Ingen af de to forskere var nu selv til stede. Wallace var stadig i Malaysia. Darwin var optaget af sin søns begravelse. Og godt det samme.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ingen af de to forskere var nu selv til stede. Wallace var stadig i Malaysia. Darwin var optaget af sin søns begravelse. Og godt det samme."

Transkript

1 Adam eller aben: Skabte Gud Darwin? Næsten hver anden amerikaner tror, at Gud skabte mennesker, dyr og planter for få tusind år siden. Darwins tanker regner de for rent opspind. Også herhjemme har bibeltro - blandt andre formanden for Kristeligt Folkeparti - på det seneste sået tvivl om Darwins udviklingslære. Men hvordan blev verden så skabt? Og hvad siger darwinisterne? Er det hele bare et spørgsmål om tro? Kilder: Darwins Dangerous Idea, Daniel C. Dennett, Penguin Det ufattelige liv, Bent Foltmann, Gyldendal Det generøse menneske, Tor Nørretranders, Peoples Press. Hjemmesider på internettet om darwinisme og kreationisme: /evolution/ Af Nils Thorsen Darwins søn var syg. Dødssyg faktisk. For i 1858 var skarlagensfeber en alvorlig sygdom. Så Charles Darwins tanker var andetsteds, da han en dag med posten modtog et overraskende brev fra Malaysia. Det var en teori, skrevet af en yngre biolog ved navn Alfred Russel Wallace. En teori, der til forveksling lignede den, Darwin selv havde arbejdet på i 20 år, bare langt mere kortfattet og uden det enorme materiale, Darwin havde bragt hjem fra sin lange rejse med skibet 'HMS Beagle'. I to årtier havde Darwin tøvet med at offentliggøre sine revolutionerende tanker om, at dyr og mennesker ikke, som det stod skrevet i Bibelen, var skabt af Gud i deres endelige form, men havde udviklet sig over millioner af år. Og han tøvede stadig med at offentliggøre dem. Ikke kun fordi han var en grundig mand. Også fordi han var bange. Darwin var et troende menneske. Hans kone var stærkt religiøs. Og han var godt klar over, at hans idé om, hvordan livet på Jorden havde udviklet sig, med ét slag kunne vende op og ned på den måde, hvorpå mennesket betragtede sig selv, sin verden og sin Gud. Men nu var der ikke længere nogen vej udenom. Enten stod han ved sin teori, eller også løb den unge Wallace med hele æren. Et møde blev aftalt i det videnskabelige selskab The Linnean Society i London. Her skulle arbejder af begge forskere læses op. Og sådan gik det til, at verden 1. juli 1858 for første gang hørte naturens historie fortalt uden Gud i den altdominerende rolle.»det var det gennembrud i biologien, som fik alle brikkerne til at falde på plads«, siger Bent Foltmann, professor emeritus i genetik og forfatter til bogen 'Det ufattelige liv'.»men det kontroversielle har siden Darwins dage været, at mennesket bliver placeret som et led i en lang kæde. Det er et klart brud med den guddommelige skaberkraft«.

2 Ingen af de to forskere var nu selv til stede. Wallace var stadig i Malaysia. Darwin var optaget af sin søns begravelse. Og godt det samme. For oplæsningen fik ikke de ærede medlemmer til at falde ned af stolene.»det har været en kedelig sæson«, konkluderede formanden efter mødet.»uden revolutionerende meddelelser«. Da Darwin godt et år senere udgav sine tanker i bogen 'Arternes oprindelse', var det slut med at trække på skuldrene. Verden var på den anden ende. Og det har den stort set været siden. Blandt videnskabsfolk vandt evolutions-teorien snart bred tilslutning og blev det naturvidenskabelige grundlag for den nye tids tænkere som filosoffen Friedrich Nietzsche, der i 1882 erklærede Gud død. Men kirkens mænd gik i krig. Darwins teori blev angrebet og lagt for had, og selv blev han i karikaturtegninger fremstillet som en mellemting mellem en abe og et menneske. Først sent i livet mistede Darwin selv sin tro på Gud. I 'Arternes oprindelse' havde han omhyggeligt sørget for ikke at komme nærmere ind på menneskets udvikling. Og i senere oplag skrev han ligeud:»jeg ser ikke nogen grund til, at de anskuelser, som er fremsat i dette bind, skulle støde nogens religiøse følelser... En berømt forfatter og gejstlig har skrevet til mig, at han»efterhånden har lært at indse, at det er en lige så ophøjet forestilling om Guddommen at tro, at Han skabte nogle få oprindelige former, der var i stand til at udvikle sig til andre nødvendige former...««. Men også dengang kunne folk læse indenad. Mennesket stammer fra aberne, som det hed sig i folkemunde. Hele livets overdådige mangfoldighed havde rejst sig fra en encellet organisme og forgrenet sig i de mest komplicerede livsformer. Uden anden hjælp end en håndfuld simple biologiske love. Gud var blevet arbejdsløs.»det var en helt ny måde at tænke på«, siger Peter Arctander, professor i evolutionsbiologi ved Københavns Universitet.»Det frigjorde folk til at se anderledes på tingene og undersøge dem fra nye vinkler. Lidt længere tilbage kunne du jo miste livet på at sige, at Jorden var rund. Så det var vanskeligt overhovedet at tænke nogle andre tanker«, siger han. På Darwins tid vidste ethvert dannet menneske, at Gud havde skabt mennesker, dyr og planter i deres endelige form. At skabelsen var foregået for år siden, og at det havde taget ham seks dage. Det var Gud selv, der havde givet fiskene gæller, fuglene vinger og blomsterne deres farver, for at mennesket i deres pragt kunne se hans visdom.

3 Mystiske fossiler af mærkværdige dyr var ganske vist dukket op af forhistoriske jordlag, men de stammede, mente man, fra tiden før syndfloden for år siden, hvor alt liv blev udryddet på nær de arter, der blev reddet om bord på Noas Ark. Det var ikke bare noget, man troede. Det stod jo i Bibelen. Og hvem havde fantasi til at forestille sig, at intelligente væsener af sig selv kunne vokse ud af simple organismer? Hvordan skulle så gennemtænkt en skabning som mennesket - med hænder, øjne og hjerne - kunne være opstået på anden måde end ved et endnu mere fantastisk væsens indgriben? Darwins svar var enkelt. 1. Alle organismer forøger deres antal i hver generation. Alligevel forbliver antallet af individer ret konstant. Der må altså være kamp om, hvem der skal overleve. 2. Små, tilfældige variationer opstår jævnligt i organismernes arvelige anlæg. Enkelte af disse variationer giver deres bærer en bedre chance for at overleve og formere sig. 3. I længden overlever de bedst egnede variationer, mens de dårligst egnede går til grunde. De udvalgte arveanlæg kommer til at dominere i næste generation. Arten har udviklet sig. Naturlig udvælgelse, kaldte Darwin det. Og sådan er livet vokset fra en simpel encellet organisme engang for tre milliarder år siden og til det mylder af planter, fugle, fisk og dyr, der i dag befolker vores klode. Hver en vinge, hver en tå har på et eller andet tidspunkt i naturens udviklingshistorie vist sig at forøge sin ejermands chance for at overleve og formere sig og er derfor gået i arv til fremtidige generationer. Undervejs var der langt flere tabere end vindere. Af alle arter, der har levet på Jorden, er de 99,9 procent nu uddøde. Vi er efterkommere af de heldigste 0,01 procent. Eller som forfatteren og videnskabsjournalisten Tor Nørretranders udtrykker det:»vores forfædre og formødre har alle sammen klaret den i ufattelig mange generationer. Fra små padder over aber og til folk, der hyppede kartofler på Lolland«.»De har alle sammen levet længe nok til at få afkom. Og for hvert eneste led var der jo en hel masse andre, som ikke klarede den. Så vi sidder altså her med alle vores fodvorter og er det sidste led i kæden«. Darwin ventede et ramaskrig. Og fik det. Men mon ikke han var blevet overrasket, hvis han havde vidst, at befolkningen i verdens mægtigste nation næsten 150 år senere stadig ville nære større tillid til Bibelens skabelsesberetning end til hans egen udviklingslære? Ikke mindre end 47 procent af alle amerikanere mener, at Gud skabte mennesket

4 nogenlunde i dets nuværende skikkelse for mindre end år siden, viste en gallupundersøgelse i Kun 9 procent mente, at mennesket er skabt ved naturlig udvælgelse uden Guds hjælp, mens 40 procent ganske vist mente, at mennesket er udviklet over millioner af år, men at det var Gud, der styrede processen. Det tog et helt århundrede at vænne sig til tanken, da Kopernikus i 1543 påstod, at Jorden ikke er universets centrum, men at vores klode kredser om Solen. Men det var en forholdsvis smertefri omstilling, skriver Daniel C. Dennett i bogen 'Darwins Dangerous Idea'. For det var vores klode, Kopernikus flyttede ud af universets centrum. Ikke os selv. Anderledes med Darwins revolutionerende tanker. De er stadig ikke sivet ind. For som Daniel C. Dennett skriver:»i dag, mere end et århundrede efter Darwins død, mangler vi stadig at forlige os med de umådelige følger af hans udviklingslære«. Også andre end de troende har vægret sig ved at beskæftige sig med Darwins tanker. Mange har holdt hans udviklingslære ud i strakt arm, af frygt for at slagordet om 'den stærkes overlevelse' - et udtryk, Darwin ikke selv indførte - ville blive misbrugt af fortalere for et samfund, hvor de svage får lov at gå til grunde. Men det har ikke noget med darwinisme at gøre, siger darwinisterne. I øvrigt kan man bare kigge sig omkring og konstatere, hvilke samfund der tager sig bedst af de svage, siger darwinisterne. For det er i de egne, hvor religionen er på retur. Som Skandinavien og Europa. Mens de mest religiøse egne som USA, Indien og Sydamerika i højere grad overlader de svageste til deres skæbne. I 1996 erkendte pave Johannes Paul II ellers i en erklæring, at videnskabelige fund viser, at evolutionen»er mere end en hypotese«. Men tilføjede så, at selv om menneskets krop har udviklet sig fra andre livsformer, er sjælen skabt af Gud. Den tanke har mange kristne taget til sig. I Amerika argumenterer kristne for en ny teori ved navn 'intelligent design' der i store træk accepterer Darwins teorier, men tilføjer, at verden er så kompleks, at udviklingen må skyldes andet end naturlig udvælgelse. Der må være en større magt bag. De såkaldte kreationister, der står fast på Bibelens skabelsesberetning, har i flere amerikanske stater fået rettens ord for, at skoleelever skal præsenteres for Bibelens skabelsesberetning på linje med Darwins udviklingslære. Enkelte steder skal det endda betones, at evolutionsteorien kun er én teori blandt flere. Men er den det? Nej, siger darwinisterne. Når en videnskabelig teori passer så godt ind i alt andet, vi ved, og i næsten 150 år er blevet afprøvet og udfordret uden at være faldet sammen, er den mere end et godt gæt.

5 »Evolutionsteorien er efterhånden så solidt underbygget, at jeg mener, at vi lige så godt kan kalde den evolutionsbiologien. Det er ikke nogen teori«, siger professor i genetik Bent Foltmann. Og hans kollega, professor i evolutionsbiologi Peter Arctander bifalder:»det er problematisk, at man kalder darwinismen for en teori. For det er sgu ikke nogen teori, at min kat spiser en mus. Og det er ikke en teori, at min kat ikke får fat på musen, hvis den ikke er hurtig nok eller opmærksom nok. Det er en konstatering«. Hvorfor er der så stadig så mange, der ikke er overbevist?»jamen, jeg kan heller ikke forklare, hvorfor højt uddannede folk går rundt med en krystal i lommen og tror på deres horoskop i Alt for Damerne«, siger han.»folk, som gerne vil forsvare religionen, bliver nødt til at angribe dem, der siger, at Gud ikke har skabt os, som vi er. Og oven i købet kan bevise det«. DARWINISMENS HULLER På Aarhus Universitet sidder cand.scient. i biologi Peter Langborg Wejse og skriver på sin ph.d.-afhandling. Bagefter skal han ud at arbejde som biolog. Men det er ikke Darwin, han sætter sin lid til, når han skal forklare livets udvikling. Det er Gud. Og han udpeger gerne det, han kalder hullerne i darwinismen.»sikker videnskabelig viden har vi kun om de ting, vi kan observere og gentage i forsøg«, siger Peter Langborg Wejse.»Det kan man ikke med de her processer, som man forestiller sig, tager millioner af år. Vi kan heller ikke lave evolution i forsøg. Så når nogle siger, at evolutionsteorien er lige så sikker som tyngdeloven, er de fuldstændig galt afmarcheret«. Det første hul ligger i begyndelsen. Det var nemlig livets udvikling, Darwin beskrev. Ikke dets opståen. Darwinisterne kan stadig ikke forklare, hvordan dødt materiale i tidernes morgen fandt sammen i organismer med en cellemembran, et stofskifte og evnen til at reproducere sig selv. Teorier er der nok af. Men svaret har man ikke. Der er altså stadig plads til Gud. Han kan ikke alene have skrevet de regler, som naturen udfolder sig efter. Han kan også have sat det hele i gang. Men der er andre huller at bore i. Hvis livet har udviklet sig i en glidende proces, hvor nye arter er opstået ved forandring af de gamle, burde man finde fossiler af alle mellemstadierne. Det gør man bare ikke, siger Peter Langborg Wejse.»Vi finder en fossiltype med meget små variationer over lange tidsrum, og så pludselig en helt ny type«.

6 Ser man på de fossiler, der er fundet, tyder det altså på, at udviklingen er sket i spring. Men ser man på gener og dna-strenge, ser det ud til, at udviklingen er sket langsomt og glidende.»spørger du moderne molekylærbiologer, vil de sige, at organismer ikke kan overleve så mange mutationer i løbet af et kort tidsrum, som det ville kræve at udvikle sig i spring. Så vi står med et kæmpestort spørgsmålstegn«, siger Peter Langborg Wejse. Darwinisterne er overbeviste om, at Darwins udviklingslære er korrekt. Derfor regner de med, at løsningen nok skal dukke op.»de er så overbeviste om, at udviklingsteorien holder, at de er blinde for andre muligheder. Men hvad nu hvis der ikke er nogen løsning? Hvad nu hvis forklaringen er, at evolutionsteorien ikke holder?«, siger Peter Langborg Wejse. Når en dyreart udvikler et nyt organ, sker det langsomt og over mange generationer. På hvert trin af udviklingen giver organet dyret en fordel i kampen for overlevelse. Ellers vil anlægget for organet ikke blive bragt videre til de næste generationer. Det er almindelig darwinistisk fornuft. Men naturen er fuld af små, sindrige indretninger, som næppe har givet sin ejer nogen fordel, før de var fuldt udviklet, mener Peter Langborg Wejse. Det er for eksempel svært at forestille sig, at et halvt øje kan være til nogen gavn for et dyr.»bakterier bruger en flagel til at svømme med. Den drives af noget, der er finere end en elektronmotor og består af en forfærdelig masse komponenter. Men enten har man en flagel, eller også har man det ikke. Man kan ikke have noget, der er på vej til at blive en flagel. Man kan jo bruge sin egen sunde fornuft og spørge: Tror jeg på, at det kan lade sig gøre? Og hvis ikke, må man jo sige: Gad vide, om det overhovedet er foregået?«. USIKKER VIDEN Så hvem har ret? Er evolutions-teorien sikker viden eller bare et godt gæt? Vi har brug for en dommer. Nogen, der kan fortælle, hvornår en videnskabelig teori er sikker, og hvornår den bare er en tro. En videnskabsfilosof. Som forfatter til bogen 'Det generøse menneske' om en del af Darwins lære er Tor Nørretranders måske ikke det mest neutrale vidne, man kan finde. Men han er uddannet videnskabsfilosof. Så han får spørgsmålet. Hvor sikker er evolutionsteorien?»du vil altid kunne angribe evolutionsteorien for kun at være en teori«, siger han.

7 »Men det gælder al viden. Filosofferne har heller aldrig kunnet bevise, at der faktisk findes en omverden, eller om det bare er en forestilling, vi selv skaber. Hvis man er sådan meget skingert principiel, er al viden jo usikker«. Selv tyngdeloven?»ja, der kan dukke nogle virkninger op, som strider imod Newtons tyngdelov. Bare fordi tingene falder til jorden, når vi slipper dem her på planeten, kan vi jo ikke med sikkerhed vide, at tyngdeloven også gælder i den anden ende af universet«. Videnskab kan inddeles i forskellige grader. Tyngdekraften kan man undersøge ved at lave eksperimenter. Falder stenen, når man slipper den? Det er den sikreste form for viden, vi kender. Andre fænomener må man nøjes med at observere. Galaksernes bevægelser for eksempel. Vi kan se dem i aktion, men ikke sådan sætte dem til at rotere den modsatte vej for at afprøve vores teorier. Spørgsmålet er, hvor evolutionsteorien ligger på den skala.»vi kan ikke gentage evolutionen i et laboratorium eller gå 65 millioner år tilbage og lave om på ting og se, om dinosaurerne så stadig uddøde. Det er altså ikke nogen eksperimentel videnskab. Og vi kan heller ikke observere noget, der er forløbet over millioner af år«, siger Tor Nørretranders. Så det er en usikker videnskab?»det var det, da teorien blev fremlagt. Men i dag står evolutionsteorien jo ikke alene. Den afgørende grund til at stole på evolutionsteorien i dag er, at den hænger snævert sammen med en masse viden og erfaring på områder, hvor man faktisk kan foretage eksperimenter«. I det 20. århundrede voksede en enorm biologisk videnskab frem baseret på evolutionsteorien. Genetik, gensplejsning, bioteknologi. Eller som Tor Nørretranders siger:»den slags, hvor man klipper og klistrer og gør ved. Og hvis vi fjerner evolutionsteorien, ville vi ikke forstå, hvad der foregår i laboratorierne«. Evolutionsteoriens problem er ikke, at den er usikker, men at den aldrig vil kunne bevises.»for i princippet kan du jo altid sige, at Vorherre har skabt alting, sådan at vi tror, at det er evolution. Det argument kan man aldrig slippe ud af. Bortset fra ved at bruge sin sunde fornuft«, siger Tor Nørretranders.»Du kan jo ikke bevise, at Vorherre ikke har arrangeret det hele sådan, at vi netop fører denne her samtale, og han sidder og slår sig på lårene imens«.»jeg kan sagtens forstå, at der var debat på Darwins tid. Men i vore dage tror folk jo ikke bogstaveligt på Bibelen. Så hvad er det egentlig, de selv mener, der er foregået? Mit problem med kreationisterne er, at de ikke kommer ud og siger, hvad de selv mener.

8 De optræder som nogle guerillatropper, som gør udfald fra bjergene mod Darwin og siger: Hvordan vil I så forklare den skruptudse? Og så løber de op i bjergene igen og gemmer sig«. Ja, hvordan tror kreationisterne selv, at livet er opstået og udviklet?»jeg tror på, at der er en skaber«, siger Peter Langborg Wejse.»Men jeg tror også på den naturlige udvælgelse«.»jeg tror ikke, at Gud har plantet den første celle, og så har livet udviklet sig derfra. Jeg tror, at der er skabt færdige organismer, som så har udviklet sig lidt. Forestil dig, at der er skabt pattedyr, krybdyr, padder og blomsterplanter. Det passer med de ting, vi ved om evolutionsteorien«. Hvordan er mennesket så blevet til?»jeg tror, at vi er skabt som mennesker. Ikke, at vi kommer fra aberne. Måske blev vi skabt for år siden. Men jeg ser heller ikke noget problem i, at Jorden kan være milliarder af år gammel. Skabelsen er jo en overnaturlig hændelse. Så Gud kunne for den sags skyld have skabt det hele i går og så bare have skabt os med hukommelse«. FLERE OG FLERE FOSSILER Men hvad siger darwinisterne? Er der virkelig huller i teorien? Eller kan de lukke dem? Hvad er forklaringen på, at der ikke er fundet ret mange fossiler af de overgangsformer, som dyrene nødvendigvis må have gennemlevet undervejs i udviklingen?»det er rent pjat«, siger professor i evolutionsbiologi Peter Arctander.»Der er fundet mange overgangsformer. Heste og hovdyr har man for eksempel en fuldstændig række af, hvor man kan se, hvordan knoglerne i fødder og ben har udviklet sig. Der er 100 reolmeter litteratur, der handler om den slags. Mennesket, fisk, hvad som helst«. Flodheste har man anset for at være beslægtede med grise, forklarer han. Men deres dna fortæller en anden historie, nemlig at de er nært beslægtede med hvaler. En hval er - populært sagt - en flodhest, der er kommet ud, hvor de ikke kan bunde. En formodning, der blev yderligere bekræftet, da det første fossil af mellemformen mellem de to dukkede op for et par år siden. I 1861 fandt man i et skifferlag i Tyskland en cirka 150 år gammel fjerklædt øgle med

9 kløer på vingerne og med kæber, tænder og knogler i halen. Den såkaldte øglefugl. Et tegn på, at fuglene er efterkommere af øglerne. Men så dukkede der ikke flere fossiler op af den slags. Og det var efterhånden et problem.»indtil for ganske nylig«, siger professor Bent Foltmann.»For i løbet af de seneste 10 år er der pludselig dukket en stribe af dem op i Kina. Dinosaurer med dun«, siger han.»øgler, som klart var på vej mod fuglene«. Selv det berømte missing link - stadier på menneskets vej fra et abelignende væsen - har man i dag adskillige af. Men så er der påstanden om, at udviklingen ser ud til at være sket i spring, hvis man alene kigger på fossiler, mens den ser ud til kun at kunne være sket gradvist, hvis man kigger på generne, fordi dyrene ellers var døde.»det bygger på en meget gammeldags opfattelse af genetik«, siger Tor Nørretranders.»I dag ved vi, at der ikke er ét gen for at snakke og ét for at hoppe. Der er en stor flok gener, som er med til at formulere, hvad et menneske er. Og ændringen i ét lille gen kan betyde, at alle de andre gener i flokken opfører sig anderledes. Derfor kan der sagtens ske voldsomme forandringer i et dyr på basis af en ret lille ændring i generne«. Det er nu heller ikke korrekt, at man ikke kan observere naturen i udvikling, forklarer professor i evolutionsbiologi Peter Arctander.»Tag et hiv-virus. Der sker en forandring i arvemassen hele tiden, og der foregår selektion. Bakterier kan også udvikle sig vanvittig hurtigt. Hvis du har en milliard bakterier og giver dem antibiotika, er det tilstrækkeligt, hvis en af dem af en eller anden grund er resistent over for det og derfor lever videre. Alt dens afkom vil så være resistent over for det antibiotika. Og hvad er det?«, siger han.»survival of the fittest!«. EN BÆREDYGTIG LØSNING Så er der spørgsmålet om bakteriernes flageller. Den lille streg, de bruger til at svømme med. En kompliceret mekanisme, som ifølge Peter Langborg Wejse umuligt kan være opstået langsomt og trinvis. Enten har en bakterie en flagel, eller også har den det ikke.

10 »Flageller er ekstremt forfinede systemer, men bakterier har altså typisk en generationstid på 20 minutter, og de har været her i fire milliarder år. Så der har været mange muligheder for at udvikle ting at svømme med«, lyder svaret fra Tor Nørretranders. Flageller er bygget af små rør, som vi også selv har i vores celler. De findes overalt i dyreriget. I halen på sædceller for eksempel. Og i vores nerveceller.»faktisk er det et meget stærkt argument for evolutionsteorien, at når nogen skvatter over noget genialt, som får bakterier til at svømme rundt, så siger vi haps og bygger det ind i alle ting«, siger Tor Nørretranders.»Derfor er der en masse ting i os, som er bevaret op gennem evolutionen. Man måber og tænker: Hvordan kunne de det? Men når først en god løsning er fundet, har den spredt sig overalt og er bevaret gennem milliarder af år, fordi det her lort altså virker«. Når man taler om Darwin, taler man altid om udvælgelse og glemmer det andet vigtige element i hans udviklingslære. Nemlig at naturen først laver en forfærdelig masse varianter.»en mand afleverer jo 150 millioner sædceller hver gang. Kun én af dem kan blive til et barn. Og ufattelig mange dyreunger dør jo som små. Kun det, der virker, får lov at udvikle sig. Det er så det, vi arbejder videre med«, siger Tor Nørretranders.»Det er fuldstændig svimlende, hvis man begynder at regne på, hvor mange nitter der er gået på en gevinst. Og det er jo et enormt spild af ressourcer, i forhold til hvordan Gud ville gøre det. Men det virker. Og når man ikke kan forstå, hvordan dyrene kan udvikle vinger og haler, er det, fordi man undervurderer, hvor ufattelig mange dyr der er gået til undervejs«. Naturlig udvælgelse forklarer ikke alt i naturen. Mange arter udviser for eksempel træk og adfærd, der tydeligvis skader artens overlevelse. Påfuglehannens store, farvestrålende hale gør den til et let bytte for rovdyr, ligesom fuglenes sang og fiskenes spektakulære mønstre ikke ligefrem er den bedst udtænkte kamuflage i en farlig verden. Naturens ødselhed forklarede Darwin med et nyt begreb. Seksuel udvælgelse. Påfuglehannens hale er rent biologisk pral. For kun hanner, der er sunde og stærke, kan overleve med sådan en hale. Den flotte hale tjener altså som et reklameskilt for gode gener. Hvis en hun vælger at parre sig med en han med sådan en hale, får hendes afkom de bedst tænkelige gener. Selv om den ødsle farvepragt altså er en ulempe for arten, er den en god investering for den enkelte han. Derfor findes den.

11 »Seksuel selektion præmierer, at man gør noget nyt og underligt, uanset om det har en funktion for overlevelsen. Og det kan måske forklare en del af de tilløb til organer, som først senere fik en anden funktion. Flagermusens vinger blev måske brugt til noget andet, før de kunne bære i luften«, forklarer Tor Nørretranders, der i sin nye bog 'Det generøse menneske' netop fortæller om denne oversete side af Darwins evolutionsteori.»hvis lungen er opstået som en udposning af et spiserør, er det heller ikke den mest optimale lunge, du kan lave. Men de dyr, der kravlede op på landjorden, måtte tage, hvad de havde, og prøve det til at fange noget ilt med«. TRO GIVER STYRKE Darwinismen lever stadig. Men det gør Gud også. Og sådan vil det måske altid være. For som professor Bent Foltmann siger:»man har jo også lov at mene, at Gud virker gennem selektionen. Han kan jo have skabt naturlovene«. Regnestykket går nu begge veje. Naturlovene kan nemlig også have skabt Gud. Eller rettere: menneskets trang til at tro på ham. Og det er præcis, hvad Bent Foltmann mener. Religionen er et resultat af evolutionen.»jeg tror, at mennesket er udviklet med en disposition for en religiøs livsfortolkning. Du kan jo se, at mennesker i enhver kultur har udviklet religioner. Så måske har troen i sig selv en biologisk overlevelsesværdi«, siger han.»de mennesker, der har en stærk tro, slås måske bedre og sætter flere børn i verden end de mennesker, der tvivler. Det kan være derfor, at homo sapiens blev troende. Det styrker sammenholdet i stammen. Det giver nogle fælles værdier. Og når du tror på, at højere kræfter støtter dig efter anråbelse og tilbedelse, så føler du dig stærkere«. Hvorfor er det lige mennesket, der har udviklet religionen?»bevidstheden«, lyder hans svar.»spørgsmålet er, hvilken fordel bevidstheden gav os i kampen for overlevelse«.»langt det meste af det, vi foretager os, gør vi uden at koble den aktive bevidsthed til. Vi kører til arbejde samme vej dag ud og dag ind uden at tænke over vejen. Først den dag vejen er spærret, stopper vi op og tænker, hvilken vej vi nu kunne køre«.»og det, tror jeg, er det store spring. For så forestiller vi os en omverden. En vej, vi kunne køre i fremtiden«, siger Bent Foltmann.

12 Dyrene kan ikke danne sig et billede af deres omverden uden sanseindtryk, forklarer han. Det kan vi, fordi vores bevidsthed er koblet til hukommelsen. For vores indre blik kan vi se, hvilke veje vi skal følge. Og sådan kan vi i vores egen forestilling begå fejl og nå at rette dem, inden vi skrider til handling i virkeligheden, hvilket selvsagt sparer os for nogle knubs.»det, tror jeg, er grunden til, at vi har udviklet bevidsthed«, siger han.»men det har ikke været uden omkostninger«.»som det står i Bibelens skabelsesmyte:»du må spise af alle træerne i haven, men træet til kundskab om godt og ondt må du ikke spise af, for den dag du spiser af det, skal du dø««.»da vi fik vores bevidsthed, vidste vi, at vi skulle dø. Det er omkostningen«, siger Bent Foltmann.»Jeg tror, det er grunden til, at bevidste væsener har det med at udvikle religiøse forestillinger«. I historiens løb er den ene teori efter den anden sunket i grus, når nogen har fået en bedre idé. Det kan vel også ske for evolutionsteorien.»det tror jeg ikke«, siger Peter Arctander.»Newtons love er kommet til at se anderledes ud i lyset af relativitetsteorien og kvantemekanikken. Men de er jo ikke faldet væk. Grundlaget for vores forståelse af evolutionen vil heller ikke forandre sig. Vi kommer bare til at forstå den i nye sammenhænge«. Hen ad vejen vil den darwinistiske revolution optage en lige så sikker og uproblematisk plads i bevidstheden af enhver uddannet person på kloden som Kopernikus' opdagelser, forudser Daniel C. Dennett i bogen 'Darwins Dangerous Idea'. Han er ikke er i tvivl om, hvilken betydning de sider, der blev læst højt i The Linnean Society 1. juli 1858, vil få for menneskeheden. Som han skriver:»hvis jeg skulle uddele en pris for den allerbedste idé, nogen nogensinde har fået, ville jeg give den til Darwin«. nils.thorsen@pol.dk

13 Fakta: I begyndelsen var cellen Med Darwins udviklingslære fik verden en ny opfattelse af, hvornår og hvordan livet blev til. Jorden er dannet for 4,5 milliarder år siden, viser radioaktiv datering. De første encellede organismer opstod formentlig i varme kilder i havet. De tidligste fossiler af bakterier og blågrønne alger er fundet i klipper, der er 3,5 milliarder år gamle. Og de ældste fossiler af dyr er 700 millioner år gamle og stammer fra små ormelignende skabninger, der levede i havet. I tidens løb udnyttede nye arter særlige muligheder i deres omgivelser. Når omgivelserne forandrede sig, forandrede livet sig med dem. Så for seks millioner år siden forgrenede en abelignende art sig i to arter. Den ene udviklede sig med tiden til menneskeaberne. Den anden til mennesket. Darwin anede intet om arvelighed. Han kunne bare se dens følger. Det var den østrigske munk Gregor Mendel, der gennem sin forædling af ærteplanter fandt frem til, hvordan anlæg nedarves fra generation til generation. Og først med opdagelsen af dna-strengen i 1953 lærte man genernes placering i cellerne at kende og forstod, hvordan tilfældige ændringer i arvemassen, mutationer, skaber en variation i hver generation, hvorefter den naturlige udvælgelse sætter ind og lader de bedst egnede overleve og få afkom. Men hvis renlivet egoisme i millioner af år har været trumf i overlevelsens spil, hvorfor ser man så i dyrenes og menneskenes verden talrige eksempler på selvopofrelse? Darwins svar var endnu et begreb. Artsudvælgelse. Jo tættere slægtskab, desto større risiko er et dyr parat til at løbe for at beskytte et andet. Nogle dyr ofrer sig nu også for andre end deres eget afkom. Og når en krage holder vagt, mens de andre æder, kan den også selv se frem til at spise i sikkerhed, når det bliver dens tur. En gennemført god forretning. Slagsmål i Darwins rækker Darwinisterne er langtfra enige om alt i Darwins udviklingslære. Nogle biologer mener, at udviklingen af arterne har været langsom og glidende. Andre, at arterne i lange tidsrum har været stabile for så på relativt kort tid at forandre sig dramatisk, når ændringer i omgivelserne tvang dem til det. De fleste biologer er enige om, at udviklingen er en blind proces. At mutationerne i generne er tilfældige, og kun den nådesløse sortering i kampen for overlevelse giver arterne deres form og udviklingen sin retning. Men ikke alle. Intet dyr har selvfølgelig sat sig ned og tænkt: Det her går ikke. Nu prøver jeg sgu lige at udvikle kløer i stedet for. Men derfor kan naturen godt have en slags indbygget retning, mener enkelte biologer. Der er også uenighed om, hvem det egentlig er, der konkurrerer om overlevelse i naturen. Om det er arterne, der konkurrerer med hinanden. Eller de enkelte dyr. Eller måske generne. Og så er der dem, der mener, at det er det alt sammen på én gang.»i virkeligheden skal vi måske hellere tale om livscyklusser end om individer«, siger lektor i molekylærbiologi Jesper Hoffmeyer.»Et egetræ er jo et konglomerat af tusind forskellige arter. Orme og fugle og alger og lav og mikroorganismer. De følges i hvert fald ad og fremmer hinandens overlevelsesevne«. Et af de mest fascinerende eksempler på samarbejde i naturen befinder sig inde i hver eneste af vores egen krops celler. Mitokondrierne tager sig af cellernes stofskifte, men i tidernes morgen var mitokondrierne en selvstændig organisme, der trængte ind i en celle og gik i samarbejde med den.»vores celler har fanget mitokondrierne og bruger dem til at omsætte energi. Men du

14 kan også betragte et menneske som en maskine, mitokondrierne bruger, fordi de gerne vil have noget mad«, forklarer forfatteren og videnskabsjournalisten Tor Nørretranders. På samme måde var grønkornene, der varetager fotosyntesen i planternes celler. Også de var engang selvstændige organismer.»du kan sige, at planten har fanget grønkornet og bruger den til sin fotosyntese. Men du kan også sige, at grønkornet har fundet sig en plante, der gider at flytte den halvanden meter op i luften, hvor solen skinner«. Titel

O V E R L E V E L S E N S A B C

O V E R L E V E L S E N S A B C Lærervejledning Charles Darwins evolutionsteori om artsdannelse bygger på begreberne variation og selektion og er et fundamentalt emne, da den er teorigrundlaget for hele videnskabsfaget biologi. Det er

Læs mere

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET HVOR KOMMER MENNESKET FRA? Hvad mennesket er, kan formuleres på uendelig mange måder. Men noget af det mest menneskelige er menneskets fortælling om sig selv. Der er jo ingen

Læs mere

Menneskets opståen del 1. Fælles Mål. Ideer til undervisningen

Menneskets opståen del 1. Fælles Mål. Ideer til undervisningen Menneskets opståen del 1 DR2 2002 2 x 60 min Den pædagogiske vejledning knytter sig til de to første afsnit af tv-serien "Menneskets opståen" med undertitlerne "Darwins Farlige Tanker del 1 og 2". Hver

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Evolution Fag: biologi Målgruppe: 7.-9. kl. Titel: Menneskets opståen del 1+2 Opgaver Elev Darwins Farlige Tanker del 1+2

www.cfufilmogtv.dk Tema: Evolution Fag: biologi Målgruppe: 7.-9. kl. Titel: Menneskets opståen del 1+2 Opgaver Elev Darwins Farlige Tanker del 1+2 Tema: Evolution Fag: biologi Målgruppe: 7.-9. kl. Menneskets opståen 1+2 Darwins farlige tanker del 1+2" Alle billeder i denne pædagogiske vejledning er fra tv-udsendelserne. Elevopgaver til del 1 Tv-udsendelserne

Læs mere

Hvordan er det gået til?

Hvordan er det gået til? Hvordan er det gået til? Der er både isbjørne og mennesker i Grønland. Hvordan passer de til deres omgivelser? Pingviner kan godt klare sig i zoologisk have i Danmark. Hvorfor lever der ikke pingviner

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Historiens største sammenstød mellem religion og videnskab Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk e-mail: dbc@dbc.dk Historiens

Læs mere

KUN ET TAL? INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

KUN ET TAL? INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives KUN ET TAL? MIN PERSONLIGE HEMMELIGHED Det var en smuk og solrig dag i maj 2015. Det var også den dag, jeg havde nået en alder af tres år. Eller skulle jeg måske sige, at jeg havde opnået en alder af tres

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse Universet Opgavehæfte Navn: Klasse Mål for emnet: Rummet Hvor meget ved jeg før jeg går i gang Skriv et tal fra 0-5 Så meget ved jeg, når jeg er færdig Skriv et tal fra 0-5 Jeg kan beskrive, hvad Big Bang

Læs mere

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949 Henvisning: Dette er en oversættelse af den stenografisk protokollerede tale af Bruno Gröning den 31. august 1949 om aftenen på Traberhof ved Rosenheim. For at sikre kildens ægthed, blev der bevidst givet

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

MENNESKET er et dyr. - Jeg har ANTROPOLOGI AF DORTHE LA COUR

MENNESKET er et dyr. - Jeg har ANTROPOLOGI AF DORTHE LA COUR ANTROPOLOGI AF DORTHE LA COUR MENNESKET er et dyr At mennesket og de andre aber er i familie med hinanden, kan ses med det blotte øje. Antropologisk psykolog Jill Byrnit har arbejdet med slægtskabet i

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

Carsten Hjorth Pedersen

Carsten Hjorth Pedersen Carsten Hjorth Pedersen LogosMedia Indhold Forord... 8 Grib det evige liv!... 10 Gud har skabt dig... 12 Du er kendt og elsket af Gud... 14 Jesus har været 10 år... 16 Hvem er den rigeste mand?... 18 Gud

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

730 Vi pløjed. 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os. 729 Nu falmer skoven. 277 Som korn. 728 Du gav mig

730 Vi pløjed. 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os. 729 Nu falmer skoven. 277 Som korn. 728 Du gav mig 730 Vi pløjed 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os 729 Nu falmer skoven 277 Som korn 728 Du gav mig Vi er taget i skoven for at holde takkegudstjeneste over den høst, der nu er i

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Menneskets opståen del 1 og 2. Fælles Mål. Ideer til undervisningen

Menneskets opståen del 1 og 2. Fælles Mål. Ideer til undervisningen Menneskets opståen del 1 og 2 Darwins farlige tanker del 1 og 2 Den pædagogiske vejledning knytter sig til de to første afsnit af tv-serien "Menneskets opståen" med undertitlerne "Darwins Farlige Tanker

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Præsentation: Genetikeren Theo Dobzhansky har sagt: Nothing in biology makes sense except in the light of evolution.

Præsentation: Genetikeren Theo Dobzhansky har sagt: Nothing in biology makes sense except in the light of evolution. Evolution Niveau: 9. klasse Varighed: 7. lektioner Præsentation: Genetikeren Theo Dobzhansky har sagt: Nothing in biology makes sense except in the light of evolution. Molekylærbiologen Sydney Brenner

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

O V E R L E V E L S E N S A B C

O V E R L E V E L S E N S A B C Lærervejledning Charles Darwins evolutionsteori om artsdannelse bygger på begreberne variation og selektion og er et fundamentalt emne, da den er teorigrundlaget for hele videnskabsfaget biologi. Det er

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

FANGET I BJØRNENS KLØER

FANGET I BJØRNENS KLØER FANGET I BJØRNENS KLØER OG ANDRE VILDE DYREANGREB ALVILDA INDLEDNING Hajer, tigere, slanger, bjørne Vilde dyr har altid fascineret mennesker. Men lige så smukke og majestætiske dyrene er, lige så farlige

Læs mere

Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSKNINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet TID.

Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSKNINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet TID. OM AL T D OM AL TID SKOLE 1 8 PROGRAM FIND FORTIDEN MÅL TIDEN MÆRK TIDEN Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSKNINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet TID. I skal finde fortiden,

Læs mere

Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse !!!!!! Hilsen. Kasper & Tobias. Side! 1 of! 9

Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse !!!!!! Hilsen. Kasper & Tobias. Side! 1 of! 9 Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse Hilsen Kasper & Tobias Side 1 of 9 1 -" DIN BESLUTNING Det er altså ikke så svært. Livet handler om at træffe én beslutning.

Læs mere

Jesus sagde:»det er med Himmeriget som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav

Jesus sagde:»det er med Himmeriget som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav Jesus sagde:»det er med Himmeriget som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav han fem talenter, en anden to og en tredje én, enhver

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Julie K. Depner, 2z Allerød Gymnasium Essay Niels Bohr At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Der er mange ting i denne verden, som jeg forstår. Jeg

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

Livets leksikon åbner Danske forskere bag ny hjemmeside med alt om livets udvikling

Livets leksikon åbner Danske forskere bag ny hjemmeside med alt om livets udvikling Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet Livets leksikon åbner Danske forskere bag ny hjemmeside med alt om livets udvikling Klausul: Historien må først offentliggøres søndag aften,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Lille John. En måned med Johannesevangeliet

Lille John. En måned med Johannesevangeliet Lille John En måned med Johannesevangeliet Lille John stor forklaring Jeg mødte engang statsministeren i det lokale supermarked. Han gik sammen med en lille pige, som muligvis var hans datter eller barnebarn

Læs mere

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse!

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! MUSEET PÅ VEN Lærervejledning 1.-3. klasse Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! Denne vejledning er tænkt som et tilbud for dem der godt kunne tænke sig at

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev 1 Prædiken til Kr. Himmelfart 2014 på Funder-siden af Bølling Sø 723 Solen stråler over vang 257 Vej nu dannebrog på voven 392 Himlene Herre 260 Du satte dig selv Er du der? Er der sommetider nogen, der

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

Hvilke af begreberne har især betydning for synet på mennesket, og hvilke har især religiøs betydning?

Hvilke af begreberne har især betydning for synet på mennesket, og hvilke har især religiøs betydning? Bevidstheden Oplæg til fordybelse 1 Begreber Hvordan kan man inddele naturen? Hvilke kategorier er det nærliggende at inddele naturen og hele virkeligheden i? Det kan gøres på mange forskellige måder:

Læs mere

Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København

Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København Stine Munch Men han banede sig vej imellem dem og gik. Jesus lod sig ikke påvirke af, hvad andre mente, af, at det han gjorde og sagde faktisk

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord havde Bodil Wellendorf svært ved at se meningen med livet. Men så fandt hun ro som nonnen Ani Tenzin Af Marie Varming, februar

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Eksamensspørgsmål til BiB biologi B 2015

Eksamensspørgsmål til BiB biologi B 2015 Eksamensspørgsmål til BiB biologi B 2015 Med udgangspunkt i de udleverede bilag og temaet evolution skal du: 1. Redegøre for nogle forskellige teorier om evolution, herunder begrebet selektion. 2. Analysere

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Advent handler som bekendt om forventning. De fleste af os kan godt lide, når alt går, som vi havde forventet. Så føler vi, at vi

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Forord...7. Udvikling uden Gud...11

Forord...7. Udvikling uden Gud...11 Indhold Forord...7 Udvikling uden Gud...11 Fire problemer for evolutionsteorien...17 1 Ingen makroevolution...18 2 Ingen fossile mellemformer...22 3 Ingen sammenhæng mellem tilfældige mutationer og evolution...28

Læs mere

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel Juledag 2014 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Livet har en begyndelse og en ende. Sådan er det, når man ikke tror på reinkarnation hvor alt går i ring, men tror på at livet er så ukrænkeligt og værdigt

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8 1 Påskedag I. Sct. Pauls kirke 31. marts 2013 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/225//224/439/223/235 Uddelingssalme: se ovenfor: 223 Åbningshilsen Vi fejrer noget, vi ikke forstår og fatter: Jesus var død,

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker.

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker. Velkommen til dag 2: Find dine 10 hjerteønsker I dag skal vi tale om: Hvad er et hjerteønske? Hvorfor er det vigtigt, at vide hvad mine hjerteønsker er? Og så skal du igennem en guidet meditation, som

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Livet giver dig chancer hver dag

Livet giver dig chancer hver dag Gnisten som guide I de momenter, hvor du lykkes at være dig selv, kommer helheden. Hvis du på dit livs rejse får nogle af de glimt igen og igen, begynder det at blive mere meningsfyldt at leve. Når gnisten

Læs mere

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori Einsteins relativitetsteori 1 Formål Formålet med denne rapport er at få større kendskab til Einstein og hans indflydelse og bidrag til fysikken. Dette indebærer at forstå den specielle relativitetsteori

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

Menneskets opståen 1+2. Elevopgaver til del 1

Menneskets opståen 1+2. Elevopgaver til del 1 Menneskets opståen 1+2 Darwins farlige tanker del 1+2" Alle billeder i denne pædagogiske vejledning er fra tv-udsendelserne opgaver til del 1 Sydamerika Darwin finder et stort fossil. Se om du kan genkende

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Nu! Den mest ambitiøse og mægtige af fyrsterne er uden tvivl den skrupelløse prins Dheluu...

Nu! Den mest ambitiøse og mægtige af fyrsterne er uden tvivl den skrupelløse prins Dheluu... Meirrion, galaksens hovedstad og handelscentrum, er nu overtaget af Trebanden bestående af førende handelsfyrster... Herfra kontrolleres tilværelsen for milliarder af intelligensvæsner... Den mest ambitiøse

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Jordens historie er inddelt i fire æoner: Hadal, Arkæikum, Protozoikum, Phanerozoikum

Jordens historie er inddelt i fire æoner: Hadal, Arkæikum, Protozoikum, Phanerozoikum Livets udvikling Teori: Solsystemet dannedes for 4,6 mia. år siden Ældste sten på jorden: 4 mia. år gamle Livets alder Mikrofossiler - ældste spor af liv - 3,4 mia. år siden Livet kan være opstået for

Læs mere

Skabelsesberetninger

Skabelsesberetninger Troels C. Petersen Niels Bohr Instituttet Big Bang til Naturvidenskab, 7. august 2017 Skabelsesberetninger 2 Tidlig forestilling om vores verden 3 13.8 milliarder år siden Big Bang 4 Universets historie

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11.

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Et smukt billede. Et herligt billede. Ordet herlighed er et centralt ord i Jesu bøn. Jesu bad om at blive

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde; bed ham bønlig, du må blot stole på hans nåde!

Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde; bed ham bønlig, du må blot stole på hans nåde! PRÆDIKEN TRINITATISSØNDAG 15.JUNI 2014 VESTER AABY KL. 9 (DÅB) AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es.49,1-6; Ef.1,3-14; Matth. 28,16-20 Salmer: 749,285, 674,364,355 Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde;

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere