ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET"

Transkript

1 ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET

2 Hvad er MOBILITET Mobilitet er mere end rejsen fra a til b. Mobilitet handler ikke kun om afstanden fra a til b Uden god mobilitet hænger det moderne liv dårligt sammen. I dag ligger uddannelsesinstitutionerne ofte samlet. Det kan betyde lange afstande mellem hjem og uddannelse.

3 MOBILITET kollektiv trafik Mobilitet og den kollektive trafik. Der er særlige udfordringer for den kollektive trafik i de tyndt befolkede områder. Færre kunder i bussen gør det relativt dyrt for kommuner og regioner, at tilbyde buslinjer der opfylder alles behov Det bestemt ikke er usædvanligt, at nogle unge bruger flere timer om dagen på at komme til og fra deres uddannelse. Det kan have betydning for både fravalg af og frafald fra ungdomsuddannelserne. Behov for nye og anderledes mobilitetsløsninger.

4 PLANLÆGNING TEKNOLOGI ADFÆRD Mobilitet er et tværfagligt begreb, der knytter sig til en række forskellige emner. Mobilitet handler om PLANLÆGNING. Byerne planlægges forskelligt og der kan være meget store lokale forskelle på, hvor nemt det er at komme rundt. Mange byer i Danmark i høj grad er planlagt omkring bilen som transportmiddel.

5 PLANLÆGNING TEKNOLOGI ADFÆRD Mobilitet handler om TEKNOLOGI. Den teknologiske udvikling har en enorm indflydelse på vores mobilitet: Bilen har gjort det nemmere for os at transportere os langt i hverdagen. Den digitale udvikling har gjort det mere enkelt at planlægge rejser og koordinere samkørsel Dronetaxaer, selvkørende-busser eller noget helt tredje? Fremtidens teknologiske muligheder er mange.

6 PLANLÆGNING TEKNOLOGI ADFÆRD Mobilitet handler om ADFÆRD. Vores adfærd hvordan vi handler, og hvad vi gør har stor betydning og hænger bl.a. sammen med: Vaner (sådan plejer jeg at gøre). Vores muligheder og af vores færdigheder Vores viden, fx information fra kampagner og skiltning

7 PLANLÆGNING TEKNOLOGI ADFÆRD KLIMA

8 KLIMA Mobilitet handler om KLIMA. Klima og miljø er på mange måder et tværgående emne i de tre ovenstående temaer. Med mindre vi går, cykler, skater eller ruller på rulleskøjter, så belaster vi miljøet med vores transport pga. CO₂-udledning. Transporterer vi os flere sammen i fx en bus, er belastningen mindre. Flere cykelstier og gangstier giver bedre muligheder for at transportere os klimavenligt. Teknologien giver os mulighed for at planlægge samkørsel Måske kan viden om, at vi skal passe på vores miljø, være med til at, vi gør vores transportadfærd mere bæredygtigt.

9 Læringsforløbet som en design- og innovationsproces TEMA 6 - LÆR Præsentation: Sælg idéen Når vi laver en prototype, forsøger vi at afprøve en tese: Vi har identificeret et problem og udviklet et bud på en løsning. Det kun meget sjældent, at en idé og protype virker første gang. Vi bruger altså processen som en måde at lære på. De fleste designere gentager processen mange, før de når i mål. TEMA 5 - TILPAS Realisering: Tilpas idéen I innovations- og designprocesser er det vigtigt, at designeren hele tiden bliver klogere og tilpasser sit produkt, når det er testet. TEMA 4 - TEST Inspiration & Feedback: Idéen ud i virkeligheden Med vores prototyper har vi mulighed for at teste vores idéer på enten de personer, der udgør målgruppen for vores idé, eksperter, som kan kvalificere vores idé eller for en virksomhed eller organisation, som er ansvarlig for rammerne om vores idé. BRUGER TEMA 1 - OPDAG Kortlægning: Mobilitet i hverdagen Her opdager vi det felt, som vi skal arbejde med. Kortlægningen bruges som metode til at stille skarpt på vores vaner. Vi går nysgerrigt til begrebet mobilitet og bliver klogere på de mange forskellige nuancer, som begrebet indeholder. TEMA 2 - DESIGN Idéudvikling: Find en kerneværdi Vi begynder at designe mange forskellige mulige løsninger på de udfordringer, vi har identificeret i forrige fase. Processen er stadig meget åben, hvorfor det er vigtigt at holde fast i flere mulige løsninger og nysgerrigheden generelt. TEMA 3 - BYG Problemløsning: Lav en prototype Nu skal idéerne konkretiseres ved, at vi bygger dem som prototyper. En prototype er en materialisering eller et produkt af vores idé. Når vi laver prototypen, vil idéen ofte blive videreudviklet.

10 Mere om MOBILITET på

11 TEMA 1 Kortlægning: Mobilitet i hverdagen Formålet er at få en forståelse af begrebet mobilitet. Det får vi ved at synliggøre det, vi bare gør, når vi bevæger og transporterer os, og som vi måske ikke tænker over i vores hverdag.

12 TEMA 1: Kortlægning: Mobilitet i hverdagen Timens forløb: 1. For at forstå begrebet mobilitet skal I tegne et individuelt kort over jeres daglige ruter og de steder, I skal til og fra: Øvelse: Mobilitetskort. 2. Ud fra jeres kortlægning skal vi efterfølgende lave en brainstorm i plenum, hvor I først vurderer, hvad der fungerer dårligt, dernæst hvad der fungerer godt ved den måde, I hver især transporterer og bevæger jer rundt på: Øvelse: Skraldespand & Skattekiste.

13 ØVELSE MOBILITETSKORT Hvordan bevæger du dig i din hverdag - fx mellem skole og hjem? Og er det med tog, bus, cykel eller et helt fjerde transportmiddel? Hvordan kommer du fra dine venner til dine fritidsaktiviteter? Husk, at der ikke er én korrekt møde at kortlægge jeres mobilitet på. Guide: Det kan være en hjælp først og fremmest at indtegne de steder, du bevæger dig i mellem på en typisk hverdag. Derefter kan du indtegne, hvilke transportmidler du benytter, hvor lang tid det tager, hvilke oplevelser du har undervejs osv.

14 ØVELSE Skraldespand Hvad er det allerværste ved transport og ventetid?

15 ØVELSE Skattekiste Hvilke gode oplevelser forbinder I med transport og ventetid?

16 TEMA 1 OPSAMLING Vi har arbejdet med begreberne hverdagsliv og mobilitet, og fundet ud af, at: mobilitet er mere end at flytte sig fra A B mobilitet er afgørende for mange aspekter af vores hverdagsliv fx muligheden for at gå til fritidsaktiviteter og vores deltagelse i sociale sammenhænge. mobilitet handler også om, hvordan vi oplever at transportere os. vores gode og dårlige oplevelser er afsæt for at udvikle nye (innovative) idéer.

17 TEMA 2 Idéudvikling: Find en kerneværdi Formålet med tema 2 er, at I på baggrund af sidste temas problemindkredsning skal formulere, hvad den/de gode løsninger på udfordringerne kan være. Vi går altså i gang med at idégenerere, og her skal vi bruge en klar problemformulering!

18 TEMA 2: Idéudvikling: Find en kerneværdi En masse forskellige gode og dårlige ting ved ventetid og transport er kom på bordet i tema 1. Nu skal de mange inputs sorteres. Timens forløb: 1. Som afsæt for idéudviklingen skal I i grupper arbejde med en prioriteringsøvelse Øvelse: Mobilitetshjul. 2. Temagangen har også fokus på udvikling. Denne øvelse udfordrer jer til at medtage nye perspektiver i jeres idéudviklingsproces: Øvelse: Idérebus. 3. Som afrunding på temagangen, skal I blive helt klar over, hvilket problem I vil løse: Øvelse: Problemformulering.

19 ØVELSE Mobilitetshjul Reflektér over og prioritér, hvad der er de bedste og de dårligste ting ved jeres transport. Denne refleksion foregår først individuelt og dernæst i fællesskab i jeres gruppe. Afslutningsvis udfylder I Mobilitetshjulet.

20 ØVELSE Idé-rebus Træk fire inspirationsbilleder. Lav forskellige kombinationer mellem billederne, og kæd dem sammen med det problemfelt, I arbejder med. Eksempel: Billede 1 (cykel) + Billede 2 (en kop kaffe) = Cykel-kaffe. Cafécykel. Hvilke associationer giver det? Prøv at skifte et af billederne ud. Tal om, hvad den nye sammensætning giver af associationer. Prøv alle kombinationerne af, og notér i feltet under billederne, hvad I finder frem til. Formulér en kerneværdi.

21 ØVELSE Problemformulering I skal nu formulere et problem eller en udfordring og jeres bud på en løsning ( = jeres idé) med afsæt i kortlægningen, idé-rebus-øvelsen og den kerneværdi, som I formulerede i tema 2. Det største problem er, at Fordi Besvar spørgsmålene for at formulere jeres idé som en undersøgende problemformulering. Formulér en kerneværdi. Det vil vi løse ved at

22 TEMA 2 OPSAMLING Vi har taget første skridt i idéudviklingen. Det har vi gjort ved at: sortere og prioritere gode og dårlige aspekter ved ventetid og transport. udvide vores billede af mulige idéer gennem billedsammensætningen i Idérebus-øvelsen. præcisere, hvilket problem vi ønsker at løse gennem formuleringen af en skarp problemformulering.

23 TEMA 3 Problemløsning: Lav en prototype Formålet med denne times arbejde er, at I igangsætter arbejdet med at give jeres idéer form eller koncept altså hvilken (prototype) jeres løsning skal udformes som. Senere skal I ud og teste jeres løsninger, men i denne time er fokus på, at udvikle og bygge jeres løsning i dens første version.

24 TEMA 3: Problemløsning: Lav en prototype Timens forløb: 1. I skal arbejde med prototypeudviklingen ud fra en enkelt øvelse: Øvelse: Prototypeøvelse.

25 ØVELSE Prototype-udvikling En prototype er en testversion af en idé eller et produkt. Vælg et format, og giv jeres idé form. PROTOTYPE-OVERSIGT I kan vælge at lave følgende prototyper: En fysisk model En app eller en anden digital løsning En filmproduktion (video) En lydproduktion (podcast) En billedproduktion (fotoreportage) En kampagne- eller event (strategi for et lanceringseller formidlingskoncept) En artikelserie Eller: Find på jeres helt egen prototype (wildcard)

26 TEMA 3 OPSAMLING Vi har taget hul på formuleringen af en løsning. Det har vi gjort ved at: lave vores første prototyper. vi har muligvis allerede opdaget elementer ved vores idé, som skal tilpasses?

27 TEMA 4 Inspiration & Feedback: Idéen ud i virkeligheden Formål med dette tema er at teste jeres idéer og få flere gode argumenter på banen i forhold til, hvorfor jeres løsning er god og ikke mindst at udvikle og justere den, så løsningen bliver endnu bedre.

28 TEMA 4: Inspiration & Feedback: Idéen ud i virkeligheden I tema 4 skal vi arbejde med at teste løsningerne og indsamle viden, så løsningerne kan blive endnu bedre: Det handler både om at definere målgruppen/- grupperne, om at finde ud af, om der reelt er efterspørgsel på løsningerne og om at undersøge virkeligheden kvalitativt, kvantitativt eller begge dele. Timens forløb: 1. Ud og test idéen i virkeligheden: Øvelse: Informationsindsamling og idéafprøvning

29 ØVELSE Informationsindsamling og idéafprøvning Kvalificér idéen ved at samle information, fx: er der allerede en lignende idé på markedet? (Og kan I lære af denne) kan I finde relevant, ny viden online? tag kontakt til eksperter, som I kan spørge til råds. observer eller interview brugernes oplevelser.

30 TEMA 4 OPSAMLING Refleksionsspørgsmål: Hvilken feedback har I fået? Hvilken ny viden har I fået? Hvordan vil I nu tilpasse jeres idé?

31 TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen Formålet med denne temagang er, at se på, hvor let en idé kan implementeres. Og desuden at dykke ned i, hvad forhold som eksempelvis økonomi og målgruppe betyder for jeres løsninger.

32 TEMA 5: Realisering: Tilpas idéen Mange gode idéer kan tage lang tid at realisere og kan virke omkostningstunge at sætte i verden. Men det handler ikke altid om, at en idé eller løsning skal implementeres i fuld skala fra første dag. Timens forløb: 1. Undersøg om idéen har den rigtige målgruppe: Øvelse: Perspektivkort 2. Hvordan kan de store idéer gøres mere håndgribelige?: Øvelse: Ekspres realisering. 3. Samtidig vil vi fortsat gerne undersøge holdbarheden af vores idé. Vi kigger derfor på, hvilken indflydelse den vil have i praksis og på, hvorvidt idéen er mulig at realisere: Øvelse: Indflydelse og Realiserbarhed.

33 ØVELSE Perspektivkort I skal nu zoome lidt ud og prøve at se jeres idé fra andres perspektiv. Perspektivkortene repræsenterer forskellige aktører altså personer, som har forskellige prioriteter og behov i kraft af deres faglige baggrund eller interesse.

34 ØVELSE? Ekspres-realisering JERES IDÉ SKAL REALISERES I MORGEN HVAD GØR I? Hvilke kompromisser kan I indgå - og stadig holde fast i jeres kerneværdi? Hvem skal I kontakte for at få idéen realiseret? Hvilke tilladelser vil det kræve? Hvilke aktører kan være med til at hjælpe og skabe hurtige resultater? Pitch ekspresrealiseringsplanen for en anden gruppe Giv hinanden feedback

35 ØVELSE Indflydelse og realisérbarhed Pitch jeres prototype-idé for en anden gruppe. Vurdér jeres løsninger ud fra modellen over Indflydelse og Realiserbarhed. Placér idéerne på modellen, og tag stilling til, hvordan I tilpasse ideen så den nærmer sig feltet, hvor idéen får mest mulig indflydelse og samtidig er nemmest at realisere

36 TEMA 5 OPSAMLING Med denne undervisningsgang har formålet været at blive klogere på holdbarheden af vores idé. Notér 1-2 ændringer eller tilpasninger, som er kommet frem, efter I har vurderet idéens indflydelse og realiserbarhed.

37 TEMA 6 Præsentation: Sælg idéen Formålet med dette tema er, at I lærer at formidle jeres idé bedst muligt. Når I præsenterer vurderes I af et viden og nye perspektiver, mens I har udviklet jeres mobilitetsløsninger - og så handler det selvfølgelig om, at I lærer at bruge den korte tid, I har, bedst muligt.

38 TEMA 6: Præsentation: Sælg idéen Timens forløb: 1. Første del af forløbet handler om kort, præcist og fængende at præsentere sin idé: Øvelse: Pitch 2. Næste del af undervisningen er en lidt længere (maksimalt 5 minutter) præsentation fra de enkelte grupper: Øvelse: Præsentationsrunde og Vurdering.

39 ØVELSE Pitch At pitche er at lave en kort præsentation En elevatortale af din idé med de vigtigste pointer. Varighed: sekunder. I skal forklare hvad jeres idé handler om, hvilket problem den løser, og hvilken værdi den tilfører din målgruppe. HUSK at svare på: Hvad er idéen, og hvordan fungerer den? Hvilket problem løser idéen? For hvem løser idéen et problem?

40 ØVELSE PRÆSENTATIONSRUNDE OG VURDERING Præsentationen skal: vare max fem minutter uddybe og præcisere jeres løsning Jeres idé vil blive bedømt efter disse kriterier: o Formgivning: Idéen skal præsenteres med udgangspunkt i jeres prototype. I skal kunne redegøre for, hvordan prototypen er med til at illustrere idéen. o Præsentation: Idéen skal præsenteres på en inspirerende måde, så dommerne forstår, hvad den handler om, og hvordan den løser en aktuel udfordring. o Værdi: Idéen skal skabe en positiv ændring for den målgruppe, som idéen henvender sig til gerne på en nyskabende og kreativ måde

41 ØVELSE

42 TEMA 6 OPSAMLING Når designere eller udviklere i virksomheder er nået til dette punkt i deres udviklingsproces, så starter de forfra. Det hedder, at man foretager en ITERATION. Når idéen er klar, står designeren ligesom I har gjort i jeres præsentation og skal sælge sin idé. Det er et skridt i designprocessen, som er afgørende for, om vores idéer kan blive til virkelighed. Fik I solgt jeres idé?.

43 Hvad har vi lært om MOBILITET? Ordret mobilitet stammer fra den latinske betegnelse mobilitas, som betyder bevægelighed. Bevægeligheden i vores hverdag påvirkes af, hvordan vi PLANLÆGGER vores byer fx i form af infrastruktur. Hvordan vi bevæger os er også et spørgsmål om holdninger og vaner, dvs. mobilitet er et spørgsmål om ADFÆRD. I dag skal bevægelighed ikke kun forstås som noget fysisk. Ud over at tænke mobilitet som en konkret rejse fra a til b dækker ordret også over den bevægelighed, som sker på internettet. På den måde har TEKNOLOGI en stor betydning for mobiliteten.?

44 Mere om MOBILITET på

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET Hvad er MOBILITET Mobilitet er mere end rejsen fra a til b. Mobilitet handler ikke kun om afstanden fra a til b Uden god mobilitet hænger det moderne liv dårligt sammen.

Læs mere

ET LYNFORLØB OM MOBILITET

ET LYNFORLØB OM MOBILITET ET LYNFORLØB OM MOBILITET Øvelsesoversigt De første 5 øvelser kræver lidt mere end 1 time og alle 6 øvelser kan arbejdes med på 1½ time 1. Mobilitetskort (10. min) 2. Skraldespand og skattekiste (15-20

Læs mere

FORSLAG TIL LYNFORLØB:

FORSLAG TIL LYNFORLØB: FORSLAG TIL LYNFORLØB: Mobilitet er mere end rejsen fra a til b. Mobilitet handler ikke kun om at tilbagelægge afstanden fra a til b. Det handler om, hvilke muligheder den enkelte har for at bevæge sig,

Læs mere

Byt nu perspektivkort med den anden gruppe, så I nu skal besvare spørgsmålene ud fra to nye person-typer.

Byt nu perspektivkort med den anden gruppe, så I nu skal besvare spørgsmålene ud fra to nye person-typer. ØVELSESSSKORT 15 min PERSPEKTIVKORT Vejledning: Perspektivkortene repræsenterer forskellige aktører altså personer, som har forskellige interesser, prioriteter og behov i kraft af deres faglige baggrund

Læs mere

UNGE VISER VEJ ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET

UNGE VISER VEJ ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET Lærervejledning 1/4 UNGE VISER VEJ ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET MOBILITET: EN RELEVANT, AKTUEL PROBLEMSTILLING Unge Viser Vej tilbyder en relevant problemstilling, som undervisningen kan tage udgangspunkt

Læs mere

ØVELSESSSKORT PROTOTYPEUDVIKLING

ØVELSESSSKORT PROTOTYPEUDVIKLING ØVELSESSSKORT 45+ min PROTOTYPEUDVIKLING VEJLEDNING: I skal nu bruge jeres første udkast til jeres problemformulering (fra tema 2) og finde frem til, hvilken prototype I vil lave som en del af jeres samlede

Læs mere

Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø

Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø Indhold: Hvorfor en innovationsmodel?...3 Hvordan definerer vi innovation i Furesø?...3 Principper for innovation...3 Innovationsmodellen

Læs mere

Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i.

Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i. INDSAMLE VIDENSTAFET Hvor kan vi finde viden om emnet? Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i. Øvelse i plenum: Hvad ønsker vi at vide? Hvilke

Læs mere

OPGAVE 1 X min LEDER

OPGAVE 1 X min LEDER OPGAVE 1 X min LEDER Marts 2018 1 BLIV INSPIRERET (X min - individuelt) Hvad vil du gerne opnå med arbejdsfællesskab? Inden du påbegynder arbejdet med arbejdsfællesskaber, kan du med fordel lade dig inspirere.

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017

Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017 Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017 Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Indhold til konceptbeskrivelse af ideen: Skriftstørrelse 12 Max

Læs mere

Oplevelsesbaseret innovation

Oplevelsesbaseret innovation Oplevelsesbaseret innovation I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser oplevelser som fremtidens konkurrenceparameter i fødevarebranchen

Læs mere

- din ultimative guide med 9 trin til brugbare løsninger på dagligdags udfordringer

- din ultimative guide med 9 trin til brugbare løsninger på dagligdags udfordringer IDEUDVIKLING - din ultimative guide med 9 trin til brugbare løsninger på dagligdags udfordringer Hvor mange af de idéer I fik på sidste møde med ideudvikling på agendaen, har I med succes ført ud i livet?

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

MaaS SPRINT. Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø i samarbejde med Center for Innovation i Aarhus.

MaaS SPRINT. Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø i samarbejde med Center for Innovation i Aarhus. MaaS SPRINT Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø i samarbejde med Center for Innovation i Aarhus. Dokumentation af sprint proces og resultat 15.-19. januar 2018 Index Udfordring Metode Dokumentation

Læs mere

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops.

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops. FASE 4: IDÉ I skal nu bruge jeres viden fra opdagelsesrejsen og tematiseringen som brændstof til at få nye ideer, der giver jer svaret på jeres innovationsspørgsmål. I de foregående faser fik I med stor

Læs mere

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår.

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår. FASE 1: FOKUS Når innovationsforløbet er forankret, er I klar til at gå i gang. Det første vigtige skridt er at beslutte, hvad I konkret vil arbejde med i innovationsforløbet. I fokuseringen undersøger

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 27 år Cand.scient. i nanoscience (2016), Science and Technology,

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber De regionale mesterskaber for studerende på korte og mellemlange videregående uddannelser sætter fokus på de studerendes evne til at handle på en forretningsidé

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

2. partnerskabsmøde fredag d. 29. november

2. partnerskabsmøde fredag d. 29. november 1 Rammeprogram Tid Tema 10.00 Velkomst til 2. møde i partnerskabet for Projekt Månegris, v. enhedschef Anders Klöcker, NaturErhvervstyrelsen. Hvad er der sket siden sidste partnerskabsmøde, hvor er vi

Læs mere

Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier:

Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Konceptbeskrivelsen uploades som en samlet PDF, via MIN SIDE. Krav: Skriftstørrelse 12 Max 3 sider á 2400 tegn i alt 7200

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag INSTRUKTION Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære gymnasielærere Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som lærerteam eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b

I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser Fremtidens konkurrenceparameter i turisme-erhvervet Mange taler om kundeoplevelsen som et

Læs mere

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører:

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører: Ledelse af borger og patientforløb på tværs af sektorer Et lederudviklingsforløb for ledere i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og ved Aarhus Universitetshospital Hold 1, 2014 LOGBOG Denne logbog tilhører:

Læs mere

Modulbeskrivelse til Adfærdsforandring i praksis MasterClass fra Operate og Altinget

Modulbeskrivelse til Adfærdsforandring i praksis MasterClass fra Operate og Altinget Modulbeskrivelse til Adfærdsforandring i praksis MasterClass fra Operate og Altinget Overordnet om undervisningsforløbet Teori og litteratur Fokus for kurset er, at det er praksisorienteret. Vi anvender

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

Procesværktøj om trivsel

Procesværktøj om trivsel Procesværktøj om trivsel www.samarbejdefortrivsel.dk Procesværktøj om trivsel Introduktion Det kan styrke dagtilbuds arbejde med børns trivsel, hvis I som personalegruppe, legestuegruppe eller bestyrelse

Læs mere

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING AFKLAR: FORMÅL OG KRAV PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING Forventningsafstem med samarbejdspartnere og ledelse om, hvad der er formålet med din evaluering. Skriv 1 ved det primære formål, 2 ved det

Læs mere

I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen.

I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen. FASE 5: TEST I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen. I skal udvikle en model - en såkaldt prototype eller prøvehandling som viser, hvordan I mener, jeres idé ser ud, når den

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

SKAB IDÉER. Et spil om lokalt iværksætteri

SKAB IDÉER. Et spil om lokalt iværksætteri SKAB IDÉER Et spil om lokalt iværksætteri SPILMANUAL FOR DIG, DER SÆTTER SPILLET I GANG GENERELT Spillet består af en spilmanual, en spilleplade og 13 øvelseskort. Derudover har du denne spilmanual, som

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Kvalificér idéen OPGAVEBOG TIL IDÉEJER GEVINSTREALISERING I KØBENHAVNS KOMMUNE MIN IDÉ

Kvalificér idéen OPGAVEBOG TIL IDÉEJER GEVINSTREALISERING I KØBENHAVNS KOMMUNE MIN IDÉ Kvalificér idéen OPGAVEBOG TIL IDÉEJER GEVINSTREALISERING I KØBENHAVNS KOMMUNE MIN IDÉ TITEL: HVAD? HVORDAN? HVORFOR? Gevinstspillet hjælper udvikling og drift med at samarbejde om at kvalificere projektidéen.

Læs mere

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014 UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014 PROGRAM Velkomst og dagens program Elevatorpitch præsentation Fra idé til realisering, del 1 - oplæg Projektskabelon, del

Læs mere

SKOLE-HJEM-SAMARBEJDE

SKOLE-HJEM-SAMARBEJDE SKOLE-HJEM-SAMARBEJDE Udviklingsredskab Kære lærere og pædagoger Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen med vidensnotatet om skole-hjem-samarbejde,

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

TESTKORT. Efterspørgsel

TESTKORT. Efterspørgsel TESTKORT Efterspørgsel TEST EFTERSPØRGSEL Simuleret salg Kan vi sælge produktet eller servicen, før vi i virkeligheden har den? Hvad går testen ud på? Skab illusionen om et produkt eller en service, for

Læs mere

OVERGANGE MELLEM GRUNDSKOLE OG UNGDOMSUDDANNELSE

OVERGANGE MELLEM GRUNDSKOLE OG UNGDOMSUDDANNELSE OVERGANGE MELLEM GRUNDSKOLE OG UNGDOMSUDDANNELSE Udviklingsredskab Grundskole og ungdommens uddannelsesvejledning Dette udviklingsredskab er henvendt til jer, der varetager opgaver i forbindelse med elevernes

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

KERNEOPGAVEN I CENTRUM

KERNEOPGAVEN I CENTRUM SPILLEVEJLEDNING KERNEOPGAVEN I CENTRUM 11 opgaver til opbygning af fælles forståelse af arbejdspladsens kerneopgave og målsætninger Social Kapital på Spil OVERBLIK OVER SPILLET Varighed: 10-12 uger MISSION

Læs mere

Kollegabaseret observation og feedback

Kollegabaseret observation og feedback Udviklet og afprøvet i Holstebro Kommune Kollegabaseret observation og feedback Kollegabaseret observation og feedback er et redskab til at kvalificere pædagogisk praksis via reflekterende samtaler med

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH Akademisk Idégenrering Akademisk projekt Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback Præsentation Læge i børne- og ungepsykiatrien Laver aktuelt PhD om tilknytnings

Læs mere

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Camp - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Introduktion Dette undervisningsforløb er tilrettelagt til at vare seks timer, hvilket gør det anvendeligt til fagdage eller lignende, hvor eleverne skal

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Den anerkendende opfølgningsproces Pernille Lundtoft og Morten Bisgaard Ennova A/S Agenda 1 Introduktion (10:10 10:30) Lidt om anerkendende tilgang 2 ERFA og

Læs mere

VELKOMMEN TIL DESIGN THINKING-WORKSHOP

VELKOMMEN TIL DESIGN THINKING-WORKSHOP VELKOMMEN TIL DESIGN THINKING-WORKSHOP MÅL FOR WORKSHOPPEN Hvad kommer vi til at lære? Hvad kommer vi ikke til? TALK LESS DO MORE! 1 Et bibliotek for mennesker Maker ikke bøger! 3 For at være innovativ

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

Coding Class Cph. - guide til samarbejdet med folkeskoler i Københavns kommune

Coding Class Cph. - guide til samarbejdet med folkeskoler i Københavns kommune Coding Class Cph - guide til samarbejdet med folkeskoler i Københavns kommune Hvad er jeres rolle? Jeres primære rolle er at agere sparringspartnere og inspiratorer til elevernes digitale innovation. Dvs.

Læs mere

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse Elevnøgler - inspiration til elevindragelse Kompetencerne i elevsprog At arbejde med det 21. århundredes kompetencer med eleverne er ikke en nødvendighed. Man kan sagtens planlægge undervisning og læringsaktiviter

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære team i grundskolen Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

Designtænkning og Digital fabrikation

Designtænkning og Digital fabrikation Lærervejledning Designtænkning og Digital fabrikation Et undervisningsforløb om e waste (elektronisk affald) Kilde: http://i.vimeocdn.com/video/444057970_1280x720.jpg (cc) Klassetrin: 7. 9. klasse Fag:

Læs mere

Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017

Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017 Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017 Hvad er Innovation PÅ TVÆRS i UCL? Innovation PÅ TVÆRS (IPT) er et tre ugers forløb, hvor der alle dage arbejdes med et innovationsprojekt. Innovation PÅ

Læs mere

Designprocessen. Alle faserne gennemgår som udgangspunkt tre forskellige tilstande med det formål at kunne konkludere og levere til næste fase.

Designprocessen. Alle faserne gennemgår som udgangspunkt tre forskellige tilstande med det formål at kunne konkludere og levere til næste fase. Designprocessen Designprocessen består af forskellige faser, som hver især kan ses på de følgende sider. Procesmodellen skal ikke forstås som en vandfaldsmodel, men derimod mere cirkulær, hvor man kan

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

Guide til klasseobservationer

Guide til klasseobservationer Guide til klasseobservationer Indhold Guide til klasseobservationer... 1 Formål... 2 Indhold... 2 Etablering af aftale... 3 Indledende observation... 4 Elevinterview... 4 Læringssamtalen... 4 Spørgeguide

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

Lærervejledning Læringsuge skoleåret UDSKOLING

Lærervejledning Læringsuge skoleåret UDSKOLING Lærervejledning Læringsuge skoleåret 2017-2018 UDSKOLING Verdensmålene for bæredygtig udvikling Side 1 af 11 INDHOLD Introduktion... 2 UNESCO Learning City Sønderborg... 2 Valg af Verdensmål kaldet SDG

Læs mere

Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer.

Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer. Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer. v/ Paul Natorp og David Storkholm, KaosPiloterne 2011 Hvad er innovation? Innovation er processen, der frembringer nye idéer og gør dem værdiskabende for samfundet.

Læs mere

INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018

INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018 INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018 1 KÆRE UNDERVISER Den 6.-8. september afholdes Ungdommens Folkemøde 2018 i Valbyparken i København, og du og dine elever er selvfølgelig inviteret

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

MOBILITET FOR ALLE ANNE FROM REGION MIDT. By- & Mobilitetsplanlægger / Projektleder, COWI Tlf:

MOBILITET FOR ALLE ANNE FROM REGION MIDT. By- & Mobilitetsplanlægger / Projektleder, COWI Tlf: MOBILITET FOR ALLE REGION MIDT ANNE FROM By- & Mobilitetsplanlægger / Projektleder, COWI anfm@cowi.dk Tlf: 41763419 HVERDAGSLIVETS STRENGE Konkurrenceparameter i forhold til at tiltrække borgere og virksomheder

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport Mødetidspunkt 25-06-2019 17:00 Mødeafholdelse Mødelokale G Indholdsfortegnelse Opgaveudvalget Fremtidens Transport 25-06-2019 17:00

Læs mere

Design Thinking i den daglige praksis. 21. September 2018

Design Thinking i den daglige praksis. 21. September 2018 Design Thinking i den daglige praksis 21. September 2018 Plan for dagen 09.00 09.15: Velkomst og opstart 09.15 10.00: Intro til teorien bag Design Thinking 10.00 10.15: Pause 10.15 12.00: Ane Schjødt Koch

Læs mere

GRØN BY Lærervejledning

GRØN BY Lærervejledning GRØN BY Lærervejledning Forløbet GRØN BY sætter fokus på bæredygtig byplanlægning i lyset af de klimatiske udfordringer verden står overfor i dag. Via autentiske eksempler fra hele verden opnår eleverne

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 25 år Cand.scient. i nanoscience (2016) Projektkoordinator

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 26 år Cand.scient. i nanoscience

Læs mere

Materiale til kursus i brugercentreret design

Materiale til kursus i brugercentreret design Materiale til kursus i brugercentreret design Sønderborg 2014 Indledning Hvorfor brugercentreret design? Fordi det giver god mening! Og fordi det medvirker til at kvalificere koncepter, undervisningsaktiviteter,

Læs mere

ENDNU ET MEEBOOK- FORLØB TIL OPGAVE 10.

ENDNU ET MEEBOOK- FORLØB TIL OPGAVE 10. ENDNU ET MEEBOOK- FORLØB TIL OPGAVE 10. Forfattere: Anders Peter Hansen, Nele Line Loftlund Lilholm, Nikolaj Rostrup, Ole Kjær Thomasen side 1 KAPITEL 1 LÆRERVEJLEDNING Til læreren Forløbet sammensætter

Læs mere

NETVÆRKSMØDE BYUDVIKLING & MOBILITET DEN 3. MAJ 2018 INTROMØDE

NETVÆRKSMØDE BYUDVIKLING & MOBILITET DEN 3. MAJ 2018 INTROMØDE NETVÆRKSMØDE BYUDVIKLING & MOBILITET DEN 3. MAJ 2018 INTROMØDE MN DAGENS PROGRAM Velkommen Hvem er vi? Formålet med netværket Fremtidens udfordringer Mulige temaer til diskussion Hvad får du ud af netværket

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til lærere og pæda goger i grundskolen. Redskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet

Læs mere

Introdag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 1

Introdag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 1 Introdag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 1 Læringsmål At deltagerne får præsenteret sig selv og egne forventninger til kurset At deltagerne får viden om visionen for BOOST At deltagerne

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN OG DA VINCI UNGDOMSUDDANNELSERNE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske,

Læs mere

Kerteminde LAG. Overskrift. Fra idé til ansøgning

Kerteminde LAG. Overskrift. Fra idé til ansøgning Kerteminde LAG Overskrift Fra idé til ansøgning Når du vil skrive en ansøgning til Kerteminde LAG.. Formålet med denne lille folder er at hjælpe projektansøgere med at få lavet gode ansøgninger til Kerteminde

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2012 Ungdomsuddannelser DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende, danske og udenlandske, samt undervisere og ledere tilknyttet en dansk

Læs mere

BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin

BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin Hvis du som producent eller emballagedesigner vil udvikle en mere brugervenlig emballage, kan processen med fordel opdeles i otte faser. Her kan du læse om

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Kære undervisere på erhvervsuddannelserne Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe

Læs mere

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød.

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød. Realiseringsplan 1 I 2019 får Allerød Kommune en ny vision. Visionen er blevet til gennem en bred involveringsproces. Det er sket i løbet af 2018, hvor byrådet har involveret borgere, børn og unge, foreningslivet,

Læs mere

Undervisningsforløb i Materialekendskab

Undervisningsforløb i Materialekendskab Forberedelse inden forløbet: Undervisningsforløb i Materialekendskab - Aftal rundvisning med pedellen. - Aftal besøg på (nær)genbrugsstation. (alternativt kan I besøge en baggård i nærheden med tydelige

Læs mere

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Jeg har her udarbejdet et undervisningsforløb, der henvender sig til en 5. Klasse i Billedkunst. I dette forløb har 5. klasse to samlede lektioner om ugen.

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

Fra idé til ansøgning - en vejledning

Fra idé til ansøgning - en vejledning LAG Nyborg Fra idé til ansøgning - en vejledning Hvordan laver jeg en ansøgning til LAG Nyborg? Mange mennesker går rundt med gode idéer til et projekt, men får aldrig realiseret idéerne, fordi arbejdet

Læs mere

INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN

INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 5 1 / 1 INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN BRUGERINDDRAGELSE OG INNOVATION 1 / 2 Dagens program Kl. 9.30 Teori om prototyping, kvalificering og test af koncepter Workshop: Design et testforløb Workshop: Planlæg

Læs mere

IVÆRKSÆTTERMESSEN KØGE KOMMUNE

IVÆRKSÆTTERMESSEN KØGE KOMMUNE IVÆRKSÆTTERMESSEN KØGE KOMMUNE FORMÅL MED DAGEN Få forståelse for innovationsbegrebet i undervisningen Kompetencer og fagfaglige mål Fire-modellen Case vi skal prøve det selv! Vigtigst: At I som team omkring

Læs mere

Vil du være med til at omsætte brugerinddragelse til innovation i din kliniske hverdag?

Vil du være med til at omsætte brugerinddragelse til innovation i din kliniske hverdag? Vil du være med til at omsætte brugerinddragelse til innovation i din kliniske hverdag? Kurset er et samarbejdsprojekt mellem Syddansk Sundhedsinnovation, sygehusene i Region Syddanmark og Koncern HR Personaleudvikling.

Læs mere