Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning"

Transkript

1 Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik

2 Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen Dit liv på nettet og er i sammenkobling med forforståelsen en hjælp til at klæde lærerne bedre på til præsentationen. Manusset er med til at forklare, hvad der foregår i præsentationen på det relevante slide og er tænkt som en hjælp for læreren, hvis der opstår tvivl om præsentationen. Manuskriptet kan også følges kronologisk, da flere spørgsmål knytter sig til de forskellige slides og øvelser. Spørgsmålene kan bruges, hvis eleverne finder et bestemt emne interessant, eller hvis læreren vil gå i dybden med et emne. Manusset vil gennem præsentationen vise, hvilket emne der er tale om på slidet - om det er en øvelse, samt evt. spørgsmål, der kan bruges. Udstyr It udstyr: Computer med adgang til internettet. Højttalere, da der er videoer undervejs. Andet udstyr til øvelser: Øvelse (værdilinje) - Til øvelsen værdilinjen er der fire forskellige svarmuligheder for eleverne. Gør plads i lokalet. Brug fire A4 ark og skriv henholdsvis tallene 1,2,3,4 på hvert ark og fordel papirerne i klassens hjørner. Eleverne har nu mulighed for at vise deres mening om forskellige udsagn, der ville komme gennem præsentationen, ved at stille sig ved tallene. Denne øvelse er velegnet, da det får eleverne til at tilkendegive deres holdning aktivt. Det er vigtigt at forklare eleverne, at de skal fordele sig efter, hvad de rent faktisk synes. Der findes ikke et rigtigt eller forkert svar. Øvelse (to og to) - I denne øvelse snakker eleverne to og to om det relevante emne, der er præsenteret.

3 Slide 1 dit liv på nettet Aalborg kommune Slide 2 Program: Hvad skal vi snakke om? Dette slide er en introduktion til, hvad præsentationen vil gennemgå. Tryk -> for at aktivere punkter på slidet: Apps & sociale medier Fællesskaber & stress Sprog & trivsel Anonymitet Likes & FOMO Slide 3 Apps & sociale medier Oversigten viser et billede af forskellige populære apps, som eleverne bruger. Evt. spørgsmål: Hvilke af disse bruger eleverne mest? YouTube? Instagram? Hvorfor er det lige de apps, de bruger mest? Slide 4 Apps & sociale medier Instagram Hvor mange bruger Instagram?

4 Evt. spørgsmål: Hvad kan Instagram, som de andre apps ikke kan? Slide 5 Apps & sociale medier Snapchat Hvor mange bruger Snapchat? Evt. spørgsmål: Hvad er det gode ved Snapchat? Hvordan skiller det sig ud fra Instagram? Er der noget ved Snapchat, der er dårligt? Slide 6 - Apps & sociale medier Facebook Hvor mange bruger Facebook? Evt. spørgsmål: Hvordan bruger I Facebook? Hvad er fordelene og ulemperne? Slide 7 Apps & sociale medier YouTube Hvor mange bruger YouTube? Evt. spørgsmål: Er der nogen, der har deres egen kanal? Hvad plejer I at se på YouTube? Slide 8 - Apps & sociale medier Ask.fm Hvor mange bruger Ask.fm? Evt. spørgsmål: Hvad er det gode ved Ask.fm? Hvilke slags spørgsmål har I fået? Slide 9 Fællesskaber & stress Øvelse (værdilinje) Eleverne fordeler sig på felterne ud fra deres mening om udsagnet: Man kan tillade sig at skrive en chatbesked til hvem som helst, når som helst! Udsagnet kan være med til at åbne for en snak om elevernes kommunikationsvaner. Er det f.eks. okay at skrive midt i timen? Om natten? Til en begravelse? Hvor går grænsen for eleverne? Er det afsenderens problem at vide om modtageren kan svare eller er det modtageren som skal slukke eller tage lyden fra telefonen, når man ikke vil kontaktes? I kan evt. lave regler eller guidelines for, hvordan man kommunikerer med hinanden i klassen.

5 Slide 10 Fællesskaber & stress Øvelse (værdilinje) Udsagnet: Hvis jeg vælger sociale medier fra, synes andre, jeg er mærkelig og asocial! Hvad går man glip af på godt og ondt, når man ikke er på de sociale medier? Er det acceptabelt at vælge ikke at være på de sociale medier? Er man udenfor, hvis man ikke er på? Slide 11 Fællesskaber & stress Mange unge oplever det som et pres at være tilgængelig og ville ønske, at de kunne gå offline. Næsten halvdelen af unge mellem år ville ønske, de kunne gå offline en gang i mellem. Evt. spørgsmål: Er der nogle af eleverne, der ville ønske, de kunne gå offline? Er der nogle, der har følt sig stresset af de sociale medier? Man kan evt. lave nogle fælles regler og retningslinjer om, hvornår man må skrive til hinanden og om, at det er okay at vente med at svare. Tryk -> for at aktivere punkter på slidet: Vi tjekker vores smartphone gange om dagen Telefonen bliver brugt flittigt blandt mange elever. Evt. spørgsmål: Hvor ofte bliver den brugt i klassen? Er det mere end gange om dagen? Slide 12 Fællesskaber & stress Er vi blevet afhængige af sociale medier? Åbn gerne for en snak om, hvorfor eleverne tror, de sociale medier fylder så meget for nogen og ikke så meget for andre. Evt. spørgsmål: Er der nogen af eleverne, der føler sig afhængige hvad kan man gøre for ikke at blive det? Slide 13 Fællesskaber & stress Hver anden gymnasieelev er afhængig af sociale medier. Slide 14 Fællesskaber & stress - Øvelse (værdilinje) Eleverne skal tage stilling til udsagnet: Man kan sagtens være nærværende, mens man kigger i sin telefon!. Det er interessant at se, hvordan kulturen er i klassen omkring nærvær og mobilen. Evt. spørgsmål: Kan man tillade sig at hive mobilen op, mens man er sammen med sine venner eller familie?

6 Slide 15 Fællesskaber & stress Har eleverne oplevet at være sammen med nogen og at de så pludselig hiver mobilen frem? Evt. spørgsmål: Hvad føler I, når I er sammen med nogen, og de pludselig bliver mere optaget af mobiltelefonen Slide 16 Sprog & trivsel Tonen kan ofte være meget grov på de sociale medier. Evt. spørgsmål: Hvordan kan det være, at man kan tillade sig at sige sådan noget online, men ikke gøre det face to face? Slide 17 Sprog & trivsel Kender eleverne til hadesider? Har de selv været en del af en hadeside? Der kan være stor forskel på seriøsiteten af en hadeside. Slide 18 Sprog & trivsel Der er f.eks. en hadeside for agurken i McDonalds burgere det er ret useriøst, og som sådan skader det ikke nogen individer. Slide 19 Sprog & trivsel Der findes også hadesider, som er rettet mod enkelte individer. De kan ramme lidt hårdere og er meget mere seriøse. Folk på Anders Breiviks hadeside er f.eks. meget passioneret omkring deres had til ham, imens McDonalds hadesiden er mere for sjov.

7 Under alle omstændigheder er det vigtigt at tænke på, at hvis der er tale om en hadeside, der er rettet mod en enkelt person, kan det have følelsesmæssige konsekvenser for personen, det omhandler. I tilfældet Ander Breivik kan diskussionen handle om, at man ved at møde mandens had med en hadeside ikke selv er kommet ret langt. Det giver mere at ytre sig positivt. Slide 20 Sprog & trivsel Der har været sager om grov internet mobning på Aalborghus Gymnasium, hvor en sladder/hadeside var blevet oprettet. Den var med til at udstille og skabe rygter om elever. Det har konsekvenser for alle, der er involveret elever bliver hængt ud, men samtidig er der andre elever, som tilkendegiver deres mening de liker f.eks. siden. Det siger også noget om personen, der gør det. Evt. spørgsmål: Tænker eleverne over, hvad de liker på de sociale medier, og hvordan andre ser på dem, når de tilkendegiver deres mening? Betyder det noget, hvis man liker en hadeside? Slide 21 Anonymitet Der er set flere eksempler på hadesider, som går langt over stregen. Her er to eksempler, hvor piger er blevet udsat for grov mobning. Slide 22 Anonymitet Det kan have konsekvenser, hvis man truer eller skriver racistiske ting på nettet. Her henvises der til Straffelovens paragraf 266. Slide 23 Anonymitet Øvelse (værdilinje) Eleverne skal tage stilling til udsagnet: Jeg tænker altid over, hvem der ser det, jeg deler!. Det man deler på de sociale medier, om det er billeder eller en status, er for det meste henvendt til få personer i vennekredsen, som på en eller anden måde kan relatere til, hvad der bliver delt. Det kan skabe forvirring for andre som ser det delte, og som måske ikke er med i en mulig intern joke.

8 Slide 24 Anonymitet Her er der et eksempel på en, der ikke lige tænkte over, hvem der ser med på det, der bliver delt. Evt. spørgsmål: Har I prøvet noget lignende? Slide 25 Anonymitet Mange har en bestemt forståelse af, hvordan Snapchat fungerer. Enten bliver der mobbet, eller også bliver der delt nøgenbilleder det er måske ikke altid rigtigt, men det sker, og der har været sager med Snapchat, hvor billeder er blevet lækket og delt. Slide 26 Anonymitet Viborg-mappen er et eksempel på, at det kan gå helt galt med deling af billeder. En mappe fyldt med nøgne eller halvnøgne billeder af piger fra Viborgomegn. Når først sådan en mappe med billeder er i omløb, er det svært at få det stoppet igen. For de piger der er berørt, kan det have konsekvenser, da det følger dem resten af livet. Billederne de tog var til privatbrug eller til deres kærester, men nu er de offentlig tilgængelige. Pointe: Det er vigtigt at tænke over, hvad man deler med andre især, når det kommer til nøgenbilleder. Slide 27 Anonymitet The Bitch Bible er endnu et eksempel på billeder, der er havnet i de forkertes hænder. Flere piger tog billeder af sig selv og sendte via Snapchat. De regnede med, at billederne ville forsvinde igen. Det skete ikke. Drengene brugte apps til at gemme billederne, og derefter sendte de dem i omløb. Slide 28 Anonymitet Dette er ulovligt. Vi henviser til Straffelovens paragraf 264. Det endte også med, at drengene blev dømt for denne overtrædelse. Slide 29 Anonymitet Hvert tredje barn på 13 år har modtaget nøgenbilleder. Der er altså stor chance for, at det sker for en selv, når man er ude på de sociale medier. Derfor er det vigtigt at tænke over, hvad man vil på de sociale medier, og hvem det er, man skriver med. Og hvad man vil acceptere. Slide 30 Anonymitet Hvis man selv har været så uheldig, at man har nøgenbilleder der florerer på nettet er der heldigvis materiale der kan hjælpe en. Slide 31 Anonymitet

9 Her er flere væsentlige gode råd, hvis du har nøgenbilleder på nettet. Slide 32 Likes & FOMO FOMO begrebet (Fear Of Missing Out) bliver brugt til at beskrive den frygt, man har for at gå glip af noget på de sociale medier. Der er mange, der føler et pres for at kunne følge med i, hvad der sker. Evt. spørgsmål: Føler eleverne sådan et pres? Hvor mange både starter og slutter dagen med at tjekke deres telefon? Har man telefonen med på toilet? Slide 33 Likes & FOMO Ikke alle får likes på de ting, de deler. Der er eksempler på unge, der er blevet deprimerede, fordi de ikke fik likes, men deres venner gjorde. Det har for nogle skabt et pres i forhold til at skulle dele det rigtige. Evt. spørgsmål: Tænker I over at få likes, når I deler noget? Er det vigtigt for jer at få likes og hvorfor? Slide 34 Like & FOMO Video Videoen demonstrerer en person, der går efter at dele de rigtige ting og prøver at få flere likes. Filmen ender ender med at vise et helt normalt billede, som er taget af nogle andre det billede har flere likes end dem, han har kæmpet for at skulle få ved at dele alt det rigtige. Eksemplet er selvfølgelig sat på spidsen, men den illustrerer en god pointe. Slide 35 Likes & FOMO Det er nemlig muligt at vise en redigeret udgave af sig selv på de sociale medier. Man ser ikke nødvendigvis alt, hvad der sker i personens liv. Måske vil personen gerne fremstå på en bestemt måde.

10 Slide 36 Likes & FOMO Øvelse (værdilinje) Eleverne skal tage stilling til udsagnet: Det er fedt at have mange følgere, for så bliver man kendt! Evt. spørgsmål: Hvorfor er det vigtigt at blive kendt? Hvad er ulemperne? Kan alle blive det? Slide 37 Likes & FOMO En dansk gymnasiepige er blevet kendt på YouTube. Hun tjener en masse penge, men hun er en af meget få. Det er svært, og det kræver meget arbejde, og at man er meget offentlig omkring sig selv. Evt. spørgsmål: Er udstilling af ens privatliv en god byttehandel for famous? Kan alle gøre det, eller hvad skal der til? Slide 38 Opsamling Tryk -> for at aktivere punkter på slidet: Kun DU bestemmer, hvor meget du vil være online Du bør overveje, om du er nærværende nok Der er mennesker på den anden side Er jeg mon med til at skabe intriger og konflikter Brug anonymiteten med omtanke Husk at også anonymiteten har en grænse Nettet husker, men du kan påvirke det positivt ved at dele de gode ting. Nøgenbilleder og stødende billeder er aldrig ok. Slide 39 Du kan altid få hjælp, hvis du har oplevet noget svært, eller hvis du har spørgsmål om dit netliv. Slide 40 Cyberhus.dk Slide 41 Netliv under brevkassen Slide 42 dit liv på nettet

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Dit Liv På Nettet. - Manus 8. klasse. Materiale om netetik og digital dannelse til Jammerbugt, Frederikshavn, Hjørring & Mariagerfjord

Dit Liv På Nettet. - Manus 8. klasse. Materiale om netetik og digital dannelse til Jammerbugt, Frederikshavn, Hjørring & Mariagerfjord Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Jammerbugt, Frederikshavn, Hjørring & Mariagerfjord 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

Dit liv på nettet - Forforståelse

Dit liv på nettet - Forforståelse Dit liv på nettet - Forforståelse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Denne vejledning har til formål at klæde læreren

Læs mere

Dit liv på nettet - Forforståelse

Dit liv på nettet - Forforståelse Dit liv på nettet - Forforståelse Materiale om netetik og digital dannelse Jammerbugt, Hjørring, Frederikshavn & Mariagerfjord 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Denne vejledning har til formål at

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet Prezi præsentationen

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER FORMÅL Denne øvelse fungerer som opvarmning til forløbet. Formålet med øvelsen er at skabe nysgerrighed omkring emnet, så eleverne føler det vedkommende og relevant

Læs mere

Digital hverdag Materiale til refleksiv digital dannelse til folkeskolens ældste klasser.

Digital hverdag Materiale til refleksiv digital dannelse til folkeskolens ældste klasser. Dialogguide Digital hverdag Materiale til refleksiv digital dannelse til folkeskolens ældste klasser. 2 Om undervisning i Digital Dannelse Undervisningsmaterialet inviterer de unge til dialog og reflektion

Læs mere

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne.

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Slide 1 Forside Slide 2 Introduktion: De fleste børn og unge har overvejende gode oplevelser med

Læs mere

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd CHAT PAARALUGU Klassetrin: 4.-7. Kære underviser 3 Øvelse 1: Brainstorm 4 Øvelse 2:

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

Dialog og dilemmakort til forældre klasse

Dialog og dilemmakort til forældre klasse Dialog og dilemmakort til forældre 3.-6. klasse Derfor det vigtigt Sociale medier handler først og fremmest om mennesker og værdier, oplevelser, fællesskab, delinger, interessefællesskaber og at udforske.

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet Prezi præsentationen

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Børn og unges digitale liv

Børn og unges digitale liv Børn og unges digitale liv Børns Vilkår For børn Med børn Dagens program Mobil og internet en del af børn og unges hverdag Mobilens og internettets mulige faldgruber Gode råd til børn og voksne Digitale

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

Refleksionsøvelse Etik, Lovgivning og Rettigheder

Refleksionsøvelse Etik, Lovgivning og Rettigheder Digital Superkarma Refleksionsøvelse Etik, Lovgivning og Rettigheder Formål: At eleverne øver sig på at bruge det etiske kodeks og deres viden om lovgivning og rettigheder. I skal bruge: Et skilt hvor

Læs mere

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner Refleksionsspørgsmål Hvad ville I gøre, hvis dette skete for jer? Hvilke problemer kan der være, ved at udveksle billeder på sociale medier? Hvordan kan man vise tillid til hinanden på sociale medier?

Læs mere

FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad betyder billeddeling uden samtykke?

FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad betyder billeddeling uden samtykke? FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema kommer vi omkring - Billeddeling uden samtykke Hvad betyder billeddeling uden samtykke? Billeddeling uden samtykke

Læs mere

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING Katrine rækker hånden op i dansktimen og får ordet. De andre i klassen vender øjne til hinanden og sukker højlydt. Nu igen er der en der siger, de andre griner. Katrine går tit rundt for sig selv i frikvartererne.

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

Forslag til forløb. TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner

Forslag til forløb. TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner Forslag til forløb TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner MANCHET: Et forløb om, hvilke etiske spørgsmål der rejser sig i forhold til online muligheder for at dele billeder og videoer og hvilke konsekvenser

Læs mere

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker SO:ME? Dette projekt sker på baggrund af Furesø Bibliotekernes ønske om at skabe ung-til-ung formidling i forhold til retningslinjer for brugen af de sociale medier. Marie Kruse Gymnasium skal derfor lave

Læs mere

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om digital mobning. Vi kommer omkring - Kendetegn og konsekvenser ved digital mobning Hvad kendetegner mobning

Læs mere

Sådan bruger I cases og dialogspørgsmål

Sådan bruger I cases og dialogspørgsmål 4cases Sådan bruger I cases og dialogspørgsmål Først præsenteres en konkret case, derefter relateres casen til generelle problematikker omkring deling af krænkende materiale, og til sidst skitseres forskellige

Læs mere

DIALOG OM ONLINE TRIVSEL

DIALOG OM ONLINE TRIVSEL DIALOG OM ONLINE TRIVSEL DILEMMAKORT Målgruppe: Forældre i 3. og 4. klasse Om aktiviteten Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om online trivsel. Den er udviklet i samarbejde mellem Sex &

Læs mere

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE TEMA: #PRIVATLIV Elevmateriale HVAD HAR DU SAGT OG HVAD HAR JEG HØRT? Når vi kommer i skænderi eller diskussion med vores kæreste, eller en hvilken som helst anden person, kommer vi ofte til at sige eller

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

10 SOCIALE MEDIER Formål: Målsætning: Elever må gerne medbringe mobiltelefoner på skolen. På Vissenbjerg Skole vil vi derfor:

10 SOCIALE MEDIER Formål: Målsætning: Elever må gerne medbringe mobiltelefoner på skolen. På Vissenbjerg Skole vil vi derfor: 10 SOCIALE MEDIER Formål: Dette princip omhandler alle former for teknologi, som eleverne benytter i skolen. Princippet gælder uanset om teknologien er ejet af skolen eller af elever/forældre. Målsætning:

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Børn og sociale medier

Børn og sociale medier Børn og sociale medier Opret en profil i dit barns digitale netværk Hvad er SSP? Skole Socialforvaltning Politi Forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvad gør vi? SSP-netværkpå de fleste folkeskoler

Læs mere

Notat vedrørende netetik

Notat vedrørende netetik Tryghed og Kriminalitetsforebyggelse Juli 2016 Notat vedrørende netetik 9. A har lige fået spisefrikvarter. Monica sidder og ser på billederne, som Alex lige har opdateret fra weekendens fest. Der er mange

Læs mere

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier 1 Rådgiver for en dag undervisningsforløb om mobning og digitale medier Introduktion til forløbet Forberedelser

Læs mere

Mod til at vælge. - Forebyggelse af risikoadfærd. Sundhedsplejerskens undervisningsplan

Mod til at vælge. - Forebyggelse af risikoadfærd. Sundhedsplejerskens undervisningsplan Mod til at vælge - Forebyggelse af risikoadfærd Sundhedsplejerskens undervisningsplan Sundhedspædagogisk tilbud i 6. klasse 2014-2015 Et samarbejde mellem sundhedsplejen og SSP i Silkeborg Kommune Indhold

Læs mere

Børn og unge og deres verden på sociale medier

Børn og unge og deres verden på sociale medier Børn og unge og deres verden på sociale medier Ved Lykke Møller Kristensen, rådgiver og forfa8er 9l bogen: Børn & Sociale Medier Baseret på interviews med børn og unge, analyser og undersøgelser. KONKRETE

Læs mere

STOP MOBNING. også på nettet! RESPEKT ANSVAR OMSORG. Smidstrup- Skærup Skole

STOP MOBNING. også på nettet! RESPEKT ANSVAR OMSORG. Smidstrup- Skærup Skole STOP MOBNING Smidstrup- Skærup Skole også på nettet! RESPEKT ANSVAR OMSORG Side #01 SKOLENS MÅLSÆTNING OG PALS Vi vil ikke acceptere mobning på vores skole. Derfor vil vi gennem arbejdet med PALS skabe

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Hvordan kan du som forælder i klassen bidrage til at stoppe mobning? Hvad gør du, når dit barn fortæller, at det bliver mobbet?

Hvordan kan du som forælder i klassen bidrage til at stoppe mobning? Hvad gør du, når dit barn fortæller, at det bliver mobbet? Hvad gør du, når dit barn fortæller, at det bliver mobbet? Hvordan kan du som forælder i klassen bidrage til at stoppe mobning? Hvordan kan du kommunikere med de andre forældre i klassen om mobningen?

Læs mere

DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser.

DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser. DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser. Modul 1: Digital Adfærd Hvornår er vi digitale Frame 1: Hvornår er vi digitale Intro:

Læs mere

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Øvelsesinstruktion - lærer ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Speed date Øvelsens formål: At eleverne får sat egne tanker i spil, som relaterer sig til temaet #privatliv. At eleverne

Læs mere

UDSAGN TIL STANDPUNKTER INTRODUKTIONSØVELSEN

UDSAGN TIL STANDPUNKTER INTRODUKTIONSØVELSEN UDSAGN TIL STANDPUNKTER INTRODUKTIONSØVELSEN UDSKOLINGSKLASSER OG GYMNASIEKLASSER Disse udsagn er til inspiration - I kan også lave jeres egne eller kun vælge et par af dem. Det kommer helt an på, hvordan

Læs mere

Mediepolitik for SFO Bølgen 2017/2018.

Mediepolitik for SFO Bølgen 2017/2018. Mediepolitik for SFO Bølgen 2017/2018. Indledning De digitale medier og redskaber vokser frem i samfundets udvikling, og har ligeledes også fundet vej ind i børnenes kultur. I høj grad er de digitale redskaber

Læs mere

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Forebyggelse af blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Marts 2019 Forebyggelse af blandt unge Co-financed by the European Union Evaluering af deshames undervisningsmaterialer 3 Det

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

UNGE OG SOCIALE MEDIER

UNGE OG SOCIALE MEDIER UNGE OG SOCIALE MEDIER UNGES LIV PÅ NETTET De fleste børn og unge kender ikke til et liv uden internet og mobiltelefon. De skelner ikke mellem deres online-liv og det virkelige liv - det er ofte det samme.

Læs mere

Digital trivsel og forældresamarbejde. Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet

Digital trivsel og forældresamarbejde. Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet Digital trivsel og forældresamarbejde Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet Tænkepause Hvor mange af jer har en mobil? Hvor mange er på nettet dagligt? Hvor mange er på Facebook? Hvor

Læs mere

Forslag til forløb. TITEL: Digitale spor og delinger 4-5 lektioner

Forslag til forløb. TITEL: Digitale spor og delinger 4-5 lektioner Forslag til forløb TITEL: Digitale spor og delinger 4-5 lektioner MANCHET: Et forløb om, hvilke spor der sættes online, hvordan historier går viralt og hvilke konsekvenser deling af kompromitterende indhold

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Fanget på kamera. Hvem har retten over billederne? Grundskole. Finder du sjove billeder på google og bruger på dine profiler eller til skoleopgaver?

Fanget på kamera. Hvem har retten over billederne? Grundskole. Finder du sjove billeder på google og bruger på dine profiler eller til skoleopgaver? Fanget på kamera En tur op ad gågaden og du kan hurtigt blive fanget af et kameras linse. I dagligdagen tænker vi måske ikke så meget over det, da det at tage billeder er en helt naturlig del, men hvis

Læs mere

02-12-2013. sove. Tjekke FB. Tjekker. vågne. vågne. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre lektier. FB Tjekke FB.

02-12-2013. sove. Tjekke FB. Tjekker. vågne. vågne. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre lektier. FB Tjekke FB. VOX-POP Erfaringer fra tilfældige 6.-8. klasser i det indre København Digital trivsel og forældresamarbejde Kolding den 26. november 2013 Gitte Jakobsen, Red Barnet vågne morgenid mad 1. Frikvarter skole

Læs mere

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Digital dannelse Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Præsentation Vejledning til lærere Undervisning i klasser på 2.- 7. årgang Program Oplæg: Hvad er digital dannelse? Hvorfor er det vigtigt

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: omsorg for andre. at lyve. forskellen på at sladre og hjælpe. Formål Når man er sammen hver dag, er det naturligt, at der indimellem opstår konflikter og uenigheder. Heldigvis

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

BØRNEINDBLIK 3/14 JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG

BØRNEINDBLIK 3/14 JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG BØRNEINDBLIK 3/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 3/2014 1. ÅRGANG 4. APRIL 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES LIV PÅ SOCIALE MEDIER JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG Næsten alle 13-årige er aktive

Læs mere

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE Materialet er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for: SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT

Læs mere

// UNGES DIGITALE FÆLLESSKABER

// UNGES DIGITALE FÆLLESSKABER // UNGES DIGITALE FÆLLESSKABER Nedslag i undersøgelsen: COMMERCIALISATION OF MEDIA AS A CONDITION FOR YOUNG PEOPLE S COMMUNITIES - A qualitative study of Danish youths local communities in relation to

Læs mere

Påtænker man at fortsætte med øvelsen Breve (6. -10. klasse), er det en fordel at have de fem voldsformer hængende synligt fremme.

Påtænker man at fortsætte med øvelsen Breve (6. -10. klasse), er det en fordel at have de fem voldsformer hængende synligt fremme. Vejledning Begrebet vold leder ofte tankerne hos børn og unge hen på historier fra nyhedsmedierne og til vold i film. Episoder fra skolegården og klubben kan også være noget af det de tænker på. At voldsbegrebet

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER 1 CODEX KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici,

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

Børns digitale liv og trivsel. Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen

Børns digitale liv og trivsel. Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen Børns digitale liv og trivsel Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen Børns Vilkår» BørneTelefonen» ForældreTelefonen» FagTelefonen» Uddannelsesafdelingen» Bisidning» Politisk arbejde, projekter mm.

Læs mere

DIGITAL MOBNING. n INTRODUKTION

DIGITAL MOBNING. n INTRODUKTION DIGITAL MOBNING DCUM anbefaler, at forebyggelsen af den digitale mobning bliver en integreret del af skolens øvrige trivselsarbejde. Kolind Centralskole og Lyshøjskolen i Kolding har særligt fokus på elevernes

Læs mere

Undervisningsvejledning til udskolingen

Undervisningsvejledning til udskolingen Undervisningsvejledning til udskolingen INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Anvendelse af materialet Tidsforbrug Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4 4

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

HVAD FOR- STÅR VI SOM MOBNING? DIGITAL MOBNING?

HVAD FOR- STÅR VI SOM MOBNING? DIGITAL MOBNING? Ordet mobning kommer af det engelske mob, som betyder pøbel eller gruppe, og frit oversat betyder mobning pøbel- eller gruppegerning. Det ligger altså i ordet, at der er tale om en gruppe, der terroriserer

Læs mere

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE Materialet er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for: SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA-

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK HELSINGØR KOMMUNE VI ARBEJDER AKTIVT PÅ, AT TIKØB SKOLE ER EN SKOLE HVOR ALLE TRIVES VI ARBEJDER AKTIVT FOR EN MOBBEFRI SKOLE. ALLE BØRN HAR RET TIL GOD TRIVSEL TIKØB SKOLES MOBBEPOLITK

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Resumé af danske resultater En tværnational rapport fra Januar 2018 Om denne rapport Denne undersøgelse er foretaget som en del af Projekt deshame, et samarbejde

Læs mere

Vi ønsker at skabe et miljø fri for mobning, hvor den enkelte kan trives.

Vi ønsker at skabe et miljø fri for mobning, hvor den enkelte kan trives. Vision: Vi ønsker at skabe et miljø fri for mobning, hvor den enkelte kan trives. Definition af trivsel Hoven Friskole bygger på 5 værdier: Individ og fællesskab Ansvar Tryghed og nærvær Kompetencer Kommunikation

Læs mere

Digital dannelse og trivsel. Inspiration til lærere og pædagoger

Digital dannelse og trivsel. Inspiration til lærere og pædagoger Digital dannelse og trivsel Inspiration til lærere og pædagoger Introduktion I forlængelse af læreplanen for trivsel Den Robuste Generation sættes her fokus på digital trivsel og digital dannelse. Hæftet

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

IPAD SOM ARBEJDSREDSKAB DET SKAL DU VIDE!

IPAD SOM ARBEJDSREDSKAB DET SKAL DU VIDE! IPAD SOM ARBEJDSREDSKAB DET SKAL DU VIDE! G O D E R Å D T I L D I G Selvom ipad en er i et cover, kan skærmen gå i stykker. Beskyt den derfor mod slag, vand og sand. Køb høretelefoner, så du kan arbejde

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Del 1: Kom godt i gang

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Del 1: Kom godt i gang spillet Del 1: Kom godt i gang Introduktion spillet er et rollespil med tre spillerunder. I hver runde skal man spille en rolle, og skrive sine kommentarer i hånden på en spilleplade. Spillepladen efterligner

Læs mere

Anti-mobbestrategi. Til elever og forældre på alle afdelinger. Sammen kan vi stoppe mobning, digital mobning og ondsindet drilleri.

Anti-mobbestrategi. Til elever og forældre på alle afdelinger. Sammen kan vi stoppe mobning, digital mobning og ondsindet drilleri. Anti-mobbestrategi Til elever og forældre på alle afdelinger Sammen kan vi stoppe mobning, digital mobning og ondsindet drilleri. Måske er indholdet af denne lille folder ikke aktuelt for dig og dine forældre

Læs mere

Mig & min smarte telefon

Mig & min smarte telefon Mig & min smarte telefon Arbejdsspørgsmål til klassediskussion. Introduktion Foredraget Mig & min smarte telefon handler om, hvordan teknologien påvirker vores samfund og den måde vi er sammen på. Blandt

Læs mere

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet.

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet. Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 287 Offentligt TIL ELEVER OG FORÆLDRE certifiedkid.dk ONLINE SECURITY FOR KIDS 9 16 POWERED BY TELENOR Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år.

Læs mere

God mobilstil 4JUNIOR

God mobilstil 4JUNIOR God mobilstil 4JUNIOR Hvad er cool at bruge mobilen til, og hvad skal du undgå? Varenr. 9045418 Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din mobil til Verden

Læs mere

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder?

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder? DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL Hvad er din rolle som forælder? 1 INDHOLD Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Princip for brug af sociale medier, mobiltelefoner og tablets - Sådan gør vi på Øster Hornum Børneunivers

Princip for brug af sociale medier, mobiltelefoner og tablets - Sådan gør vi på Øster Hornum Børneunivers Princip for brug af sociale medier, mobiltelefoner og tablets - Sådan gør vi på Øster Hornum Børneunivers Indhold Net-etik... 2 Anvendelse af mobiltelefoner samt tablets fokus på elever... 4 Fotografering,

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning:

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Barnet vil ikke i skole/sfo Barnet er bange for skolevejen Barnet får blå mærker, skrammer og skader Barnets tøj, bøger og andre ting bliver ødelagt,

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning spillet Lærervejledning skolekonkurrence 2019 Kære lærer, Dette års skolekonkurrence er baseret på rollespil med dilemmaer, der kan opstå på digitale medier, som giver anledning til refleksion og læring

Læs mere

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge Psykolog Kuno Sørensen Historisk tilbageblik 1993: WWW WideWorldWeb 2003: Skype lanceres 2010: Ipad lanceres

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

Antimobbepolitik for Rosenkilde Skole Februar 2018

Antimobbepolitik for Rosenkilde Skole Februar 2018 Antimobbepolitik for Rosenkilde Skole Februar 2018 Vi vil med vores antimobbepolitik sikre elevernes trivsel i deres skolegang på Rosenkilde Skole. Den skal hjælpe os med at skabe læringsmiljøer, der sikrer,

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

Unges liv i den. SikkerChat. digitale verden

Unges liv i den. SikkerChat. digitale verden Unges liv i den SikkerChat digitale verden Hvad siger de unge selv? Spørgeskemaundersøgelse med 900 besvarelser fra unge mellem 13-18 år Fokusgruppeinterviews med udskolingselever rundt om i Danmark Fokus

Læs mere