Forslag til etablering af investeringsprogram for teknologi i sundhedssektoren

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til etablering af investeringsprogram for teknologi i sundhedssektoren"

Transkript

1 NOTAT Forslag til etablering af investeringsprogram for teknologi i sundhedssektoren Forslag Danske Regioner vil foreslå regeringen, at der etableres et fællesoffentligt investeringsprogram for afprøvning af ny teknologi i sundhedssektoren, som tilføres 4 mia. over en årrække EMN Nanna Kathrine Pedersen Hvis vi skal drage nytte af teknologiens potentialer på tværs af sundhedssektoren, kræver det store strategiske satsninger med massive investeringer. Det er ikke muligt for regionerne at foretage de nødvendige investeringer inden for de nuværende stramme økonomiske rammer, særligt på anlægsområdet. Skal teknologien for alvor understøtte en sammenhængende og sømløs sundhedssektor, er der behov for større og mere langsigtede investeringer. Uddybning Med etablering af Investeringsprogrammet ønsker regionerne og staten at sikre midler til at foretage de nødvendige investeringer, som skal holde den danske sundhedssektor på forkant af den teknologiske udvikling. Investeringsprogrammet skal understøtte udvikling og afprøvning af nye digitale teknologier, der gør forebyggelse og behandling billigere, mere tilgængelig, mere fleksibel og mere individualiseret. Teknologierne skal bidrage til at løse sundhedssektorens aktuelle og fremtidige udfordringer samt sikre Danmark en attraktiv markedsposition inden for sundhedsteknologi ved at udnytte de danske styrkepositioner særligt inden for dataområdet. Investeringsprogrammet skal sammensættes efter en model, som understøtter afprøvningsprojekter, som er svære at tilvejebringe midler til ad andre veje. Det kan fx være tværsektorielle projekter, hvor der ikke er sammenfald mellem sektoren, der høster gevinsten og sektoren, der skal tage ny teknologi i brug eller hvor ingen af sektorerne alene kan opnå en gevinst. Et andet eksempel kan være områder, hvor det er vanskeligt at bestemme, om der findes et attraktivt marked for leverandørerne forud for afprøvning. Et krav for projekter i regi af investeringsprogrammet kan være, at projektet gennemføres som i et samarbejde med private leverandører, hvor den/de private part(er) finansierer mindst [50] pct. af projektomkostningerne. Det tætte samspil med private leverandører skal sikre, at den offentlige sundhedssektor drager nytte af markedets massive investeringslyst inden for de nye teknologier, samt at der udvikles skalérbare løsninger, som kan sikre Danmark en gunstig markedsposition inden for sundhedsteknologien.

2 Med henblik på at sikre et stærkt ophæng for investeringsprogrammet samt at udnytte regionernes forskellige styrkepositioner bør det overvejes, at investeringsprogrammet i praksis gennemføres via en særlig forhøjelse af de regionale anlægsrammer i de kommende år, som specifikt målrettes investeringer i ny teknologi i regi af programmet i lighed med modellen for gennemførelsen af kvalitetsfondsbyggerierne. Tendenser i sundhedssektoren Den digitale udvikling er i gang med markant at forandre sundhedsvæsenet og måden regionerne leverer sundhedsydelser på. Forandringen er drevet af en eksponentiel digital udvikling og sammensmeltning af en række teknologier. Sundhedssektoren står over for en række udfordringer: Flere ældre færre hænder, flere med kronisk(e) sygdom(me) og mangel på specialister i yderområderne. Teknologien skal bidrage til at løse disse udfordringer samtidig med, at borgere i højere grad kan spille en aktiv rolle i egen forebyggelse og behandling. I en undersøgelse af den svenske sundhedsvæsen har Mckinsey estimeret, at der over en 10-årig periode fra 2015 kan opnås bruttobesparelser på op imod 25 pct. årligt ved fuld udnyttelse af teknologi, som vi allerede kender i dag. I 2025 vil det svare til en forventet bruttobesparelse på op til ca. 180 mia. svenske kroner årligt set i relation til den forventede udgiftsudvikling (se bilag). Tendenser i markedet Markedet for sundhedsteknologi er i betydelig vækst og kan forventes fortsat at vokse i fremtiden. Danmark har traditionelt haft en stærk position i dette marked, men i de sidste 5-10 år er konkurrencen taget til. Der er således sket et fald i Danmarks markedsandel inden for sundhedsrelaterede velfærdsydelser i EU fra Det danske marked for sundhedsteknologi vurderes dog ofte som et af de bedste i EU, når det kommer til infrastruktur for udvikling og afprøvning af udstyr og Danmark udmærker sig desuden internationalt ved at have et unikt datagrundlag. Forudsætningerne for at styrke konkurrenceevnen inden for sundhedsteknologi er derfor gode. De nye teknologier, som særligt præger udviklingen lige nu, er skitseret i nedenstående figur:

3 Udbuds- og samarbejdsformer Udmøntningen af elementerne i investeringsprogrammet skal ske via udbud og kan basere sig på de nye fleksible procedurer i den nye udbudslov, der trådte i kraft den Den nye lov omfatter bl.a. innovationspartnerskaber, der er en udbudsprocedure, hvor der mellem en offentlig og privat part indgås partnerskabskontrakt med henblik på udvikling og efterfølgende indkøb af nye innovative varer, tjenesteydelser mv. Innovationspartnerskabet kan fx handle om at udvikle nye produkter, processer eller arbejdsformer, der skal løse samfundsmæssige udfordringer. Innovationspartnerskaber er en moderne version af OPI, hvor der skabes mulighed for at samle udviklingsprocessen og udbuddet i én procedure. Ved at den private part indgår i et innovationspartnerskab, risikerer den private part dermed ikke at være udelukket fra et efterfølgende udbud om selve indkøbet, da det indgår i partnerskabet. Regionernes erfaringer med proceduren innovationspartnerskaber er endnu begrænsede. Derimod har regionerne gjort stor brug af de to af udbudslovens øvrige nye procedurer; udbud med forhandling og konkurrencepræget dialog. Også disse procedurer sikrer, at ordregiver undervejs i et udbud kan gennemføre en aktiv dialog med potentielle tilbudsgivere. Fokus på udvalgte teknologier Investeringsprogrammet skal have fokus på afprøvning af kunstig intelligens (AI) og avanceret dataanalyse, selvdiagnosticering og fjernkonsultationer, wearables, sensorer og apps samt sikkerhedsløsninger. Regionerne foreslår, at investeringsprogrammet særligt prioriterer afprøvning af kunstig intelligens og sikkerhedsløsninger, da disse teknologier også har potentialer inden for andre sektorer. Samtidig er teknologierne stærkt bundet op på brug af data, hvor Danmark i forvejen har en styrkeposition. Det er dermed ambitionen, at Danmarks førerposition kan styrkes yderligere. De nævnte teknologier er beskrevet nærmere i vedlagte bilag Kilde: Boston Consulting Group og Syddansk Vækstforum

4 Bilag: Udvalgte teknologier i investeringsprogrammet Kunstig intelligens og avanceret dataanalyse Kunstig intelligens giver den enkelte læge mulighed for at have alverdens førende eksperter i ryggen, når han eller hun skal træffe det rette behandlingsvalg i samarbejde med patienten. Systemer med kunstig intelligens kan overskue, bearbejde og finde mønstre i langt flere data end mennesket er i stand til. Øget brug af kunstig intelligens og avanceret dataanalyse kan bidrage til: - At frigøre hænder: Der kan ydes beslutningsstøtte til både borgere og sundhedsprofessionelle. Det kan betyde at borgerne bliver mere selvhjulpne og at de sundhedsprofessionelle har adgang til viden, som de ellers ville skulle opdrive på egen hånd eller via second opinion hos en kollega, hvilket især kan være en hjælp for yngre læger eller læger under uddannelse. Det letter presset på specialistkompetencer, som især kan være en mangelvare i yderområderne. Inden for billeddiagnostikken ser vi et potentiale i, at kunstig intelligens kan sortere i store mængder billeder og dermed blive første sortering i f.eks. screnningsprogrammet for brystkræft. - I forskningsøjemed: til at finde den rette patientpopulation til kliniske forsøg - I populationsansvaret: Kunstig intelligens og dataanalyse kan hjælpe med at skabe overblik, forudsige sygdom eller forværring, sørge for at vi behandler de rigtige og sørge for at den enkelte får den behandling der er bedst egnet til netop dem. Region Hovedstaden har indgået en samarbejde med IBM om afprøvning af Dr. Watson. I første omgang afprøves Watson på kræftområdet på Rigshospitalet. Watson kan forstå 200 mio. digitalt lagrede sider og foreslå en behandlingsplan inden for tre sekunder. Det betyder, at patienten kan få den rette diagnose lynhurtigt. Mckinsey anslår, at der i den svenske kontekst er et potentiale på 29 mia. svenske kroner ved bedre udnyttelse af avanceret dataanalyse. Selvdiagnosticering og fjernkonsultationer Teknologien giver mulighed for at patienterne i højere grad kan diagnosticere sig selv på baggrund af egne data. I mange tilfælde vil patienten være helt selvhjulpen og kan selv afslutte konsultationen. I komplicerede tilfælde kan patienten blive henvist til online (video/mail) konsultation. McKinsey anslår, at der er et potentiale i den svenske kontekst på i alt 36 mia. svenske kroner ved selvdiagnosticering og fjernkonsultationer. Wearables, sensorer og apps Teknologier for fjernmonitorering af patienter i hjemmet kan bidrage til, at alvorlige sygdomme opdages tidligere, og eventuelt forebygges pga. kontinuerligt dataflow og at patienterne i højere grad kan behandles og genoptrænes hjemme.

5 OECD anslår, at der i 2015 fandtes mere end sundhedsapps, hvilket er en fordobling i forhold til Disse apps styrker borgenes mulighed for at få bedre indsigt i eget helbred gennem generel viden om sundhed og specifik viden om eget helbred fx ved samtidig brug af et wearable device. Mckinsey anslår, at der i den svenske kontekst er et potentiale på 29 mia. svenske kroner alene ved distanceovervågning ved hjælp af sensorteknik. Sikkerhedsløsninger (Blockchain) Det er en grundlæggende forudsætning for udnyttelse af de databaserede teknologier, at dataopbevaring og udveksling kan ske på sikker vis. Fra mange sider inden for den globale sundhedssektor stilles der store forventninger til en række nye teknologiske løsninger, der gør det muligt at etablere en fælles tillidsprotokol, som vil være til rådighed direkte over internettet. Teknologien kaldes blockchain og er primært kendt i forbindelse med den virtuelle valuta Bitcoin. I USA har de offentlige sundhedsmyndigheder taget initiativ til at anvende samme type teknologi til at etablere en national ramme for sikker udveksling af sundhedsdata på tværs af myndigheder og virksomheder i de forskellige grene af sundhedssektoren. Løsningen skal samtidig gøre det muligt at inddrage data fra borgernes egne digitale sundhedsløsninger i et dynamisk samspil med sundhedssektorens sundhedsdata. Løsningen skal medvirke til, at borgeren opnår kontrol over sine egne sundhedsdata og selv kan træffe beslutninger om, hvem der skal have adgang til hvilke data i fremtiden. Baggrund: Potentialer i brug af teknologi i sundhedsvæsenet I en analyse af den svenske sundhedssektor vurderer McKinsey, at en systematisk anvendelse af digitale løsninger, som allerede er tilgængelige i dag, kan medføre bruttobesparelser på op mod 25 pct. årligt i 2025 set i relation til den forventede udgiftsudvikling. Dette vil svare til besparelser på ca. 180 mia. SEK årligt, heraf: 113 mia. årligt fra sekundærsektoren fra mia. årligt fra primærsektoren fra mia. årligt fra Ældre og handicapomsorgen fra 2025 Mckinsey pointerer dog, at Danmark er længere fremme og at Sverige kan lære af vores erfaringer med at accelerere udviklingen derfor har Danmark ikke nødvendigvis det samme besparelsespotentiale.

6 Mckinsey har blandt andet kigget på: Fjernovervågning via sensorteknik (29 mia.) Teknologier for fjernovervågning af patienter i hjemmet kan bidrage til, at alvorlige sygdomme opdages tidligere, og eventuelt forebygges. Praksis- og sygehussektoren aflastes ved at genoptræning kan ske i hjemmet. Apps for fjernovervågning kan gøres tilgængelige for pårørende. Egen diagnosticering og online konsultationer (36 mia.) McKinsey fremhæver et potentiale i at udarbejde en integreret løsning, hvor patienterne kan a) blive diagnosticeret pga. egne data, b) i komplicerede tilfælde blive henvist til online (video/mail) konsultation. Forebyggende arbejde med folkesundheden (2 mia.) Rapporten fremhæver forebyggende kampagner via sociale medier og patientforeninger, herunder tekniske platforme og apps. Der nævnes Patientslikeme, som har over medlemmer, og har indsamlet mere end 31 mio. datapunkter omkring 2500 sygdomme. Patientslikeme bruger borgernes egne data, og deltager i mere end 400 forskningsprojekter. Automatisering og integrerede journalsystemer (34 mia.)

7 Forslag om at skabe et integreret journalsystem for sygehuse, sundhedscentre og kommuner, hvilket ville mindske administrationsbyrder, sikre bedre patientforløb og give bedre beslutningsstøtte. Værktøjer til klinisk beslutningsstøtte (11 mia.) Potentialerne ved big data og kunstig intelligens fremhæves, samt næste skridt med skræddersyet behandling på baggrund af patientens gener (personlig medicin). Foruden ovenstående teknologier forventer vi, at der er markante uudnyttede potentialer i cloud computing herunder adgang til en fællesoffentlig datamængde, samt Internet of Things (IoT). Cloud Computing, IoT og big data er forudsætninger for at tilvejebringe den nødvendige datamængde for at udnytte potentialerne i kunstig intelligens. Der vil også være markante potentialer i robotteknologi. Både i forhold til automatisering af logistik- og plejeopgaver, samt ved brug af robotkirurgi og nanorobotter i den direkte sundhedsfaglige behandling. Brugen af blockchain i forbindelse med sikkerhedsløsninger bør også udforskes nærmere.

Registreringskrav i sundhedsvæsenet: støj eller værdiskabende?

Registreringskrav i sundhedsvæsenet: støj eller værdiskabende? Erik Jylling Sundhedspolitisk direktør, Registreringskrav i sundhedsvæsenet: støj eller værdiskabende? OUH Talks den 6. september 2017 Registrering = Data til dokumentation Data bruges i dag til: Forskning

Læs mere

Ét sikkert og sammenhængende sundhedsnetværk for alle Strategi for digital sundhed og lovforslag om bedre digitalt samarbejde

Ét sikkert og sammenhængende sundhedsnetværk for alle Strategi for digital sundhed og lovforslag om bedre digitalt samarbejde Ét sikkert og sammenhængende sundhedsnetværk for alle Strategi for digital sundhed og lovforslag om bedre digitalt samarbejde NANNA SKOVGAARD, SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTERIET DSK JANUAR 2019 2010 2011 2012

Læs mere

APPENDIX I: Økonomiske rammevilkår

APPENDIX I: Økonomiske rammevilkår APPENDIX I: Økonomiske rammevilkår De overordnede rammer for Region Sjællands økonomi fastsættes årligt i økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner samt de udmeldte drifts- og anlægslofter. FAKTABOKS:

Læs mere

REGERINGENS INNOVATIONSSTRATEGI OG VÆKSTTEAMS - NYE MULIGHEDER FOR SUNDHEDS- OG VELFÆRDSINNOVATION

REGERINGENS INNOVATIONSSTRATEGI OG VÆKSTTEAMS - NYE MULIGHEDER FOR SUNDHEDS- OG VELFÆRDSINNOVATION REGERINGENS INNOVATIONSSTRATEGI OG VÆKSTTEAMS - NYE MULIGHEDER FOR SUNDHEDS- OG VELFÆRDSINNOVATION DORTHE KUSK AFDELINGSCHEF, VÆKSTFORUM OG ERHVERVSUDVIKLING 1 SYDDANSK VÆKSTFORUM Sundheds- og velfærdsløsninger

Læs mere

Digital velfærd Visionerne for den næste offentlige digitaliseringsbølge

Digital velfærd Visionerne for den næste offentlige digitaliseringsbølge Digital velfærd Visionerne for den næste offentlige digitaliseringsbølge Nina Husfeldt Clasen Kontorchef, Kontor for digital velfærd Digitaliseringsstyrelsen 10. oktober 2013 Baggrund for strategisk arbejde

Læs mere

Til: Forretningsudvalget. FU temadrøftelse om ressourcepolitikken Fakta om og Udbud og Indkøb.

Til: Forretningsudvalget. FU temadrøftelse om ressourcepolitikken Fakta om og Udbud og Indkøb. Til: Forretningsudvalget Center for Økonomi Indkøb Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon 38665000 Mail Web www.regionh.dk Journalnummer:17014805 Dato: 19. maj 2017 FU temadrøftelse om ressourcepolitikken

Læs mere

Forebyggelse INDSATSOMRÅDE 3

Forebyggelse INDSATSOMRÅDE 3 INDSATSOMRÅDE 3 Forebyggelse Den teknologiske udvikling flytter markant på rammerne for, hvordan sundhedsydelser kan leveres og giver mulighed for en tidligere og mere mål - rettet indsats. 44 Digitalisering

Læs mere

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI VIDEN PEJLEMÆRKER POLITISK MODEL Indholdsfortegnelse 1. Hvorfor opgaveudvalg for digitalisering og teknologi side 3 2. Digitalisering i DIS-modellen (digitalisering,

Læs mere

Strategi for digital sundhed NANNA SKOVGAARD, SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTERIET MEDCOM 21. MARTS 2018

Strategi for digital sundhed NANNA SKOVGAARD, SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTERIET MEDCOM 21. MARTS 2018 Strategi for digital sundhed 2018-2022 NANNA SKOVGAARD, SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTERIET MEDCOM 21. MARTS 2018 ÉT SIKKERT OG SAMMENHÆNGENDE SUNDHEDSNETVÆRK FOR ALLE 1. Formål og baggrund 2. Strategiens forandringsfilosofi

Læs mere

Horsens på Forkant med Sundhed

Horsens på Forkant med Sundhed Horsens på Forkant med Sundhed Mandag den 2. september 2013 begyndte projektet Horsens på Forkant med Sundhed med at tilbyde relevante borgere i Horsens Kommune deltagelse i projektet Horsens på Forkant

Læs mere

Strategi for digital sundhed NANNA SKOVGAARD, SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTERIET E-HELSE KONFERENCE, OSLO, 18. APRIL 2018

Strategi for digital sundhed NANNA SKOVGAARD, SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTERIET E-HELSE KONFERENCE, OSLO, 18. APRIL 2018 Strategi for digital sundhed 2018-2022 NANNA SKOVGAARD, SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTERIET E-HELSE KONFERENCE, OSLO, 18. APRIL 2018 ÉT SIKKERT OG SAMMENHÆNGENDE SUNDHEDSNETVÆRK FOR ALLE 1. Formål og baggrund

Læs mere

FAKTAARK. Faktaark om udvalgte styrker og udfordringer fra Redegørelse om Danmarks digitale vækst 2019

FAKTAARK. Faktaark om udvalgte styrker og udfordringer fra Redegørelse om Danmarks digitale vækst 2019 FAKTAARK 17. februar 19 Faktaark om udvalgte styrker og udfordringer fra Redegørelse om Danmarks digitale vækst 19 Digital førsteplads i Europa Overordnet set har Danmark fortsat en digital førsteplads

Læs mere

Årskonference, Carsten Sørensen, 4. oktober 2019 (10-15 minutter)

Årskonference, Carsten Sørensen, 4. oktober 2019 (10-15 minutter) Årskonference, Carsten Sørensen, 4. oktober 2019 (10-15 minutter) Emne: Den teknologiske udvikling på sygehusene de næste 10 år herunder aktører i forhold til innovation og nye løsninger. Allerførst -

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Temadrøftelse af det sundhedsteknologiske og digitale samarbejde i Syddanmark, Det Administrative Kontaktforum, den 4. april 2019

Temadrøftelse af det sundhedsteknologiske og digitale samarbejde i Syddanmark, Det Administrative Kontaktforum, den 4. april 2019 Temadrøftelse af det sundhedsteknologiske og digitale samarbejde i Syddanmark, Det Administrative Kontaktforum, den 4. april 2019 Lovforslag nr. L 127 Digitaliseringspagt Sundhedsaftalen 2019-2023 Formænd

Læs mere

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2 INDSATSOMRÅDE 2 Viden til tiden Bedre sammenhæng i patientforløb er en vigtig fælles målsætning, som KL, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet på flere fronter samarbejder om. Parterne har med

Læs mere

Telemedicin / digital velfærd

Telemedicin / digital velfærd Telemedicin / digital velfærd 2. juni 2014 Det er en udbredt opfattelse, at brug af velfærdsteknologi og telemedicin rummer et enormt potentiale for øget kvalitet i eksempelvis ældreplejen og sundhedsvæsenet

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor

Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor Digitalisering er et væsentligt værktøj i bestræbelserne på at modernisere den offentlige sektor. Digitalisering af den offentlige sektor skal især

Læs mere

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner:

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: Notat Danske Fysioterapeuter Folketingsvalget 2019 Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: 1. Direkte adgang til fysioterapi 2. Målrettet og superviseret fysisk træning

Læs mere

Digitaliseringsstrategien frem mod 2017 er OPI interessant? Hvordan kan det skabe erhvervsmæssig vækst og offentlig gevinst

Digitaliseringsstrategien frem mod 2017 er OPI interessant? Hvordan kan det skabe erhvervsmæssig vækst og offentlig gevinst Digitaliseringsstrategien frem mod 2017 er OPI interessant? Hvordan kan det skabe erhvervsmæssig vækst og offentlig gevinst Offentlig-private innovationspartnerskaber (OPI): en tværsektoriel samarbejdsform,

Læs mere

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Forord Sundhedsdatastyrelsen blev dannet i 2015 for at fastholde og udvikle den styrkeposition, Danmark har på digitalisering og nationale data på sundhedsområdet.

Læs mere

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem gunnar.kramp@alexandra.dk Alexandra Instituttet A/S Anvendelsesorienteret forskning Pervasive computing it i alting Viden baseret på den nyeste forskning

Læs mere

Forskning LÆGEFORENINGEN. en nødvendig investering i fremtiden

Forskning LÆGEFORENINGEN. en nødvendig investering i fremtiden LÆGEFORENINGEN Forskning en nødvendig investering i fremtiden Bedre forebyggelse, diagnostik og rehabilitering forudsætter, at rammer og vilkår for lægers forskning og arbejde med innovation prioriteres

Læs mere

Den Digitale Landevej - Arkitekturprodukt

Den Digitale Landevej - Arkitekturprodukt Indhold 1 A5 Vision, mål og strategier... 2 1.1 Vision... 2 1.2 Mål... 3 1.3 Strategier... 4 1 Produkt Perspektiv Strategi Produkt A5 Vision, mål og strategier Dato 2016-09-27 Forfatter Version 0.9 Status

Læs mere

Bilag 1 b. Organisatoriske aspekter, kommune

Bilag 1 b. Organisatoriske aspekter, kommune Organisatoriske aspekter, region refid 36, side 7: Den helt overordnede og langsigtede vision er en sammenhængende indsats på tværs af eksisterende sektorer. refid 36, side 10: Det er en ledelsesmæssig

Læs mere

Telemedicin europæisk industris økonomiske muligheder

Telemedicin europæisk industris økonomiske muligheder Telemedicin europæisk industris økonomiske Af Chefkonsulent Christian Graversen, DI ITEK For Offentlige og private virksomheder der vil gøre en forskel! Hvor Innovatorium, Herning, den 28. november 2011

Læs mere

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2017 Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Fødevarebranchen er god til robotter og automatisering, men kan blive endnu bedre til

Læs mere

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk 1 Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk Fremtidens sundheds-it Lægeforeningens forslag Lægeforeningen 3 Det danske sundhedsvæsen har brug for it-systemer,

Læs mere

Vision. Sundhedsdataprogrammet. 8. september 2015 (revideret)

Vision. Sundhedsdataprogrammet. 8. september 2015 (revideret) Vision 8. september 2015 (revideret) Indhold 1. VISION... 3 2. VISIONENS KONTEKST... 3 INDLEDNING... 3 SAMMENHÆNG TIL POLITISKE RAMMER... 3 PROGRAMMETS BAGGRUND, UDFORDRINGER OG BARRIERER... 4 SAMMENHÆNG

Læs mere

Borgeren som aktiv partner

Borgeren som aktiv partner INDSATSOMRÅDE 1 Borgeren som aktiv partner Digitale løsninger flytter måden services leveres på og giver mulighed for, at borgeren kan modtage behandling i eget hjem. Et eksempel er digitalt understøttet

Læs mere

OPI og udviklingen af velfærdsteknologi Region Syddanmark. v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

OPI og udviklingen af velfærdsteknologi Region Syddanmark. v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen OPI og udviklingen af velfærdsteknologi Region Syddanmark v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Offentlig-privat samarbejde Offentlig-privat samarbejde er en grundsten for Syddansk Vækstforums erhvervsfremmetiltag

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Odense Universitetshospital - Det Innovative Hospital innovationschef Tessa Lind Gjødesen, MPM, ph.d.

Odense Universitetshospital - Det Innovative Hospital innovationschef Tessa Lind Gjødesen, MPM, ph.d. Odense Universitetshospital - Det Innovative Hospital innovationschef Tessa Lind Gjødesen, MPM, ph.d. Agenda Hvad driver innovation på OUH og på tværs af sektorer Trends og tendenser for sundhedsteknologi

Læs mere

CoLab Denmark. Oplæg Kenneth Mikkelsen / Programchef @ CoLab Denmark. Sund Vækst hus, København 2015-24-02

CoLab Denmark. Oplæg Kenneth Mikkelsen / Programchef @ CoLab Denmark. Sund Vækst hus, København 2015-24-02 Oplæg Kenneth Mikkelsen / Programchef @ CoLab Denmark Sund Vækst hus, København 2015-24-02 Hvad er velfærdsteknologi? - vi har vel alle en idé om det Er det Tendenser og trends - Internet of things! Øget

Læs mere

Find vej til offentlige penge og tilbud til fornyelse, forskning og finansiering

Find vej til offentlige penge og tilbud til fornyelse, forskning og finansiering Find vej til offentlige penge og tilbud til fornyelse, forskning og finansiering Børsen 16. juni 2011 Susanne Duus, ABT-fonden (fremover Fonden for Velfærdsteknologi) 1 Baggrund for ABT-fonden >Demografisk

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

Give mulighed for, at børn kan lære mere lystbetonet med afsæt i hver sine særlige interesser. Det kan ske via nye digitale læringsmidler.

Give mulighed for, at børn kan lære mere lystbetonet med afsæt i hver sine særlige interesser. Det kan ske via nye digitale læringsmidler. DIREKTIONENS STAB IT og Digitalisering Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Digitaliseringsstrategi 2017 2020 Poul.veno@herning.dk www.herning.dk Kontaktperson: Poul Venø Dato: 10. august 2017

Læs mere

Program. Kommunernes Digitaliseringstræf 2019

Program. Kommunernes Digitaliseringstræf 2019 Kommunernes Digitaliseringstræf 2019 Program Kl. 9.00 10.00 Morgenmad og check-in Kl. 10.00 10.35 På forkant med fremtidens velfærd Kl. 10.35 11.20 Nye digitale platforme, den digitale brugeradfærd, disruption,

Læs mere

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG,

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, EM@RAMBOLL.COM 19.06.2017 INTRODUKTION TIL RAMBØLL Rambøll Uafhængigt ingeniør-, design- og rådgivervirksomhed Rambøll

Læs mere

Små virksomheders andel af offentlige

Små virksomheders andel af offentlige VELFUNGERENDE MARKEDER NR 26 19 Små virksomheders andel af offentlige I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud. Analysen viser

Læs mere

DET ER EN FÆLLES SAG AT LØSE VORES SUNDHEDSUDFORDRINGER

DET ER EN FÆLLES SAG AT LØSE VORES SUNDHEDSUDFORDRINGER En styrket arkitektbranche Perspektiver i et strategisk samarbejde med Dansk Erhverv DET ER EN FÆLLES SAG AT LØSE VORES SUNDHEDSUDFORDRINGER FORSLAG TIL FÆLLES LØSNINGER PÅ 4 INDSATSOMRÅDER INDHOLD Indholdsfortegnelse

Læs mere

AI Signaturprojekt: Hvordan kan kunstig intelligens (AI) understøtte datadreven kvalitetsudvikling i almen praksis?

AI Signaturprojekt: Hvordan kan kunstig intelligens (AI) understøtte datadreven kvalitetsudvikling i almen praksis? Notat 26. november 2018 /MARAV J.nr. 2018-5423 AI Signaturprojekt: Hvordan kan kunstig intelligens (AI) understøtte datadreven kvalitetsudvikling i almen praksis? Initiativbeskrivelse Dette projekt integrerer

Læs mere

KONFERENCEN OM GEVINSTREALISERING MED FOKUS PÅ DIGITALISERING JOHN CHRISTIANSEN KREDSFORMAND, DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS SYDDANMARK

KONFERENCEN OM GEVINSTREALISERING MED FOKUS PÅ DIGITALISERING JOHN CHRISTIANSEN KREDSFORMAND, DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS SYDDANMARK KONFERENCEN OM GEVINSTREALISERING MED FOKUS PÅ DIGITALISERING JOHN CHRISTIANSEN KREDSFORMAND, DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS SYDDANMARK DEN FAGLIGE VINKEL PÅ POTENTIALET I SUNDHEDS- OG VELFÆRDSTEKNOLOGI Patientforløb

Læs mere

Tillid og sikkerhed om data

Tillid og sikkerhed om data INDSATSOMRÅDE 4 Tillid og sikkerhed om data 58 Sundhedsvæsenet har i dag et generelt højt niveau af informationssikkerhed. Men med den hastige udvikling i digitale løsninger og datamængder og med et skærpet

Læs mere

Danskernes brug af ny sundhedsteknologi

Danskernes brug af ny sundhedsteknologi ANALYSE Danskernes brug af ny sundhedsteknologi I disse år er der stor fokus på nye, innovative sundhedsteknologiske løsninger, som kan hjælpe mennesket i kampen for det sunde liv. Der er efterhånden et

Læs mere

Fortsat udvikling af det offentligtprivate

Fortsat udvikling af det offentligtprivate Danske Regioner 06. mar. 15 Fortsat udvikling af det offentligtprivate samarbejde Branchedirektør Mette Rose DI s mål DI arbejder for en mere effektiv offentlig sektor.. det gælder også i forhold til en

Læs mere

Bilag til `Beslutningssag: Godkendelse af nye use cases om kunstig intelligens i sundhedsvæsenet.

Bilag til `Beslutningssag: Godkendelse af nye use cases om kunstig intelligens i sundhedsvæsenet. Bilag til `Beslutningssag: Godkendelse af nye use cases om kunstig intelligens i sundhedsvæsenet. Begge use-cases er beskrevet i hvert deres komissorier/ projektbeskrivelse, hvorfra det væsentligste er

Læs mere

What s Hot 2018 Survey

What s Hot 2018 Survey What s Hot 2018 Survey Hvordan ser vores digitale fremtid ud? kaastrup andersen Marts 2018 BAGGRUND Den digitale fremtid giver virksomhederne mulighed for at skabe nye forretningsområder og indtjening.

Læs mere

Målrettet og integreret sundhed på tværs

Målrettet og integreret sundhed på tværs Vision Målrettet og integreret sundhed på tværs Med Sundhedsaftalen tager vi endnu et stort og ambitiøst skridt mod et mere sammenhængende og smidigt sundhedsvæsen. skabe et velkoordineret samarbejde om

Læs mere

Titel Område National/Regional Periode Resumé Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Digitalisering i det offentlige National

Titel Område National/Regional Periode Resumé Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Digitalisering i det offentlige National Titel Område National/Regional Periode Resumé Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi det offentlige National 2016-2020 Omfattende digitaliseringsstrategi gældende for stat, regioner og kommuner.

Læs mere

NNIT Empower Patients

NNIT Empower Patients NNIT Empower Patients Telemedicinsk løsning med OpenTele Malene Hjelm-Svennesen Industry expert, Healthcare NNIT A/S kort fortalt Datterselskab af Novo Nordisk A/S Hovedkontor i Søborg NNIT er en af Danmarks

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADEN

KOMMUNIKATIONSPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADEN Region Hovedstaden KOMMUNIKATIONSPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADEN GOD KOMMUNIKATION - I REGION HOVEDSTADEN FORORD Regionsrådet er en politisk organisation, hvis medlemmer er demokratisk valgt til at sikre

Læs mere

IT-infrastrukturens betydning for vækst og konkurrenceevne i Region Nordjylland

IT-infrastrukturens betydning for vækst og konkurrenceevne i Region Nordjylland IT-infrastrukturens betydning for vækst og konkurrenceevne i Region Nordjylland Nordkraft, 27. november, 2012 CNP Center for Network Planning, Fredrik Bajers Vej 7, DK 9220 Aalborg East Phone: +45 9940

Læs mere

FINANSFORBUNDETS FEM INDSPARK EUROPAPARLAMENTSVALG 2019

FINANSFORBUNDETS FEM INDSPARK EUROPAPARLAMENTSVALG 2019 FINANSFORBUNDETS FEM INDSPARK EUROPAPARLAMENTSVALG 2019 FEM EU-INDSPARK Rådgiveren i den lokale sparekasse, it-arkitekten bag de digitale løsninger og dealeren i storfilialen hører alle til i Finansforbundet,

Læs mere

PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD

PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD DIGITALISERING, NY TEKNOLOGI OG DATA MARTS 2019 STRATEGI PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD STRATEGI FOR KL S ARBEJDE MED DIGITALISERING, NY TEKNOLOGI OG DATA 2 Forord Hvad kan jeg hjælpe dig med? Den digitale

Læs mere

Pejlemærker for sundhedsuddannelsernes teknologifokus

Pejlemærker for sundhedsuddannelsernes teknologifokus Pejlemærker for sundhedsuddannelsernes teknologifokus Teknologi i sundhedsprofessioner og -praksis Formål og baggrund Dette notat beskriver pejlemærker for udviklingen af professionsrelevante teknologikompetencer

Læs mere

OPI-Lab er et laboratorium for offentligprivat innovation og velfærdsteknologi på tværs af regioner, kommuner og virksomheder.

OPI-Lab er et laboratorium for offentligprivat innovation og velfærdsteknologi på tværs af regioner, kommuner og virksomheder. OPI-Lab er et laboratorium for offentligprivat innovation og velfærdsteknologi på tværs af regioner, kommuner og virksomheder. OPI guidelines OPI-Lab er et laboratorium for offentlig-privat innovation

Læs mere

Kommunal strategi for TELESUNDHED

Kommunal strategi for TELESUNDHED Kommunal strategi for TELESUNDHED Danmark som Telemedicinsk foregangsland, IDA - 29. august 2013 Poul Erik Kristensen, Center for social og sundhed, KL Hvad er telesundhed? Telemedicin Telesundhed Velfærdsteknologi

Læs mere

Telemedicin konference, Region Midt den 26. juni Shared Care Platform. Projektleder Allan Nasser, Region Syddanmark

Telemedicin konference, Region Midt den 26. juni Shared Care Platform. Projektleder Allan Nasser, Region Syddanmark Telemedicin konference, Region Midt den 26. juni 2012 Shared Care Platform Projektleder Allan Nasser, Region Syddanmark Vigtigheden af en ny tilgang til sundhedsydelser Sundhedsøkonomisk udfordring: De

Læs mere

QUICK GUIDE. IT-chef - skab forandring og indflydelse

QUICK GUIDE. IT-chef - skab forandring og indflydelse QUICK GUIDE IT-chef - skab forandring og indflydelse I disse dage gennemgår mange organisationer store forandringer, fordi måden at drive forretning på har ændret sig markant. Konkurrencen er stigende

Læs mere

Vision for Fælles Sundhedshuse

Vision for Fælles Sundhedshuse 21. februar 2014 Vision for Fælles Sundhedshuse Indledning Hovedstadsregionen skal være på forkant med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen med borgeren og patienten i centrum og med fokus på kvalitet og

Læs mere

Erfaringer med at måle og dokumentere effekterne ved OPI

Erfaringer med at måle og dokumentere effekterne ved OPI Workshop om evaluering og effektmåling af offentlig-private innovationsprojekter (OPI) 11. april 2012 Erfaringer med at måle og dokumentere effekterne ved OPI Dagsorden 1. Baggrund 2. Om analysen 3. Resultater

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

FM s betydning for samfundets udvikling. Jan Stiiskjær. 29. jan. 09 DFM KONFERENCEN 2009

FM s betydning for samfundets udvikling. Jan Stiiskjær. 29. jan. 09 DFM KONFERENCEN 2009 DFM KONFERENCEN 2009 Dette vil jeg tale om Kort om DI og DI Service Den samfundsmæssige udfordring Offentlig-privat samarbejde og FM Hvad gør DI 2 DI organisation for erhvervslivet DI er en privat arbejdsgiver-

Læs mere

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver?

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Der tales meget om digitalisering, nye forretningsmodeller og en lang række andre forandringer og tendenser i erhvervslivet. Mange

Læs mere

Strategi og vision for anskaffelsen. Lars Henrik Søfren, KIT Region Sjælland Mette Bomholt Klem, IMT Region Hovedstaden

Strategi og vision for anskaffelsen. Lars Henrik Søfren, KIT Region Sjælland Mette Bomholt Klem, IMT Region Hovedstaden Strategi og vision for anskaffelsen Lars Henrik Søfren, KIT Region Sjælland Mette Bomholt Klem, IMT Region Hovedstaden 2. December 2013 Hvordan er vores it-understøttelse i dag med reference til Accenture

Læs mere

Region Hovedstaden Center for Økonomi. Nærhedsfinansiering. Oplæg til forretningsudvalgets temadrøftelse den 9. oktober 2018.

Region Hovedstaden Center for Økonomi. Nærhedsfinansiering. Oplæg til forretningsudvalgets temadrøftelse den 9. oktober 2018. Nærhedsfinansiering Oplæg til forretningsudvalgets temadrøftelse den 9. oktober 2018 Jens Buch Nielsen 1 Økonomiaftale 2019 2% Afskaffelse af det årlige produktivitetsstigningskrav på 2% Afskaffelse af

Læs mere

Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen

Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen N O T A T Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen - Vision og pejlemærker Visionen for Borgernes Sundhedsvæsen er, at forbedre sundhedsvæsenets ydelser, service og kultur, så borgerne bliver ligeværdige

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

OPGAVEN MED AT GØRE LOVGIVNING DIGITALISERINGSKLAR TORSTEN SCHACK PEDERSEN VENSTRES ERHVERVSORDFØRER

OPGAVEN MED AT GØRE LOVGIVNING DIGITALISERINGSKLAR TORSTEN SCHACK PEDERSEN VENSTRES ERHVERVSORDFØRER OPGAVEN MED AT GØRE LOVGIVNING DIGITALISERINGSKLAR TORSTEN SCHACK PEDERSEN VENSTRES ERHVERVSORDFØRER TILLIDEN TRYKKER - VI ER I SAMME BÅD Radius troværdighedsundersø gelse 2017: Danskernes syn på faggruppers

Læs mere

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01.

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01. 1 Fremtidens job Følgende notat belyser, på baggrund af data fra World Economic Forum, hvilke udviklingstendenser der i særlig grad forventes at præge fremtidens arbejdsmarked og hvor mange job der, som

Læs mere

Danske virksomheder er i EU's digitale top

Danske virksomheder er i EU's digitale top 19. februar 2019 2019:2 Danske virksomheder er i EU's digitale top Af Gitte Frej Knudsen og Peter Søndergaard Rasmussen Virksomhedernes brug af teknologi er en væsentlig faktor for deres konkurrenceevne.

Læs mere

Den erhvervsmæssige satsning på Sundheds- og velfærdsinnovation

Den erhvervsmæssige satsning på Sundheds- og velfærdsinnovation Den erhvervsmæssige satsning på Sundheds- og velfærdsinnovation v Afdelingschef Dorthe Kusk 1 Møde i Innovationsudvalget den 17. februar 2014 Vision I 2020 er Syddanmark internationalt førende inden for

Læs mere

Et integrerende sundhedsvæsen

Et integrerende sundhedsvæsen Et integrerende sundhedsvæsen Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 www.regionmidtjylland.dk Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 Udarbejdet af Koncernledelsen Fælles afsæt for strategisk arbejde

Læs mere

PRIORITÉR SUNDHEDEN BEDRE SUNDHED FLERE ÆLDRE

PRIORITÉR SUNDHEDEN BEDRE SUNDHED FLERE ÆLDRE PRIORITÉR SUNDHEDEN BEDRE SUNDHED FLERE ÆLDRE PRIORITÉR SUNDHEDEN BEDRE SUNDHED FLERE ÆLDRE Et godt og trygt sundhedsvæsen er en af de vigtigste grundpiller i vores velfærdssamfund. Venstre ønsker et

Læs mere

Bilag 1: Fakta om diabetes

Bilag 1: Fakta om diabetes Bilag 1: Fakta om diabetes Den globale diabetesudfordring På verdensplan var der i 2013 ca. 382 mio. personer med diabetes (både type 1 og type 2). Omkring halvdelen af disse har sygdommen uden at vide

Læs mere

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende Fremtidens hjerter Anbefalinger fra hjertekarpatienter og pårørende Fra Hjerteforeningens dialogmøde på Axelborg, København onsdag den 18. april 2012 Verdens bedste patientforløb og et godt liv for alle

Læs mere

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg med henblik på møde i Rådet (Konkurrenceevne industri, indre marked, forskning) den 21. 22.

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale:

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale: N O T A T Regionernes mål for indkøb og logistik i 2015 11-04-2010 Sag nr. 10/413 Dokumentnr. 18141/10 Strategisk Indkøb Regionerne står stærkt inden for offentlige indkøb. Der er etableret fem centrale

Læs mere

eller. Byggeprojekter som løftestang for innovation og vækst Netværksdage august, Nyborg

eller. Byggeprojekter som løftestang for innovation og vækst Netværksdage august, Nyborg Byggeprojekter som løftestang for innovation og vækst eller. Netværksdage 2014 27. august, Nyborg Peter Kyhl Senior chefkonsulent Ansvarlig for innovation Nyt Hospital Nordsjælland Morten Rasmussen Innovationskonsulent

Læs mere

Hvilke teknologier bruges allerede succesfuldt i sundhedssektoren? - Med fokus på IT understøttelse af det tværsektorielle samarbejde

Hvilke teknologier bruges allerede succesfuldt i sundhedssektoren? - Med fokus på IT understøttelse af det tværsektorielle samarbejde Hvilke teknologier bruges allerede succesfuldt i sundhedssektoren? - Med fokus på IT understøttelse af det tværsektorielle samarbejde 7. Marts 2011 Souschef, MedCom Programleder, National Telemedicin LHF@medcom.dk

Læs mere

Kommunikationspolitik Denne politik beskriver de overordnede tanker om god kommunikation i Region Hovedstaden

Kommunikationspolitik Denne politik beskriver de overordnede tanker om god kommunikation i Region Hovedstaden 24. juni 2012 Kommunikationspolitik Denne politik beskriver de overordnede tanker om god kommunikation i Region Hovedstaden Forord Regionsrådet er en politisk organisation, hvis medlemmer er demokratisk

Læs mere

Forstå de vigtige tech-trends. Forstå de vigtige teknologier og tendenser

Forstå de vigtige tech-trends. Forstå de vigtige teknologier og tendenser Forstå de vigtige tech-trends Forstå de vigtige teknologier og tendenser - og- og hvordan forretning hvordande depåvirker påvirker din din forretning Bemærk: Dette er en forkortet udgave af præsentationen.

Læs mere

The Voice of Foreign Companies. Sundhedspolitisk agenda. Præsentation af fordelene ved innovative tiltag i Danmark

The Voice of Foreign Companies. Sundhedspolitisk agenda. Præsentation af fordelene ved innovative tiltag i Danmark The Voice of Foreign Companies Sundhedspolitisk agenda Præsentation af fordelene ved innovative tiltag i Danmark November 24, 2008 Baggrund Sundhedsambitionen Vi er overbevist om, at Danmark har midlerne

Læs mere

Udbudslovens potentiale udnyttes ikke

Udbudslovens potentiale udnyttes ikke Laura Svaneklink, chefkonsulent lans@di.dk JANUAR 2017 Bertil Egger Beck, konsulent beeb@di.dk Peter Beyer Østergaard, student pebo@di.dk Udbudslovens potentiale udnyttes ikke Kommuner og andre offentlige

Læs mere

Digitalisering skal skabe. vækst i hele Danmark. 10 anbefalinger til Danmarks digitale vækst

Digitalisering skal skabe. vækst i hele Danmark. 10 anbefalinger til Danmarks digitale vækst Digitalisering skal skabe vækst i hele Danmark 10 anbefalinger til Danmarks digitale vækst Indhold Forord 3 1. Behov for styrkede digitale kompetencer i Danmark 4 1.1 Anbefalinger til styrkede digitale

Læs mere

Sundheds-hotspottet betyder en fælles elektronisk platform til deling af information som borger, kommune, egen læge, hospital og apotek kan anvende.

Sundheds-hotspottet betyder en fælles elektronisk platform til deling af information som borger, kommune, egen læge, hospital og apotek kan anvende. BORGERINFORMATION Horsens på Forkant med sundhed er et tværsektorielt udviklings- og forskningsprojekt i Horsens Kommune. I projektet er der både fokus på behandlingen af borgeren og på kommunikationen

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten MODEL FOR VÆRDIBASERET SUNDHED I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været styret og afregnet med takststyring. Det har blandt andet

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2013/2061(INI) 5.9.2013 UDKAST TIL BETÆNKNING om handlingsplan for e-sundhed 2012-2020 et innovativt sundhedsvæsen i det

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten FORSLAG TIL MODEL FOR VÆRDIBASERET STYRING AF SUNDHEDSVÆSENET I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Pejlemærker og ny styringsmodel Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været

Læs mere

Professor Uffe Kock Wiil

Professor Uffe Kock Wiil Professor Uffe Kock Wiil SDU Sundhedsinformatik og Teknologi Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet Syddansk Universitet DATAANALYSE I DET DANSKE SUNDHEDSVÆSEN: ERFARINGER OG CASES Baggrund Erfaringer Muligheder

Læs mere

K O N F E R E N C E P R O G R A M

K O N F E R E N C E P R O G R A M O N S D A G D. 9. S E P T E M B E R 2 0 1 5 Kl. 10.00-11.00: Esbjerg-modellen Kan sundhedsvæsnet sætte borgeren i centrum uden at det går ud over den sundhedsfaglige kvalitet? Siden 2010 har Esbjerg kommune

Læs mere

Den Sociale Kapitalfond Sociale Investeringer/ Payment by Results nye veje til social forandring?

Den Sociale Kapitalfond Sociale Investeringer/ Payment by Results nye veje til social forandring? Den Sociale Kapitalfond Sociale Investeringer/ Payment by Results nye veje til social forandring? Den Sociale Kapitalfond Management ApS BAGGRUND NY FINANSIERING SKAL GIVE BEDRE SOCIALE RESULTATER Sociale

Læs mere

Det intelligente sundhedsvæsen - kick off møde for netværk for sundhedsit den 4. juni 2008, DI Rådhuspladsen

Det intelligente sundhedsvæsen - kick off møde for netværk for sundhedsit den 4. juni 2008, DI Rådhuspladsen 11. juni 2008 Til deltagerene i DI ITEK's netværk for sundhedsit Det intelligente sundhedsvæsen - kick off møde for netværk for sundhedsit den 4. juni 2008, DI Rådhuspladsen DI ITEK havde inviteret medlemmer

Læs mere

Danmarks sundhedsvæsen 2025

Danmarks sundhedsvæsen 2025 Danmarks sundhedsvæsen 2025 Anbefalinger fra IT-Branchen til et mere åbent og datadrevet sundhedsvæsen Oktober 2017 1 Indhold I. Forord... 3 II. Indledning... 4 1. Et sundhedsvæsen der er til for borgernes

Læs mere

Statens strategi for overgang til IPv6

Statens strategi for overgang til IPv6 Notat Statens strategi for overgang til IPv6 Overgangen til en ny version af internetprotokollen skal koordineres såvel internationalt som nationalt. For at sikre en smidig overgang har OECD og EU anbefalet,

Læs mere