Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Tommelise, 7000 Fredericia. 11. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsmøde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Tommelise, 7000 Fredericia. 11. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsmøde"

Transkript

1 Tilsynsrapport 11. november 2016 Privatinstitutionen Tommelise, 7000 Fredericia Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune. Med hensyn til tilsynets rammer, vurderingsgrundlag m.v. henvises til materialet sendt til institutionen fra Fredericia Kommune med orientering om Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning vedrørende tilsyn samt information om tilsyn med privatinstitutioner. Uanmeldt besøg UdviklingsForum har foretaget et uanmeldt tilsyn d. 7. oktober 2016 kl Her deltog to konsulenter fra UdviklingsForum: Kira Mortensen og Karin lykke. Det uanmeldte besøg bestod i et kort introduktionsmøde med lederen, observationer af indretning og af det pædagogiske arbejde samt en afsluttende samtale med lederen. Tilsynsmøde Der blev afholdt tilsynsmøde d. 8. november 2016 kl i Tommelise. Fra Tommelise deltog formand for bestyrelsen Estrid Løndorf Brømer, pædagog og medarbejderrepræsentant i bestyrelsen Lise Fjeldsø og leder Lisa Ussing. Fra UdviklingsForum deltog konsulenterne Kira Mortensen og Karin Lykke. Forud for tilsynsmødet har institutionen på anmodning tilsendt UdviklingsForum relevante dokumenter. Tilsynsmødet behandlede følgende temaer: 1. Præsentation 2. Formålet med tilsynsmødet samt proceduren for tilsynet 3. Opfølgning fra tilsynet i Virksomhedsplan, pædagogisk læreplan, hjemmeside, forældrepjece set i relation til observationer på uanmeldt tilsynsbesøg 5. Børn sprog, leg, læring, trivsel, udvikling samt fysisk, æstetisk, psykisk børne- og læringsmiljø herunder observationer på det uanmeldte besøg.

2 6. Ledelse og organisation, rekruttering, kompetenceudvikling og sygefravær 7. Samarbejde med forældre herunder opstartssamtaler, regelmæssige planlagte samtaler, forældrehenvendelser, forældremøder og forældretilfredshed 8. Kort gennemgang af de fremsendte dokumenter 9. UdviklingsForum sammenfatter tilsynet (det uanmeldte tilsyn og tilsynsmødet) Fremgangsmåde I forlængelse af det uanmeldte tilsyn udarbejdede konsulenterne et notat, som blev sendt til institutionen forud for tilsynsmødet. Nedenstående er en sammenskrivning af konsulenternes notat suppleret med indhold fra dialogen på det efterfølgende tilsynsmøde. Indledning Det har siden konsulenternes besøg i 2015 været en turbulent periode, hvor enkelte medarbejdere har haft meget travlt. I forbindelse med at en medarbejder forlod sin stilling, brugte den tidligere bestyrelse meget tid på stillingsopslag. Ledelsen og en vikar blev nødt til at dække dagen ind gennem en længere periode. Det var samtidig en periode med mangel på børn, så det var nødvendigt at opsige køkkenmedarbejderen. Lige før sommerferien var der et flertal blandt forældre i bestyrelsen, der fik vedtægterne ændret, således at der fremover kun sidder et antroposofisk medlem. Det har betydet en helt ny bestyrelse. Tommelise er i dag fri af skoleforeningen. Tommelise er nu en privat børnehave, der bor til leje i skoleforeningens bygning. I hverdagen har dette haft indflydelse på pædagogikken. Personalet beskriver i dag institutionen som en Rudolf Steiner inspireret institution. Siden de nye bestyrelsesvedtægter har der været stor søgning til institutionen. Bestyrelse og personale har gjort et stort arbejde for at profilere stedet, og lige nu er der indskrevet 16 børnehavebørn og 7 snart 8 vuggestuebørn. Der er venteliste til både vuggestuen og børnehaven. Personale På nuværende tidspunkt er der to pædagoguddannede og en Rudolf Steiner-uddannet pædagog ansat i institutionen. Sidstnævnte har dog opsagt sin stilling. Der er to medhjælpere, en køkkenassistent på timeløn og en lukkedame, der hver dag kommer kl. 14. Hun bliver og lukker institutionen. På den måde spares på medarbejdertimerne, så de kan være tilstede, når der er flest børn.

3 Der afholdes personalemøde hver 14. dag. Her er der altid planlægning af dagligdagen og børn på dagsordenen. Pædagogik Leder og medarbejdere lægger stadig vægt på at være en Rudolf Steiner inspireret institution, hvor det at skabe stemning er af stor betydning. Børnene skal opleve stemningsbilleder i deres institution. De skal opleve magiske øjeblikke, som børnene senere husker fra deres opvækst. I pædagogikken bliver der fortsat lagt vægt på gentagelser og på at følge børnenes spor. Dette skal der som hovedregel ikke laves om på. Personalet fortæller dog, at de arbejder på at følge børnenes spor, og de kan bryde nogle af dagens rutiner, hvis børnene inspirerer til en aktivitet. I det daglige følges stadig rytmen fra Rudolf Steiner, men personalet fortæller, at de er opstået en ny måde at tænke pædagogik på og dermed også et nyt menneskesyn. Det gælder f.eks. i forhold til vuggestuebørn, børn med vanskeligheder og samarbejdet med PPR. Personalet fortæller, at de vil give flere tilbud til vuggestuebørnene. De er f.eks. begyndt at gå på tur én dag ugentlig til den lille gruppe grantræer over for huset. Det er en skov for de mindste, og her kan børnene få motoriske udfordringer. Børn og medarbejdere synger sanglege hver dag, og medarbejderne arbejder på, at vuggestuen skal have en ugentlig tegnedag. Personalet giver udtryk for, at det tager tid at skabe forandringen. Det er en struktur og en tankegang, der skal ændres. Som noget nyt deltager vuggestuebørnene i både Lanternefesten og i Maj festen. På tilsynsmødet gør personalet opmærksom på, at de gerne vil tænke nyt. De vil gerne skabe en institution, hvor de tager det bedste både fra Rudolf Steiner og det bedste fra den almene børnehave. Personalet fortæller, at de er åbne over for andre pædagogikker, og de synes at det er spændende, at der for øjeblikket er en sundhedsplejerske, der arbejder med Marte Meo omkring et barn. Forældresamarbejde På tilsynsmødet fortæller personalet, at de er begyndt at tilbyde forældrene en samtale 3 måneder efter, at barnet er startet i henholdsvis vuggestue og børnehave. Dette foregår som et hjemmebesøg, og er med til at give et nuanceret syn på både børn og forældre. Derudover tilbydes forældrene 1 årlig samtale i institutionen.

4 Bestyrelsesformanden fortæller, at forældre ikke bliver inviteret ind i institutionen i hverdagen. Det kan være svært at bevare ro og det magiske, hvis forældrene forstyrrer hver gang, der afleveres eller hentes et barn. Forældrene bliver stående i døren, og personalet følger barnet til døren, hvor de siger farvel og tak for i dag. I børnehaven fortæller personalet ikke forældrene om dagens aktiviteter. Hver dag har sin egen aktivitet, og denne kender forældrene. Om fredagen er der f.eks. turdag, og både børn og voksne ved, at turen går til stranden om sommeren og til rullebakken om vinteren. I vuggestuen afleveres børnene også til deres forældre ved døren, og her fortæller personalet, hvordan dagen har været. På tilsynsmødet giver bestyrelsesformanden udtryk for, at forældrene ikke savner den daglige kontakt. De føler sig hjemme i institutionen og kommer her i mange andre sammenhænge f.eks. når de gør rent, eller når de deltager i de mange fester. På mødet pointerer både bestyrelse og personale, at der er et rigtig godt fællesskab i institutionen. Forældrene ved, hvad de går ind til, når de vælger, at deres børn skal gå i Tommelise. Det er et bevidst valg, og de skriver under på, at de vil stå for rengøringen ca. 2-3 uger om året og deltage i årstidsfesterne sammen med deres børn. Personalet fortæller, at de opfordre forældrene til at lade de kommende skolebørn blive i institutionen frem til sommer. Det er vigtigt, at børnene får de sidste fester med. Leder Lisa Ussing tilføjer til rapporten, at kommende skolebørn opfordres til at blive i Tommelise helt til sommerferien. De skal opleve at være/blive de store at det er dem, som hjælper til med mange hverdagsopgaver, og at de ved præcist, hvordan tingene gøres. Det er fint, hvis de store keder sig lidt til sidst, så er de klar til at forlade os og begynde deres skoleliv. Iagttagelser fra det uanmeldte tilsyns besøg Vi ankommer kl lige efter børnehavebørnene har spist morgen-frugt. Der står tændte stearinlys på bordene og i vinduerne. Børnehavebørnene kommer ud i garderoben og skal have overtøj på, så de kan komme på tur til Rullebakken. Der er en hyggelig stemning i garderoben. Den ene konsulent deltager på turen. Vuggestuebørnene sidder stadig med morgenfrugten. Da børnehavebørnene er gået kommer vuggestuebørnene ud i garderoben. De skal på legepladsen. På legepladsen leger vuggestuebørnene med trillebøre, de graver i sandkassen, de fejer og kigger på høns.

5 Der er en voksen, der fejer og en voksen i sandkassen. Der er stille og roligt på legepladsen. Børnene bliver trøstet, hvis de bliver kede af det og de bliver hjulpet, hvis de har behov for det. Der er kun lidt snak mellem børn og voksne. Senere overværer vi, da de voksne serverer mad i vuggestuen. På tilsynsmødet fortæller vuggestuepædagogen, at forud for vores besøg har vuggestuebørnene været samlet på tæppet, hvor de bl.a. har sunget sanglege. Udendørs På legepladsen er der adgang til naboens (lederens) hønsehus og hønsegård. Der er bygget en lille Sladrebænk, hvor børnene kan sidde og fodre hønsene eller blot kigge på hønsene. Der er et vindue i selve hønsehuset, så det er muligt at følge med i æglægning. Der er blevet fjernet nogle buske, så adgangen til hønsehuset er let. Der er kommet nye trillebøre på legepladsen. Der er en hængkøje, som er hængt op mellem to træer. Der er let adgang til skoven, der en privat skov. Her står små trolde, egern og nisser, som børnene er optaget af. På tilsynsmødet pointerer personalet, at de har en have ikke en legeplads. De fortæller ligeledes, at de har planer om at købe en redegynge, når der på et tidspunkt er økonomi til det. Indendørs Der er mange stearinlys tændt både i vinduerne og på bordene. Det er med til at skabe en hyggelig stemning, men personalet er opmærksom på, at det har en dårlig indvirkning på indeklimaet. Derfor brænder lysene ikke så længe ad gangen. Konsulenterne opfordrer til, at institutionen anvender elektriske stearinlys i nogle af vinduerne. Arbejdet med sprog Pædagogiske iagttagelser: Vi har på tidligere besøg fået at vide, at vuggestuen vægter at skabe en rolig atmosfære omkring vuggestuebørnene. For meget stimuli forvirrer barnet. Dette kommer også til udtryk på dette besøg. Vuggestuebørnene er på legepladsen sammen med to voksne. Der er ikke meget samtale mellem børnene og de voksne, og den snak, der er, foregår stille og roligt. Mens den voksne fejer på legepladsen, kommer

6 der to børn, der gerne vil hjælpe. Den voksne og børnene taler stille om, hvordan der skal fejes. Den voksne synger stille: så gør vi sådan, når vi fejer terrasse, fejer terrasse, fejer terrasse, så gør vi sådan... På mødet fortæller personalet, at de taler med børnene i både legen og det praktiske arbejde. Det er relateret til det børnene laver, og er ikke snak for snakkens skyld. Samtidig gør personalet opmærksom på, at de inddrager sproget i det pædagogiske arbejde. De synge morgensang, bordsang, årstidens sange, sige rim og remser og synge fagte-sange, hvor børnene bruger kroppen. Personalet giver børnene tid til at svare og gentager gerne for de børn, der har brug for hjælp i deres sproglige udvikling. Da vuggestuebørnene på et tidspunkt skal spise frokost er der samtaler mellem børn og voksne. Det foregår i en rolig atmosfære, og vi oplever at sproget bruges nuanceret. Dette iagttager vi bl.a. da maden kommer på bordet. Et barn: Det er varm, og den voksne svarer: Ja det er varmt, man kan brænde sig på det, for det er lige kommet ud af ovnen. Inden børnene får maden over på bordet, tænder en voksen et stearinlys og børn og voksne synger en madsang. Børnene kan ikke synge med på teksten, men laver nogle af fagterne. Vi oplever, at der er meget forskel på børnenes sproglige udvikling. Der er vuggestuebørn, der er utrolig dygtige og andre, der sprogligt har nogle vanskeligheder. Der er bl.a. en dreng på godt to et halv år. Han har ikke meget ydre sprog, og det er ikke muligt for de voksne at forstå ham. Vuggestuepædagogen fortæller på tilsynsmødet, at drengen er i en god udvikling. Han har et godt kropssprog og kan gøre sig forståelig ad denne vej. Leder Lisa Ussing tilføjer endvidere til rapporten, at der kun er ét barn, der har vanskeligheder. Hun gør opmærksom på, at konsulenterne ikke kender børnenes alder. Den højeste er f.eks. langt fra den ældste. Samtidig er det absolut muligt for de faste primærvoksne at forstå hans ydre sprog. Med hensyn til iagttagelsen i sandkassen hvor medhjælperen er til stede, har hun ikke sagt, vi ikke forstod ham. Men muligvis ikke i den givne situation. I vuggestuen er der en anden pige, der er sproglig meget stærk. Hun sidder sammen med to andre piger fra vuggestuen på bænken ved hønsegården. De har plukket blade, som de giver til hønsene. På et tidspunkt går de hen til vinduet i hønsehuset, og pigen siger: Der er tre æg. Hun kalder på den ene voksen og mig, Prøv at se. Vi kigger ind, men kan ikke se æggene. Pigen kigger ind af vinduet igen og siger: De ligger helt

7 oppe i hjørnet. Jeg kigger igen og får øje på æggene, det er rigtigt, der ligger jo tre brune æg. Pigen svarer: Ja, så kan vi få æg, måske kan vi få spejlæg. Pigen bruger i vores snak begreber som madskål, pastaret osv. I børnehavegruppen er der ligeledes en pige, der er svær at forstå. Den voksne fortæller, at pigen har tre sprog. Mor er dansk, far er polsk og sammen taler de engelsk. Medarbejderne har gjort forældrene opmærksomme på, at de taler dansk til barnet i institutionen, og at det vil være en god ide, hvis mor også taler dansk med barnet. Den voksne fortæller, at de ikke har travlt med hensyn til sprogudvikling. Leder Lisa Ussing tilføjer til rapporten, at forældrene undgår så vidt muligt at tale engelsk i barnets påhør. Mor taler dansk til hende og far polsk. I samarbejde med Tommelises talepædagog er forældrene opmærksomme på, at der hele tiden sker en udvikling i de respektive sprog derhjemme. Pigen er p.t. 3,3 år. På tilsynsmødet fortæller personalet, at de er opmærksomme på børnenes sproglige udvikling, men har også forståelse for, at børn skal have tid. Siden det sidste tilsynsbesøg i 2015 har institutionen etableret et samarbejde med sundhedsteamet, der består af socialrådgiver, talepædagog og fysioterapeut, kommer i institutionen en gang i kvartalet. Personalet fortæller, at hvis de har bekymringer omkring et barn, kan de tale om barnet i dette forum. De taler altid om børnene på personalemøderne. Siden personalet har læst vores iagttagelser fra tilsynsbesøget er vuggestuepædagogen blevet mere opmærksom på turtagningen i dialogen. Hun efterlyser inspiration til arbejdet med sproget, og konsulenterne anbefaler bogen Sprog i samspil af ElaineWeitzman og Janice Greenberg. Læringsmiljøer Indretningen i både vuggestue og børnehave bærer fortsat præg af de karakteristiske dæmpede farver, som taler til sanserne og inspirerer til rolige oplevelser og erfaringer, og legetøjet er i organiske materialer. Siden sidste besøg i 2015 er der blevet indrettet en krog i vuggestuen med en dukkeseng, en lille sofa, en reol, legemad og et børnekomfur. I reolen ligge bøger i børnehøjde. Iagttagelser: Institutionen henviser i læreplanen til, at barnet i 0-7 års alderen ikke har godt af modtage forklaringer, begrundelser og belæring. I denne periode er det vigtigere, at barnet udvikler sit fysiske legeme. Den læring, som børnene har brug for ligger i gentagelser og rytmer samt i efterligningen af den voksne

8 rollemodel. Vi oplever, at der er en klar sammenhæng mellem institutionens beskrivelser i læreplanen og den virkelighed, som vi iagttager. På turen med børnehavegruppen iagttager vi, at børnene bevæger sig hjemmevant rundt i skoven. De graver, kravler og samler ting i poser. Det er tydeligt at se, at de er fortrolige med stedet. Et par af børnene bliver tæt på de voksne, der opholder sig det samme sted på stien i den tid, vi er i skoven. Senere, da børnehavebørnene er på vej hjem fra skovturen, finder nogle af børnene et dødt pindsvin. En stor dreng er meget interesseret i pindsvinet, og han begynder at fortælle de andre børn, hvad de kan se: hoved, knogler og tænder. Drengen løfter pindsvinet op med en pind, og på et tidspunkt siger den voksne: Se, der er biller. Hun uddyber det ikke nærmere. De fleste af børnene sidder fortsat rundt om pindsvinet. De er undersøgende og taler sammen. De voksne er opmærksomme på de børn, der ikke har interesse for det døde pindsvin. De voksne forholder sig ikke til det døde pindsvin og kommenterer ikke børnenes handlinger, men de giver børnene rigtig god tid til selv at undersøge. Personalet fortæller, at de er ved at tilrette og justere læreplanen, og det har givet mange gode og spændende diskussioner. Intentionen er at relatere læreplanstemaerne til de aktiviteter, der foregår i institutionen. Læreplanen skal være bevægelig, så den ikke fastlåser pædagogikken. Personalet pointerer, at de ikke har intentioner om at belære børnene. Det handler om at så nogle frø, som sætter tanker i gang hos børnene, som de selv kan arbejde videre med, når de er klar til det. Personalet giver udtryk for, at et godt læringsmiljø består i, at børnene har noget at efterligne. Det kan være måder vi er sammen på som mennesker, ligesom det kan være at skure et gulv. Derudover har legen også stor betydning. Når børnene oplever, at der er noget, der lykkes i legen, giver det børnene lyst til at lære mere, forklarer personalet. Som noget nyt er personalet begyndt at arbejder lidt mere med gruppeopdeling i forbindelse med aktiviteter, ligesom de også laver aktiviteter for storbørnsgruppen. Bestyrelsesformanden giver udtryk for, at børnene får et godt fundament at bygge videre på. De bliver ikke belært, men de er blevet set og hørt, så de kan klare sig i andre sammenhænge. Det er robuste børn. Personelt tilføjer, at de har fået tilbagemelding fra en skole, at børnene fra Tommelise klarer sig godt i sociale sammenhænge.

9 Relationer fællesskab: Personalet fortæller, at det er let at få en ven i Tommelise. Alle børn føler sig som en del at et stort fælleskab og kan lege sammen på tværs af alder og køn. Reglen er, at alle kan lege med alle. Denne sætning siger de voksne ofte til børnene, og det er blevet den fortælling, som børnene gør sig umage for at efterleve. Personalet pointeret, at ingen børn skal føle sig afviste, og ingen skal kæmpe for sin plads. Da vuggestuebørnene er kommet ind i garderoben, iagttager vi, at børnene er meget optaget af at hjælpe hinanden. Der er specielt en pige, der hjælper en mindre pige med at få flyverdragten af og hænge den på plads, og hun hjælper en lidt større pige med at få hjemmesko på. En voksen kommenterer: Du er vel nok dygtig til at hjælpe i dag. Også i børnehaven oplever vi, at børnene gerne vil lave noget i fælleskab. I skoven vil en gruppe af børnene gerne løbe samlet ned af stien. Den voksne går hen og viser, hvor de kan starte, hvorefter hun går tilbage igen. Den voksne spørger, om børnene er klar og de råber jaaa. Børnene løber hen ad stien, hvor de blandt andet skal hoppe og kravle over tre grene. Den voksne synger galop galop, børnene løber afsted, og da de er nede, - synger den voksne: Stoop. Deltagelse, indflydelse og selvhjulpenhed Under vores iagttagelser oplever vi stor respekt omkring barnets følelser og behov. Da børnehavebørnene er ved at tage tøj på i garderoben, kommer en pige ind fra legepladsen. Hun vil gerne have sin jordbærhue på i stedet for den hue, som hun har fået på. Den voksne spørger: Har du jordbærhuen med? Jeg har ledt efter den og kan ikke finde den, men måske du selv kan. Den voksne tager kurven ned, og de kigger sammen i kurven. Pigen tager et net, der hænger på hendes knage. Den voksne siger: Det er en god idé at kigge i den, måske du er bedre til at lede end mig?. Pigen får god tid til at lede i nettet. Hun tager et par sokker op. Den voksne: Det er sokker, - dem kan man vist ikke have på hovedet. De griner sammen, og pigen accepterer, at hun ikke har jordbærhuen med. En af vuggestuedrengene er lidt ked af det, da de skal til at spise. Han får en hånd af den voksne og hjælper med at give de andre børn mad. Den voksne laver også en tallerken til ham og stiller den på bordet, ligesom hun hælder mælk i hans glas. Drengen siger nej, og den voksne siger: Nu gør jeg det bare klar til dig, så kan du sidde ved mig, indtil du er klar til at spise. Som tidligere nævnt agerer de voksne som rollemodel. Dette ser vi på legepladsen, hvor den voksne fejer terrasse, og hvor børnene vælger at deltage. På et tidspunkt mangler de en spand til at feje sand op i, og

10 sammen går den voksne og børnene ud for at finde en spand. De samarbejder om at få sandet op i spanden og tømme den i sandkassen. Der er kun meget få konflikter på legepladsen, men på et tidspunkt er der en vuggestuepige, der slår en dreng med en skovl. Den voksne tager skovlen og siger: Du må ikke slå, så tager jeg skovlen. Hun tager den grædende dreng ind til sig og sætter sig på hug, hvor hun får øjenkontakt med pigen. Du må altså ikke slå, så bliver de andre børn kede af det. Institutionen har fokus på at skabe robuste børn, der kan selv. Dette iagttager vi bl.a. da vuggestuebørnene skal ind. Børnene sætte sig på måtten uden for indgangsdøren, hvor de selv skal tage støvlerne af. De får lidt hjælp og guides, så de selv kan klare opgaven. En enkelt dreng er lidt ulykkelig, og den voksne siger: Kom, - jeg hjælper lige dig, - en anden dreng stikker af, men bliver fanget med en kærlig hånd. Han guides sprogligt af den voksne, og det lykkes også ham at få støvlerne af. Børnene tager støvlerne i hånden og går ind til deres garderobe. I skoven fortæller den voksne, at børnene selv skal øve i at komme op og ned, når de klatrer. De guider børnene verbalt og hjælper selvfølgelig, hvis børnene har brug for det. På et tidspunkt, hvor børnene har brugt lang tid på det døde pindsvin, som de har fundet på vej hjem fra skoven, siger den voksne: Hov, - nu tror jeg, at jeg kan dufte pastaretten. Hun begynder at gå, og børnene følger efter. Børnene får tid til at undersøge og opleve, og på intet tidspunkt bliver der skyndet på dem. Konklusion På baggrund af observationer på det uanmeldte besøg, dialogerne på tilsynsmødet samt gennemgang af institutionens dokumenter er det UdviklingsForums vurdering, at børnehaven lever op til Fredericia Kommunes godkendelseskriterier for privat institutioner. Med venlig hilsen Karin Lykke, konsulent, UdviklingsForum

11 Bilag: Tema Børn og areal a. Antal faktiske indskrevne børn fordelt på 0-2 årige og 3-6 årige b. Det antal indskrevne børn, som institutionen er godkendt til på børn på 0-2 årige og 3-6 årige c. Dokumentation for at rummene i daginstitutionen må anvendes til at drive institution fra. Her kan dokumentation fra teknisk forvaltning (de bilag institutionen blev godkendt på) anvendes. d. Dokumentation på gennemført legepladstilsyn (seneste udgave) Kommentar Måned 0-2 år 3-6 år Enheder Sep Okt Nov Dec Jan Feb Marts April Maj Juni Juli Aug Sep Institutionen er af Fredericia kommune godkendt til 10 vuggestuebørn og 20 børnehavebørn i alt 40 flekspladser. Dokumentation foreligger. Dokumentation foreligger. Sidste legepladseftersyn var d. 26. maj 2015.

12 Pædagogisk læreplan mv. e. Virksomhedsplan, læreplan, forældrepjece mv. Dokumentation foreligger Har institutionen en skriftlig/ mundtlig f. politik for inkluderende læringsmiljøer Det er indeholdt i ovenstående. g. politik for arbejdet med sprog Det er indeholdt i ovenstående. h. beredskabsplan for seksuelle overgreb Der henvises til Fredericia Kommunes beredskabsplan til forebyggelse, opsporing og håndtering af sager med vold og seksuelle overgreb mod børn & unge. i. procedure i forhold til underretning Underretningssager vendes med lederen og tages op på personalemøde. Medarbejdere j. Oversigt over lederens og medarbejdernes stilling, uddannelse, ugentlig timetal, anciennitet i huset k. Opgørelse over leder og medarbejderes samlede sygefravær fordelt pr. måned for de sidste 12 måneder l. Oversigt over alle medarbejderes deltagelse i kurser/ efteruddannelse de sidste 12 måneder herunder grundkursus i livreddende førstehjælp m. Indhenter institutionen børne- og straffeattester på alle nye medarbejdere? Pædagogtimer: 98 ugentlige timer incl. ledelse. Medhjælpertimer: 73 ugentlige timer Køkkenassistent: 22,5 ugentlige timer Der har samlet været 116 sygedage det sidste år. Der har ikke været afholdt kurser det sidste år. Der indhentes børneattester på alle nyansatte.

13 n. Gennemfører institutionen MUS for alle medarbejdere? Med hvilket interval? Der har sidst været afholdt MUS i maj/ juni Der planlægges nye MUS primo o. Dato for gennemførelse af seneste APV? Der foreligger ingen APV Forældre p. Gennemfører institutionen skriftlig forældretilfredshedsundersøgelse? q. Institutionens frokostordning, herunder dato for seneste afstemning i forældregruppen vedrørende frokostordning Der gennemføres ikke forældretilfredshedsundersøgelser. Der er kostordning i institutionen som en del af Rudolf Steiner konceptet. Der afholdes ikke valg?????

Udkast til tilsynsrapport

Udkast til tilsynsrapport Udkast til tilsynsrapport privatinstitutionen Gaia, 7000 Fredericia 10. juli 2014 Hermed sendes udkast til rapport. I bedes venligst sendes os jeres udtalelse og kommentarer til rapporten snarest muligt

Læs mere

Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Arken, 7000 Fredericia. 4. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsmøde

Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Arken, 7000 Fredericia. 4. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsmøde Tilsynsrapport 4. november 2016 Privatinstitutionen Arken, 7000 Fredericia Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune. Med hensyn

Læs mere

Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Sct. Knuds Børnehave, 7000 Fredericia. 10. november Baggrund. Uanmeldt besøg.

Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Sct. Knuds Børnehave, 7000 Fredericia. 10. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsrapport 10. november 2016 Privatinstitutionen Sct. Knuds Børnehave, 7000 Fredericia Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune.

Læs mere

Efterfølgende har Dagmargården på anmodning tilsendt UdviklingsForum alle de for tilsynet relevante dokumenter. Det drejer sig om

Efterfølgende har Dagmargården på anmodning tilsendt UdviklingsForum alle de for tilsynet relevante dokumenter. Det drejer sig om ilsynsrapport privatinstitutionen Dagmargården, Dalegade 12 14, 7000 Fredericia 5. marts 2012. Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum i opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia

Læs mere

vedrørende privatinstitutionen Skansevejens børnehave, Skansevej 24, 7000 Fredericia

vedrørende privatinstitutionen Skansevejens børnehave, Skansevej 24, 7000 Fredericia Tilsynsrapport vedrørende privatinstitutionen Skansevejens børnehave, Skansevej 24, 7000 Fredericia 10. september 2013 Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen,

Læs mere

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 Børnehus: Kastaniebakken Dato: 11. nov. 2013, kl.10.30-14.00 Tilsynskonsulent:Eva Engedal Hvad har vi fokus på? Institutionens virksomhedsplan og

Læs mere

Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Villa Gaia, 7000 Fredericia. 4. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsmøde

Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Villa Gaia, 7000 Fredericia. 4. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsmøde Tilsynsrapport 4. november 2016 Privatinstitutionen Villa Gaia, 7000 Fredericia Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune. Med hensyn

Læs mere

Privatinstitutionen Skansevejens børnehave, 7000 Fredericia

Privatinstitutionen Skansevejens børnehave, 7000 Fredericia 4. november 2016 Tilsynsrapport Privatinstitutionen Skansevejens børnehave, 7000 Fredericia Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune.

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Rønne Børneasyl, Adresse: Damgade 5 3700 Rønne Telefon: 56 95 18 82 Leder: Alexandra Jespersen Tilsynsdato: 3. oktober 2012 Tidligere

Læs mere

Forslag til justeret model for. tilsyn med privatinstitutioner i Fredericia. Kommune. pr. februar 2014

Forslag til justeret model for. tilsyn med privatinstitutioner i Fredericia. Kommune. pr. februar 2014 Forslag til justeret model for tilsyn med privatinstitutioner i Fredericia Kommune pr. februar 2014 UdviklingsForum februar 2014 - forslag Indhold Tilsynets retsgrundlag...3 Snitflade mellem UdviklingsForum

Læs mere

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Børnehus: Gøngehuset Dato: 11. april 2014 kl.8-10.30 Tilsynskonsulent: Eva Engedal Børneområdet skal hvert år gennemføre

Læs mere

Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Dagmargården, 7000 Fredericia. 4. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsmøde

Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Dagmargården, 7000 Fredericia. 4. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsmøde Tilsynsrapport 4. november 2016 Privatinstitutionen Dagmargården, 7000 Fredericia Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune. Med

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Vores Børnehave Adresse: Hovedgade 51, Snogebæk, 3730 Nexø Telefon: 56 93 23 24 Leder: Lotte Madsen Tilsynsdato: 11. november 2012

Læs mere

vedrørende privatinstitutionen Villa Gaia, Bøgevej 7, Taulov, 7000 Fredericia

vedrørende privatinstitutionen Villa Gaia, Bøgevej 7, Taulov, 7000 Fredericia Tilsynsrapport vedrørende privatinstitutionen Villa Gaia, Bøgevej 7, Taulov, 7000 Fredericia 29. april 2012. Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen,

Læs mere

vedrørende privatinstitutionen Eventyrhuset, Prangervej 67, 7000 Fredericia

vedrørende privatinstitutionen Eventyrhuset, Prangervej 67, 7000 Fredericia Tilsynsrapport vedrørende privatinstitutionen Eventyrhuset, Prangervej 67, 7000 Fredericia 13. september 2013 Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen,

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Naturbørnehaven Lillegryn, Adresse: Østermarievej 4 B, Ibsker 3740 Svaneke Telefon: 56 49 71 69 Leder: Ida Gro Hansen Tilsynsdato:

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Liden Stina Adresse: Soldalen, Maegårdsvej 4, Olsker, 3770 Allinge Telefon: 56 96 91 91 Leder: Isa Maegaard Dam Tilsynsdato: 5.

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Børnebakken Adresse: Østergade 25, 3720, Aakirkeby Telefon: 56 93 25 04 Leder: Steen Noer Tilsynsdato: 15. november 2012 Tilstede

Læs mere

Opgangen: Her er nyrenoveret, nymalet og lyst. På hver etage hænger to rammer, hvoraf den ene er tom. Det giver et lidt ufærdigt indtryk.

Opgangen: Her er nyrenoveret, nymalet og lyst. På hver etage hænger to rammer, hvoraf den ene er tom. Det giver et lidt ufærdigt indtryk. Tilsynsrapport privatinstitutionen Dagmargården, 7000 Fredericia 26. september 2014 Rapporten er udarbejdet på baggrund af uanmeldt tilsynsbesøg 15. maj 2014, tilsynsmøde 16. juni 2014, udkast til tilsynsrapport

Læs mere

Tilsyn for private daginstitutioner

Tilsyn for private daginstitutioner Tilsyn for private daginstitutioner Tilsyn 2018 Tilsynsrapport for: Børnehaven.com Dato for tilsyn: den 7. november 2018 Deltagere: Kristina Holt, leder Inger Lenau, pædagog Sara Lystlund, pædagogmedhjælper

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud

Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Løvfrøen Nylars Adresse: Bøgevej 11, 3720 Nylars Telefon: løv56 97 13 63 Leder: Lene Reiths Tilsynsførende: Faglig konsulent Lene

Læs mere

Lagkagefaddet: Trivsel for børn, personale og forældre

Lagkagefaddet: Trivsel for børn, personale og forældre Lagkagefaddet: Trivsel for børn, personale og forældre 1. lag: Omsorg og tryghed 2. lag: nærværende voksne, nære relationer, fællesskaber respektere det enkelte barn skabe rum og tid til nærvær give barnet

Læs mere

Dato for tilsynsbesøget 21/ i tidsrummet 9,20-11,30

Dato for tilsynsbesøget 21/ i tidsrummet 9,20-11,30 Uanmeldt tilsyn Institution Marthagården Status Selvejende (selvejende/kommunal/privat) Adresse Peter Bangsvej 12 Leder Gitte Friis Normerede pladser 0-3 år 38 Normerede pladser 3-6 år 68 Pædagogisk konsulent

Læs mere

Tilsynsrapport. Institution: Yggdrasil Fribørnehave. Dato for tilsyn: 20 marts 2014

Tilsynsrapport. Institution: Yggdrasil Fribørnehave. Dato for tilsyn: 20 marts 2014 Institution: Yggdrasil Fribørnehave Tilsynsrapport Dato for tilsyn: 20 marts 2014 Tilstede ved tilsynsdialogen: Dagmar Knudsen leder. Esben Tøttrup, skolebestyrelsesmedlem. Katarina Dominiak forældrerådsrep.

Læs mere

Udkast til tilsynsrapport

Udkast til tilsynsrapport Udkast til tilsynsrapport vedrørende privatinstitutionen Villa Gaia, Bøgevej 7, Taulov, 7000 Fredericia September 2013 Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen,

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Naturbørnehaven i Hasle Adresse: Fælledvej 47 C, 3790 Hasle Telefon: Leder: Annemarie Conrad Tilsynsdato: 15. november 2012 Tidligere

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Troldhøj Adresse: Havnegade 44-46, 3730 Nexø Telefon: 56 49 40 22 Leder: Ingrid Tilsynsdato: 12. november 2012. Tidligere tilsyn:

Læs mere

9. UdviklingsForum sammenfatter tilsynet (det uanmeldte tilsyn og tilsynsmødet).

9. UdviklingsForum sammenfatter tilsynet (det uanmeldte tilsyn og tilsynsmødet). Tilsynsrapport Den selvejende privatinstitution Dagmargården, 7000 Fredericia 12. maj 2015 Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune.

Læs mere

Dato for tilsynsbesøget Den 8/ i tidsrummet 9,10-10,30. leder Sophia Gravenhorst deltog i tilsynet.

Dato for tilsynsbesøget Den 8/ i tidsrummet 9,10-10,30. leder Sophia Gravenhorst deltog i tilsynet. Uanmeldt tilsyn Institution Dansk Tysk Børnehus Status Privat (selvejende/kommunal/privat) Adresse Mariendalsvej 59 A-B Leder Sophia Gravenhorst Normerede pladser 0-3 år 12 Normerede pladser 3-6 år 44

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2017 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

Udkast til tilsynsrapport

Udkast til tilsynsrapport Udkast til tilsynsrapport Børnehuset Villa Gaia, 7000 Fredericia 24. april 2015 Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune. Med hensyn

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Spiren efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn i Spiren efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn i Spiren efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret,

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Tilsynsrapport Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Institutionens navn og adresse Aldersintegreret inst Markvænget Normeret børnetal

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Bølgen i efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn i Bølgen i efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn i Bølgen i efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret,

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Lillemyr Adresse: Kannikegårdsvej 17. Povlsker 3730 Nexø Telefon: 56 48 98 28 Leder: Birgit Dam Tilsynsdato: 6. november 2012 Tidligere

Læs mere

Institutionsleder/skoleleder Søren Falsig Teamleder/afdelingsleder Jette Møller Bestyrelsesformand: Susanne Bøgelund Bestyrelsesrepræsentanter:

Institutionsleder/skoleleder Søren Falsig Teamleder/afdelingsleder Jette Møller Bestyrelsesformand: Susanne Bøgelund Bestyrelsesrepræsentanter: Tilsynsrapport Institutionens navn: Thorlund Naturbørnehave- og vuggestue Dato for tilsynsmødet: 9. februar 2016 Daginstitutionschef: Merete Villsen Pædagogisk konsulent: Institutionsleder/skoleleder Søren

Læs mere

9. UdviklingsForum sammenfatter tilsynet (det uanmeldte tilsyn og tilsynsmødet).

9. UdviklingsForum sammenfatter tilsynet (det uanmeldte tilsyn og tilsynsmødet). Tilsynsrapport Privatinstitutionen Eventyrhuset, 7000 Fredericia 12. maj 2015 Eventyrhusets kommentar og rettelser til tilsynsrapporten 23/4-2015. Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Drejebog for tilsynsbesøg og Tilsynsrapport for dagtilbud

Drejebog for tilsynsbesøg og Tilsynsrapport for dagtilbud Furesø Kommune Drejebog for tilsynsbesøg og Tilsynsrapport for dagtilbud Dagtilbud: Farum Skovbørnehave Deltagere i tilsynssamtale: Grethe Teilmann Toustrup, leder og Stina Hendrup, pædagogisk konsulent

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

KlConsult. Forud for tilsynsmødet har institutionen på anmodning tilsendt KlConsult relevante dokumenter.

KlConsult. Forud for tilsynsmødet har institutionen på anmodning tilsendt KlConsult relevante dokumenter. Tilsynsrapport 5. oktober 2017 Privatinstitutionen Dagmargården, 7000 Fredericia Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af KlConsult på opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune. Med hensyn

Læs mere

Pædagogisk læreplan Bestyrelsesformand: Ole Tranberg

Pædagogisk læreplan Bestyrelsesformand: Ole Tranberg Pædagogisk læreplan 2015-2017 Børnehaven Sølyst 1 Børnehaven Sølyst April 2015 Leder: Anny Hansen Underskrift: Bestyrelsesformand: Ole Tranberg Underskrift: Børnehaven Sølyst 2 Evaluering Læreplanen Børnehaven

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret,

Læs mere

Velkommen i børnehaven

Velkommen i børnehaven Velkommen i børnehaven I Børnehuset Kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på De voksne på stuen

Læs mere

Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Eventyrhuset, 7000 Fredericia. 11. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsmøde

Tilsynsrapport. Privatinstitutionen Eventyrhuset, 7000 Fredericia. 11. november Baggrund. Uanmeldt besøg. Tilsynsmøde Tilsynsrapport 11. november 2016 Privatinstitutionen Eventyrhuset, 7000 Fredericia Baggrund Tilsynsrapporten er udarbejdet af UdviklingsForum på opdrag af Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune. Med

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Fuglegårdsvej 19 2820 Gentofte Tlf. 39682827

VELKOMMEN TIL. Fuglegårdsvej 19 2820 Gentofte Tlf. 39682827 VELKOMMEN TIL Fuglegårdsvej 19 2820 Gentofte Tlf. 39682827 Velkommen til Bakkegårdens Børnehave - og det vi i forældrebestyrelsen synes er en mægtig god børnehave. Denne brochure er lavet med det formål

Læs mere

Indhold. Lidt om Rønnehuset s. 2. Pædagogisk målsætning s. 3. Rønnehusets dagligdag s. 6. Forældresamarbejde s. 8. Studerende s. 9

Indhold. Lidt om Rønnehuset s. 2. Pædagogisk målsætning s. 3. Rønnehusets dagligdag s. 6. Forældresamarbejde s. 8. Studerende s. 9 Indhold Lidt om Rønnehuset s. 2 Pædagogisk målsætning s. 3 Rønnehusets dagligdag s. 6 Forældresamarbejde s. 8 Studerende s. 9 Praktiske oplysninger s. 10 Se også vores hjemmeside for yderligere oplysninger

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Børnehaven SKOVTROLDEN Holmen 8, Bjerre, 8783 Hornsyld. Tlf 75681602 email: skovtrolden@hedensted.dk

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Tilsynsrapport Børnehuset Arresø

Tilsynsrapport Børnehuset Arresø Tilsynsrapport Børnehuset Arresø April 2019 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Pædagogisk tilsyn i Halsnæs Kommune Byrådet i Halsnæs Kommune er forpligtet til at føre tilsyn med dagtilbud, jfr. Bekendtgørelse

Læs mere

Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset

Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset Tilstede: Forældrerepræsentant: Pædagog: Pædagogisk leder: Klyngeleder: Pædagogisk konsulent: Sociale relationer Positiv voksenkontakt hver dag Alle børn har ret til

Læs mere

Faglig dialog. Selvregistrering. Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats

Faglig dialog. Selvregistrering. Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats Selvregistrering Faglig dialog Sociale relationer - barn/voksenkontakten arbejdet med sociale relationer. Dette kommer f.eks. til udtryk ved: Børn og voksne bliver budt godmorgen med smil og øjenkontakt.

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 1 Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 2 Den daglige pædagogiske praksis i Vuggestueafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Periode: Efterår 2018 Dagtilbud: Mariehønen Daglig leder: Signe Dall Krossøy Dato og tidspunkt: 3. januar 2019 Konsulent: Susanne Søholt Hvilke

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Tilsyn i Dagtilbud Hillerød Kommune Politiske mål (Udfyldes af leder): Institutionens navn: Børnehuset Labyrinten

Tilsyn i Dagtilbud Hillerød Kommune Politiske mål (Udfyldes af leder): Institutionens navn: Børnehuset Labyrinten Dato for uanmeldt tilsyn: 29.10.2018 Dato for anmeldt tilsyn: 15.11.2018 Tilsynsførende konsulent: Pia Charlotte Olsen Dagtilbudsrådsrepræsentant/formand for bestyrelse: David Aagaard Institutionens navn:

Læs mere

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Kære forældre På Nørre Aaby skole har vi Tidlig SFO fra 1. marts. I daglig tale kalder vi det Mini SFO. I denne folder vil vi præsentere jer for vores intentioner

Læs mere

Tilsyn for kommunale daginstitutioner

Tilsyn for kommunale daginstitutioner Tilsyn for kommunale daginstitutioner Tilsyn 2018 Tilsynsrapport for: Fjellerup Dato for tilsyn: den 15. november 2018 Deltagere: Tilde Aoude, pædagog afdelingsleder Palle Dausell er sygemeldt og deltog

Læs mere

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Tilsynsrapport Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Institutionens navn og adresse Højgårdens børnehave Højgårdsvej 26 9640 Farsø

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Periode: Efterår 2018 Dagtilbud: Frugthaven, børnehaven Daglig leder: Dennis Langelund Clemmensen Dato og tidspunkt: 12. november 2018, fra ca.

Læs mere

Tilsyn i Dagtilbud Hillerød Kommune Politiske mål (Udfyldes af leder): Dato for uanmeldt tilsyn: Institutionens navn: Eventyrhuset

Tilsyn i Dagtilbud Hillerød Kommune Politiske mål (Udfyldes af leder): Dato for uanmeldt tilsyn: Institutionens navn: Eventyrhuset Dato for uanmeldt tilsyn: 28.06.2018 Dato for anmeldt tilsyn: 02.07.2018 Tilsynsførende konsulent: Pia Charlotte Olsen Dagtilbudsrådsrepræsentant/formand for bestyrelse: Institutionens navn: Eventyrhuset

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Uanmeldt tilsyn den 6. november 2017 Margrethelyst Børnehave

Uanmeldt tilsyn den 6. november 2017 Margrethelyst Børnehave Uanmeldt tilsyn den 6. november 2017 Margrethelyst Børnehave Indholdsfortegnelse Formalia...3 Deltagere i tilsynet...3 Indledning...3 Forhold vedrørende kvalitetsrapporten...3 Forhold vedrørende hygiejne

Læs mere

Tilsynsrapport. Uanmeldte tilsyn. Faktuelle oplysninger. Dato for tilsynsbesøget Institutionsbeskrivelse

Tilsynsrapport. Uanmeldte tilsyn. Faktuelle oplysninger. Dato for tilsynsbesøget Institutionsbeskrivelse Center Børn og Unge Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Tilsynsrapport Journalnr: 28.09.00-K09-8-17 Ref.: Mathilde Egelund Rasmussen Dato: 21-05-2019 Uanmeldte

Læs mere

Hverdagen i dit barns daginstitution

Hverdagen i dit barns daginstitution Hverdagen i dit barns daginstitution 2 Indhold Hverdagen i dit barns daginstitution... 1 Hvad er en daginstitution?... 3 Derfor er det vigtigt at gå i daginstitution... 3 Hverdagen i daginstitutionen...

Læs mere

Gruppestørrelse og aldersopdeling 36 men vi har plads til 38

Gruppestørrelse og aldersopdeling 36 men vi har plads til 38 Guldæblet, Rudolf Steiner Børnehus Ågerupvej 24 Ågerup 4000 Roskilde Dagtilbud Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Sagsnr.

Læs mere

Iagttagelser vedr. børne- og læringsmiljøet udfyldes af konsulenten ved tilsynsbesøget. Gruppestørrelse og aldersopdeling

Iagttagelser vedr. børne- og læringsmiljøet udfyldes af konsulenten ved tilsynsbesøget. Gruppestørrelse og aldersopdeling Brorlil og Søsterlill Linkøpingvej 181 4000 Roskilde Dagtilbud Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Pædagogisk tilsyn, 23.

Læs mere

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017.

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Storegruppen, - årgang 11/12 interviewes af deres primærpædagog: Drengenes svar/pigernes svar Formålet med børneinterviewet har været at få

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Så er vi godt i gang med 2017 og hermed det sidste nye herfra Regnbuen. Vi er rigtige glade for vores nye institution/lokaler og vi er ved at komme på plads. Vi indretter

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 4.FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 6 2 af 7 1. INTRODUKTION

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: - sikre at der er plads til at udfolde sig på fysisk. - tilbyde forskellige bevægelseslege,sanglege,hoppelege.

Læs mere

God stemning og deltagende voksne giver et godt læringsmiljø for de yngste børn.

God stemning og deltagende voksne giver et godt læringsmiljø for de yngste børn. Tilsyn 2013 Tilsyn Børnehuset Atlantis 2013. I tilsynet 2013 har vi øje for behovet for kompetenceudvikling i forhold til læreplansarbejdet. Har institutionerne de fornødne kompetencer til at arbejde med

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Børnemiljøvurdering

Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Børnemiljøvurdering Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Vores fokus i forbindelse med indretningen i børnehaven har været at forsøge at skabe muligheder og rammer for læring, ved at etablere forskellige læringsmiljøer.

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Børnebakken Adresse: Østergade 25, 3720, Aakirkeby Telefon: Leder: Steen Noer Tilsynsdato: 15. november 2012 Tilstede ved tilsyn:

Læs mere

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Tilsynsrapport Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Institutionens navn og adresse Børnehuset Aalestrup Normeret børnetal 60 og

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Børnemiljøvurdering Filuren 2010

Børnemiljøvurdering Filuren 2010 Børnemiljøvurdering Filuren 2010 Ifølge Dagtilbudsloven skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig børnemiljøvurdering mindst hvert tredje år. Formålet med at der stilles krav til børnemiljøet i dagtilbud,

Læs mere

Anmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Adresse Finsensvej 83

Anmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Adresse Finsensvej 83 Anmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Vuggestuen Evigglad Adresse Finsensvej 83 Leder Anni Juul-Olsen Status (kommunal, selvejende, privat) Privat Normerede pladser 0-3 år 41 Normerede pladser

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Frie Midgården Adresse: Midgårdsvej 81, 3700 Rønne Telefon: 56 95 00 42 Leder: Kim Egemose Hansen Tilsynsdato: 14.november 2012

Læs mere

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 Børnehus: Bøgehøjen Dato:11. okt. 2012, kl. 11-14. Tilsynskonsulent: Eva Engedal Hvad har vi fokus på? Institutionens virksomhedsplan og børnehusets

Læs mere

Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018

Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018 Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018 Opsamling og tilbagemelding udarbejdet den 30. november 2018. Institutionens navn: Hyllebjerget Pædagogisk leder: Pia Borresen Tilsynsbesøget gennemført

Læs mere

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området. Periode: Efterår Dato for sidste årlige tilsyn: 18. august 2017

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området. Periode: Efterår Dato for sidste årlige tilsyn: 18. august 2017 Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Periode: Efterår 2018 Dato for sidste årlige tilsyn: 18. august 2017 Dagtilbud: Børnehuset Smølferne Daglig leder: Iman El-Faour Dato og tidspunkt:

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere