Tjenestemandsrettens dom af 4. oktober 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tjenestemandsrettens dom af 4. oktober 2007"

Transkript

1 Tjenestemandsrettens dom af 4. oktober 2007 i sag nr. S : Offentligt Ansattes Organisationer (tidligere Statsansattes Kartel) (advokat K.L. Németh) mod Finansministeriet, Personalestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Lise Høy Falsner) Dommere: Jesper K. Hansen, Carl Erik Johansen, Marianne Levy, Lene Pagter Kristensen (retsformand), Jens Henning Ravnsmed, H. C. Thomsen og Peter Vesterheden. Sagen drejer sig om, hvorledes arbejdstiden skal beregnes for tjenestemænd ansat i Banedanmark, når de skal rejse fra bopælen til et midlertidigt tjenestested, som geografisk er placeret et andet sted end deres faste tjenestested. 1. Påstande Klager, Offentligt Ansattes Organisationer, har endeligt nedlagt følgende påstand: Indklagede, Finansministeriet, Personalestyrelsen, skal anerkende, at tjenestemænd, der gør tjeneste ved Banedanmark (tidligere Banestyrelsen) uden for normal tjenestested, i arbejdstiden indregner den tid, der går fra bopæl til midlertidigt tjenestested, medmindre det midlertidige tjenestested ligger mellem det permanente tjenestested og bopælen. I tilfælde af, at det permanente tjenestested passeres i forbindelse med rejser til det midlertidige tjenestested, medregnes alene den tid, der går fra det permanente tjenestested til ankomsten til det midlertidige tjenestested. Finansministeriet, Personalestyrelsen, har påstået frifindelse.

2 2 2. Sagsfremstilling I aftale af 12. april 2000 om arbejdstidsregler for statens tjenestemænd hedder det om arbejdstid bl.a.: 1. For tjenestemænd i staten i lønramme 1 23 inklusive fastsættes en højeste arbejdstid, der beregnes for en nærmere aftalt periode, der ikke bør være mindre end 4 uger. 3. Ved arbejdstid forstås tiden mellem mødetid på arbejdsstedet (det beordrede mødested) og det tidspunkt, da tjenestemanden atter kan forlade dette. 6. Ved tjeneste uden for hjemstedet medregnes rejsetiden til og fra arbejdsstedet som arbejdstid. Om opgørelse af den daglige arbejdstid og af rejsetid hedder det i Personalestyrelsens Personale Administrative Vejledning (PAV) fra februar 1986 bl.a.: Opgørelse af den daglige arbejdstid 9. Den faktisk præsterede tjeneste på den enkelte arbejdsdag beregnes, jfr. arbejdstidsaftalens 3, stk. 1, som tiden mellem mødetidspunktet på arbejdsstedet og det tidspunkt, da tjenestemanden kan forlade dette Rejsetid 11. Rejsetid, jfr. arbejdstidsaftalens 6, medregnes i forbindelse med indenlandske rejser i tjenstlig anledning fuldt ud i arbejdstiden,. Ved rejse direkte mellem bopæl og andet arbejdssted end det normale tjenestested, medregnes alene den tid, der ligger ud over tjenestemandens befordringstid mellem hjem og normalt tjenestested. Disse retningslinjer er gentaget i PAV fra I aftale af 30. juni 2000 om tjenesterejser for tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte er der givet nærmere regler for godtgørelse af de merudgifter, som en ansat påføres i forbindelse med tjenesterejser, herunder bl.a. rejsegodtgørelse i form af time- og dagpenge til dækning af merudgifter til måltider og småfornødenheder mv. I forhold til denne aftales regler er en tjenesterejses længde og varighed fastsat således, jf. aftalens 5:

3 3 5. Tjenesterejsens længde og varighed En tjenesterejses længde og varighed beregnes normalt med tjenestestedet som start- og slutpunkt. Stk. 2. Hvis tjenesterejsen har et andet start- og/eller slutpunkt end tjenestestedet (f.eks. bopælen), og det ikke vil være rimeligt for den ansatte eller tjenestestedet, at tjenestestedet er start- og slutpunkt, kan det faktiske start- og/eller slutpunkt efter konkret vurdering anvendes ved beregningen. I et udateret tillæg til DSB s PAV hedder det under Udgiftsdækkende ydelser 23.1 bl.a.: I henhold til Finansministeriets cirkulære 25/95 om tjenesterejseaftale (PAV Bilag 23.1) gælder der i henhold til 5, stk. 2 følgende særlige regler i DSB. Definition af»tjenestestedettjenestestedet«er ved DSB altid den pågældende tjenestemands sædvanlige arbejdssted (hjemstedsstation). U T A \ \ \ B Eksempler på beregning af fravær: ved udrejse fra bopæl A til udstationering i U beregnes fraværet fra T (Tjenestestedet). Ved udrejse fra bopæl B til udstationering i U regnes fraværet fra bopælen. Afstanden beregnes fra afrejse- til udstigningsstation I foråret 2002 påpegede Told- og Skatteregion København efter et kontrolbesøg i Banestyrelsens Servicedivision, at der var blevet udbetalt tjenesterejsegodtgørelser i strid med de overordnede retningslinjer i PAV og ligningsloven. Dette førte til en større intern undersøgelse i Banestyrelsen samt til en revision af Banestyrelsens praksis. I brev af 25. juni 2002 fra Banestyrelsens Servicedivision til områdechefer, projektledere og sektionschefer i Servicedivisionen hedder det om de fremtidige retningslinjer for udbetaling af skattefri rejsegodtgørelse i forbindelse med tjenesterejser bl.a.:

4 4 Retningslinjer for hvorvidt der kan være tale om tjenesterejser (indland), hvor der kan udbetales skattefri rejsegodtgørelse. Mertransporttid Herudover skal der, for at der kan være tale om en tjenesterejse hvor der ydes skattefrie rejsegodtgørelser, være tale om, at medarbejderen med den mest hensigtsmæssige transportform, vil have transporttid mellem bopæl og midlertidigt arbejdssted, som er betydeligt længere end vedkommendes normale transporttid mellem bopæl og daglige arbejdssted. Forskellen på de nævnte transporttider benævnes mertransporttid.. Disse retningslinier er gældende fra Dansk Jernbaneforbund protesterede imod indførelsen af begrebet merrejsetid ved brev af 11. juli 2002, hvori det hedder: Dansk Jernbaneforbund har fra flere medlemmer modtaget kopier af indberetningslister på daglig tjenesterejse-udstationering/tjenesterejser med overnatning. Vi har i den forbindelse konstateret, at banestyrelsen opererer med begrebet merrejsetid. I den anledning vil vi påpege, at merrejsetid er et nyt begreb banestyrelsen egenhændigt har indført. Samt at der gennem mange år i banestyrelsen har været kutyme for, at rejsetid beregnes ubeskåret fra enten bopæl eller tjenestested. Vi skal derfor gøre opmærksom på, at såfremt denne kutyme ønskes ophævet, kan dette kun ske ved opsigelse med 3 måneders varsel fra den 1 i en måned. Vi anerkender derfor ikke anvendelsen af begrebet merrejsetid. I Banestyrelsens svar til forbundet af 6. august 2002 hedder det bl.a.: I brev af 11. juli 2002 meddeler Dansk Jernbaneforbund, at man ikke anerkender anvendelse af begrebet merrejsetid. Selve ordet merrejsetid er blevet introduceret i forbindelse med den såkaldte skattesag, hvor Banestyrelsen hurtigt og sprogligt forståeligt skulle pointere, at det fremtidige grundlag for udbetaling af rejsegodtgørelser bl.a. relaterer sig til den transporttid, som

5 5 der kan opgøres mellem bopæl og midlertidigt tjenestested fratrukket den normale transporttid. I forlængelse heraf godkendte skattemyndighederne de udsendte retningslinjer for skattefri rejsegodtgørelse, hvori ordet merrejsetid blev anvendt. Grundlaget for anvendelsen af ordet merrejsetid findes i Finansministeriets Personaleadministrative Vejledning (PAV). Af nedenstående uddrag fra PAV fremgår det klart, at der ved arbejde uden for fast arbejdssted ved opgørelsen af arbejdstiden alene kan medregnes den rejsetid, der overstiger vedkommendes normale rejsetid altså merrejsetid: Ved rejser direkte mellem bopæl og andet arbejdssted end det normale tjenestested, medregnes alene den tid, der ligger ud over tjenestemandens befordringstid mellem hjem og normalt tjenestested. (PAV kap. 21 s. 8). Grundlaget for anvendelsen af begrebet merrejsetid har således været tilstede også før henvendelsen fra skattemyndighederne og det må derfor afvises, at Banestyrelsen egenhændigt har indført grundlaget om end vi af pædagogiske grunde har brugt ordet merrejsetid, jf. ovenfor. Som bekendt har Banestyrelsen fejlagtigt ikke lagt merrejsetid til grund for skattefri diæter og har derfor umiddelbart foranlediget af skattesagen måtte ophæve den hidtidige håndtering uden forudgående varsel. Begrebet merrejsetid er ikke kun relevant i relation til rejsegodtgørelser men tillige i relation til beregning af arbejdstiden ved arbejde udenfor tjenestestedet. Også her kan det af ovenstående citat fra PAV udledes, at alene den daglige rejsetid som ligger udover den normale rejsetid altså merrejsetiden indgår i beregningen af arbejdstiden. Denne problematik er ikke relevant i skattemæssig henseende, men i relation til beregning af den enkelte medarbejders arbejdstid, jf. retningslinjerne i PAV. I forlængelse heraf skal jeg oplyse, at Banestyrelsen vil udskyde iværksættelsen af den i PAV beskrevne fremgangsmåde til 1. december 2002 og at Banestyrelsen efter denne dato vil håndtere begrebet merrejsetid, også i relation til beregning af arbejdstiden, i overensstemmelse med formuleringerne i PAV. Banestyrelsen orienterede ved brev af 6. august 2002 en række andre forbund om korrespondancen med Dansk Jernbaneforbund. Spørgsmålet om beregning af rejsetid/arbejdstid blev endvidere taget op i et brev af 28. august 2002 fra Banestyrelsen til bl.a. Dansk Jernbaneforbund. Det hedder i brevet bl.a.:

6 6 Som det er organisationerne bekendt skal Banestyrelsen i rammeperioden frem til udgangen af 2004 præstere en driftsmæssig effektiviseringsforøgelse svarende til kr. 700 mio. Med baggrund heri må det sikres, at den størst mulige del af den daglige arbejdstid udnyttes til effektivt arbejde, og at der overalt administreres mest muligt økonomisk hensigtsmæssigt inden for de fastsatte/aftalte regler og retningslinjer. Dette betyder bl.a., at beregningen af daglig arbejdstid/rejsetid i forbindelse med pålagt arbejde på anden lokalitet end medarbejderens tjenestested skal være i overensstemmelse med reglerne i Finansministeriets Personaleadministrative Vejledning (PAV, kap. 21, pkt. 15). Det fremgår her, at ved rejser direkte mellem bopæl og et andet arbejdssted end det normale tjenestested medregnes alene den tid, der ligger ud over tjenestemandens befordringstid mellem hjem og normalt tjenestested. Begrebet merrejsetid, der som bekendt indgår i de nyligt udsendte retningslinjer for tjenesterejser i Banestyrelsen, er altså også centralt i forhold til beregning af arbejdstiden ved arbejde uden for tjenestestedet. Derfor varsles herved, at Banestyrelsen fra den 1. december 2002 på alle tjenestesteder vil administrere beregning af rejsetid i overensstemmelse med reglerne i PAV. For klarhedens skyld skal det pointeres, at de tidligere udmeldte retningslinjer omkring merrejsetid i relation til opnåelse af rejsegodtgørelser allerede er sat i kraft, og at det alene er retningslinjer for beregningen af arbejdstid/rejsetid der først træder i kraft den 1. december Banestyrelsens revision af sin praksis i relation til tjenesterejsereglerne gav anledning til, at personalet i Drift fik reguleret deres faste tjenestesteder. Personalet blev underrettet herom ved Banestyrelsens brev af 5. september 2002, hvori det hedder: Tjenesterejser Der er 3 former for tjenesterejser Daglige tjenesterejser Tjenesterejse med overnatning Udstationering For at der skal være tale om en tjenesterejse med overnatning skal der være en merrejsetid på 1½ time eller mere hver vej, mellem bopælen og det midlertidige arbejdssted/mødested.

7 7 Merrejsetid defineres som: Rejsetid mellem bopæl og midlertidig arbejdssted/mødested minus rejsetid mellem bopæl og tjenestested. Medarbejderne i Drift (Udlejning) har i dag tjenestested i Ar [Århus] og Kh [København], med bopæl over hele landet, hvilket giver en del urimelighed i beregningen af merrejsetid. For at det ikke skal være urimeligt for medarbejderne, er der fastlagt et antal beregningsmæssige mødesteder der ligger tættere på medarbejdernes bopæl. Det betyder at merrejsetiden for de fleste medarbejdere bliver mindre. De beregningsmæssige mødesteder er aftalt med [tillidsrepræsentanterne for områderne]. Dit beregningssted vil være: Såfremt du har indsigelser mod dette bedes det meddelt senest den Efterfølgende blev der indgået aftale med Dansk Jernbaneforbund om, at den enkelte medarbejder efter ansøgning kunne få lov til at få ændret sit mødested således, at det kom nærmere på den enkeltes bopæl. Statsansattes Kartel klagede ved brev af 5. marts 2003 til Personalestyrelsen over Banestyrelsens måde at opgøre rejsetiden på. Det hedder i brevet bl.a.: Banestyrelsen har efter revision af samtlige tjenesterejser og pålæg fra Told*Skat foretaget en række ændringer i deres måde at fortolke tjenesterejseaftalen på. Nogle af ændringerne har Statsansattes Kartel ikke fundet anledning til at kommentere eller komme med bemærkninger til, idet de følger intentionerne i tjenesterejseaftalen fra I sine bestræbelser på at opfylde pålægget fra Told*Skat er det dog Statsansattes Kartels opfattelse, at Banestyrelsen er gået for vidt i sin fortolkning af tjenesterejseaftalens bestemmelser om merudgifter sammenholdt med arbejdstidsaftalens bestemmelser om medregning af rejsetid i arbejdstidsopgørelsen. For at illustrere problemet anføres en række eksempler. Eksempel 1: Fast tjenestested i Taastrup og bopæl i Korsør. Rejsetid 51 minutter. Midlertidigt tjenestested Ringkøbing. Rejsetid mellem Korsør og Ringkøbing 3 timer og 28 minutter. Da den pågældende normalt har 51 minutters rejsetid (i en helt anden retning!!) fratrækkes denne i rejsetiden mellem Korsør og Ringkøbing således, at rejsetiden, der indgår i arbejdstiden udgør 2 timer og 37 minutter.

8 8 Det fremgår af tjenesterejseaftalens 5, at en tjenesterejses længde og varighed normalt beregnes med tjenestestedet som start- og slutpunkt. Hvis tjenesterejsen har et andet start- og/eller slutpunkt end tjenestestedet (f.eks. bopælen) og det ikke vil være rimeligt for den ansatte eller tjenestestedet, at tjenestestedet er start- og slutpunkt, kan det faktiske start- og/eller slutpunkt efter konkret vurdering anvendes ved beregningen. Af arbejdstidsaftalens 6, stk. 1 fremgår, at ved tjeneste uden for hjemstedet medregnes rejsetiden til og fra arbejdsstedet som arbejdstid. Banestyrelsen har sammenblandet disse regler således, at den normale rejsetid mellem bopæl og hjemsted i alle situationer (uanset retning!!) fratrækkes i forbindelse med tjenesterejse til midlertidigt tjenestested. Til yderligere dokumentation vedlægges bilag fra DSBs PAV-tillæg og denne udlægning er vi enige i. Vi skal derfor opfordre Personalestyrelsen til straks overfor Banestyrelsen at tilkendegive, at deres fortolkning af reglerne er forkert. Såfremt Personalestyrelsen mod forventning ikke er enig med Statsansattes Kartel, skal vi forinden videre foretages anmode om en forhandling i sagen. I Personalestyrelsens svar herpå af 27. maj 2003 hedder det bl.a.: Det er ansættelsesmyndigheden, der tilrettelægger tjenesterejsen under hensyntagen til såvel arbejdsstedets som den ansattes forhold. Ved tjeneste uden for hjemstedet medregnes rejsetiden til og fra arbejdsstedet som arbejdstid, jf. 6, stk. 1, i aftale om arbejdstidsregler for statens tjenestemænd. Det betyder, at der i tilfælde, hvor ansættelsesmyndigheden vælger at lade rejsen starte på det normale arbejdssted, skal ske indregning af hele rejsetiden. Det fremgår ikke direkte af arbejdstidsaftalen, hvordan rejsetiden opgøres i tilfælde, hvor tjenesterejsen ikke starter på det sædvanlige arbejdssted, men f.eks. på bopælen. Af Personaleadministrativ Vejledning fremgår i overensstemmelse med gældende praksis, at der ved rejse direkte mellem bopæl og andet tjenestested alene medregnes den tid, der ligger ud over tjenestemandens befordringstid mellem hjem og normalt tjenestested, jf. kap. 21, pkt. 15. Denne praksis er begrundet i, at den pågældende under normale omstændigheder skulle transportere sig til og fra arbejdsstedet, uden at denne transporttid kunne indregnes i ar-

9 9 bejdstiden, og at den midlertidige ændring af arbejdsstedet derfor kun medfører en ekstra transporttid svarende til forskellen mellem den normale transporttid og rejsetiden fra bopælen til det midlertidige arbejdssted. Personalestyrelsen er på denne baggrund enig i de af Banestyrelsen fastsatte retningslinjer, hvorefter der alene sker indregning af merrejsetiden. Statsansattes Kartel rettede herefter henvendelse til advokat K. L. Németh med anmodning om assistance til at anlægge en sag ved Tjenestemandsretten om Personalestyrelsens fortolkning af arbejdstidsaftalen. I denne forbindelse rettede advokat K. L. Németh henvendelse til Personalestyrelsen ved brev af 10. november 2003 med anmodning om, at styrelsen revurderede sin fortolkning. I Personalestyrelsens svar af 12. februar 2004 på henvendelsen hedder det bl.a.: Det kan oplyses, at den af Personalestyrelsen anlagte fortolkning har været omtalt i Personaleadministrativ Vejledning siden midten af 1980 erne. Med hensyn til henvisningen til afsnit 23.1 i DSB s vejledning bemærkes, at afsnittet vedrører udgiftsdækkende ydelser, og at tegningen illustrerer, i hvilket omfang der kan ydes time- og dagpenge efter tjenesterejseaftalen. Endelig kan det oplyses, at Personalestyrelsen i vedlagte brev af 28. maj 2003 efter Statsansattes Kartels ønske har redegjort for tjenesterejsens varighed i relation til tjenesterejseaftalen. Som det fremgår af brevet, kan der efter aftalens 5 ydes time- eller dagpenge fra tjenesterejsens start på tjenestestedet eller f.eks. boligen. Personalestyrelsen har således taget selvstændigt stilling til spørgsmålet i relation til arbejdstidsreglerne. Personalestyrelsen fastholder på denne baggrund den opfattelse, der er anført i svaret af 27. maj 2003 til Statsansattes Kartel. Sagen blev herefter indbragt for Tjenestemandsretten ved klageskrift af 13. september Der er under sagen uenighed mellem parterne om, hvilken praksis Banedanmark tidligere har fulgt med hensyn til arbejdstidens opgørelse i forbindelse med rejser fra bopælen til midlertidige tjenestesteder, og om Banedanmark tidligere praksis har været fast og entydig. Spørgsmålet herom er ud over gennem de afgivne vidneforklaringer søgt belyst gennem fremlæggelse af diverse bilag, herunder bl.a. følgende:

10 10 Lokalaftale af 17. december 1998 om rejsetid/arbejdsfrit ophold, der er underskrevet af Jernbaneforeningen og Trafikregion København, og hvori det hedder: For at fastlægge en ensartethed omkring forholdet rejsetid/arbejdsfrit ophold for udført tjeneste for medarbejdere i RFC København på tjenestestederne Lersøen, Helgoland og Godsbanegaarden, aftales følgende: For tjenesterejse mellem København H Helgoland i alt = 30 min. For tjenesterejse mellem København H Lersøen i alt = 40 min. For tjenesterejse mellem København H Godsbanegaarden i alt = 20 min. Tjenestegøringslister skal udfyldes, men rubrikken rejsetid og arbejdsfrit ophold skal kun udfyldes med ovenstående, da denne beregning erstatter den normale beregning af rejsetid og arbejdsfrit ophold. Aftalen er forsynet med en underskrevet påtegning om, at den er opsagt pr. 1. januar I notat af 29. maj 2007 om rejsetid udarbejdet af Banedanmark, Drift og Trafikstyring Fjern, Sjælland, hedder det: I Sjælland har vi i alt 20 medarbejdere der optjener (mer)rejsetid. I første kvartal 2007 er der afleveret 70 tjenestegøringslister. Det er samme antal som i 2006, 3. kvartal 2006 har 74 afleveret tjenestegøringsliste. I 2002 administrerede vi reglerne således: Begrebet merrejsetid blev ikke benyttet. Ved kørsel i egen bil, blev der ydet op til 1 minut pr. kørt kilometer. Rejsetiden var den reelle fra bopæl til midlertidig arbejdssted, medmindre det faste tjenestested lå nærmere det midlertidige tjenestested. I notat af 29. maj 2007 om administration af reglerne for rejsetid i det daværende Banestyrelsen Trafik, Produktion Jylland/Fyn i 2002, udarbejdet af Banedanmark, Drift og Trafik, Holstebro, hedder det bl.a.:

11 11 Der var i nord ca. 35 afløsere og i syd ca. 20 afløsere. I begge områder blev reglerne administreret ens, og efter følgende retningslinjer: Begrebet merrejsetid blev ikke benyttet. Ved kørsel i egen bil, blev der ydet op til 1 minut pr. kørt kilometer. Denne kutyme er fra engang i halvfemserne. Reglerne omkring rejsetid beskrevet i AH (Aftalehåndbogen) blev benyttet. Rejsetiden var den reelle fra bopæl til midlertidigt arbejdssted, dog med følgende undtagelse (eksempel): Medarbejder med bopæl i Brande og stationeret i Vejle, skal afløse i Fredericia. I dette tilfælde blev der kun givet rejsetid fra Vejle til Fredericia. Et andet eksempel: Medarbejderen med bopæl i Brande og stationeret i Vejle, skal afløse i Herning. Her var det den reelle rejsetid mellem Brande og Herning der blev givet. 3. Forklaringer Hugo Anthony har forklaret, at han har været ansat i DSB siden Han har siden 1997 arbejdet som trafikstyringsmedarbejder på Roskilde station, hvor han bl.a. har til opgave at styre trafikken mellem Høje Taastrup station og Odense station. Han er ansat i Trafikdivisionen med fast tjenestested på Roskilde station og har bopæl i Vipperød ved Holbæk. Han arbejder i 3 holdskift med en arbejdstid på mellem 7 og 8 ½ timer pr. dag. Normtiden er 168 timer pr. måned. Han udfører også arbejdsopgaver uden for sit faste tjenestested. Når han udfører tjeneste et andet sted end på Roskilde station, udfylder han blanketten Tjenstgøringsliste. Hans tjenstgøringsliste for december 2001, som er fremlagt under sagen, er et eksempel herpå. Han havde da udført tjeneste i Kalundborg i perioden december Rejsetiden er beregnet som rejsetiden fra Vipperød til Kalundborg, i alt 48 minutter, uden fradrag af rejsetiden på 26 minutter mellem Vipperød og Roskilde. I hans tjenstgøringsliste for august 2002 har han opgjort rejsetiden på samme måde. Reglerne om opgørelse af tjenestetiden blev ændret i marts Efter denne ændring kunne man ikke

12 12 som tidligere indregne hele sin rejsetid til et midlertidigt tjenestested i sin tjenestetid. I hans tjenstgøringsliste for september 2003 er arbejdstiden derfor opgjort anderledes, idet rejsetiden på 26 minutter fra hans bopæl til hans faste tjenestested er fratrukket i tjenestetiden. Ole T. Eriksen har forklaret, at han har været ansat i DSB siden 1984, og at han siden 1992 har arbejdet ved sporombygningen. Han er ansat i Entreprisedivisionen (tidligere Baneteknik). Han har boet i Ikast siden Hans tjenestested var fra 1992 til 2002 Århus, men det var dog ikke her, han mødte på arbejde, da han som sporarbejder udfører arbejdsopgaver overalt i landet. I 2002 ændredes sporarbejdernes ansættelsessteder, således at de fik et fiktivt ansættelsessted, som var en station i nærheden af deres bopæl. Da han bor i Ikast, har han fået fiktivt tjenestested i Herning. De fiktive tjenestesteder bliver brugt til at beregne deres merrejsetid et nyt begreb, som han ikke havde hørt om tidligere. Efter ændringen fradrages der nu 11 minutter af hans rejsetid i hans tjenestetid svarende til rejsetiden mellem Ikast og Herning. Tidligere var det sådan, at han blev udstationeret fra sit tjenestested i Århus, men hans rejsetid blev beregnet fra hans bopæl i Ikast. På hans tjenesterejseafregning for december 2000, som er fremlagt under sagen, er angivet, hvornår han er rejst ud, og hvornår han er rejst hjem. Man blev udstationeret, hvis man havde mere end 1 times rejsetid fra tjenestestedet til udstationeringsstedet, men tjenestetiden blev beregnet fra afrejsen fra bopælen og indtil, man var tilbage på bopælen igen. Timeregistreringerne og tjenesterejseafregningerne er ikke udfyldt af ham selv, men af en kontormedarbejder, hvorefter han har underskrevet afregningerne. Han fik oplyst, hvornår han skulle rejse ud, og hvornår han skulle rejse retur, og der blev registreret fuld arbejdstid, indtil han var retur på sin bopæl. Dette var også tilfældet, selv om han gjorde tjeneste f.eks. i Silkeborg, som er beliggende mellem hans bopæl i Ikast og tjenestedet i Århus. De fik normalt altid at vide, at de skulle tage fra bopælen kl. 7. Dorthe Fyllgraf Christensen har forklaret, at hun er regnskabsleder i Banedanmarks Servicedivision (nu Entreprisedivisionen). Hun fik pr. 1. januar 2002 ansvaret for tjenesterejseafregningerne, og umiddelbart herefter kom Told og Skat på kontrolbesøg. I forbindelse med den undersøgelse af Servicedivisionens

13 13 praksis, som dette kontrolbesøg gav anledning til, gennemgik hun en række tjenesterejseafregninger stikprøvevis for at se, hvordan der var sondret mellem produktionstid og rejsetid. Hun har ikke fundet nogen eksempler på, at det på tjenesterejseafregninger er angivet, at rejsetiden er beregnet fra bopælen. Dette gælder således heller ikke de tjenesterejseafregninger vedrørende Ole T. Eriksen, som er fremlagt under sagen. Mødestedet er på hans afregninger angivet som Århus, og det er ikke ud fra afregningerne muligt at se, at der ved start- og sluttidspunkt er taget udgangspunkt i hans bopæl. Hun er ikke bekendt med, at det skulle have været praksis at tage udgangspunkt i start- og sluttidspunktet fra bopælen. Efter Tjenesterejseaftalen skulle man tage udgangspunkt i tjenestestedet, men man kunne hvis det var det billigste tage udgangspunkt i, at tjenesterejsen udgik fra bopælen. Hun har imidlertid ikke set eksempler herpå i praksis. Undersøgelsen omfattede alene bilag fra Servicedivisionen, dvs. fra det tidligere Baneteknik og Logistik. Hun havde kun adgang til bogholderiet i Servicedivisionen, hvor hun var ansat, og hun har således ikke haft adgang til at undersøge bilag fra f.eks. Trafikdivisionen. Hun tror, at Banestyrelsens praksis for beregning af tjenestetiden har været meget forskellig. Hun har aldrig hørt om, at den praksis for administration af reglerne, der er beskrevet i de to notater af 29. maj 2007, skulle være anvendt i Entreprisedivisionen. Hun har aldrig set lokalaftalen af 17. december 1998 om rejsetid/arbejdsfri ophold. 4. Parternes argumentation Klager har gjort gældende, at den måde at opgøre arbejdstiden på, som følger af klagers påstand, har støtte i en fortolkning af 6 i aftalen om arbejdstidsregler for Statens tjenestemænd. Aftaleteksten er efter klagers opfattelse klar, og Banedanmark har da også stedse administreret reglerne om opgørelse af tjenestetid i forbindelse med tjenesterejser fra bopæl til midlertidigt tjenestested i overensstemmelse med klagers påstand. Det kan således på baggrund af de forklaringer, som er afgivet af Hugo Anthony og Ole T. Eriksen, og sagens oplysninger i øvrigt, herunder Banedanmarks notater af 29. maj 2007, lægges til grund, at det indtil sommeren 2002 var en helt fast praksis, at rejsetiden fra bopælen til et midlertidigt tjenestested blev fuldt ud indregnet i arbejdstiden.

14 14 Klager er enig i, at tjenesterejseaftalens definition i 5 af en tjenesterejses varighed og længde ikke uden videre kan overføres til arbejdstidsaftalen, men da det alene er i tjenesterejseaftalen, at der er taget stilling til, hvorledes der skal forholdes, hvis der i forbindelse med en tjenesterejse rejses direkte fra bopælen til det midlertidige arbejdssted, må den her valgte løsning få en afsmittende virkning på, hvordan arbejdstidsaftalen skal fortolkes. Banedanmark opfandt først begrebet Merrejsetid i forbindelse med skattesagen i 2002, og indklagede har i den forbindelse sammenblandet reglerne om arbejdstid med reglerne for udstationering og midlertidig forflyttelse af tjenestested. Det forhold, at Personale Administrativ Vejledning (PAV) anlægger en anden fortolkning af reglerne om beregning af arbejdstid, er uden betydning, dels fordi reglerne i PAV ikke er bindende for klager, dels fordi PAV ikke er blevet fulgt af Banedanmark. Dansk Jernbaneforbund klagede over indførelsen af begrebet merrejsetid ved brev af 11. juli 2002 til Banestyrelsen. Styrelsen reagerede herpå ved at varsle, at man fra 1. december 2002 ville administrere beregning af rejsetid i overensstemmelse med PAV, jf. Banestyrelsens brev af 28. august Der blev her varslet en ændret fortolkning af aftalen om arbejdstid, og det er derfor klart, at der herved blev indført et nyt begreb. Hvis der ikke var tale om en ændring af praksis, ville der ikke have været grund til at varsle dette som sket. Indklagede har imidlertid ikke ensidigt kunne gennemføre en sådan ændring af aftalen eller af praksis. Accepteres det ikke, at arbejdstidsaftalen efter sit indhold skal fortolkes som anført af klager, så foreligger der i hvert fald en udfyldende og bindende kutyme, som kun kan opsiges på samme måde og med samme varsel som arbejdstidsaftalen, jf. herved Jens Kristiansen, Den kollektive arbejdsret (2004 s. 277f). Indklagede har gjort gældende, at arbejdstidsaftalens 6 skal sammenholdes med aftalens 3, hvoraf det fremgår, at den ansattes almindelige transporttid til og fra arbejde ikke indgår i arbejdstiden. Det er derfor ved transport direkte fra bopælen til et midlertidigt arbejdssted alene den tid, der ligger ud over tjenestemandens sædvanlige befordringstid, som skal medregnes i arbejdstiden. Aftalen fortolkes inden for alle andre dele af statsadministrationen på

15 15 denne måde, hvilket da også er kommet klart til udtryk i Personaleadministrativ Vejledning, der har været udgivet siden midten af 1980 erne. Fortolkningen er endvidere i overensstemmelse med det gældende princip ved beregningen af hvileperioder og fridøgn i arbejdsmiljølovgivningen. Det forhold, at tjenesterejseaftalen tillader, at en tjenesterejse i forhold til denne aftales bestemmelser i visse tilfælde kan beregnes med bopælen som start- og sluttidspunkt, kan ikke tillægges nogen betydning, da tjenesterejseaftalens formål er et helt andet, nemlig at danne grundlag for godtgørelse af merudgifter i forbindelse med tjenesterejser. Det bestrides ikke, at der hos Banestyrelsen har været en vis slinger i valsen med hensyn til, hvorledes reglerne er blevet administreret. Indklagede bestrider imidlertid, at det kan lægges til grund, at der fast har været fulgt en praksis, hvorefter der ved beregningen af arbejdstiden er blevet taget udgangspunkt i bopælen som start- og sluttidspunkt ved transport mellem bopælen og et midlertidigt arbejdssted. For at en bestemt praksis kan anses for at være blevet en kutyme i arbejdsretlig forstand, er det en betingelse, at den pågældende praksis har varet i længere tid, at den har været fast, klar og entydig, at der herunder ikke har været tale om nogen anden praksis i nævneværdigt omfang, og især at denne praksis har været fulgt, fordi parterne har betragtet sig som retligt forpligtet dertil eller dog har givet modparten indtryk heraf, jf. herved Allan Rise, Overenskomstfortolkning ved faglig voldgift, redigeret senest af Mogens Hornslet (2005 afsnit 2.2), og Jens Kristiansen, Arbejdsretlig lærebog (2003 s. 147). Den, der påstår, at der eksisterer en bindende kutyme, har endvidere bevisbyrden herfor. Klager har imidlertid ikke godtgjort, at de anførte betingelser for at anerkende eksistensen af en kutyme i arbejdsretlig forstand er opfyldt. Skulle Tjenestemandsretten finde det godtgjort, at der er opstået en kutyme vedrørende arbejdstidens beregning som påstået af klager, gøres det gældende, at en sådan kutyme i så fald er blevet behørigt opsagt af Banedanmark. Der skal således noget helt særligt til, for at en kutyme kan anses for at knytte sig så nært til overenskomsten, at den alene kan opsiges som en integreret del af denne, jf. herved Jens Kristiansen, Den kollektive arbejdsret (2004 s. 335-

16 16 336). I det omfang, der måtte være opstået en kutyme som påstået af klager, ville en sådan være i strid med arbejdstidsaftalen og den fortolkning, som stedse har været anlagt af Finansministeriet/Personalestyrelsen, og som er fulgt generelt i staten. Der ville derfor i givet fald være tale om en fravigende kutyme, som gyldigt har kunnet opsiges til bortfald med 3 måneders varsel, hvilket er sket ved Banestyrelsens brev af 28. august Tjenestemandsrettens begrundelse og resultat Efter arbejdstidsaftalens 3 regnes arbejdstiden fra mødetidspunktet på arbejdsstedet (det beordrede mødested), og indtil tjenestemanden kan forlade dette igen. Efter aftalens 6 medregnes ved tjeneste uden for hjemstedet rejsetiden til og fra arbejdsstedet i arbejdstiden. Det fremgår ikke direkte af arbejdstidsaftalen, hvordan arbejdstiden skal opgøres i tilfælde, hvor tjenesterejsen ikke starter på hjemstedet, men f. eks. på bopælen. Da den ansatte under normale omstændigheder skulle have transporteret sig fra bopælen til hjemstedet, uden at denne transporttid kunne indregnes i arbejdstiden, er det dog naturligt at forstå reglerne således, at det alene er den ekstra transporttid, som kan indregnes i arbejdstiden. At arbejdstidsaftalen skal forstås på denne måde understøttes da også af, dels at reglerne administreres i overensstemmelse hermed inden for andre dele af statsadministrationen, dels at denne fortolkning er kommet klart til udtryk i Personale Administrativ Vejledning i hvert fald siden 1986, uden at dette ses at have givet anledning til indsigelser fra de lønmodtagerorganisationer, som arbejdstidsaftalen er indgået med. Det må efter bevisførelsen lægges til grund, at Banestyrelsen har administreret reglerne anderledes i hvert fald i et eller andet omfang. Der er imidlertid uanset dette ikke grundlag for at antage, at der herved skulle være opstået en kutyme, som supplerer arbejdstidsaftalen på en sådan måde, at den alene har kunnet opsiges som en integreret del af aftalen. Skulle der være opstået en kutyme, må den således antages at være af en sådan karakter, at den har kunnet opsiges med et passende varsel til et hvilket som helst tidspunkt i overenskomstperioden. En eventuelt opstået kutyme må derfor under alle omstændigheder anses for at være blevet behørigt opsagt ved Banestyrelsens brev af 28. august 2002 til bl.a. Dansk Jernbaneforbund.

17 17 Tjenestemandsretten tager herefter Personalestyrelsens frifindelsespåstand til følge. Thi kendes for ret: Finansministeriet, Personalestyrelsen, frifindes. Ingen af parterne betaler sagsomkostninger til den anden part. Lene Pagter Kristensen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift:

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift: PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift: Offentligt Ansattes Organisationer mod Finansministeriet, Personalestyrelsen for Fødevarestyrelsen. Sagen forhandledes den 26. februar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011 Sag 170/2009 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for Allan Neergaard Iversen (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod SKAT (kammeradvokaten ved advokat Niels

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. april 2011 Sag 253/2009 (2. afdeling) SKAT (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Danmarks Jurist- og Økonomforbund som mandatar for René Bjerre (advokat Rami

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre for E. Pihl & Søn A/S (advokat Tine B. Skyum) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014 Sag 251/2012 (2. afdeling) Lærernes Centralorganisation som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen (kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen)

Læs mere

Københavns Kommune og Kommunale Tjenestemænd og overenskomstansatte har indgået aftale om tjenesterejser.

Københavns Kommune og Kommunale Tjenestemænd og overenskomstansatte har indgået aftale om tjenesterejser. Økonomiforvaltningen Novemer 1999 J.nr. 2.02.006.pa.001/99 Københavns Kommune og Kommunale Tjenestemænd og overenskomstansatte har indgået aftale om tjenesterejser. Aftalen træder i kraft pr. 5. oktober

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFT. Danmarks Jurist- og Økonomforbund for A (advokatfuldmægtig Niels Mosegaard) mod

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFT. Danmarks Jurist- og Økonomforbund for A (advokatfuldmægtig Niels Mosegaard) mod PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFT Danmarks Jurist- og Økonomforbund for A (advokatfuldmægtig Niels Mosegaard) mod Finansministeriet, Personalestyrelsen for Told- og Skattestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig voldgift (FV ) Lærernes Centralorganisation. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen

OPMANDSKENDELSE. Faglig voldgift (FV ) Lærernes Centralorganisation. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV 2015.0095) Lærernes Centralorganisation (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) Afsagt den 4. november 2015 2 1.

Læs mere

Dags dato har man herfra tilskrevet Kommunens forvaltninger således:

Dags dato har man herfra tilskrevet Kommunens forvaltninger således: Dato: 9. november 1999 J.nr.: 2.02.006.pa.001/99 Cirkulære nr.: 28/99 Dags dato har man herfra tilskrevet Kommunens forvaltninger således: 1. Indledning Københavns Kommune og Kommunale Tjenestemænd og

Læs mere

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 4. september 2011

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 4. september 2011 PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 4. september 2011 i faglig voldgiftssag 2011.0068 Dansk El-forbund For A (Advokat Jeppe Wahl-Brink) mod TEKNIQ for Intego A/S, Aalborg, (Advokat Charlotte

Læs mere

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for STATSANSATTES KARTEL 4666.26 Sekretariatet 20. juni 1991 StK-afskrift HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Hovedaftalens område Denne hovedaftale har bindende

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund mod SKAT Tvisten Tvisten angår fortolkningen af en aftale mellem SKAT og bl.a. AC-Landsklubben om flekstid

Læs mere

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen)

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) eijilli PERSONALESTYRELSEN FINANSMINISTERIET Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) 2011 Cirkulære

Læs mere

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kommunernes Landsforening for Roskilde Kommune og Odsherred Kommune (advokat Jørgen Vinding) Flere tjenestesteder 2

Læs mere

administration af indenlandske tjenesterejser

administration af indenlandske tjenesterejser Beretning til statsrevisorerne om administration af indenlandske tjenesterejser December 2004 RB B303/04 Rigsrevisionen Indholdsfortegnelse Side I. Resumé... 5 II. Indledning, formål, afgrænsning og metode...

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

Arbejdstid mv. for ledere og lærere ved efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler

Arbejdstid mv. for ledere og lærere ved efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler Cirkulære om protokollater om Arbejdstid mv. for ledere og lærere ved efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler 2014 Cirkulære af 24. marts 2014 Modst.nr. 013-14 PKAT nr. 0223, 0230, 0237, 0241

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

nal U naerutit - Lovsamling Grønlandsk følgende aftale om godtgørelse af merudgifter ved tjenesterejser Kap. VI. Afvigelser fra de almindelige regler.

nal U naerutit - Lovsamling Grønlandsk følgende aftale om godtgørelse af merudgifter ved tjenesterejser Kap. VI. Afvigelser fra de almindelige regler. nal U naerutit Grønlandsk Lovsamling Serie CI 11. marts 1986. Afsnit 4, Gruppe 1, Lb.nr. 24 AFTALE OM GODTGØRELSE AF MERUDGIFTER VED TJENESTEREJSER I GRØNLAND OG DANMARK. Kap. I. Almindelige bestemmelser.

Læs mere

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for:

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Danske Lægestuderende. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: 1. a. Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Læs mere

Aftale om tjenesterejser

Aftale om tjenesterejser Kapitel 1 Afgrænsninger, definitioner og særlige bestemmelser 1 Aftalens område Aftalen gælder for tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte. Aftalen gælder endvidere for ansatte omfattet af overenskomster

Læs mere

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Kendelse af 9. februar 2009 i faglig voldgift: Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod DI Overenskomst II v/di (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Falck Danmark A/S (advokat Eva Skov Jensen) Denne sag

Læs mere

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor 1995 INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens enkelte bestemmelser...1 Til 2. Ledelsesretten...1

Læs mere

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION 1994 Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 Sag 139/2013 A og B (advokat Poul Erik Petersen for begge) mod R (advokat Morten Sung Leen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 19. december 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0149. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 19. december 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0149. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 19. december 2012 i faglig voldgiftssag 2012.0149 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for Thomsen & Fals A/S (konsulent Jørn W. S. Hansen) Sagen og

Læs mere

Tjenestemandsrettens dom af den 25. august 2008

Tjenestemandsrettens dom af den 25. august 2008 Tjenestemandsrettens dom af den 25. august 2008 i sag nr. S2007.003: Centralorganisationernes Fællesudvalg for OAO Stat (tidligere Statsansattes Kartel), Statstjenestemændenes Centralorganisation II, Akademikernes

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV )

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2015.0035) Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod BOA for Statoil Fuel og Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Sagens behandling Sagen

Læs mere

Cirkulære om. Betaling mv. under midlertidig tjeneste i højere stilling for tjenestemænd i staten og folkekirken

Cirkulære om. Betaling mv. under midlertidig tjeneste i højere stilling for tjenestemænd i staten og folkekirken Cirkulære om Betaling mv. under midlertidig tjeneste i højere stilling for tjenestemænd i staten og folkekirken 2003 INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...4 Funktionsvederlag for tjenestemænd

Læs mere

nalunaerutit - Grønlandsk Lovsamling Serie C-I Afsnit 4, Gruppe 1, Lb.nr. 24 11. marts 1936.

nalunaerutit - Grønlandsk Lovsamling Serie C-I Afsnit 4, Gruppe 1, Lb.nr. 24 11. marts 1936. - Afsnit nalunaerutit - Grønlandsk Lovsamling Serie C-I 11. marts 1936. 4, Gruppe 1, Lb.nr. 24 AFTALE OM GODTGØRELSE AF MERUDGIFTER VED TJENESTEREJSER I GRØNLAND OG DANMARK. Kap. I. Almindelige besteimrelser.

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne Denne hovedaftale er indgået mellem Post Danmark A/S og de AC-organisationer, der ved underskrift har tilsluttet sig hovedaftalen. Ved parterne

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe. mod. Moderniseringsstyrelsen. for. Banedanmark

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe. mod. Moderniseringsstyrelsen. for. Banedanmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe mod Moderniseringsstyrelsen for Banedanmark Tvisten Sagen angår, om det var berettiget, at Banedanmark bortviste jernbanearbejder

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0200): Fagligt Fælles Forbund for Murersjakket, René Bay Lodahl, Frank Lindholm og Per René Nielsen, på byggepladsen Vitus Bering i Horsens (Opmåler Jens A. Knudsen)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

Arbejdstidsregler for Randers Social- og Sundhedsskole Februar 2014. Arbejdstidsregler for

Arbejdstidsregler for Randers Social- og Sundhedsskole Februar 2014. Arbejdstidsregler for Arbejdstidsregler for 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Arbejdstid... 3 3 Værnsregler... 3 4 Arbejdstidsopgørelse... 4 4.1 Pauser... 4 4.2 Spisepauser... 4 4.3 Dage med ret til fravær med løn...

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015 Sag 56/2015 Advokat A kærer Østre Landsrets kendelse om rejseforbehold i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat A) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Kendelse i faglig voldgift (FV 2018.0086) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A mod Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Sagen drejer sig om, hvorvidt murersvenden har ret til siddepenge for kørsel

Læs mere

Hovedaftale mellem Finansministeriet og Studenterundervisernes Landsforbund og Foreningen af Danske Lægestuderende

Hovedaftale mellem Finansministeriet og Studenterundervisernes Landsforbund og Foreningen af Danske Lægestuderende Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Studenterundervisernes Landsforbund og Foreningen af Danske Lægestuderende 2007 Cirkulære af 17. august 2007 Perst. nr. 070-07 PKAT nr. J.nr. 07-333/74-1

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM for Dansk Musikpædagogisk Forening, DMPF mod KL for Aarhus Kommune Tvisten

Læs mere

Betaling mv. under funktion i højere stilling for tjenestemænd i staten og folkekirken

Betaling mv. under funktion i højere stilling for tjenestemænd i staten og folkekirken Cirkulære om Betaling mv. under funktion i højere stilling for tjenestemænd i staten og folkekirken 2005 Cirkulære af 13. september 2005 Perst. nr. 046-05 PKAT nr. J.nr. 05-532-14 Indholdsfortegnelse Cirkulære

Læs mere

03. januar 2002. Afskrift af: FORSVARSMINISTERIET

03. januar 2002. Afskrift af: FORSVARSMINISTERIET 03. januar 2002 Afskrift af: FORSVARSMINISTERIET Statsansattes Kartel v/hærens Konstabel- og Korporalforening Statstjenestemændenes Centralorganisation II v/forsvarets Civil-Etat Akademikernes Centralorganisation

Læs mere

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk.

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0026 Dansk El Forbund (advokat Jeppe Wahl Brink) mod Tekniq for Insta A/S, Næstved (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Uoverensstemmelsen angår, om virksomheden

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for medarbejderne v/ tillidsrepræsentant Per Petersen (opmåler Paul Jentzsch) mod Dansk Byggeri for Frydkjær A/S (kontorchef Jørgen Boje) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Cirkulære om VISSE ASPEKTER I FORBINDELSE MED TILRETTELÆGGELSE AF ARBEJDSTIDEN

Cirkulære om VISSE ASPEKTER I FORBINDELSE MED TILRETTELÆGGELSE AF ARBEJDSTIDEN Cirkulære om VISSE ASPEKTER I FORBINDELSE MED TILRETTELÆGGELSE AF ARBEJDSTIDEN 2003 1 CIRKULÆRE OM VISSE ASPEKTER I FORBINDELSE MED TILRETTELÆGGELSE AF ARBEJDSTIDEN (Til samtlige ministerier mv.) 1. Finansministeriet

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151:

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: CO-industri for HK/Privat og Teknisk Landsforbund for et antal medlemmer af disse forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst 1 v/di

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. maj 2015. faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund. for

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. maj 2015. faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund. for PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. maj 2015 i faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund for Børsens Redaktionelle Medarbejderforening (advokat Liselotte Lindberg Olsen) mod Børsen

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Omkostningsgodtgørelse udgifter til sagkyndig bistand ydet efter, at der er truffet afgørelse i klageinstansen Højesterets dom af 10/10 2013, jf. nr. 350/2011, jf. tidligere SKM2011.827.ØLR Af advokat

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S 1 Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2018.0033) Fagligt Fælles Forbund (konsulent Keld Jensen) mod Dansk Byggeri for W.K. Byg I/S (juridisk konsulent Jeppe Wartacz) Afsagt den 28. juni 2018 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

32.17.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

32.17.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FARMAKONOMFORENINGEN ERGOTERAPEUTFORENINGEN DANSKE FYSIOTERAPEUTER JORDEMODERFORENINGEN DANSKE BIOANALYTIKERE DANSK SYGEPLEJERÅD KOST & ERNÆRINGSFORBUNDET DANSK

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om Arbejdstidsregler mv. i forbindelse med kursusdeltagelse

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om Arbejdstidsregler mv. i forbindelse med kursusdeltagelse FINANSMINISTERIET Cirkulære om Arbejdstidsregler mv. i forbindelse med kursusdeltagelse 2000 1 CIRKULÆRE OM ARBEJDSTIDSREGLER MV. I FORBINDELSE MED KURSUSDELTAGELSE Hermed følger aftale af 7. januar 2000

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162) 3F Aalborg for murer- og murerarbejdsmænd (faglig sekretær Egon Pedersen) mod Dansk Byggeri for HP Byg A/S (konsulent Ole Thaarup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. april 2011. faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet. mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. april 2011. faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. april 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet mod DI Overenskomst I ved DI for Københavns Lufthavne A/S 2 Der er i denne sag opstået tvist mellem

Læs mere

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Kendelse i Faglig voldgiftssag FV 2018.0152 3F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere for Danish Agro a.m.b.a. (advokat Christian H. M. Mikaelsen) 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod 1 Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008 CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod DI for Dantherm Air Handling A/S, Skive (advokat Lars Bruhn) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013:

Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013: Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013: 16. Arbejdstid Lønnen efter denne overenskomst forudsætter fuldtidsbeskæftigelse svarende til gennemsnitlig 37 timer ugentlig.

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

AFSKRIFT. H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer.

AFSKRIFT. H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer. Side 1 AFSKRIFT H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer. ------------------- Denne hovedaftale er afsluttet mellem Amtsrådsforeningen

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

Suspension mv. og ulovlig udeblivelse

Suspension mv. og ulovlig udeblivelse Cirkulære om Suspension mv. og ulovlig udeblivelse 2005 Cirkulære af 2. november 2005 Perst. nr. 052-05 PKAT nr. J.nr. 05-537-19 Indholdsfortegnelse Cirkulære Indledning... 3 Generelle bemærkninger...

Læs mere

tat meddelelse 27.05.13 J. nr. 7.3.

tat meddelelse 27.05.13 J. nr. 7.3. tatmeddelelse 27.05.13 J. nr. 7.3. Om: Regler for over-/merarbejde mv. og honorering herfor Da reglerne om over- og merarbejdsbetaling er forholdsvis komplicerede og ofte giver anledning til mange spørgsmål,

Læs mere

Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) /2011 Side 1

Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) /2011 Side 1 Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) Side 1 Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Hvem er omfattet 3 5 1. Hvem er omfattet 3 Kapitel 2. Parternes formål 3 2. Samarbejde og organisationsfrihed

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 10. september 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0104. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt Jensen) mod

OPMANDSKENDELSE. af 10. september 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0104. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt Jensen) mod OPMANDSKENDELSE af 10. september 2012 i faglig voldgiftssag 2012.0104 Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt Jensen) mod Tekniq for John A. Hansen af 1986 A/S (underdirektør Thorkild

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Betaling mv. under midlertidig tjeneste i højere stilling for tjenestemænd i staten og folkekirken

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Betaling mv. under midlertidig tjeneste i højere stilling for tjenestemænd i staten og folkekirken FINANSMINISTERIET Cirkulære om Betaling mv. under midlertidig tjeneste i højere stilling for tjenestemænd i staten og folkekirken 2000 1 CIRKULÆRE OM BETALING MV. UNDER MIDLERTIDIG TJENESTE I HØJERE STILLING

Læs mere

August 1999 Aftalenr. 1387

August 1999 Aftalenr. 1387 Økonomiforvaltningen J.nr. 233.1BHKL-1/99 August 1999 Aftalenr. 1387 Københavns Kommune og Forbundet af Offentligt Ansatte har aftalt fornyelse pr. 1. april 1999 af overenskomst for børnehaveklasseassistenter

Læs mere

1. Dækningsområde Denne aftale omfatter rammevilkår for kortvarige udstationeringer til udlandet, inkl. Færøerne og Grønland.

1. Dækningsområde Denne aftale omfatter rammevilkår for kortvarige udstationeringer til udlandet, inkl. Færøerne og Grønland. Lokalaftale nr. 11.E Redigeret 2013 Rammevilkår for kortvarige udstationeringer Tele Danmark A/S og Telekommunikationsforbundet har i forbindelse med tilpasning af Landsoverenskomst mellem Tele Danmark

Læs mere

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte Side 1 Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte akademikere KL AC Side 2 Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Merarbejdsbegrebet... 3 3. Indberetning... 3 4. Merarbejdets

Læs mere

Vilkår for arbejde i udlandet i forbindelse med tjenesterejse, herunder tilkald

Vilkår for arbejde i udlandet i forbindelse med tjenesterejse, herunder tilkald Lokalaftale nr. 11.D Redigeret 2013 Vilkår for arbejde i udlandet i forbindelse med tjenesterejse, herunder tilkald Lokalaftalens gyldighedsområde følger i enhver henseende Særaftale I i sin helhed. Lokalaftalen

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Løn- og ansættelsesvilkår for tidsbegrænset ansatte medarbejdere til varetagelse af opgaver i udlandet

Løn- og ansættelsesvilkår for tidsbegrænset ansatte medarbejdere til varetagelse af opgaver i udlandet 1 Lokalaftale nr. 11.F Redigeret 2013 Løn- og ansættelsesvilkår for tidsbegrænset ansatte medarbejdere til varetagelse af opgaver i udlandet Tele Danmark A/S og Telekommunikationsforbundet har i forbindelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 3/2018 (1. afdeling) HK Danmark som mandatar for A m.fl. (advokat Peter Breum for alle) mod Banedanmark (advokat Niels Banke) og Sag 5/2018 Dansk

Læs mere

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI - Organisation for erhvervslivet for Midtjysk Fornikling og

Læs mere

Ansættelsesbrev Efterskoler For ledere

Ansættelsesbrev Efterskoler For ledere Ansættelsesbrev Efterskoler For ledere 1. Parterne Undertegnede skole: Skolens navn ansætter herved: Adresse, cvr. nr. og tlf. nr. Lederens navn fra den Adresse, cpr. nr. og tlf. nr. som Ansættelsesforholdets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. april 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri for A (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Nordisk Wavin A/S (advokat Morten

Læs mere

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte Side 1 Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte akademikere KL Frederiksberg Kommune Akademikernes Centralorganisation Side 2 Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Merarbejdsbegrebet...

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Fødevareforbundet NNF (Advokat Martin Juul Christensen) mod Dansk Industri for Danish Crown A/S, Herning (Chefkonsulent Jane Hedegaard) Voldgiftsretten

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S og AC-organisationerne Dækningsområde Denne hovedaftale har bindende virkning for 1.AC-organisationerne. Hvorved forstås: a. en organisation, der er medlem af AC og

Læs mere

Udskrift af Tjenestemandsrettens dombog af 14. september 2004

Udskrift af Tjenestemandsrettens dombog af 14. september 2004 Udskrift af Tjenestemandsrettens dombog af 14. september 2004 I sag nr. 2003.007 Statsansattes Kartel (advokat K.L. Németh) mod Finansministeriet, Personalestyrelsen (Kammeradvokaten v/ advokat Vibeke

Læs mere