Miljøpunkt Indre By Christianshavn ÅRSPLAN 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljøpunkt Indre By Christianshavn ÅRSPLAN 2013"

Transkript

1 Miljøpunkt Indre By ÅRSPLAN 2013

2 Indledning Formålet med Miljøpunktets virke er at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde ved at inspirere og engagere borgere og erhvervsliv til aktivt at deltage i helhedsorienterede miljøprojekter, der indtænker det sociale miljø, kultur, økonomi og integration. Miljøpunktet skal desuden sikre en dialog mellem borgere, erhvervsliv, kommunen og forsyningsvirksomhederne om væsentlige miljøspørgsmål og kommunens miljøpolitik og herigennem medvirke til at udvikle det lokale demokrati. Miljøpunktet forventer at skulle deltage i fælles projekter i kommunen som igangsættes af Borgerrepræsentationen, herunder konferencer og netværksmøder. Miljøpunktet skal deltage i relevant samarbejde med andre miljøpunkter. Miljøpunktet vil i 2013 være særligt optaget af årets 3 hovedspor, byforgrønnelse, (herunder klimatilpasning), genanvendelse (herunder affald som ressource) og grøn mobilitet (herunder luftforurening i Indre By og på ). Der skal arbejdes med helhedstænkning i kommunikationen. I 2013 vil kommunikationsstrategien for Miljøpunktet have særlig fokus på brug og integration af de sociale medier. Der er udviklet en kommunikationsstrategi for omlægning af Miljøpunktets hjemmeside med fokus på følgende: a. Synliggørelse b. Dialog c. Formidling Kommunikationsstrategien for Miljøpunktet har i 2013 fokus på integration af sociale medier (herunder facebook og twitter), nyhedsbreve og udvikling af en ny brugerorienteret hjemmeside. Hjemmesiden har fokus på de grønne services, som Miljøpunktet udbyder. Mere generelt skal formidling af Miljøpunktets projekter ske på tværs af Miljøpunktets 3 hovedtemaer. Det skal altid ske efter afsluttede projekter og gerne undervejs med blandt andet blog nyhedsmail hjemmeside-kommunikation webplatforme m.m. Miljøpunktet udarbejder nyhedsbreve til lokaludvalgene, så de løbende er orienteret om Miljøpunktets arbejde. Organisering af aktiviteter og projekter Der holdes løbende koordineringsmøder mellem alle tre parter. Projekterne er hovedsagligt beregnet på at blive udført af frivillig arbejdskraft, suppleret med faglig kompetence under igangsætning, tilretning efter et evt. pilotprojekt og studenterhjælp, samt faglig hjælp til den kommunikative skriveproces til sidst. Miljøpunktets projekter skal være lokalt forankrede og netværksskabende. Miljøpunktets opgave er at stå til rådighed med faglig kompetence til gennemførelsen af aktiviteter og projekter.

3 Temaer og Projekter der skal arbejdes med 1. Byforgrønnelse Miljøpunktet har i 2013 fokus på byforgrønnelse (herunder klimatilpasning og grønne byrum). Der er fokus på borgerinddragende projekter: a) Igangværende projekter: Her kan nævnes projekter inden for klimatilpasning, mobile træer, grønne tage, samt igangsættelse af nye projekter. Grønt Vesterport og en helhedsløsning for grønne tage i området omkring Vesterport udvikles. Der udvikles kreative grønne oplysende projekter såsom events. b) Mobile træer version 2.0 og tag- og facade beplantning: Udover vedligehold af de nuværende mobile træer ansøges til udvikling af nye mobile træer, som kan bruges til at byforgrønne, særligt i forhold til 10-meter-reglen. Der udvikles kreative grønne oplysende projekter såsom events. Der skal være fokus på sociale, kreative og bæredygtige events. Udtjente biler opstillet midlertidigt som blomsterkasser. c) Pilotprojekter i samarbejde med private ejere/beboere om tag-, gavl- og facadebeplantning. d) Grønt i børnehøjde: Der etableres en række temamøder om grønt i børnehøjde i forlængelse af de velbesøgte borgermøder, Miljøpunktet har afholdt i Det årlige blomsterløg-arrangement, som lave samarbejde med Indre By Lokaludvalg, faciliteres i 2013 af Miljøpunktet og der tages kontakt til en række af skolerne i indre by og med henblik på grønne projekter. e) Klimarobust København: Udvikling af oplysningsmateriale til andelsboligforeninger, kommunens ejendomme, såsom helhedsløsninger for gårde: faskiner, alternative LAR løsninger(lokal afledning af regnvand), grønne tage, lommeparker og små storbyhaver. Her skal vi afsøge samarbejdsmuligheder med Københavns Kommune, der i forvejen er ved at udvikle en skybrudsplan. f) Spis dit ukrudt: Fokus på klimavenlig mad og anvendelse af ukrudt i retter. Grøn sommerstemning midt i byens pulserende liv. s Torv var en populær grøn plet i juni 2012, hvor Miljøpunkt Indre By-s forgrønnede torvet for en dag

4 Prioriteret Projekt Mål Metode Samarbejdspartnere Succeskriterie Projektstyring Geografi Byforgrønnelse Klimarobust bolig Anne-Mette Wehmüller Indre by At øge kendskabet til klimatilpasning af boliger og forebyggelse af vand i kælderen erhvervslejemål i boligforeninger andelsforeninger og ejerforeninger i Indre by Kontakt til 5 udvalgte foreninger og udvælge en række cases Udvalgte foreninger, herunder A/B Ahlefeldt i indre by, grundejernes investeringsfond Beskrivelse af 5 cases fra indre by med klimatilpasningstil tag i hæfte/folder 2. Affald som Ressource En af fremtidens store udfordringer bliver en bedre udnyttelse af vores begrænsede ressourcer. Miljøpunkt Indre by ønsker at være medvirkende til at målsætningerne i kommunens Ressource og Affaldsplan 2018 bliver til reel og borgernær handling. Derfor ønsker vi i 2013 at sætte fokus på affald som ressource ved at iværksætte innovative grønne projekter. Miljøpunkt Indre By- ønsker i løbet af 2013 at igangsætte et projekt med fokus på genanvendelse af cykler. Miljøpunktet søger med projektet at skabe opmærksomhed på affald som ressource. Visionen skal ses i forlængelse af Københavns Kommunens Ressourceplan. Miljøpunktets vision er at få unge ledige inkluderet i projektet, hvor de er med til at lokalisere ubrugte og ikke-funktionsdygtige cykler, sætte dem i stand på et værksted med supervision fra en kyndig cykelekspert og på sigt skabe en bæredygtig virksomhed. Således indbefatter projektet en vision om social ansvarlighed, hvor vi ønsker at øge muligheden for beskæftigelse for unge ledige gennem aktiv inddragelse og medbestemmelse. Der søges ekstern finansiering til projektet. Projektet kan kun gennemføres hvis der skaffes ekstern finansiering. Der findes i hobetal af hensmidte cykler i indre by og på. Miljøpunktet vil i 2013 igangsætte projekter som sætter fokus på at cykellig også er en ressource.

5 Prioriteret Projekt Mål Metode Samarbejdspartnere Succeskriterie Projektstyring Geografi Affald som ressource Brugte cykler som ressource At udbrede affald til at omhandle mere end husholdningsaffald Afdækning af regler for cykler som ressource og facilitering af et større projekt med samarbejdspartnere Københavns kommune, jobcentre, cykelhandlere i indre by og på Igangsættelse af projektet aktiveringsprojekt for unge arbejdsløse Anne-Mette Wehmüller Indre by og b) Affaldssortering At kunne sortere affald i mange fragmenter er en god ting. Men kildesortering sker i mange tilfælde ikke i gården, men i hjemmet, hvor det kan være svært at finde plads til beholdere til glas, plast, pant, pap, papir, farligt affald, elektronik og måske også organisk affald. Blandes affaldet i én skraldespand i hjemmet, sorteres det sandsynligvis ikke i gården. Borgerinddragelse og holdningsændring skal derfor også fokusere på indretningen i det private hjem. Miljøpunktet ønsker i løbet af 2013 at sætte fokus på sådanne sorteringsmuligheder, ligesom der skal skabes modeller for lokale affaldssorteringspladser, hvor beboerbasen i små ejendomme er for lille og gårdene for små til at gøre sortering på ejendomsplan realistisk, her tænkes f.eks. på de eksisterende flaskecontainere. Børn som ambassadører: Det skal undersøges, om den slags projekter kan gennemføres ved at aktivere voksne gennem børnene, f.eks. ved at arbejde med skoleelever. 3. Grøn Mobilitet & Ren Luft Zoner Grøn mobilitet med fokus på ren luft zoner er det tredje indsatsområde. Der er ikke afsat midler inden for den nuværende bevilling, men der skal søges eksterne midler samt mobiliseres frivillig arbejdskraft. Samarbejdsprojekter er ligeledes et godt alternativ og nedenstående projekter vil vægtes højest: a) Synliggørelse af forurening og støj (partikelmåling m.v.): Miljøpunktet har en partikelmåler og vi har igennem de seneste år foretaget en række målinger lokalt i Indre by. I 2013 skal der indkøbes en ny partikelmåler der kan måle de ultrafine partikler. I forbindelse med at vi indhenter ny data om luftforureningen i Indre By, ønsker vi bl.a. at få udarbejdet en forureningsindikator, der står synligt i gadebilledet. Målsætningen er at sætte fokus på behovet for rene luftzoner i København. b) Fremme af grøn trafik i form af demonstrationsprojekter: Citylogistik, Grøn mobilitet (el-ladcykler), forurenings- og støjbarometer på standere i byen (gerne relateret til dødsfald ), evt. sponseret af miljøfirma. Projekter skal udvikles og klargøres til et stadie, hvor de kan overtages af ekstern sponsorer.

6 Prioriteret Projekt Mål Metode Samarbejdspartnere Succeskriterie Projektstyring Geografi Kampagne og information om ren luft zoner i Indre by og på At fremhæve behovet for ren luft zoner i København Indsamling af data for luftforurening og synliggørelse af data Københavns kommune, miljøorganisationer og astma-og allergiforbundet Indsamling af data fra 5 udvalgte spots synliggørelse i landsdækkende medier og fremme den politisk debat herom Anne-Mette Wehmüller Indre by og 4. Løbende vedligeholdelse af Miljøpunktets service De løbende projekter skal varetages, således at de gennemføres efter de forskellige koncepter, der er for de enkelte projekter: a) Ladcykler og udvikling af nye cykelprojekter, (Herunder elcykler og el-ladcykler udlån via butikker). Partikelmåler (Frivilligt arbejde) b) Elsparetasker (Udlån ved henvendelse) c) Termografisk kamera (Udlån ved henvendelser) d) Uddeling af miljømærkede produkter til børn og forældre (Babyposer) e) Uddeling af grønne kort (Go Green) Småprojekter, evt. årstidsafhængige, for ibrugtagning af hjælpemidlerne. Flere af projekterne kan bruges til synliggørelse af, hvad man kan få ud af miljøprojekter. Denne synergi skal udnyttes, hvor det er muligt. Miljøpunktets eksisterende projekt lån en ladcykel er et populært projekt. Det viser graden af udlån, som vi løbende følger. Miljøpunktet ønsker så vidt der findes midler hertil at udvide projektet til også at omfatte el-ladcykler i På billedet til højre ses en postmedarbejder på Post-Danmarks elladcykler foran Miljøpunktets kontor.

7 Prioriteret Projekt Mål Metode Samarbejdspartnere Succeskriterie Projektstyring Geografi Synliggørelse af Miljøpunktets services gennem ny kommunikationsplatform Ny hjemmeside/omlægning Og øget brug af sociale medier, professionalisering af booking system og dataindsamling på lån en ladcykel Omlægning af hjemmeside og spredning af kendskab. Siden er netop omlagt. Nu skal kendskabet til den øges. Københavns kommune, miljøorganisationer og astma-og allergiforbundet Flere brugere af a21.dk nye besøgende, øge antallet af unikke besøgende Morten Bennebo Bøeg Anne-Mette Wehmüller Indre by og

8 5. Katalysatorfunktion a) Høringssvar, der udarbejdes efter koordinering med LU sekretariatet og arbejdsgrupper, herunder høringssvar inden for Miljøpunktets 3 hovedtemaer: grøn mobilitet, klimatilpasning og affald som ressource. Der udarbejdes 3-4 høringssvar årligt. b) Borgerhøringer, der udarbejdes efter koordinering med LU sekretariatet og arbejdsgrupper c) Netværkspleje, debat- og informationsaftener, der igangsættes til behandling af nærværende temaer for Indre By og, såsom skybrudsproblemer og Christiania m.m. 6. Ekstern finansiering af projekter - eventuelle partnerskaber Der søges ekstern finansiering til: a) Byforgrønnelsesprojekter med sociale og bæredygtige elementer (herunder byforgrønnelse af s Torv) b) Fremme af el-ladcykler til erhvervsdrivende i indre by Hvor det er muligt, etableres der partnerskaber, som kan styrke finansieringsmulighederne og forankringen af projekterne. 7. Planlægning og ressourcer a) Miljøpunktet udarbejder en konkret tidsplan for gennemførelsen af projekterne. b) Det forventes, at der er en fuldtidsansat samt administrativ og regnskabsmæssig assistance på timebasis og projektansatte til gennemførelse af projekterne. 8. Fonden Ud over aktiviteterne i Miljøpunktet, beskæftiger fonden sig med følgende projekter: varende energi-projekter /Miljøpunkt Indre By november 2012.

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn 1 Indledning København er udnævnt som Europæisk Miljøhovedstad i 2014 og Miljøpunktet har derfor særligt fokus på de lokalt forankrede miljøprojekter, som

Læs mere

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn 1 Indledning København er udnævnt som Europæisk Miljøhovedstad i 2014 og Miljøpunktet har derfor særligt fokus på de lokalt forankrede miljøprojekter, som

Læs mere

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn 1 Indledning København er udnævnt som Europæisk Miljøhovedstad i 2014 og Miljøpunktet har derfor særligt fokus på de lokalt forankrede miljøprojekter, som

Læs mere

Årsberetning for Miljøpunkt Indre by Christianshavn 2013

Årsberetning for Miljøpunkt Indre by Christianshavn 2013 Årsberetning for Miljøpunkt Indre by Christianshavn 2013 Opsummering året 2013 Miljøpunkt Indre By - Christianshavn havde i 2013 særlig fokus på tre hovedområder: Byforgrønnelse (herunder klimatilpasning),

Læs mere

Årsplan 2014 for det lokale Miljøarbejde v. Miljøpunkt Indre By-Christianshavn

Årsplan 2014 for det lokale Miljøarbejde v. Miljøpunkt Indre By-Christianshavn Årsplan 2014 for det lokale Miljøarbejde v. Miljøpunkt Indre By-Christianshavn 1 Indledning København er udnævnt som Europæisk Miljøhovedstad i 2014 og Miljøpunktet har derfor særligt fokus på de lokalt

Læs mere

Årsplan for det lokale miljøarbejde i 2018 Plan for Vesterbro Lokaludvalgs borgerinddragende og formidlende miljøarbejde i 2018

Årsplan for det lokale miljøarbejde i 2018 Plan for Vesterbro Lokaludvalgs borgerinddragende og formidlende miljøarbejde i 2018 Årsplan for det lokale miljøarbejde i 2018 Plan for Vesterbro Lokaludvalgs borgerinddragende og formidlende miljøarbejde i 2018 For 2018 foreslår sekretariatet, at Lokaludvalget fokuserer på følgende:

Læs mere

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Danmarkudenaffald.dk Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Organisk affald Jette Skaarup Justesen, Miljøstyrelsen Vi skal genanvende mere og forbrænde mindre. Visionen er et Danmark uden affald,

Læs mere

Miljøpunkt Østerbro - Årsplan 2019

Miljøpunkt Østerbro - Årsplan 2019 Miljøpunkt Østerbro - Årsplan 2019 Miljøpunkt Østerbro årsplan og budget 2019 Denne årsplan beskriver den forventede indsats i 2019 for Miljøpunkt Østerbro for så vidt angår de af lokaludvalget støttede

Læs mere

Miljøpunkt Amagers mulighed for samarbejde med socialøkonomiske virksomheder

Miljøpunkt Amagers mulighed for samarbejde med socialøkonomiske virksomheder N O T A T Miljøpunkt Amagers mulighed for samarbejde med socialøkonomiske virksomheder BAGGRUND Dette notat er udarbejdet på anmodning af Miljøpunkt Amager/Fonden Agenda 21 Center Sundbyøster. Miljøpunkt

Læs mere

nationale kampagner om

nationale kampagner om Kommunikationsfond til nationale kampagner om genanvendelse Julie B. Svendsen og Björn Appelqvist Ressource- og Affaldsplan 2018 Ressourcerne skal udnyttes bedre Kvaliteten af ressourceudnyttelsen skal

Læs mere

Udkast til årsplan for det lokale miljøarbejde 2016

Udkast til årsplan for det lokale miljøarbejde 2016 Udkast til årsplan for det lokale miljøarbejde 2016 NB! Aktiviteter markeret med grønt gennemføres kun eller hovedsageligt vha. frivilligt arbejde. Da Miljøpunktet planlægger at ansætte ny centerleder

Læs mere

Høringsnotat for høring af Agenda 21-strategi Bæredygtige sammenhænge

Høringsnotat for høring af Agenda 21-strategi Bæredygtige sammenhænge KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen NOTAT Bilag 2: Høringsnotat for høring af Agenda 21-strategi 2016-2019 Bæredygtige sammenhænge Indledning Agenda 21-strategien Bæredygtige sammenhænge har

Læs mere

ØGET AFFALDSSORTERING MEN HVORDAN? SMÅ GÅRDE I INDRE BY

ØGET AFFALDSSORTERING MEN HVORDAN? SMÅ GÅRDE I INDRE BY ØGET AFFALDSSORTERING MEN HVORDAN? SMÅ GÅRDE I INDRE BY Udgivet af Miljøpunkt Indre by - Christianshavn Rådhuspladsen 77 st. 1550 København V www.a21.dk CVR: 31 69 00 80 Publikationen er udarbejdet af

Læs mere

Vedtægter for Fonden Agendacenter Indre By/Christianshavn (omfattet af fondsloven)

Vedtægter for Fonden Agendacenter Indre By/Christianshavn (omfattet af fondsloven) Vedtægter for Fonden Agendacenter Indre By/Christianshavn (omfattet af fondsloven) 1. Navn, hjemsted og stiftelse 1.1 Fondens navn er Agendacenter Indre By/Christianshavn (i det følgende kaldet fonden

Læs mere

Kommissorium. Superkilen. Ligeså mangfoldig som Nørrebro selv www.superkilen.dk. Kilebestyrelsen for Superkilen i Mimersgadekvarteret (1/5) Superkilen

Kommissorium. Superkilen. Ligeså mangfoldig som Nørrebro selv www.superkilen.dk. Kilebestyrelsen for Superkilen i Mimersgadekvarteret (1/5) Superkilen Kilebestyrelsen for i Mimersgadekvarteret (1/5) er et kommende offentligt friareal i Mimersgadekvarteret. s fysiske rammer er det offentligt tilgængelige areal mellem Nørrebrogade ved Nørrebrohallen og

Læs mere

Lokaludvalgenes miljøopgave vejledning til økonomistyring og opfølgning

Lokaludvalgenes miljøopgave vejledning til økonomistyring og opfølgning KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Sikker By NOTAT Lokaludvalgenes miljøopgave vejledning til økonomistyring og opfølgning Dette notat er tænkt som en vejledning til lokaludvalg og miljøpunkter

Læs mere

Udkast til årsplan for det lokale miljøarbejde 2016

Udkast til årsplan for det lokale miljøarbejde 2016 Udkast til årsplan for det lokale miljøarbejde 2016 NB! Aktiviteter markeret med grønt gennemføres kun eller hovedsageligt vha. frivilligt arbejde. Da Miljøpunktet planlægger at ansætte ny centerleder

Læs mere

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER 1 of 7 F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER F.1. UDVIKLINGSSTRATEGIENS VISION LAG Djurslands vision er at videreudvikle og synliggøre Djursland som et områdefyldt

Læs mere

OPSAMLING. Trusler og muligheder for Amager Øst Lokaludvalg. Amager Øst Lokaludvalg Internt seminar Lørdag den 8. november 2014.

OPSAMLING. Trusler og muligheder for Amager Øst Lokaludvalg. Amager Øst Lokaludvalg Internt seminar Lørdag den 8. november 2014. OPSAMLING Amager Øst Lokaludvalg Internt seminar Lørdag den 8. november 2014 og muligheder for Amager Øst Lokaludvalg Interne forhold Integration af nye medlemmer Snævre rammer Sådan plejer vi at gøre

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Tjæreborg....en by med energi

Tjæreborg....en by med energi 1 Tjæreborg...en by med energi Projektbeskrivelse Tjæreborg - en by med Energi 1 Indhold Organisationsdiagram... 3 Projektstyring... 4 Styregruppe:... 4 Projektledelsen... 4 Arbejdsgrupper... 4 Tovholder...

Læs mere

Status Både i 2012 og 2013 har alle lokaludvalg anvendt mere end det fastsatte minimum på kr. årligt pr. bydel som forudsat i budget 2011.

Status Både i 2012 og 2013 har alle lokaludvalg anvendt mere end det fastsatte minimum på kr. årligt pr. bydel som forudsat i budget 2011. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget Orientering om lokaludvalgenes varetagelse af det kommunalt støttede miljøarbejde

Læs mere

Årsplan for miljøarbejdet 2019 i Valby

Årsplan for miljøarbejdet 2019 i Valby Årsplan for miljøarbejdet 2019 i Valby Indholdsfortegnelse 1. Vision og mission side 3 2. Om Miljøgruppen side 3 3. Tre store projekter side 4 4. De mindre indsatser side 5 5. Økonomi side 7 6. Budget

Læs mere

Aftale mellem Østerbro Lokaludvalg og Fonden Miljøpunkt Østerbro, Agenda 21 for et bæredygtigt UDKAST

Aftale mellem Østerbro Lokaludvalg og Fonden Miljøpunkt Østerbro, Agenda 21 for et bæredygtigt UDKAST Aftale mellem Østerbro Lokaludvalg og Fonden Miljøpunkt Østerbro, Agenda 21 for et bæredygtigt København UDKAST 1 1 Parter, baggrund og formål Denne aftale er indgået mellem Østerbro Lokaludvalg Vennemindevej

Læs mere

Formål med undersøgelsen

Formål med undersøgelsen Formål med undersøgelsen I august-september 2015 gennemførte Center for Byudvikling (Økonomiforvaltningen) i samarbejde med Københavns Borgerpanel en spørgeskemaundersøgelse blandt københavnerne om deres

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Handleplan for implementering af Affaldsplan

Handleplan for implementering af Affaldsplan Handleplan for implementering af Affaldsplan 2014-2018 25. september 2015 1. Affaldsplan 2014-2018 Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har godkendt Affaldsplan 2014-2024 den 30. marts 2015. Forinden vedtagelse

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Bilag 4: Politiske beslutninger om områdefornyelserne i Nordvest samt oversigt over projekter i Kvarterplanen

Bilag 4: Politiske beslutninger om områdefornyelserne i Nordvest samt oversigt over projekter i Kvarterplanen KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik NOTAT Bilag 4: Politiske beslutninger om områdefornyelserne i samt oversigt over projekter i Kvarterplanen Tidligere politiske beslutninger

Læs mere

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017 SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG Norske gæster den 22. juni 2017 Temadrøftelse i Kommunalbestyrelsen 28. september 2015 Indledende temadrøftelse om strategi for kommuneplanlægningen

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2018-2021 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: 2017 Sagsnr.: Dok.nr.: Tekst: Strategiplanlægning 2018-2021 for Aalborg

Læs mere

www.kk.dk/klima Henriette Berggreen Københavns Kommune

www.kk.dk/klima Henriette Berggreen Københavns Kommune www.kk.dk/klima Henriette Berggreen Københavns Kommune Indhold Hvorfor har vi lavet en klimatilpasningsplan i København? Hvordan er processen blev lagt frem og gennemført? Planens hovedresultater Københavns

Læs mere

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach KLIMATILPASNING I de kommende år skal Københavns klimatilpasningsplan omsættes til konkrete anlægsprojekter. Klimatilpasning handler om at ruste København til at modstå de vejrmæssige udfordringer som

Læs mere

MILJØARBEJDET I AMAGER ØST 2015 OG 2016

MILJØARBEJDET I AMAGER ØST 2015 OG 2016 MILJØARBEJDET I AMAGER ØST 2015 OG 2016 København den 1. oktober 2014 Indhold 1. Selvstændige indsatsområder 2. Forslag til sammenlagte indsatsområder 3. Anbefaling til prioritering Amager Øst Lokaludvalg

Læs mere

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm 2015-2018 Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm er en selvstændig forening, der blev oprettet i 2007 med fokus på foreningsservice,

Læs mere

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG NOTAT TIL POLITISKE UDVALG 5. november 2014 ML Ver. 7 Høring af Affaldsplan 2014 Resume I forbindelse med høring af Affaldsplan 2014 er der indkommet 15 høringssvar fra borgere, boligforeninger, interesseorganisationer

Læs mere

Aftale mellem Amager Øst Lokaludvalg og Fonden Agenda 21 Center Sundbyøster om støtte og udvikling af det lokale miljøarbejde

Aftale mellem Amager Øst Lokaludvalg og Fonden Agenda 21 Center Sundbyøster om støtte og udvikling af det lokale miljøarbejde Aftale mellem Amager Øst Lokaludvalg og Fonden Agenda 21 Center Sundbyøster om støtte og udvikling af det lokale miljøarbejde 1 1 Parter, bagrund og formål Nærværende aftale er indgået mellem Amager Øst

Læs mere

Tidligere politiske beslutninger Denne indstilling bygger på følgende tidligere politiske beslutninger i Københavns Kommune:

Tidligere politiske beslutninger Denne indstilling bygger på følgende tidligere politiske beslutninger i Københavns Kommune: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik NOTAT Bilag 6: Politiske beslutninger om områdefornyelse i Kulbanekvarteret samt oversigt over projekter i Kvarterplanen Tidligere politiske

Læs mere

Samarbejdsaftale for Madfællesskabet

Samarbejdsaftale for Madfællesskabet Samarbejdsaftale for Madfællesskabet Indhold 1. Vision... 3 2. Fælles mål... 3 3. Forpligtigelse... 4 4. Partnerskabets organisering... 4 5. Økonomi... 5 6. Tiltrædelse... 5 Apendix I Madfællesskabets

Læs mere

Handlingsplan Bestyrelsen

Handlingsplan Bestyrelsen Handlingsplan 2019 07-12-2018 Bestyrelsen Interessevaretagelse Interessevaretagelse over for beslutningstagere (især politikere og embedsmænd), lokalt, landsplan og internationalt Netværk og samarbejde

Læs mere

Københavns Kommune har sendt Ressource- og Affaldsplan 2024 i offentlig høring frem til 30. september 2018.

Københavns Kommune har sendt Ressource- og Affaldsplan 2024 i offentlig høring frem til 30. september 2018. Teknik- og Miljøforvaltningen Københavns Kommune har sendt Ressource- og Affaldsplan 2024 i offentlig høring frem til 30. september 2018. Generelt Affaldsplanen er opbygget i 7 temaer, som giver et godt

Læs mere

Vedtægt for Fonden Miljøpunkt Indre By & Christianshavn

Vedtægt for Fonden Miljøpunkt Indre By & Christianshavn 1 11. september 2017 Vedtægt for Fonden Miljøpunkt Indre By & Christianshavn (Omfattet af fondsloven) 1 Navn, hjemsted og stiftelse 1.1 Fondens navn er Fonden Miljøpunkt Indre By & Christianshavn (i det

Læs mere

Miljøarbejdet i Amager Vest 2014

Miljøarbejdet i Amager Vest 2014 Miljøarbejdet i Amager Vest 2014 Amager Vest Lokaludvalg har indgået aftale med Miljøpunkt Amager om, at Miljøpunkt Amager varetager lokaludvalgets forpligtelser for det lokale miljøarbejde, som det er

Læs mere

Å rsplan for det lokale miljøarbejde 2018

Å rsplan for det lokale miljøarbejde 2018 Å rsplan for det lokale miljøarbejde 2018 Indledning Miljøpunkt Indre By & Christianshavn har med denne årsplan for 2018 skitseret en række projekter for det lokale miljøarbejde, i de to bydele Indre By

Læs mere

AMAGER ØST BYDEL. Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan Læs hele planen på aoelu.dk. Nordøstamager.

AMAGER ØST BYDEL. Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan Læs hele planen på aoelu.dk. Nordøstamager. 1 AMAGER ØST BYDEL Nordøstamager Prøvestenen Kløvermarken Amagerbro Kyststrækningen Sundbyøster Villakvartererne Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan 2017-2020. Læs hele planen på

Læs mere

Evaluering af ladcykelordningen 2017

Evaluering af ladcykelordningen 2017 Evaluering af ladcykelordningen 2017 Udlån af ladcykler fra Miljøpunkt Indre By Christianshavn i perioden januar til december 2016. Evaluering af ladcykelordningen Denne evaluering skal undersøge og dokumentere,

Læs mere

Vedtægter for den erhvervsdrivende. Fond Agendacenter Indre By/Christianshavn

Vedtægter for den erhvervsdrivende. Fond Agendacenter Indre By/Christianshavn Vedtægter for den erhvervsdrivende Fond Agendacenter Indre By/Christianshavn (omfattet af fondsloven) 1. Navn, hjemsted og stiftelse 1.1 Fondens navn er Agendacenter Indre By/Christianshavn (i det følgende

Læs mere

Ressource- og Affaldsplan Lykkesholm 19. april 2018 Enheden for Affald og Genbrug / Anna Louise H Møller

Ressource- og Affaldsplan Lykkesholm 19. april 2018 Enheden for Affald og Genbrug / Anna Louise H Møller København - Intet spild af ressourcer Ressource- og Affaldsplan 2019-2024 Lykkesholm 19. april 2018 Enheden for Affald og Genbrug / Anna Louise H Møller Kg Fakta om København 2017: Boliger i København

Læs mere

Kommunikationsstrategi og handlingsplan for Frederiksberg Fairtrade By 2012

Kommunikationsstrategi og handlingsplan for Frederiksberg Fairtrade By 2012 Kommunikationsstrategi og handlingsplan for Frederiksberg Fairtrade By 2012 Som Fairtrade By forpligter Frederiksberg sig til at formidle om Fairtrade internt til kommunens ansatte og eksternt til kommunens

Læs mere

Velkommen til workshoppen Tingbjerg Partnerskab en helhedsorienteret og effektiv tryghedsindsats

Velkommen til workshoppen Tingbjerg Partnerskab en helhedsorienteret og effektiv tryghedsindsats Velkommen til workshoppen Tingbjerg Partnerskab en helhedsorienteret og effektiv tryghedsindsats Fordél jer med max 6 ved hvert bord. Sæt dig gerne sammen med dem du kender fra dit lokalområde eller, Sæt

Læs mere

Københavns Kommune har sendt Ressource- og Affaldsplan 2024 i offentlig høring frem til 30. september 2018.

Københavns Kommune har sendt Ressource- og Affaldsplan 2024 i offentlig høring frem til 30. september 2018. Teknik- og Miljøforvaltningen Københavns Kommune har sendt Ressource- og Affaldsplan 2024 i offentlig høring frem til 30. september 2018. Generelt Affaldsplanen er opbygget i 7 temaer, som giver et godt

Læs mere

Miljøledelse. Ideen bag systemet er at etablere et ensartet system der sikre en forbedring af den enkelte virksomheds indsats overfor miljøet.

Miljøledelse. Ideen bag systemet er at etablere et ensartet system der sikre en forbedring af den enkelte virksomheds indsats overfor miljøet. Miljøledelse Hvad er Miljøcertificering Det er et værkstøj der under en samlet miljøpolitik medvirker til at systematisere og forbedre en virksomheds miljømål og højne miljøbevidstheden. Ideen bag systemet

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Bornholms Vækstforum

Kommunikationsstrategi for Bornholms Vækstforum BORNHOLMS VÆKSTFORUM Landemærket 26 3700 Rønne Tlf.: 5692 0000 Fax: 5692 0001 E-mail: vaekstforum@brk.dk Kommunikationsstrategi for Bornholms Vækstforum Erhvervslivets vilje og evne til vækst er en grundforudsætning

Læs mere

Ambassadør for medborgerskab i praksis

Ambassadør for medborgerskab i praksis Projektbeskrivelse til ansøgningen Ambassadør for medborgerskab i praksis (puljen Øget sammenhængskraft ) 19.9.2011/Berit Rosenkilde Ambassadør for medborgerskab i praksis 1. Generelle oplysninger Ansøgers

Læs mere

Å rsplan for det lokale miljøarbejde

Å rsplan for det lokale miljøarbejde Å rsplan for det lokale miljøarbejde 2019-2020 Indledning Miljøpunkt Indre By & Christianshavn har med årsplan for det lokale miljøarbejde i 2019-2020 (med et perspektiv frem til 2022) skitseret en række

Læs mere

Projektskema. Vanløse Lokaludvalg Før projektet påbegyndes: Titel: Dato: Ansvarspersoner i lokaludvalget: Ansvarlig i sekretariatet:

Projektskema. Vanløse Lokaludvalg Før projektet påbegyndes: Titel: Dato: Ansvarspersoner i lokaludvalget: Ansvarlig i sekretariatet: Projektskema Vanløse Lokaludvalg 2017 Før projektet påbegyndes: Titel: Dato: Ansvarspersoner i lokaludvalget: Ansvarlig i sekretariatet: Formål: * Hvorfor skal lokaludvalget lave projektet? Hvad vil vi

Læs mere

Handleplan 2014 - Agenda Center Albertslund

Handleplan 2014 - Agenda Center Albertslund Handleplan 2014 - Agenda Center Albertslund Agenda Centeret skal med udgangspunkt i Det bæredygtige Albertslund : - Opmuntre, rådgive og praktisk støtte især borgere og boligområder, men også foreninger,

Læs mere

Projektskema. Vanløse Lokaludvalg Før projektet påbegyndes: Titel: Dato: Ansvarspersoner i lokaludvalget: Ansvarlig i sekretariatet:

Projektskema. Vanløse Lokaludvalg Før projektet påbegyndes: Titel: Dato: Ansvarspersoner i lokaludvalget: Ansvarlig i sekretariatet: Projektskema Vanløse Lokaludvalg 2017 Før projektet påbegyndes: Titel: Dato: Ansvarspersoner i lokaludvalget: Ansvarlig i sekretariatet: Formål: * Hvorfor skal lokaludvalget lave projektet? Hvad vil vi

Læs mere

Aftalen gælder for perioden den 1. januar 2019 til den 31. december 2020.

Aftalen gælder for perioden den 1. januar 2019 til den 31. december 2020. 0 0 0 0 Fonden Miljøpunktet Indre By & Christianshavn Indre By Lokaludvalg Christianshavns Lokaludvalg Aftalen gælder for perioden den. januar 0 til den. december 00. Aftale om udførelse af det lokale

Læs mere

Årsplan for miljøarbejdet [Grafik: VLU og KK logo indsættes]

Årsplan for miljøarbejdet [Grafik: VLU og KK logo indsættes] Årsplan for miljøarbejdet 2019 [Grafik: VLU og KK logo indsættes] Indholdsfortegnelse [Laves til sidst når billeder er tilføjet] Kontaktoplysninger Valby Lokaludvalg Valby Kulturhus, Valgårdsvej 481.sal.

Læs mere

BÆREDYGTIGE SAMMENHÆNGE. Agenda 21-strategi for 2016-2019 UDKAST

BÆREDYGTIGE SAMMENHÆNGE. Agenda 21-strategi for 2016-2019 UDKAST BÆREDYGTIGE SAMMENHÆNGE Agenda 21-strategi for 2016-2019 UDKAST INDHOLD FORORD FORORD 3 _ RESUMÉ 5 BAGGRUND 7 PRINCIPPER 8 VISION 8 FORMÅL 8 CENTRALE MÅLSÆTNINGER OG KØBENHAVNERNES ROLLE 11 KLIMAAFTRYK:

Læs mere

Erhverv og Beskæftigelse på Nørrebro

Erhverv og Beskæftigelse på Nørrebro Erhverv og Beskæftigelse på Nørrebro Visionspapir for Arbejdsgruppen Erhverv og beskæftigelse Nov. 2014 Nørrebro Lokaludvalg har nedsat en arbejdsgruppe, der fokuserer på erhverv og beskæftigelse. Den

Læs mere

Årsplan for miljøarbejdet

Årsplan for miljøarbejdet Årsplan for miljøarbejdet 2016 Udgivet af miljøgruppen i Valby Lokaludvalg Foto: Dorte Grastrup-Hansen, Katrine Clausager Rich, Kirsten Henriksen og Peter Juul Indholdsfortegnelse 1. Forord side 4 2. Vision

Læs mere

Områdefornyelse i Københavns Kommune

Områdefornyelse i Københavns Kommune Områdefornyelse i Københavns Kommune Målsætningerne for Politik for Udsatte Byområder er, at: De udsatte byområder skal løftes til københavnerniveau Der skal være uddannelse og beskæftigelse til alle De

Læs mere

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 København: Grønne uderum som urbane uderum Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 Oversigt 1. Hvor er København? 2. Visioner og mål 3. Urbane tendenser - hvad siger københavnerne?

Læs mere

Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering

Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 17-01-2013 Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering Som opfølgning på Strukturudvalgets rapport fra 2. halvår 2012 besluttede

Læs mere

Miljøarbejde i Vanløse Lokaludvalg: Årsberetning 2014

Miljøarbejde i Vanløse Lokaludvalg: Årsberetning 2014 Miljøarbejde i Vanløse Lokaludvalg: Årsberetning 2014 Indhold Miljøarbejde i Vanløse Lokaludvalg: Årsberetning 2014... 1 Indledning... 2 Interne projekter... 2 1. Hold Vanløse ren... 2 2. Grønt byrum...

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

til genanvendelse i 2022.

til genanvendelse i 2022. Ressourceteamet hvem er vi? Miljøstyrelsen etablerede i juni 2014 Ressourceteamet. I samarbejde med KL hjælper vi frem til udgangen af 2017 kommunerne med at nå målsætningen om at sende 50 % af husholdningsaffaldet

Læs mere

Å rsplan for det lokale miljøarbejde 2017

Å rsplan for det lokale miljøarbejde 2017 Å rsplan for det lokale miljøarbejde 2017 Indledning Miljøpunkt Indre By & Christianshavn har med denne årsplan for 2017 skitseret en række projekter for det lokale miljøarbejde, i de to bydele Indre By

Læs mere

Årsplan for miljøarbejdet

Årsplan for miljøarbejdet Årsplan for miljøarbejdet 2014 Udgivet af miljøgruppen i Valby Lokaludvalg Indholdsfortegnelse 1. 2. 3. 4. Forord side Vision og overordnede mål side Sådan arbejder vi i Valby Lokaludvalg side Miljøaktiviteter

Læs mere

DAKOFA ÅRSBERETNING

DAKOFA ÅRSBERETNING Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. sal DK-1620 København V Tlf.: 13. 32 juni 96 90 2016 22 Email: dakofa@dakofa.dk www.dakofa.dk DAKOFA ÅRSBERETNING 2017-2018

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen

Teknik- og Miljøforvaltningen Christianshavns Lokaludvalg Rådhusstræde 13 1466 København K christianshavnslokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 60 37 80 58 EAN nr. 5798009800077 Teknik- og Miljøforvaltningen Teknik- og Miljøforvaltningen har

Læs mere

Agenda 21 Grøn Nørrebro

Agenda 21 Grøn Nørrebro Agenda 21 Grøn Nørrebro 1. september 2008 Vedtægt for Fonden Agenda 21 Grøn Nørrebro 1. Navn, hjemsted og stiftelse 1.1 Fondens navn er Fonden Agenda 21 Grøn Nørrebro (Tidligere Agenda 21 Center Indre

Læs mere

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg Bilag 2: Forslag til revideret Kommissorium for Lokaludvalg Kommissorium for Lokaludvalg På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt

Læs mere

FORMÅL MÅL FOR FOLKEOPLYSNINGEN I KØBENHAVN

FORMÅL MÅL FOR FOLKEOPLYSNINGEN I KØBENHAVN Københavns Kommunes Folkeoplysningspolitik FORMÅL Vision Københavns Kommune har en vision om, at foreninger gennem folkeoplysende aktiviteter, undervisning, foredrag og debat sikrer de københavnske borgere

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Sprogcenter

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Sprogcenter Den digit@le Digitaliseringsstrategi Vejle 2011-2015 Sprogcenter Ungdomsskolen CSV Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Mission... 2 3. Vision... 2 4. Fokusområder... 2 4.1 Helhed... 2 4.2 Udvikling...

Læs mere

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram 2019 På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune 1 Forord Dette er Miljø- og Planudvalgets dynamiske arbejdsprogram for proces, ideer og konkrete handlinger

Læs mere

FÆLLES GÅRDHAVE FORSLAG. Østbanegadekarréen. Bilag 2 Østbanegade. Strandboulevarden 8-20, Classensgade 70-72 og Østbanegade 33-47.

FÆLLES GÅRDHAVE FORSLAG. Østbanegadekarréen. Bilag 2 Østbanegade. Strandboulevarden 8-20, Classensgade 70-72 og Østbanegade 33-47. Bilag 2 Østbanegade FORSLAG FÆLLES GÅRDHAVE Østbanegadekarréen Strandboulevarden 8-20, Classensgade 70-72 og Østbanegade 33-47. Teknik- og Miljøudvalget vedtog den xx.xx.2015 at sende dette forslag om

Læs mere

Den cirkulære affaldsplan

Den cirkulære affaldsplan Den cirkulære affaldsplan Forslag til Københavns Kommunes Ressource- og Affaldsplan 2024 28. August 2018 - DAKOFA Kathrine Overgaard Rasmussen og Bo Gottlieb Agenda ü Politiske ambitioner og rammer ü Målsætninger

Læs mere

I Odense Kommunes samlede Bystrategi for byens transformation ses det grønne som en af de vigtigste faktorer

I Odense Kommunes samlede Bystrategi for byens transformation ses det grønne som en af de vigtigste faktorer JANNIK NYROP CHEF FOR BYSTRATEGISK STAB I ODENSE KOMMUNE I Odense Kommunes samlede Bystrategi for byens transformation ses det grønne som en af de vigtigste faktorer Den grønne struktur trækkes fra det

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE. Årsrapport Varetagelse af den lokale natur -og miljøopgave i Vanløse Lokaludvalg. Trine Bang Hansen

KØBENHAVNS KOMMUNE. Årsrapport Varetagelse af den lokale natur -og miljøopgave i Vanløse Lokaludvalg. Trine Bang Hansen KØBENHAVNS KOMMUNE Årsrapport 2015 Varetagelse af den lokale natur -og miljøopgave i Vanløse Lokaludvalg Trine Bang Hansen Indhold Indledning... 3 Interne projekter... 3 1. Hold Vanløse Ren... 3 3. Damhustræf...

Læs mere

Kommunikationsstrategi for INTERSKOLEN

Kommunikationsstrategi for INTERSKOLEN Kommunikationsstrategi for Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan vi kommunikerer ud fra hvilke principper og med hvilke mål. Kommunikationsstrategien er et redskab, der skal medvirke til at udvikle

Læs mere

17 STK. 4 UDVALG DE 17 VERDENSMÅL. teknik & miljø INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE

17 STK. 4 UDVALG DE 17 VERDENSMÅL. teknik & miljø INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 17 STK. 4 UDVALG 2019 DE 17 VERDENSMÅL KOMMISSORIUM OG PROCES Kommissorium og procesplan er godkendt at Kommunalbestyrelsen på dets møde den 28. marts 2019. teknik & miljø

Læs mere

Årsplan for miljøarbejdet

Årsplan for miljøarbejdet Årsplan for miljøarbejdet 2015 Udgivet af miljøgruppen i Valby Lokaludvalg Foto: Dorte Grastrup-Hansen Indholdsfortegnelse 1. Forord side 4 2. Vision og overordnede mål side 5 3. Sådan arbejder vi i Valby

Læs mere

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik Fredericia Kommunes Idrætspolitik 1 Indledning Fredericia Kommunes Idrætspolitik tager udgangspunkt i Fredericia Kommunes vision 2012, idrættens fire livskvaliteter og den dialog der har fundet sted med

Læs mere

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Sag nr.: 155280 Dato: 17.11.2015 E-mail: hbd@j-k-as.dk Ordninger for husholdningsaffald i andre kommuner Data over 4 kommuner og Fanø er opstillet i nedenstående

Læs mere

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Bedre brug af danske sundhedsdata er afgørende for fremtidens sundhedsvæsen

Læs mere

MILJØKODEKS FOR DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

MILJØKODEKS FOR DANMARKS IDRÆTS-FORBUND MILJØKODEKS FOR DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Danmarks Idræts-Forbund Årsmøde 2008 INDLEDNING Danmarks Idræts-Forbund og en række specialforbund har siden 1997, hvor den første kodeks blev vedtaget af repræsentantskabet,

Læs mere

De fire løsninger til Vision Gammelsø. HTK Innovation Camp den 9. juni 2011

De fire løsninger til Vision Gammelsø. HTK Innovation Camp den 9. juni 2011 De fire løsninger til Vision Gammelsø HTK Innovation Camp den 9. juni 2011 29 interne medarbejdere fra HTK udvikler 4 løsninger til Vision Gammelsø på 8 timer med Instant Business Innovation Metoden Dagens

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

FÆLLES GÅRDHAVE VEST FORSLAG. Skt. Hans Gade-karréen

FÆLLES GÅRDHAVE VEST FORSLAG. Skt. Hans Gade-karréen FORSLAG FÆLLES GÅRDHAVE Skt. Hans Gade-karréen VEST Ravnsborggade 5-7, Nørrebrogade 20-24 samt Fælledvej 2, 4 og 10 Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 2. juni 2014 at sende dette forslag i høring. Frem

Læs mere

Projektskema Lokaludvalgets egne projekter

Projektskema Lokaludvalgets egne projekter Projektskema Lokaludvalgets egne projekter FØR PROJEKTET STARTES: Titel: Dato: Sted: Ansvarspersoner i lokaludvalget: 2700Kulturdag 2018 Lørdag den 9. juni 2018 kl. 11-18 Brønshøj Torv Kulturudvalget.

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG

KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt 12 lokaludvalg i 10 bydele efter bestemmelsen i den kommunale

Læs mere

Grønt Regnskab Temarapport Borgere og erhverv 2013

Grønt Regnskab Temarapport Borgere og erhverv 2013 Grønt Regnskab Temarapport Borgere og erhverv 2013 BORGERNE OG ERHVERV SAMARBEJDE OG AKTIVITETER... 3 Samlet oversigt over iværksatte borgeraktiviteter 2013... 4 Grøn Herning Uge... 5 Anerkendelse for

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Driftsaftale mellem Københavns Kommune, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Agenda 21 center Indre Nørrebro. Driftsaftale

Driftsaftale mellem Københavns Kommune, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Agenda 21 center Indre Nørrebro. Driftsaftale BILAG 1 Miljøkontrollen UDKAST Driftsaftale mellem Københavns Kommune, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Agenda 21 center Indre Nørrebro Mellem og er indgået følgende Københavns Kommune Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Læs mere