RIGSREVISIONEN København, den 10. januar 2005 RN D201/05 Bilag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RIGSREVISIONEN København, den 10. januar 2005 RN D201/05 Bilag"

Transkript

1 RIGSREVISIONEN København, den 10. januar 2005 RN D201/05 Bilag Notat til statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for 2003 I. Indledning 1. Med dette notat ønsker jeg at give statsrevisorerne en kort orientering om revisionen af de fællesnordiske aktiviteter for 2003 og Nordisk Råds kontrolkomités behandling af de 3 beretninger om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond. Komitéens betænkninger med tilhørende beslutningsforslag blev afgivet til Nordisk Råds 56. session, der fandt sted i Stockholm den november Efter Nordisk Råds plenarforsamlings behandling af kontrolkomitéens betænkninger mv. er regnskabs- og revisionsprocessen vedrørende 2003 afsluttet og årsregnskaberne godkendt. I kap. II er givet et resumé af revisionen for 2003 og i kap. III, IV og V er omtalt henholdsvis Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond. Endelig har jeg i kap. VI anført mine afsluttende bemærkninger. 2. Revisionen har været tilrettelagt med henblik på at efterprøve, om årsregnskaberne er udarbejdet i overensstemmelse med økonomireglementerne mv. Det er påset, at årsregnskaberne er retvisende og giver de fornødne oplysninger til bedømmelse af sekre-

2 - 2 - tariaternes forvaltning af budgetterne. Revisionen er udført efter de gældende regler i det internordiske revisionsreglement. 3. Det anvendte regnskabsprincip for årsregnskaberne er uændret i forhold til sidste år. Årsregnskaberne er således baseret på et modificeret bogføringsprincip (modified accrual accounting), hvilket bl.a. betyder, at årsregnskaberne vil tilnærme sig de omkostningsbaserede regnskaber, hvor indtægter og udgifter henføres til den periode, de vedrører. Den anvendte regnskabspraksis, dvs. værdiansættelsesmetoder etc., er uændret i forhold til tidligere år. II. Resumé 4. Nordisk Råd havde i 2003 et overskud på 0,5 mio. kr. Præsidiet besluttede på sit møde i september 2004 at anvende overskuddet dels til omkostninger for 2003, der er fremkommet fra delegationernes sekretariater i 2004, dels til ekstraordinære omkostninger ved Nordisk Råds temamøde i april Nordisk Råd har gennem nogle år arbejdet på en administrativ håndbog. For at kunne optimere brugen af håndbogen og samtidig aktualisere den forelå håndbogen færdig i 2004 i elektronisk form og kunne findes på E-platformen under Nordisk Råd efter endelig frigivelse. Håndbogen præsenteredes for landenes sekretariatsledere den 8. juni Det er Rigsrevisionens vurdering, at Nordisk Råd med den nye elektroniske håndbog har fået etableret et effektivt styringsredskab for de administrative aktiviteter samt mulighed for at give de nødvendige informationer til omverdenen. 6. Rigsrevisionen har konstateret, at implementeringen af nyt it-system inkl. nyt økonomisystem i Nordisk Ministerråd er forløbet tilfredsstillende som planlagt. Det nye it-system vil efter en testperiode blive taget i brug pr. 1. januar Det er Rigsrevisionens vurdering, at implementeringen af det nye økonomisystem vil bidrage til optimere økonomistyringen i overensstemmelse med det nye regnskabsprincip.

3 Nordisk Ministerråd opfyldte i 2003 stort set budgettet og havde et overskud på 0,1 mio. kr. Overskuddet blev modregnet i indbetalingerne fra landene for 2. halvår 2004 i overensstemmelse med Ministerrådets økonomireglement. 8. I 2003 var i alt 31 fællesnordiske institutioner omfattet af Nordisk Ministerråds budget. De 5 institutioner i Danmark blev revideret af Rigsrevisionen, mens rigsrevisionerne eller private revisionsfirmaer i de øvrige nordiske lande reviderede de resterende institutioner. 29 af institutionerne fik en revisionspåtegning uden forbehold og supplerende oplysninger, mens der for 2 af institutionerne blev afgivet revisionspåtegning med supplerende oplysninger dels om det nye regnskabsprincip, dels om revisionens omfang. 9. Nordisk Kulturfond, det primært administrerer budgetmidler fra Nordisk Ministerråd, opnåede i 2003 et overskud på 1,2 mio. kr. 10. På baggrund af den gennemførte revision er det min opfattelse, at årsregnskaberne for Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond giver et retvisende billede af institutionernes resultat for 2003 og finansielle stilling den 31. december Kontrolkomitéens gennemgang og behandling af årsregnskaberne og revisionens beretninger bekræftede denne opfattelse, og kontrolkomitéen indstillede til Nordisk Råds plenarforsamling, at regnskaberne og beretningerne blev taget til efterretning. Dette skete som nævnt ved Nordisk Råds 56. session den november Revisionen af Nordisk Råd 11. Nordisk Råds indtægter var i ,5 mio. kr. og var stort set uændrede i forhold til Indtægterne bestod af bidrag fra delegationerne (30,0 mio. kr.), intern afgift af løn og renteindtægter. Udgifterne var på 32,0 mio. kr., hvilket var 0,5 mio. kr. mindre end i Udgifterne omfattede præsidiets almene virksomhed, rådsorganernes virksomhed, sekretariatets administration, partistøtte, sessioner og konferencer samt informationsarbejde. Det samlede resultat for 2003 var på 0,5 mio. kr., hvilket var 0,5 mio. kr. mere end i 2002.

4 Egenkapitalen inkl. resterende hensættelser af tidligere års overskud for anvendelse til jubilæumssessionen og specifikke formål udgjorde 0,8 mio. kr., hvoraf årets resultat for 2003 udgjorde 0,5 mio. kr. I henhold til 7 i Nordisk Råds økonomireglement skal et eventuelt overskud som hovedregel tilbagebetales til medlemslandene. Præsidiet kan dog beslutte, at beløb fra et eventuelt overskud overføres til det følgende budgetår og længst til det derpå følgende budgetår til et eller flere specifikke formål. Præsidiet har tidligere dispenseret fra økonomireglementet, idet det blev besluttet at overføre overskud fra perioden til dels jubilæumssessionen i 2002, dels specifikke formål. Nordisk Råds sekretariat oplyste, at der fortsat resterede omkostninger vedrørende jubilæumssessionen, hvor fakturaer først er fremkommet i 2004 til Nordisk Råd. Rigsrevisionen fandt det meget uheldigt, at der i 2004 fortsat kan restere udeståender i forbindelse med sessionen i Rigsrevisionen erfarede, at delegationernes sekretariater i et vist omfang først langt inde i det nye regnskabsår indsendte anmodninger om omkostningsrefusion for det foregående år. 14. Efter implementering af det nye regnskabsprincip skal der efter Rigsrevisionens vurdering ikke foretages hensættelser i årsregnskabet til fremtidige specifikke formål. Efter drøftelse med Nordisk Råds sekretariat anbefalede Rigsrevisionen, at eventuelle overskud bliver optaget under egenkapitalen til præsidiets disposition, og at præsidiet tog stilling til, at en del af årets overskud skulle anvendes til de sene refusionsanmodninger fra delegationernes sekretariater. Efter Rigsrevisionens vurdering har præsidiet fulgt disse anbefalinger, idet præsidiet på sit møde den 22. september 2004 har taget regnskabet til efterretning. Samtidig vedtog Præsidiet, at overskuddet for 2003 skulle anvendes til dels omkostninger for 2003, der er fremkommet fra delegationernes sekretariater i 2004, dels til ekstraordinære omkostninger ved Nordisk Råds temamøde i april Rigsrevisionen havde tidligere henstillet, at Nordisk Råd fastlagde procedurer for planlægning, gennemførelse og opfølgning af sessioner, temakonferencer og andre rådsaktiviteter, herunder budgetlægning, økonomistyring og regnskabsaflæggelse.

5 - 5 - I den forbindelse har en administrative håndbog været under udarbejdelse gennem nogle år, hvor Nordisk Råds sekretariat selv har stået for udarbejdelsen. For at kunne optimere brugen af håndbogen og samtidig aktualisere den foreligger håndbogen nu i elektronisk form og vil kunne findes på E-platformen under Nordisk Råd efter endelig frigivelse. Håndbogen præsenteredes for landenes sekretariatsledere den 8. juni Rigsrevisionen finder, at den elektroniske håndbog imødekommer vore henstillinger og opfylder det behov, Nordisk Råds medarbejdere har i relation til en effektivt styring af de administrative aktiviteter, samt giver de nødvendige informationer til omverdenen. 16. Det er min opfattelse, at årsregnskabet er aflagt i overensstemmelse med gældende regler, og at årsregnskabet giver et retvisende billede af Nordisk Råds resultat for 2003 og finansielle stilling den 31. december Revisionen har ikke givet anledning til forbehold og supplerende bemærkninger. 17. I kontrolkomitéens betænkning af 21. september 2004 over Rigsrevisionens beretning mv. fremkom komitéen bl.a. med nedenstående kommentarer: Kontrolkomitéen konstaterede, at overskuddet for 2003 var 0,5 mio. kr., og at præsidiet endnu ikke havde truffet beslutning om disponeringen af årets overskud. Kontrolkomitéen var ligesom Rigsrevisionen af den opfattelse, at Nordisk Råds årsregnskab var aflagt efter gældende regler og gav et retvisende billede af Nordisk Råds resultat for 2003 og finansielle stilling den 31. december Komitéen foreslog, at årsregnskabet og revisionsberetningen for Nordisk Råd for året 2003 blev taget til efterretning. Årsregnskabet og revisionsberetningen blev godkendt på Nordisk Råds session i november III. Revisionen af Nordisk Ministerråd 18. Nordisk Ministerråds sekretariat besluttede primo 2003 at anskaffe et nyt økonomisystem. Efterfølgende blev Navision Axapta valgt blandt flere mulige systemer. Tilpasnings- og implementeringsfasen af det nye økonomisystem påbegyndtes i I 2004 er der foretaget testkørsler på systemet, så det kan tages i brug pr. 1. januar 2005.

6 - 6 - Rigsrevisionen er orienteret om, at implementeringen, herunder arbejdet med at tilrette systemet til anvendelse for Nordisk Ministerråds sekretariat samt uddannelse, forløber planmæssigt. Det er vor vurdering, at implementeringsfasen er forløbet tilfredsstillende, og at ibrugtagningstidspunktet kan overholdes. Det er samtidig vor vurdering, at Nordisk Ministerråd fremover vil råde over et tidssvarende økonomisystem, der dels lever op til anvendelsen af det nye regnskabsprincip, dels kan give grundlag for en effektiv økonomistyring. 19. Nordisk Ministerråds indtægter bestod af bidrag fra de nordiske lande, intern afgift af løn, renteindtægter og andre indtægter. De samlede indtægter på 811,5 mio. kr. i 2003 mod 791,0 mio. kr. i Af de samlede indtægter udgjorde bidrag fra de nordiske lande i alt 795,8 mio. kr. Beløbet blev fastsat af samarbejdsministrene på mødet den 30. oktober De samlede udgifter udgjorde 811,4 mio. kr., hvilket var en stigning i forhold til 2002 på 24,1 mio. kr. Udgifterne var bevilgede og udbetalte projektmidler med netto 811,3 mio. kr. samt renteudgifter og afskrivninger med i alt 0,1 mio. kr. Nordisk Ministerråds interne omkostninger afholdtes gennem drifts-/projektbevillinger til de selvstændige resultatenheder: sekretariatet, publikationsafdeling og informationsafdeling. Regnskabet viste et overskud for 2003 på 0,1 mio. kr. mod 3,7 mio. kr. i Samarbejdsministrene besluttede på deres møde den 14. juni 2000 at reducere ministerrådets likvide midler med 10,0 mio. kr. i hvert af årene 2001, 2002 og Rigsrevisionen har konstateret, at reduktionen også er sket i Egenkapitalen udgjorde 0,1 mio. kr., svarende til årets resultat for Samarbejdsministrene har godkendt regnskabet. I overensstemmelse med Ministerrådets økonomireglement blev overskuddet tilbagebetalt landene i 2004 ved modregning i indbetalingerne for 2. halvår I forbindelse med tilbagebetalingen af overskuddet for 2002, hvilket skete i 2003, blev der fejlagtigt tilbagebetalt 2,8 mio. kr. for meget. Rigsrevisionen har konstateret, at beløbet er blevet opkrævet i 2004.

7 Rigsrevisionen har tidligere anbefalet Nordisk Ministerråd, at der bør etableres en afstemningsprocedure for mellemværender med personalesager samt for afstemninger mellem lønbogholderi og finansbogholderi. Vor anbefaling var ikke blevet fulgt ved udgangen af 2003 bl.a. på grund af uheldigt sammenfald ved udskiftning af personale, men vi er fra Nordisk Ministerråds sekretariat blevet orienteret om, at afstemningsproceduren vil blive mulig at effektuere i forbindelse med implementeringen af det nye økonomisystem. 23. Vi har også tidligere anbefalet, at der fastlægges procedure, der tilsikrer en korrekt periodisering af omkostninger i forbindelse med årsafslutningen, og at der skelnes mellem periodeafgrænsningsposter og skyldige omkostninger. Vi konstaterede i 2003, at der i flere tilfælde fortsat ikke var foretaget den fornødne periodisering af omkostningerne og anbefalede igen, at der i forbindelse med regnskabsaflæggelsen var fokus på periodiseringsproblematikken. 24. Projekter, støtteordninger o.l., som administreres af statslige institutioner mv., revideres som hovedregel stikprøvevis af de enkelte landes rigsrevisioner som led i revisionen af pågældende institutions/forvaltningsorgans regnskab. Andre projekter og støtteordninger mv. revideres af private revisorer. Rigsrevisionen har i 2003 stikprøvevist revideret de projekter, der administreredes af sekretariatet. Rigsrevisionen har ved revisionen af projekter, støtteordninger mv. konstateret, at udbetalinger sker på et korrekt grundlag, og at der er en tilfredsstillende administrativ styring. 25. I 2003 var i alt 31 fællesnordiske institutioner omfattet af Nordisk Ministerråds budget, hvoraf de 5 institutioner i Danmark blev revideret af Rigsrevisionen, mens resten blev revideret af de øvrige nordiske landes rigsrevisioner eller private revisionsfirmaer. Vi har derfra modtaget revisionsberetninger mv. om den gennemførte revision vedrørende Ligeledes har vi modtaget sammendrag, der indeholdt såvel generelle bemærkninger som mere specifikke bemærkninger om enkelte institutioner. 29 af institutionerne fik revisionspåtegninger uden forbehold og supplerende oplysninger. For én af institutionerne blev der afgivet revisionspåtegning med supplerende oplysninger om det nye regnskabsprincip, og for én institution blev der afgivet

8 - 8 - revisionspåtegning med supplerende oplysning om, at budget mv. ikke var omfattet af revisionen. 26. Nordisk Ministerråds sekretariat udsendte i 2003 en vejledning til institutionerne om fortolkninger om det nye regnskabsprincip og om opstilling af det interne regnskab og det eksterne årsregnskab. Rigsrevisionen har været enig med Nordisk Ministerråds sekretariat i fortolkningen af det nye regnskabsprincip. Generelt har det nye regnskabsprincip fortsat givet anledning til enkelte fortolkningsspørgsmål ved institutionerne, men vi konstaterede, at den udsendte instruks havde været anvendelig for institutionerne. 27. Rigsrevisionen har i 2003 aflagt revisionsbesøg ved informationskontorerne i Riga og Vilnius. Vi konstaterede, at der ved begge informationskontorer var sket en forbedring af økonomiforvaltningen i forhold til det foregående besøg i 2001, og at man i vid udstrækning havde fået implementeret det nye regnskabsprincip. Revisionsbesøget gav anledning til at rejse få principielle spørgsmål omkring økonomistyringen og de anvendte økonomisystemer. Informationskontorerne har efterfølgende fået løst disse forhold med bistand fra Nordisk Ministerråds sekretariat. Vort besøg resulterede endvidere i enkelte anbefalinger omkring forretningsgange og interne kontroller i informationskontorernes økonomifunktioner. Vi vil følge op på disse forhold ved vort næste revisionsbesøg ved informationskontorerne. 28. Det er min opfattelse, at årsregnskabet er aflagt i overensstemmelse med gældende regler, og at årsregnskabet giver et retvisende billede af Nordisk Ministerråds resultat for 2003 og finansielle stilling den 31. december Revisionen har ikke givet anledning til forbehold og supplerende bemærkninger. 29. I betænkning af 21. september 2004 konstaterede kontrolkomitéen bl.a., at Rigsrevisionen gennem de seneste år har haft yderst få bemærkninger til Nordisk Ministerråds årsregnskab og virksomhed. Kontrolkomitéen kunne med udgangspunkt i beretningen konstatere, at de tidligere rejste spørgsmål for informationskontorerne i Skt. Petersborg og Tallinn var løst. Rigsrevisionens bemærkninger til informationskontorerne i Riga og Vilnius vidner om,

9 - 9 - at Nordisk Ministerråds sekretariat bør have speciel opmærksomhed på økonomifunktionen ved informationskontorerne. Sluttelig foreslog kontrolkomitéen, at Nordisk Råd tog årsregnskabet og revisionsberetningen om Nordisk Ministerråds virksomhed 2003 til efterretning. Årsregnskabet og revisionsberetningen blev godkendt på Nordisk Råds session i november IV. Revisionen af Nordisk Kulturfond 30. Nordisk Kulturfonds årsregnskab for 2003 viste faktiske indtægter på 36,7 mio. kr. mod 34,6 mio. kr. i 2002 og faktiske udgifter på 35,5 mio. kr. inkl. bevilgede projektmidler mod 35,6 mio. kr. i Fondens resultat for 2003 blev et overskud på 1,2 mio. kr. mod et underskud på 1,0 mio. kr. i Indtægterne bestod primært af bevilgede budgetmidler fra Nordisk Ministerråd på i alt 29,1 mio. kr. Derudover havde fonden til disposition en tilbageførsel af ikkeanvendte midler på 2,1 mio. kr. samt renteindtægter på 0,8 mio. kr. Fonden bevilgede i ,4 mio. kr. til eksterne projekter og 4,0 mio. kr. til interne projekter, der bl.a. omfattede fondens temaområder samt implementering af det nye datasystem til projektstyring. Administrationsudgifterne udgjorde 5,2 mio. kr. 32. Revisorerne konstaterede, at Nordisk Kulturfond stadig fortsatte bestræbelserne på at en nøje opfølgning af projekter. Der var således et fortsat fald i ældre uafsluttede sager, der pr. 31. december 2003 udgjorde i alt 8 mod 16 pr. 31. december Revisorerne har anbefalet, at de resterende 8 ældre sager bliver afsluttet i Fra 2003 blev der indført 6 ansøgningsrunder mod tidligere kun 2 for ansøgninger om projektmidler på indtil 0,1 mio. kr. Nordisk Kulturfonds bestyrelse besluttede på sit møde i november 2003, at alle ansøgninger som en forsøgsordning også skal vurderes af sagkyndige eksterne eksperter. Forsøgsordningen skal starte fra 2004 og vil blive evalueret i sommeren I løbet af 2001 blev der udarbejdet ændringer til overenskomsten for Nordisk Kulturfond. Ændringerne er indarbejdet i en ny overenskomst, der blev underskrevet

10 af kulturministrene den 5. april Den nye overenskomst blev endeligt vedtaget den 16. marts 2004 efter ratificering i de nordiske lande. Ikraftstrædelsestidspunktet er 5. marts Selv om den nye overenskomst formelt ikke er trådt i kraft med virkning for 2003, har Nordisk Kulturfond i lighed med sidste år indgået en formel samarbejdsaftale med Nordisk Ministerråds sekretariat om administrationsydelser fra Nordisk Ministerråds sekretariat. 34. Nordisk Kulturfond har hidtil været omfattet af retsstillingsaftalen gældende for Nordisk Råds sekretariat og Nordisk Ministerråds sekretariat, men som en integreret del af Nordisk Ministerråds sekretariat. I forbindelse med ændringerne til overenskomsten for Nordisk Kulturfond, hvorved fonden bliver et selvstændigt retssubjekt, er der foreslået ændringer i retsstillingsaftalen. Derved skulle Nordisk Kulturfond få opretholdt sin status i relation til retsstillingsaftalen. Samarbejdsministrene godkendte ved et møde den 16. december 2002 forslaget til ændringer af den nordiske retsstillingsaftale. Vi har fra fonden modtaget information om, at den ændrede retsstillingsaftale er underskrevet af de nordiske regeringer den 29. oktober Den endelige ratificering mangler fortsat, for at den ændrede retsstillingsaftale kan træde i kraft. 35. Bestyrelsen er med virkning fra 2003 udvidet til 13 medlemmer. Kulturministrene underskrev på et møde den 31. oktober 2001 et forslag om ændring af fondens overenskomst, så de selvstyrende områder, Færøerne, Grønland og Åland, hver får et bestyrelsesmedlem mod tidligere kun at være repræsenteret gennem ét fælles bestyrelsesmedlem. Ændringen trådte i kraft den 22. januar Det er revisorernes opfattelse, at årsregnskabet er aflagt i overensstemmelse med gældende regler, herunder de af Nordisk Ministerråd udarbejdede forskrifter, og at årsregnskabet giver et retvisende billede af Nordisk Kulturfonds resultat for 2003 og finansielle stilling den 31. december Revisionen har ikke givet anledning til forbehold og supplerende oplysninger.

11 I kontrolkomitéens betænkning af 21. september 2004 fremgik det bl.a., at Nordisk Kulturfond på grundlag af Nordisk Råds og revisorernes tidligere anmærkninger på tilfredsstillende måde har forsøgt at afslutte ældre projektsager. Kontrolkomitéen har desuden anset, at behandlingstiden for en ratificering af den nye retsstillingsaftale i de nordiske lande bør kunne ske hurtigere. Kontrolkomitéen kunne på baggrund af revisorernes beretning konstatere, at fonden efter mange år med uløste administrative problemer nu har en god kontrol i sin organisation. Med baggrund i ovenstående anbefalede kontrolkomitéen, at Nordisk Råd godkendte Nordisk Kulturfonds årsregnskab for 2003, bevilgede fondens bestyrelse ansvarsfrihed for 2003 og tog virksomheds- og revisionsberetningen for 2003 til efterretning. Desuden foreslog kontrolkomitéen, at Nordisk Råd anbefaler de nordiske landes regeringer at ratificere den nye retstillingsaftale. Årsregnskabet og revisionsberetningen blev godkendt på Nordisk Råds session i november V. Afsluttende bemærkninger 38. Jeg har konstateret, at der på væsentlige områder fortsat iværksættes initiativer til at forbedre økonomiforvaltningen af de fællesnordiske aktiviteter. Samtidig kan jeg konstatere, at implementeringen af det nye regnskabsprincip er sket på en tilfredsstillende måde, og at regnskabsaflæggelsen på alle 3 områder har været tilfredsstillende. For yderligere at styrke de administrative rutiner i økonomiforvaltningen og for at kunne foretage en bedre økonomistyring bliver der fra 1. januar 2005 anvendt et nyt økonomisystem, hvilket jeg finder tilfredsstillende. Det er min opfattelse, at årsregnskaberne på de 3 områder giver et retvisende billede af institutionernes resultater for 2003.

12 Jeg vedlægger til statsrevisorernes orientering revisionsberetningerne for 2003 vedrørende Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond. Endvidere vedlægger jeg kopi af kontrolkomitéens 3 betænkninger vedrørende beretningerne mv. Kirsten Leth-Nissen fg.

RIGSREVISIONEN København, den 5. januar 2004 RN D301/04

RIGSREVISIONEN København, den 5. januar 2004 RN D301/04 RIGSREVISIONEN København, den 5. januar 2004 RN D301/04 Notat til statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for 2002 I. Indledning 1. Med dette notat ønsker

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 10. januar 2006 RN D201/06 Bilag

RIGSREVISIONEN København, den 10. januar 2006 RN D201/06 Bilag RIGSREVISIONEN København, den 10. januar 2006 RN D201/06 Bilag Notat til statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for 2004 I. Indledning 1. Med dette notat

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for December 2009

Notat til Statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for December 2009 Notat til Statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for 2008 December 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Revisionen af Nordisk Råd,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for December 2007

Notat til Statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for December 2007 Notat til Statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for 2006 December 2007 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Revisionen af Nordisk Råd,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for Januar 2009

Notat til Statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for Januar 2009 Notat til Statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for 2007 Januar 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Revisionen af Nordisk Råd, Nordisk

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN D201/07 Bilag

RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN D201/07 Bilag RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN D201/07 Bilag Faktuelt notat til statsrevisorerne om revisionen af Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond for 2005 I. Indledning 1. Med

Læs mere

Beretning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd om revisionen af Nordisk Kulturfonds virksomhed for 2008. Juni 2009

Beretning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd om revisionen af Nordisk Kulturfonds virksomhed for 2008. Juni 2009 Beretning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd om revisionen af Nordisk Kulturfonds virksomhed for 2008 Juni 2009 i Indholdsfortegnelse I. Revision af årsregnskabet for 2008... 1 A. Indledning... 1 B.

Læs mere

Beretning til Nordisk Råd om revisionen af Nordisk Råds regnskab for 2008. Juni 2009

Beretning til Nordisk Råd om revisionen af Nordisk Råds regnskab for 2008. Juni 2009 Beretning til Nordisk Råd om revisionen af Nordisk Råds regnskab for 2008 Juni 2009 i Indholdsfortegnelse I. Revision af årsregnskabet for 2008... 1 A. Indledning... 1 B. Konklusion på den udførte revision...

Læs mere

Revisionsreglementet for midler bevilget af de nordiske parlamenter til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd

Revisionsreglementet for midler bevilget af de nordiske parlamenter til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd Revisionsreglementet for midler bevilget af de nordiske parlamenter til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd 1 Formål med reglementet og anvendelsesområdet Formålet med reglementet er at sikre, at der sker

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om den økonomiske styring på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i Marts 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i Marts 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2009 Marts 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for Juni 2007

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for Juni 2007 Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for 2005 Juni FAKTUELT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Europa-Parlamentets beslutning om decharge

Læs mere

Revisionsinstruks for tilskud ydet af Miljøstyrelsen.

Revisionsinstruks for tilskud ydet af Miljøstyrelsen. NOTAT Organisation & Jura J.nr. 0411-00072 Den 8. marts 2016 Revisionsinstruks for tilskud ydet af Miljøstyrelsen. For revision af regnskaber på kr. 100.000 eller derover. Denne revisionsinstruks omfatter

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets. tilskuddet til Sydslesvig. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets. tilskuddet til Sydslesvig. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets forvaltning af tilskuddet til Sydslesvig December 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Undervisningsministeriets

Læs mere

Udkast. Statsrevisoratet Christiansborg Prins Jørgens Gård 2 1240 København K

Udkast. Statsrevisoratet Christiansborg Prins Jørgens Gård 2 1240 København K Udkast MINISTEREN Statsrevisoratet Christiansborg Prins Jørgens Gård 2 1240 København K Dato 6. februar 2008 J. nr. 013-000062 Deres ref. 07-001318-11 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon

Læs mere

FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK

FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK Beretning nr. 1 Årsregnskab for 2006 Afsluttende beretning 108.300 Til Regionsrådet for Region Syddanmark Kommunernes Revision (KR) har afsluttet revisionen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om uregelmæssigheder i projektforvaltningen. Menneskerettigheder. Februar 2012

Notat til Statsrevisorerne om uregelmæssigheder i projektforvaltningen. Menneskerettigheder. Februar 2012 Notat til Statsrevisorerne om uregelmæssigheder i projektforvaltningen hos Institut for Menneskerettigheder Februar 2012 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Uregelmæssigheder i projektforvaltningen

Læs mere

Finansministerens redegørelse for beretning om revision af statsregnskabet

Finansministerens redegørelse for beretning om revision af statsregnskabet Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K Finansministeren Finansministerens redegørelse for beretning om revision af statsregnskabet for 2007 19/2007 03/02-2009 I det følgende redegøres

Læs mere

Kommunenavn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds- og Kulturforvaltningen 851. Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2018 FLN

Kommunenavn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds- og Kulturforvaltningen 851. Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2018 FLN Ledelsesnotat Kommunenavn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds- og Kulturforvaltningen 851 Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2018 FLN Emne: Dato: Revision af årsregnskabet for 2018 16.

Læs mere

Notat vedrørende Revisionsberetning nr. 6

Notat vedrørende Revisionsberetning nr. 6 Central Økonomi Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside Dorrit Mejlholm Direkte 7257 7525 11-08-2016

Læs mere

22. maj 2006. Instruks om regnskab og revision for tilskud til drift administreret af. Kunststyrelsen

22. maj 2006. Instruks om regnskab og revision for tilskud til drift administreret af. Kunststyrelsen 22. maj 2006 Instruks om regnskab og revision for tilskud til drift administreret af Kunststyrelsen I medfør af Lov nr. 230 af 2. april 2003 om Kunstrådet samt Teaterloven, jf. LBK nr. 1003 af 29. november

Læs mere

Vestegnens Brandvæsen I/S. Revisionsprotokollat om udkast for årsregnskab 2013

Vestegnens Brandvæsen I/S. Revisionsprotokollat om udkast for årsregnskab 2013 Vestegnens Brandvæsen I/S Revisionsprotokollat om udkast for årsregnskab 2013 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Strandvejen 44, 2900 Hellerup T: 3945

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Lønmodtagernes Dyrtidsfond (beretning nr. 13/2007)

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 12. februar 2002 RN C602/02

RIGSREVISIONEN København, den 12. februar 2002 RN C602/02 RIGSREVISIONEN København, den 12. februar 2002 RN C602/02 Udvidet notat til statsrevisorerne om teaterprojektet None 2000 I. Indledning 1. På statsrevisorernes møde den 10. oktober 2001 blev jeg anmodet

Læs mere

Orientering til Økonomiudvalget - Proces for revisionsrapportering

Orientering til Økonomiudvalget - Proces for revisionsrapportering KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Økonomiudvalget 16. maj 2019 Orientering til Økonomiudvalget - Proces for revisionsrapportering Baggrund Borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard

Læs mere

Erklæring og revisionsberetning om revision af IT-Universitetet i Københavns årsrapport for Marts 2011

Erklæring og revisionsberetning om revision af IT-Universitetet i Københavns årsrapport for Marts 2011 Erklæring og revisionsberetning om revision af IT-Universitetet i Københavns årsrapport for 2010 Marts 2011 ERKLÆRING OG REVISIONSBERETNING OM REVISION AF IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVNS ÅRSRAPPORT FOR 2010

Læs mere

Enclosure 3. Bestyrelsen for IT-Universitetet i København St. Kongensgade 45

Enclosure 3. Bestyrelsen for IT-Universitetet i København St. Kongensgade 45 Enclosure 3 Bestyrelsen for IT-Universitetet i København St. Kongensgade 45 1264 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 rr@rigsrevisionen.dk www.rigsrevisionen.dk Rigsrevisionens erklæring og beretning

Læs mere

RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1

RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Notat til Statsrevisorerne om orientering om nedlæggelsen af Kontaktudvalget for Offentlig Revision og videreførelsen af samarbejdet om revisionen af den offentlige sektor December 2008 RIGSREVISORS FAKTUELLE

Læs mere

Bilag til dagsordenspunkt "Revisionsberetninger for regnskabsåret 2011"

Bilag til dagsordenspunkt Revisionsberetninger for regnskabsåret 2011 Område: Økonomi Afdeling: Regnskab og Finans Journal nr.: 11/30277 Dato: 21. august 2012 Udarbejdet af: Birthe Drejer Nielsen E-mail: Birthe.D.Nielsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631639 Notat Bilag

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A203/06

RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A203/06 RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A203/06 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om driften af statsskovene (beretning nr. 7/02) I. Indledning 1. Jeg afgav den 11.

Læs mere

ALBERTSLUND KOMMUNE Revisionsberetning nr. 23 LØBENDE REVISION

ALBERTSLUND KOMMUNE Revisionsberetning nr. 23 LØBENDE REVISION Tlf: 46 37 30 33 roskilde@bdo.dk www.bdo.dk BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab Ringstedvej 18 DK-4000 Roskilde CVR-nr. 20 22 26 70 ALBERTSLUND KOMMUNE Revisionsberetning nr. 23 LØBENDE REVISION

Læs mere

Administrationens kommentarer til revisionens afsluttende beretning for regnskab 2010

Administrationens kommentarer til revisionens afsluttende beretning for regnskab 2010 Dato: 12. september 2011 Brevid: 1477655 Administrationens kommentarer til revisionens afsluttende beretning for regnskab 2010 Indledning Regionen har modtaget den afsluttende revisionsberetning for 2010

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 26. november 2002 RN SEKR07/02

RIGSREVISIONEN København, den 26. november 2002 RN SEKR07/02 RIGSREVISIONEN København, den 26. november 2002 RN SEKR07/02 Faktuelt notat til statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutninger om decharge for gennemførelsen af Den Europæiske Unions budget for 2000

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2004 RN A204/04

RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2004 RN A204/04 RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2004 RN A204/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Udenrigsministeriets forvaltning af tilskud til multilaterale organisationer

Læs mere

Dyssegårdskirken. Revisionsprotokollat af 14.08.13. Årsregnskab for 2012. vedrørende STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB

Dyssegårdskirken. Revisionsprotokollat af 14.08.13. Årsregnskab for 2012. vedrørende STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB Revisionsprotokollat af 14.08.13 vedrørende Årsregnskab for 2012 STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International - et verdensomspændende netværk af uafhængige revisionsfirmaer

Læs mere

REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE

REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE Holstebro Byråd har i henhold til 42 i Lov om kommunernes styrelse og med statsforvaltningens godkendelse antaget PwC PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab

Læs mere

VIBORG KOMMUNE. Beretning nr. 6. (side ) Løbende revision vedrørende 2008 udført indtil ultimo oktober 2008

VIBORG KOMMUNE. Beretning nr. 6. (side ) Løbende revision vedrørende 2008 udført indtil ultimo oktober 2008 Provstegade 10, 2. 8900 Randers C Tlf.: 8642 7777, Fax: 8641 0076 E-mail: randers@kr.dk Beretning nr. 6 (side 100-109) Delberetning vedrørende regnskabsår 2008 BDO Kommunernes Revision Vi er Danmarks største

Læs mere

Erklæring. Intern Revision. Erklæring om revision af SKATs 9 regnskab for regnskabsåret Modtager Departementschef Jens Brøchner

Erklæring. Intern Revision. Erklæring om revision af SKATs 9 regnskab for regnskabsåret Modtager Departementschef Jens Brøchner Skatteudvalget 2017-18 (Omtryk - 02-11-2018 - Bilag tilføjet) SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 556 Offentligt 13. maj 2015 J. nr. 15-1489447 Plannr. 114-680 Intern Revision Erklæring Erklæring

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 21. november 2003 RN A207/03

RIGSREVISIONEN København, den 21. november 2003 RN A207/03 RIGSREVISIONEN København, den 21. november 2003 RN A207/03 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Fødevareministeriets bevillingsadministration (beretning nr. 10/00) 1. I mit

Læs mere

Kunde navn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune, Ældre- og Handicapforvaltningen 851. Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2016 FLN

Kunde navn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune, Ældre- og Handicapforvaltningen 851. Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2016 FLN Ledelsesnotat Kunde navn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune, Ældre- og Handicapforvaltningen 851 Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2016 FLN Emne: Afsluttende revision af årsregnskabet 2016 Dato:

Læs mere

RINGSTED KOMMUNE. Revisionsberetning nr. 159. Revisionen af regnskabet for Historiens Hus, Ringsted Museum og Arkiv for året 2006

RINGSTED KOMMUNE. Revisionsberetning nr. 159. Revisionen af regnskabet for Historiens Hus, Ringsted Museum og Arkiv for året 2006 RINGSTED KOMMUNE Revisionsberetning nr. 159 Revisionen af regnskabet for Historiens Hus, Ringsted Museum og Arkiv for året 2006 Afsluttende beretning for regnskabsåret 2006 329.000 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i Marts 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i Marts 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2010 Marts 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Brøndby Strand Kirkekasse

Brøndby Strand Kirkekasse Revisionsprotokollat af 04.07.14 vedrørende Årsregnskab for 2013 STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International - et verdensomspændende netværk af uafhængige revisionsfirmaer

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til fremme af debat og oplysning i Danmark om Europa

Bekendtgørelse om tilskud til fremme af debat og oplysning i Danmark om Europa BEK nr 200 af 09/03/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Undervisningsmin. Uddannelsesstyrelsen, j.nr. 044.84J.261 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet

Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet Til forsiden af retsinformation.dk BEK nr 1701 af 21/12/2010 Gældende Offentliggørelsesdato: 29-12-2010 Kulturministeriet Vis mere... Senere ændringer til forskriften Lovgivning forskriften vedrører LOV

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 78, d. 28. april 2015 Pkt. 4. Bilag 2

Bestyrelsesmøde nr. 78, d. 28. april 2015 Pkt. 4. Bilag 2 Bestyrelsesmøde nr. 78, d. 28. april 2015 Pkt. 4. Bilag 2 Til bestyrelsen for Københavns Universitet St. Kongensgade 45 1264 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 rr@rigsrevisionen.dk www.rigsrevisionen.dk

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN B103/04

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN B103/04 RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN B103/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om satsreguleringspuljen (beretning nr. 3/02) I. Indledning 1. I mit notat i henhold

Læs mere

Beretning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd om revisionen af Nordisk Ministerråds virksomhed for 2006

Beretning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd om revisionen af Nordisk Ministerråds virksomhed for 2006 Beretning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd om revisionen af Nordisk Ministerråds virksomhed for 2006 Juni 2007 Indholdsfortegnelse Side 1. Revision af årsregnskabet for 2006... 5 1.1. Indledning...

Læs mere

Sankt Mortens Sogns Menighedsråd

Sankt Mortens Sogns Menighedsråd Revisionsprotokollat af 09.09.14 vedrørende Årsregnskab for 2013 STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International - et verdensomspændende netværk af uafhængige revisionsfirmaer

Læs mere

Revisionsberetning nr. 38 vedrørende årsregnskabet 2013.

Revisionsberetning nr. 38 vedrørende årsregnskabet 2013. Punkt 2. Revisionsberetning nr. 38 vedrørende årsregnskabet 2013. 2014-33603. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget indstiller, at byrådet godkender, Revisionsberetning

Læs mere

REVISIONSREGULATIV 1

REVISIONSREGULATIV 1 REVISIONSREGULATIV 1 For kontraktperioden der begynder 1. december 2014 1 Revisor Aalborg Byråd har i henhold til 42 i Lov om kommunernes styrelse antaget PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab

Læs mere

Københavns Kommune. Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013

Københavns Kommune. Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013 Københavns Kommune Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013 Ankestyrelsen modtog ved e-mail af 10. november 2014 beretning om revision

Læs mere

Kommunenavn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds- og Kulturforvaltningen 851. Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2017 FLN

Kommunenavn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds- og Kulturforvaltningen 851. Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2017 FLN Ledelsesnotat Kommunenavn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds- og Kulturforvaltningen 851 Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2017 FLN Emne: Dato: Revision af årsregnskabet for 2017 6.

Læs mere

Årsrapport 2014. Barsel.dk

Årsrapport 2014. Barsel.dk Årsrapport 2014 Barsel.dk Indholdsfortegnelse Ledelsens beretning Ledelsens beretning 3 Påtegninger Ledelsens regnskabspåtegning 4 Intern revisors erklæringer 5 Den uafhængige revisors erklæringer 6 Regnskab

Læs mere

Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2019 Akt.nr. 416269 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K 18 november 2015 MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Hermed fremsender jeg

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 25. november 2005 RN D101/05

RIGSREVISIONEN København, den 25. november 2005 RN D101/05 RIGSREVISIONEN København, den 25. november 2005 RN D101/05 Udvidet notat til statsrevisorerne om årsrapporterne for Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) I. Indledning 1. Statsrevisorerne

Læs mere

Trinord Årsrapport 2014

Trinord Årsrapport 2014 Trinord Årsrapport 2014 Trinord INDHOLDSFORTEGNELSE Side Foreningsoplysninger 1 Bestyrelsens påtegning 2 Den kritiske revisors påtegning på årsregnskabet 3 Anvendt regnskabspraksis 4 Resultatopgørelsen

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/04 om løntilskudsordningen Beskæftigelsesministerens

Læs mere

IBDO DEN SELVEJENDE INSTITUTION SDR. BJERT MENIGHEDSBØRNEHAVE REVISIONS PROTOKOL SIDE VEDRØRENDE ÅRSREGNSKABET 2017 CVR-NR.

IBDO DEN SELVEJENDE INSTITUTION SDR. BJERT MENIGHEDSBØRNEHAVE REVISIONS PROTOKOL SIDE VEDRØRENDE ÅRSREGNSKABET 2017 CVR-NR. DEN SELVEJENDE INSTITUTION SDR. BJERT MENIGHEDSBØRNEHAVE REVISIONS PROTOKOL SIDE 63-65 VEDRØRENDE ÅRSREGNSKABET 2017 CVR-NR. 80 3 7 44 1 O INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 IDENTIFIKATION AF DET REVIDEREDE ÅRSREGNSKAB

Læs mere

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. TV 2-regionernes virksomhed

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. TV 2-regionernes virksomhed Maj 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om TV 2-regionernes virksomhed Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om TV 2-regionernes virksomhed (beretning nr. 1/2016) 25. april 2019 RN

Læs mere

ØKONOMIAFDELINGEN SOLRØD KOMMUNE. Revisionsregulativ. Godkendt den

ØKONOMIAFDELINGEN SOLRØD KOMMUNE. Revisionsregulativ. Godkendt den SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN Revisionsregulativ Godkendt den Indholdsfortegnelse Generelt... 2 Den sagkyndige revision... 2 Revisionens virksomhed... 2 Revisionens formål... 2 Revisionens område...

Læs mere

DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING UDSKRIFT AF REVISIONSPROTOKOL SIDE 123-127 VEDRØRENDE ÅRSREGNSKABET 2013

DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING UDSKRIFT AF REVISIONSPROTOKOL SIDE 123-127 VEDRØRENDE ÅRSREGNSKABET 2013 Tlf: 39 15 52 00 BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab koebenhavn@bdo.dk Havneholmen 29 www.bdo.dk DK-1561 København V CVR-nr. 20 22 26 70 DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING UDSKRIFT AF REVISIONSPROTOKOL

Læs mere

Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler marts 2015 Dok.nr. 32473/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Løbende revision på de sociale områder med statsrefusion

Løbende revision på de sociale områder med statsrefusion Tlf: 33 12 65 45 randers@bdo.dk www.bdo.dk BDO Kommunernes Revision Thors Bakke 3, 2. DK-8900 Randers SYDDJURS KOMMUNE Beretning nr. 20 (side 445 452) Delberetning for regnskabsår 2014 BDO Kommunernes

Læs mere

Årsrapport 2017 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2017 for Aalborg Stifts stiftsmidler Februar 2018 dok. nr. 28214/18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Retningslinier for tilskudsforvaltning

Retningslinier for tilskudsforvaltning Bilag 7 Retningslinier for tilskudsforvaltning Instruks vedrørende udførelsen af revisionsopgaver i forbindelse med private organisationers forvaltning af tilskud til enkeltprojekter mv. i udviklingslande

Læs mere

Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler Marts 2019 Akt. nr. 2018/42978/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

Årsrapport 2016 for Helsingør Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Helsingør Stifts stiftsmidler Årsrapport 2016 for Helsingør Stifts stiftsmidler Marts 2017 dok. nr. 30667/17 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Bilag 1 - Beskrivelse af den indstillede Model 1og den alternative Model 2

Bilag 1 - Beskrivelse af den indstillede Model 1og den alternative Model 2 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1 - Beskrivelse af den indstillede Model 1og den alternative Model 2 Notatet beskriver den nu indstillede model (Model 1) samt den

Læs mere

Resultatkontrakt 2013

Resultatkontrakt 2013 Resultatkontrakt 2013 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning... 1 2. Mission... 1 3. Vision... 1 4. Revisionens fokus... 1 5. Præsentation af produkter og ydelser - opgavehierarkiet... 2 6. Mål og resultatkrav...

Læs mere

Den Danske Publicistklub, Strandvejen 203, 2900 Hellerup. CVR nr. 78 99 47 11 ------------------------ Regnskab for året 2007.

Den Danske Publicistklub, Strandvejen 203, 2900 Hellerup. CVR nr. 78 99 47 11 ------------------------ Regnskab for året 2007. Den Danske Publicistklub, Strandvejen 203, 2900 Hellerup. CVR nr. 78 99 47 11 ------------------------ Regnskab for året 2007. Indholdsfortegnelse. Publicistklubben: Revisionspåtegninger... 1-2 Resultatopgørelse...

Læs mere

Den Danske Publicistklub, Strandvejen 203, 2900 Hellerup. CVR nr. 78 99 47 11 ------------------------ Regnskab for året 2008.

Den Danske Publicistklub, Strandvejen 203, 2900 Hellerup. CVR nr. 78 99 47 11 ------------------------ Regnskab for året 2008. Den Danske Publicistklub, Strandvejen 203, 2900 Hellerup. CVR nr. 78 99 47 11 ------------------------ Regnskab for året 2008. Indholdsfortegnelse. Publicistklubben: Revisionspåtegninger... 1-2 Anvendt

Læs mere

ERKLÆRING OM MILJØMINISTERIETS REGNSKAB

ERKLÆRING OM MILJØMINISTERIETS REGNSKAB 1 23. Miljøministeriet ERKLÆRING OM MILJØMINISTERIETS REGNSKAB Miljøministeriets regnskab er rigtigt. ANDRE VÆSENTLIGE REVISIONSBEMÆRKNINGER Rigsrevisionen tog forbehold for Naturstyrelsens regnskab for

Læs mere

Klient navn: Klient nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds og Kulturforvaltningen 851. Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2014 FLN

Klient navn: Klient nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds og Kulturforvaltningen 851. Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2014 FLN Ledelsesnotat Klient navn: Klient nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds og Kulturforvaltningen 851 Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2014 FLN Emne: Dato: Revision af årsregnskabet for 2014 18.

Læs mere

Revision af regnskabet for året Afsluttende beretning for regnskabsåret

Revision af regnskabet for året Afsluttende beretning for regnskabsåret Pkt.nr. 3 Revision af regnskabet for året 2005. Afsluttende beretning for regnskabsåret 2005 537275 Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk sekretariat indstiller til økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kommunenavn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds og Kulturforvaltningen 851. Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2015 FLN

Kommunenavn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds og Kulturforvaltningen 851. Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2015 FLN Ledelsesnotat Kommunenavn: Kommune nr.: Indeks: Aalborg Kommune Sundheds og Kulturforvaltningen 851 Regnskabsår: Forberedt af: Gennemgået af: 2015 FLN Emne: Dato: Revision af årsregnskabet for 2015 12.

Læs mere

Årsrapport 2018 for Aarhus Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Aarhus Stift Stiftsmidler Årsrapport 2018 for Aarhus Stift Stiftsmidler Februar 2019 dok. nr. 416634 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Kolding Kommunes administration af ordninger med statsrefusion, medfinansiering af a-dagpenge og beskæftigelsestilskud. Juni 2014

Kolding Kommunes administration af ordninger med statsrefusion, medfinansiering af a-dagpenge og beskæftigelsestilskud. Juni 2014 Kolding Kommunes administration af ordninger med statsrefusion, medfinansiering af a-dagpenge og beskæftigelsestilskud Juni 2014 RAPPORT OM KOLDING KOMMUNE 1 Kolding Kommune administration af ordninger

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2015 med instituttets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2015 med instituttets svar C 449/188 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene December 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

CONCERTO COPENHAGEN, CVR-NR Til BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab, København V LEDELSENS REGNSKA BSERKLÆRING VEDRØRENDE ÅRSREGNS

CONCERTO COPENHAGEN, CVR-NR Til BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab, København V LEDELSENS REGNSKA BSERKLÆRING VEDRØRENDE ÅRSREGNS CONCERTO COPENHAGEN, CVR-NR. 14 28 00 30 Til BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab, København V LEDELSENS REGNSKA BSERKLÆRING VEDRØRENDE ÅRSREGNSKA BET FOR 2017 OG OPGØRELSE AF SKATT EPLIGTIG INDKOMST

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013. Januar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013. Januar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013 Januar 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 26/2013 om revisionen af

Læs mere

Bekendtgørelse om revision af Udbetaling Danmarks årsregnskaber

Bekendtgørelse om revision af Udbetaling Danmarks årsregnskaber BEK nr 567 af 30/05/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 1. februar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j.nr. 2012-3082 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03

RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03 RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Undervisningsministeriets økonomiske og faglige styring på erhvervsskoleområdet (beretning

Læs mere

Årsrapport 2013 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2013 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2013 for Aalborg Stifts stiftsmidler Maj 2014 dok. nr. 58905/14 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Intern Revision. Københavns Kommune. Revisionsbetænkning for Møde i Økonomiudvalget, den 29. oktober Kurt Wagner

Intern Revision. Københavns Kommune. Revisionsbetænkning for Møde i Økonomiudvalget, den 29. oktober Kurt Wagner Intern Revision Københavns Kommune Revisionsbetænkning for 2012 Møde i Økonomiudvalget, den 29. oktober 2013 Kurt Wagner Disponering Revisionsudvalgets betænkning for 2012 Hovedpunkter Indstilling til

Læs mere

IBDO DEN SELVEJENDE INSTITUTION BØRNEHAVEN GL. KONGEVEJ REVISIONSPROTOKOL SIDE VEDRØRENDE ÅRSREGNSKABET 2017 CVR-NR.

IBDO DEN SELVEJENDE INSTITUTION BØRNEHAVEN GL. KONGEVEJ REVISIONSPROTOKOL SIDE VEDRØRENDE ÅRSREGNSKABET 2017 CVR-NR. DEN SELVEJENDE INSTITUTION BØRNEHAVEN GL. KONGEVEJ REVISIONSPROTOKOL SIDE 61-63 VEDRØRENDE ÅRSREGNSKABET 2017 CVR-NR. 80 37 44 10 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 IDENTIFIKATION AF DET REVIDEREDE ÅRSREGNSKAB

Læs mere

Årsrapport 2016 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2016 for Viborg Stifts stiftsmidler Marts 2017 Dok. nr. 31826/17 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Årsrapport 2016 for Aarhus Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Aarhus Stift Stiftsmidler Årsrapport 2016 for Aarhus Stift Stiftsmidler Februar 2017 dok. nr. x/17 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Vi har revideret åbningsbalancen og anvendt regnskabspraksis for Hvidovre Kommune pr. 1. januar 2004 bestående af aktiver og passiver.

Vi har revideret åbningsbalancen og anvendt regnskabspraksis for Hvidovre Kommune pr. 1. januar 2004 bestående af aktiver og passiver. Pkt.nr. 4 Revisionsberetning nr. 147. Revision af åbningsbalancen pr. 1. januar 2004 samt etablerede forretningsgange i forbindelse med løbende registering af fysiske aktiver mv. 490777 Indstilling: Økonomisk

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs fusion af inddrivelsesområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs fusion af inddrivelsesområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs fusion af inddrivelsesområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om SKATs fusion af inddrivelsesområdet (beretning nr.

Læs mere

Årsrapport 2008 for Handels Aps Panoptikon

Årsrapport 2008 for Handels Aps Panoptikon Årsrapport 2008 for Handels Aps Panoptikon CVR-nr 22 59 04 13, Vesterbrogade 5, 1502 København V Handels ApS Panoptikon Beretning for 2008 Selskabet indgår korttidskontrakter med forskellige ferieudbydere,

Læs mere

Udkast til Rigsrevisionens vurdering af Aarhus Universitets årsrapport 2005

Udkast til Rigsrevisionens vurdering af Aarhus Universitets årsrapport 2005 Rigsrevisionen C6 Bestyrelsen for Aarhus Universitet Dato: 18. april 2006 J.nr.: 2005-5922-11 (Angiv venligst j.nr. ved besvarelse) Ref.: CC BM 2-2006 Bilag 3.A.4. Udkast til Rigsrevisionens vurdering

Læs mere

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2018 Dok. nr. 26114/18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Metroselskabet I/S. Marts 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Metroselskabet I/S. Marts 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Metroselskabet I/S Marts 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Metroselskabet I/S (beretning nr. 11/2009) 8. marts 2011

Læs mere

Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet

Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet BEK nr 1701 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2010-028162 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning November 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af budgetoverskridelsen. Contest 2014. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af budgetoverskridelsen. Contest 2014. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af budgetoverskridelsen ved Eurovision Song Contest 2014 December 2014 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen

Læs mere