Vejledning. Tvangsfiksering, patientaggressioner - plejepersonalets opgaver og ansvar. Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning. Tvangsfiksering, patientaggressioner - plejepersonalets opgaver og ansvar. Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct."

Transkript

1 Vejledning - august 2012 Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Vejledning Tvangsfiksering, patientaggressioner - plejepersonalets opgaver og ansvar Psykiatrisk Center Sct. Hans, Region Hovedstadens Psykiatri

2 Tvangsfiksering, patientaggressioner plejepersonalets opgaver og ansvar Denne vejledning indeholder flere forskellige elementer til brug i situationer hvor personalet skal samarbejde med vrede, aggressive og udadreagerende patienter. For at mindste middels princip er overholdt, skal mindre indgribende foranstaltninger være prøvet før en patient må tvangsfikseres. Vejledningen indeholder derfor både råd om konfliktnedtrappende kommunikation, en handleplan i forhold til plejepersonalets opgaver, ansvar og roller i forbindelse med tvangsfiksering og tilstødende områder. Tvang må ikke benyttes, før der er gjort, hvad der er muligt, for at opnå patientens frivillige medvirken. Når forholdene tillader det, skal patienten have en passende betænkningstid. Anvendelsen af tvang skal stå i et rimeligt forhold til det, som søges opnået herved. Er mindre indgribende foranstaltninger tilstrækkelige, skal disse anvendes. Når tvangsfiksering er nødvendig skal den foregå så nænsomt som muligt. Vejledningens indhold er ikke opsat i kronologisk (tidsmæssig) rækkefølge som tvangsfikseringen forløber, men er emneopdelt i forhold til væsentlige områder indenfor tvangsfikseringssituationen. Indhold: Forslag til konfliktnedtrappende kommunikation Tvangsfikseringssituationen med rollefordeling/aktionscards Opfølgning efter tvangsfiksering Visitering af patienter ved tvangsfikseringer Dokumentation Foto-guide over nænsomme greb og pålægning af bælte i seng Relevante VIP til denne vejledning: Anmeldelse af arbejdsskader, nærved hændelser og erhvervsbetingede lidelser Dokumentation af sygeplejen Fast vagt og opsyn med den bæltefikserede patient Kollegial psykisk førstehjælp Observationsniveauer Personalarm Psykiatrilov på Psykiatrisk Center Sct. Hans Psykiatriloven tvangsprotokol og obligatorisk efterprøvelse Pjecen Tvang i psykiatrien udgivet af Ministeriet for sundhed og forebyggelse

3 Forslag til konfliktnedtrappende kommunikation Formål Formålet med disse tips er at give nogle gode råd om kommunikation og adfærd overfor patienter der er vrede og aggressive. Hvad udløser oftest vrede og aggression? Trusler. Truslerne kan være reelle eller indbildte, men fælles er, at patienten føler sig trængt op i en krog. Krænkelse af retten til medbestemmelse. Husk altid på, at patienten har en god grund til at være vred eller aggressiv. Tips og tricks Sørg for at du ikke er alene i situationen. Orienter dine kollegaer. De behøver ikke nødvendigvis være til stede i selve situationen, men i nærheden, således at du kan få hjælp, hvis du ikke kan magte situationen. Vis engagement og interesse for patientens tilstand og humør. Gør det legalt at tale om situationen også selvom det kan være svært og pinefuldt. Anerkend situationens betydning for patienten. Anerkend at patientens ordvalg/sprog umiddelbart kan have anden mening end den mening vi tillægger. Respekter patientens grænser. Tal roligt. Hvis patienten skriger og råber svar da med et roligt nik. Brug aktiv lytning i kommunikationen. Stil empatiske, nysgerrige, interesserede og opklarende spørgsmål, f.eks.: o Spørg patienten hvordan han/hun har det - eller hvad der er sket. o Spørg patienten om han/hun er kommet til skade. o Spørg patienten om hvordan vi bedst kan hjælpe. Kom gerne med forslag, hvis patienten ikke selv har nogle ideer. Tilbyd medicin, gåtur eller anden form for distraktion og adspredelse. Hvis patienten tidligere har håndteret sin vrede og aggression på en hensigtsmæssig måde, da hjælp patienten med at huske og bruge denne. Fremhæv og ros patienten for hvert et forsøg han/hun gør for at berolige sig selv. Giv patienten tid til at falde til ro igen pauser og ro er vigtigt.

4 Konflikt trappen En systemisk model på de-eskaleringprincipper ved aggressiv/voldelig adfærd Kommunikation: Fokuser på at opretholde kommunikation med pt. Tale til og med patienten Kommunikation: Tale Jeg-sprog" om sagen Handlinger: Bevar roen Vis interesse og åbenhed for problemløsning Triggering- en udøsende potentiel aggresionsfaktor (f.eks angst, utryghed) Kommunikation: Vigtigt at udtrykke sig konkret. Vis åbenhed og interesse for problemløsning Handlinger: Tal og tænk roligt Giv patienten fysisk rum Besvar ikke vrede med vrede Husk hvorfor patienten er indlagt Giv anvisninger og sæt evt. grænser Optrapning af aggression f.eks. verbal vrede Kommunikation: Vigtigt at udtrykke sig konkret Vær forberedt på at blive mødt med et negativt gensvar Undgå provokationer Aktiv lytning Handlinger: Vær afdæmpet men bestemt. Undgå at stimulere den andens aggressioner. Fjern en evt. årsag til aggressionen (F.eks. en medpatient, personale eller en genstand. ) Giv anvisninger og sæt grænser Hjælp fra kolleger Aggressionen eskalerer (vrede, trusler, potentiel voldelig adfærd) Kommunikation: Udtryk dig konkret Giv mulighed for åbne spørgsmål tale til og med patienten Handlinger: Undgå urealistisk problemløsning Tal og tænk roligt Giv patienten fysisk rum Vær opmærksom på egen fysisk placering i situationen. Skabe mulig flugtvej Giv anvisninger og sæt grænser Hjælp fra kolleger Aggressionsniveau højt Højrisiko for voldelig adfærd. Handlinger: Vurdering af pt. s aggresionsniveau Personalesamling Uddelegering af leder og omsorgsperson og andre Bevar ro og overblik Dominerende følelse: Vrede og aggression ACTING -OUT Debriefing: Kommunikation: Gensidig feedback Dette sker i en styret samtale Handlinger: Fælles opsamling Om muligt umiddelbart efter der er kontrol på situationen Resume af episode Fokus på problemløsning og den enkeltes oplevelse/følelse i situationen Aftaler for videre opfølgning.

5 Tvangsfikseringssituationen Definition: Tvangsfiksering må kun anvendes i det omfang det er nødvendigt for at afværge, at en patient: 1. Udsætter sig selv eller andre for nærliggende fare for at lide skade på legeme eller helbred eller 2. Forfølger eller på anden lignende måde groft forulemper medpatienter eller 3. Øver hærværk af ikke ubetydeligt omfang. Procedure: Tilkald ansvarshavende sygeplejerske/trisse og læge (udenfor dagvagten tilkaldes læge via portørvagten på lokal tlf. nr. 4800) Ansvarshavende sygeplejerske/trisse tilkaldes tidligt i forløbet med henblik på, at deltage i planlægning af sygepleje-interventioner. Lægen tilkaldes ligeledes så snart der er tegn på, at situationen evt. kan udvikle sig til en tvangsfiksering. Beslutning om tvangsfiksering træffes af en læge, efter at denne har tilset patienten. Patienten skal informeres mundtligt og skriftligt om påtænkt tvang. Sygeplejepersonalet (ansvarshavende sygeplejerske eller dennes stedfortræder), kan dog i ganske særlige og akut opståede situationer på egen hånd gøre brug af fiksering med bælte, når punkt 1 (farekriteriet) vedr. tvangsfiksering er opfyldt. Og det samtidigt af hensyn til patientens eller andres sikkerhed findes uforsvarligt at afvente lægens tilsyn. Det skal kunne sandsynliggøres og dokumenteres, hvorfor det findes uforsvarligt at afvente lægens ankomst, og at mindre indgribende foranstaltninger som f.eks. fastholden er utilstrækkelige i ventetiden. Lægen skal i disse tilfælde straks efter tilkaldes. Alarmering Hvis der er tid tilkald telefonisk personale fra andet afsnit. Hvis situationen er akut tryk personalarm. Selve tvangsfikseringen: Når der er taget beslutning om tvangsfiksering og patienten modsætter sig, bør der minimum være 5 personalemedlemmer til rådighed. Hvis patienten ikke frivilligt følger med skal denne føres til sengen ved brug af grebet Krogen. Personalet der deltager i tvangsfikseringen følger rollefordelingen, som er anvist af lederen af den konfliktfyldte situation. Rollernes indhold findes i de omstående aktioncards.

6 Klargøring af bælteseng sengen klargøres ved pålægning af bælte og bæltestuen/patientstuen ryddes for farlige genstande. Fast vagt der iværksættes fast vagt (OBS-grad 1). Efter tvangsfikseringen Dokumenter hændelsesforløbet. Der skal føres observationsskema. Kontakt til patientrådgiver. Hvornår skal bæltet løsnes? Plejepersonalet må og skal bringe en fiksering til ophør, når denne ikke længere skønnes nødvendig. Det vurderes minimum 1 gang i timen, om der fortsat er indikation for fikseringen. Vær særlig opmærksom på at anvendelse af, hånd- og fodremme altid skal ordineres af overlægen og må under ingen omstændigheder pålægges, uden at der er en læge fysisk tilstede. Aktionscards på de følgende sider

7 Ansvarshavende sygeplejerske 1. Sikre at akutstuen er klar 2. Uddel aktioncards til lederen 3. Tilkald/orientér lægen udfør ordinationen 4. Orienter nærmeste leder af en forulempet, der ikke er beh.- og plejepersonale. (rev. juni 2012)

8 Ansvarshavende sygeplejerske Før en konfliktfyldt situation udvikler sig: Ved hvert vagtskiftes begyndelse: 1. Sikre at akutstuen er klar 2. Uddel aktioncards til lederen Under en konfliktfyldt situation: 1. Tilkald orientér læge udfør ordinationer 2. Orienter lægen (ved ankomsten) om patientens psykiske tilstand, adfærd og aktuelle situation 3. Led ekstra personale 4. Bevar overblikket over afsnittets samlede kompleksitet Efter en konfliktfyldt situation 1. Afhold kort situationsopsamling for al deltagende personale, denne indeholder: a. Vurder, behov for fysisk- /psykisk førstehjælp til alle tilstedeværende personalemedlemmer og patienter, og sikre, at det bliver udført efter gældende regler og rammer b. Vurder behovet for akut skadestuehjælp til personalet. Orientere nærmeste leder, hvis en forulempet ikke hører til den faste behandlings- og plejepersonalegruppe c. Vurder om der er taget hånd om alle patienters behov d. Indsaml alle aktioncard, noter samtlige navne på navneliste for deltagere i situationen på afsnittet e. Afblæs situationen f. Sikre at afsnittet er ryddeligt 2. Foretag ny opgavefordeling og uddelegering af aktioncard til lederen af en potentiel konfliktfyldt situation 3. Sikre relevant dokumentation herunder eftersamtale 4. Sikre at patientens patientrådgiver/bistandsværge og pårørende er kontaktet.

9 Leder 1. Tag lederrollen 2. Uddelegér opgaver 3. Led fastholdelse og vurdér 4. Gennemfør evt. bæltefiksering 5. Afslut situationen

10 Leder Før en konfliktfyldt situation udvikler sig: 1. Tag lederrollen 2. Saml kollegaer inkl. ansvarshavende sygeplejerske 3. Bliv klar på, hvordan mindstemiddels princippet kan anvendes i denne situation 4. Hvem har relationen til patienten? 5. Uddel aktioncard først til relevant personale Under en konfliktfyldt situation: 1. Sikre at psykiatriloven overholdes og fokus på mindstemiddel princip 2. Uddelegér opgaver: 3. Fordel opgaven: a. Begge arme b. Bagved sengen c. Omsorgsperson d. Øvrige plejepersonale 4. Led fastholdelse og vurdér 5. Sikre at de personer, der fysisk håndterer patienten, virkelig har fysisk kontrol, og sørg for hjælp om nødvendigt 6. Led selve bæltefikseringen, lås bæltet 7. Sikre at patienten er forsvarligt fikseret Under en konfliktfyldt situation: - fortsat 8. Sørg for visitering af patienten, enten frivilligt eller ved tvang (her kræves dog lægens tilsagn) 9. Send overskydende personale væk fra stue og døråbning 10. Slip på Giv den faste vagt besked om, at dennes funktion påbegyndes 12. Kun hånd- og fodremme ved overlægeordination 13. Afslut situationen Efter en konfliktfyldt situation: 1. I samarbejde med den ansvarshavende sygeplejerske vurderes om situationen er under kontrol 2. Deltag i situationsopsamlingen og giv konstruktiv feedback til de medvirkende 3. Send alle deltagende personalemedlemmer til registrering hos den ansvarshavende sygeplejerske 4. Bliv i den konfliktfyldte situation indtil ansvarshavende har afblæst situationen 5. Deltag i dokumentationen på den ansvarshavendes foranledning

11 Læge 1. Kom hurtigst muligt til stede 2. Kontakt den ansvarshavende og lederen af situationen 3. Varsel patienten 4. Deltag i situationsopsamlingen

12 Læge Før en konfliktfyldt situation udvikler sig: 1. Kom hurtigst muligt til stede 2. Kontakt ansvarshavende og leder af situationen 3. Kontakt portør hvis nødvendigt mhp. hurtig transport på tlf: 4800 hele døgnet 4. Varsel patienten om at tvangsanvendelse vil foregå 5. Udfyld dokumentet til patienten Efter en konfliktfyldt situation: 1. Samarbejd med patienten, ansvarshavende, omsorgsperson og kontaktperson om yderligere plan for patientens behandling 2. Orienter bagvagten, hvis dette ikke er gjort tidligere 3. Dokumentér herunder udfyld tvangsprotokollerne 4. Tilse patienten efter reglerne 5. Deltag i situationsopsamlingen Under en konfliktfyldt situation: 1. Modtag orientering om den psykiske tilstand, adfærd og den aktuelle situation fra ansvarshavende sygeplejerske 2. Tilse patienten og videregiv ordinationer til ansvarshavende 3. Informer patienten om beslutning og udlever blanket om beslutningen (ved tvang)

13 Omsorgsperson 1. Yd omsorg 2. Fasthold patientens opmærksomhed 3. Observér patienten 4. Sikre patientens rettigheder

14 Omsorgsperson Før en konfliktfyldt situation udvikler sig: 1. Yd omsorg 2. Kommuniker med patienten 3. Brug deeskaleringsteknikker 4. Fasthold patientens opmærksomhed 5. Informer patienten om hvad der skal ske, på tegn fra din leder af situationen Under en konfliktfyldt situation: 1. Fasthold den verbale kontakt med patienten i en bæltefikseringssituation 2. Observer patienten 3. Vær særlig opmærksom på at der er frie luftveje hos både patient og personale 4. Rapporter eventuelle problemer til din leder af situationen Efter en konfliktfyldt situation 1. Informer patienten om følgende: i. Du får fast vagt ii. Du har ret til at tale med lægen iii. Vi kontakter patientrådgiver og/eller bistandsværge iv. Du har ret til at klage v. Du har ret til en eftersamtale 2. Spørg patienten om de pårørende skal kontaktes 3. Vurder med patienten, lægen, ansvarshavende sygeplejerske og kontaktpersonen, hvilke pleje- og behandlingsmæssige handlinger, der yderligere er påkrævet, når patienten er faldet til ro. 4. Bliv i den konfliktfyldte situation indtil den ansvarshavende har afblæst situationen 5. Deltag i situationsopsamlingen

15 Plejepersonale 1. Modtag instrukser fra lederen 2. Vær stille 3. Deltag i situationsopsamlingen

16 Opfølgning efter tvangsfiksering Af hensyn til sikkerheden for den enkelte er det vigtigt at følge op med alle involverede personer efter en tvangsfiksering. Der skal således både være opfølgning med den patient, der blev fikseret, med øvrige patienter og med personale. Der skal både følges op på eventuelle fysiske skader og på psykiske reaktioner med henblik på forebyggelse af psykiske traumer, og på længere sigt læring. Patienten Umiddelbart efter fikseringen er iværksat: Håndtering af fysiske skader. Opsamling med patienten. Udlevering af pjecen Tvang i psykiatrien. Orientering om patientrådgiver/bistandsværge samt klagemuligheder. Evt. orientere pårørende. Når fikseringen er ophørt: Patienten skal tilbydes eftersamtale. Umiddelbart efter fikseringen er iværksat: Håndtering af fysiske skader. Opsamling med patienterne. Øvrige patienter Personalet Umiddelbart efter fikseringen er iværksat: Fysisk førstehjælp og skadestuebesøg på relevant tidspunkt. Kollegial psykisk førstehjælp. Situationsopsamling ved leder og/eller ansvarshavende Gennemgå hændelsesforløbet med deltagelse af alle ansatte, der har været involveret Eventuel udfyldelse af arbejdsskadeanmeldelse. Opfølgning på enkeltpersoner (afdelingssygeplejerskens ansvar). Kollektiv opsamling med involverede personaler (afdelingssygeplejerskens ansvar). Dage til uger efter fikseringen: Faglig refleksion med sigte på læring (afdelingsledelsens ansvar).

17 Visitering af patienter ved tvangsfikseringer Formål Formålet med denne guide er at give et overblik over visiteringsproceduren. Guide for visitering af patienter ved tvangsfiksering Forudsætning for at udføre en visitering af patienten er, at der skal være begrundet mistanke om at patienten har medikamenter, rusmidler eller farlige genstande på sig. Patienten skal give informeret samtykke til visiteringen. Modsætter patienten sig dette kan overlægen (eller bagvagten) beslutte, at visiteringen skal gennemføres med tvang. Omsorgspersonen informerer pt. om at der vil blive foretaget visitering. Lederen spørge patienten om frivillig visitation. Hvis patienten modsætter sig og lægen vurderer at denne skal gennemføres med tvang, foretages visiteringen af lederen eller af den lederen har udpeget til denne opgave. Der bør så vidt muligt være mindst et personalemedlem tilstede af samme køn som pt. Der bruges handsker ved visiteringen. Er der mistanke om at der kan være kanyler tilstede, udvises særlig agtpågivenhed. Visiteringen påbegyndes umiddelbart efter at mavebæltet og eventuelle hånd- og fodremme er påsat. Hvis patienten bliver fastholdt under fikseringen, skal patienten også fastholdes under visiteringen. Alle tilgængelige flader på patientens krop stryges med flad fast hånd. Læg gerne lidt kræfter i, dette minimerer intimiteten i situationen. Visitering omkring genitalia foretages så tæt som muligt. Der visiteres ikke i kroppens hulrum. Alle genstande der kan bruges til at skade sig selv eller andre, skal fjernes fra patienten. Dette gælder skarpe spidse genstande, metaldele, glas, bæltespænder, remme, bånd, elastikker, sko, lightere, tændstikker og lignende. Hvis patientens tøj er påsyet/påsat genstande der ikke kan aftages, kan patientens tøj aftages og erstattes med hospitalstøj. Drikkevarer, cigaretter, tobak, medikamenter og eventuelle euforiserende stoffer fjernes fra patienten. Vær opmærksom på at tændstikker, papirclips og lignende kan bruges til at åbne låseknapperne på bælterne. Penge og værdigenstande fjernes fra patienten. Disse optælles efterfølgende af to personaler og nedskrives umiddelbart efter. Patienten skal informeres om hvilke værdigenstande og øvrige effekter der er fjernet. Foretages visiteringen med tvang udleveres informationspjecen Tvang i psykiatrien. Fjernede værdigenstande dokumenteres i EPJ. Efter visiteringen Dokumentation: Uden tvang: Patientens informerede samtykke dokumenteres. Med tvang: Hvilke konkrete forhold der ligger til grund for visiteringen. Eftersamtale: Efter tvangsforanstaltningen afholdes eftersamtale med pt.

18 Dokumentation Guide vedrørende dokumentation Ansvarshavende sygeplejerske er ansvarlig for, at alle elementer indgår i den sygeplejefaglige dokumentation ved tvang. Hændelsesforløbet dokumenters under sygepleje notat. Skriv det gerne så nøjagtigt at det fremgår: Begrundelse for at patienten blev tvangsfikseret. Hvilke greb der blev anvendt. Eventuelle skader på patienten (også selvom de var små). Blev der ordineret brug af fod- og håndremme af overlægen skal dette begrundes. Hvis det var nødvendigt at tvangsfiksere før lægen kom tilstede, skal dette yderligere begrundes. Patientens oplevelser af hændelsesforløbet. Status bør revideres under søgeordene psykosocialt og juridisk Plejeplan oprettes efter hændelsen en plejeplan der relaterer til at patienten har en OBS grad-1. I særlige aftaler skal det fremgå at patientrådgiveren/bistandsværgen er orienteret Pårørendeinformation skrives ind i plejeplanen under handlinger i delsøgeordene koordinering eller medinddragelse Vedrørende uddybning af dokumentationen henvises til VIP: Dokumentation af sygeplejen. Lægen er ansvarlig for udfyldelse af tvangsprotokollen.

19 De Psyko-Fysiske Konsulenter Psyko-fysisk træning Transportgreb og fastholdelse Må kun mangfoldiggøres og udleveres efter tilladelse.

20 Det indskærpes, at personale, som deltager i fysisk magtanvendelse, bør have kendskab til gældende lovgivning for brug af magt, herunder nødværge og nødret jf. straffeloven, samt at de har modtaget undervisning og opfølgning/vedligeholdelsestræning i brugen af fastholdelsesteknikker. Brugen af fysisk magt, herunder fastholdelser, bør altid være sidste udvej, og bør i hvert enkelt tilfælde begrænses til det korteste mulige tidsrum. Det er personalets ansvar at sikre, at den fastholdte ikke lider unødig overlast, og at der under fastholdelsen foretages nøje observation af puls og vejrtrækning. Det skal til en hver tid tilstræbes, at der undlades brug af smertepåvirkning, samt overstræk af leddene. Transportgreb Omsorgsgreb Støtte-guidegreb Krogen Transport krogen

21 Fastholdelse Procedure for fastholdelse på gulv (kontrol v-liggende), samt teknik til nedtagning til gulv. Kontrol v-liggende: Personen lægges/føres til gulvet og fastholdes på maven ved at kontrollere arme og skuldre. En hånd placeres på håndleddet og personalet bør tilstræbe at holde fast med fuldt greb om hånden så egne fingre rører gulvet (for at undgå smertepåvirkning). Den anden hånd placeres ved overarm/skulder og der presses mod gulvet. Der holdes med strakte arme så man bruger sin kropsvægt. Et knæ placeres i siden for at forhindre at den fastholdte bevæger sig til siden. Et knæ placeres under albuen for at sikre at armen ikke kan bevæge sig i nedadgående retning. Husk lillefingersiden opad på den fastholdtes arm. Liggende forstærket: Bruges ved den meget stærke/urolige person. Man holder fortsat fat ved hhv. skulder og håndled, sætter sig ved armhulen og læner sig frem til egen skulder rører ved gulvet. Den fastholdtes overarm skal være ud for egen mave(over hoftebenet). Der holdes fast med begge hænder om den fastholdtes håndled. Husk: - den fastholdtes arm må ikke løftes(undgå smerte) - ingen pres/tryk på albueled(undgå smerte) - man må aldrig læne sig ind over den fastholdtes overkrop/hoved(undgå asfyksi) - man må ikke lægge sig på den fastholdtes overkrop(undgå asfyksi) - kontrol af vejrtrækning/puls - fastholdelse kortest mulig tid Kontrol V - Liggende Liggende forstærket

22 Fat personen i krogen. - rotér højre om og buk personen forover. - husk tæt kontakt og kontrol - personen lægges på gulvet så nænsomt som muligt - kontrol V - liggende Nedtagning til gulv Kontrol V - liggende

23 De Psyko-Fysiske konsulenter Konflikthåndtering og voldsforebyggelse Psyko-Fysisk Træning Tvangsfikseringsprocedure Chefkonsulent Bjarne Vejgaard Ulstrupvej Tureby Tlf./fax: Mobil: Må kun mangfoldiggøres og udleveres efter tilladelse

24 Det indskærpes, at personale, som deltager i fysisk magtanvendelse, bør have kendskab til gældende lovgivning for brug af magt, herunder nødværge og nødret jf. straffeloven, samt at de har modtaget undervisning og opfølgning/vedligeholdelsestræning i brugen af fastholdelsesteknikker. Brugen af fysisk magt, herunder fastholdelser, bør altid være sidste udvej, og bør i hvert enkelt tilfælde begrænses til det korteste mulige tidsrum. Det er personalets ansvar at sikre, at den fastholdte ikke lider unødig overlast, og at der under fastholdelsen foretages nøje observation af puls og vejrtrækning. Det skal til hver en tid tilstræbes at der ikke anvendes smertepåvirkning, samt overstræk af leddene. Tvangsfiksering Fat patienten Bagstopper klar Før patienten til sengen Der vendes - front i samme retning Side 2 af 9

25 Ved kontakt til sengen lænes forover (bagstopper hjælper) Funktionen set fra siden. Patienten sidder nu på sengen Ret op og skift til "lægge ned greb" Benende afleverer til bagstopper Benende træder væk og patienten lægges på sengen Benende klar til at tage ben Side 3 af 9

26 Benene gribes ved knæene Bengrebet indsættes (set fra den anden side) Slippeprocedure. Bengrebet set tæt på På tælling "1" Rul mod PT, Frigør fjerneste arm og Side 4 af 9

27 Indtag stilling som på billede. På tælling "2" Rul mod fødderne, nærmeste hånd på fjerneste knæ Stræk armene til stående kontrol På tælling "1" Hovedgærde lægger tommel indvendig i Pt's håndled, og fjerneste hånd på Pt's albue På tælling "2" Stå op, kontrol som på billede På tælling "3" Alle slipper og træder væk til god afstand Side 5 af 9

28 Genindsættelse af kontrol på Pt for senere anlæggelse af håndrem / fodrem Klar til at tage greb Samlet fremrykning til kontrol på albuer og knæ Første kontrol: Alm. bengreb og pt's arme holdt langs hans side, som på billedet Pt's arme anbringes i læggened greb Side 6 af 9

29 Håndremme monteres og Pt's arm lægges i og fastgøres een af gangen. Lægge ned greb stående Kontrol på håndled og albue Håndled frem - albue serveres Sigt efter øret - drej rundt - kontrol Side 7 af 9

30 Montering af bælte Placering 3/5 op ad sengen Sideremmens tap på ryg Snip ned gennem sidering Kryds siderem Side 8 af 9

31 Krydset siderem Bælte i inderste hul Bæltet kan løftes "en næve" Håndremme på bælte Bælte, hånd- og fodremme

32

Inspirationsark til videre drøftelse Tvangsindlæggelse

Inspirationsark til videre drøftelse Tvangsindlæggelse Tvangsindlæggelse Det er vigtigt at pointere, at filmen Tvangsindlæggelse tager udgangspunkt i én af de muligheder, der er for at blive/være indlagt med tvang. Der findes andre måder at blive/være indlagt

Læs mere

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger Dokumentet er Historisk BEK nr 879 af 10/12/1998 Historisk Offentliggørelsesdato: 18 12 1998 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Senere ændringer til forskriften BEK nr 534 af 27/06/2002 Ændrer i/ophæver

Læs mere

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger Dokumentet er Historisk BEK nr 534 af 27/06/2002 Historisk Offentliggørelsesdato: 09 07 2002 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Senere ændringer til forskriften BEK nr 194 af 23/03/2004 Ændrer i/ophæver

Læs mere

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger Dokumentet er Historisk BEK nr 617 af 21/09/1989 Historisk Offentliggørelsesdato: 29 09 1989 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Senere ændringer til forskriften BEK nr 879 af 10/12/1998 Ændrer i/ophæver

Læs mere

Tvang og patientrådgiver

Tvang og patientrådgiver Tvang og patientrådgiver Undervisningsbilag nr. 1 til temaet Loven, dine rettigheder og din e-journal Se også: http://sum.dk/aktuelt/publikationer/publikationer/tvang_i_psykiatrien/2tilpatienter.aspx Til

Læs mere

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april Emne: Afrapportering om anvendelse af tvang i psykiatrien

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april Emne: Afrapportering om anvendelse af tvang i psykiatrien REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009 Sag nr. 3 Emne: Afrapportering om anvendelse af tvang i psykiatrien 1 bilag Region Hovedstaden Underudvalget

Læs mere

Anvendelse af tvang i psykiatrien Anvendelse af tvang i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2010

Anvendelse af tvang i psykiatrien Anvendelse af tvang i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2010 ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2008 2010 Anvendelse af tvang i psykiatrien 2008 Sundhedsstyrelsen, 2010 Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S URL: http://www.sst.dk Emneord: psykiatri,

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 20 af 2. december 2013 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatrisk afdeling

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 20 af 2. december 2013 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatrisk afdeling Selvstyrets bekendtgørelse nr. 20 af 2. december 2013 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatrisk afdeling I medfør af 12, stk. 7, 13, stk. 3, 18, 28, i Inatsisartutlov nr. 24 af 3.

Læs mere

VIDERE TIL - MODUL L ORGANISERING AF PSYKIATRIEN LOVGIVNING & TVANG

VIDERE TIL - MODUL L ORGANISERING AF PSYKIATRIEN LOVGIVNING & TVANG VIDERE TIL - MODUL L ORGANISERING AF PSYKIATRIEN LOVGIVNING & TVANG TVANG Hvorfor skal I vide noget om tvang? PSYKIATRILOVGIVNING ELLER BEKENDTGØRELSE AF LOV OM ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN Frihedsberøvelse

Læs mere

Psykiatri. TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre

Psykiatri. TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre Psykiatri TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre HVAD ER TVANG? I psykiatrien findes en særlig ret til at behandle og tilbageholde mennesker med tvang altså mod deres

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien 2014/1 LSV 137 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1300459 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 28.

Læs mere

Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011

Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011 Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00363-17/PH 2/9 Indholdsfortegnelse Ad 5.4. Behandlingsplaner... 3 Ad 5.7. Aflåsning, forholdene for

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 3. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

2. oktober 2018 FM 2019/xx. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien

2. oktober 2018 FM 2019/xx. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde 1. Frihedsberøvelse og anvendelse af anden tvang i forbindelse med

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd Elever imellem Revideret 15.01.18 Retningslinjer for håndtering af

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse nr. x af x 2010 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatriske afdelinger

UDKAST. Bekendtgørelse nr. x af x 2010 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatriske afdelinger Tilsynet i henhold til grundlovens 71 2010-11 71 alm. del Bilag 11 Offentligt UDKAST Bekendtgørelse nr. x af x 2010 om anvendelse af anden tvang end frihedsberøvelse på psykiatriske afdelinger I medfør

Læs mere

2009 Hefti oktober Nr. 957.

2009 Hefti oktober Nr. 957. 637 Kunngerðablaðið B 2009 Hefti 18 ISSN 0907-905X 7. oktober 2009. Nr. 957. Bekendtgørelse for Færøerne om underretning og klagevejledning i forbindelse med anvendelse af tvang i psykiatrien I medfør

Læs mere

Beskrivelse af tvangsforebyggende tiltag i Danmark Statuskonference 2018

Beskrivelse af tvangsforebyggende tiltag i Danmark Statuskonference 2018 Beskrivelse af tvangsforebyggende tiltag i Danmark Statuskonference 2018 Alle, afsnit der har arbejdet med nedbringelse af tvang sender en beskrivelse af et tvangsforebyggende tiltag. Disse beskrivelser

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Lovbekendtgørelse nr. 1111 af 1. november 2006 Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Herved bekendtgøres lov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Tvang i psykiatrien. Fysioterapeuter Forår 2011. Udarbejdet af Gitte Rohr. Redigeret af AMJ.

Tvang i psykiatrien. Fysioterapeuter Forår 2011. Udarbejdet af Gitte Rohr. Redigeret af AMJ. Tvang i psykiatrien Fysioterapeuter Forår 2011 Udarbejdet af Gitte Rohr. Redigeret af AMJ. Spørgsmål Hvornår er man sindssyg? Hvornår er man sindssyg nok til at blive tvangsindlagt el./og behandlet? Hvem

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 24 af 3. december 2012 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien. Kapitel 1. Lovens område

Inatsisartutlov nr. 24 af 3. december 2012 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien. Kapitel 1. Lovens område Inatsisartutlov nr. 24 af 3. december 2012 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien Kapitel 1 Lovens område 1. Frihedsberøvelse og anvendelse af anden tvang i forbindelse med indlæggelse, ophold

Læs mere

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune BILAG 3 ( BØRN & FAMILIEUDVALGS MØDE DEN 20. DECEMBER 2012) Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune Skemaerne og teksten t tilrettes tt efterfølgende, f så de målrettes

Læs mere

Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel

Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel Endelig redegørelse i forbindelse med gennemgang af sikringscellerapporter fra Vridsløselille Fængsel Min endelige konklusion Den 14. december 2016 afgav jeg en foreløbig redegørelse vedrørende min gennemgang

Læs mere

Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Til patienter mellem 15 og 17 år og deres pårørende

Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Til patienter mellem 15 og 17 år og deres pårørende Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien Til patienter mellem 15 og 17 år og deres pårørende Indledning Det er en god idé at læse folderen her sammen med en voksen Når du er indlagt på en psykiatrisk

Læs mere

TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse

TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse I denne vejledning kan du læse om de regler, der gælder for patienter, der mod deres vilje indlægges eller tilbageholdes

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien LBK nr 1111 af 01/11/2006 (Gældende) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 4 a Kapitel 5 Kapitel 5 a Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel 8 Kapitel

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Skjal 1 UDKAST Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: I medfør af 47 1 i lov nr. 331

Læs mere

Notat om tvang på de enkelte afsnit i psykiatrien

Notat om tvang på de enkelte afsnit i psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Notat om tvang på de enkelte afsnit i psykiatrien Uddrag af lovgrundlaget Ligesom i somatikken sker indlæggelse,

Læs mere

TVANG I PSYKIATRIEN. Gældende fra 2016

TVANG I PSYKIATRIEN. Gældende fra 2016 TVANG I PSYKIATRIEN Gældende fra 2016 Tvang i psykiatrien må kun udøves inden for psykiatrilovens rammer. I denne pjece kan du læse om de regler, der gælder for patienter, der mod deres vilje indlægges

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov. Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov. Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE Revideret 22.02.18 Retningslinjer for håndtering af trusler,

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 2. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Instruktion om anvendelse af fysisk magt overfor voksne med handicap samt psykiatriske lidelser og udsatte voksne... 2 Administrationsgrundlag... 2 Målgruppe... 2 Bestemmelserne om magtanvendelse.... 3

Læs mere

Den 4. maj 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 22. august 2000 af Psykiatrisk Center på Bornholm Centralsygehus.

Den 4. maj 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 22. august 2000 af Psykiatrisk Center på Bornholm Centralsygehus. Den 4. maj 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 22. august 2000 af Psykiatrisk Center på Bornholm Centralsygehus. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

Husorden P7. Velkommen til afsnit P7. Adfærd og omgangstone. Alkohol og euforiserende stoffer. Aktiviteter. Besøg

Husorden P7. Velkommen til afsnit P7. Adfærd og omgangstone. Alkohol og euforiserende stoffer. Aktiviteter. Besøg Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Psykiatrisk Afdeling Middelfart Dato: 27. maj 2015 Udarbejdet af: IG/tj Husorden P7 Velkommen til afsnit P7 For at gøre dit ophold i afsnittet så positivt

Læs mere

Definition på voldsudøvelse:

Definition på voldsudøvelse: VOLDS-og BEREDSSKABSPLAN. Indhold: Begrebs afklaring/definition Forståelsesramme Målsætning Overordnet Handleplan Om magtanvendelse Beredskabsplan Når vold er en kendsgerning Beredskabsplan. Når du har

Læs mere

Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold og trusler mod ansatte.

Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold og trusler mod ansatte. NOTAT Dato: 31. marts 2016 Kontaktoplysninger Ledelsescenter Jura, HR og Strategi Sct. Bendtsgade 1 4100 Ringsted Vejledning om håndtering af vold og trusler Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold

Læs mere

Jeg har nu afsluttet min sag om opfølgning på temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien.

Jeg har nu afsluttet min sag om opfølgning på temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien. Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Husorden. til patienter og pårørende

Husorden. til patienter og pårørende Husorden til patienter og pårørende Her finder du nyttige oplysninger om vores regler og husorden på afsnit S1 i Psykiatrien, Region Sjælland. For at skabe et godt og omsorgsfuldt miljø og en god og rar

Læs mere

2.2.21 Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

2.2.21 Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien 2.2.21 Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Lovtidende A 2010 Udgivet den 7. januar 2011 2. december 2010. Nr. 1729. Herved bekendtgøres lov om anvendelse af tvang i psykiatrien jf.

Læs mere

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet.

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Gældende for Behandlingscentrets borgere under 18 år. -Der arbejdes kontinuerligt og systematisk med

Læs mere

Lovbekendtgørelse 2010-12-02 nr. 1729

Lovbekendtgørelse 2010-12-02 nr. 1729 Lovbekendtgørelse 2010-12-02 nr. 1729 om anvendelse af tvang i psykiatrien(*) som ændret ved L 2013-06-12 nr. 647 og L 2015-05-04 nr. 579 Kap. 1. Lovens område mv(1) 1. Indlæggelse, ophold og behandling

Læs mere

Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader.

Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader. September 2010 Til sikkerhedsgruppen Rive/kradse skemaer Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader. Skemaerne

Læs mere

Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold

Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold På Vipperød Skole betragtes og behandles et overgreb mod en enkelt medarbejder som et overgreb på skolen som helhed. Ansvaret for medarbejderens sikkerhed

Læs mere

Fravalg af livsforlængende behandling og genoplivningsforsøg - Instruks

Fravalg af livsforlængende behandling og genoplivningsforsøg - Instruks Fravalg af livsforlængende behandling og genoplivningsforsøg - Instruks Formål: Gældende for: Borgermålgruppe- Hvornår kan der ske fravalg af livsforlængende behandling og genoplivning Ansvar og kompetencer:

Læs mere

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30.

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30. Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade 54 4100 Ringsted Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Magtanvendelse voksne med nedsat psykisk funktionsevne

Magtanvendelse voksne med nedsat psykisk funktionsevne Vejledning Magtanvendelse Dokumenttype: Regional vejledning Anvendelsesområde: Alle sociale tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri. Målgruppe: Ledelse og medarbejdere på sociale tilbud i Region Hovedstadens

Læs mere

Dialog og konflikt i borgerkontakten

Dialog og konflikt i borgerkontakten Personalepolitisk retningslinje Dialog og konflikt i borgerkontakten Vold, trusler og chikane Vedtaget af Hoved MED udvalget 4. marts 2010 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Definition... 3 Mål... 3 Forebyggelse

Læs mere

Gennemgang af de væsentligste ændringer i psykiatriloven (gældende pr. 1. juni 2015)

Gennemgang af de væsentligste ændringer i psykiatriloven (gældende pr. 1. juni 2015) Gennemgang af de væsentligste ændringer i psykiatriloven (gældende pr. 1. juni 2015) Lavet af juridisk teamleder Henriette Hørmann, Psykiatri- og Socialstaben Folketinget vedtog den 28. april 2014 Lov

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 7. januar 2011

Lovtidende A 2010 Udgivet den 7. januar 2011 Lovtidende A 2010 Udgivet den 7. januar 2011 2. december 2010. Nr. 1729. Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Herved bekendtgøres lov om anvendelse af tvang i psykiatrien jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Tema om psykiatrien. Dok.nr. 14/01062-3/ RI

Tema om psykiatrien. Dok.nr. 14/01062-3/ RI Tema om psykiatrien Dok.nr. 14/01062-3/ RI 2/15 Hvad har temaet ført til? Psykiatrien var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut

Læs mere

-Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015

-Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015 Magtanvendelser -Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015 Som udgangspunkt må der ikke anvendes magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i dagtilbud, skoler, SFO og klubtilbud, ligesom

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til M61. Hjertemedicinsk sengeafsnit

Patientinformation. Velkommen til M61. Hjertemedicinsk sengeafsnit Patientinformation Velkommen til M61 Hjertemedicinsk sengeafsnit Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om medicinsk afdeling og

Læs mere

OPGØRELSE OVER ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2001-2013. Oversigt

OPGØRELSE OVER ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2001-2013. Oversigt 1 OPGØRELSE OVER ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2001-2013 Oversigt Tabel 1: Antal personer berørt af tvang sammenholdt med antal indlagte personer - opdelt på specialer... 2 Tabel 2: Antal personer

Læs mere

Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler:

Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler: Retningslinjer for implementering af optimeret og ensartet anvendelse/udfærdigelse af hhv. koordinationsplaner/udskrivningsaftaler samt tvungen opfølgning efter udskrivning Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler:

Læs mere

Anvendelsen af tvang i psykiatrien er blevet

Anvendelsen af tvang i psykiatrien er blevet Anvendelse af tvang i psykiatrien i 1999 Kontaktperson: Civilingeniør Lene Haastrup, direkte tlf. 33 48 75 74 Ny registrering af tvang i psykiatrien Register for anvendelse af tvang i psykiatrien Definition

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien og lov om rettens pleje. Lovforslag nr. L 198 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien og lov om rettens pleje. Lovforslag nr. L 198 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 198 Folketinget 2009-10 Fremsat den 26. marts 2010 af indenrigs- og sundhedsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien og lov om

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien LBK nr 1729 af 02/12/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 1007755 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Sundhed & Omsorgs visitation, samt akutsygeplejen i akutte situationer.

Sundhed & Omsorgs visitation, samt akutsygeplejen i akutte situationer. Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Kalde-, alarm- og pejlesystemer Nødkald, telefonindvisitering, brandalarm, komfurvagt og særlige døråbnere, alarm og pejlesystemer Lovgrundlag Servicelovens 82, 112,

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til M42. Medicinsk Afdeling

Patientinformation. Velkommen til M42. Medicinsk Afdeling Patientinformation Velkommen til M42 Medicinsk Afdeling Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om medicinsk afdeling og læse om,

Læs mere

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Del I OM METODEN OG MANUALEN Del II METODEMANUAL SÅDAN GØR DU TRIN FOR TRIN Del III KORT UDGAVE AF METODEMANUAL DEL IV EKSEMPLER PÅ

Læs mere

Xclass [VOLDSPOLITIK] Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse

Xclass [VOLDSPOLITIK] Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse Xclass Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse [VOLDSPOLITIK] Xclass værdier i forhold til vold, definition af vold, målsætning, handleplaner og psykisk førstehjælp samt liste over kontaktpersoner i tilfælde af

Læs mere

Redegørelse i forbindelse med OPCAT-besøg på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg

Redegørelse i forbindelse med OPCAT-besøg på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg Redegørelse i forbindelse med OPCAT-besøg på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg Ombudsmandens endelige vurdering Jeg har nu gennemgået sagen i lyset af den udtalelse, som jeg den 15. maj 2013

Læs mere

ACCESS spørgeskema dag 7

ACCESS spørgeskema dag 7 ACCESS spørgeskema dag 7 1. Tilfredshed og helbred 2. DEMMI 3. OMC 4. REJSE-SÆTTE-SIG 5. HÅNDTRYKSKRAFT Patientens CPR-nummer: Hvilken kommune bor borgeren i? Haderslev kommune Aabenraa kommune Tønder

Læs mere

Forebyggelse af vold på arbejdspladsen. På Lindevang arbejdes der løbende og systematisk med vold og voldsforebyggelse.

Forebyggelse af vold på arbejdspladsen. På Lindevang arbejdes der løbende og systematisk med vold og voldsforebyggelse. Bostedet Lindevang Forebyggelse af vold på arbejdspladsen. På Lindevang arbejdes der løbende og systematisk med vold og voldsforebyggelse. Alarmer og alarmmodtagere Alle har alarmer. Uanset funktion i

Læs mere

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv.

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. februar 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. december 2004 af Psykiatrisk Afdeling, Hvidovre Hospital. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

OVERORDNET VOLDSPOLITIK

OVERORDNET VOLDSPOLITIK Vedtaget i SLU den 20. december 2006 OVERORDNET VOLDSPOLITIK Målgruppe Den overordnede voldspolitik er gældende for alle ansatte i Slagelse Kommune. Værdigrundlag Medarbejderne undgår at blive udsat for

Læs mere

Husorden for sengeafsnit i Afdeling P

Husorden for sengeafsnit i Afdeling P HUSORDEN Husorden for sengeafsnit i Afdeling P Formål For at skabe omsorg for patienterne og et godt miljø vil vi bede alle, der færdes i afsnittet, om at følge denne husorden. Grundlæggende er det vigtigt,

Læs mere

Side 1 af 23 Sygehusvæsen - Regionale sygehusdokumenter - Generelle/tværgående patientforløbstemaer - Vurdering og planlægning Regionale sygehusdokumenter Niveau: Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret.

Læs mere

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Til patienter og pårørende Velkommen til M14 Nyremedicinsk Klinik Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om afsnit M14 og

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

Psykiatriloven. Instrukser vedr. frihedsberøvelse og anden tvang i Psykiatrien i Region Nordjylland

Psykiatriloven. Instrukser vedr. frihedsberøvelse og anden tvang i Psykiatrien i Region Nordjylland Psykiatriloven Instrukser vedr. frihedsberøvelse og anden tvang i Psykiatrien i Region Nordjylland Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Indledning... 4 Kapitel 2: Husorden... 5 2.1 Lovgrundlag m.v.... 5 Kapitel

Læs mere

Arbejdsmiljøets udfordringer. Niels Knudsen & Henrik Pedersen

Arbejdsmiljøets udfordringer. Niels Knudsen & Henrik Pedersen De Psyko-Fysiske Konsulenter Volds- og Konflikthåndtering Arbejdsmiljøets udfordringer mht. vold og trusler Niels Knudsen & Henrik Pedersen WWW.KONFLIKTHAANDTERING.DK Struktur Vores indspark til arbejdspladsen,

Læs mere

Guide for håndtering af vold og trusler.

Guide for håndtering af vold og trusler. Guide for håndtering af vold og trusler. Redskab til forebyggelse, håndtering og opfølgning på vold og trusler Det er målet at sikre et trygt arbejdsmiljø, såvel fysisk som psykisk, for alle skolens medarbejdere.

Læs mere

Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus

Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus Indsatsplanen omhandler arbejdsrelateret fysisk og psykisk vold. Arbejdsrelateret vold omfatter både risiko for og episoder med fysisk

Læs mere

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Til patienter og pårørende Velkommen til M14 Nyremedicinsk Klinik Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om afsnit M14 og

Læs mere

Instruks for brug af stofseler til magtanvendelse (SEL 128)

Instruks for brug af stofseler til magtanvendelse (SEL 128) Instruks for brug af stofseler til magtanvendelse (SEL 128) Udstedt: 12. februar 2015 Godkendt af: Myndighedschef Ove G. Jensen 1.0 Opbygning Magtinstruksen er rent teknisk opdelt i en generel instruks,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien LBK nr 1160 af 29/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1504297 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Sundhedsstyrelsen 21. december 2004

Sundhedsstyrelsen 21. december 2004 Sundhedsstyrelsen 21. december 2004 Vejledning om udfyldelse af tvangsprotokoller (registrering af anvendelse af tvang i psykiatrien) samt registrering af anvendelse af udskrivningsaftaler/koordinationsplaner

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien LBK nr 1160 af 29/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. december 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1504297 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Sengetyper i psykiatrien 1

Sengetyper i psykiatrien 1 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg www.rm.dk Sengetyper i psykiatrien 1 I dette notat beskrives syv sengetyper, som anvendes i psykiatrien i Region Midtjylland: 1) Retspsykiatriske

Læs mere

PRÆSENTATION AF FORLØB I

PRÆSENTATION AF FORLØB I PRÆSENTATION AF FORLØB I VALGMODUL Modul 13 Valgmodulets titel: Tvang og fastholdelse i psykiatrien Uddannelsesenhed/klinisk undervisningssted: Børne- og ungdomspskykiatrisk hospital og Psykiatrisk Universitetshospital

Læs mere

Årsrapport magtanvendelse 2011 - Forebyggelse og Sundhed

Årsrapport magtanvendelse 2011 - Forebyggelse og Sundhed Notat Sagsnr.: 2012/0004060 Dato: 16. marts 2012 Titel: Sagsbehandler: Årsrapport magtanvendelse 2011 - Forebyggelse og Sundhed Birte Carøe Leder af Sundhedsservice Efter lov om social service 136 skal

Læs mere

Kvalitetsudvikling i psykiatrien med fokus på tvang. VIS konference Vejle d. 11/ Afd.spl. Dorthe Møllegaard og overlæge Hans Henrik Hoff

Kvalitetsudvikling i psykiatrien med fokus på tvang. VIS konference Vejle d. 11/ Afd.spl. Dorthe Møllegaard og overlæge Hans Henrik Hoff Kvalitetsudvikling i psykiatrien med fokus på tvang VIS konference Vejle d. 11/2-2010 Afd.spl. Dorthe Møllegaard og overlæge Hans Henrik Hoff Gennembrudsmetoden introduktion til metode og information om

Læs mere

Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse.

Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse. Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse. Det generelle lovgrundlag. Reglerne om magtanvendelse fremgår af Lov om Social Service kap. 24. Samt Bekendtgørelse nr. 929 af 5. september 2006.

Læs mere

Formål med analysen er at opnå og dele viden samt handle derefter - ikke placering af skyld.

Formål med analysen er at opnå og dele viden samt handle derefter - ikke placering af skyld. TABSÅRSAGSMODELLEN En ulykke er kendetegnet ved at være: En uønsket hændelse, der medfører uacceptabelt tab eller skade på personer. En ulykkesanalyse giver værdifuld information om farlige situationer,

Læs mere

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til læger. Hvad betyder reglerne for dig?

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til læger. Hvad betyder reglerne for dig? Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til læger Hvad betyder reglerne for dig? Denne pjece informerer om Lov nr. 655 af 8. juni 2017 om anvendelse af tvang ved somatisk

Læs mere

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til personale

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til personale Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til personale Hvad betyder reglerne for dig? Denne pjece informerer om Lov nr. 655 af 8. juni 2017 om anvendelse af tvang ved

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 4. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

Mestringsskema i kombination med BVC Øget fokus på tryghed og trivsel

Mestringsskema i kombination med BVC Øget fokus på tryghed og trivsel Mestringsskema i kombination med BVC Øget fokus på tryghed og trivsel Del I Del II Del III OM METODEN OG MANUALEN METODEMANUAL SÅDAN GØR DU TRIN FOR TRIN PIXI-UDGAVE Satspuljeprojekt: Styrket indsats til

Læs mere

Konference om forebyggelse af magtanvendelse. FOA Torsdag d Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss

Konference om forebyggelse af magtanvendelse. FOA Torsdag d Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Konference om forebyggelse af magtanvendelse FOA Torsdag d. 05.02.2015 Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Selvbestemmelse Økonomiske forhold Personlige forhold Medmindre en lov siger noget andet Eller personen

Læs mere

MR-CRAS user manual. Confounders defineres som faktorer der synliggør bagvedliggende årsager til

MR-CRAS user manual. Confounders defineres som faktorer der synliggør bagvedliggende årsager til MR-CRAS user manual Stamdata: udfyldes en gang af personalet i dag, aften eller nattevagten udfyldes på hvert skema Initiale årsager til bæltefiksering kan fx være trusler om/ vold mod personale/ andre

Læs mere

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Enhver form for trusler og vold af fysisk og psykisk karakter kan ikke tolereres i sundhedsplejen. Som medarbejder i sundhedsplejen varetager

Læs mere

ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2010

ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2010 ANVENDELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 2010 - med opgørelse af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner 2011 Oktober 2011 Sammenfatning Hermed offentliggøres opgørelser over anvendelse af tvang i psykiatrien

Læs mere

Bilag 1. Notat til monitorering af tvang i psykiatrien

Bilag 1. Notat til monitorering af tvang i psykiatrien Dato 29-04-2015 mlkm Sagsnr. 4-1613-76/2 E-mail: mlkm@sst.dk T (dir.) 72227656 Bilag 1. Notat til monitorering af tvang i psykiatrien Baggrund Som et vigtigt led i realiseringen af en fælles målsætning

Læs mere

Uanmeldt plejehjemstilsyn d. 24. september 2014 på Stenhøj I forhold til beboerne og pårørende vurderes deres oplevelse af:

Uanmeldt plejehjemstilsyn d. 24. september 2014 på Stenhøj I forhold til beboerne og pårørende vurderes deres oplevelse af: Uanmeldt plejehjemstilsyn d. 24. september 2014 på Stenhøj I forhold til beboerne og pårørende vurderes deres oplevelse af: Beboerne Synspunkter fra deltagerne 1) Boligforhold Er næsten lige flyttet ind.

Læs mere

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole.

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Vold og trusler rammer ikke blot den enkelte ansatte på skolen, men påvirker det psykiske arbejdsmiljø på hele arbejdspladsen. Derfor er forebyggelse

Læs mere

Typer af magtanvendelse: 125 Personlige alarm- og pejlesystemer

Typer af magtanvendelse: 125 Personlige alarm- og pejlesystemer Magtanvendelse psykiatri og handicap 2013 Dato: 26. maj 2014 1. Lovhjemmel I Serviceloven pålægges kommunerne at yde hjælp til borgere med betydelig nedsat psykisk funktionsevne, der ikke kan tage vare

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til M41. Afsnit for lindrende behandling. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Patientinformation. Velkommen til M41. Afsnit for lindrende behandling. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Patientinformation Velkommen til M41 Afsnit for lindrende behandling Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder vil du få relevante oplysninger om Medicinsk

Læs mere

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER Tilværelsen byder på mange forskellige oplevelser både gode og dårlige og alle mennesker oplever tidspunkter i livet, der er forbundet med vanskeligheder og

Læs mere

Definition på vold Fysisk: Slag Bid Spark Kast med ting Osv.

Definition på vold Fysisk: Slag Bid Spark Kast med ting Osv. Uddannelse og Arbejdsmarked Hovedgård Skole Voldspolitik for Hovedgård Skole På Hovedgård skole vil vi gerne forhindre at vold forekommer, og derfor er det vigtigt, at medarbejderne ved, hvordan de skal

Læs mere