Alle team er blevet bedt om at beskrive de 3 mest succesfulde sundhedsfremmende tiltag på et Top 3 skema.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alle team er blevet bedt om at beskrive de 3 mest succesfulde sundhedsfremmende tiltag på et Top 3 skema."

Transkript

1 Så er vi parat med et nyt nummer af Skridt for Skridt med gode historier om indsatser, der medvirker til at styrke sundhed og trivsel i socialpsykiatrien. Spørgeskemaundersøgelse om sundhed og trivsel Ved projektstart inviterede vi alle borgere til at deltage i en undersøgelse om sundhed og trivsel. Næsten 500 borgere besvarede spørgeskemaet. Nu, knap 2½ år efter, gentager vi undersøgelsen og inviterer de samme borgere til at være med igen. Vi håber, at rigtig mange vil deltage. Undersøgelsen kan være med til at vise, om der er sket en ændring i vurderingen af egen sundhed og trivsel. Spørgeskemaundersøgelsen løber frem til midt november. Inspirationskatalog til nye kommuner og regioner Vi ønsker at samle erfaringer med at fremme sundhed og trivsel i et Inspirationskatalog. Formålet med Inspirationskataloget er, at videreformidle sundhedsfremmende tiltag der virker, således nye kommuner og regioner, der skal i gang med en forstærket indsats, kan hente inspiration og konkrete ideer. Top 3 Alle team er blevet bedt om at beskrive de 3 mest succesfulde sundhedsfremmende tiltag på et Top 3 skema. Udarbejdede arbejdsredskaber og beskrivelser af politikker samt eksempelvis beskrivelse af tilbud om madgrupper, rygestopforløb, gratis nøglekort til det lokale fitness center, beskrivelse af principper for personaledeltagelse ved aktiviteter ol. vil vi også gerne have med i Inspirationskataloget. Ligeledes vil fotos af de beskrevne indsatser være illustrative. Alt materiale indsendes til projektsekretariatet inden den 3. november. På forhånd 1000 tak for hjælpen! Formål Fremme sundhed og forebygge nye livsstilsbetingede sygdomme blandt mennesker med psykiske sygdomme samt understøtte forebyggende og sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatriske tilbud. Deltagere Socialpsykiatrien i Herning, Holstebro, Randers og Syddjurs kommuner samt regionale socialpsykiatriske botilbud: Blåkærgård, Tangkær, Sct. Mikkel og Sønderparken i samarbejde med CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland. Projektperiode Marts 2012 Marts Sundhedsstyrelsen har bevilget penge til projektet via satspuljen Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper. Kontakt Hvis du vil vide mere om projektet, kan du henvende dig til projektleder Lise lise.arnth@stab.rm.dk., T eller Projektsekretær Ingerlise ingerlise.andersen@stab.rm.dk, T Tilmelding til Nyhedsbrev Hvis du vil tilmeldes Nyhedsbrevet, kan du kontakte Ingerlise Andersen på ingelise.andersen@stab.rm.dk Næste nyhedsbrev Udkommer sidst i november Vi vil gerne modtage din historie inden den 25. november.

2 Alle team får et Inspirationskatalog på vores afsluttende konference i Viborg den 25. februar Fokusgruppeinterview Det er også relevant at videregive tips og tricks til at få en god struktur på og organisering omkring projektet. Derfor har vi inviteret borgere, medarbejdere og ledere til at dele deres erfaringer ved en række fokusgruppeinterview i løbet af oktober og november måned. Forskningsprojekter Vi har fået 2,2 mio. kr. i forskningsmidler til at undersøge om sundhedsfremmende indsatser ved projektet har givet lyst og mulighed for at arbejde med sundhed og trivsel. Vi har brug for borgernes hjælp til at samle informationer, som kan vise, hvad der helt konkret er kommet ud af indsatser, som er gennemført de sidste år. Forskningen ser på, om få, nogle eller mange borgere har ændret på noget de synes var godt for deres sundhed og om indsatser om sundhed har imødekommet borgernes behov. For at få svar på det spørgsmål, vil vi undersøge emner om sundhed i de individuelle handleplaner i perioden Vi vil derfor spørge 600 borgere om lov til at se deres handleplaner. Derudover vil vi invitere 15 borgere til interview om deres oplevelser af aktiviteter både det der er godt og det der opleves mindre godt. Hvad ser vi efter i de individuelle handleplan? Vi indsamler kun informationer om sundhed. Vi vil se efter, om borgerne har sat sig mål for sundhed. Er der eksempelvis planer om at blive mere fysisk aktive? Sove bedre? Deltage i flere aktiviteter? Være mere sammen med andre? Alt hvad vi indsamler bliver talt op og samlet i en form så den enkelte ikke kan genkendes.

3 Sundere rammer på Sct Mikkel Af Sara Borup Winther, praktikant i CFK Sct. Mikkel er et regionalt botilbud for unge mellem 18 og 35 år. Botilbuddet har en skøn placering i Viborg; omgivet af natur med Søndersø lige uden for døren, men samtidigt i gåafstand til midtbyen. Sct. Mikkel har ved hjælp af en indretningsarkitekt indrettet fællesområderne i huset og skabt gode rammer for bostedets beboere. Selvom indretningsarkitekten kom i anden anledning end projekt, drøftede de et mere "sundt og grønt" udtryk, hvilket også er tydeligt, når man går rundt i huset. Når man træder ind i af hovedindgangen bliver man mødt af en åben og lys entre. Her findes redskaber til aktiviteter og det er ligeledes her morgengymnastikken udfolder sig. Hver morgen inden morgenmaden laver de medarbejdere og beboere, som har lyst, pusteøvelser. Rikke Vorre, projektleder på Sct. Mikkel, fortæller, at tilslutningen gradvist er blevet bedre og det skyldes vedholdenhed; nogle beboere startede med at sidde i en stol og se på, men pludselig en dag, udviklede det sig til deltagelse det er de små skridt, som er afgørende. Udover at entreen åbner op for fysisk aktivitet er der placeret en tablet på væggen, hvor der bl.a. er et skema for ugens aktiviteter.

4 Fortsætter man gennem entreen havner man i caféen. Her serveres der bl.a. gratis store grovboller til alle, der har lyst, mellem kl.8.30 og kl.9. Gevinsten er at beboerne får en god start på dagen, oplever en mæthedsfølelse, får energi til daglige aktiviteter og får en naturlig døgnrytme. Cafeen har ligeledes en stor terrasse, som i den grad indbyder til at nyde frokosten i solen. Sct. Mikkel har mange etager og trapperne kan give en naturlig motion. Det bliver man også guidet til i forhallen hvor fodspor leder på rette vej. 2 gange dagligt er der fælles gåture ved Søndersø. Den store tur tager en time, og om aftenen er der en mindre tur på ca. 20 minutter. Udover god motion giver gå-turene også anledning til mange gode snakke.

5 Foran den store fladskærm i stuen er der ofte gang i fitness maskinerne. Ikke fordi man selv skal producere strømmen, men nu hvor de alligevel står foran skærmen, giver det mange lyst til at bevæge sig samtidig. Ligeledes er der fokus på fællesskabet hos Sct. Mikkel. Rundt omkring i huset er der indrettet små hygge hjørner som inviterer til fællesskaber Sundhedscafé i Baghuset Af Sara Borup Winther, praktikant i CFK Socialpsykiatrisk Center Herning inviterede medarbejdere og brugere til netværksmøde i Baghuset den 8. oktober. Netværksmødet var arrangeret som en sundhedscafé, der havde til formål at fastholde fokus på sundhed og finde tilbage til gode vaner. Arrangementet bestod af en række aktiviteter, som man kunne gå rundt til: - Medarbejder fra LOOP, tilbød tjek af vægt, vægtfordeling, fedt omkring organerne, knoglemasse, fysisk alder og hvilestofskifte. - Visuelle fremstillinger med synliggørelse af, hvor kalorierne gemmer sig. - Smagsprøver på sunde alternativer og opskrifter hertil. - Personale fra apoteket tilbød tjek af blodtryk, blodsukker og kolesterol. - Forslag til at tilføre små doser motion i hverdagen. - Motionsredskaber til at lave små øvelser. - Diskussionsforum, hvor en diætist svarede på spørgsmål, kom med gode råd og lignende.

6 For at illustrere, hvad 100 kalorier svarer til i forskellige fødevaregrupper, var der opstillet et langt bord med tallerkner, som indeholdt alt fra frugt til chokolade. Efter kun 2½ Mariekiks har man fået 100 kalorier, 10 vingummier giver også 100 kalorier det samme gør en halv banan sammen med en halv rugbrød med pålægschokolade. Opskrifter Nem og Fedtfattig omelet 1 æg 1 æggehvide 1-2 gulerødder ½ squash Salt, peber og evt. andre krydderier. Sådan gør du: 1) Riv gulerødder og squash. 2) Pisk æg og æggehvide sammen med krydderier. 3) Svits grøntsagerne og hæld æggemassen over, steges indtil æggemassen er stivnet. Overalt var der smagsprøver på sunde madvarer og drikke; omelet, sund kage, smoothies, juice, mandler, agurkestænger med dip, frugt m.m. Alt sammen opskrifter som er simple og lette at gå til. Ved hver smagsprøve lå der opskrifter, som var lige til at tage med hjem. Nogle af opskrifterne er inddraget i Nyhedsbrevet Herning kommunes diætist inviterede til diskussionsforum. I grupper kunne deltagerne drøfte spørgsmål om mad og måltider. Hvordan kan man bruge Y-modellen? Mindfull spisning, hvad er det? Hvordan skal man spise, hvis man har sukkersyge? Tips til variation Brug andre grøntsager, evt. rester. Tilsæt evt. skinke/kyllingestrimler eller andre former for kød. Brug forskellige krydderier så smagen ændres. Firestarter (juice) (2-4 glas) 1 øko citron med skræl 3 cm ingefær 1 æble 1 tsk. cayenne peber 1) Pres ingefær, citron og æble i en juicemaskine. 2) Tilsæt caynnepeber i kanden og rør rundt inden servering. Vidste du, at cayennepeber forbedrer blodcirkulationen og beskytter bl.a. mod åreforkalkning, kræft, uren hud samt forskellige hud-

7 På vægge og borde kunne man finde opslag med gode råd til, hvordan man kan leve sundere. Eksempelvis en øjenåbner for, at to guldbarer indeholder flere kalorier end en stor frokost sygdomme. Derudover har cayennepeber på samme måde som hvidløg og ingefær en antiinflammatorisk effekt, dvs. den bekæmper betændelsestilstande i kroppen. Cayennepeber sætter fut i forbrændingen og har derfor også en slankende effekt. Heartbeat (juice) (2-4 glas) Eller råd til, hvordan man kan forbrænde 100 kalorier f.eks. 25 min. med støvsugeren. Hele eftermiddagen var der kø til LOOP-tjek og målinger ved farmaceuter fra apoteket. Der var både glædelige og overraskende tilbagemeldinger på målingerne. Og et par deltagere fik besked på at opsøge egen læge. ½ øko citron 6 cm rødbede 1 appelsin 2 æbler 2 cm ingefær 1 mellemstor gulerod Evt. is og 2 spsk. kvalitetsolie. Vidste du, at rødbeden er blodrensende og er samtidig en af verdens fornemmeste blodbyggere. Højt indhold af betacaroten, som ryder ud i skadelige frie radikaler og styrker immunforsvaret. Snakke om sundhed og trivsel fortsætter de næste uger. Det er vigtigt at få reflekteret over, hvad de mange test og prøver betyder, om det giver anledning til, at nogle vaner skal ændres, og hvordan sunde mellemmåltider kan passes ind i hverdagens rutiner.

8 Planlagte møder og aktiviteter November December Januar Alle team: Udarbejdelse af Top 3 skema over mest succesfulde sundhedsfremmende tiltag 3. Deadline for besvarelse af Top 3 skema 5. Netværksmøde Tangkær 10. Fokusgruppeinterviews, borgere (bostøtteregi i Randers Kommune) 11. Netværksmøde Blåkærgård 13. Fokusgruppeinterviews, borgere (aktivitetstilbud i Syddjurs Kommune) 17. Fokusgruppeinterviews, borgere ( botilbud under Specialområde Socialpsykiatri Voksne) 18. Fokusgruppeinterview, ledere (gruppe nord, Viborg) 20. Fokusgruppeinterview, ledere (gruppe syd, Herning) Uge 48 Skridt for skridt nr Styregruppemøde Uge 51 Skridt for skridt nr Forskningsfølgegruppemøde 29. Spredningskonference for nye kommuner og regioner Uge 5 Skridt for skridt nr. 14

Skridt for skridt. Sundere liv i socialpsykiatrien December 2014

Skridt for skridt. Sundere liv i socialpsykiatrien December 2014 Så er vi parat med årets sidste nummer af Skridt for Skridt. Vi i projektsekretariatet ønsker alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Tak for et godt og inspirerende samarbejde! Lise Arnth Lucette

Læs mere

Skridt for skridt. Sundere liv i socialpsykiatrien Juni Håndbog i at hjælpe mennesker med psykisk sygdom til en sund livsstil

Skridt for skridt. Sundere liv i socialpsykiatrien Juni Håndbog i at hjælpe mennesker med psykisk sygdom til en sund livsstil Formål Fremme sundhed og forebygge nye livsstilsbetingede sygdomme blandt mennesker med psykiske sygdomme samt understøtte forebyggende og sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatriske tilbud. Deltagere

Læs mere

Skridt for skridt. Sundere liv i socialpsykiatrien September 2014

Skridt for skridt. Sundere liv i socialpsykiatrien September 2014 Så er vi parat med et nyt nummer af Skridt for Skridt med gode historier om indsatser, der medvirker til at styrke sundhed og trivsel i socialpsykiatrien. Computeren trækker ikke så meget mere Om værdien

Læs mere

Skridt for skridt. Sundere liv i socialpsykiatrien Februar 2015

Skridt for skridt. Sundere liv i socialpsykiatrien Februar 2015 Så er vi klar med det sidste nummer af Skridt for Skridt. Du kan bl.a. læse om betydningen af fysisk aktivitet og gode netværk i forhold til at komme sig. Resultatseminar 110 engagerede borgere, medarbejdere

Læs mere

Hvorfor er det vigtigt?

Hvorfor er det vigtigt? Struktur på sundheden Workshop 10 Lucette Meillier Seniorforsker, cand.comm., ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Socialpsykiatrien Sundhed i balance Hvorfor er det vigtigt?

Læs mere

Skridt for skridt. Sundere liv i socialpsykiatrien Marts 2014

Skridt for skridt. Sundere liv i socialpsykiatrien Marts 2014 Så er vi parat med det 5. nummer af Skridt for Skridt. Igen er der gode historier, om indsatser der medvirker til at styrke sundhed og trivsel i socialpsykiatrien. Der er også information om de kommende

Læs mere

Kostplan 3. Trimester, Dag 1

Kostplan 3. Trimester, Dag 1 Kostplan 3. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål havregryn (2 dl) med skummetmælk (300 ml), en banan og 2 spsk rosiner Mellemmåltid kl. 10.00 Grøntsagsstænger af en gulerod, ¼ agurk og ½ peberfrugt

Læs mere

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips:

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips: For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed Med en enkelt viden om syre-base balancen i krop og syre-base værdier i kosten, kan

Læs mere

POWERSHOT. Dette powershot smager fuldstændig fantastisk og vil med sikkerhed give dig et kombineret energi- og sundhedsboost.

POWERSHOT. Dette powershot smager fuldstændig fantastisk og vil med sikkerhed give dig et kombineret energi- og sundhedsboost. JUICE DAG 1 POWERSHOT DAG 1 på 7 Dages Efterårsboost Dette powershot smager fuldstændig fantastisk og vil med sikkerhed give dig et kombineret energi- og sundhedsboost. Ingefæren er nok mest kendt for

Læs mere

Sund mad og motion. lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed. www.pension.dk

Sund mad og motion. lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed. www.pension.dk Sund mad og motion lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed www.pension.dk Du lever længere, hvis du cykler hver dag. Også havearbejde, lange gåture og motions løb forlænger dit liv med

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

FROKOSTFORSLAG fase 2

FROKOSTFORSLAG fase 2 FROKOSTFORSLAG fase 2 Du skal spise mad i starten af dagen og nedsætte indtagelsen i slutningen af dagen. De fleste har opbygget vaner der er modsat; man springer morgenmaden over eller spiser meget lidt

Læs mere

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Minikonference. Fremme af sundhed og trivsel i socialpsykiatrien. Lise Arnth Nielsen, sygeplejerske, projektleder

Minikonference. Fremme af sundhed og trivsel i socialpsykiatrien. Lise Arnth Nielsen, sygeplejerske, projektleder Minikonference Fremme af sundhed og trivsel i socialpsykiatrien Lucette Meillier, cand.comm. Ph.d., programleder Lise Arnth Nielsen, sygeplejerske, projektleder CFK folkesundhed og kvalitetsudvikling Koncern

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab. Randers Kommune

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab. Randers Kommune Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab Randers Kommune Program Ernæringsteori Måltider og mæthed Indkøbsguide Hvordan kommer jeg så i gang? Afrunding og spørgsmål 2 Randers Kommune - Hvordan kommer

Læs mere

Kostpolitik - En sund start på livet

Kostpolitik - En sund start på livet Kostpolitik - En sund start på livet Udarbejdet af forældrerepræsentanter og pædagoger i Børnehuset Himmelblå 2016 Hvorfor en kostpolitik Børnene opholder sig mange af deres vågne timer i institutionen

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Kostplan til Anne So8e Tram

Kostplan til Anne So8e Tram Kostplan til KOSTPLAN Anne So8e Tram af Sandra Rosendahl Morgenmad PANDEKAGE MED PEANUTBUTTER OG BANAN 35 g Havregryn 20 g Proteinpulver, 90% protein 10 g Peanutbutter, min 97% peanuts 80 g Æggehvide ½

Læs mere

DEN SUNDE MORGENMAD. Æg med spinat. Appetit. på livet

DEN SUNDE MORGENMAD. Æg med spinat. Appetit. på livet DEN SUNDE MORGENMAD Æg med spinat DEN SUNDE MORGENMAD Æg med spinat 2 personer Flere sunde veje Der er mange veje til det sunde morgenmåltid. Det er nemt at lave grød med frugt. Rugbrød og brød med kerner

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Hvad er en mad- og måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er et velegnet styringsredskab for arbejdet med mad og måltider i børnehaven. En kostpolitik er en fælles vedtaget og

Læs mere

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Skyr m. friske eller frosne bær

Læs mere

Struktur på sundheden

Struktur på sundheden Struktur på sundheden Erfaringer fra projektet Sundere liv i socialpsykiatrien 4 kommuner i Region Midtjylland: Randers Kommune Syddjurs Kommune Holstebro Kommune Herning Kommune Specialområde Socialpsykiatri

Læs mere

Kostplan 2. Trimester, Dag 1

Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål yoghurt naturel (200 ml) med 1 dl havregryn, en banan i skiver og 2 spsk rosiner Et stykke groft rugknækbrød med et tyndt lag smør Mellemmåltid kl.

Læs mere

NYHEDSBREV. Sundere liv i socialpsykiatrien Særnummer om Dialogkonferencen November Projekt Sundere liv i socialpsykiatrien

NYHEDSBREV. Sundere liv i socialpsykiatrien Særnummer om Dialogkonferencen November Projekt Sundere liv i socialpsykiatrien Vi vil gerne fortælle flere om mere fra projektet. Derfor udsender vi et Nyhedsbrev én gang om måneden. Dette første nummer er et særnummer, skrevet af Anna Glavind, kommunikationskonsulent CFK, der var

Læs mere

Kære forældre. Velkommen til dagplejen i. af Randers Kommune. Alle kommunale dagplejere er ansat og godkendt. Hvad er dagpleje?

Kære forældre. Velkommen til dagplejen i. af Randers Kommune. Alle kommunale dagplejere er ansat og godkendt. Hvad er dagpleje? Dagplejen Kære forældre Velkommen til dagplejen i Randers Kommune. Alle kommunale dagplejere er ansat og godkendt af Randers Kommune. Hvad er dagpleje? En dagplejer passer normalt 4 børn, og har i perioder

Læs mere

MELLEMMÅLTID 200 KCAL 2018 RIKKE HOLM NIELSEN

MELLEMMÅLTID 200 KCAL 2018 RIKKE HOLM NIELSEN MELLEMMÅLTID 200 KCAL 2018 RIKKE HOLM NIELSEN Intro En e-bog med 14 lækre mellemmåltider. Nogle er enkelte lette snacks, mens andre er mættende, store som små - men fælles for dem er, at de indeholder

Læs mere

Sundere liv i socialpsykiatrien

Sundere liv i socialpsykiatrien Sundere liv i socialpsykiatrien Dialogkonference 6. november 2013 Golf Hotellet, Viborg Program Formiddag Eftermiddag 09.00 Tjek ind kaffe og brød 09.30 Velkomst 09.45 Sunde nudges Støtter forandring af

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7400 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 800 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til 1750

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere

/maj Grundkostplan, anoreksi voksen

/maj Grundkostplan, anoreksi voksen Grundkostplan, anoreksi voksen Indledning Denne pjece indeholder en grundkostplan, som du skal spise efter, når du skal arbejde med at blive rask af din anoreksi. I pjecen kan du læse om nogle af de vanskeligheder,

Læs mere

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder Madværkstedets sept. 2 Fyldt mørbrad med bagte søde rødder Chilikylling med blomkålsris og jalapeños September 2 Dag 1 Fyldt mørbrad med søde rødder Dag 2 Dag 3 Chilikylling med blomkålsris og jalapeños

Læs mere

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Hvorfor en kostpolitik? I Magdalene Haven mener vi, det er vigtigt, at børn spiser sundt og varieret hver dag! Derfor har vi udarbejdet denne kostpolitik.

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Forord Bakkehusets mad- og måltidpolitik er tænkt som et arbejdsredskab for at bevidstgøre børn, forældre og personale i forhold til sunde madvaner og livsstil. Igennem

Læs mere

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Nemme veje til mere energi i maden Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Kom smør eller olie i grød og kartoffelmos Kom fløde og pasteuriserede æggeblommer i færdigkøbt koldskål Kom fløde i kakaomælk

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Tallerkenmodellerne nedenfor kan du bruge som visuelle guides til, hvordan du kan sammensætte henholdsvis din frokost og din aftensmad, så der er en

Tallerkenmodellerne nedenfor kan du bruge som visuelle guides til, hvordan du kan sammensætte henholdsvis din frokost og din aftensmad, så der er en Tallerkenmodellerne nedenfor kan du bruge som visuelle guides til, hvordan du kan sammensætte henholdsvis din frokost og din aftensmad, så der er en god balance mellem næringsstofferne. Dagkostforslag

Læs mere

Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK

Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK Fresubin 2 kcal DRINK 2 Idéer med Fresubin 2 kcal DRINK Frugtsalat Skær dine foretrukne frugter og bær og hæld 1 afkølet flaske Fresubin 2 kcal DRINK Abrikos- Fersken

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

Fase 4 afslutningsfase

Fase 4 afslutningsfase Fase 4 afslutningsfase 2-4 uger Fase 4 er magen til fase 2 og så må du spise et ugentligt alt-jeg-kan-spise-måltid. Det er vigtigt, at du ikke følger fase 3 længere end 4 uger. Du må gerne gentage fase

Læs mere

mad eller hvad? Et mellemmåltid

mad eller hvad? Et mellemmåltid mad eller hvad? Et mellemmåltid Elevhæfte 2010 m ad el re h va d? Hvad er et mellemmåltid? Et mellemmåltid er det måltid, du spiser mellem dagens tre hovedmåltider: Morgenmad, frokost og aftensmad. Du

Læs mere

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade.

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Børnehaven Bredstrupsgades lokale sundhedspolitik er udarbejdet i et samarbejde mellem personale og forældrebestyrelse. Sundhedspolitikken har sit udgangspunkt

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune ris, 1-2 æg, rismel, kanel, 1 håndfuld mandler, vand

1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune ris, 1-2 æg, rismel, kanel, 1 håndfuld mandler, vand Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune

Læs mere

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :)

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) Krop & Sundhed - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) S ide 2 Krop & S u n dhed Å rgang 1, Nummer 1 Søvn - hvorfor er det så vigtigt? Søvn er en nødvendighed for alle levende væsner.

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

Madplan okt. 1. Madværkstedets. Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt. Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler

Madplan okt. 1. Madværkstedets. Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt. Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler Madværkstedets okt. 1 Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt Kyllingebutterfly med båndpastasalat okt. 1 Dag 1 Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler

Læs mere

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9 viden vækst balance Æg Verden rundt 1/9 Fakta Æg, egg, ovo, ei, oeuf, ouvo... Overalt i verden er æg en vigtig del af maden. Høns er husdyr, der holdes hvor som helst overalt i verden hos bonden i landsbyen,

Læs mere

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign.

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign. Kostpolitik 2017 Indhold Måltiderne... 3 Spis mindre sukker... 3 Medbestemmelse... 4 Egne lejligheder... 4 Fokus på den enkelte... 5 Ikke alle dage er ens... 5 Sociale aktiviteter... 5 Fokus på madspil...

Læs mere

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber Spansk tortilla i ovn 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat Salt og peber 1. Sæt ovnen på 175 2. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern 3. Pil løget

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens Indbagt oksefars med salat 500 g hakket oksekød 2 løg 500 g friske champignoner Salt og peber 200 g butterdej 4 spsk. rapsolie Salat 4 tomater 1 agurk 2 peberfrugt 1 hovedsalat 1 ds majs Skyl champignon

Læs mere

Tilføj V.O.K.S i de næste 3 dage

Tilføj V.O.K.S i de næste 3 dage For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed Tilføj V.O.K.S i de næste 3 dage Udgangspunktet er de seks energirige elementer, der

Læs mere

MORGENMADSFORSLAG fase 2

MORGENMADSFORSLAG fase 2 MORGENMADSFORSLAG fase 2 På de næste sider finder du flere morgenmadsforslag. Spis en proteinrig morgenmad og spise gerne en del om formiddagen. Det giver dig energi til senere på dagen og mindsker risikoen

Læs mere

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent?

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Her i bogen taler vi om fedtenergiprocent og ikke bare fedtprocent. Det sidste kan man se på varedeklarationen, men hvad er det første for noget,

Læs mere

Sociale og pædagogiske rammer for et sundt måltid i dagplejen

Sociale og pædagogiske rammer for et sundt måltid i dagplejen Sociale og pædagogiske rammer for et sundt måltid i dagplejen Oplæg: Konference Fra sundhedspolitik til resultater i dagtilbud 30. november 2011 Ved Projektkonsulent Mie Storgaard Afdelingsleder i Dagplejen

Læs mere

Gratis guide. Små skridt til vægttab der holder

Gratis guide. Små skridt til vægttab der holder Gratis guide Små skridt til vægttab der holder Guide til vægttab der holder Spis mindre portioner Køb sundt og smart Lad brødet fylde mest Husk det sunde fedt Leg med maden Spis efter tallerkenmodellen

Læs mere

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 På de næste sider finder opskrifterne til mellemmåltiderne i kostplansforslaget. Husk at mælk i kaffen kan være det, der gør det svært at komme ned i vægt! altså hvis du

Læs mere

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Inviter klimaet med på middag

Inviter klimaet med på middag Inviter klimaet med på middag TEKNIK OG MILJØ Inviter klimaet med på middag Tænk på klimaet, når du planlægger og køber ind til aftensmaden Spis mindre kød Tag en dag om ugen uden kød og spar miljøet for

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din

Læs mere

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER Spis gode kulhydrater Du får mest ud af træningen, hvis du har fyldt din krops kulhydrat- og væskedepoter. Det gælder både hvis du

Læs mere

SUNDE VANER - GLADE BØRN

SUNDE VANER - GLADE BØRN Sundhedsplejen sætter spor Hjørring Sundhedscenter SUNDE VANER - GLADE BØRN Anbefalinger til børn over 3 år MÅLTIDER Det er de færreste børn der spiser helt optimalt hvad end der er tale om antal måltider

Læs mere

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere..

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. 7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. TIL SPORTSFOLK, SKØNHEDER, VITAMINHUNGRENDE, LÆKKERTØRSTIGE, MÆND, KVINDER OG BØRN! Ønsker du at optimere din energi, din vitalitet og booste dit immunforsvar på

Læs mere

Sundere liv i socialpsykiatrien. Opgørelse over implementerede og fastholdte strukturelle sundhedsfremmende og forbyggende tiltag

Sundere liv i socialpsykiatrien. Opgørelse over implementerede og fastholdte strukturelle sundhedsfremmende og forbyggende tiltag Nedenstående status bygger på organisationernes opgørelser ved projektafslutning marts 2015 Politikker og overordnede strategier 1. Ydelsespakker (Randers 2. Overordnet Sundhedspolitik (Skovlyset, Herning

Læs mere

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen?

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 4 1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 4 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 1 3. Synes du, at der er for meget larm når

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Kost og sundhedspolitik

Kost og sundhedspolitik Kost og sundhedspolitik Ud fra Slagelse kommunes vejledning har Børnehuset ved Noret, i samarbejde med forældrebestyrelsen sammensat følgende principper for kost og sundhedspolitik. Formål Formålet med

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Dalgården revideret 2016 Et væsentligt omdrejningspunkt i børnenes hverdag er måltiderne. At få mad i maven er et grundlæggende behov, og måltiderne giver samtidig

Læs mere

Retningslinjer for uddeling

Retningslinjer for uddeling Retningslinjer for uddeling til andre børn. Fødselsdage og specielle lejligheder Bestyrelsen og personalet anbefaler, at der kun deles ud, ved fødselsdag og afslutning i børnehuset. For at begrænse børnenes

Læs mere

Madglæde i hverdagen. 5 opskrifter der sætter mad på bordet i hverdagen

Madglæde i hverdagen. 5 opskrifter der sætter mad på bordet i hverdagen Madglæde i hverdagen 5 opskrifter der sætter mad på bordet i hverdagen Mødrehjælpen, Abel Cathrines Gade 13, 1654 København Opskrifter: Claus Holm, Foto: Winnie Methmann, Portræt: David Bering Marts 2018

Læs mere

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt.

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt. Sundhed er at lytte Forøg dit velvære med gode råd om mad og sundhed Nicolay Marcus Zederlinn FLOWFOOD Indledning Her er en lille bog med gode råd om mad og sundhed. Hvert enkelt af rådene kan du erfare

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Claus Bech Guide Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 8 36 sider Alle i sund og slank version 16 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund: Skøn varm

Læs mere

5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192

5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192 5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192 13 SUNDE VANER TIL AT FOREBYGGE HJERTEKARSYGDOM Tjek dine madvaner HAR DU 13 RIGTIGE? Der er størst gevinst, når

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

SUNDHEDSPROFIL 2010/11. Ordrup Skole 0. til 3. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

SUNDHEDSPROFIL 2010/11. Ordrup Skole 0. til 3. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME SUNDHEDSPROFIL 2010/11 0. til 3. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Sundhedsprofil Indskolingen: 0. 3. klasse...4 0. klasse...5 1. klasse...10 2. klasse...15 3.

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Kostvejledning Det overordnede formål med kostvejledningen er, at sikre børnenes trivsel med sund og energi rigtigt mad i det daglige, men lige så vigtigt, at børnene lærer betydningen af at spise sundt,

Læs mere

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- og kostpolitik for Herslev Flexinstitution I Børnehuset har vi valgt at sætte fokus på børnehavens kost- og trivselspolitik. Dette

Læs mere

Kort fortalt. Mad og motion, når du har type 2-diabetes

Kort fortalt. Mad og motion, når du har type 2-diabetes Kort fortalt Mad og motion, når du har type 2-diabetes Sund mad Når du får konstateret type 2-diabetes, bliver det ekstra vigtigt, at du har fokus på den mad, du spiser. Sund mad spiller nemlig en vigtig

Læs mere

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG Strategien for sund mad og drikke er en strategi under Sundhedspolitikken 2014-2018. Byrådet har i sundhedspolitikken

Læs mere

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble.

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble. Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget som din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Hirsegrød med ingefær og granatæble

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Ulstrup Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Opskrifter på FiguAktiv-måltider

Opskrifter på FiguAktiv-måltider FIGUAKTIV KONCEPT Aloe Vera, FiguAktiv drikkepulver, FiguAktiv urtete, ProBalance FiguAktiv er en forbedring af Figuline, hvor smagen og indholdsstofferne er forbedret. Der er endnu mere B12 vitamin i.

Læs mere

sunde muffins der smager magisk!

sunde muffins der smager magisk! Magic Muffin - sunde muffins der smager magisk! Hvem elsker ikke lækre hjemmebagte muffins? Nu kan nyde dem med virkelig god samvittighed - for de er uden kornprodukter, mælk og sukker. Til gengæld er

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

Spis dig sund, slank og stærk

Spis dig sund, slank og stærk Spis dig sund, slank og stærk Find den rette balance i kosten, uden at forsage alt det usunde. Test dig selv, og se hvilken mad, der passer til dig Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Spis dig sund, slank

Læs mere