Tilkendegivelse af 23. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV : FOA (advokat Peter Nisbeth) mod. KL for Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilkendegivelse af 23. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV : FOA (advokat Peter Nisbeth) mod. KL for Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding)"

Transkript

1 Tilkendegivelse af 23. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV : FOA (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding)

2 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen angår, hvornår der foreligger inddragelse af fridøgn, som udløser betaling efter 9, stk. 1 og 2, i den mellem KL og FOA indgåede 2013 Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområder, kostproduktion m.v. 2. Sagens behandling ved faglig voldgift Sagen er den 23. maj 2017 forhandlet for en faglig voldgiftsret med undertegnede fhv. højesteretspræsident Børge Dahl som formand og opmand og følgende sidedommere: faglig konsulent Lis Bjørnestad og konsulent Knud Røddik, begge FOA, chefkonsulent Gert Højby og specialkonsulent Lars Ørskov, begge KL. Der blev under sagen afgivet forklaring af: Tina Knak, tillidsrepræsentant, Socialpsykiatrisk Center Amager. Carl-Christian Kaspersen, chefkonsulent, Danske Bioanalytikere, der om sig selv har forklaret, at han siden 1984 har været ansat i Danske Bioanalytikere (der tidligere hed Landssammenslutningen af Hospitalslaboranter), et område med ca ansatte, og i alle årene har arbejdet med arbejdstid og deltaget i de fælles forhandlinger herom som en del af Sundhedskartellet. Jesper Holbæk, centerchef, Københavns Kommune. Claus Burchardt Petersen, koordinator, Københavns Kommune. Mik Dalsgaard Andreassen, souschef og teamleder, KL, der om sig selv har forklaret, at han var ansat i Amtsrådsforeningen, siden 2004 i KL, fra 2006 som teamleder på ældreområdet, siden 2008 yderligere som souschef i Arbejdsgiverpolitisk Center. Da der efter procedure og votering ikke blandt de partsudpegede medlemmer af voldgiftsretten var flertal for en afgørelse, skulle denne træffes af opmanden, som med en nærmere begrundelse

3 3 tilkendegav, hvorledes arbejdstidsaftalen skal forstås, og uoverensstemmelsen løses. Parterne er enige om at afslutte voldgiftssagen med denne tilkendegivelse, jf. arbejdsretslovens 28, stk Overenskomstgrundlaget Det hedder i arbejdstidsaftalen bl.a.: Kapitel 1. Afgrænsning 1. Hvem er omfattet af aftalen Denne arbejdstidsaftale gælder for personer, der er omfattet af overenskomster og aftaler, hvori der er henvist til aftalen. Kapitel 2. Arbejdsplanlægning 2. Tjenestetyper Arbejdstiden kan tjenesteplanlægges som Normaltjeneste, der er en tjeneste med effektivt arbejde, eller Rådighedstjeneste fra bolig, der er en tjeneste, hvor den ansatte kan opkaldes og/eller tilkaldes til effektivt arbejde, 3. Mødeplan Stk. 1 Arbejdstid planlægges for en periode på grundlag af et timetal svarende til gennemsnitlig 37 timer pr. uge for fuldtidsansatte. Stk. 2 Planlagt tjeneste og frihed fastlægges i mødeplaner af mindst 4 ugers varighed. Mødeplanen angiver møde- og sluttidspunkt for den ansattes arbejde. Mødeplanen skal endvidere indeholde oplysning om placeringen af: Fridøgn, dette gælder ikke afløsningspersonale Feriedage Søgnehelligdagsfrihed, jf. 4, stk. 4 samt Løbende afspadsering

4 4 Stk. 3 Mødeplanen drøftes med de ansatte, inden den udleveres senest 4 uger før ikrafttræden. Dette gælder ikke afløsningspersonale. 4. Arbejdets placering Stk. 1 Arbejdstid og frihed, jf. 3 stk. 2, kan tilrettelægges på alle dage. Stk. 2 Længden af en normaltjeneste aftales lokalt. Kan der ikke opnås enighed lokalt, kan den daglige arbejdstid udgøre mellem 5 og 10 timer. Stk. 3 Der gives 2 sammenhængende fridøgn pr. uge, fridøgnsperioden skal udgøre mellem timer. Fridøgnsperioden kan opdeles i to korte fridøgnsperioder, der hver skal have en længde på minimum 35 timer, eller 32 timer, hvis hviletiden lokalt er aftalt nedsat til 8 timer. Der kan gives yderligere fridøgn ved at forlænge perioden med minimum 24 timer pr. fridøgn. Stk. 4 Søgnehelligdagsfrihed skal have en varighed på mindst 35 timer, eller 32 timer, hvis hviletiden lokalt er aftalt nedsat til 8 timer. 5. Særlige fridage Kapitel 3. Ændring af mødeplan 6. Ændring af mødeplan Ændringer i den planlagte tjenestes placering kan kun ske efter drøftelse med den ansatte og kun i ganske særlige tilfælde.

5 5 Orientering om ændringer i den planlagte tjeneste skal foregå i arbejdstiden. 7. Omlagt tjeneste Stk. 1 Hvis ændringer i den planlagte normaltjenestes placering foretages med et kortere varsel end 4 døgn, betales der et tillæg pr. omlagt time beregnet pr. påbegyndt halve time på 30,68 kr. (31/ niveau). Stk. 2 Hvis ændringer i en planlagt rådighedstjenestes placering foretages med et kortere varsel end 4 døgn, betales der et tillæg pr. omlagt rådighedstime beregnet pr. påbegyndt halve time på 15,34 kr. (31/ niveau). Bemærkning: Ved omlagte timer forstås timer, hvor den ansatte ifølge mødeplanen ikke skulle være i tjeneste, men som efter ændringen bliver normaltjeneste/rådighedstjeneste. Overarbejde er ikke omlagt tjeneste. En tjeneste kan omlægges inden for en 24 timers periode forud for den oprindelige planlagte vagts sluttidspunkt eller efter dens planlagte starttidspunkt. 8. Afspadsering 9. Inddragelse af fridøgn Stk. 1 Inddrages en fridøgnsperiode med et kortere varsel end 4 uger, honoreres tjenesten efter reglerne om overarbejde, jf. 11, stk. 5, dog mindst for 6 timer. For flere tilkald til tjeneste inden for 6 timer, honoreres for 6 timer. Hvis andet opkald sker mere end 6 timer efter første opkald men i samme fridøgn, honoreres for 3 timer. Det mistede fridøgn, erstattes af en anden frihedsperiode inden udgangen af den 3. måned, der følger efter den måned, hvori tjenesten er præsteret. I modsat fald forfalder ydelsen til betaling. Bemærkning: Efter bemærkningerne til 5 i Aftale om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden skal der gives de ansatte mulighed for tilsvarende kompenserende fridøgn, hvis man fraviger bestemmelserne om fridøgn.

6 6 Hvis en tjeneste medfører indskrænkning af en kort fridøgnsperiode til mindre end 35 timer (evt. 32 timer hvis hviletiden lokalt er aftalt nedsat til 8 timer), skal der gives kompenserende fridøgn. Kompenserende fridøgn gives snarest muligt, enten ved afspadsering eller ved placering i arbejdsfriperiode eller en kombination heraf. Den kompenserende frihedsperiode skal som minimum udgøre 35 (32) timer, men skal ikke nødvendigvis have nøjagtig samme længde som det fridøgn, den erstatter. Stk. 2 For fridøgnsperioder, der inddrages med et kortere varsel end 14 døgn, betales endvidere et tillæg pr. gang på 450,00 kr. (31/ niveau). Dette gælder dog ikke for afløsningspersonale. Stk. 3 Bestemmelserne i stk. 1 2 gælder ikke, hvor der er tale om overarbejde i forlængelse af den planlagte tjeneste, forudsat at den korte eller lange fridøgnsperiodes minimumslængde overholdes. 10. Inddragelse af søgnehelligdagsfrihed Stk. 1 Inddrages planlagt søgnehelligdagsfrihed med et kortere varsel end 4 uger honoreres tjenesten efter bestemmelserne for overarbejde, jf. 11, stk. 5, dog mindst for 6 timer. Stk. 2 Bemærkning: Søgnehelligdagsfrihed er frihed på søgnehelligdage eller erstatning herfor, jf. 3, stk. 5 og 4, stk. 4. Dette gælder dog ikke, hvor der er tale om overarbejde i forlængelse af planlagt tjeneste, forudsat at længden af søgnehelligdagsfriheden er mindst 35 timer, eller 32 timer, hvis hviletiden lokalt er aftalt nedsat til 8 timer. I KL s kommentarer af 14. juli 2003 til arbejdstidsaftalen hedder det bl.a.:

7 7 Ad 4, stk. 3. Arbejdets placering fridøgn Reglerne om fridøgn er uændrede i forhold til tidligere. Der gives fortsat 2 ugentlige fridøgn. Disse fridøgn gives så vidt muligt samlet. Udgangspunktet for denne og tidligere arbejdstidsaftaler på ældreområdet er, at personalet på dette område skal have vilkår som svarer til vilkårene for fx administrativt personale på et rådhus. Rådhuspersonale har normalt fri fra fredag eftermiddag til mandag morgen. Dette var oprindelig fra fredag kl til mandag kl Fridøgnsperiode var således 64 timer, derfor 64 timers grænsen. 55 timers grænsen kom oprindelig ind, fordi det skulle være muligt at ændre tjenesten fra fx aftenvagt til dagvagt henover en fridøgnsperiode. Såfremt fridøgnene gives enkeltvis skal hver af disse have en længde af 35 timer. Ad 9. Ændringer inddragelse af fridøgn Reglerne i 9 om ændring af fridøgn er uændrede i forhold til tidligere. Hvis fridøgn inddrages med kortere varsel end 4 uger, så honoreres tjenesten efter reglerne om overarbejde, dog mindst for 6 timer. Hvis fridøgn herudover inddrages med kortere varsel end 14 døgn så strafporto på 289,65 kr. (31/ niveau). Hvis et fridøgn i en frihedsperiode på timer inddrages, er det afgørende om man kan tælle 35 timer enten forud for eller efter inddragelsen. Hvis der kan tælles minimum 35 timer, så er der kun inddraget et fridøgn. Hvis der ikke kan tælles 35 timer på hverken den ene eller den anden side af den pålagte tjeneste, så skal der betales for inddragelse af to fridøgn. Dvs. 2 x minimum 6 timers overarbejde + evt. 2 x strafporto. Der står i bestemmelsen, at det mistede fridøgn erstattes af en anden frihedsperiode inden 3 måneder og ellers forfalder ydelsen til betaling. Dette kan kun lade sig gøre f.s.v.a. det overenskomstmæssige fridøgn. Det ene af de ugentlige fridøgn er det lovmæssige fridøgn, dette skal kompenseres snarest muligt og kan ikke vente 3 måneder eller blot betales med penge. Bestemmelsen er ikke helt klar, hvilket skyldes, at parterne ikke ønsker at gøre lovstof til aftalestof. Bestemmelsen gælder for både deltids- og fuldtidsansatte, når der i bestemmelsen henvises til 11, stk. 5 er det fordi, der i den bestemmelse er en beskrivelse af, hvordan overarbejde opgøres og honoreres. I FOA s kommenteret arbejdstidsaftale inden for KL s område OK 2008 hedder det bl.a.: Der kan være tale om, at man tilkaldes til at arbejde i en kort eller lang fridøgnsperiode.

8 8 Eksempel: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 8 16 Fridøgn Hvis den ansatte, mandag klokken 17 ringes op fra arbejdspladsen fordi man ønsker, at den ansatte skal møde kl. 7 om onsdagen, er der tale om et inddraget fridøgn uanset om den ansatte er deltids- eller fuldtidsansat. Arbejdsgiver kan ikke i denne situation bruge reglerne om omlagt tjeneste, fx ved at omlægge tjenesten til en 7 15 tjeneste, da dette i givet fald skulle være varslet i arbejdstiden. Hvis der sker opkald til tjeneste i en lang fridøgnsperiode af mellem 55 og 64 timers varighed, og der ikke på nogen sider af opkaldet resterer en frihedsperiode af mindst 35 (32) timers længde, honoreres for 2 mistede fridøgn. Hvis fridøgnsperioden derimod indskrænkes fra fx 45 til 35 timer, er der ikke tale om en mistet fridøgnsperiode, da perioden stadig opfylder minimumskravet på 35 (32) timer til en kort fridøgnsperiode. Dette er gentaget i den tilsvarende kommentar til OK I senere kommentarer er sidste afsnit udeladt. FOA har henvist til, at KL-FOA-arbejdstidsaftalens bestemmelser om fridøgn i det hele svarer til bestemmelserne om fridøgn i de arbejdstidsaftaler, som FOA tilbage i 1990 erne indgik fælles med Amtsrådsforeningen, KL, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune. Det hedder således i 1997-arbejdstidsaftalen indgået mellem KL, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og FOA bl.a.: 18 Fridøgnenes placering Den ansatte skal være bekendt med fridøgnenes placering mindst 4 uger forud. Dette gælder dog ikke for afløsningspersonale. 19. Ugentlige fridøgnsperioder Stk. 1 Der gives en ugentlig lang fridøgnsperiode af 55 til 64 timers varighed.

9 9 En lang fridøgnsperiode kan opdeles i 2 korte fridøgnsperioder på mindst 35 timer, dog 32 timer, hvis hviletiden lokalt er aftalt nedsat til 8 timer. Stk. 3 Sker der inddragelse af en fridøgnsperiode med et kortere varsel end 4 uger, afvikles tjenesten efter bestemmelserne for overarbejde, dog mindst for 6 timers tjeneste. Stk. 4 For fridøgnsperioder, som inddrages med et kortere varsel end 14 døgn, betales endvidere et tillæg på 270,44 kr. pr. gang. Dette gælder dog ikke for afløsningspersonale. Stk. 5 Bestemmelserne i stk. 3 og 4 gælder ikke, hvor der er tale om overarbejde i forlængelse af normaltjeneste eller rådighedstjeneste dog forudsat, at den korte eller lange fridøgnsperiodes minimumslængde overholdes. FOA har endvidere henvist til de tilsvarende bestemmelser i 1993-overenskomsten mellem Landssammenslutningen af Hospitalslaboranter (nu Danske Bioanalytikere), Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Finansministeriet og til, at Amtsrådsforeningen i brev af 3. december 1997 til Odense Universitetshospital med kopi til Landssammenslutningen af Hospitalslaboranter herom udtalte: Fortolkning af overenskomstens bestemmelser om fridøgn Odense Universitetshospital har ved brevveksling af 10. og 18. februar 1997 med fællestillidsrepræsentant fra Landssammenslutningen af Hospitalslaboranter (LaH) givet udtryk for, at hvis en planlagt lang fridøgnsperiode på 64 timer ændres til 56 timer, da skal den afviklede tjeneste afvikles til normal betaling, fordi længden af fridøgnsperioden overholder overenskomstens bestemmelser. LaH har ved telefax af 11. juli 1997 og ved møde i Amtsrådsforeningen den 9. oktober 1997 anmodet om Amtsrådsforeningens fortolkning vedrørende indgreb i en lang fridøgnsperiode.

10 10 Amtsrådsforeningen skal i den anledning udtale følgende: Det fremgår af 1995-overenskomstens 11, stk. 4, at Den ansatte (bortset fra afløsningspersonale) skal være bekendt med tjenestens og fridøgnenes placering mindst 4 uger forud. Hvis en lang fridøgnsperiode, planlagt til at vare 64 timer, ændres til f.eks. 56 timer, er der fortsat en lang fridøgnsperiode, som overholder overenskomstens bestemmelser, og der skal derfor ikke gives en ny fridøgnsperiode. Men der er tale om inddragelse i overenskomstmæssig forstand af den planlagte fridøgnsperiode, hvis ændringen finder sted mindre end 4 uger før afviklingen af fridøgnet, og tjenesten afvikles da efter bestemmelserne for overarbejde, dog mindst for 6 timer. Hvis inddragelsen finder sted mindre end 14 døgn før afvikling af fridøgnsperioden, ydes der et tillæg på kr. 270,44 pr. gang, jf. 11, stk. 10, 5. afsnit. Carl-Christian Kaspersen har forklaret, at dengang var Amtsrådsforeningen, der var klart størst Finansministeriet havde kun Rigshospitalet forhandlingsleder og den dominerende aktør på arbejdsgiversiden. Brevet fra Amtsrådsforeningen viser efter hans opfattelse, at der var en fælles forståelse, hvorefter de 64 timer er beskyttet, når der er planlagt med 64 timer. Han sendte brevet til de andre organisationer, de organisationer, bl.a. FOA, som på arbejdstagersiden deltog i de fælles forhandlinger, som KL var en del af på arbejdsgiversiden. Mik Dalsgaard Andreassen har forklaret, at KL s arbejdstidsaftale dækker ca medarbejdere og i al hans tid i KL har været forstået således, at fridøgnsbeskyttelsen alene omfatter minimumstimetallene 55/35. Det er også sådan IT-systemerne fra KMD og Silkeborg Data er sat op. Amtsrådsforeningens brev af 3. december 1997 blev han ikke bekendt med, da han arbejdede i Amtsrådsforeningen, og brevet har heller ikke været en del af KL s akter vedrørende arbejdstid han er først blevet bekendt med brevet, da FOA fremlagde det under behandlingen af den foreliggende sag. Brevet angår da også et helt andet og meget mindre overenskomstområde, som KL ikke er part i, og er ikke noget, KL på sit overenskomstområde kan være bundet af. 4. Den underliggende konkrete sag Om den underliggende konkrete sag fra Københavns Kommunes Socialpsykiatri Center Amager hedder det i uenighedsreferat af 14. maj 2012 bl.a.:

11 11 Medarbejderen har en planlagt vagtplan som ser således ud: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag PF [planlagt fridøgn] Søndag Mandag Tirsdag Onsdag PF A9 Fredag kl. ca. 12 bliver medarbejderen bedt om at tage en nattevagt fra søndag aften kl. 23 til mandag morgen kl. 7. Det fremgår i øvrigt af referatet, at uenigheden angår, om der herved er sket inddragelse af fridøgn. Jesper Holbæk har forklaret, at de i socialpsykiatrien i København omlægger tjeneste uden at røre ved de 55 timer, og at det typisk sker nogle gange om året i de forskellige botilbud. Claus Burchardt Petersen har forklaret, at der i Københavns Kommune er ansatte, som er omfattet af døgnarbejdsregelsættet. Kommunen har altid fulgt den praksis at omlægge tjeneste, så længe minimumslængde for fridøgnsperioden overholdes. Han er ikke bekendt med, at det har givet anledning til andre sager. Af referat af forhandlingsmøde den 22. januar 2013 fremgår, at FOA er af den opfattelse, at alle justeringer i planlagt fridøgnsperiode er omfattet af arbejdstidsaftalens 9, mens Københavns Kommune er af den opfattelse, at det er muligt at nedjustere fridøgnsperioden, uden at det betyder en inddragelse, så længe fridøgnsperioden ikke bliver mindre end 55 timer, jf. 4 (og definitionen af fridøgnsperioden) i en godkendt mødeplan. Af referat af organisationsmøde afholdt den 6. maj 2014 fremgår, at KL er enig med kommunen: I det omfang ændringer ikke medfører, at fridøgnsperioden reduceres til mindre end 55 timer, er der derfor efter KL s opfattelse ikke tale om inddragelse af fridøgn. KL har i af 18. januar 2017 spurgt kommunerne i, hvad der kaldes 6-by-samarbejdet, som omfatter København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers, om, hvorledes de ville håndtere det konkrete tilfælde. Det hedder i en bl.a.:

12 12 KL har en faglig voldgift med FOA på arbejdstidsaftalerne på det døgndækkede område. Aftalerne regulerer som bekendt arbejdstid for kommunale medarbejdere. Vi er derfor i færd med at undersøge praksis i 6-byerne. Spørgsmålet vedrører, hvorvidt en forkortelse af den planlagte fridøgnsperiode inden for 4 ugers fristen medfører, at de timer hvor der eventuelt var planlagt frihed skal honoreres som overarbejde og med et tillæg på cirka 500 kr., selvom minimumslængden på fridøgn fortsat er overholdt (55 timer). Eksempel fra den konkrete sag: En medarbejder har planlagt fri fra fredag kl. 14 til mandag kl. 14. Lørdag og søndag er markeret som planlagt fridøgn i tjenesteplanen. Tjenesten mandag omlægges så medarbejderen i stedet for skal møde på arbejde søndag aften kl. 23. Der var oprindeligt 72 timer fri nu er der 57 timer. FOA mener, at der skal betales både efter 9 stk. 1 og stk. 2. Dette gælder også, selvom der fortsat havde resteret 64 timer. KL mener, at når fridøgnenes længde er timer, så er der ikke inddraget fridøgn, h[v]is det fortsat resterer minimum 55 timer, og der skal kun betales for omlagt tjeneste varslet for sent. Det ville være en stor hjælp, hvis I kunne give en melding om jeres praksis på dette område Aarhus, Aalborg og Esbjerg svarer, at de ligesom København er enig i KL s fortolkning. Randers svarer, at de i intervallet op til 64 timers hviletid som FOA vil bruge 9, stk. 1 og 2, mens det over 64 timer kun er omlægning af tjenesten. Odense svarer, at alle deres superbrugere i vagtplan vil give overarbejde ved mistet fridøgn, idet den pågældende vagt starter søndag og dermed berører den fridøgnsmarkerede søndag i vagtplanen. 5. Påstande FOA har nedlagt følgende påstand: Indklagede skal anerkende, at såfremt der sker en forkortelse af en medarbejders planlagte fridøgnsperiode, jf. overenskomstens 4, stk. 3, ned til minimum 55 timer, og som meddeles den ansatte mindre end 4 uger før afviklingen af fridøgnet, er der tale om inddragelse af fridøgn, som ifølge overenskomstens 9, stk. 1, medfører, at de timer, hvor medarbejderen oprindeligt havde planlagt frihed, skal honoreres efter reglerne om overarbejde.

13 13 I det omfang forkortelsen af fridøgnsperioden meddeles med kortere varsel end 14 døgn betales endvidere tillæg i henhold til overenskomstens 9, stk. 2. KL for Københavns Kommune har påstået frifindelse og har endvidere for det tilfælde, at FOA får medhold nedlagt følgende selvstændige påstande: 1) Klager tilpligtes at anerkende, at en forkortelse af planlagt fritid ned til 64 timer ikke kan anses som inddragelse af fridøgn og derfor ikke er omfattet af arbejdstidsaftalens 9, stk. 1 og 2. 2) Klager tilpligtes at anerkende, at en forkortelse af en kort fridøgnsperiode ned til 35 timer (32 timer, hvis hviletiden lokalt er aftalt nedsat til 8 timer) ikke kan anses som inddragelse af fridøgn og derfor ikke er omfattet af reglerne i arbejdstidsaftalens 9, stk. 1 og 2. FOA har over for disse påstande principalt påstået frifindelse, subsidiært taget bekræftende til genmæle over for påstand 2). 6. Opmandens tilkendegivelse Det følger af arbejdstidsaftalens 4, stk. 3, at arbejdstiden skal planlægges, således at der gives 2 sammenhængende fridøgn pr. uge. Perioden med disse fridøgn benævnes fridøgnsperioden og skal udgøre mellem timer. Fridøgnsperioden kan opdeles i to korte fridøgnsperioder, der hver skal have en længde på minimum 35 timer (32 timer, hvis hviletiden lokalt er aftalt nedsat til 8 timer). Det følger heraf, at mødeplanen, jf. 3, for planlægningsperioden på fire uger uge for uge skal indeholde en lang fridøgnsperiode på mellem 55 og 64 timer eller to korte fridøgnsperioder på mindst 35 timer. Det findes bedst stemmende med 9, stk. 3, at forstå arbejdstidsaftalens 4, stk. 3, således at en planlagt fridøgnsperiode tager sin begyndelse på det tidspunkt, hvor medarbejderen får fri fra arbejde.

14 14 Der er ved planlægningen frihed til at operere med en lang fridøgnsperiode på mindst 55 og højst 64 timer. Det findes imidlertid bedst stemmende med både ordlyden af og formålet med 9, at anse den i planen udmeldte fridøgnsperiode for omfattet af beskyttelsen efter 9. Hvis derfor det tidsrum, der går fra den ansattes fridøgnsperiode begynder, til den ansatte skal møde igen, i planen befinder sig i dette interval, udgør det udmeldte timetal den udmeldte fridøgnsperiode, som er beskyttet efter 9. Hvis det tidsrum, der går fra den ansatte efter planen holder fri, til den ansatte skal møde igen, er på mere end 64 timer, er det, som ligger ud over 64 timer, ikke en del af fridøgnsperioden og dermed ikke omfattet af beskyttelsen efter 9. Der kan således kun gives FOA delvist medhold, idet KL har ret i, at en forkortelse af planlagt fritid ned til 64 timer ikke kan anses for inddragelse af fridøgn, og en sådan forkortelse er derfor ikke omfattet af arbejdstidsaftalens 9, stk. 1 og 2, mens FOA har ret i, at forkortelse af en medarbejders planlagte fridøgnsperiode i intervallet timer er omfattet af 9, stk. 1 og 2, også selv om der kun sker et indgreb, som ikke berører de første 55 timer af den planlagte fridøgnsperiode. Hvad en kort fridøgnsperiode angår, stilles ikke andre planlægningsmæssige krav hertil, end at den skal have en længde på minimum 35 timer. Efter det, der i en årrække har været skrevet i FOA s vejledning, om de tilfælde, hvor der i forbindelse med en kort fridøgnsperiode er planlagt fritid på mere end 35 timer, lægges det til grund, at parterne som hævdet af KL har haft en fælles forståelse, at det alene er de 35 timer, som er beskyttet efter 9. KL har således ret i, at forkortelse af planlagt fritid i forbindelse med en kort fridøgnsperiode ned til 35 timer (32 timer, hvis hviletiden lokalt er aftalt nedsat til 8 timer) ikke kan anses for inddragelse af fridøgn og derfor ikke er omfattet af reglerne i arbejdstidsaftalens 9, stk. 1 og 2. I den underliggende konkrete sag fra Københavns Kommune var der planlagt frihed i forbindelse med en lang fridøgnsperiode på 72 timer fra fredag kl. 14 til mandag kl. 14. Det følger af det, der er anført foran om forståelsen af arbejdstidsaftalen, at denne plan indebar, at de 64 timer fra fredag kl. 14 til mandag kl. 6 var medarbejderens planlagte og beskyttede fridøgnsperiode. Forkortelsen af denne periode med 7 timer med to dages varsel indebar inddragelse af fridøgnsperioden omfattet af arbejdstidsaftalens 9, stk. 1 og 2, mens forkortelsen af perioden på de 72 timer ned til 64 timer ikke indebar nogen inddragelse af fridøgnsperioden omfattet af 9. Det er ubestridt, at sagen alene rejser spørgsmål om betaling.

15 15 Hver part bærer egne omkostninger ved sagens behandling og halvdelen af udgiften til opmand. Børge Dahl

Arbejdstidsaftale kort fortalt

Arbejdstidsaftale kort fortalt Arbejdstidsaftale kort fortalt Kommenteret udgave af arbejdstidsaftalen med tilhørende eksempler og lønarter. 4 Normperiode og søgnehelligdage Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid er 37 timer pr. uge

Læs mere

Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema.

Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema. Ergoterapeutforeningen Arbejdstid kommuner Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema. For ansatte med

Læs mere

79.01 O.13 09/2014 Side 1. Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion

79.01 O.13 09/2014 Side 1. Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion Side 1 Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion mv. KL FOA - Fag og Arbejde Side 2 Indholdsfortegnelse Side Indledende bemærkninger... 3 Kapitel 1.

Læs mere

79.03 O.11 45/2011 Side 1. Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion

79.03 O.11 45/2011 Side 1. Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion Side 1 Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion mv. KL Dansk Sygeplejeråd Danske Fysioterapeuter Ergoterapeutforeningen Kost & Ernæringsforbundet

Læs mere

Tilkendegivelse. meddelt den 29. oktober 2014. i faglig voldgiftssag, 2014.044. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. meddelt den 29. oktober 2014. i faglig voldgiftssag, 2014.044. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse meddelt den 29. oktober 2014 i faglig voldgiftssag, 2014.044 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Christian K. Clasen) Tvisten Sagen drejer sig om, hvorvidt månedslønnede

Læs mere

Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - social- og sundhedspersonale

Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - social- og sundhedspersonale Side 1 Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - social- og sundhedspersonale KL FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 79.01 Side 2 Forord... 3 Drøftelser om arbejdstid på arbejdspladsen...

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Arbejdstidsaftale 11. Kommunernes Landsforening. Dansk Sygeplejeråd Danske Fysioterapeuter Ergoterapeutforeningen Kost & Ernæringsforbundet

Arbejdstidsaftale 11. Kommunernes Landsforening. Dansk Sygeplejeråd Danske Fysioterapeuter Ergoterapeutforeningen Kost & Ernæringsforbundet Arbejdstidsaftale 11 Kommunernes Landsforening Dansk Sygeplejeråd Danske Fysioterapeuter Ergoterapeutforeningen Kost & Ernæringsforbundet Arbejdstidsaftale 11 - KL Redaktion: Dansk Sygeplejeråd Layout:

Læs mere

VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra

VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra 01.04.2016 Præsentation og forventninger Hvem er vi? Hvilke forventninger har I til i dag?? Konkrete spørgsmål?? Hvilke aftaler gælder? Arbejdsmiljøloven

Læs mere

VELKOMMEN WORKSHOP OM ARBEJDSTID GÆLDENDE FRA

VELKOMMEN WORKSHOP OM ARBEJDSTID GÆLDENDE FRA VELKOMMEN WORKSHOP OM ARBEJDSTID GÆLDENDE FRA 01.04.2016 PRÆSENTATION Faglig sagsbehandler Gitte Rahbek FORVENTNINGER Hvad forventninger har i til i dag?? Konkrete spørgsmål?? Hvor gælder aftalen?? Vigtigt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. august 2013 i faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA for FOA Odense (advokat Henrik Piil) mod Kommunernes Landsforening (KL) for Odense Kommune (advokat Christian

Læs mere

Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Nordisk Film Biografer A/S (advokat Mette Klingsten) 2 1.

Læs mere

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI - Organisation for erhvervslivet for Midtjysk Fornikling og

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E af 19. januar 2015 i

O P M A N D S K E N D E L S E af 19. januar 2015 i O P M A N D S K E N D E L S E af 19. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0158: Dansk Sygeplejeråd (advokat Steen Hellmann) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Midtjylland (Advokat Morten

Læs mere

EG Kommuneinformation A/S Side 1 af 15

EG Kommuneinformation A/S Side 1 af 15 Titel O.15 Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - syge/sundhedsplejersker, kostfagligt personale, ergo- og Status Gældende Ikrafttrådt 01-04-2016 Type Aftale Nummer 79.03 Publiceret 09-09-2015

Læs mere

Den 29. oktober 2012. Søgnehelligdage. Vejledning om søgnehelligdage for månedslønnet personale på KL s døgndækkede ældreområde (79.

Den 29. oktober 2012. Søgnehelligdage. Vejledning om søgnehelligdage for månedslønnet personale på KL s døgndækkede ældreområde (79. Søgnehelligdage Vejledning om søgnehelligdage for månedslønnet personale på KL s døgndækkede ældreområde (79.01) Fællesvejledning 1 Indholdsfortegnelse Hvad er en søgnehelligdag?... 3 Hvilke søgnehelligdage

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen. overført fra amtskommuner)

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen. overført fra amtskommuner) Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for køkkenmedhjælpere overført fra amtskommuner) 2007 Cirkulære af 30. marts 2007 Perst. nr. 038-07 PKAT nr. 148 J.nr. 07-348-30

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område Indhold Tjenesteplan /mødeplan... 2 Den daglige arbejdstid... 2 Pauser... 3 Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid (normtimer)

Læs mere

ARBEJDSTIDSAFTALE (Neurofysiologiassistenter)

ARBEJDSTIDSAFTALE (Neurofysiologiassistenter) AMTSRÅDSFORENINGEN Side 1 FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE ARBEJDSTIDSAFTALE (Neurofysiologiassistenter) 1999 Side 2 Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 5 KAPITEL 1. ARBEJDSTILRETTELÆGGELSE... 5 1.

Læs mere

Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Kommunal arbejdstidsaftale

Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Kommunal arbejdstidsaftale Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Kommunal arbejdstidsaftale 2 Hvordan skal jeg arbejde tjenesteplan Du skal kende din tjenesteplan 4 uger før den træder i kraft og den udleverede tjenesteplan skal

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN Indledende bemærkninger Med henblik på en fortsat opretholdelse af et rimeligt beredskab inden for sygehus og institutionsområdet samt i kommunernes ældreområde

Læs mere

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN Indledende bemærkninger Med henblik på en fortsat opretholdelse af et rimeligt beredskab inden for sygehus og institutionsområdet samt i kommunernes ældreområde

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for sanitører overført fra amtskommuner) 2007 Cirkulære af 14. marts 2007 Perst. nr. 028-07 PKAT nr. 148 J.nr. 07-348-137 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat. (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat. (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Agri Nord (advokat Charlotte Strøm

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 002-15 Opmandskendelse om honorering for ekstra arbejde udført

Læs mere

11.05.4.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

11.05.4.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND FOA FAG OG ARBEJDE AFTALE vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner m.v. **NYT**

Læs mere

Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Regional arbejdstidsaftale

Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Regional arbejdstidsaftale Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Regional arbejdstidsaftale 2 Hvordan skal jeg arbejde tjenestens placering Du skal være bekendt med tjenestens placering mindst 4 uger forud. Normperiode: For at lave

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

Vejledning til TR om lokalaftaler

Vejledning til TR om lokalaftaler Vejledning til TR om lokalaftaler 1 Side 2 af 9 KOMMUNER Indledning... 3 Kompetence... 3 Lokalaftalens indhold... 4 Hjemmel... 4 Opgørelsesperiode... 4 Daglig arbejdstid... 4 Arbejdstidsbestemte ydelser...

Læs mere

ARBEJDSTIDSAFTALE FOR DE KOMMUNALE DØGNOMRÅDER - SYGE/ SUNDHEDSPLEJERSKER, KOSTFAGLIGT PERSO- NALE, ERGO- OG FYSIOTERAPEUTER M.FL.

ARBEJDSTIDSAFTALE FOR DE KOMMUNALE DØGNOMRÅDER - SYGE/ SUNDHEDSPLEJERSKER, KOSTFAGLIGT PERSO- NALE, ERGO- OG FYSIOTERAPEUTER M.FL. ARBEJDSTIDSAFTALE FOR DE KOMMUNALE DØGNOMRÅDER - SYGE/ SUNDHEDSPLEJERSKER, KOSTFAGLIGT PERSO- NALE, ERGO- OG FYSIOTERAPEUTER M.FL. 15 KOMMUNERNES LANDSFORENING KL DANSK SYGEPLEJERÅD DANSKE FYSIOTERAPEUTER

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område Indhold Mødeplan, tjenesteliste eller rulleplan... 2 Den daglige arbejdstid... 2 Pauser... 2 Normtimer og normperiode... 3

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område En brugervenlig omskrivning af arbejdstidsaftalen Danske Regioner. Nedenstående gælder, hvis der ikke er indgået lokale arbejdstidsaftaler

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Fødevareforbundet NNF (Advokat Martin Juul Christensen) mod Dansk Industri for Danish Crown A/S, Herning (Chefkonsulent Jane Hedegaard) Voldgiftsretten

Læs mere

Kendelse. faglig voldgift FV FOA Fag og Arbejde. (advokat Peter Nisbeth) mod. KL Kommunernes Landsforening. for.

Kendelse. faglig voldgift FV FOA Fag og Arbejde. (advokat Peter Nisbeth) mod. KL Kommunernes Landsforening. for. Kendelse i faglig voldgift FV 2018.0069 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod KL Kommunernes Landsforening for Aalborg Kommune (advokat Christian K. Clasen) 2 1. Tvisten Denne sag drejer sig om,

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. april 2011. faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet. mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. april 2011. faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. april 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet mod DI Overenskomst I ved DI for Københavns Lufthavne A/S 2 Der er i denne sag opstået tvist mellem

Læs mere

Kendelse af 16. marts 2016

Kendelse af 16. marts 2016 Kendelse af 16. marts 2016 i faglig voldgift nr. FV 2015.0170 Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I for Stryhns A/S (advokat Jane Hedegaard) 1. Tvisten Sagen angår,

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift:

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift: PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift: Offentligt Ansattes Organisationer mod Finansministeriet, Personalestyrelsen for Fødevarestyrelsen. Sagen forhandledes den 26. februar

Læs mere

Vejledning til TR om lokalaftaler

Vejledning til TR om lokalaftaler Vejledning til TR om lokalaftaler 1 Side 2 af 8 REGIONEN Indledning... 3 Kompetence... 3 Lokalaftalens indhold... 4 Hjemmel... 4 Opgørelsesperiode... 4 Daglig arbejdstid... 4 Arbejdstidsbestemte ydelser...

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod OPMANDSKENDELSE I Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Industri for Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening (VABA) for G4S Vagt A/S (procedør: advokat

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV )

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2015.0035) Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod BOA for Statoil Fuel og Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Sagens behandling Sagen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV2019.0039) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen (Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S (Anne Gausland) Afsagt den 7. maj 2019 2 1. Indledning

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område Indhold Tjenesteplan /mødeplan... 2 Den daglige arbejdstid... 2 Pauser... 2 Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid (normtimer)

Læs mere

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE INDEN FOR KL S OMRÅDE OK 2011 12-07-2012 1 Indholdsfortegnelse Side Indledende bemærkninger... 5 Kapitel 1. Afgrænsning... 7 1. Hvem er omfattet af aftalen... 7 Elever...

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0176 Dansk El-Forbund og Dansk Metal (advokat Berit Lassen) mod Coop Danmark A/S (advokat Pernille Grenaae) Uoverensstemmelsen angår, dels hvornår optjente

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

Lokalaftale indgået mellem Socialpædagogerne Kreds Østjylland og Aarhus Kommune, Bofælleskabet Vintervej

Lokalaftale indgået mellem Socialpædagogerne Kreds Østjylland og Aarhus Kommune, Bofælleskabet Vintervej Vejledning til lokalaftalen Det skal understreges at de 4 aftaler kan vælges til eller fra helt uafhængig af hinanden, de er af praktiske årsager samlet på det samme stykke papir. Lokalaftale indgået mellem

Læs mere

Bilag 1 Arbejdstid Indhold

Bilag 1 Arbejdstid Indhold Bilag 1 Arbejdstid Indhold 1 - Tjenesteliste... 2 2 - Ugentlig arbejdstid... 4 3 - Daglig arbejdstid... 5 4 - Pauser... 5 5 Hviletid, fridøgn og anden frihed... 6 6 - Søgnehelligdage og andre særlige fridage...

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV : Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV : Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0218: Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) for JN Data A/S (advokat Jakob Cohr Arffmann)

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE INDEN FOR KL S OMRÅDE OK 2008

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE INDEN FOR KL S OMRÅDE OK 2008 KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE INDEN FOR KL S OMRÅDE OK 2008 1 Indholdsfortegnelse Indledende bemærkninger...5 Kapitel 1. Afgrænsning...6 1. Hvem er omfattet af aftalen... 6 Elever... 6 Kapitel 2. Arbejdsplanlægning...7

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE

Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende overenskomst/aftale **NYT** med virkning fra dato = Hvis en bestemmelse træder i kraft efter

Læs mere

Supplerende bilag til pjece. Socialpædagoger på døgninstitutioner m.v. ansat i kommunerne

Supplerende bilag til pjece. Socialpædagoger på døgninstitutioner m.v. ansat i kommunerne ARBEJDSTIDSREGLER Supplerende bilag til pjece Socialpædagoger på døgninstitutioner m.v. ansat i kommunerne (satser pr. 1.4.2018) 10-12-2018 Side 2 Mærkedag 1. Maj Grundlovsdag 24. december 31. december

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV 2008.088 Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Djurs Smede Service ved Klaus Jensen (advokat Jens Paulsen) G:\Faglig Voldgift

Læs mere

indgået i henhold til

indgået i henhold til KOMMUNER LOKAL AFTALE indgået i henhold til Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - pædagogisk område indgået mellem KL, FOA og Socialpædagogerne. Aftale om hviletid og fridøgn indenfor døgninstitutionsområdet

Læs mere

Arbejdstidsaftaler. for rengøringsassistenter m.fl. - det administrative dagområde - det døgndækkede område DEN OFFENTLIGE GRUPPE

Arbejdstidsaftaler. for rengøringsassistenter m.fl. - det administrative dagområde - det døgndækkede område DEN OFFENTLIGE GRUPPE RLTN Arbejdstidsaftaler for rengøringsassistenter m.fl. - det administrative dagområde - det døgndækkede område 2013 DEN OFFENTLIGE GRUPPE Forord Den offentlige gruppe i 3F har valgt at trykke disse 2

Læs mere

ÅRSNORM. - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1

ÅRSNORM. - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1 ÅRSNORM - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1 Indledning...3 Før vi arbejder med planlægning af årsnormen...3 Hvor mange timer består årsnormen af...3 Hvad skal afskrives årsnormen og hvordan

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre for E. Pihl & Søn A/S (advokat Tine B. Skyum) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

FAGLIGT FÆLLES FORBUND - 3F DANSK JOURNALISTFORBUND

FAGLIGT FÆLLES FORBUND - 3F DANSK JOURNALISTFORBUND Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE FAGLIGT FÆLLES FORBUND - 3F DANSK JOURNALISTFORBUND ARBEJDSTIDSAFTALE FOR HUSASSISTENTER M.FL., RENGØRINGSASSISTENTER M.FL., OG FOTOGRAFER **NYT**

Læs mere

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Dansk Byggeri for Ambercon A/S (juridisk konsulent Lise Bernth) 2 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV ) Danmarks Kirketjenerforening. (advokat Noaman Azzouzi) mod.

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV ) Danmarks Kirketjenerforening. (advokat Noaman Azzouzi) mod. Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.186) Danmarks Kirketjenerforening (advokat Noaman Azzouzi) mod Kirkeministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Lene Damkjær Christensen) 1. Sagens

Læs mere

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kommunernes Landsforening for Roskilde Kommune og Odsherred Kommune (advokat Jørgen Vinding) Flere tjenestesteder 2

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen)

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Uoverensstemmelsen angik, i hvilket omfang der kan træffes skriftlig

Læs mere

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE INDEN FOR AMTSRÅDSFORENINGEN OMRÅDET OK 2002

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE INDEN FOR AMTSRÅDSFORENINGEN OMRÅDET OK 2002 1 KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE INDEN FOR AMTSRÅDSFORENINGEN OMRÅDET OK 2002 2 Forord: Denne arbejdstidsaftale er præget af en række forskellige forudsætninger og hensyn: aftalen dækker et område, hvor

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 27. september 2016 i faglig voldgiftssag FV :

Tilkendegivelse og forlig af 27. september 2016 i faglig voldgiftssag FV : Tilkendegivelse og forlig af 27. september 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0100: Fagligt Fælles Forbund (3F) (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri (BYG) for Adserballe & Knudsen

Læs mere

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV2015.0013, afsagt den 11. januar 2016 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HVL Montage ApS (juridisk konsulent

Læs mere

**NYT** pr. dato = Nyt efter overenskomstens/aftalens ikrafttræden

**NYT** pr. dato = Nyt efter overenskomstens/aftalens ikrafttræden Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende overenskomst/aftale **NYT** med virkning fra dato = Hvis en bestemmelse træder i kraft efter

Læs mere

Tilkendegivelse af 15. september i faglig voldgiftssag FV : FOA Fag og Arbejde for B (advokat Peter Nisbeth) mod

Tilkendegivelse af 15. september i faglig voldgiftssag FV : FOA Fag og Arbejde for B (advokat Peter Nisbeth) mod Tilkendegivelse af 15. september 2016 i faglig voldgiftssag FV2015.0219: FOA Fag og Arbejde for B (advokat Peter Nisbeth) mod Rebild Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) Uoverensstemmelsen Sagen angår

Læs mere

Arbejdstidsaftale for ikke-faglærte lønarbejdere, der er beskæftiget ved rengørings- og køkkenarbejde el. lign.

Arbejdstidsaftale for ikke-faglærte lønarbejdere, der er beskæftiget ved rengørings- og køkkenarbejde el. lign. Side 31 Arbejdstidsaftale for ikke-faglærte lønarbejdere, der er beskæftiget ved rengørings- og køkkenarbejde el. lign. Kommunernes Landsforening Forbundet af Offentligt Ansatte Side 32 Kapitel 1. Arbejdstilrettelæggelse...

Læs mere

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i regionerne

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i regionerne 38 Underbilag 4.1 Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i regionerne 1. Hvem er omfattet af reglerne? Reglerne omfatter lærere og børnehaveklasseledere m.fl. ved specialundervisningen for børn og

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV2018.0134) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for O.J. Vedsteds Gulvservice ApS (juridisk konsulent

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund mod SKAT Tvisten Tvisten angår fortolkningen af en aftale mellem SKAT og bl.a. AC-Landsklubben om flekstid

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE DANSKE REGIONERS OMRÅDE OK11

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE DANSKE REGIONERS OMRÅDE OK11 KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE indenfor DANSKE REGIONERS OMRÅDE OK11 FORORD Arbejdstidsaftalen på Danske Regioners område er præget af forskellige hensyn: aftalen dækker et område, hvor arbejdet skal udføres

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. maj 2015. faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund. for

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. maj 2015. faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund. for PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. maj 2015 i faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund for Børsens Redaktionelle Medarbejderforening (advokat Liselotte Lindberg Olsen) mod Børsen

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 i faglig voldgiftssag 2010.0236 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Zoologisk Have (advokat Marie Louise

Læs mere

AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN

AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN KL KØBENHAVN KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE DANSKE BIOANALYTIKERE DANSKE FYSIOTERAPEUTER DANSK SYGEPLEJERÅD DANSK TANDPLEJERFORENING DEN ALMINDELIGE DANSKE JORDEMODERFORENING ERGOTERAPEUTFORENINGEN

Læs mere

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV 2016.0001: Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod DI Overenskomst II v/dansk Industri for Arla Foods Amba for Høgelund Mejeri (advokat

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

Kendelse af 6. april 2017 i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod

Kendelse af 6. april 2017 i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Kendelse af 6. april 2017 i faglig voldgiftssag FV2016.0184: Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for H. Skjøde Knudsen A/S, CVR nr. 11 44 24 49, Overgade

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. februar faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. februar faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. februar 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0049): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM for Dansk Musikpædagogisk Forening, DMPF mod KL for Aarhus Kommune Tvisten

Læs mere

Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND FOA FAG OG ARBEJDE AFTALE vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner m.v. **NYT**

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/dansk Industri for Grundfos A/S (advokat Thomas Nielsen)

Læs mere

Tilkendegivelse af 9. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund for A for sjakket (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen)

Tilkendegivelse af 9. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund for A for sjakket (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) Tilkendegivelse af 9. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV2016.0122: Fagligt Fælles Forbund for A for sjakket (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for Virksomheden H. Skjøde Knudsen

Læs mere

Tilkendegivelse. Meddelt den 11. august 2011. i faglig voldgiftssag, 2011.0053

Tilkendegivelse. Meddelt den 11. august 2011. i faglig voldgiftssag, 2011.0053 Tilkendegivelse Meddelt den 11. august 2011 i faglig voldgiftssag, 2011.0053 Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe for fællestillidsrepræsentant A (advokat Peter Nisbeth) mod Kommunernes Landsforening

Læs mere

Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for. produktionsskolelærerne pr. 1. august 2014.

Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for. produktionsskolelærerne pr. 1. august 2014. Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for produktionsskolelærerne pr. 1. august 2014. 1. udgave, januar 2014 Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for produktionsskolelærerne Af konsulent Erling Kure Ved lov nr. 409

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. maj faglig voldgiftssag (FV ): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. maj faglig voldgiftssag (FV ): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2014-0001): Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I v/di for Lantmännen Unibake Denmark A/S

Læs mere