Projektopgave Vadehavet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projektopgave Vadehavet."

Transkript

1 Projektopgave Vadehavet. Indledning s. 2 Info/Data om Vadehavet s. 2 -Vadehavets opstående. -Vadehavets udbredelse/placering. -Tidevandet. -Dyrelivet i Vadehavet. Hvordan påvirker mennesker Vadehavet s. 4 -Global opvarmning. -Interview. -Status på miljøet i dag. -Forurening. -Mennesket. Det internationale samarbejde s. 6 Hvorfor er Vadehavet kommet på UNESCO s verdensarvsliste. s. 7 Vadehavets fremtid s. 9 -Vadehavsplanen. -Hvordan vil Vadehavet se ud i fremtiden (svar fra 2 politikere). Min viden om Vadehavets betydning for miljøet s. 10

2 Projektopgave Vadehavet. S. 2 Indledning Det overordnede emne er Vadehavet. Jeg syntes det var svært at finde en god problemformulering, da der var så meget at vælge imellem. Overalt i samfundet diskuteres det meget, hvordan vi bedst beskytter vores miljø. Min problemformulering bliver derfor: Hvad har Vadehavet med miljøet at gøre? Jeg opfatter miljøet både som omgivelser (naturmiljø), men også vores relationer med omgivelserne. Jeg vil belyse min problemformulering ved: -At indsamle informationer om Vadehavet. -Menneskets indflydelse på omgivelserne. -Det internationale samarbejde omkring Vadehavet. -Vadehavet som Verdensarv. Hvilken betydning har det for Vadehavet. -Vadehavets fremtid. Afslutningsvis vil jeg forsøge at sammenfatte min viden om Vadehavets betydning for miljøet. Info/Data om Vadehavet. -Vadehavets opståen: Info fra Vadehav.dk Vadehavets tidligere historie startede ved den forrige istid. Den forrige istid som hed Saahle, toppede for ca år siden. Da isen begyndte at smelte, fremstod det nuværende Vadehavsområde som et bakket landskab. Vandstanden steg meget og området tog form som et kystlandskab med bugter og bælter. Sidste istid kaldet Weichsel sluttede for omkring år siden, men der nåede isen kun til ca. 80 km øst for Vadehavsområdet. Nordsøområdet var tørlagt og lå næsten som et polarlandskab bevokset af urter og dværgbuske. Beplantningen tiltrak bl.a. rensdyr og urokser, hvilket bragte de første stenalderjærgere til området. Da isskjoldet begyndte at smelte kom der floder af smeltevand ned mod bakkeøerne, som bragte sand og grus med ned. Sandet og gruset lagde sig som en tyk dyne mellem bakkeøerne og gav landskabet en flad slettekarakter. Da isen smeltede helt for ca år siden, steg verdenshavene og oversvømmede stenalderfolkets jagtmarker, altså det der i dag er Nordsøen. Nu begyndte tidevand, vind og bølger at omforme landskabet. Nordsøens bølger bragte sandet tilbage ind mod kysten, hvor det bl.a. lagde sig som store sandflader. På de tørlagte højsande voksede planter, som kunne fange fygende sand mellem stænglerne. Med dette var kimen lagt til de første klitter og dermed Vadehavsøerne.

3 Projektopgave Vadehavet. Vadehavets Udbredelse/placering : Info fra: Wikipedia, Den Store Danske. Vadehavet er rigtig stort. Selve Vadehavet med marsk og øer har et areal på 8000 km², hvorpå at kun 850 km² ligger i Danmark. Tyskland er dem der har mest af Vadehavet. De har et areal på 4600 km², og Holland som har næstmest har et areal på 2500 km². Danmarks del af Vadehavet ligger fra Blåvands Huk til den dansktyske grænse, og er den nordligste del af det europæiske Vadehav. Den danske del af Vadehavet ligger i kommunerne Esbjerg, Tønder, Varde og Fanø. Tidevandet: Info fra Vadehav.dk og Wikipedia Tidevand og bølger flytter rundt på Vadehavets landskab, som hele tiden ændrer sig. I Vadehavets landskabselementer ligger der sand, muddervader, tidevandsrender, højsande, øer og marsk. For det meste ændrer tingene sig ikke så meget, men andre gange sker der voldsomme ændringer, som fx hvis der kommer stormflod. Tidevandet kommer og går meget tit. Lavvande og højvande skifter så de næsten når 2 gange hver om dagen. De har en fast rytme på lige omkring 25 timer. Det er derfor at overfladen på vadefladen hele tiden er anderledes. Tidevandet i Vadehavet har en forskel på ca. 1,7 m, fra når det er højvande til lavvande. Grunden til at der er tidevand er på grund af månen. Når jorden drejer ind i månens tyngdefelt, kommer der noget man kalder tidevandskræfter. Tidevandet afhænger meget af månens placering. Hvis månen er vest eller øst for Vadehavet så er der højvande i Danmark, hvis månen er nord eller syd for er der lavvande. Dyrelivet i Vadehavet: Info fra Wikipedia og vadehav.dk Vadehavet er særligt kendt for de mange forskellige slags fugle der kommer. Om vinteren er Vadehavet et vigtig sted at hvile sig for omkring 12 millioner vadefugle, gæs, ænder og måger. Når fuglene kommer for at hvile sig, gør de det ofte på meget kort tid. De fleste af fuglene kommer bare for at få fyldt deres fedtdepoter op hurtigt muligt, så de har energi til at flyve til og fra ynglepladserne. Mængden af føde topper om sommeren, hvor flere tusinde vadefugle kommer for at spise. Når vadefuglene kommer, så fælder de fjerdragten og opbygger deres fedtdepoter så de bedre kan klare vinteren.

4 Projektopgave Vadehavet. S. 4 Sort sol. Sort sol er et naturfænomen, som kan ses om foråret og efteråret. Sort sol er når store flokke af stære samles og flyver rundt inde foran solen, hvilket formørker den. Sort sol kan fx ses nede i Tøndermarsken ved siden af Vadehavet. Vadehavet er også et vigtigt sted for den spættede sæl. Den spættede sæl yngler på højsandene i Vadehavet. Der skulle være omkring 1000 sæler i Vadehavet. sælungerne bliver født i juli-august, og kan svømme fra fødslen. Men fugle og sæler er ikke de eneste dyr der lever i Vadehavet. Grunden til at fuglene kommer dertil, er meget fordi der er en masse mad. Fødekæden starter ved kiselalgerne. Kiselalger er en slags alge der lever i både ferskvand, saltvand og på andre fugtige områder. Så kommer ormene, sneglene og muslingerne. Ormene, sneglene og muslingerne spiser algerne, og fuglene og fiskene spiser selvfølgelig ormene, muslingerne og sneglene. Vadehavet er også vigtigt for en del slags fisk. Nogle rødspætter, tunger og skrubber vokser fx op her. Hvad har Vadehavet med miljøet at gøre? -Naturmiljøet. Vadehavet ændrer sig hele tiden, tidevand og bølger flytter rundt på landskabet hele tiden. De mange dyr er med til at præge Vadehavet. Vi mennesker kommer til at opleve naturfænomener der kun forekommer i Vadehavet. Vadehavet er også et eksempel på et økologisk system, hvor alting hænger sammen. Hvordan påvirker mennesker Vadehavet: -Klimaændringer i Vadehavet. Global opvarmning. Info fra den Berlingske avis Ifølge Berlingske s artikel om Vadehavet fra 2008, er Vadehavet steget med flere centimeter på få årtier. De skriver at den globale opvarmning har ramt havet omkring Danmark, hvilket gør at havet er steget. Det at havet er steget omkring Danmark gør selvfølgelig at Vadehavet også er steget. Ifølge en rapport fra Kystdirektoratet er Vadehavets vandstand gennemsnitligt steget med 4 mm om året, men alene i er den steget med 5 mm om året. Umiddelbart gør det ikke noget at vandet stiger lidt nu, men hvis det bliver ved i år, kan der komme oversvømmelser i husene der ligger i nærheden. Jeg har lavet et interview med Ulrik Geldermann, som er formidlingskoordinator og arbejder for Vadehavet.dk Hvad ville der ske med Vadehavet hvis at nogle af dyrene forsvandt pga. klima ændring? Svar: Altså grunden til at Vadehavet er specielt, er jo på grund af den biologiske mangfoldighed. Vadehavet er kendt for alle de dyr der kommer, så hvis nu de stoppede ville det være svært at sige hvad der ville ske.

5 Projektopgave Vadehavet. Hvad nu hvis et led i fødekæden forsvandt? Svar: Altså, rigtigt mange dyr kommer jo for at spise ved Vadehavet, det er ligesom en tank for dem. Hvis nu den tank forsvandt ville det jo være en global katastrofe, siden der kommer så mange dyr fra alle mulige steder. Hvad tror du der ville ske med Vadehavet som verdensarv, hvis dyrene begyndte at forsvinde? Svar: Grunden til at det er blevet verdensarv, er jo på grund af alle de dyr og planter vi har. Hvis dyrene og plantern begyndte at forsvinde, ville Vadehavet blive sat som truet verdensarv. Hvis Vadehavet blev sat som truet verdensarv, ville vi kunne få international hjælp fra Holland og Tyskland. Hvis det så ikke hjalp, ville Vadehavet nok blive fjernet som verdensarv. Hvor skrøbelig er fødekæden? Hvad hvis man fjerner et led? Svar: Nu er Vadehavet jo kæmpestort, så der skal rigtig meget til for at ændre noget. Hvis nu at der sker en kæmpe naturkatastrofe med noget olieudslip eller noget andet der kunne gøre stor skade, ville fødekæden jo blive ødelagt, men der skal meget til. Jeg er ret sikker på at hvis man fjerner et led, vil hele fødekæden blive ødelagt. Altså, hvis du forestiller dig en cykel. Hvis du på den cykel fjerner kæden, ville cyklen jo heller ikke kunne køre mere, den ville være i stykker. Hvad ville det gøre andre steder i verden? Svar. Det er svært at sige. Der er jo rigtig mange forskellige dyr der kommer til vadehavet. Trækfugle, ænder og meget mere, kommer jo til Vadehavet for at spise. Jeg ved ikke hvad det ville gøre andre steder. Status på miljøet i dag Info fra: nationalparkvadehavet.dk Dynamiske naturkræfter og menneskelig foretagsomhed har samarbejdet om den kystnatur og kulturlandskab som vi har ved Vadehavet i dag. Den natur og kultur som vi har i Vadehavet findes ikke mange andre steder i verden. Lige nu er Vadehavets miljø i en god status, men man frygter at Vadehavet hurtigt kan blive forurenet på grund af menneskeskabte ting. Forurening: Info fra: Den store danske, vadehav.dk, Wiki Nordsøen ligger lige op af Vadehavet, derfor når der er storm kommer der meget vand op fra Nordsøen og ind i Vadehavet. I Nordsøen er man bange for at der kommer meget forurening, på grund af alt den skibstrafik og fordi Nordsøen engang har været de omliggende landes skraldespand. Man fik dog stoppet al dumpning og afbrænding af farligt affald til søs i Det blev dog bedre i 2005 da der blev oprettet en fælles EU-havstrategi. Strategien går ud på at forhindre farlige stoffer og stoppe olieudslip. I Vadehavet har der også været en del oversvømmelser. Man frygter at der kommer en stor stormbølge, der går ind over land og som kunne bringe en masse skidt med tilbage til havet og derved give en masse forurening.

6 Projektopgave Vadehavet. S. 6 Mennesket: Info fra: nationalparkvadehavet.dk Okkerforurening, forurening fra dambrug, næringsstoffer fra landbruget og rensningsanlæg udgør væsentlige miljøproblemer for Vadehavet. Selv om at opstemninger og spærringer er fjernet i flere vandløb, er der stadig dårlige passageforhold i flere vandløb så lokale bestande af havørred, laks og snæbel ikke kan opretholdes. Ifølge Vadehavets Nationalparkplan, har de ikke nogen planer mod luftforurening eller jordforurening, hvilket kan blive et problem. Hvis luften bliver meget forurenet holder fuglene måske op med at komme, og hvis nu jorden bliver forurenet nok, stopper der nok med at vokse planter. -Menneskets indflydelse på omgivelserne. Vandstanden er steget i Vadehavet, som følge af den globale opvarmning. Vadehavet vil være meget følsomt overfor forureningsulykker, da fødekæden vil blive ødelagt. Vadehavet er et helt specielt område hvor man skal skal finde balance mellen natur og kultur. Det internationale samarbejde. Info fra: Vadehav.dk Vadehavet er et internationalt naturområde, som går fra Ho bugt i Danmark, ned igennem Tyskland og slutter ved Den Helder i Holland. Grunden til at samarbejdet er lavet sådan er så alle 3 lande arbejder sammen om at beskytte området i fællesskab. Det startede i 1982 hvor Holland, Tyskland og Danmark, underskrev en fælles erklæring (The Joint Declaration), som anses for at være den vigtigste milepæl i samarbejdet om Vadehavet. I erklæringen forpligter de 3 lande sig at samarbejde om Vadehavets beskyttelse. Senere hen er landene blevet enige om, at samordne internationale aftaler og konventioner. Det internationale samarbejde har 4 arbejdsgrupper og et forum. Den første gruppe er de Trilaterale Regeringskonferencer. De Trilaterale Regeringskonferencer afholdes hvert 3-4 år. Den Trilaterale Regeringskonference har den højeste beslutningsindsats inden for Vadehavssamarbejdet. Gruppen består af de ansvarlige ministre i de 3 forskellige lande. I Danmark har vi miljøministeren, i Tyskland har de Ministeren for miljø, naturbeskyttelse og atomsikkerhed, og i Holland har de Ministeren for landbrug, miljø og fødevarekvalitet. Den anden gruppe er den Trilaterale Bestyrelse (WSB). Bestyrelsen består af delegationer fra hvert af de 3 lande, og en observatør fra Vadehavsforummet. Delegationerne består af topembedsmænd fra de involverede ministerier. Bestyrelsen mødes 2-3 gange om året, og den styrer arbejdet frem mod den næste regeringskonference, plus at den skriver udkastet til ministererklæringen.

7 Projektopgave Vadehavet. Den tredje gruppe er Arbejdsgrupperne (TG og EG). Arbejdsgrupperne består af nationale eksperter der arbejder med faglige opgaver, som er fælles for de tre lande i Vadehavet. TG (Task Groups) arbejder med særlige opgaver som løses på kort sigt. EG (Expert Groups) er netværket som samler eksperter i de 3 lande over længere tid, sådan at erfaringerne kan udveksles og bruges af andre. Den fjerde gruppe er Vadehavssekretariatet (CWSS). CWSS blev dannet i 1987 og har hovedkvarter i Wilhelmshaven. Vadehavssekretariatet har ansvaret for de mere administrative og nogle gange praktiske opgaver i Vadehavssamarbejdet. De leder blandt andet projekter og arbejdsgrupper omkring monitering (TMAP) og forvaltning af sæler, fugle og fysiske-kemiske emner. Derved har de en vigtig funktion som kontakt til de nationale eksperter og interesse grupper. Derud over deltager de i internationale møder og konferencer omkring naturbeskyttelse og udvikling af Vadehavet. Så er der Vadehavsforummet (WSF). Vadehavsforummet blev etableret i 2002 på baggrund af den niende regeringskonference. Den niende regeringskonference blev afholdt i Esbjerg med den arbejdsplan, at få gode forslag til en bæredygtig udvikling inden for en række sektorer i Vadehavsområdet. Hvad har Vadehavet med miljøet at gøre? -Det internationale samarbejde. Dette samarbejde har en rigtig stor betydning i at samarbejde om at beskytte og opbygge Vadehavet. Jeg syntes at det er super at vi har det samarbejde, netop for at beskytte naturområdet, så alle kan få glæde af det også i fremtiden. Hvorfor er Vadehavet kommet på UNESCO s verdensarvs liste? Hvad er UNESCO? Info fra: UNESCO og wiki UNESCOs (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) hovedkvarter ligger i Paris, og er FN s organisation for undervisning, videnskab og kultur. Formålet med UNESCO er at beskytte vores verdens kultur og natur, så vores senere generationer også kan få glæde af tingene. Mere end 186 lande har skrevet under på aftalen, og der er nu over 900 steder på verdensarvs listen. UNESCO arbejder for at skabe bedre forhold mellem de forskellige lande, kulturer og folk i verden. Alle lande, der er medlemmer af FN, er også automatisk medlemmer af UNESCO. Ud over at beskytte og bevare verdensarvs områder, hjælper UNESCO med at skaffe ressourcer til blandt andet skoler, som fx kunne være undervisningsmaterialer.

8 Projektopgave Vadehavet. S. 8 Vadehavet som verdensarv: Info fra: Vadehav.dk og kangia.gl I 2009 blev den tyske og hollandske del af Vadehavet medlem af UNESCOs verdensarvsliste og i 2014 udvidet med den danske del. Det meste af grunden til at Vadehavet blev udnævnt som verdensarv, er fordi at Vadehavet har verdens største sammenhængende tidevandsområde, og på grund af det har så meget forskelligt liv. Verdensarvsområdet dækker inkl. de våde områder et areal på ca km², hvoraf km² er dansk. Udpegningsgrundlaget for at Vadehavet skulle bliver verdensarv er at Vadehavet opfylder hele 3 verdensarvskriterier. Vadehavet opfylder kriterie 8, 9 og 10. UNSESCOs verdensarvskriterier. Info fra: stevns.dk, Wiki og vadehav.dk UNESCOs verdensarvsliste har 10 kriterier, hvor mindst et af dem skal være gældende på det pågældende sted. Som sagt opfylder Vadehavet 3 af de kriterier,som er nr. 8, 9 og 10. Kriterie nr. 8 Det skal være et fremragende eksempel på en hovedperiode i jordens historie. Det skal inkludere liv, have betydningsfulde geologiske processer i udviklingen af landformer, eller have betydningsfulde geomorfe eller et fysiografiske kendetegn. Kriterie nr. 9 Der skal være specielle eksempler på betydningsfulde igangværende økologiske og biologiske processer i evolutionen og udviklingen af økosystemer på land, i ferskvand, ved kyster og i havet samt plante- og dyresamfund. Kriterie nr. 10 Det skal indeholde de vigtigste og mest signifikante naturlige levesteder for bevaring på stedet af biologisk mangfoldighed. Det skal også indeholde levesteder for truede arter, som har en særlig universel betydning ud fra et videnskabeligt eller bevaringsmæssigt synspunkt. Hvad har Vadehavet med miljøet at gøre? -Udnævnelse til verdensarv. Nu hvor Vadehavet er udnævnt som verdensarv, vil det blive beskyttet meget mere, og ikke kun af Danmark. Nu hvor det er verdensarv kan vi også få hjælp udefra til at beskytte det. Vadehavet vil også få meget mere opmærksomhed fra andre lande men også i Danmark. Nu hvor at det er blevet kåret som verdensarv fra EU, vil mange folk se det som mere spændende.

9 Projektopgave Vadehavet. Vadehavets fremtid. Vadehavsplanen har 7 punkter som man vil gøre for Vadehavet. 1. Bevare, styrke og udvikle naturen. 2. Bevare og styrke de landskabelige og geologiske værdier i det unikke vadehavslandskab. 3. Bevare og styrke nationalparkens kulturhistoriske værdier. 4. Styrke mulighederne for særlige naturoplevelser, kulturhistoriske oplevelser og friluftsliv i vadehavslandskabet. 5. Styrke forskning, undervisning, naturvejledning og formidling af vadehavslandskabets værdier. 6. Understøtte en udvikling til gavn for lokalsamfundet, herunder erhvervslivet, med respekt for beskyttelsesinteresserne, og således at der fortsat kan drives og udvikles landbrug og fiskeri. 7. Bidrage til en koordineret udvikling af det danske, tyske og hollandske Vadehavsområde. Hvordan vil Vadehavet så ud i fremtiden? info fra min sidekammerat Min sidekammerat har sendt et interview til en fra Enhedslisten og en fra Venstre og spurgt dem hvordan de tror Vadehavet ser ud om 20 år, her er deres svar: Arne Callesen (enhedslisten): 'Om 20 år kan invasive arter spille en endnu større rolle i Vadehavet. Ellers vil det forhåbentligt ligne dagen i dag. Gerne med endnu flere fladfisk!' Johnny Søttrup (Venstre): 'På de fleste områder, og heldigvis for det, vil tingene ikke have ændret sig. Men der vil givetvis færdes flere mennesker i området, da man om tyve år vil være væsentligt mere kendt ude i den store verden. Men allerede om ca 2 år vil Vadehavscenteret, som vil være en god formidler af historien om dette fantastiske område, være ombygget og udbygget og klar til at tage imod endnu flere gæster.' Hvad har Vadehavet med miljøet at gøre? -Vadehavet i fremtiden. Fordi Vadehavet har det internationale samarbejde, nationalparkplanen, og nu også er blevet verdensarv, vil det blive meget holdt øje med og beskyttet af flere lande. Svaret fra de 2 politikere viser bred enighed om at Vadehavet skal beskyttes ud i fremtiden også.

10 Projektopgave Vadehavet. S. 10 Min viden om Vadehavets betydning for miljøet. Jeg syntes at det er meget specielt/fascinerende at vi har sådan et stort tidevandsområde, som hele tiden ændrer sig. Jeg syntes at det er vildt at et så stort landskab som vi har i Vadehavet kan ændre sig helt bare på grund af tidevand og bølger. Jeg syntes at det er rigtig godt at Vadehavet har det internationale samarbejde, og at det er blevet udnævnt som verdensarv fordi det kan hjælpe med at beskytte Vadehavet, og gør at man holder mere øje med det. UNESCO gør meget for at holde specielle ting og naturområder sikker. UNESCO er blevet lavet for at sørge for at mennesker holder øje med vigtige områder, som ikke skal gå tabt, så vi kan have glæde af dem i fremtiden. Hvis nu menneskene stoppede med at tænke på de specielle områder, kunne de blive ødelagt og gå tabt.

Enestående Universiel Værdi

Enestående Universiel Værdi Enestående Universiel Værdi Vadehavet er udpeget som verdensarv, fordi det har enestående universel værdi. Det overordnede mål bag Verdensarvs-konventionen er beskyttelsen af kultur- og natursteder af

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE Indhold Vadehavet / Nationalpark Vadehavet? Historien Loven Geografien Organisationen Økonomien Nationalparkplanen, vision og målsætninger Aktiviteterne

Læs mere

Velkommen til Nationalparkskolen

Velkommen til Nationalparkskolen Velkommen til Nationalparkskolen Målet med introduktionskurset(basiskursus 1) er, at du får: kendskab til Nationalpark Thys organisation, lovgivningen bag og planerne for udvikling i nationalparken. kendskab

Læs mere

Leeuwarden Deklarationen

Leeuwarden Deklarationen Leeuwarden Deklarationen Rådgivende Udvalg for Vadehavet 12. Januar 2018. Heidi Nielsen Det Trilaterale Vadehavssamarbejde, den politiske overbygning 1978: Samarbejdet påbegyndes 1982: Københavnsdeklarationen

Læs mere

Vadehavet. Af: Naturvejleder/biolog Tomas Jensen, Vadehavscentret.

Vadehavet. Af: Naturvejleder/biolog Tomas Jensen, Vadehavscentret. Vadehavet Vadehavet er et unikt naturområde, enestående i Danmark, og med global betydning. Det hører til blandt ét af verdens 10 vigtigste vådområder og har i Danmark status som vildtog naturreservat.

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BM stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BM stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 382 Offentligt Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BM stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Spørgsmål BM Vil ministeren

Læs mere

Verdensarv Vadehavet Hvad betyder det, at Vadehavet er Verdensarv?

Verdensarv Vadehavet Hvad betyder det, at Vadehavet er Verdensarv? Verdensarv Vadehavet Hvad betyder det, at Vadehavet er Verdensarv? Grønt Råd, Varde Kommune, torsdag den 25. oktober 2018 Anne Husum Marboe, Nationalpark Vadehavet Historien 1991: Feasibility study on

Læs mere

STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV

STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV 2016-2020 21 April 2017 BAGGRUND Med optagelsen af den danske del af Vadehavet på UNESCOs verdensarvsliste i 2014 og etableringen af Nationalpark Vadehavet i 2010

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

KNAP 200 OPGAVER LIGE TIL AT HENTE NED LEG, LÆRING, OPLEVELSER OG FAKTA TIL BØRNEHAVER OG SKOLER

KNAP 200 OPGAVER LIGE TIL AT HENTE NED LEG, LÆRING, OPLEVELSER OG FAKTA TIL BØRNEHAVER OG SKOLER KNAP 200 OPGAVER LIGE TIL AT HENTE NED LEG, LÆRING, OPLEVELSER OG FAKTA TIL BØRNEHAVER OG SKOLER www.mitvadehav.dk HVAD KAN DU MED MITVADEHAV? START MED DET SAMME DU BEHØVER IKKE LOGIN Med Mitvadehav.dk

Læs mere

Sort Sol med Nolde museet og Mandø

Sort Sol med Nolde museet og Mandø Sort Sol med Nolde museet og Mandø Lørdag d. 27. september til søndag d. 28. september Rejseleder: Jan Hjort Få en af Danmarks største naturoplevelser Sort Sol. Fænomenet blev første gang præsenteret af

Læs mere

Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv

Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv - miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens tale til konferencen Fremtidens Øresund 3. februar 2016 (Det talte ord gælder) Indledning 1.

Læs mere

NP Vadehavet. Betydning for turisme-og erhvervsudvikling

NP Vadehavet. Betydning for turisme-og erhvervsudvikling NP Vadehavet Betydning for turisme-og erhvervsudvikling Nationalpark som begreb Kendt fra hele verden Yellowstone -verdens første nationalpark i 1872 Grønlands nationalpark fra 1974 -verdens største med

Læs mere

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget?

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget? Digerne ved Digehytten Hvordan blev de bygget? 1 Til pædagoger og børn, der gæster Digehytten. 2 Når du sidder i Digehytten og kikker ud af døren, kan du se et dige. Det hedder Søndre fløjdige 3 Går du

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

Introduktion til Nationalpark Thy. Nationalparkskolen 2018

Introduktion til Nationalpark Thy. Nationalparkskolen 2018 Introduktion til Nationalpark Thy Nationalparkskolen 2018 Nationalpark et internationalt brand Stærkere brand end Michelin-guiden (344 mio. hits på google ift. 6,7 mio.) Yellowstone var den første i verden

Læs mere

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 Blåvand Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Fyrvej 81 6857 Blåvand Den 20. september 2015 NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 JULI - AUGUST 2015 Tekst og foto: Henrik Knudsen Så er det atter

Læs mere

Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Vadehavet

Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Vadehavet Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan 2019 2025 for Nationalpark Vadehavet Bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet har med det fremsendte debatoplæg skabt et godt redskab for styring af nationalparken

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016

Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016 Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016 Forventningsafstemning Hensigten er give jer viden om: 1. Hvad en dansk nationalpark

Læs mere

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver Friluftslivet i Danmark 2018 - mål, midler og værdier Nationalparkchef Anders Bülow 8. maj 2018 Nationalparker i verden Områder med enestående

Læs mere

Grænser. Global opvarmning. lavet af: Kimmy Sander

Grænser. Global opvarmning. lavet af: Kimmy Sander Grænser Global opvarmning lavet af: Kimmy Sander Indholdsfortegnelse Problemformulering: side 2 Begrundelse for valg af emne: side 2 Arbejdsspørgsmål: side 2 Hvad vi ved med sikkerhed: side 4 Teorier om

Læs mere

SAMMENFATNING. Revideret Fælleserklæring 2008 om Beskyttelsen af Vadehavet

SAMMENFATNING. Revideret Fælleserklæring 2008 om Beskyttelsen af Vadehavet 20. oktober 2008 SAMMENFATNING Revideret Fælleserklæring 2008 om Beskyttelsen af Vadehavet Indledning Den oprindelige Fælleserklæring om Beskyttelsen af Vadehavet, der var udgangspunkt for oprettelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent!

Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent! Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent! - eller er 9 millioner kroner for meget for at beholde 5 udpegningsarter? Kronikøren mener, at Naturstyrelsen snarest bør sætte arbejdet

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE

VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE Vi tilbyder store naturoplevelser. Besøg Nationalpark Vadehavet og kom hjem med oplevelser i verdensklasse. Det lyder utroligt, men Vadehavet rummer en grad af liv, der ikke

Læs mere

1 Naturgeografi: Marskdannelse ved Råhede Vade

1 Naturgeografi: Marskdannelse ved Råhede Vade 1 Naturgeografi: Marskdannelse ved Råhede Vade Indledning: Tidevandet bringer hver dag sedimenter og organisk materiale med ind. Vadehavet ligger netop i læ bag barriereøerne og derfor er der forholdsvis

Læs mere

Klimaforandringer 2009

Klimaforandringer 2009 Børnerapport 4 November 2009 Klimaforandringer 2009 Det handler jo om, hvor lang tid menneskene bliver ved med at leve eller ej En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære tidligere medlemmer

Læs mere

Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København

Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Natur & Park Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 7994 6800 Varde Kommunes høringssvar i forbindelse med Statens Forslag til udpegning

Læs mere

NATUR OG BIODIVERSITET

NATUR OG BIODIVERSITET NATUR OG BIODIVERSITET Hvad betyder den for dig? Biodiversitet er en betegnelse for alle de forskellige former for liv på kloden. Den er hele grundlaget for vores trivsel på jorden og for økonomien. Vi

Læs mere

Internationale naturparkbegreber og deres brug i Danmark

Internationale naturparkbegreber og deres brug i Danmark Internationale naturparkbegreber og deres brug i Danmark Udarbejdet 28.2.2017 af Michael Stoltze Indledning Internationalt findes en række typer af arealudpegningen, som beskytter og markedsfører udvalgte

Læs mere

Verdensarv Vadehavet (42 km)

Verdensarv Vadehavet (42 km) Temarute: DK Verdensarv Vadehavet (42 km) Denne cykeltur fører dig hele øen rundt til nogle af de mest markante naturtyper. Vadehavet er et af verdens største tidevands- -områder med uerstattelige naturværdier

Læs mere

Velkommen til Nationalparkskolen

Velkommen til Nationalparkskolen Velkommen til Nationalparkskolen Målet med introduktionskurset(basiskursus 1) er, at du får: kendskab til Nationalpark Thys organisation, lovgivningen bag og planerne for udvikling i nationalparken. kendskab

Læs mere

Klima og. klode. økolariet undervisning. for at mindske udledningen. Navn:

Klima og. klode. økolariet undervisning. for at mindske udledningen. Navn: Slutopgave Lav en aftale med dig selv! Hvad vil du gøre anderledes i den kommende tid for at mindske udledningen af drivhusgasser? (Forslag kan evt. findes i klimaudstillingen i kælderen eller på www.1tonmindre.dk)

Læs mere

Nationalpark Vadehavet PLAN

Nationalpark Vadehavet PLAN Nationalpark Vadehavet 2019-2024 PLAN KORT FORTALT Nationalpark Vadehavet blev indviet i 2010 og er landets største nationalpark. Formålet er at bevare, beskytte og styrke områdets natur og de kulturhistoriske

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Global Opvarmning. Af: Jacob, Lucas & Peter. Vejleder: Thanja

Global Opvarmning. Af: Jacob, Lucas & Peter. Vejleder: Thanja Af: Jacob, Lucas & Peter Vejleder: Thanja Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Problemformulering... 2 Vores problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt dette emne?... 3 Afgrænsning... 3 Definition...

Læs mere

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Namibia: Fugleflokken skal passere Sahara-ørkenen. Det har været et usædvanligt tørt år uden megen regn, så vandhullerne er udtørrede. Flokken

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Statistik. Generelt om biodiversitet. Folks viden om biodiversitet. Eksempler på menneskers påvirkning.

INDHOLDSFORTEGNELSE. Statistik. Generelt om biodiversitet. Folks viden om biodiversitet. Eksempler på menneskers påvirkning. RAPPORT OM BI ODI VERSI TET 2015 03 03 INDHOLDSFORTEGNELSE 03 Statistik 04 Generelt om biodiversitet 05 Folks viden om biodiversitet 06 Eksempler på menneskers påvirkning 07 Olieforurening 08 Vi rammes

Læs mere

OPGAVE 1. Introduktion Velkommen til udstillingen Istidens Kæmper Tilbage til Istiden 2.

OPGAVE 1. Introduktion Velkommen til udstillingen Istidens Kæmper Tilbage til Istiden 2. OPGAVE 1 Introduktion Velkommen til udstillingen Istidens Kæmper Tilbage til Istiden 2. Her møder du/i nogle af de store pattedyr fra sidste istid. Den istid kalder vi Weichsel-istiden. Den varede fra

Læs mere

Vadehavet. Højer mølle

Vadehavet. Højer mølle Fakta er en 8-kantet mølle, og den er Nordeuropas højeste trævindmølle. Det er en Hollændermølle med omvendt bådformet hat - et kendetegn for møller langs Vestslesvigs kyst. Møllen er bygget i 1857. Den

Læs mere

Verdensarv Vadehavet Manual for verdensarvsbrandet

Verdensarv Vadehavet Manual for verdensarvsbrandet Verdensarv Vadehavet Manual for verdensarvsbrandet Foto:: Norbert Hecker Wadden Sea Brand Paper Danish HT dr1.indd 1 29/04/2015 15:20 Èt Vadehav en unik verdensarv. Enestående i sin mangfoldighed. En unik

Læs mere

Hermed min indsigelse til forslag om opstilling af vindmøller ved Kostervig

Hermed min indsigelse til forslag om opstilling af vindmøller ved Kostervig Til Vordingborg Byråd Hermed min indsigelse til forslag om opstilling af vindmøller ved Kostervig - Lavfrekvent støj er et tiltagende problem ved de nye vindmølletyper. Man ved endu ikke så meget om lavfrekvent

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre

miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre Checkliste til brug for stillingtagen til miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre regeringsforslag Checklisten har til formål at foretage en hurtig vurdering af, hvorvidt et forslag har væsentlige

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Årsplan i biologi klasse

Årsplan i biologi klasse 32-33 Biologisk forskning Vand og liv - rent drikkevand i fremtiden Eleven kan angive grunde til forurening af vores drikkevand samt konsekvenserne her af. forureningskilder. Eleven kan komme med faglige

Læs mere

NATURSYN. Vi arbejder for RASKnatur

NATURSYN. Vi arbejder for RASKnatur NATURSYN Vi arbejder for RASKnatur RASKnatur 2 INDLEDNING Danmarks Jægerforbund er en interesseorganisation for jægere. Vi arbejder for vores vision MEST MULIG JAGT OG NATUR, hvor jagten er en del af naturforvaltningen,

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION VISION NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen

Læs mere

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde.

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde. GRØNLANDSHAJ Grønlandshajen er det hvirveldyr, der kan blive ældst, faktisk regner man med, at den kan blive op mod 500 år gammel. Den kan blive over 5 meter lang og veje over 1.000 kg. Vidste du, at grønlandshajen

Læs mere

Strandbredder. En lang kystlinje

Strandbredder. En lang kystlinje Strandbredder Strandbredden er præget af et meget barsk miljø. Her er meget vind, salt og sol uden læ og skygge. Derfor har mange af strandbreddens planter udviklet særlige former for beskyttelse som vokslag,

Læs mere

I dag klækkede du som vadefugl af et æg. Velkommen i en trækfugls liv! For at overleve, skal du bruge energi. Du starter dit liv som vadefugl med

I dag klækkede du som vadefugl af et æg. Velkommen i en trækfugls liv! For at overleve, skal du bruge energi. Du starter dit liv som vadefugl med Velkommen i en trækfugls liv! I dag klækkede du som vadefugl af et æg oppe i Arktis. For at overleve, skal du bruge energi. Du starter dit liv som vadefugl med 10 energipoint. Når du spiser vinder du energipoint.

Læs mere

Erhvervspolitik for Fanø Kommune

Erhvervspolitik for Fanø Kommune Erhvervspolitik for Fanø Kommune 2015-2020 Vedtaget i Fanø Byråd den 16.02.2015 Vision Fanø kommunes vision er at være mødested for et mangfoldigt, kvalitetsbevidst og bæredygtigt erhvervsliv. Udviklingen

Læs mere

På træk med ryleflokken

På træk med ryleflokken Cases til de forskellige lande Snak om svære ord undervejs. Namibia: Fugleflokken skal flyve over Sahara-ørkenen. Det har været et meget tørt år uden regn, så der er intet vand i vandhullerne. Flokken

Læs mere

Temarute: The Big Five (37 km) Denne cykeltur fører jer rundt til de 5 højeste bjerge på Fanø.

Temarute: The Big Five (37 km) Denne cykeltur fører jer rundt til de 5 højeste bjerge på Fanø. Temarute: The Big Five (37 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til de 5 højeste bjerge på Fanø. Bjergene er naturligvis ikke rigtige bjerge, men klittoppe. De 5 klitter er spredt ud over hele Fanø. De

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Mols Bjerge

Bekendtgørelse om Nationalpark Mols Bjerge BEK nr 868 af 27/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 26. december 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, j.nr. 010-00222 Senere ændringer til

Læs mere

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig 8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig A Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Young Sund er et fjordsystem, der ligger i Nordøstgrønland i det højarktiske område. Det arktiske marine økosystem

Læs mere

Forslag til Nationalpark Vadehavet

Forslag til Nationalpark Vadehavet F O R S L A G T I L N A T I O N A L P A R K M O L S B J E R G E 1 Forslag til Nationalpark Vadehavet Informations- og debathæfte Informations- og debathæfte 2 F O R S L A G T I L N A T I O N A L P A R

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Vadehavet er fuldt af mirakler! Kom med! På opdagelsesrejse I VADEHAVET

Vadehavet er fuldt af mirakler! Kom med! På opdagelsesrejse I VADEHAVET Vadehavet er fuldt af mirakler! Kom med! På opdagelsesrejse I VADEHAVET Enestående i verden! Vadehavet er en del af den hollandske, tyske og danske Nordsøkyst, hvor 4.500 km 2 havbund blottes to gange

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium stx Naturgeografi C Svend

Læs mere

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Bliv klimakommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Det nytter at gøre noget lokalt. Du og din kommune kan gøre en positiv forskel for vores klima. Danmarks Naturfredningsforening kan hjælpe

Læs mere

Miljøvurdering af Nationalparkplan Skjoldungernes Land

Miljøvurdering af Nationalparkplan Skjoldungernes Land Sammenfattende redegørelse vedrørende Miljøvurdering af Nationalparkplan NATIONALPARKPLAN 2017-23 FOR NATIONALPARK SKJOLDUNGERNES LAND Sammenfattende redegørelse vedrørende Miljøvurdering af Nationalparkplan

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

Policy Papir. fra Vadehavsforum om tilpasning til klimaændringer i Vadehavsregionen. Vigtige aspekter af forvaltning af overfladevand i Danmark

Policy Papir. fra Vadehavsforum om tilpasning til klimaændringer i Vadehavsregionen. Vigtige aspekter af forvaltning af overfladevand i Danmark Policy Papir fra Vadehavsforum om tilpasning til klimaændringer i Vadehavsregionen Vigtige aspekter af forvaltning af overfladevand i Danmark Samfundet står over for stigende udfordringer med forvaltningen

Læs mere

Handicapadgang til Kammerslusen v. Ribe

Handicapadgang til Kammerslusen v. Ribe Handicapadgang til Kammerslusen v. Ribe Udsigt over Vadehavet fra digekronen Indsejlingen gennem sluseportene 1 PROJEKTBESKRIVELSE Ribe Digelag 12.12.2017 Udsigt over Vadehavet 1. BAGGRUND Vadehavet er

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i de sidste

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Branding og Vadehavet:

Branding og Vadehavet: Branding og Vadehavet: - Eksempler på best practice - Erfaringer med branding fra Tyskland og Holland Naturstyrelsen, Rømø, 16. maj 2012 Best practice Potentialet, inspiration fra Rig på Natur Verdensnaturarv

Læs mere

Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse

Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse Skoletjenesten Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten på Fjord&Bælt benytter en moderne og anderledes undervisningsform, hvor underviserne, med udgangspunkt

Læs mere

Slide 1-10: Den første del af slideshowet er stemningsbilleder, der viser vand, som eleverne kender det fra deres hverdag og eventuelt ferier.

Slide 1-10: Den første del af slideshowet er stemningsbilleder, der viser vand, som eleverne kender det fra deres hverdag og eventuelt ferier. Noter til slideshow Dette slideshow sætter scenen og introducerer temaet vand. Idéen er at få elevernes sanser i spil og tankerne i gang. Det anbefales at lade billederne tale for sig selv, så det er elevernes

Læs mere

VADEHAVSKYSTEN oktober 2016

VADEHAVSKYSTEN oktober 2016 VADEHAVSKYSTEN 26.-29. oktober 2016 1 Velkommen til Vadehavskysten Fra onsdag den 26. oktober til lørdag den 29. oktober 2016 Vadehavet er et enestående marsk- og tidevandsområde af international betydning.

Læs mere

flodbølger Naturens værn mod

flodbølger Naturens værn mod FOTO: CARSTEN BRODER HANSEN Naturens værn mod flodbølger Af Carsten Broder Hansen, biolog og videnskabsjournalist Det nylige voldsomme jordskælv i Japan er blot det seneste i en række af meget store naturkatastrofer.

Læs mere

Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019

Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019 Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019 Varde Kommune har med fornøjelse gennemlæst høringsudkastet, der sætter fokus på det gode liv i Syddanmark - med en vision og de tre mål

Læs mere

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie Bornholm - lejrskolebogen Troels Gollander Møllen Multimedie INDHOLD Østersøens Perle 4 Klipperne 6 De første bornholmere 8 Krig og frihedskamp 10 Erhverv 12 Hammershus 14 Rundkirkerne 16 Bornholms byer

Læs mere

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSENS MÆRKESAGER AFSKAF BØRNEFATTIGDOM FLERE HÆNDER TIL VORES BØRN, UNGE, UDSATTE OG ÆLDRE INVESTERINGER I UDDANNELSER

Læs mere

Danskernes holdninger til klimaforandringerne

Danskernes holdninger til klimaforandringerne Danskernes holdninger til klimaforandringerne Januar 2013 Analyse foretaget af InsightGroup, analyseenheden i OmnicomMediaGroup, på vegne af WWF Verdensnaturfonden og Codan side 1 Danskernes holdninger

Læs mere

Truede dyr. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Truede dyr. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Din egn. Din egn skal give børnene: Din egn i de forskellige alderstrin er opdelt sådan:

Din egn. Din egn skal give børnene: Din egn i de forskellige alderstrin er opdelt sådan: Din egn Formålet med Din egn er, at alle børn i kommunale dagtilbud og skoler gennem deres opvækst lærer naturen og nogle af Esbjerg Kommunes historiske og kulturelle tilbud at kende. Det er med til at

Læs mere

Danmark er et dejligt land

Danmark er et dejligt land Danmark er et dejligt land En radikal handlingsplan for Danmarks natur Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal stoppes. Planter og dyr skal have bedre

Læs mere

4. Øen Langli ud for Esbjerg. Der er en klit, resten. 5. Badestranden uden for klitbæltet. Der er P- pladser til badegæsterne på Skallingen.

4. Øen Langli ud for Esbjerg. Der er en klit, resten. 5. Badestranden uden for klitbæltet. Der er P- pladser til badegæsterne på Skallingen. 9. Vadehavet 1 2 1. Røde tal: Figurnumre. B: Botaniske lokaliteter. T: Trækfugle. Y: Ynglefugle. Vadehavscentret ved Manø. Esbjerg: Fiskerimuseet med Saltvandsakvariet. se side 193. Nat.park side 197.

Læs mere

Høringssvar fra Dansk Ornitologisk Forening til Nationalparkplan Vadehavet 2013-18

Høringssvar fra Dansk Ornitologisk Forening til Nationalparkplan Vadehavet 2013-18 Nationalpark Vadehavet Havnebyvej 30 6792 Rømø 29. juni 2012 Høringssvar fra Dansk Ornitologisk Forening til Nationalparkplan Vadehavet 2013-18 Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har med stor interesse

Læs mere

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Hvorfor skal Ishøj Kommune kystsikres? Klimaforandringer vil sandsynligvis medføre stigende havvandstand og flere kraftige storme.

Læs mere

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier MANDØ rundt på cykel Vestervej Følg ruten og oplev hele MANDØ Klitvej Mandø Mølle Nytoftevej Mandø Byvej Østre Toftevej Nedenom Nørrevej Mandøhuset Tager I cyklen

Læs mere

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015.

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Interviewer: Hej! Luna: Hej! Interviewer: Vil du præsentere dig selv? Tale lidt om hvad du er for én? Luna: Jeg hedder Luna og jeg er i midten

Læs mere

- ungdomsuddannels er i Nat ionalp ark Vadehavet

- ungdomsuddannels er i Nat ionalp ark Vadehavet - ungdomsuddannels er i Nat ionalp ark Vadehavet LINJE- TAKSERING Fra højvandsniveau ved marskkanten til lavvandsniveau ved tidevandsrenden PRIMÆRPRODUKTION Hvad gemmer sig på vaden? ØKOSYSTEMET Fra den

Læs mere

12950/17 ht/cos/hsm 1 DG B 2B

12950/17 ht/cos/hsm 1 DG B 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 9. oktober 2017 til: delegationerne Tidl.

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Da Timon og Pumba opdager, at deres yndlingsferiested er blevet skadet af forurening, lærer de, hvordan de kan være Safety Smart i forbindelse med miljøet. Elever i børnehaveklasse til og med

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

Istider og landskaberne som de har udformet.

Istider og landskaberne som de har udformet. Istider og landskaberne som de har udformet. På ovenstående figur kan man se udbredelsen af is (hvid), under den sidste istid. De lysere markerede områder i de nuværende have og oceaner, indikerer at vandstanden

Læs mere

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nødebo den 8. maj 2018 Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nationalpark Thy hvor og hvorfor. Nationalparkens betydning for Thyboerne, gæsterne og for investeringslysten. Hvad vi satser på fremadrettet

Læs mere

5. Indlandsisen smelter

5. Indlandsisen smelter 5. Indlandsisen smelter Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Indlandsisen på Grønland Grønlands indlandsis er den næststørste ismasse i Verden kun overgået af Antarktis iskappe. Indlandsisen dækker

Læs mere

Debatoplæg RASKnatur

Debatoplæg RASKnatur RASKnatur Danmarks Jægerforbunds natursyn 2016 1 Indledning Danmarks Jægerforbund er en interesseorganisation for jægere, og vi arbejder for vores vision MEST MULIG JAGT OG NATUR, hvor jagten er en del

Læs mere

2. pinsedag på Isenbjerg fælles gudstjeneste for Isenvad, Ikast, Fonnesbæk, Bording, Christianshede og Engesvang sogne

2. pinsedag på Isenbjerg fælles gudstjeneste for Isenvad, Ikast, Fonnesbæk, Bording, Christianshede og Engesvang sogne 1 2. pinsedag på Isenbjerg fælles gudstjeneste for Isenvad, Ikast, Fonnesbæk, Bording, Christianshede og Engesvang sogne 290 I al sin glans nu stråler solen 29 spænd over os dit himmelsejl 291 Du som går

Læs mere

Færøerne. sildehaj torskefisk store FLADFISK ørreder & laks

Færøerne. sildehaj torskefisk store FLADFISK ørreder & laks Færøerne sildehaj torskefisk store FLADFISK ørreder & laks Færøerne Alle danskere ved jo, hvad Færøerne er, men det er pudsigt, at så få har været på besøg deroppe. Denne gruppe af øer i nord Atlanten,

Læs mere

Supplerende materialer

Supplerende materialer Myrthuegård Natur- & Kulturformidlingscenter Supplerende materialer KLIMAREJSEN 2011 en rejse i tid Istiderne Danmark under sidste istid Weichsel-istiden Igennem de sidste 2 millioner år har klimaet skiftet

Læs mere