LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn"

Transkript

1 LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn LAG SØM Til kommunerne i LAG SØM Svendborg Kommune Faaborg-Midtfyn Kommune Nyborg Kommune Sekretariat Sprotoften Nyborg Tlf.: koordinator@lag-soem.dk lag-soem.dk Ref.: dts Dato LAG SØM: Anmodning om supplerende midler til drifts- og projektramme Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative har indgået en aftale om en fødevare- og landbrugspakke. Som led i aftalen har man valgt at omprioritere midler inden for landdistriktsprogrammet til kvælstofindsatser. Det betyder, at de lokale aktionsgrupper fra 2017 beskæres fra nuværende 94 mio. kr. årligt til 63 mio. kr. og dermed altså med mere end 30 %. For LAG SØM er det årligt samlet i størrelsesordenen 1,6 mio. kroner, svarende til: Driftsramme: Nuværende ramme: kr. (hvorfra der også skal opspares midler til at drifte LAG i årene ) Efter besparelse: ca kr. (og der skal stadig opspares midler til at drifte LAG i årene ) Projektramme: Nuværende ramme: kr. Efter besparelse: ca kr. De midler LAG har til rådighed er overvejende EU-midler. Med fremadrettet 63 mio. kr. årligt vil de midler, vi i Danmark anvender til de lokale aktionsgrupper fra 2017 svare til minimumskravet på 5 pct. af EUmidlerne. Besparelserne rammer LAG SØM hårdt og vil bl.a. få betydning for antallet af projekter, LAG SØM sætter i søen, for kvaliteten af vejledningen, for antallet af udviklingsprojekter og for driftsniveauet, når programmet skal afsluttes i Derfor ser vi os nødsaget til at komme i dialog med kommunerne omkring muligheder for supplerende støtte. Der er økonomi i at støtte LAGen Når Danmark og EU gennem de lokale aktionsgrupper støtter udviklingen i landdistrikterne sker det altid i samarbejde med andre investorer. LAGerne kan nemlig højst yde støtte til halvdelen af projektudgifterne. De andre investorer er bl.a. virksomheder, organisationer, foreninger, andre fonde og private borgere. Hvilke investorer, der deltager i finansieringen af et givent projekt, afhænger i høj grad af projektet. Der er dog ingen tvivl om, at LAG-ordningen er et eksempel på en veletableret og meget fleksibel model for, hvordan offentlig-private investeringer kan udfoldes. En rapport, udarbejdet for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter på baggrund af seneste programperiode omkring de offentlig-private investeringer, der fortages gennem de lokale aktionsgrupper, viste at midlerne fra LAGerne som regel geares med tre kroner for hver krone LAGerne støttede med. I LAG SØM støttede vi i 2015 projekter med 4,5 mio. kr. Projekterne havde samlede projektbudgetter for mere end 21,5 mio. kr. - dvs. en gearing på næsten faktor 5.

2 At kommunerne i SØMs område vil LAGen, har I allerede vist i og med, at alle tre kommuner hver har valgt at stille en pulje på 1 million til rådighed for lån/mellemfinansiering til almennyttige projekter. Det takker vi for. Landet over støttes LAGerne af kommunerne på forskellig vis. I LAG Midt-Nordvestsjælland har man fx fra LAGens start fået kr. fra hver af deres 5 kommuner til driften af LAGen - svarende til et årligt tilskud på kr. I LAG Struer/Holstebro yder man årligt et tilskud på 10 kr. pr. borger, her anvendes midlerne til både drift og projekter, svarende til et samlet beløb på kr ,- ( (Struer), (Holstebro)). Med baggrund i beskæringen tillader vi os at foreslå en lignende ordning - med blot 10 kr. pr. borger vil det betyde, at kommunerne årligt skal bidrage med kr.: Svendborg: Faaborg Midtfyn: Nyborg Kommune: Svarende til et samlet årligt tilskud på kr ,- der næsten vil modsvare den beskæring, vi får fra 2017 og imødegå såvel besparelser på projekt- og driftsmidler i første omgang for Om der så herefter fra nationalt hold kan findes nye midler, ved vi endnu ikke. Men sker det ikke, håber vi på at kunne komme på det kommunale budget i den resterende del af programperioden. I dag fordeles LAG SØMs projektmidler med 65 % til erhvervsprojekter og 35 % til rammevilkår. De kommunale midler kan ikke kan anvendes til direkte erhvervsstøtte, men vil her kunne sikre bosætning og rammevilkår. At nogle af de projekter så også kaster arbejdspladser af sig, er vi glade for. LAGen skaber udvikling og synergi I LAG SØMs første leveår støttede vi 19 projekter med samlet 4,5 millioner kroner. Projekterne fordeler sig jævnt i de tre kommuner og de har trukket overskrifter også uden for Fyn - fx følger man med interesse projektet omkring videreførelse af de sydfynske shelters hele Fyn rundt, hvor forventningen er, at det bliver en turismemagnet. Det er kystnære opholdspladser, der understøtter mange typer aktiviteter såsom vandring, kajaksejlads, surfing, fiskeri og undervandsjagt, og bidrager til at gøre Fyn til et område, der tiltrækker naturturister fra både ind- og udland såvel som borgere og tilflyttere med interesse for det maritime friluftsliv. Pladserne etableres på private og offentlige arealer i samarbejde med lodsejere, landsbyinteressenter og kommunerne. Mere end 4000 bookninger var der til de sydfynske af slagsen i de første måneder.

3 Også åbningen af Fyns længste mountainbikespor er sket med støtte fra LAG SØM. Allerede få uger efter åbningen i april i år, fremgår det af en artikel i dagbladet Politiken, at sporet rykker ind blandt Danmarks 10 bedste. Begge projekter er tillige gode eksempler på samarbejdsprojekter/partnerskaber mellem foreningsliv, private lodsejere, lokale virksomheder og kommunerne. Andre gode projekteksempler er Mosgaard Whisky, et helt nyt destilleri i Oure, der foruden gårdbutik og café åbner op for produktion af whisky, gin og afprøver nye produkter som balsamico i samarbejde med lokale avlere. Der er lagt an til en fynsk whiskyrute, idet LAG SØM også støtter det nye destilleri i Nyborg. I Frørup ligger Kildegaarden, der lige om lidt kan byde inden for til bl.a. gastronomisk værksted, gårdbutik og gourmetcatering med støtte fra LAG SØM. Og Boltinggaard Gods skal være et omdrejningspunkt for filmproduktion på Fyn og udvikles til et centralt sted for inspiration og formidling af film og TV ved at etablere et professionelt setup. LAG SØM støtter etableringen af et filmstudie i det gamle tørreri. I Den Selvforsynende Landsby kan de snart give borgere og turister bedre forstand på alternativ energi, når bæredygtighedseksperimentariet Boblen åbner. Små projekter som fx fiskekurser.dk, der vil lave guidede fisketure og Bønnelundgaard i Bøjden, der fik støtte til investering i kajakker egnet til fiskeri tiltrækker begge tyske turister. Ligesom udviklingen af en Bed&Breakfast app, der præsenterer mere end 500 værter krydret med små gode historier fra de forskellige destinationer. Vi er også proaktive i LAGen og vil gerne være med i udviklingsfaser. Vi arbejder ofte tværkommunalt - som fx i havneprojektet En sejlerdestination i særklasse: Das Dänishe Inselmeer, der både skal binde Øhavet sammen og skabe oplevelser i baglandet. Projektet er et samarbejde mellem LAG Småøerne, LAG Langeland, Læsø og LAG SØM. Derfor er fremadrettede tanker om at understøtte faciliteter i forbindelse med en fynsk camino, at medvirke til det samme når det gælder signatur-cykelruter eller at knytte midtfynske rideruter sammen med den sydfynske naturlige eksempler på LAGens lyst til samarbejde. Det er der gode aspekter i, både når det gælder turisme- og erhvervsudvikling samt etablering af bedre servicefaciliteter og rammevilkår. I de projekter LAGen støtter, går tingene ofte hånd i hånd. Og LAGens udviklingsstrategi er godkendt af både kommuner og region, netop for at sikre et tæt samarbejde og understøttelse af lokale og regionale udviklingsstrategier. Samlet vil de projekter LAG SØM støttede i 2015 skabe 18 arbejdspladser og mange nye aktiviteter, der berører de fleste i kommunerne. Og det er da en god start, ikke?

4 I 2016 fortsættes udviklingen af gode projekter, eksempler er etableringen af en spil-uddannelse Den Fynske Spilfabrik, Storms Hjørne der er en lokalhandel i Troense, DykFyn i Nyborg, der vil udvide med tilbud til handicappede og tillige styrker Fyn som dykkerdestination og endelig etableringen af Fyns første filmproduktionsselskab Goodwill. Netop det, at gøre mange forskelligartede idéer til virkelighed, er LAGens spidskompetence. Vi synes, at vi kan noget særligt. Vi er klar til dialog omkring forslaget, det håber vi også, at I er. Med venlig hilsen Bestyrelsen for LAG SØM Kurt Sorknæs Formand

5 Hvad er LAG De Lokale aktionsgrupper er organiseret som foreninger, der i samspil med lokale borgere og andre foreninger skal skabe økonomisk udvikling og attraktive levevilkår i landdistrikter. På landsplan er der etableret 26 LAGer. Foreningen LAG SØM (Svendborg, Nyborg og Faaborg-Midtfyn kommuner) tæller pt. 125 medlemmer. LAG SØMs bestyrelse på 13 medlemmer er folkevalgte og sammensat af en ligelig fordeling mellem 3 socioøkonomiske grupper: lokale borgere, lokale virksomheder, lokale foreninger samt offentlige myndigheder, herunder kommunalt udpegede medlemmer og et medlem fra region Syddanmark. Se hvem her: LAGen er placeret under Erhvervs- og Vækstministeriet, LAG-sekretariat og Netværkscenter ligger i Nykøbing Falster. En lokal aktionsgruppe kan fx give tilskud til at: Starte eller udvikle en lille virksomhed, fx en fødevarevirksomhed der producerer ud fra Styrke lokale råvarer. Skabe aktiviteter for turister, som fx faciliteter og bådture Udvikle kultur- og fritidstilbud, som fx en beachvolleybane eller et kulturhus i landsbyen Lave små naturprojekter, som fx vandre- og naturstier LAG SØM støtter op om initiativer, der forbedrer beskæftigelse og rammevilkår for erhverv og bosætning i landdistrikterne og vi har valgt at fokusere særligt på de potentialer, der er i turisme-, fødevare- og filmsektoren samt i udnyttelse af områdets natur- og kulturværdier, og det er ingen hemmelighed, at vi særligt godt kan lide projekter, der er nytænkende. Projekter der er særlige og unikke. Dem der ikke går i andres fodspor. LAG SØMs vision er, at når vi når ud i den anden ende af programperioden i 2020, så har vi bidraget til vækst indenfor erhverv og turisme, og styrket bosætningen i landdistrikterne i de tre kommuner. LAG SØM har sekretariat lokalt i Nyborg (Aktivitetshuset i Sprotoften). Alle med gode projektideer får hjælp og vejledning af en ansat koordinator til projektudvikling og ansøgningsprocedure, lige som de projekter, der får tilsagn har løbende kontakt og får rådgivning frem til projektafslutning.

Landudvikling Slagelse. - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune

Landudvikling Slagelse. - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune Landudvikling Slagelse - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune Hvem er vi? Landudvikling Slagelse er en Lokal AktionsGruppe (LAG), der som lokal forening skaber udvikling i landdistrikterne

Læs mere

Landudvikling Slagelse. - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune

Landudvikling Slagelse. - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune Landudvikling Slagelse - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune Hvem er vi? Landudvikling Slagelse er en Lokal AktionsGruppe (LAG), der som lokal forening skaber udvikling i landdistrikterne

Læs mere

Metode: - at man gør brug af lokale ressourcer danner en Lokal Aktionsgruppe.

Metode: - at man gør brug af lokale ressourcer danner en Lokal Aktionsgruppe. Referat fra offentligt informationsmøde om lokale aktionsgrupper Onsdag d. 30. maj kl. 19 21.30 Bernstorffminde efterskole, Bernstorffminde 4, 5600 Faaborg Ca. 75 deltagere Landdistriktskoordinator Jens

Læs mere

Farvekoder: Egenfinansiering private midler: Egenfinansiering offentlige nationale midler: Egenfinansiering frivilligt arbejde:

Farvekoder: Egenfinansiering private midler: Egenfinansiering offentlige nationale midler: Egenfinansiering frivilligt arbejde: Farvekoder: Egenfinansiering private midler: Egenfinansiering offentlige nationale midler: Egenfinansiering frivilligt arbejde: Tilskud fra aktionsgruppe nationale midler fra Fødevareministeriet: Tilskud

Læs mere

LAG Tønder. www.lag-toender.dk

LAG Tønder. www.lag-toender.dk LAG Tønder Oplæg om økonomiske muligheder Om økonomiske muligheder i forbindelse med erhvervsudvikling i Nationalpark Vadehavet, specielt Landdistrikts- og Fiskeriudviklingsmidler V/ Karsten H. Jensen,

Læs mere

LAG Djursland din lokale aktionsgruppe. Information om Lokale Aktionsgrupper - LAG

LAG Djursland din lokale aktionsgruppe. Information om Lokale Aktionsgrupper - LAG LAG Djursland din lokale aktionsgruppe Information om Lokale Aktionsgrupper - LAG Landdistriktsprogrammet 2007-2009 Akse 1 Erhverv Jordbrugsog Fødevaresektoren 142 mio. kr. pr. år i 2007 og 2008 156 mio.

Læs mere

Vejledning om støtte fra LAG Vejen. Gode råd i forbindelse med ansøgning om støtte fra LAG Vejen

Vejledning om støtte fra LAG Vejen. Gode råd i forbindelse med ansøgning om støtte fra LAG Vejen Vejledning om støtte fra Gode råd i forbindelse med ansøgning om støtte fra Vi støtter projekter, som Understøtter udviklingen af unikke lokalsamfund med fokus på levevilkår, sundhed og bæredygtighed Herefter

Læs mere

LAG Lokal AktionsGruppe

LAG Lokal AktionsGruppe Haderslev Tønder Aganda Om LAG Haderslev-Tønder Udviklingsstrategi og indsatsområder Hvordan søger man tilskud? PROMIS Prioriteringskriterier Hvordan gennemfører man et LAG-projekt? Spørgsmål God arbejdslyst

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn kontakt@ Referat bestyrelsesmøde nr. 13 Tid Onsdag d. 13.1.2016 kl. 18.15 Sted Til stede Afbud Ej fremmødt Referent et, Aktivitetshuset,, Nyborg Kurt Sorknæs, Kim Kølerfeldt, Inger Mechlenburg, Erik Sønderskov,

Læs mere

LAG er understøtter dansk turisme

LAG er understøtter dansk turisme Udvalget for Landdistrikter og Øer 2015-16 ULØ Alm.del Bilag 107 Offentligt LAG er understøtter dansk turisme Danmark står over for sin første nationale turismestrategi. Turismen skaber arbejdspladser

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen er et projekt med et enormt potentiale Hvorfor? Fordi det modsat næsten alle andre infrastrukturprojekter ikke kun handler om at opgradere en eksisterende

Læs mere

Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune

Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune LAG Nyborg Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune LAG Nyborg - kort fortalt Denne folder informerer om LAG Nyborg og vilkårene for at søge projektstøtte herfra. (LAG står iøvrigt for: Lokal AktionsGruppe).

Læs mere

Småøernes Aktionsgruppe

Småøernes Aktionsgruppe Vejledning om støtte via Småøernes Aktionsgruppe Vi støtter projekter, som viser nye veje og skaber fremskridt på de 27 småøer synliggør muligheder og kvaliteter på småøerne styrker samarbejde og fællesskab

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn Referat bestyrelsesmøde nr. 7 Tid Onsdag d. 4.3.2015 kl. 18.15 Sted Til stede Afbud Ej fremmødt Referent et, Aktivitetshuset,, Nyborg Kurt Sorknæs, Erik Sønderskov, Gitte L. Albjerg, Lise-Lotte Jensen,

Læs mere

LAG Midt-Nordvestsjælland

LAG Midt-Nordvestsjælland LAG Midt-Nordvestsjælland Tilskud til udvikling af liv og erhverv i landdistrikterne Lokale aktionsgrupper (LAG er) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene

Læs mere

Lokal Udviklingsstrategi for. LAG Vejen. Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008. Kongeåen ved Foldingbro. Version 2, 2009 - pixiudgave

Lokal Udviklingsstrategi for. LAG Vejen. Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008. Kongeåen ved Foldingbro. Version 2, 2009 - pixiudgave Lokal Udviklingsstrategi for LAG Vejen Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008 Kongeåen ved Foldingbro Version 2, 2009 - pixiudgave 1 Indhold Formalia; Navn og adresse... 3 Strategi... 4 Overordnede

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn kontakt@ Referat bestyrelsesmøde nr. 14 Tid Torsdag d. 31.3.2016 kl. 18.15 Sted Til stede Afbud Ej fremmødt Referent et, Aktivitetshuset,, Nyborg Kurt Sorknæs, Inger Mechlenburg, Erik Sønderskov, Gitte

Læs mere

Integreret LAG Halsnæs-Gribskov

Integreret LAG Halsnæs-Gribskov Integreret LAG Halsnæs-Gribskov Lokal AktionsGruppe Udviklingen af lokalområder i Halsnæs og Gribskov Samspil med erhvervsliv, iværksættere, lokalsamfund og ildsjæle Fiskeri aktionsgruppe FLAG i Gribskov

Læs mere

Sønder Vium 19. Januar LAG Ringkøbing-Skjern

Sønder Vium 19. Januar LAG Ringkøbing-Skjern Sønder Vium 19. Januar 2012 BESTYRELSENS SAMMENSÆTNING Jørgen S. Madsen Formand Faster-Astrup Anette Gaasdal Næstformand Herborg Poul Nielsen Kasserer Hanning Elsebeth Rasmussen Højmark Ole Bøndergaard

Læs mere

Hvem kan søge LAG midler. Foreninger Enkeltpersoner Virksomheder Organisationer Almennyttige sammenslutninger Offentlige myndigheder

Hvem kan søge LAG midler. Foreninger Enkeltpersoner Virksomheder Organisationer Almennyttige sammenslutninger Offentlige myndigheder LAG Skive-Viborg Hvad er LAG? Lokale aktionsgrupper (LAGer) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene ved blandt andet at tildele tilskudsmidler til relevante

Læs mere

LAG Randers, Skive, Viborg og Djursland; Fælles høringssvar til Udkast til Landdistriktsprogrammet 2014-20

LAG Randers, Skive, Viborg og Djursland; Fælles høringssvar til Udkast til Landdistriktsprogrammet 2014-20 LAG Randers, Skive, Viborg og Djursland; Fælles høringssvar til Udkast til Landdistriktsprogrammet 2014-20 Indledningsvist vil vi sige, at der er mange positive elementer i udkastet til det nye Landdistriktsprogram.

Læs mere

NOTAT. Landdistriktsprogrammet organisering og økonomi for den regionale og lokale indsats for udvikling i landdistrikterne

NOTAT. Landdistriktsprogrammet organisering og økonomi for den regionale og lokale indsats for udvikling i landdistrikterne Regionshuset Viborg Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.regionmidtjylland.dk NOTAT Landdistriktsprogrammet 2007-2013 - organisering

Læs mere

Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen for 2012

Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen for 2012 Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen for 2012 Indhold Indledning... 3 1. Formålet med Landdistriktspuljen... 3 2. Hvad kan der ydes tilskud til under Landdistriktspuljen?...

Læs mere

Dokumentation for rammefortælling

Dokumentation for rammefortælling Dokumentation for rammefortælling Langeland Kommune Langeland Kommune Kommunal strategisk fokus på styrkepositionen Erhvervsmæssige styrkepositioner Maritim IT Turisme Kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune

Læs mere

Høringssvar i relation til det nye danske landdistriktsprogram

Høringssvar i relation til det nye danske landdistriktsprogram Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 143 Offentligt Naturerhvervsstyrelsen Att: Center for Projekttilskud Policy LAG Jammerbugt-Vesthimmerland Ref.: PBF j.

Læs mere

VELKOMMEN TIL 12 TIL MIDDAG

VELKOMMEN TIL 12 TIL MIDDAG LAG Odder-Hedensted VELKOMMEN TIL 12 TIL MIDDAG Middagsinvitationen er en del af Gentænk Landsbyen, der gennemføres i forbindelse med, at Aarhus er udnævnt som europæisk kulturhovedstad i 2017. I Gentænk

Læs mere

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Tilskud via Lokale aktionsgrupper i landdistrikter og fiskeriområder Mørke 28. august 2012 Program Introduktion til LAG (eventuelt!) Introduktion til kommende

Læs mere

Bestræbelserne skal give flere arbejdspladser, som er funderet i løsninger, der kan skabe et bæredygtigt samfund; økonomisk, miljømæssigt

Bestræbelserne skal give flere arbejdspladser, som er funderet i løsninger, der kan skabe et bæredygtigt samfund; økonomisk, miljømæssigt LAG Odder-Hedensted Søg støtte til dine projekter vedrørende jobog vækstskabende erhvervsudvikling, samt forbedring af rammevilkårene i landdistrikterne hos LAG Odder-Hedensted! LAG Odder-Hedensted er

Læs mere

Lokale aktionsgrupper en metode til lokal udvikling

Lokale aktionsgrupper en metode til lokal udvikling Lokale aktionsgrupper en metode til lokal udvikling Kan borgere der på frivillig basis engagerer sig i sit lokalområde skabe udvikling? Ja, lyder svaret fra EU, og det skal ske gennem såkaldte lokale aktionsgrupper.

Læs mere

Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020. februar 2015

Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020. februar 2015 Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020 februar 2015 1 Indhold Kort resumé af strategien... 2 Formalia... 2 Strategiens vision og handlingsplan, mål,

Læs mere

Netværks INFO. Netværkscenteret flytter. Indhold. NetværksINFO 37 / 2014

Netværks INFO. Netværkscenteret flytter. Indhold. NetværksINFO 37 / 2014 16. september 2014 Netværkscenteret +45 41 71 78 30 NetværksINFO 37 / 2014 Netværks INFO Netværkscenteret flytter Ministeren for by, bolig og landdistrikter har besluttet at samle administrationen af de

Læs mere

Landdisktrikternes aktionsgrupper

Landdisktrikternes aktionsgrupper Landdisktrikternes aktionsgrupper Hvad er LAG. Lokalt politisk og borgerligt forankret forening understøttet af EU midler, som vil drive udviklingen af landdistrikterne/fiskeriområder i bredt samspil med

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn kontakt@ Referat bestyrelsesmøde nr. 18 Tid Onrsdag d. 11.1.2017 kl. 18.15 Sted et, Aktivitetshuset,, Nyborg Til stede Kurt Sorknæs, Erik Sønderskov, Gitte L. Albjerg, Inge Skelgaard, Solveig Hansen, Gunnar

Læs mere

Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune

Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne Lokal Aktionsgruppe - LAG Lokalt

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 17. november 2014

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 17. november 2014 Referat mandag den 17. november 2014 Kl. 18:30 i Mødelokalet Akvariet, Hvalsø Rådhus Afbud: Birger Prahl (F) Ole Blickfeldt (O) Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Godkendelse

Læs mere

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER 1 of 7 F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER F.1. UDVIKLINGSSTRATEGIENS VISION LAG Djurslands vision er at videreudvikle og synliggøre Djursland som et områdefyldt

Læs mere

LAG erne. Samarbejde med LAG erne. Hvem og hvordan? Samarbejde med kommunerne Samarbejde ifm. Grøn Vækst

LAG erne. Samarbejde med LAG erne. Hvem og hvordan? Samarbejde med kommunerne Samarbejde ifm. Grøn Vækst LAG erne Hvem og hvordan? Samarbejde med kommunerne Samarbejde ifm. Grøn Vækst Mette Risager, Koordinator for LAG Randers Kirsten Birke Lund, Landdistriktskonsulent DIAPLAN, Koldkærgård, 11. 12. juni 2012

Læs mere

Udviklingsstrategi. for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden November 2017

Udviklingsstrategi. for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden November 2017 Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020 November 2017 Indhold Kort resumé af strategien... 2 Formalia... 2 Strategiens vision og handlingsplan, mål,

Læs mere

LAG Budget Ansøgers egenfinansiering*

LAG Budget Ansøgers egenfinansiering* Vision 1: Jobskabelse og et rummeligt arbejdsmarked LAG har afsat 3,36 mio. kr. til Vision 1 i alt, hvilket modsvares af ansøgers egenfinansiering. De e er således på 6,72 mio. kr. i alt. Fordelingen af

Læs mere

FilmFyn - et samlet Fyn bag en konkurrencedygtig regional filmfond fra 2012 og frem.

FilmFyn - et samlet Fyn bag en konkurrencedygtig regional filmfond fra 2012 og frem. 22. august 2011 Notat og budget: FilmFyn - et samlet Fyn bag en konkurrencedygtig regional filmfond fra 2012 og frem. FilmFyn ideen bag FilmFyn er et erhvervsprojekt med formålet at skabe udvikling og

Læs mere

Liv i baghaven. LAG - Midt-Nordvestsjælland skaber

Liv i baghaven. LAG - Midt-Nordvestsjælland skaber LAG - Midt-Nordvestsjælland skaber Liv i baghaven Vi yder støtte til vækst, arbejdspladser og attraktive levevilkår i Lejre, Holbæk, Sorø, Kalundborg og Odsherred kommuner INDHOLD Hvem er vi? Hvad vil

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn kontakt@ Referat bestyrelsesmøde nr. 17 Tid Torsdag d. 24.11.2016 kl. 16.00 Sted Tanghavevej 43, 5883 Oure Til stede Kurt Sorknæs, Erik Sønderskov, Gitte L. Albjerg, Inge Skelgaard, Lise-Lotte Jensen,

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn LAG SØM Sekretariat Sprotoften 1 5800 Nyborg Tlf.: 62383933 kontakt@lag-soem.dk lag-soem.dk Ref.: dts Dato: 22-01-2019 Referat bestyrelsesmøde

Læs mere

Samarbejde mellem områdefornyelsen og landdistriktsprogrammet v/lykke Skjoldan, Fødevareministeriets Netværkscenter. Glamsbjerg den 12.

Samarbejde mellem områdefornyelsen og landdistriktsprogrammet v/lykke Skjoldan, Fødevareministeriets Netværkscenter. Glamsbjerg den 12. Samarbejde mellem områdefornyelsen og landdistriktsprogrammet v/lykke Skjoldan, Fødevareministeriets Netværkscenter Glamsbjerg den 12. marts 2009 1 Disposition Velfærdsministeriets pulje til områdefornyelse

Læs mere

Udvikling i landdistrikterne - Lokal udviklingsstrategi og muligheder for støtte

Udvikling i landdistrikterne - Lokal udviklingsstrategi og muligheder for støtte Udvikling i landdistrikterne - Lokal udviklingsstrategi og muligheder for støtte Fødevareministeriets Netværkscenter Hvad er en udviklingsstrategi? En overordnet beskrivelse af de aktiviteter, aktionsgruppen

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn LAG SØM Pressemeddelelse Penge til turisme Sekretariat Sprotoften 1 5800 Nyborg Tlf.: 62383933 kontakt@lag-soem.dk lag-soem.dk Ref.: dts Dato:

Læs mere

Lokal udviklingsstrategi for. LAG Billund. under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008.

Lokal udviklingsstrategi for. LAG Billund. under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008. Lokal udviklingsstrategi for LAG Billund under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008 Pixiudgave Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Formalia... 3 Strategi...

Læs mere

EU s Landdistriktsprogram 2014-2020 og Landdistriktspuljen

EU s Landdistriktsprogram 2014-2020 og Landdistriktspuljen Præsentation til Fondsmesse 2014 den 30. oktober 2014 EU s Landdistriktsprogram 2014-2020 og Landdistriktspuljen v/ Gert Kristoffersen 1 Lokaldrevet udvikling via lokale aktionsgrupper er en tilskudsordning

Læs mere

LAG Struer beretning 2011

LAG Struer beretning 2011 LAG Struer beretning 2011 a. Overordnet redegørelse for aktionsgruppens og bestyrelsens virke i det foregående år med hensyn til udviklingsstrategien, inddragelse af det lokale liv/offentlige myndigheder

Læs mere

Tilsagn om tilskud for 2014 til oprettelse af den lokale aktionsgruppe og udvikling af den lokale udviklingsstrategi

Tilsagn om tilskud for 2014 til oprettelse af den lokale aktionsgruppe og udvikling af den lokale udviklingsstrategi LAG Bornholm Jørgen Hammer, LAG Formand jh@nyker.dk C.C. hjj@lag-bornholm.dk erhverv@naturerhverv.dk Dato: 4. december 2014 Kontor: Landdistriktskontor Netværkscenteret Sagsnr.: 2014-2918 Sagsbeh.: SYKJ

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn Referat bestyrelsesmøde nr. 12 Tid Torsdag d. 26.11.2015 kl. 16.00 Sted Til stede Afbud Ej fremmødt Referent Skaarupøre Vingaard, Skårupørevej 28, 5881 Skårup Kurt Sorknæs, Kim Kølerfeldt, Inger Mechlenburg,

Læs mere

Bilag. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 AH005130

Bilag. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 AH005130 Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 Bilag 69 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. a. Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn LAG SØM Sekretariat Sprotoften 1 5800 Nyborg Tlf.: 62383933 kontakt@lag-soem.dk lag-soem.dk Ref.: dts Dato: 21-06-2018 Referat bestyrelsesmøde

Læs mere

VEJLEDNING OM STØTTE TIL PROJEKTER PÅ DE SMÅ ØER FRA MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTERS LANDDISTRIKTSPULJE 2. ANSØGNINGSRUNDE, 2013

VEJLEDNING OM STØTTE TIL PROJEKTER PÅ DE SMÅ ØER FRA MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTERS LANDDISTRIKTSPULJE 2. ANSØGNINGSRUNDE, 2013 VEJLEDNING OM STØTTE TIL PROJEKTER PÅ DE SMÅ ØER FRA MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTERS LANDDISTRIKTSPULJE 2. ANSØGNINGSRUNDE, 2013 Side 1 af 7 Indhold 1 - Østøtteloven... 3 2 - Projekter der

Læs mere

Lokalstyretudvikling. Landdistriktsprogrammet 2014-2020

Lokalstyretudvikling. Landdistriktsprogrammet 2014-2020 Lokalstyretudvikling Landdistriktsprogrammet 2014-2020 Rita Munk, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter 1 Emneoversigt Prioriteter for lokalstyret udvikling Budget til LAG-indsatsen og fordeling

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

TAK for donationen Hr. Fond. Fondsansøgninger. Nyborg Idræts Samvirke 17. april 2013. torben@stenstrupogko.dk Tlf. 30 34 46 20

TAK for donationen Hr. Fond. Fondsansøgninger. Nyborg Idræts Samvirke 17. april 2013. torben@stenstrupogko.dk Tlf. 30 34 46 20 Fondsansøgninger Nyborg Idræts Samvirke 17. april 2013 torben@stenstrupogko.dk Tlf. 30 34 46 20 Værktøj til Ildsjæle www.foreningsforlaget.dk Bogens præmisser: Ingen liste over fonde Ingen analyser af

Læs mere

Smag og Oplev Middelfart 19. marts 2012

Smag og Oplev Middelfart 19. marts 2012 Smag og Oplev Middelfart 19. marts 2012 LAG Middelfart og projektet Hvem er LAG Middelfart? Forening under Landdistriktsprogrammet 2007-2013 Landdistriktsprogrammets overordnede formål er at skabe attraktive

Læs mere

Projektstøtte i Kerteminde kommune

Projektstøtte i Kerteminde kommune Kerteminde LAG Projektstøtte i Kerteminde kommune Information om Kerteminde LAG Formålet med denne folder er kort at redegøre for Kerteminde LAG og vilkårene for at søge projektstøtte. LAG står for Lokal

Læs mere

Bilag 1 Vision og forslag til indsatsområder

Bilag 1 Vision og forslag til indsatsområder Bilag 1 Vision og forslag til indsatsområder Udarbejdet af: Anne Maren Ingeman Madsen Dato: 22-12-2010 Sagsnummer.: 01.02.03-P15-3-10 Version nr.: 1 Titlen Kommunalbestyrelsen tilkendegav på temamødet,

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020

Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020 Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020 Visionen for LAG Randers-Favrskov er at støtte og udvikle tiltag, der forbedrer mulighederne for erhvervsliv og attraktive levevilkår i området. Vi vil

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

LAG Faaborg-Midtfyn. Projektstøtte i Faaborg-Midtfyn Kommune. Med midler fra Landdistriktprogrammet 2007 2013. LAG Faaborg-Midtfyn - 12 -

LAG Faaborg-Midtfyn. Projektstøtte i Faaborg-Midtfyn Kommune. Med midler fra Landdistriktprogrammet 2007 2013. LAG Faaborg-Midtfyn - 12 - LAG Faaborg-Midtfyn Projektstøtte i Faaborg-Midtfyn Kommune Med midler fra Landdistriktprogrammet 2007 2013 Vi støtter projekter, som Skaber attraktive levevilkår i landdistrikterne Skaber nye arbejdspladser

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten.

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten. Det talte ord gælder [Åbningstale: Visioner for vandkanten] Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til KU og VisitDenmark for, at vi i samarbejde har fået stablet denne konference på benene. Det er en

Læs mere

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program. Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program. Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Programskitse Syddansk Grøn Vækst program Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Særlig pulje til kommuner og regioner Fødevareministeriet har afsat en særlig

Læs mere

Lokaldrevet udvikling i de danske landdistrikter 2014-2020

Lokaldrevet udvikling i de danske landdistrikter 2014-2020 INFORMATIONSMØDE Lokaldrevet udvikling i de danske landdistrikter 2014-2020 - for jer der vil bidrage til udvikling af lokalsamfundet Afdelingschef Christian Lützen Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

Læs mere

Landsbyerhvervsklynger

Landsbyerhvervsklynger Landsbyerhvervsklynger Udvikling, samarbejde og vækst Erhvervsudvikling og fastholdelse af virksomheder i Holstebro Kommunes landdistrikter Projektets vision At udvikle og fastholde virksomheder og arbejdspladser

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn LAG SØM Sekretariat Sprotoften 1 5800 Nyborg Tlf.: 62383933 kontakt@lag-soem.dk lag-soem.dk Ref.: dts Dato: 28-09-2018 Referat bestyrelsesmøde

Læs mere

Vestjyske Fødevarer og Oplevelser Fase 2

Vestjyske Fødevarer og Oplevelser Fase 2 Vestjyske Fødevarer og Oplevelser Fase 2 Oplysninger om ansøger Vestjyske Fødevarer og Oplevelser er et projekt under Region Midtjyllands indsats vedrørende profilering af små fødevareproducenter og netværk

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

VESTKYSTEN VISER VEJEN

VESTKYSTEN VISER VEJEN VESTKYSTEN VISER VEJEN INVITATION TIL PRÆKVALIFIKATION AF RÅDGIVERNE TIL UDARBEJDELSE AF: STRATEGISK-FYSISKE UDVIKLINGSPLANER Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Introduktion

Læs mere

Ansøgning om støtte til det fælleskommunale projekt Blå Støttepunkter i Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg kommuner 2016 og 2017

Ansøgning om støtte til det fælleskommunale projekt Blå Støttepunkter i Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg kommuner 2016 og 2017 Miljø- og Energiudvalget Middelfart Kommune Dato 26.5.2015 Ansøgning om støtte til det fælleskommunale projekt Blå Støttepunkter i Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg kommuner 2016 og 2017

Læs mere

Bosætning som nøgle til ny erhvervsudvikling i udkantsområder

Bosætning som nøgle til ny erhvervsudvikling i udkantsområder Bosætning som nøgle til ny erhvervsudvikling i udkantsområder Indlæg på Åben Land konferencen 2010 Ved Anne Mette Wandsøe Turist og erhvervsdirektør samt LAG koordinator for LAG Langeland Baggrund Tilflytter

Læs mere

Landdistriktspolitik for Lemvig Kommune

Landdistriktspolitik for Lemvig Kommune Landdistriktspolitik 2007-2013 for Lemvig Kommune Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Side 1 af 8 1. Indledning 2. Tidshorisont Det er af stor værdi for Lemvig Kommune, at man i kommunen har landdistrikter

Læs mere

Roskilde Kommune. Fishing Zealand er startet som et samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund,

Roskilde Kommune. Fishing Zealand er startet som et samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund, Roskilde Kommune Valdemarsgade 43 Postboks 200 4760 Vordingborg Tlf. 55 36 36 36 www.vordingborg.dk Sagsnr.: 11/11437 Dokumentnr.: 37607/13 Sagsbehandler: Paul Debois Dir. 55 36 24 12 E-mail: pde@vordingborg.dk

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kulturby2017

Faaborg-Midtfyn Kulturby2017 Til borgmester og kommunaldirektør. Faaborg-Midtfyn Kulturby2017 Syddanske kommuner er en del af den Europæiske Kulturhovedstad 2017 Faaborg-Midtfyn Kommune kan blive partner i et blomstrende kulturliv,

Læs mere

Indkaldelse til ordinær generalforsamling i Udvikling Stevns 2016

Indkaldelse til ordinær generalforsamling i Udvikling Stevns 2016 Indkaldelse til ordinær generalforsamling i Udvikling Stevns 2016 Mandag den 11. april 2016 kl. 18-20 i Tinghuset, Algade 8, 4660 Store Heddinge Alle medlemmer er velkomne og er du interesseret kan du

Læs mere

Landdistrikternes Fællesråd. Den 22. marts Landdistrikternes udvikling i en krisetid! v/ formand Steffen Husted Damsgaard

Landdistrikternes Fællesråd. Den 22. marts Landdistrikternes udvikling i en krisetid! v/ formand Steffen Husted Damsgaard Årsmøde 2010 Den 22. marts 2010 Årsberetning udvikling i en krisetid! v/ formand Steffen Husted Damsgaard 1. Visioner og mål 2. Emner i årets løb, overordnet og på lokalsamfundsniveau 3. Overordnede betragtninger

Læs mere

Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter. fra Indenrigs- og Socialministeriets Landdistriktspulje for 2010

Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter. fra Indenrigs- og Socialministeriets Landdistriktspulje for 2010 Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Indenrigs- og Socialministeriets Landdistriktspulje for 2010 Indhold 1. Formålet med Indenrigs- og Socialministeriets Landdistriktspulje...3

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen -1- AlsFynBroen i tal Afstand: 11 km kyst-til-kyst Trafik: Op til 17.100 biler i døgnet ved broafgift på 60 kr. Sparet rejsetid: 30 minutter mellem Odense og Hamburg

Læs mere

SKABELON TIL SLUTRAPPORT for projekter under ordningen om etablering af nye arbejdspladser og attraktive levevilkår landdistrikterne

SKABELON TIL SLUTRAPPORT for projekter under ordningen om etablering af nye arbejdspladser og attraktive levevilkår landdistrikterne SKABELON TIL SLUTRAPPORT for projekter under ordningen om etablering af nye arbejdspladser og attraktive levevilkår landdistrikterne Udgave august 2012 Slutrapporten skal indeholde en beskrivelse af projektet

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Landsbyen udvikling eller afvikling. Eksempel Lolland Kommune

Landsbyen udvikling eller afvikling. Eksempel Lolland Kommune Landsbyen udvikling eller afvikling Eksempel Lolland Kommune Byplanmødet i Sønderborg 2007 Lolland kort fortalt Yderområde og mange indbyggere i landdistrikter 48.500 indbyggere Ca. 900 km2 ½ af befolkningen

Læs mere

Radikal Politik i Skive Kommune

Radikal Politik i Skive Kommune Radikal Politik i Skive Kommune En gevinst for landskaberne i Salling, for fjordmiljøet ved vore kyster, for forebyggelse og sundhed for den enkelte, for et aktivt kultur og fritidsliv og for uddannelsesniveauet

Læs mere

Befolkning 2015 i Nyborg Kommune

Befolkning 2015 i Nyborg Kommune Befolkning 2015 i Nyborg Kommune Økonomiafdelingen, 19. februar 2016 INDHOLD 1. Befolkningen i de fynske kommuner... 3 2. Befolkningen i Nyborg Kommune... 4 3. Årsagen til stigningen i Nyborg Kommune...

Læs mere

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Tilskud via Lokale aktionsgrupper i landdistrikter og fiskeriområder - Status og forventninger Rønne, Bornholm 19. november 2012 Oversigt Introduktion til

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn Referat bestyrelsesmøde nr. 11 Tid Torsdag d. 10.9.2015 kl. 18.15 Sted Til stede Afbud Ej fremmødt Referent et, Aktivitetshuset,, Nyborg Kurt Sorknæs, Kim Kølerfeldt, Inger Mechlenburg, Erik Sønderskov,

Læs mere

Opskriften på en multidestination

Opskriften på en multidestination Opskriften på en multidestination? Oversigt: Hvem er Naturturisme I/S? Hvad er REACT? Vision og mål? Udfordringer og potentialer? Status: Turismeudvikling på to fronter Læring og next step Opskriften på

Læs mere

Dansk landdistriktspolitik i nyere tid

Dansk landdistriktspolitik i nyere tid Udvalget for Landdistrikter og Øer 2016-17 ULØ Alm.del Bilag 82 Offentligt Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Dansk landdistriktspolitik i nyere tid Hanne Tanvig, seniorrådgiver, PhD Sektion

Læs mere

Opsamling på gruppearbejde vedr. Landsbyudvalgets 17 anbefalinger og de lokale udviklingsstrategier, 9. juni 2018

Opsamling på gruppearbejde vedr. Landsbyudvalgets 17 anbefalinger og de lokale udviklingsstrategier, 9. juni 2018 Opsamling på gruppearbejde vedr. Landsbyudvalgets 17 anbefalinger og de lokale udviklingsstrategier, 9. juni 2018 Spørgsmålene til grupperne var: 1. Hvordan kan I arbejde med anbefalingen i jeres lokale

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn Referat bestyrelsesmøde nr. 15 Tid Torsdag d. 10.6.2016 kl. 21.00 - med kompetenceudviklingsmøde forud fra kl. 17. Sted Til stede Afbud Ej fremmødt Referent Thaisen Hus, Assensvej 183, 5750 Ringe Kurt

Læs mere

Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune

Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune 72 byer og landsbyer at tage vare på Faaborg-Midtfyn Kommune er Fyns største rent geografisk. 51.735 indbyggere ca. 75 % af dem bor i kommunens mindre byer og landsbyer

Læs mere

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn

LAG SØM Den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn Referat bestyrelsesmøde nr. 20 Tid Onsdag d. 7.6.2017 kl. 16.00 Sted Galleri DGV, Christiansmindevej 78, 5700 Svendborg Til stede Kurt Sorknæs, Erik Sønderskov, Gitte L. Albjerg, Inge Skelgaard, Lise-Lotte

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Evaluering af LAG/LEADER Programperiode

Evaluering af LAG/LEADER Programperiode Evaluering af LAG/LEADER 2019 Programperiode 2014-2020 Indhold Baggrund for evalueringen Resultater af evalueringen LAG en og koordinatorens rolle som lokaludviklings-aktør Dødvægt Konklusioner Katalytisk

Læs mere

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program BILAG 7A Programskitse Syddansk Grøn Vækst program Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Særlig pulje til kommuner og regioner Fødevareministeriet har afsat

Læs mere

Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen. Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022

Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen. Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022 Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022 UDKAST 21. marts 2012 1 1. Introduktion til Kataloget Visions- og idékataloget

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere