MINIMUMSKRAV FOR ACC CERTIFICERING KOMPETENCE FOR KOMPETENCE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MINIMUMSKRAV FOR ACC CERTIFICERING KOMPETENCE FOR KOMPETENCE"

Transkript

1 MINIMUMSKRAV FOR ACC CERTIFICERING KOMPETENCE FOR KOMPETENCE Copyright 2006, International Coach Federation. ICF føler sig forpligtet til at støtte medlemmerne i at udvide deres coachingfærdigheder. Hver mastercoach var først begynder, tilegnede sig dernæst et mellemliggende færdighedsniveau, og endelig et mesterligt niveau, hvor coachens rolle altid er tydeligt kendetegnet ved, at coachen lærer om klienten. ICF s certificeringsproces er med dens tre niveauer en afspejling af den gradvise vækst, som hver coach gennemgår. Dette dokument er skrevet med henblik på at støtte coaches i deres forberedelse til ACC certificering. Det er ligeledes vores håb, at dette dokument vil være en hjælp for mentorcoaches i deres støtte og supervision af disse coaches, samt for coachuddannelsesinstitutioner, der sigter mod akkreditering af deres undervisningsforløb. Sigtet er at bistå coaches med succesfuldt at gennemføre ACC eksamen og fortsat at udvikle deres færdigheder som coaches. Dokumentets opbygning vil give de, der søger at opnå en certificering, en forståelse af, hvad bedømmerne evaluerer i forhold til hver kompetence, det minimale kompetenceniveau, der kræves for ACC certificering, samt hjælpe til forståelse af, hvilken ikkecoachende adfærd der kan forhindre beståelse af ACC eksamen. Vi håber, at dokumentet hjælper hver enkelt coach med at besvare følgende spørgsmål: Hvad vil det sige at være ACC coach? Hvad lytter ICF bedømmerne efter, når de bedømmer en ACC coach? Hvad er mine styrker, og inden for hvilke områder skal jeg udvikle mine evner på min fortsatte rejse som coach for at bestå ACC eksamenen? Endelig er ICF overbevist om, at klienterne opnår ægte og betydeligt personligt udbytte af mødet med ACC coaches. Dette udbytte er altid baseret på coachens fuldstændige opmærksomhed på klienten og på, hvad klienten ønsker at opnå, så vel som på coachens fuldstændige opbakning til klientens dagsorden. Vi hylder hver eneste coach på hans eller hendes rejse, og ser frem til at støtte din vækst som coach og din vej mod certificering inden for ICF.

2 1. Overholde etiske retningslinier og professionelle standarder Forståelse af coachingetik og standarder, samt evnen til at anvende dem på en passende måde i alle coachingsituationer a. Forstår og udviser med egen adfærd ICF's Adfærdsstandarder b. Forstår og følger alle ICF s Etiske Regler c. Kommunikerer klart forskellene mellem coaching, rådgivning, psykoterapi og andre relaterede fagområder d. Henviser klienten til anden fagperson, når dette er nødvendigt, og er vidende om hvornår dette er nødvendigt, samt hvilke resourcer der er til rådighed. Vigtigt: Kendskab til de etiske regler og anvendelsen af disse er et krav for alle coachingniveauer, og standarden for at udvise en stærk etisk forståelse af coaching er ensartet og streng for alle niveauer af ICF certificering. Ansøgere vil bestå denne kompetence, hvis de demonstrerer en viden om coachingsamtalen, som er fokuseret på spørgsmål og udforskning, og såfremt samtalen er baseret på nutidige og fremtidige forhold. Ansøgere består ikke denne kompetence, hvis ansøger primært fokuserer på at fortælle, hvad klienten skal gøre, og hvordan (rådgivning), eller hvis samtalen primært er baseret på fortiden, i særdeleshed den følelsesmæssige fortid (terapi). Herudover bemærker ICF, at hvis en ansøger mangler klar forståelse af færdigheder inden for grundlæggende udforskning og det at fremkalde følelser, færdigheder som ligger til grund for ICF s definition af coaching, vil denne mangel på klar forståelse af færdighedernes anvendelse afspejle sig i det færdighedsniveau, der udvises inden for nogle af de øvrige kompetencer som er anført nedenfor. Hvis en coach for eksempel næsten udelukkende giver råd eller antyder, at et bestemt svar, der er valgt af coachen, er det rigtige for klienten, vil tillid og intimitet, coaching nærvær, kraftfulde spørgsmål, bevidsthedsskabelse, handlinger udformet af klienten, samt ansvarlighed ikke være tilstede, og der vil ikke kunne gives certificering på noget niveau.

3 2. At etablere coachingaftale - Evnen til at forstå, hvad der kræves i den specifikke coachinginteraktion, og til at nå frem til en aftale med den mulige og nye klient om coachingprocessen og den indbyrdes relation a. Forstår og tager en grundig drøftelse med klienten om retningslinjer og specifikke parametre i coachingrelationen (f. eks. logistik, honorar, aftaler, inddragelse af andre, hvis hensigtsmæssigt) b. Indgår aftale om, hvad der indgår og ikke indgår i relationen, hvad der tilbydes og ikke tilbydes og om klientens og coachens respektive ansvar. c. Tager stilling til, om der er et virkningsfuldt match mellem hans/hendes coachingmetode og den mulige klients behov. Nøglefærdigheder der evalueres: 1) Den dybde der opnås i at skabe en aftale om sessionen; 2) Coachens evne til at etablere partnerskab, og dybden af partnerskabet med klienten i forhold til at etablere en aftale, succeskriterier, og områder, der skal tages fat på På ACC niveau er minimumskravet til færdigheder inden for etablering af coachingaftale, at coachen spørger klienten, hvad denne ønsker at arbejde med, og at coachen holder sig til denne dagsorden igennem hele coachingen. Til en ACC eksamen vil en coach ikke bestå kravene til at etablere coachingaftale, hvis coachen vælger emnet for klienten, eller hvis coachen ikke coacher på det emne, klienten har valgt. 3. At etablere tillid og nærhed med klienten - Evne til at skabe et trygt, støttende miljø, der frembringer fortløbende, gensidig respekt og tillid. a. Viser oprigtig interesse for klientens trivsel og fremtid b. Udviser vedvarende personlig integritet, ærlighed og oprigtighed c. Etablerer klare aftaler og holder løfter d. Udviser respekt for klientens opfattelser, læringsstil og personlighed e. Giver vedvarende støtte til og giver sin opbakning til ny adfærd og handlinger, herunder også de, der indebærer risici og angst for at mislykkes f. Beder om tilladelse til at coache klienten på sensitive, nye områder Nøglefærdigheder der evalueres: 1) Dybden af coachens nærvær med klienten; 2) Graden af den tillid coachen udviser til klienten og dennes tanke- og nyskabelsesprocesser; 3) Coachens villighed til at være fuldstændig tryg ved sin egen autenticitet sammen med klienten På ACC niveau er minimumskravet til færdigheder inden for etablering af tillid og nærhed med klienten, at coachen på et grundlæggende niveau udviser oprigtig interesse for klienten og er afstemt med klientens opfattelser, læringsstil og personlighed. Coachen skal også udvise evne til på et grundlæggende niveau at yde vedvarende støtte til ny adfærd og nye handlinger.

4 Til en ACC eksamen vil en coach ikke opfylde kravene til etablering af tillid og nærhed, hvis coachen udviser betydelig interesse for sin egen opfattelse af situationen snarere end for klientens opfattelse af situationen, ikke søger information fra klienten om den måde klienten tænker om situationen, ikke søger information fra klienten om klientens mål i forhold til situationen, eller hvis opmærksomheden synes rettet mod coachens egen præstation eller mod at demonstrere viden om emnet. 4. Coachingnærvær - Evnen til at være fuldt til stede og skabe en spontan relation til klienten ved at bruge en stil der er åben, fleksibel og sikker. a. Er nærværende og fleksibel i coachingprocessen, danser i nuet b. Har adgang til egen intuition og har tillid til indre viden - "følger mavefornemmelsen" c. Er åben overfor ikke at vide og tager risici d. Ser mange måder at arbejde med klienten, og vælger i øjeblikket, hvad der er mest virkningsfuldt e. Bruger humor på en virkningsfuld måde for at skabe lethed og energi f. Er sikker i sin måde at skifte perspektiv, og eksperimenterer med nye muligheder for egen handling g. Udviser sikkerhed i arbejdet med stærke følelser, og kan tage vare på sig selv og undgå at blive overvældet af eller viklet ind i klientens følelser Nøglefærdigheder der evalueres: 1) Dybden af coachens partnerskab med klienten; 2) Dybden af coachens iagttagelse og brug af hele klientens person i coachingprocessen På ACC niveau er minimumskravet til færdigheder inden for coachingnærvær, at coachen forholder sig til klientens dagsorden, søger information fra klienten om denne dagsorden, er lydhør over for informationen i forhold til handlinger, der bringer klienten hen imod sit mål og er opmærksom på, hvilke handlinger klienten udfører i forhold til dagsordenen. ICF bemærker at tillid, nærhed og nærvær er nært beslægtede kompetencer. Derfor vil en coach ikke opfylde kravene til coachingnærvær til en ACC eksamen, hvis coachen udviser betydelig interesse for sin egen opfattelse af situationen snarere end at udforske klientens opfattelse, ikke søger information fra klienten om klientens måde at tænke om situationen, eller ikke forholder sig til informationen, eller hvis coachen ikke søger information om klientens mål i forhold til situationen, eller ikke forholder sig til informationen, eller hvis coachens opmærksomhed synes fokuseret på coachens egen præstation eller demonstration af viden om emnet. 5. At lytte aktivt - Evnen til fuldstændigt at fokusere på, hvad klienten siger og ikke siger, at forstå, hvad der bliver sagt inden for konteksten af klientens ønsker, og at støtte klientens selvudfoldelse. a. Er opmærksom på klienten og klientens dagsorden og ikke på coachens dagsorden for klienten.

5 b. Hører klientens bekymringer mål, værdier og overbevisninger om, hvad der er eller ikke er muligt c. Skelner mellem ordene, betoningen og kropssproget d. Opsummerer, omformulerer, gentager og spejler, hvad klienten har sagt for at sikre klarhed og forståelse e. Opmuntrer, accepterer, udforsker og bestyrker klientens måde at udtrykke følelser, opfattelser, bekymringer, overbevisninger, forslag, etc. f. Integrerer og bygger videre på klientens ideer og forslag g. Sammenfatter og forstår essensen af klientens kommunikation og hjælper klienten til at nå frem komme til sagens kerne snarere end at kaste sig ud i lange, beskrivende historier h. Tillader klienten at få afløb eller give luft for situationen, uden at fælde dom eller involvere sig, for således at komme videre til næste skridt Nøglefærdigheder der evalueres: 1) Dybden af coachens evne til at lytte på det klienten siger i relation til klientens dagsorden; 2) Coachens evne til at lytte på flere niveauer, der omfatter både det formulerede og det emotionelle indhold af ordene; 3) Coachens evne til at høre underliggende overbevisninger, tankegange, skabelsesprocesser og læring som opstår for klienten, herunder at genkende uoverenstemmelser mellem sprog, følelser og handlinger; 4) Coachens evne til at høre klientens sprog og opmuntre klienten til at gøre sit sprog og sine beskrivelser omkring sig selv dybere. På ACC niveau er minimumskravet til færdigheder inden for aktiv lytning, at coachen hører, hvad klienten siger i relation til klientens dagsorden, forholder sig til det i relation til klientens dagsorden og at lytningen er fokuseret på at hjælpe klienten med at opfylde sin dagsorden. Til en ACC eksamen vil en coach ikke opfylde kravene til aktiv lytning, hvis coachen ikke demonstrerer lytning, der er fokuseret på og lydhør overfor, hvad klienten siger, eller hvis coachens måde at forholde sig ikke er relateret til, hvad klienten søger at opnå. Coachen vil ikke opfylde kravene til en ACC eksamen, hvis coachen virker som om, han/hun lytter efter et passende sted at demonstrere sin viden om emnet, eller fortælle klienten, hvad vedkommende skal gøre ved emnet.

6 6. At stille kraftfulde spørgsmål - Evnen til at stille spørgsmål, der afdækker den information, der er nødvendig for at opnå mest mulig værdi i coachingrelationen og for klienten a. Stiller spørgsmål, der afspejler aktiv lytning og en forståelse af klientens perspektiv b. Stiller spørgsmål, der ansporer opdagelse, indsigt, forpligtelse eller handling (fx spørgsmål, der udfordrer klientens antagelser) c. Stiller åbne spørgsmål, der skaber større klarhed, muligheder og ny læring d. Stiller spørgsmål, der bevæger klienten hen mod det, vedkommende ønsker at opnå, frem for spørgsmål, der opfordrer klienten til at retfærdiggøre eller se tilbage. Nøglefærdigheder der evalueres: Dybden i den måde coachen spørger og derigennem fremkalder de centrale problemstillinger, som enten er indeholdt i eller ligger bag klientens dagsorden; 2) Coachens evne til at udforske sammen med klienten, og at inspirere til, at klienten selv udforsker det formulerede og det emotionelle indhold af ordene; 3) Coachens evne til at udforske sammen med klienten og inspirere til, at klienten selv udforsker de underliggende overbevisninger, tankegange, skabelsesprocesser og læring som opstår for klienten; 4) Dybden hvormed coachens spørgsmål skaber tankerum for og bringer nye perspektiver frem hos klienten På ACC niveau er minimumskravet til færdigheder inden for kraftfulde spørgsmål, at coachen anvender en undersøgende frem for en fortællende metode. Herunder at udforske, hvilke problemstillinger klienten har frem for at fortælle klienten, hvad problemstillingerne er eller hvordan de kan løses. Spørgsmål skal forholde sig til klientens dagsorden, søge information om denne dagsorden og være orienteret mod at løse problemstillinger fremsat af klienten. Til en ACC eksamen vil en coach ikke opfylde kravene til kraftfulde spørgsmål, hvis coachen ikke fokuserer på en spørgende frem for fortællende metode, hvis størstedelen af spørgsmålene lægger op til forudbestemte svar fra coachens side, eller hvis spørgsmålene relaterer til en dagsorden, der ikke er fremlagt af klienten, men af coachen. 7. At kommunikere direkte Evnen til at kommunikere virkningsfuldt i løbet af coachingsessionen, og til at bruge det sprog der har størst mulig positiv indvirkning på klienten a. Er klar, velartikuleret og direkte, når der gives feedback b. Reframer og artikulerer for at hjælpe klienten med at forstå, hvad han/hun ønsker eller er usikker på, set fra et andet perspektiv c. Beskriver klart formålet med coaching, dagsordenen for mødet, formål med teknikker eller øvelser d. Bruger sprog, der er passende og respektfuldt over for klienten (dvs. ikkediskriminerende, ikke-racistisk, ikke-teknisk, ikke-jargonpræget) e. Bruger metaforer og analogier til at illustrere et emne eller male et sprogligt billede

7 Nøglefærdigheder der evalueres: 1) Den lethed, ligefremhed og dybde, hvormed coachen deler sine perspektiver, tanker, intuition og feedback; 2) Om coachen virker bundet af coachens perspektiv; 3) Coachens virkningsfulde brug af klientens sprog og læremodeller; 4) Rummeligheden af den invitation coachen giver klienten til at dele sine egne perspektiver, tanker, intuition og feedback På ACC niveau er minimumskravet til færdigheder i at kommunikere direkte, at coachen i løbet af sessionen af og til er direkte, og at kommunikationen forholder sig til klientens dagsorden. Coachen bør ikke virke bundet af et bestemt resultat eller en bestemt målsætning, eller flytte kommunikationen fra den dagsorden klienten har fremlagt uden drøftelse med og tilladelse fra klienten. Til en ACC eksamen kan en coach ikke opfylde kravene til direkte kommunikation, hvis coachen ikke beskæftiger sig med klientens dagsorden, ændrer dagsordenen uden input fra klienten eller virker bundet af et bestemt resultat eller en bestemt målsætning. Coachen vil heller ikke opfylde kravene til en ACC eksamen, hvis kommunikationen ofte pakkes ind, løber af sporet eller kører i ring. 8. At skabe bevidsthed - Evnen til at integrere og præcist vurdere flere informationskilder og til at skabe fortolkninger, der hjælper klienten til større bevidsthed og derved til at opnå de ønskede aftalte resultater a. Går udover, hvad der bliver sagt for at tage stilling til klientens bekymringer uden at blive låst af klientens beskrivelse b. Undersøger for at opnå større forståelse, bevidsthed og klarhed c. Identificerer sammen med klienten de underliggende bekymringer, typiske og fastlåste måder at opfatte sig selv og omverdenen, forskelle mellem fakta og fortolkninger, uoverensstemmelser mellem tanker, følelser og handling d. Hjælper klienten til selv at opdage nye tanker, overbevisninger, opfattelser, emotioner, sindsstemninger, m.v., der styrker klienten i at handle og opnå, hvad der er vigtigt for vedkommende e. Formidler bredere perspektiver til klienter og inspirerer til, at klienten forpligter sig til at ændre synsvinkler og finde nye muligheder for handling f. Hjælper klienter med at se de forskellige, indbyrdes forbundne faktorer, der påvirker dem og deres adfærd (f. eks. tanker, følelser, krop, baggrund) g. Udtrykker indsigter over for klienten på måder, der er brugbare og meningsfyldte for klienten h. Identificerer væsentlige styrker kontra væsentlige udviklingspunkter for læring og vækst, samt det, der er vigtigst at forholde sig til i løbet af coachingen i. Beder klienten om at skelne mellem trivielle og væsentlige problemstillinger samt mellem situationsbestemte kontra tilbagevendende adfærd, når coachen opdager en adskillelse mellem det, der bliver sagt og det der bliver gjort

8 Nøglefærdigheder der evalueres: 1) Coachens evne til at etablere et fuldstændigt partnerskab med klienten i forhold til at udforske nye og bredere perspektiver, læring, skabelse og handlinger; 2) Coachens evne til at dele sine perspektiver uden at være bundet af dem og uden at tilskynde klienten til at dele coachens egne tanker, perspektiver og intuition; 3) Coachens tilskyndelse til og accept af klientens intuition, tænkning og sprog som afgørende redskaber i coachingprocessen; 4) Coachens evne til at belyse klientens fastlåste tankesæt, der kunne hæmme vækst og opnåelse af klientens mål, uden at behandle coachens iagttagelser som sandheder, men blot som coachens tanker; 5) Coachens evne til at bruge klientens sprog som et redskab til at skabe bevidsthed; 6) Coachens evne til at forene begyndelse, mellemfase og afslutning af sessionen, hvis det er hensigtsmæssigt for klientens læring og skabelse På ACC niveau er minimumskravet til færdigheder i at skabe bevidsthed, at coachen har fokus på undersøgelse og iagttagelse, der er relateret til den dagsorden, klienten har fremlagt, og har større fokus på undersøgelse end på at fremsætte coachens meninger. Coachen hjælper klienten med at udforske dagsordenen i dybden og uden væsentlige bindinger hos coachen til et bestemt resultat eller en bestemt retning. Coachen anvender coachingredskaber på en måde, der opmuntrer til snarere end begrænser udforskning. Til en ACC eksamen kan en coach ikke opfylde kravene til at skabe bevidsthed, hvis coachen ikke forholder sig til klientens dagsorden, ændrer dagsordenen uden input fra klienten eller virker bundet af et bestemt resultat eller en bestemt løsning. Coachen opfylder heller ikke kravene til en ACC eksamen, hvis coachen i væsentlig grad indsnævrer udforskningen af bevidsthed til et enkelt emne uden at drøfte denne beslutning med klienten og uden klientens samtykke. Bedømmelsen vil også blive påvirket i negativ retning, hvis coachen synes at erstatte kraftfulde spørgsmål og undersøgelse med vurderinger og standardiserede coachingøvelser. 9. At udforme handlinger - Evne til sammen med klienten at skabe muligheder for fortsat læring under coaching og i job- eller hverdagssituationer og for at iværksætte ny handling, der på den mest effektive måde fører frem til de aftalte coachingresultater. a. Brainstormer og hjælper klienten med at definere handlinger, der vil gøre klienten i stand til at udvise, praktisere og uddybe ny læring b. Hjælper klienten til at fokusere på og systematisk udforske specifikke bekymringer og muligheder, der er centrale i forhold til de aftalte mål for coachingen c. Sætter klienten i gang med at udforske alternative ideer og løsninger, at evaluere muligheder og at træffe relaterede beslutninger d. Opmuntrer til aktiv eksperimenteren og selvopdagelse, hvor klienten umiddelbart efterfølgende i sin arbejds- eller livssituation anvender det, der er blevet drøftet og lært i løbet af sessionerne e. Fejrer klientens succeser og evner for fremtidig vækst f. Udfordrer klientens antagelser og perspektiver for at vække nye ideer og finde nye muligheder for handling

9 g. Gør sig til talsmand for eller fremfører synspunkter, der er i overensstemmelse med klientens mål, og får klienten til at overveje dem, uden at coachen selv lader sig binde af dem h. Støtter klienten i en "Gør Det Nu"-tankegang i løbet af coachingsessionen, og giver umiddelbar støtte i. Opmuntrer til fremdrift og udfordringer men også et tilpas læringstempo. Nøglefærdigheder der evalueres: 1) Coachens evne til at etablere et fuldstændigt partnerskab med klienten i forhold til at skabe handlinger, der er forbundet med og bevæger sig hen imod den dagsorden, klienten har fremlagt; 2) At handlingerne har en bredde og dybde, der tillader, at de også kan omfatte tænkning, følelse og læring; 3) At de udformede handlinger integrerer hele klientens person, når hensigtsmæssigt; 4) At de udformede handlinger er i overensstemmelse med det, der er foregået i løbet af sessionen, og det sted klienten er i forhold til sin udtrykte dagsorden og ønskede resultat; 5) At de udformede handlinger er i overensstemmelse med klientens måde at tænke, lære, integrere og skabe På ACC niveau er minimumskravet til færdigheder i at udforme handlinger, at coachen foreslår hjemmearbejde og handlinger, der er relateret til klientens dagsorden og delmål i denne dagsorden og at det foreslåede hjemmearbejde har et klart formål og potentiale til at bringe klienten videre i dennes tænkning, læring og handling i forhold til den fremlagte dagsorden. På dette niveau kan coachen også foreslå redskaber eller strukturer, der kan hjælpe klienten, når blot klienten ikke påtvinges redskaberne, og når redskaberne eller strukturerne har en let gennemskuelig sammenhæng med opfyldelsen af den dagsorden, klienten har fremlagt. Til en ACC eksamen kan en coach ikke opfylde kravene til at udforme handlinger, hvis coachen insisterer på, at klienten skal udføre det hjemmearbejde coachen har foreskrevet, hvis det foreslåede hjemmearbejde ikke har en klar sammenhæng med den dagsorden, klienten har fremlagt, hvis det foreslåede hjemmearbejde ikke har et klart formål eller potentiale til at bringe klienten videre, eller hvis de foreslåede redskaber og strukturer åbenlyst ikke har sammenhæng med behovene hos den specifikke klient eller vedkommendes dagsorden. 10. At planlægge og sætte mål - Evnen til, sammen med klienten, at udvikle og fastholde en effektiv plan for coachingen a. Konsoliderer indsamlet information og etablerer sammen med klienten en coachingplan og udviklingsmål, der forholder sig til overvejelser og væsentlige læringsog udviklingsområder, b. Lægger en plan med resultater, der er opnåelige, målbare, specifikke og har deadlines, c. Justerer planen på baggrund af coachingprocessen eller ændringer i situationen d. Hjælper klienten med at identificere og få adgang til andre læringsressourcer (f. eks. bøger, andre fagfolk) e. Identificerer og går målrettet efter succeser, der kan opnås tidligt og som er vigtige for klienten.

10 Nøglefærdigheder der evalueres: 1) Coachens evne til sammen med klienten at etablere et fuldstændigt partnerskab og gå på opdagelse med henblik på at opsætte mål og planer, der matcher klientens måde at lære og skabe på, den fremlagte dagsorden og ønskede resultat; 2) At de udformede planer og målsætninger har en bredde og dybde, der kan rumme tænkning, følelse, læring og skabelse; 3) At de udformede planer og mål integrerer hele klientens person, når hensigtsmæssigt; 4) At de fastlagte planer og mål er i overensstemmelse med det, der er foregået i løbet af sessionen og det sted klienten er i forhold til sin udtrykte dagsorden og ønskede resultat; 5) At de udformede planer og mål er i overensstemmelse med klientens måder at tænke, lære, integrere og skabe på; 6) At coachen, når det er hensigtsmæssigt, hjælper klienten med at udforme en målbar indsats, der fører hen imod klientens endelige, ønskede resultat På ACC niveau er minimumskravet til færdigheder i at planlægge og sætte mål, at coachen tilslutter sig mål foreslået af klienten og/eller hjælper klienten med at sætte mål, der umiddelbart er tydelige og årsagssammenhængende med opnåelsen af klientens overordnede målsætninger og dagsorden. Planer og delmål skal have et klart formål og potentiale til at bringe klienten videre i sin tænkning, læring eller handling omkring den fremlagte dagsorden og hen imod klientens egentlige succeskriterier. På dette niveau kan coachen også foreslå redskaber eller strukturer for at støtte klienten, så længe klienten ikke påtvinges redskaberne, og så længe redskaberne og strukturerne har en let gennemskuelig sammenhæng med opfyldelsen af den dagsorden, klienten har fremlagt. Til en ACC eksamen kan en coach ikke opfylde kravene til at planlægge og sætte mål, hvis coachen insisterer på, at klienten følger en plan, coachen har lagt, som coachen er bekendt med, hvis coachen er ude af stand til at støtte klienten i udvikling af en effektiv coachingplan, hvis planen eller målene ikke har en klar sammenhæng med klientens dagsorden og ønskede resultat, hvis planen eller målene ikke har et tydeligt formål eller potentiale til at bringe klienten videre eller hvis de foreslåede redskaber og strukturer åbenlyst er uden sammenhæng med den specifikke klients behov eller vedkommendes dagsorden. 11. At håndtere fremskridt og ansvar - Evnen til at fastholde opmærksomheden på det, der er vigtigt for klienten og at overlade ansvaret for at handle til klienten. a. Efterspørger tydeligt handlinger, der fører klienten hen imod de opsatte mål b. Følger op og holder fast ved at spørge klienten om de handlinger, vedkommende forpligtede sig til under tidligere session(er) c. Anerkender klienten for, hvad denne har gjort, ikke har gjort, lært eller er blevet bevidst om siden tidligere coaching session(er) d. Forbereder, organiserer og gennemgår sammen med klienten, og på en effektivt måde, den information, der er kommet frem i løbet af sessionerne e. Holder klienten på sporet mellem sessionerne ved at fastholde opmærksomheden på coachingplanen og resultaterne, aftalte handlinger, og emner for kommende møde(r) f. Fokuserer på coachingplanen, men er også åben for at justere adfærd og handling på baggrund af coachingprocessen og retningsskift i løbet af sessionerne

11 g. Er i stand til at bevæge sig frem og tilbage mellem det store billede af, hvor klienten er på vej hen, ved at etablere en sammenhæng mellem det der drøftes og det sted klienten ønsker at bevæge sig hen, h. Styrker klientens selvdisciplin og stiller klienten til ansvar for det han/hun siger, vedkommende vil gøre, for resultaterne af en tilsigtet handling eller for en specifik plan med tilhørende tidshorisont, i. Udvikler klientens evne til at træffe beslutninger, håndtere væsentligste bekymringer og udvikle sig selv (få feedback, fastsætte prioriteter og fastlægge læringstempoet, reflektere over og lære af erfaringer) j. Konfronterer på en positiv måde klienten, når han/hun ikke har udført de aftalte handlinger. Nøglefærdigheder der evalueres: 1) Coachens evne til at etablere et fuldstændigt partnerskab med klienten for at skabe strukturer og metoder til måling af fremdrift og til at stille klienten til ansvar over for sig selv i relation til fremskridtene; 2) At metoder og strukturer til ansvarliggørelse omfatter hele klientens person, når det er hensigtsmæssigt; 3) At klienten via de udformede strukturer og metoder til ansvarliggørelse er i stand til at skabe fremadrettet bevægelse i overensstemmelse med det, der er foregået i løbet af sessionen, og det sted klienten er i forhold til sin udtrykte dagsorden og ønskede resultat; 4) At de udformede strukturer og metoder til ansvarliggørelse er tilpasset klientens måder at tænke, lære, integrere og skabe på; 5) Coachens evne til at stole på, at klienten stiller sig selv til ansvar, og have fortroligheden til at stille klienten til ansvar, i henhold til de metoder der er aftalt for dette På ACC niveau er minimumskravet til færdigheder i at håndtere fremskridt og ansvar, at coachen foreslår klienten succeskriterier og ansvarsstrukturer og/eller hjælper klienten med at udvikle succeskriterier og ansvarsstrukturer, der tydeligt og årsagsmæssigt er relateret til opnåelse af klientens overordnede målsætninger og fremlagte dagsorden. Ansvarsstrukturerne og delmålene skal have et klart formål og potentiale til at bringe klienten videre i sin tænkning, læring og handling i forhold til den fremlagte dagsorden og hen imod klientens overordnede succeskriterier. På dette niveau kan coachen også foreslå redskaber eller strukturer for at hjælpe klienten, så længe klienten ikke påtvinges redskaberne og så længe redskaberne eller strukturen har en let gennemskuelig sammenhæng med opnåelsen af klientens dagsorden og det ønskede resultat. Til en ACC eksamen kan en coach ikke opfylde kravene til at håndtere fremskridt og ansvar, hvis coachen insisterer på, at klienten følger foreskrevne mål og strukturer, som coachen er bekendt med, hvis coachen er ude af stand til at støtte klienten i udviklingen af en effektiv metode til styring og måling af fremskridt, hvis mål og metoder til at fastholde ansvarligheden ikke har en klar sammenhæng med klientens dagsorden og det ønskede resultat, hvis de ikke har et klart formål og potentiale til at bringe klienten videre, eller hvis de foreslåede redskaber og strukturer åbenlyst ikke hænger sammen med den specifikke klients behov eller vedkommendes dagsorden.

12 Copyright 2006 International Coach Federation, all rights reserved

MINIMUMSKRAV FOR PCC CERTIFICERING KOMPETENCE FOR KOMPETENCE. Copyright 2006, International Coach Federation.

MINIMUMSKRAV FOR PCC CERTIFICERING KOMPETENCE FOR KOMPETENCE. Copyright 2006, International Coach Federation. MINIMUMSKRAV FOR PCC CERTIFICERING KOMPETENCE FOR KOMPETENCE Copyright 2006, International Coach Federation. ICF føler sig forpligtet til at støtte medlemmerne i at udvide deres coachingfærdigheder. Hver

Læs mere

MINIMUMSKRAV FOR ACC CERTIFICERING SPECIFICERET FOR HVER KOMPETENCE. Copyright 2006, International Coach Federation.

MINIMUMSKRAV FOR ACC CERTIFICERING SPECIFICERET FOR HVER KOMPETENCE. Copyright 2006, International Coach Federation. MINIMUMSKRAV FOR ACC CERTIFICERING SPECIFICERET FOR HVER KOMPETENCE Copyright 2006, International Coach Federation. ICF føler sig forpligtet til at støtte medlemmerne i udviklingen af deres coachkompetencer.

Læs mere

ICF s PROFESSIONELLE COACHING KERNEKOMPETENCER

ICF s PROFESSIONELLE COACHING KERNEKOMPETENCER De følgende elleve centrale coaching kompetencer er beskrevet for at skabe større forståelse for de færdigheder og tilgange, der anvendes i moderne coacharbejde som defineret af ICF. De vil også kunne

Læs mere

Fjerde del: ICF s etiske løfte (Pledge og Ethics)

Fjerde del: ICF s etiske løfte (Pledge og Ethics) COACHING OG ETIK Første del: ICF s filosofi omkring coaching Den internationale sammenslutning for coaches, The International Coach Federation (ICF) repræsenterer den form for coaching, som anser klienten

Læs mere

Klassificeringsniveauer for ICF s kernekompetencer

Klassificeringsniveauer for ICF s kernekompetencer Klassificeringsniveauer for ICF s kernekompetencer Udarbejdet på baggrund af dokumenterne om minimumskriterier for hvert certificeringsniveau (inkluderer kriterier for at kandidaten ikke vil bestå grå

Læs mere

ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN. K a l u n d b o r g K o m m u n e

ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN. K a l u n d b o r g K o m m u n e ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN K a l u n d b o r g K o m m u n e 2 0 1 5 Undervisningen TEORI + COACHING I PRAKSIS REFLEKSION EGEN TILSTAND KONSTRUKTIV FEEDBACK Definitionen Coaching er en udforskende

Læs mere

Der er 3 niveauer for lytning:

Der er 3 niveauer for lytning: Aktiv lytning Aktiv lytning betyder at du som coach har evnen til at lytte på et dybere niveau. Du opøver evnen til at lytte til det der ligger bag ved det, der bliver sagt eller det der ikke bliver sagt.

Læs mere

Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke

Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke Giv en mand en fisk, og han bliver mæt én dag. Lær ham at fiske, og han kan klare sig selv hele livet Kun Fu Tze Coaching - definitionen Coaching er at hjælpe

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning Slide 1 Paradigmer i konfliktløsning Kilde: Vibeke Vindeløv, Københavns Universitet Slide 2 Grundantagelser En forståelse for konflikter som et livsvilkår En tillid til at parterne bedst selv ved, hvad

Læs mere

Akkrediteringer & Certificeringer Kvalitet, Berettigelse, Udvikling

Akkrediteringer & Certificeringer Kvalitet, Berettigelse, Udvikling Akkrediteringer & Certificeringer Kvalitet, Berettigelse, Udvikling Vi arbejder med den mest dyrebare ressource: Mennesker Vores blåstempling, dit konkurrenceparameter 1 Uddannelses Akkrediteringer I ønsket

Læs mere

Professionel coaching og coaching som ledelsesværktøj ICF godkendt coaching uddannelse

Professionel coaching og coaching som ledelsesværktøj ICF godkendt coaching uddannelse Professionel coaching og coaching som ledelsesværktøj ICF godkendt coaching uddannelse Coaching som ledelsesværktøj Coaching er en anerkendt metode med effektive værktøjer til at udvikle medarbejdere og

Læs mere

Coachuddannelsen, modulopbygning

Coachuddannelsen, modulopbygning Coachuddannelsen, modulopbygning Modul 1: Dig i rollen som coach Tænk som en coach! På modul 1 kommer du godt i gang med at coache ved at bruge vores gennemprøvede og effektive coachingmodel De seks Trin.

Læs mere

GROW2 COACHUDDANNELSE GROW2 CERTIFICERET COACHUDDANNELSE DIN DIREKTE VEJ TIL EN ICF CERTIFICERING

GROW2 COACHUDDANNELSE GROW2 CERTIFICERET COACHUDDANNELSE DIN DIREKTE VEJ TIL EN ICF CERTIFICERING COACHUDDANNELSE CERTIFICERET COACHUDDANNELSE DIN DIREKTE VEJ TIL EN ICF CERTIFICERING En STYRKEBASERET coachuddannelse der udvikler dit indre LEDERSKAB & DIG som PROFESSIONEL COACH ICF AKKREDITERET Jeg

Læs mere

Fra aktiv lytning til Karl Tomm

Fra aktiv lytning til Karl Tomm Fra aktiv lytning til Karl Tomm Detektiven undersøger og forstår! Undersøgelse Hvad kunne du tænke dig at tale om de næste 30 minutter? Afklarende, definerende og undersøgende spørgsmål 1.Lyt 2. Stil spørgsmål

Læs mere

BASIS-COACHING. Stig Kjærulf (2006) BASIS COACHING. den kl. 8:56 Søren Moldrup side 1 af 5 sider

BASIS-COACHING. Stig Kjærulf (2006) BASIS COACHING. den kl. 8:56 Søren Moldrup side 1 af 5 sider Stig Kjærulf (2006) BASIS COACHING den 15-07-2017 kl. 8:56 Søren Moldrup side 1 af 5 sider FORORD Coaching kan i al sin enkelhed defineres som: En metode, der igennem en proces lukker op for dine potentialer

Læs mere

En lille bog om. nlp og

En lille bog om. nlp og En lille bog om Coaching med nlp og enneagrammet Indhold 3 Hvad er coaching? 6 Hvad skal en Coach kunne? 8 NLP og coaching 10 Enneagrammet og coaching 12 NLP Huset Hvad er coaching? Begrebet coaching stammer

Læs mere

Ledernes. Styrk dit lederskab og din evne til at opbygge stærke relationer. Skab større motivation og bedre præstationer blandt medarbejdere

Ledernes. Styrk dit lederskab og din evne til at opbygge stærke relationer. Skab større motivation og bedre præstationer blandt medarbejdere ICF-godkendt uddannelse Ledernes COACHUDDANNELSE Styrk dit lederskab og din evne til at opbygge stærke relationer Skab større motivation og bedre præstationer blandt medarbejdere Få en internationalt godkendt

Læs mere

Etiske Principper og Standarder

Etiske Principper og Standarder Etiske Principper og Standarder Vi bygger vores kodeks på højt niveau af forskning og praksis Coaching er et ligeværdigt og synergifuldt partnerskab 1 Etiske Principper Dette kodeks angiver en bred række

Læs mere

Mentor ordning elev til elev

Mentor ordning elev til elev Mentor ordning elev til elev Hvad er en mentor og en mentee? Mentor er en elev på 2. og 3. år Mentor betyder sparringspartner. En elev, som gerne vil vejlede, dele sin viden og give gode råd til en medelev/mentee.

Læs mere

COACHUDDANNELSE LEDERNES STYRK DIT LEDERSKAB OG DIN EVNE TIL AT OPBYGGE STÆRKE RELATIONER

COACHUDDANNELSE LEDERNES STYRK DIT LEDERSKAB OG DIN EVNE TIL AT OPBYGGE STÆRKE RELATIONER LEDERNES COACHUDDANNELSE STYRK DIT LEDERSKAB OG DIN EVNE TIL AT OPBYGGE STÆRKE RELATIONER SKAB STØRRE MOTIVATION OG BEDRE PRÆSTATIONER BLANDT MEDARBEJDERE FÅ EN INTERNATIONALT GODKENDT COACHUDDANNELSE

Læs mere

COACHUDDANNELSE LEDERNES STYRK DIT LEDERSKAB OG DIN EVNE TIL AT OPBYGGE STÆRKE RELATIONER

COACHUDDANNELSE LEDERNES STYRK DIT LEDERSKAB OG DIN EVNE TIL AT OPBYGGE STÆRKE RELATIONER LEDERNES COACHUDDANNELSE STYRK DIT LEDERSKAB OG DIN EVNE TIL AT OPBYGGE STÆRKE RELATIONER SKAB STØRRE MOTIVATION OG BEDRE PRÆSTATIONER BLANDT MEDARBEJDERE FÅ EN INTERNATIONALT GODKENDT COACHUDDANNELSE

Læs mere

AUTENTISK LEDERSKAB. Om at møde dig selv, bruge dig selv og udfolde dit fulde potentiale som leder og menneske

AUTENTISK LEDERSKAB. Om at møde dig selv, bruge dig selv og udfolde dit fulde potentiale som leder og menneske AUTENTISK Et intensivt udviklingsforløb for ledere, der ønsker at fordybe og forstærke deres autentiske lederskab. Om at møde dig selv, bruge dig selv og udfolde dit fulde potentiale som leder og menneske

Læs mere

Side 1. Coaching - En udviklende samtale

Side 1. Coaching - En udviklende samtale Side 1 Coaching - En udviklende samtale Coaching definitioner Coaching er gennem dialog at lukke op for et menneskes potentiale til at forbedre sine præstationer. Det er at hjælpe mennesker til at lære,

Læs mere

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper Vi mødes i de forskellige fora, når det er relevant og efter behov. Som udgangspunkt afholder vi forældremøde og skole-hjemsamtale

Læs mere

Ledelse og management

Ledelse og management Kompetenceramme Kompetencer inden for Ledelse og management Kompetenceområdet for ledelsen består af de kompetencer, der er relateret til adfærd med fokus på at lede, motivereog udvikle menneskelige ressourcer

Læs mere

Skab engagement som coach

Skab engagement som coach Skab engagement som coach Dette er et værktøj til dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance i opgaveløsningen og samarbejdet Skabe udvikling og læring Dette værktøj

Læs mere

COACHING SOM LEDELSES VÆRKTØJ...

COACHING SOM LEDELSES VÆRKTØJ... Indhold COACHING SOM LEDELSES VÆRKTØJ... 4 Hovedkonklusioner fra Coaching Analysen 2004/05... 5 INTRODUKTION TIL COACHING... 6 Coaching i ledelse... 7 Hvor og hvornår er coaching relevant?... 8 Former

Læs mere

European Mentoring & Coaching Council. Etiske regler

European Mentoring & Coaching Council. Etiske regler European Mentoring & Coaching Council Etiske regler Introduktion EMCC European Mentoring & Coaching Council - er etableret med det formål at fremme best practices og sikre, at de højest mulige standarder

Læs mere

Coaching. Kinesisk ordsprog

Coaching. Kinesisk ordsprog Præsentationens indhold: Indledning Hvad er coaching? Fordele? Udbytte? Hvem kan have glæde af coaching? Hvordan kommer vi i gang? Uddrag af reference Indledning Dine tanker bliver til dine ord, Dine ord

Læs mere

Samtaleskema (anklager)

Samtaleskema (anklager) Samtaleskema 1/4 Samtaleskema (anklager) Medarbejder: Leder: Dato for samtale: Samtalelederen skal som grundlag for samtalen overvære 1-2 retsmøder årligt inden for medarbejderens første fem ansættelsesår

Læs mere

Mentorordning elev til elev

Mentorordning elev til elev Mentorordning elev til elev Formidling af kontakt mellem elever på 2. og 3. år (mentor) og 1. år (mentee) Farmakonomuddannelsen Indhold Hvad er en mentor og en mentee?, 3 Formål med mentorordningen, 3

Læs mere

Peer coachens tjekliste efter videovejledning

Peer coachens tjekliste efter videovejledning Selvevaluering Certificeret trainer Peer coachens tjekliste efter videovejledning Denne tjekliste er lavet for at peer coaches kan udfylde den umiddelbart efter en vejledningssession af en De Utrolige

Læs mere

Oplæg DM: Om coaching med fokus på kollegacoaching

Oplæg DM: Om coaching med fokus på kollegacoaching Oplæg DM: Om coaching med fokus på kollegacoaching Vejviseren Introduktion til coaching i kollegasparring Nøglefærdigheder: Nysgerrighed og Aktiv lytning Spørgsmål der rykker Om underviseren Selvstændig

Læs mere

Executive Coach uddannelsen. Højeste anerkendte akkreditering internationalt (ACPT) gennem ICF International Coach Federation

Executive Coach uddannelsen. Højeste anerkendte akkreditering internationalt (ACPT) gennem ICF International Coach Federation Executive Coach uddannelsen Højeste anerkendte akkreditering internationalt (ACPT) gennem ICF International Coach Federation O Executive Coach uddannelsen Her er coachuddannelsen, der giver dig kompetencerne

Læs mere

Kommunikation dialog og svære samtaler

Kommunikation dialog og svære samtaler Kommunikation dialog og svære samtaler Den ægte dialog Perspektivet forgrunden og baggrunden Vi oplever og erfarer altid i et givent perspektiv Noget kommer i forgrunden noget træder i baggrunden Vi kan

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

JOBVÆKST Mariagerfjord. Værktøj til Coaching

JOBVÆKST Mariagerfjord. Værktøj til Coaching JOBVÆKST Mariagerfjord Værktøj til Coaching Coaching - Definitioner Coaching er at låse op for et menneskes potentiale til at maksimere sine egne præstationer. Det er at hjælpe mennesker til at lære frem

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

ETISK RETNINGSLINJER FOR TOBIAS-SKOLEN

ETISK RETNINGSLINJER FOR TOBIAS-SKOLEN ETISK RETNINGSLINJER FOR TOBIAS-SKOLEN Tobias-Skolens etiske retningslinjer har som formål at værne om skolens og branchens værdier samt at skærpe bevidstheden om god, etisk praksis under uddannelsen samt

Læs mere

Trepartssamtale - lederens rolle

Trepartssamtale - lederens rolle Trepartssamtale - lederens rolle Formål med Trepartssamtalen Trepartssamtalen er en samtale mellem medarbejderen (der har været igennem et samtaleforløb), hans eller hendes nærmeste leder og psykologen.

Læs mere

GROW COACH? MASTER. ACTP Accredited Coach Training Program International Coach Federation

GROW COACH? MASTER. ACTP Accredited Coach Training Program International Coach Federation MASTER COACHUDDANNELSE CERTIFICERET MASTER COACHUDDANNELSE EN UDDANNELSE DER UDVIKLER DIN AUTENTICITET, DINE STYRKER OG DIG SOM MASTER COACH DIN DIREKTE VEJ TIL EN ICF CERTIFICERING - ICF AKKREDITERET

Læs mere

PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE. Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen

PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE. Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen vigtige værdier på skolen vigtige spilleregler for teamsamarbejdet

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

"Den coachende samtale som metode

Den coachende samtale som metode "Den coachende samtale som metode - erfaringer med brug af coaching i arbejdet med udsatte kvinder med anden etnisk baggrund Mette Moes Oplæg på BiblioteksCenter for Integration 4. marts 2008 Disposition

Læs mere

status Lever du livet eller lever livet dig?

status Lever du livet eller lever livet dig? Daisy Løvendahl Personlig rådgiver status Lever du livet eller lever livet dig? www.daisylovendahl.dk Vælg til og fra #1. tid til at tjekke ind Fælles for de mennesker, jeg arbejder med, er, at det, de

Læs mere

Det brændende spørgsmål

Det brændende spørgsmål Det brændende spørgsmål Hvordan har vi trænet personalet på Kolding Sygehus, P3 i en dyb, rummelig og nærværende kommunikation med patienter, pårørende og kollegaer? Med det formål, at patienten, de pårørende

Læs mere

ALGARY-CAMBRIDGE GUIDEN TIL KOMMUNIKATION MELLEM PATIENT OG SUNDHEDSPROFESSIONEL

ALGARY-CAMBRIDGE GUIDEN TIL KOMMUNIKATION MELLEM PATIENT OG SUNDHEDSPROFESSIONEL C ALGARY-CAMBRIDGE GUIDEN TIL KOMMUNIKATION MELLEM PATIENT OG SUNDHEDSPROFESSIONEL Denne guide er en let bearbejdet oversættelse fra bogen Skills for Communicating with Patients af Jonathan Silverman,

Læs mere

De 4 forskellige forhandlingstyper. Hvordan skal du forholde dig?

De 4 forskellige forhandlingstyper. Hvordan skal du forholde dig? De 4 forskellige forhandlingstyper Hvordan skal du forholde dig? Mødemennesket 1. Vær tålmodig, deltag og lyt 2. Vis din viden 3. Vis din interesse 4. Kommunikér åbent også med dine medforhandlere 5. Husk

Læs mere

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad.

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Samtalens rammer og indhold I hvor stor grad fik du afklaret samtalens rammer (formål,

Læs mere

Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori

Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori Læringscyklus Kolbs model tager udgangspunkt i, at vi lærer af de erfaringer, vi gør os. Erfaringen er altså udgangspunktet, for det

Læs mere

49 Terapeutens selvevaluering

49 Terapeutens selvevaluering 8 vurderingsskemaer 49 Terapeutens selvevaluering Denne skala udgøres af en række spørgsmål om kognitiv terapi. Den er omarbejdet fra»kognitiv terapi-skala«(young & Beck, 1980), der udfyldes af supervisor,

Læs mere

--> Året der gik --> Opgaver og udvikling --> Trivsel og samarbejde -->

--> Året der gik --> Opgaver og udvikling --> Trivsel og samarbejde --> Hvad er MUS? En systematisk, periodisk, planlagt og velforberedt dialog mellem en medarbejder og den leder, som medarbejderen refererer til MUS er en samtale om mål og muligheder Formålet er at medarbejderens

Læs mere

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik Interviewteknik En vigtig del af et kundemøde er de spørgsmål, som du stiller. For at få det bedste ud af dine kundemøder skal du kombinere tre elementer: 6. Start ikke med at sælge: Definér behov. Kom

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation Juli 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

ETISK RETNINGSLINJER FOR TOBIAS-SKOLEN

ETISK RETNINGSLINJER FOR TOBIAS-SKOLEN ETISK RETNINGSLINJER FOR TOBIAS-SKOLEN Tobias-Skolens etiske retningslinjer har som formål at værne om skolens og branchens værdier samt at skærpe bevidstheden om god, etisk praksis under uddannelsen samt

Læs mere

Projekt Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem

Projekt Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Coachingguide Projekt Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Denne coachingguide er lavet til dig, der deltager i triaden fra din arbejdsplads i projekt Styrket indsats til

Læs mere

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad.

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Samtalens rammer og indhold I hvor stor grad fik du afklaret samtalens rammer (formål,

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Hvor var det nu vi kom fra?

Hvor var det nu vi kom fra? Hvor var det nu vi kom fra? Korte møder: Sidste gang arbejdede vi med den professionelle samtale samtalens faser og spørgeteknik. Hvilke refleksioner har det givet dig efterfølgende? Har du anvendt nogen

Læs mere

Hvem er jeg? Inger Lise Eriksen-Jensen. Virksomhedskonsulent

Hvem er jeg? Inger Lise Eriksen-Jensen. Virksomhedskonsulent Hvem er jeg? Inger Lise Eriksen-Jensen Virksomhedskonsulent - med praksiserfaring i psykisk arbejdsmiljø siden 1989 - med praksiserfaring som selvstændig siden 2005 - har særlige kompetencer indenfor mobning

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Grundlov FOR. Vanløse Skole

Grundlov FOR. Vanløse Skole Grundlov FOR Vanløse Skole 2 Hvorfor en Grundlov? - Grundloven er Vanløse Skoles DNA. Det er den man kan se, høre og mærke når man er en del af Vanløse Skole - hvad enten det er som elev, forældre eller

Læs mere

Medarbejder-Udviklings-Samtale. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen

Medarbejder-Udviklings-Samtale. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Medarbejder-Udviklings-Samtale KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen 1 Medarbejder-Udviklings-Samtale Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en mulighed for, at du kan drøfte din nuværende

Læs mere

Situationsbestemt coaching

Situationsbestemt coaching Bag om coaching Ovenfor har vi fokuseret på selve coachingsamtalen med hovedvægten på den strukturerede samtale. Nu er det tid til at gå lidt bag om modellen Ved-Kan- Vil-Gør, så du kan få en dybere forståelse

Læs mere

Evaluering af underviser. Coaching af underviser

Evaluering af underviser. Coaching af underviser Evaluering af underviser Leder eller vejleder: Jeg bedømmer dig og din undervisning og kommer med kritik, som du bør rette ind efter. Leders vurdering er i centrum. Coaching af underviser Leder eller vejleder:

Læs mere

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder.

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder. Giv feedback Dette er et værktøj for dig, som vil skabe målrettet læring hos din medarbejder blive mere tydelig i din ledelseskommunikation gøre dit lederskab mere synligt og nærværende arbejde med feedback

Læs mere

Gratis coaching kursus for frivillige ildsjæle og personale i undervisningssektoren

Gratis coaching kursus for frivillige ildsjæle og personale i undervisningssektoren Gratis coaching kursus for frivillige ildsjæle og personale i undervisningssektoren Kurset er datofastsat således: Endelig tilmelding: 1. juli 2013 til Martin Brolin på email: martin.b.brolin@hotmail.com.

Læs mere

Kompetencestrategi og - politik for University College Lillebælt

Kompetencestrategi og - politik for University College Lillebælt Kompetencestrategi og - politik for University College Lillebælt Kompetencer i University College Lillebælt University College Lillebælt er en institution, hvor viden er den afgørende faktor for eksistensgrundlaget,

Læs mere

DEN GODE KOLLEGA 2.0

DEN GODE KOLLEGA 2.0 DEN GODE KOLLEGA 2.0 Dialog om dilemmaer Udveksling af holdninger Redskab til provster, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter UDARBEJDET AF ETIKOS OVERBLIK INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4 5 5 6 7

Læs mere

Bliv verdens bedste kommunikator

Bliv verdens bedste kommunikator Bliv verdens bedste kommunikator Vane 1: Kend dig selv 2 3 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg siger noget Jeg

Læs mere

Psykolog Lars Hugo Sørensen www.larshugo.dk

Psykolog Lars Hugo Sørensen www.larshugo.dk Psykolog Lars Hugo Sørensen www.larshugo.dk Livsstilsmål /livsønske Psykolog Lars Hugo Sørensen www.larshugo.dk Opgave/mål Deltager/Barn/elev Opgavebåret relation Ansat borger Kærlighedsmediet borger Professionsrollen

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale 27.09.13 En komplet guide til dig, der skal holde ansættelsessamtale. Ved at bruge spørgerammer sikrer du dig, at du får afklaret ansøgerens kompetencer og

Læs mere

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Det du gir` får du selv! 1 Definition på service Service er det vi "pakker"

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

5.6. Kernen i coaching

5.6. Kernen i coaching Coaching Forlaget Andersen 5.6. Kernen i coaching Af redaktør, M.A., Int. Cert. Coach, Lucy Vittrup, Lucy Vittrup & Company lv@lucyvittrup.com Indhold Denne artikel har følgende indhold: 1. Formål 2. Hvem

Læs mere

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk UDVIKLINGSDIALOGER HOLD B FØRSTE MØDE Formål med det samlede forløb Udbytte - Du får indsigt og viden om dig som leder - Du får værktøjer til at forbedre din kommunikation og dine dialoger - Du træner

Læs mere

Overordnet rummer kriseplanen udforskning af to områder: Udforskning af de mentale tilstande i forbindelse med adfærden. Hvad ligger bag adfærden?

Overordnet rummer kriseplanen udforskning af to områder: Udforskning af de mentale tilstande i forbindelse med adfærden. Hvad ligger bag adfærden? Kriseplan (inspireret af Bateman & Fonagy, 2007, Rossouw, 2012) Sammen med barnet/den unge/den voksne laver den professionelle en kriseplan i forhold til en bestemt form for destruktiv eller selvdestruktiv

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Ledelsesmæssig coaching

Ledelsesmæssig coaching UDVIKLINGS- & RÅDGIVNINGSVIRKSOMHED FORLAGET BIRKEDAL Ledelsesmæssig coaching LP s leder-til-leder-coaching September 2012 www.henriklarsen.as Syddanske Forskerparker Tel. 0045 40373825 Coaching En løbende

Læs mere

DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER

DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER Kompetence KARAKTERSTYRKE Personlige kvaliteter, som er centrale for at individet kan være personligt effektiv i en kompleks verden, herunder: Mod, vedholdenhed, udholdenhed,

Læs mere

Assertiv kommunikation

Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Få dine budskaber ud med respekt for dig selv og andre Mere energi og større gennemslagskraft i kommunikationen Går dit budskab ikke altid igennem? Og bliver

Læs mere

Vil du være blandt verdens bedste ledere og teamcoaches?

Vil du være blandt verdens bedste ledere og teamcoaches? Det, der ligger før os, og det, der ligger efter os, er for intet at regne mod det, der ligger inden i os. - Oliver Wendell Holmes Vil du være blandt verdens bedste ledere og teamcoaches? Så er Mindjuice

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger

Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger Inspirationsnotat nr. 17 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 1. oktober 2010 Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger Det kræver gode retningslinjer at lave ordentlige trivselsmålinger på kommunens

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. Bandholm Børnehus 2011 Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV 2007 GODE RÅD OM Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Hvad er MUS? 3 Hvorfor afholde MUS? 3 Hvordan forberedes MUS-samtalen?

Læs mere

MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE

MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE ODDER KOMMUNE INTRODUKTION Medarbejderudviklingssamtalen er en fremadrettet og gensidigt forpligtende samtale mellem medarbejder og den nærmeste leder om medarbejderens trivsel,

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Indledning. Hvordan kan du som socialrådgiver være både myndighed, ekspert, hjælper, motivator og procesansvarlig?

Indledning. Hvordan kan du som socialrådgiver være både myndighed, ekspert, hjælper, motivator og procesansvarlig? Indledning Hvordan kan du som socialrådgiver være både myndighed, ekspert, hjælper, motivator og procesansvarlig? Denne bog giver dig indsigt i, hvordan du kan skifte mellem alle rollerne og samtidig bevare

Læs mere

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole.

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole. Antimobbestrategi for Christiansø Skole Gældende fra den Januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er at sikre, at alle børnene er glade for at komme

Læs mere

FIT. Feedback Informed Treatment Behandling justeret efter feedback. Alex Kastrup Nielsen FIT konference Odense 2018

FIT. Feedback Informed Treatment Behandling justeret efter feedback. Alex Kastrup Nielsen FIT konference Odense 2018 FIT Feedback Informed Treatment Behandling justeret efter feedback Alex Kastrup Nielsen FIT konference Odense 2018 Om oplægsholder Faglig chef i TUBA - behandling og rådgivning til unge, der lider af senfølger

Læs mere