Stort potentiale for besparelser på administration i kommunerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Stort potentiale for besparelser på administration i kommunerne"

Transkript

1 Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent APRIL 2017 Stort potentiale for besparelser på administration i kommunerne I 2015 kunne kommunerne have sparet knap 2 mia. kr. på administration, hvis flere af kommunerne havde været mere omkostningseffektive. Effektiviseringer på det administrative område efterlader plads til prioritering af kernevelfærden eller sænkelse af skat og afgifter. Kommunerne kunne i 2015 spare knap 2 mia. kr. på administrative udgifter Kommunerne er fra regeringen blevet pålagt et effektiviserings- og moderniseringskrav på 1. mia. kr. om året frem til Det bør være et realistisk mål, da der i 2015 kunne være sparet op mod 2 mia. kr. alene på administrationsudgifter. Det viser beregninger, som DI har foretaget på baggrund af en analyse udarbejdet af KORA. Effektiviseringer i kommunerne kan findes på det administrative område Mia. kr Krav til kommunernes samlede besparelse ved effektivisering og modernisering i perioden Effektiviseringspotentiale på kommunernes administrative udgifter Kilde: KORA og DI-beregninger

2 2 Analyse fra KORA sætter fokus på det administrative ressourceforbrug i kommunerne KORA 1 fremlagde ved udgangen af sidste år en gennemgribende analyse af kommunernes administrative ressourceforbrug for Adminstrativt ressourceforbrug dækker over eksempelvis byggesagsbehandlere, akademikere samt social- og sundhedspersonale af administrativ karakter, samt udgifter til varekøb, ejendomsdrift o. lign. Analysen sammenligner kommunernes administrationsudgifter, hvor der tages højde for kommunernes forskellige grundvilkår, f.eks. befolkningssammensætning og geografi. Til opgørelsen af de samlede administrationsudgifter benyttes en metode, som kombinerer udgifter fra kommunernes personaleforbrug med udgifter fra regnskabsoplysninger. Denne metode minimerer graden af usikkerhed omkring hvilke udgifter, der reelt går til administration 2. Store forskelle på administrationsudgifter i kommunerne De tre kommuner med højeste og laveste udgifter Administrationsudgifter pr. indbygger 2015 Albertslund Ballerup Langeland Frederiksberg Herning Middelfart Anm: Der er på listen set bort fra små ø-kommuner Kilde: KORA Kommunernes administrative ressourceforbrug Befolkningssammensætning og demografi forklarer en stor del af forskellene mellem kommunerne Analysens hovedkonklusioner er ikke overraskende, at socioøkonomiske forhold samt antal indbyggere og befolkningstætheden i høj grad er med til at forklare, hvorfor der er store forskelle i kommunernes administrationsudgifter pr. borger. Ligeledes viser analysen, at det også er afgørende for udgiften pr. borger, hvor økonomisk 1 Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning 2 Den kombinerede metode vil dog stadig indeholde usikkerhedsmomenter, der kan opstå som følge af forskelle i konteringen i kommunerne. Konteringsfejl vil kunne påvirke kommunernes udgifter i både op- og nedadgående retning.

3 3 presset kommunen er. Økonomisk pressede kommuner bruger således typisk færre penge på administration end ressourcestærke kommuner gør. KORA bruger i analysen disse faktorer til at lave et estimat for hver kommune et benchmark for, hvad den pågældende kommune skulle have haft af administrationsudgifter, i forhold til deres respektive baggrundsforhold. Der opstår dermed et besparelsespotentiale for de kommuner, hvis faktiske udgifter er højere, end hvad de burde have været, når man tager højde for de ting, der kan måles og vejes. Se boks sidst i analysen. DI har beregnet effektiviseringspotentialet til at være op mod 2 mia. kr DI har beregnet dette potentiale til at løbe op i knap 2 mia. kr. i 2015, hvis de kommuner, der bruger mere end hvad, der kan forklares ud fra de strukturelle forhold, nedbragte deres administrationsudgifter til det forventede niveau. Et besparelsespotentiale i samme niveau må antages også at gøre sig gældende i 2017, da de samlede udgifter til administration er budgetteret til nogenlunde det samme. Administrationsudgifter udgør i alt omtrent en tiendedel af kommunernes samlede driftsbudget. Administrationsudgifter kan nedbringes i flere kommuner Besparelsespotentiale i pct Kommunale administrationsudgifter pr. indbygger Anm: Kommuner der bruger mere end beregnet, ligger over linjen i området markeret med rød. Læsø kommune ligger uden for grafområdet. Kilde: KORA og DI-beregninger De samlede effektiviseringsgevinster ville i figuren findes ved, at de kommuner, der ligger over den vandrette linje (i det røde område), sænkede deres faktiske udgifter, så de kom ned og lå på linjen. Det bør være et realistisk mål, når flere kommuner kan gøre det for mindre.

4 4 De kommuner, der ikke har potentiale for besparelser, antages at fortsætte uden ændringer. På denne måde opstår der en samlet effektiviseringspotentiale på knap 2 mia. kr. Eksempelvis har Ballerup, som er den kommune med størst besparelsespotentiale, mere end tre gange så høje lønudgifter pr. indbygger, til personer i kategorien specialister, i forhold til eksempelvis Herning. Herning er en af de kommuner, som er en af de mest omkostningseffektive 3. Modsat er Ballerup blandt de kommuner, der har færrest lønudgifter til personer i stillingsbetegnelsen assistenter/kontorassistenter, som er en betragteligt mindre løntung kategori end specialisterne. Effektiviseringerne på 1 mia. kr. årligt kan i stor stil findes på administrationen Det tyder derfor på, at kommuner kunne høste store administrative rationaliseringsgevinster ved at lære af andre kommuners administrative praksis og styring. Og det er essentielt at høste disse lavthængende frugter, da kommunerne er underlagt et årligt effektiviseringskrav på 1. mia. kr. Det er vigtigt at understrege, at analysen udarbejdet af KORA kun fokuserer på administrative udgifter. Den fortæller ikke direkte noget om, hvilken kvalitet opgaverne løses med. Høje administrationsudgifter kan derfor skyldes, at kommunerne løser opgaverne bedre, hvilket dermed giver en højere service. Der er dog ingen evidens, der kan understøtte denne sammenhæng. Og i så fald, bør man spørge sig selv, om det kan retfærdiggøres, at man i flere kommuner vælger at bruge 20 pct. mere, end hvad det beregnede niveau tilsiger, fremfor at prioritere kerneopgaverne. Selv hvis de kommuner, der har høje udgifter, nedbragte deres administrationsudgifter til det beregnede niveau, vil de stadig bruge mere end halvdelen af landets mest udgiftseffektive kommuner. 3 Udtræk fra KRL, Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, på samlede lønomkostninger for hver stillingsbetetegnelse i kategorien Administration og IT, mv.

5 5 Anm: De røde farver angiver hvor stor en andel, en kommune kunne nedbringe sine administrative udgifter for at nå det beregnede niveau. Kommuner markeret med blåt kunne i princippet tillade sig at bruge flere penge, end de har gjort. Tilbage står under alle omstændigheder, at der ser ud til at være et administrativt rationaliseringspotentiale i en række kommuner, som i stor stil kan bidrage til opfyldelsen af det årlige effektiviserings- og moderniseringskrav på 1 mia. kr. Ikke mindst i en række af de mere velstående kommuner.

6 6 Boks 1. KORA foretager i deres undersøgelse regressionsanalyser med data for alle landets kommuner, for at finde hvilke faktorer, der bedst kan forklare forskelle i kommunernes administrationsudgifter. I alt har KORA testet 30 forskellige baggrundsvariable og kommet frem til, at følgende variable har signifikant påvirkning på administrationsudgifterne: Strukturelle forhold 2015 Indbyggertal (logaritmisk) -842*** Lille ø-kommune 1.242** Rejsetid pr. indbygger 206*** Demografi og socioøkonomi Andel boliger i boligkriteriet 29,3** Socioøkonomisk indeks 11,4*** Kontrolvariabler Ressourcepres -83,2*** R 2 (Justeret) 0,70 Modellens forskellige faktorer forklarer dermed 70 pct. af variationen i kommunernes administrative udgifter i I KORAs benchmarkanalyse benyttes ovenstående model til en estimation af den enkelte kommunes udgifter. Beregningerne viser altså hvad man kunne forvente, at den pågældende kommune ville bruge på administration, når man tager deres baggrundsvilkår med i vurderingen. Ved at sammenligne en kommunes estimerede udgiftsniveau med deres faktiske niveau kan der findes et besparelsespotentiale. Således at: Besparelsespotentiale k = Faktiske adm. udgifter k Estimerede adm. udgifter k Hvor k angiver den enkelte kommune og besparelsespotentialet er opgivet pr. indbygger. Herfra ganges med antal indbyggere i den respektive kommune, hvilket for alle kommuner summeres til et samlet besparelsespotentiale.

Dette notat omfatter en kort opsummering af resultaterne vedr. Allerød Kommune. For en nærmere gennemgang af den nye metode henvises til rapporten.

Dette notat omfatter en kort opsummering af resultaterne vedr. Allerød Kommune. For en nærmere gennemgang af den nye metode henvises til rapporten. NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Bjarkesvej 2 3450 Allerød http://alleroed.dk Dato: 30. november 2016 Kommunernes administrative ressourceforbrug Sagsnr. 16/14489 Sagsbehandler: jemo Tlf. +4548126128

Læs mere

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden Der er et årligt besparelsespotentiale på ca. 7 mia. kr., hvis de dyreste kommuner sænkede deres nettodriftsudgifter

Læs mere

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Thomas Michael Klintefelt thok@di.dk, 3377 3367 Kirstine Flarup Tofthøj kift@di.dk, 3377 4649 FEBRUAR 2019 Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Fra oktober 2013 til oktober 2018 er fuldtidsbeskæftigelsen

Læs mere

Presseresumé Budgetredegørelse 2010

Presseresumé Budgetredegørelse 2010 Presseresumé Budgetredegørelse 1 Stort potentiale for frigørelse af ressourcer fra administration i kommuner og regioner Kommunerne har ikke reduceret udgifterne til administration siden 7, selv om kommunalreformen

Læs mere

Demografi giver kommuner pusterum i

Demografi giver kommuner pusterum i Analysepapir, februar 21 Demografi giver kommuner pusterum i 21-12 Befolkningsudviklingen betyder, at kommunerne under ét i de kommende år kan øge serviceniveauet eller sænke skatterne, selvom der aftales

Læs mere

Hvad er den socioøkonomiske reference? Hvordan læses den socioøkonomiske reference?... 2

Hvad er den socioøkonomiske reference? Hvordan læses den socioøkonomiske reference?... 2 Indhold Hvad er den socioøkonomiske reference?... 2 Hvordan læses den socioøkonomiske reference?... 2 Hvordan kan man bruge den socioøkonomiske reference?... 3 Statistisk usikkerhed... 5 Bag om den socioøkonomiske

Læs mere

Måltal sætter skub i offentlig-privat samarbejde

Måltal sætter skub i offentlig-privat samarbejde Peter Beyer Østergaard pebo@di.dk, 3377 4683 MAJ 2018 Måltal sætter skub i offentlig-privat samarbejde Regeringens udspil med mål om at kommunerne i 2025 sender 35 pct. af deres udbudsegnede opgaver i

Læs mere

Hvor blev de administrative stordriftsfordele af i kølvandet på kommunalreformen

Hvor blev de administrative stordriftsfordele af i kølvandet på kommunalreformen Hvor blev de administrative stordriftsfordele af i kølvandet på kommunalreformen Kurt Houlberg, AKF kho@akf.dk DES årskonference 2010, fredag den 10. juni 2010 Disposition Udgifternes herlige tvetydighed

Læs mere

Manglende styring koster kommunerne to mia. kr.

Manglende styring koster kommunerne to mia. kr. Organisation for erhvervslivet November 2009 Manglende styring koster kommunerne to mia. kr. AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Manglende tilpasning af udgifterne til befolkningsudviklingen

Læs mere

Benchmarking af kommunernes udgifter til administration og ledelse. Juni 2018

Benchmarking af kommunernes udgifter til administration og ledelse. Juni 2018 Benchmarking af kommunernes udgifter til administration og ledelse Juni 218 Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen

Læs mere

19. september Sagsbehandler Sune Clausen. Sammenhæng mellem befolkning og anlægsudgifter

19. september Sagsbehandler Sune Clausen. Sammenhæng mellem befolkning og anlægsudgifter KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Direktionssekretariatet NOTAT 19. september 2017 Sammenhæng mellem befolkning og anlægsudgifter Sagsbehandler Sune Clausen I alle danske kommuner må der forventes

Læs mere

Analyse 25. januar 2013

Analyse 25. januar 2013 2. januar 213. Løft af folkeskolen skaber forskelligt finansieringsbehov på tværs af kommuner Af Jens Hauch og Peter Lihn Jørgensen Timetallet i folkeskolerne varierer fra kommune til kommune. Kravene

Læs mere

CEPOS Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018

CEPOS Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018 Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018 05-07-2018 Af Henrik Christoffersen (33456035) Bemærk: Den oprindelige CEPOS analyse, der blev offentliggjort 11. juni 2018,

Læs mere

De administrative stordriftsgevinster er ikke høstet i de nye kommuner - endnu

De administrative stordriftsgevinster er ikke høstet i de nye kommuner - endnu De administrative stordriftsgevinster er ikke høstet i de nye kommuner - endnu Baggrund KREVI har gennemført to undersøgelser af kommunernes økonomi efter kommunalreformen med udgangspunkt i de kommunale

Læs mere

09/ ADMINISTRATION. Administration Brug nøgletal i styringen Kend din kommune 105

09/ ADMINISTRATION. Administration Brug nøgletal i styringen Kend din kommune 105 09/ ADMINISTRATION Brug nøgletal i styringen Kend din kommune 105 106 Brug nøgletal i styringen Kend din kommune Hvor meget personale bruger I på administration og ledelse? HVORFOR ER DET INTERESSANT Administrative

Læs mere

Benchmarkinganalyse af Aabenraa Kommunes udgifter til administration

Benchmarkinganalyse af Aabenraa Kommunes udgifter til administration Katrine Nøhr, Bo Panduro, Steffen Juul Krahn, Søren Hametner Pedersen og Kurt Houlberg Benchmarkinganalyse af Aabenraa Kommunes udgifter til administration Benchmarkinganalyse af Aabenraa Kommunes udgifter

Læs mere

Stor variation i kommuners udgifter og udgiftsbehov

Stor variation i kommuners udgifter og udgiftsbehov KORAs kommunetal, februar 2017: Stor variation i kommuners udgifter og udgiftsbehov Nogle kommuner bruger næsten dobbelt så meget som andre kommuner på for eksempel børnepasning og folkeskole. Forskellen

Læs mere

Historisk mulighed for at effektivisere i kommunerne

Historisk mulighed for at effektivisere i kommunerne Organisation for erhvervslivet 1. december 2008 Historisk mulighed for at effektivisere i kommunerne AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK I 2015 har kommunerne behov for fem en halv mia.

Læs mere

Vand- og spildevandsomkostninger for en virksomhed med 20 medarbejdere

Vand- og spildevandsomkostninger for en virksomhed med 20 medarbejdere Vand- og spildevandsomkostninger for en virksomhed med 20 medarbejdere DI har foretaget en undersøgelse af, hvad en kontorvirksomhed med 20 ansatte i 2008 har af omkostninger til vand og spildevand i de

Læs mere

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare DI ANALYSE september 2016 2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare I regeringens netop fremlagte 2025-plan er der udsigt til en offentlig udgiftsvækst, som har været kritiseret for at vil kunne

Læs mere

Tema: Kommunal variation i tilkendelse af førtidspension i 2008

Tema: Kommunal variation i tilkendelse af førtidspension i 2008 Tema: Kommunal variation i tilkendelse af førtidspension i 2008 Der er stor variation i, hvor mange førtidspensioner kommunerne har tilkendt i 2008. Nogle kommuner har tilkendt én eller derunder pr. 1.000

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommunes administrative ressourceforbrug

Lyngby-Taarbæk Kommunes administrative ressourceforbrug Rapport Lyngby-Taarbæk Kommunes administrative ressourceforbrug Benchmarking i forhold til Rudersdal, Hillerød og Skanderborg Kommuner Thomas Astrup Bæk, Kurt Houlberg, Steffen Kruse Juul Krahn og Bo Panduro

Læs mere

Spareplan får hjælp af demografisk medvind

Spareplan får hjælp af demografisk medvind Analysepapir, juni 21 Spareplan får hjælp af demografisk medvind Færre børn og unge de kommende år betyder, at kommunerne i perioden 211-13 kan øge serviceniveauet på de borgernære områder (eller sænke

Læs mere

Regeringen bør sætte forbruget i bero

Regeringen bør sætte forbruget i bero Anders Goul Møller, økonomisk konsulent angm@di.dk, 3377 3401 DECEMBER 2016 Regeringen bør sætte forbruget i bero I det netop fremlagte regeringsgrundlag er der udsigt til en offentlig forbrugsvækst, som

Læs mere

Reformer kan betale for en tredjedel af vores sundhedsvæsen

Reformer kan betale for en tredjedel af vores sundhedsvæsen Af chefkonsulent Kirstine Flarup Tofthøj, kift@di.dk November 2017 Reformer kan betale for en tredjedel af vores sundhedsvæsen De reformer, der er gennemført i perioden 2006 2016, giver 58½ mia. kr. ekstra

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Jylland og Fyn har landets ti bedste erhvervskommuner

Jylland og Fyn har landets ti bedste erhvervskommuner Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, 2328 9685 SEPTEMBER 2018 Jylland og Fyn har landets ti bedste erhvervskommuner Vinderen af Lokalt Erhvervsklima 2018 er Ikast-Brande. Kommunen er på podiet i fire

Læs mere

Effektiviseringspotentiale på 11,4 mia. i kommunerne

Effektiviseringspotentiale på 11,4 mia. i kommunerne Effektiviseringspotentiale på 11,4 mia. i kommunerne AF CHEFKONSULENT JAN CHRISTENSEN, CAND.OECON.AGRO, PH.D. RESUME Der er pres på økonomien i kommunerne, og et nærmere eftersyn er påkrævet. Sammenligner

Læs mere

Benchmarking på anbringelsesområdet i Aabenraa Kommune

Benchmarking på anbringelsesområdet i Aabenraa Kommune Benchmarking på anbringelsesområdet i Aabenraa Kommune Aabenraa Kommune har henvendt sig til for at få belyst, hvilke forhold der er afgørende for udgiftsbehovet til anbringelser, og for at få sat disse

Læs mere

Marianne Schøler Kollin, Kurt Houlberg, Kasper Lemvigh og Bo Panduro. Benchmarkinganalyse af Tønder Kommunes administrationsudgifter

Marianne Schøler Kollin, Kurt Houlberg, Kasper Lemvigh og Bo Panduro. Benchmarkinganalyse af Tønder Kommunes administrationsudgifter Marianne Schøler Kollin, Kurt Houlberg, Kasper Lemvigh og Bo Panduro Benchmarkinganalyse af Tønder Kommunes administrationsudgifter Benchmarkinganalyse af Tønder Kommunes administrationsudgifter kan hentes

Læs mere

Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst

Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst Der er stor forskel på størrelsen af den livsindkomst, som 3-årige danskere kan se frem til, og livsindkomsten hænger nøje sammen med forældrenes

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 125 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Ministeren Dato 14. januar 2019

Læs mere

Hvorfor hovedstadsudligningen?

Hvorfor hovedstadsudligningen? Hvorfor hovedstadsudligningen? Ét sammenhængende byområde Ét arbejdsmarked Behov for stærkt vækstcenter / SIDE 1 Pendling er størst i hovedstaden Kilde: 6-byernes oplæg Vækst og byregioner fra 2013. /

Læs mere

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne DI Analysepapir, januar 2012 Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Det offentlige forbrug udgør en i både historisk og international sammenhæng

Læs mere

Socioøkonomisk reference: I hvilke prøver og på hvilke skoletyper klarer eleverne sig bedre end forventet i 9. klasse i 2016/2017?

Socioøkonomisk reference: I hvilke prøver og på hvilke skoletyper klarer eleverne sig bedre end forventet i 9. klasse i 2016/2017? Socioøkonomisk reference: I hvilke prøver og på hvilke skoletyper klarer eleverne sig bedre end forventet i 9. klasse i 2016/2017? Mange undersøgelser viser, at elevernes karakterer hænger sammen med deres

Læs mere

Der er intet reelt råderum til skattelettelser

Der er intet reelt råderum til skattelettelser Der er intet reelt råderum til skattelettelser Frem mod 5 er der et såkaldt økonomisk råderum på 37, når man tager højde for det nye forlig om boligskat. Det har fået flere til at foreslå, at dette råderum

Læs mere

Udviklingen i de kommunale investeringer

Udviklingen i de kommunale investeringer Udviklingen i de kommunale investeringer 1. Tilbagegang i kommunernes investeringer Kommunernes skattefinansierede anlægsudgifter var på 19,5 mia. kr. (2018- PL) i 2016, jf. kommunernes regnskaber og figur

Læs mere

Lidt lysere tider for de nyvalgte kommunalpolitikere måske

Lidt lysere tider for de nyvalgte kommunalpolitikere måske Lidt lysere tider for de nyvalgte kommunalpolitikere måske De seneste 4 år har der i et historisk lys været offentlig smalkost med en gennemsnitlig nulvækst i det offentlige forbrug. De kommende 4 år er

Læs mere

til anbringelsesområdet steget med 13 %, og områdets udgiftsniveau ud- gør en stigende udfordring for de danske kommuner, der er pressede økonomien.

til anbringelsesområdet steget med 13 %, og områdets udgiftsniveau ud- gør en stigende udfordring for de danske kommuner, der er pressede økonomien. August 2011 Resumee Anbringelser af børn og unge uden for hjemmet hører til blandt de mest indgribende foranstaltninger, som en kommune kan iværksætte over for sine borgere. Samtidig udgør anbringelsesforløbene

Læs mere

Politikerspørgsmål til ØKF fra Caroline Stage Olsen (V): Caroline Stage Olsen har den 25. september stillet følgende spørgsmål:

Politikerspørgsmål til ØKF fra Caroline Stage Olsen (V): Caroline Stage Olsen har den 25. september stillet følgende spørgsmål: KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Koncernservice NOTAT Til m/br Caroline Stage Olsen (V) Dato: 11. oktober 2017 Sagsnr. 2017-0326717 Politikerspørgsmål til ØKF fra Caroline Stage Olsen (V): Caroline

Læs mere

Udviklingen i administrationsudgifter i Gladsaxe

Udviklingen i administrationsudgifter i Gladsaxe Udviklingen i administrationsudgifter i Gladsaxe 2011-2016. Sammenfatning Analysen viser, at udviklingen i administrationsudgifter pr. indbygger har været nogenlunde konstant i perioden 2011-2016. Der

Læs mere

Effektivitet med fokus på særligt ineffektive afdelinger

Effektivitet med fokus på særligt ineffektive afdelinger Årets tilsynstema: TILSYNSTEMA 2017 Effektivitet med fokus på særligt ineffektive afdelinger I forbindelse med vedtagelsen af lovforslag om effektivisering af den almene sektor i 2016 meddelte Trafik-,

Læs mere

5. December 2013. Finansministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Notat om potentialeberegninger

5. December 2013. Finansministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Notat om potentialeberegninger 5. December 2013 Finansministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Indholdsfortegnelse Introduktion 3 1. Metode for potentialeberegninger 5 1.1. Delanalyse 1 5 1.2. Beregning af potentialer

Læs mere

TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE

TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE INDLEDNING OG BAGGRUND AFGRÆNSNING AF ANALYSESPORET Familieområdet i Randers har, som det er vist i den udførte benchmarkinganalyse

Læs mere

Kommunernes administrationsbygninger

Kommunernes administrationsbygninger Notat: Kommunernes administrationsbygninger - August 2012 Indholdsfortegnelse 1 Resumé... 3 2 Baggrund og formål... 4 3 Metode... 5 4 Analyseresultater... 9 4.1 Kommunernes administrative bygningsmasse...

Læs mere

Holbæk Kommune Økonomi

Holbæk Kommune Økonomi BILAG I økonomiaftalen for 2013 blev det aftalt, at der i KL og Økonomi- og Indenrigsministeriet fremadrettet ville have fokus på administrationsudgifterne. Økonomi- og Indenrigsministeriet har derfor

Læs mere

Ingen grund til at bruge flere penge på offentligt forbrug

Ingen grund til at bruge flere penge på offentligt forbrug ANALYSE Ingen grund til at bruge flere penge på offentligt forbrug Resumé Der er i øjeblikket en diskussion om, hvor meget væksten i det offentlige forbrug skal være fremover. Et af pejlemærkerne er, at

Læs mere

Fortsat mulighed for lavere udgifter i kommunerne

Fortsat mulighed for lavere udgifter i kommunerne DI Analysepapir, november 213 Fortsat mulighed for lavere udgifter i kommunerne Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk og studentermedhjælper Christina Damgaard Chda@di.dk Kommunerne har i

Læs mere

Regionernes administrative ressourceforbrug

Regionernes administrative ressourceforbrug Økonomi- og Indenrigsministeriet Finansministeriet Regionernes administrative ressourceforbrug 2007-2016 Der findes i dag ikke en "autoriseret" opgørelse og definition af regionernes administration, mens

Læs mere

Udvikling i administrationsudgifter.

Udvikling i administrationsudgifter. Udvikling i administrationsudgifter. Dato: 27. maj 2013 Til: Økonomiudvalget Vedrørende: Input til budgetovervejelser vedr. konto 6 politikområde 1 og 2 Nedenstående analyse er udarbejdet med udgangspunkt

Læs mere

Monitorering af udgiftsudvikling i den almene boligsektor

Monitorering af udgiftsudvikling i den almene boligsektor Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 28-02-2018 Monitorering af udgiftsudvikling i den almene boligsektor Formål I aftalen om effektivisering

Læs mere

Tabellen indeholder udvalgte nøgletal på sundhedsområdet. Herunder findes bemærkningerne til de udvalgte nøgletal på sundhedsområdet.

Tabellen indeholder udvalgte nøgletal på sundhedsområdet. Herunder findes bemærkningerne til de udvalgte nøgletal på sundhedsområdet. N O TAT Bemærkninger til udvalgte nøgletal på sundhedsområdet Tabellen indeholder udvalgte nøgletal på sundhedsområdet. Herunder findes bemærkningerne til de udvalgte nøgletal på sundhedsområdet. Søjle

Læs mere

Under halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne deltog i valget. Jo flere kontanthjælpsmodtagere, der var i en kommune, jo lavere var stemmeprocenten.

Under halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne deltog i valget. Jo flere kontanthjælpsmodtagere, der var i en kommune, jo lavere var stemmeprocenten. 1 Hvem bliver hjemme? Ved det seneste kommunalvalg stemte under halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne. Også mange unge og indvandrere valgte at blive hjemme på valgdagen. Nationale kampagner havde i 2013

Læs mere

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit:

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit: Notat Vedrørende: Notat om valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2017 Sagsnavn: Budget 2017-20 Sagsnummer: 00.01.00-S00-5-15 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning:

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

52 mia. kr. i skattelettelser er primært gået til de rigeste

52 mia. kr. i skattelettelser er primært gået til de rigeste mia. kr. i skattelettelser er primært gået til de rigeste Regeringen vil give historisk store skattelettelser. De sidste år er der allerede delt mia. ud i indkomstskattelettelser. Skattelettelser der primært

Læs mere

Praktikpladsmangel øger risiko for at ende i passivitet

Praktikpladsmangel øger risiko for at ende i passivitet Praktikpladsmangel øger risiko for at ende i passivitet Mangel på praktikpladser fører til at flere unge står uden job eller uddannelse. Ceveas beregninger viser, at hvis alle kommuner var lige så gode

Læs mere

NOTAT Ø UDDRAG Nøgletalsanalyse 2017

NOTAT Ø UDDRAG Nøgletalsanalyse 2017 NOTAT 00.30.04-Ø00-41-17 UDDRAG Nøgletalsanalyse 2017 Indhold Indledning...3 Lidt om sammenligningsgrupperne (grupperne)...3 Hvad kan man og hvad kan man ikke med økonomiske nøgletal...4 Driftsudgifter...5

Læs mere

Store gevinster af at uddanne de tabte unge

Store gevinster af at uddanne de tabte unge Store gevinster af at uddanne de tabte unge Gennem de senere år har der været stor diskussion om, hvor stor gevinsten vil være ved at uddanne den gruppe af unge, som i dag ikke får en uddannelse. Nye studier

Læs mere

Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik

Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik Liberal Alliances forslag om en maksimal marginalskat på 40 pct. koster omkring 33 mia. kr. og har en meget skæv fordelingsprofil. De ti pct. rigeste

Læs mere

Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder

Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder VELFUNGERENDE MARKEDER 05 2017 Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder Offentlige ordregivere gennemfører årligt op imod 3.000 EU-udbud i Danmark. Konkurrencen om opgaverne bidrager

Læs mere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2017 Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere De seneste 10 års politiske reformer, som er gennemført af skiftende regeringer og folketingsflertal,

Læs mere

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode Fokus på Forsyning I notatet gennemgås datagrundlaget for brancheanalysen af forsyningssektoren sammen med variable, regressionsmodellen og tilhørende tests. Slutteligt sammenfattes analysens resultater

Læs mere

Økonomiudvalgets politikkontrol af kommunens administrationsudgifter Økonomiudvalget 18. januar 2017

Økonomiudvalgets politikkontrol af kommunens administrationsudgifter Økonomiudvalget 18. januar 2017 Økonomiudvalgets politikkontrol af kommunens administrationsudgifter Økonomiudvalget 18. januar 2017 Hvad er administrationsudgifter? Fire forskellige nøgletal som anvendes i den offentlige debat: 1. Udgifter

Læs mere

Offentlig nulvækst tilbageruller velfærdssamfund

Offentlig nulvækst tilbageruller velfærdssamfund Offentlig nulvækst tilbageruller velfærdssamfund Nulvækst ikke er en harmløs neutral antagelse. Nulvækst vil medføre, at det offentlige forbrug falder som andel af samfundsøkonomien. Fortsætter nulvækst

Læs mere

Hvad er den socioøkonomiske reference? Hvordan kan man bruge den socioøkonomiske reference? Bag om den socioøkonomiske reference...

Hvad er den socioøkonomiske reference? Hvordan kan man bruge den socioøkonomiske reference? Bag om den socioøkonomiske reference... De socioøkonomiske referencer for grundskolekaraktererr 20100 en læsevejledning Indhold Hvad er den socioøkonomiske reference?... 2 Hvordan kan man bruge den socioøkonomiske reference?... 4 Bag om den

Læs mere

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Af Jens Sand Kirk, JSKI@kl.dk Direkte: Side 1 af 10 Formålet med analysen er at undersøge, hvordan det offentlige forbrug er blevet prioriteret fordelt

Læs mere

Retning og rammesætning for omstillingsarbejdet

Retning og rammesætning for omstillingsarbejdet Retning og rammesætning for omstillingsarbejdet Sagsid: 00.15.25-G01-1-17 www.ballerup.dk Blok 1: Hvorfor omstillingskatalog? BLOK 1: Hvorfor omstillingskatalog? Kommunens økonomi. 2 Hvorfor er omstillingsarbejdet

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 21 pct. uden for arbejdsmarkedet BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE 24 pct. uden for arbejdsmarkedet 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

Grundskyldspromillen bliver 3 gange så høj i udkanten som i storbyerne

Grundskyldspromillen bliver 3 gange så høj i udkanten som i storbyerne Grundskyldspromillen bliver 3 gange så høj i udkanten som i storbyerne Med fastfrysningen af grundskylden og fastlåsning af kommunale grundskyldsprovenuer, som er en del af VLAK s forslag til et nyt boligskattesystem,

Læs mere

Personalepolitisk regnskab 2013 Glostrup Kommunes personale i tal

Personalepolitisk regnskab 2013 Glostrup Kommunes personale i tal Personalepolitisk regnskab 2013 Glostrup Kommunes personale i tal Personaleforbrug I Glostrup Kommune var personaleforbruget pr. 31. december 2013 på 1929 årsværk (beregnede fuldtidsstillinger). I 2012

Læs mere

Notat kommunale effektiviseringseksempler

Notat kommunale effektiviseringseksempler Notat om kommunale effektiviseringseksempler Gode kommunale eksempler på realisering af effektiviseringspotentialer kan fx findes inden for områderne: Afbureaukratisering Digitalisering Anvendt borgernær

Læs mere

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Fakta om økonomi November 216 Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Over de seneste ti år er ressourcerne i SKAT faldet markant, hvilket har medført, at der

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

vand- og spildevandsforsyningerne 2012

vand- og spildevandsforsyningerne 2012 Tillæg til Resultatorienteret benchmarking af vand- og spildevandsforsyningerne 2012 og Tillæg til: Resultatorienteret benchmarking af vand- og spildevandsforsyningerne 2012 Fastsættelse af individuelle

Læs mere

Lægemidler mod psykoser Solgte mængder og personer i behandling

Lægemidler mod psykoser Solgte mængder og personer i behandling Danmarks Apotekerforening Analyse 28. januar 15 Borgere i Syddanmark og Region Sjælland får oftest midler mod psykoser Der er store forskelle i forbruget af lægemidler mod psykoser mellem landsdelene.

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 37 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 37 Offentligt Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 37 Offentligt 15. november 2017 J.nr. 2017-6956 Til Folketinget Finansudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 37 af 18. oktober 2017 (alm.

Læs mere

Effektivisering af den almene boligsektor Sker der noget?

Effektivisering af den almene boligsektor Sker der noget? Effektivisering af den almene boligsektor Sker der noget? BL Forvaltningskonference August 2017 Lars Otto, lao@tbst.dk, 4187 1846 Signe Fosgaard, sif@tbst.dk, 4171 7841 Udvikling siden 2014 Mia. 2014-kr.

Læs mere

LBR NØGLETAL 3/2014. DANSK ARBEJDSGIVERFORENING Vester Voldgade 113 1790 København V Tlf. 33 38 90 00

LBR NØGLETAL 3/2014. DANSK ARBEJDSGIVERFORENING Vester Voldgade 113 1790 København V Tlf. 33 38 90 00 LBR NØGLETAL 3/2014 Aarhus hvordan går det sammenlignet med andre jobcentre? DANSK ARBEJDSGIVERFORENING Vester Voldgade 113 1790 København V Tlf. 33 38 90 00 hvorfor NØGLETAL? indsats gør en forskel Jobcentret

Læs mere

Notat Til Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget vedrørende beretning fra Rigsrevisionen

Notat Til Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget vedrørende beretning fra Rigsrevisionen Til Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget vedrørende beretning fra Rigsrevisionen Dato: 02.01.2019 Center for Arbejdsmarked horsholm.dk Rigsrevisionens undersøgelse af jobcentrenes effektivitet 1. Baggrund

Læs mere

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden 2013-2016 Dato 6-10-2017 1. Indledning I dette notat vises i oversigtsform udviklingen i kommunerne i perioden

Læs mere

Kommentarer vedr. data og metode i McKinsey-rapporten Forsyningssektorens effektiviseringspotentiale

Kommentarer vedr. data og metode i McKinsey-rapporten Forsyningssektorens effektiviseringspotentiale Kommentarer vedr. data og metode i McKinsey-rapporten Forsyningssektorens effektiviseringspotentiale 1. Indledning og sammenfatning McKinsey har udarbejdet rapporten Forsyningssektorens effektiviseringspotentiale

Læs mere

Omkostningsniveau for Ballerup Kommunes administration

Omkostningsniveau for Ballerup Kommunes administration ØKONOMI OG STYRING Dato: 9. august 2018 Tlf. dir.: 2157 5264 E-mail: chj6@balk.dk Kontakt: Christina Prüsse Jensen Sagsid: 81.01.00-A21-1-18 Bilag til omstillingscase ØKU-010 Omkostningsniveau for Ballerup

Læs mere

ANALYSENOTAT Kommunalpolitikere ser effektiviseringsgevinst ved at inddrage private mere

ANALYSENOTAT Kommunalpolitikere ser effektiviseringsgevinst ved at inddrage private mere ANALYSENOTAT Kommunalpolitikere ser effektiviseringsgevinst ved at inddrage private mere AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG MARKEDSCHEF MORTEN JUNG Der er et potentiale ved at konkurrenceudsætte mere, vurderer

Læs mere

UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER

UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER Undervisningseffekten udregnes som forskellen mellem den forventede og den faktiske karakter i 9. klasses afgangsprøve. Undervisningseffekten udregnes

Læs mere

Arbejdspapir. Administrative udgifter i kommuner og regioner. Finansministeriet, maj 2010

Arbejdspapir. Administrative udgifter i kommuner og regioner. Finansministeriet, maj 2010 Arbejdspapir Administrative udgifter i kommuner og regioner Finansministeriet, maj 21 Arbejdspapiret vil indgå i Finansministeriets kommende Budgetredegørelse 21. Administrative udgifter i kommuner og

Læs mere

Nøgletal. Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune. August 2015

Nøgletal. Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune. August 2015 Nøgletal Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune August 215 Kilde: Alle data på beskæftigelsesområdet er hentet på Styrelsen for arbejdsmarked og rekrutterings Jobindsats.dk. Data for det specialicerede

Læs mere

Notat. Dato: 2. november 2010 Sagsnr.: 201001525-71. Benchmarkanalyse voksenhandicap

Notat. Dato: 2. november 2010 Sagsnr.: 201001525-71. Benchmarkanalyse voksenhandicap Løn og Økonomi - Team Økonomi Middelfart Kommune Østergade 11 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5030 Fax +45 8888 5501 Dato: 2. november 2010 Sagsnr.: 201001525-71

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen kan ske til kontaktpersonen

Læs mere

Kommunernes administrative ressourceforbrug

Kommunernes administrative ressourceforbrug Thomas Astrup Bæk og Kurt Houlberg Kommunernes administrative ressourceforbrug Resultater og perspektiver ved en ny kombineret opgørelsesmetode Kommunernes administrative ressourceforbrug. Resultater og

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

SÆH-udvalgets anbefalinger i forhold til benchmarkanalysen på ældreområdet

SÆH-udvalgets anbefalinger i forhold til benchmarkanalysen på ældreområdet Til Hjørring Byråd Nørregade 2 9800 Hjørring Telefon 72333333 Fax 72333035 www.hjoerring.dk 1. September 2015 SÆH-udvalgets anbefalinger i forhold til benchmarkanalysen på ældreområdet I forbindelse med

Læs mere

Fordeling af midler til specialundervisning

Fordeling af midler til specialundervisning NOTAT Fordeling af midler til specialundervisning Model for Norddjurs Kommune Søren Teglgaard Jakobsen December 2012 Købmagergade 22. 1150 København K. tlf. 444 555 00. kora@kora.dk. www.kora.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Reduktion i kommunale serviceudgifter per borger siden 2009 og nulvækst siden 2000

Reduktion i kommunale serviceudgifter per borger siden 2009 og nulvækst siden 2000 Reduktion i kommunale serviceudgifter per borger siden 2009 og nulvækst siden 2000 Af chefkonsulent Jens Sand Kirk, JSKI@kl.dk Side 1 af 11 Formålet med analysen er at undersøge hvorvidt de kommunale serviceudgifter

Læs mere

KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet

KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet Børn & Kultur Dagtilbud 13. juli 2016 (jko) Sagsid. 16/14059 NOTAT KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet Indhold og metode KORA 1 har med brug af 2014-tal analyseret kommunernes personaleforbrug i dagtilbud

Læs mere

Udsigt til færre SOSU er og pædagogisk personale i den kommende kommunale valgperiode

Udsigt til færre SOSU er og pædagogisk personale i den kommende kommunale valgperiode 25-10-2017 Jens Sand Krik 27 20 94 43 jsk@ae.dk Udsigt til færre SOSU er og pædagogisk personale i den kommende kommunale valgperiode I notatet undersøges konsekvenserne af regeringens målsætning for det

Læs mere

Socioøkonomisk reference for grundskolekarakterer 2017/2018: Resultater på tværs af prøver og skoletyper

Socioøkonomisk reference for grundskolekarakterer 2017/2018: Resultater på tværs af prøver og skoletyper Socioøkonomisk reference for grundskolekarakterer 2017/2018: Resultater på tværs af prøver og skoletyper Elevernes karakterer hænger sammen med mange forskellige forhold herunder deres socioøkonomiske

Læs mere

De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer

De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer Baggrund Den enkelte skoles faktiske karaktergennemsnit i 9. klasse har sammenhæng med mange forskellige forhold. Der er både forhold, som skolen

Læs mere

sundhedsvæsenets resultater Resumé

sundhedsvæsenets resultater Resumé 2014 Indblik i sundhedsvæsenets resultater Resumé Indblik i sundhedsvæsenets resultater - resumé Udarbejdet af: KL, Danske Regioner, Finansministeriet og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Copyright:

Læs mere