Kapitel 2 Udviklingen i organisationsteorierne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kapitel 2 Udviklingen i organisationsteorierne"

Transkript

1 Organisation 4. udgave side 1 Udviklingen i organisationsteorierne 1. Klassisk organisationsteori Human Relations teorier Moderne organisationsteorier Postmoderne teorier Teorier om komplekse processer Teorier og virkelighed Kommandostrukturen har altid været vigtig i store organisationer. Tidligere har strukturering af magten været fremherskende i kirke, hære og statsforvaltninger, som gennem århundreder har udviklet deres egne regler og arbejdsgange. Det var derfor nærliggende at overtage de modeller og de erfaringer med organisering og ledelse, der eksisterede, da industrisamfundet fik behov for at kunne organisere store arbejdsstyrker i et privat og kapitalistisk regi.»vi arbejdede hårdt, men hver gang vi begyndte at fungere, blev nye planer om omorganisering iværksat. Jeg lærte senere i livet, at vi er tilbøjelige til at møde enhver ny situation gennem omorganisering. Og jeg lærte også, hvilken vidunderlig metode dette er til at skabe illusion om fremgang, mens det i virkeligheden forårsager kaos, ineffektivisering, demoralisering «. Cajus Petronius, romersk embedsmand under kejser Nero, død år 66 e.kr. 1 Op igennem 1900-tallet har disse grundlæggende opfattelser af strukturering undergået en løbende tilpasning til industrisamfundets udvikling, men vi finder stadig begreber og antagelser, der rækker langt tilbage i tiden. Strukturtankegangen er yderligere blevet tilføjet faktorerne kultur, værdier og processer, som væsentlige for organiseringen af arbejdet. Fokus har flyttet sig, så magten ikke længere er det fremherskende element, hvis man som organisation vil opnå bedst mulig udnyttelse af arbejdskraften. Der er tale om et markant skift i opfattelsen af medarbejderne fra at være en selvfølgelig ressource, der kunne udnyttes på linie med råvarerne, til at være unikke enkeltpersoner, der skal udvikles på hver deres måde for at opnå, at de af egen kraft involverer sig i organisationens virke. Der er dog stadig tale om, at en organisation ønsker at drage nytte af medarbejderne. Man kan kort sige, at skiftet i synet på medarbejderne går fra at være en tanke om at udnytte medarbejderne til en tanke om at udvikle og derefter drage nytte af medarbejderne. Denne udvikling kan ses i den vestlige verden, hvor industrisamfundet gradvis er ved at udvikle sig til andre samfundstyper. I andre dele af verden, hvor industrialiseringen først for alvor er ved at få fodfæste, vil vi formentlig se en lignende udvikling i de kommende år. I dette kapitel vil vi kort beskrive udviklingen i organisationsteorierne set i et historisk perspektiv. Det har vi valgt, fordi organisation som fagspecifikt område ikke kan betragtes ud fra en bestemt videnskabsgren, men i stedet udgør en kompleks beskrivelse af opbygning, funktion, effektivitet, samvær og ledelse, hvor faggrupper som psykologer, økonomer, sociologer, jurister, antropologer og politologer har bidraget med at skaffe viden. Vi har samlet et overblik over udviklingen af organisationsteorier i fig. 2.1.

2 Organisation 4. udgave side 2 Udviklingen i organisationsteorierne Teorier om komplekse processer Postmoderne teorier Selvorganisering Kreativitet Innovation Kommunikationsteori Sprogteori Kulturteori Moderne Organisationsteori Human Relations teori Klassisk Organisationsteori Bureaukratisk skole Administrativ skole Videnskabelig Skole Strategisk analyse Beslutningsteori Systemteori Den humanistiske skole Motivationsteori Trivselsteori År Starten af 1900-tallet 1930 erne 1950 erne 1980 erne 2000 Fig. 2.1: Udviklingen i organisationsteorierne Kilde: Delvis baseret på Mary Jo Hatch: Organization Theory, Oxford University Press, 1997 og Ralph D. Stacey: Strategic Management & Organisational Dynamics The Challenge of Complexity, Prentice Hall, 2000 (til sætter: Kasserne skal hvile på hinanden og højre margen skal være lige tidsaksen skal måles op, og justeres så de lodrette streger passer med forkant på kasserne) I det følgende vil vi kort give et indblik i de enkelte teoriområder, der er nævnt i fig Klassisk organisationsteori Den klassiske organisationsteori handler om fordeling af myndighed og ansvar, om fordeling af arbejdsopgaver og om grundtræk i opdelingen af de administrative opgaver. Der er hovedvægt på de formelle træk ved arbejdet og på at opnå så stor effektivitet som muligt. Teorierne stammer fra starten af 1900-tallet og er farvet af opfattelsen om, at det var maskinerne, der var den store investering, mens arbejdsfolkene omkring maskinerne var nødvendige for at udføre det arbejde, som maskinerne ikke selv kunne udføre. Set i et historisk lys taler man om, at medarbejderne blev

3 Organisation 4. udgave side 3 betragtet som en slags tandhjul, der skulle passe ind i maskinernes virkemåde. Organisationen ses som en velsmurt maskine og menneskeopfattelsen er blevet kaldt for mekanistisk. Fig. 2.2 forsøger at skabe et overblik over de tre klassiske organisationsteorier. Den administrative skole (Fayol) Den videnskabelige skole (Taylor) Bureaukrati (Weber) Fig. 2.2: De klassiske organisationsteorier Som fig. 2.2 viser, udgøres den klassiske organisationsteori af 3 teorier eller skoler, som man ofte kalder disse grundlæggende beskrivelser af en organisations funktioner. Figuren skal opfattes som en grov skitse af et organisationsdiagram. Den nederste del af organisationsdiagrammet, der skal markere det operationelle område, hvor produkter og services fremstilles/ydes beskrives af den videnskabelige skole, mens den administrative skole beskriver arbejdets tilrettelæggelse i de funktioner, der planlægger og kontrollerer produktionen. Den bureaukratiske skole rummer overvejelser om, hvordan hele organisationen bør udformes. Vi vil i det følgende kort beskrive de tre skoler. Den videnskabelige skole Frederick Taylor ( ) formulerede nogle teorier om ledelse og arbejdsdeling på fabriksgulvet, som ofte kaldes for videnskabelig virksomhedsledelse (Scientific Management), fordi de er baseret på strukturerede forsøg i praksis. Taylor var ansat som ingeniør på et stålværk i Pittsburg, USA omkring år Det var her, han med sin ingeniørmæssige baggrund udførte eksperimenter med arbejdsdeling, dels mellem arbejdere, dels mellem lederen, som den der planlægger og instruerer, og arbejderen som den udførende. Samtidig eksperimenterede han også med effekten af individuel aflønning.

4 Organisation 4. udgave side 4 Taylors principper for videnskabelig virksomhedsledelse Princippet i arbejdsdelingen beskriver Taylor således: Hver arbejders arbejdsopgave fastlægges fuldstændigt af ledelsen mindst en dag i forvejen Hver arbejder modtager specificerede og skriftlige instruktioner, der i detaljer beskriver arbejdsopgaver og hjælpemidler De bagvedliggende principper er følgende: Opgaven må beskrives så specificeret som muligt Opgaven må beskrives på individniveau Opgaven skal være så specialiseret som muligt Der etableres et direkte og kontinuerligt kontrolsystem Kommunikation må ikke foregå mellem arbejderne, kun via overordnede Individuel belønning er bedst Taylors principper gav ikke medarbejderen indflydelse på arbejdssituationen. Desuden lærte medarbejderen ikke at udføre forskellige arbejdsopgaver, men blev i stedet trænet op inden for et meget snævert område. Endelig gav disse principper ikke mulighed for, at det enkelte individ kunne få dækket sociale behov eller udveksle informationer, der kunne forbedre produktiviteten. Til gengæld øgede disse principper produktiviteten markant. Fra et af forsøgene med at laste jern på jernbanevogne har vi gengivet et kort udpluk fra Taylors bog fra Citatet viser klart, at der virkelig har været store gevinster at hente. Med til historien hører også at lønnen for hr. Schmidt, der omtales som forsøgsperson, steg fra 1.15$ til 1.85$ pr. dag. Fra Taylors bog: The Principles of Scientific Management, Vi vidste, at holdet i gennemsnit lastede 12,5 tons pr. mand pr. dag, men fandt til vores overraskelse, da vi studerede sagen, at en førsteklasses jernbærer burde kunne laste mellem 47 og 48 tons pr. dag og ikke kun de 12,5 tons. Denne mængde forekom os så utrolig stor, at vi var tvunget til at kontrollere vore beregninger flere gange, inden vi var sikre på, at vi havde ret. Taylor udvalgte en arbejder, som han i bogen kalder Schmidt til dette eksperiment: Schmidt begyndte at arbejde, og hele dagen fik han med regelmæssige mellemrum ordrer fra manden, som stod over ham med en klokke. Tag nu det jern op og gå. Sæt dig og hvil: Gå hvil osv. Han arbejdede, når man sagde det til ham, og hvilede, når han skulle hvile, og klokken halv seks om eftermiddagen havde han lastet sine 47,5 tons på vognen. I de tre år, jeg blev på Bethlehems-værket, arbejdede han altid i dette tempo og færdiggjorde sit arbejde på bedste måde. 1 Frederick Taylor: The Principles of Scientific Management, Harpers & Brothers Norwood, Mass., Gengivet I oversættelse af Lars Lindkvist I artiklen: Menneskemaskinen i: Lars Lindkvist, Johannes Thomsen og Niels F. Vording (red.): Historier og billeder fra virkelige og uvirkelige organisationer, Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 1991.

5 Organisation 4. udgave side 5 Taylor og hans måde at tænke på har fået umådelig stor betydning for den måde, hvorpå industrisamfundet er blevet opbygget. Taylors tankegang er gennemsyret af en rationel kalkulation ud fra hvad der tjener virksomheden bedst. Derfor er hans tænkning blevet en platform for alle senere tiltag i virksomhederne, som har fokuseret på tallene på bundlinien og på bedre udnyttelse af arbejdskraften. I parentes skal det dog bemærkes at Taylor ikke ensidigt så på virksomhedens bundlinie, men også samtidig sørgede for at effektiviseringen kunne være til gavn for medarbejderne. Den administrative skole Franskmanden Henri Fayol ( ) var en kendt og succesrig leder i den franske mineindustri. Han formulerede nogle principper omkring ledelse af industriel virksomhed, der gjorde ham til pioner for den administrative skole. Ifølge Fayol skal en virksomhed indeholde følgende funktioner: Tekniske, handelsmæssige, finansielle, sikkerhedsmæssige, regnskabsmæssige og administrative. Samtlige seks funktioner er lige vigtige, for at virksomheden kan realisere sine mål, men hvor de fem første ofte udføres af specialiserede dele af virksomheden, så er administration en funktion, der i større eller mindre grad udføres af alle i virksomheden. Den administrative funktion bliver mere omfattende jo højere man kommer op i hierarkiet. Derved skal lederne bruge meget tid på at analysere og vurdere informationer før de kan træffe beslutninger. Fayols opdeling af opgaver i den administrative skole Den administrative funktion består af følgende arbejdsopgaver: Planlægge Organisere Give ordrer Koordinere Kontrollere Fayol opstillede 14 generelle principper for effektiv virksomhedsledelse. Vi vil her kort beskrive de tre principper, der ofte indgår i en karakteristik af en organisations struktur: Specialisering er udtryk for arbejdsdeling, så opmærksomheden rettes mod få problemstillinger, der til gengæld kan håndteres perfekt. Princippet anvendes ofte ved opdeling i produktgrupper, divisioner, datterselskaber etc. Centralisering/decentralisering handler om, hvorvidt beslutninger samles på højest mulige niveau eller delegeres nedad i hierarkiet. Med andre ord drejer det sig om myndigheds- og ansvarsplacering. Alle har kun én overordnet sikrer, at ansvaret altid kan placeres, og at medarbejderne ikke er i tvivl om, hvem de står til ansvar for med deres handlinger. Disse principper vil også indgå i kapitel 8 og 9 om formelle organisationsformer.

6 Organisation 4. udgave side 6 Den bureaukratiske skole Den tyske sociolog Max Weber ( ) fremhæver, at bureaukratiet kan opfattes som den mest effektive og rationelle organisationsform, idet de opstillede regler skal sikre, at autoriteten i forbindelse med en stilling ikke misbruges. Dermed kunne bureaukrati fordrive tidligere tiders patriarkalske favoriseringer og korruptionstendenser. Ofte møder man dog en mere negativ opfattelse af begrebet, idet reglerne let får en organisation til at virke stiv og overadministreret. Det kommer let til at virke som om alle vogter på alle, og at det egentlige arbejde drukner i dokumentationer, ansøgninger, redegørelser og vurderinger. Den moderne form for offentlig administration udfører med pennen alt det, som tidligere ville være blevet gjort mundtligt. Følgelig sættes mange penne i bevægelse. Inden for hver eneste forvaltning er antallet af kontorer blevet mangedoblet og med en magt over borgerne med et bureaukrati, der bliver farligere og farligere Kilde: Brockhausens leksikon, 1819 Weber er berømt for sin skelnen mellem magt og autoritet. Lederen har kun magt, hvis han kan gennemtvinge sin vilje trods modstand. Autoritet er derimod baseret på, at lydigheden overfor befalingerne først og fremmest afhænger af troen på det legitime i, at lederens ordrer er berettigede og at det er rigtigt at adlyde dem. Webers idealmodel for et bureaukrati De enkelte individer er personligt uafhængige og udfører stillingens pligter De administrative enheder er klart hierarkisk overordnede Individerne bliver specialiserede inden for bestemte arbejdsopgaver gennem en klar arbejdsdeling Det enkelte individ er underkastet et sammenhængende system af regler, der styrer organisationens beslutninger og handlinger Individer bliver udvalgt og ansat på baggrund af kvalifikationer. Ansættelsen sker på kontrakt med pligter og rettigheder. Lønnen fastsættes efter position i hierarkiet Ansættelsen er baseret på et karriereforløb, hvor forfremmelse sker på grundlag af anciennitet eller dygtighed ud fra de overordnedes bedømmelse Det enkelte individ kan ikke eje stillingen eller de ressourcer, der hører til, men er i princippet livsvarigt ansat En organisation, der opfylder denne idealmodel vil ifølge Weber blive midlet til at kunne opnå bedre resultater og en højere effektivitet, fordi den udelukker det enkelte individs personlige behov og følelser. Samtidig satser den på et højt uddannelsesniveau, der sammen med upersonligheden sikrer kontinuiteten i aktiviteterne. Det enkelte individ fungerer som tandhjul i en maskine. Revitalisering På fig. 2.1 side xx ses det, at den kasse, der markerer de klassiske teorier, ikke er afsluttet, men er forlænget helt ud til vor tid. Man taler om at teoridannelserne revitaliseres, det vil sige bliver

7 Organisation 4. udgave side 7 genoplivet i nye metoder og værktøjer, men at den grundlæggende tankegang stadig er den samme. For den videnskabelige skole gælder, at rationaliseringsbølgen i 1960 erne var en revitalisering, ligesom 80 ernes Total Quality Management, 90 ernes Business Process Reengineering og Best Practice. På denne side af årtusindeskiftet er tanker som Lean Management atter kommet i vælten. Lean betyder direkte oversat mager, dvs. at driften af virksomheden skal slankes, så der opnås størst mulig effektivitet. Dermed har teorierne om Lean mest slægtskab med Taylors videnskabelige skole. I den moderne udformning af Lean lægges der imidlertid op til at inddrage de menneskelige ressourcer mest muligt i planlægningen. Miniature af fig Human Relations teorier For yderligere at øge effektiviteten i virksomhederne iværksatte man i 1924 en række forsøg, der skulle kaste lys over hvordan ændringer i arbejdernes fysiske miljø i produktionslokalerne kunne få indvirkning på produktiviteten. Der var en klar forventning om, at der måtte være sammenhænge mellem, hvor meget lys og varme der var i lokalet, hvor høj hastigheden på samlebåndet blev sat og arbejdernes produktivitet. Forventningerne var, at arbejderne ikke kunne producere så meget, når lyset var svagt, ligesom for stærkt lys kunne hindre dem i at se og derfor også ville nedsætte produktiviteten. Der måtte kunne findes en lys-intensitet, hvor mennesket virkede optimalt. Tilsvarende overvejelser gjaldt de øvrige fysiske forhold. Overordnet set var forventningerne, at det ved hjælp at en serie eksperimenter måtte kunne lade sig gøre at finde frem til den bedst tænkelige måde at organisere arbejdet på The One Best Way. Hawthorne-forsøgene Forsøgene blev sat i gang på fabrikken Western Electric, der ligger i byen Hawthorne i USA. Forsøgene var under ledelse af Elton Mayo, der var professor på Harvard University. Sammen med en lang række forskere samlede de en gruppe arbejdere fra fabrikkens arbejdsstyrke, der var villige til at udsætte sig for disse eksperimenter og opbyggede derefter et forsøgslokale. Forsøgene blev udført sådan, at den samme type arbejde blev udført af to grupper, hvor den ene var forsøgsgruppe og den anden kontrolgruppe. De to grupper fik nogenlunde samme løn og de to fabrikslokaler var næsten ens. Det viste sig som ventet, at bedre belysning inden for visse grænser gav øget produktivitet, ligesom arbejdernes velbefindende efter deres eget udsagn forøgedes. Men det viste sig også, at kontrolgruppens ydelse voksede lige så stærkt som forsøgsgruppens! Yderligere viste det sig, at da man mindskede lysstyrken i forsøgsgruppens lokale, steg ydelsen stadig, indtil der var så mørkt, at arbejderne næsten ikke kunne se, hvad de havde mellem hænderne. Forsøgene fortsatte i 5 år og involverede arbejdere. Man foretog mange forskellige justeringer undervejs, i håbet om at finde frem til entydige sammenhænge mellem de fysiske arbejdsforhold og produktiviteten. De ønskede resultater viste sig ikke. I stedet endte man med at konkludere, at der var tale om en social faktor. Det afgørende argument for at komme frem til dette resultat var, at produktivitetsstigningerne også viste sig hos kontrolgruppen, hvor man ikke ændrede på nogen af de fysiske arbejdsforhold. Man har efterfølgende kaldt det for Hawthorne-effekten, når

8 Organisation 4. udgave side 8 man ændrer på forhold omkring arbejdets udførelse og opnår resultater, der istedet kan tilskrives de sociale relationer. Human Relations I Hawthorne forsøgene kom man frem til følgende relationer: Ledelsens interesse for arbejderne Arbejdernes følelse af anerkendelse af deres indsats i forsøget Opnåelse af højere social status end de øvrige arbejdere opnået ved at være en del af forsøgs- og kontrolgruppen Efterfølgende er navnet Human Relations, eller den humanistiske skole blevet almindelige betegnelser for denne tankegang ud fra en betragtning om, at netop de mellemmenneskelige relationer giver en positiv effekt på produktiviteten. Human Relations tankegangen Mellemmenneskelige relationer, der føles betydende eller forpligtende, giver en positiv gensidig afhængighed, der vil medvirke til, at parterne, ud fra følelsen af samhørighed, respekt og loyalitet, i højere grad involverer sig i arbejdet og dermed yder en større indsats. Revitalisering Human Relations tankegangen er grundlaget for mange senere teorier, der bygger på tanken om at når blot vi behandler medarbejderne godt, så yder de mere for virksomheden. Blandt disse kan nævnes de grundlæggende motivations- og trivselsteorier fra 60 erne og teorier om selvstyrende arbejdsgrupper fra 70 erne. Den humanistiske skole har også haft stor indflydelse på ledelsesformer, der betoner indflydelse og demokrati som væsentlige faktorer. Ligeledes kan de såkaldte benefitpakker, der indeholder tilbud om gratis internetopkobling, fitness-træning, mobiltelefon og ekstra pensionsbidrag tilskrives Human Relations tankegangen. Miniature af fig Moderne organisationsteorier I kapitel 1 har vi allerede gjort rede for de grundlæggende tanker i systemteorien. Her vil vi kort skitsere systemteoriens baggrund og koble den til den gruppe af organisationsteorier, der går under betegnelse moderne i den forståelse, at de er fremkommet i perioden efter 2. Verdenskrig, hvor industrialiseringens udbredelse over kloden for alvor begyndte at tegne konturerne af det moderne industrisamfund. Den generelle systemteori er grundlagt af Boulding, som har bygget videre på sin læremester Bertalanffys tanker. Systemteorien er senere blevet udvidet og fortolket på mange forskellige måder, vi vil i afsnittet om postmoderne teorier vende tilbage til dette.

9 Organisation 4. udgave side 9 Den generelle systemteori er meget rummelig og giver mulighed for at betragte snart sagt alt som systemer, når blot de tre hovedregler om elementer, relationer og grænsen mod omverdenen opfyldes (er tidligere beskrevet i kapitel 1 s xxx). For at give en overordnet ramme for forståelsen af systemers kompleksitet har vi valgt at gengive Bouldings systemhierarki i figur 2.3. Bouldings Systemhierarki Niveau Karakteristik Eksempler 1. Framework systemer Klassifikation Indeks Kataloger Lister 2. Clockwork systemer Cykliske Solsystem Stabilitet Ur Ligevægt Simple maskiner 3. Kontrolsystemer Selvkontrol Termostat Feedback Autopilot Transmission af informationer 4. Åbne/Levende systemer Selvvedligeholdelse Celle Gennemstrømning af materialer Flod Input af energi Flamme Reproduktion 5. Genetiske systemer Arbejdsdeling mellem celler Planter Differentierede og gensidigt afhængige 6. Animale systemer Mobilitet Hund Selv-bevidsthed Kat Højtudviklet nervesystem Elefant Specialiserede sansesystemer Hval 7. Mennesker (Psykiske systemer) Jeg-bevidsthed Kapacitet til at producere, absorbere og oversætte symboler Fornemmelse for tid 8. Sociale systemer Værdisystemer Meningsdannende 9. Transcendentale systemer Delfin Du Jeg Uundgåelige uerkendeligheder Metafysik Æstetik Virksomheder Institutioner Foreninger Figur 2.3: Bouldings systemhierarki Kilde: Kenneth Boulding: General Systems Theory (1956) gengivet fra Mary Jo Hatch: Organization Theory, Oxford University Press, 1997, s 36 Bouldings systemhierarki består af systemer på 9 niveauer, hvor det første niveau er det simpleste, der indeholder statiske systemer, der kan klassificeres eller indekseres. Fra niveau 2 begynder systemerne at blive dynamiske og herefter øges kompleksiteten gradvis. På niveau 6 optræder det biologiske system (animal), på niveau 7 finder vi det psykiske system (mennesket som tænkende væsen), på niveau 8 det sociale system (f.eks. en organisation eller et samfund). I Bouldings hierarki for systemer vil et system på et lavere niveau indgå i et system på et højere niveau. Mennesket på niveau 7 vil derfor have relation til en organisation på niveau 8. Går vi et skridt længere ned i rækken til niveau 6, vil man kunne sige, at mennesket også er et biologisk system, der i sig selv består af elementer, der har indbyrdes relationer f.eks. lunger, hjerter, nyrer. Menneskets bevidsthed er i denne niveaudeling lig med det psykiske system på niveau 7 det er

10 Organisation 4. udgave side 10 bevidstheden, der adskiller os fra andre biologiske væsner. Når vi overskrider grænsen mellem niveau 6 og 7 træder vi også over grænsen mellem det fysiske og det mentale, og hvor vi til og med niveau 6 havde at gøre med elementer, som vi fysisk kunne forholde os til, så mister vi fodfæstet på niveau 7! Vi kan ikke indfange det mentale og opdele det i delsystemer. Det er netop kernen i udfordringen om at finde frem til menneskets unikke evne til at kunne tænke, danne nye tankemønstre, træffe beslutninger osv. Uanset hvilke metoder videnskaben har prøvet, så er det ikke lykkedes at finde frem til nogen entydig forklaring der begynder at danne sig visse mønstre og sammenhænge, men de er stadig mangetydige og viser ikke i retning af nogen grundlæggende forklaring. En del forskere er ligefrem af den mening, at vi her er nået til en erkendelsesgrænse for hvad vi kan finde frem til ad videnskabelig vej. Box 2.1: Den menneskelige hjernes erkendelsesgrænse Naturvidenskaben er i min verden den kraft, der mere en nogen anden ting giver os mulighed for at nærme os sandheden. Men det betyder ikke at naturvidenskaben kan fortælle os alting der er en grænse for naturvidenskabens erkendelse, og hvad der ligger ud over den grænse, kan man efter temperament, kalde hvad man vil. Men grænsen er der, og paradoksalt nok er det hjernevidenskaben, der mere end noget andet kan bruges til at eksemplificere, at der er en konkret grænse. Den verden, vi oplever, er skabt oppe i vores hjerne. Det er et resultat af kemiske processer, der foregår inde i vores hjerne. En af menneskehjernens meget komplicerede opgaver er, at skabe en virkelighedsoplevelse på baggrund af den information, den kan skaffe via sanseinformationerne. For menneskets vedkommende er det synssansen, der er den vigtigste sans. Der har været mange teorier på banen for at forklare dette fænomen om, hvordan lysindtryk, der rammer vores nethinde, bliver omsat til virkelighedsoplevelse inde i vores hjerne. En af de første teorier var, at vores hjerne producerer et spejlbillede af verden uden for. Man er i bedste videnskabelige tradition nødt til at smide teorier på møddingen, efterhånden som nye resultater kommer frem. Den model, vi betjener os af i dag, er en model, der tager fejl på et langt højere niveau end den gamle. Det vi regner med er, at hjernens analyse af synsindtryk foregår i den bageste del af hjernebarken. Her er der en række højt specialiserede områder der varetager hver sin højt specialiserede opgave. Hele det indviklede synsindtryk bliver formidlet ved enkeltbeskeder, som bliver sendt ind i min bevidsthed, og her danner hjernen en historie, der passer til den information, den har fået tildelt. Hvis vi er flere mennesker, der ser på den samme røde bil, så ville vi alle være enige om, hvad det er vi ser, men den uhyggelige sandhed er, at ingen af os reelt ville vide, hvad det var vi så! Det eneste vi ville have inde i vores bevidsthed, er hjernens analyse og fortolkning af en relativt begrænset mængde information. Langt størstedelen af det vi oplever som mennesker, er noget hjernen har digtet sig frem til. Virkeligheden er for os mennesker for evigt fuldstændig ukendt. Hjerneforsker Peter Lund Madsen: Jagten på sandheden, foredrag ifbm. tildelingen af Rosenkjær prisen februar 2007

11 Organisation 4. udgave side 11 Den usikkerhed vi står overfor gælder også på niveau 8, der drejer sig om sociale systemer, og det er her en organisation eller en virksomhed hører til. Med accept af erkendelsesgrænsen er det ikke muligt at afgøre hvilken opbygning, der er gældende, når man ser på en organisations delsystemer. I fig. 2.4 er de to fremherskende teorier om en organisations opdeling i delsystemer vist. To teorier om en organisations opdeling i delsystemer Struktur Teknologi Struktur Personer Opgaver Processer Kultur Fig. 2.4: De to fremherskende teorier om en organisations opdeling i delsystemer Det er således ikke muligt at afgøre hvilken af de to teorier, det er at foretrække, eller om det måske er en helt tredje eller fjerde teori, der synes at dække beskrivelsen af en organisation bedst muligt. Vi har i opbygning af bogen valgt at anvende opdelingen i struktur, processer og kultur, mens opdelingen i fire delelementer ofte optræder som et brugbart udgangspunkt i forandringsprocesser i organisationer. Vi vil vende tilbage til dette i kapitel 12. De moderne organisationsteorier tager hovedsagelig udgangspunkt i niveau 8. Teorierne bygger alle på opfattelsen af en organisation som et åbent, miljøafhængigt system, sådan som det er vist på figur 1.1, 1.2 og 1.3 i kapitel 1. Ud fra det fokus, som systemteorien sætter på input og output i systemer, bliver den grundlæggende antagelse, at forandringer i omverdenen automatisk får indflydelse på organisationen, som derefter må tilpasse sig ændringerne. Man kan sige, at ændringer i input bevirker en ydrestyring af organisationen, idet den nødvendigvis må tilpasse sig. Til gengæld er det også muligt for en organisation at påvirke andre systemer i sit nærmiljø og på den måde være ydrestyrende overfor andre systemer. Moderne organisationsteorier De moderne organisationsteorier baserer sig på opfattelsen af organisationen som et åbent, miljøafhængigt system. Det indebærer at organisationen gennemstrømmes af ressourcer. Dvs. at der ud fra et input skabes et output. Yderligere påvirkes organisationen af ændringer i omgivelserne, og der sker automatisk en tilpasning af organisationen ud fra nødvendigheden i at overleve. Mennesker og organisationer tilpasser deres adfærd ud fra ydrestyring.

12 Organisation 4. udgave side 12 Xxx nyt herfra Som en del af opfattelsen af det åbne, miljøafhængige system udspringer også tankerne om, at det er muligt at styre en organisation. Derfor opdeles input og output til organisationen ofte i et informationsflow og et fysisk flow. Vi har vist denne opdeling i fig. 2.4 Organisationens styringsprocesser Input Information Output Planlægning Beslutning Kontrol Input Styreinformation Lager Styringsprocesser Bearbejdning Lager Kontrolinformation Output Informationsflow Udførende processer Organisation Omverden Fysisk flow Fig. 2.4 Organisationens styringsprocesser Styringsprocesserne er opbygget omkring informationsflowet som det bærende element. Planlægningen foretages på baggrund af de forventede udviklinger i virksomhedens aktiviteter, suppleret af oplysninger fra den kontrol, der løbende finder sted i de udførende processer. Styreinformationen, der sendes fra de styrende processer til de udførende, stammer fra beslutningsprocesserne, og endelig behandler kontrolprocesserne de kontrolinformationer, der er indhentet i de udførende processer. Informationerne er således omdrejningspunktet for planlægning, beslutning og kontrol. Xxx nyt hertil Hovedparten af de teorier, der behandles i bogen, inden for områder som strategi, beslutninger, ledelse og forandringer er i meget høj grad baseret på den tilpasningstankegang, der præger den åbne, miljøafhængige systemtankegang. Det samme gælder kulturteorier, der baserer sig på opfattelsen af en fælles kultur i organisationen.

13 Organisation 4. udgave side 13 Miniature af fig Postmoderne teorier I ordet postmoderne betyder forstavelsen post- det samme som efter-. Der er altså tale om såkaldt efter-moderne teorier, eller rettere teorier, der er dannet på baggrund af de moderne. Vi har valgt at anvende betegnelsen postmoderne teorier som betegnelse for de mange teoriopfattelser, der alle ser kritisk på de moderne organisationsteoriers bestræbelser på at finde rationelt begrundede løsninger på, at virksomheden skal tilpasse sig til omverdenens ændringer 2. Skellet mellem moderne og postmoderne kan beskrives ud fra 2 forskellige opfattelser af styring, som kort kan forklares således: Styringsperspektiver Ydrestyring Indrestyring Virksomheden kan styres på baggrund af rationelle forklaringer på aktiviteter, der af nødvendighed må gennemføres for at organisationen kan overleve Virksomheden vil selv danne sig et billede af, hvordan den opfatter verden omkring sig og på den baggrund beslutter den hvorvidt og hvordan den så bør handle Fig. 2.4: Opfattelser af styringsperspektiver i en virksomhed. 3 Ydrestyring hviler på en opfattelse af, at ændringer i organisationen sker nærmest automatisk, fordi virksomheden indretter sig ud fra en indbygget fornemmelse for nødvendighed af at sikre sin overlevelse. Modsat er opfattelsen i indrestyring, at ændringer sker på baggrund af det billede af omgivelserne som virksomheden selv danner sig og de beslutninger, der følger af dette. Ydrestyring ligger med andre ord tæt op ad opfattelsen af virksomheden som et åbent, miljøafhængigt system, sådan som det er beskrevet ovenfor, mens indrestyring er forbundet med det kritiske perspektiv i de postmoderne teorier, der netop indebærer, at virksomheden selv vælger hvilke af de mange informationer og indtryk, den ønsker at tage ind og medtage i sine egne betragtninger over, hvordan den selv ser omverdenen. De to perspektiver vil ofte leve uproblematisk sammen i den samme virksomhed, når blot de er koblet på hver deres aktivitet eller funktionsområde. Opstillingen i figur 2.5 forsøger at kaste et mere nuanceret lys over forskellen i styringsperspektiver. 2 Vi har valgt at anvende postmoderne som en samlet betegnelse for så forskellige opfattelser som: symbolfortolkende teorier, postmodernisme, senmodernisme, kritisk teori, konstruktivisme og konstruktionisme 3 Begreberne ydrestyring og indrestyring er baseret på beskrivelser fra: Gorm Harste: Modernitet og organisation, forlaget Politisk Revy, 1997, kapitel 1 og Poul Poder Pedersen: En postmoderne nutid?, kapitel 26 i Heine Andersen og Lars Kaspersen (red): Klassisk og moderne samfundsteori, Hans Reitzels Forlag, 2003

14 Organisation 4. udgave side 14 Organisationsteorierne fra figur 2.1 Klassisk organisationsteori Human Relations teori Moderne organisationsteorier Postmoderne organisationsteorier Teorier om komplekse processer Opfattelsen af styring i en organisation Kendetegn fremhævet Opfattelsen af styring i i dette kapitel en organisation Fokus på struktur, Der er generelle, arbejdsdeling, fordeling rationelle forklaringer på af myndighed og årsager og virkninger, ansvar, effektivitet som en person/organisation må Fokus på motivation, engagement og demokratisk adfærd Ændringer i omgivelserne indvirker på organisationens virkemåde. Organisationen ses som et åbent, miljøafhængigt system Omgivelserne fortolkes af organisationen selv, som derefter beslutter, hvorvidt den vil reagere. Organisationen ses som et lukket og åbent system Selvorganisering ud fra kræfter der opstår inde i organisationen. Resultatet er kreativitet og innovation indrettes efter Mennesket skal motiveres af organisationen til selv at indgå i arbejdet med lyst og engagement Tilpasning til omgivelserne er en nødvendighed for overlevelse Billedet af omgivelserne tegnes af personen/organisationen selv, som udgangspunkt for beslutning om handling/ikke handling Udviklingen kan ikke forudsiges eller styres. Tilfældigheder påvirker i høj grad systemerne. Ydrestyring/ Indrestyring Ydrestyring Ydrestyring for at opnå indrestyring Ydrestyring af nødvendig tilpasning Indrestyring ud fra egen meningsdannelse Ydre- og indrestyring som rammer for selvorganisering Figur 2.4 Udviklingen i opfattelsen af styringen i en organisation Set i lyset af systemteori betyder det, at de postmoderne teorier ikke betragter systemer som åbne og miljøafhængige, men som udgangspunkt ser psykiske og sociale systemer som lukkede, som så selv kan vælge at åbne sig mod omverdenen. Den postmoderne tankegang er, at systemer i en meget stor udstrækning selv kan vælge om de ønsker at lukke forandringerne i omverden ind. Det er altså ikke længere opfattelsen, at ændringerne automatisk strømmer ind over systemets grænse og ændrer dets indhold. Virksomheden kan selv vælge at åbne for én forandring og lukke andre ude. Derefter kan virksomheden selv beslutte hvordan den så skal håndtere situationen.

15 Organisation 4. udgave side 15 Det afgørende nye er, at systemer i det postmoderne perspektiv ses som selvskabende. Tanken stammer fra biologerne Maturana og Varela 4, der bruger begrebet selvskabende 5 til at beskrive en teori om det levende (biologiske systemer niveau 5 og 6 på figur 2.3), som systemer der fremstiller og opretholder sig selv. Det sker ved at levende systemer selv producerer de komponenter og bestanddele de består af, så den levende organisme til stadighed gendanner og opretholde sig selv. Det lyder indviklet, men faktisk kan vi selv iagttage processen ved at se på vores eget hår og vore negle, der vokser til stadighed og ikke mindst kan vi se at døde hudceller til stadighed erstattes af nye. Det er denne selvskabende tankegang som teoretikerne har overført til det psykiske og det sociale system. I den forbindelse indgår kommunikation som det bindemiddel, der er medvirkende til at danne meninger mellem mennesker. Forskellen fra den åbne systemopfattelse er, at lukkede systemer selv kan producere mening af egen drift, og også er i stand til at udelukke ændringer udefra, som ikke lige kan anvendes i den igangværende proces. Risikoen er naturligvis, at hvis et system for længe udelukker ændringer, så risikerer det at miste sin forbindelse med omverdenen og dermed sin eksistensberettigelse. Derfor antager de postmoderne teorier, at systemer er både lukkede og åbne. Postmoderne organisationsteorier De postmoderne organisationsteorier opfatter psykiske og sociale systemer som lukkede systemer, der selv kan vælge at åbne sig mod omverdenen. Mennesker og organisationer er selvskabende, dvs. at de af sig selv er i stand til at skabe mening ud fra de informationer, som de selv har valgt. Det er på baggrund af denne selvskabelse at mennesker og organisationer handler i forhold til deres omverden. Mennesker og organisationer drives dermed af indrestyring. Eksempler: En organisation producerer og sælger varer i Danmark. Det viser sig at varerne kan produceres billigere i udlandet. Konkurrenterne vælger at få produceret i udlandet og kan derfor sælge varerne billigere på det danske marked. Organisationen har meget velfungerende interne systemer og anvender sin energi på at opretholde og effektivisere sine arbejdsgange (og selvskaber dermed sig selv), så omsætningen holdes oppe. Først når ubalancen i forhold til omverdenen bliver for stor (f.eks. ved at ordretilgangen falder kraftigt) vil organisationen være parat til at tage ændringen i de ydre betingelser til sig og ændre på sin selvskabelse, så den producerer nye arbejdsgange, nye produkter eller helt nye systemer, der f.eks. kan håndtere out-sourcing. I det offentlige regi er der et stigende krav om, at borgerne selv kan finde informationer og selv kan indberette f.eks. skatteoplysninger. Mange institutioner har forsøgt at undslå sig denne nye og i mange grene af administration og offentlig service fremmede kommunikationsform. Borgernes og politikernes ønske om e-service er dog efterhånden 4 Humberto Maturana & Francisco Varela: Autopoiesis and Cognition: The Realization of the Living, D. Reidel Publishing Company, Boston, Selvskabende er en oversættelse af det oprindelige begreb: autopoiesis hvor auto=selv og poiein=at skabe

16 Organisation 4. udgave side 16 blevet så stort, at en meget stor del af institutioner og forvaltninger har oprettet e-service via hjemmesider. Fokus i de postmoderne teorier er på den indre meningsdannelse i organisationen. Som omtalt i indledningen til dette afsnit ser vi postmoderne teorier som en kritisk analyse af de moderne organisationsteorier specielt indenfor områderne kommunikation, læring og relationer i sociale systemer. Yderligere udgør kulturteorier og værdiledelse, der baserer sig på kommunikation og relationer, en del af de postmoderne teorier. Miniature af fig Teorier om komplekse processer Dette teoriområde bygger sine antagelser på, at mange processer er så komplekse, at vi formentlig må opgive at trænge til bunds i dem for at finde frem til deres opbygning. Tanken er, at mange processer igangsættes og drives ud fra tilfældigheder, som man af gode grunde ikke kan hverken planlægge eller styre. Af samme grund kan der ikke på dette område præsenteres håndfaste teorier. Der kan udelukkende blive tale om at forsøge at beskrive de rammer, der synes at gælde i situationer hvor tilfældigheder tilsyneladende optræder oftere end i andre situationer. Der findes ikke megen forskning på dette område inden for organisationsteorien. De videnskabsgrene, hvor man er længst fremme med at forsøge at forme teorier om tilfældigheder er inden for kvantemekanik og termodynamik. Dvs. naturvidenskabelige områder, som vi i dag også kender som nanoteknologi. Prigogine og Stengers 6 argumenterer for, at mikroverdenens dynamiske processer ikke kan beskrives efter den klassiske mekanik og de simple matematiske love, der er baseret på reversibilitet og determinisme. Reversibilitet betyder, at handlinger kan føres tilbage til udgangspunktet igen og determinisme, at de kan bestemmes og fastlægges. I stedet mener de at den styring, planlægning og kontrol, som vi mener at kunne udøve i vores daglige handlinger, kun er toppen af isbjerget. Med andre ord så er hovedparten af alt, hvad der sker i dynamiske processer, baseret på tilfældigheder. Prigogine og Stengers om dynamiske processer: Man kan måske sige, at moderne videnskab har sat sig op mod naturen, fordi den under påberåbelse af en evig og erkendbar verden, styret af et lille antal simple og uforanderlige love, benægtede dens kompleksitet og tilblivelsesproces. 7 Vi har opdaget, at irreversibiliteten spiller en konstruktiv rolle i naturen, fordi den muliggør en spontan organisationsproces. Naturen er skaber af aktive og reproduktive strukturer... Vi genfinder os selv i en verden, hvor reversibilitet og determinisme er specialtilfælde, og hvor irreversibilitet og mikroverdenens ubestemthed er reglen. 8 6 Ilya Prigogine og Isabelle Stengers: Den nye pagt mellem mennesket og naturen. Udgivet i På dansk ved professor Johannes Witt-Hansen og mag.art. Laurits Lauritsen i 1985 på Forlaget Ask. Prigogine modtog i 1977 Nobelprisen i kemi for sin forskning i termodynamik 7 Prigogine og Stengers s 39 8 Prigogine og Stengers s. 43

17 Organisation 4. udgave side 17 Hvis vi skal overføre disse tankesæt til en organisation, så står vi tilbage med et system, hvor al den strategiske planlægning, alle vore beslutninger, vores ledelse og ikke mindst vores kontrol af resultaterne i virkeligheden kun er et forkrampet forsøg på at holde trit med de mange uforudsete ændringer, der tilsyneladende kommer ud af det rene intet. Imidlertid indeholder disse ændringer fra mikroniveauet dvs. fra den enkelte medarbejder en meget høj grad af kreativitet, nye tanker om hvordan tingene kunne gøres anderledes, som organisationen burde forsøge at gribe og inkorporere i sin daglige drift. Ralph Stacey 9 er en af de få organisationsteoretikere, der beskæftiger sig med de dynamiske kræfter i en organisation, og Staceys bud er, at der er tale om en tankegang, der er baseret på selvorganisering, dynamikken i ustabilitet og mangfoldighed med udgangspunkt i en social konstruktion. Komplekse processer Komplekse processer kan ses som resultatet af uforudsigelige tilfældigheder, der uden varsel dukker op fra mikroniveauet (dvs. fra den enkelte medarbejder) og som under de rette omstændigheder rummer stor kreativitet. Risikoen er, at man som organisation må give slip i tanken om at styre, for at kunne være heldig at nyde godt af de dynamiske processer, der ifølge Stacey består af: Selvorganisering: Selvskabelsen starter indefra i organisationen Dynamikken i ustabilitet: Ustabilitet betragtes som en ressource for virksomheden Mangfoldighed: Virksomheden sørger for at give plads til afvigelser og andre opfattelser end den gængse Social konstruktion: Meningsdannelsen skal ske gennem kommunikation De komplekse processer er et nyt teorifelt, hvis man da kan tale om at danne teorier om tilfældigheder. Vi vil i de kommende år formentlig se en række nye tanker om hvilke rammer der kunne være nyttige, hvis man som virksomhed ønsker at forsøge at opfange de store dynamiske kræfter i tilfældigheder. Det er disse kræfter og rammerne omkring dem, der er grundlaget for kreativitet og innovation. 6. Teorier og virkelighed Vi har nu kort gennemgået de tankesæt, der ligger bag dannelsen af de 5 hovedstrømninger i organisationsteorierne, som er vist på fig. 2.1 side xx. Vi har set, at der er tale om meget forskellige tankesæt, der meget naturligt har taget afsæt i deres egen tid og de betingelser, der har været gældende på det tidspunkt. 9 Ralph D. Stacey: Strategic Management & Organisational Dynamics The Challenge of Complexity, Prentice Hall, 2000, s. 399

18 Organisation 4. udgave side 18 F.eks. har det været et helt naturligt udgangspunkt for de klassiske organisationsteorier at fokusere på udnyttelsen af den nye teknologi, der var kendetegnet af store produktionsanlæg. Forholdet til den enkelte medarbejder har været af mindre betydning. Dels var de job, der skulle udføres for at passe maskinparken af en sådan art, at stort set alle kunne oplæres til det. Dels var udbuddet af arbejdskraft meget stort, hvilket har betydet, at der fra starten ikke har været rejst krav om arbejdets tilrettelæggelse fra medarbejdernes side. Samfundsudviklingen og udviklingen af nye teknologier har været medvirkende til at virksomhederne løbende har været nødt til at ændre på deres organisering. Ændringerne har netop været løbende og er ofte foretaget som eksperimenter, for at se hvad der kunne lade sig gøre, når man skulle lave nye former for organiseringer. Her er det virkeligheden og de faktiske forhold på det givne tidspunkt, der tæller. Teoridannelserne er kommet til sideløbende, efterhånden som man har kunnet se, at ændringerne har kunnet udgøre et samlet mønster. Man har derefter forsket i, hvad der har ligget til grund for ændringerne, koblet det til de tankegange, der har været oppe i tiden i de videnskabelige miljøer og på den måde, er nye teoridannelser kommet til. Teorier dannes med andre ord på baggrund af erfaringer og videnskabelig indsigt på en sådan måde, at nye teorier almindeligvis bygger på dele af tanker fra tidligere teoridannelser. Det er vigtigt at understrege, at de 5 hovedstrømninger derfor ikke skal ses som afløsere for hinanden i et tidsmæssigt perspektiv, men netop som overbygninger til de forrige tanker om organisering. I praksis vil vi derfor opleve, at de tankesæt der ligger bag de 5 hovedstrømninger lever side om side i det daglige arbejde i en organisation. Det betyder, at de teorier vi præsenterer i bogen vil kunne have hver deres oprindelse i forskellige tankesæt. Det afgørende for anvendelsen af teorierne i praksis vil blive om de kan forenes med de måder at tænke organisering på, som eksisterer i den aktuelle organisation. Som afslutning på kapitlet viser box 2.2 et eksempel på en virksomhed, der til daglig anvender elementer fra alle 5 hovedstrømninger: ombrydningen af funktionsopdelingen (klassiske skoler), ros og anerkendelse af medarbejderne (Human Relations skolen), målrettet vision, mission og strategi, anvendelsen af kultur som platform for ændringer (moderne organisationsteorier), proaktiv kommunikation og udvikling af dialogen med kunderne (postmoderne teorier).

19 Organisation 4. udgave side 19 Box 2.2: Farvel til silotankegangen Med den nye struktur så ikke mindre end tre nye forretningsenheder dagens lys i Vestas organisationsdiagram. Samtidig var det vigtigt for Vestas at få gjort op med den traditionelle silotankegang, hvor der opereres med knivskarpe skillelinjer mellem eksempelvis salg og produktion. Flere har troet, det er en sjuskefejl, at vi ikke har opdelt enhederne meget klart i vores organisationsdiagram. Men når de 13 enheder er placeret helt tilfældigt i diagrammet, er det et klart signal om, at vi alle er afhængige af hinanden, og at Vestas fungerer som en fasttømret enhed, forklarer koncernchef Ditlev Engel. Globaliseringen giver alle virksomheder chancen for at kæmpe om verdensmesterskabet inden for deres respektive discipliner og der kan vindes guld hver eneste dag! siger koncernchefen. Til gengæld stilles der helt andre krav til en virksomhed, hvis den vil bevæge sig ud over grænserne og have succes på et globalt marked. Fundamentet for de fremtidige aktiviteter er den nye vision, der skal fungere som en klart lysende ledestjerne. Visionen lyder i al sin enkelhed: Vind, Olie og Gas, og er udtryk for at Vestas som vindmølleproducenternes verdensmester vil gå i front og stræbe efter, at vindenergi bliver betragtet på lige fod med olie og gas. På denne baggrund er strategien for de næste år The Will to Win, eller sagt med andre ord: Vestas skal formå at lave en lønsom forretning ud af sin førerposition. Missionen er i høj grad håndgribelig og et udtryk for den grundlæggende idé. Vestas har valgt at gå helt ind til kernen af det faktum, at Vestas kun kan nå visionen ved at være 100 procent pålidelig, derfor lyder missionen: Hos Vestas er fejl ikke en mulighed. I forbindelse med lanceringen af The Will to Win understregede jeg meget kraftigt, at kommunikation bliver et af de vigtigste ledelsesredskaber for Vestas i de kommende år, siger Ditlev Engel. et af hovedformålene er at gøre Vestas til en åben, gennemskuelig og kommunikerende virksomhed. I 1987 havde Vestas 60 medarbejder. I dag er der mere end medarbejdere, der tilsammen repræsenterer en lang række nationaliteter fra hele kloden. Vestas er vokset til at være en verdensomspændende virksomhed med alt hvad det indebærer af forandringer. Vores medarbejdere er i stand til hele tiden at se muligheder i stedet for trusler. De fortjener den største ros for deres indsats med globaliseringen af Vestas. De evner at tænke i helheder og forstå, at hvad der er bedst for Vestas er også bedst for den enkelte. Det er præcis den tankegang, der gør os til en ægte global virksomhed, siger Ditlev Engel. Åbenhed er en forudsætning for et godt samarbejde, og målet med Udvikling Gennem Dialog er at sikre en konkret dialog med hver enkelt kunde om, hvad Vestas kan gøre for at leve op til kundens forventninger. Kunderne anfører yderligere, at der er behov for, at Vestas yder en mere proaktiv indsats inden for information og kommunikation. Kunderne efterspørger bedre indblik i fremdriften i udviklingsprojekter og møllernes drift generelt.

20 Organisation 4. udgave side 20 Et af de primære formål med ændringerne i strukturen har været at stimulere den nye globale kultur, som Vestas har behov for at få bredt ud overalt i koncernen. Det kræver mod at gribe en sådan udfordring, og det betyder frem for alt farvel til en lokal tankegang. Det har ingen betydning for Vestas, hvor medarbejderne kommer fra. Vestas skal være en grænseløs organisation, som tager ved lære og lader sig inspirere af andre brancher for at udbygge sin førerposition inden for vindkraftsystemer. For en global koncern som Vestas er det et afgørende succeskriterium, at vi alle sammen evner at navigere i en verden, hvor det eneste, der er konstant, er forandring. Det kræver til gengæld, at vi agerer ud fra et fælles sæt grundlæggende værdier og holdninger, ellers vil toget før eller siden køre af sporet, siger Roald Jakobsen, der er direktør for den nye forretningsenhed Vestas People & Culture. Vestas er i dag en af Danmarks mest globale virksomheder (det danske marked tegner sig for mindre end 1 pct. af koncernomsætningen). Den kendsgerning afspejles i den måde, virksomheden drives og udvikles på. Kilde: Vestas Årsrapport 2005, fremlagt på generalforsamlingen 25. april 2006 (til sætter: Vestas organisationsdiagram indsættes i boxen Årsrapporten kan hentes som pdf-fil her: F3244AF2D823/0/Arsrapport2005.pdf Organisationsdiagrammet findes på side 19)

Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver

Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver Reservatet ledelse og erkendelse Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver Erik Staunstrup Christian Klinge Budgetforhandlingerne Du er på vej til din afdeling for at orientere om resultatet. Du gennemgår

Læs mere

Modstillinger i organisations og ledelsesteori

Modstillinger i organisations og ledelsesteori Modstillinger i organisations og ledelsesteori At sammenfatte og kategorisere en række citerede teorier eller teorielementer i form af en række teoretiske modstillinger. At kritisk kunne reflektere over

Læs mere

Trojka. Multiple choice opgaver Kapitel 1-5. Ledelse i praksis, 3. udgave, 2013

Trojka. Multiple choice opgaver Kapitel 1-5. Ledelse i praksis, 3. udgave, 2013 Opgave nr. 1 Systemledelse Systemledelse er kendetegnet ved at have fokus på: a At hver leder kan lave sine egne systemer b At alle kan lede sig selv efter deres eget system c At være skriftlig og fastholde

Læs mere

Trojka. Multiple choice opgaver Version 1. Organisation, 5. udgave, 2012

Trojka. Multiple choice opgaver Version 1. Organisation, 5. udgave, 2012 Opgave nr. 1 Organisation og virksomhed Den afgørende forskel på en organisation og en virksomhed er: a At en virksomhed udbetaler lønninger b At en organisation kun beskæftiger frivillige medarbejdere

Læs mere

Trojka. Multiple choice opgaver Version 2. Organisation, 5. udgave, 2012

Trojka. Multiple choice opgaver Version 2. Organisation, 5. udgave, 2012 Opgave nr. 1 Organisationen som et åbent system At en organisation kan betragtes som et åbent system betyder: a At man kan kontakte organisationen via internettet b At organisationen gennemstrømmes af

Læs mere

Trojka. Multiple choice opgaver Version 3. Organisation, 5. udgave, 2012

Trojka. Multiple choice opgaver Version 3. Organisation, 5. udgave, 2012 Opgave nr. 1 Ydrestyring af en organisation Ydrestyring er vigtig i udviklingen i organisationsteorierne, fordi: a Ved ydrestyring taler man om, at systemet er lukket b Ydrestyring omformer input til output

Læs mere

Nærvær, bevidstgørelse og tro

Nærvær, bevidstgørelse og tro Nærvær, bevidstgørelse og tro Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og andre steder vil du få mest ud

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

GOD ØKONOMI STYRING I ESBJERG KOMMUNE

GOD ØKONOMI STYRING I ESBJERG KOMMUNE GOD ØKONOMI STYRING I ESBJERG KOMMUNE 1 5 6 9 8 3 2 0 4 7 1 0243681569832 0 4 7 1 0 2 4 3 6 8 7 0 9 1 5 6 9 8 3 2 0 4 7 1 0 2 4 3 6 8 7 0 9 1 5 6 9 8 3 2 0 4 7 1 0 2 4 3 6 8 7 0 GOD ØKONOMI STYRING I ESBJERG

Læs mere

Ledelse i systemperspektivet

Ledelse i systemperspektivet Reservatet ledelse og erkendelse Kapitel 4: Systemperspektivet Erik Staunstrup Christian Klinge Ledelse i systemperspektivet Systemledelse knytter ofte an til direktionens / topledelsens perspektiv: Godt

Læs mere

LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN

LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN Dagens program Mål og formål Afsluttende eksamen 18-19/11 2013 Vejen dertil indhold og arbejdet Opholdet sammen hvordan kommer vi frem til en succes? Personlige udbytter hvorfor

Læs mere

Virksomhedskultur og værdier. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig?

Virksomhedskultur og værdier. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Virksomhedskultur og værdier Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Ledernes Hovedorganisation August 4 Indledning Meget moderne ledelsesteori beskæftiger sig med udvikling af forskellige ledelsesformer,

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole

Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole Hvornår er følgende udsagn fra? Hvilken type person udtaler sig sådan? Vi

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

Følgende spørgsmål er væsentlige og indkredser fællestræk ved arbejde med organisationskultur:

Følgende spørgsmål er væsentlige og indkredser fællestræk ved arbejde med organisationskultur: 1 Af Lisbeth Alnor Når vi ønsker at justere og udvikle en organisations måde at arbejde med mobning på, er organisationskulturen et betydningsfuldt sted at kigge hen, da kulturen er afgørende for, hvordan

Læs mere

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer Forandringsprocesser i demokratiske organisationer 4 nøgleudfordringer Af Tor Nonnegaard-Pedersen, Implement Consulting Group 16. juni 2014 1 Bagtæppet: Demokratiet som forandringsmaskine I udgangspunktet

Læs mere

STRATEGISK LEDELSE 7481 EFFEKTIVE LEDELSESFORMER

STRATEGISK LEDELSE 7481 EFFEKTIVE LEDELSESFORMER SEGES 3.12 Henrik Sørensen SEGES 7.12 Anne Jacobsen Koncept udvikling til strategisk ledelse Baseret på interview fra 26.11.2015 STRATEGISK LEDELSE 7481 EFFEKTIVE LEDELSESFORMER strategi mission Vision

Læs mere

Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering)

Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering) Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering) Af Lars Zobbe Mortensen Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Hvorfor bedst practice processer (f.eks. ITIL)?... 3 2 Beslutning om forandring...

Læs mere

Ledelsesstil. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig?

Ledelsesstil. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Ledelsesstil Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Ledernes Hovedorganisation Maj 4 Indledning Meget moderne ledelsesteori beskæftiger sig med udvikling af forskellige ledelsesformer, og alene

Læs mere

Ledelse og relationer

Ledelse og relationer Ledelse og relationer 4 K A P I T E L 1. Relationer i organisationer Ledelse og relationer 3. Ledelse og organisationskultur Vores kultur er speciel... Vi har vores fælles værdier, erfaringer og... Kommunikative

Læs mere

FUSIONER I ET SYSTEMISK PERSPEKTIV

FUSIONER I ET SYSTEMISK PERSPEKTIV Af Gitte Haslebo, erhvervspsykolog Haslebo & Partnere, 2000 FUSIONER I ET SYSTEMISK PERSPEKTIV Fusionen som en ustyrlig proces Fusionen er en særlig omfattende og gennemgribende organisationsforandring.

Læs mere

Den arbejdsstrukturerede dag Hvordan kan tre simple ord betyde så meget?

Den arbejdsstrukturerede dag Hvordan kan tre simple ord betyde så meget? I over 50 år har den arbejdsstrukturerede dag været en primær faktor i recovery processen for tusindvis af mennesker med en psykisk sygdom. Historisk set har man med udviklingen af den arbejdsstrukturerede

Læs mere

Mission, vision og værdier

Mission, vision og værdier Mission, vision og værdier 1 Vilkår og udfordringer Skive Kommune skal i de kommende år udvikle sig på baggrund af en fælles forståelse for hvorfor vi er her, hvor vi skal hen og hvordan vi gør det. Med

Læs mere

Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark

Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark KAPITEL 1 Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark Kapitel 1. Visioner, missioner og værdigrundlag... Virksomheder har brug for gode visioner. Strategisk ledelseskommunikation

Læs mere

På vej mod Fremtidens Ledelse En udviklingsproces i 3 dele

På vej mod Fremtidens Ledelse En udviklingsproces i 3 dele Din partner i fremtidens ledelse På vej mod En udviklingsproces i 3 dele Hvorfor Nogle strømninger i tiden Kompleksiteten i verden vokser dramatisk. Ny teknologi, højere vidensniveau, større mobilitet

Læs mere

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige John Kotter Kotters 8 trin Skab nødvendighed di d Skab en bærende koalition Formuler strategisk vision og initiativer Udpeg en hær af frivillige Fjern barrierer for forandring Få kortsigtede resultater

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Uddelegering? Du er dig eller din leder eller en anden leder

Uddelegering? Du er dig eller din leder eller en anden leder Uddelegering? Du er dig eller din leder eller en anden leder Arbejder du ofte med opgaver, som kun du kan udføre? Tør du uddelegere? Eller er du bange for at miste kontrollen? Har du ikke tid til at uddelegere?

Læs mere

Ledelse og management

Ledelse og management Kompetenceramme Kompetencer inden for Ledelse og management Kompetenceområdet for ledelsen består af de kompetencer, der er relateret til adfærd med fokus på at lede, motivereog udvikle menneskelige ressourcer

Læs mere

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen Statskundskab Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen På spørgsmålet: Hvad er "politologi"? kan der meget kort svares, at politologi er "læren om politik" eller det videnskabelige studium af politik.

Læs mere

Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri

Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri Faldgruber i Lean Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri Erfaringerne med indførelse af Lean-tankegangen viser, at virksomhederne fra tid til anden ikke får det forventede udbytte. Denne

Læs mere

Det Rene Videnregnskab

Det Rene Videnregnskab Det Rene Videnregnskab Visualize your knowledge Det rene videnregnskab er et værktøj der gør det muligt at redegøre for virksomheders viden. Modellen gør det muligt at illustrere hvordan viden bliver skabt,

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

Toplederens egne erfaringer!

Toplederens egne erfaringer! Toplederens egne erfaringer! Brian Petersen har en solid og spændende erhvervserfaring bl.a. som CEO i Københavns Lufthavne og hos Procter & Gamble. Derudover har han også stor erfaring fra forskellige

Læs mere

Lars Hjemmeopgave, uge36-05

Lars Hjemmeopgave, uge36-05 Lars Hjemmeopgave, uge36-05 Da vi var sammen på Handelsskolen i Roskilde tirsdags d. 6. sep. 2005, blev jeg kraftigt opfordret til at påtage mig hjemmeopgaven: At dokumentere den oversigts-figur over Luhmann

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk 1 De Syv Stråler - den nye tidsalders psykologi 7:8 Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 De Syv Stråler den nye tidsalders psykologi 7:8 Af Erik Ansvang Strålerne og mennesket Alt er energi. Mennesket er

Læs mere

Tema 1: Helheder og sammenhænge

Tema 1: Helheder og sammenhænge Projekt Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller forretningsmodeller.dk Organisationsudvikling Tema 1: Helheder og sammenhænge Udvalgte modeller til at støtte evnen at se og forstå sammenhænge i helikopterperspektiv

Læs mere

Hvordan skaber vi organisationer, der mestrer forandring?

Hvordan skaber vi organisationer, der mestrer forandring? Hvordan skaber vi organisationer, der mestrer forandring? Programoversigt 15:00 Velkomst Baggrund og ambitioner Fire markante ledelsesmæssige og organisatoriske udfordringer To kritiske stemmer på traditionel

Læs mere

Agenda. Hvem er I, og hvem er Jeg? Den normale agenda. Hvad/hvorfor skal vi lære om Organisation? 1. lektion. www.wisemind.dk

Agenda. Hvem er I, og hvem er Jeg? Den normale agenda. Hvad/hvorfor skal vi lære om Organisation? 1. lektion. www.wisemind.dk Agenda Hvem er I, og hvem er Jeg? Den normale agenda. Hvad/hvorfor skal vi lære om Organisation? 1. lektion. 1 Hvem er du? 2 Mogens Sparre, 48 år. Maskinarbejder Maskinmester Elinstallatør Merkonom Diplomleder

Læs mere

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Fra antologien Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Den indledende artikel fra antologien Mål, evaluering og læremidler v/bodil Nielsen, lektor, ph.d., professionsinstituttet for didaktik

Læs mere

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted...

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted... POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE Vi sætter os i borgerens sted... Målsætninger for administration og service i Randers Kommune Helhed og Sammenhæng Mødet med borgeren

Læs mere

KL S LEDERTRÆF 2013 Strategisk relationel ledelse (workshop/boglancering)

KL S LEDERTRÆF 2013 Strategisk relationel ledelse (workshop/boglancering) KL S LEDERTRÆF 2013 Strategisk relationel ledelse (workshop/boglancering) Programoversigt 10:50 Velkomst Baggrund og ambitioner Fire markante ledelsesmæssige og organisatoriske udfordringer To kritiske

Læs mere

Randers, 26. maj 2005 Fondsbørsmeddelelse nr. 16/2005 Side 1 af 5

Randers, 26. maj 2005 Fondsbørsmeddelelse nr. 16/2005 Side 1 af 5 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1067 København K Randers, 26. maj 2005 Side 1 af 5 Administrerende direktør Ditlev Engel har fremlagt rammerne for en strategisk handlingsplan for Vestas Wind Systems

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

LEDERPROFILER STÆRK 6SKANDERBORG KOMMUNE LEDELSE. Medarbejder. Direktør. Leder af medarbejder. Fag- og stabschef. Leder af ledere.

LEDERPROFILER STÆRK 6SKANDERBORG KOMMUNE LEDELSE. Medarbejder. Direktør. Leder af medarbejder. Fag- og stabschef. Leder af ledere. v LEDERPROFILER 6SKANDERBORG KOMMUNE Medarbejder Direktør Leder af medarbejder STÆRK Fag- og stabschef Leder af ledere Kontraktholder STÆRK SGRUNDLAG Den meget tillidsbaserede kultur og organisationsform

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 STØRRELSE UDVÆLGELSE LEDELSE ARBEJDSSTIL TILGANG FORM TEAM Begrænset Afgørende Delt eller skiftende Dialog og vidensdeling Mangfoldighed Koordinering Dynamik og interaktion

Læs mere

opgavernes udførelse Sideløbende med det daglige uformelle samarbejde skal samarbejdet i den etablerede samarbejdsudvalgsorganisation prioriteres

opgavernes udførelse Sideløbende med det daglige uformelle samarbejde skal samarbejdet i den etablerede samarbejdsudvalgsorganisation prioriteres Personalepolitik Al Quds Skole skal være en arbejdsplads, hvor det er godt at være medarbejder. Derfor ønsker Skolebestyrelsen at skabe et arbejdsmiljø, som fremmer trivsel, og som er både udviklende og

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Til: Centerledelseskredsen. Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets Effektiviseringsstrategi 2012-2014. 1. Indledning

Til: Centerledelseskredsen. Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets Effektiviseringsstrategi 2012-2014. 1. Indledning Til: Centerledelseskredsen Direktionen Afsnit 5222 Blegdamsvej 9 2100 København Ø Telefon 35 45 55 66 Fax 35 45 65 28 Mail torben.stentoft@rh.regionh.dk Ref.: TS Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets

Læs mere

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte Forord Pædagogik for sundhedsprofessionelle er i 2. udgaven gennemskrevet og suppleret med nye undersøgelser og ny viden til at belyse centrale pædagogiske begreber, der kan anvendes i forbindelse med

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

HG - KONTOR ELEVENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN:

HG - KONTOR ELEVENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN: 2014 HG - KONTOR ELEVENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN: Indholdsfortegnelse Jobansøgning... 2 Evaluering - Jobsøgning... 3 Virksomheden... 4 Evaluering

Læs mere

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Værdigrundlag for Medicoteknik

Værdigrundlag for Medicoteknik Version 1 Region Syddanmark Region Syddanmark ønsker at agere sådan, at såvel brugere som ansatte oplever: Ordentlighed i det vi gør og siger Vækst i fagligheden Rum til fornyelse og begejstring Mission

Læs mere

Modellen for Menneskelig aktivitet - ERGOTERAPIFAGLIGT SELSKAB FOR PSYKIATRI OG PSYKOSOCIAL REHBABILITERING den 2. maj 2012

Modellen for Menneskelig aktivitet - ERGOTERAPIFAGLIGT SELSKAB FOR PSYKIATRI OG PSYKOSOCIAL REHBABILITERING den 2. maj 2012 Modellen for Menneskelig aktivitet - ERGOTERAPIFAGLIGT SELSKAB FOR PSYKIATRI OG PSYKOSOCIAL REHBABILITERING den 2. maj 2012 Sjælland 1 Fakta om MoHO Primært udviklet af Gary Kielhofner (1949 2010) med

Læs mere

SAND BOX stecherinsti.com/sand-box

SAND BOX stecherinsti.com/sand-box SAND BOX 3 SAND BOX stecherinsti.com/sand-box Vil du gerne omsætte viden til værdi, og finde ud af, hvordan du bringer dig selv i spil til et interessant job, som du brænder for, så deltag i mit 10 ugers

Læs mere

Fakta NLP Terapeuten NLP Terapeuten NLP Terapeuten

Fakta NLP Terapeuten NLP Terapeuten NLP Terapeuten Fakta Kommunikation er den afgørende faktor for, om du lykkes med dine mål og dit liv. Uddannelsen handler om, hvordan vores tanker udtrykkes gennem vores ord, og om hvordan vi kan påvirke egne tankemønstre

Læs mere

Anerkendende, værdiskabende evaluering i organisationer - brugbare distinktioner i etableringen af udbytterig dokumentations- og evalueringspraksis

Anerkendende, værdiskabende evaluering i organisationer - brugbare distinktioner i etableringen af udbytterig dokumentations- og evalueringspraksis Anerkendende, værdiskabende evaluering i organisationer - brugbare distinktioner i etableringen af udbytterig dokumentations- og evalueringspraksis af Eva Damsgaard og Andreas Granhof Juhl, 2007 (c) Indledning

Læs mere

Hvorfor er det så svært for barnet? Hvis man

Hvorfor er det så svært for barnet? Hvis man Børn opfører sig ordentligt, hvis de kan Voksne skal vise respekt overfor de eksplosive børn, samarbejde og sammen finde holdbare løsninger. Udgangspunktet er, at børnene ikke selv vælger at være umedgørlige.

Læs mere

1 MILLIARD EKSTRA TIL DEN TEKNISKE FORSKNING Budskaber

1 MILLIARD EKSTRA TIL DEN TEKNISKE FORSKNING Budskaber 1 MILLIARD EKSTRA TIL DEN TEKNISKE FORSKNING Budskaber 1 Budskabs-kæden Præmis Hovedbudskaber Argumenter Defensives Q&A 2 Præmis Danmark mister konkurrenceevne og taber derfor produktionsarbejdspladser.

Læs mere

Thermometer. Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde

Thermometer. Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde Thermometer Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde 36 af 44 har gennemført analysen (82 %) Analyse dato: 11-10-2011 Udskriftsdato: 01-02-2018 Sofielundsvägen

Læs mere

Thermometer. Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde

Thermometer. Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde Thermometer Udvalget 1: (Deltagere i udvalget: 28) Køn Mand Udvalget 2: (Deltagere i udvalget: 8) Køn Kvinde 36 af 44 har gennemført analysen (82 %) Analyse dato: 11-10-2011 Udskriftsdato: 25-01-2017 Sofielundsvägen

Læs mere

Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 DISKUSSION...6 KONKLUSION...7 PERSPEKTIVERING...

Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 DISKUSSION...6 KONKLUSION...7 PERSPEKTIVERING... Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 SAMFUNDSUDVIKLING.... 3 ÆSTETISKE LÆREPROCESSER... 4 DEN SKABENDE VIRKSOMHED... 4 SLÅSKULTUR... 5 FLOW... 5

Læs mere

Vend bøtten på hovedet!

Vend bøtten på hovedet! BØRNEKULTUR En af de store udfordringer for klubbernes trænere og ledere er, at de i højere grad skal opbygge det fællesskab, en holdsport nu en gang er, omkring det enkelte individ og ikke omvendt. Sådan

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

Den værdiskabende bestyrelse

Den værdiskabende bestyrelse Af cand. merc. Halfdan Schmidt, CMC, Konsulent i Udviklingsledelse Halfdan Schmidt LedelsesRådgivning ApS Den værdiskabende bestyrelse Det at sidde i en bestyrelse er et krævende og betroet job, der kræver

Læs mere

I dag handler meget om at få succes - at få succes ved at blive til noget.

I dag handler meget om at få succes - at få succes ved at blive til noget. DIMISSIONSTALE 2017 Kære studenter I dag handler meget om at få succes - at få succes ved at blive til noget. Og I kender alle sammen manden, der er indbegrebet af denne tankegang. Manden, der søgte at

Læs mere

Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed

Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed Gør det komplicerede enkelt og operationelt I Modul 2 får du en grundig og praktisk indføring i systemisk ledelse. Du lærer

Læs mere

Magten og autoriteten i den faglige identitet som udfordring når ledelsesbaseret coaching anvendes som ledelseskoncept i hospitalsledelse.

Magten og autoriteten i den faglige identitet som udfordring når ledelsesbaseret coaching anvendes som ledelseskoncept i hospitalsledelse. 1 Magten og autoriteten i den faglige identitet som udfordring når ledelsesbaseret coaching anvendes som ledelseskoncept i hospitalsledelse. Af Ledende sygeplejersker og MOC-studerende Denne artikel udspringer

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

paustian: MERA forstår vores forretning

paustian: MERA forstår vores forretning paustian: MERA forstår vores forretning Paustian er afhængig af et virksomhedssystem, der giver overblik og som er bygget af folk med forretningsforståelse og evne til at skræddersy de enkelte dele på

Læs mere

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST De Frivillige Hænder - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST 1 Indhold Forord... 3 Værdier for frivilligindsatsen... 4 Det etiske ansvar... 5 Frihed til

Læs mere

På jagt efter motivationen

På jagt efter motivationen På jagt efter motivationen Handlekraftig selvoverskridelse i meningsfuldhedens tjeneste Af Jakob Skov, Villa Venire A/S april 2011 Motivationsbegrebet fylder til stadighed mere i dagens virksomheder og

Læs mere

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at:

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: Personalepolitik 1. FORMÅL DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: - tiltrække og udvikle dygtige medarbejdere - sætte rammen for DTU som en

Læs mere

Vejen til mere kvalitet og effektivitet

Vejen til mere kvalitet og effektivitet INNOVATIONSPLAN 2013-2015 Innovation i Helsingør Kommune Vejen til mere kvalitet og effektivitet Indholdsfortegnelse 1. En innovationskultur - hvorfor?... 2 2. Hvad er innovation?... 3 3. Hvad er grundlaget

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Kvalitet på arbejdspladsen

Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Indhold Hvad er kvalitet? At bygge fundamentet en spændende proces Slut med snakken i krogene Kvalitet tager tid men hvilken tid? Gryden skal holdes

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

26. marts. 2014 Hanne V. Moltke

26. marts. 2014 Hanne V. Moltke OM KERNEOPGAVEN OG SOCIAL KAPITAL 26. marts. 2014 Hanne V. Moltke PROGRAM Om social kapital hvad er det? Ledelsesopgaven i relation til kerneopgaven og at sætte retning Social kapital 3 dimensioner: I

Læs mere

Baggrundsnotat, Nyt styringskoncept i Vejen Kommune 2016

Baggrundsnotat, Nyt styringskoncept i Vejen Kommune 2016 Baggrundsnotat, Nyt styringskoncept i Vejen Kommune 2016 Version 4, den 18-04 -16 Indledning Styring i Vejen Kommuner er en del af i direktionens strategiplan 2016-2017. Et nyt styringskoncept er en del

Læs mere

Case i DOL valg modulet: Strategisk ledelse i den offentlige sektor

Case i DOL valg modulet: Strategisk ledelse i den offentlige sektor Case i DOL valg modulet: Strategisk ledelse i den offentlige sektor Tag lederskabet når du kan ledelse af xxxx xxxx Tegn: 12326 Afleveringsdato: 19. november 2014. Opgaven må gerne anvendes til undervisningsmateriale.

Læs mere

Bogen om nøgletal af Jesper Laugesen og Anette Sand

Bogen om nøgletal af Jesper Laugesen og Anette Sand Bogen om nøgletal Bogen om nøgletal af Jesper Laugesen og Anette Sand Regnskabsskolen A/S 2013 Udgivet af Regnskabsskolen A/S Wesselsgade 2 2200 København N Tlf. 3333 0161 www.regnskabsskolen.dk Redaktion:

Læs mere

LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN DAG 2

LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN DAG 2 LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN DAG 2 Dagens program Opsamling Teori opsamling Xpert teams Lederstile Adizes mv. Afsluttende eksamen Page 2 Leder performance Medarbejder performance Indtjenings evnen Organisations

Læs mere

Almen Studieforberedelse

Almen Studieforberedelse Studentereksamen Forside Opgaven Ressourcerum Almen Studieforberedelse Trailer Vejledning Gammel ordning Print Mandag den 29. januar 2018 gl-stx181-at-29012018 Alternativer ideer til forandring og fornyelse

Læs mere

Del 1 Salgets forudsætninger. Til gennemsyn Forlaget 94

Del 1 Salgets forudsætninger. Til gennemsyn Forlaget 94 Del 1 Salgets forudsætninger Til gennemsyn Forlaget 94 2 g r u n d b o g i salg Salgets forudsætninger en introduktion Emnerne i bogens første del har relation til virksomhedens placering, branche, konkurrencesituation,

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG. PERSONALE Det hele menneske. LEDELSE Styring i dialog ORGANISATION. UDVIKLING Fremme i skoene. Samlet og forskellige

VÆRDIGRUNDLAG. PERSONALE Det hele menneske. LEDELSE Styring i dialog ORGANISATION. UDVIKLING Fremme i skoene. Samlet og forskellige VÆRDIGRUNDLAG LEDELSE Styring i dialog PERSONALE Det hele menneske UDVIKLING Fremme i skoene ORGANISATION Samlet og forskellige MENING - STOLTHED - HANDLEKRAFT VÆRDIERNE ER SYMBOLISERET I ET FIRKLØVER

Læs mere

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK Mission Critical o Projekt Information management o Processer, metoder & værktøjer. Side 1 of 11 Projekt information Projekt information management inkluderer alle de processer, som er nødvendige for at

Læs mere

Eksekvering få planerne ført ud i livet

Eksekvering få planerne ført ud i livet Eksekvering få planerne ført ud i livet Plastindustriens netværksdag 10. November 2009 Gitte Mandrup Ledelse & HR rykker sammen Ledelse Ledelseskraft Organisationsudvikling Eksekvering Fremdrift Ledelseslyst

Læs mere

Forandring som vilkår

Forandring som vilkår Forandring som vilkår Seminar 27. Februar 2009 En dynamisk forståelse af psykisk arbejdsmiljø og stress David Glasscock, Psykolog Omorganisering Vi arbejdede hårdt, men hver gang det begyndte at fungere,

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi Vidensamarbejde - Når universitet og konsulenthus laver ting sammen 1 Mødet Det var ved et tilfælde da jeg vinteren 2014 åbnede

Læs mere

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet Jobcoach-konceptet Håndværksrådet ser gode perspektiver for, at andre aktører kan have gavn af at arbejde videre med det grundlæggende koncept for Jobcoach. Det konkrete arbejde med jobcoach-projektet

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere