1. Udvikling af nye forretningsmodeller. Nedenfor præsenteres projekterne. Forretningsmodel om tagleje skal bane vej for hybridpaneler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Udvikling af nye forretningsmodeller. Nedenfor præsenteres projekterne. Forretningsmodel om tagleje skal bane vej for hybridpaneler"

Transkript

1 Oversigt over Grøn Omstillingsfonds støttede projekter Grøn Omstillingsfond har siden dens oprettelse i 2013 afholdt tre ansøgningsrunder, hvor der i alt er givet tilsagn om tilskud til 29 projekter til et samlet støttebeløb på 53,4 mio. kr. Tilsammen dækker projekterne over en række områder inden for bl.a. produktinnovation og re-design, bæredygtige materialer, bæredygtig omstilling i mode- og tekstilbranchen samt mindre spild af fødevarer. Fonden retter sig mod forretningsudvikling, produktion, salg og markedsføring af grønne produkter. Nedenfor præsenteres projekterne. 1. Udvikling af nye forretningsmodeller Forretningsmodel om tagleje skal bane vej for hybridpaneler Projektejer: DanSolar ApS Tilskud: mio. kr. Projektbudget: mio. kr. 12 arbejdspladser efter 5 50 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: DanSolar vil i projektet udvikle en forretningsmodel omkring leje af tage til hybride solpaneler. Modellen giver bl.a. kommuner, boligforeninger og liberale erhvervsvirksomheder et økonomisk incitament til at omstille til solenergi og -varme uden egenfinansiering og samtidig få en indtægt for udlejning af tage. DanSolar står for drift og vedligeholdelse af anlæggene, som opsættes. I projektet fastlægges bl.a. de dimensioneringsmæssige, økonomiske og juridiske rammer, ligesom det første anlæg installeres. Miljøvenlig genbrug af kunstgræsbaner til alle sportsgrene Projektejer: Re-Match ApS Tilskud: Op til kr. Projektbudget: kr. 50 arbejdspladser efter 5 58 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Re-Match har udviklet en proces, der muliggør separation og næsten fuld genanvendelse af materialerne sand, gummi og plastic, som indgår i kunstgræsbaner. I projektet opstilles det første full scale separeringsanlæg, som skal vise, at metoden virker. Desuden udvikles et forretningskoncept, som hviler på, at de brugte baner bliver indsamlet mod betaling. Herefter separeres banerne, og materialerne vil derefter blive solgt til genanvendelse, fx til fremstilling af nye kunstgræsbaner eller til andre industrier.

2 Rensning af industrispildevand On site Projektejer: Envotherm A/S Tilskud: kr. Projektbudget: 2, kr. 35 arbejdspladser efter 5 50 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: For at lette beslutningen for nye kunder om at investere i et Envotherm anlæg til rensning af industrispildevand, vil Envotherm udvikle en model for leje- eller leasing af anlæggene. Det betyder, at nye kunder kan få et anlæg ud og stå og betale per renset m3 spildevand on site. Kunden sparer penge og kan finansierer anlægget via besparelsen. LAUNCH Nordic grøn innovation inden for tekstiler Projektejer: Leaderlab ApS Tilskud: Projektbudget: arbejdspladser efter 5 6,1 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: LAUNCH Nordic går ud på at udvikle en global innovationsplatform, som skal accelerere grønne innovationer og anvendelsen af bæredygtige materialer på tværs af værdikæden. Projektet vil skalere nye grønne løsninger og forretningsmodeller, der direkte adresserer de barrierer, der i dag forhindrer reel bæredygtig omstilling indenfor design og produktion af materialer. Projektet støttet af Grøn Omstillingsfond forløber i 2014 og har særligt fokus på tekstiler. Wellsafe klimatilpasningsløsning baseret på abonnementsordning og smart teknologi Projektejer: FLA Invest ApS Tilskud: 2 mio. kr. Projektbudget: 3,6 mio. kr. 85 arbejdspladser efter 5 75 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Projektet har til formål at udvikle en ny forretningsmodel, der består af en abonnementsordning på montage, drift, vedligeholdelse og overvågning af højvandslukkere, der er tilkoblet et itsystem. Løsningen kan bidrage til en reduktion af kloakvandsskader i ejendomme forårsaget af skybrud. Peer2Peer delebiler et nyt site for dig, der vil leje din bil ud Projektejer: KnowledgeWorker Tilskud: 1,3 mio. kr. Projektbudget: 2,2 mio. kr. 20 arbejdspladser efter mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: KnowledgeWorker og GoMore vil udvikle en brugervenlig internetplatform, som gør det muligt for bilejere at leje deres egen bil ud, når de ikke bruger den, og dermed gøre deres egen bil til en delebil. Projektet vil således integrere nye forbrugsmønstre med de nyeste digitale løsninger og på en smart og billig måde skabe et markant større udbud af delebiler i Danmark og Skandinavien.

3 2. Produktinnovation og re-design af virksomheders produkter Danske Akvarieplanter, danske jobs Projektejer: Tropica Aqurium Plants Tilskud: kr. Projektbudget: kr. 5-7 arbejdspladser efter 5 21 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Tropica Akvarium Plants er en 44 år gammel danskejet virksomhed, som er førende på globalt plan inden for udvikling og produktion af tropiske vandplanter. For over 10 år siden indså Tropica, at de danske lønninger var for høje til, at man kan dyrke de billigste af planterne i sortimentet i Danmark. Siden da har de importeret ca. 42 pct. af de solgte planter fra Asien. Nu har virksomheden fundet på en ny og ressourcebesparende måde at dyrke planterne på, og det gør det fordelagtigt at flytte produktionen til Danmark. Den nye produkttype vil reducere materialeforbruget og øge ressourceeffektiviteten. Derved bliver virksomheden i stand til at fastholde og udbygge danske arbejdspladser. Udvikling af nye plantetype mindsker brug af stråforkortere Projektejer: Green Queen Products Tilskud: kr. Projektbudget: kr. 92 arbejdspladser efter 5 92 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Knud Jepsen A/S vil gøre klassiske prydplanter og højværdiafgrøder som tomater og kartofler tilgængelige på de globale vækstmarkeder i en mere robust og miljøvenlig udgave. Metoden kan kort beskrives ved, at man ved en naturlig proces indsætter en bakteriekultur i plantens arvemateriale og på den måde undgår brug af vækstfremmere. Målet med projektet er at teste og validere metoden på 54 forskellige plantetyper, fx roser, tomater og basilikum. Den nye robuste plantetype vil have en række positive egenskaber. Planterne vil bl.a. være bedre til at udnytte jordens næringsstoffer og vandreserver og vil derved kunne dyrkes i lande med varmere klima. Derudover bliver planterne mere kompakte, hvilket er en ønskværdig egenskab, der traditionelt bliver fremelsket ved brug af stråforkortere.

4 Grønnere solvarme beholdere Projektejer: HeatF A/S Tilskud: kr. Projektbudget: kr. 8 arbejdspladser efter 5 45 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: I projektet vil HeatF A/S udvikle en solvarme beholder med en ny materialesammensætning. Det vil medføre miljømæssige forbedringer i produktionen og gøre det muligt at adskille de udtjente beholdere og dermed bortskaffe dem på en mere miljørigtig måde. Desuden vil beholderen få en forlænget levetid og holde bedre på varmen. Den nye type solvarme beholder vil som udvendig isolering blive forsynet med et alternativ til de plastiske skumformer, som i dag bruges. Desuden vil HeatF anvende alternative materialer til den indre tank og varmevekslerne, så bl.a. emaljering kan undgås. Ved at bruge alternative materialer kan beholderne adskilles i rene materialefraktioner efter brug, og materialerne kan dermed evt. indgå i et kredsløb. Grøn Omstilling af butiksbelysning Projektejer: Søberg Lystek A/S Tilskud: kr. Projektbudget: kr. 10 arbejdspladser efter 5 25 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Søberg Lystek I/S har udviklet en metode og et nyt design, som kan forbedre butikkers lysudnyttelse. Nye armaturer skal gøre, at varmen ledes mere effektivt væk fra en LEDbelysningskilde, samtidigt med, at lyssætningen kan tilpasses butikkers behov for fleksibel belysning. Det sparer strøm og øger lampens levetid. Metoden består bl.a. af en regulerbar reflektor, som gør, at lyskilderne i en butik kan se ensartet ud designmæssigt, men være individuelt tilpasset rummets behov, fx i forhold til farvespektrum og andre lystekniske egenskaber. Søberg Lystek udvikler og tester den nye løsning i samarbejde med Obi Sport, der står bag en stor del af kæden Intersport. Luftrenser baseret på Leca Letklinker som filtermateriale Projektejer: Jørgen Hyldgaard Staldservice A/S Tilskud: Projektbudget: arbejdspladser efter 5 10 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Jørgen Hyldgård Staldservice A/S vil i projektet færdigudvikle og teste teknikken til en luftrenser baseret på Leca letklinker til stalde. Formålet med produktet er at reducere lugt og kvælstofemissionen fra husdyrhold og dermed reducere miljøbelastningen i landbruget.

5 Udvikling af lavenergimotorer Projektejer: Lind Jensens Maskinfabrik A/S Tilskud: Projektbudget: arbejdspladser efter 5 68 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Lind Jensens Maskinfabrik A/S (LJM) vil udvikle lavenergimotorer til brug i deres dykkede motorer, som anvendes i biogasanlæg, renseanlæg, landbruget og andre industrielle foretagender. De nye motorer vil nedbringe de årlige CO2- udledninger væsentligt og gøre LJM til trendsætter inden for lavenergi dykkede motorer. GreenLock automatisk aktivering af sikkerhed og energibesparelse på PC ere Projektejer: Prisp ApS Tilskud: Projektbudget: arbejdspladser efter 5 15 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Projektet skal udvikle en IT-løsning, der automatisk sikrer PC'ere kun forbruger absolut minimal energi, når de ikke benyttes, og samtidig automatisk sikrer mod uautoriseret adgang til PC'ere, når brugerne ikke opholder sig ved deres PC. Løsningen udformes i minimal størrelse som kan være en del af ens virksomheds ID kort eller i en nøglering. BuildScore intelligent og brugervenligt værktøj til optimering af bygningsdrift Projektejer: Successiv Tilskud: Op til kr. Projektbudget: kr. 7 arbejdspladser efter 5 20 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Ansøgeren bag BuildScore vil gøre op med, at analyser af større bygningskompleksers driftsøkonomi og indeklima kan være en langvarig og omkostningstung proces. En ny it løsning skal samle og anvende en lang række data, analysere disse og gøre dem tilgængelige for brugeren på en ny måde. Københavns Lufthavn er blandt samarbejdspartnerne i projektet. Lukket vandkredsløb i vaskeanlæg til genbrugsemballage Projektejer: Brüel International a/s Tilskud: kr. Projektbudget: 1,99 mio. kr. 15 arbejdspladser efter mio. kr. i omsætning efter 5 Positiv effekt på omsætning og lokale underleverandører Projektperiode: Brüel International A/S fremstiller vaskeanlæg til genbrugsemballager til en international kundekreds. Virksomheden ønsker at udvikle og teste en løsning til virksomhedens vaskeanlæg, der vil gøre det muligt at genanvende hovedparten af vaskevandet. Vaskeanlægget vil med denne løsning bruge meget mindre vand og energi end eksisterende vaskeanlæg på markedet. Ligeledes vil vand- og energibesparelsen kunne gøre det mere økonomisk attraktivt for fødevare- og detailvirksomheder fremadrettet at anvende genbrugsemballager i stedet for engangsemballager.

6 BioBoxTM automatiseret biologisk jordrensning Projektejer: Cleanfield Danmark Aps Tilskud: 4 mio. kr. Projektbudget: 6.6 mio. kr. 400 arbejdspladser efter mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Projektet har til formål at re-designe et automatiseret rensningsanlæg til forureningsbekæmpelse i jord og grundvand. BioBoxTM anlægget er en automatisk enhed, som styrer rensningsprocessen af olieforurenet jord, og vil i projektet indarbejde online computerstyring og sensorteknik i BioBox for at nedsætte rensningstiden. Dermed forbedres økonomien betydeligt i biologisk jordrensning, ligesom der opnås en højere genanvendelsesværdi af den rensede jord. Maabjerg Energy Concept energi af lokale restprodukter og affald Projektejer: Vestforsyning Erhverv A/S Tilskud: 5,45 mio. kr. Projektbudget: 15,2 mio. kr. 100 arbejdspladser efter mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Projektets formål er at færdigudvikle investeringsgrundlaget for et integreret og fleksibelt bioraffinaderi, til produktion af en stadig bredere vifte af biobaserede produkter, hvor råmaterialet er lokale restprodukter og affald fra landbrug, industrier og husholdninger. Bioraffinaderiet skal opgradere halm og senere også andet affald til produkter med høj værdi i form af ethanol, methan, lignin-brændsel samt el og varme. Fragt el-scooter med stor bæredygtighed Projektejer: Trefor A/S Tilskud: 2,6 mio. kr. Projektbudget: 10,4 mio. kr arbejdspladser efter 5 Mere end 200 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektets formål er at udvikle en fragt el-scooter, der fremmer bæredygtig varetransport, og som er tilpasset fragt i bynære områder. Projektholder forventer at tilbyde kunderne forskellige konkurrencemæssige forretningsmodeller, herunder leasing og betaling efter forbrug. Projektperiode: Fremme af bæredygtige materialer i produktdesign Vandbaserede strukturtapeter Projektejer: Juvita Home Decoration Aps Tilskud: kr. Projektbudget: kr. 20 arbejdspladser efter 5 48 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Juvita Home Decoration producerer og sælger i dag flade tapeter på det internationale marked, og vil nu trænge ind på markedet for strukturtapeter. Da omstillingen til strukturtapeter under alle omstændigheder kræver investeringer i anskaffelse og indkøring af nyt produktionsudstyr har Juvita besluttet at satse på, at blive frontrunner ved at producere et PVC-frit strukturtapet. I dag findes der stort set kun PVC-baserede strukturta-

7 peter, der både er sundhedsskadelig ved brug og miljøskadelig ved bortskaffelse. Juvita forventer at kunne sælge det nye grønne produkt til eksisterende kunder i Europa og Fjernøsten. Designprodukter i kasserede tekstiler på vej mod en mere bæredygtig designindustri Projektejer: REALLY/Sushed I/S Tilskud: 1,9 mio. kr. Projektbudget: 3,59 mio. kr. 10 arbejdspladser efter 5 10 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: REALLY vil udvikle bæredygtige materialer til designindustrien ud fra kasserede tekstiler. Der vil blive etableret et lukket kredsløb, hvor brugte tekstiler sendes fra en modeaktør eller vaskeri tilbage til designproduktionen, hvor de granuleres, produktudvikles og til sidst sælges igen som nye materialer til design- og møbelproduktion. REALLY har etableret et bredt samarbejde med Bestseller Jack & Jones, Montana og De Forenede Dampvaskerier A/S. 4. Bæredygtig omstilling i mode- og tekstilbranchen Vigga - et børnetøjsbrand og en cirkulær abonnementsservice Projektejer: Vigga.us ApS Tilskud: kr. Projektbudget: kr. 14 arbejdspladser efter 5 27 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Projektholder vil udvikle en ny grøn forretningsmodel for en abonnementsordning af tøj til børn i alderen 0-2 Konceptet skal kaldes VIGGA og være et børnetøjsmærke og en abonnementsservice, der skal opbygges omkring parametrene: Bæredygtigt, bekvemt, billigt. Konceptet fungerer således, at for et månedligt beløb har kunden altid ca. 18 stykker Vigga-tøj i sit barns aktuelle størrelse. Når tøjet bliver for småt byttes det til en størrelse større. Det returnerede tøj tjekkes, vaskes og forsegles med Vigga s kvalitetsstempel. Tøjet leveres til næste kunde og det cirkulære er i gang. Slidt og ødelagt tøj upcycles til nye produkter. Bæredygtige industritekstiler Projektejer: Shilder and Brown ApS Tilskud: Projektbudget: arbejdspladser efter 5 50 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Projektet vedrører udvikling og markedsmodning af et nyt bæredygtigt materiale til vaskerisektoren baseret på økologisk bomuld og genbrugt polyester. Projektet vil udvikle de bæredygtige tekstiler til dampvaskerier, som er storleverandører af bomuldstekstiler til bl.a. sundhedssektoren i danske kommuner og regioner i form af arbejdsbeklædning til sygehuse, plejehjem mv. Det særligt nye er, at slutproduktet vil være egnet til industriel vask og håndtering.

8 NICE Fashion grøn omstilling af modebranchen Projektejer: Danish Fashion Institute Tilskud: 3,8 mio. kr. Projektbudget: 7,374 mio. kr. Projektperiode: Mode- og tekstilindustrien er ikke blot en af verdens største industrier, men også en af verdens mest forurenende industrier. Med projektet NICE Fashion sættes fokus på at fremme en grøn omstilling i modebranchen, der kan sikre mere miljøvenlige produkter og produktionsmetoder. Under NICE Fashion vil to projekter blive gennemført: 1) Udvikling af et bæredygtigt materialebibliotek, og 2) Copenhagen Fashion Summit Mindre spild af fødevarer Dansk Supermarked mindre madspild i værdikædeperspektiv Projektejer: Dansk Supermarked Tilskud: kr. Projektbudget: kr. 500 arbejdspladser efter 5 0,5 mia. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: I samarbejdsprojektet vil Dansk Supermarked, Arla og AP Grønt afdække årsagerne til madspildet i værdikæden. Der vil blive udviklet løsninger, der kan nedsætte madspildet på tværs af værdikæden med særlig fokus på de beslutninger eller processer, der er i leverandør og detailled påvirker forbrugeren. Løsningerne afprøves og testes i første omgang i Dansk Supermarkeds Føtexbutikker, hvorefter de evalueres og de bedste tiltag deles med resten af koncernen og industrien. Grøn online analyse Projektejer: Green Menu Planner ApS Tilskud: Projektbudget: arbejdspladser efter mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Green Menu Planner er et online menuplanlægningsværktøj, der sikrer lettere adgang til sunde og økologiske fødevarer i foodservicesektoren. Grøn online analyse er nye analyseredskaber til platformen Green Menu Planner. Projektet skal bekæmpe madspild, fremme lokalt producerede varer og øge afsætningen af økologisk producerede fødevarer. Vi tager kampen op mod madspild Projektejer: DinnerdeLuxe Aps Tilskud: 1.37 mio. kr. Projektbudget: 2,42 mio. kr. 68 arbejdspladser efter 5 80 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Cateringfirmaet DinnerdeLuxe Aps vil sammen med AgroTech teste og udrulle en it-løsning, der giver overblik over madspildet hos virksomhedens kunder. Derved kan madudbuddet tilpasses efterspørgslen, hvilket giver mindre madspild. Løsningen vil også kunne sælges til andre virksomheder i kantine- og cateringbranchen.

9 6. Bæredygtige biobaserede produkter baseret på non-food biomasse Gødning fra hønsemøg, et bi-produkt fra termisk forgasning Projektejer: Springkilde I/S Tilskud: kr. Projektbudget: kr. 4 arbejdspladser efter 5 10 mio. kr. i omsætning efter 5 Projektperiode: Ægproducenten Springkilde I/S er i gang med et projekt, hvor de via. termisk forgasning vil lave både El, gas og gødning af hønsemøg. Termisk forgasning er en proces, hvor man kan omdanne forskellige typer af bioaffald til brændbar gas i et iltfattigt miljø. Et biprodukt af processen i dette tilfælde er forgasset hønsemøg der vil egne sig til gødning. Formålet med projektet er, at lave en forretningsplan for salget af gødning, men også at validere processen, så virksomheden kan udbrede viden om termisk forgasning til resten af branchen. Ved at forgasse affaldet på gården, vil transportomkostningerne til bortskaffelse af affald nu reduceres. 7. Markedsmodning af klimatilpasningsløsninger 1 Intelligent tilbageholdelse af regnvand markedsmodning af klimatilpasningsløsninger Projektejer: Tønder Forsyning A/S Tilskud: Op til 2 mio. kr. Forventet indkøbsvolumen: Op til 24. mio. kr. Projektperiode: Projektets formål er at sikre Tønder by mod fremtidige oversvømmelser som følge af skybrud. Projektet vil gøre brug af innovationsfremmende udbud, der kan bidrage til markedsmodning af klimatilpasningsløsninger. Da projektet vil munde ud i et funktionsudbud, er den endelige klimatilpasningsløsning er endnu ikke kendt. 1 Markedsmodning af klimatilpasningsløsninger var et fokusområde i Grøn Omstillingsfond i 2013.

1. Udvikling af nye forretningsmodeller

1. Udvikling af nye forretningsmodeller Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 43 Offentligt Oversigt over projekter medfinansieret af Grøn Omstillingsfond via ansøgningsrunder 2013 2015 (oktober) Grøn Omstillingsfond har siden

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Det anbefales, at du læser denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet.

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond er at ruste

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om:

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Udmøntning af grønne erhvervsrettede initiativer i 2013-2016 på Erhvervs- og Vækstministeriets område (27. juni 2013) 1 Udmøntning af grønne erhvervsrettede

Læs mere

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 9. marts 2015 Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse På bestyrelsesmøde den 10. december 2014 udtrykte bestyrelsen ønske om at få oplyst

Læs mere

Støttemuligheder for virksomheder i vandsektoren. Jóannes J. Gaard, Naturstyrelsen

Støttemuligheder for virksomheder i vandsektoren. Jóannes J. Gaard, Naturstyrelsen Støttemuligheder for virksomheder i vandsektoren Jóannes J. Gaard, Naturstyrelsen Muligheder for at ansøge midler 2014 MUDP 2014 VTU-fonden Samfundspartnerskab Vandeffektiv industriel produktion EUDP +

Læs mere

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI DIT BÆREDYGTIGE VASKERI BÆREDYGTIGE LØSNINGER Vi har fokus på bæredygtige løsninger. Vores produktionsanlæg er optimeret, tekstilerne er nøje udvalgt og vaskeprocessen skånsom og PH-neutral. Vi vil gerne

Læs mere

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Deadline for ansøgning: 29. oktober 2013 kl.12:00 1. Hvad kan der søges om? Har du en idé til en ny grøn forretningsmodel? Og tror du,

Læs mere

Grøn Omstillingsfond v./ Erhvervsstyrelsen

Grøn Omstillingsfond v./ Erhvervsstyrelsen Grøn Omstillingsfond v./ Erhvervsstyrelsen Hub North den 21. januar 2014 v./ Malene Baunsgaard Hvorfor? Derfor! promising opportunity for the Nordic countries to stimulate growth and generate new jobs,

Læs mere

Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling

Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling Gitte Krasilnikoff, 20. maj 2014 Dagens program 1. Hvorfor grøn omstilling og bæredygtig? 2. Grøn forretning som vejen til vækst 3. Virksomhedscases

Læs mere

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald For virksomheden Flexiket A/S blev Region Midtjyllands projekt Rethink Business startskuddet til at give indspil til kundernes ressourcestrategier.

Læs mere

Hvad er Biogas? Knud Tybirk kt@agropark.dk

Hvad er Biogas? Knud Tybirk kt@agropark.dk Hvad er Biogas? Knud Tybirk kt@agropark.dk Indhold Bioenergi og biogas Råstofferne og muligheder Fordele og ulemper Biogas i Region Midt Biogas i Silkeborg Kommune Tendenser for biogas Bæredygtighed Vedvarende

Læs mere

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept For virksomheden projects har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret Værdikædesamarbejde været et startskud

Læs mere

GRØNNE INDKØB OG GRØNNE PRODUKTER SKABER GRØN VÆKST

GRØNNE INDKØB OG GRØNNE PRODUKTER SKABER GRØN VÆKST BUSINESS CASES GRØNNE INDKØB GRØNNE INDKØB OG GRØNNE PRODUKTER SKABER GRØN VÆKST Miljøstyrelsen har undersøgt de økonomiske og miljømæssige effekter på markedet ved grønne offentlige indkøb gennem syv

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

Kort introduktion til grøn innovation

Kort introduktion til grøn innovation Kort introduktion til grøn innovation Hvad kan der søges om, hvem kan søge, og hvordan søger man? Ansøgningsrunde juni 2011 vedr. innovation af serviceydelser, produkter og systemløsninger på det grønne

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Teknologiudvikling indenfor biomasse. Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen

Teknologiudvikling indenfor biomasse. Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen Teknologiudvikling indenfor biomasse Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen Fremtidens teknologi til biomasse Flere faktorer spiller ind: Teknologi Love og afgifter Biologi, økologi

Læs mere

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Forum For Bæredygtige Indkøb Forum for Bæredygtige Indkøb præsenterer her fem forslag til, hvordan

Læs mere

CASI BORGERPANEL DANMARK 18.-19. APRIL 2015 TEKNOLOGIRÅDET

CASI BORGERPANEL DANMARK 18.-19. APRIL 2015 TEKNOLOGIRÅDET VISIONSKATALOG CASI BORGERPANEL DANMARK 18.-19. APRIL 2015 TEKNOLOGIRÅDET FIRE VISIONER FOR EN BÆREDYGTIG FREMTID Vision 1: Bæredygtig elektronik Det er vores vision at alt elektronik er bæredygtig på

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Flemming Besenbacher Formand for regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi Bestyrelsesformand, Carlsberg A/S og Carlsbergfondet

Læs mere

Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien

Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien Dagsorden Hvad er cirkulære økonomi? Hvor stor en dagsorden er cirkulær økonomi

Læs mere

Fremtidens landbrug - i lyset af landbrugspakken 3. februar Bruno Sander Nielsen

Fremtidens landbrug - i lyset af landbrugspakken 3. februar Bruno Sander Nielsen Fremtidens landbrug - i lyset af landbrugspakken 3. februar 2016 Udbygning med biogas Bruno Sander Nielsen Sekretariatsleder Foreningen for Danske Biogasanlæg Biogas i Danmark Husdyrgødning Økologisk kløvergræs

Læs mere

Cirkulær forretning. Cirkulær forretning. 29. juni 2016

Cirkulær forretning. Cirkulær forretning. 29. juni 2016 Cirkulær forretning 29. juni 2016 Program 1. Velkommen og hvem er hvem 2. Hvorfor cirkulær forretning? 3. Kort om cirkulær økonomi 4. Gennemgang af vejledningen trin for trin: a) Koncept b) Hvem kan søge?

Læs mere

Agenda. 1. Cirkulær økonomi. 2. Rethink Business. 3. Perspektivering. Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477.

Agenda. 1. Cirkulær økonomi. 2. Rethink Business. 3. Perspektivering. Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477. Agenda 1. Cirkulær økonomi 2. Rethink Business 3. Perspektivering Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477 1 Hovedbudskaber Cirkulær økonomi kan give inspiration til, hvorfor og hvordan den

Læs mere

Cleaner water Greener environment GRUNDFOS BIOBOOSTER

Cleaner water Greener environment GRUNDFOS BIOBOOSTER Cleaner water Greener environment GRUNDFOS Offentlig Privat samarbejde om lokal rensning af spildevand på Herlev Hospital Jakob Søholm, Director, Municipal Segment, Grundfos BioBoosterA/S Click to edit

Læs mere

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO Energidag - House of Energy Kim Christensen, Group CEO Integrerede Energisystemer kræver samarbejde mellem aktører Med det formål at: Reducere det samlede relative energiforbrug Sikre en hurtig og effektiv

Læs mere

SALGET AF ET SPILDEVANDSANLÆG TIL FLYVESTATION KARUP ÅBNEDE ET EKSPORTVINDUE TIL ENGLAND

SALGET AF ET SPILDEVANDSANLÆG TIL FLYVESTATION KARUP ÅBNEDE ET EKSPORTVINDUE TIL ENGLAND BUSINESS 1 CASE SPILDEVANDSANLÆG SALGET AF ET SPILDEVANDSANLÆG TIL FLYVESTATION KARUP ÅBNEDE ET EKSPORTVINDUE TIL ENGLAND GRØNNE INDKØB Envotherms anlæg til spildevandsrensning sparer Flyvestation Karup

Læs mere

et samarbejde om udvikling og test af Green Aqua Ammonia vandsektorens teknologifond

et samarbejde om udvikling og test af Green Aqua Ammonia vandsektorens teknologifond Ammonia Recover plant et samarbejde om udvikling og test af Green Aqua Ammonia recover plant med tilskud fra vandsektorens teknologifond the Green Aqua Ammonia Recover plant is a Win Win offer for the

Læs mere

Thors-Design: Udlejning af møbler øger graden af genanvendelse og åbner for nye markedsmuligheder

Thors-Design: Udlejning af møbler øger graden af genanvendelse og åbner for nye markedsmuligheder Thors-Design: Udlejning af møbler øger graden af genanvendelse og åbner for nye markedsmuligheder Thors-Design er på vej med et nyt tilbud til deres kunder, så de kan leje møbler og levere dem tilbage

Læs mere

Fornyelsesfonden. Chefkonsulent Carina Ohm Erhvervs- og Byggestyrelsen

Fornyelsesfonden. Chefkonsulent Carina Ohm Erhvervs- og Byggestyrelsen Fornyelsesfonden Chefkonsulent Carina Ohm Erhvervs- og Byggestyrelsen Baggrund & formål 300 236 262 262 mio. kr. 200 100 Vækst Beskæftigelse Eksport 0 2010 2011 2012 Fornyelsesfondens indsatser og fordeling

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem Mere energi Mindre CO2 Sund økonomi Affald som ressource bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Læs mere

Fornyelsesfonden kort fortalt

Fornyelsesfonden kort fortalt Fornyelsesfonden mio. kr. Fornyelsesfonden kort fortalt Politisk aftale i 2009 om fordeling af globaliseringsreserven til innovation og iværksætteri mv. 2010 2012 Fonden råder over 760 mio. kr. fra 2010-2012

Læs mere

FORKANTS DANMARK. -Globale udfordringer lokale muligheder. Udviklingschef Niels Larsen 2013

FORKANTS DANMARK. -Globale udfordringer lokale muligheder. Udviklingschef Niels Larsen 2013 FORKANTS DANMARK -Globale udfordringer lokale muligheder Udviklingschef Niels Larsen 2013 UDFORDRINGER/MULIGHEDER Infrastruktur Placering Offentlige arbejdspladser Bosætning Uddannelser Arbejdspladser

Læs mere

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Building Green 2016 Kontorchef Camilla Bjerre Søndergaard Globalt Mål 9: Industri, innovation og infrastruktur Mål 11: Bæredygtige byer og samfund

Læs mere

Perspektiv ved græs-til-biogas i den fremtidige biogasmodel

Perspektiv ved græs-til-biogas i den fremtidige biogasmodel Græs til biogas 2. marts 2016 Perspektiv ved græs-til-biogas i den fremtidige biogasmodel Bruno Sander Nielsen Sekretariatsleder Biogas i Danmark Husdyrgødning Økologisk kløvergræs m.v. Organiske restprodukter

Læs mere

Vækst gennem grøn forretningsudvikling og ressourceeffektivitet December 2015

Vækst gennem grøn forretningsudvikling og ressourceeffektivitet December 2015 Resultater og erfaringer fra Grøn Omstillingsfond 2013-2015 December 2015 Indhold Resultater og erfaringer fra Grøn Omstilingsfond 3 Foreløbige resultater og virksomhedernes forventninger til fortsat vækst

Læs mere

6 S E CG JENSEN EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI C A

6 S E CG JENSEN EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI C A C A 6 S E CG JENSEN GRØNNE CASES EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI Stenløse Syd er et helt byområde, som er udviklet

Læs mere

indgå i et byggeri. På den måde sparer man 1 ton CO 2 genanvender 2.000 mursten

indgå i et byggeri. På den måde sparer man 1 ton CO 2 genanvender 2.000 mursten BUSINESS 4 CASE BYGGERI GRØNNE INDKØB DE OFFENTLIGE GRØNNE INDKØB GIVER VISUELLE SHOWCASES I DET OFFENTLIGE RUM Børnehuset Brobækken er bygget af mursten, der stammer fra Odenses borgeres byggeaffald.

Læs mere

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Miljøpolitik (Godkendt på bestyrelsesmøde 2/2013 dateret 22. februar 2013) 1. revision (Godkendt på bestyrelsesmøde 1/2017 dateret 17. februar 2013) Bemærkning

Læs mere

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING FORSKNINGSPLATFORME TIL UDVIKLING AF EN BÆREDYGTIG BIOØKONOMI PRODEKAN KURT NIELSEN, AARHUS UNIVERSITET UNI VERSITy DE

Læs mere

Cirkulær Kemi selvfølgelig

Cirkulær Kemi selvfølgelig Cirkulær Kemi selvfølgelig Som verdens største distributør af kemikalier, så har vi en umiddelbar tilgang og vigtig rolle i, at være innovative og gå i dialog med vores kunder omkring muligheder for ressource

Læs mere

Kort introduktion til grøn innovation

Kort introduktion til grøn innovation Kort introduktion til grøn innovation Hvad kan der søges om, hvem kan søge, og hvordan søger man? Ansøgningsrunde maj 2012 vedr. innovation af serviceydelser, produkter og systemløsninger på det grønne

Læs mere

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram RENERE LUFT OG MINDRE STØJ MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram VAND OG KLIMATILPASNING Infomøder 2017 FÆRRE PROBLEMATISKE KEMIKALIER AFFALD OG RESSOURCER INDUSTRIENS MILJØUDFORDRINGER

Læs mere

Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system

Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system Ved at deltage i Rethink Business er Rheinzink Danmark A/S blevet overbevist om, at der er god forretning i at tage brugt zink tilbage. Næste skridt

Læs mere

Fondens fokusområder indenfor energiforskning, -udvikling, -demonstration og -markedsmodning er følgende:

Fondens fokusområder indenfor energiforskning, -udvikling, -demonstration og -markedsmodning er følgende: Fase 1 opslag 2016: Energi Frist: 2. Maj 2016 kl. 19 Grand Solutions: Typisk 2-5 år; 5-30 mio. kr. Budgettet er i 2016 på ca. 70 mio. kr. Innovationsfondens investeringer inden for energiområdet skal understøtte

Læs mere

Den nationale ramme for bæredygtig udvikling. Green Cities efterårskonference

Den nationale ramme for bæredygtig udvikling. Green Cities efterårskonference Den nationale ramme for bæredygtig udvikling Green Cities efterårskonference Claus Torp Vicedirktør,Miljøstyrelsen Tænk globalt handl lokalt Bæredygtig udvikling handler fortsat om at tænke globalt og

Læs mere

SUBLEEM - Generisk pilotanlæg til kaskadeudnyttelse af restressourcer gennem bioraffinering

SUBLEEM - Generisk pilotanlæg til kaskadeudnyttelse af restressourcer gennem bioraffinering SUBLEEM - Generisk pilotanlæg til kaskadeudnyttelse af restressourcer gennem bioraffinering Projekt under Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling Anne Christine Steenkjær Hastrup Sektionsleder

Læs mere

Silkeborg Varme solvarmeanlæg. Verdens største solvarmeanlæg

Silkeborg Varme solvarmeanlæg. Verdens største solvarmeanlæg Silkeborg Varme solvarmeanlæg Verdens største solvarmeanlæg Hvorfor solvarme? Solen er den reneste af alle energikilder, og den er den mest kraftfulde af de bæredygtige energikilder. Der udledes ingen

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

Maersk Line s Triple-E skibe bæredygtighed i et 30 årigt perspektiv. Jacob Sterling, Klima- og miljøchef, Maersk Line

Maersk Line s Triple-E skibe bæredygtighed i et 30 årigt perspektiv. Jacob Sterling, Klima- og miljøchef, Maersk Line Maersk Line s Triple-E skibe bæredygtighed i et 30 årigt perspektiv Jacob Sterling, Klima- og miljøchef, Maersk Line Dagsorden: 1. Maersk Line s miljøprioriteter 2. Vores nybygningsprogram og Triple-E

Læs mere

Grønne Industrisymbioser

Grønne Industrisymbioser Grønne Industrisymbioser -til gavn for miljøet og for bundlinjen! 18. November 2014 Erik C. Wormslev, NIRAS De basale teser Vi arbejder med få hovedteser for energi og ressourcer: Kvalitet holder længere

Læs mere

Danfoss en bæredygtig forretning i vækst Vores bidrag til løsning af klimaudfordringerne

Danfoss en bæredygtig forretning i vækst Vores bidrag til løsning af klimaudfordringerne Danfoss en bæredygtig forretning i vækst Vores bidrag til løsning af klimaudfordringerne Martin Brander, Head of Hardservices & Security, Danfoss A/S 1 Public Affairs & Sustainability 31. Januar 2019 Det

Læs mere

Jordbrugets potentiale som energileverandør

Jordbrugets potentiale som energileverandør Grøn gas til transport Jordbrugets potentiale som energileverandør Bruno Sander Nielsen Sekretariatsleder Samfundsmæssige udfordringer Mindske afhængighed af fossil energi Øge fødevareproduktion - bæredygtigt

Læs mere

Daka ReFood FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD

Daka ReFood FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD KORT FILM OM DAKAREFOOD Daka ReFood indsamler og genanvender madaffald og brugt fritureolie fra fødevareindustrien, detailhandel, restauranter og storkøkkener. Det

Læs mere

Eksempler på nye lovende værdikæder 1

Eksempler på nye lovende værdikæder 1 Eksempler på nye lovende værdikæder 1 Biomasse Blå biomasse: fiskeudsmid (discard) og fiskeaffald Fødevareingredienser, proteinrigt dyrefoder, fiskeolie til human brug Lavværdi foder, biogas kystregioner

Læs mere

JKS TØJVASK. Når kun det bedste er godt nok.

JKS TØJVASK. Når kun det bedste er godt nok. JKS TØJVASK Onlin esho p Konc e pt Serv ice Tota ll øsni Når kun det bedste er godt nok. nger RENT VASKERI DIN TOTALLEVERANDØR I TEKSTILVASKEMIDLER Miljørigtige og intelligente vaskeløsninger Doseringspumpe

Læs mere

Grønne Industrisymbioser

Grønne Industrisymbioser Grønne Industrisymbioser -til gavn for bundlinjen og miljøet Gladsaxe Tirsdag d. 9. juni 2015 Christian Eriksen, NIRAS AGENDA Baggrund om industrisymbioser Kalundborg Symbiosen Definitionen af en industriel

Læs mere

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok?

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Vicedirektør Claus Torp MILJØSTYRELSEN DAKOFA konference 4. april 2011 Disposition for oplæg Dagsordnen i EU Affaldsforebyggelse og madspild Organisk affald/bioaffald:

Læs mere

Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden. siemens.dk

Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden. siemens.dk Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden siemens.dk Siemens om Virksomhedernes rammebetingelser Rammebetingelserne i Danmark skal gøre det attraktivt at drive virksomhed

Læs mere

IDA Miljø. Anvendelsen af grønne ressourcer i det biobaserede samfund. Biomassens betydning i det biobaserede samfund 12.

IDA Miljø. Anvendelsen af grønne ressourcer i det biobaserede samfund. Biomassens betydning i det biobaserede samfund 12. IDA Miljø Biomassens betydning i det biobaserede samfund 12. november 2013 Anvendelsen af grønne ressourcer i det biobaserede samfund Chefkonsulent Bruno Sander Nielsen Ressourcer Ressourcestrategien og

Læs mere

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

NOTAT. J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014.

NOTAT. J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014. NOTAT Faktaark Miljøteknologi J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015 Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014 Indledning MUDP understøtter regeringens målsætninger

Læs mere

Gastekniske dage 2013. Præsentation af Maabjerg projektet. v. Chefkonsulent Poul Lyhne

Gastekniske dage 2013. Præsentation af Maabjerg projektet. v. Chefkonsulent Poul Lyhne Gastekniske dage 2013 Præsentation af Maabjerg projektet v. Chefkonsulent Poul Lyhne Disposition Dagsorden: 1. Eksisterende anlæg Maabjerg Værket Maabjerg BioEnergy 2. Maabjerg Energy Concept Bioraffinaderi

Læs mere

Vores varmeveksler er mere end bare varm luft

Vores varmeveksler er mere end bare varm luft Vi har fokus på klima og energi Vores varmeveksler er mere end bare varm luft rokkedahl-energi.dk Om Rokkedahl Energi 50% Vi går op i besparelser. Derfor kan du altid forvente op til 50% i energibesparelse

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase DinnerdeLuxe En virksomhedscase Indhold Introduktion til casen. 3 Om DinnerdeLuxe. 3 Vigtige partnerskaber. 4 Introduktion til casen DinnerdeLuxe Aps er en dansk virksomhed, og denne eksempelcase handler

Læs mere

UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT

UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT Verdensmålene som strategisk værktøj Seminar: Strategisk og praktisk kommunikation af FN's verdensmål i affaldssektoren LOTTE HANSEN, PARTNER HANSEN & ERSBØLL AGENDA UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT MIN REJSE

Læs mere

TEKNOLOGI I HARMONI MED ØKOLOGI

TEKNOLOGI I HARMONI MED ØKOLOGI TEKNOLOGI I HARMONI MED ØKOLOGI BEDRE PRODUKTER TIL EN BEDRE FREMTID Vi forstår, at når det drejer sig om at vælge teknologi, så placerer virksomheder pålidelighed og miljøpåvirkning øverst på deres liste.

Læs mere

Danmark uden affald II. Strategi for affaldsforebyggelse

Danmark uden affald II. Strategi for affaldsforebyggelse Danmark uden affald II Strategi for affaldsforebyggelse 1 2 DANMARK UDEN AFFALD II 2 Affaldshierarkiet Waste Prevention Preparing for Re-use Recycling Recovery Disposal DANMARK UDEN AFFALD II 3 Baggrund

Læs mere

BORNHOLMERMÅL? HVORFOR BRIGHT GREEN ISLAND OG

BORNHOLMERMÅL? HVORFOR BRIGHT GREEN ISLAND OG HVORFOR BRIGHT GREEN ISLAND OG BORNHOLMERMÅL? Vi står på en brændende platform; vi skal sikre øens og samfundets bæredygtighed i dag og i morgen. Det er afgørende at vi forholde ros til den lokale bæredygtighed,

Læs mere

AIKAN CIRCULAR CITY CONCEPT

AIKAN CIRCULAR CITY CONCEPT 1 AIKAN Circular City Concept AIKAN CIRCULAR CITY CONCEPT Morgendagens by-integrerede biogas- og kompostanlæg. 2 AIKAN Circular City Concept FORESTIL DIG AT BO I EN BY, HVOR DU I DIN DAGLIGDAG KAN SE,

Læs mere

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage.

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. Teknologisk Institut, september 2011 Indhold Projektets indhold... 3 Indledning... 4 Sammenligning af

Læs mere

I dette dokument beskrives Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbsmål for tekstiler og tekstilservice.

I dette dokument beskrives Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbsmål for tekstiler og tekstilservice. INDKØBSMÅL Partnerskabet medlemmer har forpligtet sig til: At følge de fælles konkrete indkøbsmål At have en indkøbspolitik, hvoraf det fremgår, at miljøhensyn er en væsentlig parameter i forbindelse med

Læs mere

Robust og bæredygtig bioenergi

Robust og bæredygtig bioenergi Robust og bæredygtig bioenergi Præsentation af Maabjerg Energy Concept Disposition Konsortiet Realiseringen Konceptet Råvarer Økonomiske nøgletal Klimapolitiske resultater Politiske rammevilkår Projektet

Læs mere

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef Muligheder for landbruget i bioenergi (herunder biogas) Bioenergi Politik

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand GRØNT GRUNDVAND... 3 Mål for området... 3 Opgørelser af vandforbrug... 3 Opgørelser af ledningstab...4 Konklusion...5 Årets aktiviteter...5 HERNING VAND A/S... 6 Miljø- og fødevaresikkerhedspolitik...

Læs mere

GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid...

GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid... GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid... GO2GREEN Svendborg Kommune er partner i GO2Green. GO2Green er en nonprofitorganisation, som arbejder for den grønne omstilling. Organisationen finansieres

Læs mere

Lette løsninger for et bedre miljø!

Lette løsninger for et bedre miljø! Lette løsninger for et bedre miljø! Jackon A/S er Nordens ledende producent af isolering og emballage i polystyren. Vi leverer energieffektive og komplette løsninger til fundament og bolig. Der er mange

Læs mere

Sønderborg-områdets ProjectZero

Sønderborg-områdets ProjectZero Sønderborg-områdets ProjectZero -Et levende klima- og energidemonstratorium for innovation, grøn vækst og jobskabelse Orientering for byrådskandidater Alsion 25. oktober 2013 Christian Eriksen, ProjectZero

Læs mere

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job April 2018 LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job Regeringen forventes i løbet af foråret 2018 at komme med et udspil til en ny energiaftale.

Læs mere

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI UDVIKLER, TÆNKER NYT OG SIKRER EN BÆREDYGTIG FREMTID Vi er aktivt med til at løse den klimamæssige udfordring I alle dele af EWII arbejder vi strategisk og

Læs mere

Bibbi Walsh klima- og miljøsagsbehandler Gladsaxe Kommune

Bibbi Walsh klima- og miljøsagsbehandler Gladsaxe Kommune Bibbi Walsh klima- og miljøsagsbehandler Gladsaxe Kommune bibwal@gladsaxe.dk FNs verdensmål har en central rolle i det strategiske arbejde i Gladsaxe Kommune Borgmester Trine Græse (TV2/Lorry, aug. 2017):

Læs mere

En bæredygtig fremtid kræver god kemi

En bæredygtig fremtid kræver god kemi En bæredygtig fremtid kræver god kemi DHI A/S & Biopeople Oktober 2019 Hanna Løyche Head of Public Affairs and Communication BASF A/S Nordic Baltic Agenda 1. Introduktion til BASF og bæredygtighed 2. Cirkulær

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle 1 Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle Jan Bünger, Projektkonsulent IDA - 10. april 2018 Slide 2 Om EUDP Født i 2007 - skal fremme de energipolitiske mål ved at støtte udvikling og demonstration af ny energiteknologi.

Læs mere

Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi

Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi I Herning Kommune vil man fremme bæredygtig udvikling ved at kombinere miljøforbedringer og lokal erhversudvikling. Det gør man i et projekt, som bl.a. viser

Læs mere

MT Højgaard. GUDP Konference København, oktober 2011. IntelliFarm. Copyright 2008 MT Højgaard a/s

MT Højgaard. GUDP Konference København, oktober 2011. IntelliFarm. Copyright 2008 MT Højgaard a/s MT Højgaard GUDP Konference København, oktober 2011 IntelliFarm 1 MT Højgaard a/s Lokal og landsdækkende Med 22 lokalkontorer og et hovedkontor dækker MT Højgaard hele landet. Landbrugsbyggeri Danmarks

Læs mere

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik For virksomheden Advance Nonwoven A/S har det ført til udvikling af en helt ny forretningsmodel og kontakt til flere potentielle kunder at medvirke i projekt Rethink

Læs mere

FRA SPILD TIL RESSOURCER

FRA SPILD TIL RESSOURCER FRA SPILD TIL RESSOURCER Fra at tænke på affald som spild vil vi i højere grad tænke cirkulært i ressourcer. DIVERSITET Fra at omgåes de samme specialer vil professionalisering handle mere om at arbejde

Læs mere

Potentialer i den biobaserede økonomi. Biorefining Alliance 24. juni 2013

Potentialer i den biobaserede økonomi. Biorefining Alliance 24. juni 2013 Potentialer i den biobaserede Biorefining Alliance 24. juni 2013 Hvad er den biobaserede økononmi? Den biobaserede er et kredsløb Bruge biomasse som råmateriale i produktion o Fødevarer og foder o Biobrændstoffer,

Læs mere

INDUSTRIEL BIOTEK HISTORIEN OG POTENTIALET FOR DANMARK

INDUSTRIEL BIOTEK HISTORIEN OG POTENTIALET FOR DANMARK 7. maj 2013 INDUSTRIEL BIOTEK HISTORIEN OG POTENTIALET FOR DANMARK Peder Holk Nielsen, CEO Novozymes A/S REJSEN GÅR LANGT TILBAGE? Enzymer til øl og malt har været kendt i århundreder 1870 erne Osteløbe

Læs mere

Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose

Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose Biogas hviler på tre ben Biogas Økonomi Landbrug Energi, miljø og klima det går galt på kun to! Energi, miljø og klima Landbrug Biogas og Grøn Vækst Den

Læs mere

GO CO 2 FRA RESTPRODUKT TIL RESOURCE OG STØRRE FORSYNINGSSIKKERHED VERSION 2019/01 GENEREL

GO CO 2 FRA RESTPRODUKT TIL RESOURCE OG STØRRE FORSYNINGSSIKKERHED VERSION 2019/01 GENEREL GO FRA RESTPRODUKT TIL RESOURCE OG STØRRE FORSYNINGSSIKKERHED VERSION 2019/01 GENEREL Strandmøllen A/S er i gang med at bygge Danmarks første -anlæg i forlængelse af verdens største biogasanlæg i Korskro

Læs mere

Næste skridt DANMARK UDEN AFFALD SIDE 1

Næste skridt DANMARK UDEN AFFALD SIDE 1 Næste skridt 1 2 DANMARK UDEN AFFALD SIDE 1 Fra affald til ressource Statsministeren: Vi skal i endnu højere grad tænke på affald som en ressource, der skal bruges. Ikke et problem, der skal fjernes. Miljøministeren

Læs mere

Styrkelse af vækstvilkårene for eksport af vandløsninger set fra et vandselskab

Styrkelse af vækstvilkårene for eksport af vandløsninger set fra et vandselskab Styrkelse af vækstvilkårene for eksport af vandløsninger set fra et vandselskab 21. November 2012 Anders Bækgaard Regeringen vil gøre en langt større indsats for at hjælpe virksomhederne med at få fodfæste

Læs mere

EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI

EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI BUSINESS 6 CASE BYGGERI GRØNNE INDKØB EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI Stenløse Syd er et helt byområde, som er udviklet

Læs mere

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM MERE ENERGI MINDRE CO2 SUND ØKONOMI BÆREDYGTIG OMLÆGNING Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i Syd-

Læs mere

REDUKTION AF ENERGIFORBRUG I DEN EKSISTERENDE BOLIGMASSE - Renovering og potentialer. Dennis Jeppesen Markedschef VE & Ventilation

REDUKTION AF ENERGIFORBRUG I DEN EKSISTERENDE BOLIGMASSE - Renovering og potentialer. Dennis Jeppesen Markedschef VE & Ventilation REDUKTION AF ENERGIFORBRUG I DEN EKSISTERENDE BOLIGMASSE - Renovering og potentialer Dennis Jeppesen Markedschef VE & Ventilation Agenda 1 Kort om Solar 2 Energidilemmaet i DK 3 Potentialet indenfor enegieffektivisering

Læs mere