennem ganske mange år. (Riber Jensen, ILP og Jens Brun) Grf. har ingen store drømme om at skabe orden for ordenens skyld og slet ikke en kirke, der mener noget om det ene og det andet. Der handler først og fremmest om at definere opgaver. Hvad skal det tjene? Den danske folkekirke er alene en menneskelig ramme, der som opgave har at skabe bedst mulige vilkår, for forkyndelsen af evangeliet og sakramenternes forvaltning. En ramme, om en lang række menighedsfællesskaber fortolkningsfællesskaber. Folkekirken må således aldrig blive en topstyret koncernkirke, den må aldrig blive en præstekirke og den burde satse meget mere på de mange frivillige ildsjæle og nedtone den stigende professionalisering.

7 7 Folkekirken skal netop være folke-kirke, altså en kirke, der er i levende vekselvirkning med kultur og samfund, hvor både mere eller mindre aktive og engagerede føler sig hjemme. Folkekirken er således ikke kun kirke for en lille skare af trofaste kirkegængere. Nej, Folkekirken er for alle medlemmerne, ja, i grunden for hele folket. Den må således have folkelig forankring. Derfor skal kirken være, hvor folket er og den skal være kirke i sin tid, både i den rent fysiske betydning og i betydningen at forkynde evangeliet ind i vort liv. Derfor glæder det mig, at der fortsat er et bredt flertal for at fastholde grundlovens 4, der gør Folkekirken til noget særligt den danske Folkekirke, hvorfor den skal understøttes af staten og 66, hvori der står at Folkekirkens forfatning ordnes ved lov. Det er det sidste vi skal forholde os til. En rummelig Folkekirke Ændringer i Folkekirkens styring skal fastholde og videreudvikle folkekirken som en rummelig kirke, hvor der er frihed til forskellighed, både når det gælder tolkning af kristendommen i nutidig sammenhæng, og når det gælder lokal organisering. Derfor må rummeligheden strukturelt set fordrer, at der i folkekirken fortsat arbejdes for: at magten spredes på flere aktører - folketing, kirkeminister, biskopper, et landsdækkende udvalg, stiftsråd, provstiudvalg og menighedsråd - og balanceres mellem læge og gejstlige at kompetencefordelingen er klar som forudsætning for et frugtbart samvirke niveauerne og aktørerne imellem. at beslutningsprocesserne præges af åbenhed og gennemskuelighed, sådan at kirken eller at instanser i kirken ikke lukker sig om sig selv. at demokratisk indflydelse findes på samtlige folkekirkelige niveauer. Hvorfor er der behov for forandringer? Fordi magtens placering, kompetencefordeling, initiativret og beslutningsmyndighed i dagens Folkekirke er sløret og den bygger på sædvane og praksis, der nærmest bliver til en retstilstand, ikke mindst, når det gælder øverste niveau i Folkekirkens nuværende hierarki. Vi beklager, at udvalget ikke udarbejdede forslag til en kompetenceafklaring mellem sogn, provst, stift og biskopper og et evt. øverste folkekirkeligt organ. Ikke mindst stifterne burde have tilført initiativret og beslutningskompetence i samarbejde med biskopperne. Hvad er det så, der bør forandres? Vi mener at økonomi og fællesanliggender bør være et fælles anliggende for kirke og ministerium at udvalg skal sammensættes med et flertal af demokratiske valgte læge medlemmer at lægfolk bør inddrages i beslutninger om Folkekirkens indre anliggender at Folkekirken bør arrangere et folkekirkestævne et inspirationsforum uden beslutningsmyndighed. Et udvalg for økonomi og fælles anliggender

8 8 Vi foreslår, at der nedsættes et valgt, folkekirkeligt udvalg for økonomi og fælles anliggender. Et udvalg, der fastlægger budget og regnskab for Folkekirkens fælles økonomi, hvis indtægter kommer fra en statsbevilling og landskirkeskatten. Sådan et udvalg vil fremme og befæste beslutningernes demokratiske legitimitet og gennemskuelighed. Det vil ligeledes medvirke til, at sikre en langt bredere folkekirkelig fundering, i forhold til de udfordringer og behov, der erfares på både lokalt og nationalt plan i den folkekirkelige hverdag. Lad mig nævne et eksempel: Biskopperne foreslog for nogle år siden, at Folkekirken burde tilbyde indledende konfirmandundervisning for elever med særlige behov, men kirkeministeriet satte en stopper for det, fordi man mente det blev for dyrt. Vi foreslår ligeledes, at udvalget og Kirkeministeren forpligtes til at opnå enighed. Det ligger fint i tråd med en dansk tradition for samtaledemokrati. Åbenheden og gennemskueligheden i processen vil ydermere nyde godt af, at begge parter tvinges til at argumentere for deres synpunkter. Vi har ikke lagt os fast på hvordan udvalget skal skrues sammen, men der skal være en overvægt af læge medlemmer med rødder i menighedsrådene, flertallet skal være demokratisk valgt og kun ganske få skal være udpeget. Det foreslås, at de frie folkekirkelige organisationer skal have observatørstatus i folkekirkens udvalg for økonomi og fælles anliggender. Som et frit folkekirkeligt forum ønsker Grundtvigsk Forum ikke en sådan status. Tværtimod skal vi fastholde vores mulighed for også at være et kritisk korrektiv til udvalgets beslutninger og dermed bidrage til den folkelige debat. Vi forudsætter, at rådet indkalder forskellige parter og fagligt kompetente, når det er relevant. I forlængelse af et grundtvigsk frihedssyn ønsker vi at pointere, at det også gælder i sager, hvor der er særlige hensyn at tage til mindretal, som kan have vanskeligt ved at vinde repræsentation i det folkekirkelige demokrati. Dette bør konkretiseres i lovgivningen. Jeg tænker helt konkret på valgmenighederne og for så vidt også migrantmenighederne. Indre anliggender nej til fast udvalg Vi siger nej til etableringen af et fast udvalg for indre anliggender. Skulle behovet opstå, skulle der f.eks udspringe er behov i menighederne for en ny salmebog eller en ændring af højmessens ritual, så foreslår vi at udvalget for økonomi og de fælles anliggender tager initiativ til at indkalde biskopperne og stifternes formænd. Vi ser meget gerne i denne sammenhæng at bispekollegiet som kollegie forpligtes på deres teologiske kompetencer. Vi peger desuden på, at i en luthersk kirke og med et grundtvigsk menighedssyn må lægfolk naturligvis have en central rolle. Vi forudsætter, at dette udvalg i øvrigt, som hidtil, inddrager bredt folkekirkelige og særligt fagligt kompetente kredse i arbejdet. Folkekirkestævne

9 9 Og så foreslår vi, at der hvert år afholdes "folkekirkestævne" med deltagelse af landets stiftsråd, de frie folkekirkelige organisationer, økonomiudvalget, biskopper, folketingets kirkeudvalg, kirkeminister, ja med alle interesserede i øvrigt. Vi forestiller os et myldrende inspirationsforum, hvor der ikke træffes beslutninger og udstedes resolutioner, men hvor folkekirkens aktuelle udfordringer diskuteres, og gode ideer undfanges i den bredest tænkelige kreds. Der brug for at kirkefolk mødes, drøfter hjertebarnets tilstand og udfordringer. For god ordens skyld skal I vide, at 16 styrelsesmedlemmer står bag høringssvaret, 2 styrelsesstyrelsesmedlemmer ønsker at stadfæste den nuværende ordning og en ønsker flere kompetencer flyttet til Folkekirken. Lad mig slutte med at kommentere en replik, vi alle tilbagevendende bliver mødt med. Ingen skal udtale sig på folkekirkens vegne Nuvel den risiko er der allerede for nuværende i Folkekirken. Det er dog min overbevisning og erfaring fra andre sammenhænge, herunder erfaringer fra andre kirkelige organer med indflydelse og magt: Hvis man på bekendtgørelses og lovgivningsniveau nøje beskriver arbejdsopgaver, initiativret og beslutningsmyndighed på alle niveauer i Folkekirken - også når det gælder et udvalg for økonomi og fælles anliggender, så bliver det ikke et problem. Desuden kan man være helt sikker på, at skulle en og anden driste sig til at overskride de formulerede retningslinjer, så vil aviserne øjeblikkelig fyldes med vrede debatindlæg og de vil med stor sandsynlighed ikke blive genvalgt. Tak til medarbejdere og styrelse I 9 års har jeg haft det privilegium at møde rigtig mange ildsjæle rundt i kredsene og blandt vore samarbejdspartnere. Mennesker, der har noget væsentligt på hjertet og som gør noget ved det. Det aftvinger stor respekt. Således også på Vartov. Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg glæder mig over, at Grundtvigsk Forum har en vis bevågenhed; at man lytter til os, efterspørger synspunkter og registrerer de mange aktiviteter, der kendetegner Grundtvigsk Forum, Grundtvig Akademiet og Vartov. Jeg glæder mig over, at vi over en årrække har formået at afbalancere vore politikområder og indsatsområder, så vi bedre lever op til foreningens målsætning. Det skyldes frem for alt vore medarbejdere, der uanset deres opgaver yder en ekstraordinær, engageret og kvalificeret indsats. Og de formår samtidig at skabe et forpligtende fællesskab og en særlig Vartov-ånd, som vi er mange, der nyder godt af. Det er der i den grad grund til at udtrykke en varm tak for.

10 10 De lever således til fulde op til Styrelsens ønske om, at Grundtvigsk Forum skal på banen både i handling og i mening, at vi skal være proaktive og tydelige. Hvorfor? Fordi der er brug for Grundtvigske stemmer. Samarbejdet i styrelsen har gennem alle årene- således også i år - været præget af åbenhed, godt humør og ønsket om at gøre en ordentlig indsat til gavn for Grundtvigsk Forum I Grundtvigsk Forum har jeg mødt forpligtende, inspirerende fællesskaber, som jeg helt givet kommer til at savne.

Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur

Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur Velkommen til denne dags konference om folkekirkens styringsstruktur. Jeg har set frem til den med glæde

Læs mere

Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken (høringsnotat af 7. november, der er korrigeret den 12. november 2013) Dato: 12. november 2013

Læs mere

Den gældende ordning for folkekirkens styre

Den gældende ordning for folkekirkens styre Den gældende ordning for folkekirkens styre Oplæg ved departementschef Henrik Nepper-Christensen Indledning Når man skal drøfte, om noget skal forandres, er det altid nyttigt at begynde med et overblik

Læs mere

Notat. Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre

Notat. Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre Betænkning 1544 Folkekirkens styre fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken blev sendt i høring den 2.

Læs mere

Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Dato: 10. september 2012 I de senere år har der adskillige gange været debat om folkekirkens styringsstruktur.

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Diagrammer over styringsmodeller Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning

Diagrammer over styringsmodeller Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning Model 1 indebærer: at den praksis, som er udviklet omkring regulering af indre anliggender, bliver lovfæstet. Der fastsættes

Læs mere

Grundtvigsk Forums ønsker til en styringsreform

Grundtvigsk Forums ønsker til en styringsreform Grundtvigsk Forums ønsker til en styringsreform Af Helge Baden Nielsen Lad det være sagt med det samme. De grundtvigske i skikkelse af Grundtvigsk Forum vil gerne være med og vil gerne spille en konstruktiv

Læs mere

Vores argumenter følger nedenfor ledsaget af uddybende begrundelser i det efterfølgende:

Vores argumenter følger nedenfor ledsaget af uddybende begrundelser i det efterfølgende: Kirke Saaby - Kisserup Menighedsråd v/ Henry Petersen Fanøvej 2 4060 Kirke Saaby Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Høringssvar vedrørende Folkekirkens

Læs mere

Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing

Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing Folketinget er folkekirkens lovgivningsmagt. Det er menighedsrådene trygge ved, og de forventer en fortsat demokratisering af folkekirken. Landsforeningen

Læs mere

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Vedr. debatoplæg fra udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Frivilligt

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune marts 2006 Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune Forord 2 1. Visionen 4 2. Værdierne 5 3. Frivillighedspolitikkens indsatsområder 6 3.1 Synlighed og tilgængelighed. 7 3.2 Samarbejde mellem de frivillige

Læs mere

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening.

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. 1 Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. Som ved et menighedsrådsvalg fejrer vi det folkekirkelige

Læs mere

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning. København, 22. januar 2014 Til Børne- og Ungeudvalget, Københavns Kommune Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Læs mere

Imaks repræsentantskabsmøde april 2015 Naalakkersuisoq Nivi Olsens tale til IMAK s repræsentantskab

Imaks repræsentantskabsmøde april 2015 Naalakkersuisoq Nivi Olsens tale til IMAK s repræsentantskab Imaks repræsentantskabsmøde april 2015 Naalakkersuisoq Nivi Olsens tale til IMAK s repræsentantskab Kære formand, bestyrelse og repræsentantskab: Mange tak for indbydelsen På vegne af Naalakkersuisut vil

Læs mere

Frivillighed skal kun tjene den gode sag

Frivillighed skal kun tjene den gode sag Frivillighed skal kun tjene den gode sag Hovedtale af Preben Brandt, tidligere formand for Rådet for Socialt Udsatte, ved Frivillig Fredag i Thisted 26. september 2014 Tak for indbydelsen til at komme

Læs mere

Årsmøde 9. oktober 2018 Skolelederens beretning

Årsmøde 9. oktober 2018 Skolelederens beretning Årsmøde 9. oktober 2018 Skolelederens beretning Jeg indledte Jens Andersens oplæg med at fortælle om - og vise en video af - vores nyformulerede værdigrundlag. Jeg har besluttet i år at skrive en lidt

Læs mere

Rum for den frivillige indsats

Rum for den frivillige indsats Rum for den frivillige indsats Oplæg på konference om Medborgercentre - et fremtidigt bibliotekskoncept Den 26. september 2012 i Vollsmose Kulturhus Af Torben Larsen, sekretariatsleder i Landsforeningen

Læs mere

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning. København, 22. januar 2014 Til Børne- og Ungeudvalget, Københavns Kommune Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Læs mere

Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv

Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv Niels Henrik Gregersen, Det teologiske Fakultet, KU Kirkeministeriets seminar d. 9. marts 2006 Karen Blixen Salen, Det

Læs mere

Forholdet mellem kirke og stat. De kirkepolitiske perspektiver. Af Jens Rasmussen

Forholdet mellem kirke og stat. De kirkepolitiske perspektiver. Af Jens Rasmussen Forholdet mellem kirke og stat. De kirkepolitiske perspektiver. Af Jens Rasmussen Jens Rasmussen Side 1 Status: Folkekirken en statsanstalt Folkekirken er forblevet en almindelig forgrening af den offentlige

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 Til Ikast-Brande Kommune Vi tillader os at sende denne ansøgning med håbet om, at Byrådet vil se positiv på den. Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 På vegne af Danske Kirkers Råd (se beskrivelse

Læs mere

DIAKONHØJSKOLEN Lyseng Allé 15, 8270 Højbjerg, tlf

DIAKONHØJSKOLEN Lyseng Allé 15, 8270 Højbjerg, tlf Diakonhøjskolen den 7. april 2009 Høringssvar til betænkning 1503 Uddannelse og efteruddannelse af præster Diakonhøjskolen har de sidste mange år været med til at uddanne til sognemedhjælperarbejdet idet

Læs mere

Frie Børnehaver og Fritidshjem. En selvejende skole. En tredje vej.. marts 2011

Frie Børnehaver og Fritidshjem. En selvejende skole. En tredje vej.. marts 2011 1 Frie Børnehaver og Fritidshjem En selvejende skole En tredje vej.. marts 2011 2 Baggrund Folkeskolen er kommet under pres, fordi flere ressourcestærke familier fravælger den og foretrækker de privatdrevne

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

Kodeks for god ledelse i folkekirken

Kodeks for god ledelse i folkekirken Kodeks for god ledelse i folkekirken Indledning Menighedsrådene består ud over præsterne af almindelig folkekirkemedlemmer. Som valgt til menighedsrådet er de valgt til at varetage et fælles ansvar for

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

Når frivillige leder professionelle

Når frivillige leder professionelle Når frivillige leder professionelle Definitionskamp Kamp mellem to forskellige organisationsforståelser: En værdibaseret (teologisk/kristen) organisationsforståelse overfor en demokratisk organisationsforståelse.

Læs mere

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener.

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener. Principprogram I Radikal Ungdom er vi sjældent enige om alt. Vi deler en fælles socialliberal grundholdning, men ellers diskuterer vi alt. Det er netop gennem diskussioner, at vi udvikler nye ideer og

Læs mere

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017 Arbejdspapir til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om er 2017 Udarbejdet af visionsgruppen under Viborg Stiftsråd med udgangspunkt i oplæg fra Stiftsudvalgene side 1 Løbenr.

Læs mere

Ledersamtalen. - en del af lederplanen

Ledersamtalen. - en del af lederplanen Ledersamtalen - en del af lederplanen Indholdsfortegnelse: 1 Formålet med ledersamtalen 2 2 Rammerne for Ledersamtalen 3 2.1 Hvem deltager i samtalen? 3 2.2 Den rette stemning 3 3 Punkter der bør inddrages

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård. Formandens beretning

Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård. Formandens beretning Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård Formandens beretning Søren Kierkegaard fejres dette år i anledning af 200 årsdagen d. 5. maj. Hans store filosofiske,

Læs mere

Djøfs mission er at optimere arbejdslivet for dem, der optimerer vilkårene for resten af Danmark.

Djøfs mission er at optimere arbejdslivet for dem, der optimerer vilkårene for resten af Danmark. Opdateret 17. maj 2017 God foreningsledelse i Djøf tænk længere 1. Indledning Djøf er en forening dannet af medlemmerne, og mere end 90.000 højtuddannede og kompetente mennesker har valgt at være medlemmer

Læs mere

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab Gymnasiet Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab Undersøgelser peger på, at danske unge nok har en stor viden om demokratiske processer, men at denne viden ikke nødvendigvis omsættes

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Frihed og folkestyre. Danmarks Privatskoleforening. Undersøgelsesværktøj. Selvevaluering

Frihed og folkestyre. Danmarks Privatskoleforening. Undersøgelsesværktøj. Selvevaluering Frihed og folkestyre Danmarks Privatskoleforening Undersøgelsesværktøj Selvevaluering Her og nu situation Evaluering Undersøgelsesværktøj. Skolens arbejde med frihed og folkestyre. Kapitel 5. Mulige indfaldsvinkler

Læs mere

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 Høringsmateriale Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 FORORD Fællesskabets børn morgendagens samfund Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Struer Kommunes sammenhængende børne- og ungepolitik,

Læs mere

Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet

Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet Karen J. Klint, kirkeordfører for Socialdemokraterne og medlem menighedsrådet og kontaktperson ved Bredballe kirke Vivi Rolskov Jensen, antropolog

Læs mere

Frivillige og et godt arbejdsmiljø

Frivillige og et godt arbejdsmiljø Køb bøgerne i dag Frivillige og et godt arbejdsmiljø V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af RETRO og Yogafaith Danmark giver dig redskaber og inspiration

Læs mere

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1 Lørdag den 23. februar 2013 1 Vi skal snakke om Hvad skal vi i grunden som menighedsråd? Hvad gør vi ved det der med målsætninger og visioner? Hvad skal vi stille op med de andre sogne? En formiddag med

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg D A N S K F O L K E O P L Y S N I N G S S A M R Å D DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg DFS ser fremtidens folkeoplysning inden for tre søjler: Søjle 1- Søjle 2- Søjle 3- Fri Folkeoplysning

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Rummelige fællesskaber og kreative frirum Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Indhold Indledning... 3 VISION... 4 VÆRDIER... 4 STRATEGISKE MÅL... 4 1. Vi vil styrke foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken

Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken 1 Konference 16. april Christiansborg: Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken Først en tak til ministeren for invitationen til denne konference og muligheden for som Præsteforening

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved Kulturministeriet: National vision for folkeoplysningen http://kum.dk/kulturpolitik/uddannelse-folkeoplysning-og-hoejskoler/folkeoplysning/... Side 1 af 1 05-03-2015 National vision for folkeoplysningen

Læs mere

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Hvert år mødes vi for at fejre grundloven vores forfatning. Det er en dejlig tradition. Det er en fest for demokratiet. En fest for vores samfund.

Læs mere

Folkekirkens skoletjenester. V. Peter L. Hundebøll

Folkekirkens skoletjenester. V. Peter L. Hundebøll Folkekirkens skoletjenester V. Peter L. Hundebøll Hvorfor skal vi drøfte skoletjenester her? for at tale om, om vi i fællesskab skal gøre noget! 2 Hvem er Landsnetværket af folkekirkelige skoletjenester?

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Det er mit håb er, at I vil gå herfra med en tiltro og opbakning til, at vi kan gøre Vangeboskolen til en skole, vi alle kan være stolte af.

Det er mit håb er, at I vil gå herfra med en tiltro og opbakning til, at vi kan gøre Vangeboskolen til en skole, vi alle kan være stolte af. Talen Kære forældre, Jeg er rigtig glad for at se, at så mange af jer er mødt op i aften. Det betyder meget for os, både ledelse, medarbejdere og bestyrelsen. Det er mit håb er, at I vil gå herfra med

Læs mere

OPERATION DAGSVÆRKS POLITISKE PAPIR VEDTAGET PÅ OPERATION DAGSVÆRKS STORMØDE 2015

OPERATION DAGSVÆRKS POLITISKE PAPIR VEDTAGET PÅ OPERATION DAGSVÆRKS STORMØDE 2015 OPERATION DAGSVÆRKS POLITISKE PAPIR VEDTAGET PÅ OPERATION DAGSVÆRKS STORMØDE 2015 1. Hvad er Operation Dagsværk? Operation Dagsværk er eleverne på de gymnasiale uddannelser og 8.-10. klassers oplysnings-

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Hvilket mindset har socialrådgivere i denne kontekst? Hvilke præmisser baserer socialrådgiveren sin praksis på? I Dansk Socialrådgiverforening har vi afgrænset

Læs mere

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole. I udarbejdelsen

Læs mere

FDF Handlingsplan 2009-2010

FDF Handlingsplan 2009-2010 FDF Handlingsplan 2009-2010 Baggrund for handlingsplanen FDFs Vision 2015: FDF er synligt, folkekirkeligt børne- og ungdomsarbejde med livsvigtige fællesskaber og meningsfyldte aktiviteter. Frivilligt

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune 1 VISIONEN... 3 INDLEDNING... 4 ANERKENDELSE... 5 INKLUSION OG FÆLLESSKAB... 6 KREATIVITET... 7 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE... 8-9 SAMARBEJDE OG SYNERGI...

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag.

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. SELVEVALUERING 2014 Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. Vi har i 2014 valgt at beskæftige os med emnet INKLUSION, idet der fra

Læs mere

Ved skolebestyrelsesformand Finn Juel Larsen

Ved skolebestyrelsesformand Finn Juel Larsen Ved skolebestyrelsesformand Finn Juel Larsen Desiderius Erasmus Vi voksne, er her for børnenes skyld!!! Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan Folkeskolen skal mindske

Læs mere

KÆRE KONTAKTFORÆLDRE. Allerførst tak fordi du har valgt at stille op.

KÆRE KONTAKTFORÆLDRE. Allerførst tak fordi du har valgt at stille op. KONTAKTFORÆLDRE KÆRE KONTAKTFORÆLDRE Allerførst tak fordi du har valgt at stille op. Et godt skolemiljø skabes gennem en god og åben dialog og et tæt samarbejde mellem skolens lærere, ledelse og forældre.

Læs mere

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer.

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer. Dimission 2016 Kære 9. klasse Først vil jeg ønske jer et stort til lykke med eksamen. Det har for de fleste af jer været en tid med blandede følelser. Det er dejligt at have læseferie, men det er et pres

Læs mere

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK 22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK Til Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Viborg Kommune Frivillighedsrådet repræsenterer mere end 100 foreninger, der har det

Læs mere

Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB

Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB HISTORIE I Kvaglund Kirke har vi arbejdet med vores vision og værdier fra efteråret 2009 til forsommeren 2010. Det har været et spændende

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14 Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14 Efter et turbulent år med lockouten i april 13, så glæder vi os til og ser frem til den nye Folkeskolereform, som skal træde i kraft

Læs mere

20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen.

20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen. Page 1 of 6 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk 20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen. Af Til undervisningsministeren Bertel Haarder (V) 20-11-2009

Læs mere

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune 2016 Indhold Indledning - Den folkeoplysende virksomhed i Skanderborg Kommune.. 3 Vision. 4 Mål.. 4 Folkeoplysningsudvalget. 6 Rammer for den folkeoplysende virksomhed..

Læs mere

VÆRDI, MENING OG UDFORDRINGER ved samarbejdet mellem den kommunale og den frivillige sektor

VÆRDI, MENING OG UDFORDRINGER ved samarbejdet mellem den kommunale og den frivillige sektor VÆRDI, MENING OG UDFORDRINGER ved samarbejdet mellem den kommunale og den frivillige sektor Bjarne Ibsen Professor Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Undersøgelse

Læs mere

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er.

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er. Også lærere har brug for anerkendelse (Jens Andersen) For et par måneder siden var jeg sammen med min lillebrors søn, Tobias. Han går i 9. klasse og afslutter nu sin grundskole. Vi kom til at snakke om

Læs mere

Politik for borgerinddragelse

Politik for borgerinddragelse Politik for borgerinddragelse Forord Dette er en politik om borgerinddragelse i Albertslund. Vi vil skabe en by, hvor mennesket er først, og hvor alle tager aktivt del i fællesskabet. Det er det, som er

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

Demokratisering af folkekirkens økonomi

Demokratisering af folkekirkens økonomi Demokratisering af folkekirkens økonomi Provstiudvalgskonference 3. november 2018 Hans-Henrik Nielsen Formand for Økonomi- og kirkegårdsudvalget 22 2 1 Styrket demokrati omkring økonomien Landsforeningen

Læs mere

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST ET NYT VI En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Medlemsstrategi. Carsten Bøgh Pedersen, næstformand

Medlemsstrategi. Carsten Bøgh Pedersen, næstformand Medlemsstrategi Carsten Bøgh Pedersen, næstformand 1 Hvorfor en medlemsstrategi? Bestyrelsen har påbegyndt arbejdet med en medlemsstrategi, for at sætte ambitionsniveau og mål for foreningens arbejde med

Læs mere

Udkast til Ungdomspolitik

Udkast til Ungdomspolitik Udkast til Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole.

Læs mere

Kulturministeriet anp@kum.dk jop@kum.dk. København, 18-06-2014. National vision for folkeoplysningen

Kulturministeriet anp@kum.dk jop@kum.dk. København, 18-06-2014. National vision for folkeoplysningen Kulturministeriet anp@kum.dk jop@kum.dk København, 18-06-2014 National vision for folkeoplysningen DFS takker for muligheden for at sende bemærkninger til udkast til national vision for folkeoplysningen,

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Eriksminde Efterskole

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Eriksminde Efterskole Uddannelsesplan for lærerstuderende på Eriksminde Efterskole Grundoplysninger: Eriksminde Efterskole Eriksmindevej 40 8300 Odder tlf 86556142 Webadresse: eriksminde.net Skolens forstander: Søren Kristensen

Læs mere

Medlemsundersøgelse 2011

Medlemsundersøgelse 2011 Medlemsundersøgelse 2011 September 2011 1 Indhold Sammenfatning..3 Hvordan ser det typiske skolebestyrelsesmedlem ud?...4 Skolerne 5 Skolebestyrelsernes virksomhed.7 Bistand fra Skole og Forældre 9 Hvor

Læs mere

København, d. 25. oktober 2013 Til Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K km@km.

København, d. 25. oktober 2013 Til Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K km@km. København, d. 25. oktober 2013 Til Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K km@km.dk Humanistisk Samfund takker for opfordringen til at fremsende kommentarer

Læs mere

Udkast #3.0 til CISUs strategi

Udkast #3.0 til CISUs strategi 1. CISUs strategi har flere formål: Udkast #3.0 til CISUs strategi 2018-21 Denne strategi bygger bro fra CISUs vedtægter, vision og mission til arbejdet i CISUs bestyrelse og sekretariat og dermed til

Læs mere

Djøf præsenterer sig selv som den stærke partner og det stærke netværk for medlemmerne.

Djøf præsenterer sig selv som den stærke partner og det stærke netværk for medlemmerne. God foreningsledelse i Djøf stiller os stærkere 1. Indledning Djøf præsenterer sig selv som den stærke partner og det stærke netværk for medlemmerne. Da Djøf er en medlemsejet organisation har medlemmerne

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Først tak til jer alle sammen for at I har fundet vej til Nationalmuseet denne mandag formiddag.

Først tak til jer alle sammen for at I har fundet vej til Nationalmuseet denne mandag formiddag. Ligestillings- og kirkeminister Manu Sareens tale ved konferencen om folkekirkens kirker, der helt eller delvis tages ud af brug Dato: 22. april 2013 Nationalmuseet den 22. april 2012 Først tak til jer

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 10 principper for forældresamarbejde - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 2 Fælles om et stærkere forældresamarbejde 10 principper for forældresamarbejdet

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 ... 2... 2... 2... 3... 4... 5... 5... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 12... 12... 13... 13 1 2 3 4 5 6 Integrationsrådet anser foreningslivet for at være en vigtig aktør i integrationsprocessen,

Læs mere

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv 1 af 5 17-09-2012 15:11 Forside» Borger» Kultur og Fritid» Folkeoplysning» Folkeoplysningspolitik Politik for folkeoplysende virksomhed Indhold Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den

Læs mere

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Indledning I 2009 blev der blandt andet på foranledning af Rigsrevisionen indgået

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere