Pårørende til en kronisk smertepatient. Viden og støtte til dig fra andre pårørende og fra smertespecialister

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pårørende til en kronisk smertepatient. Viden og støtte til dig fra andre pårørende og fra smertespecialister"

Transkript

1 Pårørende til en kronisk smertepatient Viden og støtte til dig fra andre pårørende og fra smertespecialister

2 FORORD...

3 Kære pårørende At leve sammen med en af os der har kroniske smerter er ingen dans på roser. Du skal kunne holde hovedet koldt i kaotiske situationer. Du skal være indfølende og tålmodig. Ofte er du nødt til at sætte dine egne behov til side. Og så skal du også lige huske dig selv. Nu må du huske at passe på dig selv! Den bemærkning hører pårørende tit, og ofte falder den fra mennesker, der ikke kender noget til de udfordringer, I lever med. Hvem forstår din verden allerbedst? Det gør andre pårørende. I denne pjece deler de deres erfaringer med dig. Da de kørte fast i en svær situation uden nemme løsninger hvad gjorde de så? Hvordan kom de videre? Men denne pjece er ikke kun til de nære pårørende. Den er også til os smerteramte. Hvordan kan vi passe på jer? Og hvordan kan det større netværk omkring os familie, venner, kolleger hjælpe? Fra min egen hverdag som smerteramt og som formand for FAKS ved jeg, hvor svært det kan være at tale om. Af misforstået hensyn, af udkørthed. Men det er så vigtigt, at vi bliver ved med at kommunikere med hinanden. I pjecens små historier fortæller pårørende, hvad de helt konkret har brug for. Jeg håber, historierne vil inspirere jer til at dele jeres tanker med hinanden og finde nye veje til et godt liv sammen. De venligste hilsner og god læselyst. Pia Frederiksen Formand for FAKS

4 SMERTELÆGEN FORKLARER...

5 Ét stort spørgsmålstegn Når jeg behandler mennesker med diagnosen komplekse kroniske smerter, taler jeg også med deres pårørende. Ofte er de ét stort spørgsmålstegn: Kan det virkelig passe, at det gør så ondt? Kan det passe, at smerterne ikke går over igen? Ja, det kan det desværre. Komplekse kroniske smerter er sin egen selvstændige sygdom, og de opfører sig helt anderledes end de smerter, du kender fra dig selv. At smerterne er komplekse det betyder, at de er svære at forklare. Måske begyndte det hele med en skade eller en operation, men skaden er for længst helet. Måske har det ikke været muligt at finde en årsag. Uanset hvad: Trods årelange undersøgelser kan lægerne ikke finde sikre fysiske beviser på, hvad der er i vejen. Og smerterne bliver ikke bedre af flere operationer eller fysioterapi. Er det så bare oppe i hovedet, det er galt? Noget psykisk? Det er rigtigt nok, at humør og smerter hænger tæt sammen. Fx ved vi, at stress kan gøre smerterne værre. Men det er helt forkert, at smerterne er en psykisk lidelse. Alle smerter skal forbi vores rygmarv, for at vi kan mærke dem. I rygmarven sidder nervebaner, der sender smertesignaler fra kroppen og op til hjernen. Det er de nervebaner, der ikke virker som de skal hos dit familiemedlem. Nervebanerne har ændret sig, så de er blevet overfølsomme over for smerter. Derfor sender de nu alt for stærke eller ubegrundede smertesignaler til hjernen. Den slags ændringer i rygmarven kan ske efter en periode med akutte smerter, der glider over til at blive kroniske. Det er ikke noget, man selv kan styre eller gøre for. Ændringerne sker for nogle mennesker og ikke for andre. Hvorfor det forskes der meget i. Vi ved ikke nok om det endnu. Man kunne tro, at når smertesystemet er blevet overfølsomt, så må dit familiemedlem også være et særligt sart, skrøbeligt menneske. Det er helt forkert. Komplekse kroniske smerter kan ramme alle også de mest stærke og robuste af os. Ændringer i smertesystemet kan ikke helbredes. Men man kan påvirke dem, så smerterne opleves mildere. Det er det, min opgave som smertelæge går ud på.

6 PÅRØRENDE SPØRGER... EN LÆGE, EN SOCIALRÅDGIVER OG EN PSYKOLOG FRA ET SMERTECENTER SVARER

7 Kan min kærestes smerter gå over af sig selv? Det er meget usandsynligt, når smerterne har varet længe, måske i årevis. Så er det mest realistisk at indstille sig på, at din kæreste skal leve med dem fremover. Har min kone gjort noget forkert, siden lige præcis hun fik kroniske smerter? Nej, slet ikke. Vi fødes med forskellig smertefølsomhed og anlæg for at udvikle komplekse kroniske smerter. Det er ikke noget man selv er herre over. Jeg har lagt mærke til, at min mands smerter svinger meget. Kan det virkelig passe? Ja, komplekse kroniske smerter kan svinge helt spontant, og uden at din mand har gjort noget forkert. Kan smerterne pludselig blive meget værre af sig selv? Komplekse kroniske smerter har deres eget liv der er gode perioder, og der er dårlige perioder. Men de løber ikke pludseligt løbsk. Er det muligt at få smerterne til at blive mindre ved at tage sig sammen? Nej. Faktisk kan det være lige modsat: En indædt kamp mod smerterne kan gøre dem værre. Er det farligt for min kone at have så ondt? Det ligger meget dybt i os, at smerter advarer om fare. Men sådan er det ikke med komplekse kroniske smerter. Smertesignalerne er falsk alarm, og din kones krop er ikke i fare. Men der findes jo andre smerter end de komplekse kroniske smerter. Nogle smertepatienter har flere diagnoser fx hjertesygdom. Er din kone urolig for, hvilken smerte, der er på spil? I kan spørge Smertelinjen eller tale med egen læge. Hvis jeg accepterer, at min mand aldrig bliver rask opgiver jeg så ikke håbet? I har sikkert kæmpet for at få fjernet din mands smerter i mange år. Når diagnosen kroniske komplekse smerter er stillet, betyder det, at din mand må leve med sine smerter. Jeres kamp ligger et andet sted nu. I kan og I skal kæmpe for at få et godt liv.

8 PÅRØRENDE SPØRGER... EN LÆGE, EN SOCIALRÅDGIVER OG EN PSYKOLOG FRA ET SMERTECENTER SVARER

9 Min partner er i arbejdsprøvning, og jeg er ved at gå til af bekymring for vores økonomiske fremtid. Hvordan får jeg et bedre overblik over vores situation? Hvis din partner er færdigudredt hos egen læge og specialister, er det muligt at få en henvisning til et smertecenter. De fleste centre har socialrådgivere tilknyttet. Socialrådgiveren kan ikke tale jeres sag i kommunen, men kan hjælpe jer med at forstå og overskue de regler, der gælder for jer. Hvis du er usikker på en bestemt regel eller praksis, kan du prøve at tale med en af SmerteLinjens socialrådgivere om det. Når min kone har det værst, siger hun, at livet ikke er værd at leve. Kan hun finde på at begå selvmord? Det tænker jeg tit på. Den uro må du ikke bære på alene. På smertecenteret spørger vi altid ind til emnet, og vi forsøger at styrke de pårørende til at gøre det samme. Du skal vide, at I sig selv er selvmordstanker ikke så bekymrende. Men konkrete planer dem skal man reagere på. Kan du spørge din kone, hvordan det er fat? Måske vil hendes svar komme som en lettelse. Men hvis hun lægger selvmordsplaner, er det ikke noget, I kan eller skal stå alene med. Så må I tage hen på den nærmeste, åbne, psykiatriske skadestue, hvor hun vil få hjælp. Jeg vil gøre hvad som helst for, at min datter ikke har så ondt. For nylig gav jeg hende nogle piller, jeg fik efter en operation. De hjalp. Hvad nu? Vi er lidt beklemte ved at fortælle det til hendes læge. Medicin til akutte smerter vil altid virke men kun i kort tid. Hvis din datter tog akutmedicin fast, ville den virke dårligt allerede efter et par uger. Har du mod på at fortælle din historie til en smertesygeplejerske på SmerteLinjen? Hun fordømmer ikke og har forstand på medicin, der egner sig til din datters kroniske smerter. Min kæreste får stærk smertemedicin. Hun er bange for, at kommunen skal tro hun er narkoman og finde på at fjerne vores lille dreng. Kan det ske? Jeg har hørt denne bekymring før. Fat mod begge to! Jeg har aldrig set det ske, og I kan være rolige for, at smertespecialister i hele landet vil stå på mål for, at det ikke sker.

10 PÅRØRENDE SPØRGER... EN LÆGE, EN SOCIALRÅDGIVER OG EN PSYKOLOG FRA ET SMERTECENTER SVARER

11 Jeg drikker nok lidt mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Men et glas rødvin om aftenen giver mig et hårdt tiltrængt pusterum. Hvad siger du til det? Jeg vil spørge, om det er din eneste måde at skabe et pusterum på? Og kunne det være en idé at tale med nogen om din situation? Hvis du er rådvild mht. hvordan du kan gribe det an, foreslår jeg, at du ringer til Smertelinjen. Min mand er ulykkelig over den manglende forståelse, han møder fra omgivelserne omkring sine smerter. Det gør mig så ondt for ham. Hvad kan jeg gøre? Jeg møder mange pårørende, der har det som dig. Ofte tænker de, at de bør tage hensyn til deres ægtefælle ved ikke at tale om det. Gør du også det? I mit daglige arbejde oplever jeg, at par, der kan dele deres oplevelser, også bedre kan bære omgivelsernes uvidenhed. Kan jeg som pårørende få tilskud til psykologhjælp? Nej, ikke umiddelbart. Men hvis du er ved at gå ned med stress eller depression, kan din læge muligvis henvise til en psykolog. Min kæreste har brug for hjælp til bl.a. at komme i bad. Jeg hjælper, men kan mærke at det ændrer vores forhold. Tiltrækningen mellem os forsvinder. Vi er unge og vil gerne være sammen i et langt liv. Hvad gør vi? Det er vigtigt, at du ikke overskrider dine grænser, selv om det sker i den kærligste mening. Du er kæreste ikke mor. Når en smerteramt partner ikke selv kan klare sin personlige pleje, er det muligt at få hjemmepleje. Tal med kommunen. Før min mand blev syg, havde vi et dejligt sexliv. Men nu er det gået i stå. Han undgår også at kysse og kramme måske fordi han er bange for, at jeg skal begynde at tænke i de baner. Det er ikke noget vi kan finde ud af at tale om. Her kommer du ind på et emne, som mange smerteramte par slås med. Kan du tage det første skridt til at finde ud af, hvordan I får hjælp? Prøv fx om smertelinjen har et råd. Eller tal med egen læge. Kan din mand evt. få en henvisning til et smertecenter? Her har personalet stor erfaring i at hjælpe par med at få deres tætte samliv tilbage.

12 PÅRØRENDE FORTÆLLER...

13 Bare 500 meter Min kæreste ved godt, at hun murer sig inde, men hendes arbejdsprøvning og vores lille dreng sluger alle hendes kræfter. Jeg forsøger så at lokke hende ud. Nu går vi, siger jeg, bare de 500 meter ned til ishuset. Hun starter med at sige nej, men jeg kan høre på måden, hun siger nej, om jeg kan fortsætte med at overtale hende. Når det lykkes, har vi det bedre alle sammen bagefter. Min erfaring som pårørende: Jeg har lært ikke altid at vente på min kærestes gode dage. Nogle gange kan vi vende en dårlig dag til en bedre. Noget godt en smerteramt kan gøre for en pårørende som mig: Når du siger, at du ikke har lyst til en ting, betyder det tit, at du ikke tør. Så er det nemmere at sige nej for en sikkerheds skyld. Kan du af og til prøve at give det en chance, selv om du ikke kan overskue det? Søvnløs Jeg har altid antennerne ude. Min datters blik, lyden af hendes stemme jeg mærker straks, hvordan hun har det, og det er så skønt, når hun har en god dag. Men hun har længe været i en slem periode. Når hun har mest ondt, taler hun om, at hun ikke kan holde ud at være i sin krop længere. Min datter har to små børn. Hvor skal det ende? Det koster mange søvnløse nætter. Min erfaring som pårørende: Nogle gange siger folk: Du må endelig huske at sige til, hvis der er noget jeg kan gøre. Det er pænt af dem, men jeg er ikke god til at bede om hjælp. Hvad skulle jeg bede om? Det ved jeg ikke engang. Noget godt venner og familie kan gøre for en pårørende som mig: Hvis du vil et andet menneske det godt, så ser du på det. Så kigger du det dybt i øjnene. Måske får du en idé til, hvad den pårørende kan trænge til? Trummerum Jeg elsker at have gæster. Og jeg elsker at komme på kroophold. Min kone og jeg sidder tit sammen ved computeren og vælger en spotdeal, og så drømmer vi: Der kan vi nok sidde om to måneder Men hver gang har vi måttet aflyse. Hele sidste år kom vi ingen steder. På et tidspunkt talte jeg med en psykolog, der udfordrede mig: Nu er det DIG, det gælder! sagde hun. I sidste uge gjorde jeg så noget, jeg ikke havde gjort for et år siden. Jeg gik med nogle naboer til en koncert. Det mindede ganske vist min kone om alt det, hun ikke længere kan. Jeg ved godt, at det gjorde lidt ondt. Men jeg mærker også, at hun under mig det.

14 Min erfaring som pårørende: Egentlig er jeg ret genert, men jeg prøver at være mere udadvendt nu. Jeg må bryde hverdagens trummerum for ikke at brænde ud. Noget godt en smerteramt kan gøre for en pårørende som mig: Kan du opmuntre din raske ægtefælle til at opleve noget dejligt, selv om du ikke er med, og fritage ham eller hende for skyldfølelse? Reservetank Min kæreste og jeg bor ikke sammen pga. kontanthjælpsreformen. Indimellem får jeg nogle slemme hovedpiner. Så orker hun ikke at tage sig af mig og sender mig hjem til mig selv. Det kan virke hårdt. Men det er let for andre at sige, hvad der er den rigtige måde at have et forhold på. Det er de raske menneskers regler. Min erfaring som pårørende: Jeg har lært at finde min egen reservetank, når jeg er ekstra presset. Fx kan jeg godt lide at gå ud i stærkt regnvejr. Elementerne raser de rusker mig igennem, og jeg kan ikke gøre noget ved det. Eller jeg bruger musik som terapi. Så sætter jeg halvfjerdserdisco på og skejer mig tosset for lukkede gardiner. Noget godt familie og venner kan gøre for en pårørende som mig: Det er sjældent, nogen spørger til mig undtagen min søster. Hun holder øje med mig uden at dømme. Kan du gøre det samme? Så stille I gamle dage kom folk bare dumpende forbi. Nu er det som om, at familie og venner trækker sig fra os. Vi må også snart ses, siger vi til hinanden, men det bliver ikke til noget. Måske kan de ikke håndtere en familie som vores? Der bliver så stille Gid nogen ville sige: Kom! Gør dig klar, jeg har pakket en picnickurv. Vi tager i skoven. Eller: Lad os ordne haven sammen. Og når jeg så kom med indvendinger jamen hvad med så ville jeg ønske, at de sagde til mig: Det er der taget hånd om! Min erfaring som pårørende: I gamle dage sagde jeg tit nej tak, hvis nogen tilbød mig omsorg eller hjælp. Måske var jeg for stolt. Nu tager jeg imod med kyshånd. Noget godt familie og venner kan gøre for en pårørende som mig: Kan I invitere på noget rart? Og kan I holde ved, selv om I nogle gange får nej? Det giver så meget energi, når andre vil gøre én glad.

15 Pokerfjæs Min kone har en række sygdomme og har ofte brug for mig, når hun er til behandlinger. Så forlader jeg mit arbejde et par timer og indhenter mine opgaver bagefter. En dag sagde en kollega: Du er også meget væk. Jeg er typen, der holder pokerfjæs. Men indeni jeg kunne have slået hende ned. Det var så mig selv, der gik i gulvet, for kort efter besvimede jeg på kontoret. Der lå jeg og kiggede op på en god kollega. Du trænger til hjælp, sagde han og foreslog en pårørendegruppe, han selv har gået i. Ikke tale om, tænkte jeg. Min erfaring som pårørende: Jeg kender mange sure gamle mænd. Hvordan undgår jeg at blive det? Det spekulerer jeg ofte på. Jeg endte med at gå i pårørendegruppen alligevel, og her kan vi tale om alt. Om sygdom, om sex, om død. Det er absurd, så lettet jeg er, når jeg går derfra. Noget godt en smerteramt kan gøre for en pårørende som mig: Har din pårørende en anden fortrolig end dig? Hvis ikke, kan du opmuntre til det? Det er en stor hjælp at kunne læsse af. Drøm Et lille hus på landet. At tænde bål i haven til sommerfest. At danse med min kæreste. Det var det, der var min lykkedrøm. Min erfaring som pårørende: En verden lukker sig, og en anden åbner sig. Mange ting kan gå i stykker dér. Nogle parforhold holder ikke, fordi man ikke kan omstille sig. Jeg er blevet god til at omstille mig, men det koster. Noget godt en smerteramt kan gøre for en pårørende som mig: Jeg elsker at putte i sofaen, og det gør mig så varm om hjertet, når min kæreste læner sig ind til mig. Men det er sjældent, hun gør det af sig selv. Selv om du er i dårligt humør og ingenting kan overskue kan du så vise, at du er glad for din partner?

16 FAKS er en patientforening for kroniske smertepatienter og deres pårørende. Du kan holde dig orienteret om nyt inden for behandling, forskning og vores arbejde for at sætte kroniske smerter på den sundhedspolitiske dagsorden på SmerteLinjen, tlf , er et gratis rådgivningstilbud, som smerteramte og pårørende til smerteramte er velkomne til at bruge. Pårørende i Danmark er en interesseorganisation for pårørende til kroniske patienter. Denne pjece er udarbejdet i samarbejde med pårørende og personale fra Smertecenter Syd. Tekst: Sundhedsjournalist Mette Thorsen Norpharma A/S har bidraget økonomisk til udarbejdelse og tryk, men har ikke været involveret i indholdet.

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Foto: Iris Guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan håndterer du parforholdets faresignaler De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Faresignaler

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE Depression - en folkesygdom 200.000 danskere har en depression, og omkring halvdelen af dem kommer aldrig til lægen. Mange, der går til læge, fortæller ikke, at de føler

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Sådan takles frygt og bekymringer

Sådan takles frygt og bekymringer Sådan takles frygt og bekymringer Frygt og bekymringer for reelle farer er med til at sikre vores overlevelse. Men ofte kommer det, vi frygter slet ikke til at ske, og så har bekymringerne været helt unødig

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00

Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00 747 Lysets engel 448 Fyldt af glæde 441 Alle mine kilder 157 Betesdasøjlernes buegange Bernhard Christensen Nadververs 143 v. 7 på Op alle folk på

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde.

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. 2.s.i fasten. A. 2019 Matt 156,21-28 Salmer: 753-410-128 582-25-6 Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. Men hvad mener Jesus med det? Jo, han kender hjerterne, kan man sige,

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER VIDEN OG GODE RÅD TIL FORÆLDRE Man kan gøre sig mange tanker, når man rammes af psykiske problemer - især når man har børn: Hvordan taler jeg med mit barn om psykiske

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Gud giv os fred i verden. Amen

Gud giv os fred i verden. Amen Jeg ville ønske, at jeg har en million sko, som jeg kan passe. Det ville være så rart, hvis alle levede deres liv og ingen blev skilt. Gud, du almægtige Giv mig et kreditkort med uendelige penge på. Gud

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen Foredrag om kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen, 2014 Tekst, layout og grafisk design: Sandfær-Andersen Fotos: Elgaard Foto Tryk: Morsø Folkeblad Præsentation af kvinden

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus

1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus profil for ægtemænd 1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus 2. Jeg kan godt lide at være alene med min kone Jeg føler mig

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

18-11-2015. Sorg - når ægtefællen dør. Da jeg vågnede på sygehuset og opdagede, at hun ikke trak vejret længere jamen, det var nedstigning til Helvede

18-11-2015. Sorg - når ægtefællen dør. Da jeg vågnede på sygehuset og opdagede, at hun ikke trak vejret længere jamen, det var nedstigning til Helvede Da jeg vågnede på sygehuset og opdagede, at hun ikke trak vejret længere jamen, det var nedstigning til Helvede (Carsten Bruun, Livet uden Lena, Kr. Dagblad, 22.02.2014) Sorg - når ægtefællen dør Jorit

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

At leve videre med sorg 2

At leve videre med sorg 2 At leve videre med sorg 2 Strandby kirkecenter d. 27. januar 2015 Ved psykolog, aut. Aida Hougaard Andersen, Agape 1. Hvordan leve og leve videre med sorg? 2. Hvad kan jeg selv gøre? 3. Hvordan stå ved

Læs mere

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14 Salmer: Lem Kirke kl 9.00 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Rødding Sognehus kl 10.30 739 Rind nu op

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 Psykolog joma@rcfm.dk Holdninger i familiearbejdet Handicaps/funktionsbegrænsninger påvirker hele familien Familien ses som en dynamisk helhed samtidig med, at der

Læs mere

Ny patient i Smertecenter Syd

Ny patient i Smertecenter Syd Ny patient i Smertecenter Syd At acceptere kroniske smerter er ikke det samme som at give op. Der kan og skal stadig kæmpes for at få et godt liv, og det kan vi hjælpe med." Teamet i Smertecenter Syd 2

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg.

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg. Kursus for pårørende til mennesker med demens. Undersøgelsens problemstilling: Betydningen af at deltage i et kursus for pårørende til demensramte, og hvordan det afspejles i håndteringen af hverdagslivet

Læs mere

Angst-lidelser og angst-behandling

Angst-lidelser og angst-behandling Angst-lidelser og angst-behandling Kort om mig Ansat i Psykiatrien i Region Sjælland, Klinik for Lisisonpsykiatri Egen klinik i Roskilde Arbejdet siden 2003 som psykolog blandt andet med angst. Arbejdet

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

1 INT. INDLEDNING LÆGEKONTOR DAG OLIVER(30) sidder ved et bord. Overfor sidder LÆGE 1 (40) i en stol, mens LÆGE 2 (40) står ved siden af.

1 INT. INDLEDNING LÆGEKONTOR DAG OLIVER(30) sidder ved et bord. Overfor sidder LÆGE 1 (40) i en stol, mens LÆGE 2 (40) står ved siden af. 1 1 INT. INDLEDNING LÆGEKONTOR DAG (30) sidder ved et bord. Overfor sidder LÆGE 1 (40) i en stol, mens LÆGE 2 (40) står ved siden af. LÆGE 1 Ja, Oliver, vi kan forstå, at du er ved at gå tilbage til dine

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

KYS FRØEN. Kunsten at bruge utroskab positivt

KYS FRØEN. Kunsten at bruge utroskab positivt KYS FRØEN Kunsten at bruge utroskab positivt ALLE forhold oplever før eller siden utroskab eller optakten til det. Derfor er det vigtigt, at du kender kunsten at vende utroskab til noget positivt. Utroskab

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Plejeboligundersøgelse i Aarhus kommune -2015

Plejeboligundersøgelse i Aarhus kommune -2015 undersøgelse i Aarhus kommune -2015 Den følgende rapport viser en oversigt over tilknyttede kommentarer fra pårørendeundersøgelsen 2015. 1. Kommentarer til tilfredshed med plejeboligen alt i alt? Stor

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler!

Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler! 03. december 2017 Råd og viden fra fysioterapeuten Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler! Af: Freja Fredsted Dumont, journalistpraktikant Foto: Scanpix/Iris Sind og krop

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 Herre, lær mig at søge dit rige og din retfærdighed og giv mig så alt andet i tilgift. AMEN Ja, den er god med dig, Jesus! Sådan fristes

Læs mere

Bønner, skrevet under Per Vibskovs gudstjeneste i DR Kirken 6. søndag efter påske 2010

Bønner, skrevet under Per Vibskovs gudstjeneste i DR Kirken 6. søndag efter påske 2010 Følgende bønner blev læst op: Hey Maestro Hjælp mig til at finde tiden til andre... Yo J.K & Crew Tak for styrken til at gennemføre! Hjælp mig til at smide den kærlige kraft, du har begavet mig med, videre

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere