Goddag, jeg er See-Threepio, menneske/ cyborg-droide. Hvad kan jeg hjælpe med?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Goddag, jeg er See-Threepio, menneske/ cyborg-droide. Hvad kan jeg hjælpe med?"

Transkript

1 FORORD AF ANTHONY DANIELS Goddag, jeg er See-Threepio, menneske/ cyborg-droide. Hvad kan jeg hjælpe med? EPISODE I: DEN USYNLIGE FJENDE Jeg ville slet ikke være med i Star Wars. Min agent tvang mig til mødet. Dér sad jeg så, over for George Lucas og et konceptmaleri. Ralph McQuarries portræt af en løjerlig metalskikkelse, der gloede trist ud på mig fra et ugæstfrit landskab, fængslede min fantasi med det samme. Min skæbne var beseglet. Jeg var dømt til at vandre omkring i sære verdener som Tatooine. Jeg skulle fryse på planeten Hoth og feste på Endors skovmåne. Jeg skulle skridte Cloud Citys haller af og frygte for mit liv i Dødsstjernens labyrinter det hele oplevet gennem det stærkt begrænsede udsyn fra glughullerne midt i Threepios øjne. Derfor var det også noget af en overraskelse for mig at se de færdige film. Lige så overraskende er jeg nu den eneste skuespiller, der har medvirket i alle seks, snart syv, episoder af sagaen. Og det er ikke forbi endnu. Ved siden af filmene har jeg haft det held og den glæde at være See-Threepio i mange aflæggere, såsom animationsserien Star Wars: The Clone Wars, Star Wars Rebels og de altid skægge LEGO Yoda Chronicles. Dertil kommer min medvirken i et utal af udstillinger, arrangementer, radioføljetoner, koncerter, Disney-forlystelser og Tja, jeg må indrømme, at jeg altså ikke ved alt om hver eneste afkrog af Star Warsgalaksen. Med tiden og episoderne blev sagaen så spækket med spændende detaljer, at jeg fik svært ved at følge med. Men nu har jeg den her bog, som kan minde mig om de ting, jeg havde glemt eller ikke kendte til eller de ting, jeg ikke forstod og var for flov til at spørge om. Bogen er en umådelig vigtig og underholdende kilde til viden og en uomgængelig guide for alle, der ønsker at udforske den fjerne, fjerne galakse især yngre fans, der ivrer efter at forklare det hele for deres forældre og bedsteforældre. Eller omvendt. For nu er der tre generationer, som elsker at dele Star Wars betagende verdener, i filmene og derudover. Sagaen er uden sidestykke i populærkulturen. Fra dét øjeblik publikum dukkede sig, da stjernedestroyeren drønede hen over deres hoveder, har universet tryllebundet fans over hele kloden. Børn og voksne er blevet indlemmet i den store, globale familie, der opfatter sagaen som en del af deres egen historie og tradition. Star Wars er blevet et internationalt sprog, og i denne bog er der noget for alle. Enhver, der læser disse sider, er med til at holde historien i live en historie, der opstod i George Lucas inspirerede og inspirerende sind, og som foldede sig ud takket være en række utroligt dygtige kunstnere og håndværkere. Denne bog er et fantastisk vidnesbyrd om deres arbejde.

2 7

3 ULTIMATE STAR WARS INDLEDNING Hvis du har hørt om Ric Olié, sandosøuhyret, Slave I, Varykino, IG-88, Lobot og ewokker, må du være Star Wars-fan. Men det er bemærkelsesværdigt, at du kender navnene, for ingen af dem forekommer i selve Star Wars-filmene. I stedet må du have opsnappet denne viden fra legetøjsæsker, tegneserier, bøger eller simpelthen igennem osmose. Adskillige rumvæsener, droider, rumskibe, våben og steder nævnes aldrig ved navn i filmene, så det kan være en udfordring for fansene at få mere at vide om bestemte emner. For hvordan slår man op i et leksikon, hvis man ikke ved, hvad man skal slå op under? Det er næsten lige så svært som at identificere kilden til en usædvanlig, dødbringende giftpil, som ikke står opført i Jedi-arkivet. Heldigvis står redaktørerne, designerne og forfatterne af Ultimate Star Wars klar til at give en hjælpende hånd. Til forskel fra tidligere Star Wars-opslagsværker rummer dette enestående kompendium et utal af billeder og oplysninger om mange figurer, skabninger, fartøjer, genstande og steder. Alle står opført i kronologisk rækkefølge efter deres tidligste optrædener i Star Warsfilmene, Star Wars: The Clone Wars og Star Wars Rebels. Hvis du kender Star Wars-sagaen godt, burde du have nemt ved at finde, hvad du søger. Hvis du derimod er ny tilflytter til Star Wars-galaksen, er det en god idé at have Ultimate Star Wars ved hånden, mens du ser de nye film og tv-serier. Snart vil du også være ekspert i Star Wars! RYDER WINDHAM

4 9

5 FIGURERNES TIDSLINJE Det er ofte de mest ydmyge skikkelser, som skaber størst forandring. En slavedreng omstyrter som voksen en republik og stifter et ondt imperium. En bondedreng den søn, han mistede for længe siden befrir siden galaksen. KRISE I REPUBLIKKEN: Omfatter Episode I og II KLONKRIGENE (CW): Omfatter Episode II, CW og Episode III IMPERIETS ÆRA: Omfatter Episode III, R og Episode IV-VI Naboos invasion Klædt i overdådige royale klæder sender Naboos dronning Amidala en meddelelse til Handelsføderationen, der har indført en handelsblokade mod hendes planet og planlægger en hemmelig invasion. Slaget om Naboo Gunganerhæren møder Handelsføderationens droidehær på slagmarken. Gunganerne skal aflede opmærksomheden, så dronning Amidala og hendes tro styrker kan infiltrere paladset i Theed City. Jedierne og gunganerne Qui-Gon Jinn og Obi-Wan Kenobi beder gunganernes leder, Boss Nass, om en ubåd, så de kan rejse igennem planetens undersøiske kerne til paladset i Theed sammen med deres nye ven, Jar Jar Binks. Padmé møder Anakin Forklædt som en af dronningens terner møder Padmé Amidala den unge slave Anakin Skywalker i Wattos skrothandel. Den venlige dreng hjælper Padmé og Qui-Gon Jinn, der fornemmer noget ganske særligt ved drengen. Anakins podrace De bedste førere fra hele galaksen deltager i Jabba the Hutts Boonta Eve-podracerløb. Anakin Skywalker melder sig til og vinder sin frihed fra Watto. Han hjælper også sine nye venner med vigtige dele til deres rumskib. Anakin forlader sit hjem på Tatooine for at blive jedi-lærling.

6 Gladiatorarenaen Droidestøberiet Mens grev Dooku ser på fra sin balkon, dømmes Anakin, Padmé og Obi-Wan til døden i den geonosiske arena, hvor de stilles over for tre dødbringende væsener: en acklay, en reek og en nexu. Anakin og Padmé tager til Geonosis for at befri Obi-Wan, der er taget til fange af grev Dooku. Ved samme lejlighed opdager de geonosianernes droidestøberier, der fremstiller en hær til separatistalliancen. Slaget om Geonosis Yoda ankommer til Geonosis med jedierne og deres nye klonhær for at befri Anakin, Padmé og Obi-Wan og nedkæmpe geonosianernes kampdroider. Denne begivenhed sætter Klonkrigene i gang. Klonfabrikken Obi-Wan Kenobi opdager, at Republikken har hidtil ukendte kloningsanlæg på Kamino, som en gådefuld jedi ved navn Sifo-Dyas har bestilt. Klonerne nedstammer fra den berygtede dusørjæger Jango Fett. Darth Maul mod jedierne Qui-Gon Jinn og Obi-Wan Kenobi møder sith-fyrsten Darth Maul i duel. Maul dræber Qui-Gon, men Obi-Wan hævner sin mesters død ved at kløve sith-fyrsten midt over. Sejrsfest på Naboo Efter at slaget er vundet, samles gunganerne, nabooneserne, senatets øvrighedspersoner og Jedi-rådet i Theed City for at feste. Freden varer et årti. Yoda og Dookus duel Grev Dooku, alias Darth Tyranus, besejrer Obi-Wan og Anakin, som mister sin ene hånd i kampen. Bagefter konfronteres Dooku af sin tidligere jedimester, Yoda, men undslipper til Coruscant. Anakin og Padmés bryllup Padmé og Anakin bliver hemmeligt gift på Naboo, kun bevidnet af C-3PO og R2-D2. Deres ægteskab strider imod Jedi-ordenens grundprincipper og tvinger parret til at leve på en løgn.

7 20 FIGURER OG SKABNINGER Kraften vil være med dig... for altid! OBI-WAN KENOBI OBI-WAN KENOBI Jedien og klonkrigsveteranen Obi-Wan Kenobis bedrifter tæller dueller med tre sith-fyrster og oplæringen af to generationer af Skywalker-mænd, før han gik i ét med Kraften. MEDVIRKEN I, II, CW, III, R, IV, V, VI ART Menneske HJEMPLANET Stewjon TILKNYTNING Jedierne GALAKSENS FREDSBEVARERE Jedi-mester Qui-Gon Jinn og hans padawan, Obi-Wan Kenobi, er medlemmer af Jedi-ordenen. De udnytter deres træning og beherskelse af Kraften til at tjene Den Galaktiske Republik, blandt andet ved at afgøre diplomatiske tvister og pågribe interplanetariske forbrydere over hele galaksen. Ligesom de fleste jedier bliver Obi-Wan udpeget, inden han er seks måneder gammel, og han påbegynder straks sin jedi-oplæring for at lære at styre sin frygt og vrede i en tidlig alder. Skønt Obi- Wan tit er frustreret over Qui-Gons beslutninger og ikke forstår sin mesters hang til at tage tilsyneladende uheldige væsener under sine vinger, respekterer han Qui-Gons lederskab og viden. Sammen udgør Qui-Gon og Obi-Wan et formidabelt par. FRA VENNER TIL FJENDER Obi-Wan gør sit bedste for at oplære Anakin som jedi, og han elsker ham som sin bror. Men efter at Obi-Wan erfarer, at Anakin er blevet til sith-fyrsten Darth Vader og har udraderet Jedi-ordenen, vil han stille ham til regnskab. Vader nægter at overgive sig, og de udkæmper en duel på lyssværd på vulkanplaneten Mustafar. Obi-Wan besejrer Vader, tager hans lyssværd og efterlader ham dødeligt såret på bredden af en lavaflod (se også side 189). Ophedet duel Anakin slås med Obi-Wan, mens minekomplekset på Mustafar kollapser om ørerne på dem. Jedi-mester og lærling Qui-Gon og Obi-Wan forsvarer sig, da de angribes på et af Handelsføderationens krigsskibe. Klonkrigens helte Kommandør Cody og general Kenobi holder udkig efter fjender under Klonkrigene. GENERAL I REPUBLIKKENS HÆR En omfattende borgerkrig tager sin begyndelse, efter at Republikkens regering splittes af separatistbevægelsen og den efterfølgende Konføderation af Uafhængige Systemer. Det Galaktiske Senat indkalder mange jedi-riddere som befalingshavende i Republikkens hastigt oprettede storhær. I deres egenskab af jedi-generaler flyver Obi-Wan og hans lærling, Anakin Skywalker, deres jagere ind i utallige luftslag mod Konføderationen og slås mod droidehære på mange planeter. Anakin er den bedste rumpilot af de to, men Obi- Wans diplomatiske evner især hans ry for at forhindre og standse slag uden at anvende ét eneste våben sikrer ham tilnavnet Forhandleren. HEMMELIG VOGTER Efter Klonkrigene afleverer Obi-Wan den nyfødte Luke Skywalker til Anakins slægtninge, Owen og Beru Lars, på Tatooine. Under navnet Ben Kenobi fører Obi-Wan et liv som eneboer i en forladt hytte, mens han diskret våger over Luke og beskytter ham mod fare. Darth Vader aner ikke, at Luke er hans søn. Obi-Wan ved, at Vader eller kejseren vil prøve at fange Luke og lokke ham over på den mørke side, hvis de nogensinde får nys om drengens eksistens. Han ved også, at Luke kan miste livet, hvis forsøget mislykkes. Anakins lyssværd Obi-Wan overlader Anakins lyssværd til Luke i den tro, at han kan være galaksens eneste håb om at besejre Darth Vader og kejsren.

8 21 tidslinje Jedi-oplæring Obi-Wan vokser op i Jedi-templet på Coruscant og bliver Qui-Gons padawan. Helt i eksil Gennem hele sit liv efterkommer Obi-Wan Jedi-ordenens kodeks ved at anvende sine kræfter til at hjælpe de trængende. Efter Republikkens fald udgiver han sig for at være eneboer på Tatooine, mens han i smug vogter over Luke Skywalker og dennes familie. Mission til Coruscant Da Obi-Wan og Qui-Gon ledsager dronning Amidala til Coruscant, møder de R2-D2 og Anakin. KRISE I REPUBLIKKEN Slaget om Naboo Obi-Wan besejrer sith-fyrsten, der dræbte Qui-Gon, og lover at oplære Anakin til at blive jedi. Slaget om Geonosis Obi-Wan duellerer mod grev Dooku, en frafalden jedi, som er med til at igangsætte en galaktisk borgerkrig. Ordre 66 Obi-Wan overlever ordre 66, men erfarer, at Anakin er blevet sith-fyrste. Duel på Mustafar Obi-Wan besejrer Anakin og fragter Luke til ørkenplaneten Tatooine. Hemmelig transmission Obi-Wan advarer overlevende jedier om ikke at vende hjem til Jedi-templet. Mangeårigt skjul Ben Kenobi vogter over Luke og beskytter ham imod angribende ørkenrøvere. IMPERIETS ÆRA Redning på Dødsstjernen Obi-Wan kæmper en sidste gang mod Darth Vader og går i ét med Kraften. Slaget om Hoth På isplaneten sender Obi-Wans ånd Luke af sted til jedi-mester Yoda på Dagobah. Slaget om Endor Obi-Wan og Yodas ånder smiler, da Anakins ånd vender tilbage til jediernes fold.

9 22 FIGURER OG SKABNINGER Jedi-oplæring Qui-Gon vokser op i Jedi-templet og bliver jedi-mesteren grev Dookus padawan. Fredsbevarende jedi Efter at Qui-Gon bliver jedi-ridder, ender han med at tage Obi-Wan Kenobi som sin lærling. tidslinje Anakin vil blive jedi-ridder... Det lover jeg. QUI-GON JINN KRISE I REPUBLIKKEN Mission til Naboo Da Qui-Gon undersøger den neimoidianske handelsføderations blokade imod Naboo, opdager han, at Føderationen har til hensigt at invadere planeten. Mission til Coruscant Qui-Gon eskorterer dronning Amidala til Coruscant. Under en nødafstikker til Tatooine opdager han Anakin Skywalker. QUI-GON JINN Modsat de jedi-mestre, som fordyber sig i tanker om den samlende Kraft, lever jedi-ridderen Qui-Gon Jinn i nuet. Han bekender sig til denne filosofi: Tænk ikke. Føl. Brug dine instinkter. MEDVIRKEN I, II, CW ART Menneske HJEMPLANET Coruscant TILKNYTNING Jedierne INDLEVENDE NATUR Kort efter Qui-Gons ankomst til Naboos marskland redder han den udstødte gunganer Jar Jar Binks fra en flok bissende dyr, der flygter fra den invaderende Handelsføderations krigsskibe. Jar Jar anerkender sin livslange gæld til Qui-Gon, som er så medfølende af natur, at han tager den uheldige gunganer under sine vinger (til hans jedi-lærling, Obi-Wan Kenobis, store bestyrtelse). Med Jar Jars hjælp drager jedierne til byen Otoh Gunga, hvor de anskaffer sig en ubåd, så de kan rejse igennem Naboos kerne til Theed. Den ædle, vise og tålmodige Qui-Gon har stor sans for Kraften, men han er også en snu kriger, hvis empati for andre livsformer selv de mest uheldige muligvis er hans største styrke. DEN SORTE KRIGER På Tatooine angribes Qui-Gon af en sortklædt kriger med et lyssværd. Qui-Gon og hans følge undslipper, og han fortæller Jedi-rådet, at han tror, at angriberen var en sith-fyrste med kendskab til jedi-kunst. Under slaget om Naboo angriber den sorte kriger igen og påfører Qui- Gon dødelige sår. Med sit sidste åndedrag får Qui-Gon Obi-Wan til at love, at han vil lære Anakin op som jedi. Drama i dybet Jar Jar, Qui-Gon og Obi-Wan rejser igennem Naboos farefulde undersøiske passager i en gungansk ubåd. Slaget om Naboo Qui-Gon er dødeligt såret af Darth Maul og beordrer Obi-Wan til at tage Anakin i lære som jedi. Åndelig forbindelse med Yoda Qui-Gons ånd overlever takket være Kraftens vilje, og med tiden kan Yoda høre Qui-Gons stemme, der er frigjort fra hans legeme. DEN UDVALGTE? Da Qui-Gon eskorterer dronning Amidala til Coruscant, må han gøre en uforudset mellemlanding på Tatooine, en planet i Outer Rim. Her møder Qui-Gon den unge slavedreng Anakin Skywalker. Han fornemmer, at Anakin er stærk ud i Kraften, og snart får han grund til at tro, at Anakin kan være Den Udvalgte, som ifølge en gammel profeti er skæbnebestemt til at blive jedi, tilintetgøre sitherne og skabe balance i Kraften. Qui-Gon hjælper med at befri Anakin fra slaveriet og beslutter at oplære ham som jedi på Coruscant (se også s. 28). Duel i ørkenen Qui-Gons sammenstød med Darth Maul er muligvis den første duel mellem en jedi og en sith i tusind år. FRA KRAFTENS UNDERVERDEN Mere end et tiår efter Qui-Gons død rejser Obi-Wan og Anakin til den gådefulde planet Mortis, hvor de til deres forbløffelse møder et åndesyn af den dræbte jedi-ridder. Qui-Gons ånd fortæller Obi-Wan, at planeten er en kanal, som Kraften flyder igennem, og at den byder på store farer for Den Udvalgte. Han beder Anakin om at huske sin træning og stole på sine instinkter. KLONKRIGENE Åndelig forbindelse med Obi-Wan Efter ordre 66 fortæller Yoda til Obi-Wan, at Qui-Gons ånd lever videre, og at han vil genoptage kommunikationen med Obi-Wan for at lære ham at gå i ét med Kraften. Flugtplan Anakin og Shmi er strandet på Tatooine. De byder Qui-Gon, Jar Jar og Padmé Naberrie inden for i deres hjem med henblik på at ordne deres havarerede skib. Jedi-ånd På Mortis fastholder Qui-Gons ånd sin tro på, at det er Anakins skæbne at bringe Kraften i balance.

10 Enegænger Den toptrænede jedi-mester Qui-gon Jinn er ikke desto mindre en instinktiv, rastløs sjæl, som standhaftigt går sine egne veje for at skabe balance i Kraften. NUTE GUNRAY MEDVIRKEN I, II, CW, III ART Neimoidianer HJEMPLANET Neimoidia TILKNYTNING Handelsføderationen, Separatisterne, Konføderationen af Uafhængige Systemer Neimoidianere er kendt for deres enestående organisations- og forretningsevner, men Handelsføderationens vicekonge, Nute Gunray, er mere kynisk og hensynsløs end de fleste. Tilsagn fra hans lyssky sith-velgører, Darth Sidious, får Gunray til at tage den ambitiøse og åbenlyst ulovlige vej mod magten, da han leder blokaden mod Naboo og den efterfølgende invasion. Men Gunrays sande, feje væsen afsløres, da dronning Amidala og hendes frihedskæmpere fra Naboo skyder hans droidevogtere ned, tilbageerobrer deres planet og erklærer, at Handelsføderationens besættelse er forbi. Under Klonkrigene tjener Nute Gunray stadig sithfyrsterne. Han skjuler sig på planeten Mustafar og tages på sengen, da Darth Vader ankommer for at slå ham ihjel. Separatistisk allieret Da grev Dooku inviterer Handelsføderationen til at slå følge med separatisterne, insisterer Gunray på, at Dooku først gør det af med en besværlig senator fra Naboo, Padmé Amidala.

11 24 FIGURER OG SKABNINGER Dine svage evner kan ikke hamle op med den mørke sides kraft. KEJSER PALPATINE SHEEV PALPATINE Palpatine, en tilsyneladende beskeden politiker på den fredfyldte planet Naboo, er i virkeligheden sith-fyrsten Darth Sidious, som planlægger at knække Jedi-ordenen og blive galaksens kejser. MEDVIRKEN I, II, CW, III, V, VI ART Menneske HJEMPLANET Naboo TILKNYTNING Den Galaktiske Republik, sitherne, Det Galaktiske Imperium SENATOR PÅ NABOO Da Handelsføderationen invaderer Naboo, søger dronning Amidala råd hos Palpatine, der er Naboos repræsentant i Det Galaktiske Senat. Palpatine betror hende, at Republikkens leder, overkansler Valorum, er uden magt i senatet, som reelt styres af bureaukraterne. Palpatine tilføjer, at hvis Amidala ønsker at give Handelsføderationen en retfærdig straf, bør hun stemme for et mistillidsvotum imod Valorum og derefter presse på for at få valgt en stærkere leder. Stærkt tilskyndet af Palpatine følger Amidala hans råd, og Valorum tvinges til at træde af. Til Amidalas overraskelse vælger senatet Palpatine som overkansler (se også side 40). Mødet med Anakin Efter slaget om Naboo møder Palpatine den unge pilot, som var med til at besejre Handelsføderationens invasionsstyrker. POLITISK BENARBEJDE Efter at senatet erfarer, at separatisterne fremstiller en gigantisk droidehær på geonosiske støberier, stemmer senatorerne for at tildele overkansler Palpatine ekstraordinære beføjelser. Dette sætter Palpatine i stand til straks at udskrive en hær af kloner til at bekæmpe separatisterne, selv om Jedi-ordenen er i vildrede, hvad klonernes tvivlsomme oprindelse angår. Palpatine udtrykker sin fortrydelse over, at borgerkrigen kræver nødretstilstand, og han hævder, at han ser frem til at opgive sine særlige bemyndigelser, så snart krigen er forbi. Under de efterfølgende klonkrige får Palpatine stadig flere ansvarsopgaver. Blandt andet samarbejder han med senatet om at få vedtaget love, der skal finansiere krigen og forhindre bureaukratiet i at gribe ind i de programmer, som Jedi-rådet anser for centrale for krigsindsatsen. Øverste leder Mens Klonkrigene er på sit højeste, holder Palpatine tale i senatet for at opnå fuld autonomi til at fortsætte krigen og føre den til ende. SITH-FYRSTEN AFSLØRES! Mod enden af Klonkrigene fortæller Palpatine Anakin en historie om sith-fyrsten Darth Plagueis, som udnyttede Kraften til at skabe liv og snyde døden. Ifølge Palpatine er det kun Kraftens mørke side, der leder til Plagueis hemmeligheder. Siden røber Palpatine, at han selv er sith Darth Sidious og lover at oplære Anakin i den mørke sides kunst, hvis han allierer sig med ham. Som jedi véd Anakin, at det er hans pligt at standse Palpatine. Men mareridtsvisioner af hans elskede Padmé, der dør i barsel, overbeviser ham om, at kun Palpatines sith-kræfter kan redde hende. Anakin siger ja til at blive Sidious lærling, Darth Vader, og knuse Jedi-ordenen. Sithhemmeligheder På sit kontor vinder Palpatine Anakins fortrolighed ved at røbe sin sande identitet og sine mistanker omkring jediernes oprørske aktiviteter. KEJSERENS FALD Mens Republikken omdannes til Det Galaktiske Imperium, indfrir den selvudnævnte kejser Palpatine sine løfter om at komme korruptionen i senatet til livs. Mange af Republikkens borgere tror, at han faktisk er i færd med at genskabe stabiliteten i galaksen. Selv da stadig flere af Palpatines tilbageværende modstandere forsvinder, og rygterne florerer om hans sortpansrede højre hånd, Darth Vader, er der kun få, der indser, at galaksen nu regeres af en sith-fyrste, og at kejserens nye samfundsorden er funderet på tyranni og brutalitet. Palpatine møder sin skæbne, da hans tidligere lærling, Vader, kaster sin mester i døden i Dødsstjernens flammende kerne for at beskytte sin søn, Luke Skywalker. Før faldet Palpatine lokker Luke til Dødsstjernen og manipulerer den unge jedi til at kæmpe imod hans far, Darth Vader.

12 25 Den usynlige fjende Palpatines sande hensigter er skjulte for alle andre end ham selv. For at opnå dem anvender han en frygtindgydende kombination af politiske intriger, bedrag, hensynsløshed og den mørke sides rå magt. tidslinje Vejen mod den mørke side Nabooneseren Palpatine bliver i al hemmelighed til Darth Sidious, sith-fyrsten Darth Plagueis lærling. Han ender med at dræbe Plagueis, hvilket gør ham til sith-mester. Mission til Dathomir Darth Sidious tager Maul, en nyfødt zabrakdreng fra Dathomir, til sig og oplærer ham som sin lærling. Det Galaktiske Senat Palpatine holder sin identitet som sith-fyrste skjult og bliver senator på Naboo. KRISE I REPUBLIKKEN Slaget om Naboo Palpatine manipulerer med begivenhederne for at blive overkansler. Darth Sidious beordrer Darth Maul til at dræbe dronning Amidala, men det mislykkes. Palpatine mødes med Anakin. Slaget om Geonosis Darth Sidious får en ny lærling i skikkelse af grev Dooku. Sammen lægger de planer om at erobre galaksen. Klonkrigene Darth Maul overlever slaget om Naboo og forsøger at tage hævn over Darth Sidious. Slaget om Coruscant Palpatine, der er taget til fange af general Grievous, narrer Anakin Skywalker til at dræbe grev Dooku og lokker ham over til den mørke side. Anakin bliver sith-lærlingen Darth Vader. KLONKRIGENE Ordre 66 En indsatsstyrke af jedier erfarer, at Palpatine er en sith-fyrste. Han dræber dem, da de forsøger at pågribe ham, men vansires af sine egne Kraftlyn. Galaktisk imperium Efter at have knust Jedi-ordenen overtager Palpatine magten og udnævner sig selv til kejser. Han henter den sårede Darth Vader på Mustafar og forvandler ham til et kybernetisk monster. Dødsstjernen Kejseren giver Vader ansvaret for konstruktionen af Imperiets enorme kampstation. IMPERIETS ÆRA Slaget om Endor På den anden Dødsstjerne har kejseren ikke held til at lokke Luke over til den mørke side. Han forudser heller ikke Darth Vaders fatale angreb.

13 26 FIGURER OG SKABNINGER Jeg nægter at tolerere en fremgangsmåde, der vil føre os i krig. DRONNING AMIDALA PADMÉ AMIDALA Som repræsentant for sin idylliske hjemplanet, Naboo, og som idealist i en tid præget af krig og korruption er Padmé Amidala fast besluttet på at komme uretten i den hensygnende republik til livs. MEDVIRKEN I, II, CW, III ART Menneske HJEMPLANET Naboo TILKNYTNING Naboos kongehus, Det Galaktiske Senat DRONNINGEN OG SLAVEN Padmé Amidala, der kommer fra ydmyge kår på Naboo, bestyrer byen Theed i to år, før hun vælges som Naboos dronning i en alder af 14. Hun tager dronning Amidala som sit formelle navn, og hendes trofaste følge tæller fem terner (tjenestepiger). Når der er fare på færde, forklæder hun sig som en af ternerne og præsenterer blot sig selv som Padmé, mens en af hendes rigtige tjenestepiger, Sabé, udgiver sig for at være dronning. Da Handelsføderationen invaderer Naboo, bytter de roller på behørig vis, og Padmé er således under dække som terne, da hun på vej mod Coruscant er nødt til at mellemlande på Tatooine. Da hun ledsager jedien Qui-Gon Jinn til en skrotplads i Mos Espa, møder hun en ung slave, Anakin Skywalker. Lidet aner hun, at den unge Anakin vil vokse op til at blive jedi-ridder og hendes ægtemand. Er du en engel? Padmé møder Anakin i en skrothandel og bliver rørt, da han sammenligner hende med en af universets smukkeste skabninger. KRIG OG KÆRLIGHED Under Klonkrigene bliver galaksen et farligt sted at opholde sig for en loyalistisk senator, men Padmé rejser alligevel ud til mange urocentre i sine bestræbelser på at løse problemer ad diplomatisk vej. Hendes hemmelige ægtemand, Anakin, er så effektiv en kriger, at han sendes ud til de heftigste kamplinjer. Hans langvarige fraværsperioder gør Padmé dybt urolig for hans sikkerhed, og fordi krigen er koncentreret omkring Outer Rim, ser hun meget lidt til ham. Selv om deres få stjålne øjeblikke sammen er alt for korte, har Padmé uventet nyt til Anakin, da belejringerne i Outer Rim ophører: Han skal være far. Dyrebart pusterum Da Padmé og Anakin mødes på Coruscant, har de svært ved at finde tid til at være sammen, idet deres opgaver for Republikken har det med at holde dem adskilte. SENATOREN OG JEDIEN Da Padmé og Anakin mødes igen mange år senere, er han blevet jedi, og hun er engageret i sit arbejde som naboonesisk senator. Anakin erklærer Padmé sin kærlighed, og hun svarer overrumplet, at hun har vigtigere ting at tage sig til end at forelske sig. Men under en desperat mission til Geonosis, hvor de ser døden i øjnene, indrømmer Padmé, at hun også elsker Anakin. De overlever missionen og gifter sig i smug med R2-D2 og C-3PO som eneste vidner. Skæbnesvangert ophold Efter at have overlevet to attentatforsøg på Coruscant bliver Padmé nært knyttet til Anakin, da han bliver hendes livvagt på Naboo. Besværlig fødsel En jordemordroide forløser Padmés tvillinger på Polis Massa. TRAGISK ENDELIGT Ligesom alle andre i Republikken er Padmé uvidende om, at kansler Palpatine i virkeligheden er en sith-fyrste, som udnytter sin magt til at lokke Anakin over på den mørke side. Efter at Obi-Wan fortæller Padmé, at Anakin er blevet Palpatines onde sith-lærling, rejser hun til planeten Mustafar for at konfrontere Anakin, men han bliver rasende og er tæt på at slå hende ihjel. Obi-Wan besejrer Anakin i en grusom duel og efterlader ham døende på bredden af en lavaflod, før han haster Padmé til et hospital, hvor hun føder tvillinger. Uden at kende til Anakins skæbne, og uden lyst til at leve videre, prøver den døende Padmé at overbevise Obi-Wan om, at Anakin stadig rummer et mål af godhed.

14 27 tidslinje Opvækst I en alder af otte år bliver Padmé Naberrie optaget i Lovgivernes Lærlinge på Naboo. Siden bliver hun senatsrådgiver. Folkevalgt dronning Som 14-årig vælges Padmé til Naboos dronning. Hun tager Amidala som sit royale navn. Naboos invasion Da det ikke lykkes at forhindre Handelsføderationens invasion, forlader Padmé Naboo med sine nye allierede: Qui-Gon Jinn, Obi-Wan Kenobi, Jar Jar Binks og R2-D2. Ophøjet udtryk Dronning Amidalas sminke og klæder er dækket af historiske symboler, der udtrykker det frie naboonesiske folks værdighed. Hendes storslåede dragt skjuler også hendes følelser og hjælper hende med at fremstå tapper og reserveret. Afstikker til Tatooine Under en nødmission til Coruscant strander Padmé kortvarigt på Coruscant. Her møder hun Anakin, C-3PO og Anakins mor, Shmi. Slaget om Naboo Godt hjulpet af jedierne og en alliance med gunganerne er dronning Amidala med til at besejre Føderationens droidetropper. Efter at Amidalas periode som dronning udløber, bliver hun Naboos senator. Genforening med Anakin Ti år efter slaget om Naboo får Anakin og Obi-Wan til opgave at beskytte senator Amidala imod en snigmorder på Coruscant. Efter endnu et attentatforsøg vender Padmé i al diskretion hjem til Naboo med Anakin som sin livvagt. Slaget om Geonosis Padmé prøver at forhindre en borgerkrig, men senatet udskriver en hær af kloner til at kæmpe imod Separatisternes droider. KRISE I REPUBLIKKEN Hemmeligt bryllup Efter at have erklæret hinanden deres kærlighed bliver Padmé og Anakin viet på Naboo. Fordi jedier ikke må gifte sig, vælger parret at holde deres ægteskab hemmeligt. KLONKRIGENE Klonkrigene Padmé kæmper en håbløs kamp for at bevare demokratiet i de verdener, som endnu ikke er faldet fra til Konføderationen af Uafhængige Systemer. Ordre 66 Efter ødelæggelsen af Jedi-templet får Padmé at vide af en flygtende Obi-Wan, at Anakin er gået over til den mørke side og er ansvarlig for mange jediers død. Padmé rejser til Mustafar for at hjælpe Anakin, men hendes ægtemand forsøger at dræbe både hende og Obi-Wan. Begravelse på Naboo Padmé dør i barselssengen, og hendes lig fragtes tilbage til Naboo. Jar Jar Binks og Boss Nass er blandt de mange øvrighedspersoner, som deltager i begravelsen. IMPERIETS ÆRA

15 VIGTIG BEGIVENHED AFREJSE FRA TATOOINE Jeg kommer tilbage og befrir dig, mor. Det lover jeg. ANAKIN SKYWALKER På den fjerne ørkenplanet Tatooine opdager jedi-mester Qui-Gon Jinn en ung slavedreng, der udviser fænomenal fornemmelse for Kraften: Anakin Skywalker. Inden for rammerne af Den Galaktiske Republik er jedierne i stand til at identificere spædbørn, der har anlæg for Kraften, og oplære dem til at anvende deres evner igennem barndomsårene. Noget anderledes forholder det sig i den øde Outer Rim. Mellem klitterne på Tatooine lever Anakin Skywalker og hans mor, Shmi, som slaver under den toydarianske skrothandler Watto. Anakin udviser forbløffende tæft for reparationer og teknologi for eksempel bygger han protokoldroiden C-3PO til sin mor ud fra reservedele og er desuden det eneste menneske, der er i stand til at deltage i de farlige og ultrahurtige podracerløb. Ingen indser, at hans overnaturligt hurtige reflekser er en jedi-egenskab, der stammer fra hans forbindelse med Kraften, før den dag, hvor en mystisk gæst ankommer. STOL PÅ KRAFTEN Et rent tilfælde bringer jedi-mesteren Qui-Gon Jinn til Tatooine: Han vogter Naboos dronning Amidala på hendes tur til hovedplaneten Coruscant, da deres rumskib må lande for at blive repareret. Men så snart Qui-Gon opdager Anakins evner, indser han drengens betydning. Qui-Gons skarpe indsigt og et kløgtigt væddemål hjælper Anakin til at vinde både Boonta Eve-løbet og hans frihed fra Watto. Anakin tager trist afsked med sin mor, før han lægger Tatooine og slavelivet bag sig for at blive oplært som jedi. Et afgørende møde Anakin forlader sin mor og går med Qui-Gon om bord på det naboonesiske stjerneskib. Den første person, han møder, er Qui-Gons padawanlærling, Obi-Wan Kenobi. Deres indbyrdes forhold vil forme galaksens historie gennem de næste tre årtier.

16 Skæbnens kald Shmi insisterer på, at hendes søn skal forlade Tatooine for at følge sin skæbne og blive jediridder. Hun forsikrer sin søn om, at de en dag vil mødes igen, før hun sender ham på vej med afskedsordene: Se dig ikke tilbage. 29

17 VIGTIG BEGIVENHED REDNING PÅ HOTH Artoo siger, at oddsene for at overleve er syvhundrede og femogtyve... til én. C-3PO Da Luke Skywalker ikke vender tilbage fra sin patrulje til oprørsbasens perimeter på isplaneten Hoth, vover Han Solo sig stålsat ud i den dybfrosne nat for at finde sin ven. Efter at have bistået Oprørsalliancen med at ødelægge Dødsstjernen fortsætter Han Solo sit samarbejde med oprørerne. Han hjælper dem med at etablere deres nye, tophemmelige hovedkvarter, Echo Base, på den frosne planet Hoth. Sammen med Luke Skywalker påtager Han Solo sig ansvaret for at placere sikkerhedssensorer rundt om basen for at holde isplanetens rovdyr, wampaerne, ude. Et sammenstød med en dusørjæger på planeten Ord Mantell minder imidlertid Solo om, at hans tidligere arbejdsgiver, gangsteren Jabba the Hutt, har sat en pris på hans hoved, fordi han aldrig erstattede den krydderilast, han smed over bord. Dette får Solo til at rejse fra Hoth for at afregne med Jabba. Men før sin afgang opdager han, at Luke ikke er vendt tilbage fra sin seneste patrulje. RED LUKE Skønt dæksofficeren på Echo Base protesterer, sadler Han Solo op på en tauntaun og rider ud i den bidende kolde nat. Efter flere timers søgen efter liv i isørkenen finder han til sidst Luke, der er såret efter et wampaangreb og ligger kollapset op ad en snedrive. Solo stiger af sin tauntaun for at undersøge sin vens tilstand, men det udmattede dyr falder næsten øjeblikkeligt død om. Solo benytter uforknyt Lukes lyssværd til at skære tauntanens mave op, så han kan lægge Luke ind i kadaveret, der yder beskyttelse, mens Solo i hast bygger en bivuak og sætter en redningsbøje op. Næste morgen finder en oprørspilot Solo og hjælper ham med at bringe Luke til Echo Base, hvor lægedroider helbreder den vordende jedi. Restituering Inde i Echo Bases lazaret ser Solo, Leia og C-3PO på de kirurgdroider, som holder Luke under opsyn, mens han er nedsunket i en bacta-tank. Takket være Solo og hans venner kommer Luke sig helt, uden varige mén.

18 Oprørshelt Trods Han Solos kynisme og pengebegærlige tendenser sætter han venskab højt og risikerer gerne sit liv for sine allierede. Han rider ud for at finde den savnede Luke Skywalker på Hoth, fast besluttet på at hente ham levende hjem. 117

19 118 FIGURER OG SKABNINGER Stop klynkeriet. Vi er her for at beskytte jer. STORMTROOPER PÅ LOTHAL STORMTROOPERE Stormtroopere har erstattet Republikkens klonhære som Imperiets fodfolk og kanonføde. I uendelige mængder håndhæver de kejserens vilje over hele galaksen. MEDVIRKEN R, IV, V, VI ART Menneske HJEMPLANET Diverse TILKNYTNING Imperiet REKRUTTERING OG TRÆNING Stormtroopere er muligvis ikke militærets mest dødbringende våben, men under deres hvide panser er de loyale borgere af Imperiet. De fleste af dem er biologisk fødte mænd, i sjældne tilfælde kvinder, som melder sig frivilligt (eller indkaldes) og modtager grundig træning på Imperiets akademier. Efter Imperiets opkomst udfases klonsoldater gradvist på grund af deres fremskyndede modningsproces. De fleste kloner går på pension, mens enkelte fortsætter som rådgivere og trænere. Selvom klonsoldater er genetiske kopier, er de overraskende individualistiske og med stor variation i deres personligheder. Biologisk fødte soldater er derimod oplært til at forsage individualisme og empati. Hverveplakat for stormtroopere Denne hyppigt forekommende propagandaplakat på Lothal bærer teksten Galaktisk Imperium: Hjælp med at stoppe oprøret meld dig i dag! (t.h.). En garnison af stormtroopere angriber oprørerne (nedenfor). Bag masken Bortset fra deres alfanumeriske betegnelser fremtræder stormtrooperne helt anonyme i deres panser. Dette medfører en generel mangel på ansvarlighed og giver lejlighedsvis spioner mulighed for at udgive sig for soldater.

20 119 Emsig kontrollør En stormtrooperofficer holder opsyn med prinsesse Leias celleblok på den første Dødsstjerne. Droider eftersøges Obi-Wan Kenobi anvender sin jedi-overtalelseskraft på stormtroopere ved en vejspærring i Mos Eisley. ORDENSHÅNDHÆVERE Stormtroopere er udstationeret på strategiske planeter over hele galaksen. På planeter som Lothal, Tatooine og Coruscant udfylder de en bred vifte af funktioner. De bevogter mineanlæg, fabrikker og erhvervsinteresser, der har betydning for Imperiet. De opretholder samfundsordenen og overvåger politisk følsomme områder ved at knuse alle tegn på oprør. Deres magt, som opnås igennem lokalbefolkningernes frygt, skaber en atmosfære af mishandling og korruption. Nogle udnytter deres positioner til personlig vinding og misbruger de hjælpeløse borgere, som de holder opsyn med. Andre udfører grusomheder i kejser Palpatines navn, enten afledt af blind lydighed eller indoktrinering. Overvældende antal Stormtroopere og en imperieganger omringer Han og Chewbacca i slaget om Endor. MANGE SLAGS STORMTROOPERE Stormtroopere tæller mennesker af både han- og hunkøn, mens ikkemenneskelige eksemplarer er yderst sjældne. Uden for kamp- og sikkerhedsgrupperne bærer stormtrooperofficerer markante sorte kasketter, støvler og tunikaer. Deres kodecylindre, rangplader, officersskiver og uniformsstil er i overensstemmelse med standarden inden for Imperiets flåde. Officerer i felten bærer orange, sorte og hvide skulderstykker som gradstegn (uheldigvis for stormtrooperne udsætter denne stærkt synlige formalitet dem for fare, og mange bliver skudt ned af finskytter). Af specialiserede stormtrooperenheder kan nævnes spejdertroopere, snetroopere og sandtroopere med hver deres valgfrie, unikke panservarianter. Hærens piloter kan også avancere inden for egne rækker. TIE-JAGERPILOTER MEDVIRKEN R, IV, V, VI ART Menneske HJEMPLANET Diverse TILKNYTNING Imperiet Imperiets sortklædte piloter anvender alle slags TIE-fly, herunder jagere, nærjagere, bombefly og eksperimentelle modeller. Kun et lille mindretal af kadetterne i akademiets pilotuddannelse består eksamen med officersudnævnelse. Disse udgør en eliteklasse i Imperiets flåde og er berygtede for deres overdrevne tanker om eget værd. Ikke desto mindre yder de store ofre. TIEjagerpiloter oplæres til at fuldføre deres missioner for enhver pris og uden tanke for deres egen overlevelse. PÅ SLAGMARKEN Stormtroopere er rygraden i Imperiehærens krig mod oprørerne. De er udrustet med BlasTechs E-11-blastere og svære DLT-19-blasterrifler, en termodetonator, en entrehage, en comlink og ekstra ammunition. Civile befolkninger frygter ikke kun stormtrooperne for deres brutalitet, men også for deres fanatiske hang til at klø på uden hensyntagen. De er trænet til at lade hånt om de kammerater, der falder i kamp, og til at angribe fjenden uanset oddsene. Da Republikken bliver til Imperiet, indkaldes stormtroopere for at få de sidste separatistiske verdener til at rette ind. Senere sammenstød er for det meste små resultatet af isolerede oprørsceller, lokalpolitiske tvister, jedi-observationer, pirateri og andre aktiviteter i underverdenen indtil Oprørsalliancen fødes. I takt med den galaktiske borgerkrigs udbredelse slås stadig flere stormtroopere i krigen, som kulminerer med Imperiets nederlag i slaget om Endor. Flådens bedste En TIE-jagerpilot sidder i cockpittet under en luftduel i slaget om Yavin.

21 120 FIGURER OG SKABNINGER CHOPPER (C1-10P) MEDVIRKEN R FABRIKANT Ukendt TYPE Astromekdroide TILKNYTNING Oprørere Trods sit selvoptagne og krakilske væsen er Hera Syndullas excentriske Chopper (C1-10P) et uundværligt medlem af sin ejers oprørscelle. Chopper består mest af reservedele. Hans benkapper matcher ikke hinanden, og hans maling skaller af. Hans indvendige kredsløb er også noget rod. Alligevel nægter Hera at skille sig af med ham, fordi han er snarrådig, og måske også fordi hun selv er sentimental. Ud over at være skibets chefmekaniker har Chopper også bevist sin duelighed på missioner. Han hjælper ofte med at holde udkig for besætningen på Ghost, og af en så lille droide at være er han usædvanligt modig, når han går op imod stormtroopere eller går under dække på Lothals Imperiale Akademi. Chopper adskiller sig en del fra senere astromek er som R2-D2. Han er ligeglad med, hvad andre tænker om ham eller hans forpligtelser. Han er sin egen herre, voldsomt stridbar og mere interesseret i at tage gas på Ezra, surfe på holonettet eller spille dejarik end at udføre forefaldende arbejde om bord på Ghost. Chopper har mange år på bagen, så Hera er ikke hans første ejer. I en kort periode tilhørte han Lando Calrissian, som vandt ham fra Zeb Orrelios i et spil sabacc. Ikke desto mindre har Chopper gjort sig uundværlig blandt besætningen på Ghost ved at foretage så mange justeringer på skibet, at han er den eneste om bord, der ved, hvordan det fungerer. Chopper kommer skidt ud af det med andre droider, som han ofte behandler med foragt. Han kan dog vise medfølelse fra tid til anden, som da han donerer sine egne dele til fremstillingen af Ezras lyssværd, eller da han hjælper med at kapre et af Imperiets kommunikationstårne og dermed udsætter sig selv for stor fare. Chopper viger aldrig tilbage for en udfordring. Som enhver anden astromek har han en udskydelig arm, der kan åbne døre, interagere med computere og styre stjerneskibe. Ligesom andre C1-modeller har han også tre robotarme til at betjene håndtag, knapper og sågar blastere med. Til forskel fra senere modeller har han et optrækkeligt hjul i stedet for et tredje ben, og han kan endda aktivere en løfteraket fra samme sokkel. Chopper har også en elektrochokstav hans yndlingsudstyr, som han bruger til at give både venner og fjender stød med. En alsidig droide Med sine mekaniske arme kan Chopper både betjene skibets styregrejer og angribe TIE-jagere. SABINE WREN MEDVIRKEN R ART Menneske HJEMPLANET Mandalore TILKNYTNING Oprørere Sabine Wren er Ghosts egen våbenekspert. Hun er kvik, energisk og meget selvstændig. Hendes selvtillid og mod røber hendes mandalorianske herkomst, men hendes bekymring for galaksens undertrykte skæbner udspringer af hendes egen, personlige erfaring. Sabine tilegner sig sin våbenekspertise på Mandalores Imperiale Akademi, før hun går ud af skolen og slutter sig til oprørerne. Hun holder meget af eksplosioner, som hun skaber i stærke farver og usædvanlige former med sans for det kunstneriske udtryk og kronet med hendes signaturmønster: oprørernes stjernefugl. Sabine er dog ikke særlig optaget af vold, og hendes kunst er en væsentlig del af hendes personlige identitet. Hendes stilfulde graffiti sætter sit præg på TIEjagere, propagandaplakater og Lothals allierede. Hendes eget lukaf er også udsmykket med karikaturer af dusørjægerne Embo og Cad Bane, foruden diverse dyr og antiimperiale symboler. Zeb og Ezra erfarer, at deres egne lukafer heller ikke er immune over for Sabines kunstneriske udfoldelser. Sabines klæder og panser bærer ofte malerpletter fra gentagne udbrud af kreativ inspiration. Hun bærer en delvist traditionel Målrettet Sabine efterlader en stjernefugl som sit visitkort, da hun saboterer Lothals TIE-jagerflåde på en flyveplads. mandaloriansk hjelm og er bevæbnet med et sæt WESTAR-35-blastere. Mandalores berygtede Dødsvogtere bruger ofte lignende udrustning, men Sabine har tilpasset sin med egne, farverige design. Frygtede dusørjægere foretrækker også mandaloriansk udstyr, og denne association har det med at afskrække potentielle angribere. Sabine værdsætter sine forhold til de andre på Ghost, og trods sin viljestærke og selvtilstrækkelige natur forlader hun sig meget på sine venner, der er trådt i stedet for den familie, hun mistede på Mandalore. Hun ser op til Hera og Kanan som sine mentorer og opfatter Zeb som sin storebror. Hun kommer nogenlunde ud af det med Chopper og tolererer Ezras kejtede teenageopførsel som tegn på tiltrækning. Dårlige erfaringer fra Akademiet har medført, at Sabine nødig vil holdes hen i uvidenhed. Men en fælles oplevelse på en asteroide fyldt med uhyrer er med til at styrke hendes tro på Heras lederskab.

22 121 ZEB (GARAZEB ORRELIOS) MEDVIRKEN R ART Lasat HJEMPLANET Lasan TILKNYTNING Oprørere Garazeb Zeb Orrelios er lasat og et vigtigt medlem af oprørsbesætningen på Ghost. Trods sin størrelse og dyriske fremtoning er Zeb eftertænksom og sensitiv, især når det gælder galaksens svage og hjælpeløse. Ikke desto mindre siger han tingene bøst og lige ud og ikke altid så taktfuldt, som han burde. Zebs tendens til at handle, før han tænker, bringer ofte ham og hans gruppe i klammeri med Imperiet, omend slagsmål med stormtroopere bliver en af hans yndlingsbeskæftigelser. Hans impulsive natur bidrager også til hans sporadiske ludomani, som på et tidspunkt sætter Zeb i gæld til Lando Calrissian, så resten af besætningen må hjælpe ham med at finde en løsning på problemet. Lasatternes anatomi giver Zeb nogle markante fysiske fordele. Som tågænger kan han generelt springe længere, løbe hurtigere og bevæge sig mere lydløst end sine menneskevenner. Hans kraftige kropsbygning gør ham stærkere, og hans store fingerspidser hjælper ham til at klatre. Selv hans overdimensionerede øjne og ører giver ham et skarpere sanseapparat end mennesker. Zebs ansigtsbehåring er et statussymbol i lasatternes kultur. Zeb enes fint med Kanan, Hera og Sabine, men er ikke meget for Chopper. Han deler modvilligt køje med Ezra på Ghost (deres lukaf er sparsomt møbleret, omend en plakat af et YT-1300-fragtskib på væggen røber Zebs forkærlighed for store skibe). Parrets indbyrdes kemi er omskiftelig til at begynde med, men med tiden kommer deres venskab til at minde om forholdet mellem konkurrencebetonede søskende. Røveriet af en TIE-jager i byen Kothal står som en positiv milepæl i deres forbrødring. Zeb har en tragisk fortid. Imperiet jævnede hans hjemplanet, Lasan, med jorden og myrdede de fleste af indbyggerne. Da Zeb møder agent Kallus fra Imperiets SikkerhedsBureau (ISB) og opdager, at han deltog i grusomhederne, vokser en intens rivalisering straks frem mellem de to, hvilket fører til en række voldsomme sammenstød. Zeb taler ikke om dét, det overgik hans familie og venner på Lasan, men traumet motiverer ham til at slås for frihed for alle, der tyranniseres af Imperiet. Zebs egen tragedie gør ham forstående over for andres lidelse. Selv når situationen bliver desperat, nægter han at anvende Imperiets egne, brutale T-7- opløsningsvåben imod dem, fordi han har oplevet deres grufulde virkning på første hånd på Lasan. Alligevel stikker Zeb aldrig af fra et slagsmål. Som tidligere medlem af Lasans æresgarde er han det eneste medlem af besætningen, der har nævneværdig kamptræning (bortset fra Kanans tid som jedi-padawan). Zeb er udrustet med en langriffel, æresgardens traditionelle og unikke våben, men han er også god til at bruge de bare næver. Flot bølle Zebs grønne øjne og fremtrædende violette striber er tegn på skønhed blandt lasatter, men på Lothal har man set for få af hans art til at have et ordentligt sammenligningsgrundlag. Vogteren Zeb har et svagt punkt for de små og hjælpeløse. Han kan ikke lade være med at blande sig, da han ser stormtroopere chikanere en ugnaught-kræmmer (ovenfor). Under en samtale med Ezra står det klart for Zeb, at han vil gøre gengæld for, at Ezra reddede hans liv i en duel med agent Kallus (t.v.). Zap! I Lothals hovedstad jorder Zeb en gruppe stormtroopere med sin langriffel. Chokket vil efterlade dem bevidstløse i en rum tid.

23 122 FIGURER OG SKABNINGER Fuld af overraskelser Ezra bærer en kadethjelm, som Sabine en dag vil udsmykke. Blandt hans hjælpemidler hvoraf flere er hugget fra Imperiet er radioenheden i hans bælte, en pansret benskinne, en rekognosceringspakke til kadetter og en slangebøsse monteret på håndleddet. Hans lange fingre synes altid at rage nye ting til sig.

24 123 Det vil kun blive værre medmindre vi rejser os og gør modstand. EZRA BRIDGER EZRA BRIDGER Ezra Bridger er en 15-årig forældreløs, født på Lothal samme dag som Imperiet blev grundlagt. Hans fremtid ser sort ud, indtil han møder en gruppe overløbere, som ændrer hans liv for altid. MEDVIRKEN R ART Menneske HJEMPLANET Lothal TILKNYTNING Oprørere På flugt Zeb, Ezra og Kanan flygter fra et fragtskib. OVERLEVELSESINSTINKT Da Ezra er syv år gammel, mister han sine forældre, Mira og Ephraim Bridger, til Imperiet, fordi de har sendt illegale transmissioner over holonettet. Ezra bærer nag til deres ven, Ezras speeder Ezra stjæler en overskydende speeder fra Imperiet og maler den om. Han og Kanan bruger speedere på deres missioner, omend Ezra helst vil køre forhindringsløb og skyde på loth-afskum. rodianeren Tseebo, fordi han ikke magtede at redde dem. Ezra ændrer dog mening, da han opdager, at Tseebo har fået kybernetiske implantater og et job hos Imperiet for at finde ud af, hvad der skete med Ezras forældre. Ezra klarer sig på egen hånd ved at udføre opgaver for lyssky skikkelser som Ferpil Wallaway og dusørjægeren Bossk, ligesom han stjæler for at overleve. Han bor i et forladt kommunikationstårn i udkanten af Capital City, hvor han har sin samling af imperiehjelme, en lille speeder og stjålne dimser. Han nærer ikke meget håb for fremtiden, indtil han møder en gruppe oprørere. EN NY OPRØRSFAMILIE Ezra render ind i en gruppe oprørere (Kanan Jarrus, Hera Syndulla, Zeb Orrelios, Sabine Wren og deres droide, Chopper), da han prøver at stjæle den samme last af imperiespeedere, som de er ved at stjæle. Efter at have entret deres skib, Ghost, for at ryste deres hale af TIE-jagere af sig, drager de ud på en mission for at befri nogle wookieefanger. Ezra lærer at stole på besætningen og bekymre sig om andre endda så meget, at han sætter sit eget liv på spil. Oprørerne bliver Ezras nye familie og giver hans liv fornyet, spændende mening. Undervejs får han andre, værdifulde venner, især Zare Leonis på Lothals Imperiale Akademi. JEDI-PADAWAN Kanan Jarrus genkender Ezras skarpe evne til at forudane hændelser og udføre ekstraordinære fysiske bedrifter. Da Ezra finder Kanans lyssværd og aktiverer hans jedi-holokron med Kraften, opfordrer Hera Kanan til at antage Ezra som sin padawan. Ezra viser lovende takter fra starten, men han er udisciplineret og uden tålmodighed, og det bekymrer Kanan, at Ezras evne til at manipulere Kraften er uregelmæssig og viser sig i stærke udbrud. Med Kanans hjælp lokaliserer Ezra et skjult jedi-tempel, hvor han konfronterer sin frygt, sine følelsesmæssige bånd og sin hævnlyst mod de, der var ansvarlige for hans forældres forsvinden. Han finder en kyberkrystal i templet og bygger sit eget, ukonventionelle lyssværd. Men Inkvisitoren lurer som en fortsat trussel. Et nyt liv Kanan tager imod Ezra som besætningsmedlem på Ghost og som sin nye jedi-padawan.

25 124 FIGURER OG SKABNINGER BARON VALON RUDOR MEDVIRKEN R ART Menneske HJEMPLANET Corulag TILKNYTNING Imperiet Baron Valon Rudor, dæknavn LS-607, er en højt dekoreret TIE-jagerpilot i Lothals imperieflåde. Han er kæphøj, selvoptaget og ulideligt arrogant. Ikke desto mindre er han forfulgt af uheld, hvilket gør ham stadig mere bitter. Hans konstante sammenstød med oprørerne ender altid galt. Første gang de mødes, skyder Ghost hans TIEjager ned, og da Ezra Bridger finder flyet, stjæler han Rudors hjelm og flyvegrej. Zeb Orrelios skiller også Rudor fra hans skib mere end én gang, og endelig saboteres hans chance for at flyve den sidste nye TIE Advanced på Imperiets Dag. MYLES GRINT MEDVIRKEN R ART Menneske HJEMPLANET Lothal TILKNYTNING Imperiet Tugtemester Myles Grint er en fåmælt mand, der lader sin størrelse intimidere folket på Lothal. Han følger kommandør Areskos udspil og tyranniserer både borgere og officerer af lavere rang. Heldigvis bidrager hans uduelighed til oprørernes succesfulde operationer på Lothal. Da guvernør Tarkin ankommer, beordrer han Inkvisitoren til at sætte en endegyldig stopper for Grints lange række af fejltrin. Ubehagelig adfærd Grint er altid parat til på opfordring at chikanere Lothals borgere og laverestående officerer. Du vil angre det! Nej du vil være død! VALON RUDOR De lokales undertrykker Grint smager på en joganfrugt, mens han og kommandør Aresko chikanerer en handlende på et af hovedstadens frie markeder. Imperieuniform Officersskiven på Areskos hat og det gradstegn, han bærer med stolthed på sit bryst, viser klart og tydeligt hans status og rang. CUMBERLAYNE ARESKO MEDVIRKEN R ART Menneske HJEMPLANET Lothal TILKNYTNING Imperiet Kommandør Cumberlayne Aresko er den egoistiske og hårdhjertede chef for de militære aktiviteter på Lothal. Sammen med tugtemester Grint fører han opsyn med det lokale imperieakademi og cere- Pligttro Aresko briefer agent Kallus om oprørernes tyveri af flere af Imperiets speedere og våbenpartier i hovedstaden. monierne på Imperiets Dag. Aresko overvurderer dog sin egen vigtighed. Han er ikke nær så klog, som han selv tror, og denne brist bidrager i sidste ende til hans fald. Han underretter først agent Kallus om oprørsaktiviteterne i hovedstaden, og da hans gentagne forsøg på at standse dem slår fejl, fremskynder Inkvisitoren hans afgang. IMPERIAL KAMPFØRER MEDVIRKEN R ART Menneske HJEMPLANET Diverse TILKNYTNING Imperiet Imperiets kamppiloter har modtaget grundig træning på akademiet, og stormtrooperne misunder dem deres ophøjede, afskærmede stillinger i velpansrede fartøjer. Disse lidt for selvsikre piloter skal kunne føre en lang række fartøjer, herunder speedere og troppetransporter. De kompetente førere bærer kropspanser, der beskytter dem imod mulig væbnet modstand. YOGAR LYSTE MEDVIRKEN R ART Menneske HJEMPLANET Garel TILKNYTNING Imperiet Dette er LRC-01. Jeg har pågrebet en borger mistænkt for forræderi. CUMBERLAYNE ARESKO Forsyningsmester Yogar Lyste er en ambitiøs, ung imperieofficer udstationeret på Lothal, hvor han fører tilsyn med import og eksport af varer samt regulering, vedligehold og distribution af produkter fra de lokale industrier, som Imperiet kontrollerer. Til tider fragter han også fanger. Hans arbejde forstyrres ustandselig af oprørerne, hvilket blot får ham til at gøre sig dobbelt umage.

Fare fra oven Ud over stormtrooperne har. Imperiet også udstationeret flådens TIE-jagere på Lothal. Her jagter de smuglere og urostiftere.

Fare fra oven Ud over stormtrooperne har. Imperiet også udstationeret flådens TIE-jagere på Lothal. Her jagter de smuglere og urostiftere. PLANETEN LOTHAL Den fredelige planet Lothal blev erobret af Imperiet for mange år siden. Imperiet udvandt planetens naturressourcer, forurenede jorden og byggede enorme våbenfabrikker, der forsyner Imperiets

Læs mere

Yoda. Yodas liv består ikke kun af hårdt arbejde og kamp. Han holder også af at lave mad og læse de nyeste Jedi-blade.

Yoda. Yodas liv består ikke kun af hårdt arbejde og kamp. Han holder også af at lave mad og læse de nyeste Jedi-blade. KUNDSKABENS VEJE De fleste Jedi-riddere bliver undervist og trænet af Yoda som børn, men kun få bliver valgt som hans officielle Padawanelever. I takt med at hans elever selv er blevet mestre og har undervist

Læs mere

Star Wars Smartboard.notebook. January 22, 2013. 20 og 33 år. Luke Skywalker. Sherlock Holmes. Simba. Bank Aqua forum. jan 6 18:57

Star Wars Smartboard.notebook. January 22, 2013. 20 og 33 år. Luke Skywalker. Sherlock Holmes. Simba. Bank Aqua forum. jan 6 18:57 Luke Skywalker 20 og 33 år Sherlock Holmes Simba 1983 Bank Aqua forum jan 6 18:57 1 Genretræk ved science fiction fortællinger: Foregår ofte i en opdigtet fremtid. Historier der bygger videre på den videnskab

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

figurleksikon Hannah Dolan skrevet af med bidrag af elizabeth dowsett, Shari Last og Victoria taylor

figurleksikon Hannah Dolan skrevet af med bidrag af elizabeth dowsett, Shari Last og Victoria taylor figurleksikon skrevet af Hannah Dolan med bidrag af elizabeth dowsett, Shari Last og Victoria taylor I II III IV V VI CW EU indledning Minifigurer gør LEGO Star Wars universet levende uanset om der er

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden (18) Lod og del Om gåden og kærligheden TEKST: FØRSTE KORINTHERBREV 13 DER ER to ting, man ikke skal tale for meget om: glæde og kærlighed. At tale om dem kunne udvande øjeblikket. For når glæde og kærlighed

Læs mere

OPRØRERNE. kanan jarrus. ezra bridger. zeb ORRELIOS. sabine wren. chopper (C1-10P) hera syndulla. Jedi og revolvermand med en skjult fortid.

OPRØRERNE. kanan jarrus. ezra bridger. zeb ORRELIOS. sabine wren. chopper (C1-10P) hera syndulla. Jedi og revolvermand med en skjult fortid. kanan jarrus OPRØRERNE ezra bridger En kvik, forældreløs enegænger, som har fundet sig en ny familile. Jedi og revolvermand med en skjult fortid. zeb ORRELIOS En muskuløs kriger, der kæmper for de svage.

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

SMÅ SCENER FRA STOR GALAKSE

SMÅ SCENER FRA STOR GALAKSE SMÅ SCENER FRA STOR GALAKSE EN V E S A L E H T I M Ä K I Til Aku SMÅ SCENER FRA STOR GALAKSE EN V E S A L E H T I M Ä K I INDHOLD INDLEDNING 6 TATOOINE 8 HOTH 58 ENDOR 122 BAG KULISSERNE 156 APPENDIKS

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH INDHOLD Indledning 6 General #1 34 Ninjago City 8 Garmadons robot 36 Lord Garmadon 10 Master Wu 38 Hajhæren 12 De voksnes visdomsord 40 Ninjastyrken 14 Skæbnebåden

Læs mere

Denne bog har lix 20.

Denne bog har lix 20. Denne bog har lix 20. Glæd dig til de næste DE SKJULTE DÆMONER-bøger: Bog 1: Den nye dobbeltgænger Bog 2: Dødens krystaller (er udkommet) flere bind under forberedelse NICOLE BOYLE RØDTNES Illustreret

Læs mere

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 1 13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 Åbningshilsen Efter højmessen sørger en af vore frivillige for kirkefrokost, så

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

Ild fortællingen - Fysisk Frihed

Ild fortællingen - Fysisk Frihed Ild fortællingen - Fysisk Frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Erobring og besættelse Tilfangetagelse og slaveri Oprør og væbnet modstand Magten slår tilbage

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet Jeg bruger personlighedstype-systemet Enneagrammet 2 som kilde til selvindsigt. Da jeg først hørte om dette personlighedstypesystem, tænkte jeg, at det ikke interesserede mig. Allerede på universitetet

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Tekster: Sl 27,1-5, Rom 3,19-22a, Matt 2,13-23

Tekster: Sl 27,1-5, Rom 3,19-22a, Matt 2,13-23 Tekster: Sl 27,1-5, Rom 3,19-22a, Matt 2,13-23 Salmer: 122 Den yndigste 117 En rose så jeg 114 Hjerte løft 125 Mit hjerte altid vanker (438 Hellig) Kun i Vejby 109.5-6 (Som natten aldrig) 103 Barn Jesus

Læs mere

Palmesøndag I 2017 Ølgod 9.00, Bejsnap

Palmesøndag I 2017 Ølgod 9.00, Bejsnap Æsler har ry for at være nogle stædige krabater. Man kan undre sig over, at det netop var et æsel, der skulle fragte Jesus ind i Jerusalem på denne dag, der ellers tegnede til at blive en festdag med pomp

Læs mere

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt.

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt. 1. søndag efter påske Brændkjær 408-300 - 54-249 -236, v. 5-6 218 Vi ved som regel, når vi har dummet os, når vi har begået en fejl. Vi har vel prøvet det alle sammen. Har prøvet at sige det, der ikke

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22.

3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22. 3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22. 1 Dagens tekst er hentet fra Jesu afskedstale den sidste aften, han er sammen med sine disciple inden sin tilfangetagelse, lidelse, død og opstandelse. Han forudsiger,

Læs mere

Bellisande: Prinsen er en ringere mand end dig. Frygter du ham?

Bellisande: Prinsen er en ringere mand end dig. Frygter du ham? Kopiside 8 Break 8 - Ridderløfte eller blodsbånd? Scene 1 - Anslag Roller: Fortæller, Bellisande, Oliver og Helgi Helgi huskede Belas ord om, at hævn binder mens tilgivelse sætter fri. Et dybt ønske om,

Læs mere

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Adrian. Mand, 35 år. Hvordan ser du din fremtid i TRUTH? (sæt et kryds. Scenariets anden del)

Adrian. Mand, 35 år. Hvordan ser du din fremtid i TRUTH? (sæt et kryds. Scenariets anden del) ROLLER I det følgende er de fem roller. Inden de uddeles, skal du som spilleder folde valgmulighederne til de to sidste akter (højre kolonne) ind. Du klipper ved den stiplede linje (ca. halvvejs er nok)

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

22.s.e.trin.B Matt 18,1-14 Salmer: Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig.

22.s.e.trin.B Matt 18,1-14 Salmer: Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig. 22.s.e.trin.B. 2016 Matt 18,1-14 Salmer: 750-289-593 52-423-31 Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig. Havde de ikke forstået noget som helst. Men det er jo såre

Læs mere

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda n I må aldrig forelske jer, sagde vores mor til os, da vi blev 13 år. Men jeg lyttede ikke. Jeg forelskede mig i Noah. Jeg troede ikke, det ville være farligt. Jeg ville bare være som

Læs mere

ARES Regelsæt. Vi forventer at alle læser hele regelsættet igennem, det er på 7 sider, så det burde være til at overkomme.

ARES Regelsæt. Vi forventer at alle læser hele regelsættet igennem, det er på 7 sider, så det burde være til at overkomme. ARES Regelsæt ARES er ikke tænkt som et regeltungt scenarie, men vi synes nu alligevel, at der skal være muligheder for kamp og lidt hurlumhej, så nedenstående vil dække det mest basale. Er der ting som

Læs mere

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Ideen med dilemmaspillet er at styrke elevernes refleksion over, hvilket ansvar og hvilke handlemuligheder man har, når man som borger, stat eller internationalt

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 Herre, lær mig at søge dit rige og din retfærdighed og giv mig så alt andet i tilgift. AMEN Ja, den er god med dig, Jesus! Sådan fristes

Læs mere

Som smed skal du bruge følgende ting for at kunne lave noget som helst:

Som smed skal du bruge følgende ting for at kunne lave noget som helst: Smedesættet v. 4.2 At være smed Det er meget simpelt at være smed. Dette hæfte giver dig overblik og hjælper dig med at huske hvad der kræves af en smed og hvilke muligheder han får til gengæld. Krav for

Læs mere

R2-D2 OG C-3PO ER ET HØJST UMAGE PAR:

R2-D2 OG C-3PO ER ET HØJST UMAGE PAR: r2-d2 OG c-3po HJÆLPENDE HÅND R2-D2 ledsager Padmé og Anakin på fragtskibet Jendirian Valley, hvor han henter madskåle fra serveringskøen uden at lade sig anfægte af kokkedroidens syrlige bemærkninger.

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner / s.i fasten 8. marts 2015 Dom kl Luk 11.

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner / s.i fasten 8. marts 2015 Dom kl Luk 11. Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner 747-336 - 448-292 / 69-208 - 217 3.s.i fasten 8. marts 2015 Dom kl.10.00 Luk 11.14-28 Vi er nu et godt stykke inde i den del af kirkeåret,

Læs mere

Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29

Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29 Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29 Jeg synes der er to spørgsmål, der uvægerligt melder sig i forbindelse med evangeliet, vi lige har

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst.

Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst. Epistel: 1. Korintherbrev 13 Evangelielæsning: Johannes 14, 1-7 Frygt ikke, kære folkevalgte. Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst. Derfor Danmark, frygt kun ikke, frygt er ej af kærlighed

Læs mere

Prædiken 7. s.e. Trinitatis

Prædiken 7. s.e. Trinitatis Prædiken 7. s.e. Trinitatis Salmer DDS 2: Lover den Herre DDS 401: Guds ord det er vort arvegods DDS 355: Gud har fra evighed givet sin søn // DDS 52: Du Herre Krist DDS 447: Herren strækker ud sin arm

Læs mere

BESÆTTELSE. Af Alice A. Bailey.

BESÆTTELSE. Af Alice A. Bailey. 1 BESÆTTELSE Af Alice A. Bailey www.visdomsnettet.dk 2 BESÆTTELSE af Alice A. Bailey Fra Breve om Okkult Meditation (Redigeret af Erik Ansvang) Årsagerne til besættelse I fremtiden må det menneske, der

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Præsenterer. En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0

Præsenterer. En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0 Præsenterer En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0 1 Indhold Grupper, racer og karakterer... 3 MENNESKE (samt Højlændere og Dværge)... 4 ELVER (Skovelver og højelver)...

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen!

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen! Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, men jeg foretrækker ørkenen! 17 Hmm Hvorfor det? Fordi den er ren! Det bliver ikke let at komme ind i Turban-fortet Det er

Læs mere

Indhold BYG DIT EGET EVENTYR. kapitel 3 Tatooine. kapitel 4 Cloud City. Kapitel 1 home one. kapitel 5 endor. Kapitel 2 hoth

Indhold BYG DIT EGET EVENTYR. kapitel 3 Tatooine. kapitel 4 Cloud City. Kapitel 1 home one. kapitel 5 endor. Kapitel 2 hoth BYG DIT EGET EVENTYR Indhold 2 Mød Zin Evalon 3 Zins Y-wing 4 Byggevejledning til din Y-wing 10 Byg dit eget eventyr 12 Byggeordbog 14 Velkommen til galaksen Kapitel 1 home one 18 Pilotens køje 20 Klar

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36. 04-12-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2016. Tekst. Lukas 21,25-36. Adventstiden er fyldt af forventning. At vente på noget fylder meget i vores liv. Vi er alle mennesker som lever med forventninger.

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 1 1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Det er forår og faste. Og 1.

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk Min Historie Denne bog tilhører Hvem er jeg? Din identitet har at gøre med den måde, du opfatter dig selv på hvem du selv synes, du er. Den er de kendetegn, der afgrænser netop dig fra alle andre. Du kan

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt.

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt. 1 Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker Om jeg så tælles blandt de i klogeste i vores samfund, har indsigt i jura og økonomi, kender kunst og kultur og forstår svære

Læs mere

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 1 4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 Åbningshilsen Den sidste søndag inden jul. Fire lys tændt, fylde, klar. Ja, og risengrød

Læs mere

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II I dag har vi et dejligt solskinsvejr, og det nyder vi i fulde drag, for det er småt med lyset for tiden. Mørket har magten uden for i disse dage. Det er mørkt når vi står op, og det begynder allerede at

Læs mere

Nu! Den mest ambitiøse og mægtige af fyrsterne er uden tvivl den skrupelløse prins Dheluu...

Nu! Den mest ambitiøse og mægtige af fyrsterne er uden tvivl den skrupelløse prins Dheluu... Meirrion, galaksens hovedstad og handelscentrum, er nu overtaget af Trebanden bestående af førende handelsfyrster... Herfra kontrolleres tilværelsen for milliarder af intelligensvæsner... Den mest ambitiøse

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Sådan takles frygt og bekymringer

Sådan takles frygt og bekymringer Sådan takles frygt og bekymringer Frygt og bekymringer for reelle farer er med til at sikre vores overlevelse. Men ofte kommer det, vi frygter slet ikke til at ske, og så har bekymringerne været helt unødig

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder:

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder: SIPP-118 Spørgeskema om Personlighed Navn: Dato: Alder: Bemærk Spørgeskemaet angår de sidste 3 måneder. Det er din egen opfattelse, der gælder, ikke andres. Det er vigtigt at læse spørgsmålene grundigt,

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Bilag 9. Styrkekort til brug i vejledning af unge og voksne, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsesverdenen

Bilag 9. Styrkekort til brug i vejledning af unge og voksne, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsesverdenen Bilag 9. Styrkekort til brug i vejledning af unge og voksne, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsesverdenen Videbegær Du elsker at lære nyt, ikke fordi du skal, men fordi du har lyst. Du kan

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus (Matt. 2, 13-23) Bøn: Vor Gud og far Vis os håbet og frelsen midt i verdens grusomheder.

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus (Matt. 2, 13-23) Bøn: Vor Gud og far Vis os håbet og frelsen midt i verdens grusomheder. Julesøndag II 31. december 2017 Sundkirken 10 Salmer: 125 Mit hjerte altid vanker 336 Vor Gud han er så fast 117 En rose så jeg 652 Vor Herre til dig må jeg ty 102 Et lidet barn 712 Vær velkommen Dette

Læs mere

10 E N T O R N I K Ø D E T

10 E N T O R N I K Ø D E T Forord Lige fra det første afsnit i indledningen til denne bog har jeg kunnet identificere mig med dens formål: at tilbyde mennesker styrke og håb gennem svar på nogle af livets sværeste spørgsmål. Jeg

Læs mere

Hroar og Helge resume. et vikingespil af Ole Zester og Anne-Marie Jørgensen

Hroar og Helge resume. et vikingespil af Ole Zester og Anne-Marie Jørgensen 1 Hroar og Helge resume et vikingespil af Ole Zester og Anne-Marie Jørgensen 2 Prolog En flok voksne og børn flygter i skoven. De fleste indhentes og fanges af troldfolk dog slipper enkelte børn væk. Børnene

Læs mere

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb.

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 1 Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 749 I østen stiger solen op 448 fyldt af glæde 396 Min mund og mit hjerte 443 Op til Guds hus vi gå Knud Jeppesen 468 v. 45 af O Jesus på din

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56.

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Opstandelsen lyser på langfredag, det var den korsfæstede som opstod. I lyset fra påskemorgen får langfredag sin betydning.

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 10,32-39

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 10,32-39 1 Anden juledag, Sankt Stefans dag I. Sct. Pauls kirke 26. december 2015 kl. 10.00. Salmer:123/434/102/122//124/439/112/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /129 Åbningshilsen Festen for Undernes

Læs mere

Indre mand / Indre kvinde

Indre mand / Indre kvinde Indre mand / Indre kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

730 Vi pløjed. 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os. 729 Nu falmer skoven. 277 Som korn. 728 Du gav mig

730 Vi pløjed. 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os. 729 Nu falmer skoven. 277 Som korn. 728 Du gav mig 730 Vi pløjed 17 Almægtige og kære Gud (evt. forkortet) 29 Spænd over os 729 Nu falmer skoven 277 Som korn 728 Du gav mig Vi er taget i skoven for at holde takkegudstjeneste over den høst, der nu er i

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14 Salmer: Lem Kirke kl 9.00 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Rødding Sognehus kl 10.30 739 Rind nu op

Læs mere

Søndag seksagesima 2015 Hurup

Søndag seksagesima 2015 Hurup Søndag seksagesima 2015 Hurup Markus 4, 1-20 Herre, lær mig at lytte til det, du vil med mig, og gør mig fri af det, som binder mig til mit eget. AMEN Moar! kaldte den ene af drengene. Mor var ude i køkkenet.

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Denne bog har lix 20.

Denne bog har lix 20. Denne bog har lix 20. Glæd dig til de næste DE SKJULTE DÆMONER-bøger: Bog 1: Den nye dobbeltgænger Bog 2: Dødens krystaller (er udkommet) flere bind under forberedelse NICOLE BOYLE RØDTNES Illustreret

Læs mere

Studie. Døden & opstandelsen

Studie. Døden & opstandelsen Studie 13 Døden & opstandelsen 73 Åbningshistorie Et gammelt mundheld om faldskærmsudspring siger, at det er ikke faldet, der slår dig ihjel, det er jorden. Døden er noget, de færreste mennesker glæder

Læs mere