Æbler i Ingrid Maries Æblehave, Flemløse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Æbler i Ingrid Maries Æblehave, Flemløse"

Transkript

1 Æbler i Ingrid Maries Æblehave, Flemløse Her beskrives de fleste af de æblesorter du kan finde i Ingrid Maries Æblehave i Flemløse. Beskrivelserne og billederne af æblerne stammer fra Københavns Universitets Pometets æblenøgle, hvor du kan læse endnu mere om de enkelte sorter. Du finder Pometets Æblenøgle ved at trykke HER. Kender du allerede sorten, kan du søge på navnet HER. Et pomet er en samling af sorter af frugttræer og -buske. Ordet er afledt fra det latinske ord "pomum", som betyder "frugt på træer". Vore dyrkede æblesorter nedstammer hovedsagelig fra Malus pumila, "Sødæble" eller "Almindelig æble", der angives at være hjemmehørende i Europa og Vestasien. Den er meget formrig. Vort hjemlige "Skovæble", Malus sylvestris, indgår dog sikkert også i nogle af de dyrkede sorter. De dyrkede æblesorter er krydsningsprodukter og ikke konstante når man planter frøene (kærnerne). ved frøudsæd, hvorfor de formeres ad vegetativ vej (podning). Nye sorter fremkommer ved frøudsæd eller mutation. Udsæd af frø sker ofte tilfældigt, og efter års forløb konstateres det måske, at en sådan fremkommet plante bærer værdifulde frugter, hvorefter den ophøjes til sort og gives et passende navn samt tages i formering. I alle tilfælde må man være forberedt på, at den nye sort kan afvige meget fra modersorten, selv om det også kan forekomme, at der bliver lighed mellem de to. Nogle af sorten "Cox's Oranges" egenskaber kan således genfindes hos sorter, i hvilke den indgår som den ene af forældrene.

2 1 INGRID MARIE Træet er et af de oprindeligt danske æbler, der er opstået ved såning af æblekærner omkring 1910 og træet har siden været plantet i tusindvis i fortrinsvis frugtplantager og haver. Sorten stammer fra Høed skole ved Flemløse på Vestfyn. Lærer K. Madsen, Høed, siger i 1940: For cirka 30 år siden voksede et lille æbletræ op her i skolehaven midt i en hindbærplante, rimeligvis efter en kærne af et æble, havnet i møddingen. I haven fandtes et ungt træ af Cox s Orange, og da Ingrid Marie ligner Cox s Orange, kan man vel formode, at denne er modersorten. Først i 2003 kunne man afsløre, at sorten er en krydsning mellem Cox Orange og Guldborg. Spiseæble/most. Æblet er høstmodent i sidste halvdel af september og spisemodent fra september/oktober. Kødet er middel saftigt med megen sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma. Æblet har stor tendens til stødskader. Smagen af Ingrid Marie vurderes samlet som god. Æblet har en lang holdbarhed. 2 MARIEÆBLE FRA HJORTHOLM Marieæble fra Hjortholm stammer fra en frøplante fra Hjortholm på Langeland, og er fra Sorten er kendt i Danmark siden Kendes også under synonymet Hjortholm Marieæble. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket. Spiseæble. Æblet er høstmodent sidst i september og spisemodent fra september/oktober. Kødet er meget saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma. Smagen af Marieæble fra Hjortholm vurderes samlet som middel god.

3 3 EDEL WENDELBORG Edle Wendelborg stammer oprindeligt fra Danmark. Edle Wendelborg er en frøplante. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket. Spiseæble. Æblets sæson er tidlig - høstog spisemodent i sidste halvdel af august. Kødet er meget saftigt med middel sødme, svag syrlighed og nogen aroma. Smagen af Edle Wendelborg vurderes samlet som god. 4 ANNAS ÆBLE Annas æble stammer fra Rifbjerg på Langeland omkring Annas Æble er en frøplante af Langeland Hvid Pigeon. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket. Æblet bruges som spiseæble. Spiseæble. Modent fra september/oktober. Kødet er meget saftigt/middel saftigt med middel sødme, middel/svag syrlighed og nogen/megen aroma. Smager lidt af stikkelsbær. Smagen af Annas Æble vurderes samlet som god. Æblet har en lang holdbarhed. 5 MATHILDE ÆBLE Mathilde Æble stammer fra Rifbjerg på Langeland fra slutningen af 1800-tallet. Modersorten menes at være Keswick Codlin fra England. Spiseæble. Æblet er høstmodent i midten af september og spisemodent fra september/oktober. Kødet er meget saftigt med svag sødme, stærk syrlighed og ingen eller svag aroma. Æblet har stor tendens til stødskader. Smagen af Mathilde Æble vurderes samlet som mindre god.

4 6 ELLA MARIE Ella Marie stammer fra et vildtræ i en mindre skov mellem Turup og Gamtofte. Æblet blev podet op i forbindelse med den anden æblefestival i Assens. Æblet er gult og ikke så stort. Det har en udmærket smag. 7 RØDHÆTTE ÆBLE Rødhætte æble stammer fra en frøplante fra Danmark og har været kendt siden Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket. Spiseæble. Æblets sæson er meget tidlig fra slutningen af juli. Kødet er middel saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma. Kødet har en dårlig bismag og smagen vurderes samlet som mindre god. 8 PRISCILLA Kraftigt voksende bredt træ, sund sort. Mørkerødt spiseæble, der anvendes september/december. Bestøves af de fleste sorter. Stammer fra Indiana i USA, DITTE VIUFF Ditte Wiuff stammer oprindeligt fra Danmark. Ditte Wiuff er en frøplante. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket. Spiseæble. Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober og høstmodent i sidste halvdel af september. Kødet er middel saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma.

5 10 SIGNE TILLISCH Signe Tillisch er sået i 1866 af kammerherre, herredsfoged Tillisch i Bjerre ved Horsens og opkaldt datteren, klosterfrøken Signe Tillisch. Modertræet blev først dyrket nogle år i potte, for senere at blive udplantet i frugthaven på herregården Rosenvold ved Vejle Fjord. Af Gartner Tidende 1936 fremgår det imidlertid at tiltrækkeren i virkeligheden er lensgreve Aug. Rantzau til Rosenvold, som hjembragte kerner af et særligt fint æble fra førstnævnte kammerherre. Sorten udbydes første gang til salg i 1889 fra Mathiesens Planteskole i Korsør. Signe Tillisch var ret udbredt i Danmark omkring 1920, men måske endnu mere udbredt i vore nabolande. Spiseæble/madæble. Æblets sæson er sen. Det er høstmodent fra første halvdel af oktober og spisemodent fra november/december. Kødet er meget saftigt med megen sødme, svag syrlighed og nogen aroma. Signe Tillisch smager lidt af druer, og vurderes samlet som middel god. Æblet har en middel holdbarhed. 11 GREVINDE AHLEFELDT Et flot, rødgult, stort og aromatisk, men melet æble. Æblet stammer omkring 1835 fra Lindelse på Langeland, og er opkaldt efter grevinden på Hjortholm. Størrelsen af æblet er lille til middel. Grundfarven er lys strågul. Dækfarven er mørk rød, som ofte ses i striber. Kødet er hvidt, saftigt, skørt og har en kraftig vinsmag med en sød pigeonagtig aroma. Det er et fint og smukt spiseæble, der kan bruges fra oktober og langt ud på foråret. 12 GLORIA MUNDI Frugten er normalt meget stor med noget uregelmæssig form. Grundfarven er grønliggul med en smule lysorange dækfarve. Kødet er let saftigt, groft, sødligt med lidt aroma. Plukkes i midten af oktober og kan lagres til maj. Anvendes hovedsageligt som madæble.

6 13 CLEOPATRA 14 MØLLERENS VENUS Stammer fra en frøplante fra Holstebro, Spiseæble. Æblet er høstmodent fra sidste halvdel af september og spisemodent fra november/ december. Kødet er tørt med megen sødme, svag syrlighed og ingen eller svag/nogen aroma. Smagen af Venus vurderes samlet som middel god. Æblet har en lang holdbarhed. 15 MORMORS ÆBLE Mormors Æble stammer fra Danmark fra en frøplante. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket. Spiseæble. Modent fra september/oktober. 16 TYRA MATHIESEN Tyra Mathiesen stammer fra en frøplante fra Gundsømagle ved Roskilde og er fra Sorten er kendt i Danmark siden Spiseæble. Æblet er høstmodent fra sidste halvdel af september og spisemodent fra september/oktober. Kødet er meget saftigt med middel sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma. Kødet har en dårlig bismag og en bitter smag. Smagen af Tyra Mathiesen vurderes samlet som middel god.

7 17 INGERS ÆBLE Ingers Æble stammer fra en frøplante fra Tågerup ved Roskilde og er fra Spiseæble. Æblets sæson er tidlig. Det er høst- og spisemodent meget tidligt (første halvdel af august). Kødet er middelsaftigt med svag sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma. Smager lidt af jordbær, og vurderes samlet som mindre god. 18 LINDA 19 SOFIE ÆBLE Sofie æblet er fra egnen omkring Nibe i Nordjylland eller Rødby på Lolland, vi ved det ikke, men det er kendt siden Spiseæble. Modent fra november/december. 20 KAREN BLIXEN I en fjord på Norges vestkyst står tre æbletræer af dansk afstamning. Podekvistene, som træerne er vokset ud af, er klippet på et særligt træ, som frugtavler A. M. Christensen i Virklund såede i Det særlige ved træet var, at det bar navnet Karen Blixen fra oktober 1950 til november 1958, hvorefter æblet gik i glemmebogen. I Landbohøjskolens arkiv ligger en fin akvarel udført af Ellen Backe i 1958 af et Karen Blixen æble og en brevveksling mellem professor Anton Pedersen fra Landbohøjskolen og en repræsentant for Rungstedlundfonden. Med dette arkivmateriale som udgangspunkt er det lykkedes at genfinde æblet og dets historie hos frugtavler Christensens eneste arving, datteren Ruth Heradstveit bosat i Norge. Ruth har generøst sendt podekviste tilbage til Danmark - så Karen Blixen æblet efter flere års eksil - nu igen står på dansk grund.

8 21 ELLA Ella blev podet op i forbindelse med den første æblefestival i Assens i Det stammer fra Trollesøvej i Kirke Søby, og er et ganske lille grønligt æble med striber. Æblet har ikke nogen særlig smag. 22 EARLY VICTORIA Sorten blev fundet nær Wisbech i England og bragt i handelen i Menes at være en krydsning mellem Lord Grosvenor og Keswick Codlin. Træet bliver stift opret med åben krone. Sorten beskrives som sund og tidligt bærende. Frugten er lille til middelstor, regelmæssigt ægformet. Grundfarven er gulgrøn med bliver ved modenhed mere citrongul. Kødet er gulhvidt, skørt, saftigt med syrlig smag og ringe aroma. Plukkes fra sidst i juli til midt i august og kan holde sig til september - oktober, men det anbefales brug straks. Sorten er et udpræget madæble. 23 FILIPPA ANKA En speciel form af Filippa træet, som giver specielt aflange æbler. Filippa Anka stammer fra Langeland. Spiseæble/madæble. Modent fra september/oktober. Æblet er høstmodent i første halvdel af september og spisemodent fra september/oktober. Kødet er meget saftigt med megen sødme, svag syrlighed og megen aroma. Kødet har en dårlig bismag. Smagen vurderes samlet som meget god. Æblet har en middel holdbarhed. 24 JULIES ÆBLE Julies æble stammer fra Tåsinge. Der er ingen yderligere oplysninger om sorten.

9 25 GRETHE 26 COMTESSE JOHANNES ÆBLE Comtesse Johannes Æble stammer oprindeligt fra Danmark fra Region Midtjylland fra Brostrøms planteskole i Viborg. Sorten kendes også under synonymerne Komtesse Johannes Ferskenæble. Comtesse Johannes Æble er en fri bestøvning af Beauty of Bath x? dannet Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket. Æblets sæson er meget tidlig, det er spisemodent fra juli. Comtesse Johannes Æble er høstmoden ekstremt tidligt allerede i slutningen af juli. Spiseæble. Kødet er middel saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma. Kødet har en dårlig bismag. 27 BODIL NEERGÅRD Bodil Neergård stammer fra Flintinge på Lolland og blev opdaget i Modertræet stod oprindelig i haven hos en gårdfæster i Flintinge. Ejeren flyttede træet med sig til en hushave i samme by, hvor det senere blev ryddet fordi det stod i vejen. Et rodskud voksede imidlertid frem på den oprindelige plads i gårdfæsterhaven, hvorefter det så blev opdaget. Æblet er opkaldt efter fruen på det nærliggende gods, Fuglsang. Spiseæble/madæble. Æblets sæson er meget sen. Det er høstmodent sent i sidste halvdel af oktober og spisemodent fra januar. Kødet er meget saftigt med middel sødme, stærk/middel syrlighed og ingen eller svag/nogen aroma. Smagen af Bodil Neergård vurderes samlet som middel god/god. Æblet har en meget lang holdbarhed.

10 28 FRUE ÆBLE Stammer fra Maglemer på Lolland fra omkring DRONNING LOUISE Dronning Louise stammer oprindeligt fra Danmark fra Landlyst ved Vordingborg. Dronning Louise er en frøplante dannet 1892 og opelsket af Chr. Ravn. Æblet blev tilkendt certifikat af 1. klasse og opkaldt efter Christian IX s gemalinde, Dronning Louise. Sorten er eller har været noget dyrket. Dronning Louise er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver. Æblet bruges som spiseæble. Spiseæble/most. Æblets sæson er sen, det er høstmodent i sidste halvdel af oktober og spisemodent fra november/december. Kødet er tørt/middel saftigt med middel/megen sødme, middel/svag syrlighed og megen/nogen aroma. Krydret, aromatisk smag. Smagen af Dronning Louise vurderes samlet som god. Æblet har en meget lang holdbarhed. 30 KARIN SCHNEIDER (RØD INGRID MARIE) Karin Schneider stammer fra Nørre Alslev på Falster, hvor den blev fundet af plantageejer Aksel Schneider's datter omkring Æblet er en mutation af Ingrid Marie æblet. Sorten kendes også under synonymet Rød Ingrid Marie. Æblet bruges som spiseæble/som madæble. Æblet er høstmodent fra sidste halvdel af september og spisemodent fra september/oktober. Kødet er middelsaftigt med middel/megen sødme, middel syrlighed og ingen eller svag/megen/nogen aroma. Kødet har en dårlig bismag, og æblet har stor tendens til stødskader. Smagen af Karin Schneider vurderes samlet som middel god/meget god/god. Æblet har en lang holdbarhed.

11 31 ANNIE ELISABETH Engelsk sort fra Leicester omkring Æblet er grønt og flad-rundt til bredt kegleformet, ofte lidt skævt. Træerne vokser langsomt og er længe om at komme i god bæring Et udpræget madæble. Bør plukkes sent, helst sidst i oktober. Kan opbevares længe. 32 MAREN NIS Sorten er fra Slesvig eller Sønderjylland og var omkring 1900 udbredt i det nordøstlige Slesvig, Sydøstjylland og på Nordvestfyn. Hvor dets oprindelige hjemsted er, vides ikke. Navnet hentyder til en kone ved navn Maren, som havde lagt en æblekærne. Hendes mand hed Nis og derfra navnet Maren Nisses Æble. Nis var på den tid et meget udbredt navn i Sønderjylland. Spiseæble. Æblet er høstmodent sidst i august og spisemodent fra september/oktober. Kødet er tørt med middel sødme, svag syrlighed og megen aroma. Smagen af Maren Nis vurderes samlet som god. Æblet har en kort holdbarhed. 33 YDUNS ÆBLE Sorten er fundet i landsbyen Landet på Tåsinge, hvor den er blevet frøformeret omkring Ydunsæblet har været kendt i det meste af landet siden Sorten kendes også under navnet Landet Rosenæble. Spiseæble. Æblet er høstmodent i første halvdel af september og spisemodent fra september/oktober. Kødet er middelsaftigt med middel sødme, svag syrlighed og nogen aroma. Æblet har stor tendens til stødskader. Smagen af Yduns æble vurderes samlet som god.

12 34 MARIE GREJSEN Dansk æble fra Ørsted ved Havdrup.Både et spise- og madæble. Modent fra oktober. 35 KATJA Katja stammer oprindeligt fra Sverige fra Balsgaard, og er en krydsning af James Grieve x Worcester Pearmain dannet Katja er kendt i Danmark siden Æblet bruges som spiseæble/til most/cider. Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober. Katja er høstmoden tidligt (sidste halvdel af august). Kødet er meget saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma. Æblet har lille tendens til stødskader. Smagen af Katja vurderes samlet som middel god. Æblet har en kort holdbarhed. 36 DORTHE MARGRETHE 37 FILIPPA Filippa er en frøplante dannet i 1880 af Filippa Johannsen, datter af lærer Johannsen i Hunstrup på Sydfyn. I 1888 blev æblet tildelt Det kgl. danske Haveselskabs certifikat af 1. klasse. Fra 1914 anbefalet til almindelig plantning og i 1925 optaget som en hovedsort i Danmarks Frugtavl. I dag er Filippa stadig meget udbredt i hele Norden. Modertræet blev i 1910 flyttet ind i skolehaven i Hunstrup og blev fredet i Æblet bruges som spiseæble/til most/cider/som madæble. Æblets sæson er middeltidlig - det er høstmodent fra første halvdel af september og spisemodent fra september/oktober. Kødet er meget saftigt/middel saftigt med middel sødme, svag syrlighed og megen/nogen aroma. God, særegen aroma. Smagen af Filippa vurderes samlet som middel god/meget god.

13 38 ELIN ANDERSEN Små, søde æbler uden syre. Stammer fra Ebberup ved Assens. Opkaldt efter Gundershøjgårds ejer. Æblet stammer fra et vildskud, der i 1990 voksede op fra et gammelt paradisæbletræ. Blomstrer sent. 39 KATHRINEÆBLE Kathrineæble stammer fra en frøplante fra Moesgård ved Århus fra omkring Sorten kendes også under synonymet Kathrineæble fra Moesgård. Spiseæble. Modent fra august. Æblets sæson er tidlig. Det er høst- og spisemodent fra første halvdel af august. Kødet er middelsaftigt med middel sødme, middel syrlighed og nogen aroma. Smagen af Kathrineæble vurderes samlet som middel god. 40 FRU GLAHNS ÆBLE Fru Glahns Æble stammer fra en præstegård på Strynø. Fru Glahns Æble er dannet fra en frøplante i Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket. Spiseæble. Æblets sæson er middeltidlig. Det er høstmodent i sidste halvdel af september og spisemodent fra september/oktober. Kødet er middel saftigt med middel sødme, middel syrlighed og megen aroma. Smager lidt af jordbær. Æblet har stor tendens til stødskader. Smagen af Fru Glahns Æble vurderes samlet som god. Æblet har en lang holdbarhed.

Gode gamle æblesorter

Gode gamle æblesorter Gode gamle æblesorter Ved Maren Korsgaard, Faglig sekretær, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Afgrødevidenskab, Tåstrup Den 22. august 2013. De gamle æblesorter De gamle sorter repræsenterer en enorm

Læs mere

Æblefrø til æbleoaser

Æblefrø til æbleoaser Æblefrø til æbleoaser ved Hortonom Maren Korsgaard, Faglig sekretær, Institut for Plante- og Miljøvidenskab Pometet november 2013 Dias 1 Projektet er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug i 2013 Æblefrø

Læs mere

Månedens Smag: Oktober

Månedens Smag: Oktober Månedens Smag: Oktober af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Æblet Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Vurdering af Assens-æblernes robusthed 2012-2014

Vurdering af Assens-æblernes robusthed 2012-2014 Vurdering af Assens-æblernes robusthed 2012-2014 Maren Korsgaard Pometet, KU-Science, 2014 Finansieret af Ministeriet for FødevareErhverv. NaturErhvervsstyrelsen, Landdistriktsprogrammet under handlingsplanen

Læs mere

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Frugtrunden Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Blomme Opal Æble Elstar Pære Coloree De Juillet Kirsebær Lapins Blomme Ouillins Reine Claude Æble Gul Gråsten Æble Cox Orange Pære Clara Frijs Æble Cox

Læs mere

Beskrivelse af dyrkede æblesorter i Danmark. Kim Nielsen Institut for Fødevarer Aarhus Universitet Kim.nielsen@agrsci.dk

Beskrivelse af dyrkede æblesorter i Danmark. Kim Nielsen Institut for Fødevarer Aarhus Universitet Kim.nielsen@agrsci.dk Beskrivelse af dyrkede æblesorter i Danmark Kim Nielsen Institut for Fødevarer Aarhus Universitet Kim.nielsen@agrsci.dk Ahrista Ahrista kommer fra et forskningsinstitut i Ahrensburg i Tyskland, og er en

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Delemne 1 Plantekendskab

Læs mere

ELSTAR Æble. Elstar hører til blandt de bedste spiseæbler, men er også velegnede til madlavning.

ELSTAR Æble. Elstar hører til blandt de bedste spiseæbler, men er også velegnede til madlavning. ELSTAR Æble Elstar er udviklet i Wageningen, Holland 1955, og er en krydsning mellem Golden Delicious og Ingrid Marie. Træets vækst er middel til kraftig med tæt krone. Der er sent bladfald og skudafmodning,

Læs mere

Slyngplanter. Frugttræer

Slyngplanter. Frugttræer Slyngplanter Parthenocissus quin. 'Engelmannii' Højde cm. Klatrevildvin Vækst Kraftig, klatre med hæfteskiver co. opb. Løv Mørkegrønt og 5-koblet, smuk rød høstfarve sol. 7,5 l co. opb. 150-175 Blomst

Læs mere

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk Mobil: 23 20 83 60 Tlf. 54 84 09 86 Blommer til det danske marked RÅDGIVNING

Læs mere

En verden af æbler Et projekt i Brobækhus Børnehave

En verden af æbler Et projekt i Brobækhus Børnehave En verden af æbler Et projekt i Brobækhus Børnehave 29-10-2016 Beskrivelse af forløbet og foto fra aktiviteterne. På stuernes- og naturvejlederens blogs på www.brobækhus.dk kan du se flere beskrivelser

Læs mere

Gamle og nye robuste sorter af æbler og pærer

Gamle og nye robuste sorter af æbler og pærer ft her Gamle og nye robuste sorter af æbler og pærer older Ved hortonom Maren Korsgaard, Faglig sekretær, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Afgrødevidenskab, Tåstrup KUdre s navn og dato : ulinjen,

Læs mere

Velkommen til Medicinhavernes nyhedsbrev

Velkommen til Medicinhavernes nyhedsbrev Velkommen til Medicinhavernes nyhedsbrev I denne udgave kan du blandt andet læse om de mange langelandske æblesorter, dykke ned i links om forskning i plantemedicin, og så skriver vi selvfølgelig også

Læs mere

Vækst Moderat voksende co. Frugt Stor og orangegul med rød solside Modner August Bestøver Selvbestøvende I øvrigt Espalieres på øst- eller vestvæg

Vækst Moderat voksende co. Frugt Stor og orangegul med rød solside Modner August Bestøver Selvbestøvende I øvrigt Espalieres på øst- eller vestvæg Abrikos - i sorter Vækst Moderat voksende co. Frugt Stor og orangegul med rød solside Modner August Bestøver Selvbestøvende I øvrigt Espalieres på øst- eller vestvæg Blomme 'Italiensk Sveske' Vækst Svag

Læs mere

Gode gamle æblesorter til haven

Gode gamle æblesorter til haven Gode gamle æblesorter til haven Et katalog over 60 gode æblesorter og deres kvaliteter i haven og maven. Kataloget er udarbejdet af Faglig sekretær Maren Korsgaard og Lektor Torben Bo Toldam-Andersen,

Læs mere

Sortsforsøg Udvalgte sorter

Sortsforsøg Udvalgte sorter Santana Rød Topaz Sortsforsøg 2015 2016 Udvalgte sorter OBS - Resultater i dette bilag er foreløbige og må ikke publiceres Bevillingsgiver: Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget og Projektet

Læs mere

Robuste æbler til haven

Robuste æbler til haven Ananas kalvil fra ca. 1850 i en have ved Nyborg 2017 Institut for Plante- og miljøvidenskab, afdeling for Afgrødevidenskab Robuste æbler til haven ved Hortonom Maren Korsgaard Akademisk medarbejder, økologisk

Læs mere

Spis et æble, pluk en blomme

Spis et æble, pluk en blomme Frugttræer Et æble om dagen holder lægen væk. Det gør en pære vel sagtens også. Men hvorfor nøjes med et stykke frugt om dagen. Med kun nogle ganske få frugttræer i haven kan man ofte høste nok til fl

Læs mere

Frugttræer og haveplanter. Foråret 2015

Frugttræer og haveplanter. Foråret 2015 Frugttræer og haveplanter Foråret 2015 1 Skovdyrkerne tilbyder igen i år, et bredt udvalg af frugttræer og haveplanter til meget attraktive priser. Alle planter er i den bedste kvalitet og indkøbes hos

Læs mere

Bernstorff Slotshave Registrering af frugttræer i Gardneriområdet

Bernstorff Slotshave Registrering af frugttræer i Gardneriområdet Bernstorff Slotshave Registrering af frugttræer i Gardneriområdet August 2008 Frugtbakken Nord Vaseformet krone Signe Tillisch (2 stk.) frøæble, Horsensegnen, 1866 Okt. Spiseæble: nov.-jan. Pederstrup

Læs mere

Æbler: Æbletræerne er i potter og er i bedste kvalitet. Højde ca. 150 cm.

Æbler: Æbletræerne er i potter og er i bedste kvalitet. Højde ca. 150 cm. Æbler: Æbletræerne er i potter og er i bedste kvalitet. Højde ca. 150 cm. Skovfoged : Små til middelstore, aflange æbler med rødbrun dækfarve. Plukkes fra sidst i august og skal spises med det samme. Middelkraftigvoksende

Læs mere

Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler

Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler Dyrkning af æbler på meget smalle træer, der danner en frugtmur, giver en god kvalitet af æbler, der er lette at plukke. Søjletræer er forædlet til netop at

Læs mere

Store frugttræer pris- og sortimentsliste

Store frugttræer pris- og sortimentsliste Ellengaard d. 11. marts 2017 Store frugttræer pris- og sortimentsliste Hermed et udsnit af de frugttræer vi kan tilbyde. Såfremt der er særlige ønsker ud over dette i størrelser og sorter forespørg venligst,

Læs mere

Gamle nordfynske æbler

Gamle nordfynske æbler Gamle nordfynske æbler Af Margit Egdal Hvis en karl tog et æble og lagde det ind på sit bryst, og derefter lagde æblet på et sted, hvor hans udkårne fandt det og spiste det? Ja, så kunne den skønne intet

Læs mere

Gode Billige Planter. Høstperioder: Juni - - - - - - - Juli - Lambada. Svanemosegaard. Din jordbærplante-leverandør K D R A G O M.

Gode Billige Planter. Høstperioder: Juni - - - - - - - Juli - Lambada. Svanemosegaard. Din jordbærplante-leverandør K D R A G O M. Høstperioder: Juni - - - - - - - Juli - Lambada -nyhedrumba Honeoye Senga Sengana Korona Elsanta Vivaldi Polka Sonata Salsa Florence Jive Malwina Pandora Svanemosegaard Din jordbærplante-leverandør K.D

Læs mere

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle.

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Æblenøgle Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Er du rigtig dygtig, kan du bruge denne metode til at bestemme, hvilken sort det er. 1. Ydre egenskaber 5. Egenskaber for træet 2.

Læs mere

Æblesorters anvendelses egenskaber. Resultater af tests ved Pometet Ved Lektor Torben B Toldam-Andersen og Maren Korsgaard.

Æblesorters anvendelses egenskaber. Resultater af tests ved Pometet Ved Lektor Torben B Toldam-Andersen og Maren Korsgaard. Æblesorters anvendelses egenskaber. Resultater af tests ved Pometet Ved Lektor Torben B Toldam-Andersen og Maren Korsgaard. Spisekvalitet Det mest saftige æble var Gul Gråsten, dernæst sorterne Elshof,

Læs mere

Acc. no. Cultivar Malus domestica cultivars 1 Aabyæble 3N 247 Alsisk Citronæble 2N 300 Aminæble 2N 260 Andersæble 2N 2 Anna's Æble 2N 301 Anne Høj

Acc. no. Cultivar Malus domestica cultivars 1 Aabyæble 3N 247 Alsisk Citronæble 2N 300 Aminæble 2N 260 Andersæble 2N 2 Anna's Æble 2N 301 Anne Høj Acc. no. Cultivar Ploidy Malus domestica cultivars 1 Aabyæble 3N 247 Alsisk Citronæble 2N 300 Aminæble 2N 260 Andersæble 2N 2 Anna's Æble 2N 301 Anne Høj æble 2N 3 Antonius 2N 222 Apple 207 Knuthenborg

Læs mere

Sent: 12 May 2015 10:13:22 +0000. Bekræftelse på modtagelse af ansøgning. Submitted on Mandag, 11 maj, 2015-15:18

Sent: 12 May 2015 10:13:22 +0000. Bekræftelse på modtagelse af ansøgning. Submitted on Mandag, 11 maj, 2015-15:18 From: Annie S. Kristensen Sent: 12 May 2015 10:13:22 +0000 To: 'mogensvictor@educ.dk' Subject: Bekræftelse på modtagelse af ansøgning Hermed kvitteres for modtagelse af ansøgning til Puljen til lokale

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Tilbudskatalog planter April 2013

Tilbudskatalog planter April 2013 Tilbudskatalog planter April 2013 Vi har i år valgt at følge op på successen med salg af specialplanter, men har valgt at lave vores eget plantekatalog. Det betyder endnu bedre medlemspriser! Planterne

Læs mere

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015 ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Økologisk Inspirationsdag d. 10. nov. 2015 Mild vinter, 2015 i frugtplantagen tidligt

Læs mere

Æblesorter og deres anvendelse.

Æblesorter og deres anvendelse. Æblesorter og deres anvendelse. Dette dokument er et forsøg på at lave en smule guide igennem junglen af æbler der på markedet i de danske butikker. Der vil være mange sorter som ikke er nævnt og som måske

Læs mere

Blommer dyrkning og vækst i Danmark i et historisk perspektiv

Blommer dyrkning og vækst i Danmark i et historisk perspektiv Institut for Plante- og Miljøvidenskab Blommer dyrkning og vækst i Danmark i et historisk perspektiv Hortonom Maren Korsgaard Institut for plante- og miljøvidenskab Spøttrup d. 27. juli 2015 Projektet

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 TEMA OM FRUGT Æbler Delemne

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 TEMA OM FRUGT Æbler Delemne

Læs mere

Orientering om Projektet: Robuste sorter af æbler og pærer til Økologisk dyrkning. Specialkonsulent Hanne Lindhard Pedersen GartneriRådgivningen.

Orientering om Projektet: Robuste sorter af æbler og pærer til Økologisk dyrkning. Specialkonsulent Hanne Lindhard Pedersen GartneriRådgivningen. Orientering om Projektet: Robuste sorter af æbler og pærer til Økologisk dyrkning Specialkonsulent Hanne Lindhard Pedersen GartneriRådgivningen. Projektets formål er at: 1. Afprøve potentielle nye sorter

Læs mere

Ingvard Madsen har altså i sin have haft sorterne fra Stødager, og det er sandsynligt, at han har haft kendskab til Matthiesens pomologi.

Ingvard Madsen har altså i sin have haft sorterne fra Stødager, og det er sandsynligt, at han har haft kendskab til Matthiesens pomologi. Edvard Madsens frugthave, Damgade 90, Sønderborg. Museum Oldemorstoft har i forbindelse med sine undersøgelser af de sønderjyske frugtsorter, fået kendskab til haven omkring det nedlagte vandværk på Damgade

Læs mere

Tag din have med, når du flytter

Tag din have med, når du flytter Tag din have med, når du flytter Kan du ikke bære at skulle forlade de planter i haven, som betyder meget for dig? Bare rolig du kan tage mange af dem med. Læs hvordan her. Har du fået et frugttræ på din

Læs mere

Signatur Foto Vare nr. Beskrivelse Antal

Signatur Foto Vare nr. Beskrivelse Antal Signatur Foto Vare nr. Beskrivelse Antal JU 3JUGREGBUC M.KL- Juglans regia 'Buccaneer' / Valnød AM 3PRUSERAMA MTK-4 Prunus serrulata 'Amanogawa' 3 FS 3FAGSIL M.KL5-50 Fagus sylvatica Særdeles velegnet

Læs mere

Frugt- og bærsorter til haven. Danmarks JordbrugsForskning. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Havebrug nr.

Frugt- og bærsorter til haven. Danmarks JordbrugsForskning. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Havebrug nr. Havebrug nr. 131 Maj 2000 Redigeret af Hanne Lindhard Pedersen og Holger Daugaard, Forskningscenter Årslev Frugt- og bærsorter til haven Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning

Læs mere

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder:

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder: Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Sagsbehandler Dan Overgaard Direkte telefon 20343906 E-post Dan.overgaard@rksk.dk

Læs mere

Nye Økologiske Frø fra Camilla Plum 2017

Nye Økologiske Frø fra Camilla Plum 2017 Nye Økologiske Frø fra Camilla Plum 2017 Vi har en masse nye frø i år, de fleste af dem har vi selv dyrket her på Fuglebjerggaard. Vi prøver mange spændende nye grøntsager, chili, tomater, blomster og

Læs mere

Arbejdshæfte. Sæt ord på maden smag og konsistens Introduktion til æbleopskrifter. 4 stk. Æbleopskrifter. Æbleværksted. Vi guider Vælg det rette æble

Arbejdshæfte. Sæt ord på maden smag og konsistens Introduktion til æbleopskrifter. 4 stk. Æbleopskrifter. Æbleværksted. Vi guider Vælg det rette æble Arbejdshæfte Sæt ord på maden smag og konsistens Introduktion til æbleopskrifter 4 stk. Æbleopskrifter Æbleværksted Vi guider Vælg det rette æble Inspiration til andre råvarer end æbler Eksempler på de

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se de 20 mest almindelige problemer i æbler og pærer og få tip

Læs mere

Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016

Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016 Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016 Klokkeringning intro prælud. m. procession Indgangsbøn Salme: 729: Nu falmer skoven Hilsen svar Indledning om høst Læsning: Gud sagde:»jorden

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 28. AUGUST 2012 ÆBLET SOM RÅVARE. MERETE EDELENBOS, INSTITUT FOR FØDEVARE Merete.edelenbos@agrsci.dk

AARHUS UNIVERSITET 28. AUGUST 2012 ÆBLET SOM RÅVARE. MERETE EDELENBOS, INSTITUT FOR FØDEVARE Merete.edelenbos@agrsci.dk 1 AARHUS ÆBLET SOM RÅVARE MERETE EDELENBOS, INSTITUT FOR FØDEVARE Merete.edelenbos@agrsci.dk Indhold Æblets kvalitetsegenskaber Sensorisk beskrivelse Hvilke faktorer påvirker æblets kvalitet Sort Dyrkning

Læs mere

Rapport om dyrkning af bælgplanter i Gartneri Offside 2014 efter aftale med Foreningen Frøsamlerne

Rapport om dyrkning af bælgplanter i Gartneri Offside 2014 efter aftale med Foreningen Frøsamlerne Rapport om dyrkning af bælgplanter i Gartneri Offside 2014 efter aftale med Foreningen Frøsamlerne Vi har dyrket 13 forskellige sorter 11 sorter af ærter og 2 sorter bønner. I kontrakten står 14 forskellige

Læs mere

Moden skifter og ensrettes

Moden skifter og ensrettes Tema: Alt det gode ved det gamle Gamle sorter er andet og mere end nostalgi. De gemmer på en mangfoldighed af smage og egenskaber, som moderne sorter slet ikke kan hamle op med. Tekst og foto: Maren Korsgaard,

Læs mere

Danske valnøddesorter

Danske valnøddesorter SÆRTRYK AF GARTNERT1DENDE NR. 22 1940 Danske valnøddesorter AF A. PEDERSEN I Sommeren 1937 udsendte undertegnede gennem Fagbladene en Opfordring til Ejere af gode Valnøddetræer om at sende mig en Prøve

Læs mere

Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr.

Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr. Bryggerhest er en ravfarvet ale med et strejf af Jalapeno. Den har jalapenoens aromatiske karakter, men er ikke stærk og passer godt til krydrede retter - helt specielt til det mexicanske køkken. 27-01

Læs mere

Obstsortenliste Matthiesen Claus: "Dansk Frugt Band I Band II" (Kopenhagen 1913 Beschreibung und s-w Schnittzeichnung)

Obstsortenliste Matthiesen Claus: Dansk Frugt Band I Band II (Kopenhagen 1913 Beschreibung und s-w Schnittzeichnung) - 1-001 Aabyhoj Guldreindet 026 Bestefars Aeble 002 Aarhus Graastener 027 Berres Ras 003 Aarhus Kalvill 028 Billeaeble 004 Aarhus Molles Aeble 029 Bodil Neergaard 005 Aarhus Reinet 030 Borre Kaerneaeble

Læs mere

Medicinhaverne i Tranekær

Medicinhaverne i Tranekær Medicinhaverne i Tranekær Nyhedsbrev : Sommeren 2017 Formandens beretning Endnu en gang er det meget svært at få armene ned, for der er en masse gode beretninger fra Medicinhaverne. I begyndelsen af juni

Læs mere

Danish apple (M. domestica) cultivars 247 Alsisk Citronæble 2N S3 S Aminæble 2N S2 S3 260 Andersæble 2N S10 S28 2 Anna's Æble 2N S4 S9 301 Anne

Danish apple (M. domestica) cultivars 247 Alsisk Citronæble 2N S3 S Aminæble 2N S2 S3 260 Andersæble 2N S10 S28 2 Anna's Æble 2N S4 S9 301 Anne Acc. no. Cultivar Ploidy S-RNase alleles Danish apple (M. domestica) cultivars 247 Alsisk Citronæble 2N S3 S33 300 Aminæble 2N S2 S3 260 Andersæble 2N S10 S28 2 Anna's Æble 2N S4 S9 301 Anne Høj Æble 2N

Læs mere

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE LÆRINGSFORLØB OM TRÆER Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde med før, Dette forløb

Læs mere

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Kampen om madvanerne Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Formålet: med dette materiale er at give eleverne indsigt i Ny Nordisk Hverdagsmad. Mål: Eleverne har til opgave at finde ud

Læs mere

SLUTRAPPORT VEDR. PROJEKTET: AFPRØVNING AF NYESTE SKURVRESISTENTE ÆBLESORTER.

SLUTRAPPORT VEDR. PROJEKTET: AFPRØVNING AF NYESTE SKURVRESISTENTE ÆBLESORTER. SLUTRAPPORT VEDR. PROJEKTET: AFPRØVNING AF NYESTE SKURVRESISTENTE ÆBLESORTER. l henhold til ansøgningen om støtte til projektet, og tilsagn om dette, tog projektet sin begyndelse i starten af 1999. I projektansøgningen

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske krydderurter Side 2 Papaver orientale Royal Wedding Hvid med sort m idte Blomstrer juni-juli 80 cm høj Velegnet til

Læs mere

Æblekogebogen ll 2014 Nina Sigmund og Forlaget mellemgaard

Æblekogebogen ll 2014 Nina Sigmund og Forlaget mellemgaard 1 Æblekogebogen ll 2014 Nina Sigmund og Forlaget mellemgaard Sat med Myriad Pro og Bradley Hand ITC Redaktør: Rikke Kirchheiner Grafisk produktion : KWG Design, Odense Grafiker og omslagslayout: Bente

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt MELLEMTRINNET: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt MELLEMTRINNET: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler Mellemtrinnet: 4.-6. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt MELLEMTRINNET: 1.-3. klasse 1 TEMA OM FRUGT Æbler

Læs mere

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter.

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Få succes i haven eller på altanen På kurser med hortonom, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Foredrag eksempler på temaer - 2018-2019 1. Den spiselige altan 2. Små

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske Krydderurter Træer Side 2 Akebia Quinata kaldes også for klatreagurk eller chokoladevin og farven er vel også nærmest

Læs mere

Produktionsgartner. Hvordan starter du? Du kan starte på uddannelsen på 3 forskellige måder, enten skolevejen, praktikvejen eller ny mesterlære.

Produktionsgartner. Hvordan starter du? Du kan starte på uddannelsen på 3 forskellige måder, enten skolevejen, praktikvejen eller ny mesterlære. Produktionsgartner [ Planteskolegartnerassistent ] [ Produktionsgartner med speciale planteskolegartner, produktion ] [ Produktionsgartner med speciale planteskolegartner, handel ] Produktionsgartner På

Læs mere

Chili og Jalapeños i haven

Chili og Jalapeños i haven Apache Cap.annuum 5 cm lang middelstærk chili. Først grøn så dybrød. Stort udbytte som modner fra midt august. Utrolig rigtbærende og tidlig høstudbytte. En lav sort, som egner sig bedst til krukke, hvor

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis Læsning. Johs. 15,1-11.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis Læsning. Johs. 15,1-11. 25-09-2016 side 1 Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2016. Læsning. Johs. 15,1-11. De ord vi har hørt i dag drypper af dåb. Når et menneske bliver døbt får det en velsignelse med sig ud i livet. Vi kalder

Læs mere

oplev GRÅSTeN SloTSHAve BlomSTeRHAveN i landskabet

oplev GRÅSTeN SloTSHAve BlomSTeRHAveN i landskabet oplev GRÅSTEN SLOTSHAVE Blomsterhaven i landskabet N STORE DAM GARTNERIET ÅKANDEDAMMEN FELSTEDVEJ SLOTSSØEN BILLEDDAMMEN GRÅSTEN SLOT Slotsbakken SLOTSBAKKEN 0 50 100 METER Gråsten Slot Gråsten Slotskirke

Læs mere

Side 1 af 5. Efterkommere af: Jens Lauridsen. 1st Generationer. 2nd Generationer (Børn) 3de Generationer (Børnebørn)

Side 1 af 5. Efterkommere af: Jens Lauridsen. 1st Generationer. 2nd Generationer (Børn) 3de Generationer (Børnebørn) Side 1 af 5 1st Generationer 1. døde på en ukendt dato. Han giftede sig med Karen Pedersen. Børn af og Karen Pedersen 2. Ane Marie Christensen [Lauridsen] blev født den Maj 22 1879 i S.Lyngvig og døde

Læs mere

Strandstævne Rømmø 25. august. M1 Pulje 1 Bane 1-2. Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Bente Gemmer Kurt R.

Strandstævne Rømmø 25. august. M1 Pulje 1 Bane 1-2. Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Bente Gemmer Kurt R. M1 Pulje 1 Bane 1-2 Bente Gemmer Kurt R. Kristiansen Varde 1: XXX 16 12 20 1 48 44 4 3 Jes Jensen Anne Marie Jensen Horne IF 2: 20 XXX 20 20 3 60 35 25 1 Magnus Johansen Gert Ovesen Næsbjerg 3: 20 7 XXX

Læs mere

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Gulerod Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Strandstævne Rømmø 25. august

Strandstævne Rømmø 25. august M1 Pulje 1 Bane 1-2 Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 5: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Bente Gemmer Varde 1: XXX Kurt R. Kristiansen Jes Jensen Horne IF 2: XXX Anne Marie Jensen Finn K. Nielsen Vesterhede 3:

Læs mere

Ansøgning om tilskud til Æblefestival Assens Kommune. Hermed fremsendes ansøgning til Æblefestival Assens Kommune 2015

Ansøgning om tilskud til Æblefestival Assens Kommune. Hermed fremsendes ansøgning til Æblefestival Assens Kommune 2015 Assens Kommune Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget att.: Thomas Barfoed Assens, den 27. april 2015 Ansøgning om tilskud til Æblefestival Assens Kommune. Hermed fremsendes ansøgning til Æblefestival Assens

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kære konfirmander, familier og venner For en måneds tid siden stod jeg med en håndfuld frø i min hånd og tænkte på jer konfirmander. Det var nogen meget små frø, men

Læs mere

OM SLÆGTEN EVODIA. Af H. NILAUS JENSEN

OM SLÆGTEN EVODIA. Af H. NILAUS JENSEN OM SLÆGTEN EVODIA Af H. NILAUS JENSEN Til familien Rutaceae, hvis vigtigste repræsentanter blandt de træagtige frilandsplanter er slægterne Ptelea, Phellodendron og Zanthoxylum, hører også slægten Evodia.

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Beskæring af frugttræer

Beskæring af frugttræer Sunde træer, lækker frugt Hvorfor er det så vigtigt, at du beskærer frugttræer? Hvor og hvornår skal æble, pære, blomme, valnød, kirsebær, fersken beskæres? Brug det rigtige værktøj og professionel beskæringsteknik

Læs mere

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver.

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Nye skud på ståmmen Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Bambusmanden alias Søren Ladefoged

Læs mere

DET GRØNNE BLAD... Frugt& Bær

DET GRØNNE BLAD... Frugt& Bær DET GRØNNE BLAD................ Frugt& Bær 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 18 19 20 Indhold Valnød & Hasselnød Kvæde & Morbær Mispel & Paradisæble Blåbær Tranebær & Tyttebær Hindbær Brombær & Taybær Jordbær

Læs mere

Resultater 29. april Kvindeløbet 2014-4,5 km Placering StartNr Tid M_K Distance Navn By Klub 1 193 00:18:57 K 4,5 Helene Rasmussen Grenaa GMLK 2 166

Resultater 29. april Kvindeløbet 2014-4,5 km Placering StartNr Tid M_K Distance Navn By Klub 1 193 00:18:57 K 4,5 Helene Rasmussen Grenaa GMLK 2 166 1 193 00:18:57 K 4,5 Helene Rasmussen Grenaa GMLK 2 166 00:20:51 K 4,5 Stephanie Sørensen Grenaa 3 163 00:22:05 K 4,5 Sanne Brix Grenaa Grenaa Motionsløbeklub 4 151 00:22:27 K 4,5 Lotte Rasmussen Grenaa

Læs mere

Afrapportering for 2018.

Afrapportering for 2018. Miljø- og Fødevarestyrelsen, Landbrugsstyrelsen Frilandsmuseet Bevaringsudvalget Kongevejen 100, 2800 Att: Birgitte Lund Kongens Lyngby Att. Tina Bach Nygaard Mobil: 25210646 E-mail: tbn@natmus.dk Dato

Læs mere

RINGEN - RØNBJERG september ARKPLAN - byplan- og landskabsarkitekter

RINGEN - RØNBJERG september ARKPLAN - byplan- og landskabsarkitekter RINGEN - RØNBJERG september - 2014 RINGEN - RØNBJERG VISUALISERING AF DEN NYE SKOLEGÅRD je Rønb RINGEN - RØNBJERG PLANTEGNING - 1:2000 ken rgpar Plantag evej gravhøj Kisumv ej vej um Kis skole børnehave

Læs mere

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med det vilde køkken INDLEDNING Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med mindre der skulle opstå

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Anlægsgartner Hegn Naturpleje

Anlægsgartner Hegn Naturpleje Anlægsgartner Hegn Naturpleje Passion er drivkraften Når du vælger Vejle Anlægsteknik til at etablere grønne områder, haveanlæg, indkørsler og indhegning, gør vi det med passion og fokus på kvalitet.

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Madens historier Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Frugter og grønsager Ruth og Rasmus er på besøg hos Ruths mormor. De sidder i haven og spiser rugbrødsmadder. Ruths mormor serverer

Læs mere

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Maren Korsgaard, Økologisk rådgivning Økologisk inspirationsdag 18. nov. 2014 Første trin: Hvorfor? Lyst til nye udfordringer /mere arbejde

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Tale til Æblernes dag på Tuse Næs 2016

Tale til Æblernes dag på Tuse Næs 2016 Tale til Æblernes dag på Tuse Næs 2016 Karin Syberg åbner Æblefestival på Tuse Næs Kunsthåndværk den 1.10.2016 I dag er en festdag. Det er en festdag for jer, der er kommet og for frugtavlerne på Tuse

Læs mere

Tuse Næs ÆBLEFESTIVAL - lørdag - søndag 6.-7. oktober 2012:

Tuse Næs ÆBLEFESTIVAL - lørdag - søndag 6.-7. oktober 2012: Tuse Næs ÆBLEFESTIVAL - lørdag - søndag 6.-7. oktober 2012: PROGRAM SOM DET SER UD NU dato 6.09.2012 1. Tuse Næs Kunsthåndværk - Uglerupvej 31, Uglerup - Tlf.: 59 46 16 23 Udstilling af æblekunst, boder

Læs mere

Tip en 12 er. Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen.

Tip en 12 er. Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen. Tip en 12 er Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen. Spørgsmål: 1 X 2 1 X 2 1 Hvor højt er træet i kasse 1? 20 m 30

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 14. April 2009. Kære æbleven.

Nyhedsbrev nr. 14. April 2009. Kære æbleven. Nyhedsbrev nr. 14. April 2009 Kære æbleven. Der er gået godt og vel tre måneder siden sidste nyhedsbrev så nu er det på tide at få fulgt op på noget af det, der har været siden sidste nyhedsbrev. Indhold:

Læs mere

Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk

Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk Bestøvning - Både honningbier og vilde bier er vigtige for udbytte og kvalitet - Større diversitet kan give bedre bestøvning Honningbi

Læs mere

Naturcenter Tranbjerg

Naturcenter Tranbjerg Naturcenter Tranbjerg Arbejdsark: Naturens Spisekammer lokal flora efterår. (mrk1) ***= nem at finde i området. 1 Brændenælde *** Plukketid: maj-august Kendetegn: Stor nælde eller brændenælde som den også

Læs mere

Katalog tilbud! Super godt. tilbud. Spar 49,- Skimmia jap. Rubella. Skimmia i jap. Rubella. pr stk

Katalog tilbud! Super godt. tilbud. Spar 49,- Skimmia jap. Rubella. Skimmia i jap. Rubella. pr stk Super godt Skimmia jap. Rubella Længeblomstrende og stedsegrøn fornøjelse til efterårets krukker. Også god i haven, hvis der mangler vinterfarver. Plantes i sphagnum. Sælges i 3 liter potte. tilbud Skimmia

Læs mere

1. Karen Marie Hansen, f. 9 okt 1890 i Ishøj, døbt 11 jan 1891 i Ishøj Kirke, d. 19 jan 1961 i Tyvelse, begravet på Tyvelse Kirkegård.

1. Karen Marie Hansen, f. 9 okt 1890 i Ishøj, døbt 11 jan 1891 i Ishøj Kirke, d. 19 jan 1961 i Tyvelse, begravet på Tyvelse Kirkegård. 1 of 6 2012-09-05 19:29 Slægtsforskning Ole's mormor's aner 1. Karen Marie Hansen, f. 9 okt 1890 i Ishøj, døbt 11 jan 1891 i Ishøj Kirke, d. 19 jan 1961 i Tyvelse, begravet på Tyvelse Kirkegård. Hun blev

Læs mere

Side 1 af 7. Efterkommere af: Jens Claus Matzen. 1st Generationer. 2nd Generationer (Børn) 3de Generationer (Børnebørn)

Side 1 af 7. Efterkommere af: Jens Claus Matzen. 1st Generationer. 2nd Generationer (Børn) 3de Generationer (Børnebørn) Side 1 af 7 1st Generationer 1. døde på en ukendt dato. Han giftede sig med Ane Kirstine Hansdatter Møller. Ane Kirstine blev født i "Landlingmark" og døde på en ukendt dato. Børn af og Ane Kirstine Hansdatter

Læs mere

Svendborg TåSinge 9. - 18. oktober 2015

Svendborg TåSinge 9. - 18. oktober 2015 Svendborg Tåsinge 9. - 18. oktober 2015 Velkommen til Tåsinge - denne grønne ø i Det Sydfynske Øhav M ed dette aktivitetsprogram ønsker Foreningen TÅSINGE INFOR MATIONSCENTER at sætte fokus på Tåsinge

Læs mere