KRAVSPECIFIKATION (OVERENSKOMST pr. 1 januar 2013)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KRAVSPECIFIKATION (OVERENSKOMST pr. 1 januar 2013)"

Transkript

1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf RLTN KRAVSPECIFIKATION (OVERENSKOMST pr. 1 januar 2013) 1. Omfattede rejser 1.1. Rejsesygesikringen omfatter ferie- og studierejser. Ved studierejser forstås rejser med elever og lærere på uddannelsesinstitutioner eller på andre institutioner, amatørsportsudøvere eller andre grupper med fælles fritidsinteresser. Det er ikke afgørende, hvilken (uddannelses)institution, der tager på rejse, men derimod formålet med rejsen. Såfremt rejsen er erhvervsrelateret f.eks. fordi den er meritgivende, eller fordi der udstedes uddannelsesbevis for rejsen -, er den ikke omfattet Sag.nr. - 11/1203 Dokumentnr / For så vidt angår idrætsudøvere, er disse ikke omfattet af rejsesygesikringen, hvis formålet med ferien er at træne eller deltage i konkurrencer. Det afgørende i den forbindelse er således, om udøverens idrætsaktivitet har karakter af erhverv eller fritidsinteresse. Hvis formålet med rejsen eller opholdet er udøvelse af konkurrenceidræt med større præmier, er rejsen ikke omfattet af rejsesygesikringens dækningsområde Rejsesygesikringen omfatter ikke erhvervsrejser, studieophold, erhvervspraktik eller rejser, hvor formålet med at rejse er at modtage behandling. Rejsesygesikringen omfatter endvidere ikke rejser, hvor alene en del af rejsen er erhvervsrejse, studieophold, erhvervspraktik eller behandlingsrejse. Ved studieophold forstås, at man er tilmeldt en uddannelsesinstitution i udlandet. Ved erhvervsrejser forstås individuelle rejser, eller grupperejser, hvori der indgår et erhverv. Rejsesygesikringen dækker ikke rejser, der har andre formål end ferie- og studierejser, hvor der søges arbejde, eller rejser hvis formål er nødhjælpsarbejde Ledsagere til rejser, hvori ikke indgår erhverv, men hvor ledsagerne er aflønnede, f.eks. folkeskolelærere, pædagoger og handicapledsagere, er omfattet af rejsesygesikringen. 2. Sikrede personer 2.1. Rejsesygesikringen omfatter personer, der er berettiget til ydelser efter sundhedslovens 7, personer som har en hvilende ret til ydelser efter praksissektoren samt personer, der ikke har bopæl i Danmark, men som

2 ifølge overenskomster med andre stater eller EU-retten er dansk socialt sikrede, og som derfor er tildelt et særligt sundhedskort. Side 2 Sikrede skal som berettiget til overenskomstens ydelser legitimere sig ved forevisning af gyldig legitimation i henhold til sundhedsloven. 3. Geografisk dækningsområde 3.1. Rejsesygesikringen omfatter rejser uden for Danmark i Andorra, Azorerne, Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Færøerne, Gibraltar, Grækenland, Grønland, Isle of Man, Irland, Island, Italien, Kanariske Øer, Kanaløerne, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Madeira, Malta, Monaco, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, San Marino, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østrig Danmark har indgået særlige aftaler med de nordiske lande, Grønland, Færøerne samt Storbritannien, der indebærer, at danskere kan få akut behandling på sygehuse og hos læger på lige fod med landets borgere. Disse regler skal tages i anvendelse før rejsesygesikringen, men rejsesygesikringen kan yde supplerende hjælp, for eksempel ved at dække en eventuel egenbetaling. 4. Udgifter der dækkes af rejsesygesikringen 4.1 BEHANDLING HOS LÆGE Udgifter til akut lægehjælp (ikke tandlægehjælp, kiropraktik, fysioterapi mv.) hos en på stedet autoriseret læge (efterfølgende benævnt behandlende læge) dækkes af rejsesygesikringen. Udgifter til medicin ordineret af den behandlende læge dækkes. 4.2 BEHANDLING OG OPHOLD PÅ SYGEHUS Udgifter til lægeordineret ophold på sygehus og sygehusbehandling inkl. operationer dækkes. Der dækkes udgifter til behandling på offentlige og private hospitaler, dog maksimalt udgift til behandling og ophold svarende til almindelig sygehusklasse (2-sengs stue) i det pågældende land. Fuld dækning på private hospitaler ydes dog i særlige tilfælde Der ydes dækning for udgifter til ophold og behandling på sygehus indtil det tidspunkt, hvor sikrede kan udskrives. De nærmere regler omkring leverandørens rolle i forbindelse med sikredes ophold på sygehus fastlægges ved aftale mellem leverandøren og Regionernes Lønnings- og Takstnævn, jfr. nærværende udbudsmateriales bilag 7 (Kontrakt).

3 Såfremt leverandørens læge skønner, at behandling i udlandet ikke er påkrævet, men kan afvente hjemkomst, skal der ikke ydes dækning for fortsat hospitalsophold/-behandling. Side HOTELOPHOLD FOR SIKREDE, MEDREJSENDE BØRN OG EVENTUEL LEDSAGER Ekstraudgifter til lægeordineret hotelophold, herunder ekstraudgifter til sygeplejerskebistand, diætmad mv. skal dækkes, hvis en behandling, der ellers ville kræve sygehusindlæggelse, kan foregå ambulant Ekstraudgifter til hotelophold for medrejsende børn under 16 år dækkes. I det omfang leverandørens læge har ordineret det, dækkes ekstraudgifter til hotelophold for 1 ledsager Ekstraudgifter til hotelophold skal godkendes af leverandøren. Ekstraudgifter til hotelophold, der ikke er anvist/godkendt af leverandøren, dækkes maksimalt med et beløb, der svarer til de udgifter leverandøren ville have haft, såfremt hotelopholdet var anvist/godkendt af leverandøren For så vidt angår rejser på Færøerne og Grønland dækkes ekstraudgifter til hotelophold efter udskrivelse fra sygehus indtil hjemrejse/hjemtransport kan finde sted. 4.4 INDHENTNING AF FASTLAGT REJSERUTE FOR SIKREDE OG EVENTUEL LEDSAGER Ekstraordinære transportudgifter (billigste flyklasse) til indhentning af fastlagt rejserute skal dækkes, såfremt lægeordineret sengeleje har medført, at det ikke har været muligt at overholde en i forvejen fastlagt rejserute/rejseplan Udgifter til ekstraordinære transportudgifter til indhentning af fastlagt rejserute for medrejsende børn under 16 år dækkes. I det omfang leverandørens læge har ordineret det, dækkes endvidere ekstraordinære transportudgifter for 1 ledsager. Tilkald af for eksempel sikredes pårørende er ikke omfattet. Ekstraordinære transportudgifter til indhentning af fastlagt rejserute omfatter omkostninger, der ikke ville være påløbet under det planlagte rejseforløb. Dette gælder tillige for medicinsk udstyr og hjælpemidler, i det omfang leverandørens læge skønner, det er nødvendigt.

4 4.5 HJEMTRANSPORT FRA FÆRØERNE ELLER GRØNLAND EL- LER OVERFLYTNING AF SIKREDE OG EVENTUEL REJSELED- SAGER VED SYGDOM OG ULYKKESTILFÆLDE Ekstraordinære udgifter til overflytning til nærmeste egnede behandlingssted i området med ordinært trafikmiddel (f.eks. ekstra flysæde, højere vognklasse, sovevogn) eller ambulance dækkes, hvis leverandørens læge skønner, at en sådan overflytning er nødvendig og forsvarlig. Side Ekstraordinære udgifter til hjemtransport (f.eks. ekstra flysæde) dækkes alene, hvis der er tale om hjemtransport fra Færøerne eller Grønland, og hvis leverandørens læge skønner, at en sådan hjemtransport er nødvendig og forsvarlig. Udgifter til hjemtransport med ambulancefly dækkes, såfremt der foreligger godkendelse fra leverandørens læge, og såfremt hjemtransporten er formidlet af leverandøren Udgifter til leje af lægeordineret udstyr og hjælpemidler i forbindelse med en dækningsberettiget hjemtransport dækkes Ekstraordinære udgifter til hjemtransport fra Færøerne eller Grønland for medrejsende børn under 16 år dækkes. I det omfang leverandørens læge har ordineret det, dækkes ekstraudgifter til hjemtransport for 1 ledsager Hvis hjemtransporten fra Færøerne eller Grønland ikke bliver formidlet via leverandøren, dækkes lægeordineret hjemtransport maksimalt med et beløb, der svarer til de udgifter, leverandøren ville have haft i forbindelse med en lignende transport Udgifter til fortsat behandling på Færøerne eller Grønland dækkes ikke, når såvel den behandlende læge, som leverandørens læge har besluttet hjemtransport I tilfælde hvor der kan blive tale om hjemtransport, der ikke er dækket af rejsesygesikringen skal leverandøren uden ophold gøre sikrede opmærksom herpå samt opfordre sikrede til at kontakte sit private forsikringsselskab. Leverandøren skal i nødvendigt omfang bistå sikrede med kontakten.

5 4.6 HJEMTRANSPORT AF SIKREDE OG EVENTUEL LEDSAGER I TILFÆLDE AF SIKREDES DØD Udgifter til hjemtransport af sikrede i tilfælde af sikredes død dækkes. Leverandøren forestår derudover selve hjemtransporten af liget. Hjemtransporten skal foregå på en sådan måde, at der ikke er risiko for bortkomst, beskadigelse eller lignende af liget. Side Udgifter til hjemtransport af eventuel ledsager samt medrejsende børn under 16 år i tilfælde af sikredes død dækkes. Derudover dækkes der udgifter til de med transporten lovbefalede og nødvendige udgifter til f.eks. balsamering og transportkiste Hvis hjemtransporten ikke er formidlet af leverandøren dækkes maksimalt med et beløb svarende til de udgifter, leverandøren ville have haft i forbindelse med en lignende transport. 4.7 ANDRE UDGIFTER Udgifter til ambulancetransport dækkes. Herudover dækkes udgifter til anden transport til eller fra sygehus eller akut lægebehandling andetsteds, såfremt leverandørens læge har ordineret den Udgifter til telefon, telefax, eller lignende i forbindelse med henvendelse til leverandøren dækkes Udgifter til eftersendelse af almindelig rejsebagage i forbindelse med en dækningsberettiget hjemtransport dækkes. 5. Uden for dækningsområdet Følgende udgifter er ikke omfattet af rejsesygesikringen: Tandbehandling Syge- og fødselshjælp, der er opstået i svangerskabets 9. måned eller i forbindelse med en provokeret abort Efterbehandling efter hjemkomsten Udgifter til hjemtransport (gælder dog ikke for rejser på Færøerne eller Grønland) Ekstraudgifter til hotelophold efter udskrivelse fra sygehus indtil hjemrejse/hjemtransport kan finde sted Udgifter til trækiste. Tab eller beskadigelse af proteser af enhver art, briller, kontaktlinser, høreapparater mv.

6 6. Øvrige begrænsninger vedrørende overenskomstens ydelser 6.1 SÆRLIGE REGLER Ved rejser i de nordiske lande, Storbritannien, Færøerne og Grønland gælder særlige regler. Rejsesygesikringen dækker udgifter til lægehjælp m.v. jf. ovenfor, som ikke er omfattet af disse særlige regler. Side VARIGHED Sygdommen, ulykkestilfældet eller dødsfaldet skal være indtruffet i den 1. måned af hver rejse. Behandlingsudgifter dækkes i op til 3 måneder. Hvis en sikret f.eks. rejser ud den 27. er sikrede dækket af rejsesygesikringen til og med den 26. i den efterfølgende måned. Dette gælder uanset antallet af dage i den pågældende måned. Sikrede er forpligtet til at kunne dokumentere dette med henvisning til, at lægebehandling er søgt påbegyndt inden for den 1. måned. Skadetilfælde anmeldt senere end 6 måneder efter, at skadetilfældet er indtruffet, dækkes ikke. Hvis skadetilfældet f.eks. indtræffer den 06-02, er sidste frist for anmeldelse den samme år. Dette gælder uanset antallet af dage i den pågældende måned. Hvis sikrede får tilsendt regningen efter 6 måneders fristens udløb, vil fristen for anmeldelse dog være 1 måned fra regningen er kommet frem til sikrede. Leverandøren kan forlange dokumentation for udrejsedato samt for, at sikrede er på en rejse, der er omfattet af rejsesygesikringens dækningsområde. Rejsesygesikringen omfatter ikke udgifter til behandling efter hjemkomsten. 6.3 KRONISKE LIDELSER Kroniske lidelser, eller lidelser, der var til stede før afrejsen fra Danmark, er omfattet af overenskomsten i det omfang, det ikke med rimelighed kunne forventes, at lidelsen ville medføre behandlingsbehov under udlandsopholdet. Vurderingen af, om der kan forventes behov for behandling på rejsen, skal foretages af den offentlige rejsesygesikring på baggrund af de lægelige oplysninger, der foreligger. Det er således hverken sikrede eller sikredes egen læges vurdering, der er afgørende FORHÅNDSTILSAGN VEDRØRENDE KRONISKE SYG- DOMME Leverandøren besvarer forespørgsler om kroniske sygdomme, herunder foretage sagsbehandling ved ansøgning om forhåndstilsagn. Såfremt der afgives et skriftligt svar, foreligger der en vurdering af forhåndstilsagn. Sagsbehandlingstiden, for forhåndstilsagn, bør tilstræbes at udgøre maksimum 48 timer, regnet fra anmodningen modtages hos leverandøren.

7 7. Sikredes forholdsregler ved sygdom, ulykkestilfælde og dødsfald 7.1. Det forlanges, at sikrede hurtigst muligt retter henvendelse til alarmcentralen i tilfælde af alvorlig sygdom eller tilskadekomst, hvor hospitalsbehandling eller flere på hinanden følgende ambulante behandlinger eller hjemtransport fra Færøerne eller Grønland kan blive nødvendig. Dette gælder tillige ved dødsfald. Side Leverandøren dækker kun udgifter i det omfang sikrede følger de retningslinier, som er angivet af den behandlende læge, eventuelt i samarbejde med leverandørens læge Sikrede har pligt til at give leverandørens læge adgang til de lægelige oplysninger, der er nødvendige for leverandørens behandling af skadetilfældet, herunder pligt til at give samtykke til indhentning af lægelige oplysninger vedrørende sikredes sygeforløb Såfremt sikrede ikke følger proceduren beskrevet i dette afsnit, kan det medføre, at udgifterne ikke dækkes i fuldt omfang. 8. Skadesanmeldelse 8.1 Alle skadetilfælde m.v., der er omfattet af rejsesygesikringen, skal anmeldes til leverandøren ved hjælp af en anmeldelsesblanket. Anmeldelsesblankettens form og indhold er udfærdiget i henhold til en aftale mellem leverandøren og Regionernes Lønnings- og Takstnævn. Anmeldelsesblanketter kan rekvireres ved at kontakte leverandøren og findes på rejsesygesikringens hjemmeside på internettet. Derudover findes blanketterne hos kommunen. Leverandøren accepterer anmeldelser foretaget via internettet med en digital signatur/nemid Ved anmeldelse skal sikrede give de oplysninger, der fremgår af skadeanmeldelsen. Originale bilag i form af specificerede, kvitterede regninger og ved særlige lægelige ordinationer skriftlig lægeerklæring samt recepter skal vedlægges. Herudover skal sikrede i fornødent omfang give eventuelle yderligere oplysninger, herunder om en eventuel diagnose, såfremt dette skønnes relevant for vurderingen af skade- eller sygdomstilfældet. Skadeanmeldelsen skal underskrives af sikrede. 9. Afregning af udgifter 9.1. Sikrede kan ved henvendelse til leverandøren få økonomisk bistand til betaling i udlandet for behandling af et skade- eller sygdomstilfælde, hvis

8 dette er omfattet af rejsesygesikringen. Har sikrede for egen regning afholdt udgifter til behandling af skadetilfælde, der er omfattet af overenskomsten, refunderes udgifterne af leverandøren (benævnt refusionssager). Side Den behandlende læge, sygehus m.v. samt rejsebureauer kan efter særlig aftale med leverandøren få betaling direkte fra leverandøren for den behandling, der er omfattet af rejsesygesikringen. 10. Samarbejdsudvalg Der nedsættes et samarbejdsudvalg bestående af 3 medlemmer udpeget af Regionernes Lønnings- og Takstnævn og 3 medlemmer udpeget af leverandøren. Udvalget afholder møder efter behov, og der skal optages referat af udvalgets forhandlinger. Udvalget fastsætter selv sin forretningsorden SAMARBEJDSUDVALGETS OPGAVER Udvalget behandler henvendelser fra sikrede, kommuner, regioner samt andre, f.eks. centrale myndigheder om fortolkning af reglerne for rejsesygesikringen. Derudover fungerer udvalget som ankeinstans i klagesager, jf. nedenfor Udvalget følger udviklingen i rejsesygesikringens økonomi samt drøfter grundlaget for parternes fastsættelse af årsbidrag og administrationsbidrag Udvalget foretager fornødne undersøgelser samt udarbejder informationsmateriale og vejledning til fortolkning og administration af rejsesygesikringens bestemmelser. 11. Klager Klager over afgørelser truffet af leverandøren vedrørende ydelser omfattet af rejsesygesikringen kan af sikrede, eventuelt gennem kommunen, indbringes for samarbejdsudvalget Leverandøren er via samarbejdsudvalget med til at behandle klagesager vedrørende rejser påbegyndt efter den 31. december Leverandøren oplyser i den forbindelse sagerne, udarbejder redegørelser samt sender oplysningerne i krypterede mails til Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

9 11.3. Samarbejdsudvalget behandler klager, der skriftligt er indgivet senest 6 måneder efter, at leverandørens afgørelse er meddelt sikrede. Klagen skal så vidt muligt være bilagt relevante oplysninger vedrørende den konkrete sag. Klageren er forpligtet til at afgive fuld oplysning om alle forhold vedrørende skadetilfældet. Side Beredskab Som led i administrationen kræves en alarmcentral med tilknyttede læger, transportorganisation samt mulighed for økonomisk bistand til sikrede, herunder mulighed for at stille kaution over for behandlende læger, sygehuse mv. Der skal være mulighed for kontakt til leverandørens læge hele døgnet for de syge eller tilskadekomne rejsende og nærmeste pårørende. Ved henvendelse til alarmberedskabet skal der være umiddelbar adgang til sagsbehandler og læge. Reaktionstiden vil afhænge af vurderingen af det medicinske behov, hensynet til den tilskadekomne samt hensynet til tilrettelæggelsen i den konkrete situation. Der foretages i hvert enkelt tilfælde en hensigtsmæssig vurdering og afvejning af de forskellige hensyn Det personale, herunder læge og sagsbehandler, som borgerne kommer i kontakt med i alarmcentralen, er dansktalende. Derudover skal leverandøren som minimum råde over personale, der taler et eller flere af følgende sprog: engelsk, fransk, spansk og tysk Lægen på alarmcentralen tager i alarmsager, hvor der er behov for assistance (dvs. typisk sager, hvor der er behov for hospitalsindlæggelse og/eller ekstraordinær transport), kontakt til den behandlende læge i udlandet og evaluerer herefter symptomernes start, diagnose, aktuel tilstand, behandling, planlagte undersøgelser, prognose og forventet udskrivningsdato. Den vagthavende læge foretager medicinsk evaluering af behandlingssted og faciliteter samt vurderer, om der er tale om behandlingssvigt og arrangerer i givet fald flytning Leverandøren er forpligtet til selvstændigt eller ved aftale med andet selskab eller organisation at opretholde et beredskab, der er fuldt tilstrækkeligt til at opfylde kontraktens bestemmelser. Leverandøren er ansvarlig over for Regionernes Lønnings- og Takstnævn for handlinger foretaget i henhold til kontrakten af selskaber eller organisationer, med hvilke leverandøren har indgået aftale. Leverandøren skal oplyse Regionernes Lønnings- og Takstnævn om eventuelle indgåede beredskabsaftaler.

10 13. Omkostningskontrol Leverandøren er i administrationen af rejsesygesikringen forpligtet til at handle på den mest hensigtsmæssige og økonomiske måde. Side Leverandøren skal foretage omkostningskontrol, herunder i relevant omfang foranledige reduktioner i udstedte lægeregninger med henvisning til prisniveau samt egnet og relevant behandling af den pågældende patient. I alarmsager, hvor der er behov for assistance, foretager leverandøren opfølgning med henblik på omkostningskontrol i relation til indlæggelsesperiode, undersøgelser og behandlingsmetoder (eventuel overbehandling). Hvis prisniveauet vurderes som værende for højt, skal leverandøren forhandle prisen eller flytte patienten til et andet behandlingssted. Leverandøren skal udøve omkostningskontrol i forbindelse med anvisning/godkendelse af hotelophold I forbindelse med aflæggelse af regnskab skal leverandøren fremvise dokumentation for, at der er udøvet omkostningskontrol Leverandøren udøver omkostningskontrol i forbindelse med anvisning/godkendelse af hotelophold samt i refusionssager. 14. Optegnelser Leverandøren fører optegnelser i hver enkelt sag, som er så detaljerede, at de beskriver hændelsesforløbet i en sag, herunder skal det angives hvornår leverandøren har været i kontakt med sikrede, samt hvilke(n) medarbejder(e) sikrede har talt med. I den forbindelse skal leverandøren iagttage reglerne i Persondataloven. Alle optegnelser skal opbevares forsvarligt i minimum 2 år, og skal udleveres til Danske Regioner på dennes anmodning. 15. Regnskab og statistik Leverandøren forelægger hvert år i august og februar måned regnskab og statistik for det seneste halvår henholdsvis seneste år. Årsregnskabet skal være attesteret af en statsautoriseret revisor. Derudover udfærdiger leverandøren budget for de kommende år Regnskab og statistik leveres i en læsbar elektronisk udgave. Regnskabet skal indeholde en præcisering af, hvilke poster der hører under henholdsvis skadeomkostninger og administrationsvederlag jf. udbudsmaterialets pkt Statistikken skal indeholde oplysninger om antallet af skader

11 og skadesbeløb fordelt på de forskellige typer af skader jf. Statistiske oplysninger, bilag 5 og Tilbudslisten, Bilag 6. Ved skader med hjemtransport oplyses transporten særskilt. Oplysningerne skal fordeles på land (skadested) og sikredes bopælsregion. Derudover skal statistikken indeholde oplysninger om køn og alder på sikrede. Side Leverandøren angiver årsagen til en opstået skade, for eksempel skiskader, akut opstået sygdom og ulykker i øvrigt. Statistikken for sygdomme skal endvidere indeholde den internationale standard for læge-diagnosekoder (dvs. ICD10-koder). 16. Vejledning om regelsættet til borgere og praktiserende læger Leverandøren skal give vejledning og information om reglerne for rejsesygesikringen til såvel borgere som øvrige relevante offentlige myndigheder (kommuner og hospitaler) samt praktiserende læger, evt. via Lægeforeningen. Leverandøren skal endvidere indgå i eventuelle undervisningskampagner for relevante aktører efter Danske Regioners anvisning eller af eget initiativ. Formålet er at formidle information om forebyggelse og skadesbegrænsning. 17. Hjemmeside Leverandøren opbygger og opdaterer løbende egen hjemmeside på nettet vedrørende rejsesygesikringen. På hjemmesiden kan borgerne på overskuelig måde hente information om reglerne for rejsesygesikringen, finde kontaktoplysninger som telefonnummer, mailadresse m.v. samt hente og udfylde en skadeanmeldelse. Udgifter hertil afholdes af leverandøren. Herudover skal leverandøren bidrage til opdateringer af sundhed.dk samt borger.dk ved behov herfor. Leverandøres egne udgifter hertil er RLTN uvedkommende og skal afholdes af leverandøren.

Nedenfor beskrives mere specifikt, hvad der er omfattet af rejsesygesikringen.

Nedenfor beskrives mere specifikt, hvad der er omfattet af rejsesygesikringen. N O T A T Dækningsområdet for rejsesygesikringen pr.1. januar 2008 Den 1. januar 2008 træder de nye regler om rejsesygesikringen i kraft. Der sker 2 ændringer: Dækningsområdet indskrænkes og dækning af

Læs mere

Der er følgende bilag: - Skematisk oversigt over de centrale ydelser, dækket under det gule og det blå kort.

Der er følgende bilag: - Skematisk oversigt over de centrale ydelser, dækket under det gule og det blå kort. Nr. 1, maj 2007 TEMA-NUMMER OM DEN OFFENTLIGE REJSESY- GESIKRING VS. EU-SYGESIKRINGSKORTET Foranlediget af de sidste dages presseomtale udsendes dette Nyhedsbrev om international social sikring som et

Læs mere

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler:

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Peqqissutsimut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sundhed Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Ved midlertidigt ophold forstås

Læs mere

Sygehjælp på rejsen. om du kan få hjælp, hvis du bliver syg hvor du kan få hjælp og hvilken hjælp du kan få i det land, som du rejser til

Sygehjælp på rejsen. om du kan få hjælp, hvis du bliver syg hvor du kan få hjælp og hvilken hjælp du kan få i det land, som du rejser til Sygehjælp på rejsen Grønland har indgået aftaler med Danmark, Færøerne, Sverige, Norge, Finland, Island og en række europæiske lande om adgangen til sygehjælp ved midlertidige ophold i de pågældende lande.

Læs mere

01-06-2015. Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret)

01-06-2015. Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) 01-06-2015 Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. NØDVENDIG OG BEHOVSBESTEMT BEHANDLING.. 3 3. BEHANDLING AF

Læs mere

den offentlige rejsesygesikring. Bemærk, at den offentlige rejsesygesikring dækket af denne rejseforsikring og håndteret af Gouda.

den offentlige rejsesygesikring. Bemærk, at den offentlige rejsesygesikring dækket af denne rejseforsikring og håndteret af Gouda. 3 Gouda Rejseforsikring har egen alarmcentral, som har til huse i København. På Gouda Alarmcentral i Danmark sidder rutinerede, danske medarbejdere klar til at hjælpe dig 24 timer i døgnet. Alarmcentralen

Læs mere

Info om forsikringsforhold for elever under skolerejser med Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole.

Info om forsikringsforhold for elever under skolerejser med Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole. - REJSEFORSIKRING Info om forsikringsforhold for elever under skolerejser med Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole. VGIE har tegnet en skolerejseforsikring for skolens elever. Rejseforsikringen er tegnet

Læs mere

Regionernes Lønnings- og Takstnævn. Offentligt udbud

Regionernes Lønnings- og Takstnævn. Offentligt udbud Regionernes Lønnings- og Takstnævn c/o Danske Regioner Offentligt udbud på administration af den offentlige rejsesygesikring RLTN 30.04.2012 1. Indledning 1.1 Generel beskrivelse af udbuddet Udbuddet angår

Læs mere

18.09 2015 Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret)

18.09 2015 Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) 18.09 2015 Behandling af patienter uden bopæl i Danmark (Personer uden tilmelding i folkeregisteret) Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. NØDVENDIG OG BEHOVSBESTEMT BEHANDLING... 3 3. BEHANDLING AF

Læs mere

Vejledning om et særligt sundhedskort

Vejledning om et særligt sundhedskort VEJ nr 20 af 06/04/2010 Udskriftsdato: 1. juli 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 0904444 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1067 af 14/11/2012

Læs mere

Mobilitet. når som helst, hvor som helst. Ring til følgende telefonnummer for at få hjælp i Danmark og i udlandet: + 45 70 20 18 58

Mobilitet. når som helst, hvor som helst. Ring til følgende telefonnummer for at få hjælp i Danmark og i udlandet: + 45 70 20 18 58 SEAT Vejhjælp SEAT Vejhjælp Service Mobilitet når som helst, hvor som helst Med SEAT Vejhjælp Service Mobilitet er du garanteret du garanteret fuld og pålidelig fuld og pålidelig vejhjælp uden vejhjælp

Læs mere

Erhvervsrejseforsikring Rejseforsikring til kortere erhvervsrejser

Erhvervsrejseforsikring Rejseforsikring til kortere erhvervsrejser Erhvervsrejseforsikring Rejseforsikring til kortere erhvervsrejser Bestil online på www.er.dk/erhverv Erhvervsrejseforsikring din sikkerhed, når du rejser i forbindelse med dit arbejde Hvorfor en erhvervsrejseforsikring?

Læs mere

Skadenummer (udfyldes af If) Tandlæge, fysioterapi, kiropraktik Sygeledsagelse/Tilkaldelse

Skadenummer (udfyldes af If) Tandlæge, fysioterapi, kiropraktik Sygeledsagelse/Tilkaldelse 1. Policenummer Skadenummer (udfyldes af If) For- og efternavn Adresse Postnr. og by E-mail Tlf. privat Tlf. arbejde Mobil 2. Skadelidte For- og efternavn Adresse Postnr. og by E-mail Tlf. privat Tlf.

Læs mere

Autohjælp. Betingelser

Autohjælp. Betingelser Autohjælp Betingelser Betingelser Auto-1 Gældende fra 01.09.2014 2 Betingelser for autohjælp GENERELT Det fremgår af din police, om din bilforsikring omfatter autohjælp. Betingelserne træder i kraft den

Læs mere

Skemaet er opdelt i to dele: DEL 1: ARBEJDE I ÉT LAND og DEL II: ARBEJDE I TO ELLER FLERE LANDE. E-mail adr.

Skemaet er opdelt i to dele: DEL 1: ARBEJDE I ÉT LAND og DEL II: ARBEJDE I TO ELLER FLERE LANDE. E-mail adr. Udbetaling Danmark April 2014 International Social Sikring ANSØGNINGSSKEMA TIL BRUG FOR AFGØRELSE OM SOCIAL SIKRING Jf. EF FORORDNING 883/2004 ved arbejde i EØS og/eller Schweiz SAMMEN MED SKEMAET SKAL

Læs mere

Skriftlig beretning 2017

Skriftlig beretning 2017 Skriftlig beretning 2017 Indledning: Tiden siden sidste geneforsamling den 1. oktober 2016, har naturligvis været præget af de sager, som løbende er kommet ind. Det har blandt andet betydet, at vi har

Læs mere

SENIOR Til rejser i hele verden for personer, der er fyldt 70 år Til rejser under 3 måneders varighed

SENIOR Til rejser i hele verden for personer, der er fyldt 70 år Til rejser under 3 måneders varighed seniorre jseforsikring SENIOR Til rejser i hele verden for personer, der er fyldt 70 år Til rejser under 3 måneders varighed SIKKERHED UD OVER ALLE GRÆNSER GOUDA REJSEFORSIKRING SIKKERHED UD OVER ALLE

Læs mere

Efterløn med til udlandet

Efterløn med til udlandet Efterløn med til udlandet A-kassen LH 5. udgave, juni 2018 Indhold Side 1. Forord 3 2. Hvad er EØS-området? 3 3. Efterløn ved bopæl og ophold i andet EØS-land 4 4. Efterløn i det øvrige udland 5 5. Lønarbejde

Læs mere

Gælder i 1 år på alle ferierejser Den enkelte rejse må maksimalt vare 1 måned SIKKERHED UD OVER ALLE GRÆNSER

Gælder i 1 år på alle ferierejser Den enkelte rejse må maksimalt vare 1 måned SIKKERHED UD OVER ALLE GRÆNSER årsrejseforsikring enkeltperson eller husstand Gælder i 1 år på alle ferierejser Den enkelte rejse må maksimalt vare 1 måned SIKKERHED UD OVER ALLE GRÆNSER GOUDA REJSEFORSIKRING SIKKERHED UD OVER ALLE

Læs mere

DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 1. Få momsen tilbage. hvis du er turist i Danmark og bor uden for EU

DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 1. Få momsen tilbage. hvis du er turist i Danmark og bor uden for EU DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 1 Få momsen tilbage hvis du er turist i Danmark og bor uden for EU JANUAR 2008 DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 2 Hvem kan få momsen tilbage

Læs mere

Sammenligning af Rejseforsikringsbetingelser 5041 v/ RP 1405

Sammenligning af Rejseforsikringsbetingelser 5041 v/ RP 1405 Sammenligning af Rejseforsikringsbetingelser 5041 v/ RP 1405 Nedenfor er angivet de vigtigste ændringer mellem forsikringsbetingelserne. Skemaet er opbygget som en kronologisk gennemgang af gamle betingelser

Læs mere

EØS-rEglErnE og medlemskab

EØS-rEglErnE og medlemskab EØS-reglerne og medlemskab I denne pjece finder du de overordnede regler for arbejde og ophold i EØS-lande og øvrige udland. Pjecen er ikke udtømmende. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte

Læs mere

Til rejser i hele verden for unge under 35 år Fra 2 dage til 18 måneder SIKKERHED UD OVER ALLE GRÆNSER

Til rejser i hele verden for unge under 35 år Fra 2 dage til 18 måneder SIKKERHED UD OVER ALLE GRÆNSER ungdomsrejseforsikring ungdom Til rejser i hele verden for unge under 35 år Fra 2 dage til 18 måneder SIKKERHED UD OVER ALLE GRÆNSER GOUDA REJSEFORSIKRING SIKKERHED UD OVER ALLE GRÆNSER ungdomsrejseforsikring

Læs mere

SKADEANMELDELSE. Skadenummer (udfyldes af If, hvis det er en ny skade)

SKADEANMELDELSE. Skadenummer (udfyldes af If, hvis det er en ny skade) SKADEANMELDELSE IF REJSEFORSIKRING Policenummer: Skadenummer (udfyldes af If, hvis det er en ny skade) FORSIKRINGSTAGER Navn: CPR nr.: Adresse: Telefon nr.: Post nr. og by: E-mail: SKADELIDTE Navn: CPR

Læs mere

EØS-REGLERNE OG MEDLEMSKAB

EØS-REGLERNE OG MEDLEMSKAB EØS-REGLERNE OG MEDLEMSKAB I DENNE PJECE FINDER DU DE OVERORDNEDE REGLER FOR ARBEJDE OG OPHOLD I EØS-LANDE OG ØVRIGE UDLAND. PJECEN ER IKKE UDTØMMENDE. HVIS DU HAR SPØRGSMÅL, ER DU VELKOMMEN TIL AT KONTAKTE

Læs mere

Udlandspriser privat. Priser og zoner. Priser til udlandet, opkald fra Danmark

Udlandspriser privat. Priser og zoner. Priser til udlandet, opkald fra Danmark Udlandspriser privat Priser og zoner Telia har indført en prisstruktur, som gør det lettere at gennemskue prisen på opkald til og fra udlandet. Hver udlandsszone har en ensartet prisstruktur. Du betaler

Læs mere

ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz

ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i

Læs mere

EØS-REGLERNE OG EFTERLØN

EØS-REGLERNE OG EFTERLØN EØS-REGLERNE OG EFTERLØN I DENNE PJECE GIVER VI EN ORIENTERING OM EØS-REGLERNE OG EFTERLØN: INDHOLD 1. Indledning 2. Krav ved udstedelse af efterlønsbevis 3. Krav ved overgang til efterløn 4. Ophold og

Læs mere

Til dig der vil arbejde i Danmark

Til dig der vil arbejde i Danmark Til dig der vil arbejde i Danmark Arbejdstilsynet Telefon 70 12 12 88 E-mail: at@at.dk www.at.dk 2 EU/EØS-lande Azorerne Balearerne (Mallorca, Ibiza) Belgien Bulgarien Ceuta Cypern (syd-ø) Danmark De Kanariske

Læs mere

ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz

ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i

Læs mere

Vejledning om legitimation. ved statsborgerskabsprøven og danskprøverne

Vejledning om legitimation. ved statsborgerskabsprøven og danskprøverne Vejledning om legitimation ved statsborgerskabsprøven og danskprøverne 1 Legitimation ved statsborgerskabsprøven og danskprøverne for voksne udlændinge m.fl. For at kunne gå op til statsborgerskabsprøven

Læs mere

3. Krav ved overgang til

3. Krav ved overgang til EØS-reglerne og efterløn I denne pjece giver vi en orientering om EØS-reglerne og efterløn: Indhold 1. Indledning 2. Krav ved udstedelse af efterlønsbevis 3. Krav ved overgang til efterløn 4. Ophold og

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet

ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet Læs vejledningen inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået

Læs mere

EØS-rEglErnE og dagpenge

EØS-rEglErnE og dagpenge EØS-reglerne og dagpenge Indhold 1. Kend dine muligheder 4 1.1 Rejs aldrig ud 4 1.2 Dine muligheder 4 1.3 Før du rejser 4 1.4 Fejlforsikring 4 2. Dagpenge under jobsøgning i et andet EØS-land 6 2.1 Ansøgning

Læs mere

EUR DADK /01/ :55 Page i Toyota Vejhjælp EUR DADK EUR DADK-11-00

EUR DADK /01/ :55 Page i Toyota Vejhjælp EUR DADK EUR DADK-11-00 Toyota Vejhjælp Toyota Vejhjælp hjælper dig døgnet rundt, året rundt: Når du er i Danmark, ring 80 60 66 68 Når du er i udlandet, ring (45) 70 27 26 62 Brug den internationale landekode 00 i alle europæiske

Læs mere

Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået behandling, skal du udfylde én ansøgning for hver af jer.

Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået behandling, skal du udfylde én ansøgning for hver af jer. ANSØGNING OM REFUSION efter de danske regler som implementerer patientmobilitetsdirektivet - når du har haft udgifter til sygehusbehandling i et EU/EØS-land Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen.

Læs mere

Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået behandling, skal du udfylde én ansøgning for hver af jer.

Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået behandling, skal du udfylde én ansøgning for hver af jer. ANSØGNING OM REFUSION efter de danske regler som implementerer patientmobilitetsdirektivet - når du har haft udgifter til sygehusbehandling i et EU/EØS-land Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen.

Læs mere

Husk feltet med Øvrige bemærkninger ved pkt. 10, når der er noget, der kræver yderligere forklaring og/eller vedlæg gerne dokumentation.

Husk feltet med Øvrige bemærkninger ved pkt. 10, når der er noget, der kræver yderligere forklaring og/eller vedlæg gerne dokumentation. Udbetaling Danmark International Social Sikring ANSØGNINGSSKEMA TIL BRUG FOR AFGØRELSE OM SOCIAL SIKRING ved arbejde i EØS og/eller Schweiz, efter EF- FORORDNING 883/2004 SAMMEN MED SKEMAET SKAL DU INDSENDE

Læs mere

INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER

INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER OM HAAGERKONVENTIONEN - REGLER OG PROCEDURER NÅR ET BARN BLIVER BRAGT UD AF DANMARK AF DEN ENE FORÆLDER UDEN DEN ANDEN FORÆLDERS SAMTYKKE Denne folder I denne folder kan

Læs mere

Skadeanmeldelse - Erhvervsrejse

Skadeanmeldelse - Erhvervsrejse Skadeanmeldelse - Erhvervsrejse Sygdom, tilskadekomst, ulykke, hjemtransport, personassistance Forsikringstager Skadenr. (policenr. + skadedato) Firmanavn CVR-nr. Firmaadresse Postnr. By Firma e-mail Firmatelefon

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

lã=~í=î êé=~êäéàçëä ëüéçëñçêëáâêéí=á=bõp==

lã=~í=î êé=~êäéàçëä ëüéçëñçêëáâêéí=á=bõp== Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde i et andet EØS-land 3. Overførsel af forsikrings- og arbejdsperioder

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet

ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet 1) Personoplysninger Navn CPR-nummer Adresse Postnummer og by Telefonnummer E-mail

Læs mere

Feriedialyse. Retningslinjer for Region Syddanmark

Feriedialyse. Retningslinjer for Region Syddanmark Område: sundhedsstaben Udarbejdet af: Rikke Winther Strunge Afdeling: planlægning og udvikling E-mail: rikke.winther.strunge@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 13559 Telefon: 7663 1084 Dato: 09. juli 2007

Læs mere

Sommerferie / Turister.

Sommerferie / Turister. Alle berørte afdelinger på Fyn Regnskabsafdelingen Økonomi og planlægning Kontakt: Kontakt: Merete Britt Mertz/Irene Lundgreen Volder/Leene Feo Holte britt.lundgreen@ ouh.regionsyddanmark.dk Direkte Direkte

Læs mere

ihi Bupa Rejseforsikring Gældende fra 2009 DKK

ihi Bupa Rejseforsikring Gældende fra 2009 DKK ihi Bupa Rejseforsikring Gældende fra 2009 DKK Vi er med dig overalt ihi Bupa Rejseforsikring er med dig overalt, hvis du bliver syg eller kommer til skade. Også hvis du pludselig skal opereres på et hospital

Læs mere

Dagpenge, mens du søger job i udlandet

Dagpenge, mens du søger job i udlandet Juli 2013 Dagpenge, mens du søger job i udlandet Når du har været ledig i en kortere periode (som udgangspunkt 4 uger), kan du søge om få udbetalt danske dagpenge med en PD U2 (Personbåret Dokument U2)

Læs mere

Erhvervsrejseforsikring. - en del af Topdanmark

Erhvervsrejseforsikring. - en del af Topdanmark Erhvervsrejseforsikring Sådan dækker Erhvervsrejseforsikring - en del af Topdanmark Sygdom/tilskadekomst Hvis du bliver syg eller kommer til skade og har brug for vores hjælp, fx til en betalingsgaranti

Læs mere

Vejledning om legitimation

Vejledning om legitimation Vejledning om legitimation Michael Karlsen Fuldmægtig Holbergsgade 6 T 33923771 1057 København K E mik@inm.dk www.nyidanmark.dk ved indfødsretsprøven og danskprøverne 1 Legitimation ved indfødsretsprøven

Læs mere

Efterløn og udland Side 0. EFTERLØN OG UDLAND - ophold bopæl arbejde, i andet EØS-land m.v.

Efterløn og udland Side 0. EFTERLØN OG UDLAND - ophold bopæl arbejde, i andet EØS-land m.v. Efterløn og udland Side 0 EFTERLØN OG UDLAND - ophold bopæl arbejde, i andet EØS-land m.v. Efterløn og udland Side 1 Indhold 1. Indledning... 2 2. EØS-området... 2 3. Hvad er forskellen på at få efterløn

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet

ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet Læs vejledningen inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din familie har fået

Læs mere

Rejseforsikring. Du kan rejse op til 18 måneder. Bestil online på www.er.dk

Rejseforsikring. Du kan rejse op til 18 måneder. Bestil online på www.er.dk Rejseforsikring Du kan rejse op til 18 måneder Bestil online på www.er.dk Hvorfor en rejseforsikring? Det er altid en god ide at forsikre dig, inden du rejser både i Europa og resten af verden. I 2008

Læs mere

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI/DEPTR Sags nr.: 1205091 Dok. Nr.: 1160795 Dato: 11. marts 2013 Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse

Læs mere

Erhvervsrejseforsikring. - en del af Topdanmark

Erhvervsrejseforsikring. - en del af Topdanmark Erhvervsrejseforsikring Sikker rejse, nært og fjernt - en del af Topdanmark Erhvervsrejseforsikring Så er I en del af et internationalt netværk med over 30.000 samarbejdspartnere Sikker rejse, nært og

Læs mere

Ansøgning om tilskud til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet

Ansøgning om tilskud til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet Region Hovedstaden Center for Sundhed Enhed for Sundhedsjura Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Ansøgning om tilskud til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet

Læs mere

vi er med dig overalt

vi er med dig overalt ihi Bupa Rejseforsikring vi er med dig overalt Gældende fra 2011 DKK Vi er med dig overalt ihi Bupa Rejseforsikring er med dig overalt, hvis du bliver syg eller kommer til skade. Også hvis du pludselig

Læs mere

Guide: Sådan undgår du at ansætte ulovlig udenlandsk arbejdskraft. Information til arbejdsgivere

Guide: Sådan undgår du at ansætte ulovlig udenlandsk arbejdskraft. Information til arbejdsgivere Guide: Sådan undgår du at ansætte ulovlig udenlandsk arbejdskraft Information til arbejdsgivere Indhold Dit ansvar 3 Sådan starter du 4 Hvilke udlændinge kan arbejde med det samme? 4 Hvilke udlændinge

Læs mere

EFTERLØN EFTER ARBEJDE eller forsikring i andet EØS-land mv.

EFTERLØN EFTER ARBEJDE eller forsikring i andet EØS-land mv. EFTERLØN EFTER ARBEJDE eller forsikring i andet EØS-land mv. Efterløn efter arbejde eller forsikring i andet EØS-land mv. side 1 Indhold 1. Indledning... 2 2. Kravet om medlemsperiode... 2 3. Forsikringsperioder

Læs mere

Før man vælger sikringsgruppe, skal man gøre sig klart, at man kun i gruppe 1 har ret til gratis konsultation hos læge og speciallæge.

Før man vælger sikringsgruppe, skal man gøre sig klart, at man kun i gruppe 1 har ret til gratis konsultation hos læge og speciallæge. Sygesikring xx 115 115 Sygesikring Alle med bopæl i Danmark har ret til hjælp. Der er to sikringsgrupper, nemlig gruppe 1 og gruppe 2. Sygesikringsbeviset gælder i Danmark samt under rejser til visse lande.

Læs mere

ARBEJDE I UDLANDET OG EFTERLØN

ARBEJDE I UDLANDET OG EFTERLØN ARBEJDE I UDLANDET OG EFTERLØN I DENNE PJECE GIVER VI EN ORIENTERING OM ARBEJDE I UDLANDET OG EFTERLØN: INDHOLD 1. Indledning 2. Arbejde i udlandet før efterlønsalderen og indbetaling af efterlønsbidrag

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS og på Færøerne 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde

Læs mere

Tillægsvejledning. for. danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet

Tillægsvejledning. for. danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet Tillægsvejledning for danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet Indledning Denne vejledning er til danske private arbejdsgivere, der har ansatte i udlandet og på danske skibe.

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W www.sum.dk Folketingets Europaudvalg

Læs mere

Dagpenge, mens du søger job i udlandet

Dagpenge, mens du søger job i udlandet Juli 2015 Dagpenge, mens du søger job i udlandet Når du har været ledig i en kortere periode (som udgangspunkt 4 uger), kan du søge om få udbetalt danske dagpenge med en PD U2 (Personbåret Dokument U2)

Læs mere

Ansøgning om refusion (sygehus)

Ansøgning om refusion (sygehus) Efter de danske regler som implementerer patientmobilitetsdirektivet når du har haft udgifter til sygehusbehandling i et EU/EØS-land 1/5 Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i din

Læs mere

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top.

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top. NOTAT Statistik om udlandspensionister 2010 7. juli 2011 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 1,9 mia. kroner i 2010.

Læs mere

Sammenligning af Rejseforsikringsbetingelser 5040 v/ RP 1405

Sammenligning af Rejseforsikringsbetingelser 5040 v/ RP 1405 Sammenligning af Rejseforsikringsbetingelser 5040 v/ RP 1405 Nedenfor er angivet de vigtigste ændringer mellem forsikringsbetingelserne. Skemaet er opbygget som en kronologisk gennemgang af gamle betingelser

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Dato: 12.06.2009 Kontor: ØA Jnr. Sagsbeh.: THH Besvarelse af spørgsmål nr. 136, stillet af Folketingets

Læs mere

Internationale sponseringspolitikker. 1. april 2015 Amway

Internationale sponseringspolitikker. 1. april 2015 Amway Internationale sponseringspolitikker 1. april 2015 Amway Internationale sponseringspolitikker Denne politik er gældende for alle europæiske markeder (Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig,

Læs mere

Analyse 26. marts 2014

Analyse 26. marts 2014 26. marts 2014 Indvandrere fra østeuropæiske EUlande går mindst til læge Af Kristian Thor Jakobsen Som følge af EU udvidelsen har Danmark oplevet en markant stigning i indvandringen af personer fra de

Læs mere

Danmarks civile Hundeførerforening

Danmarks civile Hundeførerforening Gennemgang af kollektiv Forsikringsprogram 2012 1 DCH s forsikringsprogram: Erhvervsansvarsforsikring Lovpligtig Arbejdsskadeforsikring Hundeansvarsforsikring (Figurantdækning) Kollektiv Ulykkesforsikring

Læs mere

Guide: Sådan undgår du at ansætte ulovlig udenlandsk arbejdskraft. Information til arbejdsgivere

Guide: Sådan undgår du at ansætte ulovlig udenlandsk arbejdskraft. Information til arbejdsgivere Guide: Sådan undgår du at ansætte ulovlig udenlandsk arbejdskraft Information til arbejdsgivere Indhold Dit ansvar 3 Sådan starter du 4 Hvilke udlændinge kan arbejde med det samme? 4 Hvilke udlændinge

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 17. maj 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren for

Læs mere

Sådan er reglerne frem til 1. august 2014. Rejsesygesikring. OBS: Nye regler pr. 1. august 2014 1

Sådan er reglerne frem til 1. august 2014. Rejsesygesikring. OBS: Nye regler pr. 1. august 2014 1 Sådan er reglerne frem til 1. august 2014 Rejsesygesikring OBS: Nye regler pr. 1. august 2014 1 Indhold 4 Regler for den offentlige rejsesygesikring gældende frem til 1. august 2014 4 Rejs trygt 5 Denne

Læs mere

Hvornår har borgere fra andre EU-lande ret til at modtage kontanthjælp?

Hvornår har borgere fra andre EU-lande ret til at modtage kontanthjælp? Hvornår har borgere fra andre EU-lande ret til at modtage kontanthjælp? en guide til sagsbehandlere i kommunernes kontrolgrupper og ydelsesspor Udgivet i december 2017 af Samarbejdsforum, der er et formelt

Læs mere

I. ANMODNING OM OPLYSNINGER om udstationering af arbejdstagere i forbindelse med levering af en tjenesteydelse

I. ANMODNING OM OPLYSNINGER om udstationering af arbejdstagere i forbindelse med levering af en tjenesteydelse FORMULAR TIL (FRIVILLIG) BRUG FOR DEN ANMODENDE MYNDIGHED I. ANMODNING OM OPLYSNINGER om udstationering af arbejdstagere i forbindelse med levering af en tjenesteydelse I overensstemmelse med artikel 4

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2013

Statistik om udlandspensionister 2013 Statistik om udlandspensionister 2013 Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde 2,4 mia. kroner i 2013. I 2013 udbetalte IPOS (International Pension & Social

Læs mere

Erhvervsrejseforsikring

Erhvervsrejseforsikring Erhvervsrejseforsikring Sikker rejse, nært og fjernt Erhvervsrejseforsikring Så er I en del af et internationalt netværk med over 30.000 samarbejdspartnere Sikker rejse, nært og fjernt Med Topdanmarks

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse:

20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse: 20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse: A Norge Helsinki B Belgien Wien C Albanien Kyiv D Polen Andorra-la Vella E Bulgarien Sofia F Finland Dublin G Irland Lissabon H Kroatien Tirane I Holland Sarajevo

Læs mere

20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse:

20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse: 20 hovedstæder i Europa Navn: Klasse: A Norge Helsinki B Belgien Wien C Albanien Kyiv D Polen Andorra-la Vella E Bulgarien Sofia F Finland Dublin G Irland Lissabon H Kroatien Tirane I Holland Sarajevo

Læs mere

Lovlig indrejse og ophold i Danmark. Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen

Lovlig indrejse og ophold i Danmark. Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen Lovlig indrejse og ophold i Danmark Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen Overblik Besøg (korttidsophold): Visum Visumfri EU-borgere (under 3 måneder) Opholdstilladelse: Arbejde Studie Au pair

Læs mere

Beskrivelse fra behandlingsstedet af den behandling, du modtog

Beskrivelse fra behandlingsstedet af den behandling, du modtog ANSØGNING OM TILSKUD til behandling i EU/EØS-lande efter de danske regler, der implementerer patientmobilitetsdirektivet 1) Personoplysninger Navn CPR-nummer Adresse Postnummer og by Telefonnummer E-mail

Læs mere

navigationssystemet i din Renault Opdater www.renault.dk *Inden 90 dage efter levering af din bil.

navigationssystemet i din Renault Opdater www.renault.dk *Inden 90 dage efter levering af din bil. OPDATERINGS- GUIDE TIL MEDIA NAV navigationssystemet i din Renault Opdater GRATIS! * www.renault.dk *Inden 90 dage efter levering af din bil. Velkommen til MEdia Nav! Tak for at du netop har anskaffet

Læs mere

Efterløn til personer, der bor eller arbejder i udlandet

Efterløn til personer, der bor eller arbejder i udlandet Om Efterløn til personer, der bor eller arbejder i udlandet Ledernes arbejdsløshedskasse 3. udgave marts 2014 Indhold Side 1. Forord 3 2. Lande og områder i EØS 3 3. Efterløn ved bopæl og ophold i andet

Læs mere

ERHVERVS- REJSEFORSKRING

ERHVERVS- REJSEFORSKRING ERHVERVS- REJSEFORSKRING Erhvervs-Rejseforsikring Så er I en del af et internationalt netværk med over 30.000 samarbejdspartnere Sikker rejse, nært og fjernt Med Topdanmarks Erhvervs- Rejseforsikring sikrer

Læs mere

A-kassemedlemmer bliver ramt af bureaukrati omkring opholdskravet

A-kassemedlemmer bliver ramt af bureaukrati omkring opholdskravet Dato: 23. august 19 A-kassemedlemmer bliver ramt af bureaukrati omkring opholdskravet Dette notat viser følgende: Opholdskravet for ret til dagpenge fører til en lang sagsbehandlingstid for en række a-

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

Præmien for sundhedsforsikringen betales af Nordea.

Præmien for sundhedsforsikringen betales af Nordea. 1 Sundhedsforsikring 2 Beskrivelse af sundhedsforsikringen 3 Generelt Nedenfor følger et uddrag af forsikringsvilkårerne. Ved uoverensstemmelser er de samlede forsikringsvilkår gældende. Præmien for sundhedsforsikringen

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om identifikation og indberetning af finansielle konti med tilknytning til udlandet

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om identifikation og indberetning af finansielle konti med tilknytning til udlandet BEK nr 1454 af 30/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 20. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 16-1626437 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om ændring

Læs mere

Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER. Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet. Kvalifikationsspøgsmål

Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER. Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet. Kvalifikationsspøgsmål Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet Kvalifikationsspøgsmål 1. Jeg bekræfter, at min virksomhed er en forretningsenhed med industriel eller kommerciel karakter

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge i praksissektoren

Udkast. Bekendtgørelse om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge i praksissektoren Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: SUMLFI Koordineret med: Sagsnr.: 1701571 Dok. nr.: 526816 Dato: 23-01-2018 Udkast Bekendtgørelse om valg og skift af alment praktiserende læge

Læs mere

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen Notat om tilvalg af Rom III-forordningen 1. Indledning Rådets forordning (EU) nr. 1259/2010 af 20. december 2010 om indførelse af et forstærket samarbejde om lovvalgsreglerne i forbindelse med skilsmisse

Læs mere

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND,

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND, PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNION, TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE OG TIL TRAKTATEN OM OPRETTELSE

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Fribefordring Kørsel til læge og speciallæge, samt kørselsgodtgørelse Sundhedsloven 170 og 173

KVALITETSSTANDARD Fribefordring Kørsel til læge og speciallæge, samt kørselsgodtgørelse Sundhedsloven 170 og 173 KVALITETSSTANDARD Fribefordring Kørsel til læge og speciallæge, samt kørselsgodtgørelse Sundhedsloven 170 og 173 LOVGRUNDLAG 170. Kommunalbestyrelsen yder befordring eller befordringsgodtgørelse til og

Læs mere

3. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af sundhedsloven

3. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af sundhedsloven Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 L 102 Bilag 7 Offentligt Til lovforslag nr. L 102 Folketinget 2013-14 Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 0. januar 2014 3. udkast til

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om det blå EU-sygesikringskort. Tid og sted: Torsdag den 21. juni 2007 kl. 10.00, vær.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om det blå EU-sygesikringskort. Tid og sted: Torsdag den 21. juni 2007 kl. 10.00, vær. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 625 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Folketingets Sundhedsudvalg Åbent samråd om det blå EU-sygesikringskort

Læs mere

Vi er med dig. Forretningsrejse

Vi er med dig. Forretningsrejse Vi er med dig overalt Forretningsrejse Ændringsliste 2014 Ændringer til Betingelserne Artikel Fra 2013 Til 2014 1.1 Forsikringen kan tegnes af virksomheder, organisationer og foreninger (forsikringstager),

Læs mere

VI ER MED DIG OVERALT

VI ER MED DIG OVERALT VI ER MED DIG OVERALT Studenterforsikring Gældende fra 1. januar 2015 DKK STUDENTERFORSIKRING Din uddannelsesinstitution tilbyder sammen med Willis en særlig fordelagtig rejseforsikring til dig, der skal

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) L 118/18 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2018/704 af 8. maj 2018 om overensstemmelsen af enhedsraterne for afgiftszoner med gennemførelsesforordning (EU) nr. 390/2013 og (EU) nr. 391/2013 i

Læs mere