IT strategi for ITU

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IT strategi for ITU 2006-2008"

Transkript

1 IT strategi for ITU Godkendt/revideret d.: XX/XX-YYYY Udarbejdet af Henrik Ejby Bidstrup

2 IT strategi for ITU Side 2 af 14 Forord...3 Hvorledes er IT strategien blevet til...3 Udstrækning og gyldighed...4 Konkrete krav til IT...4 Interne krav...4 Eksterne krav...4 ITU s værdier...4 Forretningsstrategi...4 Udviklingskontrakt...5 Professionalisering og effektivisering af IT afdelingen...6 IT sikkerhedsstrategi...7 IT driftsstrategi...8 IT udviklingsstrategi...9

3 IT strategi for ITU Side 3 af 14 Forord ITU har gennemgået en voldsom udvikling de seneste år hvilket også er afspejlet i IT. IT afdelingen er således præget af at have gennemført mange projekter i accelereret tempo og med dedikeret fokus på at få de daglige arbejdsgange til at fungere. Tiden er nu kommet til at konsolidere IT og skabe et strategisk fokus der kan arbejdes og prioriteres efter. Endvidere er ITU blevet pålagt et revisionsmæssigt krav om at udarbejde en IT strategi, herunder en IT sikkerhedsstrategi. Dette er baggrunden for udarbejdelsen af IT strategien. Hvorledes er IT strategien blevet til Strategien tager sit udgangspunkt i at opfatte IT som et værktøj til støtte for forretningen. Dvs. at alle IT relaterede aktiviteter skal have sit fundament i følgende: Generel støtte til den interne organisations forretningsgange, således at det bidrager til en bedre målopfyldelse for en afdeling eller ITU som sådan. Aktiv medvirker til at den overordnede strategi for ITU bliver gennemført, herunder medvirke til at de forskellige delmål bliver nået. Implementering af IT skal have et rationale der bunder i at skabe væsentlige økonomiske eller andre fordele. IT implementeres ikke blot fordi man kan. IT afdelingen skal være en professionel leverandør til forretningen og skal således have veldefinerede ydelser der efterspørges og opfyldelsen af disse skal kunne måles. Som det første spadestik til udarbejdelsen af en IT strategi har IT ledelsen udarbejdet en køreplan der beskriver den overordnede struktur for det videre arbejde. I denne tages der udgangspunkt i at understøtte krav fra interne interessenter, de eksterne krav fra myndigheder etc., ITU s værdier, ITU s strategi samt udviklingskontrakten med VTU. Alle disse krav skal søges opfyldt af IT strategien og bliver specificeret i et afsnit herunder. Samtidig er der generelt behov for en professionalisering og effektivisering af IT, og dette skal tilvejebringes ved hjælp af systematiske udviklingsprocesser og implementeringer. Dette indebærer også at alle udviklingstiltag skal tænkes ind i en større sammenhæng på tværs af forvaltningsområder, organisatoriske enheder og IT systemer. Det skal også tilsikres at det er de relevante arbejdsgange der vil blive understøttet af IT systemer. Denne professionalisering og effektivisering afføder en del aktiviteter der vil blive beskrevet nærmere.

4 IT strategi for ITU Side 4 af 14 Aktiviteterne kan samles i tre hovedområder: sikkerhed, drift samt udvikling. For hvert område beskrives de overordnede strategiske pejlemærker der skal følges. Udstrækning og gyldighed Denne IT strategi dækker al anvendelse af IT på ITU, uanset om der er tale om understøttelse til forskning, undervisning, administration eller til de studerende. Strategien er tæt knyttet til ITU s udviklingskontrakt samt overordnede strategi og har derfor samme løbetid. Sker der ændringer i disse overordnede forhold vil IT strategien således også skulle revideres. Anførte tiltag gennemføres indenfor tidsrammen. Strategien forelægges og godkendes af ITU s bestyrelse. Konkrete krav til IT Interne krav Fra ITU s interne mål kommer der krav om at IT systemerne skal gøre arbejdsgange markant nemmere og være brugervenlige at anvende. Desuden er det et krav at data kun indtastes én gang og derefter skal være tilgængelige for andre systemer og personer. IT skal medvirke til at ITU får et velfungerende bibliotek, specielt med henblik på elektroniske udgivelser. Eksterne krav Fra det offentlige kommer der pålæg om at IT skal leve op til de revisionsmæssige krav. På sikkerhedsområdet skal ITU overholde standarden DS Endvidere skal det tilsigtes at der benyttes åbne standarder, herunder brug af open source såfremt dette er muligt og ikke medfører ulemper. ITU s værdier IT strategien skal afspejle ITU s værdier om at være toneangivende, imødekommende og ansvarlig. Forretningsstrategi Fra forretningsstrategien kommer der 5 overordnede mål som IT også skal støtte op om:

5 IT strategi for ITU Side 5 af 14 Bevare den innovative kultur på ITU Søge den højeste professionelle standard for alle medarbejdere Skabe værdi for Københavnsområdet gennem undervisning og forskning Styrke ITU s globale interaktion, specielt i relation til undervisning Gøre tingene effektivt Desuden er der en del konkrete områder hvor der stilles krav til IT afdelingen: Krav om at levere første klasse support til administrative processer der involverer studerende, herunder specielt at sikre at samarbejdet kan foregå elektronisk gennem selvbetjeningsportalen. Desuden skal der sikres IT support til at producere ledelsesinformation. ITU ønsker at måle sin performance på forskellige områder og derfor skal IT afdelingen sikre at der er evalueringssystemer på plads til dette formål. Evalueringssystemerne skal sikre at medarbejdere, studerende og eksterne partnere finder at ITU s aktiviteter er rigtige og kost-effektive samt at produktiviteten løbende forbedres. IT infrastrukturen på ITU skal være stabil, opdateret og leve op til de offentlige sikkerhedsmæssige krav. Alle ansatte og studerende skal have adgang til Pc er, netværk og software der er sammenligneligt med den infrastruktur kandidaterne fra ITU møder i deres senere arbejdsliv. IT afdelingen skal støtte op om at IT Væksthusets aktiviteter bliver en succes og at samarbejdet mellem ITU, Væksthuset samt de studerende kan foregå på en nem og udbytterig måde. IT afdelingen skal supportere aktiviteter der generelt skaber vækst på ITU, herunder specielt i Åbent Universitet regi. IT skal støtte den globale interaktion således at alle vigtige forretningsprocesser kan interagere med partnere i resten af verden og i dette skabe signifikant værdi. Udviklingskontrakt Fra udviklingskontrakten mellem VTU og ITU kommer der krav om at IT skal støtte vækst. Dette gælder for implementeringen af Bachelor uddannelsen, øget fokus på Åbent Universitet, flere Ph.d.-studerende samt andre områder. IT skal støtte tiltag der sikrer at ITU bliver et globalt interaktivt universitet, hvor uddannelsen sker interaktivt og distribueret i forskellige lande, hvilket specielt vil stille krav til de udadrettede systemer. IT skal støtte formidlingsaktiviteter, herunder specielt deltagelse med en netcafé på Roskildefestivallen og udvikling af andre koncepter der kan bruges i dette regi.

6 IT strategi for ITU Side 6 af 14 Professionalisering og effektivisering af IT afdelingen Som nævnt er en professionalisering af IT et absolut fokusområde for den nærmeste tid. Dette medfører at IT skal arbejde med anerkendte standarder, stræbe mod et stadigt højere kvalitetsniveau samt levere de ydelser som ITU ønsker og har brug for. Som et af værktøjerne til at opnå dette vælges metoder fra ITIL (Information Technology Infrastructure Library), og IT skal derfor arbejde mod implementering af disse. For at effektivisere og fokusere de sparsomme ressourcer i IT, vil ITU starte en LEAN proces i IT afdelingen. Dette er næppe gjort før i en IT funktion, så det er svært at estimere udbyttet fra en sådan proces. Ikke desto mindre vurderes processen til at være værdiskabende og forsøges derfor implementeret. IT afdelingen har traditionelt været en samlet gruppe med forskellige kompetencer. Opgaver har været spredt mellem drifts- og udviklingspersoner, alt efter hvem der kunne påtage sig at løse dem. Dette har medført en ret ustruktureret organisering i IT og en flydende opfattelse af hvad der var drift og hvad der var udvikling. IT opdeles derfor i 2 særskilte funktioner, drift/teknik og udvikling. Dette giver mulighed for at målrette tiltag til den enkelte funktion, samt styrke en professionel overdragelse af udviklingsopgaver til en driftssituation. ITU er meget afhængig af enkelte personers viden og kompetencer. Dette forhold skal søges minimeret vha. en dedikeret indsats indenfor vidensdeling, uddannelse, dokumentation af driftsinstrukser etc. Det er et mål at sikre at alle vigtige og nødvendige kompetencer er til stede hos to eller flere personer. Der igangsættes forløb for at opnå dette i begge funktioner og de enkelte funktioner søges samlet fysisk for yderligere at styrke samarbejde og vidensdeling. For at styrke det forretningsmæssige fokus ved gennemførelse af udviklingsprojekter skal der etableres en styregruppe med et repræsentativt udvalg fra ITU. Gruppen har til opgave at sikre at projekterne er tilstrækkeligt grundigt beskrevet og afgrænset, således at der reelt kan foretages en vurdering af dem. Alle projekter skal redegøre for hvorledes de støtter op om IT strategien. Endvidere er det gruppens ansvar at foretage den endelige prioritering af udviklingsprojekter. IT skal arbejde med at beskrive og optimere processer og procedurer, både de IT afdelingsspecifikke og dem, hvor der er samarbejde med andre funktioner og afdelinger. Et vigtigt eksempel på det førstnævnte er brugeradministration, et eksempel på samarbejde kunne være installation af software til undervisningsbrug. Endvidere skal der fokuseres på at udarbejde politikker for brugen af IT. Specielt påkrævende er det at få udarbejdet en politik for anskaffelse af IT, herunder anskaffelse, vedligehold og bortskaffelse af HW og SW til det decentrale miljø.

7 IT strategi for ITU Side 7 af 14 IT funktionen har traditionelt ikke haft det store samarbejde med forskerne på ITU. Der vurderes at være en del synergier at hente såfremt der etableres et samarbejde med denne faggruppe. Der skal arbejdes med at etablere et sådant samarbejde, men det skal samtidigt sikres at det er værdiskabende for begge parter. For at tilgodese den øgede globalisering i verden samt ITU s strategi, skal alle løsninger være rettet mod at tilgodese mobiliteten blandt mennesker. Løsninger skal være web-baserede eller på anden måde kunne tilgås via Internettet. Endeligt søger ITU at deltage i fælles projekter initieret fra Rektorkollegiet såfremt disse skaber fordele og er i tråd med strategien. IT sikkerhedsstrategi Alle offentlige instanser og institutioner skal efterleve retningslinierne angivet i DS 484. Dette gælder således også ITU og den overordnede IT sikkerhedsstrategi er derfor tæt bundet op til opfyldelsen af dem. Standarden kræver mange årsværk at implementere og der er således ikke ressourcer nok, økonomiske som organisatoriske, til at ITU kan komme til at opfylde standarden i rimeligt omfang inden udgangen af ITU er desuden ret langt fra at kunne leve op til DS484 og derfor startes der en proces med henblik på gradvist at opnå en højere opfyldelsesgrad. ITU ønsker løbende at gennemføre sikkerhedsfremmende tiltag og samtidigt arbejde sig hen imod en opfyldelse af DS484. Fokus er i første omgang rettet mod risikoanalyser af vores systemer med henblik på at kunne fokusere vores indsats rigtigt, samt efterfølgende at kunne udarbejde beredskabsplaner for kritiske systemer. ITU prioriterer således generelt at gennemføre vigtige sikkerhedsrelaterede opgaver. Desuden startes en proces hvor der gennemløbes en risikoanalyse for et system ad gangen. Resultatet rapporteres til en nedsat kvalitetssikringsgruppe. Denne gruppe sammensættes blandt ITU s medarbejdere og eventuelle eksterne samarbejdspartnere. Gruppens ansvar er at foretage vurderinger, samt komme med anbefalinger til ledergruppen angående hvilke tiltag der bør gennemføres og prioriteringen af disse. Ledergruppen foretager derefter den endelige prioritering. Rapportering/anbefaling/prioritering skal foretages 1 gang om måneden for at sikre fremdrift. ITU ønsker at foretage andre tiltag til opfyldelse af DS484. Disse tiltag er inkluderet under IT driftsstrategien og IT udviklingsstrategien. Indenfor denne strategis tidsrum ønsker ITU at gennemføre følgende specifikke sikkerhedsmæssige opgaver hvoraf en del er anbefalet af rigsrevisionen: Udarbejdelse af

8 IT strategi for ITU Side 8 af 14 Sikkerhedspolitik Komplet risikoanalyse Beredskabsplaner Driftsinstrukser til alle betydelige systemer Gennemgang af Fysisk sikkerhed Backup procedurer Indførelse af Årlig penetreringstest Change management procedure Alle ovenstående områder skal være omfattet af minimum 1 årlig revision eller opdatering. IT driftsstrategi ITU har tidligere accepteret store frihedsgrader med hensyn til valg af HW og SW på arbejdspladserne, hvilket har medført et diversificeret og ineffektivt miljø. For at opnå en mere effektiv IT drift skal der arbejdes mod en øget standardisering. Standardiseringen foretages selvfølgelig for at opnå en effektivisering, men det er vigtigt at påpege at det i høj grad også handler om at frigive ressourcer, der således kan give bedre plads til individuelle og værdiskabende løsninger eller til en forbedring af serviceniveauet. Der skal således implementeres en standardisering af arbejdspladser, og det valgte antal platforme skal funderes i dokumenterede forretningsbehov, f.eks. understøttelse af strategien, økonomiske fordele eller andet. Antallet af supporterede platforme skal minimeres for at opnå en så effektiv styring som muligt. For at tilgodese specielle behov fra instituttet, skal denne inddrages i arbejdet med at standardisere. Der skal således nedsættes en arbejdsgruppe med relevante medlemmer, og denne skal arbejde på at opnå så høj grad af standardisering som muligt. Resultatet fremlægges til ledelsen og denne vurderer det forretningsmæssige rationale og beslutter det endelige antal af supporterede platforme. Et af tiltagene i forbindelse med implementering af ITIL er at der skal arbejdes for at sikre en bedre og mere integreret forbindelse til forretningen, således at krav og forventninger kan afstemmes. Dette er ikke tilfældet i dag. Derfor planlægges en fast besøgs-turnus i afdelingerne for at skabe et fundament for dette. Endvidere skal IT ydelserne søges beskrevet, og disse skal efterfølgende afstemmes med forretningen. Det skal kunne dokumenteres at de rette ydelser bliver leveret i den ønskede kvalitet, hvorfor ydelseskataloget skal tilknyttes SLA er (Service Level Agreements).

9 IT strategi for ITU Side 9 af 14 Som et led i forventningsafstemningen skal der også kommunikeres hvad der ikke kan ydes. ITU ønsker at optimere deres SW installationer så de ikke skal foretages manuelt, hvilket sker i dag med et massivt ressourceforbrug til følge. Derfor skal der etableres en løsning der kan automatisere udrulning af operativsystemer og programmer samt løbende foretage opdateringer. LDAP er en vigtig teknologi der skaber fundamentet for andre og bredere favnende løsninger, og implementeringen af denne skal således prioriteres højt. Når tekniske løsninger implementeres skal hele systemets livscyklus gennemtænktes og der skal planlægges derefter. Specielt skal der fokuseres på at klarlægge omkostninger i hele systemets levetid. Alle implementeringer af driftssystemer skal kunne retfærdiggøres iht. strategi, kundebehov eller sikkerhed. Alle tekniske driftsydelser skal være klart defineret og kommunikeret til organisationen, og de skal altid afspejle et reelt forretningsmæssigt behov. Drifts-afdelingen skal være en synlig og serviceminded funktion. IT udviklingsstrategi ITU har siden starten arbejdet med egenudviklede løsninger og har skabt et særegent kendetegn i den danske universitetsverden gennem implementering af innovative løsninger for de studerende, undervisere, studienævn og øvrige ansatte. En stor del af de daglige arbejdsgange er således bundet op på disse løsninger, hvoraf kan nævnes Find Person, Kursusbasen, Projektbasen, Online ansøgninger, generering af mailinglister, udlånssystemer, kursusevaluering, udsendelse af Nyhedsbrev og mange flere. Mange af disse systemmæssige funktioner er specialiserede og kan ikke umiddelbart anskaffes færdigudviklet. Egenudviklede løsninger er således et essentielt værktøj for at kunne realisere ITU s strategi, og ITU vil altid have en udviklingsgruppe på minimum 3½ FTE (Full Time Employee) til at understøtte dette. Der er startet en proces for at opbygge denne gruppe. Egenudvikling er imidlertid en meget sparsom ressource da ITU har begrænset antal årsværk til rådighed for denne funktion. Samtidigt er det antal årsværk ITU har råd til at investere i egenudvikling en meget lille brøkdel af det antal årsværk man kan få adgang til ved at anskaffe software i stedet. Hvis en ønsket funktionalitet, brugervenlighed, integration kan imødekommes ved anskaffelse af et IT system, giver det således en langt bedre cost/benefit end hvis systemet udvikles på ITU. Derfor skal der udvises ekstrem målrettethed i anvendelse af denne sparsomme ressource, og egenudvikling skal således kun benyttes til at

10 IT strategi for ITU Side 10 af 14 skabe unikke og innovative løsninger der ikke på anden måde kan anskaffes. Når der anskaffes IT systemer er det et krav at det overholder anerkendte og åbne standarder, og at det kan integreres direkte eller ved minimal tilretning i ITU s miljø. Der skal udarbejdes en mere detaljeret liste af krav som anskaffede systemer skal overholde. Som et led i professionaliseringen af IT vil ITU vælge og indføre en udviklingsmodel der fremover skal udvikles efter. Modellen lægges ikke fast i denne strategi, men der bør lægges vægt på at modellen er iterativ, involverer brugerne og er stepvis i sin opbygning. Det centrale element i ITU s systemkompleks er en Oracle database med en samlet datamodel over elementerne i de vigtigste arbejdsgange. Langt de fleste egenudviklede systemer benytter denne database, hvilket giver store fordele i forbindelse med integration og udveksling af data på tværs af systemerne. ITU ønsker at bevare og udvikle denne struktur og vil allokere de nødvendige ressourcer det måtte kræves at gøre dette. ITU ønsker at skabe en SOA lignende struktur med fokus på funktionalitet på database niveau og med tilhørende Web services. De fleste egenudviklede systemer på ITU er baseret på SML, hvilket er et akademisk funktionelt programmeringssprog med en meget høj effektivitetsgrad, både hvad angår udviklingstid og korrekthed af de udviklede løsninger. Imidlertid er SML ikke særligt udbredt udenfor akademiske kredse og det er således ganske svært at skaffe folk med disse kompetencer til et fornuftigt omkostningsniveau. Samtidigt giver SML ikke adgang til en bred brugerskare der bidrager til videreudvikling af kodebiblioteker og viden om brugen af sproget, og det vurderes at udviklingspotentialet er langt større i et mere kommercielt og udbredt sprog. ITU ønsker derfor at skifte til en mere udbredt platform og vælger at basere sin fremtidige udvikling på en.net og C# platform. Samtidigt ønsker ITU ikke at miste sin investering i udviklede systemer baseret på SML, og der skal således følges en migreringsproces der søger at bevare denne. Volumen af implementerede løsninger vurderes til ca linier kode. De pt. eksperimentelle sprog F# og sml.net kunne meget vel være værktøjer til dette. Når udviklingsgruppen er på plads vil den første opgave blive at planlægge denne migreringsproces. Desuden har ITU en portefølje af systemer baseret på PHP der også skal konverteres. ITU har fra starten af benyttet HSAS som det primære system til registrering af studieadministrative data. HSAS er udviklet af CBS og benyttes kun af CBS og ITU. Der er en ny udgave af HSAS på vej og ITU bliver derfor pålagt at varetage et konverteringsprojekt når den eksisterende version skal udfases. ITU har igennem de sidste år undersøgt og evalueret andre løsninger, herunder specifikt STADS. STADS oprinder fra et fælles projekt under Undervisningsministeriet og benyttes i dag af mange ITU sammenlignelige

11 IT strategi for ITU Side 11 af 14 instanser. Systemet vurderes til at have de nødvendige funktionaliteter som studieadministrationen efterspørger og samtidigt er de allokerede udviklingsressourcer markant større end dem der er allokeret til HSAS. Det må derfor konkluderes at udviklingspotentialet i STADS er meget større end i HSAS. Samtidigt er de tekniske implikationer ved indførelse af STADS gennemgået, og ITU vurderer at disse er store men overkommelige. ITU ønsker derfor at udskifte det studieadministrative system til STADS. I den forbindelse må de nødvendige ændringer i arbejdsgange og det affødte behov for uddannelse ikke undervurderes, og konverteringsprocessen anses for en ganske stor opgave. Konverteringen til STADS vil medføre betydelige engangs-omkostninger samt en mindre stigning i de årlige driftsudgifter. ITU vil desuden sikre at der kun eksisterer én logon mekanisme til al egenudviklet software og helst til alle systemer. Der er således to store udfordringer for udviklingsgruppen: Implementering af en ny udviklingsplatform/udfasning af den gamle samt migrering/implementering af STADS. Udover de ovenstående retningsliner for udvikling på ITU skal de nedenstående præciserende principper altid følges: Princip 1 Egenudvikling skal altid kunne retfærdiggøres i relation til ITU s strategiske fokusområder. Vi skal således ikke bruge udviklingsressourcer på at udvikle noget, vi kan anskaffe færdigudviklet. Princip 2 Ansvaret for prioriteringen af udviklingsressourcerne skal placeres i en dertil indrettet styregruppe, der skal holde fokus på forretningen, interessenterne og strategien. Beslutning om egenudvikling hhv. anskaffelse skal træffes i styregruppen. Beslutning om udfasning af egenudviklede eller anskaffede systemer skal ligeledes træffes i styregruppen. Princip 3 ITU har og skal fortsætte med at have en heterogen IT-struktur bestående af såvel anskaffet software som egenudviklet software. Dette vil medføre et miljø der kan opfattes som usammenhængende systemer da ITU ikke kan garantere en strømlinet integration mellem systemer vi ikke har fuld kontrol over. Princip 4 ITU vil drive og udvikle sin egen ITU-database til brug for alle egenudviklede applikationer. Princip 5 ITU skal udvikle og vedligeholde sin egen datamodel og ITU-databasen skal altid være i overensstemmelse med datamodellen. Princip 6 Alle egenudviklede applikationer skal benytte samme datamodel og alle egenudviklede applikationer skal benytte ITU-databasen. I denne database

12 IT strategi for ITU Side 12 af 14 kan der være tabeller der genereres fra anskaffede systemers databaser. Disse tabeller må egenudviklede systemer imidlertid kun bruge til at læse fra. Princip 7 Data, der findes både i anskaffede og i egenudviklede systemers databaser skal opdateres gennem de anskaffede systemers brugergrænseflader eller API er. Princip 8 Alle arbejdsgange der har at gøre med udveksling af data mellem databaser i anskaffede systemer og databaser i egenudviklede systemer skal være veldokumenterede og skal kunne varetages af mindst to personer. Al udveksling af data skal være fuldt automatiseret, såfremt dette er ressourcemæssigt forsvarligt at opnå. Princip 9 Der skal gradvis ske en flytning af funktionalitet fra præsentationslaget til forretningslag. Princip 10 Alle egenudviklede applikationer skal være web-baserede og skal samles i en portal med ét fælles logon. Princip 11 Alle egenudviklede applikationer skal underkastes brugertest og uhensigtsmæssigheder i brugergrænsefladen skal rettes. Princip 12 Intranettet og egenudviklede web-applikationer skal af brugerne opfattes som værende et og samme medie og alle egenudviklede applikationer bør have et fælles look-and-feel. Princip 13 For et hvilket som helst egenudviklet system skal der altid være mindst to og helst flere personer, der kan drifte og vedligeholde systemet, hvilket vil være en obligatorisk opgave for IT funktionen at tilsikre. Der skal altid være tilstrækkelige ressourcer i IT-afdelingen til at medarbejderne kan sætte sig ind i egenudviklede systemer. Overordnet implementeringsplan ITIL proces ITIL proces ITIL proces LEAN proces LEAN proces LEAN proces Opstille netcafé på Roskildefestivallen Opdeling i drift og udvikling Etablering af Opstille netcafé på Roskildefestivallen Medvirke til implementeringen af et bibliotek på ITU Opstille netcafé på Roskildefestivallen

13 IT strategi for ITU Side 13 af 14 vidensdelingsproces Opstart udarbejdelse af IT politikker Etabler samarbejde med forskergruppen Etablering af gruppe til vurdering af IT sikkerhedsmæssige tiltag Udarbejdelse af IT politikker Udarbejdelse af sikkerhedspolitik Opstart af risikoanalyse Fortsætte risikoanalyser Færdiggøre en komplet risikoanalyse Opstarte udarbejdelse af beredskabsplaner Udarbejdelse af driftsinstrukser til alle vigtige systemer Gennemgang af fysisk sikkerhed Komplet beredskabsplan Gennemgang af fysisk sikkerhed Gennemgang af backup procedurer Gennemgang af backup procedurer Årlig penetreringstest Årlig penetreringstest Årlig penetreringstest Etablering af besøgsordning i afdelingerne Gennemføre besøg i afdelingerne Nedsætte arbejdsgruppe fra forskningsmiljøet til standardisering af arbejdspladser. Standardisering af arbejdspladser Strukturering og kommunikation af IT kerneydelser Automatisering af SW udrulning Opbygge udviklingsafdelingen Nedsættelse af styregruppe til prioritering af udviklingsopgaver Valg af udviklingsmodel Planlægge konvertering af HSAS til STADS Afstemning af ydelser og tilknytning af SLA er Implementering af udviklingsmodel Konvertere til STADS Udarbejdelse af Gennemføre besøg i afdelingerne Etablering af change management proces Færdiggøre ydelseskatalog med tilhørende SLA er

14 IT strategi for ITU Side 14 af 14 konverteringsplan fra SML til.net og C# Konvertering af systemplatform Konvertering af systemplatform Når strategien er godkendt skal denne overordnede implementeringsplan nedbrydes yderligere, således at fremdriften af strategien kan følges i detaljer.

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag. INTRODUKTION Dette dokument beskriver forslag til fire moduler, hvis formål

Læs mere

Application Management Service

Application Management Service Application Management Service I dette Whitepaper vil vi beskrive nogle af vores erfaringer med Application Management. De fleste virksomheder har på et tidspunkt lavet, eller fået lavet, en mindre applikation,

Læs mere

Kvalitetsprojektet. Kommissorium. Udarbejdet af Christian Clausen. Godkendt d af Jens Mejer Pedersen

Kvalitetsprojektet. Kommissorium. Udarbejdet af Christian Clausen. Godkendt d af Jens Mejer Pedersen Kvalitetsprojektet Kommissorium Udarbejdet af Christian Clausen Godkendt d. 22-10-2018 af Jens Mejer Pedersen UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole Odense UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Til: Centerledelseskredsen. Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets Effektiviseringsstrategi 2012-2014. 1. Indledning

Til: Centerledelseskredsen. Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets Effektiviseringsstrategi 2012-2014. 1. Indledning Til: Centerledelseskredsen Direktionen Afsnit 5222 Blegdamsvej 9 2100 København Ø Telefon 35 45 55 66 Fax 35 45 65 28 Mail torben.stentoft@rh.regionh.dk Ref.: TS Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets

Læs mere

Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018

Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018 Fællesudbud Sjælland Kommissorium for fællesudbud Sjælland 2015-2018 Kommissorium for Fællesudbud Sjælland 2015 18 Fællesudbud Sjælland (FUS) er et velfungerende udbudssamarbejde mellem 16 af de 17 kommuner

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Bilag 1 - a. It og Telestyrelsens principper 15 Skarpe 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Få styr på forretningsg angene

Bilag 1 - a. It og Telestyrelsens principper 15 Skarpe 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Få styr på forretningsg angene Bilag 1 - a 1 Ét hospital Der samarbejdes koordineres om it i DNU inden for områder hvor øget forretningsværdi eller reducerede omkostninger kan realiseres 2 It styring er en ledelseopgave DNU ledelsen

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2015

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Dokumentnr.: 727-2011-34784 side 1 Dokumentnr.: 727-2011-34784 side 2 Resume: Digitaliseringsstrategien for Odder Kommune 2011-2015 er en revidering af Odder Kommunes

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

Leverings- og vedligeholdelsesvilkår for Moderniseringsstyrelsen lokale datavarehus LDV

Leverings- og vedligeholdelsesvilkår for Moderniseringsstyrelsen lokale datavarehus LDV Leverings- og vedligeholdelsesvilkår for Moderniseringsstyrelsen lokale datavarehus LDV Indhold 1. DEFINITIONER... 2 2. BAGGRUND OG FORMÅL... 2 3. MODERNISERINGSSTYRELSENS YDELSER... 3 4. INSTITUTIONENS

Læs mere

Principper for weboptimering - den effektive og brugervenlige hjemmeside

Principper for weboptimering - den effektive og brugervenlige hjemmeside Principper for weboptimering - den effektive og brugervenlige hjemmeside 1 Indledning Denne principsamling er blevet til som led i et projekt, hvis formål har været at sætte fokus på at gøre de kommunale

Læs mere

Målbillede for kontraktstyring. Juni 2018

Målbillede for kontraktstyring. Juni 2018 Målbillede for kontraktstyring Juni 2018 1 Introduktion Opstilling af målbillede Målbilledet for kontraktstyringen i Signalprogrammet (SP) definerer de overordnede strategiske mål for kontraktstyring,

Læs mere

22. juni 2010 KMD A/S DIAS 1. Infrastructure Optimization. Greve Kommune. Jesper Skov Hansen Løsningsarkitekt KMD A/S jhs@kmd.dk

22. juni 2010 KMD A/S DIAS 1. Infrastructure Optimization. Greve Kommune. Jesper Skov Hansen Løsningsarkitekt KMD A/S jhs@kmd.dk DIAS 1 Infrastructure Optimization Greve Kommune Jesper Skov Hansen Løsningsarkitekt KMD A/S jhs@kmd.dk Agenda DIAS 2 _ Formål med IO _ Gennemgang af IO modellen _ IO analyse hos Greve Kommune _ Opsummering

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 21 Status for it-projekter. Indstilling: Administrationen indstiller,

Politisk dokument uden resume. 21 Status for it-projekter. Indstilling: Administrationen indstiller, Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 30. april Peter Jensby Lange 21 Status for it-projekter Indstilling: Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen status for it-projekter

Læs mere

Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi

Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi 2016-2020 Godkendt af byrådet den 13.03.2017 Indhold Indledning... 3 Vision... 3 Strategiske fokuspunkter Digital kultur, kompetence

Læs mere

Leverings- og vedligeholdelsesvilkår. for. Økonomistyrelsen lokale datavarehus ØS LDV

Leverings- og vedligeholdelsesvilkår. for. Økonomistyrelsen lokale datavarehus ØS LDV Leverings- og vedligeholdelsesvilkår for Økonomistyrelsen lokale datavarehus ØS LDV Økonomistyrelsen Landgreven 4, postboks 2193 DK-1017 København K (i det følgende benævnt Økonomistyrelsen) 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0 Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB April 2008 Version 1.0 Indhold 1. Indledning... 3 2. Mission... 3 3. Målsætning... 3 4. Dækningsområde og afgrænsning... 4 5. Ansvar og organisering... 4 6.

Læs mere

OS2 organisering. Forslag til governance for OS2

OS2 organisering. Forslag til governance for OS2 OS2 organisering Forslag til governance for OS2 Governance for OS2 Generalforsamling Bestyrelse Forretningsudvalg Koordinationsudvalg Projekter Projekter Projekter Projekter Projekter Projekter Governance

Læs mere

Odsherred Kommune. Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016

Odsherred Kommune. Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016 Odsherred Kommune Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016 Godkendt i Byrådet 30. oktober 2012 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 4 3 VISION 5 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 7 4.1

Læs mere

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune v. 1.0 22032017 Godkendt i Økonomiudvalget Dette dokument beskriver Brønderslev kommunes 5 overordnede digitaliseringsprincipper: 1.

Læs mere

Forenkling af kommunale affaldsregulativer. Fase 4: Elektronisk videndeling

Forenkling af kommunale affaldsregulativer. Fase 4: Elektronisk videndeling Forenkling af kommunale affaldsregulativer. Fase 4: Elektronisk videndeling Birgit Holmboe, Anders Christiansen og Berit Hallam Rambøll Birgitte Refn Wenzel Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere Miljøprojekt

Læs mere

Hvornår er dit ERP-system dødt?

Hvornår er dit ERP-system dødt? Hvornår er dit ERP-system dødt? Ved du egentlig hvornår dit ERP-system er dødt? Vi giver dig vores bud på, hvilke tegn du skal holde øje med, så du kan handle i tide. Hvornår er dit ERP-system dødt? At

Læs mere

Koncept for systemforvaltning af den fælles open source kode, herunder procedure for opfølgning på software-versioner af OpenTele

Koncept for systemforvaltning af den fælles open source kode, herunder procedure for opfølgning på software-versioner af OpenTele LEVERANCE 2.1 Koncept for systemforvaltning af den fælles open source kode, herunder procedure for opfølgning på software-versioner af OpenTele Konceptet beskriver, hvordan koden forvaltes, og hvordan

Læs mere

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse)

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Holbæk Kommune Digitaliseringsstrategi 2014-2018 Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Indhold 1. Baggrund... 3 2. Opbygning... 3 3. Forretningsmæssige målsætninger... 4 4. Vision, pejlemærker

Læs mere

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune It-principper Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune Indledning It-principperne er grundstenene for it-arkitekturen i Sønderborg Kommune. Principperne skal bidrage til, at vi

Læs mere

SPORBESKRIVELSE FOR ØKONOMISTYRINGSSPORET

SPORBESKRIVELSE FOR ØKONOMISTYRINGSSPORET SPORBESKRIVELSE FOR ØKONOMISTYRINGSSPORET Sporbeskrivelse for Dokumentkontrol Revisionshistorik Ændringer: Ændrings dato Hvad er der blevet ændret 11062008 Dokument oprettet Distribution Dette dokument

Læs mere

IT-Handlingsplan

IT-Handlingsplan IT-Handlingsplan 2010-2011 Udkast præsen TATION De tre indsatspakker Ønsker og behov til nye projekter er samlet sammen over den seneste tid og grupperet i 3 indsatspakker: Færdiggørelse af harmoniseringsprojekter,

Læs mere

nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S

nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S Telefon: 70 10 14 00 E-mail: nti@nti.dk Web : www.nti.dk nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S FORORD AF MICHAEL MØLLER JENSEN DIVISIONSCHEF,

Læs mere

It-delstrategi for administrativ it-anvendelse

It-delstrategi for administrativ it-anvendelse Administrativ DELSTRATEGI 2011-2015 NOTAT It-delstrategi for administrativ it-anvendelse 9. september 2011 Indholdsfortegnelse 1. Formål...2 2. Baggrund...2 3. Vision...3 4. Strategisk retning...3 4.1.

Læs mere

Status for ændringer. Informationssikkerhedspolitik for Region Hovedstaden. Version 1.2

Status for ændringer. Informationssikkerhedspolitik for Region Hovedstaden. Version 1.2 Status for ændringer Version Dato Navn Bemærkning 1.0 24-04-2007 Vedtaget i Regionsrådet 1.1 13-02-2012 IMT-Informationssikkerhed Tilpasning af terminologi 1.2 15-10-2012 IMT-Informationssikkerhed Rettelse

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Godkendt i xx den xx.xx.2010 Digitalisering i Viborg Kommune skal understøtte en helhedsorienteret og effektiv service over for borgere og virksomheder effektivisere de kommunale

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

Er der stadig behov for brugeruddannelse?

Er der stadig behov for brugeruddannelse? Er der stadig behov for brugeruddannelse? Bjarne Herskin, teach to teach, 2013 ER DET NØDVENDIGT MED BRUGERUDDANNELSE ANNO 2013? Er det virkelig stadig relevant at afholde it-brugerkurser. Er vi ikke nået

Læs mere

Dynamics AX hos Columbus

Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX er ikke længere bare Dynamics AX Stop lige op, før du vælger at opgradere Vejen til produktivitet er Rollecentre Henrik fortæller dig, hvordan det er at være kunde

Læs mere

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale STRATEGI Vision og strategi for Educational IT på Arts, 2013-2020 Arts, dekanatet Vision Arts sætter i uddannelsesdelen af strategien for 2013 20 fokus på kvalitetsudvikling af uddannelserne, herunder

Læs mere

Nordjysk Telemedicinsk servicefunktion

Nordjysk Telemedicinsk servicefunktion Nordjysk Telemedicinsk servicefunktion 1. Indledning og baggrund I takt med at flere it-løsninger og telemedicinske løsninger går på tværs af sektorer, øges behovet for tværgående understøttelse af aftaler

Læs mere

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Business Intelligence. version 1.2

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Business Intelligence. version 1.2 UC Effektiviseringsprogrammet Projektgrundlag Business Intelligence version 1.2 9. september 2014 1 Stamdata Stamdata Projektnavn (forventet): Projektejer: Projekttype: Business Intelligence It-chef Hans-Henrik

Læs mere

Forslag til prioritering af fast gennemgående projektledelse, samt indhold af opgaven.

Forslag til prioritering af fast gennemgående projektledelse, samt indhold af opgaven. Bilag 3 og 4 vedr. gennemførelse af effektiviserings og digitaliseringsopgaven 2012 til og med Forslag til prioritering af fast gennemgående projektledelse, samt indhold af opgaven. Dette bilag indeholder

Læs mere

Udkast til svar på Rigsrevisionens rapport om it-sikkerheden på SDN [Godkendt af MedComs styregruppe den 12. februar 2016]

Udkast til svar på Rigsrevisionens rapport om it-sikkerheden på SDN [Godkendt af MedComs styregruppe den 12. februar 2016] Udkast til svar på Rigsrevisionens rapport om it-sikkerheden på SDN [Godkendt af MedComs styregruppe den 12. februar 2016] Indhold 1. Indledning... 2 2. Kommentarer til de enkelte punkter... 2 2.1. Hensigtsmæssig

Læs mere

UDKAST: Sundhedsdatanettet (SDN) Danske Regioner

UDKAST: Sundhedsdatanettet (SDN) Danske Regioner UDKAST: Sundhedsdatanettet (SDN) Modenhedsdrøftelse af systemerne i regi af FSI Det er aftalt i den fællesoffentlige styregruppe for sundheds-it (FSI), at forretningsstyregrupperne én gang årligt drøfter

Læs mere

Et integrerende sundhedsvæsen

Et integrerende sundhedsvæsen Et integrerende sundhedsvæsen Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 www.regionmidtjylland.dk Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 Udarbejdet af Koncernledelsen Fælles afsæt for strategisk arbejde

Læs mere

Mål- og Resultatplan. Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse

Mål- og Resultatplan. Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse Mål- og Resultatplan Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse 2016 2017 Indhold 1. Indledning...1 2. Strategisk målbillede...1 2.1. Strategiske pejlemærker...2 3. Mål for 2017...4 4. Opfølgning...7 5. Påtegning...8

Læs mere

Når økonomioutsourcing er den rigtige løsning

Når økonomioutsourcing er den rigtige løsning Når økonomioutsourcing er den rigtige løsning Overvejer I at oursource hele eller dele af jeres økonomifunktion? Dette whitepaper er udarbejdet, så I har et bedre beslutningsgrundlag at handle ud fra.

Læs mere

Stream B: Governance, Risk & Compliance Dokumentation af kontroller. September 2012, Arne Joensen

Stream B: Governance, Risk & Compliance Dokumentation af kontroller. September 2012, Arne Joensen Stream B: Governance, Risk & Compliance Dokumentation af kontroller September 2012, Arne Joensen Overvejelser omkring kontroller og compliance GRCsystemer Udgangspunkt Dokumentation og overblik Hvilke

Læs mere

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 Indhold 1 Læsevejledning... 3 2 Informationssikkerhedspolitik... 3 2.1 INDLEDNING... 3 2.2 SIKKERHEDSNIVEAU... 4 2.3 HOLDNINGER OG PRINCIPPER... 5 2.4 HOVEDMÅLSÆTNINGER

Læs mere

LinkGRC GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK

LinkGRC GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK LinkGRC A Nordic leader in all aspects of Governance, Risk and Compliance Virksomhedens informationssikkerhedspolitik er i sin enkelhed et modsvar til en virksomheds

Læs mere

IT-strategiplan for skolerne 2010-14.

IT-strategiplan for skolerne 2010-14. IT-strategiplan for skolerne 2010-14. 1 Forord. Gruppen har gennemarbejdet statusmateriale baseret på EVA s selvevalueringsmateriale til skolerne. Dette materiale afdækker ledelsesstrategier og lærerønsker

Læs mere

1. Ledelsesresumé. Den 2. juli Jnr Ø90 Sagsid Ref NSS Dir /

1. Ledelsesresumé. Den 2. juli Jnr Ø90 Sagsid Ref NSS Dir / F ORELØBIG BUSINESS CASE F OR PROJEKT VEDR. SAGER P Å TVÆRS AF IT - LØSNINGER O G ORGANISATORISKE S K E L 1. Ledelsesresumé Der anvendes i dag mange ressourcer på at integrere forskellige it-løsninger

Læs mere

Balancen mellem de interne nødvendigheder og de eksterne påvirkninger reguleres i kommunens it-strategi som præsenteres herunder.

Balancen mellem de interne nødvendigheder og de eksterne påvirkninger reguleres i kommunens it-strategi som præsenteres herunder. It-strategi 1.0 Indledning Flere og flere forretningsprocesser i kommunerne stiller krav til it-understøttelse, og der er store forventninger til at den offentlige sektor hænger sammen inden for it-området.

Læs mere

Kulturministeriets it-arkitekturpolitik

Kulturministeriets it-arkitekturpolitik Kulturministeriets Kulturministeriets Januar 2012 Udgivet af Kulturministeriet Udarbejdet af Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V www.kulturstyrelsen.dk post@kulturstyrelsen.dk Kulturministeriets

Læs mere

Systematiseret tilgang til Virksomhedskontakt - executive summary

Systematiseret tilgang til Virksomhedskontakt - executive summary Systematiseret tilgang til Virksomhedskontakt - executive summary Jobcenter Randers PricewaterhouseCoopers, CVR-nr. 16 99 42 94, Gentofte 1. Baggrund for projektet Hvert år gør Jobcenter Randers en stor

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06

RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06 RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 4/05 om digitale løsninger i staten

Læs mere

Overordnet Informationssikkerhedspolitik

Overordnet Informationssikkerhedspolitik Overordnet Informationssikkerhedspolitik Denne politik er godkendt af byrådet d. 4. juni 2018 Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på, at du anvender senest godkendte version. Acadre sagsnr.

Læs mere

Brug af digitale medier

Brug af digitale medier Brug af digitale medier Tønder Kommune bruger i vid udstrækning digitale medier både i den interne og den eksterne kommunikation. I de kommende år vil digitale medier få endnu større betydning både eksternt

Læs mere

Give mulighed for, at børn kan lære mere lystbetonet med afsæt i hver sine særlige interesser. Det kan ske via nye digitale læringsmidler.

Give mulighed for, at børn kan lære mere lystbetonet med afsæt i hver sine særlige interesser. Det kan ske via nye digitale læringsmidler. DIREKTIONENS STAB IT og Digitalisering Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Digitaliseringsstrategi 2017 2020 Poul.veno@herning.dk www.herning.dk Kontaktperson: Poul Venø Dato: 10. august 2017

Læs mere

UNDGÅ DÅRLIGE IT-LØSNINGER

UNDGÅ DÅRLIGE IT-LØSNINGER UNDGÅ DÅRLIGE IT-LØSNINGER ARKITEKTURPRINCIPPER 1. Skab sammenhængende digitale oplevelser for borgere og virksomheder 2. Forretningens behov skal drive og definere løsningerne 3. Understøt digitalt samarbejde

Læs mere

Rigsrevisionens strategi

Rigsrevisionens strategi Rigsrevisionens strategi 2018-2020 Januar 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE Rigsrevisors forord 1 Strategien et overblik 2 Værdi 3 Mission, løfter og indsatser 4 Resultatkrav 9 RIGSREVISORS FORORD 1 Rigsrevisors

Læs mere

EDI til Microsoft Dynamics

EDI til Microsoft Dynamics EDI til Microsoft Dynamics EDI til Microsoft Dynamics Anvend EDI og udnyt potentialet fuldt ud i økonomisystemer fra Microsoft Dynamics herved opnår din virksomhed et mindre ressourceforbrug og færre fejl.

Læs mere

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Fælles UC Videoplatform 08-05-2014

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Fælles UC Videoplatform 08-05-2014 UC Effektiviseringsprogrammet Projektgrundlag Fælles UC Videoplatform 08-05-2014 Den fællesstatslige it-projektmodel, Digitaliseringsstyrelsen Produkt: Projektgrundlag, ver. 27/8-2013 1 Stamdata Stamdata

Læs mere

Mål- og resultatplan 2015 Uddannelses- og Forskningsministeriets

Mål- og resultatplan 2015 Uddannelses- og Forskningsministeriets Uddannelses- og Forskningsministeriets It Mål- og resultatplan 2015 Udgivet af Uddannelses- og Forskningsministeriet Bredgade 40 1260 København K Telefon: 3392 9700 E-mail: ufm@ufm.dk www.ufm.dk Publikationen

Læs mere

Projektgrundlag fælles Microsoft aftale version 1.0

Projektgrundlag fælles Microsoft aftale version 1.0 UC Effektiviseringsprogrammet Projektgrundlag Fælles Microsoft aftale 1 Stamdata Stamdata Projektnavn (forventet): Projektejer: Projekttype: Fælles Microsoft aftale Mads Konge Nielsen, VIA Effektivisering,

Læs mere

Bilag marts 2004 E Glentevej København NV. Til orientering for: Kt.chef Niels R. Korsby Videnskabsministeriet

Bilag marts 2004 E Glentevej København NV. Til orientering for: Kt.chef Niels R. Korsby Videnskabsministeriet Bilag 9 IT-universitetet i København Glentevej 67 2400 København NV 11. marts 2004 E2 2004-1451-1 MK 33 92 86 32 Til orientering for: Kt.chef Niels R. Korsby Videnskabsministeriet 1. Rigsrevisionen har

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Senest opdateret januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL... 3 2. OMFANG OG SIKKERHEDSNIVEAU... 3 3. HOVEDMÅLSÆTNINGER... 4 4. ORGANISERING OG ANSVAR...

Læs mere

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 5 3 VISION 6 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 8 4.1 TEKNOLOGI 8 4.1.1 Principper 8 4.2 KOMMUNIKATION 9 4.2.1

Læs mere

Projektinitieringsdokument: Standardisering af MUS-koncept ved Aarhus Universitet

Projektinitieringsdokument: Standardisering af MUS-koncept ved Aarhus Universitet Projektinitieringsdokument: Standardisering af MUS-koncept ved Aarhus Universitet 1. Formål og baggrund for projektet Baggrund: I december 2009 blev der i henhold til HR-strategien nedsat flere projekt-/arbejdsgrupper

Læs mere

Projektplan Syddjurs Smart Community

Projektplan Syddjurs Smart Community Projektplan Syddjurs Smart Community Dokument: Projektplan Version: 1.1 Udgivelsesdato: 9. marts 2016 Udarbejdet af: MC Kontrolleret af: JT Godkendt af: MC Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Projektets titel...

Læs mere

IT-arkitekturstyring i Syddjurs Kommune

IT-arkitekturstyring i Syddjurs Kommune IT-arkitekturstyring i Syddjurs Kommune Arkitekturprincipper 1. Skab sammenhængende digitale oplevelser for borgere og virksomheder 2. Forretningens behov skal drive og definere løsningerne 3. Understøt

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Odder Kommune

Digitaliseringsstrategi Odder Kommune Digitaliseringsstrategi Odder Kommune Dokumentnr.: 727-2016-159853 side 1 Opbygning af digitaliseringsstrategien: Digitaliseringsstrategien for Odder Kommune tager udgangspunkt i både Odder Kommunes generelle

Læs mere

De 5 Benspænd. Prophix viser vejen til effektiv økonomistyring

De 5 Benspænd. Prophix viser vejen til effektiv økonomistyring De 5 Benspænd Prophix viser vejen til effektiv økonomistyring I har et ERP-system, der håndterer jeres transaktioner og i nogen grad rapportering. Men måske oplever I også, at et ERP-system har nogle begrænsninger,

Læs mere

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning:

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning: Introduktion til EA3 Mit navn er Marc de Oliveira. Jeg er systemanalytiker og datalog fra Københavns Universitet og denne artikel hører til min artikelserie, Forsimpling (som også er et podcast), hvor

Læs mere

RSI change management proces

RSI change management proces RSI change management proces version 1.8 RSI change management proces Dato: 01.02.20167 Version: 1.10 Status: t Systemansvarlig: RSI 1. Formål Det overordnede formål med RSI change management processen

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

It arkitektur- og sikkerhedskrav Løn og personalesystemsudbud. Region Midtjylland 2010.

It arkitektur- og sikkerhedskrav Løn og personalesystemsudbud. Region Midtjylland 2010. It arkitektur- og sikkerhedskrav Løn og personalesystemsudbud Region Midtjylland 2010. 1 1 Indledning 1.1 Versionshistorie Version Dato Ansvarlig Status Beskrivelse 1.0 2010-05-04 HENSTI Lukket Definition

Læs mere

DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING

DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING 2019-2021 STATUS Produktet Denne digitaliseringsstrategi skal ses i forlængelse af IBA s overordnede strategi, Tændt af at lære, og skal således mål-

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur,

Læs mere

Den enkle vej til. Virk.dk. Effektive indberetningsløsninger til det digitale Danmark. www.capevo.dk

Den enkle vej til. Virk.dk. Effektive indberetningsløsninger til det digitale Danmark. www.capevo.dk Den enkle vej til Virk.dk Effektive indberetningsløsninger til det digitale Danmark. www.capevo.dk Lad os gøre arbejdet Digital selvbetjening og indberetning på Virk.dk forenkler arbejdsgangene og giver

Læs mere

Jan Hansen, AMP CMDB Specialist

Jan Hansen, AMP CMDB Specialist Jan Hansen, AMP CMDB Specialist Hansen@ampartner.com Hvad er en CMDB? Et register over enheder (ITIL sk: Configuration Items eller CIs) CIs indeholder relevante oplysninger: attributter Sammenhænge eller

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort)

Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort) Håndbogen for Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort) 80% af alle projekter, hvor der er uigennemskuelighed fejler Lange projekter er mere risikofyldte end korte Transparente projekter har oftere

Læs mere

Streaming video på højere uddannelsesinstitutioner

Streaming video på højere uddannelsesinstitutioner Streaming video på højere uddannelsesinstitutioner -udfordringer og strategier v/ Diba Terese Markus Naturvidenskabeligt IT Kompetencecenter Københavns Universitet Udgangspunktet De studerende Teknologistærke

Læs mere

ITIL I ODENSE KOMMUNE - VERSION 2. ITIL rejsen fra 2005 til 2014 ITIL og Lean ITIL set i et forandringsperspektiv ITIL vendt på hovedet

ITIL I ODENSE KOMMUNE - VERSION 2. ITIL rejsen fra 2005 til 2014 ITIL og Lean ITIL set i et forandringsperspektiv ITIL vendt på hovedet ITIL I ODENSE KOMMUNE - VERSION 2 ITIL rejsen fra 2005 til 2014 ITIL og Lean ITIL set i et forandringsperspektiv ITIL vendt på hovedet HVEM ER VI Marlene Karmark Andersen HR chef Forretningsservice Marianne

Læs mere

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling Datafordeleren - status, muligheder, udvikling FOSAKO Forårsmøde 2019 København, 21. marts 2019 Leif Hernø, chefkonsulent og projektchef for test og implementering af adresse- og ejendomsdataprogrammet

Læs mere

Kort om Umbrella. Den 6. oktober 2009. 1. Umbrella

Kort om Umbrella. Den 6. oktober 2009. 1. Umbrella Den 6. oktober 2009 Kort om Umbrella 1. Umbrella Umbrella er et fælleskommunalt samarbejde om udvikling af digitale selvbetjeningsløsninger. De udviklede løsninger skal sikre en videreudvikling af borgerservicen

Læs mere

Pionerer inden for offentlig administration

Pionerer inden for offentlig administration Sammenlægning af organisationen -ITIL som fundament Pionerer inden for offentlig administration 05-11-2007 Agenda Præsentation -de 7 forvaltninger Sammenlægning af it-funktioner I forvaltningerne På tværs

Læs mere

Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd

Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd 2015 SIDE 2 Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd Pjecen er udarbejdet af Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde Carl Jacobsens Vej

Læs mere

Overvejelser ved valg af IT system

Overvejelser ved valg af IT system Overvejelser ved valg af IT system Teknologisk Institut v/: Tanya Sørensen, faglig leder Agenda Implementeringsproces og kravspecifikation Case Hvordan kommer vi videre? Implementeringsproces og kravspecifikation

Læs mere

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser VIA University College Dato: 1. juni 2015 Journalnummer: U0027-4-5-15 Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser Politikken for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling 1 har

Læs mere

Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi består af projekter på følgende fire fagområder:

Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi består af projekter på følgende fire fagområder: Webstrategi Rammen Dette er Faaborg-Midtfyn Kommunes første udgave af en webstrategi, version 1.0, der gælder for 2013 og har fokus på den umiddelbare opgave at understøtte kerneydelser på nettet. Webstrategien

Læs mere

Sotea A/S 19. april 2016 version 1.0 1

Sotea A/S 19. april 2016 version 1.0 1 version 1.0 1 1.... 3 2.... 3 3.... 4 4.... 5 5.... 5 6.... 6 7.... 6 version 1.0 2 1. Nærværende Service Level Agreement dokumenterer det aftalte serviceniveau, og beskriver kundens garanti i forbindelse

Læs mere

Følgende systemer er omfattet af denne WSLA:

Følgende systemer er omfattet af denne WSLA: Indhold 1 Forord... 3 2 Definitioner... 4 3 Produktionsmiljø... 4 3.1 Oppetid på drift af webservices... 4 3.2 Overvågning... 4 4 Ændringer... 5 4.1 Styring af ændringer... 5 4.2 Varsling af ændringer

Læs mere

Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen

Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen Maj 2015 1: Om vejledningen Denne vejledning gælder for driftstilskud fra Danskernes Digitale Biblioteks driftspulje (DDB s driftspulje) for ansøgningsåret

Læs mere

Afsluttende kommentarer

Afsluttende kommentarer KLUMMETITLER KOMMER SENERE 247 KAPITEL 11 Afsluttende kommentarer Videnregnskaber er interessante, fordi en af grundproblemstillingerne i den globale videnøkonomi er, hvorledes personer, virksomheder og

Læs mere

Tid til at se din virksomheds ERP i et nyt perspektiv

Tid til at se din virksomheds ERP i et nyt perspektiv Tid til at se din virksomheds ERP i et nyt perspektiv Siden år 2000 er internettet og WEB blevet en naturlig del af enhver virksomhed. Men i virksomhederne mangler der sammenhæng mellem økonomistyring,

Læs mere

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Notat 21. februar 2017 Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Dette notat giver en overordnet konceptuel fremstilling af, hvordan erhvervsområdet forventes håndteret samlet

Læs mere

Erklæring og revisionsberetning om revision af IT-Universitetet i Københavns årsrapport for Marts 2011

Erklæring og revisionsberetning om revision af IT-Universitetet i Københavns årsrapport for Marts 2011 Erklæring og revisionsberetning om revision af IT-Universitetet i Københavns årsrapport for 2010 Marts 2011 ERKLÆRING OG REVISIONSBERETNING OM REVISION AF IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVNS ÅRSRAPPORT FOR 2010

Læs mere

1. Styrings- og beslutningsmodel (del af digitaliseringsstrategi)

1. Styrings- og beslutningsmodel (del af digitaliseringsstrategi) Notat Afdeling/enhed Oprettelsesdato Ledelsessekretariatet 04-jun-2014 Udarbejdet af MTV Journalnummer Dokumentnavn 446432.Governance.docx Dokumentnummer 1. Styrings- og beslutningsmodel (del af digitaliseringsstrategi)

Læs mere

GIS-handlingsplan 2015 NOVEMBER 2015

GIS-handlingsplan 2015 NOVEMBER 2015 GIS-handlingsplan 2015 NOVEMBER 2015 1 Stor nytteværdi i forhold til indsats borgerrettet Stor nytteværdi i forhold til indsats internt Direkte eller indirekte økonomisk gevinst Sikre at datagrundlag er

Læs mere