Når jeg tænker på HVOR. 2011, er jeg godt tilfreds med et lille plus.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når jeg tænker på HVOR. 2011, er jeg godt tilfreds med et lille plus."

Transkript

1 LD STATUS 2012 medlemsblad for ld PÅ PENSION UDEN EFTERLØN TRIMMET TIL FREMTIDEN EFTERLYST AF LD FINANS- MARKEDERNE 2011 RESULTATERNE I PULJER LD VÆLGER > Når jeg tænker på HVOR vild og uforudsigelig verdensøkonomien var i 2011, er jeg godt tilfreds med et lille plus. Dorrit Vanglo, direktør

2 leder Farvel til et turbulent 2011 Det arabiske forår, jordskælvet og den efterfølgende tsunami i Japan, gældskrisen i Europa og balladen om den amerikanske økonomi er alle episoder, der på godt og ondt kom til at kendetegne 2011, og som satte tydelige aftryk på finansmarkederne. End ikke de mest garvede eksperter kan bryste sig af at have forudset udviklingen i Opsparingen i LD blev også i høj grad påvirket af uroen, og det er derfor tilfredsstillende for os, at LD Vælger endte med et lille plus. En vigtig del af forklaringen på det fornuftige resultat er at investeringerne i LD Vælger er spredt på mange forskellige aktier og obligationer og på flere lande. Det gør opsparingen i LD Vælger mere robust over for udsvingene på finansmarkederne. Vi vurderer nøje de investeringsmæssige risici, både for at beskytte opsparingen mod tab og for at sikre en fornuftig forrentning af opsparingen også i fremtiden. Med udsigterne til en indskrænkning af efterlønsordningen og en udskydelse af folkepensionsalderen er det blevet vigtigere at kunne råde over pensionsmidler, som ikke berøres af lovændringerne. Medlemmerne i LD har en sådan råderet over LD-opsparingen, som medlemmet fuldt ud kan disponere over, så snart 60 års dagen er rundet. I skrivende stund tegner 2012 lidt lysere end 2011, selvom gældsbyrden tynger mange lande. Jeg kan kun råde medlemmerne til at følge udviklingen på deres egen konto på Dorrit Vanglo, direktør Vi kan igen i år se en klar tendens til, at medlemmerne holder på pengene og lader opsparingen blive stående i LD, også selvom en stor del af medlemmerne faktisk er berettiget til at få den udbetalt. Det ser vi som et tegn på, at LDs måde at investere pengene på, passer til medlemmernes forventninger, og at opsparingen opfattes som godt placeret hos LD.

3 indhold ld status 2012 PÅ PENSION UDEN EFTERLØN TRIMMET TIL FREMTIDEN EFTERLYST AF LD FINANSMARKEDERNE 2011 RESULTATERNE I PULJER LD VÆLGER

4 4 LD Status Skal jeg give et helt umiddelbart råd til folk, siger jeg bliv i ordningen

5 LD Status 5 INTERVIEW Af Anette Hammeken På pension uden efterløn? Skal skal ikke. Efterlønnen er stadig en relativt billig måde at sikre sig en tidligere pensionsalder. På den anden side er det meget individuelt, om ordningen med de nye modregningsregler kan betale sig, siger privatøkonomisk rådgiver Lisbeth Burgaard. I en tidslomme på seks måneder fra 2. april til 1. oktober kan alle, der hidtil har indbetalt til efterlønnen, få bidraget udbetalt skattefrit og til frit brug. En sum på godt kroner og en skattebesparelse på cirka kroner for dem, der har betalt til ordningen siden Skal jeg give et helt umiddelbart råd til folk, siger jeg bliv i ordningen. Man kan altid trække sig ud senere, men man kan ikke kom ind i ordningen igen, og kroner er trods alt en forholdsvis lav pris for at sikre sig en tidligere pensionsalder. Det er en svær beslutning at tage, når man er usikker på, hvordan verden ser ud om nogle år. Så kan man ikke kan overskue, om man har brug for efterlønnen, siger Lisbeth Burgaard, som er uafhængig rådgiver for danskere, der gerne vil have det optimale ud af deres privatøkonomi. En personlig sag Når det er sagt, fastslår hun også, at > Fakta om efterlønsreformen: > Efterlønsalderen bliver højere den forhøjes trinvis fra 2014, så tidligste efterlønsalder i 2023 er 64 år mod 60 år i dag. > Efterlønsperioden bliver kortere den trappes fra 2018 ned fra fem år til i 2023 at være tre år. > Efterlønsudbetalingen bliver lavere udbetalingerne kan maksimalt være dagpengesatsen, som i år er kr. Din pensionsformue medfører en vis nedsættelse af efterlønnen, uanset om du får den udbetalt eller ej. > Mulighed for skattefri præmie arbejder du i stedet for at benytte dig af din efterlønsordning, kan du optjene en skattefri præmie på op til kr. > Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag i 2012 vælger du at melde dig ud af efterlønsordningen i perioden fra den 2. april til den 1. oktober 2012, får du dine efterlønsbidrag udbetalt skattefrit. Bidrag fra 15. maj 2011 og frem beskattes dog med 30 procent. > Højere pensionsalder folkepensionsalderen hæves med et halvt år om året fra 2019 til 2022, hvor den så er 67 år. Den forventes at stige yderligere, så den er 69 år for personer født i 1967 og senere. > Ny seniorførtidspension indføres for at sikre en mere enkel adgang til førtidspension for personer, der er nedslidte. Den er ikke betinget af, at man har indbetalt til efterlønsordningen. > Stopper du efterlønsbidragene, falder din ret til seniorjobordningen væk uden en efterlønsordning har du ikke længere ret til et seniorjob, når du er 55 år.

6 6 LD Status > Man kan jo også lurepasse lidt og se, hvad der sker, og hvilke informationer man kan få. der er flere overvejelser, der er gode at gøre sig, inden man træffer sin beslutning. For den pensionsformue man på efterlønstidspunktet har adgang til, medfører modregning i efterlønsudbetalingerne. Og det betyder, at har du en pæn sjat på pensionskontoen, eller får du ægtefællepension fra en afdød ægtefælle, kan efterlønsudbetalingen blive forsvindende lille. Der er også nogen, der mener, at efterlønnen slet ikke eksisterer, når de har nået pensionsalderen, og at de ligeså godt kan få pengene nu. Jeg anbefaler altid, at man både ser på økonomien og de blødere faktorer. Du kan for eksempel tænke over, hvordan du forventer, at dit helbred er senere, om du gerne vil arbejde længe og hvordan jobmulighederne er inden for dit fag, når du bliver ældre. Måske vil du gerne bruge seniorjobordningen, når du er fyldt 55 år. Eller måske giver efterlønnen dig mulighed for at gå på pension samtidig med din ægtefælle, siger Lisbeth Burgaard. Lav selv regnestykket Om det er muligt at placere efterlønsbidraget på en anden pensionsordning og få mere ud af det end efterlønnen, afhænger helt af modregningerne, siger hun. Samtidig peger hun på, at man også skal tage hensyn til de mange nye regler, der er kommet på pensionsområdet i de seneste år. Mulighederne for at indbetale med skattefradrag på ratepensioner er for eksempel blevet reduceret. Under alle omstændigheder er det en god ide at søge rådgivning. Man kan jo også lurepasse lidt og se, hvad der sker, og hvilke informationer man kan få. Der er masser af hjemmesider, hvor man kan hente information og gratis kan lave en beregning af, hvad der er mest fordelagtigt for den enkelte. Og så gætter jeg da på, at både A-kasser og fagforeninger vil informere deres medlemmer om, hvad der bedst kan betale sig, siger Lisbeth Burgaard. Ændringer giver usikkerhed Danskerne er blevet mere bevidste om at få hjælp til deres privatøkonomi, og hvor det tidligere var konverteringer og boligkøb, der var de hotte emner, er det nu i høj grad pensionsopsparingen, der er interessant. De gevaldige rutsjeture, der i de senere år har været på aktiemarkederne betyder, at mange er usikre på, om det er bedst at have garantiordninger eller markedsrelaterede produkter i deres pensionsopsparing. Folk er bange for at miste deres penge, og de fleste vil jo gerne sikre sig en god alderdom. Når så de offentlige pensioner også ændrer sig, er der pludselig så mange faktorer, at det kan være svært at overskue, siger Lisbeth Burgaard.

7 Finn Andersen, 49 år, Gelsted Berit Frølund, 50 år, Strib LD Status 7 Kjeld Müller, 51 år, Tønder Har du valgt at få dine efterlønsbidrag udbetalt? Min beslutning ligger ikke helt fast endnu. Jeg har stadig år tilbage på arbejdsmarkedet, og det er så lang tid, at hvis jeg selv placerer pengene rigtigt nu, er der stadig mulighed for at få beløbet til at vokse. Derfor skal jeg jo reagere nu. Har du søgt rådgivning før din beslutning? Min kone og jeg har aftalt et møde med vores bankrådgiver, hvor vi skal have lidt rådgivning, inden vi gør noget. Banken kan lægge kortene på bordet og fortælle om konsekvenserne af vores valg med de pensionsordninger, vi har. Vi skal også tale om, hvilke behov vi har, og om hvornår vi kan gå på efterløn. Hvilke overvejelser har du gjort dig? Vi vil gerne sikre os økonomisk, så vi selv kan bestemme. Jeg tror, at efterlønnen bliver lavet om igen, inden den bliver udbetalt, og jo flere penge vi har, des mindre betyder ændringerne for os. Jeg er produktionsleder på et værksted, hvor vi laver uroer, og det er et fantastisk job, så jeg går ikke med en drøm om at gå på efterløn som 60 eller 62- årig. Så hellere blive lidt længere på arbejdsmarkedet og måske gå lidt ned i tid. Hvad vil du gøre med pengene, hvis du hæver dem? Jeg tror, de skal ind på en anden pensionsordning, hvis jeg hæver dem. Ellers kommer de i banken som privat opsparing. Vi er nok blevet lidt mere forsigtige i de her krisetider, og pengene skal helt sikkert ikke ud til forbrug, for vi skal kunne klare os med det, vi tjener i dag. Vi har til dagen og vejen og lidt til Har du valgt at få dine efterlønsbidrag udbetalt? Jeg ved ikke, om jeg har ret til at hæve min efterløn, da jeg er tilkendt retten til et fleksjob. Jeg mener, at jeg har læst, at fleksjobbere uden job skal gå på efterløn, når de har alderen til det. Hvis jeg må hæve min efterløn, så tror jeg, at jeg vil have bidraget udbetalt. Har du søgt rådgivning før din beslutning? Ikke endnu, men det vil jeg gøre, inden jeg beslutter mig endeligt. I første omgang vil jeg kontakte kommunen og finde ud af, om jeg i det hele taget kan få dem udbetalt eller ej. Vores regering laver så mange love, og der bliver talt meget om beslutningerne i medierne, inden lovene bliver vedtaget. Men det kommer ikke rigtig ud til folk, når det er endeligt vedtaget, og hvad konsekvenserne så er for den enkelte. Det er lidt frustrerende. Hvilke overvejelser har du gjort dig? Ændringerne her er jo et stort skridt i retning af at afskaffe efterlønnen helt, og jeg tror faktisk slet ikke, den findes, når jeg kommer dertil. Så jeg kan lige så godt få pengene nu, mens jeg er sikker på, at jeg i det hele taget kan få dem. Hvad vil du gøre med pengene? Jeg regner med at sætte dem ind på en privat pensionsopsparing måske en kapitalpension i banken. Jeg vil ikke bruge pengene allerede nu, for min pensionsopsparing er ikke så stor i forvejen. Nu må vi se, hvad der er mest hensigtsmæssigt. Har du valgt at få dine efterlønsbidrag udbetalt? Nej, jeg beholder min efterlønsordning. Jeg står ikke og mangler penge nu, så jeg vil gerne have den sikkerhed, at jeg kan gå på efterløn. Jeg er glad for mit job, men jeg vil ikke påduttes at være længere på arbejdsmarkedet, hvis jeg ikke har lyst. Har du søgt rådgivning før din beslutning? Jeg var til LDs informationsmøde i Løgumkloster, hvor Lisbeth Burgaard holdt et oplæg om efterlønnen. Det var godt og fyldestgørende for os, så på baggrund af det, hun sagde, tog min kone og jeg beslutningen. Derfor har vi ikke søgt rådgivning andre steder. Hvilke overvejelser havde du, inden du traf din beslutning? Man ved jo ikke, hvor gammel man bliver, og jeg vil gerne have lidt ud af min alderdom. Vi har også fået et barnebarn, som vi gerne vil have tid til. Jeg startede som elektriker-elev, da jeg var 17 år, og for tre år siden blev jeg serviceleder på et plejehjem. Det er jeg rigtig glad for der er gode arbejdskolleger og fine arbejdstider. Men det er rart at have muligheden for at stoppe, når jeg på det tidspunkt har været på arbejdsmarkedet i langt over 40 år. Hvornår regner du med at gå på efterløn, og hvor lang tid på efterløn forventer du? Som det ser ud i dag, går jeg på efterløn, når jeg er 63½ år gammel. Man ved jo ikke, hvordan situationen er om ti år. Jeg er slet ikke ked af at arbejde, men jeg har da set nogle mennesker, der ikke når at få så mange år efter arbejdslivet. Og man skal jo også lade de unge komme til

8 8 LD Status INTERVIEW Af Anette Hammeken Trimmet til fremtiden En stram organisation med mindre end 20 medarbejdere skal de næste ti år styre investeringsrisici, minimere omkostningerne og skabe det bedst mulige afkast af medlemmernes penge. Læs her, hvordan direktør Dorrit Vanglo har trimmet LD til fremtiden. Med udsigt til en myretue af en byggeplads fra det moderne hjørnekontor, lægger LDs direktør Dorrit Vanglo nu de sidste brikker på plads i en strategi, hun i 2004 selv var med til at udtænke. Hele organisationen på mindre end 20 medarbejdere er flyttet til nye og mere velegnede lokaler på Dirch Passers Allé på Frederiksberg. Mange funktioner er outsourcet, og investeringerne ligger i de bedste hænder hos de særligt udpegede investeringsforvaltere. Vi har ændret organisationen, fordi vi går benhårdt efter at outsource. Vi vil holde omkostningerne lave og fleksible, så de helt automatisk er faldet, når der på et tidspunkt ikke er så mange medlemmer tilbage. For de sidste medlemmer har lige så stort krav på et godt afkast, som de første. De medarbejdere vi har i LD, har et meget højt kompetenceniveau, for de står med et stort ansvar for at styre og koordinere de outsourcede opgaver, som vi jo har placeret hos højst kompetente leverandører. Og det betyder, at vi fortsat kan tilbyde udfordrende jobs og på den måde tiltrække de bedste medarbejdere, siger Dorrit Vanglo. Holder ikke på taburetterne LDs nye organisation har for eksempel to investeringsansvarlige, der holder øje med henholdsvis aktier og obligationer og justerer på risikoprofilerne. Og en medlemsansvarlig har kontakt til medlemsadministrationen i FDC og træder til, hvis der er særlige problemer. I øjeblikket er it-driften ved at blive outsourcet. Men kan man forestille sig, at organisationen alligevel er for stor, når de sidste medlemmer skal have deres penge? Vi er her ikke for at opretholde vores taburetter, så vi skal ikke være her længere, end at det kan betale sig for medlemmerne. Viser det sig på et tidspunkt, at det er bedst for medlemmerne, at vi for eksempel bliver lagt sammen med en anden organisation, så gør vi det. Men vi forventer ikke, det sker de første ti år, og hvis det sker, skal det være med nogen, der har samme syn på tingene, som vi har, fastslår Dorrit Vanglo. En del af omlægningerne betød også salg af det tidligere datterselskab LD Invest det nuværende Maj Invest, der blev solgt med en god aktiegevinst til LDs medlemmer. Selskabet gav et afkast på cirka 20 procent om året i den periode, LD var medejer. Blandt de langsomme Ændringerne betyder, at LD er den pensionsorganisation i Danmark, der har færrest ansatte i forhold til den formue, de administrerer. Og den skiller sig også ud ved at være blandt de langsomme til at gå ind i de mange nye produkter på markedet. Der har været mange nye strukturerede produkter, hvor man sammensætter en portefølje af for eksempel private billån og tager sin risiko ud fra et tværsnit af alle lånene. Det giver en uigennemskuelig risikoprofil, og derfor har vi holdt os lidt tilbage. Opgangstider kan godt gøre folk lidt fartblinde, så de glemmer, at det kan gå den anden vej. Og der har vi måske været lidt kedelige. Men når man så tænker over, hvor vilde og uforudsigelige finans- >

9 LD Status 9 Når jeg taler med folk, tror de altid, at vi er flere hundrede medarbejdere. De bliver tit lidt overraskede over, at vi er så få til at drive så meget.

10 10 LD Status markederne har været i 2011, er jeg ret tilfreds med, at vi har fået et lille plus på vores investeringer, siger hun. En sikker ventil Dorrit Vanglo regner med, at det også i fremtiden bliver både en spændende udfordring og hårdt arbejde at holde risikoen i kort snor og omkostningerne lave. Men med snart 23 år i LD som blandt andet aktieanalytiker, kommunikator, strateg og nu direktør, er det også rart at se det lange seje træk give resultater at se en langsigtet strategi folde sig ud. Ifølge medarbejderne er man sjældent i tvivl om, hvad hun mener. Hun er cand. polit., har tre børn i alderen år og en mand, der er cand. oecon. og erhvervsredaktør på Politiken. Så de politiske og økonomiske diskussioner går også livligt omkring middagsbordet derhjemme. Men hun har en ventil, hvor hun glemmer alt om arbejdet. Da min datter på et tidspunkt begyndte at ride, fik jeg også selv genoplivet min indre hestepige. Og når jeg en sommerdag rider en tur i Hareskoven på en af rideskolens ponyer, så er det altså helt umuligt at tænke på andet end det. Man får virkelig blæst alle andre tanker ud af hovedet, smiler hun. Lukker og slukker De livlige fagter og engagementet i hendes blik taler dog sit tydelige sprog om, at en stor del af Dorrit Vanglos hjerte banker for LD. Og der er en rimelig sandsynlighed for, at hun lukker og slukker efter det sidste medlem. Det er indtil videre planen, og det passer da også nogenlunde med min dåbsattest, griner hun. Men så er der heller ikke mere tid til at dvæle ved fremtiden. Nutiden presser sig på med insisterende telefoner og mødeplaner, og Dorrit Vanglo og hendes medarbejdere er videre i den travlt summende hverdag med håndværkere og kraner som levende baggrundsbillede. Det er rart at møde alle de glade medlemmer på medlemsmøderne. De kan godt huske, hvor sure de var, da de i sin tid indbetalte pengene, men det billede er fuldstændig ændret i dag, hvor mange har en god stor opsparing stående, siger Dorrit Vanglo.

11 INTERVIEW Af Anette Hammeken Efterlyst af LD LD Status 11 Når medlemmer flytter til udlandet, glemmer de ofte at fortælle LD og folkeregisteret, hvor de bor. Det betyder et større detektivarbejde i Medlemsservice for kan LD ikke finde medlemmerne, kan de heller ikke udbetale opsparingen. Det er nok de færreste, der ved, at LD har sine helt egne Sherlock Holmes og Dr. Watson. Gitte Shaughnessy, der er ansvarlig for medlemsserviceringen, og Lotte Hjorth fra Medlemsservice har i den senere tid vendt hver en sten for at finde medlemmer, der har op mod kroner før afgift i vente fra LD. En del medlemmer forsvinder for LD, hvis de for eksempel flytter til udlandet uden at give folkeregisteret eller LD besked. Mange af dem har vi en adresse på, men den er ofte for gammel, og så kommer alt retur. Så har man ikke hørt fra os i et par år, er det en rigtig god ide at kontakte os og sikre sig, at vi har de oplysninger, vi skal bruge. Når vi får fat i medlemmerne og fortæller, at de har en del penge stående, så bliver de jo glade, siger Gitte Shaughnessy. Kan tage pengene med til udlandet LD forsøger at udbetale opsparingen til medlemmerne, når de fylder 70 år, men hvis brevene kommer retur, og medlemmet ikke har en NemKonto, starter eftersøgningen. Medlemsservice bruger primært folkeregisteret i kommunerne til at finde de forsvundne medlemmer. Somme tider får de kontakt til et familiemedlem ofte en søn eller datter der kan fortælle, hvor medlemmet bor. Finder man ikke medlemmet, tilfalder pengene alle de andre opsparere i LD, når medlemmet ville være fyldt 75 år. Vi vil allerhelst udbetale pengene til medlemmerne selv. De har krav på dem. Og det bliver jo ikke til ret mange ører, når et beløb bliver fordelt på alle de andre medlemmer, siger Gitte Shaughnessy. Hun understreger, at medlemmerne har ret til at tage deres penge ud af LD, hvis de tager varigt ophold i et andet land også selv om de ikke er fyldt 60 år endnu. Boopgørelse et krav Det er ikke kun forsvundne medlemmers penge, der ikke bliver udbetalt. Er et medlem død, skal LD have en boopgørelse, for at kunne udbetale det beløb, medlemmet har til gode. Men i andre lande laver man ikke som i Danmark automatisk en boopgørelse. Og da det kan være dyrt at få en advokat til at lave en, er der arvinger, der har ladet beløbet stå i LD og senere opdaget, at beløbet i mellemtiden var vokset så meget, at det godt kunne betale sig at oprette en boopgørelse. Af ukendte grunde sker det også, at der går op mod 10 år, fra et medlem dør i Gitte Shaughnessy udlandet, til LD får besked via folkeregisteret. Det kan gøre det lidt vanskeligere at finde arvingerne så længe efter. Da vi for nylig fik besked om, at et af vores medlemmer for mange år siden døde i Thailand, fandt vi hans eneste datter i Danmark og kunne fortælle hende, at hendes far havde et stort beløb stående i LD. Opsparingen kom som en stor overraskelse for hende, og hun var meget glad, da hun modtog pengene, fortæller Lotte Hjorth. Kontakter alle arvinger Hun forklarer, at LD jo ikke tilbageholder pengene, fordi de gerne vil men de er nødt til at have en boopgørelse for at se, hvem der er bobestyrer. De har nogle gange oplevet, at en arving prøver at snyde sine søskende ved for eksempel at sende en falsk fuldmagt, så de selv får hele beløbet og ikke behøver at dele. Så LD kontakter alle arvinger, inden pengene bliver udbetalt. Lotte Hjorth

12 12 LD Status Af thomas plett olsen finansmarkederne 2011 Verdensindeks omregnet til danske kroner UROLIGHEDER I LIBYEN TAGER TIL ØGET USIKKERHED OM GRÆKENLANDS ØKONOMI JORDSKÆLV I JAPAN NEDJUSTERING AF USA'S KREDITVÆRDIGHED Ovenstående kurve illustrerer de voldsomme kursfald, der i 2011 ramte aktiemarkederne verden over. Det er i høj grad medlemmer med opsparing placeret i de rene aktie puljer, der har mærket tabene, men heller ikke de blandede puljer gik ramt forbi.

13 LD Status 13 Det er ikke altid lige nemt at forklare, hvorfor aktiemarkederne reagerer som de gør i et turbulent år. Men vi har forsøgt at vise nogle af de begivenheder, der prægede overskrifterne i 2011, og hvordan aktiemarkederne reagerede. Det er ikke alle begivenheder, der kan dateres lige nøjagtigt. FORHANDLINGER OM FORHØ- JELSE AF GÆLDSLOFT I USA TÆT PÅ AT BRYDE SAMMEN GÆLDSKRISEn I EUROPA kommer i fokus KRISE I ITALIEN. berlusconi må gå af Trods turbulens i 2011 landede LD Vælger med et lille positivt afkast har indtil videre set lysere ud, efter at markederne vendte rundt i januar og det, der gav store tab i 2011, har i starten af 2012 givet pæne plusser. Følg med på

14 14 LD Status information Resultater i puljerne LD Vælger gav 2011 et afkast på 0,7 procent. Det var et tilfredsstillende afkast i et meget turbulent år, hvor der var meget store forskelle på afkastet i de forskellige puljer. Gennem hele året har op mod to tredjedele af formuen i LD Vælger været placeret i realkredit- og statsobligationer. Størstedelen af obligationsporteføljen består af danske realkreditobligationer og dertil kommer statsobligationer fra blandt andet Danmark, Tyskland og andre nordeuropæiske lande samt USA. Der har ikke været investeret i græske statsobligationer. Obligationsporteføljen har gennem hele året og i specielt 2. halvår givet et solidt underlag for afkastet i LD Vælger. I takt med at gældskrisen i Sydeuropa begyndte at eskalere, steg værdien af obligationsporteføljen, og specielt statsobligationerne gav et højt afkast. For hele året har obligationsporteføljen givet et afkast på 8,1 pct. Større udsving på aktierne Knap en tredjedel af formuen i LD Vælger har været investeret i børsnoterede aktier. De børsnoterede aktier gav et afkast på -8,6 procent, hvor danske aktier og emerging market aktier havde negative afkast på henholdsvis -19,4 pct. og -15,5 pct. I første halvår havde aktieporteføljen givet et lille positivt resultat, men i juli/august var der store kursfald på alle aktiemarkeder, da investorernes risikovillighed faldt betydeligt som følge af gældskrisen. Hen over efteråret var der stigninger på de største aktiemarkeder, herunder det amerikanske, mens mindre og mere risikofyldte aktiemarkeder ikke oplevede de samme kursstigninger. Unoterede aktier og private equity oplevede ligeledes de svage konjunkturer og endte året med et negativt afkast. I første halvår reducerede LD sin beholdning af børsnoterede aktier og private equity investeringer, idet LD brugte provenuet fra salget af beholdningen af aktier i Danisco og udlodningen fra unoterede aktier til at investere i guldrandede obligationer. Tilskrevet afkast i puljer i 2010 og 2011 Blandede afkast i puljerne Puljernes afkast afspejlede den generelle udvikling på aktie- og obligationsmarkederne, idet aktiepuljerne havde negative afkast, mens obligationspuljerne havde positive afkast. I aktiepuljerne blev der tilskrevet afkast på mellem -19,3 og-4,0 pct., hvor LD Danske Aktier havde det laveste afkast. Obligationspuljerne gav mellem 4,3 og 7,6 pct., hvor LD Mixed Obligationer gav det højeste afkast. I de blandede puljer lå afkastet mellem -0,4 og 7,7 pct., og her var det Maj Invest Kontra, der gav det bedste resultat. Pulje Risikogruppe LD Vælger 0,7 12,0 3 LD Danske aktier -19,3 26,4 6 LD Globale Aktier -4,0 19,7 6 LD Miljø & Klima -12,8 6 LD Korte Obligationer 4,3 2,0 1 LD Mixed Obligationer 7,6 4,7 1 BankInvest Vælger -4,0 18,0 5 Danske Invest Vælger 0,0 9,6 4 Jyske Invest Vælger 0,3 17,9 5 Maj Invest Kontra 7,7 12,8 3 Nordea Invest Obligationer 6,2 4,4 1 Jo højere risikogruppe, jo større udsving i både positiv og negativ retning må man påregne, at puljen kan udvise.

15 LD Status 15 information LD VÆLGER pr morningstar rating børsnoterede aktier og obligationer Risikogruppe Mandat Investeringerne sker på basis af LDs investeringsstrategi, som sætter rammerne for vægtningen af aktier og obligationer mv. og for risikostyringen. Der investeres fortrinsvist i danske stats- og realkreditobligationer samt danske og udenlandske børsnoterede aktier. I mindre omfang investeres der i ikke-børsnoterede aktier og i ikke-guldrandede obligationer. LD Vælger er etableret værdiudvikling i puljen afkast i procent Gns. FORDELING I PROCENT pr branchefordeling børsnoterede udenlandske aktier pr branchefordeling børsnoterede danske aktier pr Obligationer 64,7 Aktier 33,9 Ejendomme 1,5 Finans 18,8 It 12,7 Sundhedspleje 12,5 Energi 11,8 Konsumentvarer 11,4 Industri 9,3 Forbrugsgoder 8,1 Tele 7,4 Materialer 4,9 Forsyning 3,2 Industri 27,2 Sundhedspleje 26,1 Finans 21,4 Konsumentvarer 9,8 Materialer 6,3 Forbrugsgoder 5,7 It 2,6 Tele 0,9 Fordeling på obligations typer pr Realkreditobl. 70,2 Statsobl. 14,5 High yield og emerging markets 10,2 Indeksobl. 2,8 Inv-grade obl. 2,4 Hoved- og nøgletal Afkast i 2011 i procent Formue den Puljens omkostninger i ,7 pct mio. kr. 0,34 pct.

16 Årlige omkostninger hvad er nu det? På din kontooversigt står der i år to nøgletal, der ikke tidligere har været oplyst i årsbrevet. De årlige omkostninger i kr. (ÅOK) og de årlige omkostninger i procent (ÅOP). Meningen med de to nøgletal er, at det skal være tydeligere for LDs medlemmer, hvor meget det koster at have opsparingen placeret i LD Vælger eller i puljer. De to nøgletal ÅOK og ÅOP er beregnet på baggrund af din saldo ved årets start og viser omkostningerne ved at have din LD-opsparing placeret på samme måde det kommende år. Beregningerne tager ikke hensyn til eventuelle puljevalg eller til opsparingens udvikling i løbet af året, men er beregnet på baggrund af opsparingens størrelse og omkostningsprocenten i den eller de puljer, opsparingen var placeret i ved årets start. SÅDAN TILMELDER DU LD TIL DIN e-boks Hvis du ikke allerede har tilmeldt LD i din e-boks, kan du gøre det ved at følge instruktionerne her: > Gå ind på hjemmesiden > Gå ind under fanebladet Tilmeld Afsendere > Klik på L > Klik på Lønmodtagernes Dyrtidsfond LD er ikke blevet dyrere I de årlige omkostninger indgår både det administrationsbidrag, der er blevet betalt i 2011, og som fremgår af kontooversigten, men også omkostninger, der tidligere har ligget skjult. Det er bl.a. omkostninger til handel med og investering i værdipapirer, som bliver dækket i den enkelte puljes omkostningsprocent. Der er altså ikke tale om nye omkostninger i LD. Du kan læse mere om omkostningerne i LDs puljer og om hvordan omkostningerne beregnes på > Du har nu accepteret, at breve fra LD, der kan gå i e-boks, bliver sendt til dig ad denne vej. e-boks giver dig en god mulighed for nemt at få overblik over dine vigtige papirer, og så slipper du for papirarkivet. LD Medlemsservice Postboks 829 Lauritzens Plads Aalborg Telefon: LDSB LD status udgives af Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Redaktionen er afsluttet den Tekst & redaktion: LD og Anette Hammeken Tryk: Colorprint Design: essensen.com Foto: Lennart Søgård-Høyer.

FÅ TJEK PÅ DIN OPSPARING

FÅ TJEK PÅ DIN OPSPARING FÅ TJEK PÅ DIN OPSPARING KORT OM LD Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) blev etableret i 1980. Fonden blev skabt af indefrosne dyrtidsportioner, der blev indbetalt i perioden 1977-79 til alle danske lønmodtagere,

Læs mere

Ved dødsfald. Ved skilsmisse

Ved dødsfald. Ved skilsmisse Ved dødsfald Hvis du ikke hæver din opsparing, inden du dør, tilfalder din LD-opsparing boet, og bobestyreren sørger for fordelingen til din familie eller andre arvinger. LD sørger for at kontakte skifteretten.

Læs mere

LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO

LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND 1.200.000 LDS MEDLEMMER 2006-2016 1.000.000 800.000 600.000 400.000 200.000 210.270 884.583 229.724 809.676 228.159 743.227 221.511

Læs mere

OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND

OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND FULDTIDSKONTO I LD VÆLGER 110.000 100.000 90.000 80.000 70.000 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000 0 1980 1985 1990 1995

Læs mere

MIN LD-OPSPARING STARTEDE DENGANG, JEG SOM 16-ÅRIG GJORDE RENT HOS EN SLAGTER I DAG ER JEG UDDANNET CAND.MERC. OG PSYKOTERAPEUT

MIN LD-OPSPARING STARTEDE DENGANG, JEG SOM 16-ÅRIG GJORDE RENT HOS EN SLAGTER I DAG ER JEG UDDANNET CAND.MERC. OG PSYKOTERAPEUT TT 20 1 15 MIN LD-OPSPARING STARTEDE DENGANG, JEG SOM 16-ÅRIG GJORDE RENT HOS EN SLAGTER I DAG ER JEG UDDANNET CAND.MERC. OG PSYKOTERAPEUT MARTIN MARIO JELANI, JOBKONSULENT OG TIDLIGERE ELITEBOKSER AF

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde

Velkommen til LD medlemsmøde Velkommen til LD medlemsmøde Onsdag den 24. september 2014 Brønderslev Hallerne Torsdag den 25. september 2014 Nordjyske Arena, Aalborg Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør

Læs mere

Bliv klog på den nye efterløn

Bliv klog på den nye efterløn Ledernes Tour de Efterløn 2012 Bliv klog på den nye efterløn Efterlønsreform 2011 i hovedtræk Den gamle fleksible efterløn Hvad havde jeg ret til Den nye fleksible efterløn Hvad kan jeg nu få Udbetaling

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? 2 Efterløn er det noget for dig 5 Efterløn o Forsvinder efterlønsordningen eller bliver den ændret 5 Hvem, hvad, hvornår om efterløn o Efterløn hvad er det egentlig o Hvornår

Læs mere

Skal du hæve din efterløn eller ej?

Skal du hæve din efterløn eller ej? Skal du hæve din efterløn eller ej? Netop nu sender a-kasserne brev ud til alle de medlemmer, der har betalt ind til efterlønnen. Fra 1. april og seks måneder frem har alle, der har sparet op til at kunne

Læs mere

LDS RESULTATER OG FREMTID /DIREKTØR DORRIT VANGLO

LDS RESULTATER OG FREMTID /DIREKTØR DORRIT VANGLO LDS RESULTATER OG FREMTID /DIREKTØR DORRIT VANGLO FULDTIDSKONTO I LD 110.000 100.000 90.000 80.000000 70.000 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000 Fuldtidskonto i LD Vælger pr. 24. maj. 2011: 101.948

Læs mere

Skal du hæve din efterløn?

Skal du hæve din efterløn? Skal du hæve din efterløn? Hvis du har en efterlønsordning, kan du vælge at få den udbetalt allerede nu. Du har indtil 1. oktober til at træffe valget. Men hvad skal du gøre? Af Sanne Fahnøe. Redigeret

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? Med denne pjece vil vi forsøge at klarlægge en række forhold, som du skal være opmærksom på omkring tilmelding til efterlønsordningen. Pjecen er ment som en hjælp til dig

Læs mere

Udbetaling af efterlønsbidrag Skal - skal ikke?

Udbetaling af efterlønsbidrag Skal - skal ikke? Udbetaling af efterlønsbidrag Skal - skal ikke? Dagens program 1. Den politiske baggrund 2. Hvad går jeg glip af, hvis jeg forlader efterlønsordningen? 3. Hvem kan få efterlønsbidraget udbetalt? 4. Hvordan

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde. Tirsdag 26. september 2017 Herlev Hallerne, Herlev

Velkommen til LD medlemsmøde. Tirsdag 26. september 2017 Herlev Hallerne, Herlev Velkommen til LD medlemsmøde Tirsdag 26. september 2017 Herlev Hallerne, Herlev Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth Burgaard

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde. Torsdag 9. november 2017 Frederiksberg-Hallerne, Frederiksberg

Velkommen til LD medlemsmøde. Torsdag 9. november 2017 Frederiksberg-Hallerne, Frederiksberg Velkommen til LD medlemsmøde Torsdag 9. november 2017 Frederiksberg-Hallerne, Frederiksberg Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth

Læs mere

Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012

Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012 Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012 Efterløn eller ej Folketinget har vedtaget en ny treårig efterlønsordning. De vigtigste ændringer er, at efterlønsperioden gradvist bliver forkortet fra fem

Læs mere

2004 Afkast: 13,7 pct. Tilskrivning efter skat og omkostninger: 11,6 pct.

2004 Afkast: 13,7 pct. Tilskrivning efter skat og omkostninger: 11,6 pct. 6 Ledelsens beretning LEDELSENS BERETNING LD opnåede meget tilfredsstillende resultater i 2004. Det samlede afkast for LD blev på 13,6 pct. Alle puljer gav positive og tilfredsstillende afkast, og LD Vælger

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde. Tirsdag 8. november 2016 Kultur- og Idrætshallerne, Kalundborg

Velkommen til LD medlemsmøde. Tirsdag 8. november 2016 Kultur- og Idrætshallerne, Kalundborg Velkommen til LD medlemsmøde Tirsdag 8. november 2016 Kultur- og Idrætshallerne, Kalundborg Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth

Læs mere

VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN 23. OKTOBER 2013 SLANGERUP

VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN 23. OKTOBER 2013 SLANGERUP VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN 23. OKTOBER 2013 SLANGERUP LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND DAGENS PROGRAM Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde. Onsdag 26. maj 2016 Sydbank Arena/Koldinghallerne, Kolding

Velkommen til LD medlemsmøde. Onsdag 26. maj 2016 Sydbank Arena/Koldinghallerne, Kolding Velkommen til LD medlemsmøde Onsdag 26. maj 2016 Sydbank Arena/Koldinghallerne, Kolding Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth

Læs mere

Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012

Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012 Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012 Efterløn eller ej Folketinget har vedtaget en ny treårig efterlønsordning. De vigtigste ændringer er, at efterlønsperioden gradvist bliver forkortet fra fem

Læs mere

Velkommen i Industriens Pension

Velkommen i Industriens Pension Velkommen i Industriens Pension 2014 Se, hvad du kan få udbetalt Du kan nemt få overblik over, hvor mange penge du kan få udbetalt fra os: > Se det på dit årlige pensionsoverblik. > Se det under log ind

Læs mere

Bilag indholdsfortegnelse:

Bilag indholdsfortegnelse: 3 Bilag indholdsfortegnelse: 1. INVESTERINGSAFKAST I LD... 4 2. TILSKREVET AFKAST MEDLEMMERNES TOPLINJE OG BUNDLINJE... 4 3. INVESTERINGSAFKAST I LD VÆLGER... 5 4. AFKAST I PULJERNE... 5 4.1. Høje aktieafkast

Læs mere

FLO Nyhedsbrev nr. 1 2012

FLO Nyhedsbrev nr. 1 2012 FLO Nyhedsbrev nr. 1 2012 Hej alle, hermed udsendes første nyhedsbrev i 2012. Brevet fortæller kort omkring den nye tilbagetrækningsreform, samt ikke mindst påvirkningerne af din pension. Den nye efterlønsreform

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 Denne pjece henvender sig til dig, der har en kapitalpension i et pengeinstitut,

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

Guide: Få styr på dine efterlønspenge

Guide: Få styr på dine efterlønspenge Guide: Få styr på dine efterlønspenge Det er NU, man skal beslutte sig for, om man vil lade efterlønspengene stå eller indkassere dem skattefrit Af Louise Kastberg, september 2012 03 Sidste udkald for

Læs mere

VIL DU BLIVE I EFTERLØNSORDNINGEN? ELLER VIL DU HAVE DINE BIDRAG UDBETALT SKATTEFRIT? LÆS HVAD DU BØR OVERVEJE, INDEN DU TRÆFFER DIT VALG

VIL DU BLIVE I EFTERLØNSORDNINGEN? ELLER VIL DU HAVE DINE BIDRAG UDBETALT SKATTEFRIT? LÆS HVAD DU BØR OVERVEJE, INDEN DU TRÆFFER DIT VALG VIL DU BLIVE I EFTERLØNSORDNINGEN? ELLER VIL DU HAVE DINE BIDRAG UDBETALT SKATTEFRIT? LÆS HVAD DU BØR OVERVEJE, INDEN DU TRÆFFER DIT VALG KÆRE MEDLEM AF EFTERLØNSORDNINGEN Hvis du er født efter den 2.

Læs mere

DIN PRIVATØKONOMI I KRISETIDER, OPSPARING OG PENSION. Dansk Aktionærforening. V/ Carsten Holdum. Maj 2012. side 1

DIN PRIVATØKONOMI I KRISETIDER, OPSPARING OG PENSION. Dansk Aktionærforening. V/ Carsten Holdum. Maj 2012. side 1 DIN PRIVATØKONOMI I KRISETIDER, OPSPARING OG PENSION Dansk Aktionærforening V/ Carsten Holdum Maj 2012 side 1 AGENDA Finanskrise Nye vilkår for din pension Opsparing i et lavrentesamfund At få drømme og

Læs mere

B L A N D E D E A F D E L I N G E R

B L A N D E D E A F D E L I N G E R BLANDEDE AFDELINGER Om Sparinvest Sparinvest er en investeringsforening, der blev etableret i 1968. Vi har specialiseret os i langsigtede investeringsprodukter og tilbyder både private og professionelle

Læs mere

VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN 20. NOVEMBER 2013 NYKØBING FALSTER

VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN 20. NOVEMBER 2013 NYKØBING FALSTER VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN. NOVEMBER 13 NYKØBING FALSTER LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND DAGENS PROGRAM Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v.

Læs mere

Har I en plan? Hvad vil I?

Har I en plan? Hvad vil I? 1 Har I en plan? Hvad vil I? Overblik over fremtidig indkomst og formue Skat Efterløn Risikovillighed Folkepension Investering Pensionsformue Gaver og Arv Løn Efterløn? Modregning Folkepension 60 65 Alder

Læs mere

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed?

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Private Banking Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Ekstra opmærksomhed giver tryghed Private Banking er for dig, der har en formue med en kompleks sammensætning og en størrelse, der rækker et

Læs mere

portræt puljer fokus på puljer

portræt puljer fokus på puljer 2 LD PULJER LD PULJER fokus på efterløn & nye tiltag i ld leder år og slank LD har passeret de år. Det er faktisk en høj alder for en pensionsordning, og LD rummer nogle af de få privilegier, som kun gælder

Læs mere

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april.

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. PRESSEMEDDELELSE 21. marts 2007 LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. LD opsparingen 20 doblet

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013

RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013 RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013 93/13 13.05.2013 Puljeopsparing sker på en indlånskonto. Som kunde kan du tilmelde de beløb, du har stående på kapital-, ratepension og

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde. Onsdag 23. september 2015 Idrætscenter Vest, Holstebro

Velkommen til LD medlemsmøde. Onsdag 23. september 2015 Idrætscenter Vest, Holstebro Velkommen til LD medlemsmøde Onsdag 23. september 2015 Idrætscenter Vest, Holstebro Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth Burgaard

Læs mere

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer Private Banking Portefølje et nyt perspektiv på dine investeringer Det er ikke et spørgsmål om enten aktier eller obligationer. Den bedste portefølje er som regel en blanding. 2 2 Private Banking Portefølje

Læs mere

DET GIVER GOD MENING AT LADE PENGENE FORRENTE SÅ LÆNGE SOM MULIGT

DET GIVER GOD MENING AT LADE PENGENE FORRENTE SÅ LÆNGE SOM MULIGT 16 20 1 17 LD MEDLEMSSERVICE POSTBOKS 829 LAURITZENS PLADS 1 9100 AALBORG TELEFON: 70 13 13 77 WWW.LD.DK DET GIVER GOD MENING AT LADE PENGENE FORRENTE SÅ LÆNGE SOM MULIGT LDF-2017-001 DESIGN: ESSENSEN

Læs mere

I det første indtastningsfelt indtastes fødselstidspunktet.

I det første indtastningsfelt indtastes fødselstidspunktet. Dokumentation vedr. HK s efterlønsberegner Notatet giver en beskrivelse af de forudsætninger, der ligger til grund for beregningerne foretaget på HK s efterlønsberegner. HK s efterlønsberegner er udviklet

Læs mere

(Ny) EFTERLØN. Samira Ottosen Specialkonsulent

(Ny) EFTERLØN. Samira Ottosen Specialkonsulent (Ny) EFTERLØN Samira Ottosen Specialkonsulent Formålet med i dag. Overblik over de generelle efterlønsregler, herunder Ændringerne i hovedtræk Din efterlønsalder Pensionsmodregning Skattefri præmie Fravalg

Læs mere

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Aon Risk Solutions Health & Benefits AonUP 2015 Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Velkommen Din pensionsordning 3 Pensionsopsparing 4 Din pensionsopsparing 5 Ratepension 6 Livsvarig

Læs mere

BG Indsigt. Familieanalyse. Hvem kan alligevel nå at få efterløn med de nye regler? Pension. 24. januar 2007

BG Indsigt. Familieanalyse. Hvem kan alligevel nå at få efterløn med de nye regler? Pension. 24. januar 2007 24. januar 2007 Familieanalyse BG Indsigt Pension Hvis du har spørgsmål til analysen, er du velkommen til at kontakte: Anne Buchardt 39 14 43 03 abuc@bgbank.dk Hvem kan alligevel nå at få efterløn med

Læs mere

Forstå din Investeringsordning

Forstå din Investeringsordning Alm Brand Bank Forstå din Investeringsordning - En praktisk guide 1 Alm. Brand Investeringsordning Indhold I denne pdf finder du svar på de oftest stillede spørgsmål om Alm. Brand Investeringsordning 3

Læs mere

NÅR DU INVESTERER SELV

NÅR DU INVESTERER SELV NÅR DU INVESTERER SELV Her kan du læse om de muligheder, du har i Lægernes Pensionsbank, og de overvejelser, du skal gøre dig, hvis du selv vil investere din opsparing. 115/04 14.05.2013 I Lægernes Pensionsbank

Læs mere

Dokumentation af beregningsmetode og kilder

Dokumentation af beregningsmetode og kilder Dokumentation af beregningsmetode og kilder Beregningerne er vejledende i forhold til, om Aftale om senere tilbagetrækning fra d. 13. maj 2011 mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de Radikale

Læs mere

Guide: Sådan scorer du penge på kapitalpensionens død

Guide: Sådan scorer du penge på kapitalpensionens død Guide: Sådan scorer du penge på kapitalpensionens død Som plaster på såret for at aflive kapitalpensionen tilbyder staten i hele 2013 en skatterabat til opsparerne. Her bliver du klogere på, hvordan du

Læs mere

Aftale om senere tilbagetrækning

Aftale om senere tilbagetrækning 11-0518 - liss, - 16.05.2011 Kontakt: Lisbeth Sølvhøj - liss@ftf.dk, - Tlf: 33 36 88 00 Aftale om senere tilbagetrækning Regeringen indgik fredag den 13. maj en efterlønsaftale med Dansk Folkeparti og

Læs mere

Efterlønsreformen - for dig, der er født i 1956. eller senere

Efterlønsreformen - for dig, der er født i 1956. eller senere Efterlønsreformen - for dig, der er født i 1956 eller senere Nye regler om efterløn - for dig, der er født i 1956 eller senere Folketinget har ændret reglerne om efterløn. Det betyder, at efterlønsalderen

Læs mere

Få mest muligt ud af overskuddet i dit selskab

Få mest muligt ud af overskuddet i dit selskab Temahæfte 5 udgivet af Foreningen Registrerede Revisorer FRR 1. udgave 2004 Få mest muligt ud af overskuddet i dit selskab pensionsmuligheder for hovedaktionærer Indhold Forord Hvorfor etablere en pensionsordning,

Læs mere

Hvad betyder skattereformen for din økonomi?

Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Skatten på din løn Et af hovedformålene med skattereformen er at give danskerne lavere skat på arbejde, og det sker allerede i 2010. Den lavere skat kommer

Læs mere

B L A N D E D E A F D E L I N G E R

B L A N D E D E A F D E L I N G E R BLANDEDE AFDELINGER Om Sparinvest Sparinvest er en investeringsforening, der blev etableret i 1968. Vi har specialiseret os i langsigtede investeringsprodukter og tilbyder både private og professionelle

Læs mere

Værd at vide om din bank

Værd at vide om din bank Værd at vide om din bank Tal efterløn med din rådgiver Feriepenge og forsikring i ét kort Få et MasterCard nu, så er du klar til sommerferien. Vind billetter på Facebook Vi udlodder ti billetter til Faaborg

Læs mere

Udbetaling af efterlønsbidrag - kan det betale sig?

Udbetaling af efterlønsbidrag - kan det betale sig? Udbetaling af efterlønsbidrag - kan det betale sig? Udbetaling af efterlønsbidrag Folketinget har ændret reglerne om efterløn, og det betyder, at du kan få udbetalt dit efterlønsbidrag skattefrit. Om det

Læs mere

Agenda. Status på afkast i Nordea Pension

Agenda. Status på afkast i Nordea Pension Informationsmøde DMF DR Tilbagetrækningsreformen Marts 2012 Kai Jensen 1 Agenda Status på afkast i Nordea Pension Nyt rateloft på 50.000 kr. årligt Hvad sker der i praksis? Hvad hvis jeg indbetaler til

Læs mere

guide PENSIONSFINTE TJEN TUSINDER MED MEGET KAN DU TJENE Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide PENSIONSFINTE TJEN TUSINDER MED MEGET KAN DU TJENE Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Marts 2015 SÅ MEGET KAN DU TJENE TJEN TUSINDER MED PENSIONSFINTE Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 TJEN TUSINDER MED SKATTERABAT INDHOLD SIDE 4 Betal din skat nu og scor en ekstra pensionsgevinst,

Læs mere

Ny efterløn regler og eksempler

Ny efterløn regler og eksempler Ny efterløn regler og eksempler I nærværende oversigt er følgende forudsat: Du opfylder de almindelige betingelser for ret til efterløn den dag, du når efterlønsalderen. Du skal bl.a. have været medlem

Læs mere

DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE

DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE EFTERLØN, REGLER OG FOLKEPENSIONSALDER Årgang 1956, 1. halvår Efterlønsalder, folkepensionsalder

Læs mere

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra pensionsordninger med indbygget tryghed Selvstændige sparer op hos Pension For Selvstændige Pension For Selvstændige (PFS) er etableret for at give dig adgang

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede I 6 i lov nr. xx af xx om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og flere andre

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA

Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA Hvem kan købe Velfærdspakkerne?... det kan alle virksomhedsejere og deres ægtefælle eller samlever samt alle ledende medarbejdere i virksomheden. Du skal oprette

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q1 2011

Markedskommentar Orientering Q1 2011 Markedskommentar Finansmarkederne har i første kvartal 2011 været noget u- stabile og uden klare tendenser. Udsigt til stigende inflation og renteforhøjelser gav kursfald på især statsobligationer. Men

Læs mere

Oversigt over faktaark

Oversigt over faktaark Oversigt over faktaark Hovedlinjerne i Aftale om senere tilbagetrækning De tre hovedelementer i aftalen om tilbagetrækning Reformens virkninger på beskæftigelse, offentlige finanser og vækst Forbedring

Læs mere

Alm Brand Bank. Investeringsordning Pension

Alm Brand Bank. Investeringsordning Pension Alm Brand Bank Investeringsordning Pension Indhold I denne brochure kan du læse om alle fordelene ved Alm. Brand Investeringsordning 3 4 8 10 11 12 14 17 18 20 24 26 Alm. Brand Investeringsordning Fordele

Læs mere

pension Guide Sådan får du mere i 500.000 mere i pension Sikkerhed eller hurtige penge? Juni 20 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

pension Guide Sådan får du mere i 500.000 mere i pension Sikkerhed eller hurtige penge? Juni 20 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Juni 20 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du mere i pension 500.000 mere i pension Sikkerhed eller hurtige penge? Scor 500.000 mer 2 e i pension Skal du vælge det

Læs mere

PFA BANK. får du fuldt udbytte af din samlede formue?

PFA BANK. får du fuldt udbytte af din samlede formue? PFA BANK får du fuldt udbytte af din samlede formue? EN ENKEL BANK MED EN ENKEL MODEL Nogle banker er gode til at rådgive om lån til bil, bolig og alt muligt andet. I PFA Bank arbejder vi udelukkende

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede I 1 i lov nr. XXX om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig Ny pensionsleverandør I EG Koncernen har vi valgt Nordea Liv & Pension som pensionsleverandør fordi de opfylder vores høje

Læs mere

Efterløn og tilbagetrækningsreform marts 2012

Efterløn og tilbagetrækningsreform marts 2012 Efterløn og tilbagetrækningsreform marts 2012 Efterlønsbevis For at få et efterlønsbevis, skal du have ret til efterløn have ret til dagpenge (1924 timer inden for de sidste 3 år) være til rådighed for

Læs mere

PFA Bank. Får du fuldt udbytte af din formue?

PFA Bank. Får du fuldt udbytte af din formue? PFA Bank Får du fuldt udbytte af din formue? 1 2 En enkel bank med en enkel model Nogle banker er gode til at rådgive om lån til bil, bolig og alt muligt andet. I PFA Bank arbejder vi udelukkende for at

Læs mere

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Aon Risk Solutions Health & Benefits AonUP 2015 Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Velkommen Din pensionsordning 3 Pensionsopsparing 4 Din pensionsopsparing 5 Ratepension 6 Livsvarig

Læs mere

Nedsættelse af fradragsloftet fra 100.000 kr. til 50.000 kr.

Nedsættelse af fradragsloftet fra 100.000 kr. til 50.000 kr. Nye love vedtaget Den 21. december 2011 vedtog Folketinget en række love, der har betydning for din pension. Lovene medfører bl.a. reduktion af fradragsloftet for indbetaling til ratepension, fjernelse

Læs mere

Af Ingerlise Buck Økonom i LO

Af Ingerlise Buck Økonom i LO ANALYSE Smerter og trælse hverdage for seniorer som må blive i job Torsdag den 25. januar 2018 Smerter og skrantende helbred. Det er ifølge ny undersøgelse hverdag for mange af de seniorer, der ikke kan

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene en stor del af dit liv skal leves efter du er gået på pension En stor del af dit liv skal leves, efter at du er

Læs mere

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION Denne analyse, lavet i dec. 2006, viser, at ca. 30 % af de organiserede små og mellemstore virksomheder har for lille eller ingen pension eller formue, selvom

Læs mere

Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje

Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje Nykredit Privat Portefølje Invester i din fremtid Hvilke forventninger har du til fremtiden? Ved du, om de er realistiske, sådan som din

Læs mere

Informationsmøde. Det handler om DIN pensionsordning i PKA. PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1

Informationsmøde. Det handler om DIN pensionsordning i PKA. PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1 Informationsmøde Det handler om DIN pensionsordning i PKA PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1 Organisation PKA administrerer pensionsordninger for: Sygeplejersker Sundhedsfaglige (Kost- og Ernæringsfaglige,

Læs mere

Status på kapitalpension/aldersforsikring. Hvad gør dit pensionsselskab?

Status på kapitalpension/aldersforsikring. Hvad gør dit pensionsselskab? Status på kapitalpension/aldersforsikring Hvad gør dit pensionsselskab? Nordea Liv & Pension Spørgsmål Kan jeg betale skatten i 2014 på min kapitalpension på 37,3 procent? Kan jeg fortsat indbetale på

Læs mere

Velfærdspakkerne BASIS, EKSTRA og FLEX

Velfærdspakkerne BASIS, EKSTRA og FLEX Velfærdspakkerne BASIS, EKSTRA og FLEX Selvstændige sparer op hos Pension for Selvstændige Pension for Selvstændige (PFS) er etableret af Håndværksrådet, TEKNIQ og Dansk Byggeri for at give dig adgang

Læs mere

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT I PENSAM ER DU ALTID I GODE HÆNDER Din pensionsordning i PenSam giver dig en god basisdækning med muligheder for individuel tilpasning. Den indeholder opsparing til din

Læs mere

10 ÅR MED MAJ INVEST

10 ÅR MED MAJ INVEST 10 ÅR MED MAJ INVEST Investering er en langsigtet disciplin. Det er over en årrække, at man ser forskellen på tilfældigheder og kvalitet. December 2015 er derfor en særlig måned for Maj Invest. Det er

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig Quick Care indfører nu pensionsordning for alle medarbejdere. Vi har valgt Nordea Liv & Pension som leverandør af din pension.

Læs mere

Om investering og investeringsforeninger. v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest

Om investering og investeringsforeninger. v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest og investeringsforeninger v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest Agenda Hvorfor skal jeg investere? Hvad er en investeringsforening? Hvad tilbyder investeringsforeninger? Hvordan kommer jeg godt

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde

Velkommen til LD medlemsmøde Velkommen til LD medlemsmøde Onsdag den 5. november 2014 Hollænderhallen, Dragør Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth Burgaard

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Seniorordning - en fordel for alle

Seniorordning - en fordel for alle Seniorordning - en fordel for alle Seniorordning er en ordning, hvor du kan gå ned i tid, når pensionsalderen nærmer sig, uden at gå så meget ned i løn. I stedet bliver der indbetalt mindre til din pension

Læs mere

VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA

VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA 2 Derfor sparer selvstændige op hos Pension for Selvstændige Hos Pension for Selvstændige får du ikke bare en pensionsordning. Vi spørger til dine individuelle ønsker

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen FOA Kampagne og analyse Februar 2010 FOA undersøgte i januar 2011, hvilke medlemmer, der vil benytte efterlønsordningen, hvorfor de betaler til den, og hvornår de

Læs mere

Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse marts 2014 Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger Investering gennem investeringsfonde er et alternativ til at købe aktier og obligationer direkte. Når investor

Læs mere

Med virkning fra den 1. januar 2009 har KLF`s hovedbestyrelse besluttet at flytte alle pensionsindbetalinger fra Topdanmark til PFA.

Med virkning fra den 1. januar 2009 har KLF`s hovedbestyrelse besluttet at flytte alle pensionsindbetalinger fra Topdanmark til PFA. Kære medlem Med virkning fra den 1. januar 2009 har KLF`s hovedbestyrelse besluttet at flytte alle pensionsindbetalinger fra Topdanmark til PFA. Til grund for beslutningen ligger en meget grundig gennemgang

Læs mere

Industriens Pension i 2011. Industriens Pension Nørre Farimagsgade 3 DK - 1364 København K

Industriens Pension i 2011. Industriens Pension Nørre Farimagsgade 3 DK - 1364 København K Industriens Pension i 2011 Industriens Pension Nørre Farimagsgade 3 DK - 1364 København K www.industrienspension.dk Telefon + 45 33 66 80 80 Fax + 45 33 66 80 90 Kundeservice@industrienspension.dk CVR-nr.

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder Pensionsordning i Nordea Liv & Pension For at sikre den bedste pensionsordning for alle medarbejdere i TK Development har vi valgt Nordea Liv & Pension som

Læs mere

VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA

VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA 2 Derfor sparer selvstændige op hos Pension for Selvstændige Hos Pension for Selvstændige får du ikke bare en pensionsordning. Vi spørger til dine individuelle ønsker

Læs mere

Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015

Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015 Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015 Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser. Vælger du at gå på nedsat tid, påvirker det naturligvis din økonomi. Din løn bliver mindre,

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig For at sikre den bedste pensionsordning for alle medarbejdere i Midtconsult har vi valgt Nordea Liv & Pension som leverandør

Læs mere

Dine funktionærers firmapension. få overblik over jeres muligheder

Dine funktionærers firmapension. få overblik over jeres muligheder Dine funktionærers firmapension få overblik over jeres muligheder En bedre pensionsordning til dine medarbejdere For at sikre den bedste pensionsordning til alle medlemmerne i Grafisk Arbejdsgiverforening

Læs mere