Den løbende oplysningspligt - og forholdet til de periodiske finansielle rapporter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den løbende oplysningspligt - og forholdet til de periodiske finansielle rapporter"

Transkript

1 Praktisk Børsret Den 5. december 2012 Den løbende oplysningspligt - og forholdet til de periodiske finansielle rapporter v/partner David Moalem, ph.d. Den 22. marts 2017 David Moalem, advokat, Ph.D.

2 2 Indhold 1. Hvad er rammen for den løbende oplysningspligt? Et kort genbesøg med forskellen til VHL 27, stk Overblik over ændringens praktiske betydning for børsselskaberne Hvornår indtræder den løbende oplysningspligt? Børsselskabet skal være i besiddelse af intern viden De fire betingelser for at være i besiddelse af intern viden Den fase-inddelte vurdering af intern viden Hvad er betingelserne for, at offentliggørelsen kan udsættes? Overblik over udsættelsesadgangen De tre betingelser for at kunne udsætte offentliggørelsen Håndtering af oplysningspligten i praksis Hvordan håndteres de finansielle rapporter? Samme retlige ramme som den løbende oplysningspligt Børsselskabernes håndtering af ændrede forventninger Lakmus-testen ved ændrede forventninger To mulige retsmodeller for håndteringen af ændrede forventninger... 39

3 3 To budskaber til arbejdet med implementering af ny regulering 1. Hvad er rammen for den løbende oplysningspligt?

4 1.1. Et kort genbesøg med forskellen til VHL 27, stk. 1 4

5 5 GAP-analyse - Den løbende oplysningspligt Før Nu Betydning VHL 27 MAR artikel 17 Ho: Selskabsmeddelelse skal offentliggøres hurtigst muligt, hvis 1. Specifikke oplysninger, der udgør en realitet 2. Ikke-offentliggjort 3. Oplysninger, der direkte vedrører børsselskabet 4. Oplysninger, der er kursrelevante Ho: Selskabsmeddelelse skal offentliggøres hurtigst muligt, hvis 1. Specifikke oplysninger, der udgør usikker intern viden 2. Ikke-offentliggjort 3. Oplysninger, der direkte vedrører børsselskabet 4. Oplysninger, der er kursrelevante U: Udsættelsesadgangen benyttes U: Udsættelsesadgangen benyttes og underretningspligt til Finanstilsynet ved benyttelse heraf

6 1.2. Overblik over ændringens praktiske betydning for børsselskaberne 6

7 7 Den praktiske håndtering før Markedsmisbrugsforordningen - Man behøvede ikke at være jurist Oprettelse af insiderlister U1: begrænset oplysningspligt ved lækage Ho: oplysningspligt U4: fuld offentliggørelse hvis udsat intern viden lækkes Skønsmæssige oplysninger Intern viden om usikre oplysninger Intern viden om kendsgerninger Evt. formalisering af kendsgerning U2: Nasdaq/FT kan kræve offentliggørelse/ suspendere handel ved markedsskade U3: offentliggørelse kan udsættes i ekstraordinære tilfælde

8 8 Den praktiske håndtering efter Markedsmisbrugsforordningen - Man er nødt til at sikre både juridisk og forretningsmæssig indsigt Ho: oplysningspligt U1: Udsættelsesadgang U2: Udsættelsesadgang i ekstraordinære tilfælde Pligt til at oprette insiderlister Skønsmæssige oplysninger, der kan udvikle sig til intern viden Intern viden om usikre oplysninger Intern viden om kendsgerninger Evt. formalisering af kendsgerning Fortrolighedslister Oprettelse af fortrolighedslister Ajourføring af fortrolighedslister* Lukning af fortrolighedslister Insiderlister Daglig vurdering: Er oplysningerne stadig skønsmæssige? Oprettelse og ajourføring af insiderlister Lukning af insiderlister Compliance understøttelse Oplysningspligt Udsættelsesadgang Daglig vurdering: Er oplysningerne stadig skønsmæssige? Daglig vurdering: Er oplysningerne stadig usikker intern viden? Ja: Offentliggøre / udsætte Nej: ikke-offentliggørelse Daglig vurdering: Er betingelserne for udsættelse opfyldt? Ja: Ok Nej: Offentliggøre Ho: Offentliggørelse U: Udsættelse i særlige tilfælde Ho: Offentliggørelse U: Udsættelse i særlige tilfælde Underretning af FT Kun underretningspligt hvis offentliggørelse Kun underretningspligt hvis offentliggørelse Kun underretningspligt hvis offentliggørelse * Ajourføring af fortrolighedslisterne kan bestå i at konvertere disse til insiderlister, når personerne på fortrolighedslisten går fra at have fortrolig viden til at have intern viden. Ajourføring kan også bestå i at videreføre fortrolighedslisterne med de personer, der også fremadrettet er i besiddelse af fortrolig viden, men som ikke har intern viden om det konkrete projekt.

9 9 To budskaber til arbejdet med implementering af ny regulering 2. Hvornår indtræder den løbende oplysningspligt?

10 2.1. Børsselskabet skal være i besiddelse af intern viden 10

11 11 Oplysningspligten indtræder, når børsselskabet har intern viden Det kræver, at der kan svares ja til følgende fire spørgsmål Spg. 1 Har man specifikke oplysninger, der udgør usikker intern viden? Spg. 2 Har man ikke-offentliggjorte oplysninger? Spg. 3 Er det oplysninger, der direkte vedrører børsselskabet? Spg. 4 Må oplysningerne antages at være kursrelevante?

12 2.2. De fire betingelser for at være i besiddelse af intern viden 12

13 13 Spg. 1: Har jeg specifikke oplysninger, der udgør usikker intern viden? (1/2) [ ] oplysninger [anses] som specifik viden, hvis de angiver MAR Artikel 7(2) EU-Domstolen Betydning [1] en række forhold, der foreligger [viden om kendsgerninger], eller [2] som med rimelighed kan forventes at indtræde [usikker viden], hvis de er tilstrækkeligt præcise til, at der kan drages en konklusion med hensyn til de pågældende forholds eller den pågældende hændelses indvirkning på kurserne [dvs. en kobling til kursrelevans (betingelse 4 på s. 9)]. [ ] forhold, der [ ] med rimelighed kan forventes at indtræde [usikker viden], tager sigte på de fremtidige forhold eller de fremtidige begivenheder, hvorom det på grundlag af en samlet bedømmelse af allerede tilgængelige forhold fremgår, at der er en reel mulighed for, at de vil foreligge eller indtræde. (Geltl-dommens præmis 56) Geltl-dommen indfører blot et andet begreb reel mulighed som erstatning for med rimelighed kan forventes at indtræde. Det blev vi ikke meget klogere af! Men begge formuleringer lægger op til en sandsynlighedsgrad, der er under 50 % - formentligt helt ned til % % 90 % 80 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 10 % 0 %

14 14 Spg. 1: Har jeg specifikke oplysninger? (2/2) Case Vurdering Novozymes overvejer at sælge en del af sine aktiviteter og har indgået aftale med et corporate finance hus om at scanne markedet for mulige købere. Novozymes har haft indledende møder med tre interesserede købere. Der er ikke etableret nogen form for aftalegrundlag, og der er ikke taget endelig beslutning i selskabets bestyrelse om salg af aktiviteterne. Nej, der er ikke tale om intern viden. Det forhold, at Novozymes scanner markedet og har haft indledende møder med tre interesserede købere udgør ikke oplysninger, der er tilstrækkeligt præcise til, at der kan drages en konklusion med hensyn til de pågældende forholds eller den pågældende hændelses indvirkning på kursen på Novozymes-aktien, jf. MAR artikel 7(2). (Fremgik tidligere af Finanstilsynets 27-vejledning, s. 2, der faldt bort pga. MAR den 3. juli 2016)

15 15 Spg. 2: Har jeg ikke-offentliggjorte oplysninger? - Er den konkrete viden offentligt tilgængelig, og kan den tilegnes på legitim vis Spørgsmål Svar 1 Vil en oplysning om Vestas, der gengives i TV-avisen være offentliggjort? 2 Vil en oplysning om Carlsberg, der gengives via Bloomberg være offentliggjort? 3 Vil en oplysning om Novo, der kun er tilgængelig i USA være offentliggjort?

16 16 Spg. 3: Er det oplysninger, der direkte vedrører børsselskabet? (1/2) MAR Artikel 7(1) Intern viden-begrebet i MAR artikel 7(1) omfatter oplysninger, der direkte eller indirekte vedrører en [ ] udsteder eller et eller flere finansielle instrumenter. MAR Artikel 17(1) Oplysningspligten i MAR artikel 17(1) omfatter oplysninger, der direkte vedrører denne udsteder. ( oplysninger, som selskabet har mulighed for at kontrollere, jf. Folketingstidende A (1. samling), s. 361) Eksempler på oplysninger, der direkte vedrører børsselskabet Eksempler Kreditfaciliteter Væsentlige aftaler Nye produkter M&A-aktiviteter Ændringer af aktiviteter Ændrede forventninger osv.

17 17 Spg. 3: Er det oplysninger, der direkte vedrører børsselskabet? (2/2) Eksempler på intern viden, der alene indirekte vedrører børsselskabet, og som derfor ikke er omfattet af børsselskabernes oplysningspligt. Eksempler Idet disse oplysninger ligger udenfor børsselskabets sfære, er de ikke i sig selv omfattet af oplysningspligten. Påtænkte generelle politiske eller økonomiske beslutninger, fx ændringer i skatte- og afgiftslovgivningen Forhold hos konkurrerende virksomheder Aktionærforhold Et forestående overtagelsestilbud som selskabet ikke er involveret i Større handelsordrer (køb og salg) i børsselskabets aktier Andre forhold, der ikke hidrører fra selskabets sfære I det omfang de offentliggøres vil børsselskabet dog være forpligtet til at forholde sig til, om de påvirker selskabet på en sådan måde, at påvirkningen vil udgøre intern viden, der direkte vedrører selskabet, og som derfor vil være omfattet af den løbende oplysningspligt.

18 18 Spg. 4: Må oplysningerne antages at være kursrelevante? Fornuftig investortesten Lempet bevisbyrde Må en fornuftig investor antages at ville benytte den pågældende viden som en del af grundlaget for sine investeringsbeslutninger? Bemærk, at det er en lav tærskel og et kvalitativt begreb! (MAR artikel 7, stk. 4) Med formuleringen må antages præciseres det, at det er tilstrækkeligt, hvis en påvirkning af kursdannelsen bevismæssigt tør lægges til grund. Det er dermed ikke et krav, at kursen efterfølgende faktisk ændrer sig. Vurderingen af, hvilken viden den fornuftige investor vil benytte skal ske på baggrund af alle de oplysninger, der i forvejen er tilgængelige i markedet. Mosaik information Spg. 1. Kan en fornuftig investor træffe sin beslutning uden eller med en lille risiko? ESMA Pejlemærker Spg. 2. Vil oplysningen sandsynligvis blive udnyttet på værdipapirmarkedet?

19 2.3. Den fase-inddelte vurdering af intern viden 19

20 20 Vigtigt, at vurderingen af intern viden skal ske for hver enkelt fase Et midlertidigt skridt i en langstrakt proces betragtes som at være intern viden, hvis det i sig selv opfylder kriterierne for intern viden [ ]. MAR Artikel 7(3) Den fase-inddelte interne viden er den i praksis hyppigst forekommende type intern viden det har undtagelsens karakter, at den interne viden opstår ud af den blå luft, dvs. fra det ene øjeblik til det andet! Illustration. Vurdering af intern viden i de enkelte faser af en forhandlingsproces Kendsgerning formaliseres Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Fase 5 Intern viden om kendsgerninger Intern viden om usikre forhold Skønsmæssige oplysninger Indledende skridt Direktionen afgiver bud Forhandlinger afbrydes Forhandlinger genoptages Realitetsforhandlinger genoptages Aftale indgås Bestyrelsen formaliserer

21 21 To budskaber til arbejdet med implementering af ny regulering 3. Hvad er betingelserne for, at offentliggørelsen kan udsættes?

22 3.1. Overblik over udsættelsesadgangen 22

23 23 Udsættelsesadgangen - De tre betingelser Ho: Oplysningspligt Skønsmæssige oplysninger Intern viden om usikre oplysninger Intern viden om kendsgerninger Evt. formalisering af kendsgerning U: Udsættelsesadgang, hvis: 1. Offentliggørelse skader legitime interesser 2. Offentligheden ikke vildledes 3. Der sikres fortrolighed MAR Artikel 17(4) I tilfælde af en langvarig proces, der foregår i faser, og som har til formål at frembringe et bestemt forhold [en kendsgerning], kan selskabet også udsætte intern viden vedrørende denne proces. Det er vigtigt, at EU-lovgiver forudsætter, at børsselskaberne vil kunne bruge udsættelsesadgangen ift. den fase-inddelte intern viden, der som tidligere nævnt er typetilfældet i praksis!

24 3.2. De tre betingelser for at kunne udsættelse offentliggørelsen 24

25 25 Betingelse 1. Kan offentliggørelse antages at skade selskabets legitime interesser? Eksempler på legitime interesser i Markedsmisbrugsforordningens betragtning 50 Igangværende forhandlinger eller relaterede forhold, hvor udfaldet eller det normale forhandlingsmønster sandsynligvis vil blive påvirket af øjeblikkelig offentliggørelse en lav tærskel for legitimitet! Direktionsbeslutninger, hvor bestyrelsens godkendelse kræves før beslutningen er endelig Eksempler på legitime interesser i ESMAs Guidelines Forhandlinger eksempelvis M&A transaktioner Sikring af udsteders økonomiske overlevelse Direktionsbeslutninger, hvor bestyrelsens godkendelse kræves før beslutningen er endelig Sikring af intellektuelle rettigheder Selskabets køb og salg af en aktiemajoritet i en anden virksomhed Vilkår for opnåelse af myndighedsgodkendelser

26 26 Betingelse 2. Kan det antages, at udsættelsen ikke vil vildlede offentligheden? Eksempler på vildledning i ESMAs Guidelines Tilfælde, hvor den interne viden afviger væsentligt fra en tidligere offentliggjort meddelelse vedrørende det samme forhold, som den interne viden angår Tilfælde, hvor den interne viden vedrører det forhold, at selskabet sandsynligvis ikke vil være i stand til at indfri de økonomiske forventninger, som selskabet tidligere har meddelt markedet Tilfælde, hvor den interne viden står i kontrast til markedets forventninger til selskabet, og disse forventninger er skabt på baggrund af signaler udsendt af selskabet selv Ikke al udsættelse er vildledende Andre tilfælde? ESMA s eksempler Man skal derfor være særligt opmærksom, når Der tidligere er offentliggjort information til markedet, og Denne information nu tegner et misvisende billede ift. den viden, som man har nu

27 27 Betingelse 3. Er der sikret fortrolighed om oplysningerne? Fortroligheden sikres via børsselskabets interne procedurer, herunder ved Førelse af insiderlister Interne regelsæt om omgang og videregivelse af intern viden og at det sikres, at alle insidere underrettes om, at de er i besiddelse af intern viden, og hvad det betyder bekræfter at være i besiddelse af intern viden der er eksterne underskriver fortrolighedsaftaler Eksempel på manglende fortrolighed Der foreligger oplysninger om børsselskabet på et investor-site, der gengiver intern viden, og oplysningerne er præcise nok til at indikere, at den interne viden er lækket

28 28 Betingelse 3. Case om fortrolighed Case Vurdering NKT er i forhandlinger om et frasalg af en del af sine aktiviteter. Forhandlingerne er nu nået dertil, hvor der er udarbejdet en foreløbig købsaftale, men der er fortsat en række uafklarede udeståender. Hvis disse forhold afklares, kan der indgås en endelig aftale. Processen er så langt, at der er tale om usikker intern viden om NKT. En journalist kommer via en kilde i besiddelse af information om det potentielle salg, og kontakter NKT for at få bekræftet informationen. Journalisten demonstrerer betydelig og korrekt viden om sagens status. Spg. 1. Kan udsættelsen fortsætte, eller skal NKT offentliggøre en selskabsmeddelelse? Spg. 2. Skal der ske offentliggørelse af den fulde interne viden, eller alene den viden om NKT, der er lækket? Spg. 1. Der skal ske offentliggørelse, da der er tale om en læk af usikker intern viden, som NKT nu er vidende om. NKT har derfor ikke kunnet sikre fortrolighed om den interne viden. Spg. 2. Alene begrænset offentliggørelse, der forholder sig til den lækkede interne viden, jf. MAR artikel 17, stk. 7: Hvis offentliggørelse af intern viden er blevet udsat [ ], og fortroligheden af den interne viden ikke længere kan sikres, skal udstederen [ ] videregive denne viden til offentligheden så hurtigt som muligt.

29 3.3. Håndtering af oplysningspligten i praksis 29

30 30 Metodetræ Oplysningspligten i praksis Er der tale om intern viden? Ja Kan offentliggørelse udsættes? (3. betingelser) Ja Udfyld udsættelsesskemaet Er der fortsat tale om intern viden? Ja Er udsættelsesbetingelserne fortsat opfyldt? Ja Nej Nej Nej Nej Ingen oplysningspligt Udsende selskabsmeddelelse Underrette Finanstilsynet Praktisk Børsret

31 31 To budskaber til arbejdet med implementering af ny regulering 4. Hvordan håndteres de finansielle rapporter?

32 4.1. Samme retlige ramme som den løbende oplysningspligt 32

33 33 Det vil sige, at fokus er på, om tallene udgør intern viden Finanstilsynet Det forventes, at Finanstilsynet offentliggør en ny vejledning inden udgangen af juni måned Hvornår er oplysninger i finansielle rapporter intern viden? Oplysningerne i de finansielle rapporter udgør ikke pr. definition intern viden men i perioden op til børsselskabets aflæggelse af årsrapport, kvartalsrapport eller halvårsrapport, kan der opstå intern viden om selskabet Finansielle rapporter I så fald skal oplysningerne behandles efter de samme rammer, som beskrevet i præsentationens afsnit 2 og 3. Finanskalender Som hovedregel har det formodningen imod sig, at den interne viden (fx om ændrede forventninger) er opstået på den præcise dato, der er annonceret i børsselskabets Finanskalender for offentliggørelse af hhv. årsrapporten, kvartalsrapporterne eller halvårsrapporten Hvis ændrede forventninger ligger inden for spændet, er det som hovedregel ikke intern viden Hvis ændrede forventninger ligger uden for spændet, er det som hovedregel intern viden Intern viden?

34 4.2. Børsselskabernes håndtering af ændrede forventninger 34

35 35 Der er tale om en afvejning af modsatrettede hensyn Børsselskabet skal sikre, at investorerne modtager kursrelevante oplysninger om selskabet så hurtigt som muligt Hvornår skal børsselskabet offentliggøre en selskabsmeddelelse om ændringer i forventningerne? Børsselskabet skal sikre, at oplysninger, der offentliggøres er tilstrækkelige til, at der kan foretages en fuldstændig, korrekt og rettidig vurdering heraf Praktisk Børsret

36 36 Hvordan er det nu med ændringer i forventningerne? Forventninger er lidt af en sær snegl i reguleringen 1 Forventninger er pr. definition noget fremadrettet og dermed usikkert 2 Forventninger er ikke andet end ledelsens kvalificerede skøn (gæt) om fremtiden 3 Man opnår aldrig den samme grad af sikkerhed, som ved andre oplysninger, fx en kontrakt 4 Håndteringen af forventningerne følger samme skabelon som andet intern viden, men får i praksis en lidt anden form pga. den usikre karakter af oplysningerne og det forhold, at det vedrører oplysninger, som selskabet allerede har offentliggjort til markedet Praktisk Børsret

37 4.3. Lakmus-testen ved ændrede forventninger 37

38 Hasteproces 38 Lakmus-testen for hasteprocessen ved ændrede forventninger For det første skal det sikres, at ledelsen har et tilstrækkeligt beslutningsgrundlag, dvs. at de nødvendige oplysninger indsamles, og der foretages en ordentlig behandling og vurdering/efterprøvning heraf For det andet skal det sikres, at ledelsen foretager en rettidig indsamling og vurdering af beslutningsgrundlaget, dvs. at der ikke må gå længere tid end nødvendigt med at indsamle oplysningerne, vurdere disse og offentliggøre evt. ændringer For det tredje skal det sikres, at ledelsen har rapporteringssystemer til at sikre et tilstrækkeligt beslutningsgrundlag samt har hasteprocedurer, der sikrer en rettidig indsamling, vurdering og beslutning i bestyrelsen Praktisk Børsret

39 4.4. To mulige retsmodeller for håndteringen af ændrede forventninger 39

40 40 Model 1. Benyttelse af udsættelsesadgangen som hjemmel Ikke oplysningspligt Der modtages indikatorer, der giver ledelsen grund til at vurdere, om man må ændre sine forventninger Oplysningspligt indtræder Indikatorerne vurderes, og ledelsen vurderer nu, at der er en reel mulighed for, at man må ændre sine forventninger (Geltl-dommen) Offentliggørelse af ændrede forventninger Ledelsen vurderer, at man sandsynligvis ikke vil være i stand til at indfri sine forventninger, idet man nu er nået til en anden vurdering (ESMA) Hasteproces ift lakmus-testen Skønsmæssige oplysninger Intern viden om usikre oplysninger Intern viden om kendsgerninger Evt. formalisering af kendsgerning Udsættelsesadgang, hvis: 1. Offentliggørelse skader legitime interesser 2. Offentligheden ikke vildledes 3. Der sikres fortrolighed

41 41 Model 2. Benyttelse af hurtigst muligt som hjemmel (p.t. FT/ESMA) Ikke oplysningspligt Der modtages indikatorer, der giver ledelsen grund til at vurdere, om man må ændre sine forventninger Intern viden Indikatorerne vurderes, og ledelsen vurderer nu, at der er en reel mulighed for, at man må ændre sine forventninger (Geltl-dommen) Offentliggørelse af ændrede forventninger Udstederen iværksætter en hasteproces, der ender med, at udsteder må justere sine forventninger (Finanstilsynet/ESMA) Hasteproces ift. lakmus-testen Skønsmæssige oplysninger Intern viden om usikre oplysninger Intern viden om kendsgerninger Evt. formalisering af kendsgerning Hurtigst muligt, jf. MAR artikel 17(1)

42 42 To budskaber til arbejdet med implementering af ny regulering Spørgsmål & kommentarer?

43 Kontakt David Moalem Partner, ph.d. København Børs & Finans T M E dmm@bechbruun.com København Danmark Aarhus Danmark Shanghai Kina T

Børsselskabernes løbende oplysningspligt.

Børsselskabernes løbende oplysningspligt. Børsselskabernes løbende oplysningspligt. Medlemsmøde i DIRF den 14. april 2011 David Moalem, advokat, ph.d. Partner, Leder af Legal Services & Kapitalmarkedsretsgruppen Blot én af de problemstillinger,

Læs mere

Praktisk Børsret. Den 5. december 2012 Oplysningspligten. DIRF Den 23. marts 2015. v/ partner David Moalem, ph.d. David Moalem, advokat, Ph.D.

Praktisk Børsret. Den 5. december 2012 Oplysningspligten. DIRF Den 23. marts 2015. v/ partner David Moalem, ph.d. David Moalem, advokat, Ph.D. Praktisk Børsret Den 5. december 2012 Oplysningspligten DIRF Den 23. marts 2015 David Moalem, advokat, Ph.D. v/ partner David Moalem, ph.d. 2 Programmet de næste 30 minutter 1. De seneste erfaringer og

Læs mere

De retlige rammer for IR - Hvad er nyt, og hvad er der på vej?

De retlige rammer for IR - Hvad er nyt, og hvad er der på vej? Praktisk Børsret Den 5. december 2012 De retlige rammer for IR - Hvad er nyt, og hvad er der på vej? v/ partner David Moalem, ph.d. Den 21. september 2015 David Moalem, advokat, Ph.D. 2 Programmet de næste

Læs mere

Udkast til vejledning - Hvornår er oplysninger i finansielle rapporter intern viden?

Udkast til vejledning - Hvornår er oplysninger i finansielle rapporter intern viden? UDKAST af 10. februar 2017 Udkast til vejledning - Hvornår er oplysninger i finansielle rapporter intern viden? Er din virksomhed omfattet af reglerne om offentliggørelse af intern viden? Så har du måske

Læs mere

rapporter som intern viden.

rapporter som intern viden. VEJ nr 9973 af 09/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. oktober 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0012 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Praktisk Børsret Markedsmisbrugsforordningen. 1. Overordnet overblik over Markedsmisbrugsforordningen Anvendelsesområdet...

Praktisk Børsret Markedsmisbrugsforordningen. 1. Overordnet overblik over Markedsmisbrugsforordningen Anvendelsesområdet... Praktisk Børsret Markedsmisbrugsforordningen - Overblik over hvad der er nyt Den 5. december 2012 København, den 26. maj 2016 David Moalem, advokat, Ph.D. 2 Indhold 1. Overordnet overblik over Markedsmisbrugsforordningen...3

Læs mere

Markedsmisbrugsforordningen - Hvad er uændret, og hvad er nyt?

Markedsmisbrugsforordningen - Hvad er uændret, og hvad er nyt? Praktisk Børsret Den 5. december 2012 Markedsmisbrugsforordningen - Hvad er uændret, og hvad er nyt? v/partner David Moalem, ph.d. 17. maj 2016 David Moalem, advokat, Ph.D. 2 Indhold 1. Overordnet overblik

Læs mere

INSIDERLISTER. Pernille H. Dalhoff SUNDKROGSGADE 5, DK-2100 KØBENHAVN Ø CVR. NR: DK

INSIDERLISTER. Pernille H. Dalhoff SUNDKROGSGADE 5, DK-2100 KØBENHAVN Ø CVR. NR: DK INSIDERLISTER Pernille H. Dalhoff SUNDKROGSGADE 5, DK-2100 KØBENHAVN Ø CVR. NR: DK 62 60 67 11 AGENDA 1. Centrale bestemmelser i Markedsmisbrugsforordningen Intern viden Oplysningspligten Udsættelsesadgangen

Læs mere

Praktisk Børsret. Den 5. december 2012 Børsretlig compliance. v/david Moalem Uddannelsesdagen 2015. David Moalem, advokat, Ph.D.

Praktisk Børsret. Den 5. december 2012 Børsretlig compliance. v/david Moalem Uddannelsesdagen 2015. David Moalem, advokat, Ph.D. Praktisk Børsret Den 5. december 2012 v/david Moalem Uddannelsesdagen 2015 David Moalem, advokat, Ph.D. 2 Fire spørgsmål på programmet 1 Hvorfor bruge krudt på børscompliance? 2 Hvem har ansvaret for at

Læs mere

MAR indfører endvidere et nyt regime for markedssondering som en regulering af videregivelse af intern

MAR indfører endvidere et nyt regime for markedssondering som en regulering af videregivelse af intern 8. juni 2016 N Y E R E G L E R O M O F F E N T L I G G Ø R E L S E A F I N T E R N V I D E N, M A R K E D S S O N - D E R I N G O G L E D E N D E M E D A R B E J D E R E S T R A N S A K T I O N E R Den

Læs mere

Udkast til vejledning om intern viden og offentliggørelse. virksomheder

Udkast til vejledning om intern viden og offentliggørelse. virksomheder [Format: Vejledning] Finanstilsynet 23. oktober 2018 KARE J.nr. 133-0006 /AMV Udkast til vejledning om intern viden og offentliggørelse ved ledelsesændringer i børsnoterede virksomheder Når en ledelsesændring

Læs mere

Oplysningspligten skærpet eller bare skrap? Hanne Råe Larsen Finanstilsynet

Oplysningspligten skærpet eller bare skrap? Hanne Råe Larsen Finanstilsynet Oplysningspligten skærpet eller bare skrap? Hanne Råe Larsen Finanstilsynet Dagens program 1. Hvad er Finanstilsynets rolle på kapitalmarkederne? 2. dan arbejder Finanstilsynet i praksis med en 27-sag?

Læs mere

Insiderlister og de typiske fejl

Insiderlister og de typiske fejl Finanstilsynet KARE Insiderlister og de typiske fejl I sommeren 2016 kom der nye krav til, hvordan udstedere skal udforme insiderlister. Finanstilsynet har gennemgået et udvalg af de lister, som er indhentet

Læs mere

MAR i virkelighedens verden

MAR i virkelighedens verden MAR i virkelighedens verden DIRF Medlemsmøde 26. juni 2018 Finanstilsynets kontor for kapitalmarkedsregulering v. Anne Bruun, Kontorchef Dagens program 1 Lækage af intern viden 2 Offentliggørelse af intern

Læs mere

Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister

Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister Sydbank A/S Att.: Direktionen Peberlyk 4 6200 Aabenraa 26. august 2019 Ref. SLO J.nr. 6376-0166 OFFENTLIGGØRELSESVERSION Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister

Læs mere

Børsselskabernes løbende oplysningspligt

Børsselskabernes løbende oplysningspligt Børsselskabernes løbende oplysningspligt - status og overblik Foredrag for DIRF den 16. marts 2009 v/ David Moalem, advokat, Ph.D. Partner - Leder af Kapitalmarkedsgruppen Kort om David Moalem Highlights

Læs mere

Fokus på insiderhandel

Fokus på insiderhandel Praktisk Børsret Nye transparensregler & Den 5. december 2012 Fokus på insiderhandel v/ partner David Moalem, ph.d. Computershare - Konference den 17. juni 2015 David Moalem, advokat, Ph.D. To budskaber

Læs mere

Topsil Semiconductor Materials A/S

Topsil Semiconductor Materials A/S Topsil Semiconductor Materials A/S Regler til sikring af oplysningsforpligtelsernes overholdelse Nærværende interne regler er indført i medfør Del II, afsnit 3, kap. 2, 6 i oplysningsforpligtelser for

Læs mere

OPLYSNINGSPLIGTEN UNDER MARKEDSMISBRUGSFORORDNINGEN

OPLYSNINGSPLIGTEN UNDER MARKEDSMISBRUGSFORORDNINGEN DIRF møde 23. marts 2015 OPLYSNINGSPLIGTEN UNDER MARKEDSMISBRUGSFORORDNINGEN Christian Lundgren, partner og co-head kapitalmarkedsgruppen SUNDKROGSGADE 5, DK-2100 KØBENHAVN Ø CVR. NR: DK 62 60 67 11 AGENDA

Læs mere

Insiderlister. Morgenmøde 23. februar Finanstilsynets kontor for kapitalmarkedsregulering v. Nina Bæk Sønderriis og Peter Smed

Insiderlister. Morgenmøde 23. februar Finanstilsynets kontor for kapitalmarkedsregulering v. Nina Bæk Sønderriis og Peter Smed Insiderlister Morgenmøde 23. februar 2018 Finanstilsynets kontor for kapitalmarkedsregulering v. Nina Bæk Sønderriis og Peter Smed Pligten til at føre insiderlister Artikel 18, stk. 1 Pligt til at Udarbejde

Læs mere

DEN NYE MARKEDSMIS- BRUGSFORORDNING: INTERN VIDEN OG OPLYSNINGS- FORPLIGTELSEN

DEN NYE MARKEDSMIS- BRUGSFORORDNING: INTERN VIDEN OG OPLYSNINGS- FORPLIGTELSEN DEN NYE MARKEDSMIS- BRUGSFORORDNING: INTERN VIDEN OG OPLYSNINGS- FORPLIGTELSEN Vi fortsætter nedtællingen til den nye markedsmisbrugsforordning, der gælder fra den 3. juli 2016. Denne gang sætter vi fokus

Læs mere

N A D S A Q C O P E N H A G E N O F F E N T L I G G Ø R N Y E R E G L E R F O R U D S T E D E R E A F A K - T I E R O G O B L I G A T I O N E R

N A D S A Q C O P E N H A G E N O F F E N T L I G G Ø R N Y E R E G L E R F O R U D S T E D E R E A F A K - T I E R O G O B L I G A T I O N E R 28. juni 2016 N A D S A Q C O P E N H A G E N O F F E N T L I G G Ø R N Y E R E G L E R F O R U D S T E D E R E A F A K - T I E R O G O B L I G A T I O N E R I forbindelse med at Europa-Parlamentet og

Læs mere

NYT Overblik over Markedsmisbrugsforordningen

NYT Overblik over Markedsmisbrugsforordningen 1 Juli 2016 NYT Overblik over Markedsmisbrugsforordningen Når den nye Markedsmisbrugsforordning træder i kraft den 3. juli 2016, indebærer det en række større og mindre ændringer i den nuværende børsretlige

Læs mere

MAR-retningslinjer Udsættelse af offentliggørelsen af intern viden

MAR-retningslinjer Udsættelse af offentliggørelsen af intern viden MAR-retningslinjer Udsættelse af offentliggørelsen af intern viden 20/10/2016 ESMA/2016/1478 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... Error! Bookmark not defined. 2 Henvisninger, forkortelser og definitioner...

Læs mere

Tidspunkt for offentliggørelse af selskabsmeddelelser - regnskaber

Tidspunkt for offentliggørelse af selskabsmeddelelser - regnskaber Tidspunkt for offentliggørelse af selskabsmeddelelser - regnskaber OFFENTLIGGØRELSE AF INTERN VIDEN 2 Den almindelige regel om offentliggørelse En udsteder skal hurtigst muligt offentliggøre intern viden,

Læs mere

Regler for bestyrelses- og direktionsmedlemmer samt samtlige ansatte i Lån & Spar Bank A/S vedrørende HANDEL MED BANKENS VÆRDIPAPIRER OG SPEKULATION

Regler for bestyrelses- og direktionsmedlemmer samt samtlige ansatte i Lån & Spar Bank A/S vedrørende HANDEL MED BANKENS VÆRDIPAPIRER OG SPEKULATION Regler for bestyrelses- og direktionsmedlemmer samt samtlige ansatte i Lån & Spar Bank A/S vedrørende HANDEL MED BANKENS VÆRDIPAPIRER OG SPEKULATION I. DEFINITIONER I disse interne regler, gælder følgende

Læs mere

Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden

Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 253 Offentligt Finanstilsynet 8. juni 2007 Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden Den 20. april 2007 offentliggjorde

Læs mere

Hvornår er en handel en insiderhandel?

Hvornår er en handel en insiderhandel? Hvornår er en handel en insiderhandel? Foredrag for Dansk Investor Relations Forening den 24. marts 2010 David Moalem, advokat, ph.d. Partner, Leder af Legal Services & Kapitalmarkedsretsgruppen Kort om

Læs mere

Topsil Semiconductor Materials A/S

Topsil Semiconductor Materials A/S Topsil Semiconductor Materials A/S Regler til sikring af oplysningsforpligtelsernes overholdelse Nærværende interne regler er indført i medfør Lov om Værdipapirhandel 27, 27a og 37 (bilag 1). Intern viden

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017 I. BØRSMARKEDET... 2 1. PÅTALER... 2 AKTIER... 2 1.1 Offentliggørelse af intern viden godkendelse af produkt... 2 1.2 Offentliggørelse af kursrelevant

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017 I. BØRSMARKEDET... 2 1. PÅTALER... 2 AKTIER... 2 1.1 Offentliggørelse af intern viden godkendelse af produkt... 2 1.2 Offentliggørelse af kursrelevant

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017 I. BØRSMARKEDET... 2 1. PÅTALER... 2 AKTIER... 2 1.1 Offentliggørelse af intern viden godkendelse af produkt... 2 1.2 Offentliggørelse af kursrelevant

Læs mere

Politik for Investor Relations (Informationspolitik)

Politik for Investor Relations (Informationspolitik) Sagsnr. 12271 Baneskellet 1Hammershøj8830 Tjele Telefon 8799 3000CVR-nr. 31843219 Politik for Investor Relations (Informationspolitik) 1. Lovgrundlag Denne politik for Danske Andelskassers Bank A/S (i

Læs mere

Nye danske takeover-regler. v/ partner David Moalem Selskabsdagen 2014

Nye danske takeover-regler. v/ partner David Moalem Selskabsdagen 2014 Nye danske takeover-regler v/ partner David Moalem Selskabsdagen 2014 To budskaber til arbejdet med implementering af ny regulering Banen blev kridtet op på ny den 1. juli 2014 3 Takeover-reglerne har

Læs mere

De nye EU-regler for børsnoterede virksomheder

De nye EU-regler for børsnoterede virksomheder De nye EU-regler for børsnoterede virksomheder DIRF 14. april 2016 Henrik Kurtmann & Tina Gade Gregersen Finanstilsynet Dagens emner 1. Baggrunden for nye regler på området 2. Tekniske standarder mv. 3.

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006

Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006 Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige

Læs mere

Kapitel 1 Fælles bestemmelser. Definitioner. Kapitel 2 Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner

Kapitel 1 Fælles bestemmelser. Definitioner. Kapitel 2 Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner Bekendtgørelse om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige transaktioner, indikationer på kursmanipulation og accepteret

Læs mere

Undersøgelser. Seneste praksis

Undersøgelser. Seneste praksis Nyt fra Finanstilsynet Nye regler Den nye prospektforordning Praksisændring vedrørende rapportering af ledende medarbejderes transaktioner Indberetning i OASM Undersøgelser Temaundersøgelse om insiderlister

Læs mere

Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø. Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com

Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø. Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø 7. oktober 2009 Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com Påbud om offentliggørelse af oplysninger som følge af Det Finansielle

Læs mere

N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R

N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R Som en konsekvens af de seneste års ændringer til Prospektdirektivet 1 ( Ændringsdirektivet ) og Prospektforordningen 2 ( Ændringsforordningen

Læs mere

Vejledning om 27 i lov om værdipapirhandel m.v. for udstedelse af værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked

Vejledning om 27 i lov om værdipapirhandel m.v. for udstedelse af værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked Den fulde tekst Vejledning om 27 i lov om værdipapirhandel m.v. for udstedelse af værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked Introduktion til vejledning Denne vejledning har til formål at informere

Læs mere

Regler for udstedere af ETF ere på NASDAQ OMX Copenhagen A/S. Juli 2011

Regler for udstedere af ETF ere på NASDAQ OMX Copenhagen A/S. Juli 2011 Regler for udstedere af ETF ere på NASDAQ OMX Copenhagen A/S Juli 2011 1. Introduktion EFT ere (Exchange Traded Funds) kan optages til handel, hvis instrumentet og udstederen opfylder betingelserne beskrevet

Læs mere

VP SECURITIES. Refleksioner og læring efter de første 100 dage MAR 26. oktober 2016

VP SECURITIES. Refleksioner og læring efter de første 100 dage MAR 26. oktober 2016 VP SECURITIES Refleksioner og læring efter de første 100 dage MAR 26. oktober 2016 Program Introduktion Morten Kierkegaard, Direktør, VP Issuer Services Finanstilsynet Kontorchef Anne Bruun, Kapitalmarkedskontor

Læs mere

Markedsmisbrugsforordningen. EU Forum 25. marts 2015

Markedsmisbrugsforordningen. EU Forum 25. marts 2015 Markedsmisbrugsforordningen EU Forum 25. marts 2015 Baggrund/Formål Revision af markedsmisbrugsdirektivet fra 2003 Forbud mod insiderhandel Forbud mod kursmanipulation Formål er at øge investorbeskyttelsen

Læs mere

3. FORBUD MOD VIDEREGIVELSE AF INTERN VIDEN

3. FORBUD MOD VIDEREGIVELSE AF INTERN VIDEN CODAN A/S Regler for behandling af intern viden m.m. 1. PERSONKREDS OMFATTET AF REGLERNE 1.1 Disse regler er fastsat i medfør af Lov om Værdipapirhandel, jfr. lovbekendtgørelse nr. 1269 af 19. december

Læs mere

Finanstilsynet. 30. maj 2011 BØRS J.nr. ste

Finanstilsynet. 30. maj 2011 BØRS J.nr. ste Finanstilsynet 30. maj 2011 BØRS J.nr. ste Denne vejledning har til formål at oplyse udsteder af værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked om de pligter, som de har til at offentliggøre oplysninger

Læs mere

Finanstilsynets vejledning om udførsel af kundeordrer

Finanstilsynets vejledning om udførsel af kundeordrer Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att. Christine Larsen Finanstilsynets vejledning om udførsel af kundeordrer Resumé Baggrunden for Finanstilsynets vejledning er efter Finans Danmarks vurdering

Læs mere

BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017

BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0017 Senere ændringer til

Læs mere

Markedsmisbrugsforordningen. De vigtigste ændringer for udstedere

Markedsmisbrugsforordningen. De vigtigste ændringer for udstedere Markedsmisbrugsforordningen De vigtigste ændringer for udstedere Markedsmisbrugsforordningen Overblik for udstedere VHL MAR Hvordan bør man forholde sig til ændringerne? Realitetsgrundsætningen Intern

Læs mere

Insiderlovgivning i praksis. Computershare. Hanne Råe Larsen 23. november 2010

Insiderlovgivning i praksis. Computershare. Hanne Råe Larsen 23. november 2010 Insiderlovgivning i praksis Computershare Hanne Råe Larsen 23. november 2010 Dagens tema 1. Finanstilsynets rolle på markedsområdet 2. Insiderregler 3. Reglerne om ledende medarbejderes transaktioner 4.

Læs mere

Politik for Investor Relations (Informationspolitik)

Politik for Investor Relations (Informationspolitik) Sagsnr. 12271 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 8799 3000 CVR-nr. 31843219 Politik for Investor Relations (Informationspolitik) 1. Lovgrundlag Denne politik for Danske Andelskassers Bank A/S

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2015

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2015 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2015 I. BØRSMARKEDET... 2 1. PÅTALER... 2 AKTIER... 2 1.1 Køb af ejerandele i selskab manglende oplysninger i meddelelse... 2 1.2 Indkaldelse til ordinær generalforsamling...

Læs mere

KØBSTILBUD TIL AKTIONÆRERNE I DIBA BANK A/S

KØBSTILBUD TIL AKTIONÆRERNE I DIBA BANK A/S Denne Tilbudsannonce og Købstilbuddet, som denne Tilbudsannonce relaterer til, er ikke rettet mod aktionærer, hvis deltagelse i Købstilbuddet kræver udsendelse af et tilbudsdokument, registrering eller

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017 I. BØRSMARKEDET... 2 1. PÅTALER... 2 AKTIER... 2 1.1 Offentliggørelse af intern viden godkendelse af produkt... 2 1.2 Offentliggørelse af kursrelevant

Læs mere

MARKEDSMISBRUGSFORORDNINGEN FYLDER 1 ÅR

MARKEDSMISBRUGSFORORDNINGEN FYLDER 1 ÅR MARKEDSMISBRUGSFORORDNINGEN FYLDER 1 ÅR ER DET VÆRD AT FEJRE? Juli 2017 Marianne Philip Partner Christian Lundgren Partner Christina Bruun Geertsen Partner Pernille Høstrup Dalhoff Senioradvokat Mobile:

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2018

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2018 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2018 I. BØRSMARKEDET... 2 1. PÅTALER... 2 AKTIER... 2 1.1 Offentliggørelse af forløb af ekstraordinær generalforsamling... 2 1.2 Indsendelse af oplysninger

Læs mere

af udsteders oplysningsforpligtelse i 27 i lov om værdipapirhandel

af udsteders oplysningsforpligtelse i 27 i lov om værdipapirhandel Økonomi- og Erhvervsministeriet Departementschef Michael Dithmer Slotholmsgade 10-12 1216 København K 10. september 2009 Kommende lovændring af udsteders oplysningsforpligtelse i 27 i lov om værdipapirhandel

Læs mere

Kan det stadig betale sig at investere i vindmøller?

Kan det stadig betale sig at investere i vindmøller? V I N D M Ø L L E R Kan det stadig betale sig at investere i vindmøller? Temadag i Fredericia 24. april 2015 Torben Sørensen Dagsorden 1. Projektet i hovedtræk 2. Fokusområder ved investering i vind 3.

Læs mere

MAR-retningslinjer Personer, der modtager markedssonderinger

MAR-retningslinjer Personer, der modtager markedssonderinger MAR-retningslinjer Personer, der modtager markedssonderinger 10/11/2016 ESMA/2016/1477 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Henvisninger, forkortelser og definitioner... 3 3 Formål... 4 4 Overholdelses-

Læs mere

Markedsmisbrugsforordningen. De vigtigste ændringer for udstedere

Markedsmisbrugsforordningen. De vigtigste ændringer for udstedere Markedsmisbrugsforordningen De vigtigste ændringer for udstedere Opdateret den 11. maj 2016 Markedsmisbrugsforordningen Overblik for udstedere VHL MAR Hvordan bør man forholde sig til ændringerne? Intern

Læs mere

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet Retningslinjer for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet 28/03/2018 ESMA70-708036281-67 DA Indhold for fremgangsmåden

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser 1. Indledning Finanstilsynet har med hjemmel i 27, stk. 7, 30 og 93, stk. 3 og 5, i lov om værdipapirhandel

Læs mere

Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84. 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp. Kampmannsgade 1 1780 København V

Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84. 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp. Kampmannsgade 1 1780 København V Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp Baggrund Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har som fondsmyndighed for ebhfonden, CVR-nr. 15 63 60 84 foretaget undersøgelser

Læs mere

NASDAQ OMX Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2014

NASDAQ OMX Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2014 NASDAQ OMX Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2014 I. BØRSMARKEDET... 2 1. PÅTALER... 2 AKTIER... 2 1.1 Manglende meddelelser på hjemmesiden... 2 1.2 Tidspunkt for offentliggørelse af årsrapport...

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 11. september 2008 (J.nr. 2007-0012239).

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 159 Folketinget 2015-16. Fremsat den 30. marts 2016 af Troels Lund Poulsen. til

Forslag. Lovforslag nr. L 159 Folketinget 2015-16. Fremsat den 30. marts 2016 af Troels Lund Poulsen. til Lovforslag nr. L 159 Folketinget 2015-16 Fremsat den 30. marts 2016 af Troels Lund Poulsen Forslag til Lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed, lov om forvaltere af

Læs mere

Ændringerne vil også nødvendiggøre en ændring af bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser

Ændringerne vil også nødvendiggøre en ændring af bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 24. april 2015 Nyhedsbrev Capital Markets Nye regler vedrørende finansiel rapportering, storaktionærflagning og offentliggørelse af sanktioner Folketinget har den 21. april 2015 vedtaget et lovforslag

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1055 af 29. juni 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår de tekniske metoder til passende offentliggørelse

Læs mere

Ny regulering - insiderlister og insideres indberetningspligt

Ny regulering - insiderlister og insideres indberetningspligt Kapitalmarked og Corporate Governance 24. april 2013 Ny regulering - insiderlister og insideres indberetningspligt Finanstilsynet har den 19. april 2013 udstedt en ny markedsmisbrugsbekendtgørelse. Den

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til KOMMISSIONENS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til KOMMISSIONENS DIREKTIV DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den KOM(2003) Forslag til KOMMISSIONENS DIREKTIV af [ ] om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/6/EF med hensyn til redelig

Læs mere

Ord og udtryk, der ikke er defineret i denne Tilbudsannonce, har samme betydning som angivet i Tilbudsdokumentet.

Ord og udtryk, der ikke er defineret i denne Tilbudsannonce, har samme betydning som angivet i Tilbudsdokumentet. TILBUDSANNONCE Ord og udtryk, der ikke er defineret i denne Tilbudsannonce, har samme betydning som angivet i Tilbudsdokumentet. Denne Tilbudsannonce og Købstilbuddet, som denne Tilbudsannonce relaterer

Læs mere

Politik til imødegåelse af interessekonflikter

Politik til imødegåelse af interessekonflikter J.nr. 74-12295 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 8799 3000 CVR-nr. 31843219 Nærværende politik for Danske Andelskassers Bank A/S (i det følgende benævnt DAB) er udarbejdet med udgangspunkt i

Læs mere

Forretningsbetingelser

Forretningsbetingelser Forretningsbetingelser 1. Forretningsbetingelserne, aftale og parterne 1.1. Forretningsbetingelserne gælder for alle opgaver, som Vistisen & Lunde udfører for kunden, medmindre kunden har indgået anden

Læs mere

Bekendtgørelse om depotselskaber 1

Bekendtgørelse om depotselskaber 1 Bekendtgørelse om depotselskaber 1 I medfør af 106, stk. 6, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 705 af 25. juni 2012 og 221, stk. 3, i lov nr. 456 af 18. maj 2011 om

Læs mere

MiFID II. Muligheder & udfordringer. David Moalem, partner, advokat, ph.d. Januar 2015

MiFID II. Muligheder & udfordringer. David Moalem, partner, advokat, ph.d. Januar 2015 Muligheder & udfordringer David Moalem, partner, advokat, ph.d. Januar 2015 2 Fem spørgsmål på programmet 1 Hvordan bør vi arbejde med ny regulering? 2 Hvad er baggrunden for? 3 Hvordan ser det ud med

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format.

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format. L 137/10 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/824 af 25. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for indholdet af og formatet for beskrivelsen af multilaterale handelsfaciliteters

Læs mere

Kapitel 9: Grænseoverskridende udbud og optagelse til notering eller handel

Kapitel 9: Grænseoverskridende udbud og optagelse til notering eller handel Vejledning til bekendtgørelse nr. 306 af 28. april 2005 om prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på et reguleret marked, og ved første offentlige udbud af værdipapirer over

Læs mere

Temaundersøgelse om insiderlister

Temaundersøgelse om insiderlister 2019 Temaundersøgelse om insiderlister Indholdsfortegnelse 1 Temaundersøgelse om insiderlister...3 1.1 Hvorfor er det vigtigt at føre insiderlister?...3 1.2 Hvilke personer skal optages på en insiderliste?...3

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse af delårsrapporter for børsnoterede virksomheder omfattet af årsregnskabsloven 1. (Delårsrapportbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om udarbejdelse af delårsrapporter for børsnoterede virksomheder omfattet af årsregnskabsloven 1. (Delårsrapportbekendtgørelsen) Bekendtgørelse om udarbejdelse af delårsrapporter for børsnoterede virksomheder omfattet af årsregnskabsloven 1 (Delårsrapportbekendtgørelsen) I medfør af 134 a og 164, stk. 4 og 5, i årsregnskabsloven,

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2017 I. BØRSMARKEDET... 2 1. PÅTALER... 2 AKTIER... 2 1.1 Offentliggørelse af intern viden godkendelse af produkt... 2 1.2 Offentliggørelse af kursrelevant

Læs mere

Markedsmisbrugsforordningen hvad vi lærte af et hektisk 2016 med MAR

Markedsmisbrugsforordningen hvad vi lærte af et hektisk 2016 med MAR Markedsmisbrugsforordningen hvad vi lærte af et hektisk 2016 med MAR Af Klaus Søgaard, Mikael Philip Schmidt, Julie Rindom og Caroline Boysen, Gorrissen Federspiel Introduktion 2016 blev præget af hektiske

Læs mere

Der indføres mulighed for, at Finanstilsynet kan suspendere stemmerettigheder ved grove eller gentagne overtrædelser af reglerne.

Der indføres mulighed for, at Finanstilsynet kan suspendere stemmerettigheder ved grove eller gentagne overtrædelser af reglerne. 21. maj 2015 N Y E F L A G N I N G S R E G L E R F O R S T O R A K T I O N Æ R E R Indledning Folketinget har den 21. april 2015 vedtaget en ændringslov til værdipapirhandelsloven, der blandt andet medfører

Læs mere

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud 17. oktober 2012 Nyhedsbrev M&A/ Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud Den 2. oktober 2012 offentliggjorde Finanstilsynet vejledning nr. 9475 om bekendtgørelse om overtagelsestilbud ( Vejledningen

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

F I N A N S T I L S Y N E T S N O T A T F O R H I S T O R I S K E R E G N S K A B S O P L Y S N I N - G E R I A K T I E P R O S P E K T E R

F I N A N S T I L S Y N E T S N O T A T F O R H I S T O R I S K E R E G N S K A B S O P L Y S N I N - G E R I A K T I E P R O S P E K T E R 14. august 2014 F I N A N S T I L S Y N E T S N O T A T F O R H I S T O R I S K E R E G N S K A B S O P L Y S N I N - G E R I A K T I E P R O S P E K T E R Finanstilsynet har i et notat af 6. august 2014

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) BEK nr 1173 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2015

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2015 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2015 I. BØRSMARKEDET... 2 1. PÅTALER... 2 AKTIER... 2 1.1 Køb af ejerandele i selskab manglende oplysninger i meddelelse... 2 1.2 Indkaldelse til ordinær generalforsamling...

Læs mere

Fokus Forslag til forordning om benchmarks

Fokus Forslag til forordning om benchmarks Kapitalmarked og finansielle virksomheder 31. oktober 2013 Fokus Forslag til forordning om benchmarks I dette nyhedsbrev sætter vi fokus på Kommissionens forslag (klik på link) til forordning vedrørende

Læs mere

Kapitel 1 Pligt til at udarbejde halvårsrapport. gældsinstrumenter, der er optaget til handel i Grønland eller på et reguleret marked i et EU/EØS

Kapitel 1 Pligt til at udarbejde halvårsrapport. gældsinstrumenter, der er optaget til handel i Grønland eller på et reguleret marked i et EU/EØS UDKAST Bekendtgørelse for Grønland om udarbejdelse af delårsrapporter for virksomheder, der har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked, og hvor virksomheden er omfattet af årsregnskabsloven

Læs mere

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer I medfør af 5, stk. 7, og 190, stk. 4, i lov nr. 598 af 12. juni 2013 om forvaltere af

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1)

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) BEK nr 1234 af 22/10/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0020 Senere ændringer

Læs mere

Afgørelser og Udtalelser 2007

Afgørelser og Udtalelser 2007 Afgørelser og Udtalelser 2007 OMX Den Nordiske Børs København ø en a n E F F I C I E N T S E C U R I T I E S T R A N S A C T I O N S 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Læs mere

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning Danske Vandværker Praktiske spørgsmål vi modtog Hvem har ansvaret for beskyttelse af forbrugernes persondata? Er medlemslister i ringbindsmapper

Læs mere

FORTEGNELSE over og INSTRUKS for

FORTEGNELSE over og INSTRUKS for FORTEGNELSE over og INSTRUKS for Ledende Medarbejdere i Codan A/S i medfør af Aktieselskabslovens 53, stk.2 og personer omfattet af Lov om Værdipapirhandel 28 a Aktieselskabslovens 53, stk.2 og 3, er sålydende:

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1)

Bekendtgørelse for Færøerne om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) Nr. 176 14. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) Kapitel 1 Indledende bestemmelser Kapitel 2 Regler om udarbejdelse og

Læs mere

Ministerialtidende. 2010 Udgivet den 22. september 2010. Vejledning om godkendelse af erhvervelse eller forøgelse af kvalificerede andele

Ministerialtidende. 2010 Udgivet den 22. september 2010. Vejledning om godkendelse af erhvervelse eller forøgelse af kvalificerede andele Ministerialtidende 2010 Udgivet den 22. september 2010 20. september 2010. Nr. 81. Vejledning om godkendelse af erhvervelse eller forøgelse af kvalificerede andele 1. Indledning Vejledning om godkendelse

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2019

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2019 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2019 1. Børsmarkedet... 2 1.1. Sanktioner... 2 Aktier... 2 1.1.1. Flere tilfælde af sen offentliggørelse af intern viden og øvrige oplysninger, der skal offentliggøres

Læs mere

Københavns Universitet Det Juridiske Fakultet FOCOFIMA

Københavns Universitet Det Juridiske Fakultet FOCOFIMA Københavns Universitet Det Juridiske Fakultet FOCOFIMA Jesper Lau Hansen Professor i kapitalmarkedsret dr. jur., LL.M. Leder af FOCOFIMA Københavns Universitet Det Juridiske Fakultet Jesper.Lau.Hansen@jur.ku.dk

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Advarselsregister Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på at advare andre

Læs mere