Lokal udviklingsplan for. Læssøesgades Skole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lokal udviklingsplan for. Læssøesgades Skole"

Transkript

1 Lokal udviklingsplan for Læssøesgades Skole December 2012

2 Skolens profil Læssøesgades Skole skolen for innovation og nye idéer Innovation handler for os om vores tilgang til læring. Tilgangen skal være kreativ, arbejdsformen er videndeling og produktet iværksætteri. Udfordringen er at ruste børnene til et samfund, som udvikler sig så hurtigt, at ingen ved, hvordan det ser ud om få år. Derfor skal unge mennesker uddannes til at være innovative. De skal tænke nyt, se muligheder og kunne omsætte ideer til læring og værdi. Ambitionen er at vi uddanner vores elever til at være på forkant som bidragsydere til samfundets udvikling med nye bæredygtige ideer. Læssøesgades Skole er en innovationsskole: Vi tænker læring og formidling på en ny måde. - læreren som facilitator, elever som hinandens mentorer med reel indflydelse. Vi inddrager virkeligheden. -undervisningen skal ud af skolen, ud af klassen, ud af bogen og ind i partnerskaber med de videregående uddannelser, erhvervs- og kulturlivet. Vi indretter til fremtiden. - Vi indretter et JA-kontor gør faglokaler til projektværksteder. Arbejder i fremtidslaboratorier, og eksperimentarier der understøtter kreative læringsprocesser. Vi lærer på mange måder, og det må gerne være sjovt. - Vi benytter en bred vifte af undervisningsmidler, som sætter de mange intelligenser og læringsstile i spil; bærbare computere til børnehaveklasserne, kaniner, smartboards, geder, byggeby, e-bøger og bålplads. Innovation bærer integrationen. - Skolens succes med integration har sin rod i børns samarbejde om læring og i medarbejdernes viden og erfaring. Når innovation er videndeling går forskellighed fra at være en del af opgaven til at være en del af løsningen. Innovation er vores mærkesag. Vi deler den med dagtilbud og FU-tilbud, vores gode naboer. Læring med innovation i et 0-18 års perspektiv er et væsentligt bidrag til vores fælles praksis. Den leder frem mod at 95 % af de unge vil gennemføre en ungdomsuddannelse.

3 Skolens værdigrundlag Medborgerskab Trivsel Kreativitet Udvikling Disse fire værdier lægger grunden til arbejdet på Læssøesgades Skole. Værdierne og de tilhørende formuleringer af stikord blev til i en spændende proces, der involverede skolens medarbejdere, elever, forældre og ledelse. Processen begyndte og blev afsluttet i skolebestyrelsen. Værdiprocessen følges op af handlinger, og skolens værdier er en del af vores hverdag. Værdierne er samlet i en pjece, med titlen en værdifuld hverdag. Skolens indsatsområder i Rull på Læssøesgades Skole og i lokaldistriktet 2. Tids- og handleplan for optag af 75 % af eleverne fra skoledistriktet i børnehaveklassen 3. Innovation. Vi virker i virkeligheden 4. Klasseledelse og teamsamarbejde 5. Det aktiverende udvidede forældresamarbejde Indsats nr. 1 Rum til leg og læring på Læssøesgades Skole og i lokaldistriktet Byrådet har vedtaget en projekteringsbevilling til etablering af nye bygningsmæssige rammer for indskolingen ved Læssøesgades Skole. Det betyder at indskolingsundervisningen samles med de to afdelinger af skolefritidsordningen i et nyt byggeri på Langenæs. Byggeriet placeres ved Langenæsstien 10 og nærmeste parkareal. Byggeriet indgår i et samlet børnebyggeri med Læssøesgades Dagtilbud og i et børnemiljø i tæt sammenhæng med Langenæsstiens Dagtilbud og Langenæsklubben fra fritids- og ungdomsskoleområdet. I forbindelse med ændringer af skolestrukturen har byrådet dog beslutte, at sætte Rull projektet på pause. Projektet ventes genoptaget i slutningen af december.

4 I forbindelse med projekteringen er der foregået en omfattende inddragelsesproces i forhold til lokalområdet, børn og unge i området, forældre, medarbejdere og ledelser. Indtil nu er der gennemført tre workshops, hvor der blev arbejdet med et visionære input til det programkatalog, der skal danne baggrund for arkitekternes egentlige projektering. 1 Børne- og ungemiljøets perspektiver, principper, organisering og struktur samt faciliteter. Denne workshop er tænkt i skala 1:500. Deltagerne var bl.a. nøglemedarbejdere fra skolen og de involverede institutioner. Workshoppen blev afholdt den 25. august. 2 Børne- og ungemiljøet i dets omgivelser. Skala 1:5000. Deltagere var bl.a. folk fra lokalområdet ledelser og nogle få nøglemedarbejdere. Workshoppen blev afholdt den 13. september. 3 Børne- og ungemiljøets indretning. Skala 1:50. Deltagerne bliver bl.a. nøglemedarbejdere fra skolen og de involverede institutioner. Workshoppen afholdes den 13. oktober kl Der vil måske blive afholdt endnu en workshop eller en proces i forbindelse med de tre planlagte ombygninger på skolen. Det drejer sig om, at faglokalerne flyttes fra 400 gangen til Solsikkehuset, om forbedring af pædagogisk læringscenter samt om udvidelse af hjørnelokalerne. Der er ikke gennemført en workshop for forældrene. Lokaldistriktet omfatter Frederiksbjerg, Langenæs og Mølleengen. I september 2011 blev der afholdt en indskolingsuge, hvor børnene i klasse på forskellig måde gav deres bud på, hvordan de kunne tænke sig, at fremtidens børnebyggeri kunne se ud, og hvad det skulle indeholde. Materialet fra denne uge indgår i programkataloget. Skolen har afholdt en kickoff konference om Det robuste barn den 8. september 2011 i samarbejde med FU, de to dagtilbud og de to selvejende institutioner i området. Konferencen er skildret i en reportage, der kan ses på skolens hjemmeside. I forbindelse med hele processen, de nævnte workshops samt kickoffkonferencen har skolen betonet sin profil som Skolen for innovation og nye ideer. Vi har samtidig hele tiden holdt fast i vores målsætning om at indskrive 75% af skoledistriktets børn i børnehaveklassen. Endelig har vi betonet målsætningen om at 95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.

5 Et pædagogisk programkatalog. Der er udarbejdet et foreløbigt udkast til programkatalog for børnebyggeriet i vores lokaldistrikt. Programkataloget beskriver med ord og illustrationer, hvad byggeriet skal indeholde i forhold til pædagogik og didaktik, fysiske rammer samt organisering. De indbudte entreprenører og arkitekter skal bruge Det pædagogiske Programkatalog som udgangspunkt for deres udformning af projektet. Udover Det pædagogiske Programkatalog udarbejdes der et byggeprogram, der beskriver den mere tekniske del af byggeriet. 4 Opmærksomhedspunkter. I forbindelse med Rull-processen har skolens ledelse identificeret 4 opmærksomhedspunkter i september 2011: 1. En skole i partnerskab med Langenæsklubben, Langenæsen, Børnely, Dagtilbudet Langenæsstien og Læssøesgades Dagtilbud. 2. Læssøesgades Skole skal markere sig som lokal skole på Frederiksbjerg, på Langenæs og i Mølleengen. 3. Læssøesgades Skole skal hænge endnu bedre sammen. Aktuelt er vi en skole med 2 SFOafdelinger, indskoling, udskoling, specialklasser og modtagelsesklasser. Fremadrettet skal vi forberede os på, at arbejdet i de to skolebygninger hænger tæt sammen. 4. De nye tider er begyndt. Vi skal allerede nu tage fat på den praksis, som skal komme til udtryk i de nye bygninger, og vi skal allerede nu i gang med at udforme den organisation, der skal fylde dem ud. Mål: Målet er at programkataloget gennemføres. Tiltag: Der gennemføres en konference i Lokaldistriktet som opfølgning på konferencen om det robuste barn. Denne gang er titlen: Det lærende barn, og konferencen gennemføres den 5. februar. Vi afventer at projektet genoptages. Når projektet går i gang igen, tager vi kontakt til Lone Toft og Nanna Calmar og inviterer dem til et møde i FU. Dette kan støtte FUs overblik over den fremadrettede proces, og FU kan få svar på de spørgsmål, der måtte være. Spørgsmål om specialpædagogik og dyrehold har været nævnt, som punkter, der bør tydeliggøres i forhold til programkataloget. Herefter videreformidles til skolebestyrelse, medarbejdere m.fl.

6 Tegn: Projektet genoptages forhåbentligt i december Evaluering: Beskrevet i programkataloget med aflevering af byggeri, samt pædagogisk aflevering og opfølgning. Indsats nr. 2 Tids- og handleplan for målsætningen om optag af 75 % af distriktets børn i børnehaveklasse Mål og status: Læssøesgades Skole har en målsætning om, at 75% af skoledistriktets børnehaveklassebørn begynder på Læssøesgades Skole i det skoleår, hvor det nye børnebyggeri står færdigt (2014/15?) Skoleår Mål Resultat 2010/11 50 % 48,2 % 2011/12 60 % 64 % 2012/13 65 %? 2013/14 65 %?

7 Tiltag: Tids og handleplan for distriktssamarbejdet Dato Målgruppe Aktivitet Forventet mål/delmål August Forældre Pædagoger, lærer og Information og September + Inst. ledelse deltager på dialog. Hvilken Oktober forældremøder i inst. skolegang tilbyder vi på Læssøesgades Inden staus/udvikli ngssamtaler i inst. September Lørdag 24-9 Personale Forældre og Børn Børnehaveklasse pædagoger skal besøge institutionerne dagligdagen. Informationsmøde åbent hus for kommende forældre. Bygget om omkring værksteder m.m. Plakat opsættes i dagtilbud og butikker. Oktober Personale Feedback til institutionerne om skolestart November febru ar 2013 December Forældre Personale Forældre og børn Informationsmøde. Drøftelse af forældrenes forventninger. Årsmøde for alle ansatte i distriktet om det lærende barn Julemarked Invitationer til dagtilbudene og området plakater m.m. Januar 2012 Forældre Indskrivning Invitationer til dagtilbudene m.m. plakater m.m. Skole? Skabe forbindelser. Pædagogerne skal kende LS og anbefale skolen til forældrene Kom og se, leg og lær. Prøv nogle sjove og spændende timer i din lokale skole. Dialog med forældre. Videndeling med mulighed for at justere pædagogik Information og dialog. Hvilke forventninger har forældrene? Nuværende og kommende forældre møder skolen i julestemning Ansvarlig NB SI + JBB + Mads SI + KB SI NB + KB Et bestyrelses medlem, medarbejd ere NB 15 medarbejd ere Julemarke dsudvalg PRgruppen 65 % indskrives Forældre og ledelse Opnået respons Fremmøde Opsamles via ledermøder

8 Løbende gennem skoleåret efterår/forår Børn og pædagoger Personale Læsevejleder Inklusion - medarbejd ere Dagtilbud Invitere storbørngrupperne med til Fællessamlinger e.l. på skolen OL Bæredygtighed Etablere netværk mellem de professionelle der arbejder med sprog Fælles studieuge/indskoling suge e.l. med dagtilbudene Børn og pædagoger bliver integreret på skolen inden skolestart. Vi lar os invitere ud. SI + JBB + indskoling Fokus på kommunikation (Se referat fra skolebestyrelsesweekend ideer til handlinger) Ide Handling Ansvarlig Klasserådsfolder -Bla med råd/fif/vejledning om klasseråd og forældrenetværk De gode historier skal frem Fremhæv skolens kvaliteter Traditionsoversigt/årskalender (hvad er specielt for skolen) Husk at beskrive de tiltag vi gør. Lave pjece-punkt på skolebestyrelsesmøde Lave kommunikations-strategi med retningslinier for kommunikation. (Hvem gør hvad hvornår.) Ajourføring og opdatering af hjemmeside. Udpeg/ansæt en presseansvarlig NB SI Ledelsen PR.gruppen/kommunikationsmedarbejdere. Vil gerne i medierne. udarbejdelse af plakater, pjecer m.m.

9 Samarbejdet i Lokaldistrikt Læssøesgade. Dagtilbud, selvejende institutioner, FU-tilbud samt skolen har udarbejdet et fælles komissorium for samarbejdet. Det ser således ud: Kommissorium for samarbejdet i Lokaldistrikt Læssøesgade. Distriktssamarbejdet tager afsæt i Århus Kommunes Vision for børn og unge politik : Glade, sunde børn og unge med selvværd Personligt robuste, livsduelige og kreative børn og unge, som har et højt fagligt niveau og er rustede til at møde fremtidens udfordringer Børn og unge, der oplever medborgerskab og bruger det Børn og unge, der deltager og inkluderer hinanden i fællesskaber Formålet med samarbejdet er At understøtte og fastholde et sammenhængende udviklingsforløb for børn og unge i lokalområdet i form af 0-18 års perspektivet den røde tråd. At sikre, understøtte og udvikle det tværfaglige samarbejde (lærer/pædagog/psykolog/socialrådgiver ) gennem fælles faglige opgaver og initiativer. At udvikle fælles forståelse og begrebsdannelse gennem kompetenceudvikling og i forbindelse med de forskellige indsatser og fokusområder. At understøtte og bidrage til 95% målsætningen gennem viden- og erfaringsdeling og tværfaglige aktiviteter og initiativer. At styrke og sikre det gode børneliv og samarbejdet mellem skole og småbørnsinstituitioner ved at støtte og bidrage til, at 75% af børnene i distriktet indskrives i bhv.-klasserne på Læssøesgades Skole.

10 Organisation Børn og Unges indslag i lokaldistriktet består af 2 selvejende dagtilbud: Børnehaven Langenæsen og Børnehaven Børnely 2 kommunale dagtilbud: Langenæsstien dagtilbud og Dagtilbud Læssøesgade Fritidscenter Horsensvej blandt andre Ungdomsskolen og Langenæsklubben Læssøesgades Skole Styregruppen består af de 4 dagtilbudsledere, FU-leder samt skoleleder. Styregruppen fastlægger strategier og overordnede handleplaner for indsatsen i distriktet. Styregruppen aftaler minimum 4 møder om året. Formandskabet vælges blandt og af styregruppens medlemmer. Valget finder hvert år ved det første møde efter sommerferien. Formandskabet sørger for indkaldelse og dagsorden i.f.m. styregruppens møder og sikrer, at der tages referat. Styregruppen nedsætter ad hoc udvalg, projektgrupper m.v. Styregruppen afholder årsmøde i distriktssamarbejdet, hvortil medarbejdere inviteres. Opgaver i Planlægning og afvikling af en fælleskonference/årsmøde for ledere og medarbejdere med afsæt i fordringen om fælles kompetenceudvikling onsdag den 14. november 2012 med temaet Det lærende barn. Planlægning og afvikling af 1 eller flere fælles arrangementer/aktiviteter om året for børn og unge i lokalområdet. I efteråret afholdes et idrætsstævne med deltagelse af børn fra indskolingen samt børn fra dagtilbud. Der arbejdes med andre fællesoplevelser for børn i dagtilbud og skole eksempelvis oplæsning. Udarbejdelse af en fælles indstilling for overgange i området, som sikrer pædagogisk kontinuitet i børnenes institutions- og skoleliv.

11 Der arrangeres besøg fra skolen i de enkelte børnehaver i dagtilbuddene, hvor skolen og evt. kommende forældre får lejlighed til at møde hinanden. Der kan arrangeres fælles teamsamarbejde mellem FU- tilbud og skole. Der kan inviteres til pædagogiske møder og arrangementer på tværs af tilbuddene i lokaldistriktet. I tråd med det foregående afsnit om formål med samarbejdet, er det desuden en oplagt mulighed at arbejde på fælles kompetenceudvikling for medarbejderne og ledere evt. med invitation af forældre. Det overvejes at nedsætte et koordineringsudvalg med deltagelse af repræsentanter for forældrebestyrelserne. Kommissoriet for distriktssamarbejdet opdateres/redigeres ved det første møde efter sommerferien. Vedtaget den 28. august 2012 Tegn Noteres og ses under rubrikken opnået respons i skemaet med tiltag. Konferencen den 5. februar gennemføres som planlagt, med godt fremmøde og en god reportage, der foreligger efter mødet. Der opsamles tegn på gode børnearrangementer og i øvrigt fra de skildrede opgaver fra komissoriet. Antal indskrevne elever efter den elektroniske indskrivning. Antal indskrevne elever pr. september 2013, samt procent indskrevne elever fra skoledistriktet. Evaluering Evaluering i forhold til mål, tegn, indsats og resultat sker i september måned.

12 Indsats nr. 3 Innovation. Vi virker i virkeligheden Status: Den 23. til den 30 marts 2012 gennemførte vi en studieuge om innovation. Skolens elever og pædagogiske medarbejdere var samlet på hold på tværs af klasser og klassetrin. Til hvert hold var der tilknyttet en ekstern samarbejdspartner, som havde til opgave at præsentere holdet for en opgave eller et udviklingsprojekt, der havde stor betydning for den pågældende organisation. Samarbejdspartnerne var Innovation Lab, AGF, Langenæsbageren, legepladsproducenten Uniqa, Danfoss Universe m.fl. Ugen resulterede i en række bemærkesesværdige prototyper, fremstillet af eleverne på de forskellige hold. Til langenæsbageren blev der udviklet en chokoladeæske udformet som regnbuen. Nogle klatresten udformet som bogstaver til Uniqa er sidenhen blevet sat i produktion. Studieugen er beskrevet i endog meget begejstrede vendinger an en repræsentant for Innovation Lab. Vi er faste deltagere i mange innovative tiltag lokalt og nationalt. Vi tilskriver det bl.a. vore gode medpartnerskaber med Young Enterprice - Fonden for Entreprenørskab, hvor vi bl.a. deltager i netværket NEIS Lego, hvor vi har deltaget i et undervisningsprojekt med prøveforløb for elever og lærere med Lego We Do. Innovation Lab samt nogle løst tilknyttede konsulenter. Vi har oprettet en forældredatabase, hvor forældre tilbyder hjælp på forskellige områder. ( Vi har fået nyt logo og nyt slogan til at understøtte arbejdet med vores profil. De to sidste punkter står som mål i sidste års udviklingsplan. Uddrag af referat fra kvalitetssamtalen på Læssøesgades Skole den 31. maj 2012: Innovation Skolen tror, at innovation ikke nødvendigvis er svaret på alle udfordringer, men også på at det er den rigtige retning. Det har været og er en læreproces for personale og ledelse, hvordan man lærer børn at virkeliggøre deres ideer så det skaber værdi. Der skal være faglige forudsætninger, sociale kompetencer, udfordringerne i at bruge samarbejdspartnere udefra og blive undervist af ikkeundervisere. Det skal vi lære, mens vi arbejder med det, skolen oplever at det samler medarbejderne, de er optagede af emnet, også af de spørgsmål, der ikke er fundet svar på endnu. Lærerne bliver mere og mere optagede af det. Der var noget trækken på skuldrene i starten, men det begynder at komme ind under huden, så det også kommer mere med i det daglige. Eleverne er gode til det, lærerne er barrieren.

13 Modtagelsesafdelingen har haft svært ved i første omgang at forklare børnene hvad innovation egentlig er, man er i gang med at afdække de kompetencer, børnene kommer med. SFO skal være primær tovholder i et indskolingsloop, hvor det er oplagt at innovation er en integreret del af det. En fundamental ting for at kunne være innovativ og arbejde kreativt er at have en solid faglig viden at arbejde ud fra. Vi kører projekter i nogle perioder og i andre er der anden undervisning. Vi tror på at dette fokus vil højne de målbare faglige områder, også fordi innovationsprincippet gør at børnene mærker at deres viden skal bruges i hverdagen for at løse de opgaver, de selv har fundet på, det er en god motivationsfaktor. Mål for dette års arbejde med innovation: 1. Fokus på skolens partnerskaber er det overordnede mål for Det er fastsat i kvalitetsrapporten. Her fremgår det, at opdyrkning og fokus på partnerskaber er noget, der skal læres. Vi skal lære at søge fondsmidler og på hvilke niveauer vi skal arbejde med dette. Det vil være oplagt at fokusere på Ny Nordisk Skole. 2. Alle elever på Læssøesgades Skole skal i år deltage i minimum 2 innovative forløb. 3. Vi skal være mere eksemplariske i vores arbejde, således at det i højere grad afspejler den vej vi vil med eleverne. 4. Vores vision om at virke i virkeligheden skal være kendt af skolens elever, medarbejdere, forældre og samarbejdspartnere. 5. Vi skal arbejde på at innovationsundervisningen i højere grad bliver en del af den almindelige undervisning i fag og i pædagogik, således at den ikke udelukkende har plads i emne og temauger. 6. Vi skal fortsætte med at profilere os som innovationsskole i offentligheden.

14 Tiltag: Ad 1 Vi udvider løbende vores netværk bl.a. via konsekvent deltagelse i fonden for entreprenørskabs aktiviteter. Som den ene af blot 2 folkeskoler var vi repræsenteret med en stand ved Danish entrepreneurship award i Fredericia en begivenhed med mennesker tilstede. Vi er af fonden inviteret til at levere oplæg ved skolebogsmessen i Århus i april. Vi er aktive deltagere i projekt innovation i folkeskolen Vi bliver inviteret ud til andre Århusianske folkeskoler for at dele ud af vores viden, konkret Katrinebjergskolen og Kragelundskolen. Vi kommunikerer aktivt på diverse platforme facebook, blog, hjemmeside og intra. Vi deltager løbende i innovationskonkurrencer. Ad 5 Den 10. november gennemførte vi en pædagogisk dag for lærere, pædagoger, administrative medarbejdere samt ledelsen. Lillian Rohde fra UC Viden i København holdt oplæg og var tovholder på et fire timer langt arrangement, der tog sigte på, arbejdet med innovation i skolens hverdag. Lillian tog udgangspunkt i en meget konstruktiv og enkel arbejdsmodel kaldet FIRE-modellen.. Feedback fra deltagerne var meget positiv. Innovationsudvalget vil følge op på dette arrangement. Ad 3 Innovationsudvalget har fra årets start iværksat arbejdet med målrettede forstyrrelser. Efter jul vil et andet projekt starte op, et projekt hvor innovationsudvalgets medlemmer på skift kommer rundt i alle klasserne, og laver et lille let forløb. Derudover vil vi dagsordensætte hvordan vi kan/skal lave innovative tiltag ifbm møder på skolen. Ad 4 Vi iværksætter en konkurrence for skolens elever i foråret hvor der vil være mulighed for at arbejde med vores vision på forskellig vis. Ad 1 Vi arbejder med at inddrage vores forældre ved at forbedre arbejdet med vores forældredatabase. Tegn Innovative processer udspiller sig på skolen. Vi får positiv feedback fra vores samarbejdspartnere.

15 Evaluering: Evaluering foregår i november/december 2013 i innovationsudvalg, storteam, elevråd samt skolebestyrelse. Indsats nr. 4 Klasseledelse og teamsamarbejde Status Skolen har besluttet at sætte fokus på vigtigheden af at lærere og pædagoger sætter rammer og retning for skolens børn og unge. Hvordan udøver vi god ledelse i forhold til børn i læringssituationer? Den ledelse, som bringer børnenes bedste ressourcer frem. Samtidig ser vi det som en nødvendighed at udvikle teamsamarbejdet på skolen. Teamet er den enhed, hvor medarbejdere og ledere henter styrke, inspiration og sprog til at udøve god ledelse. Teamet danner rammer for fællesskaber, refleksion og fælles handling. Skolen har været tilsluttet pilotprojektet Fokus på det der virker: Bæredygtige fællesskaber. Projektet foregik i samarbejde med Sabro Korsvejskolen, Hasselager Skole, Læssøesgades Skole samt Personale og Udvikling i Børn og Unge. Projektet involverede i første omgang fire teams på skolen. Det drejede sig om 3 lærerteams, der arbejdede med følgende klasser: En udskolingsklasse, storteamet om indskoling samt ungdomsklassen, der består af eleverne i de to ældste specialklasser. Desuden var ledelsesteamet involveret. I forbindelse med arbejdsmiljøcertificering har skolens MED-udvalg revideret skolens dialogkultur i februar Her er rammerne for godt teamsamarbejde beskrevet i afsnittet Vigtige spilleregler for teamsamarbejdet. Ledelsen har beskrevet: Fælles forberedelse og teamsamarbejde for lærere og børnehaveklasseledere på Læssøesgades Skole. Skriftet er drøftet med lærernes TR og TRS. Skolens arbejde med profilen Skolen for innovation og nye idéer vil bl.a. komme til udtryk i arbejdet med klasseledelse og teamsamarbejde. Hvilken ledelsesform og hvilket teamsamarbejde kan understøtte den innovative skole? Pilotprojektets formål var at inspirere medarbejdere og ledere på skolerne til at udvikle deres teamsamarbejde. Dette med henblik på at fremme bæredygtige fællesskaber, hvor trivsel, effektivitet og udvikling går hånd i hånd.

16 Erfaringerne fra projektet er bl.a. beskrevet i skriftet Fokus på refleksion og feedback Der er afholdt et fællesmøde mellem de involverede teams fra Læssøesgades Skole. Her søgte vi svar på spørgsmål som: Hvad har fungeret godt i projektet? Hvilke eksempler her I på at jeres team har ændret praksis? Hvordan høster vi frugterne af udviklingsarbejdet og viderefører de gode erfaringer til resten af skolen? Hvordan bruger du dit team i forhold til at skabe den gode klasseledelse? Er I tilfredse med jeres rolle i teamet? Hvordan er rollefordelingen i teamet? Ændres de? Er de fastlåste? Er i bevidste om jeres rolle? Hvordan arbejder i med de redskaber, som I er blevet præsenteret for? Benytter i jer af gensidig sparring og har I forsøgt jer med spørgsmålstyperne? Fællesmødet lagde op til et møde for alle i det pædagogiske personale. Her præsenterede projektdeltagerne deres erfaringer og anbefalinger til skolens øvrige lærere og pædagoger. Hver præsentation og hvert tema blev fulgt op og perspektiveret af Michael Martini. Ved skoleårsplanlægningen blev der formeret nye teams omkring én, to eller tre klasser. En del teams rummer både lærere og pædagoger. Mål At sætte fokus på god klasseledelse og på det gode teamsamarbejde. Hvad består det af, og hvordan fungerer det, når det fungerer godt? At styrke skolens lærere og pædagoger i at udøve god ledelse i forhold til børn, grupper af børn samt klasser. Ar udbrede erfaringerne fra pilotprojektet til alle skolens teams, og samtidig at gøre vore fælles erfaringer til grundlag for teamsamarbejdets ledelsesmæssige rammer.

17 Tiltag Konkrete handlinger i de nye klasseteam: På skoleårets første teammøde fastlægges en møderække. Der aftales hvem der er tovholder/ansvarlig (mødeleder) for hvert møde. Procedure for dagsorden aftales. Det fastlægges hvem der deltager i møderne hvornår (kan variere). For at strukturere refleksionen i teamet, vil mødeleder løbende afgøre, hvilke metoder der skal tages i anvendelse under mødet. Metoder kan findes i materialesamlingen Fokus på refleksion og feedback - i rammen af arbejdstidsaftalen. Materialet findes på lærerintra. Som eksempler på anvendte metoder kan nævnes: o Skema for dagsorden o Forventningsafstemning - På en skala o Spiralsamtale o Vi har altid et pædagogisk punkt o Vi o Indikatorer Teamet oplever at få en bedre dialog om svære emner. Teamet oplever at kvaliteten af refleksion i temaet forøges. Teamet oplever at effektivitet og trivsel øges. Teamet oplever at teammøderne er meningsfulde. Evaluering Teamet tager jævnligt en samtale om hvorledes mødestrukturen er og justerer, hvis det er nødvendigt. Fokus er især på dialogformer, hvorvidt de åbner for refleksion. Der gennemføres mindst én årlig teamsamtale med ledelsen.

18 Indsats nr. 5 Det aktiverende udvidede forældresamarbejde Status I referat fra kvalitetssamtalen fremgår det, at skolen ønsker at sætte fokus på forældresamarbejdet. Forældrenes tilfredshed med skolen er høj, og den er steget i de senere år.. Det fremgår af brugertilfredshedsundersøgelsen. Alligevel vil vi sætte os for, at forbedre dette arbejde og samarbejde. Forældrene er en afgørende vigtig samarbejdspartner og ressource. Samtidig er de en vigtig interessent, der har indflydelse og som også skal have indflydelse på skolen. Det sker bl.a. i skolebestyrelsen. Et godt forældresamarbejde på Læssøesgades Skole ses ikke blot som et godt samarbejde mellem forældrene og skolens medarbejdere og ledelse. Et godt samarbejde forældrene i mellem hører også med. Skolen understøtter dette ved at afsætte tid på alle forældremøder til dialog mellem forældrene, og ved at understøtte at der dannes klasseforældreråd, SFO forældreråd m.v. Skolen har gennemført et aktionslæringskursus vedr. forældresamarbejde med tosprogede forældre for pædagoger og lærere i de yngste modtagelsesklasser. Kurset er mundet ud i en ny praksis med forældremøder for tosprogede forældre med brug af sproggrupper, dialog og workshops. Skolen har nedsat en Tosprogs-task-force til støtte for tosprogede elevers læring. Skolen har gennemført et pælæ-møde med Beskrivelse af Børn og Unge politik Strategier for forældresamarbejde Rammer for mål og indhold i SFO og Ledelsens forventninger til aktiviteterne På skolebestyrelsens arbejdslørdag den 5. februar 2012 satte vi innovation og forældremøder på programmet. Overskriften var: Hvordan laver men et super spændende forældremøde? Bestyrelsen arbejdede ud fra KIE-modellen i det kreative rum det innovative rum og i det entreprenante rum. Arbejdet mundede ud i nogle konkrete planer for forældremøder. Skolebestyrelsen opsummerede efterfølgende, at det havde været en både lærerig og sjov dag med god styring. Den 27. februar arbejdede Pædagogisk Råd med forældresamarbejde ud fra forskellige vinkler: forældre, elever, lærere og pædagoger, tosprogede elever og forældre samt innovation.

19 Mål 1. Forældrene skal opleve kvalitet og sammenhæng i barnets hele dag 2. Bedre inddragelse af forældre til tosprogede elever 3. Bedre inklusion af forældre med høje ambitioner for deres børn Mål Tiltag Tegn Evaluering Bedre inddragelse af forældre til Mangfoldigheden skal afspejle sig i klasseforældreråd. Det skal kunne ses, at vi er en skole, der også inkluderer tosprogede tosprogede elever SFO forældreråd og bestyrelse elever Skolens intra skal tilrettes sproggrupper. Efteruddannelse af medarbejdere og brug af kompetencer. Forældrerollemodeller fra forskellige kulturer Udvikling af værktøjskasse til samtaler Forældre skal opleve kvalitet og sammenhæng i barnets hele dag og møder. Gode rammer for teams omkring flere klasser og medlærere og pædagoger Fælles forældremøder og skole- hjemsamtaler for lærere og pædagoger Vi opretter grupper på intra, så alle teammedlemmer får adgang til de samme oplysninger Fælles modtagelse af nye børn for lærere og pædagoger Fælles handleog elevplaner Fælles beskrivelse af børn ved henvendelse fra og til eksterne samarbejdspart nere Alle børn på de relevante årgange modtages i samtale med deltagelse af en lærere og en pædagog

20 Bedre inklusion af forældre med høje ambitioner for deres børn Videreudvikling af skolen for innovation med dannelse af partnerskaber og brug af forældrenetværk Samarbejde med ungdomsuddannelser og videregående uddannelser Lektiehjælp online ung til ung miljøer Brug af viden om læring og inddragelse, differentierede mødetider, læringsstile Unge mennesker som rollemodeller. Lad de dygtige elever komme til orde med inputs om udfordrende undervisning Mere holddannelse for ambitiøse elever, elever, der har lyst eller behov for kurser m.v. Vi sætter fokus på fagligheden i mødet med forældrene Dialog med forældrene om eleven styrke og robusthed, der pnåes i mødet med andre børn, sprog og kulturer Vi inviterer til dialog om faglighed og muligheder for udfordring af børnene Der etableres fora, hvor ambitiøse forældre møder ligesindede eksempelvis i forbindelse med særlige hold Vi fastholder de dygtige elever, som oplever arbejdsglæde og anerkendelse af deres præstation Evaluering sker i foråret Tegnene følges undervejs.

Lokal udviklingsplan for. Læssøesgades Skole

Lokal udviklingsplan for. Læssøesgades Skole Lokal udviklingsplan for Læssøesgades Skole December 2010 Skolens profil Læssøesgades Skole skolen for innovation og nye idéer Innovation handler for os om vores tilgang til læring. Tilgangen skal være

Læs mere

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup Maj 2013 Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup er: Børnehaven Regnbuen, Fjelsted Harndrup Skole (0.-6. klasse) og SFO Valhalla med fælles ledelse

Læs mere

Hurup Skoles. skole-hjemsamarbejde

Hurup Skoles. skole-hjemsamarbejde Hurup Skoles skole-hjemsamarbejde 16-03-2016 Skole-hjemsamarbejde Skolen anser et gensidigt forpligtende skole-hjemsamarbejde for at være den vigtigste forudsætning for, at eleven trives i skolen og opnår

Læs mere

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Indholdsfortegnelse Mål:.. 4 Fælles aktiviteter på alle skoler 5 Dansk som andetsprog som dimension i undervisningen. 5 Udvikling af tosprogede

Læs mere

Hurup Skoles. skole-hjemsamarbejde

Hurup Skoles. skole-hjemsamarbejde Hurup Skoles skole-hjemsamarbejde Dato 14-05-2014 Skole-hjemsamarbejde Skolen anser et gensidigt forpligtende skole-hjemsamarbejde for at være den vigtigste forudsætning for, at eleven trives i skolen

Læs mere

Notat. Børn og Unge-udvalget. Aarhus Kommune. Den 20. januar 2012

Notat. Børn og Unge-udvalget. Aarhus Kommune. Den 20. januar 2012 Notat Emne Til Beskrivelse af programkatalog -udvalget Den 20. januar 2012 Aarhus Kommune Indledning Dette notat beskriver hvorledes frem til nu har arbejdet med at tegne de pædagogiske principper for

Læs mere

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog undervisning i et specialiseret tilbud.

Læs mere

Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Årsmål 2012-2013 Status:

Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Årsmål 2012-2013 Status: Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Alle lærere har arbejdet med Læsning i alle fag på et dagkursus og på fællesmøder. Kurset var både teoretisk og med ideer til konkrete værktøjer. Efterfølgende

Læs mere

Baggrund. Målet med en indsats, der skal fremme differentiering på 0-18 års området, er at:

Baggrund. Målet med en indsats, der skal fremme differentiering på 0-18 års området, er at: Baggrund Medio 2008 blev der i Børn og Unge nedsat et arbejdsudvalg på tværs af den pædagogiske afdeling. Udvalget skulle på tværs af indsatser og projekter i Børn og Unge beskrive, hvordan differentiering

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole

Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole 2018-2020 Indledning: Denne Lokale Udviklingsplan fra 2018-2020 tager afsæt i allerede definerede målsætninger og handlinger på Samsøgades Skole. Dette på baggrund

Læs mere

Anerkendelse Fællesskab Lyst til at lære INDSKOLINGEN

Anerkendelse Fællesskab Lyst til at lære INDSKOLINGEN Anerkendelse Fællesskab Lyst til at lære INDSKOLINGEN Kære elever og forældre I denne folder kan I læse om, hvordan vi organiserer og vægter undervisningen i indskolingen på Haldum-Hinnerup Skolen. Vi

Læs mere

Lokal udviklingsplan for. Ellekær dagtilbud

Lokal udviklingsplan for. Ellekær dagtilbud Lokal udviklingsplan for Ellekær dagtilbud 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser i Område Viborgvej...

Læs mere

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Nedenstående er Glostrup skoles bud på operationalisering og indikatorer på, at de kommunalt besluttede mål for implementering af

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014

Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014 Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Lokal udviklingsplan for

Lokal udviklingsplan for Lokal udviklingsplan for Katrinebjergskolen 2016-2017 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger skærpet strategisk ramme for hele Børn og Unge... 3 2.2 Kulturforandring

Læs mere

Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik

Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik Den sammenfatning du sidder med er tænkt som et overblik over det arbejde, der er startet og i gang i Søndre - Hastrup-området. Området er i en fortløbende proces,

Læs mere

Lokal udviklingsplan for. Holme Skole og lokaldistrikt Holme / Rundhøj

Lokal udviklingsplan for. Holme Skole og lokaldistrikt Holme / Rundhøj Lokal udviklingsplan for Holme Skole og lokaldistrikt Holme / Rundhøj 2016-2017 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger skærpet strategisk ramme for hele

Læs mere

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Skole og daginstitutioner mødes på ledelsesniveau i oktober måned, for at evaluere sidste overlevering, udvikling af vores samarbejde, vores kommunikation,

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Mellemtrinnet (4.-6. årg.) har fri kl. 14.30 fire dage om ugen og kl. 15 en dag om ugen. Dagen til kl. 15 kan ses på elevernes skema.

Mellemtrinnet (4.-6. årg.) har fri kl. 14.30 fire dage om ugen og kl. 15 en dag om ugen. Dagen til kl. 15 kan ses på elevernes skema. Nyhedsbrev juni 2014 Folkeskolereformen 7 Sct. Jørgens Skole Helligkorsvej 42A 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 44 00 E-mail: sctjorgensskole@roskilde.dk www.sctjorgensskole.roskilde.dk 27. juni 2014 Kære forældre

Læs mere

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Nyt læringstilbud i Tranbjerg I Tranbjerg er der et veludbygget samarbejde mellem lokalområdets forældre, institutioner og foreninger. Samarbejdet er særligt udpræget

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Udviklingsplan 2018 Ejby skole

Udviklingsplan 2018 Ejby skole Udviklingsplan 2018 Ejby skole Første udkast til udviklingsplan skal være færdigskrevet d. 29.01.2018 og den endelig udgave skal være færdig d. 01.04.2018 Udviklingsplaner skal over tid placeres i Indsigt.

Læs mere

Fælles skolebeskrivelse. Tema 1: Læring og faglig udvikling

Fælles skolebeskrivelse. Tema 1: Læring og faglig udvikling Fælles skolebeskrivelse Skolebestyrelse, medarbejdere og ledelse har arbejdet med Fælles Skolebeskrivelse ved at finde eksempler fra praksis inden for de enkelte temaer. Desuden har man i nogle af temaerne

Læs mere

Udviklingskontrakt 2018 for Landsbyordningen Ejer Bavnehøj

Udviklingskontrakt 2018 for Landsbyordningen Ejer Bavnehøj Udviklingskontrakt 2018 for Landsbyordningen Ejer Bavnehøj I udviklingskontrakten fremgår det, hvilke udviklingsmål vi skal arbejde med i årets løb. ene viser både, hvordan vi bidrager til realiseringen

Læs mere

IDEKATALOG MED 30 HANDLINGER TIL AT STYRKE FORÆLDRESAMARBEJDET I HØJE-TAASTRUP KOMMUNE

IDEKATALOG MED 30 HANDLINGER TIL AT STYRKE FORÆLDRESAMARBEJDET I HØJE-TAASTRUP KOMMUNE IDEKATALOG MED 30 HANDLINGER TIL AT STYRKE FORÆLDRESAMARBEJDET I HØJE-TAASTRUP KOMMUNE 1 2 3 4 FORSLAG TIL HANDLINGER DER UNDERSTØTTER PRINCIPPERNE Udarbejd folder til forældre, der beskriver de gensidige

Læs mere

Visionsworkshop d. 12. nov om Ny Nordisk i Tranbjerg Kl i aulaen ved Tranbjerg Skole, Kirketorvet 24

Visionsworkshop d. 12. nov om Ny Nordisk i Tranbjerg Kl i aulaen ved Tranbjerg Skole, Kirketorvet 24 Visionsworkshop d. 12. nov. 2012 om Ny Nordisk i Tranbjerg Kl. 17.00 21.00 i aulaen ved Tranbjerg Skole, Kirketorvet 24 Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen planlægges sammenlagt fra skoleårets start 1.

Læs mere

Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18

Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18 Søndre Skole Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18 Indsatsområde Teamets samarbejde om varieret skoledag Innovation og entreprenørskab (21 skills) Motion & bevægelse USU Fysiske læringsmiljøer Målet for

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 1 Indholdsfortegnelse 1) Beskrivelse af Korning SFO... 3 2) Helhed for barnet brobygning fra børnehave skole SFO... 4 Mål for brobygning... 4 Metoden til

Læs mere

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen Holme skoles specialklasser - en naturlig del af skolen Profil for Holme Skoles specialklasser Kære forældre I denne pjece kan du læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn

Læs mere

Handleplan for inklusion jan 2018

Handleplan for inklusion jan 2018 Handleplan for inklusion jan 2018 1. Baggrund 2. Værdigrundlag for inklusion 3. Mål 4. Handletrin i forhold til det pædagogiske arbejde 5. Handleplan - redskaber 6. Handleplan aktører 1. Baggrund Børn

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF)

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Skolestarten som en del af en større sammenhæng i kommunen Baggrund Regeringen har nedsat et skolestartudvalg, der i februar 2006 har afgivet rapport En god skolestart.

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Fusionsproces mellem CDA og CUD

Fusionsproces mellem CDA og CUD Fusionsproces mellem CDA og CUD Proces Struktur Tendenser Mål Aktiviteter Oplæg 10. november 2016 11-11-2016 1 Dagtilbud og skole går hånd i hånd i implementering af den nye organisering 11-11-2016 2 Sammenlægningen

Læs mere

Lokal UdviklingsPlan 2018/2019. Gl. Åby Dagtilbud

Lokal UdviklingsPlan 2018/2019. Gl. Åby Dagtilbud Lokal UdviklingsPlan 2018/2019 Gl. Åby Dagtilbud 1 Gl. Åby Dagtilbuds nye logo : Lokal UdviklingsPlan 2018/2019 Gl. Åby Dagtilbud 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor? Den lokale udviklingsplan

Læs mere

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Notat 25. februar 2016 Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Udviklingsstrategien Folkeskolereformen er udpeget som et af strategisporerne i Byrådets Udviklingsstrategi

Læs mere

Handleplan for kvalitetsudvikling af folkeskolerne i Haderslev Kommune

Handleplan for kvalitetsudvikling af folkeskolerne i Haderslev Kommune Handleplan for kvalitetsudvikling af folkeskolerne i Haderslev Kommune Indledning Handleplanen tager afsæt i Kvalitetsrapporten 2012/13 og skal set som en løbende proces i kvalitetsudviklingen af folkeskolerne

Læs mere

Skolebestyrelsens dialogmøde 2014

Skolebestyrelsens dialogmøde 2014 Skolebestyrelsens dialogmøde 2014 Kom og mød din skolebestyrelse! for klasseforældrerådene og øvrige interesserede 23-05-2014 1 Program for i aften Præsentation af skolebestyrelsesarbejdet. Første år i

Læs mere

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv Mål for SFO Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv 1 2 Børnesyn Overordnede Mål for Dagtilbud/Landsbyordninger/ Skolefritidsordninger

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 BORUP SKOLES VÆRDIGRUNDLAG OG VISION Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 FÆLLESSKABET ER I CENTRUM PÅ BORUP SKOLE For det enkelte barn og den enkelte voksne tillægges det stor værdi, at indgå i forpligtende

Læs mere

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2017 Alle elever skal lære mere og trives bedre Mål, formål og oprindelse Målet er implementering af Folkeskolereformen over en treårig periode med udgangspunkt

Læs mere

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Børne- og Ungeområdet Revideret i 2013 1 I Frederiksberg kommune har der de senere år været fokus på overgangen fra dagtilbud til skole/sfo, hvilket har ført til at

Læs mere

Overordnet Målsætning At en højere procentdel af unge gennemfører ungdomsuddannelser. -at 95% af alle unge får en ungdomsuddannelse

Overordnet Målsætning At en højere procentdel af unge gennemfører ungdomsuddannelser. -at 95% af alle unge får en ungdomsuddannelse Overordnet Målsætning At en højere procentdel af unge gennemfører ungdomsuddannelser. -at 95% af alle unge får en ungdomsuddannelse Sammenhæng - Hvilke værdier og prioriteringer har vi Politisk beslutning

Læs mere

Princip for Skolehjemsamarbejdet Søndre Skole Maj 2018

Princip for Skolehjemsamarbejdet Søndre Skole Maj 2018 Princip for Skolehjemsamarbejdet Søndre Skole Maj 2018 Et godt skolehjemsamarbejde er med til at skabe gode betingelser for den enkelte elevs læring og trivsel samt for undervisningsmiljøet i klassen og

Læs mere

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen.

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen. Emne: Partnerskab og samarbejde ml. folkeskole og ungdomsskole i Vejle Kommune. Dato 03-03-2014 Sagsbehandler Erik Grønfeldt Direkte telefonnr. 76815068 Journalnr. 17.00.00-A00-1-13 1.0 Indledning Med

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Udkast til overordnet procesplan November 2014 Baggrund Det er af det forrige Byråd besluttet, at der skal iværksættes en evaluering af Skolestrukturen i

Læs mere

Trivselspolitik. Kjellerup Skole

Trivselspolitik. Kjellerup Skole Trivselspolitik Kjellerup Skole Trivselspolitik på Kjellerup Skole Ved skoleårets start 2006 var der udarbejdet et hæfte, som var blevet til på baggrund af drøftelser i elevråd, pædagogisk råd og skolebestyrelse.

Læs mere

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg Princip om samarbejde mellem skole og hjem PRINCIPPET: I henhold til folkeskoleloven forventes et tæt og konstruktivt samarbejde mellem skole og hjem. Et samarbejde, der er præget af dialog, medansvar,

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

Mål og principper for Samarbejde mellem skole og hjem på Funder og Kragelund skoler

Mål og principper for Samarbejde mellem skole og hjem på Funder og Kragelund skoler Mål og principper for Samarbejde mellem skole og hjem på Funder og Kragelund skoler Vore værdier Med eleven i centrum sætter vi fokus på samarbejdet mellem skole og hjem, på Funder og Kragelund skoler.

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune DEN RØDE TRÅD Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole Dragør kommune Redigeret oktober 2017 0 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...2 1. Fælles grundfaglighed...3

Læs mere

Kvalitetsmål / mål: Handleplan / tiltag:

Kvalitetsmål / mål: Handleplan / tiltag: Skalmejeskolen Udviklingsplan 2013/2014 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog

Læs mere

1. Indledning. 2. Et fælles handlerum ønske om retning og rammer. Politiske mål om helhed og sammenhæng og glidende overgange.

1. Indledning. 2. Et fælles handlerum ønske om retning og rammer. Politiske mål om helhed og sammenhæng og glidende overgange. 1. Indledning. Indskolingen i Gladsaxe kommune er baseret på samarbejde mellem lærere og pædagoger i den samordnede indskoling. Dette er tiltrådt af Byrådet i 1988. Den i aftalen beskrevne praksis har

Læs mere

PÆDAGOGISK STRATEGI. Ellebækskolen

PÆDAGOGISK STRATEGI. Ellebækskolen PÆDAGOGISK STRATEGI Ellebækskolen Med den Pædagogiske Strategi beskriver Ellebækskolen den overordnede pædagogiske målsætning frem mod 2022. Den pædagogiske målsætning tager udgangspunkt i skolens værdigrundlag

Læs mere

Fælles Lokaludviklingsplan for Arveprinsesse Carolines Børneasyl og Børnehuset Thunfisken

Fælles Lokaludviklingsplan for Arveprinsesse Carolines Børneasyl og Børnehuset Thunfisken Fælles Lokaludviklingsplan for Arveprinsesse Carolines Børneasyl og Børnehuset Thunfisken 2015 2017. Thunfisken og Arveprinsesse Carolines Børneasyl har valgt at aflevere fælles lokaludviklingsplan som

Læs mere

1. Procesplan for implementering af folkeskolereformen i Randers Kommune

1. Procesplan for implementering af folkeskolereformen i Randers Kommune 1. Procesplan for implementering af folkeskolereformen i Randers Kommune I indeværende notat redegøres for forvaltningens reviderede oplæg til den procesplan, der skal være med til at gøre den nye folkeskolereform

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN

JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE 0. - 5. ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE 1 KRAGELUNDSKOLEN www.kragelundskolen KRAGELUNDSKOLEN

Læs mere

Årsrapport 2009 for Magleblikskolen

Årsrapport 2009 for Magleblikskolen Årsrapport 2009 for Side 1 af 6 1. Sammendrag og SFO har i 2009 haft 9 resultatkrav, hvoraf 3 er indfriet, 6 er delvist indfriet og 1 er ikke indfriet. Arbejdet ned de 9 resultatkrav er uddybet i beskrivelsen

Læs mere

Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole

Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole Udviklingsplan 2017/18 tager sit afsæt i Billund Kommunes skolepolitik. Samtidig bygger udviklingsplanen videre på udviklingsplanen fra skoleåret 2016/17. Strategiske

Læs mere

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder Skolepolitik 2013-2017: Rejsen mod nye højder Folkeskolen er for alle. Det er ikke bare en konstatering, men en ambitiøs målsætning, som folkeskolerne i Nyborg Kommune hver eneste dag har til opgave at

Læs mere

Udkast til ny revideret Rammer for mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Aarhus Kommune - GRAFISK OPSTILLING

Udkast til ny revideret Rammer for mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Aarhus Kommune - GRAFISK OPSTILLING Udkast til ny revideret Rammer for mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Aarhus Kommune - GRAFISK OPSTILLING Gældende tekst i mål- og indhold INDLEDNING Med vedtagelse af Rammer for Mål- og indholdsbeskrivelse

Læs mere

Lokal udviklingsplan for

Lokal udviklingsplan for Lokal udviklingsplan for Frederiksbjerg Dagtilbud 2016-2017 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger skærpet strategisk ramme for hele Børn og Unge... 3

Læs mere

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000 Nr. Overskrift Beskrivelse 1 Et attraktivt uddannelses- og Fagligt løft til ledere og medarbejdere. ungdomsmiljø. Visionen peger på at uddannelsesniveauet i kommunen skal styrkes. Nyere forskning peger

Læs mere

Se hjemmesiden:

Se hjemmesiden: Uddannelsesplan for praktik på Låsby Skole 2018 2019 Låsby Skole som uddannelsessted for lærerstuderende Generelt om skolen Låsby skole har ca. 440 elever. Skolen består af almenområdet 0.-9. klasse. Skolen

Læs mere

Se hjemmesiden: www.laasby-skole.dk. Der er faglokaler til alle fag. SFO og klub i almenområdet har egne lokaler. Skolen har en velfungerende kantine

Se hjemmesiden: www.laasby-skole.dk. Der er faglokaler til alle fag. SFO og klub i almenområdet har egne lokaler. Skolen har en velfungerende kantine Uddannelsesplan Praktik 1. årgang Låsby Skole som uddannelsessted for lærerstuderende Generelt om skolen Låsby skole har ca. 400 elever. Skolen består af almenområdet 0.-9. klasse. Skolen er afdelingsopdelt:

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Dato 28.02.13 Dok.nr. 27463-13 Sagsnr. 13/1996 Ref. lcor Projektplan Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Titel Baggrund Formål Mål Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Byrådet

Læs mere

Notat. Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere

Notat. Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere Notat Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere Overordnede forventninger Lederen skal se sig selv som en del af en helhed, der omfatter det lokale område, og hele Århus Kommune. Lederrollen tager

Læs mere

SKOLESTART Langmarkskolen folkeskolen i dit lokalområde LANGMARKSKOLEN

SKOLESTART Langmarkskolen folkeskolen i dit lokalområde LANGMARKSKOLEN SKOLESTART Langmarkskolen folkeskolen i dit lokalområde LANGMARKSKOLEN HØJ FAGLIGHED, GOD TRIVSEL, FÆLLESSKAB OG BEVÆGELSE Skolestart er en milepæl i alle børns liv og meget betydningsfuld såvel i en

Læs mere

Lokal udviklingsplan for. Skjoldhøjskolen

Lokal udviklingsplan for. Skjoldhøjskolen Lokal udviklingsplan for Skjoldhøjskolen 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser i Område Viborgvej...

Læs mere

Strategi for faglig udvikling på Kobberbakkeskolen

Strategi for faglig udvikling på Kobberbakkeskolen 10.august 2018 Strategi for faglig udvikling på Kobberbakkeskolen Formål med strategien Vores faglige udviklingsstrategi skal sikre, at alle børn på skolen bliver udfordret, så de bliver så dygtige, som

Læs mere

Greve Kommunes skolepolitik

Greve Kommunes skolepolitik Greve Kommunes skolepolitik Tillæg gældende for 2017-2018 Fem fokusområder Trivsel og sundhed Digital skole 1:1-skolen Vedtaget af Greve Kommunes Byråd 5. september 2016. 1 Forord Denne udgave af skolepolitikken

Læs mere

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning?

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning? GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Brædstrup Skole Udarbejdet (dato): September 2009 Hvad forstår vi ved trivsel? I skolens værdigrundlag står: Trivsel og tryghed er vigtige faktorer i forhold til elevernes

Læs mere

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD START 3 INDLEDNING Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Derudover henvender

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Børn & Kultur Skoleadministration Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Kompetenceudviklingsplanen er baseret på publikationen fra ministeriet: Pejlemærker for kompetenceudvikling

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne-

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2013/14 for. Værdier, kommunikationsmål og kanaler

Kommunikationsstrategi 2013/14 for. Værdier, kommunikationsmål og kanaler Kommunikationsstrategi 2013/14 for VORREVANGSKOLEN Værdier, kommunikationsmål og kanaler Indhold 1. Værdier... 2 1. Baggrund for kommunikationsstrategien... 2 2. Kommunikationsmål: Et højt informations-

Læs mere

FOLKESKOLEREFORM 2014

FOLKESKOLEREFORM 2014 INFORMATIONSMØDE 2 FOR FORÆDLRENE DEN 10. JUNI 2014 SAMSØGADES SKOLE Tjek ind Velkomst v. Martin Præsentation af mødets program Mål for mødet PROGRAM 16.00 Tjek ind 16.10 Samsøgades Skole - version 2.0

Læs mere

Årsplan for Humlebæk skole

Årsplan for Humlebæk skole Årsplan for Humlebæk skole 2009-2010 Årsplanens formål er kortfattet at beskrive, hvordan de opstillede mål i lederaftalen for Humlebæk skole omsættes til handling, samt at opstille lokale mål for de kommende

Læs mere

Inklusionens 10 bærende elementer Strategi for inklusion Skanderborg Kommune

Inklusionens 10 bærende elementer Strategi for inklusion Skanderborg Kommune Principper og handleplan for inklusionsarbejdet i Landsbyordningen i Voerladegård Med udgangspunkt i Skanderborg Kommunes Strategi for inklusion og Skolebestyrelsens principper for inklusion, har landsbyordningens

Læs mere

Strategiplan. for læring og udvikling Holmegaardskolen 2012-2014

Strategiplan. for læring og udvikling Holmegaardskolen 2012-2014 Strategiplan for læring og udvikling Holmegaardskolen 2012-2014 Holmegaardskolen er en skole, hvor der er store forventninger og krav til lærings- og udviklingsmål i undervisningen og i fritidsaktiviteterne.

Læs mere

Udviklingskontrakt for Låsby skole 2018.

Udviklingskontrakt for Låsby skole 2018. Udviklingskontrakt for Låsby skole 2018. Det er målet, at der fortsat arbejdes med at realisere vision og mission for Låsby skole, herunder at Låsby skole er byens skole. Inden for de tre udviklingsspor

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Aftale mellem Randers Byråd og GRØNHØJSKOLEN. Side 1 af 7

Aftale mellem Randers Byråd og GRØNHØJSKOLEN. Side 1 af 7 Aftale 2012-14 mellem Randers Byråd og GRØNHØJSKOLEN Side 1 af 7 1. Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2008 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune.

Læs mere

Strandvejen Aarhus C. Tlf Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?...

Strandvejen Aarhus C. Tlf Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... Lokal udviklingsplan 2017 1 Strandvejen 96 8000 Aarhus C. Tlf. 86 14 09 95 post@solhjem-aarhus.dk www.solhjem-aarhus.dk 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger

Læs mere

Helhedsskole på Issø-skolen.

Helhedsskole på Issø-skolen. Helhedsskole på Issø-skolen. Beskrivelsen af Helhedsskole på Issø-skolen tager afsæt i: Formål for Skole og Dagtilbud frem mod 2014 Rammebetingelser for arbejdet med mål og indholdsbeskrivelser af SFO

Læs mere

Viby Skole. Lokal Udviklingsplan

Viby Skole. Lokal Udviklingsplan 2014-16 Lokal Udviklingsplan Viby Skole Viby Skole er en moderne og veldrevet folkeskole i Aarhus Kommune, der med sine ca. 80 medarbejdere, 27 klasser og ca. 530 elever formår at være en attraktiv skole,

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i

Læs mere